Saka nyalin kanggo pangembangan dhiri. Akar asing sistem anti-tank Iran

8
Saka nyalin kanggo pangembangan dhiri. Akar asing sistem anti-tank Iran
Peluncuran roket "Tufan". Foto dening Tasnim News


Ing taun wolung puluhan, Iran ngluncurake produksi sistem rudal anti-tank dhewe. Nganti saiki, industri kasebut wis nggawe lan ngasilake akeh model lan modifikasi senjata kasebut. Ing wektu sing padha, sawetara sistem anti-tank Iran asale saka manca - padha langsung disalin saka conto manca utawa digawe kanthi mripat ing produk wong liya. Pendekatan iki ngidini kita nglumpukake pengalaman lan kawruh kanggo nggawe proyek kita dhewe.



Impor lan nyalin


Ing awal seventies, Iran, banjur dikuwasani dening Shah, dadi salah siji saka panuku asing pisanan saka Amérika BGM-71 TOW generasi kapindho man-portabel / portabel ATGM. Sadurunge Revolusi Islam lan pecah saka hubungan karo Amerika Serikat, tentara Iran ngatur kanggo ndarbeni nomer akeh produk kuwi. Ing wektu iku, TOW minangka senjata anti-tank paling efektif sing kasedhiya kanggo infanteri Iran.

Sajrone perang karo Irak, tentara Iran aktif nggunakake sistem anti-tank ana. Ing wektu sing padha, pasokan kompleks lan rudal sing diimpor terus saya suda, lan kudu golek panggantos. Ing babagan iki, ing separo pisanan taun wolung puluhan, pesenan muncul kanggo nyalin lan ngasilake BGM-71 Amerika.


Launcher "Tufan". Ing latar mburi ana ATGM Iran liyane. Foto Fars News

Sajrone sawetara taun sabanjure, perusahaan saka Organisasi penerbangan Industri Iran nindakake desain sing dibutuhake lan karya liyane. Ing taun 1985-87. salinan Iran saka "Tou" tekan test, lan miturut asil sing, iki sijine menyang layanan. Ing taun 1987, ATGM anyar "Tufan" ("Typhoon") pisanan ditampilake kanggo umum, lan produksi lan pangiriman kanggo pasukan enggal diwiwiti.

Produksi dhewe saka analog TOW bisa kanggo nutupi kabutuhan tentara kanggo senjata anti-tank. Kajaba iku, ing eighties digawe landhesan kanggo pembangunan mangsa. Asli "Tufan" wis dikembangaké, minangka asil kang ana bab rolas modifikasi saka Komplek karo fitur tartamtu lan beda. Sajrone nambah desain, sawetara peluncuran tambah lan kualitas pertempuran apik.

Kaping pisanan, mung babagan nyalin kompleks sing wis rampung, lan mulane karakteristik kinerja lan kemampuan Tufan lan TOW bertepatan. Ing proyek modernisasi anyar, sawetara rudal digawa nganti 5-6 km, lan hulu ledak kumulatif wis ditingkatake utawa diganti karo biaya jinis liyane.


Rudal saka kulawarga Tufan. Foto dening Mehr News Agency

Ing upaya kanggo cepet ketemu karo kabutuhan tentara, Iran ing agêng-eighties dituku saka negara manca loropaken sistem anti-tank hotspot saka generasi pisanan 9K14 "Malyutka" produksi Soviet. Komplek iki dibedakake kanthi kesederhanaan desain, lan perusahaan saka Organisasi Industri Pertahanan ditugasake kanggo nyalin.

Produksi serial ATGM "Raad" ("Thunder") wiwit ing taun 1988, lan dheweke meh bebarengan karo tentara "Tufan". Loro kompleks kasebut nglengkapi saben liyane lan ngidini entuk kapabilitas sing dibutuhake ing tingkat biaya sing cukup. Miturut macem-macem sumber, sistem anti-tank Raad diprodhuksi nganti awal taun XNUMX-an, sawise perakitan kasebut dibatesi amarga wis rampung lan ngeculake sistem sing luwih maju ing tingkat produksi sing dibutuhake.

Produk Raad wiwitane minangka salinan lengkap saka Mayutka Soviet, nanging mengko desain roket lan aset lemah dirampungake lan ditingkatake. Dadi, roket Raad-T nampa warhead tandem, lan banjur dikembangake peluncur karo piranti kontrol semi-otomatis. Nalika njaga karakteristik sawetara, iki bisa nambah akurasi lan linuwih target target.


Komplek "Raad" ing museum. Foto Fars News

Lisensi resmi


Kapentingan Iran ing sistem anti-tank Soviet ora winates ing Malyutka. Dadi, miturut sumber manca, ing awal nineties, Iran dhawuh langsung saka Rusia nomer tartamtu saka generasi kapindho 9K113 "Kompetisi" Komplek. Kajaba iku, ing wektu sing padha, dheweke entuk lisensi resmi kanggo produksi senjata kasebut kanggo tentara dhewe.

Ketoke, nalika nguwasani produksi ATGM anyar, Organisasi Industri Penerbangan Iran ngalami kesulitan tartamtu. Amarga iki, produksi massal komplek mung bisa diwiwiti ing wiwitan taun nineties lan rong ewu. Versi Iran saka "Kompetisi" diarani "Tucson".

Kaya ing kasus sadurunge, sampel asing disalin tanpa owah-owahan sing signifikan. Ing wektu sing padha, ora kaya "Raad" utawa "Tufan", "Kompetisi" Iran ora luwih apik. Ketoke, pelanggan mutusake kanggo ngembangake sistem anti-tank liyane lan nggawe conto anyar.


Launcher ATGM "Tucson" / "Kompetisi". Roket ora diinstal. Foto Fars News

Adhedhasar gagasan


Ing 2012, industri Iran pisanan diwenehi sistem anti-tank portabel paling anyar "Dehlaviye" (pemukiman ing provinsi Khuzestan, cedhak kang perang aktif njupuk Panggonan ing 1980). Penampilan lan karakteristik prodhuk iki nuduhake salinan kompleks 9K135 Kornet Rusia. Nanging, pihak Iran nolak nyalin lan ngomong babagan pembangunan mandiri. Nanging, iku ora tanpa nggunakake gagasan manca.

Ing mangsa ngarep, kompleks Dehlavie aktif dikembangake. Ora ana sing ngerti babagan modernisasi rudal, nanging peluncur wis bola-bali diowahi lan piranti anyar digawe. Dadi, piranti optik anyar dikenalake, kalebu. karo saluran wengi. Versi peluncur portabel kanggo rong rudal wis dikembangake. Kapentingan banget yaiku produk Piruz - instalasi kontrol remot otomatis sing nggawa rong TPK kanthi misil. Instalasi kasebut diusulake kanggo dipasang ing macem-macem operator, kayata kendaraan lapis baja.


Komplek "Dehlavie" Déwan lan rudal serial. Foto dening Mehr News Agency

Ing babagan ciri taktik lan teknis, Dehlavie ATGM Iran padha karo Kornet Rusia saka versi pisanan. Komplek iki kalebu roket kanthi kacepetan penerbangan supersonik dhuwur kanthi jarak nganti 5-6 km. Panuntun - dening sinar laser. Warhead tandem kanthi penetrasi paling sethithik 1 m digunakake. Mbok, sawise 2012, industri Iran wis ngrampungake ATGM paling anyar lan ningkatake kinerja.

Saka salinan kanggo pangembangan


Sajrone 35 taun kepungkur, industri pertahanan Iran wis nggawe produksi lan operasi ing tentara sawetara sistem rudal anti-tank kanggo infantri. Kajaba iku, peluncur granat anti-tank, sistem senjata dipandu kanggo tank lsp. Ing wektu sing padha, tren sing menarik diamati ing kabeh arah kasebut.

Ing tataran kapisan, Iran nyoba kanggo njupuk sistem anti-tank manca, sinau lan disalin, njupuk menyang akun kapasitas produksi ana lan kompetensi. Mangkono, versi pisanan saka kompleks Tufan lan Raad digawe. Ing mangsa ngarep, perusahaan Iran nyoba ningkatake conto sing ana, lan uga nguwasani produksi produk manca liyane kanthi lisensi resmi. Iki minangka salinan "Kompetisi" Soviet lan, bisa uga, "Cornet" sing dilisensi.


Peluncur Dehlavie saka sawetara jinis. Foto Mizan Online

Sampeyan kudu nyatet sing proyèk Iran kanggo modernisasi conto rampung, kayata versi mengko saka sistem anti-tank Tufan, banget canggih lan menehi kaluwihan gedhe saka senjata asli. Iki nuduhake yen Iran wis nglumpukake pengalaman lan kompetensi sing dibutuhake supaya bisa maju.

Saiki kita ngomong babagan pembangunan sing mandiri sing ora ana hubungane langsung karo model manca sing wis ana. Dadi, ing jaman kepungkur, Almaz-1 ATGM anyar wiwit ditampilake ing pameran. Iki kalebu rudal entheng sing bisa digunakake karo peluncur portabel wong utawa dipasang dening kendharaan udara tanpa awak. Cetha manawa perdana menarik anyar bakal ditindakake ing mangsa ngarep.

Path kanggo kepemimpinan


Mangkono, sajrone sawetara dekade kepungkur, Iran wis adoh banget lan bener-bener nggawe cabang industri pertahanan anyar. Ing awal eighties, tentara Iran mung bisa gumantung ing akumulasi sistem anti-tank manca, nanging banjur dadi bisa kanggo independen replenish arsenals, kalebu. produk anyar.

Nganti saiki, Iran wis nuduhake kemampuan ora mung kanggo nyalin lan nambah desain manca rampung, nanging uga kanggo nggawe desain dhewe. Amarga sifat tertutup saka perkembangan kasebut, potensi kasebut ora dimangerteni kanthi lengkap. Nanging bisa dianggep saiki industri Iran bakal perang kanggo papan ing bunder sempit pimpinan donya ing bidang sistem anti-tank.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

8 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. 0
    5 September 2023
    Saben uwong mesthi nyolong gaman lan teknologi kanggo produksi saben liyane. Klasik saka genre kasebut yaiku nggawe rudal udara-ke-udara Soviet K (R) -13, salinan saka Sandwinder Amerika sing ditawan. http://www.airwar.ru/weapon/avv/k13.html
  2. 0
    5 September 2023
    Komplek iki kalebu roket kanthi kacepetan penerbangan supersonik dhuwur kanthi jarak nganti 5-6 km. Panuntun - dening sinar laser.
    Ryabov bola-bali nuduhake ing "publikasi" supersonik kacepetan "Dehlavie" ... Lan apa alasan kanggo iki? Ya, mbokmenawa ora ana! Kaping pisanan, informasi nyata babagan "Dehlavia" disekresi dening wong Iran ... akeh informasi kasebut minangka asumsi, adhedhasar, kanthi asumsi yen iki minangka "salinan" saka "Cornet", nanging minangka " Cornet" supersonik? belay Sareh, ing "Dehlavie" dipandu dening sinar laser murup ing bokong roket lan tikaman digawe dening sisih muncung kepekso! Skema kasebut, ing pangertene tartamtu, nggawe angel entuk kacepetan supersonik ...
  3. +1
    5 September 2023
    Stopudovo disalin saka Cornet. Hizbullah duwe cornets, lan dipasrahake menyang kanca-kanca Iran kanggo sinau
  4. +3
    5 September 2023
    Paling ora Iran minangka produsen sistem anti-tank independen. Ora ketompo yen dicolong utawa ora. Kajaba iku, sistem anti-tank abot ing kaliber 152mm. Ora ana akeh manufaktur sing kaya ngono ing planet iki. Lan kaya sing dideleng, sistem anti-tank generasi kaping 2 wis dimodernisasi kanthi sampurna lan nusuk kabeh kendaraan lapis baja sing bisa mindhah.
  5. -2
    5 September 2023
    Kutipan: Nikolaevich I
    Skema kasebut, ing pangertèn tartamtu, nggawe angel kanggo entuk kacepetan supersonik.

    Bener.
    Lan kenapa sampeyan downvoted?
  6. 0
    6 September 2023
    Maca buku Zorich. Sesuk perang
  7. 0
    30 Oktober 2023
    موشک های خانواده توفان. عکس از خبرگزاری مهر


    از چپ
    1
    2
    5
  8. 0
    30 Oktober 2023
    M-47

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"