Kord pungkasan saka Hindustan Prancis

7
Kord pungkasan saka Hindustan Prancis


Kanggo duwe durung duwe


Nganti taun 1947, India "dikuwasani" ora mung dening Britania Raya: wiwit abad kaping 1961-1954, limang wilayah pesisir ing India kulon tetep dadi bagean saka Portugal nganti taun XNUMX, lan lima liyane ing sisih kidul-kulon lan kidul-wétan negara gedhe kasebut minangka bagéan saka Prancis. nganti XNUMX. Banjur ana owah-owahan liyane ing kana.



Ing minggu pungkasan Agustus 1953, pamaréntah India ngetokake ultimatum marang Paris: Prancis kudu nransfer patang wilayah Prancis sing isih ana menyang India ora luwih saka taun kasebut utawa musim semi 1954. Yen ora, aksi militer kanggo dekolonisasi wilayah kasebut ora bisa diatur. metu.

Paris resmi, kanthi akeh masalah ing Afrika lan sawetara wilayah liyane, mung kepeksa setuju karo panjaluk India.

Ayo kita nerangake: sisih India pisanan - ing 1947-1948. - ngeyel transfer tanpa syarat Prancis, uga wilayah Portugis. Nanging Barat, mesthi, ora kasengsem ing penguatan politik India, mula Washington lan London wiwitane ndhukung kabijakan Paris lan Lisbon kanggo ngreksa pecahan kolonial kasebut.

Ing persetujuan khusus ing taun 1948, direncanakake kanggo nganakake referendum babagan status wilayah Prancis, sing ora tau dianakake. Lan ing taun 1950, Paris nransfer wilayah Chandernagore ing Benggala Wétan menyang India, ora adoh saka Kalkuta.

Paris nundha transfer wilayah Prancis sing isih ana. Panjaluk India didhukung, bebarengan karo USSR lan China, dening negara tetanggan Indonesia, Nepal, Bhutan, Sikkim, lan Ex-British Ceylon lan Burma, jejer karo India (iki Sri Lanka lan Myanmar, mungguh, wiwit taun 1972 lan 1989).

Nanging panguwasa Pakistan ora ndhukung panjaluk India kanggo wilayah Prancis lan Portugis, amarga konfrontasi Pakistan-India isih terus-terusan. Miturut sawetara sumber, Islamabad malah nawakake kerjasama militer karo metropolis kasebut kanggo nglindhungi wilayahe ing India, nanging Paris lan Lisbon ora wani nggawe aliansi kasebut.

Nanging faktor kasebut ngidini Prancis, kaya Portugal, tundha, utawa malah ngganggu, negosiasi karo Delhi babagan status wilayah sing padha. Wiwit taun 1950, Pamrentah India nuntut supaya PBB kalebu wilayah sing disengketakan, kalebu wilayah Portugis, ing daftar wilayah kolonial PBB.


Nanging Prancis, anggota Dewan Keamanan, nentang panjaluk kasebut. Nanging USSR ora bisa ndhukung India ing PBB nalika iku, amarga boikot ing 1950-1952. struktur iki amarga kasunyatan sing Panggonan China ing PBB ditahan dening Kuomintang Taiwan. Ayo kita ngelingi babagan iki yen RRC, kanthi desakan Amerika Serikat, diumumake dening PBB minangka agresor ing Perang Korea taun 1950-1953.

Ekonomi dictated


Ana uga latar mburi ekonomi kanggo kabijakan Prancis.

Wilayah kasebut wis suwe njamin ekspor menyang metropolis, yaiku, Prancis lan Portugal, macem-macem bahan mentah saka wilayah India sing cedhak. Kajaba iku, wilayah kolonial iki minangka pos penting saka kehadiran militer-politik lan ekonomi metropolis ing Asia lan Samudra Hindia.

Ya, padha duwe wilayah "simbolis" - wilayah Prancis ing India ora luwih saka 550 meter persegi. km (wilayah India Portugal - ora luwih saka 2,6 ewu km persegi). Ya, luwih saka 70% populasi wilayah Prancis lan Portugis ing India yaiku wong India ...

"Penundaan" bali saka papat wilayah Prancis menyang India uga amarga kasunyatan sing sajrone periode kasebut - nganti pungkasan taun 1954 - Prancis wis nglancarake perang kolonial ing Indochina sing cedhak wiwit paruh kapindho taun 1940-an. Tujuane kanggo mesthekake yen Vietnam, Kamboja lan Laos tetep "Indochina Prancis".

Kasuksesan awal pasukan Prancis ngidini Paris ora ngadeg ing upacara karo tuntutan Delhi kanggo wilayah Prancis ing India, lan pihak India ora resiko ngirim pasukan menyang wilayah kasebut. Sentuhan karakteristik: rezim Prancis pro-Nazi Vichy, kita nandheske, ing sawetara dina ing taun 1940, tanpa syarat ditransfer "Indochina Prancis" menyang kontrol Jepang.


Nanging sakcepete sawise Perang Donya II, Prancis, meh sepuluh taun, nyoba karo geni lan pedhang kanggo mulihake regime kolonial ana ... Nanging muspra: thanks kanggo bantuan kanggo gerakan anti-kolonial ing Indochina saka USSR lan China, Pasukan Prancis banjur kalah banget ing Vietnam, sing njalari evakuasi sabanjure uga saka Laos lan Kamboja (1954–1955).

Posisi Prancis ing India lan ing Asia umume wis dadi kaya kulit shagreen sing kondhang. Jendral Andre Menard, salah sawijining gubernur pungkasan (ing taun 1950–1954) saka "India Prancis" nyathet yen, "Wiwit Prancis wiwit kalah perang karo Vietnam ing 1953, iki nyumbang kanggo ultimatum India ing pungkasan Agustus 1953 babagan transfer wilayah Prancis sing isih ana ing Hindustan."

"Panjaluk iki didhukung kanthi aktif dening USSR lan China, dene Inggris lan Amerika Serikat seneng karo mundur saka Indochina, ngarep-arep "ngganti" Paris ing wilayah iki. Mula, Washington lan London "ora ndhukung kabijakan Prancis kanggo njaga wilayahe ing India." Miturut A. Menard, budhal Paris saking tlatah-tlatah punika badhe enggal-enggal meksa Lisbon nêdha tanah Portegis ing ngriku dhatêng Indhiya.

Capitulations beda


Iki kedadeyan ing pungkasan taun 1961, sanajan Portugal menehi perlawanan militer marang India. Nanging dhukungan Soviet sing nemtokake kanggo kampanye pembebasan tentara India nyebabake nyerahake pasukan Portugis ing kana. USSR malah wis siyap kanggo nyedhiyani bantuan militèr langsung menyang India ing perang iki, minangka ngandika dening kepala Presidium Supreme Soviet saka USSR L.I. Brezhnev nalika riko menyang India ing Desember 1961. Ora suwe sawise statement iki, Lisbon nyerah.

Kanggo wilayah Prancis, wiwit pungkasan Agustus 1953 Prancis wiwit mundur bertahap saka pasukan lan pasukan polisi saka kono. Pamrentah Prancis ing wilayah kasebut njaluk pihak India supaya ngluwihi transfer wilayah nganti musim gugur taun 1954 lan ora ngusir wong Prancis kanthi paksa saka kana sing ora lunga menyang Prancis.

Delhi sarujuk, ngusulake kanggo nyimpulake persetujuan ing ngendi Prancis bakal ngakoni tanpa syarat status India ing wilayah sing ditransfer lan ora bakal nantang. Nanging Paris wiwitane nolak proposal iki: dheweke ujar, kepiye yen bisa bali?

Persetujuan Paris kanggo nransfer wilayah kasebut uga kena pengaruh amarga ing taun 1954 wiwit perang anti-kolonial saka Aljazair nglawan Prancis, lan pasukan Prancis ing Aljazair saya kalah. Mula saka iku, Paris ora kasengsem maneh kanggo ngreksa pecahan kolonial ing India.


Akibaté, ing tanggal 1 November 1954, wilayah Prancis Pondicherry, Karikkal, Mahe lan Yanaon resmi dadi India; Kajaba iku, wilayah utama Prancis - Pondicherry - banjur dadi India - wiwit taun 1956. Pamrentah USSR ngucapake salam marang India babagan acara kasebut, nampi kabijakan kanggo ngilangi kanthong kolonialisme ing negara iki.

Sajrone kunjungan J. Nehru menyang USSR ing wulan Juni 1955, pihak Soviet njamin yen bakal ndhukung likuidasi pecahan Prancis pungkasan (Pondicherry) lan wilayah Portugis ing India. Bab sing padha diulang nalika kunjungan Khrushchev lan Bulganin menyang India ing November 1955.

Dadi posisi Moscow nyumbang kanggo penghapusan final wilayah kolonial Paris ing Hindustan. Nanging, Prancis mung nandhatangani persetujuan karo India ing Agustus 1962, miturut sing ora gelem nantang status India ing wilayah kasebut.

Panguwasa India ora ngusir wong Prancis sing kanthi sukarela lunga menyang Prancis utawa tetep ana ing bekas enclave Prancis ing India. Nganti saiki, meh 100% populasi ing wilayah kasebut yaiku wong India. Ing wektu sing padha, ing wilayah sing padha, monumen saka jaman Prancis dilestarekake, lan paling ora seprapat saka populasi ana Katolik.

Mangkono, ing 1953-1954. Prancis ilang kabeh koloni ing India lan ing Asia umume. Kajaba iku, Paris ninggalake Indochina lan India ing wektu sing padha.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

7 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. 0
    15 September 2023
    Iki pungkasane bakal kedadeyan ing wilayah Sahel ing Afrika.
  2. 0
    16 September 2023
    Rezim Vichy Prancis pro-Nazi, kita nandheske, ing sawetara dina ing taun 1940 tanpa syarat mindhah "Indochina Prancis" menyang kontrol Jepang.

    Kajaba iku, nalika pendhudhukan Vietnam dening Jepang, pasukan Prancis mbantu dheweke nyegah pambrontakan anti-Jepang saka Vietnam, lan sawise "pembebasan" Vietnam dening Sekutu, Prancis nggegirisi tawanan Jepang lan mbantu Prancis nyandhet perang. Vietnam mbrontak. Demokrasi kaya ngono, nanging ora kanggo kabeh wong. Langsung cetha yen penolakan Hitler saka benteng demokrasi iku dhasar, lan ora ana ing pitakonan sapa sing bakal dadi balapan utama lan sing bakal dadi asisten.
    1. +1
      16 September 2023
      Kutipan: Starpom Scrap
      Salajengipun,


      Umumé, ana misteri sajarah liyane ing wilayah Indochina ing periode kasebut.
      India kudune, nyatane, bengkel jagad, tinimbang China.
      Sadurunge jaman runtuh kekaisaran, sumber daya India sing dadi basis saka kekaisaran Inggris komersial lan industri gedhe - ing negara Asia sing gedhe banget sing ora kena perang donya kanthi sumber daya dhewe, ana warisan industri sing ditinggalake dening wong manca, sing mesthine "menembak" lan ngisi pasar donya tinimbang "abibases" - "एडिडास", sing ora kedadeyan.
      1. 0
        17 September 2023
        China ngliwati periode "telung karajan" meh 2 ewu taun kepungkur, nalika India ambruk ing kolonialis kanthi praktis ing negara fragmentasi feodal, bisa uga ujar manawa Inggris sing nggawa maneh (nanging kanthi pembekuan artifisial. ing negara iki), lan mesthi iki, uga tapel wates anané karo USSR (kang pisanan difasilitasi bantuan kita kanggo China, lan banjur nyengkuyung mungsuh kita kanggo bantuan China padha) pengaruh pembangunan.
  3. +5
    16 September 2023
    Utawa mungkin muspra yen USSR mbantu ilang koloni?
    Koloni kasebut dicekel kanthi kekuwatan, nanging sawise ilang koloni, Kulon teka kanthi cara kolonialisme sing luwih subtle - liwat ijol-ijolan finansial sing ora padha, sing Uni Soviet ora bisa nolak lan dadi tambahan bahan mentah saka Kulon, lan tanpa panangkepan kuat liwat keuangan. Uni bisa nahan pasukan militer, nanging ora dolar, jins lan permen karet.
  4. +2
    16 September 2023
    Wisata sing menarik menyang wektu sing cendhak kontak antarane Prancis lan salah sawijining koloni.
    Gampang diwaca.
    Thanks kanggo penulis!
  5. +1
    November 4 2023
    crita sedih. Padha kudu nyerah tanpa guna. Tanpa wong Prancis, ana kurang tatanan ing kono, lan kahanan lan agama liyane sing ora sehat. Lan paling ora padha kicked menyang peradaban

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"