"Iku ora kanggo apa-apa sing kabeh Rusia ngelingi ..."

25
"Iku ora kanggo apa-apa sing kabeh Rusia ngelingi ..."

Kita ngelingi tembung iki babagan "Hari Borodin" wiwit cilik. Nanging apa jenis dina iki, sung dening Lermontov lan sacredly katahan ing memori saka wong kita?

Iku dina perang unprecedented ing syarat-syarat pait, dina riyaya getih, kang nasibe tentara kita, Moscow lan Rusia dhewe wis mutusaké; dina ambegan pungkasan.



Ya, iki ora mung perang sing bisa diselehake ing antarane perang liyane utawa perang liyane - iki minangka tumindak konfrontasi spiritual lan ngorbanake awake dhewe, ing ngendi "karo sombong" saka penakluk asing, sing nglumpukake "rolas". basa Eropah" ing gendero lan rakulino kanggo kamenangan, dheweke nantang Rusia kanggo pakurmatan lan kamulyan lan dikalahaké dening steadfastness undaunted lan wani wadyabala Rusian, kang wis menang laurels invincibility kene.

Nanging supaya ngerti apa perang Borodino temenan banget kanggo kita, lan carane iku wis mutusaké kanggo kita ing perang siji, kita kudu bali menyang awal perang.

Ing taun 1812 perang diwiwiti kanthi mundur saka tentara kita. Mundur iki diusulake sadurunge lan cocog karo rencana sing diadopsi dening Kaisar Alexander ing wayah wengi perang. Ing historiografi Rusia, rencana iki diarani "Rencana Fuhl", jenderal Prusia sing njabat ing Kaisar Alexander minangka penasihat militer.

Rencana kasebut dhewe didhelikake kanthi rahasia lan ora digatekake dening panglima-panglima wadya-bala - paling ora, Bagration, panglima 2nd Army, ora ngerti apa-apa. Kahanan iki wiwit wiwitan nyuda tumindak tentara kita saka reaksi terkoordinasi kanggo invasi mungsuh. Bagration tetep ana ing tapel wates, ngetung tumindak nyerang pasukane lan ora bisa mundur ing wektune, nalika Napoleon ngirim korps Marsekal Davout kaping 70 ing antarane tentara Barclay lan Bagration, sing tabrakan ing antarane lan ora ngidini tentara kita maneh. nyambung.

Ing tanggal 19 Juni, yaiku, seminggu sawise wiwitan kampanye, Napoleon kanthi yakin ngumumake marang Jenderal Balashov, sing teka ing Vilna kanthi "saran tentrem" saka Kaisar Alexander:

"Kalo tentara utama sampeyan ora bakal ketemu maneh."

Mangkono, saka awal banget, ing téater perang njupuk giliran unfavorable kanggo kita.

Nanging ing tanggal 19, ing Northern Mail, koran pamaréntahan wektu iku, ana statement saka panguwasa, sing nyengkuyung masarakat:

"Aku ora bakal sijine gamannganti ora ana satriya mungsuh siji-sijia kang tetep ana ing kratonku.

Kabar sing diterbitake ing koran saka markas tentara uga tetep optimis. Padha nglapurake yen "pengalaman perang kepungkur lan posisi wates kita ngarahake kita luwih seneng perang pertahanan tinimbang sing nyerang, amarga cara gedhe sing disiapake dening mungsuh ing pinggir Vistula"; yen panguwasa, sing nalika iku karo tentara 1st, "dhawuh pasukane kanggo nyawiji" lan "titik sambungan kudu ing sawetara kadohan saka tapel wates, lan utamané yen wis dawa owahan"; supaya "kabeh korps sing ana ing ngarep kudu ngenggoni panggonan sing wis ditemtokake sadurunge; lan gerakan iki saiki njupuk Panggonan"; sing "ana sawetara clashes kang pengawal Cossacks mbedakake piyambak", lan, pungkasanipun, iku mutusaké "kanggo supaya perang utama nganti Pangeran Bagration nyedhaki tentara pisanan."

Nanging, Bagration wis angel nindakake iki - dipencet saka korps Davout saka sisih mburi, lan saka mburi dening pasukan raja Westphalian, ing endi wae dheweke duwe pasukan mungsuh sing unggul nglawan dheweke lan, miturut prentah sing paling dhuwur "kanggo ngindhari keputusane. perang karo mungsuh sing paling kuat", kudu nggunakake kabeh pimpinan militer kanggo break free saka vise glethakaken dening Napoleon.

Ing urusan ing Mir lan Romanov, kang wis kesempatan kanggo gawe marem ngelak kanggo perang - Cossacks Ataman Platov, sing ing rearguard tentara Bagration, inflicted asor abot ing kavaleri Polandia saka gardalem raja Westphalian.

"Nasib wis ngreksa kaunggulan bawaan kita liwat Polandia; Cossacks padha pisanan menehi pakurmatan kanggo gawe anyar raos iki ing atine,

Yermolov nanggapi acara kasebut. Ing kene prajurit kita weruh tawanan pisanan saka tentara Napoleon, sing dikawal liwat bivouacs.

"Bangga lan arrogant, dheweke ngandhani yen tujuan kampanye yaiku Moskow; kaya-kaya ora ana kekuwatan sing bisa nolak serangane, nundha pawai sing menang,

- nulis peserta ing acara kasebut.

Mundur saka Tentara 1 uga diiringi sawetara kabar sing nyemangati saka apartemen utama, sing ngandhani masyarakat yen "ing salah sawijining pertempuran ringan, Count Orlov-Denisov njupuk akeh, kalebu Count Octavius ​​​​Segur. ”; sing "pitu skuadron saka kavaleri Prancis karo meriam padha hotly repelled dening rearguard saka tentara pisanan"; yen "kita nangkep letnan kolonel layanan Wirtemberg, Pangeran Hohenlohe Kirchberg, lan telung puluh pribadhi," lan "Mayor Jenderal Kulnev karo detasemen kavaleri nyerang bagean saka kavaleri Prancis lan numpes rong resimen kasebut, nyekel luwih saka 100 wong lan brigadir jenderal."

Masyarakat ngarep-arep perang sing bakal teka lan disengkuyung dening kabar yen kabeh korps Tentara 1 pungkasane tekan tujuan mundur - dheweke mlebu kemah sing dikubengi ing Dvina cedhak Drissa, lan saiki "wani sing nggodhok", dianakake. dening "mundur sauntara lan perlu", siap "mandheg langkah wani mungsuh. Saka kene, miturut "rencana Fuhl", pasukan kita kudu pindhah menyang operasi aktif nglawan mungsuh lan malah menehi "perang sing nemtokake."

Urutan paling dhuwur kanggo pasukan, ditanggepi ing 27 Juni, ing mengeti dina perang Poltava, ngelingi kamenangan mulya saka leluhur lan ndesek wong-wong mau kanggo tindakake conto. Nanging pangarep-arep kasebut ora ditemtokake. Ing Driss, "matane kabeh wong kabuka yen tentara ana ing bebaya paling gedhe karo posisine," amarga tentara Bagration ora bisa nembus hubungane karo tentara 1st, lan, akibate, interaksi taktik karo dheweke, sing "Ful". rencana" dibangun lan mung ngidini kita ngarep-arep sukses tumindak kita nglawan mungsuh, saiki ora mungkin.

Ing tanggal 1 Juli, ing omah sing duwe tanah cedhak Drissa, Kaisar Alexander nglumpuk dewan militèr, sing ngakoni manawa tentara terus ana ing kamp Drissa ora cocog karo kahanan saiki; diputusake ninggalake lan golek sambungan karo Bagration ing arah Polotsk lan Vitebsk. Mundur terus amarga prelu. Kanggo nutupi dalan menyang St Petersburg, korps Wittgenstein ditinggalake antarane Drissa lan Druya.

Lan ing kene ana kahanan sing, misale jek, ora langsung diakoni ing apartemen utama kita - kanthi ninggalake kamp sing dikuwasani Drissky, perang karo mungsuh dadi, ing mata umum lan ing mata tentara. dhewe, kabutuhan nambah, mung siji sing bisa mbenerake mundur kita. Ing tanggal 4 Juli, panguwasa nulis marang Ketua Dewan Negara lan Komite Menteri, Count N.I. Saltykov:

“Nganti saiki, matur nuwun marang Kang Mahakuwasa, kabeh wadya-bala kita padha sampurna, nanging kabeh langkah kita dadi luwih wicaksana lan luwih alus. Siji pamindhahan palsu bisa ngrusak kabeh, nglawan pasukan mungsuh kita luwih unggul, siji bisa ngomong kanthi aman, ing kabeh titik. Nglawan Tentara 1 kita, dumadi saka 12 divisi, dheweke duwe 16 utawa 17, kajaba telung dikirim menyang Courland lan Riga. Nglawan Bagration, sing duwe 6 divisi, mungsuh duwe 11. Marang Tormasov piyambak, pasukan cukup padha.
Kanggo mutusake perang umum iku angel banget kanggo nolak. Ing kasus loro iku gampang kanggo mbukak dalan kanggo Petersburg, nanging wis ilang perang, iku bakal angel kanggo mbenerake kanggo terus kampanye.
Kita ora bisa ngarep-arep kanggo negosiasi, amarga Napoleon nggoleki pati kita lan ngarep-arep sing apik saka dheweke minangka impen kosong. Siji-sijine kelanjutan perang bisa ngarep-arep bisa ngatasi kanthi pitulungan saka Gusti Allah.

Bisa dideleng yen Kaisar Alexander ing wektu iku luwih wedi marang St. Petersburg tinimbang Moscow - informasi tekan dheweke yen ing pungkasan Agustus Napoleon wis ngancam bakal ana ing St. Petersburg lan njupuk patung Peter Agung saka ing kono menyang Paris minangka piala, nalika dheweke teka kanthi topi lan pedhang Frederick Agung, kreta tembaga saka Gapura Brandenburg lan quadriga tembaga saka Basilika St. Mark ing Venesia. Nanging pamikiran strategis Kaisar Alexander wis diakoni:

"Tujuan kita kudu menang wektu lan perang sajrone bisa," dheweke nulis menyang Bagration tanggal 5 Juli. "Cara iki mung bisa menehi kita kesempatan kanggo ngatasi mungsuh sing kuwat, sing kalebu tentara ing saindenging Eropa."

Tugas iki ngadhepi Kaisar Alexander kanthi kabutuhan "ngurus ngumpulake pasukan anyar kanggo mbantu pasukan sing ana." Ing 5 Juli, dheweke mrentah Jenderal Miloradovich kanggo mbentuk pasukan cadangan pasukan ing Kaluga, sing "kudu dadi basis kanggo pambentukan milisi militèr umum."

Dina sabanjure, ing Polotsk, panguwasa ngetokake rong manifesto - "Bandhing menyang Moskow" lan "Ing koleksi pasukan anyar ing negara nglawan mungsuh (militia zemstvo)". Iki wis dadi giliran kanggo organisasi perang rakyat, yaiku, perang kanthi pasukan ora mung saka pasukan, nanging kabeh wong karo mungsuh sing wis mudhun:

"Muga-muga dheweke nemokake ing saben langkah putra-putra Rusia sing setya, nyerang dheweke kanthi kabeh cara lan kekuwatan, ora nggatekake licik lan cidra. Muga-muga dheweke ketemu Pozharsky ing saben bangsawan, ing saben Palitsyn spiritual, ing saben warga Minin.

Ing Polotsk, panguwasa ninggalake tentara lan pindhah menyang Moskow, supaya dening ngarsane pribadi ing "jantung kekaisaran, inspirasi pikiran lan nyiapake kanggo sumbangan anyar" ing jeneng nyimpen Fatherland. Nalika dheweke lunga, dheweke kandha marang Barclay:

“Aku pasrahake wadya-balanku marang kowe; aja lali yen aku ora duwe liya: pikiran iki ora kudu ninggalake sampeyan.

Barclay bakal tetep setya marang prajanjian iki nganti pungkasan.

Moscow


Dadi ing critane Moscow mlebu Perang Patriotik 1812, lan ibukutha Rusia kuna dhewe, bebarengan karo tentara aktif, dadi panggonan atraksi kanggo pikiran lan perasaan kabeh Rusia.

Saka Moskow nalika wiwitan perang, tembung-tembung semangat dirungokake saka Kaisar Alexander:

"Kekaisaran sampeyan duwe loro pembela sing kuat ing jembar lan iklime. Nembelas yuta wong ngaku siji iman, nganggo basa sing padha, ora kena silet, lan jenggot bakal dadi benteng Rusia. Getih sing tumpah dening prajurit bakal nuwuhake pahlawan kanggo ngganti, lan sanajan kahanan sing ora nyenengake meksa sampeyan mutusake mundur sadurunge mungsuh sing menang, ing kasus iki Kaisar Rusia bakal tansah nggegirisi ing Moskow, elek ing Kazan lan ora bisa dikalahake. Tobolsk.

Iki ditulis dening Count F.V. Rostopchin tanggal 11 Juni 1812, yaiku, secara harfiah ing wayah wengi saka invasi mungsuh ing Rusia, lan ora bisa kaget karo makna sunnat saka tembung kasebut. Minangka gubernur militèr ing Moskow, dheweke "nyumurupi banget manawa Moskow menehi conto kanggo kabeh Rusia, lan ngupayakake kanthi sekuat tenaga supaya bisa dipercaya lan tresna marang para penduduk. Dheweke kudu dadi regulator, mercusuar, sumber arus listrik. Mangkene dheweke ndeleng kegiatane minangka walikota Moskow - minangka misi sing kudu ditindakake.

Kaisar Alexander ora bisa nggawe pilihan sing luwih apik nalika milih walikota Moskow, sing, ing rencana komando kita, diarani "kanggo dadi gudang utama saka cara lan pasukan sing bener kanggo aliran perang." Nanging Moscow dhewe isih adoh saka eling peran kurban sawijining.

Pyotr Andreevich Vyazemsky ngandika:

"Rawuhe Kaisar Alexander I menyang Moskow saka tentara tanggal 12 Juli 1812 minangka acara sing ora bisa dilalekake lan dadi sejarah. Nganti saiki, perang, sanajan wis pecah ing weteng Rusia, umume katon minangka perang biasa, padha karo perang sadurunge, sing ambisi Napoleon meksa kita. Ora ana siji ing masyarakat Muscovite bisa jujur ​​nerangake kanggo awake dhewe alasan lan kabutuhan perang iki; Kajaba iku, ora ana sing bisa ngerteni asile. Mung mengko pikirane donya dadi ora bisa diakses dening perasaan populer Rusia.

Ing wiwitan perang, panyengkuyunge ketemu ing masyarakat, nanging ana uga mungsuh. Umumé, bisa dikandhakake manawa pendapat mayoritas ora kaget banget utawa wedi amarga perang iki, sing misterius ndhelikake kedadeyan kasebut lan nasibe sejarah sing banjur ditandhani. Ing masyarakat lan ing Klub Inggris (aku mung ngomong babagan Moskow, ing ngendi aku manggon), mesthi ana bantahan, debat, desas-desus, perselisihan babagan apa sing kedadeyan, babagan pertempuran kita karo mungsuh, babagan mundur terus-terusan. saka pasukan kita menyang Rusia. Nanging kabeh iki ora ninggalake bunder saka obrolan biasa, ing tampilan saka kahanan sing padha.

Malah ana wong sing ora pengin utawa ora bisa ngerteni pentinge apa sing kedadeyan ing mripate. Aku elinga yen ing pidato sing nyenengake para priyayi kaya ngono, siji wong enom - aku mikir yen Matsnev - biasane mangsuli kanthi lucu ing ayat Dmitriev: "Nanging ora ketompo carane sampeyan mikir, Milovzor wis ana."

Nanging ora ana siji, lan mbokmenawa Matsnev piyambak, foreswing sing iki Milovzor-Napoleon bakal rauh kene, sing, ing Moscow. Pikiran nyerahake Moskow ora mlebu ing sirah utawa atine sapa wae ing wektu kasebut.

Wiwit tekane panguwasa ing Moskow, perang njupuk karakter perang rakyat. Kabeh ragu-ragu, kabeh kebingungan sirna; kabeh, supaya bisa ngomong, wis hardened, hardened lan animasi ing siji kapercayan, ing siji perasaan suci, sing perlu kanggo mbela Rusia lan nylametake saka invasi mungsuh.

Puncak saka tetep Kaisar Alexander I ing Moskow yaiku patemon ing 15 Juli karo para bangsawan lan pedagang Moskow ing Istana Sloboda. Panguwasa nemokake dhukungan sing kuat ing kene, tanggapan sing padha karo "telpon kabeh lan kabeh wong kanggo mbela Tanah Air nglawan mungsuh", sing malah ngluwihi pangarepan. Bangsawan Moskow "mutusake kanggo ngumpulake ing provinsi Moskow kanggo milisi internal saka 100 jiwa nganti 10 wong, nylametake wong-wong mau sabisa-bisa lan nyedhiyakake sandhangan lan pranata", sing pungkasane kudu ana "80 ewu prajurit, berseragam lan bersenjata."

Sabanjure, pedagang Moskow,

"Didorong dening semangat kompetisi umum, dheweke langsung ngusulake nggawe koleksi moneter saka kabeh guild, ngitung miturut modal, kanggo biaya sing dibutuhake kanggo milisi sing ditindakake; nanging, ora marem karo iki, bagéyan bangsawan saka sudagar urgent nyatakake kepinginan kanggo sumbangan pribadi, kajawi koleksi umum, atas jenenge saben sumbangan, lan saben wong njaluk supaya padha diijini nerusake langganan. Dheweke langsung miwiti, lan kurang saka rong jam jumlah langganane nganti siji setengah yuta rubel.

Kaisar seneng banget karo asil tetep ing Moskow, lan ing dina sing padha dheweke nulis marang Ketua Panitia Menteri, Count N. I. Saltykov:

"Tekane aku ing Moskow pancen entuk manfaat. Ing Smolensk, para bangsawan nawani aku 20 wong kanggo nyengkuyung aku, sing wis diwiwiti sanalika. Ing Moscow, provinsi siji iki menehi kula sepuluh saka saben estate, kang bakal nganti 80 ewu, kajaba sing gelem teka saka philistines lan raznochintsy. Bangsawan nyumbang nganti 3 yuta [yuta] dhuwit; kelas pedagang luwih saka 16.
Ing tembung, mokal kanggo ora nangis, ndeleng semangat sing revive saben wong, lan semangat lan siyap saben wong kanggo kontribusi kanggo kabecikan umum.

Nanging, saliyane ing sisih materi, ana liyane ing kene sing Pangeran P. A. Vyazemsky bisa ngelingi lan nyatakake:

"Perhatian utama kita ditarik menyang sisih spiritual lan populer saka acara iki, lan ora menyang materi. Iku ora flash fleeting patriotisme bungah, ora paling subservient nyenengake kanggo karsa lan syarat saka panguwasa. Ora, iki minangka manifestasi saka simpati sadar antarane panguwasa lan rakyat. Iku terus ing kabeh kekuatan lan pembangunan ora mung nganti mungsuh diusir saka Rusia, nanging uga nganti pungkasan perang, kang wis ditransfer adoh ngluwihi wates pribumi. Kanthi saben langkah maju, perlu kanggo nyisir lan mungkasi Napoleon, ora mung ing Rusia, nanging ing ngendi wae, luwih cetha dituduhake. Langkah pisanan ing dalan iki yaiku mlebu Alexander menyang Istana Sloboda. Ing kene, ora katon, ora dingerteni dening para aktor dhewe, Providence nyatakake rencana kasebut: wiwitane ana ing Istana Sloboda, lan pungkasane ing Tuileries.

"Sajarah kabeh bangsa," tulis D.P. Buturlin, "ora menehi akeh conto babagan persatuan sing luhur lan tulus saka panguwasa karo rakyate."

Lan pancen, gerakan patriotik, sing diwiwiti ing Moskow, nyebar menyang kabeh provinsi ing Rusia Tengah. Sumbangan diwutahake. Ana akeh banget sing malah "sawise biaya sing ditindakake kanggo ngempalaken, mindhah, seragam lan njaga milisi sauntara: Moscow, Tver, Yaroslavl, Vladimir, Ryazan, Tula, Kaluga lan Smolensk, sing mbentuk Moscow. pasukan militèr, isih ana nganti 30 Desember 1812 RUB 2 355 ½ kopecks.

Cukup wareg karo asil kunjungan menyang Moskow, Kaisar Alexander ninggalake ibukutha kuna ing wayah wengi tanggal 18-19 Juli lan bali menyang St. Petersburg tanggal 22 Juli. Dheweke ngandhani Ibu Permaisuri babagan semangat Moskow lan carane wong Muscovites ngandhani yen yen Prancis teka, banjur "kita njupuk gambar lan ninggalake, lan malah siap ngobong omah kita." Nanging ora mungkin, ngomong babagan iki kanthi semangat, panguwasa bisa mbayangake manawa acara kasebut bakal rampung ing kobongan Moskow!

Diterusake...
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

25 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. -2
    5 September 2023
    Romanov ora ngelingi Kemenangan ing Perang Patriotik 1812. Amarga mung telulas taun sawise Kamenangan kasebut, dheweke wis nampa Decembrist, lan sawetara dekade sabanjure dheweke nampa Herzen lan kanca-kancane. Miturut cara, Decembrist lan Herzen dipeksa kanggo ngelingi jaman Soviet luwih kerep tinimbang perang lan Pahlawan 1812 lan Kamenangan Rusia ing perang kasebut. Lurung-lurung lan alun-alun dijenengi miturut Decembrist lan jeneng Herzen, wiwit saka kutha paling provinsi, pungkasan ing lurung-lurung ing Moskow lan Leningrad. Inggih, Romanovs "kelalen" babagan Kemenangan kasebut, bisa dingerteni. Lan kenapa para pamimpin lan ideolog Soviet lali babagan kamenangan kasebut?
    1. +3
      5 September 2023

      ING MEMORY OF HERZEN
      (BALAD SEJARAH KURANG TURU)
      Tresna marang kabecikan marang para putrane para bangsawan ngobong ati ing impen,
      Lan Herzen turu, ora ngerti ala ...
      Nanging Decembrist nggugah Herzen.
      Dheweke ora turu. Ing kono kabeh diwiwiti.

      Lan kaget karo tumindak sing wani,
      Panjenenganipun wungu peal elek kanggo kabeh donya.
      Apa ora sengaja tangi Chernyshevsky,
      Ora ngerti apa sing ditindakake.

      Lan sing saka turu, duwe syaraf lemah,
      Dheweke wiwit nelpon Rusia menyang kapak, -
      Apa sing ngganggu turu Zhelyabov,
      Lan Perovskaya ora nglilani dheweke turu kanthi kepenak.

      Lan aku langsung pengin gelut karo wong,
      Pindhah menyang wong lan aja wedi mundhakaken.
      Mangkene carane konspirasi lair ing Rusia:
      Masalah gedhe yaiku kurang turu.

      Sang Prabu tiwas, nanging jagad ora mari maneh.
      Zhelyabov ambruk, ambruk turu unsweetened.
      Nanging sadurunge dheweke njaluk Plekhanov,
      Kanggo pindhah menyang arah temen beda.

      Kabeh bisa ditindakake kanthi wektu.
      Urip Rusia bisa diatur ...
      Apa sing tangi Lenin?
      Sapa sing peduli yen bayi lagi turu?

      Ora ana jawaban sing tepat kanggo pitakonan kasebut.
      Taun apa kita nggoleki dheweke kanthi sia-sia ...
      Telung komponen - telung sumber
      Ora ana sing jelas kanggo kita ing kene.

      Dheweke wiwit nggoleki sing guilty - nanging bakal ana? -
      Lan tangi banget nesu,
      Dheweke langsung nggawe revolusi kanggo kabeh wong,
      Supaya ora ana paukuman sing bisa lolos.

      Lan karo song padha menyang Calvary ing gendero
      Bapak-bapak ing mburine - kaya ing urip sing manis ...
      Muga-muga moncong kita sing setengah turu diampuni,
      Kita iki anak-anake sing ora turu dhewe.

      Kita pengin turu ... Lan kita ora bisa menyang ngendi wae
      Saka ngelak turu lan ngelak kanggo ngadili kabeh wong ...
      Ah, para Decembrist! . Aja tangi Herzen! .
      Sampeyan ora bisa tangi wong ing Rusia.
      1. 0
        5 September 2023
        Kita ngalahake lan numpes Eurofasis Napoleon, sing mateni tawanan lan warga sipil Rusia.
        Kita bakal ngrusak eurofasis Biden. am apik
      2. +2
        7 September 2023
        rampung karo Herzen iki, kabeh mankurts heaped lan padha, siap kanggo ngedol tanah kelairan kanggo nenek manca, lunga saka wong!
    2. 0
      5 September 2023
      Romanov ora ngelingi Kemenangan ing Perang Patriotik 1812


      Apa kowe?!
      Kanggo Romanov, iki minangka kamenangan sing paling penting.
      Iku ing exaltation pancet pinunjul saka kamenangan iki dibangun kabeh patriotisme resmi ing kekaisaran.
      Kanggo mèngeti kamenangan ing perang 1812, akeh monumen sing didegaké ing kekaisaran. Gerbang Triumphal ing St. Petersburg lan Moskow, CSU, monumen Borodino, museum, diorama, lan liya-liyane. Lan kepiye Romanov ngrayakake ulang taun kamenangan ing 1912!

      Lan sing paling penting, riyaya Nativity of Christ saka 1814 nganti 1917 dirayakake saben taun ing kekaisaran minangka Hari Kemenangan nasional!
  2. +6
    5 September 2023
    "Iku ora kanggo apa-apa sing kabeh Rusia ngelingi ..."
    Aja lali, wis akeh artikel babagan VO, babagan Perang Borodino ...
    1. +6
      5 September 2023
      Wong anyar teka, lan iku ora kasunyatan sing padha ngerti uga, ing kasus, iku ora dosa kanggo ngelingake!
  3. +9
    5 September 2023
    dina riyaya getih

    Penulis apa iku? Endi sampeyan entuk?
    Trizna - sawijining set upacara panguburan pagan ing antarane Slavia Wétan utawa bagéan saka wong-wong mau, kalebu lagu, tarian, pesta lan kompetisi militèr kanggo ngurmati almarhum. Trizna dileksanakake ing cedhak kuburan sawise ngobong almarhum. Sabanjure, istilah iki digunakake minangka sinonim kanggo ritus "pengeling-eling".
  4. +4
    5 September 2023
    Dadi akeh kuotasi saka Vyazemsky, siji nemu roso kesengsem sing utama sing wrote bab perang 1812.
  5. +9
    5 September 2023
    Lapangan Borodino kebak tandha-tandha sing ora bisa dilalekake. Ing mengeti 100th saka perang, padha dipasang dening resimen Rusia kanggo sedulur-prajurit. Lan aku teka mlaku-mlaku ing Boulevard Segara Ireng ing Moskow lan ngrasakake kepuasan gedhe, saben-saben aku maca ing watu peringatan sing ana ing papan iki tanggal 5 Oktober 1812, 2 resimen kavaleri Rusia ngethok 8 ewu infantri Prancis.
    Dolan maring lapangan Borodino! Ana museum sing apik banget ora adoh saka kuburan Bagration, ing ngendi amben lempitan piala Napoleon lan kreta Kutuzov cilik, mung luwih dhuwur tinimbang wong lanang. Aku bingung karo ukurane nganti aku ngliwati omahe Mikhail Illarionovich ing Kutuzovskaya Embankment ing St. Teka-teki wis rampung. Deleng ing museum ing potret Vorontsov, 28 taun, wong paling sugih ing Rusia, sing miraculously slamet ing lapangan iki. Dheweke, disuduk nganggo bayonet, ditarik metu saka ngisor tumpukan mayat. Mengko ing urip iku Crimea, gubernur lan budidoyo saka winemaking.
    Dolan maring Biara Spaso-Preobrazhensky ing lapangan Borodino. Menyang sel pangadeg sawijining - randha Jendral Tuchkov-Papat, maca salinan layang kanggo Alexander First, iki mréntahaké Noble kanggo raja ing "sampeyan".
    Apa leluhur sing apik banget ing mburi kita! Sayange yen bangsawan lan stamina ora diwarisake. Saben uwong kudu mbuktekake anane dhewe-dhewe.
    1. + 11
      5 September 2023
      Kutipan: Galleon
      potret Vorontsov, umur 28, wong paling sugih ing Rusia, sing miraculously slamet ing lapangan iki. Dheweke, disuduk nganggo bayonet, ditarik metu saka ngisor tumpukan mayat. Mengko ing urip iku Crimea, gubernur lan budidoyo saka winemaking.

      Ing kene sampeyan bisa ngomong kanthi bener: "Ora kaya suku saiki. Bogatyrs - ora sampeyan!" Elit saiki ora katon ing medan perang, mung butuh Rusia minangka sapi awis. Dheweke ora bakal nglawan.
      1. +5
        5 September 2023
        Ing kene sampeyan bisa ngomong kanthi bener: "Ora kaya suku saiki. Bogatyrs - ora sampeyan!" Elit saiki ora katon ing medan perang, mung butuh Rusia minangka sapi awis. Dheweke ora bakal nglawan.

        meneng, sumelang. Menengo. sad ombenan
  6. +1
    5 September 2023
    Pandangan Vyazemsky babagan invasi Napoleon lan perang Borodino? Banjur iki minangka pendapat subyektif, akeh banget kutipan Vyazemsky ing artikel kasebut.
  7. -2
    5 September 2023
    Matur nuwun kanggo artikel kasebut, kita ngenteni kelanjutane.
    P.S. Prastawa kaya ngono kudu dieling-eling
  8. +5
    5 September 2023
    Artikel punika jenis buta huruf, blunders ngalangi
    Iku dina perang unprecedented ing syarat-syarat sengit, dina riyaya getih.

    Trizna minangka ritus panguburan Slavia kuna, diiringi lagu, tarian lan doksologi saka almarhum. Dheweke ora mungkin getihen.
    Nanging ing tanggal 19, ing Northern Post, koran pamaréntahan wektu iku, ana statement saka panguwasa, sing nyengkuyung. umum

    Subyek sing didhukung (populasi) - pamirsa ana ing teater lan sirkus
    kanggo break free saka visediselehake dening Napoleon.

    Dheweke ora nyelehake vise, nanging jaring utawa jebakan. Clamped ing kosok.
    Masyarakat ngarep-arep perang sing bakal teka ... karo ditinggalake kemah benteng Drissa, perang karo mungsuh dadi ing mata umum ...
    maneh ea umum wong bodho
    Dadi, Moscow mlebu ing sajarah Perang Patriotik 1812, lan ibukutha Rusia kuna dhewe ...
    ... Kaisar Alexander ninggalake ibukutha kuna ing wayah wengi 18-19 Juli ...

    Kanggo wektu iku, bakal luwih bener kanggo ngomong "ibukutha Rusia pisanan" utawa "ibukutha lawas", amarga Kyiv ibukutha Rusia kuna, lan St. Petersburg dadi anyar.

    Ing cendhak, telu
  9. +1
    5 September 2023
    ing lapangan Borodino, sawise seminggu wutuh, sing tatu mati tanpa bantuan sad
  10. +3
    5 September 2023
    Ing jaman Soviet, apa dheweke ora ngelingi Pahlawan Perang 1812?
    Ing negara apa penulis manggon?
    Lan pitakonan, apa sing dikorbanake "bangsawan" lan "pedagang" Rusia saiki kanggo NWO?
  11. +1
    5 September 2023
    Ing lapangan Borodino, Kakaisaran Rusia nganakake tes kedewasaan sing paling penting. Sawise Peperangan Borodino, luwih saka 100 taun ing perang sing ditindakake Rusia, ora ana perang epik lan gedhe ing babagan kekuwatan lan semangat.
    Peperangan Borodino minangka Kamulyan lan Bangga Rusia sing langgeng!
    1. +4
      5 September 2023
      Kutipan: Nik2002
      Ing lapangan Borodino, Kakaisaran Rusia nganakake tes kedewasaan sing paling penting. Sawise Peperangan Borodino, luwih saka 100 taun ing perang sing ditindakake Rusia, ora ana perang epik lan gedhe ing babagan kekuwatan lan semangat.
      Peperangan Borodino minangka Kamulyan lan Bangga Rusia sing langgeng!

      Nanging babagan pertahanan Sevastopol?
      mung patang puluh taun mengko
      kaping telu luwih pati ing loro-lorone sad
  12. -1
    5 September 2023
    Kutipan: Nik2002
    Ing lapangan Borodino, Kakaisaran Rusia nganakake tes kadewasan sing paling penting.
    Banjur, amarga naif, aku mikir yen Republik Ingushetia nyekel lan lulus ujian kedewasaan sing paling penting ing Peter I. Nyuwun
  13. Kanggo informasi umum: Sreznevsky menehi interpretasi ing ngisor iki riyaya - "perjuangan, kompetisi; kasangsaran, feat; ganjaran; pengetan". (I.I. Sreznevsky. Bahan kanggo kamus basa Rusia Kuna. T. 3. Part 2. St. Petersburg, 1893. S. 995-996.)
    1. +1
      6 September 2023
      Perlu banget kanggo ngati-ati karo syarat-syarat abad ka-19. Lan kadhangkala penulis kudu nggawe cathetan kaki apa tegese tembung ing jaman iku. Contone, "wisata" ing buku multi-volume V. Potto "The Caucasian War in Separate Essays, Episodes, Legends and Biography", 1887 teka ing Rusia ing abad kaping XNUMX lan asline tegese "mlaku metu, serangan militèr", banjur - "sally, trip"
  14. -1
    5 September 2023
    Lan saben-saben kita ngomong babagan perang kasebut, kita kudu ngelingi yen kita ora duwe alesan kanggo nglawan Napoleon. Kang wanted kanggo meksa Alexander kanggo tentrem - bebarengan ono gunane! Lan kita perang kanggo kapentingan Inggris. Lan ora kanggo pungkasan wektu.
  15. +1
    5 September 2023
    Penulis, yen sampeyan ngutip ing paragraf, paling ora nuduhake. Utawa apa sampeyan mikir sing kabeh maca saka wit lan ora mbedakake gaya abad kaping 19 saka gaya abad 21?

    Lan Pertempuran Borodino dhewe apik banget kanggo kepahlawanan loro-lorone (ya, Prancis uga - sawise kabeh, nyerang mbutuhake ora kurang wani tinimbang pertahanan), nanging ora seni generalship. Manajemen pertempuran ing loro tentara mung ambruk. Cukup kanggo ngomong yen Rusia lan Prancis duwe pasukan sing rada gedhe sing ora bisa ditindakake utawa meh ora bisa ditindakake. Komunikasi lan karya staf ing wektu kasebut ora cukup dikembangake kanggo biasane mimpin pasukan kasebut ing wilayah sing akeh banget. Malah nalika perang Louis 14 karo Koalisi Agung, dadi cetha yen atusan ewu tentara ora bisa dikendhaleni. Lan ing kene, ing Kajaba iku, nalika komandan dibutuhake energi lan toleransi fisik maksimum, siji ana decrepit, lan liyane lara. Akibaté, perang kasebut minangka pengulangan Preussisch-Eylau: bokong getih tanpa asil sing nemtokake. Nanging ora ana sing ngarani Bennigsen dadi komandan gedhe.
  16. +1
    6 September 2023
    Kutipan: Vyacheslav Mikhailovich Khlestkin
    Kanggo informasi umum: Sreznevsky menehi interpretasi ing ngisor iki riyaya - "perjuangan, kompetisi; kasangsaran, feat; ganjaran; pengetan"
    Iki dudu interpretasi, nanging ramalan.
    Satemene aku ngerti, akeh sejarawan Rusia cenderung nganggep yen wong Slavia nyebutake TRIZNA minangka adat panguburan, miturut WAKE modern, nalika sapratelo saka warisan almarhum diwenehi "kanggo ngombe" sajrone pengetan.
    Mula jenenge

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"