"Iku ora kanggo apa-apa sing kabeh Rusia ngelingi." Srengenge Borodin

2
"Iku ora kanggo apa-apa sing kabeh Rusia ngelingi." Srengenge Borodin

Ing pungkasan layanan pandonga, wis "ing wayah sore," Kutuzov dhawuh kanggo masang Korps Infanteri 3rd lan milisi Moskow ing Old Smolensk Road, cedhak desa Utitsa, saéngga ngluwihi sisih kiwa. Ing njelaske nganggo bentuk garis saka posisi Borodino, ditempelake ing laporan Kutuzov Kaisar Alexander, lokasi pasukan iki ditampilake minangka secretive, nanging ing kasunyatan iku ora utawa ora dadi. Jendral Bennigsen, sing masang pasukan ing kene, kaya sing diakoni dhewe, "supaya mungsuh bisa ndeleng wong-wong mau lan wedi marang serangan, ora bakal wani ngarahake kabeh pasukane marang Pangeran Bagration." Urutan Bennigsen iki diinterpretasikake ing historiografi kita minangka "kesalahan sedih", sing diduga muncul "kanthi salah paham"utawa amarga arbitrariness saka Bennigsen, sing, minangka D.P. Buturlin nyerat, dinuga tumindak "tanpa kaweruhan senapati"lan nyuwek"idea gedhe» Kutuzova. Nanging, sudut pandang iki ora cocog karo kasunyatan.

Kaping pisanan, minangka peneliti wis suwé nyathet, iku mung mokal kanggo meneng-menengan masang massa pasukan kuwi ing grumbulan sing nutupi wilayah ing area dalan Old Smolensk, kang bebarengan diwakili Tuchkov 3rd Infantry Corps lan Korps milisi Markov.



"Pancen angel nyiyapake penyergapan ing Staraya Smolyanka ing mburi, yaiku, ing sisih wetan desa (Utitsa - V.Kh.), amarga ora ana alas ing kene, nanging mung ana grumbulan sing ora luwih saka 1,5 arhin. ing dhuwur, ing sisih kidul ana alas gedhe ing desa kasebut.

- nyerat A. Gerua. Skugarevsky nulis bab sing padha:

"Cukup angel kanggo nyelehake kabeh korps ing penyergapan: Poniatowski isih bakal mbukak lan, dilindhungi dening bagean saka pasukane, contone, siji divisi, dheweke bisa ngirim pasukan liyane ngubengi pasukan Rusia mbela flushes Semyonov. .”

Yen lokasi pasukan Rusia ing wilayah dalan Smolensk Lawas ora bisa dadi rahasia kanggo mungsuh dikonfirmasi dening paseksi Kolachkovsky (5th Poniatowski Corps), sing njlèntrèhaké reconnaissance Napoleon ing bagean posisi iki:

"6 September digunakake kanggo pengintaian rinci babagan posisi Rusia. Sang nata, Sang Nata ing Napoli tuwin para punggawanipun sadaya sampun dumugi ing bivouac korps Polen, ingkang sampun kadêgêp ing pawiyatan ingkang kapêngkêr ing sadèrèngipun, lajêng mampir ing ngriku sawatawis, niti-priksa kawontênanipun mêngsah. Dalan lawas Smolensk liwat Yelnya menyang Moskow lan desa Utitsa katon kanthi cetha. Sawise nliti wilayah kasebut, Napoleon menehi instruksi marang Poniatowski, yaiku kanggo nguripake maneh menyang Dalan Smolensk Lawas, nyurung sayap kiwa (pasukan Rusia - V.Kh.) saka posisi ing bukit ing mburi Utitsa lan nyoba tekan pinggiran. lan mburi.”

Mulane, ora ana alesan kanggo mangu-mangu ing wajar saka tumindak Bennigsen, lan malah kurang sing padha ora sanksi dening Kutuzov. Yen Bennigsen pancen bisa kanthi sewenang-wenang nempatake pasukan ing posisi, apa sing nyegah dheweke nindakake iki, tinimbang ngyakinake Kutuzov? Bennigsen dhewe nulis babagan iki:

"Sawise bali (saka dalan Old Smolensk - V.Kh.) menyang Pangeran Kutuzov, aku maneh nggawe percoyo marang dheweke kanggo ngganti formasi perang kita, njamin dheweke, sawise mriksa pasukan mungsuh, mesthine bakal dadi sayap kiwa kita sing bakal tahan. serangan Napoleon karo pasukan utama lan sing, ing nalisir, sisih tengen kita ora bakal diserang ing kabeh. Mulane, aku ngusulake kanggo ngaso sisih tengen ing desa. Gorki, banjur transfer kabeh pasukan sing isih ana ing sisih tengen kita kanggo nguatake sisih kiwa kita. Nanging gagasanku tetep tanpa akibat.

Saliyane kabeh pertimbangan kasebut, dokumen kasebut uga ngemot indikasi langsung yen penyebaran pasukan ing Old Smolensk Road ditindakake kanthi tepat ing urutan Kutuzov. Saka laporan Komandan pasukan militer Moskow, Count I. I. Markov, menyang M. I. Kutuzov tanggal 1 September 1812:

"Aku duwe pakurmatan kanggo ngandhani Gusti Pangeran yen insinyur Kapten Gosium, sing bareng karo aku ing bagean quartermaster saka rute komunikasi, ing dhawuh sampeyan, ngiringi aku karo pasukan militer Moskow menyang Smolyanka lawas cedhak desa Utitsa. .”

Supaya cukup ngadili pesenan Kutuzov babagan milisi, sampeyan kudu ngerti yen milisi kasebut dudu tentara nyata, lan mulane Kutuzov ora bisa digunakake. Malah bagean kasebut, sing ditindakake ing dalan Smolensk Lawas, ora dikarepake, nanging katon "cadangan pinunjul", sing dicathet dening Pangeran Eugene saka Württemberg:

"Milisi 15000 banget, diselehake ing mburi Jendral Baggovut, ing dhuwur antarane Utitsa lan Psarev, kanthi tumbak sing gemerlap bisa katon ing mungsuh minangka cadangan sing penting."

Lan apa sing ditulis N.A. Okunev, salah sawijining ahli sejarah pertama Perang Patriotik 1812, sing menehi ciri.

"Milisi Moskow, sing ora bisa nglawan pasukan sing berpengalaman kaya Prancis, kajaba kanthi ngapusi mungsuh babagan ukuran tentara sing ana ing tangan."

Iki pancene kaya korps Polandia sing operasi ing bagean posisi kasebut. Kolachkovsky nyerat manawa pasukan Rusia dipasang ing dalan Smolensk Lawas

"Kaping pindho kekuwatan korps Polandia. Tugas sing dipasrahake marang sing terakhir iki angel banget, nanging sanajan wis ngusir korps Tuchkov, wong Polandia bakal kesandhung karo cadangan sing kuwat sing siap ngusir serangan kasebut ing arah sing mbebayani.

Dadi kabeh "rahasia" lokasi korps milisi ing wilayah dalan Smolensk Lawas teka menyang lokasi sing adoh (2 versts konco korps Tuchkov, miturut Buturlin), sing ndhelikake pasuryan nyata iki. tentara.

Kanggo komentar Kutuzov babagan garis posisi Borodino, dilampirake ing laporan marang Kaisar Alexander: "Discreetly dumunung", - banjur, paling kamungkinan, komentar iki dadi panjelasan kanggo sing banget "seni", sing dimaksud Kutuzov"ndandani titik lemah saka posisi iki" Prasaja, cetha lan tanpa tembung sing ora perlu.

Umumé, mesthi angel kanggo ngadili maksud Kutuzov. Academician E.V. Tarle wrote sing

"Peneliti, malah wong sing tulus tresna lan ngurmati wong Rusia sing gedhe iki, pancen wajib tundhuk saben tembung kanthi kritik sing paling terus-terusan lan enten, utamane saben dokumen resmi sing metu saka Kutuzov, lan pisanan kabeh kudu takon dhewe ing saben. kasus: kanggo sapa lan kenapa Kutuzov nulis.

Kanggo kabeh gamblang metu lan openness, Kutuzov tetep, mbok menawa, tokoh paling impenetrable ing pantheon komandan Russian. Dheweke bisa dibandhingake karo komandan trampil sing ditulis Sun Tzu ing "Treatise on the Art of War" sing misuwur:

"Dheweke kudu tansah tenang lan ora bisa ditembus dening wong liya ... Dheweke kudu bisa ngapusi mripat lan kupinge para perwira lan prajurite lan ora ngidini dheweke ngerti apa-apa. Dheweke kudu ngganti rencana lan ngganti rencana lan ora ngidini wong liya mikir babagan iki.

* * *
Ing wayah sore, Napoleon ndhikte prentah perang marang Berthier, kepala staf, kanggo macem-macem korps lan unit tentarane, nanging isih ragu-ragu ngirim alamat menyang pasukan sing biasane sadurunge perang. Soko iki unaccountably ngganggu dheweke. opo? - Lokasi wong Rusia, sing wis ngegungake sisih tengen kanggo ngrugekake sisih kiwa, ndadekake banget narik kanggo nyerang sisih kiwa. Nanging, indifference sing Kutuzov nuduhake ing cetha saka jotosan kuwi dipeksa Napoleon kanggo Suspect sawetara jenis nyekel kene. Iku ora ing alam kanggo underestimate mungsuh, supaya maneh lan maneh mriksa pesenan kanggo perang nglawan peta lan asil pengintaian lan maneh dadi yakin sing Kutuzov mung ora ninggalake wong solusi sing luwih apik: serangan demonstrative ing desa. . Borodino dasi Rusia ing tengah posisi, meksa padha sumelang ing bab rute mundur, lan ing sauntara pasukan utama tentara, meneng-menengan ditransfer ing wayah wengi sadurunge perang menyang bank tengen Kolocha, tiba ing kiwa flank saka Rusia, sebagian bypassing iku ing sadawane dalan Old Smolensk, crush lan , anjog swiwi saka serangan menyang Great Smolensk Road, dhateng path mundur saka tentara Rusian, kanggo ngrampungake asor. Sukses ora katon mangu-mangu kanggo dheweke. Kabeh kudu dilakoni"ing urutan lan methodically”, jumbuh karo obahe mungsuh. Kanggo saiki dheweke

"Panggonan pasukane supaya ora nggugah perhatian mungsuh awal banget."

Pele ngandika:

"Pasukan kita diwenehi jenderal iki (Kutuzov - V.Kh.) ing rong kolom sing diarahake ing tengah garise."

Ing upaya kanggo ngiyataken roso kesengsem palsu saka maksud lan, kabeh luwih akurat, kanggo entuk sukses sing dikarepake ing nyerang ing sisih kiwa Russian, Napoleon dhawuh supaya ing wayah sore baterei dipasang ing sisih tengen posisi Russian kudu mbukak geni. ; "Penembakan kasebut terus nganti sewengi lan diterusake ing wayah subuh" Kajaba iku, Feng nulis:

"Supaya mungsuh ora curiga yen kita arep nguripake ngarep, kaisar ninggalake standar lan pengawal pribadine sedina muput ing bukit cedhak Borodino, ing ngendi dheweke nginep ing wayah wengi saka 5 nganti 6 September."

Napoleon ana ing wayah wengi"malah pasang suar padhang".
* * *

Barclay nyerat:

"Pangeran Kutuzov dijaluk ing wayah sore, nalika pepeteng tiba, kanggo nindakake gerakan karo tentara supaya flank tengen dumunung ing dhuwur Gorki, lan kiwa bakal jejere desa Semenovskaya, nanging kabeh 2nd. Tentara bakal njupuk Panggonan ing Korps 3 banjur dumunung. Gerakan iki ora bakal ngganti urutan perang; saben jendral bakal nglumpukake pasukane; cadangan kita, tanpa miwiti kasus, bisa disimpen nganti pungkasan, tanpa kasebar, lan mbok menawa padha mutusaké perang; Pangeran Bagration, tanpa diserang, bakal kasil nyerang sisih tengen mungsuh. Kanggo nutupi sisih tengen kita, wis dilindhungi kanthi lokasi, benteng sing dibangun, 8 utawa 10 batalyon infanteri, Korps Kavaleri 1 lan resimen Cossack saka Tentara 1 cukup. Pangeran ketoke nyetujoni ide iki, nanging ora ditindakake.

Proposal iki padha karo sing digawe kanggo Kutuzov lan Bennigsen. Kutuzov krungu proposal iki saka dina pisanan tentara ngetik posisi Borodino lan durung tindakake iku, minangka kritikus Kutuzov pracaya, muspra. Nanging kritikus iki ora sok dong mirsani sing obviousness saka serangan mungsuh ing sisih kiwa kita digawe dening Kutuzov piyambak; sing karo disposisi tentara ing posisi Borodino, Kutuzov njamin pengawetan tentara. Apa maneh sing luwih penting kanggo dheweke?! Sawise kabeh, dheweke ora bisa ngerti yen siji perang, malah sing sukses, ora nemtokake nasib kampanye! apa"prajurit kaya Napoleon ora bisa mandheg tanpa mundhut elek"! Lan mulane, diwenehi imbangan pasukan sing ana ing wektu iku, malah sukses perang, ngrambah ing biaya "mundhut elek", ora bisa duwe akibat liyane kajaba mundur tentara lan konsesi menyang Moskow! Kabeh iki cukup cetha kanggo pikiran Kutuzov, lan mulane, ora kaya jenderal liyane sing cenderung kanggo ngganti watak, lan mulane kanggo melu luwih saka tentara ing perang, Kutuzov luwih mrihatinake kanggo njaga tentara minangka kondisi mung kanggo terus. perang lan kawilujengan saka Fatherland. Taktike, perlu, dadi defensif. Manggoni mayoritas pasukane ing New Smolensk Road lan ngontrol Old Smolensk Road, Kutuzov duwe kesempatan kanggo nyegah mungsuh ngubengi saka sisih endi wae lan ing wektu sing padha siap kanggo ngusir serangan mungsuh ing arah sing paling jelas - ing sisih kiwa, ngowahi pasukan saka sisih tengen menyang sumber cadangan pancet. Mangkono, dheweke duwe kesempatan kanggo nahan jabatane, lan njaga jabatan kasebut minangka jaminan kanggo njaga tentara. Iki minangka siji-sijine asil nyata saka perang sing ditindakake Kutuzov, lan asil iki nuduhake sukses perang ing mripate! Perselisihan ing saubengé pemenang ing Peperangan Borodino disambungake sabenere karo misunderstanding saka aspirasi utama pihak: kanggo Napoleon iku kanggo ngalahake tentara Rusia lan mungkasi perang protracted; kanggo Kutuzov, iku kanggo ngreksa tentara minangka siji-sijine kondisi kanggo terus perang lan njamin nyimpen Fatherland. Saka sudut pandang aspirasi utama para pihak, asil saka Pertempuran Borodino dadi jelas, lan, utamane, sing entuk manfaat.

Pele nulis:

"Fortune nindakake kanggo mbenerake pesenan saka Rusia; ing esuk tanggal 7, sisih kiwa, sing wis meh jejeg karo direktur, kurang adoh saka sisih tengen.

Rejeki ora ana hubungane. Iki minangka pitungan prasaja dening Kutuzov, sing ngidini dheweke, sawise Peperangan Shevardin, kanggo mbatalake pasukan ing sisih kiwa, nggawa menyang sisih tengen, lan tetep ing posisi. Iku sabenere iki tetep Kutuzov wangkal ing posisi, kang supaya unaccountably kuwatir Napoleon, ngiyanati kapercayan komandhan Russian ing posisi. Mulane, kita duwe alesan kanggo pracaya sing Peperangan Borodino njupuk Panggonan miturut skenario unobtrusively ngajokaken dening Kutuzov. Pele ora langsung negesake iki nalika dheweke nulis:

"Kahanan Rusia nemtokake watak Napoleon."

Ing wayah sore, panglima artileri Angkatan Darat 1, Mr. A.I. Kutaisov nerbitake pesenan sing misuwur:

"Konfirmasi saka aku ing kabeh perusahaan yen dheweke ora pindhah saka posisine nganti mungsuh lungguh ing bedhil. Kandha marang para komandhan lan kabeh perwira sing wani nyekel grapeshot sing paling cedhak, kita mung bisa mesthekake yen mungsuh ora nyerah ing posisi kita. Artileri kudu kurban dhewe; supaya wong-wong mau njupuk sampeyan karo bedhil, nanging murub dijupuk pungkasan saka grapeshot ing sawetara titik-kosong, lan baterei, kang bakal dijupuk ing cara iki, bakal nimbulaké gawe piala kanggo mungsuh, kang rampung atone kanggo mundhut saka bedhil. .”

Urutan iki nglawan praktik ganjaran sing ana ing wektu iku, miturut sing ilang bedhil ing perang padha karo kekalahan. Kaisar Alexander malah dianggep perlu kanggo nandheske ing rescript kanggo Kutuzov, supaya

"Komandan perusahaan artileri sing bedhil ilang ing perang ora kudu dicalonake kanggo penghargaan apa wae."

Nanging, pesenan Kutaisov ndadekake kita ngrasakake tekad sing, ing Kawa Perang Borodino, nutupi kabeh tentara Rusia, saka prajurit nganti jenderal.

Ing dina iki"saka kabeh desa ing sakubenge padha nggawa akeh kreta menyang Mozhaisk kanggo ngeterake sing tatu", sing akeh sing dikarepake ing perang kasebut. Iki minangka asil pesenan Kutuzov sing diterbitake dina sadurunge kanggo nyiapake 1000 gerobak ing saben stasiun saka Mozhaisk menyang Moskow. Iku uga ditunjuk kanggo duwe ing saben stasiun

"loro dokter lan loro paramedik nganggo obat-obatan lan perban. Kuwajibané tetep ana ing panggonan-panggonan kasebut sawayah-wayah, lan nyedhiyani pitulungan sing perlu kanggo nggawa transportasi karo wong lara lan tatu. Ing kutha Mozhaisk ana stasiun pisanan ing ngendi wong lara lan tatu kudu kumpul lan saka ngendi bakal dikirim kanthi transportasi ora kurang saka 100 lan ora luwih saka 300 wong menyang stasiun sabanjure, sing diarani Shelkovnaya, jarak saka 22 versets saka kutha; saka stasiun iki bakal pindhah 22 verst menyang desa Kubinskoye, saka 27 verst menyang desa Perkhushkina, lan pungkasane 28 verst menyang Moskow.

Padha ngomong yen Kutuzov nginep ing gubug kanggo wengi, "dumunung saiki konco redoubt utama" Detasemen Cossack saka Ataman Platov dikirim ing wayah wengi sadurunge perang "15 walik"saka sisih tengen posisi"kanggo mirsani gerakan mungsuh, supaya ora bisa ngluwihi flank kita".

* * *
Dina sing dawa iki wis rampung. Persiapan pungkasan kanggo perang wis rampung ing kamp Rusia. Para prajurit ngrampungake tanggul ing baterei, ngeterake artileri menyang panggonane, nyiapake biaya lan kartrid. Para prajurit ngresiki bedhil, ngasah bayonet, lan putih sabuk. Para perwira nganggo jeroan sing resik ing wayah sore; prajurit saben nganggo klambi putih, disimpen "ing kasus darurat." Ing kamp Prancis uga ngresiki sandhangan lan gaman; pesenan wis diwenehi"sesuk nganggo seragam klambi"(Logiker). Ing wayah sore angin wiwit sumiyut, langit dadi mendhung, lan wengi sing adhem lan mendhung. Geni sing ora kaetung murup ing lokasi loro mungsuh. Padha kobong ing saindhenging"versts kanggo rong puluh spasi", nyumerepi cemlorot layung menyang langit sing peteng.

"Semoga ing langit nggambarake getih ing bumi"

- prajurit Rusia ngandika.

Swasana saka loro tentara iki striking!

"Prajurit kita, kalem ing kalbu, manteb ing ati ing pitulungan saka Gusti Allah, bek tengen, sawetara - sawise perang panas wingi, liyane - saka buruh dina, ngaso tenang karo lampu mati," nyerat F. N. Glinka. "Kesenyapan sing jero ing wayah wengi ing sadawane baris kabeh ora diganggu apa-apa kajaba telpon sing terus-terusan saka para penjaga lan ketukan sing ora bisa digunakake ing baterei. Kosok baline, geni pindho murub padhang ing kemah mungsuh; music, singing, slompret lan bengok-bengok kapenuhan wilayah watara karo saran. Sadawane wengi dheweke terus obah.

Gambar iki saka prabédan striking antarane loro kemah ing wengi sadurunge Peperangan Borodino diwenehi ing akeh kesaksian Rusia:

"Mungsuh, bungah banget dening proklamasi pimpinane, ngetokake geni gedhe, reveled ing apa wae sing bisa lan seeethed karo nesu marang kita; kita, ing nalisir, uga embittered ing Prancis lan siap kanggo ngukum wong-wong mau kanggo invasi Fatherland kita lan karusakan padha nyebabake, refrained, Nanging, saka keluwihan ing pangan lan ngombe, kang kita wis akèh cedhak Moscow, lan ndedonga. marang Gusti Allah supaya bisa nguatake kekuwatan lan kekuwatan lan berkah ing perang sing nekat ing ngarep.

- nyerat N. N. Muravyov.

"Aku krungu quartermasters banter nelpon kanggo bagean:" Vodka wis digawa; sing pengin, wong lanang! Pindhah menyang kaca! Ora ana sing obah. A desahan jero uwal ing panggonan lan tembung keprungu: "Matur nuwun kanggo pakurmatan! Kita ora siyap kanggo iki: iki dudu jinis dina sesuk! Lan kanthi iki, akeh wong tuwa, sing dipadhangi lampu sing mati, nggawe tandha salib lan ujar: "Ibu Theotokos Suci! Tulungi aku ngadeg kanggo tanah kita!”

- nyerat F.N. Glinka.

Nanging, penulis Prancis uga menehi kebebasan kanggo "imajinasi sing subur" - nggambarake prajurit Rusia sing ngombe ing wayah wengi perang:

"Kutuzov ora kekurangan omben-omben, sing menehi inspirasi banget marang semangat Cossack" (Rapp).

"Doa (ing antarane Rusia - V.Kh.) diselingi karo ngombe minuman beralkohol" (Lashuk).

Lan koresponden Jenderal Puybusc malah ngetung yen ing tentara Rusia "Saben prajurit nggawa anggur rong gendul" Kabeh iki ngapusi sengaja, nanging, maneh, menehi idea saka tingkat linuwih saka bukti Prancis bab Perang Borodino.

Minangka kanggo "kabungahan rame" saka kamp Prancis, iki diilhami dening Napoleon: konco sandiwara swara iki, redeployment saka pasukan Prancis njupuk Panggonan lan baterei wis didegaké kanggo serangan sesuk. Salah siji saka wong-wong mau katon dening Letnan II N.I. Andreev, kang resimen (50 Jaeger) njaga alas ing pucuk sisih kiwa Tentara 2nd:

"Saka tanggal 25 nganti tanggal 26 ing wayah wengi, cedhak karo kita, mungsuh nyanyi lagu, nabuh kendhang, musik gludhug, lan ing wayah esuk kita weruh yen alas wis ditegor lan baterei gedhe katon ing ngarepe kita, ing ngendi ana alas. .”

"Deskripsi Peperangan Borodino" resmi menehi katrangan babagan kedadeyan ing kamp Prancis:

"Tentara mungsuh, sing ngluwihi tentara kita, ing wayah wengi saka tanggal 25 nganti 26, manunggal ing sisih tengen redoubt (Shevardinsky - V.Kh.) divisi kaping 4, 5 lan 2 saka korps 1, lan ing sisih kiwa Kali Kolochi divisi 1 lan 3 saka korps sing padha, ing wektu sing padha korps 3 lan 8 lan kabeh pengawal nyabrang jembatan sing dibangun ing cedhak desa Fomkin ing pinggir tengen Kali Kolocha lan njupuk posisi... »

Ing jam 2 esuk Napoleon nyusun banding marang pasukan:

“Para prajurit! Iki perang sing sampeyan pengin. Kamenangan ana ing tangan sampeyan: kita butuh. Dheweke bakal nggawa kita akeh, apartemen musim dingin sing apik lan cepet bali menyang tanah air kita! Tumindak kaya sing sampeyan lakoni ing Austerlitz, Friedland, Vitebsk lan Smolensk, lan mengko generasi bakal ngelingi kanthi bangga eksploitasi sampeyan ing dina iki lan bakal ngomong babagan sampeyan: lan dheweke ana ing perang gedhe ing tembok Moskow!
7 September ing 2 am
Napoleon."

Ing historiografi Prancis, umume percaya yen Napoleon nandhang lara nalika Perang Borodino, lan iki diduga mengaruhi asil perang sing ora bisa ditemtokake. Nanging, valet Napoleon Constant nyerat sebaliknya:

"Dheweke ora lara kaya sing diklaim M. de Segur."

Lan paseksi Adjutant Jenderal Rapp, sing tugas ing tarub Napoleon wengi sadurunge Peperangan Borodino, kanthi konfirmasi iki:

“Wengi wis teka. Aku tugas lan turu ing tarub Napoleon. Kompartemen ing ngendi dheweke turu biasane dipisahake dening partisi linen saka liyane ing ngendi ajudan sing tugas turu. Kaisar turu sethithik banget. Aku nggugah dheweke kaping pirang-pirang kanggo menehi laporan saka pos-pos, sing kabeh mbuktekake manawa Rusia ngarepake serangan. Ing jam telu esuk Napoleon nelpon valet lan dhawuh kanggo nggawa awake sawetara pukulan; Aku diajeni ngombe karo dheweke. Dheweke takon marang aku apa aku wis turu apik; Aku mangsuli yen bengi-bengi wis dadi seger lan aku kerep tangi. Dheweke kandha marang aku: "Dina iki kita kudu ngatasi Kutuzov sing kondhang iki. Sampeyan, mesthi, elinga yen iku kang dhawuh ing Braunau. Dheweke tetep ing panggonan iki telung minggu, ora tau metu saka kamar; dheweke malah ora nunggang jaran kanggo mriksa benteng. Jendral Bennigsen, sanajan uga wong tuwa, nanging luwih sregep lan lincah tinimbang dheweke. Aku ora ngerti kenapa Alexander ora ngirim Hanoverian iki kanggo ngganti Barclay. Dheweke ngombe segelas pukulan, maca sawetara laporan lan nerusake: "Inggih, Rapp, apa sampeyan mikir bakal apik karo kita dina iki?" – “Tanpa mangu-mangu, Paduka; kita wis kentekan kabeh sumber daya lan kudu menang amarga kabutuhan." Napoleon nglajengaken waosanipun lajeng kandha, ”Kabegjan iku sejatining pelacur; Aku wis kerep ngomong iki, nanging saiki aku wiwit ngalami dhewe. - "Kepiye, Yang Mulia, elinga, sampeyan wis menehi pakurmatan marang aku ing cedhak Smolensk yen karya wis diwiwiti lan kudu rampung. Iki saiki luwih bener tinimbang sadurunge; saiki ora ana wektu kanggo mundur. Kajaba iku, tentara ngerti posisine: dheweke ngerti yen mung bisa nemokake pasokan ing Moskow, sing adohe mung 120 mil. - "Tentara miskin! Iku wis shrunk kathah; nanging mung prajurit apik sing isih ana; Kajaba iku, pengawalku tetep ora bisa dilanggar." Dheweke ngundang Berthier lan kerja nganti jam setengah enem.

Ing jam 5 esuk ana perwira teka saka Ney lan nglaporake yen marshal isih weruh Rusia ing ngarepe lan mung ngenteni prentah kanggo nyerang.

"Kabar iki," tulis Segur, "kayane bisa mulihake kekuwatane kaisar. Panjenengané tangi, nimbali wong-wongé lan metu saka kémahé, karo ngucap: "Akiré padha kejiret! Maju! Ayo mbukak gerbang Moskow!"

Wis jam setengah lima, Rapp nulis.

"Kita nunggang jaran. Trompet padha ngunekke. Drum keprungu. Sanalika wadyabala mirsani sang nata, padha keprungu bengok-bengok. "Iki semangat Austerlitz," ujare Napoleon. "Prentah supaya proklamasi diwaca."

Diiringi rombongane, dheweke tekan redoubt Shevardinsky. Ing kene dheweke diwenehi kursi. Panjenenganipun nguripake wong bali maju lan straddled wong, banjur njupuk teleskop lan wiwit katon menyang, manggonke elbows ing mburi kursi. Ora ana barang sing bisa dideleng liwat pedhut sing nyebar ing sekitar. Dheweke ngedhunake pipa lan nyedhot hawa liwat irunge. Dheweke seneng wektu iki sadurunge perang diwiwiti, nalika alam katon beku, ngrungokake karsane. Iku sepi, adhem lan pedhut. Banjur srengenge metu.

"Dina iki rada adhem," Napoleon nyathet, noleh menyang kancane, "nanging srengenge sing ayu wis munggah. Iki srengenge Austerlitz!

Wong-wong sing ana ing saubengé wiwit rebutan kanggo mbaleni omongane, setuju karo pertanda seneng.

Ya, iku srengenge. Nanging iku srengenge Borodin, lan wektu iki munggah ing sisih tentara Rusia.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

2 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +2
    19 September 2023
    Hmm!!!
    Count Kutaisov menehi tentara meriem Ordo Kurban.
    Lan dheweke kawujud dhewe karo Honor.
  2. UAT
    0
    19 September 2023
    Matur nuwun! Tulisan sampeyan nuduhake swasana ati kanthi cara sing nggawe aku goosebumps.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"