"Iku ora kanggo apa-apa sing kabeh Rusia ngelingi." Ing wayah bengi perang

9
"Iku ora kanggo apa-apa sing kabeh Rusia ngelingi." Ing wayah bengi perang

Bagean sadurunge: "Iku ora kanggo apa-apa sing kabeh Rusia ngelingi." Barclay mundur

Kutuzov


Nanging, Kutuzov ketoke ngakoni kanggo Barclay kaurmatan nelukake Napoleon. Sawise nampa layang Barclay ing Zubtsov ing tanggal 16 sing padha, dheweke langsung, jam 8 sore, mangsuli:



"Pak, Mikhailo Bogdanovich!
Mangsa udan ngalangi aku teka ing tentara sesuk kanggo nedha awan; nanging pas subuh cilik bisa nglajengake perjalanan, mugo-mugo aku tetep neng Apartemen Utama tanggal 17 nganti 18. Nanging, wektu tundhaku iki ora ngalangi Panjenengane supaya bisa ngetrapake rencana sing wis ditindakake sadurunge aku teka.
Kanthi pakurmatan lan pengabdian sing sampurna, aku duwe pakurmatan dadi abdi dalem ingkang andhap asor
Pangeran Mikhail G[olenishchev]-Kutuzov.

Alas, nasib ora apik kanggo Barclay, lan nalika Kutuzov teka ing Tsarevo-Zaimishche, perang durung diwiwiti; tentara iki mung njupuk menyang posisi lan mbangun bètèng.

Kabar teka Kutuzov langsung nyebar ing saindhenging pasukan. Panglima Angkatan Darat 1, perwira waran A. A. Shcherbinin, ngandika:

"Nanging dumadakan padha ngumumake tekane Kutuzov ing Tsarevo-Zaimishche. Tanggal 3 Agustus jam 17 sore. Dina mendhung, nanging ati kita padhang.”

Dheweke diucapake dening letnan perusahaan artileri cahya kaping 3 I. T. Radozhitsky:

"Dumadakan kabar tekane panglima anyar, Pangeran Kutuzov, mlayu kanthi listrik liwat tentara. Wayahe kabungahan ora bisa diterangake; jeneng komandan iki diprodhuksi kebangkitan umum saka roh ing pasukan, saka prajurit kanggo jenderal. Saben uwong sing bisa mabur kanggo ketemu pimpinan kinurmatan kanggo nampa saka wong ngarep-arep kanggo kawilujengan saka Fatherland.
Para perwira padha bungah-bungah marang saben liyane amarga owah-owahan kahanan. Malah para prajurit sing mlaku-mlaku nganggo boiler kanggo banyu, kaya biasane, kesed lan kesed nalika krungu tekane komandan sing ditresnani, nguwuh-uwuh: "Hor!" Padha mlayu menyang kali, mbayangno yen dheweke wis ngoyak mungsuh.
Dheweke langsung ujar: "Kutuzov teka kanggo ngalahake Prancis!"
Ing tembung, "tekan titik semangat."

Nanging, nalisir tradhisi historiografis umum, sing nggambarake kedatangan Kutuzov ing Tsarevo-Zaimishche minangka rapat sing penting - kanthi pambentukan pengawal kehormatan prajurit Preobrazhensky, sing dibuwang Kutuzov: "Apa bisa mundur karo kanca-kanca kaya ngono?"; Kutuzov banjur nyimpangake wadyabala lan manuk garudha munggah ing ndhuwur sirahe - pasukan ing Tsarevo-Zaimishche ora tau weruh Kutuzov.

Kosok baline, komandhan anyar nyoba kanggo menehi tandha ngarsane ing tentara ing dina sing sethitik sabisa. Mung sawetara perwira sing weruh yen ing wayah sore, "Kutuzov nyopir ing droshky ("droshky ditutupi amba" sing ngidini Kutuzov tetep ora diweruhi) kabeh baris pasukan kita, lan Barclay ngaku yen Kutuzov "nemokake". posisi mupangati lan dhawuh kanggo nyepetake karya benteng.” .

Esuke, Kutuzov "ngumumake menyang tentara yen dheweke bakal nggawe review ing jam 8 esuk, nanging ora teka ing jam sing wis ditemtokake," lan ing jam 12, pasukan kasebut nampa pesenan kanggo mangkat menyang kampanye. Dadi:

"Pesenan pisanan Pangeran Kutuzov yaiku mundur menyang Gzhatsk. Iki nerangake manawa kudu gabung karo bala bantuan menyang tentara.

Iki carane liyane, wis "Kutuzov" periode Perang 1812 wiwit. Externally, misale jek padha karo kang njupuk Panggonan ing pimpinan Barclay - padha mundur, badhan padha kanggo ngreksa tentara, nanging mirip iki isih mung njaba. Mundur Barclay tansah impulsif, tansah disebabake "kahanan sing ora becik, ora gumantung marang Tentara 1, meksa mundur iki," lan tansah mbantah kepinginan Barclay sing terus-terusan kanggo tumindak nyerang, dene mundur Kutuzov tansah diitung sadurunge lan diverifikasi sacara taktik. .

Ora ana sangsi sing Kutuzov diantisipasi mundur lan malah mundhut saka Moscow wis ing St. menyang Abo kanggo ketemu karo Putra Mahkota Swedia Bernadotte) yen Smolensk ditinggal dening pasukan kita.

Ing konfirmasi - kutipan saka laporan Kutuzov marang panguwasa sawise tentara Rusia ninggalake Moskow:

"Kehilangan Moskow ora bisa dipisahake karo kelangan Smolensk,"

yaiku Kutuzov ngomongake babagan mokal kanggo mbela Moskow sawise tiba Smolensk.

Pemahaman nasional babagan pentinge Smolensk minangka "tombol kanggo Moskow" asing karo Barclay, sing ngilangi strategi kasebut babagan kejelasan sing dibutuhake babagan watesan taktis mundur, nylametake tentara, lan sing, ing siji, nuduhake yen faktor nasional. ing seni kepemimpinan militer isih nduweni teges.

Minangka pamikiran strategis Kutuzov, cukup bisa diwaca ing surat marang Panglima Moscow Rostopchin tanggal 17 Agustus saka Gzhatsk, ditulis kanthi harfiah ing wayah wengi Kutuzov teka ing tentara. Mangkene pikirane:

"Pitakonan durung diputusake apa bakal kelangan tentara utawa ilang Moskow."

Lan sanajan Kutuzov langsung cepet-cepet njamin Rostopchin yen, miturut pendapate, "kehilangan Moskow digandhengake karo kelangan Rusia", rumusan saka dilema kasebut cukup jelas ngungkapake logika pikirane lan nggawe kesimpulan sing jelas - sing paling penting yaiku njaga tentara.

Sawise kabeh, ora ana sangsi manawa kanthi mundhut tentara, Moskow uga bakal ilang. Lan mulane Rusia? Nanging bab iku, iku ora "mulane." Lan mulane masalah iki tetep "durung rampung" kanggo Kutuzov. Lan iki "ora resolusi", luwih saka liyane, ngandhani yen, miturut Kutuzov, Moskow ora kabeh Rusia, sing Rusia, sing, ora mung ing Moskow, lan mulane, karo mundhut saka Moscow Rusia punika. ora ilang , nanging karo mundhut saka tentara, loro Moscow lan Rusia tenan bisa ilang.

Bab liya yaiku mangerteni pentinge nylametake tentara ora nylametake Kutuzov saka perang umum, amarga ora bisa mikir yen Moskow bisa diserahake marang mungsuh tanpa perang.

Nanging, pracaya, minangka Clausewitz pracaya, sing Kutuzov "katon ing perang iki minangka ala sing ora bisa dihindari" tegese kanggo ngadili banget entheng, iku tegese ora ngerti rega sing perang iki wis ing mata Kutuzov lan kabeh tentara Rusia - nasib tentara dumunung ing skala perang iki, Moscow lan Rusia dhewe.

Sawise Borodin, Kutuzov ora perlu kurban luwih gedhe sing bisa kanggo nyimpen Fatherland. Malah konsesi Moskow marang mungsuh, kanthi rasa nyeri kanggo rasa nasional, ora bisa dibandhingake karo akibat saka kegagalan perang.

Mulane, Kutuzov nyedhaki inevitability saka perang umum banget kasebut kanthi teliti, lan nimbang iku bisa kanggo "nyerah marang sih-rahmat perang" ora sadurunge kabeh bala teka kanggo gabung karo tentara, lan ora liya saka "karo kabeh ati-ati sing pentinge kahanan bisa uga mbutuhake." Ing surat sing padha kanggo Rostopchin tanggal 17 Agustus, Kutuzov langsung nulis babagan langkah-langkah sadurunge perang umum:

"Saiki aku nguripake kabeh manungsa waé menyang wutah saka tentara, lan pitulungan pisanan kanggo iku bakal pasukan saka Jendral Miloradovich, dumadi saka bab limalas ewu. Banjur Irakli Ivanovich Markov ngandhani yen sewelas resimen milisi militèr Moskow wis budhal menyang macem-macem titik.

Iki minangka pedoman wektu lan kahanan sing Kutuzov disetel kanggo awake dhewe kanggo mutusake perang umum.

Ing 18 Agustus, tentara mandheg ing Ivashkov, 4 km sisih wétan Gzhatsk. Ing kene dheweke digabung karo pasukan sing digawa Miloradovich - 14 infantri lan 587 kavaleri; Gunggunge tentara tekan, miturut laporan pertempuran, 1 wong. Looking ahead, kita Wigati sing ora tambah maneh amarga pasukan reguler mlebu menyang Borodino. Saka Ivashkovo, Kutuzov nyuwun Count Markov, kepala milisi Moskow, supaya ngirim resimen amarga wis siyap menyang Mozhaisk.

Kutuzov uga ngetung tambahan resimen cadangan menyang tentara cedhak Moskow, sing dibentuk dening Kleinmichel lan Lobanov-Rostovsky, nanging pitungan iki ora bisa ditindakake amarga "ora siap saka resimen", sing Kutuzov ngerti sawise Peperangan Borodino, ing 30 Agustus, lan sing, mesthi, uga ora bisa nanging pengaruhe kaputusan kanggo ninggalake Moscow tanpa perang.

Ing esuke 20 Agustus, tentara budhal menyang arah Mozhaisk lan mandheg ing Durykino, 25 km wétan Ivashkovo. Sadurunge pagelaran, Kutuzov nulis marang putriné A. M. Khitrovo yen "kahanan sing angel banget," nanging:

"Aku yakin yen kanthi pitulungan saka Gusti Allah, sing ora nate nilar aku, aku bakal nambah masalah kanggo pakurmatan Rusia."

Kapercayan iki Kutuzov ing kamenangan pungkasan liwat mungsuh ketoke ditransfer menyang pasukan, lan iku ngremenaken sing saka wayahe njupuk komando tentara mandek kanggo grumble bab mundur - dadi gedhe kapercayan ing komandhan sawijining.

"Kita kabeh duwe kapercayan sing lengkap babagan pimpinan komandan sing wicaksana, abu-abu ing perang,"

– nyerat I. T. Radozhitsky.

Ing afternoon saka 20 Agustus, unit garwa saka tentara Prancis mlebu ing Gzhatsk, wis engulfed ing geni. Ing kene Napoleon sinau babagan owah-owahan panglima ing tentara Rusia. Caulaincourt nggambarake reaksi Napoleon marang warta iki:

"Sawise ngerti tekane Kutuzov, dheweke (Napoleon - cathetan penulis) langsung nyimpulake kanthi seneng yen Kutuzov ora bisa teka kanggo nerusake mundur; mbokmenawa bakal menehi kita perang, ilang lan nyerah Moscow, amarga iku banget cedhak ibukutha kanggo nyimpen; ngandika matur nuwun kanggo Kaisar Alexander kanggo owah-owahan iki ing wayahe, amarga ora bisa teka ing wektu sing luwih pas. Dheweke ngalembana intelijen Kutuzov, dheweke ngandhakake yen kanthi tentara sing lemah lan demoralisasi, dheweke ora bisa nyegah pawai kaisar ing Moskow.
Kutuzov bakal menehi perang kanggo nyenengake para bangsawan, lan ing rong minggu Kaisar Alexander bakal nemokake awake tanpa ibukutha lan tanpa tentara; tentara iki pancen bakal duwe pakurmatan ora ngasilake ibukutha kuna tanpa perang; iki mbokmenawa apa Kaisar Alexander wanted nalika sarujuk kanggo owah-owahan; dheweke saiki bakal bisa nggawe tentrem, nyingkiri reproaches lan censures saka bangsawan Rusia, kang protégé Kutuzov, lan saiki bakal bisa nyekel Kutuzov tanggung jawab kanggo jalaran saka Gagal kang nandhang sangsara; mesthi iki tujuane nalika dheweke menehi konsesi marang bangsawane.

Apa ana wong sing luwih salah?! Lan apa ora wis jelas kepiye Napoleon nyerang Rusia!

Ing tampilan saka perang sing bakal teka, Napoleon mandhegake tentara ing Gzhatsk, ing kono uga ana ing 21 lan 22 Agustus, supaya bisa konsentrasi pasukan lan menehi kavaleri ngaso. Panggilan gulung, sing dianakake tanggal 21 jam 3 sore, nuduhake kekuwatan Tentara Agung: 103 ewu infanteri, 30 ewu pasukan kavaleri lan 587 bedhil.

Kajaba iku, loro divisi maneh ing pawai: Pengawal Laborda lan Pino Italia, cacahe paling ora 13 wong. Dadi kaunggulan numerik saka tentara Napoleon liwat tentara Rusia ing Kawa perang umum ana bab 000 ewu.

Ing esuke 21 Agustus, tentara Rusia mesthine kanggo Maret saka Durykino kanggo Borodino, nanging dumadakan Kutuzov ngganti pikirane lan ngirim tentara menyang Biara Kolotsky, ngendi, nalika nulis kanggo Rostopchin, "posisi ketoke luwih apik." Nanging, ing wayah sore ing dina sing padha, Kutuzov maneh nulis marang Rostopchin:

"Nganti saiki aku mundur kanggo milih posisi sing mupangati. Jumlah saiki, sanajan cukup apik, akeh banget kanggo tentara kita lan bisa nyuda siji sayap. Sanalika aku milih sing paling apik, banjur kanthi pitulungan saka pasukan sing diwenehake dening Yang Mulia, lan ing ngarsane pribadi, aku bakal nggunakake, sanajan durung cukup dilatih, kanggo kamulyan tanah air."

Dadi Borodino adoh saka posisi "paling apik" utawa posisi sing dipilih sadurunge Kutuzov kanggo perang umum. Sadurunge ngomong karo Borodino, Kutuzov takon marang kepala milisi Moskow, Mr. I. I. Markov, sing ngandhani dheweke teka ing Mozhaisk, ngirim resimen prajurit kanggo ketemu tentara.

Borodino


Kutuzov teka ing Borodino ing esuk 22 Agustus, "ahead saka tentara," minangka A.I. Mikhailovsky-Danilevsky nyerat. Kesengsem pisanan dheweke ora milih posisi Borodino: gedhe banget, dipotong dening jurang, rawan saka sisih kiwa, lan uga ana obliquely ing hubungane karo rute mundur. Panglima Jenderal Angkatan Darat Rusia Mr. M. S. Vistitsky nyerat:

"Lokasi kasebut ora bisa diarani cocog kanggo perang, lan ing wiwitan Kutuzov ora seneng."

Nanging, kaya biasane, Kutuzov nindakake apa sing dibutuhake - dheweke menehi prentah kanggo nguatake posisi kasebut.

Bab sing padha ditindakake ing Tsarevo-Zaimishche, ing Ivashkovo, ing Kolotsky, yaiku ing posisi sing ditinggalake dening tentara Rusia sing wis dikuwasani Kutuzov, lan mulane, urutan iki dhewe ora ateges yen perang ing kene pancen bakal ditindakake. njupuk Panggonan. Borodino minangka bayangan Kutuzov sing dawa, persetujuan bertahap kanggo perang, pilihan sing ati-ati, ati-ati banget, sing dipengaruhi dening akeh kahanan, kalebu, paling ora, kekurangan posisi kasebut.

Tentara Rusia dumunung ing posisi Borodino ing sadawane Kali Kolocha saka Alas Maslovsky ing sisih tengen menyang Alas Shevardinsky ing sisih kiwa, kanthi ngarep ing sisih lor-kulon. Barclay nyerat manawa posisi kasebut "nguntungake ing tengah lan sisih tengen; nanging swiwi kiwa, ing garis lurus karo tengah, babar blas ora didukung lan diubengi dening grumbulan ing kadohan bedhil.

Kepala Staf Angkatan Darat II Bpk. Saint-Prix njlentrehake:

"Mungsuh bisa kanthi gampang ngliwati posisi iki, pindhah liwat Yelnya ing sadawane dalan Smolensk lawas menyang Utitsa, lan banjur liwat alas bisa teka ing tembakan meriam cedhak Semenovka."

Para peneliti wis suwe nyathet yen posisi kasebut dikuwasani dening pasukan Rusia "ora kabeh sesuai karo bagean individu: bagean sing paling penting, sisih kiwa, dikuwasani paling lemah." Pancen, Tentara 1, sing paling akeh, manggoni bagean saka posisi sing diwenehake dening kondisi terrain dhewe - saka alas Maslovsky menyang stream Ognik, tengah posisi kasebut. Tentara kaping 2, sing ukurane setengah saka Angkatan Darat 1, diwenehi bagean saka posisi sing paling ora trep lan paling rawan - saka sisih kiwa Tentara 1 menyang alas Shevardinsky.

Wilayah iki dipotong dening jurang (Kamenka lan Semenovsky), sing ndadekake komunikasi antarane pasukan dadi angel, lan bisa nyimpang ing dalan Old Smolensk Road. Ing dina pisanan, Bennigsen narik kawigaten Kutuzov babagan posisi kita sing dowo, ngusulake kanggo nyuda, "nanging ora ana owah-owahan ing posisi sing ditindakake, lan kerja ing instalasi baterei terus kaya sadurunge," tulise. Kajaba iku, sadurunge lan pisanan, benteng wiwit dibangun kanthi tepat ing sisih tengen posisi kita, sing paling aman amarga kahanan terrain.

Miturut quartermaster Korps Infanteri 6, Letnan I.P. Liprandi, "kabeh unit teknik Angkatan Darat 1" dikirim menyang sisih tengen posisi "ing wayah sore tanggal 22 Agustus kanggo pambangunan akeh benteng" lan "pendirian". saka komunikasi ing macem-macem panggonan saka posisi ing mburi iku ing cilik saka mundur. Iki apa Kutuzov utamané ngangap nalika ngetik posisi Borodino - njamin keamanan tentara lan rute mundur.

Kanggo maksud iki, resimen Tentara kaping 2, sing ana, supaya kita ngelingi, ing sisih paling lemah saka posisi kasebut, banjur didhawuhi pindhah menyang Tentara 1st "umum, kabeh alat, kalebu kapak." Kaputusan iki, nuduhake lack awal Kutuzov saka niat kanggo perang ing Borodino, iki sabdho dening kahanan: saka sisih tengen posisi Borodino mlayu Great utawa New Smolensk Road, rute strategis penting kanggo mundur kita, lan yen Napoleon, luwih saka kamungkinan (lan ora ana sing luar biasa ing hubungane karo Napoleon ora bisa diijini), bakal nyerang sisih tengen kita lan mimpin kita saka ing kono, tentara kita, sangsoro saka kemampuan kanggo maneuver (amarga Old Smolensk Road ora bisa njamin maneuver kabeh. tentara), bakal nemokake dhewe ing kahanan sing angel banget, kebak pati. Dadi nguatake sisih tengen posisi mung perlu, sanajan minangka langkah pencegahan, sadurunge keputusan Kutuzov babagan kemungkinan perang umum ing Borodino.

Owah-owahan ing sikap Kutuzov menyang posisi Borodino, lan mulane kanggo kamungkinan saka perang ing, ana ing 23 Agustus, sawise dheweke maneh mriksa posisi Borodino, kang uga difasilitasi dening rawuh resimen saka pasukan militèr Moscow ing. posisi Borodino.

23 Aug


Kutuzov wiwit nliti posisi saka sisih tengen. Ing dhuwur, cedhak desa Gorki sing wis didhelikake, benteng lapangan kanggo 3 bedhil didegake; 150 fathoms ngisor lan liwat dalan Great Smolensk - benteng liyane kanggo 9 bedhil; dhasar dhuwur iki diubengi dening trench ing pangayoman infanteri.

Ing ngarep, desa Borodino, sing dikuwasani dening pasukan maju, disambungake menyang posisi kanthi jembatan liwat Kali Kolocha; 40 langkah ing hilir ana kreteg liyane, sing ngambang; desa Borodino dhewe dilebokake ing negara defensif: "trenches kanggo infantri, barricading saka lawang menyang desa lan abatis" wis diatur ing kono, uga "ambushes ing omah-omahé desa."

250 fathoms ing ngarep (kulon) saka desa Borodino, ing sisih tengen dalan Great Smolensk dibangun benteng paling maju saka posisi Borodino, kang meh ora kasebut ing gambaran saka perang, nanging kang kacathet ing rencana Prancis dijupuk sawise perang - a redoubt pentagonal kanggo 4 bedhil , dijamin saka sisih lor dening tray infantri.

Pengaturan benteng iki, didorong maju lan adoh saka posisi utama, dimaksudake kanggo nyegah serangan Napoleon saka Great Smolensk Road lan nggawe luwih kenthel. Kajaba iku, nguatake bagean posisi iki sebagian nglawan kelemahane sisih kiwa kita, nggawe ancaman serangan saka sisih kita lan meksa Napoleon njaga bagean penting saka pasukane ing bagean posisi kasebut.

Ing sisih tengen Gorki, ing sadawane tajem, kadhangkala impregnable, bank-bank Kolocha digawe dowo flank tengen kita, kang karya ing ayunan lengkap ing construction saka akeh benteng.

"Ing karya kasebut, polisi provinsi Smolensk utamane digunakake, sing ngetutake tentara saka Smolensk dhewe."

– nyerat F. Glinka. Baterei sing dipasang ing kene "disamarkan dening wit-witan sing macet ing lemah."

Pucuk sisih tengen ora ndeleng lembah Kali Moskow cedhak desa Maslovo, lan ing kene, ing pinggir alas Maslovsky, benteng paling kuat saka posisi Borodino didegake - telung lunettes sing disambungake karo tirai. utawa sing disebut "benteng rantai", sing nyedhiyakake proteksi kanggo sisih lan mburi posisi kita. Alas Maslovsky dhewe diubengi pager.

Ing sisih kiwa Gorki, tengah posisi kasebut ditandhani kanthi dhuwur sing ndominasi kabeh wilayah sekitar. Dumunung 250 meter ing ngarepe barisan wadyabala, ing persimpangan wadyabala 1 lan 2, lan ing ngarepe, tembakan canister mbentang lapangan sing mbukak, disimpangake dening jurang sing amba lan jero, sing nyedhaki, ing sisih ngelawan, padha didhelikake dening "alas banget padhet" .

Kutuzov mrentahake perusahaan baterei 12 bedhil saka Angkatan Darat 2 supaya diselehake ing dhuwur iki. Iki minangka Batere Tengah sing padha, luwih dikenal minangka baterei Raevsky, sing infantri nutupi ing dina perang.

"Terrain kabeh cara kanggo Semenovsky sarujuk kanggo kita," nyerat Pangeran Eugene saka Württemberg, sing melu ing review posisi, "nanging wiwit saka kene, kothong kang mili stream Semenovsky dadi luwih gampang diakses lan bank kiwa. , mboko sithik mundhak, wiwit nguwasani tengen.” .

Mulane, iki mutusaké kanggo mbangun sawetara bèntèng ing dhuwur saka bank kiwa Semenovsky jurang - padha disebut Semenovsky, utawa Bagration flushes.

Luwih ing sisih kiwa posisi kita katon saya rusak. Najis sing sempit ing antarane banyu kali Kamenka lan alas, sing nutupi sisih kiwa lan mburi, nyuda pasukan sing dipasang ing kene saka dhukungan sing tepat lan nggawe, miturut pendapat akeh, pendhudhukan posisi iki. ora perlu lan malah mbebayani. Bagration ora bisa ngelingi Kutuzov yen ing kahanan saiki tentarane wis ngalami bebaya paling gedhe. Panjenenganipun narik kawigatosan ing kasunyatan sing ing sisih kidul posisi iki skirted dening Old Smolensk Road, bebarengan kang mungsuh bisa gampang teka ing mburi.

Kutuzov mangsuli, lan dheweke didhukung dening Bennigsen, yen "dalan iki bisa gampang dibela dening pasukan non-pejuang." Kanggo ngiyataken "ing sawetara cara" sisih kiwa Kutuzov dhawuh construction saka redoubt ing dhuwur kidul desa Shevardino. Diputusake yen ana serangan mungsuh, flank iki bakal mundur menyang flushes Semenov.

"Aku ora ngerti kenapa gerakan iki kudu ditindakake sawise serangan mungsuh, lan ora sadurunge,"

– nyerat Barclay. Ora ana wong sing ana ing review posisi kasebut nemokake posisi tentara kita puas, lan pesenan sing digawe dening Kutuzov cukup.

"Posisi Borodin ndadekake gerakan sing cukup nemtokake, dheweke malah ngomong babagan iki; nanging pikirane tetep ora kawujud,”

– nyerat Pangeran Eugene saka Württemberg.

"Ing tanggal 23, sanajan nalika ngubengi posisi kasebut, mesthi bisa diramalake manawa upaya utama (mungsuh - cathetan penulis) bakal diarahake menyang sisih kiwa kita, sing ora ana alangan alami ing lemah, lan , sing paling penting, amarga dalan Smolensk Lawas nyedhaki dheweke, "tulis P. Kh. Grabbe, ajudan Ermolov. "Sanajan bagean saka piranti entrenching lan peralatan konstruksi liyane ora ditransfer menyang Tentara 2nd saka Tentara XNUMX, padha ora ana gunane kanggo nguatake sisih tengen, sing wis meh ora bisa diakses."

Pungkasan, Clausewitz nyatakake pamikiran sing bisa dadi ekspresi kesan umum saka review posisi Borodin:

"Kahanan kasebut sacara umum narik kawigaten wong Prancis ing sisih kiwa, lan sisih tengen ora bisa ngalihake pasukane. Mangkono, pendhudhukan bagean posisi iki mung panyebaran pasukan sing ora ana guna; Luwih becik yen sayap tengen mungkasi ing Kolocha ing wilayah Gorki, lan papan liyane nganti tekan Kali Moskow mung bakal diamati utawa dikuwasani kanthi demonstratif.

Lan ing kene kita nyedhaki mangerteni rencana Kutuzov ing Borodin.

Iki sing ditulis kanggo Kaisar Alexander ing wektu sing padha, tanggal 23 Agustus, sawise mriksa posisi kasebut:

"Posisi sing aku mandheg ing desa Borodino, 12 versts sadurunge Mozhaisk, minangka salah sawijining sing paling apik sing mung bisa ditemokake ing papan sing rata. Titik lemah posisi iki, sing ana ing sisih kiwa, aku bakal nyoba mbenerake kanthi seni. Muga-muga mungsuh bakal nyerang kita ing posisi iki, mula aku duwe pangarep-arep menang.

Kutuzov ora sopan - posisi kasebut ora paling apik, nanging dheweke wis nemokake fitur sing nemtokake pilihane - iki minangka "titik lemah posisi iki, sing ana ing sisih kiwa" lan sing dikarepake. kanggo "mbenerake karo seni".

Apa jenis "seni" iki?

Iki minangka seni ngapusi, yaiku, sing paling disenengi Kutuzov ing konfrontasi karo Napoleon lan ing ngendi dheweke umume banget wasis.

Ide Kutuzov yaiku kanggo narik serangan Napoleon kanthi tepat ing sisih kiwa, dirancang kanggo mundur sing fleksibel; Bèntèng-bètèng sing digawé ing kene, siji-sijine: redoubt Shevardinsky, baterei sing ndhukung saka wétan, lampu kilat Semenovsky - dirancang kanggo "meksa mungsuh nyerang kita, sabisa-bisa, kanthi kerugian sing luwih gedhe kanggo dheweke" lan nambah daya tarik kanggo Napoleon kanggo ngliwati sisih kiwa posisi Rusia ing dalan Old Smolensk.

Wigati dimangerteni yen Kutuzov ora kuwatir babagan nyegah kemungkinan mungsuh maju ing dalan iki, amarga pasukan sing ora duwe aturan (utamane pasukan sentinel) sing dipasang ing kene jelas ora dadi alangan sing cukup. Kutuzov saestu ngormati kasempatan iki kanggo nyegah perang.

Dheweke nulis luwih lanjut ing laporan marang Kaisar Alexander:

"Nanging yen dheweke (mungsuh - Cathetan penulis), nemokake posisiku sing kuwat, wiwit maneuver ing dalan liyane sing tumuju ing Moskow, mula aku ora bisa njamin yen dheweke kudu lunga lan ngadeg ing mburi Mozhaisk, ing ngendi kabeh dalan iki kumpul, lan kepiye carane, Moskow kudu dibela.

Punika - pikiran paling jero Kutuzov ing Borodin - kanggo ngreksa tentara ing kabeh biaya minangka jaminan kanggo nyimpen Fatherland. Bener, Kutuzov, ketoke, ora nyana yen perang bakal tahan telung dina, lan sawise perang Shevardin, dheweke bakal dipeksa kanggo ngganti lokasi dhisikan saka tentara, nanging kasunyatan sing isih tetep ing posisi Borodino. sing Kutuzov yakin saka linuwih saka posisi.

Ing dina sing padha, 23 Agustus, disposisi "ditanggepi kanggo sesuk," sing Kutuzov ngonfirmasi kesiapane kanggo perang umum:

"Tentara, sing wis nempelake kabeh bala sing teka saka Kaluga lan Moskow, ngarepake serangan mungsuh cedhak desa Borodino, ing ngendi dheweke bakal menehi perang."

Disposisi nyathet disposisi rectilinear pasukan ing Kolocha; nyebat "kiwa kiwa" posisi Korps Infanteri 7 lan Divisi Infanteri 27, yaiku lokasi kabeh Tentara Bagration 2, sing ngadeg saka Baterei Tengah nganti Shevardino, ing ngendi Divisi Infanteri 27 Neverovsky dumunung; lan Kutuzov nyatakake yen "ing formasi perang iki dheweke arep narik pasukan mungsuh lan tumindak miturut gerakane."

Kita khusus narik kawigatosan babagan iki supaya bisa nandheske maneh yen posisi Shevardin ora minangka bagean sing dipisahake saka posisi utama, nanging minangka pucuk sisih kiwa posisi awal tentara Rusia ing Borodino. Ing sisih kiwa, miturut disposisi, ana ing printah saka Mr.-L. A. I. Gorchakov 2.

Ing dina iki, karya wis ana ing kabeh lokasi tentara Rusia: benteng dibangun kanthi bantuan milisi, kreteg lan lereng dibangun kanggo komunikasi sing luwih apik antarane pasukan, kliring lan abati dipotong ing alas ing pinggiran posisi.

"Kebangkitan sing luar biasa muncul, kaya sadurunge preian gedhe, ing kabeh cabang militer," tulis peserta ing perang kasebut. - Ing infanteri, bedhil diresiki, flints dianyari; ing kavaleri, jaran padha dandan, girths padha mriksa, sabers padha diasah; ing artileri, dandan jaran sing padha, nganyari baris, pelumasan roda, pemeriksaan bedhil, sekring pickling, nampa cangkang - kabeh nyatakake pungkasane pangarepan tentara sing wis suwe!"

Kadhang-kadhang keprungu tembakan kang adoh ing mburine, kang mratelakake yen Napoleon rong dina ing Gzhatsk wis rampung, banjur mangkat nguber wadyabala Rusia.

Kahanan kasebut utamane diuripake dening milisi Moskow sing teka ing posisi Borodino dina iku.

"Tentara iki duwe rong atribut pribumi: jenggot lan kaftan abu-abu, lan sing nomer telu yaiku salib ing tutup prajurit," tulis Fyodor Glinka. – Kanthi perwira teka gerbong Rusian, cart, disbands karo lonceng, clockwork jaran, abdi serf. Ing wektu liya, bisa uga ana sing ngira yen iki minangka juragan tanah sing wis kumpul ing wong akeh sing ramah, karo penganten lanang lan pengunjung, menyang lapangan sing adoh kanggo lapangan sing adoh. Tinimbang spanduk, spanduk mabur ing barisan milisi. Ing akeh kreta ana lipatan mbah kakung kanthi gambar wong suci ing tembaga lan enamel.

Milisi Moskow teka ing posisi Borodino nalika tanggal 23-24 Agustus, lan unit-unit individue sanajan ing dina perang; kekuwatane ing wiwitan perang kira-kira 15 wong. Kuwalitas pertempuran milisi iki bisa ditemtokake dening karakteristik sing diwenehake dening ahli sejarah Perang Patriotik 500 lan peserta A.I. Mikhailovsky-Danilevsky:

"Milisi Smolensk lan Moskow, sing resimen durung gabung karo tentara, meh ora duwe senjata api. gaman. Umume, dheweke meh ora duwe struktur militer. Kanggo sasi, dijupuk saka bajak ... sanajan padha kobong karo semangat kanggo perang, iku isih mokal kanggo mimpin menyang perang sing tepat karo resimen Napoleon wis pengalaman.

Minangka kanggo milisi Smolensk, iki kawangun malah luwih cepet - ing rong minggu. Yermolov ngandika babagan iki: "... ngumpulake akeh wong, tanpa tilak saka manungsa waé, kurang dilengkapi karo sandhangan, ora ing kabeh bersenjata"... Kanggo menehi wong ing paling katon rada gelut, "guns unusable dijupuk. saka pasukan kavaleri [padha] diuripake menyang milisi." Mulane, Kutuzov weruh keuntungan utama milisi ing kesempatan kanggo njaga jumlah pasukan reguler ing rangking kanthi ngganti personel militèr karo milisi nalika nindakake tugas non-pertempuran. Dheweke nulis babagan maksud iki marang Kaisar Alexander nalika wengi Perang Borodino:

"Aku arep nggunakake milisi Smolensk sing saiki karo tentara lan bagean saka Moskow, sing wis siyap, supaya aku bakal nempelake menyang pasukan biasa, ora supaya bisa direkrut karo dheweke. , nanging supaya padha bisa digunakake ana kadhangkala bisa dibentuk ana karo pikes pangkat katelu utawa digunakake kanggo ngreksa bedhil sawise mati, kanggo nggawe redoubts lan lapangan liyane, utamané kanggo ngisi panggonan perlu karo convoys, supaya ora ana maneh. kudu njaga siji prajurit ing kono.”

Ngelingi ing ndhuwur, iku meh ora bisa kanggo ngenali cenderung kanggo nambah kekuatan pertempuran tentara Rusia ing Borodino ing beyo saka milisi minangka adil. "Analisis umum babagan ukuran lan kualitas tentara ora ngidini kita mangu-mangu keunggulan sing jelas saka pasukan mungsuh," ujare studi modern. Nanging, ing Peperangan Borodino, Kutuzov nggunakake bagean saka milisi (7 Moscow lan 000 Smolensk) minangka tentara cadangan ing Old Smolensk Road.

Saka pesenan pungkasan Kutuzov tanggal 23, ngremenaken pesenan, diwenehi ing jam setengah sepuluh ing wayah sore, kanggo ngirim menyang rearguard kanggo Konovnitsyn "perwira sing ngerti dalan saka biara Kolotsk kanggo camp iki, lan kang 2nd Tentara tindakaken. ", sing mesthi nuduhake niat Kutuzov kanggo ngarahake mungsuh menyang sisih kiwa, yaiku Shevardino.

Lan ing wektu sing padha, pesenan liyane ing ngisor iki: "Sesuk, ngirim kabeh konvoi pemerintah lan swasta 6 versts ngluwihi Mozhaisk ing sadawane dalan dhuwur menyang Moskow, ing ngendi Wagenburg bakal diadegake saka saben tentara" - sing, minangka peneliti wis suwe nyathet. , wis kasedhiya kanggo kamungkinan tentara mundur. Lan ing dina sing padha, Kutuzov nulis surat liyane kanggo Ketua Dewan Negara, Count N.I. Saltykov:

"Kanggo Gusti Allah, Pak, Count Nikolai Ivanovich, coba supaya depot rekrut baris kapindho nyedhaki Moskow kanggo njaga tentara ing sawetara wujud. Yen rak-rakku wis rampung, ya Allah, aku ora wedi marang sapa wae!”

Iki badhan utama Kutuzov ing Kawa perang - "kanggo njaga tentara ing pesawat tartamtu", banjur kabeh liyane bisa ditanggulangi.

Diterusake...
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

9 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +5
    8 September 2023
    Tulis kanthi apik. Tension mundhak!
  2. +5
    8 September 2023
    Diterusake...
    Sapa sing bakal mangu-mangu ... Banget informatif, kanggo sing wis lali utawa ora ngelingi
  3. +3
    8 September 2023
    Saka memoar pejabat:
    . Dumadakan listrik mlayu liwat tentara

    Aku kepengin weruh apa tegese tembung "listrik" ing saben dinten nalika listrik durung nyebar, nanging mung ing kondisi laboratorium?
  4. +2
    8 September 2023
    Iku misale jek sing telung bagean ditulis dening telung penulis beda.
    1. +2
      8 September 2023
      penulis artikel nggunakake kompilasi saka macem-macem publikasi pra-revolusioner, periodik masang gags.
      Kompilasi ora dilebokake ing tanda petik, mula bedane ing gaya presentasi materi.
      1. 0
        9 September 2023
        Alamiah kompilasi. VO dudu format kanggo ngirim disertasi ilmiah. Sawetara malah nulis kanthi gaya "Kita ora ngerti apa, kita ora ngerti kapan, kita ora ngerti ngendi, nanging iku menarik!" Kanggo kula, iki maca sing menarik, sanajan ana titik kontroversial.
  5. 0
    8 September 2023
    Ing mratelakake panemume, ing Borodino, Kutuzov outwitted piyambak nalika ora digatèkaké sisih kiwa banget. Dheweke ora nganggep bakat Napoleon minangka komandan lan kepinginan kanggo ngalahake tentara kita kanthi siji jotosan. Sajrone perang, kabeh seni Kutuzov dikurangi dadi transfer pasukan saka sisih tengen menyang sisih kiwa lan mlebu ing perang ing bagean. Ora mungkin kanggo konsentrasi artileri, nyemprotake ing ngarep, sing mimpin, kanthi keunggulan numerik kita ing bedhil, menyang kaunggulan kuantitatif Prancis ing sektor nyerang. Umumé, perang Borodino ora direncanakake, kabeh jambs didandani kanthi wani lan getih para prajurit. Sing, maneh, nyebabake kerugian sing luwih gedhe tinimbang Prancis.
  6. +3
    8 September 2023
    Ora ana sangsi sing Kutuzov wis diantisipasi mundur lan malah mundhut Moscow wis ing St.
    Pernyataan sing kandel, adhedhasar asumsi ramalan, lan malah kontradiksi langsung karo pecahan surat Kutuzov marang Alexander sing diwenehi ing ngisor iki
    lan apa wae, Moskow kudu dibela.
  7. 0
    8 September 2023
    Penulis nulis apik banget, ngelingake Tarle.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"