Saka lètnan kapindho kanggo marshal: karir militèr saka "Adipati Kamenangan" Armando Diaz

12
Saka lètnan kapindho kanggo marshal: karir militèr saka "Adipati Kamenangan" Armando Diaz

Tanggal 23 Mei 1915, Italia mlebu Perang Donya I ing sisih Entente, nyatakake perang marang Austria-Hongaria. Sampeyan ora bisa ngomong sing kaputusan iki gampang kanggo negara - Kepemimpinan politik ragu-ragu kanggo dangu, amarga ana telung klompok pengaruh ing negara: "Germanophiles", "interventionists" lan "neutralists". Contone, Menteri Luar Negeri San Giuliano, kanthi njupuk kabeh akibat negatif saka perang, cenderung menyang sudut pandang "neutralists" [4]. Kajaba iku, kamungkinan perang karo Jerman wedi akeh jenderal.

Ana alesan kanggo rasa wedi, amarga negara tentara Italia isih akeh sing dikarepake - peneliti nyathet yen angkatan bersenjata Austria luwih unggul tinimbang wong Italia ing babagan senjata lan latihan tempur personel; kahanan ing tentara Italia utamané ala karo pasukan Italia. pelatihan perwira komando tengah lan senior. Kajaba iku, tentara banget weakened dening perang karo Turki (1911-1912).



Topik partisipasi Italia ing Perang Donya I rada kurang ing historiografi domestik - nalika sawetara informasi isih bisa ditemokake babagan Pertempuran Caporetto lan Pertempuran Vittorio Veneto, informasi babagan jenderal Italia lan perencanaan militer isih sithik. Para sejarawan uga ora nggatekake jenderal sing nampa gelar Adipati Kamenangan sawisé Perang Donya I rampung, lan banjur gelar Marsekal Italia, Armando Diaz. Ing Italia, Diaz dianggep pahlawan utama Perang Donya I. Umumé, historiografi Italia ngapresiasi kontribusi marang Komando Tertinggi.

Ora ana karya ing Rusia sing bakal nliti kanthi rinci babagan karir militèr Armando Diaz, nyorot kontribusi marang kamenangan ing Vittorio Veneto lan reformasi tentara Italia ing taun 1920-an. Kajaba saka cathetan biografi ringkes dening sejarawan Konstantin Zalessky, ing buku "Sapa sing ana ing Perang Dunia I" ora ana liyane babagan Diaz. sajarah nyambut gawe.

Mulane, nalika nulis materi iki, penulis utamane nggunakake sumber basa Italia - utamane artikel dening sejarawan militer Giorgio Rocha, darmabakti kanggo A. Diaz ing volume 39 saka "Kamus Biografi Italia" (Dizionario Biografico degli Italiani), lan buku sejarawan iki L'esercito italiano da Vittorio Veneto a Mussolini, 1919-1925 (Tentara Italia saka Vittorio Veneto nganti Mussolini, 1919-1925).

Karir militer Armando Diaz sadurunge Perang Donya I


Armando Vittorio Diaz lair ing Naples tanggal 5 Desember 1861, ing kulawarga asal Spanyol. Simbah Armando minangka perwira militer nalika jaman Ferdinand II, lan bapake minangka perwira ing Korps Teknik Angkatan Laut Italia. armada; ibu saka marshal mangsa teka saka kulawarga hakim. Bapake Diaz, sing kerja ing gudang senjata Genoa lan Venesia, tilar donya ing taun 1871, sawise randha lan anak papat kasebut bali menyang Naples, didhukung dening adhine Luigi.[1]

Diaz miwiti karir militèr awal - sawise lulus ujian mlebu ing Akademi Militer Turin, dheweke mlebu layanan ana lan wis ing 1879 nampa pangkat lètnan kapindho artileri. Ing taun 1884 piyambakipun dipunangkat dados letnan lan dipindhah dhateng Resimen Artileri Lapangan kaping 10 ingkang mapan wonten ing Caserta. Dheweke tetep ana ing kana nganti Maret 1890, nalika dheweke munggah pangkat dadi kapten lan dipindhah menyang Resimen Artileri Lapangan 1 sing ditugasake ing Foligno.

Mengko, Armando Diaz lulus ujian mlebu ing Sekolah Militer, kang dirawuhi ing 1893-1895, nuduhake asil apik banget lan njupuk Panggonan pisanan ing peringkat pungkasan saka kursus. Karir militer ora dadi alangan kanggo netepake urip pribadine - ing wektu sing padha, ing taun 1895, dheweke nikah karo bocah wadon saka kulawarga pengacara Neapolitan, Sarah de Rosa. Perkawinan iki dadi kuwat lan seneng, sing dibuktekake dening bocah telu sing muncul ing kulawarga sajrone sawetara taun [1].

Wiwit taun 1895 nganti 1916, kariré Diaz utamané ana ing kantor komando Korps Markas, ing pundi piyambakipun nyambut damel kirang langkung nembelas taun, nilaraken Roma namung wolulas sasi kangge mrentah batalyon Resimen Infantri 26, sasampunipun dipunpromosikaken dados utama ing September 1899. .lan mung liwat telung taun ing 1909-1912.

Ing Roma dheweke njabat utamane ing sekretariat kepala staf tentara T. Saletta lan banjur A. Pollio: posisi sing melu konfrontasi saben dina karo kasunyatan tentara (staf, anggaran, senjata) lan donya politik Romawi. Dheweke mbuktekake awake dhewe dadi buruh sing ora kesel, bisa nggawe layanan gumantung ing kapasitas penuh, nanging ing wektu sing padha grapyak lan diplomatik. A. Diaz ora Panggenan kapentingan politik, nanging uga informed bab apa iki kedados ing parlemen lan ing negara lan ngerti carane juggle politisi lan attaches militèr manca [1].

Sejarawan Giorgio Rocha njlèntrèhaké Diaz kaya mangkene: dhuwuré sedheng, kekar nanging ora kabotan, rambut cendhak lan kumis gedhe, elegan nanging ing wektu sing padha ora ngupayakake ostentation, taciturn lan polesan, uga ngerti basa Prancis, wibawa nanging ora otoriter, nuntut, nanging pangerten. Armando Diaz minangka perwira sing kerja keras lan apik lan nduweni kekuatan batin [1].

Kanthi pangkat letnan kolonel, dheweke ninggalake Roma ing Oktober 1909 amarga diangkat dadi kepala staf divisi Florence. Tanggal 1 Juli 1910, piyambakipun dipunangkat dados Kolonel lan dados komandan Resimen Infantri 21 ingkang dipuntugasaken ing La Spezia, ing pundi piyambakipun saged menangaken kanugrahan para prajurit kanthi njagi rezim disiplin ingkang ketat lan nggadhahi minat aktif ing kahanan gesangipun. [1]

Ing Mei 1912, dheweke dikirim menyang Libya kanggo ngobati komandan Resimen Infanteri 93rd sing lara. Ing kana, minangka panaliti nyathet, dheweke nuduhake rasa tresna lan kapercayan sing langka kanggo tentara wektu iku marang prajurit anyare.

Diaz menehi perhatian banget marang para prajurit, kanthi pribadi ngawasi owah-owahan ing antarane parit lan istirahat, panyedhiya godhong, lan mesthekake yen kabeh bisa ditindakake kanggo njamin nutrisi sing cukup lan teratur, supaya pasukan ing mburi duwe a comfort tartamtu. Dheweke ora kejawab kesempatan kanggo ngobrol karo para prajurit sajrone mriksa parit lan nyengkuyung kanthi sawetara tembung sing apik. Saka Libya dheweke nulis yen "kabeh rahasia ana ing faktor manungsa", lan ngandika:

"Prentah kaya sing dicritakake atimu, yakinake, menehi conto [1]."


Tanggal 20 September 1912, ing Peperangan Sidi Bilal cedhak Zanzur, nalika mimpin pasukan ing serangan, dheweke tatu dening bedhil ditembak ing pundhak kiwa. Sadurunge ninggalake paprangan, dheweke pengin sukses kanggo resimen lan ngambung spanduk. Kanggo partisipasi ing kampanye militer ing Libya, dheweke nampa salib perwira saka Ordo Militer Savoy [1].

Ing Oktober 1914, Díaz dipromosikake dadi mayor jenderal lan ditugasake kanggo mrentah Brigade Siena, nanging langsung ditimbali menyang markas tentara minangka atase jenderal. Ing wayahe nalika Italia mlebu Perang Donya I lan Komando Tertinggi Tentara Mobilisasi digawe, ing ngendi dheweke dadi perwira paling dhuwur sawise Cadorna lan wakile C. Pollio, Diaz ditugasake kanggo operasi, nanging sanajan jenenge, dheweke ora melu rencana operasi (kontrol pasukan dipusatake ing tangan Cadorna lan sekretariat cilik). Nanging, dheweke mimpin kabeh departemen lan layanan Komando Tinggi lan, mulane, duwe pangerten umum babagan kahanan ing tentara [1].

Tentara Italia ing Perang Donya I sadurunge kalah ing Caporetto



Italia mlebu Perang Agung utamane amarga langkah-langkah aktif sing ditindakake dening kepala kabinet, Antonio Salandra, lan kepala Menteri Luar Negeri Italia, Sidney Sonnino. Kaping pisanan, Salandra nyatakake netralitas, ora gelem mlebu perang ing sisih Kakuwasan Tengah (sing didhukung dening Sonnino wiwitane), lan banjur miwiti negosiasi rahasia karo London babagan kemungkinan mlebu perang ing sisih Entente.

Giovanni Giolitti, sing mimpin kamp "neutralist" lan duwe pengaruh serius ing parlemen, aktif nyumbang kanggo kasunyatan sing mayoritas parlemen nentang deklarasi perang. Dheweke percaya yen Italia ora siap militer lan njupuk langkah kanggo nggulingake kabinet Salandra. Sentimen umum, sauntara, luwih condong menyang partisipasi Italia ing perang, minangka bukti saka demonstrasi Mei massive dikenal minangka Radiosomaggismo.

Tembung pungkasan ing konflik iki tetep karo Raja Victor Emmanuel III, sing nolak mundur saka Salandra, lan ing 23 Mei Italia mlebu perang. Kesulitan pisanan wiwit muncul sawetara sasi sawise negara kasebut mlebu perang. Utamane, minangka sejarawan nyathet, tumindak perang kasebut minangka bedo antarane rencana politik lan kepemimpinan militer (Kepala Staf Umum cocog karo pemerintah liwat Menteri Perang, sing, nanging, ora dilaporake babagan dheweke. langkah dening Perdhana Mentri Salandra; rencana operasi dilapurake dening Cadorna marang raja, nanging ora pemerintah), lan gesekan antarane pamaréntah lan Komando Tinggi [3].

Luigi Cadorna, kepala Staf Umum lan komandan de facto tentara wiwit Juli 1914, nuntut mobilisasi umum langsung sawise Italia nyatakake netralitas. Program Cadorna-Zupelli, sing dileksanakake wiwit Oktober 1914 nganti Mei 1915, nyedhiyakake kanggo nggawe divisi anyar ing Libya lan Albania, perbaikan peralatan lan senjata, perluasan armada pengepungan, lan janjian perwira anyar kanthi kursus sing cepet [ 5].


Sejarawan Irene Guerrini lan Marco Pluviano nyathet yen minangka pimpinan militer, Cadorna percaya yen wong Italia ora disiplin minangka masyarakat sing wis suwe dirusak dening propaganda anti-militer subversif, dene kanggo dheweke disiplin ing tentara katon luwih penting kanggo kamenangan tinimbang peralatan militer sing dibutuhake. [6].

Sejarawan Giorgio Rocha, ing siji, ora Highly appreciate kuwalitas Kepemimpinan Cadorna - jenderal tuwa ora ngerti cara anyar perang, pasukan padha dilatih mung ing serangan frontal ing massa kompak, ora bisa outflank mungsuh. Perwira senior dipromosekake utamane amarga kanthi semangat bisa mbuwang pasukan sing kesel menyang serangan frontal [5].

Cadorna duwe gagasan sing ketat banget babagan prajurit lan disipline, mula dheweke ora nggatekake materi lan kesejahteraan moral saka pasukan - istirahat, njamin nutrisi normal, ningkatake tujuan perang, mbantu kulawarga. , etc Ing wektu sing padha, ing saben tandha saka lemes lan discontent, kang seng di tuduh cenderung subversif lan kekalahan [5].

Ing pungkasan Oktober 1917, nalika pamaréntahan anyar dibentuk ing Italia, Perdana Menteri Vittorio Orlando, Raja Victor Emmanuel III lan Menteri Perang Jenderal Vittorio Alfieri sarujuk babagan perlu kanggo ngganti Cadorna. Diputusake supaya Armando Diaz dadi penggantine, nanging janjian kasebut ditundha nganti ngarep stabil. Nanging, sawisé kekalahan tentara Italia ing Pertempuran Caporetto, raja njupuk inisiatif kanggo langsung nyelehake Diaz minangka kepala tentara, ngangkat Gaetano Giardino lan Pietro Badoglio minangka wakile.

Jendral Diaz sinau babagan janjian sing dhuwur, sing ora dikarepake, nalika tanggal 8 November. Dheweke lunga menyang Komando Tinggi, ngandhani Letnan Paoletti:

"Dheweke menehi aku pedhang sing rusak, nanging aku bakal ngasah maneh [1]."

Armando Diaz minangka Kepala Staf Umum lan kontribusi kanggo kamenangan ing Vittorio Veneto



Giorgio Rocha nyathet yen pambiji karya Armando Diaz minangka panglima tentara Italia ing taun pungkasan perang ora gampang, amarga, pisanan, Diaz lan bawahan langsung ora ninggalake bukti tertulis babagan periode iki. lan kapindho, ing mangsa pamaréntahan Partai Fasis, jeneng Diaz asring digunakake kanggo tujuan propaganda (para fasis nggambarake dheweke minangka pahlawan sing ora bisa dibantah ing Perang Agung), kaping telu, para sejarawan fokus utamane ing jaman Cadorna.

Prestasi sing sepisanan, tanpa mangu-mangu, yaiku kemampuane kanggo nggawe fungsi Komando Tinggi kanthi nyukupi kabutuhan lan skala Perang Agung. Cadorna konsentrasi banget daya ing tangane, mulane dheweke ora bisa ngontrol rincian rencana lan eksekusi pesenan, lan ora ngerti seriuse masalah sing dialami pemerintah [1].

Nganggo pengalaman pirang-pirang taun minangka perwira staf lan tampilan sing luwih mbukak babagan kabutuhan konflik, Díaz nyusun ulang Komando Tinggi, nguatake peran wakile P. Badoglio lan jenderal sing tanggung jawab S. Scipioni, ngatur maneh karyane. cabang lan menehi saben tanggung jawab tartamtu lan tartamtu.

Komando Tinggi anyar menehi perhatian khusus marang pangembangan layanan intelijen lan nguatake peran perwira penghubung, sing mesthine nyedhiyakake informasi langsung babagan kahanan ing macem-macem front, tanpa, nanging, ngliwati komando tentara, sing hubungane banget cedhak. dijaga [1].

Utamane sukses yaiku kolaborasi karo Badoglio (Díaz kanthi elegan nyingkirake wakil panglima liyane, Giardino, kanthi promosi dheweke), sing utamane melu operasi lan koordinasi antarane departemen Komando Tinggi, mbebasake Díaz saka akeh karya rutin lan menang kapercayan lengkap [1].

Diaz tansah ora gelem ngluncurake operasi nyerang sing ora duwe tujuan liyane kajaba kanggo ngredhakaké front Prancis kanthi ora langsung. Komando tentara sekutu (utamane, Jenderal F. Foch) terus-terusan nuntut supaya Italia nggedhekake tumindak nyerang, nanging jenderal kanthi kategoris nolak kemungkinan nyerang ing separo pisanan 1918 [7].

Keuntungan sing ora bisa dipungkiri Armando Diaz uga dadi minat aktif ing kahanan urip para prajurit. Jendral nindakake kabeh sing bisa kanggo nyedhiyakake para prajurit kanthi panganan sing biasa lan berkualitas sanajan ing parit, njamin liburan lan istirahat, lan njamin sikap sing luwih ati-ati babagan urip lan kesehatan. Asil ora padha ing ngendi wae, nanging katon ing antarane pasukan lan ditampani [1].

Sawise Caporetto, posisi strategis tentara Italia dadi luwih rawan (ora ana papan kanggo mundur maneh, utamane amarga akeh sing wedi yen ana reaksi internal), cadangan wong sing bisa ditarik Cadorna kanthi jembar relatif saiki sithik. Nanging, Diaz bisa nggunakake sumber daya sing kasedhiya kanggo dheweke kanthi efektif.


Sejarawan ngevaluasi karya Diaz minangka panglima, mesthi, kanthi positif. Keteguhan sing wicaksana lan tenang, pangerten babagan horor perang, keprihatinan sing tulus kanggo kahanan urip pasukan, sikap hormat marang bawahan, lan pungkasane, kemampuan kanggo kerja sama karo pasukan politik lan nggawe gambar populer tanpa teknik demagogik ndadekake dheweke dadi hak. wong ing panggonan sing bener ing tataran pungkasan saka perang grueling [1].

Tanggal 24 Oktober 1918, wadyabala Italia ngluncurake serangan umum. Tumindak wadyabala ing Isonzo diarani perang Vittorio Veneto. Sajrone pirang-pirang minggu perang, pasukan Italia ngalahake pasukan Austro-Hungaria sing wis demoralisasi. Ing tanggal 29 Oktober, komando Austria-Hungaria njaluk perdamaian ing syarat apa wae [7].

Karir Diaz sawise pungkasan Perang Agung



Sawise pungkasan perang, beda politik antarane "interventists" lan "neutralists" intensified maneh, kang mimpin, antarane liyane, kanggo tightening saka disagreements ing tentara Italia. A bagean pinunjul saka negara nandhang sangsara marga saka perang lan nuntut akun saka Kepemimpinan politik - mungsuh perang ngukum loro intervensionis lan tentara, nggawe ora ana bedane antarane wong-wong mau. Krisis sing disebabake perang nyegah diskusi sing tenang babagan masalah pasca perang [2].

Kontroversi kekerasan provoked antarane Juli lan September dening publikasi saka diselidiki ing kasus Caporetto ora bisa nyenengake Armando Diaz amarga sifat kritik radikal lan oposisi kanggo perang, nanging kritik iki ora mengaruhi wong pribadi, amarga accusations padha unilaterally. diarahake marang Cadorna lan tumindak militer pimpinane [1].

Salah sawijining masalah utama ing agenda Komando Tinggi yaiku demobilisasi lan reformasi tentara Italia. Nalika ditandatangani prajanjèn perdamaian, tentara Italia cacahé luwih saka 1 prajurit lan kurang luwih 600 ewu perwira. Menteri Keuangan Nitti ujar babagan meh rong milyar saben wulan sing ditindakake Italia kanggo pangopènan tentara lan angkatan laut, sing dadi beban ekonomi.

Kanggo ngirit dhuwit, A. Diaz ngusulake, antara liya, kanggo ngurangi periode kontrak saka 24 nganti 8 sasi, nanging kanthi sawetara kondisi - latihan sing tepat saka rekrut, kasedhiyan instruktur sing cocok, lan nolak nggunakake pasukan kanggo layanan polisi. [2].

Kangge, perjuangan politik aktif njupuk Panggonan ing pimpinan tentara. Adhedhasar kasunyatan manawa informasi babagan panemune para pamimpin militèr ing wektu iku cukup langka lan kadhangkala kontradiktif, amarga ora ana riset biografi sing serius. Sejarawan Giorgio Rocha nemtokake rong klompok jenderal ing tentara Italia, dipisahake dening saingan pribadi lan bedane serius ing posisi politik.

Kelompok pisanan dipimpin déning Jenderal Gaetano Giardino lan uga kalebu Adipati Aosta (Emmanuel Philibert) lan Laksamana Taon di Revel. Secara politis, klompok iki nasionalis, utamané sensitif marang masalah kabijakan manca, lan ndhukung aneksasi teritorial sing paling jembar lan politik kekuwatan internasional. Babagan masalah tentara, dheweke dadi konservatif [2].

Kelompok liyane dipimpin dening Armando Diaz lan Pietro Badoglio, yaiku Komando Tinggi. Loro-lorone ora duwe posisi politik utawa ambisi politik sing nyata, nanging wis akeh pengalaman kerja karo pemerintah. Dheweke ngerti aparat birokrasi, manajer sing efektif, nanging ing wektu sing padha dadi pamicara sing ora apik lan ora melu ing rapat Senat. Mangkono, padha duwe sawetara kauntungan saka grup Giardino, amarga padha kasengsem ing tentara, ora politik. Diaz lan Badoglio uga seneng dhukungan lan kepercayaan saka raja [2].

Armando Diaz nampi pambentukan pamrentahan Nitti kanthi program normalisasi, kanthi pribadi diangkat dadi Menteri Perang anyar, Jenderal A. Albricci, lan kerja sama kanthi lengkap babagan demobilisasi tentara. Ing November 1919, dhèwèké mundur saka jabatan Kepala Staf Angkatan Darat lan njupuk jabatan kehormatan Inspektur Jenderal Angkatan Darat, sing dibubaraké ing April 1920.[1]

Nanging, jenderal sing misuwur ora tetep tanpa posisi - ing Februari 1921, Badoglio ditransfer kakuwasan saka kepala staf menyang badan kolegial sing mentas digawe, Dewan Militer, sing kalebu Armando Diaz. Dewan Perang ora nuduhake asil sing apik, kanthi efektif ngalangi upaya kanggo nyusun ulang tentara, nanging iki ora mengaruhi prestise Diaz - ing musim gugur taun 1921, minangka rasa syukur kanggo peran nasional ing Pertempuran Vittorio Veneto, dheweke entuk gelar Adipati Kamenangan [1].

Dheweke ora melu aktif ing perjuangan politik sing ditindakake ing Italia ing taun 1920-1922. Sajrone krisis politik sing saya tambah akeh sing ana gandhengane karo Maret ing Roma ing Oktober 1922, Luigi Facta ngirim kabel marang raja:

"Díaz lan Badoglio njamin yen tentara, sanajan simpati fasis sing ora bisa dipungkiri, bakal nindakake tugase [1]."

Iki tegese Diaz nyaranake solusi politik kanggo krisis tinimbang mbales marang unit fasis, sing uga dilaporake marang raja. Sawise sukses Maret ing Roma, Diaz sarujuk kanggo gabung karo pamaréntahan Mussolini pisanan minangka Menteri Perang. Ing Mussolini, dheweke utamane prihatin karo reorganisasi tentara.

Ing wiwitan taun 1924, Díaz mutusake kanggo mundur saka pamaréntahan amarga dheweke percaya yen reorganisasi tentara wis rampung, lan amarga kerja kantor tambah akeh beban kesehatane (sajrone Perang Dunia I, dheweke kena bronkitis kronis, sing mboko sithik nyebabake seda amarga emfisema). Dheweke ninggalake Departemen Perang menyang Jenderal A. Di Giorgio, dipilih kanthi idin.

Sawisé metu saka pamaréntahan, Díaz diangkat dadi wakil ketua panitia penasehat Komisi Pertahanan Tinggi, posisi sing ora ditemtokake. Tanggal 4 November 1924, piyambakipun pikantuk pangkat Marsekal Italia. Armando Diaz tilar donya ing Roma tanggal 29 Fèbruari 1928.

Referensi
[1]. Giorgio Rochat. Diaz, Armando Vittorio. Dizionario Biografico degli Italiani (DBI). Volume 39: Deodato-DiFalco. Istituto della Enciclopedia Italiana, Roma 1991.
[2]. Giorgio Rochat. L'esercito italiano da Vittorio Veneto lan Mussolini 1919-1925, Laterza, Roma-Bari 2006.
[3]. Federico Lucarini, Salandra Antonio, ing Dizionario biografico degli italiani, vol. 89, Istituto dell'Enciclopedia Italiana, Roma 2017.
[4]. Chernikov Alexey Valerievich. Kerjasama diplomatik lan militer antarane Italia lan Rusia nalika Perang Donya I: 1914-1917: disertasi calon ilmu sejarah: 07.00.03. - Kursk, 2000.
[5]. Giorgio Rochat, Cadorna Luigi, ing Dizionario biografico degli italiani, vol. 16, Roma, Istituto dell'Enciclopedia Italiana, Roma 1973.
[6]. Guerrini I., Pluviano M. Dieksekusi tanpa nyoba. "Cathetan Peringatan Tommasi" babagan eksekusi ringkesan nalika Perang Donya I. [Sumber elektronik] URL: https://cyberleninka.ru/article/n/2020-02-022-guerrini-i-pluviano-m-rasstrelyannye-bez-protsessa-memorialnaya-zapiska-tommazi-o-kaznyah-bez- suda-i-sledstviya-vo-vremya-pervoy
[7]. Zalessky K. A. Sapa sing ana ing Perang Dunia I. – M.: ACT: Astrel, 2003.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

12 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +6
    12 September 2023
    Aku kelingan nalika Perang Dunia II ana kapal penjelajah kaya iki - Armando Diaz. Inggris klelep. Artikel punika mesthi plus ...
  2. +1
    12 September 2023
    Iki tegese Diaz nyaranake solusi politik kanggo krisis tinimbang mbales marang unit fasis, sing uga dilaporake marang raja.

    Ya ... sampeyan bisa ngrampungake masalah politik karo fasis?
  3. +3
    12 September 2023
    Tanggal 29 Oktober, komando Austria-Hongaria njaluk perdamaian ing syarat apa wae.
    Kekaisaran kasebut ambruk ...
  4. +4
    12 September 2023
    Bisa ditambahake manawa Vatikan lan Katulik Italia ngeyel aliansi karo Katulik Austria-Hongaria, nanging yen menang, dheweke menehi wilayah sing luwih cilik tinimbang Prancis-Inggris, mula pilihane sapa sing bakal dadi sekutu. Senajan sekutu anyar iki menehi kurang saka samesthine ing pungkasan perang, iki mimpin kanggo discontent populer lan lair saka nasionalisme Italia anyar.
    1. +1
      12 September 2023
      sanajan Italia mlebu ing perang ing 1914 bisa radikal malih imbangan saka operasi militèr
  5. +6
    12 September 2023
    Aku matur nuwun marang penulis kanggo artikel babagan sejarah negaraku. Senadyan kasunyatan sing taun wis liwati, malah dina iki everyone disambungake karo tokoh saka Jendral Diaz. Kahanane Jendral Cadorna beda-beda: dheweke minangka tokoh sing disengiti lan akeh kotamadya sing ngrusak dalan-dalan sing dikhususake kanggo dheweke. Sayange, dheweke dadi jenderal sing salah ing wektu sing salah, dheweke isih disalahake amarga kerugian amarga serangan frontal sing ora ana gunane, amarga pemusnahan ing pasukan sing ora diwenehake ing peraturan militer, lan pungkasane, kanggo swasana ati sawise mundur. saka Caporetto karo buletin misuwur saka 28. Oktober 1917 Ayo njlentrehake yen apa sing ditulis sebagéyan bener, nanging kahanan sing dhewe digawe. Nyatane, dheweke yakin yen masalah paling gedhe ing tentara yaiku kurang disiplin, ketaatan lan erosi kekarepan perang. Cekakipun, misale jek faktor manungsa ing perang skala iki, fisik lan psikologis lemes, ora tau kedaden kanggo Jendral Cadorna. Mulane, ngadhepi ambruk dadakan ing ngarep, Cadorna terus-terusan nanggapi konsep perang "top-mudhun", kanthi strategi sing diadopsi ing meja negosiasi sing bakal ditrapake mung preduli saka biaya: asil saka perang mung bisa. amarga ora manut lan "cowardice" saka prajurit , mbusak sembarang anggepan tanggung jawab saka printah dhuwur. Lan iki minangka watesan gedhe Cadorna. Sepisan maneh pujianku kanggo artikel kasebut. hi
  6. +3
    12 September 2023
    Inoltre se ho cappito bene l autore conosce l italiano??
    1. +5
      12 September 2023
      Purtropo no. Sejatine, kanggo nerjemahake artikel lan materi ing basa Italia, aku nggunakake jaringan saraf (ana sawetara liyane utawa kurang kualitas dhuwur), banjur aku proofread lan mbenerake teks, lan saka komponen saka sawetara teks terjemahan aku nggawe materi (ing padha. wektu nggunakake sumber ing basa Rusia, yen ana). Mbenerake, kanthi cara, uga ora gampang banget - sampeyan kudu ngerti konteks jaman kasebut, amarga sawetara istilah diterjemahake kanthi ora bener. Aku wis nyiapake materi babagan Italia liyane sing misuwur, sing ora dikenal ing kene, uga adhedhasar sumber basa Italia. Nanging, paling kamungkinan, aku bakal nahan maneh sethitik lan miwiti sethitik mengko.
      1. +5
        12 September 2023
        Ing kasus apa wae, sugeng karya terjemahan sampeyan. Aku uga seneng maca artikel babagan Giulio Douhet. Liyane bab aku sok dong mirsani nalika aku ngirim ing situs iku asring ora cocog apa ditulis ing Italia. Sawetara tenses kriya lan cara mbangun ukara dadi masalah. Ing kasusku, aku mung kudu nulis sawetara baris. Aku bisa mbayangno angel nulis artikel sing dawa. Tanpa nggatekake paribasan khas saben negara. Aku ngelingi kanca ing forum sing mangsuli aku karo paribasan Rusia babagan jamur ngomong ing kutha Rusia. Aku ora ngerti apa sing diomongake. ngguyu
        Looking forward kanggo artikel sabanjuré. hi
  7. +4
    12 September 2023
    Matur nuwun kanthi sanget kanggo penulis kanggo artikel sing menarik banget babagan pribadine sing menarik banget! hi
  8. 0
    13 September 2023
    Apa sampeyan ngerti babagan articolo sul maresciallo Diaz, amarga sampeyan bakal nemokake Giulio Dohuet. Aku permetto di segnalare alla vostra attenzione una figura militare italiana ormai da tempo dimenticata, il maresciallo Enrico Caviglia ing Finale Marina, vincitore della Bainsizza lan Vittorio Veneto, che ebbe anche, ormai anziano, un ruolo ingrato nei giorni's successivio all 8/9/1943. Iki minangka conoscendolo, sampeyan kudu ngerti babagan militer ing questo grande ufficiale.
  9. 0
    13 September 2023
    Apa marshal kamenangan. Dheweke luwih politisi tinimbang militer.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"