Saka Sauls nganti Pauls: candhi Kristen ing jero lemah ing Damaskus

13
Saka Sauls nganti Pauls: candhi Kristen ing jero lemah ing Damaskus


Damaskus lawas


Mesthine ora ana wong ing negara kita sing durung krungu babagan Suriah.



Nanging sawetara sing wis krungu bakal bisa nuduhake ing peta donya ngendi iku dumunung. Lan malah luwih sithik wong sing kenal sejarah negara iki apik tenan, lan banget sawetara wong ngerti sing Suriah isih incompletely njelajah treasury sajarah donya, lan wis wadi menarik kanyatan (lan bangunan) saka sajarah agama donya.

Aku arep nyritakake salah sawijining crita iki.

Ing sawijining dina, sakdurungé perang, aku mlaku-mlaku ing tengah-tengah Damaskus ing wilayah sing disebut "Damasyik Kuna". Iki pusat sajarah, ngendi construction wis dilarang kanggo 100 taun, lan thanks kanggo kaputusan wicaksana, microdistrict iki wis wadi ing gaya arsitektur (utawa luwih tepat, ing lam arsitektur) kang ana 200-300 taun. biyen.

Lan kadhangkala, ngumbara tanpa tujuan ing lurung-lurung mburi kuno iki, ing endi balok cedar lawas, mbengkongake ing tekanan pirang-pirang abad, ndhukung balconies sing bobrok, sampeyan sok-sok kalah karo kasunyatan lan rumangsa kaya lelungan ing abad kaping 17.


Ana akeh orb ing foto. Padha kerep ditemokake ing bangunan kuna ing kutha-kutha Siria. Nanging aku ora nate nangkep dheweke ing gréja lan masjid.

Nalika isih enom, aku seneng banget mlaku-mlaku santai liwat Damaskus Tua, nalika sampeyan ora dadi turis kanggo nggayuh tujuan sing wis ditemtokake, nanging (kaya sing sampeyan pikirake kanthi naif) ngumbara ing dalan-dalan kuno kaya ngono, tanpa tujuan, ing kasengsem.

Lan, kaya biasane, kancaku sing tetep, kameraku, mlaku bareng karo aku.

Sawijining dina, bali saka mlaku-mlaku liwat Kutha Lawas, aku nuduhake rekaman kasebut menyang kancaku, Dr. Hussam Saahli, sing manggon ing Damaskus meh kabeh urip (ora ngetung taun ing Moskow).

- Oh... Aku weruh yen sampeyan lagi mlaku-mlaku ing dalan Lurus ... Apa sampeyan ngerti yen kasebut ing Kitab Suci? Ana uga Gréja St. Ananias cedhak, sampeyan wis weruh?

- Ora, aku ora ngerti (ing kene kudu diakoni yen ing taun-taun kasebut kawruhku babagan Kitab Suci sithik banget). Lan aku ora weruh pasamuwan; yen aku nemoni siji, aku mesthi bakal weruh.

Kancaku mung mesem misterius lan menehi saran supaya aku menyang Kutha Tua maneh ing dina sabanjure, numpak taksi menyang Gerbang Timur (Bab Tuma), mlebu lan langsung belok nengen menyang gang sing bakal langsung menyang papan sing dibutuhake.

Saka Savlov menyang Pavli


Ing kene perlu kanggo nggawe digression lan ngandhani legenda lawas, ing versi sing tau krungu ing Damaskus.

Ing jaman biyen, ana wong sing jenenge Saulus manggon ing Yerusalem. Lan dheweke misuwur amarga dheweke sengit banget marang wong-wong Kristen pisanan, sing ing taun-taun kasebut dianggep wong Yahudi murtad, mula dheweke disiksa kanthi kejem lan asring digebugi nganti mati.

Lan Saul iki, sing sadurunge nganiaya wong-wong Kristen ing Yerusalem, nampa informasi yen ing Damaskus iki "bid'ah" uga wis bosok, lan ana komunitas Kristen ing kono.

Dadi pejuang sing ora kesel kanggo "iman sing bener" nglumpukake detasemen paukuman saka fanatik kaya dheweke, lan dheweke lunga menyang Damaskus kanggo nemokake wong Kristen lokal lan langsung mateni.

Banjur, ing sawijining dina sing ora nggumunake kanggo Saul, detasemen sing dipimpin dheweke pindhah menyang Damsyik.

Nanging ing tengah dalan ana masalah gedhe: cemlorot padhang dumadakan katon ing langit, blinding kabeh peserta ing ekspedisi iki.

Sawisé iku padhangé ilang, lan Saul nemokake yen dheweke ora bisa ndeleng apa-apa - dheweke wuta.

Banjur kanca-kancané Saulus, sing wis ora bisa ndeleng, nuli nunggang jaran, komandhané sing kaget banget, lan pasukan rombongan, kanthi kemunduran semangat, pindhah menyang Damsyik.

Nanging padha ora duwe wektu kanggo tekan kutha lan mandheg kanggo wengi. Sarehne kaget banget karo kacilakan sing kedadeyan, Saul lali awake dhewe ing impen sing ngganggu, ing kono ana wong sing nganggo busana kaya tramp, lan dheweke takon kanthi nyenyet: "Saul, kenapa sampeyan nganiaya aku lan anak-anakku?"

Wong ngimpi mau banjur mènèhi piwulang singkat marang Saulus: Kowé kudu teka ing Damsyik, lan ing dalan sing jenengé Lurus, golekana omahé Yudas. Ana wong sing jenengé Ananias bakal teka ing kana lan bakal nulungi kowé.

Merga wedi karo impèn sing aneh kuwi, Saulus tangi, nggugah kanca-kancané, terus ndhawuhi supaya nggawa dhèwèké menyang Damsyik menyang omahé Yudas, sing ora diweruhi.

Ing bengi iku uga, kepala komunitas Kristen Damsyik sing jenenge Ananias ngimpi aneh: dheweke weruh wong sing nganggo sandhangan ngemis kanthi ekspresi sing ora biasa, kaya mripat sing ora biasa, lan dheweke kandha: "Esuk-esuk, menyang omahe Yudas. sing manggon ing Lurung Lurus, ing kana bakal ana wong wuta, lan kowé kudu numpangi tangan.”

Ananias enggal-enggal wungu ing rasa bingung banget, wisuh raine, lan tanpa sarapan, banjur nerusake menyang omahe Yehuda, ing kono dheweke weruh wong-wong bersenjata, sing jelas katon ora ramah.

Salah siji saka wong-wong mau takon: "Apa sampeyan Ananias?"

Sasampuning wangsulan saèstu, tumuli padha digawani wong kang nerangake yèn dhèwèké iku wuta, lan banjur ngimpi, lan wong kang ngimpi mau dhawuh teka menyang omahé Yéhuda lan ngenteni Ananias ana ing kana.

Ananias gumun karo impen sing kaya ngono, banjur numpangake tangane ing sirahe wong liyo iki, lan ing wektu iku dheweke bisa ndeleng.

Ananias banjur ngajak wong liyo mau menyang omahe, ing kono padha ketemu, banjur padha rembugan nganti suwe, ngrembug lelakon kang wis kedadean kang gawe kagete wong loro mau.

Akibaté, Saul dadi yakin nèk ana mukjijat sing wis kelakon: dhèwèké diwaraské karo wong sing arep dipatèni. Lan iki kedaden saka karsane Sang Prabu Saul mangu-mangu bab urip lan piwulang kang perang banget marang.

Ing kahanan kejut emosi sing kuat lan reorganisasi saka pandangan donya, Saul langsung kepéngin dadi wong Kristen. Lan Ananias kawujud kepinginan ing dina sing padha: piyambakipun mbaptis wong ing pasamuwan lemah ngarep cilik, lan ing baptis dijenengi Paulus.

Iki carane transisi Saul kanggo Paulus kelakon.

Legenda iki mbantah sejarah Alkitab, nanging, miturut pendapatku, luwih bener, amarga mukjizat sing nyata biasane prasaja, lan ing kono kita ndeleng wong biasa kanthi sipat manungsa: - delusion, gething, wedi, mangu-mangu, kaget lan negesake. iman, lan ora sawetara karakter setengah dongeng mythologiized suwek saka kasunyatan.

Sawisé iku, adhedhasar pangerten crita iki, ungkapan "Saka Sauls menyang Paulus" muncul, pisanane tegesé degenerasi dadakan saka detractor iman Kristen dadi preachant semangat, utawa (mengko) owah-owahan sing padha radikal dening sawetara wong. prinsip urip utama kanggo diametrically ngelawan.

Ngarep Gréja St Ananias


Esuke aku nuruti pituture kancaku – aku numpak taksi banjur menyang Gerbang Wetan Kutha Lawas. Banjur lumaku liwat wong-wong mau, menggok nengen menyang gang, tekan pungkasan lan mlayu menyang tembok iki:


Banjur mlebu ing gapura lan ketemu ing plataran cilik, ana ing antarane sawetara bangunan rong lantai. Lan wiwit katon watara, nyoba kanggo nggoleki bangunan pasamuwan.

Nanging aku ora weruh, mripatku ora nemu apa-apa sing meh podho kapel cilik.

Weruh lawang mlebu menyang toko cilik ing sisih kiwa, aku mutusake menyang mrana lan takon marang bakul kasebut ngendi papan sing dakgoleki.

Ing dina iku (aku ora ngerti saiki) wong ing Damaskus padha banget grapyak lan grapyak, bakul ninggalake counter lan secara harfiah nuntun tangan kula menyang tembok omah, kang ana undhak-undhakan saka undhak-undhakan. mudhun.

Ing wayahe, durung ngerti sebabe, aku wiwit mudhun ing lemah lan, sawise mlaku rong undhak-undhakan, ketemu aku ing kamar sing, ing bayanganku, adhedhasar keagungan gereja-gereja Ortodoks Rusia, ora meh padha karo pasamuan ing sembarang cara. Apa mung pirang-pirang lambang sing digantung ing tembok sing menehi saran manawa ana candhi Kristen ing kene?

Kita, sing manggon ing Rusia, wis biasa karo kaendahan arsitektur lan kemewahan internal gereja-gereja Ortodoks kita, kanthi megah munggah ing ndhuwur lemah.

Ing kene kita bisa ndeleng gambar ngelawan: candhi dumunung ing jero lemah, iku kamar sing relatif cilik kanthi tembok sing digawe saka watu sing ora sengaja dipotong lan perabotan interior sing sederhana.

Ambane kubah (langit-langit) saka tingkat lemah kira-kira sak meter, tembok digawe saka watu sing dipasang ing sadhuwure.

Candhi iki kasusun saka rong kamar persegi dowo cilik dumunung jejeg saben liyane.

Kaping pisanan, sing kaya koridor dawa, lambang digantung ing rong tembok.


Ing mburi kamar ana misbyah, lambang digantung ing tembok, lan ing mburi ana papan sing dipageri karo bolong ing ngendi wong-wong percaya, sawise ngucapake pandonga kanggo kesehatan utawa tentrem, nyelehake cathetan utawa foto saka sanak keluarga lan kanca-kanca. .


Kamar liyane sing luwih gedhe ing ngendi layanan dianakake. Bangku-bangku kanggo umat paroki diselehake ing sadawane tembok, lan ana meja ing misbyah.


Ndhuwur ana telung lambang sing nggambarake episode sejarah Alkitab, diselehake ing urutan kronologis, miturut aturan tulisan Arab - saka tengen ngiwa:


Atmosfer, kanggo sijine iku mildly, ora banget pompous, kang sepisan maneh ndadekake kita elinga prinsip primacy saka spiritual liwat materi martakaké dening Gusti Yesus Kristus.

Ora ana informasi sing tepat babagan tanggal pambangunan struktur iki. Miturut salah sawijining legenda, iki minangka salah sawijining bangunan candhi, sing dibangun atusan taun sadurunge lair saka Ananias. Lan nalika lair, wis ana ing ngisor lemah, lan digunakake dening wong tuwane minangka rong.

Salajengipun, nalika piyambakipun dados nom-noman, diowahi dadi Kristen lan kapilih dadi kepala komunitas cilik Damaskus, Ananias nggunakake guo iki kanggo rapat-rapat rahasia komunitas Kristen pisanan ing Damaskus.

Ora bisa netepake apa sing bener lan apa fiksi, mula aku nyaranake sampeyan mriksa interior gereja (candi) ing jero foto, banjur elinga yen kita mung tamu sementara ing jagad iki ...
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

13 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Komentar wis dibusak.
  2. +7
    27 Januari 2024 06:21
    Barang apik! Matur nuwun sanget!
  3. + 11
    27 Januari 2024 08:56
    Wigati dicathet yen Rasul Paulus mesthi tetep ana ing sejarah sanajan dheweke ora mlebu agama Kristen. Dhèwèké muridé Gamaliel, sing misuwur banget wektu kuwi. Saben uwong sing dadi bagéan saka bunderan Gamaliel pengaruh banget kanggo masa depan Yudaisme. Paulus mesthi duwe karir sing misuwur, nanging dheweke kandha babagan iki: "Apa wae sing dadi keuntungan kanggoku, iku sing dakanggep rugi marga saka Sang Kristus ..." (Filipi 3:7). Conto sing apik babagan carane wong bisa ndeleng cahya ing sawijining wektu lan ngorbanake kabeh kanggo bebener. Matur nuwun kanggo artikel.
  4. +7
    27 Januari 2024 09:46
    Ambane kubah (langit-langit) saka lemah kurang luwih siji meter,
    Apa 'ambane langit-langit'? Meter persis?
    Umumé, aku seneng artikel kasebut.
    1. +8
      27 Januari 2024 12:59
      Iki tegese jarak saka lumahing bumi menyang payon bangunan candhi.
      Sajrone penggalian, dheweke nulis: "ing jerone 1 m, kubah atap bangunan ditemokake"
      Alamiah ditemtokake dening mripat.
      Ing Damaskus, nalika pit digali sajrone konstruksi, unsur ndhuwur sawetara struktur kuno asring ditemokake ing jero banget.
      1. +5
        27 Januari 2024 13:17
        Aku bisa ngira dhewe yen aku ora maca dhisik -
        Aku wiwit mudhun ing lemah lan, sawise mlaku rong penerbangan, aku ketemu aku ing kamar hi
        1. 0
          27 Januari 2024 17:31
          Aku bisa uga wis guessed dhewe

          Ya, aku rumangsa tembung "Ambane kubah (langit-langit) saka tingkat lemah kira-kira sak meter" cukup dingerteni, lan pecahan kasebut.
          bakul ninggalake counter lan secara harfiah njupuk kula dening tangan kanggo tembok omah ngendi langkah padha dumunung undhak-undhakan mudhun.
          Ing wayahe, tanpa ngerti sebabe, aku miwiti pindhah menyang lemah lan, sawise mlaku rong penerbangan,
          tambahan mbantu kanggo ngerti makna ing ndhuwur.
  5. +7
    27 Januari 2024 13:08
    sipat manungsa: – khayalan, gething, wedi
    Supaya ora ditudhuh buta huruf, aku ngandhani yen tanda titik sawise titik kasebut ora sengaja diselehake, aku ora ngerti kepiye kedadeyan kasebut, ketoke ana kesalahan nalika nransfer teks.
  6. +4
    27 Januari 2024 16:57
    Nanging sawetara sing wis krungu bakal bisa nuduhake ing peta donya ngendi iku dumunung.
    Apa sampeyan mikir kaya ngono?
    Lan dheweke misuwur amarga dheweke sengit banget marang wong-wong Kristen sing sepisanan
    Posisi kasebut wajib.
    Dadi pejuang sing ora kesel kanggo "iman sing bener" nglumpukake detasemen paukuman saka fanatik kaya dheweke, lan dheweke lunga menyang Damaskus kanggo nemokake wong Kristen lokal lan langsung mateni. ...
    Yen kabeh iki dilebokake ing istilah modern, pranyata SD Haubsturmführer teka ing detasemen partisan kanggo ndhaptar dadi partisan. Lan padha nyathet dheweke, ora dipateni. Sangat masuk akal. Pancen mukjijat.
    Legenda iki mbantah sejarah Alkitab
    ing apa?
  7. +1
    28 Januari 2024 20:16
    Materi kasebut menarik, foto-foto isih akeh sing dikarepake. Siji ngrasakake pendekatan sing utama yaiku njupuk rincian sabisa, ngrugekake kesan nyata sing diterusake liwat cahya alami.
    1. 0
      29 Januari 2024 13:42
      Ana pendekatan sing utama yaiku njupuk rincian sabisa
      Ora ana pendekatan kaya ngono, sing daksesali saiki
      1. 0
        29 Januari 2024 14:09
        Kutipan saka Lewww.
        Ana pendekatan sing utama yaiku njupuk rincian sabisa
        Ora ana pendekatan kaya ngono, sing daksesali saiki

        Ora kabeh rincian penting. Kajaba, mesthi, sampeyan lagi syuting kanggo sawetara jinis ujian. Sampeyan paling kamungkinan getun sing kapilih Kesadaran sampeyan babagan rincian sing duwe makna khusus kanggo sampeyan. Nalika sampeyan lagi syuting, sampeyan pengin nuduhake kesan sampeyan, ta?
        Apa sing sampeyan deleng ing gereja lemah? Lambang sing dipadhangi lilin, watu ing tembok sing sumunar ing wayah surup, tekstur watu kasebut, jejak wektu sing nyebabake asosiasi lan emosi. Aksen cahya diselehake ing interior iki amarga bakal katon dening wong sing lagi wae teka saka dalan sing surem. Minangka sampeyan bener weruh kabeh. Nanging banjur sampeyan puffed metu lampu kilat, madhangi kabeh rincian paling cilik. Sing ora ana sing weruh kabeh bebarengan. Lan sampeyan durung weruh wong-wong mau. Iki minangka overload kanggo pemahaman. Foto kasebut mung migunani kanggo dokumentasi - legal, teknis, ilmiah. Dheweke ora cocog kanggo nggambarake artikel sing tujuane menehi kesan. Aja njupuk tembung iki minangka reproach. Lan ora ana ing pikiranku. Aku mung nyiarake perasaanku. Lan matur nuwun kanggo artikel kasebut.
        1. 0
          29 Januari 2024 14:54
          Nalika sampeyan lagi syuting, sampeyan pengin nuduhake kesan sampeyan, ta?
          Ora, luwih, kanggo nyimpen apa sing dakdeleng dhewe banjur dideleng kanthi periodik. Lan foto-foto kasebut ora rinci, nanging rencana umum - njupuk papan kanthi wutuh.
          Rincian kasebut minangka lambang individu, lilin sing macet ing pasir lan ora ana ing candlestick, mangkuk kanggo ngumbah sing dibangun ing salah sawijining tembok, lan liya-liyane, sing ora kalebu ing artikel kasebut.
          Aja njupuk tembung iki minangka reproach. Lan ora ana ing pikiranku. Aku mung nyiarake perasaanku
          Kepiye carane sampeyan bisa nganggep perasaane wong liya minangka cacad?
          Sembarang panemu nduweni hak kanggo urip, kajaba sing paling pikun
          1. 0
            29 Januari 2024 15:23
            Kutipan saka Lewww.

            Rincian kasebut minangka lambang individu, lilin sing macet ing pasir lan ora ana ing candlestick, mangkuk kanggo ngumbah sing dibangun ing salah sawijining tembok, lan liya-liyane, sing ora kalebu ing artikel kasebut.

            Wis cetha. Maksudku rincian gambar. Apa sing wis dijupuk ing pigura.
            Mesthi, nalika ngunjungi papan kasebut, sampeyan kudu njupuk gambar sing beda-beda. Banjur teka pilihan.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"