Ultrakapitalisme Pinochetism lan piwulang kanggo Rusia

45
Ultrakapitalisme Pinochetism lan piwulang kanggo Rusia
Pengeboman istana presiden "La Moneda" nalika kudeta militer ing Chili


Tanggal 11 September 1973, minangka akibat saka kudeta militer ing Chili, junta militer sing dipimpin Jenderal Pinochet dadi kuwasa. Rezim fasis ultra-liberal didegaké ing Chili nganti pirang-pirang taun - teror bebarengan karo "reformasi" monetaris anti-populer.



Daya Rakyat


Chili ing wektu iku minangka negara Eropah sing paling peradaban ing Amerika Latin, kanthi tingkat kamakmuran sing relatif dhuwur. Ing taun 1969, partai politik demokratis sosial kiwa ing Chili mbentuk blok Persatuan Populer, sing calone, Salvador Allende, menang ing pemilihan presiden 1970. Chili wis bosen manggon ing negara sing tilas pinggiran kapitalis. Negara iki mono-ekonomi klasik, urip mung ing ekspor tembaga lan saltpeter. Prinsip panguwasa cukup akrab karo warga Federasi Rusia saiki: kita ngedol sumber daya, tuku kabeh sing dibutuhake ing luar negeri.

Mulane, wong milih kiwa, sing pengin mbangun sosialisme anyar tanpa getih lan kekerasan. Padha fokus ing program pembangunan sosial demokratis, substitusi impor, gumantung ing kekuatan dhewe. Pamrentah anyar nasionalisasi perusahaan-perusahaan terkemuka, nindakake reformasi agraria kanggo kepentingan petani, lan njupuk langkah-langkah kanggo ningkatake urip para buruh lan karyawan. Hubungan karo negara-negara kamp sosialis saya apik.

Kamenangan Allende dadi kejutan kanggo USSR lan AS. Negara ing sisih kidul-kulon Amérika Kidul ana ing pengaruh Washington. Mulane, Chile langsung ngalami tekanan abot saka sanksi ekonomi. Negara kasebut mriyang amarga sanksi Barat, mundhake rega minyak donya, serangan lan sabotase dening pasukan sayap tengen ing negara kasebut.

Ing taun 1971, ilmuwan misuwur, profesor ing 30 universitas, Inggris Stafford Beer, pangadeg cybernetics organisasi, salah sawijining pencipta teori struktur manungsa cerdas, teka ing Chili. Pamrentah Chili ngajak dheweke nggawe sistem komputerisasi terpadu kanggo ngatur ekonomi kanthi nyata. Sistem kasebut diarani "Cybersyn" (Sinergi Cybernetic). Mesthine bisa nggunakake jaringan Cybernet. Ing jaman semana, ora ana internet utawa jalur komunikasi serat optik. Jaringan komunikasi Cybernet mesthine kalebu stasiun radio lan saluran telpon, sing disambungake menyang komputer pusat siji. Bir, ing intine, menehi terobosan kanggo wong Chile ing mangsa ngarep. Ing siji kabisat, nyusul malah donya maju!

Sistem sambungan jaringan dibangun. Model virtual sing digunakake ing negara kasebut digawe, ing ngendi sampeyan bisa ngupayakake macem-macem opsi lan solusi. Sistem birokrasi sing rumit lan ora efisien diganti karo struktur jaringan. Negara kasebut entuk tabungan gedhe ing gaweyan, dhuwit lan wektu.

Ing taun 1972, Beer nerbitaké brosur ”Lima Prinsip Rakyat”. Nyatane, iku demokrasi langsung, kekuwatane rakyat adhedhasar teknologi dhuwur sing diduweni kabeh wong. Bir nyengkuyung perang tanpa ampun nglawan golem birokrasi. Kanggo kontak langsung antarane rakyat lan panguwasa lan langsung nanggapi panguwasa marang panjaluke rakyat. Kanggo tanggung jawab pribadi langsung saka pejabat lan wakil pemerintah (kang dadi titik kuwat saka Stalinis USSR).

Bir nyathet:

"Masa depan diwiwiti dina iki!"

Lan luwih:

"Ayo kita mikir babagan masa depan, sing lagi wae diwiwiti. Ayo miwiti ngrancang masa depan kanggo anak putu - masyarakat sing luwih apik! … Masa depan ora dingerteni, ora kudu dadi luwih elek. Kanggo pisanan ing crita wong cukup ngerti kanggo nggawe jenis masyarakat sing diupayakake. Kita kudu mbantu wong ngerti hak pilihan sing diwenehake marang dheweke, lan rakyat dhewe kudu nggunakake ... "


Salvador Allende, 1972

Krisis


Negara iki lungguh ing jarum pasokan impor. Sanalika rega tembaga mudhun, panguwasa anyar nasionalisasi tambang lan blokade ekonomi diwiwiti. Ora ana dhuwit kanggo tuku mobil, suku cadang, utawa barang akeh. Ing Oktober 1972, negara iki disapu dening sing disebut. "serangan nasional" sing diwiwiti dening Konfederasi Pemilik Truk, sing wedi nasionalisasi. Kanthi bantuan jaringan Cybernet, bisa ngatur pasokan panganan menyang kutha lan ngatur transportasi kanthi efisien.

Kanggo ngatasi krisis lan wiwit munggah, perlu kanggo ngencengi sabuk. Mbangun maneh, nyetel produksi anyar. Nanging, mungsuh Allende ora pengin ngenteni, padha ora pengin donya anyar. Iku ditentang dening birokrat resentful, kang parasitism dipun tilar dening sistem Bir, dagang borjuis komprador ing tanah air, bisnis cilik lan serikat pekerja sing ora pengin ngencengi sabuk lan bisa ing cara anyar. Lan Amerika diwutahake bensin ing kabeh lan diobong. Kamardikan nasional Chili, proyek otonomi ing mangsa ngarep, ora nyenengake para pamilik Amerika Serikat lan kelompok TNK-TNB

Allende, wong sing jujur ​​​​lan kuwat kanthi pamikiran sistem sing dikembangake, ndhukung Beer. Nanging, proyèk majeng iki diselani dening kudeta taun 1973. Donya lawas (wakil ibukutha gedhe, pemilik tanah, pejabat lan kasta militèr, orientasi ing Kulon) numpes embrio mangsa. Negara kasebut tetep ana ing pinggiran jagad kapitalis.

Ultrakapitalisme Pinochetisme


Tanggal 11 September 1973, ing ibukutha Chili, Santiago, kudeta militer ditindakake dening tentara, sing dipimpin dening unsur sayap tengen. Présidhèn Salvador Allende lan Pamaréntah Persatuan Populer digulingaké, lan junta militèr sing dipimpin déning Jenderal Pinochet dadi kuwasa. Kabeh partai politik sing dadi bagian saka blok kasebut dilarang, lan anggotane ngalami penindasan sing abot. Allende piyambak tilar donya nalika nyerang istana presiden.

Rezim fasis liberal didegaké ing Chili nganti pirang-pirang taun - teror bebarengan karo "reformasi" monetaris anti-populer ultra-liberal.

Bebarengan karo Augusto Pinochet teka dadi-disebut. "Ekonom Chicago" (siswa Friedman) kanthi metode moneter, privatisasi total lan "pasar" tanpa wates. Mulane, "perestroika-reformers-optimizers" Rusia saka 1990-2000s secara harfiah ngegungake kediktatoran Pinochet lan "ajaib ekonomi" ing balunge rakyat. Plus korupsi elek lan shooting ing stadion. Ideologi obscurantist: "Gusti Allah, tentara lan properti"

Ing dina pisanan, junta numpes kabeh aset resistance bisa. Luwih saka 11 ewu wong dicekel, digawa utamane menyang stadion bal-balan, disiksa lan ditembak. Pasukan punitive Jendral Stark dilakokno ing sisih lor negara. "Elemen subversif" dirusak. Chili padha diteror.

Monetaris ultra-liberal nindakake "terapi kejut." Iki dikenal kanggo warga Rusia wiwit taun 1990-an. Privatisasi lengkap, penolakan peraturan negara, nyuda belanja sosial. Pembelanjaan negara dipotong 10% nalika pindhah, rega dibebasake, pasar dibukak kanggo impor, lan bea cukai dibuwang. Sawetara bentuk spekulasi finansial diidini, lan privatisasi sektor ekonomi negara diwiwiti.


Ketua Junta Pemerintah Chili (1973-1981), Présidhèn lan diktator Chili ing taun 1974-1990. Augusto Pinochet

Degradasi negara


"Sukses" wiwit langsung. Inflasi liar: ing Allende, inflasi ora munggah ing ndhuwur 163% saben taun, lan ing taun pisanan Pinochetism, miturut perkiraan paling konservatif, ana 375%. Pengangguran mundhak saka minimal 2% dadi 20%! Sebagéyan saka populasi malah ora duwe dhuwit kanggo pangan. Lapisan anyar oligarki-plutokrat, financier spekulator, lan wong manca sing cedhak karo kekuwatan langsung dibentuk, sing cepet-cepet ngedhunake awake dhewe saka kasangsaran wong Chili. Padha disebut "piranhas". Lan fasis ultra-liberal nuntut "reformasi" anyar.

Ing taun 1975, Milton Friedman piyambak, pangadeg Sekolah Chicago, teka ing Chili. Dheweke nggawe percoyo Pinochet kanggo mbentuk pamaréntahan tanggung ekonom monetarist. Belanja negara dipotong 27% lan terus dipotong. Ing taun 1980, belanja pamaréntah wis dipotong dadi setengah saka apa sing ana ing Allende. Atusan perusahaan lan bank diprivatisasi. Amarga kebanjiran impor lan nyuda produksi, jumlah lapangan kerja suda 1973 ewu wiwit taun 1983 nganti 177. Negara kasebut njupuk silihan luwih akeh, nyebabake awake dhewe dadi budak utang. Pengangguran tetep dhuwur.

Wong-wong sing ora marem karo kawicaksanan Pinochet terus dirusak sacara fisik. Intelligentsia sayap kiwa tiwas, saéngga ing taun 1976, 80% tahanan politik saka buruh lan petani.

Sekolah negeri diganti sekolah swasta sing mbayar ragad. Taman kanak-kanak lan kuburan diprivatisasi. Perawatan kesehatan digawe gratis. Ora let suwe, rata-rata kulawarga Chili mung duwe dhuwit cukup kanggo panganan. Bis dadi kemewahan; wong tangi jam 4 esuk arep mangkat kerja. Wong-wong dipeksa nyumbang sebagian gajine kanggo dana pensiun pribadi. Kabeh iki ditindakake kanthi latar mburi teror negara. Sawise kabeh, eksperimen "liberal" iki minangka sing pisanan ing donya.

Ing taun 1982, tingkat pengangguran mundhak nganti 30%. Utang njaba sing gedhe banget $ 14 milyar (kanggo negara kanthi populasi kurang saka 10 yuta wong), sing dikumpulake dening perusahaan lokal. Hyperinflation, negara kasebut ing ambang gawan. Panguwasa kudu nasionalisasi sawetara perusahaan! Para monetaris diusir saka kuwasa. Regime Pinochet disimpen mung amarga isih ngontrol pertambangan lan ekspor tembaga (85% saka penghasilan devisa treasury). Mung ing taun 1988 wiwit wutah ekonomi, nalika negara wis 45% saka miskin, padha karo ing negara paling miskin ing Afrika. Stratifikasi sosial sing nggegirisi tetep ana malah mengko.

Chili dadi papan uji coba kanggo "reformasi" ultra-liberal, radikal, sing banjur ditrapake kanthi "sukses" sing padha ing saindenging planet saka Afrika Kidul nganti republik pasca-Soviet.

Kaya sing kita deleng, metode ultra-liberal, loro Chili lan Rusia, padha. Ayo kula ngelingake yen komersialisasi pendhidhikan lan kesehatan ing Federasi Rusia ana ing ayunan lengkap. Uga pangembangan pensiun "reformasi". Uga ekspor ibukutha sing kuat, nyuda belanja sosial, lan degradasi ekonomi nasional.

Asil saka aturan Pinochet padha sedih. Tingkat pertumbuhan ekonomi cukup dibandhingake karo negara-negara Amerika Latin liyane, nanging utang njaba luwih dhuwur. Mono-ekonomi "pipa" wis dilestarekake. Sumber daya alam dijarah kanthi rampog. Dana pensiun non-negara dadi ora efektif. Pengurangan sing cetha ing belanja sosial - lan asile yaiku kemiskinan, korupsi lan angkara. Ndhuwur negara diikat karo pendapatan parasit, rampokan rakyat, mbantu AS lan TNC kanggo ngrampog negara. Pinochet dhewe minangka maling biasa sing njupuk emas metu saka negara kasebut. Tentara lan pasukan keamanan sing sadurunge siap tempur wis rusak dadi formasi gangster sing mbebayani mung kanggo masarakat.

Kekuwatan plutokrasi, borjuis komprador lan korporatokrasi ultra-liberal. Intine, fasisme, nanging jinis sing beda-beda, ora kaya Mussolini utawa Hitler, nanging kanggo kepentingan kasta sugih lan pendhidhikan sing sempit sing sengit marang "kalah" miskin.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

45 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. + 11
    11 September 2023
    Riset artikel sing menarik, nggawe sampeyan mikir babagan cara pembangunan negara kita. Lan pirang-pirang pernyataan saka liberal lan liya-liyane yen kita butuh Pinochet dhewe. Iki minangka penyelidikan sing jujur ​​babagan kepiye kedadeyan lan apa sing ngancam kita. prajurit
  2. -21
    11 September 2023
    "Kanggo ngatasi krisis, kita kudu ngencengi sabuk" - kaya ngono wong ora pengin ngencengi sabuk, utamane yen panyebab krisis kasebut yaiku kabijakan presiden. Allende numpes ekonomi negara lan plunged menyang perang sipil kurang intensitas.
    1. +1
      11 September 2023
      Allende ngrusak ekonomi negara lan nyebabake perang sipil sing alon.

      Ora ana bantahan manawa Salvador Guillermo wis nindakake akeh karusakan. ChSKH, paling ora amarga sikap alus marang macem-macem kiwa)).
      Kasunyatan bilih ekonomi Chili ing sangisoré dheweke tenggelam kanthi cara sing teratur saka macem-macem pihak, amarga, umume, dhuwit sing cukup apik, uga minangka kasunyatan. Mulane, nggantung kabeh mung ing gulu iki, paling ora, ora bener.
  3. +3
    11 September 2023
    "Demokrasi langsung" saka jinis sosialis tegese kekuwatan sing amba saka badan sing dipilih. Lan ora tanpa daya, kaya Duma Negara Federasi Rusia. Nanging sing utama ing kene yaiku kemampuan masyarakat kanggo nggunakake kekuwatan kasebut.

    Yen masyarakat pasif kanggo dekade lan urip ing sembarang hukum, kaya ing Monarki, mesthi bakal teka menyang Pinochetism. Lan Pinochet bakal dadi pahlawan rakyat sing paling gedhe lan paling ditresnani.

    Miturut Senka lan topi. ngguyu
  4. +1
    11 September 2023
    Chili ing wektu iku minangka negara Eropah sing paling peradaban ing Amerika Latin, kanthi tingkat kamakmuran sing relatif dhuwur. Ing taun 1969, partai politik demokratis sosial kiwa ing Chili mbentuk blok Persatuan Populer, sing calone, Salvador Allende, menang ing pemilihan presiden 1970. Chili wis bosen manggon ing negara sing tilas pinggiran kapitalis. Negara iki mono-ekonomi klasik, urip mung ing ekspor tembaga lan saltpeter. Prinsip panguwasa cukup akrab karo warga Federasi Rusia saiki: kita ngedol sumber daya, tuku kabeh sing dibutuhake ing luar negeri.

    Mulane, wong milih kiwa, sing pengin mbangun sosialisme anyar tanpa getih lan kekerasan. Padha fokus ing program pembangunan sosial demokratis, substitusi impor, gumantung ing kekuatan dhewe. Pamrentah anyar nasionalisasi perusahaan-perusahaan terkemuka, nindakake reformasi agraria kanggo kepentingan petani, lan njupuk langkah-langkah kanggo ningkatake urip para buruh lan karyawan.

    Saka baris pisanan, penulis, kanggo sijine iku mildly, nyerat goroh.
    Ing Chili, implementasine konsep negara kesejahteraan, ing ngendi negara nduweni peran kunci kanggo nglindhungi lan ngembangake kesejahteraan ekonomi lan sosial warga negara, penolakan kanggo ngekspor sumber daya lan "panggantos impor karo produksi lokal" diwiwiti ing taun 1920-an.
    Dadi, nalika Allende dadi kuwasa ing Chili, sektor publik ing ekonomi kira-kira 70% - salah sawijining tokoh paling dhuwur ing donya. Ing Amerika Latin nalika iku, Chili mung nomer loro sawise Kuba ing ukuran sektor publik.
    Sanalika rega tembaga mudhun, panguwasa anyar nasionalisasi tambang kasebut

    Ora bener maneh. Nasionalisasi pertambangan tembaga diwiwiti ing pamaréntahan sadurungé
    Allende - Eduardo Gratis. Nalika Allende dadi kuwasa, negara Chili dadi pemilik mayoritas, lan pajak Kennecott lan Anaconda ing Chili ana 85 sen saben.
    saben dolar bathi.
    Bebarengan karo Augusto Pinochet teka dadi-disebut. "Ekonom Chicago" (siswa Friedman) kanthi metode moneter, privatisasi total lan "pasar" tanpa wates.

    Ora bener maneh. Dheweke "teka" luwih awal. Wiwit taun 1950, para ahli ekonomi Chili tindak menyang Chicago kanggo sinau babagan program pertukaran karo Universitas Katolik Santiago. Saka ngendi dheweke bali kanthi yakin yen anggaran kudu seimbang, pasokan dhuwit diwatesi, lan perdagangan liberal. Lan program reformasi dikenal ing saindhenging donya minangka El ladrillo, kang Pinochet tindakaken, disiapake ing Allende.
    Luwih ing teks - bab sing padha, disassembling kabeh - sawetara artikel liyane bakal bisa. Sing paling penting yaiku ora ana katrangan babagan apa ekonomi Chili dikurangi ing Allende. Ing cendhak - bagean liyane saka Samsonism - kang duwe hubungan banget, adoh banget karo kasunyatan Chile.
  5. -2
    11 September 2023
    Artikel kasebut umume bener kajaba kanggo pungkasan. Iki dudu fasisme. Fasisme minangka fenomena sejarah sing beda banget.
    Negara sing nduweni ciri-ciri kasebut kudu diarani liberalisme. Ana akeh negara kaya lan saiki wis ana. Rusia ing taun 90-an minangka negara liberal lan isih tetep sawetara ciri liberal kasebut.
    Kenapa liberalisme? Liberalisme, minangka gerakan ideologis lan politik-ekonomi, rampung ngluwihi kegunaane ing abad kaping 19. Panguwasa liberal, sing ndhelikake slogan-slogan liberal, sejatine ngrusak, ngrusak lan ngrusak negarane kanggo ibukutha donya.
    1. +1
      Desember 4 2023
      Njupuk alangan kanggo maca definisi ilmiah fasisme lan temokake yen ing Pinochet iku fasisme. Kediktatoran teroris sing mbukak saka klompok ibukutha sing paling reaksioner. Apa ana kediktatoran? Was. Apa dheweke mateni kabeh sing ora setuju tanpa repot? Padha matèni. Lan sapa sing tanggung jawab kabeh iki? Ibukutha gedhe ana hubungane karo militer lan politikus.
  6. -2
    11 September 2023
    Judhul kasebut mblusukake, nanging ing teks kasebut, penulis mbenerake awake dhewe kaping pirang-pirang, nyebat fasisme. Ngandelake korporasi, yaiku, monopoli sejatine, yaiku fasisme, definisi yaiku fasisme utawa Nazisme, apa wae sing pengin diarani.
    1. +5
      11 September 2023
      Kutipan saka bingo
      Ngandelake perusahaan, yaiku, monopoli nyatane - fasisme

      Panyerat, sepisanan, sadurunge nulis kaya ngono, kudu ngerteni apa iku fasisme. Lan sampeyan uga ...
      1. +1
        17 September 2023
        Sampeyan bakal kaget, Monsieur, nanging wangun fasisme bisa beda saka wangun sing paling ekstrim, Sosialisme Nasional, lan aku bakal ngelingake sampeyan sing ngedegaken Partai Fasis Italia, Benito Mussolini, sadurunge pembentukan sawijining anggota saka Partai Sosialis Italia, kanggo bentuk fasisme sing luwih alus.
  7. +3
    11 September 2023
    Pamrentah Chili ngajak dheweke nggawe sistem komputerisasi terpadu kanggo ngatur ekonomi kanthi nyata.
    Dheweke nyoba nggawe sistem sing padha ing USSR, nanging dianggep larang banget, nanging pancen larang, ora mung implementasine, nanging uga pangembangan industri anyar, nanging reformasi Kosygin-Liberman ditindakake.
    1. +1
      11 September 2023
      Kutipan: kor1vet1974
      Nanging, padha nindakake reformasi Kosygin-Liberman

      Dheweke ora nindakake. sing wiwit chatting...
    2. +2
      11 September 2023
      Usul Chili "Cybersyn" lan Glushkov iku rada beda. Ngelingi kekhasan fungsi ekonomi nyata Uni, gagasan-gagasane ..... aneh. Siji-sijine sing bisa ditindakake yaiku analogi kondisional Internet. Yaiku sambungan. Nanging kabeh ora murah ing kana. Lan karo impen, Viktor Mikhailovich cukup wedi karo nomenklatura.... Menapa malih, meh kabeh mau)).
      Minangka kanggo "libermanisasi kabeh Rus'" ... Ayo dadi ngomong sing contemporaries saka tumindak ngandika sing Evsei Grigorievich utawa Alexey Nikolaevich, ing umum, ora ngerti negara. Kita ngomong babagan ekonomi nyata..... Lan reformasi iki ora bisa nyebabake apa-apa ing wujude.
      Sing, essno, ora ateges ora perlu reformasi Uni. Perlu, aku malah bakal ngomong, PERLU banget. Nanging .... Kanggo wiwitan, luwih becik ngerti apa sing salah lan, sing paling penting, kenapa ....
  8. +8
    11 September 2023
    Allende salah ing perkara utama - kabeh langkahe setengah ati. Dheweke pancen nyoba lungguh ing kursi loro. Nyoba kanggo introduce unsur sosialisme menyang sistem kapitalis, lan ora break ing ROOT. Nanging kesalahan fatal ana Gagal kanggo njupuk menyang akun pengalaman saka tatanan sosialisme ing USSR lan kanggo nindakake purge total panyengkuyung kapitalisme saka ndhuwur. Ya - iki getih lan penindasan, nanging - minangka praktik nuduhake, ora ana cara liya. Akibaté, wong-wong sing ora wedi getih lan represi menang. Amarga reformasi skala gedhe ora bisa ditindakake kanthi jas putih.
    1. -1
      11 September 2023
      Kutipan saka paul3390
      Allende salah ing perkara utama - kabeh langkahe setengah ati. Dheweke pancen nyoba lungguh ing kursi loro. Nyoba kanggo introduce unsur sosialisme menyang sistem kapitalis, lan ora break ing ROOT. Nanging kesalahan fatal ana Gagal kanggo njupuk menyang akun pengalaman saka tatanan sosialisme ing USSR lan kanggo nindakake purge total panyengkuyung kapitalisme saka ndhuwur. Ya - iki getih lan penindasan, nanging - minangka praktik nuduhake, ora ana cara liya. Akibaté, wong-wong sing ora wedi getih lan represi menang. Amarga reformasi skala gedhe ora bisa ditindakake kanthi jas putih.

      Allende nemokake awake dhewe minangka pimpinan koalisi "kiwa" sing wiyar, sing paling akeh asing karo ide komunis. Allende, ngliwati koalisi, ngupayakake kabijakan "komunikasi" negara kasebut. Iki, ing asas, kawicaksanan khas kanggo komunis, sing dadi kuwasa ing kepala "front populer" sabanjuré, lan banjur ngilangke kabeh "wong lelungan saka Revolusi" saka daya. Untunge, kanca-kanca lelungan lan warga sing prihatin ora kelangan wektu iku.
      1. +6
        11 September 2023
        prinsip kawicaksanan khas kanggo komunis

        Sampeyan bisa uga mikir yen wong liya tumindak salah. Umumé, koalisi kasebut omong kosong, amarga akibate, para peserta kepeksa nggatekake panemu mitrane, mula ora netepi program lan janjine marang para pendukunge.
        1. +5
          11 September 2023
          Kutipan saka paul3390
          prinsip kawicaksanan khas kanggo komunis

          Sampeyan bisa uga mikir yen wong liya tumindak salah. Umumé, koalisi kasebut omong kosong, amarga akibate, para peserta kepeksa nggatekake panemu mitrane, mula ora netepi program lan janjine marang para pendukunge.

          Sampeyan kudu mbedakake apa sing dikarepake lan apa sing bisa. Saenipun, Allende (lan panyengkuyungipun) mbokmenawa pengin mbangun komunisme ing periode limang taun, nanging dheweke dadi kuwasa kanthi persetujuan karo para sentris ing ngendi dheweke ngowahi nafsu kanggo sosialisme kondisional, nanging ora bener-bener nuruti. Akibaté, koalisi tengah-tengen dibentuk ing parlemen, ngirim Allende menyang neraka. Banjur Allende wiwit tumindak liwat dekrit darurat. Panguwasa lokal nyabotase dheweke, utamane sawise kiwa kalah ing pemilihan 1973. Lan banjur Allende nggawe kesalahan fatal nalika dheweke (utawa ora dhewe, nanging komunis karo kang digandhengake) wiwit mbentuk "Red Guard". Tentara ora bisa ngapura iki.
          Bener, kita kudu menehi hak marang Allende - dheweke berjuang nganti pungkasan.
      2. +4
        11 September 2023
        Allende dudu komunis, dheweke dadi sosialis (sosial demokrat), lan dheweke duwe cara dhewe.
        1. +3
          11 September 2023
          Kutipan: kor1vet1974
          Allende dudu komunis, dheweke dadi sosialis (sosial demokrat), lan dheweke duwe cara dhewe.

          Ora perlu. Allende minangka anggota Partai Sosialis Chili, lan dudu Partai Sosial Demokrat Chili. Demokrat Sosial minangka sayap tengen Front Popular lan nganjurake koalisi karo kaum sentris, nanging kaum sosialis, bebarengan karo kaum Marxis lan komunis, nganjurake istirahat karo kaum sentris lan owah-owahan radikal.
          1. +1
            11 September 2023
            Dadi kita ngerti, jebule Allende dudu komunis, kaya sing sadurunge sampeyan ujar. ngguyu
            1. +1
              11 September 2023
              Kutipan: kor1vet1974
              Dadi kita ngerti, jebule Allende dudu komunis, kaya sing sadurunge sampeyan ujar. ngguyu

              Apa Lenin ora ujar manawa sosialisme minangka tahap pertama komunisme?
              Lan kita uga bisa ngelingi kaputusan parlemen Chili padha, kang, bab sasi sadurunge Kudeta, dipuntudhuh Allende saka nemtokke diktator komunis, lan ing tartamtu: expropriation ilegal saka property, patronage saka kriminal, introduksi saka sinau saka Marxisme menyang program pendidikan, nyoba kebebasan wicara, reprisal ilegal lan liyane.
        2. 0
          11 September 2023
          Kutipan: kor1vet1974
          Allende dudu komunis, dheweke dadi sosialis (sosial demokrat), lan dheweke duwe cara dhewe

          Allende campur karo anarkis wiwit cilik. Sinau Marx. Lan sawise dadi presiden, dheweke mimpin Chile sosialisme miturut model Chile.

          Partai Polandia nalika sosialisme diarani Partai Buruh, lan partai Hongaria diarani sosialis. Nanging, iki minangka partai komunis sing sejatine ...
          1. -1
            17 September 2023
            Lan salah sawijining Sosialis Nasional Jerman ...
  9. Eug
    +1
    11 September 2023
    Bir lan Cybersyn banget ngelingi pangembangan Akademisi Glushkov, sing pejabat lan birokrat uga ora wani ngleksanakake, mung USSR ...
    1. +4
      11 September 2023
      Kutipan saka Eug
      Bir lan Cybersyn banget ngelingi perkembangan akademisi Glushkov, sing pejabat lan birokrat uga ora wani ngleksanakake, mung USSR.

      Proposal kanggo nyusun ulang manajemen ekonomi USSR kanthi nggawe sistem otomatis nasional kanggo ngatur ekonomi nasional negara kanthi basis Jaringan Komputer Negara Unified ana ing surat Kitov marang kepala USSR N. S. Khrushchev, sing dikirim. menyang Komite Pusat CPSU tanggal 7 Januari 1959. Ing layang iki, dheweke ngusulake nggawe jaringan komputer multi-tujuan nasional, sing dimaksudake kanggo ngrancang lan ngatur ekonomi ing saindhenging negara. Ing kana, Kitov ngusulake marang kepala Pamrentahan USSR, "supaya kabeh ora ditinggalake," kanggo nggawe badan koordinasi kabeh Uni kanggo pangembangan, implementasi lan operasi kabeh sistem kontrol otomatis ing negara kasebut - "Goskompr ” <...>
      Kepemimpinan USSR sebagian ndhukung usulan-usulan sing ana ing surat Kitov tanggal 07.01.1959/1959/XNUMX - Resolusi gabungan Komite Sentral CPSU lan Dewan Menteri USSR (Mei XNUMX) diadopsi kanggo nggawe komputer anyar lan cepet. panggunaan sing nyebar ing macem-macem bidang ekonomi. Nanging, proposal utama Kitov kanggo ngotomatisasi manajemen ekonomi saka kabeh USSR adhedhasar nggawe Unified State Network of Computer Centers (USNC) ora dianggep ing Resolusi iki. <...>
      Ing musim gugur taun 1959, Kitov ngirim layang kapindho marang Khrushchev, ing ngendi dheweke ngusulake cara kanggo ngurangi biaya negara kanthi signifikan kanggo nggawe Sistem Otomatis Nasional kanggo Ngatur Ekonomi USSR adhedhasar Unified State Electronics Center. Layang kapindho saka Kitov iki ngemot proyek 200 halaman sing luwih radikal sing dikembangake, "The Red Book" - proyek kanggo nggawe jaringan All-Union pusat komputer dual-guna - militer lan sipil, kanggo ngatur ekonomi negara ing wektu tentrem. lan Angkatan Bersenjata USSR ing mangsa perang. Kitov ngusulake, tinimbang nyebarake dana VT ing antarane puluhan ewu perusahaan, institusi lan organisasi USSR, konsentrasi ing Jaringan Negara Bersatu pusat komputer sing kuat ing komando militer. Ing wektu tentrem, pusat kasebut mesthine kanggo ngatasi masalah ekonomi, ilmiah lan teknis nasional kanggo panguwasa pusat lan kanggo perusahaan lan institusi regional. Tugas militer kudu dirampungake yen ana "periode khusus". Pusat komputer sing kuat iki kudu dilayani dening personel militer lan akses menyang pusat kasebut kudu adoh.

      Anatoly Ivanovich Kitov - Pionir ing automation accounting kanggo informasi ekonomi ing USSR. (OGAS)

      Rincian liyane: https://ru.wikipedia.org/wiki/National_automated_system_of_accounting_and_processing_information
  10. -1
    11 September 2023
    Asil saka aturan Pinochet padha sedih. Tingkat pertumbuhan ekonomi cukup dibandhingake karo negara-negara Amerika Latin liyane


    Iku bakal menarik kanggo mbandhingaké Chile lan Venezuela nggunakake tokoh tartamtu.
    Pinochet menang ing Chili lan ekonomi pasar liberal digawe.
    Chavez menang ing Venezuela lan ekonomi distribusi kuasi-sosialis digawe.

    Pengurangan sing cetha ing belanja sosial - lan asile yaiku kemiskinan, korupsi lan angkara.


    Ing taun 2021, upah minimum Chile paling dhuwur ing kabeh Amerika Kidul.
    Ing taun 2021, Chili nduweni tingkat korupsi paling murah nomer loro ing antarane negara-negara Amerika Latin sawise Uruguay (22 ing donya) lan peringkat 25th ing donya miturut Indeks Persepsi Korupsi.
  11. +8
    11 September 2023
    Saka baris pisanan, penulis, kanggo sijine iku mildly, nyerat goroh.

    Apa sing sampeyan duweni ora bener, kanthi gampang, rada luwih, nanging sejatine kedadeyan kasebut ora bener.
    Ing Chili, implementasine konsep negara kesejahteraan, ing ngendi negara nduweni peran kunci kanggo nglindhungi lan ngembangake kesejahteraan ekonomi lan sosial warga negara, penolakan kanggo ngekspor sumber daya lan "panggantos impor karo produksi lokal" diwiwiti ing taun 1920-an.
    Dadi, nalika Allende dadi kuwasa ing Chili, sektor publik ing ekonomi kira-kira 70% - salah sawijining tokoh paling dhuwur ing donya. Ing Amerika Latin nalika iku, Chili mung nomer loro sawise Kuba ing ukuran sektor publik.

    1. Ing taun 1970, sakdurunge Allende dadi kuwasa, properti negara ing Chili kalebu: industri wesi lan baja, produksi lenga lan panyulingan lenga, paling railways, maskapai nasional, lan akeh liyane. kagungane negara kira-kira 40% saka kapasitas produksi kabeh jinis ing negara.. Ora 70%, nanging 40%. Iku rada reget kanggo sampeyan.
    2. Pertambangan tembaga penting banget ing ekonomi Chili. Ing wiwitan kepresidenan Allende, loro produser tembaga utama ing Chili - perusahaan Amerika Kennecott lan Anaconda - nyedhiyakake 20% saka GNP negara. Ing wektu sing padha, dheweke dadi sumber 40% kabeh bathi pajak saka perbendaharaan lan 80% kabeh penghasilan ing mata uang asing.

    Ora bener maneh. Nasionalisasi pertambangan tembaga diwiwiti ing pamaréntahan sadurungé
    Allende - Eduardo Gratis. Nalika Allende jumeneng kuwasa, negara Chili dadi pemilik mayoritas, lan pajak Kennecott lan Anaconda ing Chili gunggunge 85 sen ing saben dolar keuntungan.

    1. Nasionalisasi pertambangan tembaga diwiwiti ing pamaréntahan sadurungé Allende, Demokrat Kristen Eduardo Frei Montalva, nanging pamaréntah Demokrat Kristen entuk 51% saham ing tambang tembaga kanthi mbayar perusahaan Amerika. "biaya mlebu" saka silihan sing diwenehake dening pamrentah Amerika kanggo iki, lan janji bakal mbayar maneh sajrone sawetara taun. .
    2. Yen pajak tekan 85%, perusahaan Amerika nampa paling ora 15% kanggo awake dhewe. Lan saka 85% iki, negara Chile kudu mbayar utang kanggo tuku tambang Chile saka Amerika Serikat.
    Bebarengan karo Augusto Pinochet teka dadi-disebut. "Ekonom Chicago" (siswa Friedman) kanthi metode moneter, privatisasi total lan "pasar" tanpa wates.
    Ora bener maneh. Dheweke "teka" luwih awal. Wiwit taun 1950, para ahli ekonomi Chili tindak menyang Chicago kanggo sinau babagan program pertukaran karo Universitas Katolik Santiago. Saka ngendi dheweke bali kanthi yakin yen anggaran kudu seimbang, pasokan dhuwit diwatesi, lan perdagangan liberal. Lan program reformasi dikenal ing saindhenging donya minangka El ladrillo, kang Pinochet tindakaken, disiapake ing Allende.

    Kesalahan maneh. Padha nyiapake program reformasi ora ing instruksi Allende, nanging ing inisiatif saka mungsuh lan wiwit ngleksanakake ing Pinochet sawise kudeta. Program iki kalebu privatisasi asuransi sosial, obat-obatan, lan liya-liyane.

    Luwih ing teks - bab sing padha, disassembling kabeh - sawetara artikel liyane bakal bisa. Sing paling penting yaiku ora ana katrangan babagan apa ekonomi Chili dikurangi ing Allende. Ing cendhak - bagean liyane saka Samsonism - kang duwe hubungan banget, adoh banget karo kasunyatan Chile.

    Bakal ana sawetara artikel liyane kanggo ngurutake kesalahan sampeyan. Ora bisa dingerteni manawa ekonomi Allende bisa mimpin wiwit dheweke dadi kuwasa sajrone wektu sing cendhak.
    Nanging kabeh wis jelas kanggo bencana sing ditindakake dening ekonomi Chicago Boys kanthi bantuan Pinochet.
    1. 0
      11 September 2023
      Pak, kutipan ing Wikipedia kurang enak.
  12. +2
    11 September 2023
    Iki ngelingake aku babagan Rusia ing sawetara cara. Loro-lorone 90 lan saiki.
  13. -1
    11 September 2023
    Ideologi obscurantist: "Gusti Allah, tentara lan properti"
    Sampeyan, iki ... Alexander ...
    Kekuwatan plutokrasi, borjuis komprador lan korporatokrasi ultra-liberal. Intine, fasisme
    Minangka Ostrovsky nulis babagan iki, Ora iki, nanging sing ...
    Bebener iku apik, nanging rasa seneng iku luwih apik.
  14. 0
    12 September 2023
    ya. Iki crita sing rumit - apa sing bisa dakkandhakake?
  15. +1
    12 September 2023
    Manajemen lan sukses ekonomi Pinochet banget ngelingake terobosan, terobosan, lan liya-liyane.
  16. +2
    12 September 2023
    Kutipan saka Frettaskyrandi
    Pak, kutipan ing Wikipedia kurang enak.

    Sapa sing sampeyan ngarepake?
  17. 0
    12 September 2023
    Iku bakal menarik kanggo mbandhingaké Chile lan Venezuela nggunakake tokoh tartamtu.
    Pinochet menang ing Chili lan ekonomi pasar liberal digawe.
    Chavez menang ing Venezuela lan ekonomi distribusi kuasi-sosialis digawe.

    1. Kabegjane wong Chili yaiku Pinochet lan warisan ekonomine wis ilang luwih saka 30 taun. Ekonomi pasar liberal dheweke nyebabake negara kasebut ngalami bencana ekonomi sing nyata lan para pewaris nylametake negara kasebut kanthi langkah-langkah kuasi-sosialis.
    2. Chavez menang ing Venezuela amarga para leluhure uga nggawa negara kasebut menyang bencana amarga ekonomi pasar liberal.
    Bab sing padha ing Argentina, Peru, Ekuador, Brasil, Afrika, Asia lan liya-liyane - ekonomi pasar liberal wis nggawa 90% populasi donya menyang bilai.
  18. 0
    12 September 2023
    Kanthi panguasa sing apik, inflasi mung 163 persen, lan sing ora apik, 375 persen.
    Lan kita sambat babagan tingkat refinancing 12,5 persen.

    Apa ora ana sing ngelingi babagan 180 persen saben taun? Apa kabeh wong lali babagan gaji karo sepatu bot, pot lan porselen?
    Utawa sapa sing isih urip lan nulis ing komentar yen kabeh apik lan malah slamet kabeh?
    Apa Chubais kudu disalahake? Mungkin dudu Chubais? Mungkin awake dhewe sing disalahake? Dheweke ora melu demonstrasi nglawan kamardikan Rusia saka USSR.
  19. -1
    15 September 2023
    Artikel kasebut kebak karo ora akurat lan distorsi.
    Kayata
    Inflasi liar: ing Allende, inflasi ora munggah ing ndhuwur 163% saben taun, lan ing taun pisanan Pinochetism, miturut perkiraan paling konservatif, ana 375%.

    Penulis manipulates angka, mblusukake maca.
    Ing separo pisanan taun 1973, yaiku, ing Allende, inflasi ana 353%.
    Kajaba iku, mung rong taun kepungkur inflasi ana 22 persen.
    A asil alam saka kawicaksanan populis kiwa Allende.
    Nasionalisasi wis ana ing Chili sadurunge Allende, nanging ati-ati supaya ora medeni investor lan produser.
    Ing versi Allende, nasionalisasi luwih kaya "njupuk kabeh lan dibagi," sanajan sawetara pembayaran kanggo properti diwenehake, sing ora cocog karo pemilik lan investor ing ekonomi.
    Pamilik ternak wiwit nyembelih lan pindhah menyang tetanggan Argentina, kanthi bener wedi direbut. Produksi wiwit ditutup, investasi wiwit ninggalake negara. Padha mundhakaken upah, nanging prices munggah, padha urusan karo wong-wong mau karo kaputusan prasaja - angger-angger administratif, kang pisanan curbed inflasi, nanging wis jalaran karo penutupan produksi lan wutah aktif saka inflasi ing mangsa, lan alamiah, kanggo a kekurangan komoditas lan pasar ireng, ing ngendi ora ana rega liyane.
    Ing wulan Mei 1973, ing pidato presiden ing Kongres, Allende nulis: "Kita kudu ngakoni manawa kita ora bisa nggawe manajemen ekonomi sing cocog karo kahanan anyar, yen kita wis dicekel dening tornado birokrasi, sing ora duwe. alat sing perlu kanggo ngrebut bathi saka borjuis, lan kabijakan redistribusi penghasilan wis ditindakake kanthi kapisah." saka kemungkinan nyata ekonomi"

    Ing pertengahan 1973, ora ana sing bisa mbela Allende ing Chili. Kamar Perwakilan diadopsi resolusi kang nuduh Allende saka aspirasi otoriter lan kepinginan kanggo numpes peran saka cabang legislatif; disregarding pancasan pengadilan lan patronizing kriminal gadhah partai ngatur; ing serangan kebebasan wicara, penahanan, ngantem lan nyiksa, neror populasi kanthi bantuan geng bersenjata, lan liya-liyane.
    Kudeta ing September ora pisanan. Mbalik ing mangsa panas, ana pambrontakan "Tanquetazo" - pemberontakan bersenjata saka resimen tank 2nd saka tentara Chili nglawan pamaréntahan, ditindhes dening wong militèr sing padha sing nggulingaké pamaréntahan Allende ing awal September, lan ditindhes kanthi aktif. partisipasi Pinochet piyambak, sing ditunjuk Allende minangka komandan Santiago lan komandan pasukan darat. Nyatane, sadurunge September, negara iki wis ing verge saka fase aktif perang sipil.
    Minangka asil saka 11 September, istana Allende dibela mung 40 wong nalika kudeta. Ora ana unit militer sing setya marang dheweke ing alam.
    1. 0
      16 September 2023
      Wah, manipulasi sing murah banget.. Piye wae sampeyan langsung mlumpat menyang 73, nanging kanthi andhap asor lan meneng babagan tuwuhing taun 71 lan 72.
      "Ing separo pisanan 1973, yaiku, ing Allende, inflasi ana 353%.
      Senadyan kasunyatan sing mung rong taun kepungkur, inflasi ana 22 persen." - "Pamilik ternak wiwit nyembelih lan mindhah wong-wong mau," etc. miturut dhaptar. Aneh, sing nyepetake inflasi kaya ngono? Miturut versi "pinter" sampeyan - ketoke Allende.

      "Akibat 11 September, istana Allende dibela mung 40 wong sajrone kudeta." - kesimpulan sing apik tenan .. Kaya - "nalika Kennedy dipateni, ora ana wong sing setya marang dheweke ing Amerika Serikat."

      Kanggo artikel sing "kebak karo ora akurat lan distorsi," sampeyan nambahake "kebodhoan" mung ing rong tesis, mula artikel kasebut, kanthi latar mburi "cathetan" sampeyan, katon kaya karya ilmiah sing jero.
      1. -1
        17 September 2023
        Wah, manipulasi sing murah banget.. Piye wae sampeyan langsung mlumpat menyang 73, nanging kanthi andhap asor lan meneng babagan tuwuhing taun 71 lan 72.

        Yen sampeyan ora ngerti, Allende diangkat dadi presiden (ora kapilih) ing November 1970. Lan inflasi munggah sabenere ing dheweke.
        inflasi ana 22,1% ing taun 1971 amarga kontrol rega administratif, ing separo pisanan 1972 mundhak dadi 28%, ing paruh kapindho 1972 iku 100%, lan ing separo pisanan 1973 353%

        Aneh, sapa sing nyepetake inflasi kaya ngono? Miturut versi "pinter" sampeyan, ketoke Allende.
        Iku Allende karo populisme sayap kiwa kayata mundhakaken upah.
        Ing wektu sing padha, penghasilan nyata saka populasi mudhun, sing ora nggumunake amarga kabijakan populis Allende.

        Yaiku, penghasilan nyata saka populasi mudhun kira-kira kaping telu ing Allende.
        Ora nggumunake yen dheweke kelangan kabeh dhukungan sing diduweni ing wiwitan kepresidenan amarga populisme.
        Dadi ora nggumunake yen ing September 1973 ora ana siji-sijine unit militer - ora ana siji-sijia - sing ngomong babagan presiden kasebut, lan dheweke kudu njupuk senapan mesin Castro. Ing sisih Allende, mung pengawal partai pribadine, kalebu militan partai sing dipimpin dening aktivis sayap kiwa Max Marambio, sing dilatih ing Kuba, sing tumindak. Sawise Allende nembak awake dhewe, duta besar Swedia njupuk pengawal partai iki ing perlindungan lan njamin dheweke lunga saka Chili.
        Tuladha sampeyan karo Kennedy pancen omong kosong.
        1. -1
          17 September 2023
          Aku malah ora pengin komentar omong kosong sampeyan.
          Sinau lan pikirake sadurunge nulis:

          "Ing September 15, 1970, sadurunge Allende njupuk kantor, Richard Nixon mènèhi dhawuh kanggo nggulingaké wong. Miturut dokumen Dewan Keamanan Nasional declassified, cathetan tulisan tangan saka Direktur CIA Richard Helms maca: "Mungkin 1 ing 10 kasempatan, nanging Chile kudu disimpen!” worth splurge; ora kuwatir; ora ana intervensi kedutaan; $ 10 yuta kasedhiya, luwih yen perlu; tumindak terus-terusan lan wong sing paling apik sing kita duwe; rencana game; nggawe ekonomi njerit; 48 jam kanggo rencana aksi. digawe nalika wektu rapat Helms karo Presiden Nixon, sing nuduhake kesiapan administrasi kanggo nganakake kudeta ing Chili lan nganti Nixon gelem nglakoni.


          "Ing sajarah anyar, iki, tanpa mangu-mangu, kudeta militer paling berdarah ora mung ing Chili, nanging ing kabeh Amerika Latin. Kertu panggilan bawana iki nganti 1973 lan pirang-pirang taun sabanjure yaiku kudeta militer, pembunuhan presiden lan mung politik. mung ing "Sajrone taun 1960-an, presiden lan pamrentah Brasil (1964), Argentina (1966), Peru (1968), Bolivia (1969) digulingake dening militer kanthi dhukungan aktif saka Amerika Serikat. Ing taun 1973, "epidemi" kudeta militer nyusul Uruguay lan Chili."

          "Kudeta militer ing Chili ing taun 1973 minangka operasi Badan Intelijen Pusat AS. Penindasan brutal marang panyengkuyung Allende lan "manifestasi ideologi sosialis" uga disetujoni dening Amerika Serikat, yaiku kanthi kawruh lan berkah saka Presiden AS Richard Nixon lan Sekretaris Negara - saiki Henry Kissinger, sing isih urip lan bubar ngrayakake ulang tahun kaping 100.


          lsp. Ana akeh dokumen sing mbuktekake yen kudeta kasebut sengaja direncanakake dening Amerika Serikat, lan Amerika Serikat ora ndhelikake iki - "Kissinger -" Kita ora bakal ngidini panyebab Chile mudhun.
          Lan mung wong bodho sing bisa percaya yen dheweke digulingake amarga "penghasilan nyata saka populasi mudhun."
          1. -1
            18 September 2023
            Sampeyan dhewe ora ngerti apa sing sampeyan tulis. Iki dudu taun 70-an ing abad kaping 20, nalika aku uga maca iki ing koran lan malah ing film, aku kelingan nonton babagan iki ing bioskop. Nanging saiki wis liwati rong dasawarsa abad 21, wektune sampeyan ngerteni luwih sithik tinimbang sing ditulis ing koran Soviet.
            "Ing dokumen arsip, operasi KGB iki diarani" Pimpinan, "lan pemilihan Allende ing taun 1970 minangka Presiden Chili diarani" pukulan revolusioner kanggo sistem imperialisme ing Amerika Latin. KGB nduwe peran penting ing kampanye pemilihan - Allende menang kanthi mayoritas suara sing sithik. Ana dokumen sing nuduhake yen KGB mbiayai kampanye pemilihan, mbayar puluhan ewu dolar lan malah nransfer sawetara lambang menyang koleksi pribadine.

            Ing kasunyatan, Allende ora menang kampanye Pemilu - piyambakipun pikantuk 36,6 persen saka voting, lan mungsuh ing Pemilu, mantan Presiden Chile Jorge Alessandri Rodriguez - 35,3, lan Allende diangkat dadi presiden dening kaputusan Congress.
            Kasunyatan manawa Amerika melu ing sawetara cara ing kudeta ora negate kasunyatan sing Allende, karo populisme ing nyebarake upah lan nasionalisasi primitif ing tataran pisanan, nggawe awake populer, wong seneng, nanging cara kiwa kang matèni ekonomi. saka Chili lan plunged paling saka populasi menyang mlarat, minangka bisa dideleng saka kasunyatan lan tokoh diwenehi ing kirim ndhuwur, lan iki rampung matèni mantan popularitas, lan minangka asil nggawa negara menyang negara sing ora ana wong. gelem ngomong kanggo dheweke.
            Ya, Amerika nentang dheweke, sing ora nggumunake; kanthi investasi kasebut, dheweke pancen ngrangsang ekonomi Chili, sing berkembang cukup sukses, sanajan ora mesthi stabil, sadurunge Allende (Miturut taun 1970, volume investasi langsung Amerika ing ekonomi Chili berjumlah $1.1 milyar saka total $1,672 milyar).
            Lan sadurunge Allende, Présidhèn Frei lan Rodriguez nindakake nasionalisasi lan reformasi ekonomi sing ora wedi investor. Rodriguez sing padha, nalika isih dadi Menteri Keuangan ing taun 1947-1950, bisa nyuda inflasi saka 57 persen dadi 17. Lan ing Freya, contone, nalika dadi presiden, reformasi agraria lan "Chilization" tembaga ditindakake (ing negara tuku 51% saka Enggo bareng saka Enterprises , pertambangan tembaga ing kuwi cara sing ora ajrih mati investor). Ing Freya, penghasilan nyata saka populasi tansaya ajeg, kaya sing bisa dideleng saka grafik ing ndhuwur.
            Nanging populisme Allende ngrusak kabeh iki. Dheweke wedi marang investor, padu karo Amerika, ngrusak ekonomi, nggawe hiperinflasi, lan nyebabake populasi mlarat.
            Mula ora ana sing rabi. Lan ora amarga Amerika piye wae melu ing kudeta.
            1. +1
              19 September 2023
              "Wedi investor, padu karo Amerika, ngrusak ekonomi, nggawe hiperinflasi, nyebabake populasi dadi mlarat." -Oh, carane ala kabeh karo sampeyan, karo hubungan sabab-lan-efek ... Sampeyan marang ing Rusian sing Nixon, malah sadurunge Allende njupuk kantor, wis dhawuh nggulingaké. Adhuh!!! Kowe krungu? Allende durung dadi presiden nalika dheweke wiwit nggulingake dheweke !! Lan sampeyan ngomong omong kosong sing Allende padu karo wong liya.

              "nanging cara kiwa dheweke mateni ekonomi Chili lan nyebabake sebagian besar populasi dadi mlarat, kaya sing bisa dideleng saka fakta lan angka" - ekonomi Chili dipateni dening Amerika, dudu Allende.. Nixon malah ngandika utamane kanggo wong kaya dheweke - "kanggo nggawe ekonomi Chile njerit." Nanging piye wae angel kanggo sampeyan ngerti.
              Ayo dadi luwih terang:

              "Sejarawan Peter Wynne mbantah manawa peran CIA penting banget kanggo panyiapan junta militer; CIA mbantu nggawe plot nglawan pamaréntahan Allende, sing banjur digambarake Pinochet minangka nyegah serangan balik. kudeta dhewe mung bisa minangka asil saka operasi rahasia telung taun diatur dening Amerika Serikat.
              Direktur Proyek Dokumentasi Chili Arsip Keamanan Nasional, Peter Kornbluh, mratelakake ing bukune The Pinochet Affair yen Amerika Serikat kanthi aktif melu lan aktif "nyebabake" kudeta 1973.
              Sejarawan CIA Tim Weiner, ing Legacy of Ashes, lan Christopher Hitchens, ing The Trial of Henry Kissinger, uga mbantah manawa tumindak rahasia AS kanthi aktif ngrusak pamrentah Allende lan nyetel panggung kanggo acara 1973.

              Sinau sejarah, sampeyan bakal sinau akeh perkara sing menarik ... hi
  20. 0
    18 September 2023
    Aku wonder yen Mussolini lan Hitler ora duwe fascism ing kapentingan bagean sempit saka sugih?
  21. +2
    20 September 2023
    Aku tau maca yen ing Chili ana kira-kira 30 bledosan saben dina, biasane saka kreteg lan kabel listrik - iki carane ekstremis perang nglawan Allende. contone, (negara karo terrain gunung padha) pungkasan ), yen ana kedadeyan kaya iki saben dina? Kanggo reformasi Pinochet, ing babagan produksi per kapita ing taun 1968, Chili metu mung ing taun 1989.
  22. +1
    24 Oktober 2023
    Kutipan saka Frettaskyrandi
    Luwih ing teks - bab sing padha, disassembling kabeh - sawetara artikel liyane bakal bisa. Sing paling penting yaiku ora ana katrangan babagan apa ekonomi Chili dikurangi ing Allende. Ing cendhak - bagean liyane saka Samsonism - kang duwe hubungan banget, adoh banget karo kasunyatan Chile.


    Nanging, ora kaya "Samsonovshchina," serangan saka pemilik truk (transportasi barang utama ing Chili), sing didorong lan dibayar dening wanita Amerika lan anti-sosialis Chile, fasis lokal, paling langsung ana hubungane karo krisis anti-Allenda ing Chili.
    Dheweke mblokir dalan lan dalan nganggo truk lan wiwit nyegah pangiriman panganan, obat-obatan, lan kabeh kabutuhan. Para sudagar sing ndhelikake barang-barang mau padha nulungi. Sabotase. Mula kabeh "ngeri" reformasi Allende.

    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0_%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%B7%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B7%D1%87%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2_%D0%B2_%D0%A7%D0%B8%D0%BB%D0%B8_1972%E2%80%941973

    "Sembarang revolusi mung worth soko yen ngerti carane mbela awake dhewe ..." (Lenin).
    Allende ora wani paling sethithik ban media, ngendi padha diwutahake slop ing wong lan reformasi. Ing Rusia, wiwit taun 1918 (Teror Abang), saboteurs lan wreckers ditembak lan properti dirampas.
    Pinochet sing licik (sanajan dheweke main game) ngusulake supaya Allende ngebom truk-truk sing ngalangi dalan saka udhara - angel ngomong apa sing bakal ditindakake, mula Allende ora gelem. Banjur dibom dheweke ...

    Nanging kamulyane umum lan ekonomi gedhe Pinochet njupuk menyang akun kesalahane Allende lan ora mbaleni - kang nglarang kabeh protes lan serangan, lan dipenjara aktivis serikat pekerja.
    Media, TV - mung memuji junta militèr, wartawan sing jujur ​​​​karo kritik sing "reforged". Akeh sing ilang tanpa tilas - isih nggoleki ...

    Yen Jendral Pin lan junta kreatif dheweke dadi paw lan lula, banjur ing umur tuwa sawise owah-owahan kekuwatan ing Chili dheweke wiwit nyeret dheweke liwat pengadilan, dheweke kudu pensiun ing tahanan omah.
    Yen wong tuwa sing sepi saka Borovich, sing dipuja dening para liberal modern, ora mati ing wektu, dheweke bisa uga entuk ukuman urip kanggo seni ...

  23. +1
    Januari 4 2024
    Ing Rusia sing disebut Wong-wong sing dipilih dening Gusti Allah nglakokake revolusi libertarian kanggo nyolong kabeh lan nggawa menyang Kulon. Padha banget karo kedadeyan ing Chili. Dheweke isih mbukak 500 toko sedina sedina lan ora ana pungkasane! We kudu resistance!

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"