"Iku ora kanggo apa-apa sing kabeh Rusia ngelingi." Kamulyan saka Peperangan Shevardino

6
"Iku ora kanggo apa-apa sing kabeh Rusia ngelingi." Kamulyan saka Peperangan Shevardino

Nanging kok ana perang kanggo redoubt ing kabeh? Sawise kabeh, ayo padha elinga, miturut niat Kutuzov ditulis dina sadurunge, sak pengawasan posisi, flank iki, ing acara saka serangan mungsuh, kanggo mundur menyang flushes Semenov. Yagene iki ora kedadeyan? Ayo ngrungokake Bennigsen.

"Sajrone kasus iki (Shevardinsky - V.Kh.)," dheweke nulis, "Aku lunga menyang sisih kiwa menyang Pangeran. Bagration. Dheweke nuduhake pendapatku manawa Napoleon karo pasukan utama bakal nggawe serangan utama ing sisih kiwa kita; piyambakipun nyumurupi punapa ingkang badhe dipun tindakaken menawi wadyabala kita tetep wonten ing posisinipun, inggih punika, bilih sayap kiwa kita badhe kabucal malih kanthi kapitunan. Aku janji bakal menehi marang panglima ing kabeh bebaya sing ngancam bagean saka tentara kita. Sawise bali, aku lunga menyang Pangeran Kutuzov lan menehi laporan rinci babagan kabeh sing dakpriksa lan digatekake. Aku mbaleni proposal sing digawe dina sadurunge kanggo nyepetake garis perang kita, nggawa sisih tengen luwih cedhak, nanging ora ana pesen sing teka.

Iki minangka bukti liyane babagan pitungan Kutuzov sing cukup sadar nalika mbuwang pasukan ing posisi Borodino (ing historiografi Peperangan Borodino, disposisi pasukan Rusia iki isih diakoni minangka kesalahan Kutuzov!). Pitungan iki nglawan pendapat umum saka loro panglima tentara, Barclay lan Bagration, lan malah karo pendapat pangareping staf, Bennigsen, nanging Kutuzov ora mung nuruti usulan-usulan sing terus-terusan kanggo ngganti posisi pasukan. ing posisi Borodino, nanging, ing nalisir, tetep ing nimbali sisih kiwa. Kenging punapa? Sawise kabeh, dheweke ora ngerti yen nalika nyerang posisi kita ing wayah sore tanggal 24, Napoleon ora duwe niat kanggo miwiti kanthi serius, nanging mung nyoba nyebarake pasukane? Apa ora ngetutake saka iki, terus-terusan nyekel sisih kiwa, Kutuzov ngupaya menehi perang Shevardin minangka pentinge umum lan kanthi ketekunan meksa Napoleon golek keuntungan ing maneuver bundaran ing dalan Smolensk Lawas, ing kana. , sing kita ngerti, Kutuzov weruh basis kanggo mundur saka posisi Borodino lan kanthi mangkono bakal duwe kesempatan kanggo nggawe kurban paling cilik kanggo nyimpen Moscow? Nanging Napoleon ora bakal dadi Napoleon yen ora kalebu kemungkinan kasebut; Mulane, serangan ing sisih kiwa posisi kita ing tanggal 24 ditemtokake mung dening ukuran resistance pasukan Rusian, tanpa nggunakake maneuver ing dalan Old Smolensk, kang bisa wedi Kutuzov saka posisi. Kahanan iki ndadèkaké akèh papan kanggo kagagahané wadyabala ing paprangan. Lawan loro mau kaya-kaya padha nyoba kekuwatane ing dina iku.



Alasan liyane kanggo perlawanan keras kepala pasukan kita ing sisih kiwa bisa dadi konstruksi benteng sing ora lengkap ing sisih kiwa posisi kita. Miturut sumber, flushes Semenov durung rampung nalika Prancis nyerang sisih kiwa kita ing 24 Agustus lan wis rampung "ing geni mungsuh abot","ing crossfire abot saka batre mungsuh" Sawetara peneliti argue sing flushes durung rampung sanajan ing awal Peperangan Borodino.

Kutuzov ing wektu iki ana ing tengah posisi, konco Corps 6, ing sesuai karo disposisi kanggo perang umum - "Aku bakal nyana laporan pancet ing tumindak, kang konco 6th Corps", sing sepisan maneh nandheske pentinge sing ditempelake ing Peperangan Shevardino. Gambaran menarik banget babagan Kutuzov sajrone perang iki wis dilestarekake, sing ditinggalake dening umbul saka perusahaan artileri cahya kaping 12 N. E. Mitarevsky (Korps Infanteri 6):

"A marshal lapangan nyopir menyang korps kita lan lungguh ing kursi lipat karo mburi menyang mungsuh antarane divisi 7 lan 24. Nganti wektu iku, aku durung weruh Kutuzov, nanging ing kene kita kabeh cukup weruh dheweke, sanajan kita ora wani nyedhaki dheweke. Kanthi sirah sujud, dheweke lungguh ing jas frock tanpa epaulettes, nganggo topi lan pecut Cossack ing pundhak. Jendral-jendral lan perwira-perwira saka punggawane padha ngadeg ing sisih kiwa; orderlies, utusan lan sawetara Cossacks dismounted dipanggonke piyambak konco. Sawetara adjutants enom lan orderlies langsung lungguh ing bunder, njupuk kertu lan muter stoss, nalika kita mirsani lan ngguyu.

Tembak-menembak saya tambah akeh. Marshal lapangan tetep lungguh ing posisi sing padha; perwira asring ndamel munggah marang; ketoke ngomong sedhela, serius, nanging pasuryan tenang. Sawetara jinis kekuwatan katon saka pimpinan tuwa, menehi inspirasi kanggo wong sing ndeleng dheweke. Aku percaya yen kahanan iki minangka salah sawijining alasan kenapa tentara kita, sing jumlahe luwih cilik, wis ilang kapercayan ing sukses sajrone mundur tanpa henti, kanthi mulya bisa nahan perang karo mungsuh sing ora bisa dikalahake nganti saiki. Pikirane apa sing kudu dikuwasani marshal lapangan?.. Kanggo nglawan cedhak Moskow karo komandan gedhe, ora ngerti akibat saka perang sing nemtokake! kanca!”

Wigati dicathet yen Kutuzov lenggah nalika perang Shevardin "bali menyang mungsuh", yaiku, dheweke nguripake pasuryan menyang sisih tengen, sing jelas ngganggu dheweke tinimbang perang sing ana ing sisih kiwa. Lan iki bisa dingerteni - ora ana sing ora dikarepke kanggo Kutuzov ing serangan mungsuh ing sisih kiwa kita, nalika niat Napoleon ing sisih tengen kita tetep cetho kanggo Kutuzov. Lan iki ana alesan liyane kanggo penylametan Kutuzov wangkal ing sisih kiwa posisi - kanthi mangkono ngupaya kanggo luwih njlentrehake maksud Napoleon.

Ayo bali menyang redoubt Shevardinsky.

"Para penyerang dikuwatake dening sawetara resimen grenadier saka divisi 2, sing dipimpin Letnan Jenderal Gorchakov dhewe nglawan mungsuh,"

- nyerat Sievers. Iki minangka Resimen Grenadier Kiev, Siberia lan Little Russian. Dushenkevich nggambarake serangane:

"Para grenadiers, ing ngarepe resimen sing dadi imam nganggo jubah, kanthi salib ing tangane, mlaku kanthi wedi marang mungsuh - kanthi heroik, saben wong duwe luh saka iman murni sing sumunar ing mripate, lan ing pasuryan ana kesiapan. kanggo perang lan mati. Sanalika padha tekan baterei, perang bayonet pecah antarane kita kabeh; kadhangkala kita kalah karo bayonet, kadhangkala tentara meriem lan kavaleri Prancis nyerang kita. Iki ora perang, nanging ontran-ontran nyata njupuk Panggonan kene; lapangan Gamelan nganti saiki katon minangka lapangan plowed saka geni ricochet salib; meriam, granat lan grapeshot mabur menyang grombolan kolom kita utawa nusuk lemah ing ngarep kita, mundhakaken, nutupi ngarep.

Sievers terus:

"... ing kahanan iki, aku weruh perusahaan mungsuh sing wani, amarga kavaleri kita, kanggo njupuk infantri kita nyerang redoubt ing sisih lan mburi kanthi rong kolom sing kuat ing antarane redoubt lan desa (Shevardino. - V. Kh.) cepet maju. Aku mlayu menyang sisih tengen garis kavaleri, sing dadi komandoku. Regimen cuirassier loro sing teka baris ing ngarep baris. Komandhane, Kolonel Tolbuzin 1st sing gagah berani, marani aku. Aku nuduhake dheweke kolom infanteri mungsuh maju ing jarak sing cedhak, cukup kanggo dheweke, ing baris pisanan saka resimen cuirassier Little Rusia, dheweke lan resimen iki kenek siji kolom, resimen Glukhovsky kenek kolom liyane, langsung dibalik lan ngoyak. konco baterei mungsuh, kang iki resimen wani dijupuk lan bedhil dijupuk diwenehi kanggo tim kang. Resimen dragoon Kharkov lan Chernigov diprentahake kanggo nguatake cuirassier, saengga nutupi sisih tengene, sing diancam dening rong kolom infanteri ing sisih liya desa. Loro skuadron saka Resimen Kharkov Dragoon ing komando Mayor Zhbakovsky, loro skuadron saka Chernigov Dragoon Resimen ing komando Mayor Musin-Pushkin disabetake ing kolom iki lan, nuthuk liwat, dijupuk loro meriam, karo kang mungsuh wiwit ngatur. baterei kanggo ngiyataken infantri kang, nanging ora duwe wektu kanggo murub siji dijupuk. Skuadron cuirassier lan dragoon nyerang, ngoyak mungsuh, baris ing urutan; mungsuh ora wani nyoba kanggo resimen iki.

Kita malah duwe bukti saka sisih Prancis babagan serangan sing apik iki dening pasukan kavaleri kita. Ujare Vossen, sing dadi bagian saka rong kolom mungsuh sing maju ing antarane desa Shevardino lan redoubt (resimen 108 lan 111):

"Bukit (i.e. Shevardinsky redoubt - V.Kh.) wis setengah dilewati dening kita nalika voltigeurs kita nyerbu lan njupuk bedhil mungsuh."

Dushenkevich uga negesake panangkepan Prancis saka redoubt:

"Ora preduli sepira kerase anak-anak Rusia sing setya nolak, kauntungan sing ora seimbang saka pasukan mungsuh nyekel baterei kita kanthi bedhil ing wayah sore."

Vossen terus:

"Ing wektu iki, brigade maju ing kothong, duwe bukit iki ing sisih tengen lan sawetara desa sing kobong (Shevardino - V.Kh.) ing sisih kiwa. Nalika kita wis meh kejiret munggah karo mungsuh mundur, dumadakan mandhek, bali lan murub kita ing platoon. Komandan batalion sing wani Richer banjur mlayu menyang ngarep batalyon pisanan lan mrentah: "Grenadiers! Maju, kanthi musuhan! Ora let suwe, peleton batalyon kapisan wis cedhak karo mungsuh, mula sawetara grenadiers wis nggunakake bayonet, nalika dumadakan ana resimen cuirassier mungsuh, sing ana ing grove ing ambush, katon ing sayap tengen kita, lan voltigeurs kita, sing padha. ing skirmishers, padha ulig dening cuirassier mungsuh. Kolonel kita dhawuh: "Resimen, bentuk ing alun-alun," nanging wis kasep, lan nalika Kolonel mrentah mundur, para kusir nyerang garis ngarep batalyon pisanan, nglawan dalan liwat alun-alun sing dibangun kanthi cepet, lan ngethok. mudhun karo sabers saben wong bisa tekan. Batalyon liyane wiwit mundur kanthi gangguan gedhe; slamet isih bisa disimpen thanks kanggo siji desa dumunung ing sisih kiwa kita lan kang kejiret geni nalika kita nyedhaki iku (desa Shevardino. - V.Kh.). Sauntara iku dadi peteng; prajurit padha bengok-bengok: "Ing kene ing tanggal 111," liyane padha bengok-bengok, "Ing kene ing tanggal 108." Nalika kita alon-alon ngumpul kanthi cara iki, sawetara resimen infanteri Prancis sing ngadeg ing cedhake kesusu gaman, salah pracaya sing kita Russian, lan wiwit njupuk ing kita. Banjur ajudan sing gagah prakosa Mayor Wriston nampa dhawuh supaya cepet-cepet tindak mrana kanthi katrangan menawa wadyabala kang ngadeg ing sacedhake desa iku wong Prancis; Wriston, kanthi bungah kaya dheweke wani, mlayu menyang udan peluru lan menengake resimen kasebut.

Ing pertempuran sing ora becik iki, resimen kita ilang udakara 300 wong sing tiwas, kalebu komandan batalyon karo ajudan mayor lan 12 perwira subaltern. Kabeh tentara meriem resimen karo wong lan konvoi tiwas, mung sawetara infantri sing ora bisa lolos."

Kita bisa nyathet kanthi cepet saka owah-owahan kahanan sing cedhak karo redoubt: resimen Vossen mung bisa nangkep redoubt, nalika lagi ditemokake ing tangan pasukan Rusia. Lan kasunyatan iki, dikonfirmasi saka sumber Prancis, uga wektu sing dituduhake dening Vossen - wis ing wayah sore lan malah ing peteng, mbantah statement saka buletin kaping 18 Napoleon sing Shevardinsky redoubt dijupuk dening Prancis jam sawise wiwitan serangan. , pasukan Rusia"mabur", nanging"jam pitu bengi genine mandek" Kabeh iki, kanggo sijine iku mildly, exaggeration, nanging ngidini kita kanggo njaluk idea saka tingkat linuwih saka bukti Prancis bab Perang Borodino.

Nanging iki sing penting kanggo dicathet: resimen grenadier lan cuirassier sing mlebu perang, miturut sumber, "jam pitu bengi", kagungane cadangan Tentara kaping 2, sing, miturut disposisi sing diumumake dening Kutuzov kanggo perang umum, mesthine

"Dilestarekake sabisane, amarga jenderal sing isih duwe cadangan ora bakal dikalahake."

Lan, mulane, sakperangan alesan Kutuzov nganggep penting banget kanggo nyekel posisi ing Shevardin, sanajan ing pungkasan dina dheweke mutusake kanggo nggawa cadangan menyang perang ing kene. Apa ora ngetutake saka iki dheweke nyoba nganti pungkasan kanggo njaga pentinge sing digandhengake karo Peperangan Shevardino, lan terus nyoba maksud Napoleon?

"Wengi wis teka," tulis Sievers, "tumindak infanteri cedhak redoubt terus rada ..."

Lan Dushenkevich negesake:

"... perang sing paling nggegirisi ing papan cilik iki terus nganti sore kanthi kegigihan sing padha."

Dhèwèké njlèntrèhaké bagéan pungkasan saka perang kaya mangkene:

“Watara jam 10 bengi kita didhawuhi mbebasake batre sing dicekel mungsuh, sing dijaga banget; wong-wong sing diduweni menehi perawatan paling abot, nanging ing sawetara menit kita mbuktekaken titik - kita njupuk redoubt bali karo mundhut pinunjul saka perwira lan ngisor rangking ing loro-lorone. Ing wektu sing padha, tumpukan jerami sing mati, dipadhangi ing wayah sore nalika perang, ing sisih tengen kita, mbantu kita ngelingi yen kolom mungsuh sing kuwat obah ing arah sing ora langsung, bisa uga kanggo ngethok kita lan nyerang ing mburi utawa kanggo. sawetara tujuan liyane. Neverovsky, ngowahi resimen ing sisih tengen, langsung sijine ing urutan, dhawuh Simbirsky, mbukak rak-rak, njupuk mesiu adoh saka wong-wong mau, kanggo pindhah maneh tanpa tembakan utawa swara karo bayonet ing kolom. Resimen kita, nyedhak kanthi bisu mati, dumadakan lan kanthi tegas nyerang flank, nyebabake kekalahan sing brutal. Prancis, ninggalake perusahaan, cepet-cepet bali ing gangguan gedhe, kita nyampur karo wong-wong mau, Cut mudhun akeh, ngoyak, njupuk gerbong siji karo persediaan medical, liyane karo krupuk putih lan meriam loro, terus numpes luwih. Kesel, wiwit jam telu awan terus-terusan ing panas perang, resimen kita bengok-bengok njaluk bantuan kavaleri; Resimen cuirassier Ordo wis balapan nalika kita tangi; Kita terus kerja, ora ngrungokake swara lan rame kolom cuirassier, nganti swara saka panguwasa muni: "Wong lanang, pasang kavaleri, nyebar, nyebar!" Sampun nglilani kavaleri liwat, kita mandheg, lan iku pungkasan saka tumindak kita ing 26 Agustus. Komandan brigade kita, Kolonel Knyazhnin; pangareping resimen Loshkarev lan liyane, kabeh perwira staf ing resimen kita padha tatu nemen, saka perwira utama mung 3 ora tatu, liyane tiwas, sawetara tatu; Aku uga ing tumindak pungkasan iki, matur nuwun marang Kang Maha Kuwasa! ing bumi wong pribumi diajeni ngwutahake getih. Dheweke nggawa kita kabeh, sawetara digawa menyang tangane dokter, lan ing wayah wengi transportasi wong sing tatu dikirim menyang Moskow.

Serangan wengi iki saka pasukan Rusia ing Shevardin minangka conto semangat lan kesatuan karo pasukan Rusia perang ing kene. Pak-L. uga nulis babagan dheweke. A.I. Gorchakov, sing mrentah pasukan ing Shevardin:

"Perang paling panas, nganti peteng kabeh telung titik (i.e. Shevardino, redoubt lan alas ing pucuk sisih kiwa posisi Borodino - V.Kh.) dianakaké, aku tetep ing pangarep-arep lan kepinginan sing peteng ndhedhet wengi bakal mungkasi, nanging antarane Kurgan lan desa aku krungu tramp kuwat saka pasukan mungsuh, pepeteng iku gedhe banget, sing saka kadohan ora bisa ndeleng nomer, lan swara iku mung bisa. kanggo ngenali sing iku kavaleri lan ing kolom luwih kuwat. Nganti saiki, aku durung nggunakake divisi cuirassier ing tumindak lan tetep metu saka jangkoan, banjur aku ngirim supaya cepet nyerang kolom mungsuh iki. Nanging senadyan kabeh cepet-cepet, Divisi Cuirassier mbutuhake sawetara menit kanggo nggayuh mungsuh, lan ing menit-menit kasebut mungsuh, kanthi cepet pindhah menyang interval antarane Kurgan lan desa, bisa ngethok rong titik kasebut lan ndadekake kita angel banget; iku perlu kanggo mungkasi kepinginan mungsuh sadurunge tekane divisi Cuirassier, lan ing cadangan aku mung siji batalyon saka Resimen Infanteri Odessa kiwa, lan cukup lemes, aku njupuk kauntungan saka pepeteng kuwat, dhawuh batalyon iki kanggo pindhah nyerang ing. mungsuh, nanging dilarang kanggo njupuk, lan nalika lumaku, ngalahake drum hard lan bengok-bengok hurray; Tumindak nekat iki sukses lengkap, amarga mandheg gerakane mungsuh, nalika divisi Cuirassier bisa mabur, terus nyerang, ngalahake mungsuh lan njupuk papat meriam saka dheweke. (Penebutan sing ora kasebut ing ngendi wae, nanging diitung dening wong-wong mau minangka imbalan kanggo jumlah sing ilang ing perang 26 Agustus). Sawuse kasoran iki, latu mungsuh padha mandheg, lan aku tetep manggon ing panggonan nganti tengah wengi; Banjur aku nampa prentah supaya ninggalake papan-papan kasebut lan menyang papan sing lagi disiapake kanggo dadi tuan rumah perang lan ing tanggal 26 Agustus.

Cavalier St. George saka divisi Neverovsky sing padha karo Dushenkevich negesake:

"Kita perang ing Shevardin ing wayah wengi kaya awan: desa kasebut kobong. Dheweke nggawa kita bali, iki wis wengi."

Lan pungkasane, Pak. D. P. Neverovsky, komandan Divisi Infanteri 27, nyerat:

"Ing Agustus 24, mungsuh nyerang salah siji baterei kita, sing dipisahake saka posisi, lan aku sing pisanan dikirim kanggo mbela baterei. Geni iki elek lan kejem; Padha njupuk baterei saka kula kaping pirang-pirang, nanging aku njupuk maneh. Perang iki suwene 6 jam, ing ngarepe kabeh tentara, lan ing wayah wengi aku didhawuhi ninggalake baterei lan gabung karo tentara ing posisi. Ing perang iki aku kelangan meh kabeh kepala brigade, markas lan kepala perwira; lan cedhak Maksimov jaranku mati. Ing Kawa perang iki padha menehi kula 4000 rekrut kanggo ngisi divisi; Aku duwe 6000 ing ngarep, lan metu karo telu. Pangeran Bagration maringi kula matur nuwun lan ngandika: "Aku bakal ngurus sampeyan."

Mangkono rampung sing ora dikarepke iki, loro ing dadakan lan ing stubbornness, perang Shevardino. Kutuzov dadi yakin sing Napoleon wedi wedi dheweke adoh saka posisi, nanging perlu kanggo ngiyataken sisih kiwa posisi dadi ketok kanggo wong. Mulane, ing wayah wengi, Kutuzov mbatalake posisi sisih kiwa saka Shevardin menyang benteng Semenovsky, nyedhaki cadangan lan kanthi rute mundur menyang pinggir dalan Great Smolensk, lan nransfer Korps Infanteri 3rd. kutha. N.A. Tuchkov 1st saka cadangan Tentara 1 menyang sisih kiwa posisi ing ngendi dheweke "diselehake kira-kira mil ing mburi desa Semenovskaya, dadi cadangan Tentara kaping 2", sing, durung ing Old Smolensk Road. Desa Semenovskaya didhawuhi dibongkar, kajaba loro utawa telu omah sing ora mbutuhake wektu sing signifikan kanggo karusakan - iki ditindakake kanggo nyegah geni sing bisa ngganggu gerakan pasukan kita nalika perang - lan ing situs kasebut. desa dibongkar padha nyetel baterei 24-gun. Malah bedhil saka cadangan artileri digawa cedhak garis perang, minangka Letnan saka 2 Light Company saka Artileri Pengawal I. S. Zhirkevich nyerat:

"Ing tanggal 24 ... Prancis nggawe survey gedhe marang pasukan kita lan terus-terusan nyerang kita, supaya meriam kasebut malah tiba ing cadangan kita, sanajan ora ngrusak kita. Ing tanggal sing padha, kita dipindhah, menyang garis dhewe, lan dipanggonke ing sisih kiwa tentara (tegese sisih kiwa Tentara 1 - V.Kh.), ing ngendi kita nginep kabeh 25 Agustus.

Menapa malih, ing antisipasi serangan utama Napoleon ing sisih kiwa kita, Kutuzov ing jam 9 ½ ing wayah sore menehi Jenderal Miloradovich, sing mrentah pasukan sisih tengen posisi Borodino, urutan ing ngisor iki:

"... yen pasukan utama mungsuh pindhah menyang sisih kiwa kita, ing ngendi pasukane Pangeran Bagration, lan nyerang, banjur korps kaping 2 lan 4 bakal menyang sisih kiwa tentara, nggawe cadangan. Panggonan ing ngendi korps kasebut bakal dituduhake dening kepala suku, Letnan Kolonel Neidgard.

Nanging, "yen" iki mbuktekake yen Kutuzov isih kuwatir ing sisih tengen. Kita ngarepake Napoleon bakal nerusake perang ing dina sabanjure. Jaran kavaleri tetep saddled sawengi. Miturut Sievers,

"Rejimen grenadier sing nyekel redoubt ninggalake ing wayah wengi lan mundur, kaya kabeh infantri, menyang posisi, lan kavaleri, baris ing rong baris, tetep ing panggonan, ngluwihi ranté lan sadurunge esuke, ninggalake sawetara ing. panggonan, uga mundur menyang posisi sadurunge.

Iki dikonfirmasi dening kepala staf Angkatan Darat 2, Saint-Prix:

"Pos-pos kita nginep sewengi ing jarak tembak pistol saka redoubt lan mung mundur ing wayah esuk ing sangisore artileri kelip-kelip."

Kutuzov duwe alesan kanggo seneng karo asil saka Peperangan Shevardin, kang wrote kanggo Kaisar Alexander:

"Ing tanggal 24, kanthi mundur saka garda mburi menyang cor-de-battal, mungsuh njupuk arah pasukan penting ing sisih kiwa kita, miturut komando Pangeran Bagration. Ningali kepinginan mungsuh kanggo mindhah pasukan utama menyang titik iki, supaya luwih bisa dipercaya, aku ngerti yen perlu kanggo mlengkung menyang elevasi sing wis dikuwatake sadurunge. Wiwit jam 2 awan tumeka ing wayah bengi, perange panas banget, lan ing dina iki wadya-balanira Sang Prabu ngatonake keteguhan kang dakweruhi wiwit aku teka ing wadyabala. 2. Divisi Cuirassier, kudu nggawe serangan pungkasan sanajan ing peteng, utamané mbedakake dhewe, lan ing umum kabeh pasukan ora mung ora ngasilaken siji langkah kanggo mungsuh, nanging kena ing endi wae karo karusakan ing sisih. Ing wektu sing padha, tawanan dijupuk lan 8 bedhil, sing 3, dirusak kabeh, ditinggal ing panggonane.

Sebutake tawanan ing kene penting, amarga menehi kesempatan kanggo mbandhingake. Konstan valet Napoleon ujar manawa ing pungkasan Peperangan Shevardin, Caulaincourt teka ing tarub Napoleon, lan dheweke

"Kanthi bungah ing swarane dheweke takon: "Apa sampeyan nggawa tawanan?" Jendral mangsuli yen dheweke ora bisa nangkep, amarga prajurit Rusia luwih seneng mati tinimbang nyerah."

Lan ora ana tawanan ing sisih Prancis minangka prabédan liyane, lan banget pinunjul, ing asil perang Shevardin kanggo loro-lorone.

Perang Shevardino ninggalake kesan ing tentara Prancis sing adoh saka wareg, senadyan kabeh bravado historiografi Prancis. Iki minangka salah sawijining pejabat staf Prancis sing nulis babagan perang iki:

"Rusia nekad mbela awake dhewe nglawan serangan kita. Iku banget panas, lan redoubt wis ganti tangan. Senapan lan meriam terus nganti sore. Serangan kavaleri Rusia, kanthi bantuan infantri, cilaka kita. Wong-wong mau nggulingaké baris pisanan infantri sayap tengen kita menyang nomer loro lan njalari kebingungan kaya mengkono Raja Naples cepet-cepet pribadi karo detasemen pasukan kavaleri kanggo mbantu mulihake ketertiban. Kekalahan kita ora bakal dadi sensitif kanggo kita, nanging nglairake gagasan ing pasukan yen mungsuh mbela jabatan individu kanthi kuat, banjur apa sing kudu diarepake saka dheweke ing perang umum?

Pancen, ana sing ala ing wuta lan ora ana gunane, amarga wong Prancis, perlawanan saka Rusia, ana sing nolak invincibility sing langgeng lan mulane malah luwih medeni.

Ing kamp Rusia, dheweke uga nganalisa acara ing dina kepungkur lan nuduhake kesan. Utusan Bagration, Pangeran N.B. Golitsyn, ngandika:

"Sawise perang iki, sing diamati dening Pangeran Bagration saka kadohan, aku ngancani dheweke menyang apartemen ing desa Semenovskaya, ing ngendi dheweke ninggalake aku kanggo nedha bengi; ana uga pangareping staf Angkatan Darat 2, Count Saint-Prix. Ing nedha bengi, obrolan diuripake ing acara dina, lan Pangeran Bagration, ngebotake kabeh kasuksesan lan kegagalan, nyatakake yen kauntungan tetep ana ing sisih kita lan kamulyan lan kamulyan perang Shevardin kagungane Pangeran Gorchakov ... "

Wengi pranyata rada adhem, langite kadang ketutup mendhung, kadang resik. Kutuzov lan markas dumunung ing desa Tatarinov, jero ing posisi Borodino.

"Sawise sore sing getihen iki, lampu-lampu saka bivouacs nuduhake kita ing sisih ngelawan garis dawa gerombolan Prancis sing teka,"

- nyerat A. S. Norov, ensign saka tentara tentara meriem 2nd perusahaan cahya.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

6 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +5
    17 September 2023
    Aneh. Durung ana komentar. Aku bakal nambah dhewe.
    Thanks kanggo penulis kanggo karya!
    Seri artikel babagan Perang Patriotik 1812 menarik banget. Aku ngarep-arep kanggo sabanjure!
    1. +6
      17 September 2023
      Aku seneng. Aku uga looking nerusake kanggo nerusake.

      Presentasi sing bener banget: kuotasi saka memoar saksi perang.
    2. +5
      17 September 2023
      Kutipan: Stas157
      Aneh. Durung ana komentar.
      Ora ana sing aneh: ora ana kesalahan (aku ora weruh), apa sing kudu ditulis komentar?
    3. +2
      17 September 2023
      Apa gunane komentar? Ora ana sing bakal nulis luwih apik tinimbang Bogdanovich. Kanggo kutipan, kabeh wis suwe diterbitake ing koleksi lan edisi kapisah.
  2. UAT
    +4
    17 September 2023
    Matur nuwun kanggo penulis. Aku mikir yen kepinginan luar biasa saka pasukan Rusia kanggo kamenangan lan, apa ora kurang Komplek lan menarik banget, subtleties saka plans Kutuzov sampurna dikirim.
  3. +1
    19 September 2023
    Karya lan seri artikel sing apik banget! Penulis liyane kaya ngono! Topvar kudu nggawe penghargaan taunan kanggo seri artikel paling apik. Iki nominasi pisanan!

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"