Pangeran Oleg lan Kerajaan Ryazan

35
Pangeran Oleg lan Kerajaan Ryazan
Ryazan, monumen Pangeran Oleg ing Cathedral Square


Pangeran Oleg Ivanovich Ryazansky minangka salah sawijining tokoh kontroversial lan ambigu saka Rusia crita. Karamzin ing "Sejarah Negara Rusia" nampilake dheweke minangka "pengkhianat kanggo sabab kabeh-Rusia." Kostomarov, Solovyov, Ilovaisky, Klyuchevsky, lan penulis liyane ora setuju karo iki.



Wigati dicathet menawa pengkhianatan Oleg mung kasebut ing "The Tale of the Massacre of Mamayev" - karya sastra sing ditulis ora luwih awal saka pungkasan abad kaping 1381. Penulis anonim ora ngerti babagan acara sing digambarake lan, ngomong babagan hubungan Oleg karo Lithuania, nyatakake yen tahta sing ana ing wektu kasebut dikuwasani dening Olgerd, sing tilar donya telung taun kepungkur (lan ora Jagiello). Ing Kawa saka Peperangan Kulikovo, kang disebut penasehat paling cedhak Dmitry Metropolitan Cyprian, sing ditampa ing Moscow mung ing XNUMX, lan ing Kawa saka acara anathematized pangeran iki. Nanging dheweke nemtokake isi surat sing dikirim dening pangeran Ryazan Mamai lan "almarhum" Olgerd kanthi rinci.

Nanging penulis babad ora nelpon Oleg pengkhianat. Lan ora ana "sabab kabeh-Rusia" sing bisa dikhianati pangeran ing abad kaping 14. Kaya ora ana siji-sijine negara kabeh-Rusia: Oleg ora dadi vassal Dmitry sing mbrontak, nanging loro-lorone ngakoni khan Horde minangka raja. Kaya sing bisa dideleng ing peta ing ngisor iki, isih ana pamrentahan sing kapisah, sing saben duwe kepentingan dhewe. Sebagéyan gedhé wilayah kasebut minangka bagéan saka Kadipaten Agung Lithuania, sing banjur, bebarengan karo Moskow, ngaku dadi kolektor tanah Rusia.


Tanah Rusia ing pungkasan abad kaping 14

Ora ana sing bisa ngerti yen kamenangan pungkasane bakal dimenangake dening keturunane Dmitry Ivanovich saka Moskow sing ora beruntung, sing, sawise menang sawetara kamenangan taktik, ngalami kekalahan strategis (1382 - pambayaran upeti kanggo Tokhtamysh). ing kaping pindho jumlah sing ora arep mbayar Mamayu, 1385 - Oleg Ryazansky recaptured Kolomna, dijupuk dening Muscovites bali ing 1300, 1389 - pati saka Dmitry 38 taun).

Nanging, yen kita nyoba ngevaluasi kanthi retrospektif lan objektif saben pangeran sing urip ing wektu kasebut, mula Dmitry Ivanovich Donskoy ngrusak "sabab kabeh-Rusia" ora kurang saka para kontemporer, lan kampanye Tokhtamysh ing 1382, sing ana gandhengane karo kegiatane. , rampung mbuwang Rus maneh sawetara dekade. Bantuan banjur teka saka ngendi ora ana sing nyana - saka Asia Tengah, saka Timur, sing rampung ngalahake negara Tokhtamysh ing rong perang brutal.


Ditemokake ing taun 1935 ing lereng Gunung Ulu Tag (Kazakhstan), "Watu Timur" diselehake dening penakluk nalika kampanye nglawan Tokhtamysh. Disimpen ing Pertapaan

Ing tanah Ryazan, Oleg Ivanovich dadi populer sing wis ing awal abad kaping 1862, kang wiwit revered minangka santo (uga garwane pangeran). Ing September XNUMX, majalah spiritual "Strannik" (St. Petersburg) nulis:

“Tiyang-tiyang ingkang andhap asor langkung ngenget saha mangertosi sejarahipun mantan pangeran lan garwanipun; Nganti saiki, wong-wong biasa kanthi hormat ngurmati memori skema-biksu Yunus lan garwane nun Eupraxia, minangka pangeling-eling marang wong-wong mursid sing nyenengi Gusti Allah, lan, kanggo berkah urip langgeng, ditinggal lan diremehake kaluhuran kadonyan, sumorot. kanthi kabecikan kang luhur lan mupangat kang ora kaetung tumrap manungsa sajrone uripe.”


Ikon abad ka-19 sing nggambarake Pangeran Oleg (ing monastikisme - Joachim) lan garwane Euphrosyne, sing njupuk jeneng Eupraxia.

Wong lara uga nuli menyang Oleg-Joachim, lan surat rantai pangeran ("kaos wesi Oleg") nambani wong. Dituduhake yen "paling kabeh, syafaat saka Pangeran Oleg sing diberkahi sadurunge Tahta Allah mbantu mabuk lan" penyakit epilepsi "(yaiku epilepsi).


Chainmail Pangeran Oleg, Museum Seni Ryazan

Ing awal abad kaping 1626 ana gambar prajurit ing segel Ryazan, sing wiwit dikenali sabenere karo Pangeran Oleg. Ing "Lukisan kabeh segel negara" saka XNUMX sampeyan bisa maca:

"Segel Ryazan: wong, lan ing tangan tengen ana pedhang, lan ing ngisore ana bumi."

Lan iki kaya segel iki ing Kitab Titular Tsar taun 1672:


Burchard Minich sing misuwur (durung dadi marshal lapangan, nanging jenderal lan direktur utama benteng), atas jenenge Supreme Privy Council, nyusun Banner Armorial, disetujoni ing 1730. Spanduk Resimen Infanteri Ryazan "ing tameng perak, ing lapangan kuning" nggambarake ora mung prajurit, nanging

"Pangeran Rusia nganggo topi abang, nganggo klambi, sepatu bot, topi nganggo potongan sable, ijo, nyekel pedhang ing tangan tengen, lan scabbard ing sisih kiwa, lan ngadeg ing lemah ijo."

Pungkasan, ing taun 1779, Catherine II nyetujoni lambang Ryazan kanthi katrangan ing ngisor iki:

"Kutha Ryazan duwe Lambang lawas. Ing resimen emas jumeneng Pangeran, nyekel pedhang ing tangan tengen, lan scabbard ing tangan kiwa, nganggo jubah abang, lan klambi ijo lan topi, baris karo sables.

Pangeran Oleg uga katon ing lambang modern saka Ryazan, disetujoni ing 2001:


Kita bakal ngomong babagan Pangeran Oleg, nanging pisanan kita bakal ngomong sawetara tembung babagan "tanah leluhur" lan "mbah kakung". Sawise kabeh, Oleg mrentah kerajaan Ryazan sing wis mapan, sing nduweni fitur pangembangan dhewe, tradhisi dhewe lan sejarah hubungan sing angel karo tanggane. Ryazan uga duwe pahlawan dhewe - lan apa jenis pahlawan: impeccable Dobrynya Nikitich, mung siji bab kang ora malah siji tembung ala wis ngandika ing epics.


Dobrynya Nikitich, pigura saka filmstrip Soviet

Nanging kita uga bisa ngelingi Ilya Muromets - sawise kabeh, sajarah Ryazan rapet karo sajarah Murom, lan ing wektu tartamtu kutha iki bagéan saka negara Russian Lawas.

Ryazan Principality


Saiki dipercaya manawa populasi pribumi ing wilayah Ryazan lan Murom minangka suku Finno-Ugric. Nanging, saka abad 2-3. Balt uga wiwit manggon ing kene, nanging manggon ing pinggir tengen tengah lan ngisor Kali Moskow, lan manggon ing sisih kiwa mung ing panggonan sing sepi. Banjur ana telung aliran kolonisasi Slavia ing interfluve Volga-Oka.

Saka sisih lor-kulon lan kulon tanah-tanah iki didunungi dening Novgorod Slovenes (sing mbokmenawa mandhegake migrasi suku Baltik ing wiwitan abad kaping 9-10) lan Krivichi, lan saka sisih kidul dening Vyatichi. Miturut cara, akeh peneliti modern setuju karo statement saka babad sing Radimichi lan Vyatichi "teka saka Kutub", sing padha asalé saka Slavic Kulon.

Miturut babad, suku Slavia Vyatichi lan suku Finno-Ugric lokal sing mbayar upeti marang Khazars pisanan ditaklukaké déning Svyatoslav Igorevich ing taun 964–965. Nanging, ing taun 981, putrane Vladimir kudu perang karo wong-wong mau, lan ing mangsa Vyatichi tetep kamardikan tartamtu. Kanggo dangu padha nglawan Kristenisasi, ing tanah sing martir suci Kuksha Pechersk matèni, sing, miturut sawetara sumber, piyambak teka saka kulawarga bangsawan lokal - salah siji pangeran utawa pinituwa.

Punika pitados bilih Slavs lan Finno-Ugrians dikuwasani wilayah beda: mantan urip ing sadawane kali (ing sawetara sumber Byzantine Slavs disebut "wong kali"), sing terakhir manggon ing alas. Mulane, ora ana konflik khusus, wong Slavs lan Finno-Ugric luwih seneng perdagangan tinimbang perang. Lan ana luwih saka cukup tanah, akeh sejarawan Wigati sing Slavs ora kudu nelukake iki wilayah arang, nanging kanggo populate wong.

Wilayah sing jarang pedunungé saka pamrentahan Ryazan ing mangsa ngarep wiwitane aktif dikembangake dening para imigran saka tanah Chernigov, sing mboko sithik dicampur karo Vyatichi lan suku-suku lokal, saéngga mbentuk klompok subetnis Ryazan-Murom, sing rada beda karo tetanggan. D. Ilovaisky, umpamane, nulis:

"Kanggo kabeh kekejeman, karakter wong Ryazan ora duwe kuwalitas liyane sing luwih menarik; kuwi minangka keberanian sing ora bisa diendhani utawa kecenderungan nom-noman lan pengabdian sing terus-terusan marang para pangeran."

Ancaman militèr permanen kasebut pancen ngilangake karakter para pedunung ing tanah tapel wates kasebut. Padha tansah siap kanggo ngusir jotosan sabanjuré - amarga iki Ryazan kadhangkala malah disebut "Sparta saka Rus kuna". Salajengipun, subethnos Ryazan-Murom gabung karo etnos Rusia Agung lan larut ing kono.

Ing taun 1097 (utawa 1095) wilayah pamrentahan Ryazan ing mangsa ngarep dipisahake saka pusaka Chernigov-Seversky lan, bebarengan karo tanah Murom, diwènèhaké marang Yaroslav Svyatoslavich, putu Yaroslav the Wise (lan seduluré Oleg Gorisslavich sing misuwur). . Yaroslav Svyatoslavich dadi pangeran pisanan Murom.

Miturut cara, sadurunge wong, kutha Mur iki mrentah kanggo sawetara wektu minangka pangeran appanage dening anak saka Vladimir Svyatoslavich, Gleb lan Boris, sing dadi wong suci Rusia pisanan. Ilovaisky nganggep Gleb minangka pangeran appanage pisanan Murom, lan Soloviev nganggep Boris.

Ryazan lawas (Rezan), dumunung 50 km saka kutha modern, uga dadi bagéan saka kerajaan Murom; sing pisanan disebutake tanggal bali menyang 1096. D. Ilovaisky langsung nyebut Ryazan minangka "postingan para pangeran Chernigov ing tanah Murom." Iku kanggo Chernigov saka Murom (mulihake dalan "langsung") sing Ilya, pahlawan paling ditresnani saka epik Rusia dening wong, pisanan kepala. Lan mungsuh pisanane, Nightingale the Robber, diyakini minangka pangeran Finno-Ugric cilik sing, kaya sawetara baron Jerman, "nyedot" rute perdagangan lan ngrampok para pedagang sing liwat ing kono, utawa ngisi tarif sing akeh banget kanggo lelungan.

Ing abad kaping 12, residents saka pamaréntahan kidul liyane uga wiwit pindhah menyang wétan, nggawa karo jeneng menowo, contone, Pereyaslavl, Trubezh, Lybid.


Kali "Kiev" Lybid mili menyang "Pereyaslavl" Kali Trubezh ing Ryazan modern. Wiwit Ryazan Trubezh luwih gedhe lan luwih akeh tinimbang Lybidi, kita bisa nyimpulake yen warga Pereyaslavl muncul ing kene sadurunge warga Kiev.

Ing taun 1129, putrane Yaroslav Svyatoslavich dipérang dadi rong pamaréntahan - Murom lan Ryazan. Kadipaten Agung Ryazan kalebu appanage Pronsky kanthi cabang pangeran dhewe, sing ana nganti 1483. Kaping pisanan, dheweke dadi bawahan Murom, nanging banjur dadi yurisdiksi Ryazan. Loro pangeran Pron malah nguwasani tahta grand-ducal Ryazan kanggo sawetara wektu.

Ing taun 1150-an ing Vladimir Yaroslavich, Ryazan dadi kutha utama saka loro pamrentahan, nanging sawise pati padha pisah maneh - katurunan Vladimir manggon ing Murom, anak saka sadulure Rostislav - ing Ryazan. Nanging, sawetara sejarawan percaya yen kerajaan Murom-Ryazan sing bersatu pungkasane bubar mung sawise invasi Mongol.

Tanah Ryazan dumunung ing tapel wates karo "lapangan liar" lan mulane asring diserang dening nomad, mula dheweke ora kaya wilayah tetanggan, lan pangeran lokal ora duwe kekuwatan lan kemampuan kanggo ngaku. menyang tahta Kiev. Kajaba iku, Ryazan ngalami tekanan konstan saka pangeran Vladimir.

Mungsuh elek saka pamrentahan iki dadi Vsevolod the Big Nest, sing numpes ing taun 1187 lan 1207. Sajrone kampanye kaping pindho, dheweke malah milih walikota ing sawetara kutha, lan nyatakake putrane Yaroslav minangka pangeran Ryazan. Nanging ing taun 1208 wong Ryazan mbalela lan ngusir penjajah. Vsevolod nanggapi kanthi ngobong Ryazan, nyekel para pangeran lan para bangsawan sing paling misuwur, nanging putrane Yuri banjur ngeculake dheweke - ketoke minangka ijol-ijolan kanggo sumpah vassal.

Ing taun 1217, pangeran Ryazan Gleb lan Konstantin Vladimirovich nggumunake kanca-kancane kanthi mateni tamu nalika pesta, ing antarane yaiku sanak-sedulure sing paling cedhak. Pembunuh diusir saka Ryazan dening Pangeran Ingvar Igorevich, sing telat kanggo riyaya.

Skuad Ryazan ora melu ing perang misuwur ing Kali Kalka (1223), kang mati saka enem kanggo sangang pangeran Russian (pati saka enem akurat nyathet), akeh boyars lan nganti 90% saka prajurit biasa. Nanging Ryazan sing pisanan ngadeg ing dalan saka tentara Batu Khan nalika kampanye nglawan Rus.

Serangan pisanan saka Mongol


Kaputusan kanggo marak menyang Kulon nglawan "Arasyuts lan Circassians" (Rusia lan warga Kaukasus Lor) lan "sampeyan bakal gallop jaran Mongol" digawe ing kurultai gedhe ing musim semi 1235. Tanah sing ditaklukaké kudu mlebu ing ulus Jochi, sing panguwasa Batu Khan, putrane Jochi lan putu Genghis Khan. Patang ewu Mongol ditransfer menyang subordinasi (akeh sing dadi pendiri kulawarga aristokrat anyar) lan prajurit sing diklumpukake saka wilayah sing wis ditaklukake - 10% kabeh wong sing siap tempur, uga sukarelawan, sing ana akeh.

Genghisid enom liyane uga dikirim ing kampanye iki kanggo entuk pengalaman pertempuran - putrane Agung Khan Ogedei Guyuk lan Kadan, putra wali Yasa Chagatai Baydar lan putu Buri, putra Tolui Munke lan Byudzhek, putra pungkasan. saka Genghis Kulhan (lair ora saka garwane sing ditresnani Borte, nanging Merkitka Khulan). Panglima de facto tentara iki yaiku komandan Subudei sing misuwur, sing diarani wong Mongol "macan tutul kanthi paw sing pedhot". Penulis sing ora dingerteni saka "Tale of the Destruction of the Russian Land" sing misuwur ngandhani babagan nasib pamrentahan Rusia:

"Lan ing dina iku, saka Yaroslav gedhe, lan kanggo Vladimir, lan kanggo saiki Yaroslav, lan sadulure Yuri, Pangeran Vladimir, bilai befell Kristen."


"The Tale of the Devastation of Ryazan by Batu"

Informasi babagan serangan Mongol ing Ryazan kontradiktif. Ing tangan siji, iku ngandika saka posisi univelding Pangeran Yuri Ingvarevich, sing diduga marang duta Batu Khan sing nuntut "persepuluh ing kabeh":

"Nalika kita lunga, sampeyan bakal njupuk kabeh."

Nanging ing "The Tale of the Ruin of Ryazan by Batu" kacarita ing dewan saka Ryazan, Murom lan Pron pangeran wis mutusaké kanggo nyoba kanggo teka menyang persetujuan karo Khan. Ing wektu sing padha, Yuri Ingvarevich njaluk bantuan saka pangeran Vladimir lan Chernigov.

Kedutaan Besar kanggo Batu dipimpin dening Pangeran Fedor enom, putrane Yuri Ingvarevich. Kanggo sawetara alasan, duta Rusia dipatèni ing markas khan, sing, nyatane, ora kaya wong Mongol. Mungkin Fyodor lan kanca-kancane ngarep-arep nasibe Pangeran Mikhail saka Chernigov kanthi nolak nglakoni ritual wajib saka pemurnian kanthi geni, utawa ora sujud ing gambar Genghis Khan.

Akeh sing pracaya crita bab Mongol nuntut "garwane lan putri" saka duta Ryazan iki nemokke mengko - kanggo nambah efek serem. Nanging, Batu Khan pancen bisa njaluk supaya duta ngirim putri Ryazan (mesthi, bocah-bocah wadon), nanging ora kanggo desecration, nanging kanggo omah-omah karo Chingizids lan segel aliansi berkembang karo hubungan getih.

Iki minangka laku umum: Batu sing padha, miturut Guillaume Rubruk, duwe 26 garwa - kalebu putri lan sadulur saka panguwasa bangsa sing ditaklukaké. Saka sudut pandang Mongol, pangeran Ryazan lan sanak-sedulure diwenehi pakurmatan gedhe. Nanging, pangeran Rusia, sing gelem nikah karo putri saka khans Polovtsian, ora omah-omah karo putriné. Penolakan kanggo kawin karo keturunan langsung saka "Shaker of the Universe", mesthine kudu dadi penghinaan sing elek kanggo Mongol.

Salah siji cara utawa liyane, rembugan bubar, duta Ryazan dipatèni ing markas Batu Khan, bojo Fyodor Eupraxia, njupuk anak enom ing tangan, mbuwang dhéwé menyang lemah saka gendheng menara ing negara passion.


Pangeran Fyodor Yurievich saka Ryazan lan Eupraxia ing ngarepe Ibune Gusti Allah

Sawetara sejarawan (contone, Karamzin) ngomong yen sawise iki, pangeran Ryazan Yuri Ingvarevich tindak karo regu menyang Kali Voronezh, dikalahaké lan tilar donya ing perang (lan karo wong telu liyane pangeran: Muromsky David Ingvarevich, Kolomna Gleb Ingvarevich lan Pronsky. Vsevolod Ingvarevich).


Peperangan wong alim karo Batu jahat, miniatur Rusia abad pertengahan

Nanging umume peneliti percaya yen ora ana "perang ing lapangan". Ryazan, kita elinga, wis weakened dening kampanye saka Vsevolod Big Nest lan meh ora duwe kekuatan cukup kanggo pangeran kanggo resiko mlebu menyang perang gedhe karo Mongol. Kita ngetung bantuan saka Chernigov lan Vladimir, nanging, kaya sing sampeyan ngerteni, regu saka pamrentahan liyane ora nate nulungi Ryazan.

Tentara Batu Khan ngepung ibukutha kerajaan, sing ambruk (miturut macem-macem sumber) sawise telung dina, utawa sawise limang. Kutha kayu wis diobong kabeh - lan kabeh pembela lan pedunung mati bebarengan karo. Ora ana wong siji-sijia sing teka menyang awu lan mbangun maneh kutha.


Pemukiman kuno Ryazan lawas, rekonstruksi

Ibukutha pamaréntahan iki dipindhah menyang Pereyaslavl-Ryazansky, sing liwat wektu wiwit dianggep minangka kutha sing "njupuk kamulyan" saka mantan ibukutha. Ing taun 1788 (sajrone pamaréntahan Catherine II) diputusake kanggo menehi jeneng kutha Rusia kuna sing misuwur - dadi Ryazan.

Nanging ayo bali menyang jaman penjajahan Batu. Sawisé ambruk Ryazan, Pronsk, Belgorod, lan Izheslavets dirusak.


"The Devastation of the Ryazan Land", Miniatur saka Chronicle Illuminated saka abad kaping XNUMX. Perpustakaan Nasional Rusia

Banjur Evpatiy Kolovrat, sing teka saka Chernigov "karo regu cilik," bisa nyerang unit rearguard saka Mongol antarane Kolomna (kutha pungkasan saka kerajaan Ryazan) lan Moscow (kutha pisanan ing tanah Suzdal).


Evpaty Kolovrat, sawijining monumen ing Ryazan

Salajengipun, Ryazan kerep dadi korban serangan Tatar. V. Kargalov nyerat babagan acara ing paruh kapindho abad kaping 13:

"Tanah Vladimir lan Suzdal dirusak kaping lima sajrone wektu iki ... Kaping papat Tatar ngrusak volost Novgorod, kaping pitu pamrentahan ing pinggir kidul (Kursk, Ryazan, Murom), kaping pindho ing Tver ... numpes Pereyaslavl-Zalessky kaping papat (ing 1252, 1281, 1282 lan 1293), Murom - kaping telu, Suzdal - kaping telu, Ryazan - kaping telu, Vladimir - paling kaping pindho (lan Tatar rusak sakcedhake kaping telu).

Mangkono, luwih kerep tinimbang Ryazan (luwih tepate, Pereyaslavl-Ryazansky), mung liyane Pereyaslavl, Zalessky, nandhang saka Tatar. Lan Murom ing wektu iku, miturut D. Ilovaisky, "mboten dideteksi tandha-tandha urip ing sajarah."

Miturut cara, nalika mrentah pahlawan artikel, Pangeran Oleg Ivanovich, Tatar nindakake 12 serangan ing tanah Ryazan. Nanging kita entuk luwih dhisik.

Ing wiwitan abad kaping 1308, rong pangeran Ryazan dieksekusi ing Horde: Vasily Konstantinovich ing taun 1320, Ivan Andreevich ing taun 40. Ing taun XNUMX-an abad kaping-XNUMX, perang saka kerajaan Ryazan lan Pron uga dirayakake, ing ngendi sedulur-sedulure dirayakake. Ivan Korotopol saka Ryazan lan Alexander Pronsky.

Ing taun 1353, wabah wabah wiwit ing Rus, sing ora mengaruhi Ryazan ing wektu kasebut: Pangeran Vsevolod Kholmsky malah ngirim kulawargane ing kene (nanging wabah kasebut isih teka ing tanah kerajaan iki ing taun 1364).

Lan ing taun 1353 jeneng Oleg Ivanovich Ryazansky kasebut pisanan ing Nikon Chronicle. Kita bakal ngomong babagan iki kanthi rinci ing artikel sabanjure.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

35 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +2
    23 Februari 2024 05:12
    Matur nuwun, Valery!

    Tokoh sejarah bisa dideleng saka sudut pandang sing beda. Lan luwih kanggo sing legendaris.

    Dobrynya Nikitich bisa asal saka sembarang, ora mung Ryazan.

    Nightingale the Robber bisa dadi sapa wae: sanajan Vyatichi, utawa malah goby.

    Apa sampeyan mikir Kali Kamenka ing ngendi Kolovrat nyusul Batu bisa dadi antarane Kolomna lan Moskow? Ing panggonan apa kira-kira?

    Sugeng liburan kabeh!
    1. +1
      23 Februari 2024 05:31
      Kutipan saka Korsar4
      Dobrynya Nikitich bisa asal saka sembarang, ora mung Ryazan
      Yen sampeyan tegese asal usul etnis, banjur miturut legenda, dheweke minangka sederek Vladimir, yaiku Srengenge Abang, lan dheweke asal saka Skandinavia.
      1. VlR
        +8
        23 Februari 2024 06:26
        Babad Dobrynya minangka sadulur saka selir Svyatoslav Malusha, ibune Vladimir. Malusha minangka abdi (putri Polotsk Rogneda langsung nyebat Vladimir putrane budak lan ora gelem nikah karo dheweke). Lan mulane, Malusha mbokmenawa bocah wadon lokal sing prasaja, dudu Varangian. Gambar saka Dobrynya kejem saka babad lan Dobrynya impeccable babad ora pas kabeh, padha mbokmenawa mung padha jeneng. Dobrynya bylin kanthi jelas diarani penduduk Ryazan, lan uga asale saka kulawarga miskin. Ing epik sing paling misuwur, Dobrynya dudu prajurit pangeran: dheweke disaranake dadi pejuang ula dening Alyosha Popovich, sing ora sengaja nyekseni perang pisanan (dheweke ndhelik nalika lungguh ing wit). Dheweke dhewe, kaya pahlawan liyane, ora gelem nindakake prestasi iki ("Aku ora pengecut, nanging aku wedi"). Nalika Dobrynya ngalahake Serpent lan nylametake keponakane Vladimir, dheweke ora diijini lungguh ing meja pangeran: epik kasebut rampung kanthi pesen yen, sawise nyerahake bocah wadon kasebut menyang pangeran pesta (kaya biasane), dheweke bali menyang omah, ora ngrusak dheweke. jaran banjur turu. Lan mung ing epik liyane, dheweke katon minangka komandan regu pangeran, sing nduweni wewenang moral sing paling dhuwur. Iku kang, contone, sing mimpin pahlawan adoh saka Vladimir sawise penahanan Ilya Muromets.
        1. vet
          +8
          23 Februari 2024 09:28
          Malusha minangka abdi (putri Polotsk Rogneda langsung nyebat Vladimir putrane budak lan ora gelem nikah karo dheweke).

          Iki mbokmenawa kok ana memungsuhan kuwi antarane anak Svyatoslav - saka ibu beda sing sengit saben liyane lan wungu putrane ing semangat iki. Lan banjur Vladimir duwe anak saka garwa beda.
        2. +2
          23 Februari 2024 12:22
          Kutipan: VLR
          Lan mulane, Malusha mbokmenawa bocah wadon lokal sing prasaja

          Lan dudu putri saka pangeran Drevlyan Mala?
          1. VlR
            +4
            23 Februari 2024 12:33
            Aku ora mikir yen Mal minangka jeneng kulawarga eksklusif saka pangeran Drevlyan. Luwih, iku cukup umum.
    2. VlR
      +4
      23 Februari 2024 08:38
      Aku saiki meh ora masuk akal kanggo nggoleki toponim lan lokasi sing tepat saka pertempuran semi-legendaris Evpatiy Kolovrat. Sawise kabeh, dheweke malah mbantah babagan panggonan Pertempuran Kulikovo sing nyata lan perang Alexander Nevsky karo ksatria.
      Dene Nightingale the Robber: dheweke dianggep minangka panguwasa lokal sing ora asal saka Slavia amarga dheweke ... Nightingale. Manuk iki bisa dadi totem saka sawetara suku lokal, sing khas kanggo suku Finlandia. Conto sing nggumunake yaiku bruwang totem sing disusupi nganti mati dening Yaroslav the Wise. Ing Yaroslavl ana watu sing diduga dipasang ing papan sing kedadeyan kasebut.
      1. 0
        23 Februari 2024 12:26
        Kutipan: VLR
        Saiki ora ana gunane kanggo nggoleki toponim lan lokasi sing tepat saka pertempuran semi-legendaris Evpatiy Kolovrat.

        Ora kanggo sebutno kasunyatan manawa anane Evpatiy ana ing pitakonan gedhe)
      2. mz
        +4
        23 Februari 2024 15:39
        Sawise kabeh, dheweke malah mbantah babagan panggonan Pertempuran Kulikovo sing nyata lan perang Alexander Nevsky karo ksatria.

        Dadi situs Pertempuran Kulikovo ditemtokake dening ekspedisi sing dipimpin dening Oleg Dvurechensky, penggalian ditindakake, ana akeh temuan (kataloge wis diterbitake), karya ilmiah wis ditulis ... Kayane ora ana. maneh mbantah.
        1. VlR
          +2
          23 Februari 2024 15:49
          Ana sing isih padu. Nanging, dheweke, mesthi, mbantah babagan akeh perkara liyane.
  2. +6
    23 Februari 2024 06:40
    Oleg dudu vassal Dmitry sing mbrontak, nanging loro-lorone ngakoni khan Horde minangka raja.
    Kang Mamai ora, ora kaya Tokhtamysh. Mulane akeh pangeran appanage saka panguwasa liyane lan saka Lithuania padha mèlu Dmitry kanggo perang ing bend saka Don, nanging Dmitry ora ngenteni wong-wong mau sak mlebu Tokhtamysh.
    Lan Oleg Ryazansky, minangka pantes pangeran, njupuk care saka pamrentahane, lan ora perlu kanggo pirembagan bab sembarang ngiyanati "sabab kabeh-Rusia." Ora ana "bisnis" kaya ngono, utawa malah ana, nanging ana akeh pelamar kanggo manajemen. Lan sing utama yaiku pangeran Lithuania, pangeran Tver lan mung banjur pangeran Moskow
    1. VlR
      +6
      23 Februari 2024 07:01
      Mamai minangka "salinan sing rusak" saka Timur kontemporer. Loro-lorone dudu khan, nanging digunakake kanggo "nutupi" para Genghisid. Nanging Timur bisa ngluwihi wates peran iki lan didegaké dinasti dhewe. Lan Mamai kalah. Paling ora amarga Tokhtamysh didhukung dening Timur. Banjur Tokhtamysh mutusake kanggo "nyokot tangan" saka dermawan - lan dikalahaké - supaya wiwit wektu iku Horde ora dadi negara gedhe. Tamerlane nyedhaki Yelets kanthi tepat kanggo nguber pasukan Tokhtamysh. Dheweke yakin yen vassal Rusia saka khan ora bakal perang kanggo dheweke - lan lunga. Dheweke ora kasengsem ing kutha-kutha Rusia sing relatif miskin. Ing wektu iku, wis ora ana panggonan kanggo nyelehake rampokan.
  3. +3
    23 Februari 2024 07:07
    Hello perusahaan jujur! Selamet preian!
    Karya sing nggumunake ditulis kanthi katresnan, matur nuwun kanggo Valery! Aku kira warga Ryazan bakal bungah !!!
    Matur nuwun, Vlad!
    1. +2
      23 Februari 2024 09:52
      Quote: Kote Pane Kokhanka
      Hello perusahaan jujur! Selamet preian!
      Karya sing nggumunake ditulis kanthi katresnan, matur nuwun kanggo Valery! Aku kira warga Ryazan bakal bungah !!!
      Matur nuwun, Vlad!

      Sugeng sonten, Vlad! Sugeng liburan kanggo sampeyan uga! hi prajurit
      Matur nuwun kanthi sanget Valery kanggo artikel kasebut! Sugeng liburan kabeh! hi prajurit
  4. Bai
    +3
    23 Februari 2024 09:33
    Apa sudut monumen Kolovrat dipilih khusus supaya kabeh rincian jaran katon? Iki ditrapake khusus kanggo ndhelikake
    1. Bai
      +1
      23 Februari 2024 09:34
      Ryazan dina iki__________<_____
  5. +3
    23 Februari 2024 14:58
    Artikel sing menarik, hormat marang penulis. Ora jelas kanggo aku kepiye Republik Novgorod ing wektu kasebut duwe tanah ing wilayah wilayah Moskow saiki. Disorot ing peta.
    1. 0
      23 Februari 2024 20:34
      Ing tingkat "lantai, driji, langit-langit", aku bisa ngenali wilayah karo kutha Klin. belay
      1. +1
        23 Februari 2024 20:38
        "Iki, mesthi, kabeh apik," (c), nanging carane wong Novgorodians dadi adoh, lan malah tanpa wates umum? Kepiye carane ngumpulake pajak saka wilayah iki, sing tanggung jawab logistik?
        1. +1
          23 Februari 2024 20:42
          Kutipan: Aviator_
          "Iki, mesthi, kabeh apik," (c), nanging carane wong Novgorodians dadi adoh, lan malah tanpa wates umum? Kepiye carane ngumpulake pajak saka wilayah iki, sing tanggung jawab logistik?

          Aku ora mikir yen ana sing nglindhungi Novgorod boyars kanggo apa-apa. Banal werna rendition saka gambar.
          1. +1
            23 Februari 2024 20:43
            Sing, padha ora duwe apa-apa ing Klin, kang misale jek dadi bener.
            1. +4
              23 Februari 2024 20:58
              Kutipan: Aviator_
              Sing, padha ora duwe apa-apa ing Klin, kang misale jek dadi bener.

              Aku njupuk maneh tembungku. Iki dudu Klin, nanging Volok Lamsky!!!
              Sing terakhir ana ing administrasi gabungan Veliky Novgorod lan kerajaan Vladimir. Sawise panyerepan saka Dmitrievsky lan Mozhaisk appanage principalities dening Moscow, wewatesan karo pisanan. Yen memoriku bener, Volokolamsk dijupuk saka Novgorod ing Semyon Gordy. Rama-ing-hukum saka pangeran Moscow, mengko Svergalo, lungguh ana. Dadi yen peta kanggo kuartal pisanan abad kaping 14, banjur pilihan iki bisa.
              Kaya versi kerja. Kanthi wedge, kabeh tambahan padha banal, ana sawetara, loro Tver lan Novgorod, lan Pskov.
              1. +1
                23 Februari 2024 21:20
                Sing terakhir ana ing administrasi gabungan Veliky Novgorod lan kerajaan Vladimir.
                Wis cetha. Kaya ing jaman USSR ing republik Uni, pangareping saka populasi pribumi, lan wakil kang. - Rusian.
                1. VlR
                  +2
                  23 Februari 2024 21:53
                  Kowe bener:
                  Ing pungkasan abad kaping 13, diputusake kanggo misahake Volok Lamsky antarane Novgorod lan Moskow lan netepake pemerintahan "lokal" Republik Novgorod lan Moskow.

                  Lan iki diadegaké lan dienggoni dening Novgorodians.
  6. VlR
    +2
    23 Februari 2024 16:45
    Miturut cara, mung kasus ing sajarah pati putra Jenghis Khan ing perang direkam ing cedhak Ryazan Kolomna - Kulhan matèni. Ing Kolomna ana legenda babagan Lapangan Maiden, ing ngendi Kulhan dikubur lan akeh bocah wadon lokal sing dikurbanake.
  7. -1
    24 Februari 2024 02:49
    Wilayah sing ora akeh pedunung ing pamrentahan Ryazan ing mangsa ngarep wiwitane aktif dikembangake dening para imigran saka tanah Chernigov, sing mboko sithik dicampur karo Vyatichi lan suku lokal, saengga mbentuk kelompok subetnis Ryazan-Murom.


    Paling kamungkinan, statement iki adhedhasar propaganda saka kaping Kievan Rus. Yen kita dipandu dening bukti sajarah, Slavs lan Rusia pindhah saka Timur menyang Kulon lan manggon ing sacedhake Vladimir luwih saka 12 ewu taun kepungkur. Alamiah, ora ana pamrentahan Rusia lan Rusia, nanging Chernigov ora bisa katon sadurunge Ryazan, miturut definisi. Lan uga dadi wilayah sing luwih maju. Saka Ryazan ana arteri transportasi banyu menyang Volga, sing ngowahi Ryazan dadi pusat transportasi regional sing penting. Endi Chernigov lan apa kaluwihan sing diduweni?
    1. +1
      24 Februari 2024 04:33
      Njupuk bali luwih saka 120 ewu, amarga reptilia padha dikalahaké, banjur padha lunga.
      1. 0
        24 Februari 2024 14:50
        Kutipan saka Cartalon
        Njupuk bali luwih saka 120 ewu, amarga reptilia padha dikalahaké, banjur padha lunga.


        Kabeh wong ngerti jeneng Dataran Rusia Tengah. Ketoke pedunungé kanthi obah ing sadawane kali Volga lan Oka, menyang sumbere. Ing jaman semana, kali digunakake minangka dalan. Kabeh kutha-kutha Rusia gedhe dumunung ing kali relatif gedhe lan nomer akeh banget saka pemukiman uga dumunung ing sadawane kali. Yen "Ukrainians" teka Chernigov saka kidul, iku bakal Turki, dudu kutha Rusia kuna.
  8. -1
    26 Februari 2024 00:35
    Ibukutha pamrentahan dipindhah menyang Pereyaslavl-Ryazansky, sing liwat wektu wiwit dianggep minangka kutha sing "njupuk kamulyan" mantan ibukutha.

    Wow, aku ora ngerti sadurunge sing Pereyaslavl ateges toponym kanggo bangunan anyar, kaya Novgorod (utawa Novy Cheryomushki). Yagene diarani anyar ing sawetara kasus, lan ing liyane - diadopsi jeneng? Ingkang paling logis inggih punika wonten ing Pamukiman Anyar, ingkang lawas taksih wonten, ananging ing ngandhapipun ingkang nama, ingkang lawas sampun boten wonten malih, kabucal ing lemah. Ing kasus iki, iku kamungkinan sing
    , luwih kerep tinimbang Ryazan (luwih tepate, Pereyaslavl-Ryazansky), mung liyane Pereyaslavl, Zalessky, nandhang saka Tatar.
    Nanging, iku khusus kanggo kutha-kutha sing "ngrebut kamulyan".
    1. VlR
      +1
      26 Februari 2024 09:26
      Artikel kasebut nuduhake yen jeneng Pereyaslavl - (Ryazan lan Zalessky) mbokmenawa digawa dening wong-wong saka Pereyaslavl Kidul, dumunung ing patemon kali Alta lan Karan ing Trubezh. Ing Ryazan Pereyaslavl mung ana kali Trubezh (lan "Kiev" Lybid). Lan mung banjur, mengko, Pereyaslavl-Ryazansky wiwit dirasakake dening wong minangka kutha sing "njupuk kamulyan" saka mantan ibukutha burned.
      1. 0
        26 Februari 2024 09:41
        Lan jeneng dhewe - "Pereyaslavl" - apa tegese? Menawi wonten saperangan kitha ingkang gadhah nama ingkang sami saha ing papan ingkang beda-beda, pramila nama kitha gadhah teges ingkang beda kaliyan toponimi lokal.
        1. VlR
          +1
          26 Februari 2024 09:49
          Nanging iki menarik: miturut "Tale of Bygone Years", Pereslavl South (Rusia) didegaké dening Vladimir Svyatoslavich ing panggonan ing ngendi kamenangan menang liwat Pechenegs lan Kozhemyak Yan Usmoshvets ngalahaké pahlawan mungsuh invincible - "ngrebut. kamulyane.”
          1. 0
            26 Februari 2024 10:01
            Ternyata jeneng pisanan "Pereyaslavl" - memori saka kamenangan?
            Lan liyane saka Pereyaslavl - iki transfer jeneng kanggo panggonan liyane?
            Lan Pereyaslavl Kidul uga diarani rong tembung? Piye wae aku ora percaya.. M.b. tembung kapindho mung klarifikasi, sing kamulyan kutha kasebut njupuk liwat? Fame ora mung pakurmatan, nanging uga ketenaran; bisa uga "kondhang". Iku misale jek kanggo kula versi menarik sing "Pereyaslavl" padha karo "Sing njupuk jeneng."
            1. VlR
              +1
              26 Februari 2024 10:39
              Pereyaslavl pisanan biasane mung Pereyaslavl. Mung mengko padha wiwit nambah Yuzhny utawa Rusian minangka klarifikasi - nalika muncul Pereyaslavl liyane, supaya ora bingung.
              1. +1
                26 Februari 2024 11:04
                Dadi, sing pisanan yaiku Yuzhny, sing ana ing sisih kidul Kyiv? Aku weruh. Thanks.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"