"Iku ora kanggo apa-apa sing kabeh Rusia ngelingi." Barclay mundur

5
"Iku ora kanggo apa-apa sing kabeh Rusia ngelingi." Barclay mundur


Terusane. Mulai kene: "Iku ora kanggo apa-apa sing kabeh Rusia ngelingi"



Ing téater perang


Kanthi bali saka panguwasa, acara wis kelakon ing teater operasi sing menehi alesan kanggo bungah. Panglima Angkatan Darat Barat kaping 3, jenderal kavaleri A.P. Tormasov, nglaporake babagan kamenangan utama sing dimenangake ing tanggal 15 Juli ing Kobrin nglawan korps Saxon:

"Piala kamenangan iki yaiku: patang spanduk, wolung meriam lan macem-macem macem-macem gaman; dicekel: Mayor Jenderal Klingel, komandan detasemen, 3 kolonel, 6 perwira staf, 57 perwira, perwira non-komisi lan pribadhi 2, luwih saka sewu wong tiwas ing papan kasebut; mundhut ing bagean kita ora banget pinunjul.

Banjur ditampa laporan saka Letnan Jenderal Count P. Kh. Wittgenstein babagan kekalahan pasukan Prancis ing komando Marshal Oudinot ing perang telung dina ing Klyastitsy (provinsi Vitebsk) tanggal 18, 19 lan 20 Juli; pasukan kita ngoyak mungsuh kanggo Polotsk lan dijupuk nganti 3 pribadi, 000 perwira lan 25 bedhil; ing sisih kita, kerugian utama yaiku Jenderal Kulnev sing dipateni.

Jalaran saking paprangan ing Klyastitsy, seranganipun mengsah dhateng St. Swara wong-wong sing diarani Count Wittgenstein "Slamet saka Petrov City." Amarga kegagalan iki, Napoleon kepeksa ngirim korps Saint-Cyr (13 ewu wong) kanggo nguatake Oudinot, sing ora bisa ngrusak pasukane ing arah utama Moskow.

Loro-lorone kamenangan kasebut - ing Kobrin lan Klyastitsy - nyegerake ati masyarakat kanthi bungah lan pangarep-arep. Dheweke mbuktekake manawa pasukan kita kuwat semangat lan wani lan bisa sukses nglawan pasukan Napoleon, sing dianggep ora bisa dikalahake.

Kurang kesatuan komando


Pungkasan, kabar ditampa babagan sambungan tentara Barat 1 lan 2 ing 22 Juli ing Smolensk. Penonton padha bungah. Saiki, padha ngarep-arep, mundur tentara kita wis rampung, mungsuh bakal ditundhung saka Rusia, lan perang bakal beda. Adhuh, pangarep-arep iki ora kawujud. Alasane ana ing ora setuju saka loro panglima, Barclay lan Bagration, lan akibate ora ana kesatuan komando ing tentara kita.

Jeksa Agung bisa ngetokake saka printah umum karo departure saka panguwasa saka tentara tetep, sayangé, mbukak, mbokmenawa amarga ing kahanan sing - misahake saka tentara kita - Jeksa Agung bisa ngetokake iki ketoke panguwasa ora banget cocog, wiwit Barclay, minangka Mentri Perang lan Panglima tentara sing wis luwih gedhe bisa mengaruhi tumindak Bagration.

Nanging wadya-bala iku adoh banget lan kahanan mundure beda-beda, supaya saben senapati ora duwe prasangka ing tumindake, "saka kawruh sing ora lengkap babagan posisi bebarengan. saka kadohan." Tiyang-tiyang ingkang sami boten marem punika dipun moderati dening wontenipun sang nata nalika panjenenganipun wonten ing wadyabala, nanging sasampunipun budhal punika sampun boten kendel malih, dados kabuka saha dipun tumpukaken ing rasa ora marem umum kaliyan mundur, satemah asing kaliyan rohipun wadyabala Rusia.

Nanging yen mundur Bagration dibenerake kanthi kahanan - dheweke mung kudu mundur, lan kanthi gelut, supaya bisa lolos saka tas sing dibuwang dening Napoleon, banjur mundur saka Tentara 1, sing ora ana alesan langsung ing serangan saka pasukan kasebut. mungsuh lan diterangno mung ing pertimbangan taktik saka komandan ing pangareping , dikenal kanggo wong piyambak, njalari murmur akeh ing tentara.

Nanging, Barclay, "sawise ngilangi pangrungu saka pengadilan sing ora becik," ngetutake dhawuhe panguwasa kanggo nglindhungi tentara lan kanthi sabar nindakake salib kutukan umum, ngindhari perang sing ora ana gunane. Panjenenganipun ngidini piyambak mandeg mung sapisan - ing Ostrovno - nalika duwe pangarep-arep sing Bagration bakal bisa tekan kanggo nyambung liwat Mogilev.

Iki, kaya sing dikandhakake, "tumindak linier pisanan", ing ngendi wadyabala Tentara 1 "ngukur awake dhewe, lan kudu dikandhakake kanthi bener yen semangat lan wani prajurit kita cukup kanggo ngremehake kumingsun mungsuh. lan ngrusak impene dhewe sing ora bisa dikalahake." Dadi wrote D. I. Akhsharumov, "Rusia prajurit-saksi" saka kampanye 1812 lan penulis gambaran sajarah pisanan.

Nanging, mundur saka Tentara 1 terus, amarga Bagration ora bisa liwat Mogilev. Nanging, perang sing diwènèhaké déning dhèwèké ing Saltanovka (uga minangka "urusan linier" pisanan saka Angkatan Darat 2) kanthi ketekunané mandegake Davout ing Mogilev lan ngidini Bagration gabung karo tentara Barclay ing Smolensk. Gabungan tentara kita sing wis suwe ditunggu-tunggu iki kaya-kaya nyetujoni loro komandan utama kanthi eling keuntungan umum, nanging ora suwe.

"Dheweke ketemu kanthi ekspresi sopan santun, kanthi kadhemen lan keterasingan ing ati,"

Ermolov nyerat.

Serangan kontra sing ditindakake dening tentara kita ing cedhak Smolensk, sanajan disepakati dening loro panglima utama, langsung ngungkapake beda-beda ing sikap taktik lan strategis lan maneh nyebabake kekalahane.

Barclay, netepi karsane panguwasa "kanggo ngluwihi kampanye sabisa-bisa tanpa mbebayani loro tentara", ora weruh sing luwih perlu kanggo tumindak nyerang, carane "nyoba kanggo nemokake sisih weakest saka mungsuh lan rampung asor. " Iku ketoke kanggo wong sing kamungkinan kuwi mbukak munggah nalika mungsuh tumindak ing flank kiwa, kang dibayangke lampiran pancet kanggo ngamanake sisih tengen, kang bakal njaga komunikasi karo korps Wittgenstein, nutupi Petersburg, lan nyedhiyani piyambak karo pangan saka toko. dumunung ing Velikie Luki. , Toropets lan Belaya; nutupi dalan Moskow, dheweke percaya, bisa diwenehake dening tentara Bagration.

Adhedhasar pertimbangan kasebut, Barclay ngganti keputusan sing disepakati karo Bagration dina sadurunge kanggo ngluncurake serangan ing tengah pasukan mungsuh lan mindhah tentarane ing sisih tengen, saka Rudnenskaya menyang dalan Porechenskaya, mung menehi kabar marang Bagration yen dheweke kudu njupuk panggonan budhal tentara 1. Ora nemokake mungsuh ing Porechye, Barclay bali maneh menyang dalan Rudny, lan ing iki "stupefied", minangka prajurit disebut wong (saka desa Shelomets, liwat kang kudu lumaku bali lan kasebut), obahe ilang loro wektu. lan mungsuh, ora kanggo sebutno bab kekeselen pasukan.

"Kita ora ngerti apa sing kita lakoni, nanging kayane kita ora nindakake apa sing kita butuhake,"

Ermolov nulis.

Mungsuh ora njaluk ngapura


Siji-sijine, sanajan ora dikarepke, sukses gerakan kita sing ora ana ing cedhak Smolensk yaiku bisnis kavaleri ing Molev Bolot, ing ngendi Platov, sing ora nampa kabar babagan transisi Tentara 1 menyang dalan Porechenskaya, mlaku ing arah asline, kesandhung marang Sebastiani. kavaleri lan, karo dhukungan saka hussars Count Palen nyuwil dheweke. Ing laporan babagan perkara iki, Platov nulis:

"Mungsuh ora njaluk ngapura, nanging pasukan Rusia Kaisar, nesu, nyuduk lan ngalahake dheweke."

Sukses awal iki kesel kabeh prestasi counter-offensive kita ing cedhak Smolensk.

Bagration sarujuk ing prinsip karo ngendhaleni sing perlu kanggo nyerang.

"Tentara 1 lan 2, sing maju saka Smolensk, sanajan dheweke duwe gerakan nyerang, nanging ing argumentasi yen kita ora duwe tentara cadangan, kita kudu sawetara wektu mbatesi awake dhewe kanggo ngrebut lan ngganggu mungsuh ing detasemen cilik, tanpa menehi perang umum ",

- dheweke nulis ing wektu iku kanggo Chichagov.

Nanging prilaku Barclay, sing tumindak arbitrarily lan nglanggar persetujuan tekan, ora bisa nanging babras bangga. Minangka jenderal lengkap, Bagration "luwih tuwa" tinimbang Barclay lan malah dikuwasani nalika perang 1807, nanging ing cedhak Smolensk dheweke kanthi sukarela nyerahake awake dhewe menyang Barclay, ngerteni keuntungan saka pangkat Mentri Perang minangka wong sing seneng a wewenang khusus saka panguwasa.

Saiki Bagration ngerti yen dheweke mung bisa nuruti perintah Barclay kanthi resmi, nalika nuduhake keterpaksaan kanggo nindakake. Dheweke nulis marang Kaisar Alexander ing wektu iki:

"Paduka Kekaisaran kepengin mirsani saka makalah-makalah iki, manawa, ora preduli saka senioritasku, nanging ngelingi kahanan, mikir babagan kabecikan umum lan netepi karsane Paduka, supaya tumindak kanthi pasukan kesatuan, aku ngetutake gerakane. tentara dipasrahké marang aku pesenan saka Mentri Perang, sing , nuntut panemuku, ora setuju karo wong-wong mau.

Kabutuhan kanggo kesatuan komando ing tentara kita katon jelas. Layang-layang menyang Petersburg njanjeni bilai sing bakal ditindakake yen pitakonan babagan komandan umum tentara kita ora rampung ing mangsa ngarep.

Sauntara kuwi, Napoleon, njupuk kauntungan saka kebingungan saka tumindak kita cedhak Smolensk lan weakening saka sisih kiwa kita, klempakan pasukane, nransfer kabeh tentara menyang bank kiwa Dnieper lan cepet-cepet mlayu menyang Smolensk kanggo manggoni ing mburi. saka tentara kita. Kene, ing dalan Krasnenskaya, dheweke mung ditentang dening detasemen Mayor Jenderal Neverovsky: Divisi Infanteri 27, sing kalebu rekrut, siji naga lan telung resimen Cossack (7 total) kanthi 000 bedhil. Pasukan padha banget unequal.

Wiwit awal perang Neverovsky ilang kavaleri lan tentara meriem, lan mungsuh wis dianggep divisi Neverovsky minangka mangsa gampang. Nanging ora ana sing kedadeyan.

Pasukan kavaleri Prancis nyerang infantri kita, sing dadi alun-alun batalyon, luwih saka 40 kali, nanging kabeh serangan bisa ditanggulangi. Neverovsky kanthi kategoris, tanpa diskusi, nolak tawaran nyerah. Pungkasane, serangan mungsuh sing terus-terusan nggawa detasemen kita dadi siji kolom padhet sing cedhak, sing, ditembak maneh, alon-alon pindhah ing dalan sing diantrekake karo birches, lan dheweke, kaya sanak-sedulur, njaga, ngganggu serangan kavaleri mungsuh. .

"Dina 2 Agustus dadi milik Neverovsky," tulis Grabbe, peserta ing pertahanan Smolensk. - Dheweke digawa menyang critane. Diserang dening garwane ing komando Murat, ngiring dening kabeh mega gedhe saka tentara Prancis, tanpa support sethitik kanggo Smolensk, Neverovsky, diubengi, Cut mati, nggawe mundur singa, kang disebut mungsuh piyambak.

Bagration kacarita marang panguwasa:

"Neverovsky dipeksa kanggo mundur saka Krasnoy, kang diubengi dening kabeh pasukan mungsuh kanggo 6 mil saurutan: lan sanajan karusakan iku pinunjul, siji ora bisa memuji cukup wani lan firmness karo kang divisi, rampung anyar, perang nglawan pasukan mungsuh banget unggul. .”

Teka ing wektu kanggo Smolensk karo korps, Raevsky njupuk alih Neverovsky detasemen lan repelled serangan pisanan saka mungsuh ing kutha. Mangkono wiwit pertahanan heroik Smolensk.

Napoleon, "njupuk kauntungan saka disproportion saka pasukan, digawe kabeh gaweyan kanggo Occupy kutha sadurunge tekane tentara kita, nanging steadfastness saka semangat lan skillful nimbali Raevsky diganti nomer cilik saka pasukan kang" lan katahan Smolensk nganti tekane. tentara kita. Ing wayah wengi tanggal 5 Agustus, korps Raevsky dibebasake dening korps Jenderal Dokhturov, dikuatake dening Divisi Infanteri kaping 3 lan 27; Tentara kaping 2, ing wayah esuk, nyabrang menyang dalan Dorogobuzh kanggo nutupi dalan gedhe Moskow, nyedhiyakake pangayoman kutha marang Tentara 1.

Ing tanggal 5 Agustus, Napoleon ngluncurake serangan umum ing Smolensk. Peserta ing perang iki Radozhitsky nyerat ing memoar:

"Wong Prancis wis cedhak karo kutha ing dalan Krasnenskaya. Cannonade terus nggegirisi. Artileri kita ing ngarep kita nyebul kothak amunisi mungsuh lan nyampur kolom-kolom kasebut. Senapan kita ketemu karo Prancis kanthi geni sing terus-terusan, nanging padha munggah kaya wong gila ...

Ing wayah sore perang kasebut saya tambah dadi perang sing nekat, lan nggegirisi ora bisa diungkapake. Pirang-pirang atus meriam lan granat padha muni lan njeblug siji-sijine, udhara ing sakubenge kutha ketutupan kumelun, bumi nggrundel lan katon nyemburake geni neraka saka guwa-garba - pati ora duwe wektu kanggo nguntal korbane. Guntur, kresek, geni, kumelun, groans, njerit - kabeh bebarengan nggambarake kekacauan sing ngrusak jagad iki ... "

"Pahit karo pasukan kita, utamane infantri, perang ing cedhak Smolensk ing tanggal 5, ora bisa dingerteni. Tatu cilik ora diweruhi nganti wong-wong sing nandhang lara ambruk amarga kekeselen kekuatan lan aliran getih,

- nyerat Liprandi, peserta liyane ing perang kanggo Smolensk.

Pasukan Rusia mbela Smolensk; padha ora nglilani mungsuh mlebu ing tembok kutha, nanging ing tengah wengi tanggal 6 Agustus padha nampa dhawuh saka senapati kanggo ninggalake kutha. Nalika iku dina riyaya Transfigurasi Gusti. Smolensk sing dikepung diobong saka kabeh sisih. Akeh warga Smolensk sing ora duwe pangarep-arep njaluk kawilujengan ing penerbangan saka kutha kasebut. Nanging, misale jek ora ana siji-sijia ing tentara Rusia sing setuju karo keputusane Barclay kanggo ninggalake kutha kasebut.

Wong pisanan saka tentara dikirim Count Kutaisov kanggo Barclay, sing nggunakake lokasi kanggo takon komandan-in-chief kanggo ninggalake Smolensk. Sawise ngrungokake dheweke, Barclay mangsuli: "Ayo saben wong nindakake pakaryane dhewe, lan aku bakal nindakake tugasku." Lan firmness Barclay iki salutary kanggo Rusia, senajan ing wektu iku koyone ora kanggo wong. "Mumur ana banter," nyerat Zhirkevich, peserta ing perang Smolensk.

Ninggalake Smolensk, tentara digawa metu lambang miraculous saka Smolensk Mother of God, kang wiwit banjur ngiringi dheweke nganti bali saka lambang menyang Smolensk native persis telung sasi mengko.

Kutuzov


Ing tanggal 5 Agustus, ing wayah sore, nalika perang paling panas kanggo Smolensk dumadi, ing St. sing wis dikembangake ing teater perang, kanggo ngusulake panglima umum tentara kita.

Minangka asil rembugan, kabeh panitia setuju

"Sampeyan ora aktif ing operasi militer asale saka kasunyatan manawa ora ana komando siji-wong sing positif ing kabeh tentara aktif. Sawisé iku, argue yen janjian panglima-panglima tentara kudu adhedhasar, pisanan, ing pengalaman kondhang ing seni perang, bakat banget, ing kapercayan umum, uga ing senioritas dhewe. , mulane, padha unanimously nggawe percoyo kanggo propose iki pemilihan jenderal saka Infanteri Pangeran Kutuzov.

Ora ketompo carane Kaisar Alexander pribadi averse kanggo Kutuzov, kang ora bisa nanging ngetung karo pendapat saka Komite Srengenge katon padhang, kanggo wis "swara umum" Rusia nangis metu kanggo padha; wis kuwatir karo mundur tanpa wates tentara kita, Moskow njaluk padha ing surat saka walikota:

"Moscow pengin Kutuzov mrentah lan mindhah pasukan sampeyan; Yen ora, Gusti, ora bakal ana kesatuan ing tumindak.

Kaisar Alexander, "nyenyet perasaan pribadine", dipeksa "ngasilke kekarepan sing padha". 7 Agustus Kutuzov diundang menyang Istana Kamennoostrovsky, ing ngendi panguwasa ngandhani keputusane kanggo milih dheweke dadi panglima kabeh tentara aktif.

Kutuzov, minangka dheweke dhewe marang ing wayah sore ing bunder cedhak saka sederek, "nampa printah saka lambé kaisar karo andhap asor Kristen, minangka panggilan saka ndhuwur."

"Aku ora isin-isin," ujare, "lan kanthi pitulungan saka Gusti, aku ngarep-arep tekan wektune, nanging ngrungokake panguwasa, aku kaget karo janjianku sing anyar."

Ing kene kita ora bisa ngomong sawetara tembung babagan Kutuzov.

Penampilané ing taun 1812 dadi pinunjul lan selaras karo pangarep-arep umum sing pancene mokal ora ngrasakake peran minangka "panggilan saka ndhuwur". Ing Mei 1812, Kutuzov "mbenerake kesalahane para leluhure" - dheweke ngrampungake perang limang taun karo Turki kanthi apik lan ngirimake perdamaian Bucharest "Gusti Allah" menyang Rusia, saéngga mbebasake tentara Danube kanggo nglawan Napoleon. Minangka Academician E. V. Tarle ngandika:

"Kutuzov diplomat nimbulake pukulan abot marang Napoleon ing 1812 malah sadurungé Kutuzov komandan."

Sawise Prancis nguwasani Mitava (saiki Jelgava, Latvia), Komite Menteri tanggal 12 Juli, "ora duwe informasi babagan jumlah mungsuh sing nyabrang ing tapel wates ing papan sing dituduhake, lan uga apa langkah-langkah sing ditindakake saka tentara kita kanggo ngalangi. dalan kang luwih, lan éling sing obahe bisa langsung menyang Petersburg liwat Pskov utawa Narva, kapasrahake jeneng kang Maha Agung gene. gr. Golenishchev-Kutuzov, supaya, ing cilik saka insistence ing perlu kanggo defend ibukutha, njaba iku bakal njupuk ing pembuangan pasukan sing bakal ngumpul ing kene. Pasukan iki arupi Korps Narva, sing dipimpin déning Kutuzov.

Lan ing 16 Juli, bangsawan Moscow milih Kutuzov minangka kepala milisi; Esuke, Kutuzov kapilih dadi kepala milisi St. Petersburg, sing ditampa minangka komandan nalika ana ing St. Ing Juli 31, Kaisar Alexander I subordinated kanggo Kutuzov wis "kabeh pasukan dumunung ing St. Petersburg, Kronstadt lan Finland, ora kalebu segara."

Lan pungkasanipun, ing Agustus 5, kaputusan saka Komite Srengenge katon padhang, lan unanimously ndhukung pencalonan Kutuzov minangka panglima ing kabeh tentara Rusia. Lan kanthi cepet, perlu lan dikarepake dening kabeh wong Rusia, promosi Kutuzov dadi pimpinan pasukan kita ing taun 1812, ditindakake ing wektu paling kritis perang, mesthi ora bisa, nanging konfirmasi "panggilan saka ndhuwur."

"Percaya, pangeran sing paling misuwur! - ngandika ing salah siji cathetan anonim ing wusana saka pemilihan Kutuzov minangka komandan-in-chief saka tentara Rusia, - sing ing kabeh Rusia saka kabeh negara wong ndedonga marang Gusti Allah supaya Gusti maringi sampeyan lan karo sampeyan kabeh kamenangan tentara. liwat mungsuh. Muga-muga wiwitan lan pungkasanmu mulya lan kaluhurake ing salawas-lawase. Ajar saben bisnis diwiwiti kanthi ndedonga marang Gusti Allah, lan kanthi pitulungane, numpes mungsuh ing jagad nganti pungkasan. Muga-muga Gusti Allah piyambak dadi asisten kanggo sampeyan lan tentara ing kabeh tumindak sampeyan.

Apike, Kutuzov dhewe, ngira-ngira "kekuwatan jasmani", wis banget andhap asor ngadili cocok kanggo ngarahake operasi militèr.

"Ing taun kurang tuwa, aku bakal luwih migunani,"

- dheweke nulis marang Menteri Perang nalika diangkat dadi panglima tentara Moldavia ing musim semi taun 1811. Lan taun sawisé kamenangan marang wong Turki, dhèwèké nulis marang bojoné:

"Aku ngakoni yen ing taun-taunku layanan ing lapangan angel, lan aku ora ngerti apa sing kudu ditindakake. Nanging, aku ora bakal bisa nggawe kampanye kaya sing pungkasan sanajan sepuluh taun.

Nanging ora, dheweke wis ditemtokake kanggo nandhang kampanye sing luwih angel lan luwih angel - kanggo menang perang nglawan "Napoleon dhewe", sing jenenge ing wektu kasebut, kaya sing ditulis dening Mikhailovsky-Danilevsky, "diwujudake sawetara konsep kekuwatan tanpa sadar. sembarang wates".

Ayo bali menyang teater perang.

Ing TVD


Sajrone mundur saka Smolensk, Tentara 1 diserang dening mungsuh ing tanggal 7; rearguard sawijining meh Cut mati; nanging kanthi kerugian sing signifikan, tentara ing sadawane dalan negara tekan dalan dhuwur Moskow ing verst kaping 7. Ing laporan marang panguwasa, Barclay nerangake keputusane ninggalake Smolensk kaya mangkene:

"Tujuan kita kanggo nglindhungi reruntuhan tembok Smolensk yaiku kanggo ngrebut mungsuh ing kana, kanggo nundha eksekusi niat kanggo nggayuh Yelna lan Dorogobuzh lan kanthi mangkono nyedhiyakake buku kasebut. Bagration mbutuhake wektu sing tepat kanggo teka tanpa alangan ing kutha pungkasan. Luwih nyekel Smolensk, Nanging, ora ana gunane lan, ing nalisir, bisa entail kurban muspra prajurit wani, lan mulane aku mutusaké, sawise kasil repelling serangan saka mungsuh ing wayah wengi saka 5 kanggo 6. kanggo ninggalake kutha Smolensk.

Ing kene, misale jek, kanggo pisanan sifat impulsif saka mundur Barclay dadi katon.

Pancen, tugas nyekel Smolensk - "kunci kanggo Moskow" - ora bisa dikurangi dadi "nguwasani mungsuh ing kana" nalika Bagration bakal ngupayakake tekan Dorogobuzh, sing wis ngluwihi Smolensk, kanggo ngalangi dalan Napoleon menyang Moskow ing kana. . Ora kanggo sebutno kasunyatan sing Barclay ing kene mbantah janji sing digawe sadurunge (ing layang marang panguwasa tanggal 16 Juli) - saka Smolensk "Aku ora bakal mundur selangkah lan bakal menehi perang umum", kanthi panjelasan, Barclay mung njlèntrèhaké kahanan saiki, nanging ora ateges pratelan sing muncul saka asumsi utawa cocog karo niyate kanggo nerusake luwih mundur.

Asil sing ora dikarepke saka mundur iki, kang ing mata Barclay tansah sabdho lan nyimpen kanggo tentara, dicethakaké langsung sawise ninggalake Smolensk - Barclay ketemu piyambak madhep inevitability fatal saka perang umum - ora ana alangan liyane kanggo Moscow dhewe. kajawi wadyabala piyambak, ingkang sapunika kepeksa dados kurban kangge ngalang-alangi lampahipun mengsah dhatêng Moskow.

Punapa mawon padha ngandika mengko, loro Barclay piyambak lan sejarawan sakteruse, nanging sawise mundur saka Smolensk, idea saka nyimpen tentara dening mundur exhausts dhewe, mandhek kanggo mbecikake mundur. Peperangan umum tetep dadi siji-sijine respon sing bisa ditindakake lan perlu kanggo invasi mungsuh.

Lan kahanan kaya mengkono, sing ndadekake nasibe tentara, Moskow lan Rusia dhewe gumantung ing asil saka siji perang, ora ana maneh sabdho dening sembarang anggit lan langsung ngumumaké kekeselen strategi mundur ngiring dening Barclay, nyimpen tentara. Barclay dhewe ngrasa. Saiki dheweke wis siyap nglawan mungsuh ing posisi pisanan sing kasedhiya. Nanging, mesthi ana alesan sing nyimpang saka niyat kasebut. Lan malah Bagration, sing tansah sregep perang, saiki nuduhake ati-ati.

Ing tanggal 10 Agustus, tentara mandheg ing posisi ing Usvyatye, saka ngendi Barclay nulis marang Count Rostopchin:

"Aku nganggep minangka tugas sing penting kanggo menehi kabar marang Yang Mulia yen sawise mundur tentara saka Smolensk, kahanan saiki mesthi mbutuhake nasib kita diputusake kanthi perang umum. < > Kabeh alasan sing nganti saiki nglarang menehi saiki wis dirusak.

Nanging, Bagration nemokake posisi ora nyaman, lan mundur terus. Dadi tentara ninggalake siji-sijine posisi ing Usvyatye, cedhak Dorogobuzh, ngluwihi Vyazma lan pindhah menyang Gzhatsk - nang endi wae, posisi sing ora nyaman ditemokake.

Mundur iki, nyuarakke jarak sing saya tambah akeh ing Moskow, ora ana maneh kabeneran ing mata tentara lan nyebabake murmur banter ing antarane pasukan. Saka memoar Dreyling:

"... Kita ninggalake siji-sijine posisi tanpa perlawanan, kajaba kanggo pertempuran cilik ing mburi. Nepsu dicekel kabeh wong, lan murmuring krungu bab mundur tanpa wates. Kawontênaning kasantosan, uninga yèn wadyabala sagêd kawontênan, satunggal-satunggalipun, satunggal-satunggal-satunggal-satunggal-satunggal-satunggal-satunggal-satunggal-sa-tunggal, sami rêmên pêrang. Ing pandonga umum kita, ing "Rama Kita" sing dakkandhakake marang Sang Pencipta, siji pandonga dirungokake saka jero jiwaku - yen sesuk kita bakal diwenehi kesempatan kanggo nglawan mungsuh, sanajan kita kudu mati - yen mung kita ora bakal mundur luwih!
Bangga kita, bangga prajurit sing durung dikalahake, gelo lan nesu banget. Carane! Kita mundur sadurunge mungsuh arrogant, lan padha penetrated luwih jero lan luwih jero menyang kothak native saben kita, nyedhaki lan nyedhaki, lan, unrestrained dening sapa, nyedhaki jantung banget saka Fatherland kita. Tembung elek "pengkhianatan" wis krungu ing rangking.
Ing desperation, embittered, kita marched ing spanduk, kang, ing mratelakake panemume, padha disgraceed ing mata kabeh donya dening mundur isin.

Tanggal 17 Agustus, tentara mandheg ing Tsarevo-Zaimishch, 18 km saka Gzhatsk.

"Lokasi kasebut sithik lan tanpa benteng," ujare Saint-Prix, kepala staf Angkatan Darat kaping 2, cathetan ing buku harian. Nanging, Barclay mutusake lan, kayane, kanthi tegas, menehi mungsuh perang umum ing kene. Dheweke katon cepet-cepet perang iki, amarga tekane komandan anyar, Kutuzov, diarepake saka jam nganti jam.

Barclay nampa kabar babagan janjian kasebut wiwit 14 Agustus ing dalan menyang Vyazma, ing ngendi dheweke arep "njupuk posisi karo korps 20-25 ewu wong lan nguatake, supaya korps iki bisa nahan mungsuh sing apik banget. , supaya mengko kanthi kapercayan sing luwih gedhe bisa tumindak kanthi agresif” (saka layang kanggo panguwasa tanggal 14 Agustus).

Ing dina sing padha, Barclay uga nulis marang Kutuzov, ngandhani babagan posisi tentara lan tumindake. Tanggal 16, dheweke nulis maneh marang Kutuzov:

"... Nemokake posisi ing Vyazma banget unfavorable, aku mutusaké kanggo njupuk dina iki posisi cedhak Tsarev-Zaimishch ing panggonan mbukak, kang, sanajan flanks ora dijamin dening apa-apa, padha bisa kasedhiya karo pasukan cahya kita. ”

Lan luwih:

"Sawise nampa kabar yen Jendral Miloradovich, karo pasukan sing dipasrahake marang dheweke, nyedhaki Gzhatsk, aku banjur mandheg ing kene lan nampa paprangan, sing nganti saiki aku nyingkiri, wedi yen negara kasebut bakal ngalami bebaya gedhe yen gagal. , amarga, kajaba saka loro tentara iki, wis ora ana maneh pasukan, kang bisa dibuwang lan nggawe alangi kanggo mungsuh; Mulane, aku nyoba mung dening perang pribadi kanggo mungkasi advance cepet, kang pasukan saben dina weakened liyane lan liyane lan saiki padha wis dadi, mbok menawa, sethitik luwih saka kita.

Ya, Barclay pungkasane nemokake kabeneran lengkap kanggo mundur, sing kayane bisa dibenerake ing kahanan saiki. Lan dheweke wis cedhak banget karo asil sing nemtokake strategi - perang sing apik, sing, yen sukses, bisa dadi konfirmasi sing apik babagan sukses strategi kasebut, nanging ora kedadeyan.

Nasib wis liwati tumindak kampanye luwih menyang tangan Kutuzov.

Diterusake...
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

5 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +5
    7 September 2023
    Iku misale jek sing maneh maca Kersnovsky maneh, nanging ing presentation saka penulis beda, sadurunge sing liyane expounded. eseman
  2. +4
    7 September 2023
    Penulis nduweni gaya sing apik tenan, kaya wong ing pungkasan abad XNUMX lan awal abad XNUMX. Apa menarik yen dheweke bakal njlèntrèhaké acara sawetara, ngomong, perang Soviet-Finlandia ing "tenang" sing padha?
    1. 0
      7 September 2023
      Mesthine kanthi gaya penyiar Levitan ...
  3. +1
    7 September 2023
    Kutipan: kor1vet1974
    Penulis nduweni gaya sing apik tenan, kaya wong ing pungkasan abad kaping XNUMX lan awal abad kaping XNUMX nulis.
    Aku iki kompilasi
  4. 0
    Januari 5 2024
    Barclay miskin. Aku bisa mbayangno carane analis armchair wektu iku reviled wong .... Lan saiki padha yap.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"