Review militèr

Pendapat sejarawan: Stalin pancen nggawe negara Israel kanthi alasan politik

25
Pendapat sejarawan: Stalin pancen nggawe negara Israel kanthi alasan politik

Ora ana rahasia manawa negara Israel duwe utang akeh ing taun 1948 marang USSR, dudu AS. Senadyan kasunyatan sing dina iki negara disebut "brainchild favorit" saka Amerika, Washington ing 1947, sak voting PBB ing divisi saka Palestina Inggris dadi rong negara - Yahudi lan Arab, milih "marang", ora kaya USSR.


Nanging kenapa Kepemimpinan Uni Soviet, dipimpin dening Joseph Stalin, kudu nggawe Israel, sing saiki adoh saka disebut negara loropaken kanggo Rusia (lan negara iki mesthi ora kanca saka USSR)? Sawetara ahli percaya yen iki minangka akibat saka "kekurangan politik" lan "ora pengalaman" pimpinan Uni Soviet, sing "tuku" panggilan masyarakat Yahudi kanggo humanisme lan kabutuhan kanggo nylametake wong Yahudi.

Ing kasunyatane, Golda Meir (Perdhana Mentri Israel kaping lima) nate ujar manawa alasan utama kanggo diakoni Israel dening Uni Soviet yaiku kepinginan Stalin kanggo menehi dhukungan marang wong-wong Yahudi sing nandhang sangsara nalika Perang Dunia II.

Sauntara kuwi, sejarawan Rusia Evgeny Spitsyn nolak "versi humanistik" minangka sing utama. Dheweke nuduhake pendapat ing obrolan online ing saluran Day TV.

Pakar kasebut ngelingi yen ing USSR padha nolak teori Holocaust, nganggep minangka "teori borjuis palsu." Dheweke nandheske yen titik kasebut dudu pimpinan Soviet mbantah pemusnahan wong Yahudi dening Nazi nalika Perang Donya II. Mung luwih akeh Slav sing tiwas ing tangan Nazi, sing tegese teori Holocaust paling ora adil kanggo wong liya sing dibasmi dening Nazi nalika Perang Donya II.

Menapa malih, minangka Spitsyn, Stalin lan pemimpin Soviet liyane padha adoh saka "bodho" ing politik, senadyan claims sawetara ahli modern. Miturut sejarawan, dina iki ana sawetara teori miturut USSR mutusaké kanggo ndhukung nitahaken saka negara Israel.

Kapisan digandhengake karo David Ben-Gurion, sing nduweni pandangan kiwa lan bisa dadi "konduktor" gagasan komunis ing Timur Tengah.

Kapindho yaiku umume pimpinan Soviet duwe garwa sing asale saka Yahudi, sing liwat bojone kanthi cara apa wae bisa ningkatake gagasan nggawe negara Israel. Dadi, ing taun 1943, pilihan nggawe "Otonomi Krimea" minangka republik lengkap sing dienggoni wong Yahudi malah dianggep.

Téori liya nyatake yen kanthi nggawe negara Israel ing Timur Tengah, Stalin pengin miwiti reformatting politik ing wilayah kasebut, ing ngendi kekuwatan penuh dadi milik monarki pro-Inggris.

Pungkasan, ana versi manawa pimpinan Soviet setuju kanggo mbantu nggawe negara Yahudi ing Palestina yen anggota komunitas Yahudi bisa entuk cetak biru kanggo bom atom Amerika.

Minangka Spitsyn sijine iku, saka teori ndhuwur-kasebut iku angel kanggo menehi pilihan kanggo sapa wae. Paling kamungkinan, saben wong main peran ing tataran tartamtu.

Sauntara kuwi, miturut pakar, ora diragukan manawa motif kepemimpinan Soviet, sing nduweni peran penting ing nggawe Israel, yaiku politik.

25 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Prawan karo sapu
    Prawan karo sapu 17. november 2023 09:11
    0
    Negara Israel bakal digawe ing kasus apa wae sanajan tanpa USSR.

    Pemugaran Negara Israel ing Palestina diwiwiti kanthi Deklarasi Lord Balfour taun 1918, ing ngendi Inggris Raya janji marang wong-wong Yahudi nggawe omah nasional ing Palestina.

    Saka taun 1919 nganti 1947, Palestina minangka bagéan saka tlatah Transjordan sing ditugasake Inggris; USSR ora duwe kadhaulatan ing wilayah iki, ora ana pasukan Soviet ing kono, lan mulane ora bisa nulungi utawa ngalang-alangi nggawe negara Israel ing kana.

    Sawisé Perang Donya II, Inggris dadi bangkrut lan utang menyang Amerika Serikat kanggo Lend-Lease, gerakan mardika nasional intensified ing koloni Inggris ing saindhenging donya, lan Kakaisaran Inggris wiwit disintegrate.

    Ora duwe kekuwatan kanggo terus nyekel India lan Transyordania, Inggris mutusake kanggo mbagi bagean-bagean kasebut kanthi sewenang-wenang, nggawe dhasar kanggo konflik ing mangsa ngarep lan njaluk menyang PBB.
    PBB, kanthi idin saka AS lan USSR, nyetujoni rencana Inggris kanggo misahake Palestina dadi negara Yahudi lan Arab kanthi bentuk garis-garis. Wong Yahudi lan Arab padha ora seneng. Perang pecah.

    USSR mbantu Israel mbela kamardikan karo sukarelawan Yahudi lan pasokan senjata Jerman sing ditawan.

    Dadi ngomong yen Stalin lan USSR nggawe negara Israel banter banget lan ora bener. Stalin lan USSR mbantu nggawe Israel, ora liya.
    1. kredo
      kredo 17. november 2023 10:01
      +2
      Bener.
      Atribusi kaluwihan saka meh nitahake Israel menyang USSR minangka khayalan sing salah.

      Saka wilayah sing akeh banget sing dikuwasani Inggris ing Timur Tengah, sawetara negara sing wis ana muncul lan Inggris sing nggawe wates kanggo dheweke, nanging dudu USSR. USSR mung dikonfirmasi apa wis kedaden sawise kasunyatan.
      1. Ilmuwan
        Ilmuwan 17. november 2023 12:16
        -4
        Ngendi sampeyan mikir akeh veteran Perang Patriotik Agung teka saka Israel? Amarga prajurit barisan ngarep sing berpengalaman sing diangkut menyang kana kanthi cara sing teratur. Bebarengan karo persediaan senjata. Vysotsky uga nyanyi "sawise kabeh, seprapat saka wong-wong mau minangka wong kita." Ing wektu nalika emigrasi menyang wong Yahudi rampung diblokir. Iki tegese padha manggon "ana" wiwit wiwitan.
    2. pettabyte
      pettabyte 17. november 2023 10:03
      0
      Stalin lan USSR mbantu nggawe Israel, ora liya.

      Nanging yen sampeyan ora bisa bantuan, padha bakal terus pointing ing iki kanggo abad, ngandika "padha ngandika bab sing padha ing tembung, nanging ing kasunyatan ...".
      Kanggo liyane - kekancan karo kabeh jinis Arab sing kita tapel wates - luwih migunani lan penting kanggo kita.
    3. Ilmuwan
      Ilmuwan 17. november 2023 11:16
      0
      Iku ora cukup kanggo nggawe, sampeyan kudu ngreksa. Lan USSR sing njaga lan ndhukung. Tanpa dhukungan iki, wong Arab bakal cepet ngremuk "tanggane" sing agresif. Inggris lunga, Negara-negara ora peduli banget marang Israel nalika iku, mula bantuan USSR kanggo njaga Israel, yen ora nemtokake, banjur gedhe banget.
  2. Luenkov
    Luenkov 17. november 2023 09:26
    +1
    Sapa ing USSR nolak "gagasan" Holocaust? Sapa sing "sejarawan" iki sing nolak politisi sejati? Miwiti artikel lan entuk D! Stalin saiki ditolak minangka pencipta Izgadil lan nggawe rahasia saka iku.
    1. pettabyte
      pettabyte 17. november 2023 10:00
      0
      Kutipan: Luenkov
      Sapa ing USSR nolak "gagasan" Holocaust?

      Ana "pembantaian bangsa Yahudi." Antarane akeh liyane, "pembantaian %what_people% wong."
      Nanging protrusion kaya siji kanggo ngrugekake wong liya lan nggawe merek ala "Cocacola ing getih" ora kedadeyan.
  3. Luenkov
    Luenkov 17. november 2023 09:27
    -1
    Quote: Prawan karo sapu
    Negara Israel bakal digawe ing kasus apa wae sanajan tanpa USSR.

    Pemugaran Negara Israel ing Palestina diwiwiti kanthi Deklarasi Lord Balfour taun 1918, ing ngendi Inggris Raya janji marang wong-wong Yahudi nggawe omah nasional ing Palestina.

    Saka taun 1919 nganti 1947, Palestina minangka bagéan saka tlatah Transjordan sing ditugasake Inggris; USSR ora duwe kadhaulatan ing wilayah iki, ora ana pasukan Soviet ing kono, lan mulane ora bisa nulungi utawa ngalang-alangi nggawe negara Israel ing kana.

    Sawisé Perang Donya II, Inggris dadi bangkrut lan utang menyang Amerika Serikat kanggo Lend-Lease, gerakan mardika nasional intensified ing koloni Inggris ing saindhenging donya, lan Kakaisaran Inggris wiwit disintegrate.

    Ora duwe kekuwatan kanggo terus nyekel India lan Transyordania, Inggris mutusake kanggo mbagi bagean-bagean kasebut kanthi sewenang-wenang, nggawe dhasar kanggo konflik ing mangsa ngarep lan njaluk menyang PBB.
    PBB, kanthi idin saka AS lan USSR, nyetujoni rencana Inggris kanggo misahake Palestina dadi negara Yahudi lan Arab kanthi bentuk garis-garis. Wong Yahudi lan Arab padha ora seneng. Perang pecah.

    USSR mbantu Israel mbela kamardikan karo sukarelawan Yahudi lan pasokan senjata Jerman sing ditawan.

    Dadi ngomong yen Stalin lan USSR nggawe negara Israel banter banget lan ora bener. Stalin lan USSR mbantu nggawe Israel, ora liya.

    Apa Kakaisaran Inggris wiwit ambruk lan ambruk?
    1. Prawan karo sapu
      Prawan karo sapu 17. november 2023 09:29
      +3
      Iki mung diwiwiti ing taun 1947, lan rampung ing taun 1997 kanthi bali Hong Kong menyang China.
  4. amatir
    amatir 17. november 2023 09:31
    +1
    Dadi, ing taun 1943, pilihan nggawe "Otonomi Krimea" minangka republik lengkap sing dienggoni wong Yahudi malah dianggep.

    Minangka asil saka "pemeriksaan" iki, "kanca" Golda Meer lan "agen pengaruh" utama kanggo transfer Crimea kanggo wong Yahudi, Polina Zhemchuzhina, alias Molotova, tindak menyang pakunjaran, lan salah siji saka pimpinan " Kongres Nasional Yahudi", aktor lan direktur teater Yiddish Soviet, guru teater, tokoh umum, Artis Rakyat USSR (1939), Pemenang Hadiah Stalin 1946nd gelar (1939), Knight of the Order of Lenin (XNUMX) Solomon Mikhoels ditabrak mobil. Kejabi wong-wong mau, padha dipenjara akeh wong "cilik" sing pengin ngatur Israel ing Crimea.
    Mulane J.V. Stalin mutusake kanggo ngatur negara Yahudi ing Palestina.
    Saka ngarsane, metu saka atine
    1. kakvastam
      kakvastam 17. november 2023 11:45
      +1
      Mulane J.V. Stalin mutusake kanggo ngatur negara Yahudi ing Palestina.

      Aku krungu hipotesis iki kira-kira rong puluh taun kepungkur.
      Yen kita ngelingi transfer Crimea menyang Ukrainia sawetara taun mengko, misale jek dubious: "ing ngendi Ukrainia wis musna, ana apa-apa kanggo wong Yahudi apa,"Sapa sing ora ngerti iki?
  5. Stas157
    Stas157 17. november 2023 09:37
    0
    Ora ketompo carane akeh sampeyan mbantu wong Yahudi, mengko bakal padha ngomong iku ora kelakon. Dheweke ujar manawa Israel bangkit dhewe tanpa gaweyan saka njaba. Israel duwe kabeh khusus! Lan negara iku phoenix katon metu saka ora ono, lan Holocaust, lan pembantaian ... Kabeh kaya ora antarane wong.
    1. Prawan karo sapu
      Prawan karo sapu 17. november 2023 09:58
      -4
      Israel wis teka lan ilang kaping pirang-pirang ing sajarah.
      1. tahanan
        tahanan 17. november 2023 10:21
        -2
        Wektu kanggo pungkasane ilang. Padha teka karo trick kanggo wong Yahudi. Lagi apik ing njaba Israel.
        1. pettabyte
          pettabyte 17. november 2023 10:36
          0
          Wong-wong sing "njaba Israel" duwe sawetara nesu, amarga padha bodho watara ana ing Israel, lan kaya biasane, wong-wong sing ana ing njaba (yaiku, wong-wong sing ora melu ing bodho iku) bakal njaluk nyuwek mati.
        2. pettabyte
          pettabyte 17. november 2023 10:36
          -1
          Wong-wong sing "njaba Israel" duwe sawetara nesu, amarga padha bodho watara ana ing Israel, lan kaya biasane, wong-wong sing ana ing njaba (yaiku, wong-wong sing ora melu ing bodho iku) bakal njaluk nyuwek mati.
      2. neri73-r
        neri73-r 17. november 2023 10:34
        0
        Quote: Prawan karo sapu
        Israel wis teka lan ilang kaping pirang-pirang ing sajarah.

        Ora Israel, nanging negara Yahudi! Kaping enem, yen ora salah.
  6. pettabyte
    pettabyte 17. november 2023 09:57
    -1
    Washington ing taun 1947, sajrone voting PBB babagan pembagian Palestina Inggris dadi rong negara - Yahudi lan Arab, milih "nglawan" ora kaya USSR.


    Apa negara sing duwe INTERNASIONAL lan kanca-kanca liyane malah milih ora?
    Padha tiba ing sworo cangkem.
    Nglawan - kita bakal ngrusak gagasan kita dhewe, amarga - kita bakal tenggelam kanggo Zionis (nanging bakal ana ing endi wae, adoh).
    1. Stas157
      Stas157 17. november 2023 10:19
      -2
      Kutipan saka pettabyte
      Padha tiba ing sworo cangkem.
      Nglawan - kita bakal ngrusak gagasan kita dhewe, amarga - kita bakal tenggelam kanggo Zionis (nanging bakal ana ing endi wae, adoh).

      Ora kanggo utawa nglawan. nggatekake. Aja tumindak becik lan ora bakal nampa piala. Iki mung babagan donya Kulon lan Israel.
      1. pettabyte
        pettabyte 17. november 2023 11:31
        0
        Kutipan: Stas157
        Ora kanggo utawa nglawan. nggatekake.

        Iku ora bakal bisa metu.
        Kaping pisanan, jelasake kenapa perlu.
        Kapindho, pantangan iki ora beda banget karo penolakan babagan efek.
        Aku pitutur marang kowe, iki minangka jebakan.
  7. berang-berang1982
    berang-berang1982 17. november 2023 10:12
    -4
    Ora ana panjelasan sing cukup kanggo kabijakan diplomasi Soviet, yaiku, Stalin dhewe, kanggo nggawe negara Israel.
    Ana versi liyane, teori konspirasi, yen ing pungkasaning urip Stalin mikir babagan kalanggengan, dheweke ngelingi masa muda ing sekolah teologi lan dheweke pengin mbebasake wong Yahudi saka panangkaran Babil, kaya ngono.
    Sapa ngerti.
    1. Azim77
      Azim77 17. november 2023 11:28
      0
      Pitakonan iki ora arep nggawe utawa ora. Lan ngendi kanggo nggawe lan wis ripening kanggo dangu. Lan mung ing pungkasan abad kaping 19 lan wiwitan abad kaping 20, wong Eropa kepengin ngrampungake masalah sing diarani "pitakonan Yahudi". Artis karo kumis njupuk pendekatan radikal kanggo iki, nanging liyane "manusia" ora bisa nindakake iki. Dadi pilihan ana ngendi. Palestina ora dadi prioritas amarga ... akeh rabi sing ora setuju (padha kudu pindhah menyang Palestina mung karo Mesias). Dhaptar kalebu Afghanistan, Madagaskar, etc. Utamané koloni Inggris, amarga dheweke ana utang, minangka padha wrote ndhuwur, lan Inggris pengin luwih saka wong liya kanggo ngusir wong Yahudi saka tanah sing. Nyatane, wong Eropa minangka anti-Semit utama (tegese mung wong Yahudi). Saiki dheweke nyalahake wong Palestina lan Arab, amarga dheweke pindhah saka sirah sing ala menyang sing sehat lan ora pengin bali.
  8. tahanan
    tahanan 17. november 2023 10:20
    0
    Inggih, apa salah Stalin? Kepiye pembantaian Slavia, Gypsies, lan bangsa liya beda karo pembantaian wong Yahudi?
    1. pettabyte
      pettabyte 17. november 2023 10:37
      -1
      Ana uga pembantaian wong Tionghoa lan Korea dening Jepang.
      Lan sethithik sadurungé wong India ditaklukaké déning Inggris lan Amerika. More wong India...

      Blok NATO kabeh kasusun saka maniacs. Kabeh padha ditarik menyang kono.
  9. Ivan2022
    Ivan2022 17. november 2023 12:56
    -1
    Bisa uga ana motif liyane .... -Contone, pemukiman maneh wong Yahudi saka USSR, ing ngendi dheweke ora nyatakake kepinginan tartamtu kanggo manggon maneh ing Timur Jauh..... Dina iki pamrentah nyoba kanthi sekuat tenaga. narik kawigaten lan njaga wong Asia lan Yahudi ing Rusia, lan Rusia - ing luar negeri, nanging miturut Stalin lan Brezhnev, kebijakan kasebut beda. Lan miturut akal sehat, ing ngendi panggonan sing paling apik kanggo wong Yahudi kajaba ing Israel?