"Iku ora kanggo apa-apa sing kabeh Rusia ngelingi." Dina Borodin

8
"Iku ora kanggo apa-apa sing kabeh Rusia ngelingi." Dina Borodin

Peperangan Borodino wis teka ing riyaya Presentasi Ikon saka Vladimir Ibu Gusti Allah.

"Sadurunge esuke tanggal 26 Agustus, tembakan pisanan ditembak saka bedhil abot Rusia saka baterei ing ngarep Semenovskaya, nalika ing pepeteng katon yen mungsuh wis nyedhaki. Nanging mungsuh durung obah, lan sawise tembakan pisanan kabeh padha meneng, "

- nyerat sumber Russian. История wadi kanggo kita jeneng penembake - iku Letnan saka 2 Artileri Brigade saka baterei No.. 11 Company Dmitry Petrovich Danilov, mengko Letnan Jenderal. Mangkene carane episode iki diterangake ing tembung-tembunge:



"Ing Borodino, ing sisih kiwa, meriam pisanane, ngarahake marang dheweke, murub nganti cahya, lan Prancis nanggapi kanthi 150 bedhil. Dina sadurunge, siji perwira murub tanpa prentah lan nggawe weker palsu. Minangka paukuman, dheweke dikirim menyang konvoi. Danilov waspada, amarga 1/3 saka unit ngadeg ing sangisore penyelundupan, lan tentara meriem ana ing bedhil. Sawise ganti, dheweke mlaku 50 langkah ing mburi kothak, menyang jurang, turu kanggo turu, lan ing kana dheweke wiwit panas ceret kanggo dheweke. Baterei sisih kiwa yaiku Bellingshausen. Ana perwira teka saka ing kono lan nggugah dheweke lan ngandika:

“Aku iki rabun; Delengen, apa iki, kaya grumbulan sing wingi ora ana?" Danilov weruh kanthi becik, nanging durung subuh. Dheweke ndeleng lan ujar: "Kita kudu nembak." - "Bener, lan sampeyan pengin melu konvoi?" – ngandika marang jokingly. Nanging dheweke mikir: amarga dheweke dadi ajudan brigade lan perwira tentara meriem enom, mungkin dheweke ora bakal dikirim, lan, sawise ujar iki, dheweke ngarahake bedhil dhewe, ngarahake lan murub. Swara iku gawe kaget kita kabeh lan padha repot-repot; lan luwih saka rong menit liwati - mungsuh sepi. Dheweke mikir: "Dheweke bakal ngirim aku menyang konvoi!" - kaya meriam sing muni metu saka mungsuh."

Nanging ora, tembakan bali saka Prancis ora cepet teka - dheweke isih mung obah, didhelikake kabut, menyang posisi serangan. Tentara Prancis kapérang saka 11 korps, 8 ing antarané dikonsentrasi ing sisih kiwa kita. Korps kaping 5 Poniatowski baris ing mburi alas ing wilayah Old Smolensk Road, tumuju menyang Utitsa.

Luwih luwih, ing grumbulan sing jarang ing sisih kidul redoubt Shevardinsky, telung korps kavaleri Raja Naples Murat baris munggah. Korps Davout baris ing garis ngarep serangan antarane Shevardino lan alas kidul desa iki. Ing mburine ana korps Ney lan Junot ing eselon. Sabanjure kabeh pengawal Napoleon: Enom, Tua, Pengawal kavaleri lan tentara meriem. Baterei Fouche (40 bedhil) lan Sorbier (24 bedhil) dipasang ing ngarep korps Davout kanggo murub ing flushes Semyonov. Ing sisih tengen lan ing ngarepe, ing pinggir alas, ing pucuk jurang Kamenka, ana baterei Perneti (38 bedhil), uga ditugasake kanggo tumindak nglawan flushes. Lan iki tegese ing baterei Perneti Letnan Danilov murub "sadurunge cahya", lan baterei iki katon dening letnan kapindho saka Resimen Jaeger 50th saka Divisi Infanteri 27 N.I. Andreev ing wayah esuk ing dina perang:

"Ing tanggal 25 nganti 26, cedhak karo kita, mungsuh nyanyi lagu, drum ditabuh, musik gludhug, lan ing wayah esuk kita weruh yen alas wis ditebang lan baterei gedhe katon ing ngarepe kita, ing ngendi ana alas."

Korps kaping 4 Beauharnais, Viceroy Italia, bebarengan karo korps kavaleri Grouchy lan divisi infantri Gerard lan Morand, ditransfer saka korps Davout, mbentuk sayap kiwa tentara Prancis lan kudu tumindak nglawan sayap tengah lan tengen. saka tentara Rusia. Pele nulis:

"Pangarep tentara Prancis ora ngluwihi 1500 fathoms dawane saka Borodino menyang alas Utitsky, ora kalebu korps Polandia, sing kudu dianggep kapisah. Tentara Prancis dumadi saka 12 divisi infanteri sing bisa beroperasi ing baris pisanan; pasukan pengawal lan pasukan kavaleri mbentuk baris kapindho utawa cadangan. Panglima biasa ora bisa nggawe watak sing luwih apik tinimbang Napoleon.

Prancis ngluncurake serangan ing posisi kita saka sisih kiwa.

* * *
"Srengenge sing ndhelik ing pedhut terus tenang nganti jam 6 esuk,"

- nyerat Ermolov. Nanging wong tani saka pinggiran Borodino, amarga saben dina cedhak karo alam, mesthi duwe gagasan sing luwih akurat babagan wektu srengenge munggah lan srengenge.

"Ing wektu iki, srengéngé munggah ing Borodino jam 5 esuk lan surup watara jam 7 sore,"

- ngandika, nuduhake kita ing wektu sing padha wates bisa saka wektu perang dhewe.

Isih peteng ndhedhet nalika wadya-bala kita padha ngadeg lan baris ing tatanan perang; padha ngadeg ing ngarep posisi ing urutan nomer korps. Ing pungkasan sisih tengen ing alas, ing abatis lan benteng, ana papat resimen Jaeger - 30, 48, 4 lan 34 ing komando umum Kolonel Ya. A. Potemkin. Luwih ing tengah ana Korps Infanteri 2 kutha. K.F. Baggovut (divisi 4 lan 17) lan, ing baris sing padha karo dheweke, menyang desa Gorki, Korps Infanteri 4 kutha. A. I. Osterman-Tolstoy (divisi 11 lan 23). Ing sisih tengen, konco alas Maslovsky, dumunung 1st Cavalry Corps kutha. F.P. Uvarov, lan ing sisih kiwa ana Ataman M.I. Platov karo sangang resimen Tentara Don Cossack. 5 Resimen Cossack sing isih ana ing pertemuan Kali Kolocha lan Kali Moskow kanggo ngawasi obahe mungsuh. Korps Kavaleri 2 g.-m. F.K Korfa ngadeg ing mburi Korps Infanteri 4. Pasukan iki mbentuk sisih tengen kita lan ana ing sangisore komando sakabèhé Infanteri Jenderal M.A. Miloradovich.

Pusat posisi saka desa Gorki menyang Kurgan Tengah dikuwasani dening Korps Infantri 6 saka Infanteri Jenderal D.S. Dokhturov (divisi 7 lan 24), ing mburi ana Korps Kavaleri kaping 3, sing uga dipimpin dening Pak. m. Korfa.

Lokasi Tentara 1 Barclay de Tolly rampung ing kene. Cadangan kasebut minangka bagéan saka Korps Pengawal kaping 5 ing kutha kasebut. N.I. Lavrov lan Divisi Cuirassier 1 kutha. N.I. Depreradovich dumunung cedhak desa Knyazkovo.

Luwih ing sisih kiwa ana pasukan Tentara Bagration 2nd - pisanan Korps Infanteri 7 kutha. N.N. Raevsky (divisi 12 lan 26), jejere sisih tengen ing Kurgan Tengah lan ing mburi iku Korps Kavaleri 4 kutha. K. K. Sievers. Ing mburi flank kiwa Tentara 2nd ing Semenovsky kelip-kelip ngadeg 8 Infantry Corps kutha. M. M. Borozdin 1st (divisi grenadier gabungan saka Mr. M. S. Vorontsov lan Divisi Infanteri 27 saka Mr. D. P. Neverovsky).

Cadangan Angkatan Darat 2 dumadi saka Divisi Grenadier 2. Pangeran Charles saka Mecklenburg lan Divisi Cuirassier kaping 2 saka Mr. I. M. Duki.

Lima perusahaan artileri jaran ana ing mburi Korps Kavaleri kaping 4. Cadangan artileri umum 180 bedhil dumunung ing cedhak grove birch ing ngarep desa. Psareva. Posisi ngarep, utamane ing swiwi kiwa, dilindhungi dening baterei sing kuwat. Kabeh resimen Jaeger manggoni grumbulan, desa lan jurang ing ngarep posisi ngarep.

Kapisah saka pasukan umum, ing Old Smolensk Road, ngadeg Korps 3 kutha. N. A. Tuchkova (Divisi Infanteri 1 lan 3 Infanteri) lan 10 korps milisi Count I. I. Markov. Ing kene, kanggo ngawasi obahe mungsuh, ana enem resimen Cossack Mr. A. A. Karpova.

Alas cilik, sing dawane meh mil antarane Jalan Smolensk Lama lan sisih kiwa Tentara 2nd, dikuwasani "kanggo komunikasi umum" dening papat resimen Jaeger saka 20, 21, 11 lan 41 miturut komando Pak. I. L. Shakhovsky.

Kabeh korps infantri dumunung ing rong baris, ing kolom batalyon, kanthi artileri dhewe. Batalyon kasebut, dibangun ing kolom peleton sing padhet, ambane ngarep 24 baris lan ambane 24 baris. Pasukan kavaleri diantrekake ing mburi infanteri ing kolom skuadron, uga ing rong baris: ing pisanan, minangka aturan, ana dragoons, ing kaloro - kavaleri cahya (hussars lan lancers).

Para prajurit milisi sing ora "ing tangan", yaiku, dudu bagean saka korps milisi Markov, dipérang dadi korps lan dadi pangkat katelu, ditugasake kanggo nampa wong sing tatu lan ngurus.

"Ing dina iki," ujare katrangan resmi babagan Pertempuran Borodino, "tentara Rusia duwe 95 tentara baris kanthi artileri, 000 Cossack, 7000 Moskow lan 7000 milisi Smolensk ing sangisore senjata. Total, 3000 wong ana ing sangisore senjata. Tentara iki duwe 112 artileri.

* * *

Saka kenangan Finlandia lawas:

“Ing wayah esuke iku adhem nanging cetha; srengéngé wungu kanthi kaluhuran lan kamulyan; jiwaku tambah bungah. Sunrise iki dadi paweling kanggo saben kita, lan kanggo akeh wong sing pungkasan: kaya-kaya srengenge ora sengaja didhelikake, sumunar sedina muput kanggo ngucapake pamit marang wong akeh ing salawas-lawase.

Saka laporan Kutuzov:

"Ing tanggal 26, jam 4 esuk, kepinginan pisanan mungsuh yaiku kanggo desa Borodin, sing digoleki supaya bisa, kanthi mapan ing kono, nyedhiyakake pusat tentara lan tumindak marang kita. sayap kiwa, sing diserang ing wektu sing padha."

Barclay nyerat sing malah sadurunge esuke laporan ditampa saka komandan saka Life Guards Jaeger Resimen, Kolonel Bistrom, bab gerakan ing posisi mungsuh nglawan Borodin. Kutuzov ing wektu iki wis ngadeg ing gunung cedhak Gorki karo kabeh markas. Miturut dhawuhe, Resimen Jaeger 1 Kolonel Karpenko saka Korps 4 Osterman-Tolstoy langsung ditransfer menyang sisih tengen Korps Dokhturov kaping 6, luwih cedhak karo desa. Borodino. Kutuzov, kaya biasane, "ing jas frock tanpa epaulettes, ing tutup putih kanthi pipa abang tanpa visor; selendang lan pecut disampirake ing pundhak" Letnan Grabbe, ajudan Barclay, nyerat:

"Barclay de Tolly nemokake mbebayani lan ora ana gunane kanggo nyekel desa iki lan mutusake kanggo langsung ngelingi para penjaga saka kono. Adipati Alexander saka Württemberg mbela pendapat sing ngelawan. Kutuzov ngrungokake wong loro kanthi meneng. Dumadakan, tembakan senapan perang saka pirang-pirang kolom Prancis nyebabake Borodino lan para penjaga kanthi peluru.

Ing wayah surup, sing katon mung geni bedhil, nanging ora kaunggulan saka pasukan mungsuh. Iku divisi Delzon, didhelikake dening twilight lan pedhut munggah saka kali, sing kesusu kanggo Borodino: 106. Resimen nyerang desa saka Great Smolensk Road; sisih liyane saka divisi iki, sawise nyabrang Voina ndhuwur desa, bledosan menyang Borodino saka arah sing ora dikarepke. Ora mungkin para penjaga urip tetep ana ing kene amarga kaunggulane pasukan mungsuh; sawise perang setengah jam galak, padha dipeksa metu saka desa lan mundur menyang bank ngelawan saka Kolocha, nemokake piyambak ing kreteg, ngendi padha dipeksa kanggo akeh bebarengan, ing geni mungsuh agawe. Kapitunan resimen ing perang iki ana 27 perwira (5 wong tiwas, 3 tiwas tatu) lan 693 pangkat ngisor sing tiwas lan tatu. Antarane sing tiwas ing perang iki ing sisih kita ana Kolonel saka unit quartermaster Gaverdovsky, sing banget rego ing tentara.

Basa Prancis kosok bali saka life rangers landipeksa kanggo mbusak baterei mbelo jembatan" Kutuzov dhawuh marang Kolonel Nikitin supaya langsung pindhah menyang desa karo tentara meriem cadangan. Borodin lan ndhukung serangan balik saka Resimen Jaeger 1, dibuwang kanggo ngluwari Pengawal Jaegers. Ing kene, pangareping staf Korps Infantri 6, Kolonel Monakhtin, uga ngirim perusahaan artileri ringan No. 46 saka Letnan Kolonel Efremov, sing "dicekel mungsuh efforts karo grapeshots", sing wis nyabrang ing sisih tengen Kolocha. Serangan balik gabungan saka pasukan kita iki sukses lengkap - Prancis dibuwang maneh nyabrang kali.

Komandan Resimen Jaeger 1, Kolonel Karpenko, ngandika:

"Nyiyapake kanggo ngusir mungsuh sing kuwat, aku langsung ngandhani komandan resimen [life rangers] Kolonel Bystrom lan komandan rantai bedhil, Kapten Rahl, supaya bisa nyepetake mundur ing jembatan; Nalika undur-undur wiwit kaleksanan, aku, karo telung kolom saka resimen, disebarake siji ing ngarep, dhawuh marang kabeh padha aling-aling karo maksud kanggo nuduhake kebingungan kanggo nyerang. Wong Prancis, ora weruh alangan saka sisihku, mlayu menyang jembatan kanthi nabuh drum lan wiwit nyebrang kanthi cepet: nalika kepala kolom 1 mandhap ing sisih kita, aku mbukak bedhil sing kuat, banjur tanpa ragu-ragu. kabeh, supaya ora nglilani wektu kanggo nutup rangking, aku kesusu karo bayonet.

Komandan batalyon Resimen Jaeger 1, Mayor M. Petrov, nglengkapi apa sing diomongake:

"Kolonel Karpenkov karo batalyonku, sing wis siyap bedhil, cepet-cepet mlayu menyang hilllock, nembakake voli kanthi tujuan sing apik karo kabeh ngarepe menyang mungsuh, lan nalika kumelun saka tembakan isih swirling ing ngarepe mengsah miwah bangsane, gumun lan gumujeng dening tamparan batalyon kawula, sami bingung, para punggawa kawula, gumujeng mring pelor ing mengsah, katempuh ing bayonet. Lan minangka pengawal, sing pengin numpes kreteg ing mburi, ngatur kanggo mbusak kira-kira sepuluh kreteg ing tengah ndhuwur, dhuwur kreteg ngadeg ing stilts, banjur kita dipencet Prancis kanggo longkangan iki lan steepness bank saka muddy. kali, lan carane ing wektu sing padha Batalyon 3 Kita, Mayor Sibirtsev, nguripake setengah giliran ing sisih tengen, kesusu saka konco kula menyang ngisor, ngambang jembatan, dumunung cedhak dhuwur, 40 langkah adoh, lan uga tekan segitiga. salvo saka divisi ngarep, banjur kita numpes kabeh detasemen mungsuh karo jenderal, markas lan kepala perwira lan, pindhah menyang bank kiwa Kolocha ing desa. Borodino, padha nyerang mungsuh sing digabung karo kabeh resimen."

Jendral Prancis sing tiwas yaiku Brigadir Jenderal Plozonne, sing, kaya sing ditulis Jomini, "dadi korban semangat batalyon"; saka dheweke para pemburu kita yaiku "epaulettes dibusak lan dikirim langsung menyang Barclay de Tolly".

Staff officer N.N. Muravyov nyekseni carane ing wektu iki

"Sawijining pemburu enom teka ing desa Gorki menyang panglima lan nggawa perwira Prancis, sing dikenalake karo Kutuzov, menehi pedhang sing dijupuk saka tahanan. Kabagyan jangkep digambarake ing raine pemburu. Perwira Prancis iki ngumumake yen nalika lagi njupuk jembatan, pemburu iki, cepet-cepet maju, nyekel pedhange, sing dicopot, lan diseret ing kerah; yen dheweke ora nyinggung lan ora njaluk dompete. Kutuzov langsung masang Salib St. George ing prajurit enom, lan wong anyar mlayu menyang perang maneh.

Muravyov uga ndeleng carane lètnan kapindho sing dipatèni Pangeran Gruzinsky digawa liwat wong, sing mayit dibuwang liwat rong bedhil lan ditutupi mantel getih, lempitan meh setengah, supaya tangan lan sikil, hanging ing sisih, meh nyeret bebarengan. lemah. Gambar iki ndadekake dheweke ora cocog karo gambar saka wong sing bubar dikenal minangka kanca sing apik lan ditresnani ing resimen sing njupuk nyawane ..., nanging ora suwe - dheweke kudu entuk. digunakake kanggo pemandangan kuwi lan katon ing wong mati lan tatu ing getih kadhemen, worn kabeh liwat lapangan.

Borodino wis setengah dikuwasani dening ranger kita nalika Jendral Ermolov, sing teka kene, dhawuh kanggo ninggalake desa lan ngrusak kreteg ing mburi, kang ranger, minangka Mayor Petrov nyerat,

"Iki kudu ditindakake kanthi tembakan sing kuat saka mungsuh, sing nembak kita saka wolung bedhil saka bukit-bukit desa lan bedhil saka omah lan pager paling njaba."

Kacarita para pelaut kru Pengawal ing pimpinan midshipman M.N. Lermontov uga melu ngrusak jembatan. Ing wektu sing padha, 4 pelaut tiwas lan 7 tatu parah (loro mau banjur tiwas).

"Sawise ngrebut Borodin, mungsuh nyedhaki batre lan wiwit nembak meriam lan granat,"

- nyerat perwira tentara meriem Mitarevsky. Tumindak luwih ing sektor iki dadi tandhing artileri, sing ora mandheg. Lan sanajan penak lokasi baterei kita nggawe bisu bedhil mungsuh luwih saka sapisan, padha nandhang sangsara akeh. Ing baterei jaran Kolonel Hoven, sing nglawan jembatan ing Kolocha, "ing sak jam mundhut wong lan jaran dadi gedhe sing ora bisa digunakake maneh"; Kolonel Efremov, komandan perusahaan artileri ringan No. 46, tatu; ing sangisore Kolonel Nikitin, ana jaran sing tiwas, sing uga ngremuk dheweke, saengga para pamburu kudu nyingkirake dheweke saka ngisor. Pemburu kita, mapan ing pondokan jembatan ing sisih tengen dalan,

"dheweke terus ijol-ijolan geni karo Prancis nganti peteng, ora ngidini dheweke nyedhaki saka dalan-dalan desa. Borodino menyang pesisir Kolocha."

"Tindakan ing titik iki diwatesi mung siji skirmish," tulis Ermolov, "lan jumlah pasukan sing digunakake dening mungsuh saka sisih iki nuduhake yen iki dudu ing ngendi serangan nyata kudu ditindakake."

Utawa, kaya sing ditulis F. Glinka:

"Pesenan wengi mungsuh dicethakaké nalika dadi ramping."

Saka laporan Kutuzov:

"Sauntara kuwi, geni ing sayap kiwa saya tambah akeh saben jam. Ing wektu iki mungsuh nglumpukake pasukan utama, kalebu korps Pangeran Poniatovsky, Marshals Ney lan Davust, lan luwih akeh tinimbang kita.

Didhisiki dening geni saka 102 bedhil, kalebu akeh 12-pounders, divisi Compan lan Desseux dipindhah kanggo nyerang flushes. Ing wektu sing padha, korps Poniatovsky mlaku liwat alas cilik menyang dalan Smolensk Lawas kanggo nyerang korps Tuchkov, dumunung ing cedhak Utitsa.

"Tembakan artileri kuwat banget," tulis Saint-Prix, "lan sanajan kita mung duwe sèket bedhil ing sisih kiwa, nanging dijawab kanthi semangat."

Nyedhak flushes angel banget kanggo wong Prancis, sing pisanan kudu ngliwati alas lan semak-semak kanggo mbentuk kolom kanggo serangan sing wis ana ing jarak meh tembak anggur. Mulane, kepala kolom, katon ing ngarep benteng kita, diusir dening geni mateni artileri kita lan resimen Jaeger sing manggoni alas. Wis ing serangan pisanan saka flushes Prancis, kabeh komandan saka kolom serangan padha sijine metu saka tumindak siji sawise liyane: jenderal Compan, Dupellin, Dessay, Rapp, Test. Davout dibuwang saka jarane lan dianggep mati, nanging dheweke mung kaget lan bali menyang tugas.

"Perlawanan mungsuh sing wangkal nyebabake kahanan sing ora dikarepake,"

- nyerat Feng.

Ney karo telung divisi - Ledru, Marchand lan Razu - metu kanggo nguatake Davout. Sabanjure Murat karo korps kavaleri Nansouty, Montbrun lan Latour-Maubourg.

Bagasi,"nyumurupi kaluhuraning wadya-bala mungsuh", nyedhaki awake dhewe "meh kabeh"baris kapindho saka Korps 7 Raevsky, uga divisi Grenadier 2 lan Cuirassier kaping 2 saka cadangan; Kajaba iku, dheweke mrentah Divisi Infanteri 3 Konovnitsyn supaya langsung ngetutake saka Korps 3 Tuchkov. Ora pracaya pasukan iki cukup kanggo ngusir mungsuh klempakan, Bagration takon Kutuzov bala. Telung resimen saka Divisi Cuirassier 1 ing ngisor komando Mayor Jenderal Borozdin saka 2nd lan wolung bedhil saka artileri Pengawal Kolonel Kozen dikirim menyang dheweke, uga resimen Izmailovsky, Litovsky lan Brigade Grenadier Gabungan 1 saka Infanteri Pengawal. Divisi karo perusahaan baterei saka Yang Mulia lan Count Arakcheev. Sawisé iku, Kutuzov dhawuh marang Quartermaster General Tol supaya cepet-cepet nransfer Korps Infanteri 2 saka tengen menyang swiwi kiwa tentara. Baggovuta. Sadurungé tekané, sayap kiwa kita dikuwatake karo akeh artileri saka cadangan. Cannonade paling elek gludhug.

"Kekuwatane nggawe dheweke wedi yen Napoleon bakal ngrusak pasukan kita sadurunge ngluncurake serangan kasebut," tulis Pangeran Eugene saka Württemberg. "Apa kedaden iku beda: massa kang wis maju, piyambak nandhang incomparably liyane saka baterei Russian, muzzles kaetung kang digawe dowo ing baris meh terus-terusan ing sadawane sudhut kabeh elevasi antarane Gorki lan Semenovsky.

Ing geni elek iki saka tentara meriem lan infantri Russian, mungsuh baris munggah lan dipindhah kolom, preduli saka losses. Katon yen perlawanan sing ditawakake mung nambah kekuwatane pasukan kasebut, sing ora ngerti kekalahan.

"Kita kudu menehi keadilan marang Prancis," tulis tentara meriem Lyubenkov, "serangane luar biasa; Serangan pisanane cepet banget, kayane mung wong Rusia sing bisa nahan. Biasane padha nggawe gerakan palsu, musataken kabeh pasukan ing siji titik lan rush furiously kanggo break liwat baris, nanging iki ora kanggo dangu, banjur softened, dadi luwih grapyak, lan banjur Rusia, luwih konsisten ing kekuatan karakter lan wedi. , cepet-cepet lan numpes wong-wong mau. »

Ermolov nyerat:

"Pasukan mungsuh sing nggegirisi pindhah ing sayap kiwa, nanging sawise nemoni perlawanan sing padha, dheweke alon-alon maju menyang sukses. Nanging, padha tekan bètèng kita, njupuk wong-wong mau, lan kaya akeh sing ilang. Resimen mungsuh, ambruk marang baterei kita, dirusak dening bayonet. Kaunggulan iki gaman ing tangan prajurit Rusia, siji bisa nerusake konfrontasi.

Saka laporan Kutuzov:

"Mungsuh, ing sangisore tutup baterei, muncul saka alas lan langsung menyang benteng kita, ing ngendi dheweke ditemoni tembakan sing kuat saka artileri kita, sing dipimpin Kolonel Boguslavsky, lan ngalami karusakan paling gedhe. Senadyan mangkono, mungsuh, mbentuk pirang-pirang kolom sing padhet, diiringi dening akeh pasukan kavaleri, kanthi nesu nesu menyang benteng kita. Para tentara meriem, kanthi kalem sing wani, ngenteni mungsuh kanggo tembakan grapeshot sabanjure, mbukak tembakan sing kuat marang dheweke, kanthi rata, lan infantri [menehi] dheweke kanthi tembakan bedhil sing paling kuat, [nanging kekalahan] kolom-kolom kasebut ora. ngalang-alangi Prancis, sing ngupayakake gol lan sadurunge ora mabur, nalika Count Vorontsov karo batalyon grenadier gabungan nyerang dheweke nganggo bayonet; Serangan sing kuwat saka batalyon iki gawe bingung mungsuh, lan dheweke, mundur kanthi gangguan gedhe, dirusak ing endi wae dening para prajurit sing wani. Sajrone serangan iki, Count Vorontsov nandhang tatu abot lan kepeksa ninggalake divisie.

Saka Cathetan Umum Vorontsov:

"Ing tanggal 26, ing wayah subuh, perang, utawa luwih saka pembantaian, diwiwiti ing Borodino. Sakehing wadyabala Prancis kacemplungake ing sisih kiwa kita, yaiku, nglawan siram sing dibela dening divisiku; luwih saka satus artileri ditembakake ing posisi kita, lan bagean penting saka infanteri Prancis sing dipilih ing komando Marshals Davout lan Ney nyerang kita ing ngarep. Siram-siram kita kacemplungaken dening badai sasampunipun perlawanan wangkal, lajeng dipun unduraken dening kita, dipuncepeng malih dening Perancis, lan dipun unduraken malih, lan enggal, ing pungkasanipun, kita kecalan malih, amargi pasukan unggul ingkang dipun lempari mungsuh. Aku tatu ing pupu dening bal musket nalika serangan balik pisanan kita ing flushes, divisi gagahku rampung kepunjulen ... "

Ing memoaripun, Vorontsov nyerat bilih nalika piyambakipun tatu,

"Sampeyan meh jam 8 esuk, lan aku duwe nasib dadi sing pertama ing dhaptar jenderal dawa sing ora ana ing dina sing ala iki."

miturut"Laporan sing tiwas, tatu lan ilang ing Korps kaping 8 nalika Perang Borodino", ing divisi grenadier gabungan Vorontsov ing Kawa perang ana 4059 wong, sawise perang - 1560.

Pasukan kavaleri saka Korps Sievers kaping 4, sing dikirim Bagration ing kene kanggo nguatake infantri kita, uga melu ing perang wiwitan iki ing cedhak flushes. Novorossiysk Dragoon lan Resimen Akhtyrsky Hussar saka korps iki

"Kehormatan kanggo miwiti perang kavaleri karo infantri lan kavaleri mungsuh. Loro resimen iki duwe pasukan gedhe nglawan dheweke, nanging nulak kabeh serangan.

Rincian tumindak resimen kasebut, sing menehi kita gambaran babagan keganasan perjuangan sing ditindakake wiwit wiwitan ing antarane siram, ana ing laporan Sivers:

"Resimen Novorossiysk Dragoon ing komando komandan resimen, Mayor Terenin ..., wis ketemu karo tembakan anggur lan bedhil bedhil, ngethok lan nggulingake kolom infanteri mungsuh; Kapten Count Sivers, kanthi skuadron kang diprentahi, kanthi kendel banget, mulane ngethok kolom mungsuh, minggah ing aki mungsuh, 12 bedhil, nanging resimen ora bisa njupuk, amarga maju pasukan kavaleri mungsuh, dikiataken dening nomer akeh infantri, metu saka alas, nyegah perusahaan iki; Ing baterei iki, kapten wani Count Sievers tatu serius dening peluru ing wentis lan saber ing sirah, jaran ing sangisore wong mati. Resimen, ing tutup saka flankers, mundur ing urutan, nutupi mundur saka infanteri lan dipeksa ninggalake mungsuh karo wani paling wedi jarahan angsal [kanggo] kamulyan; Kabeh resimen, nalika mundur, mandheg ing mburi baterei pisanan, lan banjur ditinggalake ing baris pisanan ing sisih kiwa kiwa posisi sing nutupi baterei, lan nganti pungkasan dina kasebut, resimen kasebut ana ing meriam brutal nglawan mungsuh: sak Course saka dina, iku ilang nomer banget pinunjul saka matèni lan tatu.

Kolonel Vasilchikov saka Resimen Akhtyrsky Hussar mrentahake rong skuadron saka resimen iki kanggo njupuk pasukan kavaleri, sing ngubengi siram ngarep ing sisih kiwa lan wis dikuwasani dening mungsuh, lan dheweke kanthi rong skuadron nguatake; Mayor Pangéran Kastriot kanthi gagah prakosa mêngsah mêngsah, tumênggung, lajêng kalêbêtakên lêrêsipun, lajêng damêl siram. Infantri kita ora ndhukung serangan iki, lan Kolonel Vasilchikov dipeksa kanggo mundur ing mburi flush mburi, ing ngendi dheweke nahan kavaleri mungsuh, kang nyoba kaping pirang-pirang kanggo lulus flush ing panggonan kasebut. Mayor Duvanov karo papat skuadron kesusu karo wani banget menyang kolom sikil mungsuh, kalah iku liwat, nanging ketemu karo bedhil kuwat nembak saka kolom liyane, kang tatu serius. Kolonel Vasilchikov, ndeleng kavaleri mungsuh, sing maju banget, nyerang sisih pinggir karo papat skuadron, nggulingake, ngoyak batre mungsuh, mundur karo resimen bali menyang baterei.

Bagration grenadier Vorontsov ngirim Divisi Infanteri Neverovsky kaping 27 minangka bala bantuan, sing nulis yen

"Aku mlebu geni sing ganas lan kaping pirang-pirang divisi lan aku perang karo bayonet bebarengan, numpes niat mungsuh kanggo njupuk baterei."

Crita St. George Cavalier saka divisi Neverovsky babagan partisipasi ing urusan Borodino wis disimpen:

"Cedhak Borodino, kita nabrak wong Prancis nganggo bayonet lan ngusir dheweke. Ana sawetara grumbulan ing kene, kita padha nyabrang: Aku mlaku-mlaku, aku wis nyiapake bedhil, lan aku metu ing ngarepe batalyon Prancis kabeh. Wong Prancis mlumpat marang aku, dhawuh supaya nyelehake bedhilku, nyopot sabuk lan sabuk pedhang, nanging, aku ora pengin ngapusi, dheweke ora ndemek tas ranselku. Lan banjur sethitik mengko, liyane saka wong kita digawa menyang: naga, tentara meriem (sirahe banget bruised), grenadier, lan sawetara infantri. Dheweke dikirim menyang Wagenburg. Kita teka ing Shevardin, kita weruh: Bonaparte dhewe lungguh ing kursi, frowning. Saiki ana sing mlumpat marani awaké dhéwé, seragamé disulam emas kabèh, terus takon: “Kowé divisi apa, sedulur? Resimen sing endi? Kita meneng. Dheweke kandha marang aku: "Dheweke ujar, sayang, apa sampeyan ora tatu?" Aku kewalahan nesu. Aku mikir dhewe: jiwo ala wis sade Fatherland, lan flaunting ing seragam emas! Aku kandha, ”Yagene kowe sedhih banget karo aku! Apa sampeyan uga bakal mati dhewe? Nalika setan narik nyawa sampeyan liwat iga, sampeyan bakal sinau carane ngiyanati Gusti Allah lan Tanah Air. Lan grinned lan ngandika: "Aja scold, dear: Aku ora duwe, nanging aku mung manggon ing Moscow kanggo dangu; Nanging sira kudu mangsuli, iki dhawuhe ing sakehing wadya-bala: malah wadya-balaku bakal padha sowan ing ngarsaningsun, sarta sira bakal dipriksani.” Aku ndeleng iku ngandika volume. Banjur siji liyane mlumpat lan kandha: “Kowe kuwi resimen apa? Carane akeh prajurit ing resimen? Sapa saka jenderalmu sing wis dipateni? Aku weruh yen Kutub iku pengkhianat, mula aku kandha: "Iki apa, wong sing mulya, aku bakal takon sampeyan: ing ngendi aku bisa nguyuh ing kene?" Bonaparte cedhak, yen ora, aku ora bakal urip: Kutub dadi abang, aku weruh dheweke pengin bledosan. “Gitsel, bengok-bengok, katsap! Aku bakal ngajari carane mangsuli marang atasanmu!” - "Oke, aku mikir, ajari, nanging sampeyan mangan sampeyan saka aku!" Padha ndamel kita kanggo Valuevo: ana luwih saka 200 wong. Atiku bungah: Aku weruh wong-wong mau nuntun lan nggawa wong-wong sing tatu ing lapangan, ora bisa diitung pira! "Apa sampeyan ngomong, sayangku, utawa sampeyan nandhang lara dhewe?"
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

8 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +2
    20 September 2023 08:01
    Ing skirmish antarane rangers lan Prancis ing Borodino ing prologue saka perang ketoke nyorot dalan lan asil - wong Prancis mapan, kita ditahan maneh, nanging saka karsane dhewe padha ninggalake lapangan ing jeneng Goal Utama. Prajurit Rusia sing ora duwe pamrih sing ora bisa ditandingi minangka kenangan matur nuwun kanggo para keturunan ...
  2. +2
    20 September 2023 08:39
    "Iku ora kanggo apa-apa sing kabeh Rusia ngelingi"
    Dheweke eling, nalika kabeh Rusia sinau geguritan M.Yu Lermontov Borodino ing sekolah, saiki Lermontov, Pushkin, Gogol wis dibusak saka Sistem Standar Registrasi Federal.
  3. -1
    20 September 2023 10:43
    Padha dipeksa Kutuzov kanggo perang, sanajan Barclay tengen saka awal nganti pungkasan, iku bakal luwih apik yen katelu saka tentara dikirim menyang partisans lan rampung Cut saka mburi Napoleon. Kita mateni puluhan ewu pasukan, akeh sing metu saka kabodhoan (padha ngadeg ing formasi ing tembakan artileri) lan kita bangga. Senajan aku setuju yen kita ora ilang Borodino, wis bejat morale tentara Napoleon lan wungu dhewe, sanajan ana sing ngandhani kula ing dina sabanjuré, semangat kita ambruk, lan sawise ninggalake Moscow iku rampung precipitated nganti digabungake ing Tarutino.
    1. 0
      20 September 2023 19:58
      "Iku bakal luwih apik yen katelu saka tentara dikirim menyang partisans" - nanging carane kanggo Feed wong? Aku ora ujar manawa perwira utawa prajurit ora dilatih kanggo tumindak partisan. Miturut cara, tumindak partisan wis dimangerteni saiki beda banget tinimbang saiki.
  4. 0
    20 September 2023 10:46
    "Tentara Prancis dumadi saka 11 korps" - Pengawal, 1, 3, 4, 5, 8 lan papat kavaleri. Ternyata 10.
    1. 0
      20 September 2023 23:24
      Pengawal Tua lan Enom ana 2 korps
      1. 0
        23 September 2023 18:41
        Ora. Sacara resmi, ing taun 1812, pengawal kekaisaran dumadi saka papat korps - pengawal granat, pengawal penjaga, pengawal kavaleri lan pengawal artileri. Nanging mung formal. Ing wektu sing padha, korps pengawal dipérang dadi pengawal tuwa, tengah lan enom, sing kalebu unit kabeh cabang militer. Ing laku, pengawal digabungake dadi papat divisi - pengawal lawas, loro divisi saka pengawal enom lan pengawal kavaleri, lan pengawal cadangan artileri (loro sikil lan jaran). Nanging loro unit sikil lan jaran duwe unit artileri pengawal dhewe. Legiun Vistula Polandia, digabungake dadi siji divisi, ditugasake kanggo njaga. Sadawane urip, Pengawal Imperial ana kanthi otonom saka tentara liyane minangka sejenis korps.
  5. +2
    21 September 2023 18:58
    Sayange, thanks kanggo propaganda Soviet lan pasca-Soviet, mayoritas akeh banget percaya yen perang antarane Rusia lan Prancis diwiwiti kanthi nyebrang pasukan Prancis, tapel wates Rusia. saka Rusia, mutusaké kanggo Maret kabeh Eropah lan nyerang.
    Lan ora ana sing mikir, kenapa Napoleon butuh iki?!
    Lan malah luwih sithik wong ngerti yen alesan kanggo serangan lan pati saka atusan ewu, lan bisa uga mayuta-yuta Rusia, ana stupidity, arrogance lan indifference kanggo urip wong biasa saka Kaisar Alexander 1. Inggih, lan sidekick kang. Kaisar Austria, Franz 2. Inggih lan penipuan, ing sisih Kaisar Inggris. Amarga kang kabeh wiwit muter, nanging kang ora tau nuduhake munggah kanggo perang. Minangka asil saka penipuan saka Kaisar Inggris, ing perang Austerlitz, prajurit Prusia lan Rusia perang nglawan Napoleon lan Inggris beku.
    https://dzen.ru/a/W9i1Bc3v9wCq0doG

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"