Sistem rudal anti-pesawat adhedhasar rudal dipandu udara-ke-udara kanthi sistem panuntun termal

55
Sistem rudal anti-pesawat adhedhasar rudal dipandu udara-ke-udara kanthi sistem panuntun termal

Ing rong publikasi sadurunge sing darmabakti kanggo sistem pertahanan udara pengganti Ukrainia, sing dikenal minangka FrankenSAM, prospek nggunakake rudal udara-ke-udara Amerika AIM-9 Sidewinder lan AIM-7 Sparrow ing sistem pertahanan udara darat dianggep.

Praktek aplikasi penerbangan rudal ing sistem pertahanan udara adhedhasar lemah nduweni sejarah sing dawa critane, lan dina iki kita bakal nliti sistem pertahanan udara berbasis darat liyane sing digawe adhedhasar sistem pertahanan udara kanthi sistem panuntun termal.



Kabeh rudal tempur udara cedhak modern (contone, R-73 domestik utawa Sidewinder AIM-9X Amerika) nggunakake homing menyang tandha termal target. Sumber panas ing kasus iki yaiku exhaust gas panas saka mesin lan bagean saka fuselage pesawat, sing dadi panas sajrone penerbangan ing lapisan atmosfer sing padhet. Lan luwih gedhe bedane suhu antarane lingkungan lan pesawat, luwih kontras target ing kisaran optik inframerah.

Kanggo nambah kakebalan gangguan, wiwit taun 1980-an, sirah homing sing digawe adhem banget sensitif karo saluran inframerah lan ultraviolet wis digunakake, sing, ing kombinasi karo prosesor sing nyedhiyakake pilihan adhedhasar karakteristik lintasan, bisa kanthi kemungkinan dhuwur. supaya gagal akuisisi target nalika njupuk traps termal.

Kajaba iku, saluran panuntun optik fotokontras bisa uga digunakake, nyorot target ing langit. Rudal kanthi gabungan IR / UV / FC, minangka aturan, duwe jarak tembak sing relatif cendhak lan bisa nyerang pesawat kanthi maneuver ing zona garis pandang.

Nanging, wong sing golek kaya kasebut uga bisa dipasang ing rudal jarak sing luwih dawa (contone, ing R-27T Soviet), sing, sadurunge target dicekel dening kepala homing termal, dikontrol dening sistem inersia sing ndadékaké menyang area target, utawa nyetel pesawat adhedhasar sinyal ditampa saka pesawat - operator.

Sistem pertahanan udara pisanan sing nggunakake rudal pesawat sing dimodifikasi nganggo TGS yaiku MIM-72 Chaparral Amerika (rincian luwih lengkap). kene). Salajengipun, njupuk menyang akun prevalensi dhuwur saka rudal tempur udhara cedhak-in dilengkapi karo wong golek infra merah, nyoba digawe ing macem-macem negara kanggo nggawe sistem pertahanan udara jarak cedhak seluler.

Sistem pertahanan udara Yugoslavia kanthi rudal R-3S, R-60 lan R-73


Mangkono, ing Yugoslavia ing pungkasan taun 1980-an lan awal 1990-an, sistem pertahanan udara militer dikembangake sing nggunakake rudal R-3S (K-13), R-60 lan R-73 Soviet. Iki amarga kasunyatan sing tentara Yugoslavia ora duwe Komplek Strela-1, Strela-10 lan Osa-AK/AKM.

Sing pisanan yaiku sistem pertahanan udara ing sasis truk TAM-150 kanthi rong panuntun kanggo rudal R-3S (K-13), sing dituduhake ing taun 1993.


Ing wektu iku, R-3S UR (salinan Soviet saka AIM-9 Sidewinder), diadopsi kanggo layanan ing awal 1960-an, wis outdated. Ketoke, iki minangka conto eksperimen sing dirancang kanggo ngonfirmasi kelangsungan konsep kasebut.

Ora suwe prototipe sistem pertahanan udara Pracka ("Sling") muncul, yaiku peluncur sing ditarik karo rudal R-60 sing dipasang ing kreta 20-mm Zastava M55 anti-pesawat artileri.


Rudal R-60MK buatan Soviet sing digunakake minangka bagéan saka sistem pertahanan udara Pracka dilengkapi tataran ndhuwur tambahan. Nanging, iki ora mbantu akeh, lan efektifitas peluncur ditarik ora ngluwihi MANPADS Strela-2M sing luwih entheng lan kompak.

Kanggo nambah mobilitas lan kemampuan kanggo ngiringi pawai tank lan unit bedhil motorized, spesialis saka Belgrade Military-Technical Institute lan JNA Air Force Test Center nyiptakake komplek self-propelled RL-2, sing diluncurake karo rong rudal R-60MK sing dimodifikasi dipasang ing sasis kembar 30. -mm Czechoslovak Praga PLDvK VZ bedhil self-propelled. 53/59.


Peluncur rudal pertahanan udara sing digerakake dhewe nahan stasiun kerja penembak sing dilindhungi waja saka penembak sing digerakake dhewe. Rudal anti-pesawat, digawe kanthi basis rudal udara-ke-udara R-60MK, nampa tataran ndhuwur pisanan kanthi diameter 120 mm kanthi rong stabilisator salib.


Pandhuan kasebut adhedhasar peluncur pesawat saka jinis APU-60-1DB1, dibongkar saka pesawat tempur MiG-21bis.

Pangembangan luwih saka RL-2 yaiku sistem pertahanan udara RL-4, bersenjata rudal adhedhasar rudal R-73, sing diwenehake karo pejuang MiG-29.


Rudal udara-ke-udara R-73

Rudal pesawat R-73, sing diowahi kanggo digunakake minangka sistem pertahanan rudal, uga nampa booster tambahan, dirancang adhedhasar enem roket VRZ-57 sing dipasang ing siji paket (salinan lokal S-5).

Karakteristik sistem pertahanan udara RL-2 lan RL-4 ora diungkapake. Miturut prakiraan ahli, jarak tembak RL-2 marang target non-maneuver bisa tekan 8 km, lan RL-4 - 12 km. Nanging, nilai pertempuran saka komplek iki umume devalued dening lack saka peralatan perlu kanggo nampa data saka pos komando pertahanan udhara, lan target sebutan mung bisa liwat swara liwat stasiun radio VHF. Operator gunner nggoleki, ngenali lan nangkep target kanthi visual.

Senadyan rudal R-73, dilengkapi tataran ndhuwur tambahan, duwe prospek apik kanggo digunakake minangka bagéan saka kompleks anti-pesawat, basis riset lan pangembangan sing lemah lan kekurangan pangembangan ing bidang sistem optoelektronik lan radar sing kompak lan efektif. ora ngidini pangembang Yugoslavia nggawe sistem pertahanan udara jarak cendhak sing bener-bener efektif.

Perwakilan Yugoslavia nyatakake yen sistem anti-pesawat seluler sing diprodhuksi sacara lokal kasil digunakake kanggo nglawan senjata serangan udara ing taun 1999 sajrone agresi NATO marang Yugoslavia. Nanging, ora ana bukti obyektif kanggo ndhukung pernyataan kasebut.

Modernisasi sistem pertahanan udara Kuba "Strela-1M"


Ing taun 1970-1980an, kanggo nglindhungi unit tentara saka serangan udara, angkatan bersenjata Kuba nampa 60 Strela-1M lan 42 Strela-10M sistem pertahanan udara jarak cendhak. Nganti saiki, rudal 9M31M karo GSN FC, sing dadi bagian saka beban amunisi sistem pertahanan udara Strela-1 ing sasis kendaraan lapis baja BRDM-2, ora ana harapan lan ora bisa digunakake.

Kira-kira 10 taun kepungkur, ana laporan ing televisi Kuba sing ditampilake kendaraan tempur sistem pertahanan udara Strela-1M, dilengkapi rudal tempur udara R-3S (K-13), sing sadurunge dadi bagian saka persenjataan Pejuang MiG-17 lan MiG-21 lan MiG-23.


Rudal udara-ke-udara R-3S

Karakteristik rudal R-3S kira-kira cocog karo modifikasi awal saka Sidewinder Amerika. Kanthi bobot peluncuran luwih saka 75 kg, jarak tembak maksimal tekan 7,5 km, kacepetan penerbangan target sing ditembakake nganti 1 km / jam.


Ketoke, wong Kuba mutusake kanggo nggunakake sistem pertahanan udara seluler sing dicopot saka operator utama rudal udara-ke-udara, sing wis ngalami modifikasi lan perbaikan. Ing wektu sing padha, kanthi nganggep karakteristik rudal R-3S, sensitivitas lan kakebalan gangguan saka pencari IR, bisa dianggep, nalika diluncurake saka peluncur adhedhasar lemah, ora mungkin ngluwihi rudal 9M37M. sistem pertahanan udara Strela-10M.

Sistem pertahanan udara Israel Spyder-SR


Ing pertengahan 1990-an, konsorsium perusahaan Israel Rafael Armament Development Authority lan Israel Aircraft Industries wiwit nggawe sistem rudal anti-pesawat, sing saiki nggunakake rudal tempur jarak cedhak Rafael Python-5.

Peluncur rudal Python-5 minangka varian pangembangan evolusi Python-4, sing sadurunge yaiku rudal Python-3, sing banjur nglacak garis keturunan menyang peluncur rudal Shafrir-1. Rudal Shafrir-1, diadopsi dening Angkatan Udara Israel ing Desember 1965, digawe kanthi mripat ing misil Sidewinder AIM-9 Amerika.


Ing latar ngarep ana roket Python-5, ing latar mburi yaiku Shafrir-1

Roket Python-5 pisanan dituduhake ing Paris Air Show ing Le Bourget ing taun 2003.

Miturut informasi sing diterbitake dening perusahaan pangembangan, Python-5 SD duwe kepala homing pencitraan termal dual-band sing beroperasi ing kisaran optik lan IR (8-13 μm), digawe ing wangun matriks multi-elemen sing dumunung ing titik fokus lensa, lan autopilot digital. Kombinasi panuntun dhumateng pencitraan elektro-optik lan termal, ditambah karo matriks resolusi dhuwur, ndadekake bisa kasil milih lan nglacak target subtle nganti dirusak.

Disebutake yen roket Python-5 nduweni kemampuan maneuver "pinunjul", nanging data spesifik babagan kemampuan thrust, overloads kasedhiya, kacepetan lan paramèter maneuver ora diterbitake.

Sumber terbuka nyatakake yen bobot peluncuran Python-5 yaiku 103 kg, dawane roket 3,1 m, diametere 160 mm, lan lebar sayap 640 mm. Sudut panyimpangan koordinator saka sumbu longitudinal nganti 110 °. Kacepetan penerbangan nganti 4 M. Jarak tembak nalika diluncurake saka pesawat tempur nganti 20 km. Bobot hulu ledak yaiku 11 kg.

Ing taun 2005, versi pisanan sistem anti-pesawat, sing dikenal minangka Spyder-SR (Short Range), sing wiwitane nggunakake rudal Python-4, ditampilake ing Le Bourget.


Sistem pertahanan udara PU Spyder sing berpengalaman

Peluncur universal ing sasis truk off-road telung poros digawe miturut prinsip modular. Papat pluru Python-5 diselehake ing transportasi lan mbukak kontaner dumunung ing turntable a. Pandhuan ing bidang horisontal lan vertikal dumadi nggunakake drive hidrolik. Nalika peluncur obah, TPK ditransfer menyang posisi horisontal. Pitungan SPU - 3 wong.


Peluncur otomatis saka sistem pertahanan udara Spyder-SR serial

Rudal bisa diluncurake ing mode akuisisi target kanthi sirah ngarep sadurunge diluncurake (nalika rudal ana ing TPK) lan sawise diluncurake. Ing kasus terakhir, sadurunge target dijupuk dening kepala ngarep, rudal dikontrol dening sistem inersia miturut data sebutan target utama sing dikirim menyang rudal. Tingkat geni rong detik.

Jarak tembak maksimal rudal Python-5 kanthi tataran ndhuwur tambahan nalika diluncurake saka peluncur adhedhasar lemah tekan 15 km. Tekan dhuwur - 9 km.

Baterei anti-pesawat kalebu pos komando seluler, telung peluncur mandiri lan kendaraan muatan transportasi.

Kanggo nambah kelangsungan hidup sistem rudal, peluncur mandiri bisa ditemokake ing jarak saka pos komando baterei. Ijol-ijolan informasi dumadi liwat kabel, saluran serat optik utawa saluran radio. Nalika operasi otonom, kru SPU nggunakake sistem deteksi elektro-optik Toplite.

Pos komando dilengkapi radar telung dimensi Elta EL / M-2106NG, bisa ndeteksi lan nglacak nganti 60 target ing jarak nganti 80 km.


Pos komando seluler, sing nyedhiyakake kemampuan kanggo nindakake operasi tempur ing papan informasi siji sistem pertahanan udara berlapis, nampa sebutan target saka sumber eksternal.


Miturut laporan sing durung dikonfirmasi, kasus pertama panggunaan tempur sistem pertahanan udara Spyder-SR
kedadeyan ing Agustus 2008 nalika konflik Georgia-Ossetia Kidul.

Sawetara sumber nyatakake yen ing 9 Agustus 2008, pertahanan udara Georgia nembak bomber garis ngarep Su-24M Rusia saka Pusat Uji Penerbangan Negara 929. Pesawat kasebut ditabrak sistem pertahanan rudal sajrone pendekatan kaping pindho menyang target; sadurunge, rong rudal diluncurake tanpa ana gunane. Ketukan dening pertahanan rudal nyebabake geni, lan kru metu, nanging Su-24M wiwit ambruk ing udhara, lan puing-puing kasebut ngrusak kanopi parasut navigator Kolonel Igor Rzhavitin, minangka akibat saka tilar donya.

Ing wektu sing padha, sumber liyane ujar manawa pengebom garis ngarep Rusia ditabrak sistem pertahanan udara Buk-M1 sing diwenehake dening Ukraina. Kita bisa ngerteni apa sing kedadeyan sawise dokumen Kementerian Pertahanan Rusia lan Georgia ora diklasifikasikake.


Ana foto ing Internet saka peluncur sing diduga Georgia, sing meh padha karo prototipe eksperimen Israel sing digunakake kanggo nguji sistem pertahanan udara Spyder-SR.

Banjur, pangembang ngumumake rilis versi Spyder-MR (Medium Range) sing luwih maju, sing, saliyane rudal jarak pendek Python-5, nggunakake rudal pesawat Derby jarak sing luwih dawa kanthi sistem panuntun radar aktif.


Roket Python-5 lan Derby

Rincian liyane babagan rudal Derby bakal dibahas ing publikasi khusus kanggo sistem pertahanan udara sing dipandu radar.

Dikenal yen para panuku sistem pertahanan udara Israel saka kulawarga Spyder yaiku Georgia, Singapura, Republik Ceko lan Filipina.

Sistem rudal anti-pesawat Iris-T SLS/SLM


Salah sawijining sistem rudal anti-pesawat paling maju, sing nggunakake rudal tempur jarak cedhak Iris-T sing dimodifikasi, yaiku Iris-T SLS/SLM Jerman.

Rudal udara-ke-udara Iris-T digawe kanggo ngganti rudal kulawarga AIM-9 Sidewinder sing akeh digunakake. Kanggo nggawe lan pasar roket digawe konsorsium, kang kalebu enem negara Eropah: Jerman, Yunani, Norwegia, Italia, Spanyol lan Swedia. Kontraktor utama ing program kasebut yaiku keprihatinan Jerman Diehl BGT Defense.

Perusahaan utama liyane sing melu program kasebut kalebu MBDA, Hellenic Aerospace, Nammo Raufoss, Internacional de Composites lan Saab Bofors Dynamics. Pengujian sukses Iris-T ditindakake ing taun 2002, lan kontrak produksi serial sing regane luwih saka 1 milyar euro karo Diehl BGT Defense ditandatangani ing taun 2004.


Roket Iris-T

Roket Iris-T dawane 2,94 m, diameteripun 127 mm, lan bobot tanpa akselerator tambahan - 89 kg. Sampeyan bisa nyekel target sadurunge diluncurake, uga sawise diluncurake ing pesawat. Kacepetan maksimum - nganti 3 M. Jarak tembak - nganti 25 km.

Rudal udara-ke-udara Iris-T bisa dadi bagian saka persenjataan pesawat ing ngisor iki: Typhoon, Tornado, Gripen, F-16, F-18. Saliyane Angkatan Udara Jerman, rudal kasebut dituku dening Austria, Afrika Kidul lan Arab Saudi.

Pangembangan sistem pertahanan udara, sing nggunakake peluncur rudal Iris-T, diwiwiti ing 2007, lan rong taun sabanjure prototipe kompleks kasebut dipasrahake kanggo diuji.


Model peluncur self-propelled Iris-T ing pameran ing Le Bourget 2007

Rudal anti-pesawat Iris-T SL nduweni fairing irung tipe ogive sing bisa jetis lan mesin sing luwih kuat kanthi diameter luwih gedhe. Rudal permukaan-ke-udara sing dimodifikasi dilengkapi sistem gabungan sing nggunakake peralatan kontrol inersia, sistem koreksi kursus komando radio, lan kepala homing termal. Rudal kasebut diluncurake kanthi vertikal saka peluncur seluler lan bisa digunakake ing mode "geni lan lali".


SPU roda seri duwe wolung wadhah transportasi lan peluncuran. Sawise diluncurake, rudal anti-pesawat kasebut diluncurake menyang wilayah target kanthi sistem komando inersia utawa radio, lan sawise iku, pencari IR sing sensitif banget lan sensitif diaktifake. Perangkap panas sing bisa diobong biasane digunakake kanggo misil sing nggoleki panas.

Nanging, serangan ing target sing mabur ing dhuwur utawa medium ing sanjabane MANPADS, yen ora ana iradiasi dening iluminasi lan stasiun panuntun, bisa uga ora dikarepke kanggo pilot, lan countermeasures ora bakal digunakake, sing nambah kamungkinan kena nalika nembak ing pesawat tempur nganggo rudal anti-pesawat Iris. TSL.

Peluncur kasebut bisa digunakake kanthi otonom lan, amarga kemungkinan remot kontrol, ora mbutuhake kru. Nalika komunikasi liwat saluran radio, iku bisa dumunung ing kadohan nganti 20 km saka modul printah, kang ndadekake aman kanggo personel kanggo nyebarake ing cedhak baris kontak pertempuran supaya langsung nutupi pasukan. Nyebarake peluncur saka lelungan menyang posisi pertempuran butuh 10 menit. Jangkauan maksimal sistem pertahanan udara Iris-T SLM yaiku jarak 40 km lan dhuwure 20 km. Jarak peluncuran minimal kira-kira 1 km.

Komplek kasebut kalebu: pos komando, radar multifungsi lan peluncur kanthi misil anti-pesawat. Kabeh unsur sistem pertahanan udara diselehake ing sasis seluler. Pelanggan, gumantung saka pilihane, duwe kesempatan kanggo milih jinis kendaraan dhasar, model radar lan pusat kontrol, digawe miturut standar NATO.


Ing taun 2014, nalika nguji Iris-T SLM (Surface Launched Medium Range - medium-range kanggo diluncurake saka permukaan), radar multifungsi sing digawe dening pabrikan Australia CEA Technologies CEAFAR digunakake kanthi jarak nganti 240 km. Kontrol kasebut ditindakake dening sistem Oerlikon Skymaster. Elemen sistem pertahanan udara disambungake liwat sistem komunikasi BMD-Flex saka perusahaan Denmark Terma A/S.

Pembeli pisanan sistem pertahanan udara Iris-T SLS ing versi sing disederhanakake kanthi rudal jarak cendhak yaiku Swedia. Kontrak senilai $41,9 yuta kanggo 8 sistem pertahanan udara ditandatangani ing taun 2007, lan pangiriman ditindakake ing taun 2018.

Ing taun 2021, Mesir entuk pitung sistem pertahanan udara Iris-T SLM.

Miturut data sing kasedhiya, sistem pertahanan udara Iris-T SLM pisanan ditransfer menyang Ukraina ing musim gugur 2022. Miturut informasi sing diterbitake ing media Jerman, ing separo kapindho 2023, Ukraina nampa telung sistem pertahanan udara kanthi misil Iris-T. Ing wulan Juni 2023, radar TRML-4D sistem pertahanan udara Ukrainia Iris-T SLM kasil diserang dening amunisi loitering Lancet Rusia.

Sistem rudal anti-pesawat VL MICA


Ing Februari 2000, ing pameran Asian Aerospace ing Singapura, keprihatinan Eropa MBDA (usaha patungan EADS, BAE Systems lan Finmeccanica) nampilake sistem pertahanan udara VL MICA, sing nggunakake misil pesawat MICA sing dirancang kanggo numpes target sing bisa maneuver kanthi cepet lan cepet. kisaran medium.

Rudal udara-ke-udara MICA-IR, diadopsi dening Angkatan Udara Prancis ing taun 1998, digawe kanggo ngganti rudal Matra Super 530D/F.


Misil udara-ke-udara MICA-IR

Rudal kasebut bisa dilengkapi pencitraan termal utawa pencari radar. Nanging, miturut informasi sing diterbitake, sistem pertahanan udara VL MICA nggunakake rudal karo pencari IR.


Pencari bispektral rudal MICA-IR, beroperasi ing kisaran 3-5 lan 8-12 mikron, ngemot matriks unsur sensitif sing dipasang ing bidang fokus, unit pangolahan sinyal digital elektronik lan jinis tertutup sing dibangun. sistem cooling cryogenic kanggo matriks. Algoritma resolusi dhuwur lan kompleks ngidini para pencari bisa nglacak target kanthi efektif ing jarak sing adoh lan nyaring jebakan panas.

Sajrone fase wiwitan penerbangan, roket dikontrol dening sistem inersia. Panuntun printah radio digunakake kanggo ngontrol rudal ing bagean tengah lintasan, nganti sirah homing nangkep target. Panggunaan prinsip "geni lan lali" ndadekake bisa kanthi efektif nglawan jenuh sistem pertahanan udara target sajrone serangan massal dening senjata serangan udara musuh. Tingkat geni rong detik.

Peluncur rudal diluncurake saka TPK kanthi bobot curb udakara 480 kg. Rudal anti-pesawat sing diluncurake vertikal bobote 112 kg. Dawane - 3,1 m, diameteripun - 160 mm, swiwi - 480 mm. Massa saka warhead yaiku 12 kg. Jarak tembak maksimal nganti 20 km. Tekan dhuwur - 9 km.


Sistem pertahanan udara darat VL MICA kalebu papat peluncur mandiri ing sasis roda telu poros kanthi muatan 5 ton (4 misil ing SPU), pos komando seluler lan radar deteksi.


Ing Juli 2009, ing rudal rudal Prancis Biscarrosse, rudal MICA-IR sing diluncurake saka peluncur lemah nyegat target sing mabur sithik ing jarak 15 km lan dhuwure 10 m ing sadhuwure segara. Sawise 15 seri uji coba sukses, Kamentrian Pertahanan Prancis menehi kontrak MBDA kanggo pasokan sistem pertahanan udara VL MICA kanggo kabeh cabang militer.

Komplek sing ditawakake prihatin MBDA muncul ing pasar sadurunge Iris-T SLS / SLM Jerman. Kontrak kanggo tuku sistem pertahanan udara VL MICA rampung dening Botswana, Arab Saudi, Oman lan UAE, Thailand lan Maroko.

Diterusake...
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

55 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +6
    Februari 6 2024
    Iku misale jek kula sing mangsa belongs kanggo rudal karo panuntun dhumateng gabungan (TGS+RLK), kang bakal angel banget kanggo ngapusi karo gangguan. Rudal sing padha bisa digunakake ing sistem pertahanan udara.
    Minangka tansah, plus kanggo penulis! apik
    1. -3
      Februari 6 2024
      Kutipan saka Tucan
      masa depan milik rudal kanthi tuntunan gabungan (TGS+RLK), sing bakal angel banget diapusi kanthi gangguan

      Mratelakake panemume, ora ana sing luwih apik tinimbang pesawat tempur karo pilot ing kapal. Mung wae ora ana campur tangan sing bisa ngapusi dheweke. Siji masalah, ora bisa nglawan drone sing mabur lan cilik, lan uga larang
      1. +3
        Februari 6 2024
        Kutipan: Wong Walanda Michel
        Mratelakake panemume, ora ana sing luwih apik tinimbang pesawat tempur karo pilot ing kapal. Mung wae ora ana campur tangan sing bisa ngapusi dheweke. Siji masalah, ora bisa nglawan drone sing mabur lan cilik, lan uga larang

        Sampeyan ora ngerti aku.
        Sawise roket karo TGS diluncurake ing pesawat, dheweke nyoba ngalihake menyang sisih kanthi njupuk traps panas. Nalika nggunakake rudal sing dipandu radar, reflektor dipole lan stasiun perang elektronik ing papan digunakake. Yen sampeyan nggabungake loro prinsip panuntun ing rudal, bakal luwih angel nyingkirake, ora preduli manawa pesawat berawak utawa UAV.
    2. +3
      Februari 6 2024
      Kutipan saka Tucan
      Iku misale jek kula sing mangsa belongs kanggo rudal karo panuntun dhumateng gabungan (TGS+RLK), kang bakal angel banget kanggo ngapusi karo gangguan.

      Mesthi, nggawe SD kuwi banget nggodho. Nanging, aku ora ngerti carane nggabungake matriks pencari termal karo antena pencari radar ing sirah rudal. Nyuwun
      1. +2
        Februari 6 2024
        Kutipan saka Bongo.
        Ora jelas carane nggabungake matriks pencari termal karo antena pencari radar ing sirah rudal

        Nanging, rudal karo wong sing golek kaya wis dikembangake lan malah "ing sawetara panggonan" ing layanan! Miturut pendapatku, Israel duwe rudal kaya ngono ... (aku uga kudu duwe foto rudal iki ing "arsip"ku ...). Ana uga prototipe ing USSR, nanging padha ora ditampa kanggo layanan amarga "tabungan"! Miturut cara, yen aku ora salah, Angkatan Laut Rusia duwe (utawa nganti saiki duwe) rudal anti-kapal Amethyst kanthi pencari gabungan ing layanan! (Lan golek gabungan bisa diselehake ing sirah roket kanthi cara sing beda-beda ... Aku wis nemokake 2-3 opsi!)
        1. +3
          Februari 6 2024
          Kutipan: Nikolaevich I
          Miturut pendapatku, Israel duwe rudal kaya ngono ...

          "Udara-udara"?
          Kutipan: Nikolaevich I
          Miturut cara, yen aku ora salah, Angkatan Laut Rusia duwe (utawa nganti saiki duwe) rudal anti-kapal Amethyst kanthi pencari gabungan ing layanan!

          Ayo mbandhingake massa lan dimensi rudal anti-kapal berbasis kapal kanthi rudal tempur udara?
          1. 0
            Februari 6 2024
            Kutipan saka Bongo.
            Miturut pendapatku, Israel duwe rudal kaya ngono ...

            "Udara-udara"?

            Ora ... paling kamungkinan rudal anti-rudal ... sampeyan bisa ngomong: rudal lumahing-ke-udara! Nanging pencari "radar panas" dikembangake kanggo rudal udara-ke-udara R-33 (USSR)! Dheweke nolak mung amarga "tabungan"! Lan pungkasane(!)...apa masalahe? Amerika mrodhuksi JAGM anti-tank karo seeker gabungan (1.laser; 2.thermal imaging; 3.radar aktif) ... Yen padha needed, padha bakal nggawe RVV karo wong golek kuwi ...
        2. 0
          Februari 7 2024
          Kutipan: Nikolaevich I
          Nanging, rudal karo wong sing golek kaya wis dikembangake lan malah "ing sawetara panggonan" ing layanan! Ing mratelakake panemume, Israel duwe rudal kuwi

          "Tongkat sihir". Nanging iki minangka anti-rudal langsung tanpa kontrol gas-dinamis ing fase interception pungkasan. Sensor imaging termal tanggung jawab kanggo nemtokake sudut lan kecepatan sudut, lan sensor radar tanggung jawab kanggo kacepetan lan jarak nutup.
      2. +4
        Februari 6 2024
        Kutipan saka Bongo.
        Mesthi, nggawe SD kuwi banget nggodho.

        Cara sing paling tahan gangguan katon minangka panuntun dhumateng radio (sanajan radar bisa lan uga macet), sarana modern saka gangguan nyaring wis maju adoh, lan kontrol printah bisa gampang dileksanakake tanpa keterlibatan operator. Lan sistem tuntunan Inertial + TGS cukup efektif. Nanging nggabungake TGS + RLC ora mung angel kanggo gabungke, nanging uga gangguan bisa (lan biasane) digabungake.
      3. 0
        Februari 6 2024
        Kutipan saka Bongo.
        peluncur karo rong rudal R-60MK sing dimodifikasi dipasang ing sasis kembar 30-mm Czechoslovakian Praga PLDvK VZ bedhil poto-propelled. 53/59

        hi
        Dheweke iku Kadal.
        Aku mbandhingake foto saka artikel lan saka sumber liyane.
        Body kit ora asli?
        Apa gembong ngarep muter?
      4. 0
        Februari 7 2024
        Kutipan saka Bongo.
        Mesthi, nggawe SD kuwi banget nggodho. Nanging, aku ora ngerti carane nggabungake matriks pencari termal karo antena pencari radar ing sirah rudal.

        Ana SD kuwi. Ing Korea Kidul lan (mandiri) ing AS. Nanging padha duwe kacepetan pesawat kurang.
    3. 0
      Februari 7 2024
      Kutipan saka Tucan
      Iku misale jek kula sing mangsa belongs kanggo rudal karo panuntun dhumateng gabungan (TGS+RLK), kang bakal angel banget kanggo ngapusi karo gangguan.

      Lan yen, amarga gangguan, TGS ngandika "kene" lan radar ngandika "ana", banjur ngendi kanggo fly?
  2. 0
    Februari 6 2024
    Kanggo sawetara alasan, penulis sing dihormati ora watuk pesen babagan panggunaan rudal RVV T-27T minangka rudal anti-pesawat dening Houthi ing Yaman ...! Iku misale jek sing malah dijupuk mudhun "soko"! opo
    1. +3
      Februari 6 2024
      Kutipan: Nikolaevich I
      Kanggo sawetara alasan, penulis sing dihormati ora watuk pesen babagan panggunaan rudal RVV T-27T minangka rudal anti-pesawat dening Houthi ing Yaman ...! Iku misale jek sing malah dijupuk mudhun "soko"! opo

      Vladimir, nggawe sistem pertahanan udara sing efektif adhedhasar peluncur rudal R-27T ora gampang kaya sing dikira. Ukrainia gawe ing sasi nyoba kanggo ngganti R-27 kanggo nggunakake ing sistem pertahanan udhara adhedhasar lemah, nanging iku ora bisa kanggo wong-wong mau. Nalika aku krungu manawa ana wong sing wis adaptasi karo R-27 sing cukup gedhe kanggo diluncurake saka lemah, sawetara pitakonan langsung muncul ing pikiranku: apa jarak tembak sing bakal ditindakake dening rudal kasebut tanpa panggung ndhuwur tambahan, ing urutan apa sing kudu ditrapake voltase. pre-launch preparation lan apa kontak kanggo muter sirah, ngeculake nitrogen kanggo kelangan sirah lan miwiti roket? Aku mamang babagan apa sing diomongake Houthi, amarga pratelan kasebut, kanthi gampang, ora mesthi bener lan asring kontradiktif.
      Salah siji cara utawa liyane, padha ora nduduhake sistem pertahanan udara adhedhasar R-27. Ana foto UR R-60 ing truk pickup.

      Nanging sing dakkandhakake, efektifitas produk krasan kasebut cedhak nol.
  3. 0
    Februari 6 2024
    Praktek nggunakake rudal Air-to-Air saka peluncur adhedhasar lemah digunakake akeh. Lan ing kene ana pitakonan. Apa ana proses mbalikke? Gunakake rudal saka sistem pertahanan udara saka operator udara? Anti-drone sing padha "Kuku" saka UAV jinis pesawat gedhe.
    Yen ana pitakonan saka amatir lan dudu saran
    1. 0
      Februari 6 2024
      Kutipan saka garri lin
      Praktek nggunakake rudal Air-to-Air saka peluncur adhedhasar lemah digunakake akeh. Lan ing kene ana pitakonan. Apa ana proses mbalikke?

      "Yen partai ngandika: Perlu! Komsomol bakal mangsuli: Ana! "Ana "proses mbalikke"! Ana kasus "sajarah" nalika rudal anti-pesawat digunakake minangka rudal udara-ke-udara!
      1. +3
        Februari 6 2024
        Kutipan: Nikolaevich I
        Ana kasus "sajarah" nalika rudal anti-pesawat digunakake minangka rudal udara-ke-udara!

        Nanging dudu rudal sing dipandu radio. ora
        1. 0
          Februari 6 2024
          Kutipan saka Bongo.
          Nanging dudu rudal sing dipandu radio

          Nah....karo tuntunan liwat sinar radio ing zona sinyal sing padha! Apa ora "jinis" saka radiocom nglirik sembarang pituduh?
          1. +3
            Februari 6 2024
            Kutipan: Nikolaevich I
            Nah....karo tuntunan liwat sinar radio ing zona sinyal sing padha!

            Sak ngertiku, kulawarga sistem pertahanan udara Pantsir nggunakake misil sing dipandu komando radio.
            1. 0
              Februari 6 2024
              Kutipan saka Bongo.
              Sak ngertiku, kulawarga sistem pertahanan udara Pantsir nggunakake misil sing dipandu komando radio.

              Maksudku dudu sistem pertahanan udara Pantsir! ora
              1. +3
                Februari 6 2024
                Kutipan: Nikolaevich I
                Maksudku dudu sistem pertahanan udara Pantsir!

                Apa sampeyan ngrancang nggunakake "Kuku" ing papan liya? opo
                1. 0
                  Februari 6 2024
                  Kutipan saka Bongo.
                  Apa sampeyan ngrancang nggunakake "Kuku" ing papan liya?

                  Mung ing dacha!
          2. +2
            Februari 6 2024
            Kutipan: Nikolaevich I
            Kutipan saka Bongo.
            Nanging dudu rudal sing dipandu radio

            Nah....karo tuntunan liwat sinar radio ing zona sinyal sing padha! Apa ora "jinis" saka radiocom nglirik sembarang pituduh?

            Ing artikel sadurunge, penulis sing padha nulis yen nalika ngarahake sinar radar, amarga jarak saka sumber sinyal saya tambah, akurasi saya mundhak banget, lan kanthi alasan iki, metode pandhuan iki saiki ora digunakake ing sistem pertahanan udara lan pesawat. misil.
            1. 0
              Februari 6 2024
              Kutipan saka Tucan
              Mulane, cara pandhuan iki saiki ora digunakake ing sistem pertahanan udara lan misil pesawat.

              Ya, ora ditrapake. Nanging aku malah ora ngomong bab iku! Aku ngelingi perkembangan awal 50-an abad pungkasan minangka jawaban kanggo pitakonan: "Apa ana kasus nggunakake rudal anti-pesawat minangka rudal udara-ke-udara!"
            2. 0
              Februari 7 2024
              Bener iku ditrapake. Contone, ing Starstreak Inggris lan versi udhara "Helstreak".
              1. +2
                Februari 7 2024
                Starstreak dipandu dening sinar laser, iki rada beda.
    2. +1
      Februari 6 2024
      IMHO, ing Iran padha eksperimen karo rudal saka sistem pertahanan udara, adaptasi tinimbang Phoenixes kanggo F16.
      1. +4
        Februari 6 2024
        Kutipan saka wildcat
        IMHO, ing Iran padha eksperimen karo rudal saka sistem pertahanan udara, adaptasi tinimbang Phoenixes kanggo F16.

        Здравствуйте!
        Apa ana F-16 ing Iran? Ketoke aku ora kejawab soko. lol
        Inggih, kanthi serius, ing awal taun 90-an, umur garansi rudal tempur udara buatan Amerika wis kadaluwarsa. Yen wong Iran bisa ngerteni rudal AIM-7 Sparrow lan AIM-9 Sidewinder, ngatur perbaikan lan pemugaran, mula AIM-54 Phoenix jarak jauh kanthi pencari radar sing rumit banget, yaiku "kaliber utama" F-14A, diaktifake metu dadi "banget angel kanggo wong-wong mau" . Sawise kiriman kumpulan pesawat tempur MiG-29 lan sakumpulan senjata penerbangan menyang Iran, foto F-14A Iran kanthi peluncur rudal R-27 sing digantung. Bisa uga karya adaptasi rudal Rusia pancen ditindakake, nanging tugas kompatibilitas radar Amerika lan pencari radar semi-aktif rudal Rusia katon minangka tugas sing angel banget. Nganggep kasunyatan manawa iki ora bisa ditindakake tanpa intervensi serius ing sistem kontrol geni lan modifikasi sistem panuntun dhumateng R-27, lan ora ana informasi babagan transfer dokumentasi rudal menyang Iran, aku duwe keraguan gedhe yen R- 27 diadaptasi kanggo Tomcats.

        Pilihan liyane kanggo nglengkapi maneh F-14A IRIAF yaiku adaptasi kanggo pejuang rudal sing digawe adhedhasar sistem pertahanan rudal MIM-23B. Rudal anti-pesawat iki digunakake minangka bagéan saka sistem pertahanan udara American Advanced Hawk, lan ing taun 90-an Iran bisa nggawe produksi tanpa lisensi.

        Ing Iran, rudal anti-pesawat sing diowahi kanggo panggunaan penerbangan diarani Sedjl; ing sumber Kulon asring diarani AIM-23C. Wiwit rentang frekuensi radar AN/AWG-9 lan radar iluminasi AN/MPQ-46 saka sistem pertahanan udara MIM-23 I-HAWK ora pas, pencari semi-aktif sistem pertahanan rudal dirancang maneh kanggo digunakake. ing pesawat F-14A. Rudal anti-pesawat MIM-23B luwih abot, luwih amba lan luwih dawa tinimbang rudal udara-ke-udara AIM-54A; mulane mung bisa nggawa rong misil ing pesawat tempur.

        Pesawat kanthi MIM-23B sing diadaptasi kanggo panggunaan penerbangan wis bola-bali ditampilake ing lemah lan ing udara. Nanging njupuk menyang akun kasunyatan sing nomer Tomcats Iran ing kondisi pesawat sawise mburi musuhan ora tau ngluwihi 25 Unit, iku ora kamungkinan sing akeh pluru iki dibangun. Miturut data Iran, 10 pejuang wis dikonversi nggunakake misil Sedjl.
        1. +3
          Februari 6 2024
          Здравствуйте!
          Aku njaluk ngapura, aku kesasar ing pikirane lan salah ketik - mesthi F14!
          Nah, apa jenis Phoenix sing bisa ana ing F16? (((
        2. +4
          Februari 6 2024
          Nganggep kasunyatan manawa iki ora bisa ditindakake tanpa intervensi serius ing sistem kontrol geni lan modifikasi sistem panuntun dhumateng R-27, lan ora ana informasi babagan transfer dokumentasi rudal menyang Iran, aku duwe keraguan gedhe yen R- 27 diadaptasi kanggo Tomcats.


          Yu. Lyamin, sing "mbukak" kabeh sing "mbukak" ing Iran, uga percaya yen ora ana P27 ing F14:
          "Proyek kanggo modernisasi F-14 kanggo nggunakake rudal R-27 wis dikenal suwe banget, nanging aku weruh foto pisanan mung wolung taun kepungkur, lan sawise iku muncul foto liyane. Lan saiki telung foto lawas saka F. -14A karo rudal R-27 sing ditanggepi." XNUMX diterbitake dening Brigadir Jenderal Bazargan, pimpinan pertama Jihad Research and Self-Reliance Organization saka Angkatan Udara Iran.
          PS Wiwit pirang-pirang dekade kepungkur, aku ora nate ndeleng F-14 nganggo R-27 ing rekaman latihan nyata, aku terus nganggep manawa proyek kasebut pungkasane ditutup." https://imp-navigator.livejournal.com/ 975534. html

          Iran nggantung soko ing F14 sawijining
          https://ic.pics.livejournal.com/imp_navigator/17993765/2469178/2469178_original.jpg
          Lan kayane dheweke "rampung" Phoenix:

          https://youtu.be/ff7br72Xxr8
          "Misil udara-ke-udara jarak menengah Fakour (Fakour-90) minangka proyek sing wis suwe saka kompleks industri militer Iran kanggo nggawe analog saka rudal Amerika AIM-54 Phoenix kanggo pejuang F-14 sing isih ana. Angkatan Udara Iran. Rudal kasebut wis dites pirang-pirang taun, taun kepungkur resmi diwenehake menyang presiden lan pungkasane Fakour wis tekan produksi massal. https://imp-navigator.livejournal.com/745576.html
          1. +4
            Februari 6 2024
            Aku percaya yen sawise Iran nampa Su-35SK (asline dibangun dening KnAAPO kanggo Mesir), perlu kanggo njaga F-14A ing layanan liwat efforts heroik bakal ora ana maneh lan proyèk rudal udara-ke-udara Iran bakal curtailed.
            1. +2
              Februari 6 2024
              Aku percaya yen sawise Iran nampa Su-35SK (asline dibangun dening KnAAPO kanggo Mesir), perlu kanggo njaga F-14A ing layanan liwat efforts heroik bakal ora ana maneh lan proyèk rudal udara-ke-udara Iran bakal curtailed.

              IMHO, mesthi, nanging saka 15 (minangka BMPD nyerat) kanggo 30 (minangka Nezavisimaya Gazeta nyerat) Unit Su35 ora "nggawe prabédan" kanggo Iran; supaya kabeh sing mabur, sanajan liwat cara "kanibalisme," bakal tetep ing kondisi mabur.
              Saiki, yen Iran entuk batch anyar Su35 / Su30 lan, bisa uga, Su25, pesawat sing lawas banget bakal dibusak. Ana 5 F75 piyambak. miturut Wiki, lan uga F14 lan F4 - lan kabeh saka 60-70s abad pungkasan. Padha bakal ninggalake versi F5 sing (mung ing kasus); padha karo rudal. Iran duwe conto nalika pasokan senjata saka siji pemasok utama - lan contone ora sukses, IMHO.
      2. +2
        Februari 6 2024
        Kutipan saka wildcat
        ing Iran padha experimented karo pluru saka sistem pertahanan udara, nyesuekake tinimbang Phoenixes kanggo F16.

        Ya...wis kedaden! Iki persis salah siji saka telung "kasus" sing aku ngerti! Iran wis adaptasi rudal MIM-23 HAWK menyang F-14, dudu F-16! F-16 ora ana ing layanan Iran!
      3. 0
        Februari 6 2024
        matur nuwun. Aku bakal katon ing net. Senajan akeh sing wis ditulis ing kene.
        1. 0
          Februari 6 2024
          Kutipan saka garri lin
          Aku bakal katon online

          Njupuk kapentingan! Aku wis kasebut "3 kasus" ... 1. Pangembangan rudal udara-ke-udara G-300 ing USSR adhedhasar rudal anti-pesawat V-300 (S-25); 2. "Kinerja amatir" Iran kanthi rudal MIM-23 HAWK lan F-14 Tomcat; 3. Pengalaman RVV KS-172 (Rusia) nggunakake rudal 9M83 (S-300V)...
    3. +2
      Februari 6 2024
      Kutipan saka garri lin
      Anti-drone sing padha "Kuku" saka UAV jinis pesawat gedhe.

      Apa sistem panuntun dhumateng ing Nails, lan carane sampeyan propose kanggo nelusuri target online saka interceptor unmanned?
      1. 0
        Februari 6 2024
        Nanging aku mung menehi saran. Iku ditulis ana ing nomer ing matriks. Aku takon!
    4. 0
      Februari 7 2024
      Kutipan saka garri lin
      Praktek nggunakake rudal Air-to-Air saka peluncur adhedhasar lemah digunakake akeh. Lan ing kene ana pitakonan. Apa ana proses mbalikke? Gunakake rudal saka sistem pertahanan udara saka operator udara? Anti-drone sing padha "Kuku" saka UAV jinis pesawat gedhe.
      Yen ana pitakonan saka amatir lan dudu saran

      URVV digawe ing basis saka "Magic Wand". Nanging syarat kanggo desain peluncur rudal udhara luwih ketat tinimbang desain sistem pertahanan rudal kanthi karakteristik rudal sing padha.
  4. -1
    Februari 6 2024
    Aku ndeleng "peternakan kolektif" saka how.lov - dheweke nggawe keputusan kanthi cepet, nggawe perkara sing lucu, nanging bakal bisa, nggawe masalah kanggo kita.
    Kita pengin "kacepetan" nggawe keputusan lan implementasine
  5. +4
    Februari 6 2024
    hi
    Minangka tansah, artikel menarik!
    IMHO, produsen rudal udara-ke-udara, kanggo nggedhekake panjaluk, kanthi aktif nggawe pilihan "pertahanan udara adhedhasar lemah", narik pelanggan kanthi solusi sing wis bukti, pangopènan sing disederhanakaké lan nyuda biaya "siklus urip" umum. misil kanggo Angkatan Udara lan Pertahanan Udara.
    IMHO, iki jenis, ora tanggung efektif paliatif (sampeyan bisa mbandhingaké, contone, rega IrisT lan Tamir).

    MIKA

    https://youtu.be/D3_HYwp3HZ8

    IrisT

    https://youtu.be/GBDmnKd8mBI
  6. 0
    Februari 6 2024
    Mung koreksi cilik
    Yugoslavia ndarbeni Strela-10 ing pertengahan 80-an, kira-kira 18 lembar, kanggo nyoba lan nemokake cara sing paling apik kanggo nggunakake ing kendaraan dhewe. Kesepakatan produksi lisensi meh disegel, nanging ora tau diwujudake amarga perang ing taun 90an. Adhedhasar conto sing dipikolehi, dheweke nggawe modifikasi lan 3 conto tes dibangun nanging kabeh rampung ing taun 1991. Sawetara Strela-10 isih ana ing tentara Serbia lan direncanakake kanggo ngganti.
    Strela-1 wis digunakake wiwit pertengahan taun 70-an ing Yugoslavia, nanging ora kanthi jumlah sing luwih gedhe tinimbang sedulur sing luwih gedhe.
  7. -1
    Februari 6 2024
    Artikel sing apik. Ana sing ora akurat:
    Nanging, wong sing golek kaya kasebut uga bisa dipasang ing rudal jarak sing luwih dawa (contone, ing R-27T Soviet), sing, sadurunge target dicekel dening kepala homing termal, dikontrol dening sistem inersia sing ndadékaké menyang area target, utawa nyetel pesawat adhedhasar sinyal ditampa saka pesawat - operator.

    Kabeh logika diterangake mung bener kanggo R-27R.
    1. 0
      Februari 7 2024
      Kutipan saka Pavel57
      Nanging, pencari kaya ngono uga bisa dipasang ing rudal jarak sing luwih dawa (contone, ing R-27T Soviet), sing sadurunge ngunci target kanthi kepala homing termal, dikontrol dening sistem inersia sing ndadékaké menyang area target...


      Kabeh logika diterangake mung bener kanggo R-27R.

      Apa sing dakkandhakake ing kutipan kasebut, nganti koma lan elipsis, khusus ditrapake kanggo R-27T.
      1. 0
        Februari 8 2024
        mung ditrapake kanggo R-27T

        tapi piye iki???
        Rudal dipandu R-27T1 (R-27ET1):
        Rudal jarak menengah kanthi sirah homing termal njamin karusakan saka target udara (pesawat sing bisa maneuver, helikopter, lan liya-liyane) saka kabeh sudut, awan lan wengi, ing ngarsane gangguan alam lan terorganisir ing latar mburi permukaan bumi lan banyu. , ngleksanakake prinsip "ayo lungo lan lali". Sistem panuntun rudal ngleksanakake cara panuntun proporsional sing dimodernisasi kanthi target akuisisi ing suspensi ing sangisore pesawat operator.
        1. -1
          Februari 12 2024
          Kutipan saka Hexenmeister
          mung ditrapake kanggo R-27T

          tapi piye iki???
          Rudal dipandu R-27T1 (R-27ET1):
          Rudal jarak menengah kanthi sirah homing termal njamin karusakan saka target udara (pesawat sing bisa maneuver, helikopter, lan liya-liyane) saka kabeh sudut, awan lan wengi, ing ngarsane gangguan alam lan terorganisir ing latar mburi permukaan bumi lan banyu. , ngleksanakake prinsip "ayo lungo lan lali". Sistem panuntun rudal ngleksanakake cara panuntun proporsional sing dimodernisasi kanthi target akuisisi ing suspensi ing sangisore pesawat operator.

          Lan ing kene kabeh bener. Lan Pavel57 bener. Kulawarga R-27T ora duwe INS lan ngunci target mung ing suspensi. Mulane, ing Su-27 ditanggepi mung ing hardpoints 3 lan 4 (APU), lan kulawarga R-27R uga digantung ing hardpoints 1, 9 lan 2, 10 (AKU).
          1. +2
            Februari 13 2024
            Kutipan: Komet
            Kulawarga R-27T ora duwe INS lan ngunci target mung ing suspensi.

            Nyuwun pangapunten, nanging apa jangkoan akuisisi para pencari IR rudal R-27?
            1. 0
              Februari 13 2024
              Iku kabeh gumantung ing kahanan, nanging paling luwih saka R-73, plus kapabilitas rudal sing luwih dhuwur, utamané nalika murub ing nguber, dibandhingake karo R-73 padha.
              1. +1
                Februari 14 2024
                Kutipan saka Hexenmeister
                Iku kabeh gumantung ing kahanan, nanging paling luwih saka R-73, plus kapabilitas rudal sing luwih dhuwur, utamané nalika murub ing nguber, dibandhingake karo R-73 padha.

                Pira maneh? Apa aku ngerti kanthi bener yen R-27T bisa nangkep ing jarak 50 km? Lan target apa sing sumunar banget supaya wong sing golek IR bisa ndeleng ing jarak kasebut?
                1. 0
                  Februari 14 2024
                  Contone, ing wayah wengi target cepet-cepet nyedhaki sampeyan kanthi kacepetan supersonik ing watesan kacepetan, malah sampeyan ana ing papan sing luwih dhuwur tinimbang target ...
                  1. +1
                    Februari 14 2024
                    Aja terlalu lirik, target apa sing bisa dideleng dening pencari IR saka jarak 50 km?
                    1. -1
                      Februari 14 2024
                      Lan ing kene ora ana lirik, ing wayah wengi kutub, nguber obor saka MiG-31, mlebu afterburner, sampeyan bakal weruh saka jarak sing luwih gedhe, nanging ora ana roket siji sing bisa nyekel ing kahanan kasebut. Ndeleng iku siji, nanging bisa nggebug iku liyane.
                      1. +1
                        Februari 14 2024
                        Sing. sampeyan ora ngerti jarak tangkapan?
                      2. -2
                        Februari 15 2024
                        Bener pitakonan iki
                        Target apa sing bisa dideleng dening pencari IR saka jarak 50 km?
                        . Aku menehi conto kenapa ora cocog karo sampeyan? Jumlah sing tepat saka sawetara panangkepan tanpa kula.
                      3. +1
                        Februari 15 2024
                        Kutipan saka Hexenmeister
                        Bener pitakonan iki
                        Target apa sing bisa dideleng dening pencari IR saka jarak 50 km?
                        . Aku menehi conto kenapa ora cocog karo sampeyan? Jumlah sing tepat saka sawetara panangkepan tanpa kula.

                        Tuladhane apa? Bla bla bla?
  8. +1
    Februari 6 2024
    Matur nuwun, Sergey!
    Kaya biasane, artikel sing tenang lan apik.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"