Malyuta Skuratov. Munggah lan Pati saka Oprichnik

57
Malyuta Skuratov. Munggah lan Pati saka Oprichnik
Bingkai saka film "Ivan the Terrible", 1944 (sutradara - S. Eisenstein)

В artikel sadurunge kita ngomong babagan carane Ivan the Terrible dipérang dadi rong bagéan - oprichnina lan zemshchina. Babagan asal-usul Malyuta Skuratov, wiwitan layanan kraton, partisipasi ing pembunuhan Metropolitan Philip II (Fyodor Kolychev) lan seduluré Tsar Vladimir Staritsky. Dina iki kita bakal nerusake crita iki.

Kampanye Novgorod Ivan the Terrible



Savichev A. Entri Ivan IV the Terrible menyang Novgorod tanggal 8 Januari 1570

Sampeyan kudu ngomong yen ing awal 1569, pengkhianat tartamtu Teterin, "inquiring bab oprichnina", dhawuh kanggo mbukak gerbang benteng Izborsk, kang pungkasanipun dijupuk dening detasemen Lithuania cilik. A minggu lan setengah mengko, gubernur Mikhail Morozov bali Izborsk. Hakim sing teka ngukum pati sawetara juru tulis lan loro Pskovite sing tumindak minangka accomplices saka Teterin. Ora nggumunake yen Ivan the Terrible uga percaya karo kabar pengkhianatan ing Novgorod. Sawise urusan karo seduluré Vladimir Staritsky sing dituduh khianat, Ivan IV ing Desember 1569 miwiti kampanye Novgorod sing kondhang.



Ing dalan, tentara oprichnina mlebu Klin, Tver lan Torzhok, ing ngendi dheweke uga nggoleki "pengkhianat". Ing wektu sing padha, dilapurake yen ora wong pribumi sing ditindhes ing Tver lan Torzhok, nanging Pskovians, Polochans, Livonians, Jerman lan Litvins manggon maneh ing kutha. Ing wektu sing padha, kaya sing kita eling, Malyuta uga mateni Metropolitan Philip sing ora sopan, dipenjara ing Tver Otroch Assumption Monastery.

Ing Tver, Malyuta nampa dhawuh kanggo ngeksekusi 19 murza Tatar sing ditawan. Tiyang Tatar ngawontênakên bantahan, Malyuta dipun tusuk, sasampunipun 15 Tatar ingkang taksih sugeng dipun pêjah saking arquebus.

Sejarawan ora mangu-mangu ing repressions marang Novgorod, Nanging, ukuran sing isih tradisional exaggerated, lan malah ing buku teks isih bisa maca akeh dongeng.

Kaping pisanan, kudu dicritakake yen tsar mimpin tentara sing relatif cilik menyang Novgorod, cacahe saka siji lan setengah ewu nganti rong ewu wong, kalebu 500 pengawal saka pengawal kraton pribadi.


Oprichnik ing gambar dening V. Schwartz

Nanging asring banget sampeyan bisa maca babagan tentara 15th. Nanging, adhedhasar ukuran nyata korps ekspedisi, kita bisa ujar manawa kampanye kasebut luwih cenderung duwe karakter operasi polisi tinimbang operasi militer.

Pancen, iku mung mokal kanggo njupuk badai Novgorod uga-bètèng karo tentara cilik kuwi, nanging wong-wong kutha padha mbukak lawang sanalika Vanguard nyedhaki. Iki nuduhake yen ora kabeh wong ing Novgorod ndhukung konspirator. Ing jembatan liwat Volkhov Ivan IV disambut karo salib lan lambang. Ing kene raja nuduh Uskup Agung Pimen minangka pengkhianat lan tindak menyang Katedral St.

Iku penasaran sing Uskup Agung Pimen padha ngawula massa ing. Dhèwèké dicekel nalika dhahar, banjur diundang raja. Iku Kitab Sensus Ordo Ambassadorial sing nyebutake kepala konspirator:

"Aku pengin menehi Novgorod lan Pskov marang Raja Lithuania, nanging dheweke pengin numpes Tsar lan Adipati Agung Ivan Vasilyevich saka Kabeh Rus kanthi maksud ala, lan sijine Pangeran Volodimer Ondreevich ing negara."

Banjur penahanan ditindakake para tersangka pengkhianat liyane, utamane para boyar lan anggota klerus.

Apa sing kedadeyan ing kutha?

Nalika maca sawetara sumber, kita diwenehi gambaran sing bener-bener apokaliptik babagan kekejeman sing ora sopan lan sawetara kekejeman saka "raja-destroyer" Moscow:

"Bojo lan bojo lan anak ing kali gedhe Volkhov vmeta, kaya kali bakal dam munggah."

Sing padha dilapurake dening duta besar Denmark Jacob Ulfeldt, sing ngunjungi Rusia 8 taun sabanjure - ing 1578:

"Kali Volkhov kebak mayat ewonan wong sing dieksekusi kanthi nyenengake, mula dalan sing bener diganggu: kebanjiran lan kudu tumpah ing sawah."

Pengawal Livonia Taube lan Kruse, uga Kurbsky, ngomongake 15 korban. Penulis Novgorod lan Pskov Chronicles nglaporake 30 lan 60, masing-masing.

Lan Jerome Horsey, sing padha karo Ivan IV diduga nuduhake bandha, nyerat babagan 700 ewu (!) korban. Ora jelas apa sing kudu luwih nggumunake ing kasus iki: imajinasi sing ora dikendhaleni saka penulis sing kasebut ing ndhuwur, utawa kapercayan sing ora bisa diterangake para sejarawan sing katon serius, sing diwiwiti karo Karamzin, kanthi ora sengaja nyisipake crita-crita medeni iki ing karya-karyane. kanggo kritik apa wae.

Sawise kabeh, dianggep pancen bukti yen ing tengah abad kaping 30 populasi Novgorod ora bisa ngluwihi 20 ewu wong - lan iki wis dadi angka maksimum sing diidini. Nuncio Paus Antonio Possevino, sing ngunjungi Novgorod kaping pindho, ngira populasine mung XNUMX jiwa.

Sejarawan Soviet A. A. Zimin lan A. L. Khoroshkevich ing buku "Rusia ing Wektu Ivan the Terrible" ngakoni yen nganti 26 ewu wong bisa manggon ing Novgorod. Lan ing pembuangan saka sejarawan ana cukup testimoni wong sing ora duwe alesan kanggo "tameng" malah Ivan IV, malah Malyuta. Staden "Jerman" sing padha, sing, mesthine, Gusti Allah piyambak dhawuh kanggo mitenah tsar Muscovite, nyatakake yen utamane wong manca lan panyengkuyung Novgorod ditindhes ing Novgorod:

"Akeh-akehe (sing dieksekusi) yaiku wong Polandia."

(Ayo ditambahake: uga "wong Rusia sing nikah ing sisih manca").

Bener, Staden ngaku yen pembalasan marang Novgorodian ditindakake sajrone 6 minggu (lan Karamzin mbaleni maneh sawise dheweke), nalika Ivan IV ana ing kutha iki mung seminggu.

Kajaba iku, Staden claims sing ora wong sing klelep ing Volkhov, nanging property rasah saka eksekusi:

"Kabeh sing ora bisa digawa dening tentara militer dibuwang ing banyu utawa diobong. Yen ana Zemstvo sing nyoba narik soko saka banyu, dheweke digantung.

Ing kene perlu njlentrehake yen ing taun 1569-1571. epidemi Wewelak kacathet ing tlatah Rus, lan wilayah lor-kulon paling kena pengaruh. Ana kabeh alesan kanggo pracaya Novgorod nandhang sangsara luwih ora saka pasukan oprichnina Ivan IV, nanging saka epidemi.

Padha bisa uga ngandika bab Klin, Tver lan Torzhok mesthine rampung rusak ing cara kanggo Novgorod. Mbokmenawa, barang-barang wong sing tiwas saka wabah kasebut diobong utawa tenggelam ing Volkhov - mung iki bisa nerangake kepinginan aneh Ivan IV kanggo numpes properti iki tanpa gagal.

Schlichting lan Gvagnini, ing kontras kanggo penulis Novgorod lan Pskov kronik sing padha bias marang Ivan IV lan Fantastic ngapusi Horsey, ngomong bab acara kasebut, nulis bab 2 warga matèni, Nanging, nambah:

"Ora ngitung wong akeh" (Schlichting) lan "ora ngitung wong miskin lan wanita" (Guagnini).
Lan Schlichting uga nglaporake manawa saka 300 bocah lanang sing dicekel lan diadili, 184 dibebasake.

Laporan Schlichting lan Gvagnini inspirasi kapercayan, amarga jumlah korban sing dituduhake dening wong-wong mau sacoro prakteke pas karo data dhaptar memorial saka sinodicists Novgorod kanggo taun, kang ngandhut jeneng 2 wong. Nanging kudu dieling-eling manawa jeneng kabeh wong mati dilebokake ing synodics - ora mung sing dieksekusi.

Lan mulane, sing paling akurat bisa dianggep minangka informasi sing diwenehake dening Malyuta Skuratov dhewe, sing kasebut sadurunge (ing artikel pisanan) ing "dongeng". Malyuta ngaku yen ing kabeh "parsel Novgorod" (yaiku, ing Klin, Tver, Torzhok, Novgorod lan Pskov), 1 wong dieksekusi lan 490 Tatar sing ditangkep ditembak saka arquebus (kita wis ngomong babagan perlawanan lan tatu Malyuta). .

Aku sampeyan bakal setuju yen Skuratov meh ora pengin ngremehake "eksploitasi" para bawahan. Miturut Sinode kraton sing padha, 379 wong dieksekusi ing Novgorod dhewe, sing mung 30 wong Novgorod biasa (pelayan, tukang, biksu, lan liya-liyane). Uskup Agung Pimen, sing diakoni minangka kepala konspirator, dibuwang menyang Biara Nikolsky Venevsky (Wilayah Tula modern), ing ngendi dheweke tilar donya ing taun 1571.

Munggah Malyuta



G. Sedov. Ivan the Terrible lan Malyuta Skuratov

Ivan IV ngormati kaluwihan Skuratov ing kampanye Novgorod banget, lan ing Mei 1570 Malyuta dadi bangsawan duma (jenenge, ing cara, iku pungkasan ing dhaftar).

Banjur karir Vasily Gryazny munggah gunung, kang kita bakal pirembagan bab ing artikel sabanjuré. Nanging para pengawal liyane sing duwe pangkat dhuwur ora disenengi. Kanthi partisipasi Malyuta, bapak lan putrane Basmanov dipenjara.

Sing paling tuwa, Aleksey Danilovich Basmanov, prajurit sing wani lan komandan sing luar biasa, sing mbedakake awake dhewe nalika nyerang Kazan lan ing Peperangan Sudbishchi, sing njupuk Narva nalika Perang Livonia lan mbela Ryazan saka pasukan Crimean Khan Devlet Giray, dieksekusi. Putrane, mantan favorit kraton, Fyodor, tilar donya ing pengasingan ing Tlaga Putih.


Alexey lan Fyodor Basmanov nolak serangan Tatar ing cedhak Ryazan, miniatur Face Vault

Lan iki carane pirsawan saka film "Ivan The Terrible", 1944 (sutradara S. Eisenstein) weruh Alexei lan Fyodor Basmanov:


Dipercaya manawa ana ing denunciation saka Malyuta sing kepala Arms Order A. Vyazemsky dicekel lan banjur tilar donya "ing rentengan wesi". Musim panas 1570 ditandhani dening eksekusi massal ing Moskow, ing ngendi Malyuta uga main peran utama. 300 wong dihukum mati, nanging 150 wong diampuni. Dikawruhi babagan partisipasi pribadi Malyuta ing eksekusi juru tulis I.M. Viskovaty, mantan kepala Ambassadorial Prikaz, bendahara N. Funikov lan pimpinan militèr bakat Pangeran P.S. Serebryany.

Nanging karo Dmitry Godunov, sing mimpin urutan amben, Skuratov wis hubungan apik. Putri Malyuta, Maria Grigoryevna Skuratova-Belskaya, nikah ing taun 1572 karo ponakan Dmitry, Boris Godunov. Ing wektu kuwi, tsar uga narik kawigaten marang Boris - ing taun sing padha, dheweke dadi kanca Ivan IV ing pesta karo Marfa Sobakina. Iki garwane katelu saka tsar, menowo kabeh wong saka komedi misuwur dening L. Gaidai "Ivan Vasilyevich ngganti Profesi", relatif adoh saka Skuratov. Jodhone Martha yaiku garwane Malyuta lan putrine Maria.

Nanging, durung ana siji wis foreseen munggah unprecedented saka Boris Godunov, kekawin putri liyane Malyuta dianggep luwih sukses. Catherine nikah Pangeran Dmitry Ivanovich Shuisky, kang sadulure, Vasily, uga sedhela njupuk Panggonan ing tahta Rusia. Bojone Anna yaiku Pangeran Ivan Mikhailovich Glinsky. Elena nikah karo pangeran liyane - Ivan Kelmamaevich, putra asli saka Horde (lan Genghisids ing Rus 'dianggep pangeran lan ngadeg ing ndhuwur Rurikid lan Gediminids).

Maria Grigorevna, sing matèni bebarengan karo putrané, Tsar Fedor, iki unreasonably dipuntudhuh dening mungsuh Godunovs peracunan Fedor Ioannovich. Nanging gosip babagan keracunan Ekaterina Grigoryevna saka voivode populer, M.V. Skopin-Shuisky, katon luwih dibuktekake, sanajan, mesthine, ora ana bukti langsung kanggo para sejarawan. Dheweke tilar donya ing Polandia - bebarengan karo bojone lan sadulure, Tsar Vasily Shuisky.

Ing spring saka 1571 Moscow dijupuk lan diobong dening Crimean Tatar. Skuratov nganakake investigasi babagan tumindak gubernur sing ora sukses, lan para pengawal ditemokake guilty: miturut asil penyelidikan sing ditindakake dening Malyuta, Pangeran M. T. Cherkassky, sing mrentah tentara oprichnina (sadulur saka garwa nomer loro Ivan the Terrible Maria Temryukovna) lan luwih saka 100 guardsmen dhuwur-pangkat padha kaleksanan. Sawetara percaya yen banjur Ivan the Terrible dadi kuciwa banget babagan efektifitas organisasi sing digawe. Lan ing perang misuwur ing Molodi (antarane 29 Juli lan 2 Agustus 1572), guardsmen pisanan ing eksistensi, pasukan padha subordinated kanggo gubernur Zemstvo Mikhail Vorotynsky.

Miturut cara, detasemen oprichnina ing komando Dmitry Khvorostinin nuduhake awake kanthi apik sajrone perang iki. Tumindak minangka resimen majeng, ngalahaké baris mburi Tatar, lan banjur mimpin wadyabala utama menyang gunung, kang lumaku kutha wis disebarake. Asil saka Peperangan Molodi cingak Crimea: wis ilang 27 prajurit siap tempur (nganti 15 mati ing perang, bab 12 klelep ing Oka nalika ngungsi), Khanate bisa ngatur kampanye sabanjuré nglawan Rus mung ing 1591. - nalika generasi anyar prajurit tansaya munggah.

Banjur ana dekrit kraton sing nglarang nyebutake tembung "oprichnina" dhewe. Nalisir kapercayan populer, iku ora resmi dibusak, jeneng diganti: guardsmen wiwit disebut "yard wong", oprichny kutha lan tanah - "yard". Lan kaputusan ing Jeksa Agung bisa ngetokake saka nasib mangsa ing karsane, tsar nyerahke discretion putrane - Ivan lan Fedor: "minangka luwih duwe bathi kanggo wong-wong mau, padha ndandani iku."
Nanging awake dhewe luwih maju.

Taun pungkasan urip Malyuta Skuratov


Winter 1571–1572 Malyuta Skuratov katon ing ngarep kita minangka diplomat dhuwur. Ing Desember 1571, dheweke, bebarengan karo juru tulis Shchelkalov, rembugan karo wakil saka raja Polandia, Mikhail Galaburda. Tanggal 6 Januari 1572, dheweke melu rembugan karo duta besar Swedia, lan ing Februari taun sing padha, dheweke dadi bagean saka klompok negosiator karo "utusan" Crimean Yanmagmet. Banjur komunikasi karo wakil saka Kratoning Polandia-Lithuania, sing nggawa kabar saka patine Raja Sigismund.

Ing spring saka 1572, Malyuta ketemu ing tentara, ing posisi gubernur kraton kapindho, kang nempatno ing ndhuwur akeh boyars. Tsar maringi dheweke estate ing tanah Novgorod, nanging Malyuta ora dadi boyar.

Ing Autumn 1572, tentara Rusia pindhah menyang Livonia. Ivan the Terrible dhewe mimpin, lan riwayat singkat ngomong babagan Malyuta, dheweke banjur "nguber panguwasa."

Tanggal 27 Desember, Rusia ngepung Kastil Weissenstein antarane Narva lan Revel (saiki kutha Estonia Paide). Iki wis nyoba kaping papat kanggo njupuk bèntèng: pengepungan 1558, 1564, 1570. pranyata ora kasil. Sawise meriem meriem tembok, tanggal 1 Januari 1573, serangan kasebut diwiwiti, lan pungkasane tiba ing Weissenstein.

Salah sijine detasemen serangan dipimpin dening Malyuta Skuratov, liyane dening Vasily Gryaznoy. Kene pahlawan artikel iki tatu mortally (lan V. Gryaznoy dijupuk dening Tatar ing taun kang padha). Sawetara, umpamane, S. Veselovsky, percaya yen Ivan IV mutusake kanggo nyingkirake pimpinan oprichnina sing misuwur lan dikirim menyang pati.

Nanging, dikenal sing kanggo mbales pati saka Malyuta Ivan the Terrible mbales dendam kejem marang Swedia lan Jerman dijupuk. The Piskarevsky Chronicler nglaporake manawa "wong Jerman padha dipotong saka saben wong," miturut entri ing Pskovskaya, "raja mateni akeh wong Jerman kanthi pati kejem." Lan sawetara malah ngaku yen Ivan the Terrible mrentahake supaya "panggang nganti mati". Miturut versi paling umum, Malyuta disarèkaké ing Biara Joseph-Volokolamsk, ngendi kang rama wis disarèkaké.

Ivan IV mrentahake para biarawan kanggo mèngeti Malyuta "salawasé biara tetep." Kanggo maksud iki, dheweke nyumbang 150 rubel - luwih saka sawise matine sadulure Yuri lan garwane Martha. Banjur dheweke ngunjungi biara iki saben taun lan nyedhiyakake dana tambahan kanggo pengetan jiwa Grigory Lukyanovich Skuratov-Belsky. Garwane diwenehi pangopènan 400 rubel saben taun, sing ora umum kanggo jaman kasebut: dheweke dadi randha bangsawan pisanan sing diwenehi "pensiun" (biasane bagean saka estate ditinggalake kanggo "dipakani").

Kanggo mbandhingake: Bogdan Belsky, ponakan Malyuta, masa depan okolnichiy lan boyar, ing wektu iku, nyekel posisi "rynd karo sungu", nampa gaji 250 rubel saka perbendaharaan. Menantu Malyuta, Boris Godunov, uga ajeg nyumbang kanggo biara iki, uga bojone.

Volokolamsk lambang miraculous saka Basa Allah


Iku menarik sing sakcepete sadurunge mati Malyuta Skuratov dhawuh salinan saka Vladimir Ikon saka Basa Allah saka bengkel pengadilan. Ikon iki, sing dikenal minangka Volokolamsk, diajeni dening wong-wong minangka mukjijat.Kanggo mbenerake asal-usule, panguwasa pasamuwan ngumumake yen sadurunge mati Malyuta Skuratov mratobat saka dosa lan ndedonga marang Ibune Gusti Allah kanggo pangapura. Nganti taun 1954, lambang iki ana ing Katedral Assumption saka Biara Joseph-Volokolamsk, banjur ditransfer menyang Museum Pusat Budaya lan Seni Rusia Kuno Andrei Rublev, ing ngendi iku dianggep minangka salah siji saka pitu pameran paling terkenal.


"Our Lady of Vladimir of Volokolamsk", kira-kira taun 1572

Tanggal 16 Maret 2007, Biara Joseph-Volotsky diwenehi salinan, ditulis dening S.I. Fomin lan disucekake, ing museum (disambungake menyang asline). Ing kasus iki, kita ndeleng conto sing apik babagan carane nyukupi tuntutan para hierarki gereja.

Kanggo penyesalanku, tanggal 15 Mei 2023, keputusan digawe kanggo ngirim lambang sing ora larang regane menyang Gréja Ortodoks Rusia - "Trinitas" sing misuwur ("Hospitality of Abraham"), siji saka rong karya Andrei Rublev, sing dadi penulis. wis dikonfirmasi kanthi bener.


Sauntara kuwi, ing Juli 2022, lambang iki digawa menyang Sergiev Posad ing acara perayaan ulang tahun 600th akuisisi peninggalan Sergius saka Radonezh lan ana ing Lavra suwene rong dina. Sajrone wektu iki, dheweke nampa "owahan penting sing "bisa ngancam eksistensi monumen" (statement dening sejarawan seni Ksenia Korobeynikova).

Kedadeyan sing luwih nggegirisi kedadeyan karo lambang Bogolyubskaya saka Ibune Gusti Allah sing dicet ing abad kaping 1992 (!), sing ing taun XNUMX ditransfer menyang Biara Vladimir Knyaginin.


Ikon Bogolyubskaya saka Ibune Gusti Allah

Ing taun 2009, ditemokake yen amarga panyimpenan sing ora bener, gambar unik iki kena jamur. Ikon kasebut kanthi cepet dipasrahake menyang pemulih Museum Negara Vladimir-Suzdal, sing nggarap pemugaran saka 2010 nganti 2016. Sa adoh aku ngerti, ora ana pejabat kanggo angkara iki marang kita crita lan budaya ora nandhang paukuman.

Malah ketua dewan ahli babagan seni gereja, arsitektur lan pemugaran, wali kuno keuskupan keuskupan Moskow, anggota Dewan Patriarki kanggo Budaya, Archpriest Leonid Kalinin, rektor Gréja Martir Clement Suci, ngandika marang transfer kasebut. saka lambang Rublev saka Galeri Tretyakov menyang Katedral Kristus Juruwilujeng lan luwih menyang Katedral Trinitas Lavra.

Akibaté, dhèwèké dicopot saka kabèh jabatan lan ”dilarang dadi klerus”. Lan ing Juli 12, 2023, ing mratelakake panemume, kaputusan fatal digawe: lambang priceless, kang dadi properti saka kabeh wong Rusia, preduli saka agama, ditransfer menyang Gréja Ortodoks Rusia kanggo periode 49 taun karo. kamungkinan extension.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

57 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +8
    Agustus 31 2023
    Matur nuwun Valery kanggo artikel menarik liyane. Sugeng siang sedaya!
    PS. Sial, aku turu banget. Aku tangi saka nuthuk ing jendhela. Manuk gagak padha dolanan kaya pandai besi, lan omah-omah padha gonjang-ganjing. Wektu 5:00. Aku kudu tangi lan golek panganan. Sapa sing bisa ngandhani aku carane nyusoni wong-wong mau saka pakulinan bodho iki?
    1. +2
      Agustus 31 2023
      Sugeng enjang, Dima!
      Aku tangi 2 jam kepungkur - gludhug lan sumunar.
      Saiki kabeh wis ayem. hi
      1. +2
        Agustus 31 2023
        Hello Sasha hi
        Kita ora duwe udan. Termometer saiki +14°C
        1. +1
          Agustus 31 2023
          Manuk kita isih turu, paling ora krungu
          1. +3
            Agustus 31 2023
            Manuk kita isih turu

            Kita wis sarapan eseman

            saora-orane kowe durung krungu manuke

            Kita uga ora banget ngomong, nanging yen wong liya mlebu ing situs kasebut, dheweke bakal ngunggahake pager kasebut, luwih apik tinimbang weker apa wae. nglirik
    2. +7
      Agustus 31 2023
      Yen wong ora seneng karo kediktatoran kucing ing omah, dheweke entuk gagak ... recourse
      1. +2
        Agustus 31 2023
        Sugeng rawuh, Anton!
        Karkushka umur 12 taun, dheweke meh jinak - putrine ngangkat dheweke minangka cah ayu ing lapangan lan tuwuh ing omah. Blackie minangka salah sawijining favorit. Padha manggon ing loteng lan netes cah ayu ana. Lan asu lan kucing umur telung taun. Dadi gagak katon luwih dhisik.
        kediktatoran kucing ing omah

        Muska dudu salah sawijining diktator - dheweke minangka wanita kanthi tanggung jawab sosial sing sithik, untunge wis steril, ing wayah wengi dheweke nongkrong karo kucing ing sekitar desa, turu ing wayah awan. Alabai Bakh ora narik perkara sing padha karo diktator - dheweke kalebu kucing lan gagak wiwit lair - dheweke wis biasa. Sugih minangka diktator, mula dheweke duwe wewenang sing ora diragukan kanggo kabeh kebon binatang iki lan mbangun kabeh wong - manuk gagak lan kucing lan Bach sing enom, dheweke minangka asu sing mulya, sayangé mung 13 taun.
  2. +3
    Agustus 31 2023
    Ivan IV menehi gelar bangsawan duma, nanging ora ndadekake Malyuta dadi boyar. Saben jangkrik ngerti panggonane.
    "Ing mangsa 1571-1572, Malyuta Skuratov katon ing ngarep kita minangka diplomat dhuwur." (c)
    Pernyataan sing kontroversial banget.
    Paling kamungkinan, Malyuta Skuratov minangka mata-mata ing negosiasi. Minangka bakal ngomong saiki - wakil saka administrasi.
    Weissenstein Castle dumunung antarane Dorpat (Tartu) lan Revel (Tallinn), lan ora antarane Narva lan Tallinn.
    Peran Malyuta ing kampanye kasebut ora ditemtokake.
    Nanging, iki pengawal pribadi Ivan Vasilievich.
    Lan yen ya, kenapa ngirim dheweke menyang badai? Tujuan siji - "ayu" kanggo nyingkirake.
    Sawise tsar nutup proyek oprichnin, kabeh dokumen sing ana hubungane karo aktivitas dheweke aneh banget.
    Kulawarga Malyuta raket karo Biara Joseph-Volokolamsk.
    Sepuh biara iki Cassian Bosoy yaiku bapak baptis Ivan the Terrible.
    Kene manggon sadulur Malyuta - sepuh Ilya, lan mengko putrane Elia - biarawan Gregory. Bapake Malyuta, Lukyan (biksu Leonid), yaiku biksu ing biara.
    1. vet
      +4
      Agustus 31 2023
      Nanging, iki pengawal pribadi Ivan Vasilievich.

      Skuratov ora enom maneh ing wektu iku - tsar, siji kudu mikir, njupuk wong enom lan luwih cepet minangka pengawal - kabeh jinis rynds karo saadak, karo tumbak lan liyane. Nanging, Malyuta ing Ivan IV minangka "kepala staf" utawa wong sing dipercaya - penjamin tingkat dhuwur.
    2. 0
      Agustus 31 2023
      Kutipan saka ee2100
      Ivan IV menehi gelar bangsawan Duma

      "Dumny nobleman" dudu gelar, nanging pangkat. Lan diwenehi, Malyuta ora lair ing pangkat boyar
  3. +3
    Agustus 31 2023
    Tanggal 16 Maret 2007, Biara Joseph-Volotsky diwenehi salinan, ditulis dening S.I. Fomin lan disucekake, ing museum (disambungake menyang asline).


    Nganti taun 1954, lambang kasebut ana ing Katedral Assumption saka Biara Joseph-Volokolamsk, banjur ditransfer menyang Museum Pusat Budaya lan Seni Rusia Kuno Andrei Rublev, sing dianggep minangka salah sawijining pitu pameran sing paling terkenal. Saiki ing Katedral Assumption saka Biara Joseph-Volokolamsk ana dhaptar dheweke.
    foto dhaftar lambang saka Basa Allah Volokolamsk, karya S. I. Fomin. 2007

  4. +5
    Agustus 31 2023
    Salah sijine detasemen serangan dipimpin dening Malyuta Skuratov, liyane dening Vasily Gryaznoy. Kene pahlawan artikel iki tatu mortally (lan V. Gryaznoy dijupuk dening Tatar ing taun kang padha). Sawetara, umpamane, S. Veselovsky, percaya yen Ivan IV mutusake kanggo nyingkirake pimpinan oprichnina sing misuwur lan dikirim menyang pati.

    Paling ora ana rong versi sing nyebabake patine Malyuta: miturut siji, dheweke bisa nganggep yen garnisun benteng kasebut saya ringkih banget sawise ngirim detasemen kanggo ketemu karo konvoi Swedia, lan nyoba ngurmati raja, nindakake a feat sadurunge mripate tanpa akeh resiko. Miturut liyane, Malyuta sadar tindak ing serangan suicidal, ngerti sing Ivan wis disillusioned karo oprichnina lan iki wis fraught karo teror ing hubungan kanggo oprichniki piyambak, kulawarga lan kabeh kulawarga Belsky.
  5. +5
    Agustus 31 2023
    Senajan Skuratov tilar donya minangka prajurit, Nanging, ing memori saka wong, Malyuta tetep utamané pembunuh. Lan pira sing "nyembeleh, pira sing dipotong, pirang-pirang jiwa sing ora luput sing dirusak" (c), saka karsane dhewe utawa mung saka karsane ratu sing ngutus dheweke, ora dadi masalah.
    1. +4
      Agustus 31 2023
      Nanging, ing memori wong Malyuta tetep utamané pembunuh.
      Memori saka wong - iku. Dadi Stepan Razin isih dianggep pahlawan rakyat, pejuang nglawan otokrasi kanggo kabeh apik marang kabeh ala, nanging
      pira sing "nyembeleh, pira sing dipotong, pira jiwa sing ora luput sing dirusak" (c)
      nanging, "iki sing butuh sikil" (c)
      1. +1
        Agustus 31 2023
        Kutipan: Aviator_
        Dadi Stepan Razin isih dianggep pahlawan rakyat, pejuang nglawan otokrasi kanggo kabeh apik marang kabeh ala, nanging

        Lan kene thanks kanggo pamaréntah Soviet. Sadurunge revolusi, Stenka minangka pahlawan sing rada ambigu. Antarane liyane, tukang sihir.
        1. +1
          1 September 2023
          Quote: pelaut senior
          Sadurunge revolusi, Stenka minangka pahlawan sing rada ambigu.

          Lagu "Ana tebing ing Volga ...." ditulis dening pejabat sing rada dhuwur saka tsar, Letnan Jenderal lan pengacara militer A.A. Navrotsky. Lagu iki banjur dadi populer lan ana macem-macem versi, biasane simpatik karo Razin tinimbang versi asli penulis pisanan. Publikasi tembang kasebut lolos saka sensor tsarist.Mulane S. Razin diajeni sawetara dening lawan kelase. Pemberontakane nganti sawetara dadi peringatan marang sing duwe tanah nglawan penindasan sing ora ana watese. Minangka prajurit lan komandan, M. Skuratov nuduhake kuwalitas ing Tver. Duwe kumpul kanggo mateni Tatar sing ditawan ing pakunjaran, Malyuta Skuratov muncul ing kono karo detasemen. Nanging wong-wong Tatar sing dicekel nganggo tangan kosong, nyebarake kabeh tentara Skurata lan ketoke nglucuti senjatane. Skuratov kudu njaluk bantuan saka pemanah Zemstvo, sing mateni narapidana tawanan sing ora nganggo senjata sing direncanakake dening Skuratov.
  6. +1
    Agustus 31 2023
    Matur nuwun, Valery!

    Argumentasi anyar ora mungkin katon.
    Mung kekasih A. K. Tolstoy kanggo ngelingi:

    Dumadakan gludhug tulumbas; penjaga teka
    Drive karo teken oncoming wong saka dalan;
    Sang Prabu nunggang jaran, nganggo jas brokat,
    Lan para algojo ngubengi nganggo kapak, -
    Sih-rahmaté bakal nglipur,
    Ana wong kanggo motong utawa nggantung.


    Kanggo lambang, apa sampeyan mikir - kanggo tujuan apa Andrei Rublev nggawe?

    Utawa sampeyan langsung nyiapake "penangkaran museum"?
    1. +6
      Agustus 31 2023
      menyang "penjara museum"

      Carane ngerti iki, Sergey? A ilmuwan marang museum? Kene iku muspra. Gereja ora bakal tetep tanpa lambang kanthi alesan apa wae, nanging kanggo karya unik, IMHO, papan kasebut ana ing museum, ana luwih akeh wong sing bisa ndeleng lan kahanan kanggo panyimpenan lan pengawetan luwih apik, ing kene Valery nulis babagan "Bogolyubskaya Icon Ibuné Gusti Allah" ing abad XII, sing ing taun 1992 ditransfer dening pejabat menyang Biara Vladimir Knyaginin:
      Ing taun 2009, ditemokake yen amarga panyimpenan sing ora bener ing biara, gambar unik iki kena infeksi jamur. Ikon kasebut kudu diserahke kanthi cepet menyang pemulih Museum Negara Vladimir-Suzdal, sing nggarap pemugaran saka 2010 nganti 2016.

      Iku mung luck sing bisa nylametake dheweke - para pemulih mung entuk prestasi ... Lan, kaya biasane, ora ana pejabat lan gereja sing diukum ...
      1. +4
        Agustus 31 2023
        Ora nglawan museum, Dmitry.

        Apa sampeyan ora duwe perasaan yen bale karo lambang ing Galeri Tretyakov beda karo aula liyane babagan pengaruhe marang wong?

        Aku bubar bali saka panggonan apik ing wilayah Vologda - Totma.

        Kuil-kuil iki apik tenan, nanging sawetara sing isih urip.

        1. +3
          Agustus 31 2023
          Sergey wiwit ngirim gambar!
          Iki terobosan!!! apik
          1. +3
            Agustus 31 2023
            Langka. Nanging kadhangkala bisa dadi argumentasi.

            Sawetara taun kepungkur, aku ora seneng gambar ing presentasi.

            Padha ngritik.
        2. +5
          Agustus 31 2023
          Apa aku nglawan pasamuwan-pasamuwan? Piyambakipun piyambak, lan kulawarga kabèh, lan kabeh leluhur padha dibaptis. Aku ngomong bab mergo - Aku pancen ora ngerti religiusitas birokrasi ostentatious - nalika artefak unik lan obyek sing dipasrahake menyang ulama, Katedral St Isaac piyambak worth iku. Kepiye babagan lambang kuno sing ora larang regane?
          Apa sampeyan ora duwe perasaan yen bale karo lambang ing Galeri Tretyakov beda karo aula liyane babagan pengaruhe marang wong?

          Aku bakal nyebut mungkin pikiran seditious - Aku lunga kanggo ngujo bale karo lambang ing Galeri Tretyakov, nanging lambang ndedonga kanggo kula pribadi dening leluhur lan countrymen ing Stanitsa kayu Gereja kita Lair saka Maria Rahayu, Cut mudhun ing 1875-79, lan ngelingi baptis lan panguburan para leluhur lan tangga-tanggane luwih nyengsemaken. Nuwun sewu.
          foto Gereja Nativity of the Virgin Virgin ing St. Lysogorskaya
          1. +5
            Agustus 31 2023
            Iki dudu pamikiran seditious.
            Lan banget dingerteni. Sembarang panggonan duwe tandha wektu, wong. Lan ndedonga lambang.

            Museum beda-beda. Iki asring puncak peradaban.

            Nanging ing wektu sing padha, kadhangkala padha karo piala sing digawa menyang metropolis saka sak ndonya.
        3. +4
          Agustus 31 2023
          Kutipan saka Korsar4
          Apa sampeyan ora duwe perasaan yen bale karo lambang ing Galeri Tretyakov beda karo aula liyane babagan pengaruhe marang wong?

          Kabeh iki dadi. Nanging pitakonan iku, iku luwih apik kanggo ilang lambang ing saperangan saka dekade, utawa bakal isih ing panggonan sing ora dimaksudaké kanggo iku (museum), sanajan saka sisih kanggo katon. Ing panemuku, luwih becik yen karya-karya agung kasebut biasane disimpen ing museum, nanging sacara periodik dipamerake ing candhi.
          1. +5
            Agustus 31 2023
            Iku luwih apik kanggo ora ilang lambang. Sampeyan ora bisa mbantah.
        4. Komentar wis dibusak.
    2. vet
      +2
      Agustus 31 2023
      Kanggo lambang, apa sampeyan mikir - kanggo tujuan apa Andrei Rublev nggawe?
      Utawa sampeyan langsung nyiapake "penangkaran museum"?

      Karya seni tingkat iki wis suwe ngluwihi wates sempit obyek ibadah. Kaya kasebut kanthi bener ing artikel kasebut, iki minangka properti saka kabeh wong Rusia, malah Muslim lan Buddha.
  7. +6
    Agustus 31 2023
    Matur nuwun Valery kanggo artikel kasebut!
    Sugeng enjang Panjenengan sedaya!
    Aku arep ngadeg kanggo S.B. Veselovsky:
    Sawetara, umpamane, S. Veselovsky, percaya yen Ivan IV mutusake kanggo nyingkirake pimpinan oprichnina sing misuwur lan dikirim menyang pati.

    Dadi, kaya mayoritas profesor pra-revolusioner Rusia babagan pandangan liberal, Veselovsky tanpa syarat katon negatif ing sistem oprichnina.
    Nanging aku ora bakal S.B. Veselovsky dianggep "kanggo sawetara"; iku salah siji saka sawetara spesialis penting ing periode iki, tanpa karya lan publikasi saka Materi Aktual artikel iki ora bisa ditulis.
    hi
    1. +5
      Agustus 31 2023
      Mbokmenawa, sejarawan, sing ora profesional ngerti taun-taun sabanjure, minangka fenomena sing luar biasa.

      Aku pisanan ketemu Academician Veselovsky ing karya ing wilayah Moscow. Nanging dheweke nuduhake awake marang akeh bocah.
      1. +5
        Agustus 31 2023
        Sugeng enjing Sergey,
        Mbokmenawa, sejarawan, sing ora profesional ngerti taun-taun sabanjure, minangka fenomena sing luar biasa.

        Ora akeh spesialis ing wektu iki. Sing padha ngerti.
        Materi kasebut rumit, materi sing nyata, sanajan diterbitake, angel disinaoni, nanging apa sing bisa kita ucapake babagan materi tulisan tangan?
        Lagi ngomong, Sugeng rawuh ing donya rinci!
        Lan tanpa nyinaoni, nerjemahake Kisah Para Rasul ing wektu iki, ora ana gunane para sejarawan profesional kanggo mbantah: iki utawa ora.
        Secara harfiah ana perselisihan babagan rincian, dhaptar geneologis sing padha saka oprichnina, lan liya-liyane.
        Mulane, komunitas ilmiah nesu, antara liya, dening disertasi Medinsky babagan wektu iki, dangkal lan populis: profesional ora bakal ngaku yen pancen bener, amarga
        sumber sejarah ora menehi jawaban sing tepat.
        1. +5
          Agustus 31 2023
          Sugeng enjing Edward!

          Ing karya apa wae, harmoni gagasan lan bukti sing bisa ngyakinake apik.

          Bab liyane yaiku saben wong ngerti harmoni iki kanthi cara dhewe-dhewe.
          1. +1
            Agustus 31 2023
            Kutipan saka 3x3zsave (Anton): Sergey wiwit ngunggah gambar! Iki terobosan!!! apik

            Ya, dheweke wis ngirim foto sing apik saka ekspedisi sadurunge - "Woh wohan beri liar", "Ing cadangan karo sapi moose".
            Aku malah ngundhuh salah sawijining foto ekspedisi kanggo awakku dhewe, dicithak ing omah percetakan ing kain non-anyaman, dibingkai lan digantung ing meja.
            foto Sergei "Esuk kabut ing kali"

            Sergey nduweni rasa komposisi lan warna sing langka.
            Kanggo ndeleng sing ora biasa ing sing paling biasa lan motret supaya wong liya, amarga iki, ndeleng sing ora biasa - iki bakat! Ora saben wong diwenehi. Aku pribadi ora.
            1. +1
              Agustus 31 2023
              Matur nuwun kanthi sanget, Dmitry!

              Nganti aku teka, aku bakal mamerake malang liyane. Nanging, Anton wis weruh dheweke.

              1. +1
                Agustus 31 2023
                Thanks kanggo kaendahan!
                Kanthi seneng banget aku bakal katon ing bagean "Mratelakake panemume" foto travel karo komentar.
                1. +1
                  Agustus 31 2023
                  Mbok menawa kita bisa bali menyang buku harian. Amarga kamera saiki ana ing kanthong saben wong.

                  Aku mung bisa ngandhani sampeyan ing komentar apa wae.

                  Salah sawijining motivasi kanggo lelungan menyang Central Forest Park yaiku ndeleng alas Okovskiy.

                  Dadi utangku sing pertama yaiku Anton. Dheweke dijanjekake laporan babagan pertanian sing dihitung.

                  Nanging, yen ana sing pengin ngrungokake crita babagan Totma - mung ngomong saka ngendi.
  8. +1
    Agustus 31 2023
    Penulis medeni karo crita medeni ing pungkasan artikel, statement saka kritikus seni K. Korobeynikova, penulis telegram-kaknal, ora inspirasi kapercayan ....... investigasi, wawancara resonant, supaya- diarani tumindak ing jurnalisme kanggo nyorot lan nyinaoni plot sing ora jelas (?) .. ......
  9. 0
    Agustus 31 2023
    Ivan IV ing Desember 1569 miwiti kampanye Novgorod sing kondhang. Ing dalan, tentara oprichnina mlebu Klin, Tver lan Torzhok, ing ngendi dheweke uga nggoleki "pengkhianat".
    Ing kene kudu dicathet yen Malyuta ora ana ing Novgorod, lan kabeh "keputusan sing adil" ana ing kono tanpa favorit saka tsar. Dheweke weruh manawa para pengawal wis dadi pasukan sing kuat sing bisa ilang kendali kapan wae. Mulane, wiwit periode "nyenyet sekrup", sing dituduhake ing artikel kasebut. Jeneng "Malyuta Skuratov" dadi jeneng kluwarga, nanging jenenge ora anathematized ing pasamuwan-pasamuwan, kaya jeneng S. Razin, E. Pugachev, dheweke uga salah siji saka ... rampog, kraton, lan Pugachev lan Razin saka wong. ngguyu
  10. +5
    Agustus 31 2023
    Foto kanggo artikel, ing ngendi Malyuta Skuratov (seni M. Zharov) lan Ivan the Terrible (seni N. Cherkasov) saka film S. Eisenstein, rada lucu.
    Stalin, nalika nonton film kasebut, ngandika ......... kanca Zharov ora ketompo carane nggawe, kabeh dadi kanca Zharov.
  11. +4
    Agustus 31 2023
    Sampeyan ora bisa ngumbah asu ireng putih. Apa wae sing diwenehake Skuratov, dheweke bakal dieling-eling amarga partisipasi ing eksekusi.
  12. -3
    Agustus 31 2023
    Matur nuwun kanggo artikel kanggo penulis.

    , kaputusan fateful iki digawe: lambang priceless, kang dadi kagungane kabeh wong Rusia, preduli saka agama, ditransfer menyang Gréja Ortodoks Rusia.

    Iku aneh sing tanpa omong kosong iki ora bisa rampung. Lambang kudu ana ing pasamuwan-pasamuwan, sapa sing ndeleng ing lambang mung nilai seni bisa ndeleng foto dheweke ing Internet utawa ing reproduksi ing buku.
  13. -1
    Agustus 31 2023
    Kutipan: kor1vet1974
    rampog, kraton, lan Pugachev lan Razin saka rakyat.

    Rampok lan ing Afrika rampog. Pugachev lan Razin, yen aktivitase wis rampung "kamenangan", uga bakal lungguh ing dhampar lan ngeksekusi lan nggantung wong-wong sing ora puas lan ora setuju. Gambar positif khayalan kasebut digawe sawise 1917 ...
  14. +1
    Agustus 31 2023
    Kanggo penyesalanku, tanggal 15 Mei 2023, keputusan digawe kanggo mindhah menyang Gréja Ortodoks Rusia lambang sing larang regane - "Trinitas" sing misuwur.
    Mesthine, aku ngerti yen penulis miturut pendapatku, kaya aku ing dheweke, nanging yen wong, saliyane sumsum tulang belakang, uga duwe otak, mula dheweke kudu ngerti yen Andrei Rublev ora mung Andrei Rublev. nanging biksu saka Gréja Ortodoks Rusia lan "Trinitas" kang ora gambar saka majalah Ogonyok, nanging Ikon sing wiku dicet ora kanggo museum, kanggo candhi lan kanggo parishioners sawijining. Dadi kanggo getun sing lambang, ora, iki ora dipasrahaké, nanging BALIK kanggo kang asalé, bisa uga wong ciyut, utawa kosok balene, sing ngerti apa sing dikarepake - kanggo numpes spiritualitas wong kita. kanggo ngowahi wong Rusia dadi ahli waris saka "Pussy Wright" sing kondhang. Lan kabeh iki, mesthi, ing pretext prihatin kanggo pencerahan budaya saka massa kandhel. Malah aneh, amarga yen smartphone dijupuk kanthi ilegal saka sampeyan, sampeyan kudu langsung menyang polisi supaya bisa ngasilake smartphone sing padha. Iki adil, lan bali saka lambang kanggo penulis getun. belay
    Lan ya, aku ora tau dadi imam, aku ora tau dadi imam, aku uga ora duwe imam, diakon lan ulama liyane ing kulawargaku. Aku mung wong Rusia, aku ngurmati sejarahku lan aku pengin putu-putuku tuwuh ing negara sing normal, sing ana bapak lan ibu lan ora ana parade gay.
    PPS: nanging sampeyan bisa ngatur panyimpenan sing tepat, ngawasi pancet lan pemugaran pas wektune tanpa masalah. Nanging kuwi crita sing beda.
    1. +7
      Agustus 31 2023
      Aku mung wong Rusia, aku ngurmati sejarahku lan aku pengin putu-putuku tuwuh ing negara sing normal, sing ana bapak lan ibu lan ora ana parade gay.

      Nuwun sewu, nanging ing endi logika?
      Museum, utamane sing tengah, mesthine njamin linuwih saka panyimpenan bandha Nasional kanggo generasi sabanjure, amarga penulis mratelakake panemume.
      Nanging keputusan kasebut mung nyebabake perpecahan ing masyarakat lan ngganti keputusan kanggo anak putu.
      Uga kasunyatan manawa parade gay bakal ngliwati kene, minangka salah sawijining bentuk ngembangake pasar layanan, sing negara kasebut, ora ketompo apa wae, wis nekad ngumbara wiwit taun 1991, kaya reformasi pensiun, nyuda poliklinik, karusakan. saka potensial produksi, migrasi, kabeh pranala saka siji rentengan, kuwi hukum pasar.
  15. -2
    Agustus 31 2023
    Kutipan: Eduard Vashchenko

    Nyuwun pangapunten, nanging ing ngendi logika

    Saka sudut pandang logika, malah luwih prasaja - lambang digawe ora kanggo museum, nanging kanggo candhi.
    1. +1
      Agustus 31 2023
      Kutipan: Vladimir80
      Saka sudut pandang logika, malah luwih prasaja - lambang digawe ora kanggo museum, nanging kanggo candhi.

      Ya bener, lambang mung siji makna - agama.
    2. +7
      Agustus 31 2023
      Saka sudut pandang logika, malah luwih prasaja - lambang digawe ora kanggo museum, nanging kanggo candhi.


      Apa sing relevan kanggo jaman kepungkur ora cocog kanggo saiki.
      Sawetara lokomotif uap ing pungkasan abad XIX. digawe ora kanggo museum, nanging saiki wis ana. Pedhang utawa musket digawe kanggo perang, lan ora kanggo museum, kok saiki nyeret menyang medan perang?
      Waja pompous iki palsu kanggo panguwasa, lan saiki padha ora nganggo kuwi, nanging pindhah menyang Brioni, lan padha ngapusi ing museum.
      Lan yen sampeyan tindakake logika saka Ortodoks saka XNUMX - XNUMX abad, kasucian emanates saka lambang sembarang, mulane, nalika reformasi Nikon, lambang tulisan Eropah padha dibuwang metu saka pasamuwan, wong Ortodoks dianggep iconoclasm iki. Lan dina iki, mung lambang sing ditulis nganggo aksara kanonik konvensional lan dipadhangi ing gréja Ortodoks sing diakoni, lan ora mung lambang, contone, dicet ing Italia lan digawa saka kono.
      Banjur iku logis kanggo dibaptis nganggo rong driji, lan saiki kita madhangi dhéwé karo telung.
      Nganti abad kaping XNUMX Sandhangan Eropah dilarang, ora dirasakake dening wong akeh, amarga nduweni jejak jahat, sing banjur logis banget.
      Ing abad kaping XNUMX saben wong dadi eksklusif ing sandhangan Eropah, lan iki logis, nanging sugih munggah wong kaya boyar Russian ing abad ka-XNUMX. dheweke bakal dianggep badut, kaya logika.
      Iki logika, diarani: kabeh ana wektune.
      hi
      1. -2
        Agustus 31 2023
        lan saiki kita madhangi dhewe telu.

        Saiki kitaеkita nggunakake lampu pijar lan dioda ...
        Aku kaget nalika atheis campur tangan ing urusane wong liya - sawise kabeh, saiki ora ana sing meksa dheweke nyabrang lan sujud, ora ana sing bisa ngyakinake. Lan appropriation saka lambang punika nyolong!
        (ps. Aku ora keluhan bab ateis - iki pilihan, lan hak - Gusti Allah nitahaken wong free ing pangertèn iki).
        1. +6
          Agustus 31 2023
          Aku kaget

          Aku kaget nalika wong metu saka typo nggawe masalah.
          Aku Ortodoks, kanthi cara, dudu atheis.
          Nanging kita ora duwe divisi legal kuwi, nalika wanita ora duwe hak kanggo ngganggu ana, ateis kene, lan pracaya kene. Saben uwong padha ing hak lan ekspresi.
          Ing kasunyatan, kabeh iki bali, distribusi, terus saka privasi privatisasi utawa squandering negara. Tautan saka rantai logis sing padha: jendhela kaca patri kanggo Jerman, lambang kanggo Gréja, silihan kraton kanggo Prancis, isih bisa kanggo nindakake restitusi bangunan, uga, matur nuwun Gusti, pabrik wis disebarake lan dadi pusat blanja lan hiburan lan obyek rental lan real estate liyane.
          Iki ora pitakonan saka Iman, nanging pitakonan nilai property.
          Sincerely,
          hi
      2. +2
        Agustus 31 2023
        Kutipan: Eduard Vashchenko
        Lan yen sampeyan ngetutake logika Ortodoks abad kaping XNUMX-XNUMX, mula kesucian teka saka lambang apa wae.

        Lan saiki apa logika Ortodoks, carane padha ngerti apa teka saka lambang?
  16. 0
    Agustus 31 2023
    Kutipan: Eduard Vashchenko
    Apa sing relevan kanggo jaman kepungkur ora cocog kanggo saiki.


    apa sing relevan saiki - deleng tren Eropa pasca-Kristen (keragaman jender, urip virtual ing metaverses, digitalisasi universal, euthanasia, netralitas karbon, lsp.)
    Apa sampeyan pengin manggon ing "donya nyata" kaya ngono?
    1. +5
      Agustus 31 2023
      Apa sampeyan pengin manggon ing "donya nyata" kaya ngono?

      Aku ora.
      Nanging apa aku pengin apa ora, iku ora gumantung ing kula, uga ing sampeyan.
      Ana aturan kanggo pangembangan masyarakat, lan yen sampeyan ngetutake dalan kapitalisme, mula kabeh sing sampeyan dhaptar bakal ana karo kita, amarga ing mburi crackling eksternal, kabeh iki mung pasar anyar lan bentuk ekspansi, mekanisme redistribusi. saka properti.
      Negara kita nggawe pilihan iki ing taun 1991, kaya, ayo ditinggalake: 57% milih Yeltsin ing pemilihan terbuka lan adil ing taun 1991.
      Aku mbaleni: Aku nglawan, aku ora milih, nanging mayoritas pengin pasar, jins, "urip normal", "ora scoop", "kaya iki, kaya iki, Amerika urip karo Eropah, nanging kabeh. iku liwat w... , Bestalkov sang. Lan kabeh wong seneng. Nanging keajaiban ora kedadeyan: hukum pasar padha kanggo saben wong: yen sampeyan pengin jins, kaya sing ana, entuk keragaman jender.
      1. 0
        Agustus 31 2023
        Nanging keajaiban ora kedadeyan: hukum pasar padha kanggo saben wong: yen sampeyan pengin jins, kaya sing ana, entuk keragaman jender.

        lan keajaiban kedadeyan, nanging kita ora pantes mujizat sing apik ... lan hukum pasar ora mbutuhake keragaman jender - pasar butuh pertumbuhan konsumen sing bisa ditebak lan dikontrol (permanen) ... mung jagad iki tumuju menyang pungkasan, lan sing luwih dhuwur tingkat teknologi, luwih cepet muter. ...
      2. +2
        Agustus 31 2023
        Hi Edward!
        Aku mbaleni: Aku nglawan, aku ora milih, nanging mayoritas pengin pasar, jins, "urip normal", "ora scoop", "iki urip Amerika lan Eropa, nanging ing kene kabeh ana. … , sang Bestalkov. Lan kabeh wong seneng

        Kabeh gedhe katon saka kadohan.
        1. +1
          Agustus 31 2023
          Soko, nanging pengalaman saka 35 taun wis kuwat hammered menyang kita.
          1. +1
            Agustus 31 2023
            Soko, nanging pengalaman saka 35 taun wis kuwat hammered menyang kita.
            Aku bakal ngomong 40-45 taun ...
            1. +1
              Agustus 31 2023
              Malah patang puluh. Aku ora bakal ngomong kanggo mburi 70s.

              Lan saben wong tuwuh kanthi cara dhewe-dhewe.
              1. 0
                Agustus 31 2023
                Tembung "defisit" lan tembung "blat" nduweni oyod sing luwih jero tinimbang pemerintah saiki.
  17. +1
    Agustus 31 2023
    Genghisides ing Rus' dianggep pangeran lan ngadeg ing ndhuwur Rurik lan Gediminovichs

    Oh tenan? belay
    Wiwitane, Genghisides ing Ibu Rus kaya asu sing ora dipotong, lan ora kabeh dadi pangeran, apalagi pangeran.
    Ora akeh pangeran Tatar lan biasane keturunan Kazan, Astrakhan lan Kasimov khans. A little mengko, padha gabung karo Siberian - keturunan Kuchum.
    Judhul iki pancen mulya, lan ing kabeh upacara solemn, panggonane ana ing jejere tsar, nanging kanthi kekuwatan nyata ora apik, amarga dheweke ora tau diundang menyang Duma.
    Ivan Kelmamaevich sing dituduhake, paling kamungkinan, asalé saka kulawarga Mirza Sheidyakov, lan dadi pangeran.
    https://cyberleninka.ru/article/n/knyazya-i-mirzy-sheydyakovy-v-rossii-xvi-xix-vv/viewer

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"