Garwa lan anak ing tentara Inggris ing awal abad ka-19

23
Sampul buku "In War and in Peace" dening Luis Garcia Jambrina, darmabakti kanggo wanita ing tentara Inggris

Kanggo iki critane Aku ora sengaja nemoni. Iku ora lengkap lan rada burem. Aku mutusaké kanggo delve menyang sumber manca kanggo mangerteni apa iki bener utawa ora. Ternyata ya - ing taun 1807, sewu wanita lan anak-anake ngiringi infantri Inggris ing pawai ngliwati Spanyol kanthi pangarep-arep bisa nyingkirake Napoleon.

Padha nandhang sangsara, mati lan dilalekake. Padha kaya bagasi utawa peralatan khas perang awal abad ka-19. Ora ana papan kanggo wong-wong mau ing kreta, sanajan padha tatu. Sawise kabeh, carts mung kanggo gaman, prajurit tatu lan pangan.



Wong wadon mlaku ing udan lan salju. Padha kudu sinau kanggo urip ing setengah jatah pangan saka prajurit. Uga manggon karo bayangan mamang unfounded bab ajining diri saka wong-wong sing kepingin weruh apa wanita iki dilakoni ing batalyon kebak wong.

Nomer sing tepat ora dingerteni, ora duwe jeneng utawa kepungkur, mung ora kadhaptar, kaya-kaya ora tau ana. Mung dalan samar sing ngiringi tentara 31 wong.

Wong wadon kok ndherekake kowe?


Batalyon Inggris, bebarengan karo garwane, maju ing kutha Castile, Leon lan Galicia. Dheweke nindakake iki ing kahanan sing angel banget sajrone nem wulan neraka, wiwit Juli 1807 nganti Januari 1808. Dheweke nylametake Spanyol saka cengkeraman Napoleon. Nanging banjur padha kepeksa mundur saka Salamanca menyang La Coruña.

Wong-wong wadon iku garwane para prajurit lan ibune anake. Wong-wong wadon, luwih saka nandhang sangsara tinimbang amarga katresnan, dipeksa ngetutake dheweke ngliwati Semenanjung Iberia, pisanan ing serangan lan banjur mundur.

Ora ana informasi sing sithik banget babagan mundurake pasukan Inggris. Wong-wong Spanyol ora nulungi wong-wong mau, amarga wong-wong mau wis padha nol. Napoleon bisa rampung karo siji Maret, nanging Inggris disimpen dening mangsa, lan Prancis ora nguber. Nanging, mangsa main guyon kejem ing Inggris piyambak lan garwane, kang sawetara atus tiwas.

Dheweke milih ngancani wong lanang dhewe. Dheweke nggambar akeh, lan meh kabeh garwane prajurit ngimpi babagan iki. Iki wis dadi tradisi sing dawa ing Inggris. Kira-kira 6% prajurit bisa njupuk garwane. Lan kira-kira 1 wanita mlaku-mlaku. Langkah iki sejatine minangka lompatan saka kacilakan siji menyang kacilakan liyane, saka tentrem menyang perang. Wong-wong sing dipilih nganggo undian kanggo dilebokake ing klompok "pengikut" pungkasane dadi tentara sing ora duwe hak.

Umume prajurit infantri asale saka Irlandia lan Skotlandia lan kalebu kulawarga sing ora duwe fungsi. Kanggo wong iku cara kanggo nyedhiyani piyambak karo pangan lan ngombe. Ana sing nindakake kanggo ngerti donya.

Apa pilihan sing ditindakake para wanita ing kahanan sing angel?

Tetep piyambak tegese ngadhepi keluwen, mlarat lan bisa uga prostitusi, mula akeh sing njaluk ijin kanggo ngancani bojone.

Perang antarane Inggris lan Prancis ing Pyrenees
Perang antarane Inggris lan Prancis ing Pyrenees

Setaun siksa


Kanggo wanita meh ora ana bedane antarane kasusahan sing ditindakake lan sing nunggu dheweke ing perang. Ing loro padha kudu perang kanggo kaslametané, supaya akeh sing bisa nandhang sangsara kabeh iki. Ora kabeh wanita sing ana ing pasukan urip kanthi cara sing padha. Garwane pejabat duwe hak lan hak istimewa sing ditolak kanggo garwa liyane. Contone, kayata lelungan nganggo gerbong utawa akses menyang panganan sing enak. Para perwira kasebut duwe punggawa. Para garwa prajurit infantri, ing pirang-pirang kasus, ditugasake kanggo ngladeni para garwane komando dhuwur.

Ing mangsa 1807 - awal 1808 iku utamané kadhemen lan atos. Penyakit, keluwen lan suhu sing kurang kadhangkala luwih mateni tinimbang bubuk mesiu. Wong wadon kudu kerja ing kemah. Iki minangka wanita sing wis berpengalaman, wis biasa nandhang susah. Kathahipun saking padesan lan nyambut damel minangka tukang cuci utawi ing industri tekstil.

Tanpa hak, nanging kanthi tanggung jawab: nalika wong lanang ngladeni, kudu ngurus panganan, kerja dadi mantri, masak lan ngurus anak-anake. Ing kahanan kasebut, dheweke uga nindakake tugas kayata ngangkut kayu bakar, panganan lan amunisi, nggawe kartrid, jahit seragam utawa mbantu wong sing tatu. Ing pirang-pirang kasus, dheweke kudu ngeterake mayit bojone sing wis mati utawa mayit prajurit liyane. Para garwa diwenehi jatah setengah. Duwe sandhangan garing iku kemewahan.

Pati bojone tegese lunga. Randha nikah maneh amarga yen ora, dheweke bakal diusir saka kemah. Sawetara nindakake iki kaping telu utawa kaping papat ing siji kampanye.

Ing pirang-pirang kasus, bojone dhewe nyiapake bojone, ujar manawa yen ana kesempatan, dheweke kudu omah-omah karo kanca sing dipercaya. Kolonel sah sah kanggo nindakake upacara ing kahanan nalika imam ora ana.

Ing November 1808, tentara Inggris ngenteni meh sasi kanggo ngumpulake maneh ing Salamanca. Ing kutha iki ana kabungahan, nyoba nulungi wong Inggris, amarga teka ing kene kanggo nyingkirake wong Prancis. Wong wadon padha manggon ing biarawati. Nanging ana kasus nalika biarawati ing biara Santa Clara nentang iki. Wong-wong kuwi nganggep bojoné para prajurit kuwi pelacur. Pancen, pancen angel percaya yen bojo lan anak-anake dhewe padha perang. Lan wanita dianggep ora apik ing pirang-pirang kutha ing Spanyol, sanajan dheweke isih pahlawan sing mbantu prajurit kaya ngono. Miturut cara, para biarawati ing Salamanca banjur kekancan karo wong wadon lan ditampa.

Ing Desember, wanita diundang bali menyang Portugal lan saka ing kono bali menyang Inggris. Mung sawetara sing setuju; sing paling akeh tetep karo bojone. Inggris mutusake mundur, amarga 40 prajurit teka saka Prancis. Saka Salamanca miwiti perjalanan sing tantangan menyang A Coruña. 000 kilometer kadhemen, keluwen lan rampokan saka pasukan Inggris nimbulake musuhan tinimbang resepsi apik sing sadurunge ditampa.

Ora akeh informasi sing wis tekan babagan pawai iki lan peran para garwa. Jendral Irlandia Charles Stuart nulis babagan kampanye pasukan Inggris ing Spanyol.

Malah kurang informasi babagan kasusahan wanita, nanging buku harian Catherine Exley, garwane prajurit Inggris, tetep nganggo basa Inggris. Mangkene garis saka buku harian:

Aku ora duwe dhuwit nalika iku lan ora ana amben kajaba lemah kosong kanggo ngaso.

Nasib sing cukup elek kanggo wanita-wanita kasebut. Ing pulo padha urip mlarat, bojone padha perang kanggo pangan, kamulyan, lelungan, kurang asring ing telpon saka atine utawa telpon saka pamaréntah.

Bojone, paling kamungkinan, ora bisa mbangun urip normal tanpa dheweke. Sing isih ana mung arep perang karo dheweke, ing ngendi dheweke ora bakal dianggep wong sing lengkap, lan bojone bisa dipateni sawayah-wayah. Yen dheweke duwe anak ing kana, mula dheweke kudu ngurus dheweke nalika mlaku-mlaku. Lan kabeh iki karo logistik elek.
  • Zotov Sergey
  • https://www.britishbattles.com, https://www.elindependiente.com
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

23 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +5
    Februari 12 2024
    kutha Castile, Leon lan Galicia.
    "Endi wong lanang kasebut ngalami rasa sedih Spanyol?" (c) wong bodho
    1. +3
      Februari 12 2024
      hi Penulis nulis: "Aku mutusake kanggo nyelidiki sumber manca" (c) biaya terjemahan Google .. eseman
      1. +3
        Februari 12 2024
        Iki nerangake kabeh! lol
        Sugeng enjing, Alexey!
        1. +5
          Februari 12 2024
          Hello perusahaan jujur!
          Iku curious, nanging "luh ora mili saka heartbreaking" artikel.
          Institusi wanita marquee, resimen (lan ora mung) garwa, nyonya, laundresses, juru masak, abdi, lan liya-liyane tansah ana ing perang.
          Kanggo ombone laku iki ganas, aku bakal nyebut kampanye Prut Peter I saka sajarah Rusia minangka conto.
          Yen kita nyisihake "snot" historiografi Inggris saka perang Napoleon, ana sing padha ing karya Prancis. Sing terakhir uga maju lan mundur karo "bojo lan anak". Miturut cara, garwa miskin, loro subyek saka makutha Inggris lan warga Prancis, padha ora dicegah saka melu ing rampokan saka populasi lokal. Dheweke nyoba meneng babagan iki.
          Sugeng enjang Panjenengan sedaya!
          1. +4
            Februari 12 2024
            tansah ana ing perang
            Aku ora ngerti babagan "tansah", nanging wiwit Perang Salib Kapindho - mesthi.
            Sugeng rawuh, Vlad!
            1. +4
              Februari 13 2024
              Kutipan saka: 3x3zsave
              tansah ana ing perang
              Aku ora ngerti babagan "tansah", nanging wiwit Perang Salib Kapindho - mesthi.
              Sugeng rawuh, Vlad!

              Sugeng dalu Anton!
              Non-combatants (wadon) pisanan didokumentasikan ing legiun Roma nalika wiwitan perang sipil.
          2. +5
            Februari 12 2024
            Sugeng enjing Vlad! hi

            Babagan kampanye Prut. Bojone Peter I, Catherine, sing nylametake kahanan kasebut kanthi nylametake perhiasan dheweke menyang wazir.
            1. +5
              Februari 12 2024
              Kutipan saka Kojote21
              Sugeng enjing Vlad! hi

              Babagan kampanye Prut. Bojone Peter I, Catherine, sing nylametake kahanan kasebut kanthi nylametake perhiasan dheweke menyang wazir.

              Typo: lay it downв, lan aja nyelehake mudhunл.
            2. +2
              Februari 13 2024
              Kutipan saka Kojote21
              Sugeng enjing Vlad! hi

              Babagan kampanye Prut. Bojone Peter I, Catherine, sing nylametake kahanan kasebut kanthi nylametake perhiasan dheweke menyang wazir.

              Sugeng dalu
              Mratelakake panemume pribadhi, akeh wong non-pejuang sing ngrusak kampanye iki.
          3. +6
            Februari 12 2024
            "Ing Januari 6, 1842, Inggris, sawise nilar Shah Shuja lan panyengkuyung sing isih ana ing Bala Hissar, ninggalake kamp Kabul. Kira-kira 16 ewu wong tindak kampanye - 4,5 ewu personel militer, sing diiringi 12 ewu non-pejuang. , sepur bagasi lan abdi pribadi, kulawarga prajurit lan perwira unit kasebut. Wong Inggris diapusi: ora ana sing ngancani, panganan lan bahan bakar sing dijanjekake ora dikirim. saka Afghan."
          4. -2
            Februari 12 2024
            Yen kita nyisihake "snot" historiografi Inggris saka perang Napoleon

            Inggris duwe akeh riset babagan masalah khusus iki tanpa snot. Ilustrasi saka salah sawijining buku.
            1. -1
              Februari 12 2024
              Sugeng sonten, Viktor Nikolaevich! hi

              Mangga kula matur, apa sampeyan ngerti jeneng buku iki?
              1. 0
                Februari 12 2024
                Jennine Hurl-Eamon, Lynn MacKay/ Wanita, Keluarga lan Tentara Inggris 1700–1880

                Nanging ora gratis. Paling ora ketemu.
                1. -1
                  Februari 12 2024
                  Kutipan saka Decembrist
                  Jennine Hurl-Eamon, Lynn MacKay/ Wanita, Keluarga lan Tentara Inggris 1700–1880

                  Nanging ora gratis. Paling ora ketemu.

                  Many thanks, Viktor Nikolaevich! hi
        2. -5
          Februari 12 2024
          Kutipan saka: 3x3zsave
          Iki nerangake kabeh! lol
          Sugeng enjing, Alexey!

          Sugeng enjing Anton! hi

          Oh, aku kangen kowe! Iku oh sedih tanpa sampeyan! Bungah sampeyan kene karo kita! hi
          1. 0
            Februari 12 2024
            Lan sugeng enjing lan sugeng siang, Artem!
            1. -1
              Februari 12 2024
              Kutipan saka: 3x3zsave
              Lan sugeng enjing lan sugeng siang, Artem!

              Sampeyan ngerti, Anton, aku seneng bisa komunikasi karo kanca-kanca sing apik banget kaya sampeyan. hi
    2. +8
      Februari 12 2024
      Kutipan saka: 3x3zsave
      kutha Castile, Leon lan Galicia.
      "Endi wong lanang kasebut ngalami rasa sedih Spanyol?" (c) wong bodho

      Luwih kaya Galicia... Galicia minangka bagéan saka Ukraina saiki, lan Galicia (minangka wong Spanyol ngucapake iku) minangka bagéan saka Spanyol.
  2. + 11
    Februari 12 2024
    https://kulturologia-ru.turbopages.org/kulturologia.ru/s/blogs/191118/41348/
    Lukisan dening Adrian Moreau.
    Jumlah wanita sing resmi nglayani batalyon kasebut, miturut hukum, ora luwih saka papat. Wong papat iki biasane kalebu siji cantiniere, siji vivandiere lan loro washerwomen. Garwane prajurit lan pelacur tentara tetep ing batalyon kanthi ilegal. Umume wektu dheweke nutup mripat, nanging saka wektu kanggo wektu pemeriksaan ditindakake lan wong sipil sing ora sah diusir.

    Beda karo tukang cuci, supaya bisa nggarap batalyon, sutler kudu entuk lisensi khusus. Kajaba iku, ora kaya washerwoman, sutler, ora, strictly ngandika, prajurit militèr, Nanging asring ngagem seragam saka resimen karo mung siji tambahan - rok cendhak alus liwat celonone, nuduhake jender. Ing sirah uga biasane ana topi sipil, sing nganggo jas nunggang, lan rok kasebut dilindhungi saka rereget kanthi apron cendhak.
  3. + 11
    Februari 12 2024
    cara kanggo nyedhiyani dhewe karo pangan lan ngombe.
    Pikiran sing jero ... Pancen, logis.
    .
    Kewan lan sapi ngombe,
    Lan wit lan kembang, -
    Malah mabur tanpa banyu -
    Lan ora ana ing kene utawa ing kana!
    Ora, kanca, ora muspra
    Ana kali lan segara,
    Amarga tanpa banyu
    Lan ora ana ing kene utawa ing kana!

    Senadyan ... penulis, sayangé, ora nemtokake jenis ombenan, bisa uga ora banyu

    Suwe-suwe aku sadar
    Ing ngendi pati dumunung.
    Ora ana sing klelep ing bir
    Padha tansah klelep ing banyu.
    Kali, segara, selat -
    Carane akeh gawe piala!
    Ora bir sing mateni wong
    Banyu mateni wong!
  4. + 11
    Februari 12 2024
    Aku kelingan

    Lan aku isih enom
    Aku ora ngelingi nalika;
    Aku putri saka naga enom,
    Lan aku bangga karo hubungan iki.
    Para bugler muni tanpa ati-ati,
    Lan jaran padha baris
    Lan aku tresna, mesthi,
    Kanthi badger plume saka prajurit.
    Lan pedhut katresnan pisanan
    Dheweke nutupi aku kaya jubah
    Ora gumun anggone mlaku nganggo gendhing
    Ing ngarepe resimen dragoon kabèh;

    Seragam kobong,
    Kumis mencolot kaya pedang...
    Ora gumun, ora gumun, ora gumun
    Aku tresna sampeyan, prajurit.
    Nanging aku ora ngrasakake rasa seneng sing kepungkur,
    Ora perlu ngelingi dheweke
    Lan kula drumstick
    Aku kudu ngijolake cassock.
    Aku wis resiko awak lan nyawaku
    Imam nglilani aku nyewa.
    Inggih lajeng! Aku bakal nglanggar sumpahku
    Aku bakal ngulungaké kowé, prajurit!
    Apa bisa, apa bisa luwih elek
    Cangkeme wong tuwa sing ngiler!
    Watakku ramah karo militer,
    Aku dadi bojone resimen!
    Aku ora peduli: enom utawa tuwa,
    Prentah, pukulan kanthi harmoni,
    Sabuk bakal muter geni,
    Prajurit bakal manthuk-manthuk kaya sultan.
    Nanging perang mungkasi kanthi tentrem,
    Lan aku ngumbara ing saindhenging donya.
    Keluwen, gemeter, mendem,
    Aku turu ing ngisor bangku ing warung.
    Ing pasar, pinggir dalan,
    Endi pengemis lungguh cedhak
    Aku mlayu menyang sampeyan, tanpa sikil,
    Prajurit tanpa gegaman lan rambut abang.
    Aku ora ngetung taun gratis
    Menehi katresnan;
    Swara kaca, liwat cangkir saka wani
    Aku nyanyi lagu sing padha.
    Nalika tenggorokan isih nguntal,
    Nalika untumu isih gremeng,
    Swaraku ngluhurake kowe
    Kanthi badger plume prajurit!
  5. +5
    Februari 12 2024
    Inggris Rahayu...
  6. +5
    Februari 13 2024
    Nalika tentara kuwi, beban karo garwane lan non-bojo, kaya Inggris lan Prancis, crawled siji-sijine ngliwati Pyrenees, kabeh dadi salah.
    Nanging ... Inggris wis pengalaman negatif nalika jas abang, uga beban karo wanita lan konvoi, nyoba kanggo Chase Minutemen-trappers Washington, lan minangka asil ilang koloni Amérika Lor.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"