David vs Goliat

16
Thomas Cochrane
Thomas Cochrane


Ing wiwitan tumindak mulya


Jeneng Thomas Cochrane dikenal kanggo saben penggemar crita lelayaran armada. Saka dheweke, para pelukis laut Inggris nulis pahlawane, kayata Horatio Hornblower utawa Kapten Jack Aubrey. Nanging, Lord Cochrane sejatine minangka tokoh sing luwih rumit lan kontroversial.



Thomas Cochrane lair tanggal 14 Desember 1775 ing Ansfield, South Lanarkshire, Skotlandia. Antarane sanak-sedulure yaiku admiral (Alexander Cochrane, Thomas John Cochrane) lan jenderal (Andrew James Cochrane).

Cetha yen karo sedulur sing kaya ngono, karier garu enom mesthine gampang. Kajaba iku, pamane, Alexander, ndhaptar Thomas ing kapal minangka bocah kabin nalika umur limang taun, supaya nalika umure, wong bisa teka ing armada minangka perwira. Praktek iki, diarani "daftar palsu" (false muster), ana ing ngendi-endi ing armada Inggris ing pungkasan abad kaping XNUMX - awal abad kaping XNUMX.

Nanging, ora kudu kaget, amarga, contone, ing Rusia, iki cukup dipraktikake. Elinga yen Alexander Vasilyevich Suvorov sing gedhe didaftar minangka musketeer ing resimen Semyonovsky nalika umure 12 taun, nanging dheweke gabung karo tentara mung ing umur 17 taun.

Kanthi cara sing padha, kabeh kedadeyan karo pahlawan kita, amarga nalika umur 17 taun, dheweke dadi midshipman menyang kapal frigate 28-gun Hind, sing ... diprentahake dening pamane Alexander Cochrane. Kalih taun salajengipun, Thomas lulus ujian lètnan lan diangkat lètnan 8 ing kapal 90-gun baris Barfleur, dhawuh dening Lord Keith.

Kayane karir sampeyan dijamin, apa sing salah?

Nanging, ing Barfleur, karakter Thomas Cochrane pisanan muncul.

Dadi, kapal kasebut teka ing Mediterania ing taun 1798, Lord Keith langsung pindhah menyang posisi laksamana, dadi kepala armada Mediterania tinimbang Lord St Vincent, nanging ing wektu sing padha, lètnan pisanan Barfleur Philip Beaver ... ora nampa promosi. Keith ora ndadekake dheweke dadi kapten, milih dadi komandan, yaiku kapten sementara kapal.

Kasunyatan iku kapal Inggris, njelajah Segara Mediterania, cukup kerep disebut ing Tetouan kanggo pranata, ing tartamtu, padha njupuk ing Papan sapi - bantheng, sapi, wedhus. Beaver, wong saka kulawarga miskin, mrentahake supaya kulit mentah kewan sing disembelih disimpen kanthi ati-ati ing pakunjaran kanggo didol maneh ing Spanyol utawa Inggris, lan ora suwe, amarga ambune busuk saka residu daging sing rusak, mula ora bisa mlebu geladhak ngisor ing kabeh. Iku Cochrane sing nandhang sangsara paling saka iki, kang Beaver digawe tanggung jawab kanggo warehousing lan pengawetan saka kulit iki.

Dadi, ing salah sawijining pertempuran karo Beaver, Cochrane duwe keberanian ngomong yen "Wong-wong sing melu spekulasi kulit mentah ing kapal Skotlandia sing mambu iki (Stinking Scotch Ship), amarga sawetara alasan, ora ramah marang aku". Akibaté, Beaver nesu miwiti nyoba, Cochrane entuk denda.

Ing taun 1800, Thomas lan seduluré Archibald narik kapal perang Prancis Genereux sing rusak, sing dicekel Nelson, menyang pangkalané ing Menorca. Sajrone transisi, kapal ambruk menyang badai, loro Cochranes munggah menyang masts, kaya pelaut prasaja, amarga ana tangan ora cukup, lan ngatur kanggo nyimpen kapal lan nggawa menyang panggonan.

David vs Goliat
Kapal 74-gun Prancis Genereux

Kayane - uga, iki prestasi nyata. Mungkin karir sampeyan bakal munggah?

Nanging Sir Thomas ora bakal dadi Sir Thomas yen dheweke ora nandhang skandal maneh.

1801, Malta, wis dicekel Napoleon. Cochrane, antarane perwira enom liyane, diundang kanggo bal lan mutusaké kanggo pindhah menyang ing sandhangan saka pelaut biasa. Ing lawang mlebu, dheweke dicegat dening perwira Prancis sing nindakake tugas portir, lan ujar manawa ora bisa mlebu bal ing wangun iki. Menapa malih, mistating Thomas minangka pelaut, piyambakipun ngiringi tembung karo jotosan saka sarung pedhang ing ngisor mburi. Thomas, tanpa mangu-mangu, ngisi wong Prancis karo pancing saka sisih kiwa, lan ngremehake mbuwang "Merde". Esuke ana tandhing, ing ngendi Cochrane nembak wong Prancis ing pupu, dene peluru mungsuh rada tatu Thomas ing sisih.

Brig Speedy


Sawise kedadeyan kasebut, Kate lan pimpinan armada pengin nyingkirake brawler Skotlandia sanalika bisa, kanthi cepet nggawe dheweke dadi master lan komandan (pangkat penengah antarane letnan lan kapten) lan menehi komando Thomas saka Brig Speedy 14-gun. , ngarep-arep yen dheweke bakal tiwas bebarengan karo dheweke ing pesisir Spanyol.

Persenjataan saka brig kasusun saka sengsara 4-pounders lan rolas setengah-pounder shotguns ing superstructures dek. Cochrane dhewe nggambarake brig kasebut minangka "ora luwih saka parodi kapal perang". Aku kudu ngomong sing kene Sir Thomas sethitik licik - sadurungé Speedy ing printah saka Cockburn, Downman lan Brenton wis dadi balung ing tenggorokan kanggo Prancis lan Spanyol. Ya, prau kasebut alon-alon, sing diarani Speedy ("Cepet") nduweni rasa humor sing keblinger, nanging cukup cocok kanggo pengintaian lan pelayaran. Nanging, Cochrane kasil njaluk spar saka Genereux lan ndawakake masts, nggawe brig luwih cepet.


Brig Speedy[/ center]
Sajrone limang sasi ing taun 1800, Speedy mung nyiksa pesisir Italia lan ditransfer dening Keith menyang pesisir Spanyol kanggo ngganggu pengiriman pesisir ing kana. Kanggo rong sasi, Cochrane meh rampung lumpuh lalu lintas antarane Malaga lan Alicante, lan dadi duri ing ana sing Spaniards mutusaké kanggo miwiti goleki nyata kanggo Cochrane. Ngantisipasi iki, letnan Inggris mutusake nggunakake seni nyamar.

Sawise pirang-pirang dina kerja, dudu brig Speedy, nanging uga brig dagang Denmark Clomer, sing diwenehi tim sing nganggo dialek Skandinavia (matur nuwun kanggo Norwegia lan Swedia ing kru Speedy), gendéra Denmark. , karakteristik pewarnaan Baltik.

Tanggal 21 Desember 1800, Clomer mungkasi ing cedhak Barcelona lan langsung diblokir saka pesisir dening 7 prau Spanyol, lan saka segara dening frigate xebec Spanyol El Gamo 32-gun Spanyol. Ana sing kelangan sirah, nanging Cochrane tetep cukup cetha - pisanan kabeh, dheweke disambut pihak asrama Spanyol ing campuran dhialèk Denmark-Norwegia, lan banjur nuding banner kuning fluttering liwat brig - Spaniards. weruh gendera kuning, mlayu saka kapal ing medeni.

Kasunyatane yaiku yen gendéra kuning diunggahake nalika ana wabah ing kapal - wabah, kolera, disentri, demam - kabeh penyakit iki paling asring teka saka kapal. Kanggo nglindhungi populasi pelabuhan saka wabah kasebut, kapal kasebut ngangkat gendera kuning lan dikarantina ing segara sajrone sewulan sawise mati utawa pulih saka pasien pungkasan.

Lumrahe, prau-prau kapal lan frigat cepet-cepet mlayu, lan Speedy terus njelajah.

Ing pungkasan Maret 1801, Cochrane meh kejiret hadiah ing Port Mahon dening frigate Spanyol, wengi wis cedhak, nanging wong Spanyol ora bisa diendhani, lan bareng wis peteng, Cochrane mrentahake rakit cilik kanthi rakit. salinan mast kapal kang bakal sudo saka brig. Ing sinyal, lampu ndhuwur ing brig dipateni, lan ing rakit padha murup. Akibaté, El Gamo ngoyak rakit, lan Cochrane kanthi bebas tumuju 4 poin ing sisih kidul lan teka ing Menorca kanthi hadiah.

David vs Goliat


Pungkasan, klimaks teka ing tanggal 5 Mei 1801.

Ing dina iki ing Barcelona, ​​​​Speedy miwiti perang karo 6 perahu dayung lan kanthi aman ngliwati, ngarahake luwih akeh kanggo para sekunar nelayan, nalika El Gamo 32-gun ninggalake pelabuhan. Iki minangka frigate-shebeka, yaiku, kanthi janjian - cruiser, nanging nganggo persenjataan shebeki. Iki nggawa bedhil 12-pounder, ditambah loro howitzer 24-pounder. Kru ana 319, dibandhingake karo 54 kanggo Cochrane.

Miturut kabeh kanon, Inggris ora duwe kesempatan. Lan Letnan Cochrane mutusaké kanggo perang, apa maneh, kanggo numpak kapal. Senadyan kabeh adventurism saka pendekatan iki, rencana iki cukup uga panginten metu.

Kasunyatane ana angin sing cukup seger saka kidul, lan Speedy relatif marang El Gamo saka sisih lor. Deck ngisor fregat iki miring menyang banyu, lan ora bisa digunakake ing jarak dawa lan medium, supaya wong Spaniard bisa murub ing Speedy mung obah (nanging iki ngancam yen brig bisa oncat), utawa ing jarak cedhak.

Kanggo mbingungake wong Spanyol, Cochrane mrentah supaya gendéra Amerika dikibarake lan nuntun kapal kasebut langsung menyang fregat. Kapten Spanyol, rubbing tangane, ngenteni brig nyedhaki, nanging ing wayahe pungkasan Cochrane nguripake rudder ing sisih tengen lan ngethok buritan xebec. Gendéra St.

Spaniard nguripake miring lan murub voli, nanging brig wis ana ing zona mati - bal liwat ndhuwur awak kapal. Cochrane kayane tetep karo wong Spanyol - kabeh upaya kanggo pindhah lan nutupi awan inti sing wis ora sopan ora sukses. Spaniards kerep murub, nanging meriam sing mabur luwih dhuwur - iku mokal kanggo ngedhunake bedhil mudhun.

Game kasebut suwene telung jam - Cochrane kaya asu sing nyekel bruwang ing bokong - sampeyan ora bisa mangan, nanging yen sampeyan ngeculake, ora ana potongan asu. Dheweke ora bisa mundur, ngerti banget yen nalika dheweke ana ing jangkoan bedhil El Gamo, brig bakal remuk.

Brig "Speedy" nglawan fregat "El Gamo"
Brig Speedy vs frigate El Gamo

Siji-sijine pilihan yaiku numpak kapal, nanging ing pandang sepisanan, iki minangka keputusan sing luwih bodho - sawise kabeh, wong Spanyol duwe kauntungan 6: 1 ing pria. Nanging, Cochrane mutusake kanggo mlebu kabeh.

Dheweke dhawuh supaya tim kasebut nggosok raine nganggo gabus (saperangan alesan, percaya yen wong Spanyol bakal luwih wedi marang wong ireng tinimbang wong kulit putih) lan dibagi pasukane sing wis sithik. Dheweke njupuk wong 20 ing prau kanggo mudhun saka sisih gandhewa xebec, liyane kudu mudhun saka buritan.

Wong-wong Spanyol, ndeleng prau-prau nyedhaki gandhewo, kabeh tim padha konsentrasi ing kono. Cochrane ketemu karo resistance sengit, lan, mesthi, detasemen kang bakal matèni, nanging ing wayahe tim isih ing Speedy murub broadside saka buritan lan numpak saka poop.

Spaniards, kejiret antarane loro geni, gupuh. Dheweke ngira yen ana luwih akeh wong ing brig Inggris tinimbang sing sejatine. Sawise 20 menit ing El Gamo, gendéra Spanyol diturunake, lan gendéra St. George munggah.

Sing luwih nggumunake yaiku kerugian - 3 tiwas lan 18 tatu dening Inggris, lan 15 tiwas lan 41 tatu dening wong Spanyol.

Ana crita yen kapten El Gamo njaluk Cochrane mlebu ing laporan yen dheweke ora kudu disalahake kanggo nyerahake kapal kasebut lan nindakake kabeh sing bisa ditindakake. Cochrane, tanpa mikir kaping pindho, nulis kanthi apik: "Perang kaya wong Spanyol nyata!" Sampeyan ora ngerti apa sampeyan ngalem utawa scolded.

Sawise perang


Lelampahan Cochrane telulas sasi enggal rampung ing tanggal 3 Juli 1801, nalika telung kapal Prancis saka baris ing komando Laksamana Charles-Alexandre Linois nangkep dheweke. Kapten Prancis kerep njaluk saran marang Cochrane.

Wong Skotlandia kasebut banjur ngelingi carane sopan lan sopan wong Prancis sadurunge dheweke didol kanggo kapten Prancis ing wulan Agustus:

"Aku ngomong karo Kapten Pallière ing kabine nalika lètnan Prancis nglaporake munculé gendéra Inggris ing Cape Cabrita, lan ora suwe banjur mast lan layar skuadron Inggris katon. Kita langsung pindhah menyang buritan, nalika kaget Prancis nalika ndeleng skuadron sing luwih gedhe dadi jelas. Kapten Pallier takon marang aku: "Apa aku mikir yen serangan bakal ditindakake, utawa yen pasukan Inggris bakal jangkar ing Gibraltar?" Aku mangsuli, "serangan mesthi bakal ditindakake, lan kapal Inggris lan Prancis mesthi bakal teka ing Gibraltar sadurunge bengi."

Nanging babagan El Gamo?

Koran raged, ngluhurake Cochrane, nanging rauh ana kasepen, kebak bingung, nalika padha ngerti sing El Gamo ora dituku dening Royal Nevi ing pangkat, nanging diwenehi kanggo ... panguwasa Aljazair, lan hadiah dhuwit kanggo Pelaut sing cepet dibayar kanthi nilai residual (sing mesthine minangka fregat nalika perang Nandhang sangsara).

Menapa malih, Cochrane ora diwenehi gelar kapten ing perang iki, sanajan kabeh kanon dheweke pantes. Paling kamungkinan, ing kasus iki, kaya ing liyane, Cochrane bisa uga matur nuwun ilat kang dawa. Nanging perang, mesthi, dheweke perang apik. ayu banget.

"El Gamo" ing gendéra Inggris
El Gamo sadurunge nyerah

Dheweke bali menyang armada Cochrane ing taun 1803, ing ngendi, kaya-kaya moyoki, dheweke diwenehi komando saka sloop Arab 22-gun, sing, ing ekspresi figuratif Sir Thomas, "bisa wae nglangi mung miring", nanging malah. ing sloop kuwi Cochrane nuduhake awake minangka sailor banget. Nanging kuwi crita sing beda.

Pustaka:
1. James, William "The Naval History of Great Britain", Volume 5, 1808-1811 - London: Conway Maritime Press, 2002 (1827 reprint).
2. Clowes, William Laird "The Royal Navy, A History from the Earliest Times to 1900", Volume V - London: Chatham Publishing, 1997 (1900 reprint).
3. Julien Lafon "Histoire des brûlots de l'île d'Aix" - Paris, Aymot, 1867.
4. Harvey, Robert "Cochrane: The Life and Exploits of a Fighting Captain" - London: Constable, 2000.
  • Sergei Makhov
  • https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons, https://media.mutualart.com/Images/
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

16 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +5
    5 September 2023
    Sampeyan bisa uga ora bisa nulis artikel sing menarik babagan Thomas Cochrane. Wong sing nggumunake. Nanging iki karaktere.
  2. +1
    5 September 2023
    Crita sing apik: Wong gedhe mesthi duwe watek sing ora sopan ...
  3. +5
    5 September 2023
    Iki minangka frigate-shebeka, yaiku, kanthi janjian - cruiser, nanging nganggo persenjataan shebeki.

    Fitur saka jinis fregat ing armada Spanyol yaiku anané senjata pendayung tambahan saka 8 nganti 16 dayung ing kapal.
    Jenis kapal sing paling cedhak ing armada domestik yaiku akat utawa gemam.


    Matur nuwun kanggo artikel kasebut, dheweke pancen wong legendaris! Sayange yen siklus babagan nasib Orbi durung diterjemahake kanthi lengkap ing basa Rusia.
    Apik kanggo kabeh!
    1. +4
      5 September 2023
      Iki minangka frigate-shebeka, yaiku, kanthi janjian - cruiser, nanging nganggo persenjataan shebeki.

      Ana ing xebec, nanging kanthi layar lurus, kaya frigate, mula jenenge - xebec - frigate. Aku ora nemokake anane oars ing sembarang gambaran saka jinis kapal.

      1. +4
        5 September 2023
        Penulis iku kosok balene. Aku uga panginten sing karo sails oblique shebechny ageng, Spaniard ketoke kanggo nguripake akeh luwih cepet saka Inggris. Nanging ing gambar ing artikel, layar uga lurus.
        1. +4
          5 September 2023
          Penulis iku kosok balene.

          Penulis mung ora ngerti proses terjemahan. Ora nggumunake, jinis kapal iki, ing tangan siji, digunakake meh eksklusif dening wong Spanyol. Nanging ing literatur basa Spanyol, wong Spanyol uga nyebat jinis xebec iki, kanthi nemtokake, yen perlu, dilengkapi minangka fregat (jaquebe aparejado como fragata).



          Iki minangka ilustrasi saka Los buques menores de la Armada, 1700-1850, bab "Xebecs kanthi layar lurus".

  4. -3
    5 September 2023
    Terjemahan "Mati", babagan acara urip. Penulis, ketoke, kesusu.
    1. +2
      5 September 2023
      Kutipan: kor1vet1974
      Terjemahan "Mati", babagan acara urip. Penulis, ketoke, kesusu.

      Yen tayangan dibutuhake, iku luwih apik kanggo maca babagan Jack Orby. Diterjemahake menyang Rusia paling ora 13 buku.
      1. 0
        20 September 2023
        Jack Oбрlan (Jack Aubrey) Patrick O'Brien
  5. +4
    5 September 2023
    Relatif bubar, film babagan Horatio Hornblower teka. Ngatur pesona.
  6. +4
    5 September 2023
    Makhov saiki nulis kanggo topvar?
    Utawa mung dicithak ulang kanthi jeneng penulis?
    Senajan bubar ndhaftar, apa pancen bener. Mugi dudu artikel pungkasan
    Isih Kozlenko kene.
  7. +2
    5 September 2023
    Artikel gedhe. Nanging, aku ora ketemu wong liya karo Sergei.
  8. +1
    5 September 2023
    Makhov pinter. Tansah seneng maca.
  9. 0
    5 September 2023
    Kutipan saka parusnik
    Sampeyan bisa uga ora bisa nulis artikel sing menarik babagan Thomas Cochrane. Wong sing nggumunake. Nanging iki karaktere.
    Soko kaya Alexander Marinescu lan eksploitasi, ditambah karo rasa ora puas saka panguwasa. Wektu lan kapal beda, nanging ana sing umum bisa dilacak ... nglirik
  10. +1
    6 September 2023
    hi Artikel gedhe. Matur nuwun, Sergey.
  11. 0
    Januari 28 2024
    Yen iki kedadeyan, dheweke uga bakal nulis babagan Skotlandia Robert Crown, sing dadi laksamana lengkap armada Rusia, Roman Vasilievich Crown.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"