"Iku ora kanggo apa-apa sing kabeh Rusia ngelingi." Perang Shevardino

6
"Iku ora kanggo apa-apa sing kabeh Rusia ngelingi." Perang Shevardino
Serangan saka redoubt Shevardinsky. Lithograph sawise digambar dening N. Samokish


Peperangan Shevardino dadi pratandha saka Perang Borodino. Iki ditandhani kanthi tenacity sing padha, konfrontasi moral lan spiritual sing padha karo para mungsuh, sing, nanging ing skala sing luwih gedhe, bakal katon ing Pertempuran Borodino. Lan historiografi perang iki menehi kita bedo sing padha ing interpretasi loro-lorone minangka historiografi Pertempuran Borodino.



F. Glinka nyerat:

"Ing tanggal 24, wiwit esuk, tembakan meriam wiwit keprungu, sing, nalika nyedhaki jam, dadi luwih kerep lan kuwat. Ing Biara Kolotsky, rearguard kita ing ngisor komando Letnan Jenderal Konovnitsyn dipencet: dheweke duwe pesenan, mundur menyang posisi, ngarahake mungsuh.

Nanging, ora ana sing mbayangake keganasan sing rauh katon ing perang ing sisih kiwa posisi kita, lan keganasan kasebut luwih ora dikarepke amarga mesthine ora kedadeyan, amarga miturut niat Kutuzov dina sadurunge. , flank iki, ing acara saka serangan mungsuh, , iku perlu kanggo mundur menyang flushes Semenovsky. Nanging, Rusia perang ing kene kaya-kaya dina perang pungkasan.


Nomer abang 1 lan 2 nuduhake benteng Rusia (Shevardinsky redoubt lan baterei ndhukung saka sisih wétan); garis abang nuduhake nomer bedhil. Jeneng desa Aleksinki lan Shevardino diganti. Rencana iki dijupuk dening insinyur topografi Prancis Press, Chevrier lan Regno "sawetara minggu sabanjure" sawise Peperangan Borodino lan dijupuk dening Cossacks kita minangka piala ing Nopember 1812 cedhak Korytnya. Asli disimpen ing Lefortovo Military Historical Archive (F. 846. Op. 16. D. 3803. L.1). Utamane apik amarga menehi nomenklatur lengkap benteng Rusia ing lapangan Borodino. Utamane, ing kono kita nemokake benteng Rusia sing kasebut ing nomer 2, sing ana ing sisih wétan Redoubt Shevardinsky kanggo ndhukung, uga ana ing sisih kulon Borodino kanthi 4 bedhil, sing wis ilang saka historiografi. saka Perang Borodino. Sayange, aku ora nyimpen kabeh rencana - disk karo ilustrasi wis rusak. Nanging, ana salinan ireng lan putih cilik kang aku uga wis terlampir kanggo referensi; redoubt Borodino kasebut ditandhani ana karo nomer 8. Ing fragmen colored ditempelake saka rencana Prancis, lintang abang karo huruf "C" lan "K" nuduhake markas Napoleon, mungguh, ing awal Borodino (ora Shevardino! ) perang lan pungkasane. Loro-lorone benteng kita, Shevardinsky redoubt lan baterei sing ndhukung nomer 2, sawise tentara Rusia nilar posisi ing Shevardin, diowahi dadi benteng Prancis (ditandhani huruf "A" lan "B", mungguh). Baterei liyane kanthi huruf "B" digawe dening Prancis kanggo nglindhungi markas Napoleon

"Surprise" dadi tembung kunci kanggo njlèntrèhaké Peperangan Shevardin, nanging karo siji caveat: yen serangan Napoleon ing tanggal 24 ora dikarepke kanggo kita, kita ora nyana ing dina iku! - banjur kanggo wong Prancis, kejutan kasebut minangka perlawanan bandel saka pasukan Rusia, sing kanthi arrogantly disebut "bodho" lan "malapetaka".

D. V. Dushenkevich, letnan Resimen Infanteri Simbirsk saka Divisi Infanteri 27, ngandika:

"Wira-kira jam 10, tembakan sing adoh wiwit saya cedhak lan intensif; printah "kanggo bedhil" krungu ing sadawane baris saka pasukan, kabeh ngadeg ing ngarep, kolom ditutup lan mimpin. Kita diwenehi posisi sisih kiwa; alas iki dikuwasani dening ranger kita, kavaleri dibangun konco, longkangan saka alas menyang redoubt Shevardinsky dikuwasani dening resimen infantri divisi kita dhewe; ing sisih tengen redoubt, ing sadawane wilayah sloping, pasukan uga kawangun ing baris tartamtu, ing tengah kang mburi kita mundur ing dalan dhuwur. Biara Kolotsk kobong, kolom Prancis cepet-cepet pindhah menyang sisih tengen lan kiwa, terus nguber rearguard kita kanthi kuat; perang ana raged karo macem-macem obahe kanggo sawetara jam; pinggiran kita ditinggal piyambakan.”

"Tembakan jarak jauh" - iki minangka karya saka rearguard kita ing Valuevo, rong mil ing ngarep Borodino, ing ngendi "kavaleri lan Cossacks numpes sawetara skuadron kavaleri sing paling apik, lan nyekel Adjutant Ney." Kasunyatan bilih prakara iki, minangka Konovnitsyn nyerat, njupuk Panggonan "ing esuk ... sakcepete sadurunge rearguard ngetik posisi tentara," lan perang ing sadawane Great Smolensk Road, ing ngarepe tengah posisi kita, langgeng "sawetara. jam, "nyatake yen perkara iki dicampur karo kasus ing redoubt Borodino, sing njupuk mundur saka rearguard kita. Iki dikonfirmasi dening kesaksian saka "Finlandia lawas", sing ujar:


Crocs saka posisi Borodino, dilampirake ing laporan Kutuzov marang Kaisar Alexander tanggal 25 Agustus - jelas nuduhake yen durung ana benteng ing gundukan tengah.

"Ing ngarepe desa Borodino (akeh ing sisih liya Kolocha) sawetara benteng dibangun ... Ing tanggal 24 Agustus, kedadeyan ing ngarepe Borodino, lan benteng sing dibangun ing kono liwati saka tangan menyang tangan lan pungkasane ditinggal. dening pasukan kita."

Redoubt Borodino ditinggalake sawise awan - wektu iki dituduhake dening Barclay ing laporane:

"Ing tanggal 24 awan, wadyabala sing dipasrahake marang aku, sing ana ing mburi, dioyak kanthi kuat dening mungsuh, mundur menyang posisi lan gabung karo pasukane. Nyabrang ing Kali Moskow dijamin dening Resimen Life Guards Jaeger, sing manggoni desa Borodino, lan baterei digawe ing pinggir tengen kali iki.

Nalika nyedhaki posisi tentara kita, tentara Prancis mandheg ing kadohan saka tembakan meriam, sing meksa kabeh tentara kita njupuk senjata nganti tekan cadangan, kaya sing dilapurake dening F. Ya. Mirkovich:

"Tanggal 24, nalika srengenge munggah, meriam katon nyedhak ... Jam 11 dhawuh dhawuh supaya saddle munggah, nanging kita ora obah kabeh dina."

Pengawal Kuda, ing ngendi Mirkovich njabat, dadi anggota Tentara 1 lan ngadeg ing cadangan, cedhak desa Knyazkovo; iki menehi gagasan babagan kesiapan tempur kabeh tentara kita ing dina kasebut.

"Swara lan kebingungan kapenuhan kabeh tetanggan,"F. Glinka terus. "Mungsuh sing wiwitane mbentang ing dalan gedhe, cepet-cepet noleh nengen lan ngiwa, mbentuk barisan kolom. Pasukan kavaleri cahyane kasebar ing sawah ing sisih tengen kita; alas ngelawan tengah padha kapenuhan panah; artileri wiwit manggoni dhuwur; nanging umume kolom tekan sisih tengen, ngancam kiwa kita.

Gerakan iki wis dadi konsekuensi saka pesenan Napoleon, sing teka ing barisan pasukane ing jam loro awan.

"Mungsuh nindakake pengintaian paksa ing sisih kiwa kita," tulis Glinka. "Kabeh lapangan ing ngarep sisih iki ditutupi kolom mungsuh. Sing paling adoh padha ngadeg biru ing biara Kolotsky, terus-terusan ngomong saka mburi; ing sisih kita kanthi tenang ngenteni serangan kasebut, sing diluncurake kanthi cepet dening mungsuh marang baterei.

Buletin Napoleon kaping 18 nggambarake serangan tentara Prancis ing sisih kiwa posisi kita kaya mangkene:

"Ing tanggal 5 [September], jam enem esuk tentara mangkat. Ing jam loro ing afternoon kita weruh tentara Rusia, dumunung ing sisih tengen ing pinggir Kali Moscow, karo flank kiwa ing dhuwur ing sisih kiwa (bener tengen. - cathetan Penulis) bank Kolocha. Ing kadohan saka 1 toises ing ngarepe sisih kiwa, mungsuh wiwit mbangun gundukan apik banget antarane loro groves, kang manggonake saka 200 kanggo 9 wong.
Kaisar, sawise sinau babagan iki, mutusake ora ragu-ragu lan njupuk posisi iki kanthi badai. Dheweke mrentahake Raja Naples nyabrang Colocha karo divisi Compan lan pasukan kavaleri.
Pangeran Poniatowski, sing nyedhaki saka tengen, bisa ngliwati posisi kasebut.
Ing jam papat serangan diwiwiti. Satunggal jam salajengipun, redoubt mungsuh dicekel bebarengan karo meriam, pasukan mungsuh utama diusir metu saka alas lan dibuwang sawise sapratelon kekuwatane tetep ana ing medan perang. Jam pitu bengi genine mandek”.

Apa sing sejatine kita deleng mung adhedhasar bukti sumber?

Korps Poniatowski sing pisanan melu. Kolaczkowski (markas Korps 5th Poniatowski) ngandika:

"Ing September 5 (24 Agustus), Korps kaping 5 ngetutake Jalan Smolensk Lawas liwat Yelnya ing siji kolom, kanthi kavaleri ing ngarep. Wanci jam kalih sontên, aturipun sang nata ngaturi uninga dhatêng Pangeran Poniatovsky, bilih wadyabala rusia mapan wontên ing salêbêtipun sawatawis mil, sarta ing dinten ingkang sami badhé rawuh ing paprangan. Pangeran Poniatowski enggal-enggal paring dhawuh ingkang prayogi. Korps kaping 5 ninggalake Jalan Smolensk Lawas lan belok ngiwa, tumuju menyang Tentara Agung kanthi diagonal nyabrang dalan sing sepi dening copses lan grumbulan.

Cossack ngadeg ing Old Smolensk Road kacarita nyedhaki mungsuh. "Dheweke rauh muncul ing kolom gedhe saka kavaleri, infantri lan artileri lan kanthi jelas nyatakake niat kanggo nyerang sisih kiwa tentara" - nyerat ing laporan kasebut komandan Korps Kavaleri kaping 4, Mr. K.K. Sievers.


Rencana K.F. Tolya, ing ngendi batre Prancis ageng ing wilayah Shevardino lan Aleksinka katon, babagan rencana Press, Chevrier lan Regnault ora bisu; lan 3) rencana pengintaian benteng sing isih urip saka Perang 1812, sing disusun dening topografi militer F. Bogdanov ing wulan Agustus 1902 minangka persiapan kanggo mengeti 100th Pertempuran Borodino; ing kene kita nemokake benteng Krivushinsky, sing njaga markas Napoleon sawise Peperangan Borodino saka 27 nganti 28 Agustus lan, mulane, minangka bukti dokumenter yen Napoleon ora nganggep awake dhewe dadi pemenang ing Pertempuran Borodino.

N.I. Andreev (Rejimen Jaeger 50 saka Divisi Infanteri 27) ngandika, ngonfirmasi wektu wiwitan permusuhan ing sisih kiwa kita: “Tanggal 24 Agustus jam 2 sore. Sadèrèngipun têtiyang sami dhahar, batalyon wau kadhawuhan sowan dhatêng para wadya bala, lan Kumpêni grênadir ka-3 majêng saking resimen, nanging jumênêng ing sacelaking wana, papan kula. Senapan kita ana ing alas telung jam.

Kutub dhewe wis dadi sethitik kapercayan sing padha nyerang sisih kiwa posisi Rusia sing padha dianggep serangan iki tawuran karo rearguard Rusia. "Kopses lan grumbulan nutupi rearguard Rusia lan ora ngidini kita nemtokake lokasi kanthi tepat," ujare Kolachkovsky. "Mung rong bukit sing katon, sing paling cedhak ana benteng sing bersenjata artileri sing kuwat, lan sing mburi, sing luwih murah lan 500 fathoms adoh saka sing pertama, ana ing jejere alas lan katon minangka papan perlindungan kanggo cadangan. ”

Ing kene kita duwe bukti pisanan (lan, misale jek, mung) saka rong benteng sing dibangun ing sisih kiwa posisi Rusia - redoubt Shevardinsky lan baterei sing nutupi saka sisih wétan. Ing peta Prancis padha ditandhani 1 lan 2 mungguh.

"Posisi sing dikuwasani dening Rusia sawetara atus fathoms ing ngarepe posisi utama nduweni karakter garis ngarep, dimaksudaké kanggo break serangan pisanan saka mungsuh," Kolachkovsky terus. "Enggal-enggal geni njedhul saka benteng, udan es saka bal meriam nyembur ing sirah kolom Polandia lan meksa batalyon kanggo nguripake. Pangeran Poniatowski mbangun tatanan perang ing hubungan karo kondisi terrain.

Batalyon saka Divisi 16 pindhah karo riflemen ing ngarep; batalyon saka Divisi 18, kawangun ing urutan padha, mbentuk flank tengen lan miwiti perang karo rangers mungsuh, sing stubbornly dianakaké metu ing thickets kandhel; 24 bedhil dipindhah menyang bukit ngelawan redoubt kanggo bombard dhataran ngarep.

Pasukan kavaleri nyedhiyakake sisih tengen lan njaga komunikasi antarane sisih kiwa Korps 5 lan liyane saka Tentara Agung.

Ing loro-lorone ana perang sing rame banget kanthi keunggulan artileri Rusia, sing, sing manggoni posisi sing luwih mupangati, ngubengi garis Polandia kanthi hujan es. Sawise perang setengah jam, posisi baterei Polandia ditutupi wong lan jaran.


Bukti perang sing padha saka pihak Rusia ing laporan Sivers:

"Kolonel Emanuel, kanthi Resimen Kyiv Dragoon sing dipasrahake marang dheweke, kaping pindho nyerang flanker mungsuh lan kolom bala, lan nggulingake.
Tirailleurs mungsuh lan bedhil kita, uga baterei ing loro-lorone, wiwit tumindak.
Rong skuadron saka Resimen Akhtyrsky Hussar, dumunung ing tutup baterei kiwa ing printah saka Kapten Aleksandrovich, disabetake siji kolom infantri nyedhaki baterei lan overturned iku; Kapten Bibikov karo flankers mungkasi flankers mungsuh sing arep ngubengi flank.

"Baterai kiwa" sing kasebut ing kene yaiku Baterai Artileri Kuda No. 9 Letnan Kolonel Parkenson, sing dumadi saka wolung bedhil. Iki dipasang ing gundukan Doroninsky ing sisih kidul-kulon saka redoubt Shevardinsky lan, miturut dokumen, "sing pisanan, sawise mbukak perang, nahan mungsuh sing maju banget, nggawa dheweke ing baterei utama", yaiku, Redoubt Shevardinsky.

Senjata papat liyane saka baterei iki dipasang "ing sisih tengen redoubt gedhe," ketoke ing benteng "mburi" sing padha, 500 fathoms sisih wétan saka redoubt Shevardinsky sing diomongake Kolachkovsky. Loro-lorone baterei iki ditutupi dening kavaleri Sievers. Penulis Prancis nulis yen ing perang ing wilayah iki wong Polandia ilang nganti 150 wong minangka tawanan. Lan mung saiki pasukan Prancis katon ing paprangan.

Saka laporan Sievers:

"Kabeh upaya mungsuh ing dalan Elninskaya muspra, banjur mungsuh, nyabrang Kali Kolocha ing kolom sing kuwat saka posisi sisih tengen ing pinggir dalan Smolensk, ngetutake desa lan alas sing ana ing ngarep baterei,"

yaiku, ing desa Doronino lan alas ing sisih kidul.

Andreev (Resimen Jaeger 50) nglaporake perkara sing padha: "Banjur mungsuh, ing sisih tengen kita, wiwit katon ing kolom ing lapangan." Iku infantri Davout lan kavaleri Murat sing mimpin serangan ing sisih kiwa kita. Ngelingi wektu sing, miturut Andreev, penjaga kita "ana ing alas" wiwit pindhah menyang kono - "telung jam", pranyata pasukan Prancis pancen muncul ing ngarep sisih kiwa kita ora luwih awal tinimbang jam 5 sore.

Kita nemokake konfirmasi iki ing sumber Prancis. Vossen (Resimen Baris 111 saka Divisi Compan) ngandika: "Kira-kira jam 4 sore, korps Jendral Davout baris ing dalan ing pinggir Kali Kolochi; Brigade 2 divisi Compan, resimen 111 lan 108, nampa prentah kanggo nyabrang Kolocha; ing sisih tengene ana gunung, sanajan ora kuwat, nanging uga dilengkapi bedhil Rusia. Infanteri lan kavaleri mungsuh uga katon cedhak karo dheweke. Brigade kita maju kanthi rangking tertutup. Mungsuh mbukak tembakan meriam, kita nggawe ngarep, bedhil diwiwiti, lan ora suwe wiwit perang mateni.

Dadi unit Prancis, maju saka Great Smolensk Road, mlebu menyang tumindak ing Shevardin luwih saka Polandia; sing terakhir wis ngalami kerugian sing signifikan sadurunge, kaya sing ditulis Kolachkovsky, "Masa gedhe saka kavaleri cadangan Prancis wiwit mbentuk ledge resimen ing antarane sisih kiwa Korps 5 lan divisi Compan saka Korps 1, sing maju kanggo nyerang redoubt."

Katrangan warna-warni babagan serangan iki diwenehake dening Kolonel Griois Prancis: "Pasukan kita nampilake pemandangan sing apik banget ing animasi. Langit sing cerah lan sinar srengenge sing katon ing saber lan bedhil, nambah kaendahane. Sisane wadyabala nonton saka panggonane wadya-bala kang maju, gumunggung yen padha duwe pakurmatan mbukak perang; dheweke ngiringi karo bengok-bengok persetujuan. Dhiskusi babagan cara serangan lan kemungkinan alangan dibuwang karo guyonan militer. Lan saben wong bener percaya yen mungsuh bakal mundur sadurunge pasukan kasebut; Kaisar mesthi yakin babagan iki yen dheweke nyoba nyerang ing jam sing telat nglawan posisi sing kuwat, sing dianggep mungsuh, amarga njupuk bakal mbukak sisih kiwa."

Kompan nyabrang Kolocha "luwih dhuwur tinimbang Shevardin, liwat gunung saka redoubt" lan, minangka cathetan sumber Rusia, "ora dinyana kanggo kita." Sawise Kompan, "mundur ing dalan gedhe rada mundur," pasukan kavaleri Murat (korps kavaleri 1 lan 2) nyabrang Kolocha. Rong divisi liyane saka korps Davout, Friant lan Moran, nyabrang Kolocha cedhak desa Aleksinki, ketoke ing wilayah Aleksinsky Ford.

Kacarita, sawise ngliwati Fomkino, Kompan dibagi pasukane: dheweke dhewe, ing kepala brigade 1 (resimen 57 lan 61), pindhah menyang Doronino, arep nyekel redoubt Shevardinsky saka kidul, brigade liyane (111th). lan resimen 108)) pindhah menyang arah antarane redoubt lan desa Shevardino, ngliwati redoubt saka sisih lor. Murat ndhukung serangan Compan.

Katrangan babagan serangan iki dening penulis Prancis ngetutake sifat lapidary saka buletin kaping 18. Pele: "Mungsuh wis dibuwang lan redoubt dijupuk kurang saka jam kanthi keberanian sing paling apik.". Caulaincourt: "Serangan iki ditindakake kanthi kekuwatan nganti bisa nangkep redoubt kurang saka jam." Labom: “... wis munggah cukup dhuwur, divisi Kompan ngubengi redoubt lan njupuk sawise perang sak jam. Nyoba bali, mungsuh kalah babar blas; Pungkasane, sawise jam 10 bengi, dheweke ninggalake alas tetanggan lan mlayu kanthi gangguan menyang papan sing dhuwur kanggo nyambungake karo pusat tentarane.

Kayane ora ana sing bisa dibandhingake karo arrogance penulis Prancis.

Nanging iki sing dikandhakake sumber Rusia. N.I. Andreev (Resimen Jaeger 50) ngandika:

"Banjur mungsuh ing sisih tengen kita wiwit katon ing kolom ing lapangan. Divisi kita, Resimen Tarnopol, nyerang ing kolom kanthi musik lan lagu (sing pisanan lan pungkasan aku weruh). Dheweke banjur kesusu karo memungsuhan ing mripatku.
Ontran-ontran ora suwe, lan komandan resimen padha tatu ing mburi awak dening peluru. Dheweke digawa lunga, lan resimen wiwit goyah.
Panggonane (yaiku, komandan resimen - cathetan penulis) dijupuk, resimen mandheg, lan maneh kesusu karo bayonet lan makarya kanthi mulya.
Banjur kita mandheg, ngusir mungsuh, lan kita diganti.

Nanging, rangers kita, sing dikuwasani Doronino lan alas kidul desa iki, "bypassed dening kolom mungsuh liyane," padha dipeksa kanggo mundur menyang redoubt. Mundur lan mbusak bedhil saka gundukan Doroninsky ditutupi dening kavaleri Sivers, sing nyerang infanteri lan kavaleri mungsuh.

Ing wektu sing padha, perang pecah ing bagean liya saka posisi.

Panglima Divisi Infanteri 26, Mr. I. F. Paskevich:

"Ing wektu sing padha, nalika Prancis nyerang Shevardino tanggal 24, dheweke uga nyerang sisih kiwaku. Aku ngirim loro resimen ranger karo 12 bedhil menyang grumbulan cedhak kali, lan aku dhewe metu karo loro resimen isih saka divisi kanggo nguatake ranger.
Padha dianakaké metu nganti sore, mungsuh ora bisa nggulingaké brigade Jaeger sandi, lan senadyan 12 bedhil Kolonel Zhuravsky (bener Zhurakovsky; cahya No. 47 perusahaan - cathetan penulis), akeh padha kalah metu lan paling setengah saka jaran. ilang, nanging tentara meriem ora mundur.
Prakara iki biayaku nganti 800 wong, lan jaran ana ing sangisore aku tatu kena peluru.”

Divisi Infanteri 26 Paskevich ngadeg ing sisih tengen Tentara 2nd, ing jejere tengah posisi Borodino, kang tegese ing 24 Agustus perang njupuk Panggonan ing sadawane kabeh ngarepe Tentara 2, i.e., ora mung antarane desa ing. Shevardino lan alas ing sisih kidul Shevardinsky redoubt, nanging uga ing sisih tengen desa Shevardino, ngelawan tengah posisi Borodino. Kepala Staf Angkatan Darat II, Pak M., uga nulis babagan iki. E. F. Saint-Prix:

"Tembakan artileri lan bedhil terus saka jam 5 nganti jam 7 [ing wayah sore] ing ngarep benteng (yaiku, Shevardinsky redoubt. - Cathetan penulis) lan ing tengah posisi."

Iki mbokmenawa sing utama kanggo kita kabar iku dina ing 24 Agustus, ngijini sampeyan kanggo mbayangno ukuran nyata saka perang Shevardino.

Sing bener kasus kasebut dikonfirmasi dening paseksi kepala artileri Angkatan Darat 2, Mr. K.F. Levenshtern, sing nglaporake babagan tumindak baterei sing diselehake "ing sisih tengen Tentara Barat kaping 2": "Perusahaan ringan No. 47 lan 4 bedhil perusahaan ringan No. 21, sing, sanajan meriam paling kuat saka batre mungsuh, nanggapi kanthi karusakan paling gedhe kanggo mungsuh nganti wengi."

Ing kene, "ing tengah garis", ing ngendi mungsuh "tumbrukan", perang sing paling sengit ditindakake. Pangeran Eugene saka Württemberg ngandika: "Situs utama, perang paling bandel, ketoke, dadi bushes ing ngarep (yaiku, ing sisih lor. - Cathetan penulis) saka Shevardin. Geni bedhil gludhug ana ing kono kanthi kekuwatan kaya-kaya ana telung puluh batalyon sing terlibat langsung ing perkara iki."

Gambar saka perang ing wilayah iki dilengkapi karo crita N. B. Golitsyn, bagration urutan:

"... perang paling getih pecah ing cedhak desa Shevardina. Ing kene aku diwenehi gambaran sing paling nggegirisi babagan rasa sengit, sing banjur ora nate ditemokake ing ngendi wae.
Batalyon perang, Rusia lan Prancis, kanthi ngarep sing dawa, mung dipisahake dening jurang sing curam nanging sempit, sing ora ngidini dheweke tumindak adhem. gaman, teka ing kadohan paling cedhak, mbukak cepet geni siji ing liyane, lan terus iki matèni firefight nganti pati buyar rangking ing loro-lorone.
Panemune dadi luwih nyengsemaken ing wayah sore, nalika tembakan bedhil sumunar ing pepeteng kaya kilat, ing wiwitan banget kandel, banjur saya sithik, nganti kabeh mati amarga ora ana pejuang.

Kepahitan mungsuh sing durung ana sadurunge iki ora bisa diterangake mung kanthi pertimbangan taktik; alesané rada moral lan bosok ing semangat pasukan: Prancis, dipimpin déning Napoleon, dianggep piyambak invincible lan malah ora mikir sing padha bisa ngasilaken kanggo sapa ing paprangan; Wong Rusia, sing nggegirisi amarga mundur dawa lan ora bisa ditindakake mungsuh, sing wis entuk manfaat saka ora tumindak sing dipeksa nganti suwe, nggoleki kesempatan ing kene kanggo nyukupi rasa ngelak kanggo mbales lan ngrampungake akun karo mungsuh sing disengiti. Ora ana sing mikir babagan welas asih lan ora ngupaya kanggo awake dhewe.

Mula ageng kapitunane wong-wong kang padha perang. Lan kita nandheske yen kerugian iki minangka asil, pisanan kabeh, saka selflessness pasukan. Kasunyatan bilih historiografi Prancis ora menehi bukti saka sengit perang iki mung mbuktekake yen ing kasunyatan Prancis ora duwe apa-apa kanggo pamer sadurunge Rusia ing Borodino.

Nanging, ing sisih kita nemokake bukti sing ora cocog karo dogma buletin kaping 18. Mangkono, Kolachkovsky, sawise nyebutake entri menyang prakara divisi Compan lan "massa gedhe saka kavaleri cadangan Prancis," terus: "Pertempuran panas kedadeyan. Redoubt ganti tangan kaping pirang-pirang lan pungkasane ing jam 9 bengi tetep karo Prancis.

Segur nglukis gambar sing padha: “Kompan pinter-pinter njupuk kauntungan saka wilayah pegunungan; bukit dadi wong minangka platform kanggo manggonke bedhil karo kang murub ing redoubt, lan minangka tutup kanggo infantri, kang kawangun ing kolom. Resimen ke-61 nyekel redoubt kaping telu lan diusir ping telu, nanging pungkasane direbut, getihen lan ilang setengah prajurite.

Tyrion, sersan senior saka resimen cuirassier kaping 2 saka korps Nansouty, uga ngomong babagan durasi perang Shevardino: "Nganti wayah sore, pasukan kavaleri sing entheng ora mandheg nggawe akeh serangan ing sisih pinggir lan ing sisih loro, nganti Rusia bisa ngilangi lan tetep ana ing tangan kita."

Coignet (markas pengawal kekaisaran) uga nyerat babagan "upaya elek" sing dibutuhake kanggo nyekel redoubt Shevardinsky.

Yen redoubt Shevardinsky bener-bener ganti tangan nalika perang kasebut dikonfirmasi dening Pangeran Eugene saka Württemberg, sing ana ing jejere Kutuzov nalika perang iki: "Sawijining laporan ngetutake liyane: dheweke nglaporake manawa mungsuh wis nangkep redoubt, utawa dilaporake yen wis direbut maneh."



Ing sumber Rusia, kita uga nemokake rincian sing jelas babagan perang kanggo redoubt.

Dushenkevich, letnan resimen infantri Simbirsk saka divisi 27, ngandika:

"... ing tutup bukit-bukit cilik sing ana ing ngarep kita, Prancis, sing wis nggawe baterei sing kuwat kanthi akeh kolom sing padhet, ngirim pemburu (yaiku sukarelawan - Cathetan penulis) maju, lan dumadakan, metu saka mburi dhuwur. , cepet-cepet nyedhaki kita, didhisiki geni neraka saka akeh artileri; Amarga iki, tanah pribumi groaned ing kita, pembela setya.
Kaunggulan gedhe saka pasukan mungsuh meksa resimen grenadier ing mburi kita kanggo pindhah kanggo ketemu karo wong-wong mau, lan nalika padha nyedhaki kita, kita wis bombarded karo redoubt kita dening granat, meriam, grapeshot lan peluru.

Nanging, resimen grenadier ora mlebu perang kanthi cepet kaya sing katon saka crita Dushenkevich.

Kita sinau babagan iki saka crita St. George Cavalier saka divisi Neverovsky:

"Ora ana tatanan nyata ing Shevardin: wong Prancis nyerang saka ngarep, saka sisih kiwa lan saka sisih tengen, nanging kita nate mikir ngirim grenadier lan kavaleri. Njupuk puff minangka paling sampeyan bisa! Sadurungé para cuirassier teka, awaké dhéwé diusir akèh, lan komandhan batalion kita nesu lan kandha, ”Gunisme! Dheweke ora bakal nindakake rutinitas apa wae, banjur sampeyan bakal disetrum kanthi demam!"

"Padha lagi mriyang" tegese: padha nyoba kanggo njupuk maneh redoubt saka mungsuh unggul numerik karo pasukan cilik. Kita nemokake konfirmasi iki ing laporan Sievers, sing nulis manawa dheweke nyoba kaping pindho, nanging muspra, kanggo nangkep maneh redoubt.

Diterusake...
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

6 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +2
    9 September 2023 09:40
    Penulis duwe cara aneh kanggo nyebut saben perang minangka perang.
    Contone, iki sing ditulis Ermolov babagan perang iki:
    Ing tanggal 25 Agustus, tentara padha nliti siji-sijine kanthi ora tumindak. Ing wayah wengi redoubt cedhak desa Shevardino dijupuk saka kita; saka iku kita bisa ndeleng swiwi kiwa kita karo kabeh imperfections saka terrain, bètèng durung rampung, lan ora ana sangsi sing bakal dadi subyek saka serangan, lan wis ing arah sing pasukan utama mungsuh diweruhi dening Jendral Benningsen. , sanajan ing babagan kaunggulan ana cukup ing ngendi wae.
    Mekaten
  2. +2
    9 September 2023 10:39
    Umumé, makna nyebarake klompok winates 10-15 ton marang pasukan utama Prancis ora jelas. Ngidini wong-wong mau kanggo nggawe maneuvers roundabout, serangan saka flanks lan mburi, kang nyatane nguripake perang menyang ngantem, kang ora kelakon mung amarga saka kepahlawanan massa saka pasukan kita. Saben-saben aku nulis yen ing perang Borodino, Kutuzov nuduhake awake dadi komandan sing ora penting. Dheweke dadi ahli strategi sing apik, nanging komandan medan perang sing biasa-biasa wae.
  3. +1
    9 September 2023 14:03
    Tembung kunci ing kene yaiku WAS
    Ing mratelakake panemume, drawback utama model Kutuzov 1812 iku wis cukup "outdated".
    Akibaté, kaya akèh-akèhé saka wong tuwa, dheweke duwe rasa wedi banget subconscious, kang dianggep ati-ati.
    Lan rasa isin ora bakal bisa ndadekake komandhan gedhe, amarga kaluhuran mbutuhake tekad, kadhangkala wates karo sembrono.
    Lan nalika nyiapake kanggo Peperangan Borodino, Kutuzov subconsciously disiapake kanggo asor lan mundur. Lan salajengipun dhawuhipun boten dipunbedakaken dening decisiveness gedhe, lan ing perang ora dadi misuwur minangka strategist gedhe, taktik utawa komandan.
    1. 0
      10 September 2023 10:33
      Kutipan saka Lewww.
      Ing mratelakake panemume, drawback utama model Kutuzov 1812 iku wis cukup "outdated".

      Aku setuju, perang iku urusane wong enom.
    2. -1
      10 September 2023 20:45
      Ing mratelakake panemume, drawback utama model Kutuzov 1812 iku wis cukup "outdated".


      Nanging miturut pendapatku, dheweke mung wedi banget marang Napoleon.
      Ing taun 1805 ing Austria, dheweke uga ngati-ati lan luwih seneng ngenteni lan mbuwang.
      Lan wis ing 1811 kang tumindak banget decisively lan assertively marang Turki, malah bisa ngomong adventurously (Ruschuk, Slobodzee).
      Lan ing 1812 maneh ati-ati, nunggu lan sampah.
      1. 0
        26 Januari 2024 22:51
        Kutipan saka: dump22
        Lan ing 1812 maneh ati-ati, nunggu lan sampah.

        Ing mangsa 1814, sadurunge wiwitan kampanye pungkasan, sekutu diadopsi strategi sarwa: ing ngendi pasukan dipimpin dening Napoleon pribadi, mung mundur lan nindakake perang, ing ngendi pasukan dipimpin dening marsekal, njupuk kauntungan saka rasio numerik akeh banget, kanggo nyerang Prancis. Napoleon nindakake kampanye militer paling apik ing taun 1814, menang luwih saka 10 perang nglawan Jerman, Austria lan Rusia. Nanging nalika dheweke ngluncurake serangan jero ing mburi tentara Sekutu, rencana lan kira-kira dheweke tiba ing Alexander 1 lan nyebabake serangan Sekutu ing Paris kanthi nyerahake Paris, pengkhianatan Mitterrand lan turun tahta Kaisar Napoleon. Sajrone Perang 1812, Napoleon ngalahake jenderal Rusia sing percaya diri nganti pungkasan ing Maloyaroslavets lan nalika nyabrang Berezina.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"