"Wiwit, Kaisar!" Kamenangan Prancis ing Brienne

4
"Wiwit, Kaisar!" Kamenangan Prancis ing Brienne
Cossack nyerang Napoleon sawise Peperangan Brienne. Lithograph abad kaping 19.


Sekutu ing Prancis


Ing pungkasan Desember 1813 - wiwitan taun 1814, tentara sekutu lan korps nyerang Prancis (Carane tentara Rusia rampung ing Prancis). Kampanye Prancis taun 1814 diwiwiti.



Panjaluk patriotik saka Tsar Alexander diwaca marang pasukan Rusia:

“Para prajurit! Keberanian lan keberanian sampeyan nuntun sampeyan saka Oka menyang Rhine. Dheweke nuntun sampeyan luwih maju: kita nyabrang, mlebu ing wates-wates Bumi sing kita lakoni perang sing kejam lan kejam.

Kita wis nylametake lan ngluhurake tanah air kita, bali Eropa menyang kamardikan lan kamardikan. Iku tetep kanggo makutha feat gedhe iki karo tentrem dikarepake. Muga-muga tentrem lan ayem mrentah ing saindenging jagad!

Muga-muga saben karajan, miturut pamrentahan dhewe-dhewe, makmur miturut panguwasa lan ukum dhewe! Muga-muga iman, basa, ilmu pengetahuan, seni lan perdagangan ngrembaka ing saben negara kanggo kesejahteraan umume bangsa! Iki niat kita, lan dudu kelanjutan perang lan karusakan.

Mungsuh, lumebu ing tengahing karajan kita, nimbulake piala akeh banget marang kita, nanging uga ngalami eksekusi sing nggegirisi. Benduné Gusti Allah nggempur wong-wong mau. Aja kaya wong-wong mau: Gusti Allah sing manungsa ora bisa seneng karo tumindak sing ora adil lan kasar. Ayo padha lali marang tumindake; Ayo padha ora mbales dendam lan ala, nanging keramahan lan tangan sing ucul kanggo rekonsiliasi.

Kamulyane wong Rusia yaiku numpes mungsuh milisi lan, sawise dicopot saka tangane, gaman, kanggo nindakake kabecikan marang dheweke lan sedulur-sedulure sing tentrem ... "

Sir Charles Stuart, mirsani dalane Pengawal Urip Rusia nyabrang Rhine, nulis kanthi gumun:

"Ora ana katrangan sing bisa menehi gambaran sing berlebihan babagan kahanan sing ora bisa ditindakake nalika pasukan kasebut; katon lan peralatan padha banget, lan yen sampeyan nimbang apa padha kudu keno, lan mbayangno sing Rusian, sawetara kang teka saka Tartary, wewatesan karo Kakaisaran Cina, nyabrang jembaré saka Rusia lan, ing sawetara sasi cendhak, tindak kabeh. dalan saka Moskow lan nyabrang Rhine - sampeyan kaget lan kaget karo kekuwatan politik kekuwatan kolosal iki. Kawontenan ing ngendi kavaleri Rusia ditemokaké dikonfirmasi reputasi paling sante dening cabang iki saka pasukan Rusia; lan artileri Rusia apik banget."


Napoleon: pertahanan utawa serangan


Kaisar Prancis Napoleon ana ing kahanan mbebayani.

Senadyan kabeh upaya kanggo mbentuk tentara anyar, pasukan Prancis kalah banget ing jumlah lan kualitas kanggo pasukan sekutu. Bonaparte mung ana 70 ewu wong. Wong-wong, nandhang sungkowo amarga beban akeh korban taun-taun kepungkur, peraturan lan pajak, pengin tentrem. Populasi dicekel dening apathy, sing ora gonjang-ganjing dening invasi mungsuh.

Kanggo mbebasake pasukan sing perang ing Spanyol, Napoleon nyoba nggawe perdamaian karo raja Ferdinand VII, mantan tawanan. Dheweke menehi kamardikan lan bali tahta, mundur kabeh pasukan Prancis saka semenanjung minangka ijol-ijolan istirahat karo Inggris lan mundurake pasukane saka Spanyol. Yen rembugan sukses, Napoleon bisa nampa 80-100 ewu prajurit. Nanging, rembugan lumaku alon-alon.

Ing panitia sing diklumpukake kanggo ngembangake rencana pertahanan negara, sawetara jenderal ngusulake mbatesi awake dhewe kanggo ngemot mungsuh, ngindhari perang sing nemtokake, kanthi upaya kanggo mengaruhi sisih pinggir lan mburi mungsuh. Ing wektu sing padha, kesiapan kasebut diwenehake kanggo menehi departemen wétan lan malah Paris menyang mungsuh yen kepentingan militer dibutuhake. Supaya penjajahan ibukutha dening mungsuh ora mengaruhi pertahanan negara sakabèhé.

Kaisar ora nyetujoni rencana iki. Kapitunan ing sisih wétan negara lan Paris katon banget mundhut. Dhèwèké jaya-jayané nyabrang kabèh Éropah, mung nganti saiki nyerah marang mungsuh. Kajaba iku, strategi pertahanan ora konsisten karo modus operandi sing biasane. Napoleon luwih seneng nyerang.

Dheweke mutusake, senadyan kelemahane pasukane, kanggo ketemu mungsuh ing tengah dalan lan ngupaya sukses ing perang. Kaping pisanan, dheweke pengin nguatake ibukutha kanthi benteng lapangan lan artileri, dilebokake ing papan sing dhuwur, ing lawang menyang pinggiran kutha. Nanging, gagasan iki uga ditolak, kanthi pretext kanggo njaga tentrem ing antarane warga kutha.

Napoleon ora wani ngunggahake rakyat marang penjajah, sing bisa dadi pangarep-arep kanggo njaga tahta Prancis. Utamane, kaisar ora gelem nampa gagasan nelpon pengawal nasional kanggo pertahanan ibukutha. Sedhèrèk Napoleon, mantan Raja Joseph Spanyol, diangkat dadi gubernur kekaisaran, panglima ing pasukan rakyat. Raja Yusuf uga mimpin Distrik Militer 1.

Depot utama tentara aktif dumunung ing Paris: 30 batalyon kader baris, 22 kader saka Young Guard. Dheweke mutusake kanggo nguatake artileri ibukutha kanthi 100 bedhil saka Chalons, 80 saka Bordeaux, 50 saka Brest. Nanging, ana kekurangan tentara meriem sing berpengalaman. Mulane, patang perusahaan saka gunners angkatan laut ditransfer saka Cherbourg. Siswa Sekolah Politeknik, pensiunan wong cacat lan para veteran saka papat batalyon pengawal sing ditugasake kanthi permanen ing Paris uga dilatih babagan artileri.


Urip Kaisar! Giuseppe Rava

tentara anyar


Pembentukan tentara anyar angel. Akeh wilayah wétan sing ilang sadurunge rekrut bisa diklumpukake. Konsepsi 1812–1814 menehi bab 80 ewu wong tinimbang samesthine 120 ewu wong. Conscriptions saka taun sadurunge - ora luwih saka 30 ewu wong. Padha dikirim kanggo replenish korps Marmont, Victor lan MacDonald. Sawetara rekrut dikirim menyang Belgia, liyane menyang Lyon, ing ngendi tentara dibentuk kanggo nutup dalan saka Swiss lan Savoy. Liyane ngumpul ing Paris utawa mbentuk cadangan kanggo pasukan operasi ing Spanyol. Kurangé wong meksa Napoleon mbentuk batalyon 400 wong, sanajan stafé ana 840 wong.

Sawisé ambruk Walanda, Napoleon mutusaké yèn pasukan Sekutu menyang Prancis bakal diwiwiti saka kene, mula dhèwèké nransfer unit paling apik saka cadangan cilik menyang Belgia. Gerakan Tentara Utama ing Schwarzenberg menyang Langres meksa Napoleon ngelingi Pengawal Lawas, sing dikirim menyang Belgia.

Pasukan Marmont, Mortier, Victor lan Ney, kira-kira 60 ewu wong, mesthine kudu nundha mungsuh ing lembah Seine lan Marne. Macdonald lan 15 ewu prajurit uga kudu melu. Napoleon dhéwé lunga menyang tentara saka Paris menyang Chalon tanggal 13 Januari (25), 1814. Dheweke masrahake manajemen urusan negara marang garwane Marie-Louise. Sang Prabu Yusuf mesthine nulungi dheweke.

Bonaparte masrahake pangayoman putrane lan Permaisuri marang Pengawal Nasional. Ing sawijining dewan perwira Garda Nasional Paris sing digelar ing Tuileries, Napoleon nyatakake:

"Aku lunga kanthi tentrem atine, aku bakal nglawan mungsuhku, lan aku bakal ninggalake kowe kabeh sing larang regane ing donya: permaisuri lan anakku."

Kabeh perwira sumpah bakal njaga jaminan sing diwenehake marang dheweke.

Ing wilayah Vitry dumunung Korps Victor kaping 2, Marmont kaping 6, Pengawal Ney, korps kavaleri Dumerkai 1 lan Milgo kaping 5. Secara total, luwih saka 40 ewu wong kanthi 120 bedhil. Ing sisih tengen cedhak Troyes lan Arcy ana Mortier, bagéan saka pengawal, salah siji divisi saka cadangan Parisian - luwih saka 20 ewu wong. Ing swiwi sisih kiwa ing pawai saka Namur menyang Chalons ing sangisoré komando MacDonald sakabèhé yaiku: Korps 5 Sebastiani, Korps kaping 11 Macdonald, Pasukan Kavaleri kaping 2 Exelman lan Kavaleri kaping 3 Arrighi. Jumlah klompok iki cilik - bab 9 ewu wong.

Kaisar Prancis teka ing lokasi pasukan ing Chalons tanggal 26 Januari. Para wadyabala disambut karo bengok-bengok: “Wiwit, Kaisar!” Para marsekal ana ing swasana surem, nanging Napoleon, miturut saksi mata, kaya sing kedadeyan luwih saka sepisan ing wiwitan kampanye, katon ceria lan energik. Saka Chalons, kaisar pindhah menyang kidul-wétan kanggo nyusul lan numpes pasukan saka Field Marshal Blucher sing disengiti.


Peperangan Brienne. Theodore Jung

Ragu-ragu ing antarane Sekutu


Tumindak Napoleon ngenthengake bedane antarane sekutu. Pengadilan Wina ora kasengsem ing serangan sing luwih lanjut lan, liwat panglima Austria Schwarzenberg, nyegah gerakan tentara sekutu. Kaisar Austria Franz lan Metternich, wedi marang dominasi Rusia lan nguatake Prusia, percaya yen pendhudhukan akeh Prancis dening pasukan Sekutu cukup kanggo meksa Prancis supaya tentrem. Wina malah siap kanggo nganakke aliansi karo Paris diarahake marang Rusia.

Metternich bisa mbujuk sawetara wakil saka elit Prusia kanggo idea saka tentrem karo Prancis. Mangkono, Kanselir Prusia Karl von Hardenberg cenderung marang perdamaian. Lan ajudan jenderal raja Prusia, Knesebeck, kanthi aktif nyengkuyung gagasan manawa pasukan sekutu menyang Paris bakal nemoni kesulitan sing padha karo Tentara Agung Napoleon nalika maju saka Smolensk menyang Moskow. Masalah pasokan, keamanan komunikasi lan perang partisan.

Inggris mangu-mangu. Ing tangan siji, padha ora pengin Rusia dadi kuwat. Ing sisih liya, dheweke kepengin nyingkirake Napoleon. Garis Metternich uga diterusake dening sawetara jenderal Rusia, Karl Nesselrode. Wakil-wakil saka negara-negara Jerman kidul uga ngomong babagan perdamaian.

Nanging, Prusia Field Marshal Blucher sregep tekan Paris, ngimpi arep mbales dendam marang Prancis amarga ngremehake Prusia. Dheweke didhukung dening Kaisar Rusia Alexander, sing dadi ideolog utama kelanjutan perang.

Mulane, perang utama kampanye 1814 ana ing antarane korps Rusia-Prusia Blucher lan Napoleon, nalika pasukan utama Sekutu - Tentara Utama Schwarzenberg - main peran pendukung. Napoleon mutusake kanggo nyerang korps mungsuh sing wis maju.


Pasukan Rusia nyoba ngrebut bèntèng ing Brienne. ukiran abad kaping XNUMX.

Disposisi pasukan Sekutu


Tumindak Napoleon difasilitasi dening posisi pasukan Sekutu sing kasebar. Tentara sekutu wis digawe dowo liwat 280 mil.

Tentara Blucher dipérang. Korps Rusia Lanzheron ngepung tapel wates Mainz, Korps Prusia York mblokir bèntèng Metz lan Luxembourg. Ing komando Blucher, mung korps Rusia Osten-Sacken sing isih ana, sing diterusake menyang Lemon ing Kali Ob; Korps Infanteri 9 Zakhar Olsufiev dumunung ing cedhak Brien; detasemen Shcherbatov ngadeg cedhak kutha Luzh ing Kali Ob; Lanskoy karo Divisi Hussar kaping 2 nutupi garis komunikasi tentara Blucher, sing nyambungake karo korps York. Blucher uga bisa nampa bantuan saka detasemen Rusia Count Peter Palen (1st Hussar Divisi karo loro resimen Cossack), kang dadi garda depan saka Tentara Utama Schwarzenberg.

Secara total, Blucher duwe sekitar 25-30 ewu prajurit ing kene.

Sing paling cedhak karo tentara Blucher, ing Bar-sur-Aube, ana korps Giulai Austria kaping 3 (12 ewu wong). Apartemen utama (markas) raja sekutu lan Schwarzenberg dumunung ing Chaumont lan Langres. Schwarzenberg teka ing Langres tanggal 6 (18) Januari lan tetep ana ing kono suwene seminggu, ora ana kepinginan kanggo nerusake serangan kasebut.


Peperangan


Napoleon wiwitane pengin nyerang sisih pinggir Tentara Utama, nanging sawise sukses ing Saint-Dizier dheweke mutusake nyerang pasukan Blücher saka mburi. Ing esuk tanggal 15 (27 Januari), pasukan kavaleri Milgo bisa ngagetake detasemen hussar Lansky ing Saint-Dizier. Infanteri Victor rampung sukses. Pasukan Blucher dipotong saka korps York.

Napoleon, sinau saka warga lan tahanan lokal babagan posisi dowo saka tentara Blucher, mutusaké kanggo nyerang wong. Tanggal 16 Januari (28), pasukan Prancis terus pindhah ing sawetara kolom. Pengawal maju menyang Montierander; Victor karo korps lan kavaleri Milgo ing dalan Joinville kanggo Ragecourt, lan banjur kanggo Vassy; Pasukan Gerard - divisi Ricard lan Dufour, sing dipasang ing sekitar Vitry - menyang Lemon lan Brienne. Pasukan Marmont - Infanteri 6 lan Korps Kavaleri 1 - tetep ing Saint-Dizier.

Transisi pasukan kasebut angel. Dalan negara sing dituju kanggo ngangkut kayu udan amarga udan. Senjata mau macet ing lendhut. Mulane, pasukan liwat Montierandera ing wayah wengi. Marmont miwiti gerakan kasebut tanggal 17 Januari (29), ninggalake siji divisi kanggo nutupi Saint-Dizier. Pasukan utama Napoleon muncul ing Brienne kira-kira jam 2 awan.

Iku ora bisa kanggo ngirim jotosan sing ora dikarepke kanggo Blucher. Marsekal lapangan, sawise nampa laporan Lansky, ngajak korps Giulai lan Putra Mahkota Württemberg supaya nyedhaki dheweke, lan detasemen Palen gabung karo tentara Silesia. Lansky ditugasake kanggo ngawasi dalan-dalan menyang Joinville lan Saint-Dizier.

Kabar anyar meksa komandan Prusia kanggo njupuk kahanan sing luwih serius. Esuk-esuk tanggal 17 Januari (29), Cossack ngirim pejabat staf Prancis sing dicekel, Kolonel Bernard, sing dikirim Napoleon menyang Marshal Mortier kanthi prentah kanggo gabung ing sisih tengen tentarane. Saka dheweke sinau informasi babagan jumlah lan arah gerakan pasukan Prancis. Ancaman dadi ketok.

Blucher dikuwasani Brienne karo pasukan Olsufiev (5 ewu infantri lan 24 bedhil) lan dhawuh Saken kanggo langsung mundur menyang Brienne. Blucher ora nganggep manawa bisa ngendhegake tentara Napoleon lan arep gabung karo pasukan lan mundur menyang Bar-sur-Aube, gabung karo korps Tentara Utama sing paling cedhak. Korps lemah Olsufiev dikuwatake dening detasemen Palen (2 ewu wong). Detasemen Palen nutupi awak Saken saka sisih, manggon ing Lassicourt. Detasemen Pangeran Shcherbatov (900 Cossack, resimen Chuguev Uhlan lan 4 bedhil jaran) njupuk posisi ing Mezières.

Schwarzenberg, sawise nampa kabar babagan perang ing Saint-Dizier, luwih prihatin babagan posisi tentarane tinimbang ancaman marang tentara Blücher. Dheweke wedi yen dheweke bakal dipotong saka Rhine, lan njupuk langkah kanggo njamin maneuver outflanking ing sisih tengen Tentara Utama. Korps Wittgenstein lan Wrede (kira-kira 40 ewu wong) didhawuhi lunga menyang Joinville, lan korps Giulay lan Putra Mahkota Württemberg didhawuhi konsentrasi ing antarane Bar-sur-Aube lan Chaumont.

Ing jam loro sore, pasukan kavaleri Prancis nyerang detasemen Pangeran Shcherbatov. Pasukan Rusia diusir bali menyang Brienne. Blucher, kanggo ngiyataken nimbali Brienne, karo mundhut kang Corps Saken iki Cut mati saka wong, dhawuh resimen chasseur 4 lan 34 saka detasemen Palen kanggo posisi piyambak ahead saka Brienne. Palen uga diserang dening pasukan kavaleri Prancis sing unggul lan wiwit mundur menyang Brienne.

Kira-kira jam papat, akeh-akehe pasukane saken marani Brienne. Amarga dalan sing ora apik, pasukan Napoleon ora bisa mlebu ing paprangan ing wektu sing padha lan digawa menyang perang nalika nyedhaki. Napoleon dhawuh supaya Brienne dibuwang, lan ing wayah sore dheweke ngatur serangan umum. Pasukan Ney maju ing rong kolom, divisi Duhem saka korps Victor maju ing sisih kiwa, lan kolom khusus Jendral Chateau diprentahake kanggo ngenggoni Kastil Brienne. Kabeh pasukan kavaleri Prancis diklumpukake ing sisih tengen. prajurit Ney nyuwil liwat menyang posisi artileri, dijupuk loro bedhil lan kesusu menyang kutha. Naga Prancis meh matèni Osten-Sacken dhéwé, konvoié dipatèni, lan senapati jenderal korps, Rochechouart, dipatèni.

Kahanan kasebut disimpen dening tentara meriem Rusia. Jendral Nikitin njupuk 24 bedhil saka cadangan, diselehake ing podo karo dalan Mezieres lan mbukak geni abot ing flank mungsuh. Prancis nandhang kapitunan abot lan mundur, ninggalake bedhil sing ditawan. Ngumpulake kabeh pasukan kavaleri sing kasedhiya, Palen nggulingake infanteri Victor ing ngarep Napoleon. Pasukan kavaleri Rusia nyekel 8 bedhil, nanging mung bisa njupuk 5 bedhil.

Nyedhaki wengi, Prancis meh nyekel Blucher lan jenderal-jenderalé. Brigade Chateau, sing wis nyimpang, nyekel kastil Brienne kanthi serangan kejutan. Blucher teka ana sakcepete sadurunge kanggo nliti lingkungan. Blucher lan Gneisenau bisa mlayu nunggang jaran. Kene saken meh kecekel. Naga Prancis ngliwati dheweke tanpa ngelingi dheweke ing wayah sore. Iki ndadekake jendral bisa metu menyang lapangan lan nitih menyang lokasi pasukane.

Blucher nyoba ngrebut kastil kasebut, sing nduwe posisi dominan ing kutha kasebut. Resimen Olsufiev lan Saken banjur nyerang. Perang sengit terus nganti tengah wengi. Wong Prancis diusir metu saka reruntuhan kutha sing kobong, nanging padha nyekel kastil. Iki mungkasi perang.

Blucher ora arep perang kanggo nemen pungkasan. Sawise ngaso sedhela, ing jam 2 esuk tanggal 30 Januari, Blucher wiwit mbatalake pasukan menyang Trann, kanggo gabung karo Tentara Utama.

Ing perang iki, ora mung komando Rusia-Prusia sing ana ing bebaya. Nalika kaisar Prancis bali menyang kémahé sawisé perang, iring-iringané diserang déning Cossacks sing wis nembus mburi Prancis. Napoleon pribadi kudu nglawan Cossacks. Panêmbahanipun sang nata sagêd ngusir serangan.

Loro-lorone tentara ing perang iki ilang 3 ewu wong sing tiwas lan tatu. Sawetara atus wong ditawan. Saka sisih Prancis, Laksamana Muda Pierre Bast ambruk ing perang, jenderal divisi Decou lan Lefebvre-Desnouette tatu.

Perlawanan wangkal saka pasukan Rusia nyebabake kebingungan ing antarane wong Prancis. Komando Prancis percaya yen Blucher bakal nampa bala ing wayah wengi lan perang bakal diterusake ing wayah esuk, kanthi kauntungan numerik wis ana ing sisih mungsuh. Yen kalah, wadyabala Prancis kudu mundur ing dalan sing ala, mungsuh duwe kaluwihan ing pasukan kavaleri. Nanging, rasa wedi kasebut dadi muspra.

Mangkono, Napoleon entuk tangan ndhuwur ing perang serius pisanan saka kampanye 1814. Tentara Prancis, kanthi kaunggulan angka sing signifikan, meksa mungsuh mundur lan entuk keuntungan taktik. Moral tentara Prancis, umume dumadi saka rekrut mentah, mundhak.

Nanging, tugas utama ora ditanggulangi: tentara Blucher ora dikalahake, lan Sekutu terus nyerang.


Robert Hillingford. Napoleon oncat saka Cossacks Rusia nalika Peperangan Brienne
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

4 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +2
    Februari 12 2024
    Mungkin bener yen leluhurku, Cossack, ora mateni dheweke, luwih seneng nyoba nyekel dheweke.
    Nanging banjur dheweke bakal dadi martir, nandhang gerombolan barbar.
    Inggih, kaya Brigadir Gerard saka Canon-Doyle. Maca minangka bocah lan ngujo Sherlock-Holmes utawa The Lost World, aku ora ngerti kabeh inferioritas ing jagad Anglo-Saxon.

    Sampeyan kudu ngomong sing bener, iku game dawa, ngapusi iku game singkat.
  2. +2
    Februari 12 2024
    Wis ana sing maca babagan kamenangan Napoleon? Secara pribadi, aku ndeleng imbang, sing luwih cenderung kalah kanggo Napoleon.
  3. 0
    Februari 13 2024
    Saya suwe saya maca babagan Napoleon, saya gumun karo kemampuane kanggo menang perang. Sing paling menarik yaiku ana tukang kaya ing sejarah sadurunge, lan sing paling apik tenan, miturut pendapatku, yaiku Pyrrhus.
  4. 0
    Februari 14 2024
    Ing wiwitan taun 1814, medan perang pindhah saka Jerman menyang Prancis. Tentara sekutu saka koalisi anti-Napoleonik maju menyang Prancis ing sawetara arah sing kapisah miturut komando Marsekal Lapangan Austria Karl Schwarzenberg lan jenderal Prusia Blücher lan Bülow. Njupuk kauntungan saka perpecahan sekutu, Napoleon nyerang korps Blücher sing kasebar ing tanggal 29 Januari 1814, menang kamenangan singkat. Nanging, tanggal 1 Fèbruari 1814, dhèwèké dikalahaké déning tentara Schwarzenberg ing Pertempuran La Rotière. Tentara koalisi pungkasane bisa nggabungake pasukan lan meksa nyerahake Paris ing akhir Maret. am

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"