Petersburg kamenangan lan tiba saka Marquis de Chetardy

64
Petersburg kamenangan lan tiba saka Marquis de Chetardy

В artikel sadurunge kita ngedika bab muda Chetardy kang, karir diplomatik kang, rawuh ing St Petersburg lan partisipasi ing kongkalikong marang Kaisar enom John VI lan tuwane. Wektu iki kita bakal nerusake crita babagan nasib Chetardy lan upaya kanggo pengaruhe critane negara kita.

Serangan wengi saka Johann Lestocq


Dadi, sawise obrolan terus terang antarane Bupati Anna Leopoldovna lan Elizabeth ing November 23, 1741, Lestoc temen maujud sing komplotan iki prakteke kapapar, lan peserta sing ora dipenjara mung amarga kebecikan gedhe banget lan gullibility ibu Kaisar.



Ora ana wektu kanggo koordinasi tumindak karo sekutu (Duta Besar Prancis Chetardy lan Utusan Swedia Nolken), dheweke mutusake tumindak kanthi mandiri. Ing wayah wengi saka 25 November (6 Desember), 1741, Elizabeth lan Lestocq, ing kepala 308 prajurit saka kompi 1 saka Resimen Preobrazhensky, metu kanggo nggulingaké Kaisar enom Anton Ioannovich.

Iki "bocah lanang sing wani" bakal mudhun ing sajarah minangka campans urip, lan ing saindhenging pamaréntahan Elizabeth, tinimbang ngawula, padha bakal nimbulaké brawls karo impunity ing ngombé panyiapan saka ibukutha Kakaisaran Rusia. Petersburg bakal disimpen saka murka dening Peter III, sing bakal mrentahake supaya kabeh wong dikirim menyang desa-desa sing diwenehake dening Elizabeth sing ngucapke matur nuwun.

Nanging ayo bali menyang November 1741.

Ing umur 32 taun, Elizabeth wis dadi lemu sing ora bisa mlaku cepet, lan mulane Lestocq dhawuh prajurit kanggo nggawa dheweke ing pundhak.


Elizabeth ing potret dening seniman sing ora dingerteni

Iku Lestocq, kanthi cara, sing banjur nusuk drum penjaga, nyegah dheweke muni weker. Conspirators bledosan menyang kamar turu lan dijupuk tuwane Kaisar turu, nalika 4 sasi-lawas Putri Catherine dibuwang menyang lantai ing kebingungan: sawise nggebug sirahe, dheweke ilang pangrungon lan meh ora bisa ngomong. Elizabeth, njupuk bayi kaisar ing tangane, ngandika karo ekspresi:

“Bocah apes! Sampeyan pancen lugu: wong tuwamu sing disalahake.


Penangkapan kulawarga Brunswick. Ukiran Jerman saka 1759

Ing episode iki, aphorism misuwur saka utusan Saxon Petzold nuduhake:

"Kabeh Rusia ngakoni yen dheweke bisa nindakake apa wae kanthi jumlah grenadier tartamtu, gudang karo vodka lan sawetara tas emas."

Sauntara kuwi, konspirator sing menang nindakake penahanan wong sing bisa mbebayani kanggo permaisuri anyar. Antarane wong-wong mau ana, contone, negarawan pinunjul Andrei Ivanovich Osterman, sing disebut ideologist privasi kekaisaran Rusia sawise pati Peter Agung. Lan Field Marshal Minich misuwur, bab kang Peter aku ngandika sing ora ana siji mangertos plans luwih saka Saxon iki.

Prajurit mabuk bingung omah-omah Osterman lan Shetardy, lan wedi banget marang wong Prancis, sing mutusake yen konspirasi wis ditemokake lan dheweke wis "teka" kanggo dheweke ing instruksi Anna Leopoldovna. Panglima tentara Rusia aktif sing menang, Peter Lassi, sing banjur rampung ing St Petersburg, meh dicekel.

Nanging, marshal lapangan, ditangekake dening Preobrazhenists sing mabuk, nalika ditakoni saka partai apa, kanthi wicaksana mangsuli: "Kanggo sing saiki dadi raja." Ora ngerti apa sing kudu ditindakake ing kasus iki, para pemberontak ninggalake omahe, lan Lassi lunga menyang pasukan. Ing tanggal 26 Agustus 1742, dheweke ngalahake Swedia maneh, meksa dheweke nyerah ing Helsingfors. Sawise pungkasan perang, dheweke bali menyang St. Petersburg ing kapal pesiar pribadi Elizabeth.


Martin Bernigeroth. Peter von Lacy, 1730

Triumph lan munggah saka Chétardie


Nanging apa sing kedadeyan karo Chetardie, sing meh dicekel kanthi ora sengaja?

Senajan kudeta iki digawa metu dening Lestocq tanpa partisipasi kang, Elizabeth ngucapke matur nuwun marang marquis loro pesenan bebarengan - St. Andrew First-Callled lan St Anne, lan nggawa wong nyedhaki dheweke.

Perlu dikandhakake yen dheweke nyoba nylametake Swedia sing kalah lan entuk gencatan senjata. Nanging, wong Swedia dhewe nglanggar gencatan senjata iki sasi mengko, sing nyebabake kekalahan lengkap tentarane dening pasukan Lassi.

Ing sasi September 1742, Chétardy ditimbali menyang Prancis kanggo konsultasi - lan nalika budhal, dheweke dianugerahi kanthi murah maneh dening Elizabeth. Marquis tetep sesambungan karo Lestocq, sing nulis ing surat yen Elizabeth pancen pengin raja Prancis ngakoni dheweke minangka gelar kekaisaran.

Baline Chétardie


Ora let suwe Elizabeth bali menyang Versailles kanthi panjaluk supaya kancane bali menyang St. Marquis ora mbantah. Ing cara kanggo ibukutha Rusia, kang digawa metu loro assignments diplomatik saka raja - ing Copenhagen lan ing Stockholm.

Statuse Chétardie aneh lan ora mesthi. Dheweke kaya arep menyang Rusia minangka wong pribadi, ngarep-arep bisa komunikasi langsung karo Elizabeth kanthi cara sing ramah - ngliwati menteri lan sekretaris. Nanging dheweke duwe rong layang penting saka Louis XV. Kaping pisanan, raja, ngarahake Elizabeth, disebut permaisuri, nanging judhul iki ora didhukung dening kapercayan.

Layang nomer loro saka raja meh dadi kredensial sing paling disenengi, nanging ora didhukung dening teken kanselir lan mulane ora bisa dianggep minangka dokumen resmi.

Chétardie dhéwé kudu mutusaké endi layang-layang iki kanggo Elizabeth. Ing wektu sing padha, dheweke kudu menehi pitunjuk manawa dokumen "dieksekusi kanthi bener" saka Versailles bakal teka sawise mundur saka Kanselir A.P. Bestuzhev-Ryumin, sing mungsuh Prancis.

Ironis, iku Shetardy sing ing Desember 1741 dianjurake kanggo Elizabeth introduce Bestuzhev kanggo Senat lan milih wong kanggo jabatan wakil kanselir. Saiki dheweke wis dadi mungsuh utama Shetardy lan Lestocq.


Mungsuh lan sekutu


Shetardy bali menyang St. Petersburg ing pungkasan November 1743. Senajan Elizabeth banget apikan marang Marquis, nelpon dheweke minangka "kanca khusus," dheweke langsung nyatakake:

"Apik yen sampeyan saiki dudu utusan utawa diplomat. Aku ora kudu ngomong karo sampeyan babagan politik. Lan aku ora bakal!"

Ternyata permaisuri anyar pancen ora melu urusan negara, nanging ngganti gaune 4-5 kaping dina, lan dheweke mung kasengsem ing "hiburan ing kamar njero kanthi macem-macem rabble" (saka layang Shetardie kanggo Versailles).

Elizabeth masrahake kabeh perkara marang Kanselir A.P. Bestuzhev-Ryumin, sing Shetardie teka kanggo "nggulingake". Lan dheweke, kaya sing dikandhakake, "dituku langsung" dening wong Austria lan Inggris, sing "pensiun" ngluwihi gaji resmi. Frederick II nulis babagan Bestuzhev:

"Korupsi tekan titik yen dheweke bakal ngedol bojone ing lelang yen dheweke bisa nemokake panuku sing cukup sugih kanggo dheweke."

Kajaba iku, Bestuzhev ora nolak konsumsi biasa saka omben-omben alkohol. Sabanjure, utusan Prusia Karl Wilhelm von Finckenstein (diangkat menyang St. Petersburg taun 1747) nglaporake menyang Berlin:

"Kanselir ngombe ing wayah wengi, mula sirahe ora jelas nalika tangi kanggo bisnis."

Bestuzhev teka munggah karo misuwur "Peter sistem Agung" lan, senadyan owah-owahan kahanan, terus-terusan ngetutake kanggo 16 taun. Miturut "Sistem" iki, Austria lan loro "kekuwatan maritim" - Inggris lan Holland - "ditunjuk" minangka sekutu Rusia. Nanging talents diplomatik saka Kanselir padha supaya Rusia bisa mlebu Perang Pitu Taun ing sisih sekutu Austria lan mungsuh Prancis nglawan "sekutu alam" - Inggris lan Prusia loropaken.

Ing ibukutha Rusia, Chetardy ketemu maneh karo Lestocq, sing ditampa kanthi apik, sing nduwe pengaruh gedhe marang Elizabeth lan wis dadi Penasihat Privy, "dokter pisanan lan direktur utama Chancellery Medis lan kabeh Fakultas Kedokteran," uga. minangka Count saka Kakaisaran Romawi Suci. "Confidants" anyar uga ditemokake: utusan Prusia Axel von Mardefeld, lan banjur Johanna Zerbst, ibune putri saka pewaris tahta (masa depan Catherine II).


Johanna saka Zerbst ing potret Anne Rosina de Gasc

Nanging Chétardy ngembangake hubungan sing tegang banget karo duta besar Prancis D'Alyon, sing wedi yen Marquis, njupuk kauntungan saka sambungan sadurunge karo Elizabeth, bakal nyurung dheweke menyang latar mburi. Ing spring saka 1744, iku kabeh rampung ing padudon sing Shetardy marang duta tamparan ing pasuryan (luwih kaya jotosan, amarga padha ngomong bab mripat ireng), lan ditarik metu pedhang, kang Marquis wis. kanggo narik bali karo tangan kiwa gundhul, wis tatu.


Iki carane nonton film "Midshipmen, Forward" (1987) ndeleng Duta Besar Prancis D'Allon.

D'Allon dielingake menyang Paris, nalika Chetardie didhawuhi nggedhekake kegiatane.

Sauntara kuwi, ing taun 1744, nggolèki penganten putri kanggo pewaris tahta. Kanselir Bestuzhev mekso ing pencalonan saka Saxon putri Marianne, putri Augustus III. Chétardy, Lestocq lan Brumaire nganjurake Sophia Augusta Frederica saka Anhalt-Zerbst, sing bapake ngladeni Frederick II, lan ibune nindakake tugas sing angel kanggo raja Prusia. Anak didik Friedrich menang kompetisi iki amarga rong kahanan.

Kaping pisanan, dheweke "miskin, kaya tikus gereja" lan mulane, kaya sing dikira Elizabeth, dheweke kudu seneng banget lan tumindak kanthi tenang lan lembut ing pengadilan, nglairake anak bojone lan ora melu politik.

Ing sisih liya, ibune yaiku adhine tunangan Elizabeth, sing kepengin banget nikah. Nanging pangeran seda ing Kawa saka pesta, lan iki jotosan elek kanggo Elizabeth. Kenangan sentimental permaisuri nduweni peran gedhe.

Kanthi putri Jerman 15 taun teka ibune 33 taun, Johanna, sing, kaya sing wis kita ucapake, langsung dadi sekutu Chetardy lan Lestocq.

Ngalahaké Chetardy lan sekutuné


Iku ketoke sing mega wiwit kumpul liwat Bestuzhev, nanging ora dadi politisi apik
lan diplomat, dheweke dadi mung intriguer pengadilan sing luar biasa. Iku Bestuzhev sing ing siji wektu nggawe misuwur "kantor ireng", kang melu ing ilustrasi surat diplomatik. Para diplomat Eropa, mesthi, wong sing wicaksana lan ndhelik surat-surate.

Nanging, Bestuzhev bisa nemokake spesialis banget sing bisa "ngeklik" cipher manca kaya wiji. Dheweke dadi ahli matematika Prusia sing asale saka Yahudi lan akademisi Rusia Christian Goldbach, mantan guru Peter II. Nanging, dheweke duwe prinsip dhewe, lan dheweke ora gelem decipher korespondensi "asli" kedutaan Prusia. Nanging layang saka Shetardy wis cukup.

Bestuzhev nglumpukake 69 lembar bukti sing nglawan Marquis, Lestocq lan Johanna, lan ing taun 1744, ing wektu sing tepat, dheweke nyelehake folder Elizabeth kanthi tulisan sing nyenengake:

"Kanggo Yang Mulia, ora mung sing paling rahasia lan paling penting, nanging uga konten sing nggegirisi."

Yen dokumen iki wis urusan karo intrik politik serius, Elizabeth mbokmenawa wis maca sawetara baris, sijine wong aside lan lali ing sawetara dina. Nanging Bestuzhev sumurup permaisuri kang uga: perangan sing ngajokaken ngandhut karakteristik karu saka Elizabeth dhéwé. Chetardy nulis yen dheweke:

"Nampa panemune para menteri mung kanggo nyingkirake kesempatan kanggo mikir."

Apa amarga dheweke

"Vanity, kekirangan lan rashness ndadekake ora bisa ngobrol serius karo dheweke."

nyatakake:

"Elizabeth butuh katentreman mung kanggo nggunakake dhuwit kanggo kesenengane, lan ora kanggo perang, kepinginan utama dheweke yaiku ngganti patang klambi saben dina, lan mulane ndeleng kagum lan servility ing saubengé. Pikiran babagan kegiatan sing paling sithik nggawe dheweke wedi lan nesu.

Dheweke uga nyebut dheweke kesed lan promiscuous. Reaksi Elizabeth cepet banget lan bisa ditebak. Ing wulan Juni 1744, Shetardy nampa pesenan kanggo pindhah menyang luar negeri ing 24 jam - ing kawalan enem prajurit lan perwira.

Ing Novgorod, kurir nyekel dheweke lan nuntut bali hadiah Elizabeth - kothak snuff sing dihiasi berlian. D'Allon bali menyang St. Petersburg lan nggawa kredensial sing dikarepake dening Elizabeth, ing ngendi Raja Prancis ngakoni dheweke minangka permaisuri.

Tanggal 28 September 1745, Putri Johanna saka Zerbst diusir saka Rusia, sing, nanging, nampa 50 ewu rubel saka permaisuri minangka pamitan, uga loro chests saka kain larang lan perhiasan. Putri ditinggalake ing Rusia lan dadi garwane pewaris tahta, lan banjur, kaya sing kita kenal, dheweke ngatur konspirasi sing pungkasane mateni bojone, Kaisar Peter III.

Lestok ilang pengaruh mantan marang Elizabeth. Dheweke ora bisa nampa kekalahan lan ing taun 1747 nyoba tumindak nglawan Bestuzhev kanthi aliansi karo duta besar Prusia Fink von Finckenstein. Nanging punggawa pinter Bestuzhev maneh nyegat surat-surate ing taun 1748. Ing dhawuhe, Lestocq disiksa, meksa dheweke ngakoni niat jahat marang uripe Elizabeth.

Tuduhan kasebut ora dikonfirmasi, nanging permaisuri isih dikirim menyang pengasingan - pisanan kanggo Uglich, lan banjur kanggo Veliky Ustyug. Sajrone 13 taun, wong sing bener-bener ngunggahake Elizabeth dadi tahta urip mlarat, meh ora bisa urip. Dheweke bali menyang St. Petersburg dening Peter III - sawise matine permaisuri iki.

Taun-taun pungkasan urip Marquis de Chétardie


Sanalika nalika rawuh ing Prancis, Chetardie dicekel lan diselehake ing pakunjaran benteng Montpellier: kita ngelingi yen Paris aime les vainqueurs ("Paris tresna marang pemenang"). Lan dheweke pancen ora seneng sing kalah. Nanging, ora ana dosa gedhe sing ditemokake marang Shetardie. Dheweke dibebasake lan dikirim perang ing Italia.

Ing taun 1749, dheweke bali menyang kegiatan diplomatik - dadi utusan Prancis menyang pengadilan Turin. Sajrone Perang Pitung Taun, dheweke maneh dadi tentara, melu ing perang Rosbach, lan dadi komandan kutha Hanau. Dheweke munggah pangkat letnan jenderal lan tilar donya ing kutha Hanau Jerman (Hesse-Kassel) ing taun 1759 - ing umur 51 taun.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

64 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +4
    Februari 11 2024
    Ora cukup film sing digawe saka jaman kasebut. Endi Dumas kita lan Yungvald-Khilkevichs anyar?
    1. +1
      Februari 11 2024
      Kutipan: MCmaximus
      Ora cukup film sing digawe saka jaman kasebut. Endi Dumas kita lan Yungvald-Khilkevichs anyar?

      Apa sing ora disenengi V. Pikul lan N. Sorotokina?
      1. +4
        Februari 11 2024
        Pikul duwene pira? Ya, lan pahlawan Pikul ora duwe karisma. Inggih mbok. kajaba Potemkin. Sorotokina iku sapa? Aku ngerti Dumas. Aku bakal langsung ngomong yen aku ora bakal mbales kabeh wong.
        1. +5
          Februari 11 2024
          Kutipan: MCmaximus
          Pikul duwene pira?

          Aku kelingan, nalika isih enom aku maca kanthi semangat, malah luwih ala tinimbang Dumas nglirik
        2. +8
          Februari 11 2024
          Inggih, kok ora ... Lan midshipman Panafidin? Lan pramuka karo profil Napoleon? Lan Artenev saka Moonsund? Umume aneh kanggo aku, yen saiki, nalika bioskop duwe kemungkinan tanpa wates babagan nggambarake adegan perang sing rumit, film durung digawe babagan pertahanan Port Arthur, Pertempuran Tsushima, babagan kegiatan detasemen kapal penjelajah Vladivostok, babagan nimbali Moonsund lsp. (kita ora nganggep adaptasi film siji-potong sing langka saka jaman USSR). Sawise kabeh, sampeyan saiki bisa nggawe film saga epik babagan momen heroik sejarah Rusia iki ... Nanging ora, kabeh iku overkill lan tembung saka bocah-bocah
          1. +1
            Februari 11 2024
            "pramuka karo profil Napoleon", soko saka Pikul?
            Panafidin? Aku durung maca
            1. +6
              Februari 11 2024
              Kutipan saka lisikat2
              "pramuka karo profil Napoleon", soko saka Pikul?

              ya wis. Novel "Aku duwe pakurmatan."
              Kutipan saka lisikat2
              Panafidin?

              "Pelayaran"
              1. 0
                Februari 11 2024
                Aku durung maca "Cruiser"
                1. +5
                  Februari 11 2024
                  Dadi maca. crita menarik banget
          2. +3
            Februari 11 2024
            Ing jaman sosialisme, para intelektual kreatif banget nyalahake censorship, ngeluh yen tanpa iku bakal mbanjiri negara kanthi karya puisi, lukisan, prosa lan sinematografi. Saiki ora ana censorship, nanging ora ana apa-apa sing pantes digatekake saka karya-karya wong mursid elit kreatif kita. Iki tegese ora masalah censorship utawa malah dhuwit, krisis sistemik nyakup kabeh, kaya bom kothak.
        3. +2
          Februari 11 2024
          Adhedhasar buku Sorotokina, seri babagan midshipmen digawe.
          1. +1
            Februari 11 2024
            Nalika aku maca "Chetardie" aku eling "Midshipmen".
            Aku luwih seneng bagean pisanan. Ana liyane romantisme ana
        4. +9
          Februari 11 2024
          Kutipan: MCmaximus
          Sorotokina iku sapa? Aku ngerti Dumas.

          Iku lucu, nanging ing kalangan sastra, Nina Matveevna kadhangkala diarani Ibu Dumas)))
          Miturut pendapatku, tetralogi dheweke "Telu saka Sekolah Navigasi" ora kalah karo trilogi sing misuwur babagan musketeers.
          Cukup aja ngadili dheweke kanthi adaptasi film Druzhinina. Yen bagéyan pisanan isih kurang luwih nderek outline saka karya asli, banjur lelucon galak wiwit
          1. +1
            Februari 11 2024
            "Gag" Aku setuju: bagean pisanan padhang, banjur ... Mung kanggo ngormati bagean pisanan "katon"
      2. vet
        + 10
        Februari 11 2024
        Kowe kok ora seneng karo V. Pikul

        Pikul nindakake pakaryan sing apik - dheweke narik minat akeh, kalebu aku, babagan sejarah. Nanging ing ngisor iki paradoks: nalika, ing pengaruh Pikul, aku wiwit maca bab sing luwih serius, aku tiba-tiba nemokake yen aku ora bisa maca maneh Pikul - ana akeh blunder sing mung narik kawigatenku.
        1. +6
          Februari 11 2024
          Aku ora bisa maneh maca Pikul - ana akeh blunders sing mung narik kawigaten kula.
          Iku padha karo Ivanhoe Walter Scott. Minangka bocah aku maca kanthi minat, nanging nalika diwasa aku maca lan ngidoni. Ora perlu diwaca maneh.
          1. +9
            Februari 11 2024
            Minangka Vladimir Semenovich nyanyi - Aja menyang alamat lawas)))
    2. +7
      Februari 11 2024
      Kutipan: MCmaximus
      Endi Dumas kita lan Yungvald-Khilkevichs anyar?

      Kita butuh T. Mommsens, E. Gibbons lan Plutarchs, dudu Dumas lan Pikul ...
      1. +7
        Februari 11 2024
        Kutipan saka Luminman
        Kita butuh T. Mommsens, E. Gibbons lan Plutarchs, dudu Dumas lan Pikul ...

        We kudu loro. Sampeyan ora bisa miwiti karo Plutarch, kajaba, mesthine, sampeyan pengin nanem anak-anak sampeyan ora seneng maca.
        Kita rakulino kanggo nambani, supaya bisa ngomong, sastra "low-brow" karo semangat sing luwih gedhe tinimbang kaya ing bioskop, televisi utawa téater. Iki minangka tradhisi, tandha sopan santun, lan liya-liyane. Aku ngerti kabeh, aku ora ngupayakake asli, nanging aku pengin menehi penghargaan marang "kelas rendah" iki. Lan ora mung amarga mulang sampeyan kanggo ngormati buku lan, nggunakake basa Tolstoy, kanggo "tresna" iku, nanging amarga iku murni ing asal-usule. Ing dheweke, kabecikan tansah menang, ing dheweke kita tansah ngukum kosok, ing wanita ayu lan wong sing wani, dheweke ngremehake servility lan cowardice lan nyanyi kidung katresnan lan kaluhuran. Ing kasus apa wae, kaya ngono, sastra iki, nalika isih cilik.
        Boris Vasiliev
        1. VlR
          +5
          Februari 11 2024
          Sampeyan ora bisa miwiti karo Plutarch, kajaba, mesthine, sampeyan pengin nanem anak-anak sampeyan ora seneng maca.

          Miturut pendapatku, Plutarch's "Comparative Lives" ditulis kanthi menarik. Lan Herodotus minangka "penulis fiksi" sing sarwa. eseman
        2. +5
          Februari 11 2024
          Quote: pelaut senior
          Sampeyan ora bisa miwiti karo Plutarch, kajaba, mesthine, sampeyan pengin nanem ing anak sampeyan ora seneng maca.

          Ayo kula ora setuju karo sampeyan! Mesthi, aku ora ngelingi buku pisananku, nanging nalika aku sinau maca, salah sawijining buku sing dakwaca dhewe yaiku Entah ing Bulan. Lan saliyane mung buku dongeng sing menarik lan menarik, aku sinau akeh saka iku, umpamane, aku sinau apa saham lan perusahaan saham gabungan lan liya-liyane.

          Aku kelingan saiki, nalika kelas telu aku maca buku bab perjuangane Walanda karo Spanyol. Sayange, aku lali penulis lan judhul buku kasebut, aku njupuk saka perpustakaan, nanging aku uga sinau yen ana Adipati Alba, ana Guezs, ana King Philip, ana pengepungan Leiden. Aku krungu bab Protestantisme kanggo pisanan lan akeh liyane. Buku iki ditulis khusus kanggo umur aku, nanging aku sinau akeh saka iku. Lan kabeh iki sadurunge kita miwiti ngliwati kabeh iki ing sekolah nalika pelajaran sejarah. Aku uga bakal ujar manawa ora ana sing kaya ngono ing buku iki, beda karo Dumas, sing bakal ngrusak sejarah - penulis mung ngetutake kanon sejarah, nanging ing wektu sing padha nyipta pahlawan 10 taun. Iki minangka T. Mommsens, E. Gibbons lan Plutarchs, nanging mung kanggo bocah lan remaja ...

          P.S. Lan saka A. Dumas, V. Scott lan V. Pikul, ora ana gunane - maca sofa biasa, maca lan lali. Contone, aku durung maca novel Dumas siji nganti pungkasan ...
          1. +3
            Februari 12 2024
            Nganti Eulenspiegel?
            Paling kamungkinan.
            1. +2
              Februari 12 2024
              Kutipan: MCmaximus
              Nganti Eulenspiegel?

              Ora. Babagan bocah lanang sing nandhang kasusahan nalika perang ing Walanda. Wong iku fiksi, nanging latar mburi sejarah nyata ...
              1. +2
                Februari 12 2024
                Kutipan saka Luminman
                Ora. Babagan bocah lanang sing nandhang kasusahan nalika perang ing Walanda. Wong iku fiksi, nanging latar mburi sejarah nyata ...

                "Kees - Laksamana Tulip" Sergienko?
                Mesthi, sampeyan bisa uga ora setuju karo aku. Nanging ing intine, kita ngomong babagan sing padha. Sampeyan mung kudu ngerti yen novel sejarah lan monograf ilmiah minangka genre sing beda. Sampeyan ora kudu njaluk keaslian lengkap saka pisanan, nanging entertaining saka kaloro. Nanging luwih apik kanggo miwiti karo sing nyenengake.
                Minangka conto, aku bisa nyebut "Walter Scott" kita, ing pangertèn Lazhechnikov. Sawise release saka novel "The Ice House," residents St. Petersburg dadi keenly kasengsem ing sajarah kutha. Padha kesusu nggoleki omah Volynsky, ing ngarepe gerbong dumadakan wiwit akeh. Saka sudut pandang sejarah, novele mesthi ora apik banget. Nanging dheweke bisa narik minat para pamaca lan nyengkuyung sinau sejarah.
                Semono uga Pikul. Kanggo pungkasan USSR, iki minangka terobosan.
                1. +2
                  Februari 12 2024
                  Quote: pelaut senior
                  "Kees - Laksamana Tulip" Sergienko?
                  Persis! Wis pirang-pirang taun kepungkur, aku lali ...

                  Quote: pelaut senior
                  Novel sajarah lan monograf ilmiah - macem-macem genre

                  Aku setuju karo iki. Nanging novel sejarah kudu tetep cocog karo sejarah, lan ora mbingungake lan mimpin pamaca menyang papan sing ora dingerteni ...

                  Quote: pelaut senior
                  Semono uga Pikul. Kanggo pungkasan USSR iku terobosan

                  Pikul nulis apik, aku wis maca kabeh. Nanging ana akeh banget gags. Contone ing novel Requiem kanggo Caravan PQ-17 kang nyerat bab 50 ngrusak sing Amérika menehi wong. Miturut dheweke, penghancur iki minangka sampah lengkap, lan 8 wong ora tau tekan Eropa - dheweke kabur ing Atlantik amarga umure. Nah, iki omong kosong lengkap! Aku maca crita nyata konvoi iki mengko, ing buku sing luwih serius. Apa pancene mokal kanggo njaga akurasi sejarah ing deskripsi ing buku kasebut, mung nyiptakake karakter utama lan nggawe plot?
                  1. 0
                    Februari 12 2024
                    Kanggo masyarakat umum ing USSR, iki kira-kira carane nulis. Iku arang banget angel kanggo ora bisa nemokake apa-apa serius.
                    1. +1
                      Februari 12 2024
                      Kutipan: MCmaximus
                      Kanggo massa umum ing USSR, iki kira-kira sing ditulis

                      Kasusastran sing kaya mengkono nyopot kabeh iki massa jembar adoh saka informasi nyata ...
                      1. 0
                        Februari 12 2024
                        Saka sudut pandang program pendidikan lan propaganda, ora perlu maneh. Wong biasa mikir klise. Nanging kita wong sing kepengin weruh. Lan langsung wiwit nuduh panguwasa kanggo distorting sajarah. Kaa mung bakal maca paling ora siji buku. Kabeh wong pinter. Kanggo sawetara alasan, ora ana sing pengin misahake sejarah minangka program pendidikan saka sejarah ilmiah.
                  2. +1
                    Februari 12 2024
                    Kutipan saka Luminman
                    Nanging ana akeh banget gags.

                    Savich duwe dosa kaya ngono)))
                    Ana crita sing kedadeyan yen Konetsky nate ngukum dheweke, ujar, Valya, ora kaya ngono ...
                    Lan dheweke - sampeyan, sing maca, ora bakal seneng!
                    ))))
  2. +4
    Februari 11 2024
    Artikel babagan munggah lan mudhun Chetardie ing pengadilan kekaisaran Rusia.
    1. VlR
      +3
      Februari 11 2024
      Dheweke ngenalake aristokrat Rusia ing sampanye, lan koki Barido - ing masakan Prancis. eseman
      Lan glethakaken dhasar kanggo gallomania bangsawan Rusia. Cukup akeh uga, yen sampeyan mikir babagan.
      1. +4
        Februari 11 2024
        Cukup akeh uga, yen sampeyan mikir babagan.
        Dadi dudu sing dakkandhakake, kaya sing bakal diomongake Panikovsky: "Wong sing sedhih lan ora penting."
        1. +4
          Februari 11 2024
          Kutipan saka parusnik
          Minangka Panikovsky bakal ngomong: "Pitiful, sepele wong"

          Dheweke uga bakal ujar manawa wong sing sedhih lan ora penting iki mung nggawe dheweke ngguyu ... nglirik
        2. vet
          +4
          Februari 11 2024
          glethakaken dhasar kanggo gallomania bangsawan Rusia


          Dadi dudu sing dakkandhakake.


          Kaya sing bakal dingerteni saiki, "daya alus". Pendhidhikan bocah-bocah ditransfer menyang tangan Prancis, lan para bangsawan Rusia asring duwe basa Prancis minangka basa pisanan, lan basa Rusia mung nomer loro. Carane akeh pembuangan saka Napoleon ana mengko - malah nalika padha wiwit perang nglawan wong, nganti 1812. Banjur, sawise kamenangan, paradoks, pengaruh Prancis tambah - amarga akeh prajurit lan perwira sing ketinggalan ing taun 1812 dadi tutor ing kulawargane sing sadurunge ora bisa mbayar "wong Prancis nyata" minangka guru lan pendidik anak.
          1. +4
            Februari 11 2024
            glethakaken dhasar kanggo gallomania bangsawan Rusia
            Sapa sing culprit?Yen wis ora ana Shetardie lan ora gallomania? eseman
          2. 0
            Februari 11 2024
            Vet, Aku Wigati sing Valery kita uga ngormati Bonoparte, nanging ora siji saka aristokrat
            1. + 10
              Februari 11 2024
              Kutipan saka lisikat2
              Valery uga ngajeni Bonoparte

              Napoleon dihormati dening akeh)))
              1. +2
                Februari 11 2024
                Quote: pelaut senior
                Kutipan saka lisikat2
                Valery uga ngajeni Bonoparte

                Napoleon dihormati dening akeh)))

                Lan kue sing misuwur iku dudu jenenge?
              2. 0
                Februari 11 2024
                Aku ora ngerti iki "Napoleon".
                Aku luwih seneng ::"Massandra" panganan cuci mulut Fanagoria
      2. +4
        Februari 11 2024
        Chétardie ora nindakake apa-apa.
        Dheweke minangka penipu sing bakat. Wong bodho ora bakal bisa nindakake akeh
      3. +4
        Februari 11 2024
        Lan glethakaken dhasar kanggo gallomania bangsawan Rusia.
        Gallomania muncul sawisé Revolusi Prancis Agung, nalika para royalis migrasi massal saka Prancis menyang Rusia.
        1. +1
          Februari 12 2024
          Dadi, Elizaveta Petrovna luwih seneng nganggo basa Prancis.
          1. 0
            Februari 12 2024
            Dadi, Elizaveta Petrovna luwih seneng nganggo basa Prancis.
            Inggih, Prancis muncul sacara massal ing pungkasan abad kaping 18 kanthi alasan sing apik banget - guillotine wiwit kerja ing papan panggonane.
  3. +4
    Februari 11 2024
    Matur nuwun kanthi sanget Valery kanggo artikel kasebut! Iku banget menarik! hi
  4. +4
    Februari 11 2024
    Mudhun saka dhuwur luwih lara. Nanging nalika sampeyan tiba, bisa uga ana sing bakal nyelehake jerami. Utawa bisa uga bakal nyekel sampeyan nalika tiba lan ngunggahake sampeyan maneh.
    Lan minangka pangkat sing luwih murah, sampeyan ora bisa nyukupi anak lan putu; saben wong sing luwih dhuwur nyoba nyepak sampeyan, lan saben wong sing luwih ngisor nyoba nyalahke. Ngupayakake kekuwatan, kanggo sing duwe kekuwatan.

    Matur nuwun! Wacan sing menarik. Nanging sampeyan mbokmenawa ora duwe cukup wektu sadurunge publikasi.
    Kaya-kaya sampeyan kudu cepet-cepet nggoleki sumber lan ora nggunakake apa sing dikarepake, nanging sing ditemokake.
  5. +7
    Februari 11 2024
    Kajaba iku, Bestuzhev ora nolak konsumsi biasa saka omben-omben alkohol.

    Sebutake aku paling ora siji "teetotaler" ing antarane kanca-kanca Peter Agung lan aku bakal setuju kanggo nganggep iki minangka salah)))
    Lan dheweke, kaya sing dikandhakake, "dituku langsung" dening wong Austria lan Inggris, sing "pensiun" ngluwihi gaji resmi.

    Sedhih banget ngomong iki, iki minangka norma, nanging ...
    Senadyan kasunyatan sing padha njupuk kabeh, ora saben wong elinga kapentingan tanah air.
    Bestuzhev-Ryumin mung salah siji saka sing terakhir.
    Frederick II nulis babagan Bestuzhev:

    Apa ana ora cukup dhuwit, utawa sampeyan ora njupuk saka wong? Aku jengkel karo kowe))))
    Nanging bakat diplomatik saka Kanselir padha supaya Rusia bisa mlebu Perang Pitu Taun ing sisih sekutu Austria lan mungsuh Prancis nglawan "sekutu alam" - Inggris lan Prusia loropaken.

    Pitakonan loro:
    1) Nalika Inggris lan aku ngumumake perang?
    Mbayangno, iki wis kaping pirang-pirang kedadeyan ing sejarah, nalika anggota koalisi nglawan mungsuh siji, nanging ana hubungane karo kanca-kancane.
    Iki ora kanggo sebutno kasunyatan sing konfigurasi aneh iki ora ateges Bestuzhev. Kaya dene departemen diplomatik Eropa tumindak aneh))
    2) Piyé Friedrich nduduhké ”keramahan” marang awaké dhéwé?
    Inggih, saliyane kasunyatan sing pinched kita allies?
    1. +4
      Februari 11 2024
      "mung sing pungkasan" dicathet kanthi tepat. Bestuzhev njupuk dhuwit, nanging eling sing wong Rusia.
      "bakal didol Jeng ing lelangan" sing Friedrich ora tuku dheweke?
      Dheweke dhewe, dheweke "ora ana gunane" (C), nanging minangka panguwasa Rusia ... Obrolan sing beda banget
    2. VlR
      +3
      Februari 11 2024
      Pitakonan loro

      Padha perang nglawan Prusia, kang sekutu Inggris. Ing Perang Donya II, contone, Inggris ora perang nglawan Hungaria, nanging padha sekutu Jerman.
      Kanggo Prusia, Frederick ora pengin perang karo Rusia, lan Rusia ora duwe wates karo Prusia. Lan salajengipun, nganti Perang Donya I, hubungan antarane Rusia lan Prusia padha paling loropaken. Perang Pitu Taun minangka episode sing ora bisa dingerteni sing tetep dadi misteri kanggo para sejarawan - tujuan lan tugas Rusia ing perang sing ora populer iki ora jelas. Kabeh ambegan lega nalika Peter III ngrampungake prajanjèn perdamaian karo Frederick. Nanging! Panjenenganipun rampung ing ijol-ijolan kanggo bantuan militèr marang Denmark, kang dikuwasani bagéan saka darbeke leluhure. Lan ora ana sing pengin gelut - karo sapa wae utawa nglawan sapa wae. Utamane sing njaga. Lan mulane ora ana sing mbantah nalika Catherine II mandheg perang iki tanpa syarat apa wae, mung mundur pasukane saka Prusia Timur lan bali Königsberg menyang Frederick (ya, dheweke, dudu Peter III). Lan sekutu Elizabeth lan Bestuzhev-Ryumin, sing "dijepit" dening Frederick, mung "dibuwang".
      1. +7
        Februari 11 2024
        Kutipan: VLR
        Padha perang nglawan Prusia, kang sekutu Inggris.

        bener. Nanging padha ora perang karo Inggris, mulane kapentingan dagang kita ora dilanggar.
        Kutipan: VLR
        Lan salajengipun, nganti Perang Donya 1, hubungan antarane Rusia lan Prusia padha paling loropaken.

        Dheweke entuk sungu lan ngerti yen luwih becik dadi kanca)
        Kutipan: VLR
        Saben uwong ambegan lega nalika Peter III rampung prajanjèn perdamaian karo Frederick, nanging rampung ing ijol-ijolan kanggo bantuan militèr marang Denmark.

        ya. Lan Denmark minangka mungsuh kita sing paling kuna! Kepiye sampeyan ora bisa nabrak dheweke ...
        Valery, aku njaluk sampeyan, paling sethithik obyektivitas!
        Kutipan: VLR
        Lan sekutu Elizabeth lan Bestuzhev, sing "dijepit" dening Frederick, mung "dibuwang".

        Lan kabeh sing ana umume menarik. Ing sisih siji, Prusia katon menang, nanging ing sisih liya, saka kamenangan iki, dheweke dadi tegang lan tenang sawetara wektu, sing umume cocog karo kabeh wong.
        Dadi ora ana titik tartamtu kanggo muncul.
        Kutipan: VLR
        mbalekake Königsberg menyang Friedrich (ya, dheweke, dudu Peter III)

        Aku ngerti) Nanging kita ngomong babagan Elizaveta lan Bestuzhev?
        1. VlR
          +3
          Februari 11 2024
          Mesthine, aku ngomong babagan Königsberg, ora kanggo sampeyan, nanging kanggo akeh liyane, sing ora bisa dissuaded saka mitos sajarah lan yakin yen Peter III ora nyerah Prusia Timur utawa Königsberg menyang Frederick Agung.
      2. +1
        Februari 11 2024
        Kutipan: VLR
        Ing Perang Donya II, contone, Inggris ora perang nglawan Hungaria

        Ing taun 1941 Inggris ngumumake perang marang Hongaria
        1. VlR
          +1
          Februari 11 2024
          Nanging dheweke ora nglawan wong Hungaria khusus. Kepiye dheweke ora perang khusus nglawan Rusia ing Perang Pitu Taun
          1. +2
            Februari 11 2024
            Kutipan: VLR
            Nanging dheweke ora nglawan Hungaria khusus

            Kepiye sampeyan ora perang nalika negara loro iki ana ing perang? Bisa uga ora ana permusuhan ing antarane, nanging iki mung babagan geografi sing sederhana
            1. VlR
              0
              Februari 11 2024
              Dadi ing Perang Pitu Taun iku masalah geografi. Supaya "duwe kesenengan" perang paling ora karo Prusia, perlu kanggo rembugan karo Persemakmuran Polandia-Lithuania supaya pasukan Rusia bisa ngliwati wilayahe. Carane njaluk menyang Inggris?
              1. +4
                Februari 11 2024
                Kutipan: VLR
                kudu rembugan karo Persemakmuran Polandia-Lithuania

                Inggih, ora persis. Raja Persemakmuran Polandia-Lithuania yaiku Pemilih Saxony, lan dheweke lagi perang.
                Ing kene, conto Bulgaria ing WWII, sing dadi sekutu Jerman nanging ora perang karo USSR, utawa Italia ing WWII luwih cocog. Kang ngumumake perang marang Austria-Hongaria tanggal 23 Mei 1915, lan ing Jerman mung tanggal 28 Agustus 1916.
  6. +2
    Februari 11 2024
    Sehat kanggo kabeh.
    Valery, aku pengin Wigati sing jeneng "Brunswick" ora populer ing masyarakat.
    Jeneng Peter 1 misuwur ing pengawal
    "Wong lanang, kowe ngerti sapa aku iki putri?" iku loro.
    Saiki, katelu. : "kanggo njaluk nyisihaken saka kesempatan kanggo mikir," Assessment ngremehake, nanging Elizaveta Petrovna ngerti carane maneuver antarane kraton "pihak" lan ngatur kanggo sijine dhéwé ndhuwur. Omongane pancen tegas, tegese dheweke pinter
    1. VlR
      +3
      Februari 11 2024
      Sampeyan salah, Anna Leopoldovna misuwur banget. Chetardy sing padha, sing nindakake akeh kanggo ngatur konspirasi nglawan Brunswickers, nulis babagan dheweke:
      "Ora ana conto balapan sing nuduhake kabungahan sing sejatine."
      .
      H. Manstein kelingan:
      "Ora ana sing duwe alesan kanggo sambat, amarga Rusia durung nate dikuwasani kanthi lembut, kaya ing taun pamrentahan Putri Agung. Dheweke seneng nuduhake welas asih, lan ketoke, mungsuh kabeh keruwetan.

      Utusan Prusia A. von Mardefeld:
      "Pamrentah saiki minangka sing paling lembut saka kabeh sing ana ing negara iki."

      P. I. Panin (bangsawan saka jaman Catherine II):
      "Kabeh wong Rusia ngrasa owah-owahan sing migunani ing pamrentahan; atine sang nata kang welas asih lan welas asih, kesusu ngenthengake kahanane wong kang apes...
      Saben dina dheweke nliti kasus-kasus wong buangan sing paling penting, ngirim menyang Senat kanggo nyuda nasibe wong liya. Cacahe saben pangkat wong sing nandhang sangsara ing panangkaran nganti pirang-pirang ewonan. Wong-wong sing disiksa ing St. Petersburg langsung dibebasake.
      1. +1
        Februari 11 2024
        Valery, sampeyan ninggal aku: Aku durung maca.
        Aku ngormati Klyuchevsky. Karamzin, penulis aneh. Dheweke luwih "guru moral" lan banjur dadi sejarawan.
        Sampeyan, mesthi, ngerti carane Klyuchevsky wrote Anna Leopoldovna. Aku tiba amarga ujar manawa para menteri padha rebutan
        Panguwasa ora duwe kapinteran kanggo "maneuver" lan njaga tembung pungkasan kanggo awake dhewe
  7. +3
    Februari 11 2024
    "introduce menyang Senat", lan banjur "sup karo kucing * lan aku bakal bungah cokotan dhewe ing sikut, lan ora njaluk iku.
    Kanca-kanca, aku bisa uga salah, nanging Elizaveta Petrovna minangka pilihan sing paling apik kanggo Rusia
    1. VlR
      +3
      Februari 11 2024
      Akeh wong ora setuju karo iki. Ora mung dheweke ora ngurus bisnis lan mbuwang dhuwit sing akeh banget kanggo rags lan "bal waria" aneh, sing wong lanang kudu nganggo gaun (tontonan, sing kudu dianggep, njijiki), lan wanita nganggo jas pria, nanging dheweke uga ngidini awake dhewe ditarik menyang Rusia menyang Perang Pitung Taun sing ora perlu, saka kamenangan sing negara kita ora entuk apa-apa, nanging kerugian gedhe lan rusak finansial. Akibaté, Rusia mlebu perang anyar karo Turki ing Catherine II tanpa tenan replenishing resimen sing wis nandhang losses abot, lan tanpa tenan latihan rekrut. Untunge, Catherine duwe intelijen kanggo nyedhot luwih dhisik marang Peter III Rumyantsev sing setya, sing mbanting lawang, mundur sawise mateni kaisar. dheweke menehi Prusia Timur lan Königsberg marang Frederick tanpa syarat Catherine II. Peter III, ing nalisir, ngiyataken klompok pasukan Russian, dipimpin déning Rumyantsev, kanggo kampanye bebarengan karo Frederick marang Denmark. Lan mung sawise kamenangan ing Denmark, ing sawijining dina, nalika kahanan ing Eropah wis sarujuk, samar-samar janji kanggo mbatalake pasukan menyang Rusia.
  8. +1
    Februari 11 2024
    Elizabeth Grateful dianugerahi marquis loro pesenan bebarengan - St. Andrew the First-Callled lan St. Anne...

    Iku banget mangu-mangu yen Elizabeth bakal menehi sapa wae karo Ordo St. Anna. Ing wektu kasebut, ana urutan dinasti saka Kadipaten Holstein-Gottorp, sing ana hubungane karo adhine Anna (ing memori pesenan kasebut), nanging ora Elizabeth dhewe. Ing sistem penghargaan Kakaisaran Rusia, Ordo St. Anna ora mlebu babar pisan.
    Mungkin urutan kapindho sawise kabeh Ordo Alexander Nevsky?
  9. +3
    Februari 11 2024
    Iku ketoke sing mega wiwit kumpul liwat Bestuzhev, nanging ora dadi politisi apik lan diplomat, iku mung dadi intriguer pengadilan pinunjul. Iku Bestuzhev sing ing siji wektu nggawe misuwur "kantor ireng", kang melu ing ilustrasi surat diplomatik. Para diplomat Eropa, mesthi, wong sing wicaksana lan ndhelik surat-surate.
    Nanging, Bestuzhev bisa nemokake spesialis banget sing bisa "ngeklik" cipher manca kaya wiji.

    Kabeh sing diterangake nggambarake Bestuzhev minangka paling ora ahli taktik sing apik. Kanggo strategi, tumindak sing katon ora logis, nanging ngasilake asil sing cocog karo tahta Rusia lan jengkel intriguer saka Eropa. Kabeh misi sing dipasrahake marang Lestocq lan pahlawan artikel kasebut ora bisa diarani apa-apa kajaba intrik. Bestuzhev ngalahake dheweke. Hei, dheweke iku alkohol korup)
  10. 0
    Februari 12 2024
    Sajrone Perang Pitu Taun [Chetardie] malih dadi tentara, melu perang Rosbach, lan dadi komandan kutha Hanau. Dheweke munggah pangkat letnan jenderal lan tilar donya ing kutha Hanau Jerman (Hesse-Kassel) ing taun 1759 - ing umur 51 taun.

    Nyatane, Ganau lan Hanau iku kutha sing padha. Jeneng sing bener yaiku Hanau am Main: "Hanau am Main", yen diucapake kaya basa Jerman, utawa "Ganau am Main", yen diucapake kaya adat ing Rusia.
    ([media=https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%83])
  11. 0
    Februari 12 2024
    Kutipan: VLR
    Nanging dheweke ora nglawan Hungaria khusus

    Angkatan Udara Inggris melu serangan ing Hongaria, ngebom ril sepur, stasiun, lan komunikasi liyane
    Danube ditambang

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"