"Iku ora kanggo apa-apa sing kabeh Rusia ngelingi." Baterei Raevsky

4
"Iku ora kanggo apa-apa sing kabeh Rusia ngelingi." Baterei Raevsky

Raevsky terus:

"Pancen, iki minangka wayahe sing nemtokake manawa aku ora bisa ninggalake jabatanku kanthi pretext. Nalika mungsuh nyedhak lan bedhil saya murub, tembak diwiwiti lan kumelun nutupi mungsuh saka kita, supaya kita ora bisa ndeleng frustasi utawa suksese. Sawise nembak kaping pindho, aku krungu swara saka siji perwira sing karo kula minangka tertib lan ngadeg ora adoh saka kula ing sisih kiwa; bengok-bengok: “Paduka, tulungi awakmu!” Aku noleh lan weruh grenadiers Prancis limalas langkah adoh saka kula, sing mlayu menyang redoubt sandi karo bayonet maju. Kanthi kangelan, aku mlaku menyang swiwi kiwa, sing ngadeg ing jurang, ing ngendi aku mlumpat ing jaran, lan, nunggang menyang dhuwur ngelawan, aku weruh carane jenderal Vasilchikov lan Paskevich, minangka asil saka pesenan aku wis diwenehi. kesusu ing mungsuh ing wektu sing padha; carane Jendral Ermolov lan Count Kutaisov, sing teka ing wayahe lan njupuk printah saka batalyon saka Resimen 19 Jaeger, disabetake lan rampung Smashed sirah saka kolom iki, kang wis ana ing redoubt. Dumadakan nyerang saka loro flanks lan langsung, kolom Prancis iki overturned lan ngoyak menyang jurang banget, ditutupi alas lan dumunung ing ngarepe baris. Mangkono, kolom iki nandhang kekalahan lengkap lan komandhane, Jenderal Bonamy, ditutupi tatu, dicekel. Ing sisih kita, Count Kutaisov tiwas, lan Ermolov ngalami geger otak sing abot. Aku pracaya yen mungsuh dhewe ana sabab saka Gagal, dening ora ngatur cadangan kanggo ndhukung kolom arep ing serangan.



Ora mung Korf, ing ngisor siji prajurit kavaleri, ora nulungi infanteri ing kasus iki: iki minangka kesalahan ing crita Buturlina. Sawise sukses iki, aku mrentahake supaya kabeh baterei dibalekake menyang urutan sadurunge, lan aku dhewe menyang Semenovskoye, ing kana aku nemokake Konovnitsyn, Saint-Priest lan Jenderal Dokhturov, sing njupuk Panggonan Pangeran Bagration. Saint-Priest ngalami geger otak sing parah ing dhadha nalika Pangeran Bagration tatu. Ora ana apa-apa ing kana, aku bali menyang redoubt; nanging dheweke nemokake para penjaga sing wis ana ing komando Jenderal Likhachev. Korbanku buyar, nganti akhir perang aku meh ora bisa ngumpulake 700 wong. Esuke aku uga ora luwih saka 1500. Salajengipun, bangunan iki rampung liyane wektu; nanging banjur ora ana apa-apa sing kudu ditindakake."

Raevsky uga umum. Saka crita Paskevich, kang divisi 26 mbelo baterei Raevsky, kita sinau sing divisi kang "liwat jam"katahan Prancis ing grumbulan ing pendekatan menyang baterei lan"Mung ing jam 10 mungsuh bisa nyingkirake bedhil lan mlebu ing dhataran langsung ngelawan baterei gedhe.", ing ngendi dheweke wiwit baris ing kolom kanggo nyerang baterei. Akibaté, "luwih saka jam" liwati saka wayahe Bagration tatu nganti serangan nyata ing baterei Raevsky wiwit.

Paskevich terus:

"Ndeleng yen mungsuh wis siyap nyerang, [aku] metu nemoni dheweke karo resimen liyane saka divisiku, ngumpulake penjagaku, nyelehake pasukan ing loro-lorone lunette, aku nyelehake resimen Nizhny Novgorod lan Oryol. ing sisih tengen, Ladoga lan siji batalyon Poltava - ing sisih kiwa, lan batalyon Poltavsky liyane kasebar watara benteng lan ing selokan. Regimen Chasseur kaping 18, 19 lan 40 dumunung ing mburi lunette ing cadangan.

Senadyan tembakan artileri Rusia, divisi kasebut maju. Sanajan [kita] kalah karo mungsuh, aku bisa nahan serangan mungsuh kanthi aman. Pungkasane, nomer unggul meksa aku mundur kanggo ngatur resimen sing saya kurang.

Saka laporan Kutuzov:

"Mungsuh nguatake saben menit nglawan titik iki, sing paling penting ing kabeh posisi, lan ora suwe, kanthi pasukan gedhe, dheweke lunga menyang tengah kita ing sangisore tutup artileri ing kolom sing padhet, nyerang baterei Kurgan, bisa nyerang. njupuk lan nggulingake divisi 26, sing ora bisa nolak mungsuh pasukan unggul."

Kapten Francois saka Resimen Baris 30 saka Divisi Moran ngandika:

"Baris Rusia pengin mungkasi kita; 30 langkah saka dheweke kita mbukak geni lan pass. We Rush kanggo redoubt ing, menek ana liwat embrasures, Aku mlebu ana ing wayahe banget nalika siji bedhil wis mung wis murub. Artileri Rusia nyerang kita nganggo spanduk lan tuas. Kita melu ing pertempuran tangan-tangan-tangan lan nemoni mungsuh sing nggegirisi ... Resimen kita dikalahake ... Jendral Bonamy sing wani, sing perang kabeh wektu ing kepala resimen, tetep ana ing keraguan: dheweke nampa 15 tatu. lan ditawan dening Rusia.

Aku wis melu luwih saka siji kampanye, nanging aku ora nate melu ing urusan getih lan karo prajurit sing tangguh kaya Rusia.

Ayo ditambahake yen ing perang kanggo baterei Raevsky, Kapten Francois dhewe lan jenderal divisi Moran padha tatu.

"Saka 4100 wong ing resimen," tulis Francois, "mung 300 sing slamet."

Saka sisih artileri, sing ngusir serangan mungsuh ing baterei Raevsky, kita duwe bukti letnan kapindho perusahaan ringan No. 12 Mitarevsky (ana ing Divisi Infanteri 7 Kaptsevich saka Korps Dokhturov kaping 6); dheweke nulis:

"Sawise ngrebut Borodino, mungsuh nyedhaki batre lan wiwit nembak meriam lan granat. Ing ngarep ana perang bedhil sing kuat lan peluru akeh banget nyedhaki kita ... Ora suwe ana meriam sing kuwat gludhug ing lunette. Perusahaan kita didhawuhi njupuk enem bedhil ing limbers lan menyang Borodino. Sawisé mudhun saka gunung, kita nguripake ngiwa lan, liwat jurang sing rada curam, sanajan jurang cilik, baris karo swiwi tengen menyang Borodino, lan kiwa menyang sisih lunette, mudhun lan siap. Rauh kolom mungsuh ageng katon; mlaku lurus lan tertib saka arah Borodino menyang lunette. Srengenge wis sumunar padhang lan sumunar saka tong minyak langsung katon ing mripat kita. Senajan baterei mungsuh, saka Borodino, cukup siram kita karo meriam, kita ora katon ing; kabeh perhatian kita diuripake menyang kolom, ing ngendi tembakan paling sengit langsung diwiwiti. We murub, baterei ing sisih kiwa kita murub, padha murub saka lunette lan saka konco lunette. Tembakan bedhil ora keprungu maneh, padha klelep dening meriam. Kolom mungsuh maju tanpa nembak. Kayane mung pasukan Napoleon sing bisa maju kanthi cara iki. Nanging pira akeh sing ana ing dalan iki! Nalika nyedhaki lunette, kolom wiwit dadi peteng lan banjur kabeh didhelikake ing kumelun lan bledug, mula, sawise nembak ing kolom meh kanthi acak, kita nguripake bedhil marang mungsuh. Kita ora weruh carane wong Prancis mundur saka lunette, nanging, mesthi, ora minangka urutan sing maju. Ora let suwé ngerti yèn mungsuh ana ing lunette, diusir metu saka kono, malah ana gosip manawa Murat utawa sawetara jenderal wis dicekel.

Nalika iku

"Mayor T*** saka resimen Yeletsk, seneng karo semangat militer, mlayu saka medan perang ing sadawane garis kita, nyatakake marang kabeh wong yen Prancis wis dikalahake lan Raja Naples wis dicekel. Mayor iki lisped sethitik, lan mulane ora sengaja nggawe kita ngguyu karo proklamasi, bengok-bengok kanthi kabeh kekuwatane: "Byats! Padha njupuk Muyat! Nanging Murat khayalan iki yaiku Jenderal Bonamy."
- artileri liyane, letnan perusahaan cahya No. 3 saka brigade artileri kaping 11 saka korps 4, Radozhitsky, nyerat ing memoar. Wis rinci ketoke sepele iki cetha nduduhake apa unanimity diubengi pasukan kita sing perang ing Borodino! Padha perang kaya siji kulawarga gedhe. Lan apa jenis "kamenangan" saka pasukan kasebut bisa dipikirake mungsuh ing Borodino?!

Serangan balik ing baterei Raevsky lan bali diatur dening Ermolov, sing dadi karakter utama saka episode perang iki. Ing laporan marang Barclay, dheweke nulis yen "watara awan"Dikirim dening Kutuzov ing sisih kiwa

"Mriksa lokasi artileri lan ngiyataken miturut kahanan."

Pangareping artileri Tentara 1, Count Kutaisov, ngetutake dheweke tanpa kawruh Kutuzov. Ngliwati tengah tentara, Ermolov, kaget, weruh mungsuh ing baterei Raevsky, "ing kekuatan gedhe wis nesting ing", lan resimen Jaeger kita,"mundur discordantly" Sadhar pentinge panggonan iki minangka tombol kanggo kabeh posisi, Ermolov langsung mutusaké kanggo bali baterei.

"Aku butuh keberanian lan rasa seneng, lan aku bisa nindakake," dheweke nulis. - Sawise mung njupuk batalyon kaping 3 saka Resimen Infanteri Ufa (Divisi Infanteri 24 saka Korps 6. - V.Kh.), Aku mandheg sing mlayu lan nyerang bayonet ing wong akeh ing wangun kolom. Mungsuh mbela awake kanthi brutal, baterei nyebabake karusakan sing elek, nanging ora ana sing ngadeg. Batalyon 3 Resimen Ufa lan Resimen Jaeger 18 langsung mlayu menyang batre. Regimen Jaeger kaping 19 lan kaping 40 ana ing sisih kiwa lan sajrone seprapat jam insolence mungsuh bakal diukum. Baterei ana ing kekuwatan kita, kabeh dhuwur lan lapangan ing sakubenge ditutupi awak, lan Brigadir Jenderal Bonamy minangka salah sawijining mungsuh sing entuk welas asih.

Rong kompi kavaleri Kolonel Nikitin nguatake serangan balik infanteri kita, nembak ing sisih kiwa mungsuh. Kutaisov, sing dadi kapisah nalika counterattack ing sisih tengen, ora bali. Wadyabala padha kaboyong dening mburu mungsuh; Ermolov bali lan disusun ing kolom kanggo nahan baterei. Ing baterei dhewe, dheweke nemokake 18 bedhil lan mung rong biaya buckshot. Kanggo liyane lan setengah jam, minangka Ermolov nyerat, sadurunge rawuh saka divisi 24 Likhachev, kang tetep ing baterei Raevsky, ngganti bedhil, ngatur abdi kanggo wong-wong mau saka prajurit saka Batalyon saka resimen Ufa, lan ngatur pasukan.

Sampeyan kudu ngandika, kanggo mbayangno ukuran nyata saka resistance kita ing sektor iki, sing saka awal banget, ora mung pasukan saka Korps 7, nanging uga pasukan kita liyane dumunung ing tengah posisi kita melu ngusir mungsuh. serangan ing baterei Raevsky. Wis dikenal kanggo kita, Mayor Petrov saka Resimen 1 Jaeger ngandika yen resimen ing wektu iku nyegah mungsuh saka nyabrang Kolocha lan striking "menyang mburi lunette gedhe"

"Sing papat repetitions ditolak dening resimen kita, sing nyebabake karusakan gedhe ing pasukan mungsuh saben wektu."

Banjur, nyerat Mayor Petrov,

"Resimen Jaeger 1 kita, manggoni panggonan ing ngarepe tentara ing confluence saka stream Stonets menyang Kolocha, tumindak ing unit kapisah kanggo nahan pinggir tengen kali iki, kang nduweni nyebrang trep, lan komandan bedhil kita kamulyane, Letnan Konevtsov. lan Ensign Atamansky, nuduhake bédané kacathet, lan Kanthi kabeh pasukan isih, kaping pindho, bebarengan karo Libau Musketeer Regiment diutus ing brigade Kolonel Karpenkov, padha nanggapi ing meksa umum saka mungsuh sing nyerang baterei Raevsky. Nalika perusahaan baterei artileri Kolonel Gulevich, sing manggoni posisi tempur karo kita ing mburi sisih kiwa saka stream Stonets, wis ilang luwih saka setengah wong, mandheg tumindak lan pengin mundur maneh menyang sisih tengen kali. dalan kirim, Kolonel Karpenkov dikirim kula karo loro perwira lan 40 rangking ngisor , sinau sadurunge perang ing Slonim ing apartemen divisional kanggo kasus sing padha ing artileri, karo aku, sawise replenished nomer rangking baterei, menehi sarana. kanggo nerusake geni, dadi aku karo dheweke nganti Karpenkov nimbali aku kanggo kabutuhan sing penting kanggo nindakake serangan ing mungsuh karo kabeh brigade, sing wis ngrebut papan penting ing sisih kiwa kita ... "

Yaiku, dheweke njupuk baterei Raevsky, sing uga ngomong babagan partisipasi Resimen 1 Jaeger ing bali baterei iki. Ing kene, Mayor Petrov uga njlèntrèhaké praktik sing ditindakake ing Borodin saka panggantos sukarela saka abdi sing wis ninggalaké bedhil karo infantri, sing ngidini baterei kita terus operasi.

Murat palsu sing dijupuk ing baterei Raevsky dadi Brigadir Jenderal Bonamy. Dheweke dicekel dening sersan mayor saka Resimen Jaeger kaping 18, Zolotov, lan dheweke diangkat dadi letnan kapindho. Kepala Quartermaster Korps 6 Liprandi, sing kelakon ngancani jenderal Prancis sing ditawan, ngandika:

"Ing wektu iki, saka baterei dhewe, ngendi perang isih ing ayunan lengkap, Kaptsevich dhawuh kula kanggo njupuk Jendral Bonamy kanggo Pangeran Kutuzov, kok, dismounting saka jaran, aku sijine tahanan, tatu dening bayonet ing sisih lan a peluru menyang bathuk, - Aku banjur mlaku. Bonamy cepet-cepet mlayu saka tembakane. Cannonballs Prancis padha saya mabur liwat kita; Aku ora bisa ngetutake kanthi cepet lan nyekel jaran ing kendhali. Bonamy ora nganggo topi, kanthi rai getih, nganggo seragam bordir lan mantel biru nganggo lengen; dheweke katon mendem, terus-terusan ngucapake tembung sumpah minangka prajurit, nanging angel ngerteni sapa sing dituju. Nalika ing dalan menyang komandan utama, ajudan-de-camp ing epaulets perwira markas ketemu aku lan takon: "Apa iki dudu raja?" Sawise mangsuli "Ora!" - dheweke takon: "Endi dheweke? - lan wangsulan "Aku ora ngerti," dheweke bali maneh.

Kutuzov lungguh ing log dawa; rombongan gedhe ngubengi dheweke. Bonamy takon aku sing dadi marshal lapangan. Nanging ing wêkdal punika sang pangeran jumênêng, nyelaki kula, ngandika makatên: “Vous êtes blessé camarade! Apa kowe?” ("Sampeyan tatu, kanca! Sapa sampeyan?") Lan, nolèh, ngandika: "Cepetan dhokter!" Bonamy mangsuli: "Maréchal! Je suis le general Bonamy qui a emporté votre redoute" ("Marsekal! Aku iki Jendral Bonamy sing njupuk redoubt sampeyan."). Mudhun saka jaran karo bantuan saka sawetara ajudan, Bonamy wiwit ngusap getih ing bathuk karo saputangan, muttering soko. Kutuzov nawakake dheweke "Quelques gouttes de vin" ("Sawetara tetes anggur") - sing ditampa kanthi gampang, lan, tinimbang sawetara tetes, dheweke ngombe segelas anggur abang salaka gedhe, sing didhawuhake pangeran kanggo tuangake kanggo aku. .”

Letnan Grabbe, sing banjur jejere Ermolov, nerusake crita:

"Kanggo nyegah kita njupuk keuntungan saka sukses kita, kabeh papan sing dikuwasani dening mungsuh nglawan kita ditutupi karo artileri lan dibombardir kita nganggo grapeshot, granat lan meriam. Satus rong puluh bedhil ing komando Jendral Sorbier (kaya kita sinau saka buletin) mbentuk siji ageng, baterei incessant. Ing sudut sing penting ing posisi kita, geni mungsuh nyabrang, lan efeke ngrusak. Senadyan kasunyatan, infantri kita, ing tatanan nggegirisi, ngadeg ing loro-lorone saka baterei Raevsky. Ermolov ngutus aku kanggo ngandhani infantri sing bisa ngapusi kanggo nyuda efek geni. Kabeh wong tetep ngadeg lan nutup rangking nalika rangking kasebut rusak. Ora ana rasa gumunggung utawa isin. Padha mati ing kasepen. Nalika aku menehi pesenan Ermolov marang siji komandan batalyon, sing ngadeg ing jaran ing ngarepe batalyon, dheweke tumungkul marang kula kanggo ngrungokake luwih apik. Bal meriam sing mlebu remuk lan cipratan getih lan otakku.

Sakcepete sawise aku bali menyang baterei, kita weruh jaran Count Kutaisov galloping tengen lapangan. Dheweke kejiret. Sadel lan stirrup padha getih. Para perwira saka macem-macem wadyabala wis suwe nggoleki dheweke, minangka komandhan kabeh tentara meriem. Ora ana sangsi babagan nasib sing ditindakake, nanging awak ora ditemokake, lan kahanan ing menit pungkasan tetep ora dingerteni. Siji-sijine perkara sing bener yaiku penyesalan universal kanggo dheweke lan cilaka kanggo umume urusan sing diakibatake saka mundhut awal. Dheweke ana ing umur 29 taun lan ing jam kaping 11 saka Pertempuran Borodino, nalika dheweke ambruk tanpa tekan setengah dina saka pungkasan utawa pisanan.

Meh ing wektu sing padha, padha nindakake Pangeran Bagration, sing getihen ...

Ora suwe ... divisi Likhachev nyedhaki kita. Didhukung dening tangan perwira, lara, rusak, misale jek, lumpuh, dheweke dicemplungake menyang baterei. Siji bisa ngandelake jenderal kanggo pangayomane, sing ing posisi awak kaya ngono, urip lan sregep ing siji jiwa, ora ninggalake papan kasebut. Ermolov, wis dipasrahake marang printah, dimaksudaké kanggo pindhah menyang flank kiwa, nalika fragmen granat utawa grapeshot kenek wong ing gulu. Pembuangan Ermolov kudu dadi salah sawijining acara fatal ing dina iki, kanggo dheweke lan kanggo tentara.

Apa sing kita sinau sawise kenalan karo paseksen peserta ing perang kanggo baterei Raevsky? Sing serangan ing baterei dhewe, uga counterattack saka mungsuh sing dijupuk baterei, njupuk Panggonan ing jam 11 dina; sing ing wektu sing padha Bagration tatu lagi dijupuk metu saka paprangan, lan, mulane, kabeh wektu iki perang ing flushes terus. Ana bukti langsung babagan iki. Petugas non-komisi Tikhonov ngandika:

"Buturlin ujar manawa ana mbucal ing cedhak parit Bagrationovsky nalika Bagration tatu. Ana TPA sadurunge lan sawise. Manawa infantri kita bakal pulih lan maju, banjur pasukan kavaleri bakal nulungi infantri, banjur para juru jaran Prancis bakal mlayu menyang mriem lan arep ngethok tentara meriem. Kabèh masalah ora ing mbucal, nanging ing kasunyatan sing cadangan nyedhaki Bagration ing bagean. Nalika nyedhaki, ora ana wong liya kajaba Vorontsov lan Neverovsky. Padha baris munggah ing mburi kita lan tindak menyang tumindak maneh. Grenadier gabungan teka ing kana, kaya sing wis diusir."

«Grenadiers gabungan", sing diomongake dening Petugas Non-Komisi Tikhonov ing kene, yaiku Brigade Grenadier Gabungan 1 (4 batalyon) Kolonel Kantakouzin, sing karo brigade "nyolong sawetara bedhil saka tangan mungsuh” lan tiwas ing flushes. Komandhan batalyon brigade, Letnan Kolonel Albrecht, uga tiba ing kene; Panggonan iki dijupuk dening kapten senior isih Bukarev, sing uga tatu serius lan

"Dheweke tetep ana ing papan perang, ana ing antarane mayat, nganti Providence seneng ngirim bapake 60 taun saka undhang-undhange Bukarev, sing njabat ing milisi, kanggo nylametake nyawane, sing ditindakake dening dheweke. menyang Moskow kanggo mbungkus tatune."

Sing mundur saka sisih kiwa kita ora tindakake sanalika sawise Bagration tatu bukti dening layang Konovnitsyn kanggo bojoné, ditulis dina sawise perang. Ing kana dheweke nulis:

“Divisiku meh ilang. Dheweke ngladeni luwih saka sapa wae. Aku nyopir dheweke kaping pirang-pirang kanggo baterei.

Ayo kula ngelingake sampeyan yen Konovnitsyn sinau babagan cedera Bagration sawise sukses ing serangan balik pisanan. F. Glinka ngutip tembung saka salah sawijining veteran Perang Patriotik 1812, sing uga bisa ngomong babagan durasi perang flush:

"Cedhak Borodino kita teka bebarengan lan miwiti njupuk munggah. Nyuntikake awake dhewe sak jam, nyuntikake awak loro ... kesel, tangan nyerah! Loro-lorone kita lan wong Prancis ora ndemek saben liyane, kita mlaku kaya wedhus! Siji sisih bakal ngaso lan banjur njupuk maneh. Kita nyuntikake, nyuntikake, nyuntikake! Dheweke nembak ing sak panggonan meh telung jam!”

Kita ora duwe "telung jam ing sak panggonan" perang tangan-kanggo-tangan sengit kuwi ing Borodino ngendi wae kajaba ing flushes. Lan pejabat non-komisi padha Tikhonov ngandika:

"Nalika Bagration tatu, Konovnitsyn wiwit mindhah kita ngluwihi jurang, watara awan. Dokhturov teka sawise. Pasukan infantri Prancis ora nyabrang jurang, nanging padha lungguh ing mburi parit lan ing mburi grumbulan; Kavaleri mlumpat liwat jurang, kesusu ing kita, lan biasane ing pengawal, lan padha nambani wong-wong mau, lan dangu padha kelingan kaya apa sing nyerang pengawal. The cuirassiers lan chasseurs padha digawa mati Gusti Allah pirsa ngendi. Kapten kita tatu, mula ana perwira sing ora ditugasi lan prajurit papat nggawa dheweke supaya dibanthel, lan aku kalebu ing antarane para kuli. Kita ketemu cuirassier Prancis sing mati ing mburi baris kapindho.

Adhedhasar totalitas kabeh bukti ing umum (supaya ora nyebutake ing kene kanthi lengkap), mundur saka pasukan kita saka flushes ngluwihi jurang Semenovsky pancen kedadeyan "dadi, watara noon" Lan, mesthi, wektu iki - saka jam 9 nganti awan - ora bisa nuduhake kelainan pasukan utawa pimpinan pasukan. Ayo kita ngomong maneh yen pasukan kita ing Borodino ora ngupaya kawilujengan, nanging ngupaya perang, perang kanthi inspirasi lan rela ngorbanake nyawane kanggo apa sing didegake - kanggo Iman, Tsar lan Fatherland. Lan yen bisa mundur, mesthine ora amarga kelangan semangat utawa frustasi, nanging mung saka dhawuhe para atasane. Lan kita bener nemokake prentah kasebut.

Perwira Quartermaster Shcherbinin, ing komentar babagan sejarah Perang 1812, Bogdanovich nyerat:

"Sawise Bagration dikalahake dening peluru, Konovnitsyn ngajak Raevsky, sing ana ing tengah, kanggo njupuk komando tentara kasebut lan dikirim menyang Kutuzov kanggo njaluk bala. Kutuzov ora gelem lan ngangkat Adipati Wirtemberg minangka pangareping. Nanging banjur diangkat Dokhturov lan ing wektu sing padha ngirim Tolya kanggo takon bab kemajuan perang.

Shcherbinin ora nyebutake alesan kanggo owah-owahan dadakan Kutuzov ing keputusane nalika milih komandan pasukan ing sisih kiwa sawise Bagration tatu. Kita nemokake jawaban ing memoar Mikhailovsky-Danilevsky:

"Nalika Pangeran Kutuzov ngerti babagan tatu Pangeran Bagration, dheweke ngirim Adipati Wirtemberg menyang sayap kiwa tentara kanggo mriksa apa sing kedadeyan ing kana lan nglaporake marang dheweke. Satekane ing kana, Sang Adipati dhawuh marang wadyabala supaya mundur, nanging nalika marshal lapangan weruh iki, dheweke dadi nesu, "lan banjur ngutus Dokhturov kanggo ngganti Adipati ing sisih kiwa, menehi pitunjuk ing ngisor iki: "Senajan Pangeran Wirtemberg nitih ing sisih kiwa, sanajan iki sampeyan duwe dhawuh marang kabeh sayap kiwa tentara kita lan Pangeran Wirtemberg dadi bawahan sampeyan. Aku nyaranake supaya sampeyan tetep nganti aku nampa prentah kanggo mundur.

Wektu pesenan sing diwenehake marang Dokhturov ora kasebut, nanging Dokhturov dhewe ujar manawa "kapisah ing swiwi kiwa ing 11 esuk"Lan, miturut paseksi Liprandi,

"rada sadurunge baterei Shulmanovskaya (baterei Raevsky - V.Kh.) dijupuk dening Bonami. Dheweke wis mlaku nyedhaki dheweke.

Yaiku, Dokhturov pindhah menyang sisih kiwa sadurunge Ermolov, lan yen kita ngelingi sing rauh sawise iku (ketoke amarga kasunyatan sing Ermolov ora tekan panggonan kang) Kutuzov dikirim Tolya ing sisih kiwa "takon babagan kemajuan perang", dadi cetha sepira cedhake Kutuzov ngetutake kemajuan perang.

Dokhturov ngandika:

"Sawise tekan ing kana (ing sisih kiwa - V.Kh.) Aku nemokake kabeh ing kebingungan gedhe: jenderal ora ngerti sapa sing bakal nampa pesenan, lan serangan mungsuh terus-terusan. Pangeran Alexander saka Virtemberg, sing Pangeran Mikhail Illarionovich, sawise tatu Pangeran Bagration, dikirim menyang flank iki, mung teka ing kono; dheweke ora duwe wektu kanggo ngerteni kanthi rinci babagan kahanan lan mula ora bisa nerangake apa-apa marang aku. Aku nitih kanggo nggoleki pangareping Staff saka tentara kapindho, Count Saint-Prix, lan ketemu wong shell-cingak; Ninggalake paprangan, dheweke kandha marang aku: "Aku banget ora bisa menehi informasi sing sampeyan butuhake." Begjanipun, aku ketemu Jendral Konovnitsyn, sing marem kula ing kabeh. Nalika iku pasukan kita padha mundur."

Mundur iki lan kahanan sing digarisake cukup konsisten karo apa sing ditulis Mikhailovsky-Danilevsky babagan alasan mundur iki, yaiku, kedadeyan kasebut ditindakake kanthi prentah saka Adipati Alexander saka Württemberg, sing, mesthine, nganggep ora bisa nahan flush luwih suwe. . Konovnitsyn, sing "wareg ing kabeh"Dokhturov, ana ing kontrol lengkap saka kahanan: piyambakipun nransfer pasukan ngluwihi jurang Semenovsky, diatur ing kono, diinstal baterei ing dhuwur toko, kang karo geni nahan tekanan mungsuh, lan ing kene dheweke nemokake bagean saka pasukan 2nd. Korps Infantri, sing teka kanggo nguatake sisih kiwa, lan karo sapa, nyerat Konovnitsyn,

"Resimen divisi sing dipasrahake marang aku nganggo bedhil terus-terusan terus ngusir mungsuh. Sauntara kuwi Pak Jendral Infanteri Dokhturov teka, lan aku dadi komandhané.”

Konovnitsyn nambahake

"Iki kedadeyan nganti jam 1 awan."

Saka laporan Kutuzov:

"Iki kedadean apes (the wounding saka Bagration. - V.Kh.) nemen upset tumindak sukses swiwi kiwa kita, kang nganti saiki wis lumahing liwat mungsuh, lan mesthi wis jalaran paling bilai yen, sadurunge rawuh. saka Jenderal Dokhturov saka Infanteri, Letnan Jenderal Konovnitsyn. Kajaba iku, ing wektu sing padha mungsuh nyerang benteng kita, lan pasukan, sing wis mbélani wong-wong mau kanthi wani nganti pirang-pirang jam berturut-turut, kudu nyerah marang mungsuh sing akeh, mundur menyang desa Semenovskaya lan ngrebut wilayah kasebut. dhuwur sing dumunung ing cedhake, sing, mesthi, bakal ilang yen Mayor Jenderal Count Ivelich ora teka ing wektu kanthi komando divisi 17 lan ora nyiyapake baterei sing kuwat, mula bisa mulihake hubungan sing cedhak. sayap kiwa tentara lan Divisi Grenadier 1... Sawisé iku, mungsuh, sanajan sawetara nyoba ing sayap kiwa kita, nanging saben-saben ditolak kanthi kerugian paling gedhe."

Ing kene kita ketemu maneh karo Divisi Infanteri 17 saka Korps 2 Baggovut, lan khusus karo brigade Mr. Ivelich (Ryazan lan Brest infanteri resimen), lan iki maneh nandheske kasunyatan sing pasukan saka sisih tengen kita "tansah teka ing wektu ngendi Kutuzov diarahake" Lan Liprandi nambahake

"Nalika perang maju, posisi kita dhewe mlebu ing wates kasebut, yaiku, antarane Gorki lan Utitsa, ing ngendi para kritikus pengin nyakup nalika wiwitane dikuwasani."

Mung, ayo njlentrehake, "ora dhewe," nanging sesuai karo rencana Kutuzov.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

4 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +4
    25 September 2023
    Kita elinga, wong-wong sing tembung MOTHERLAND dudu tembung kosong, elinga!
    Ana akeh perkara sing ora kudu dilalekake, yen ora, kita bakal mandheg dadi awake dhewe!
  2. +1
    25 September 2023
    matur nuwun. Miturut cara, pungkasan wektu aku ora langsung sok dong mirsani sing iki seri saka artikel.
    Mulane, pitakonan kanggo penulis yaiku pira jumlah total? Aku mung seneng maca ing siji gulp.
  3. -1
    25 September 2023
    "Saka 4100 wong ing resimen," tulis Francois, "mung 300 sing slamet." - kanggo pitakonan saka kapercayan ing memoar peserta ing acara. Divisi 1 Moran, sing kalebu resimen baris kaping 30, duwe tenaga 1812 hp nalika dibukak ing taun 12. Ing tanggal 800 Agustus, telung dina sadurunge Borodino, ana 21 wong, yaiku. suda setengah. Ing wiwitan perusahaan, Resimen Line 6 dumadi saka 300 perwira lan 30 pangkat ngisor. Sajrone serangan ing Smolensk piyambak, resimen ilang 93 wong tiwas lan tatu. Yen kita nganggep mundhut hp kanthi proporsi sing padha. rak karo mundhut hp divisi, banjur ing dina Perang Borodino kudune kira-kira 3715 wong.
  4. 0
    Januari 3 2024
    Ermolov ngutus aku kanggo ngandhani infantri sing bisa ngapusi kanggo nyuda efek geni. Kabeh wong tetep ngadeg lan nutup rangking nalika rangking kasebut rusak. Ora ana rasa gumunggung utawa isin. Padha mati ing kasepen.

    Sapa sing bisa nerangake marang aku makna episode iki?
    Bodho ngadeg minangka target ing tembakan artileri - apa iku?...
    Dheweke dhewe ora mikir ngapusi kanggo nyuda kerugian lan njaga efektifitas pertempuran, lan uga ora ngetutake perintah Ermolov!
    Endi akal sehat ing kene?! Mati meneng? . . . . . . .
    Aku ora ngerti.
    Episod sing padha diulang kaping pirang-pirang sajrone Perang Krimea lan dadi sabab saka korban sing ora adil ing pertempuran Alma lan Inkerman.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"