gas Iran, rute Armenia - tilak lan kapentingan Amérika

8
gas Iran, rute Armenia - tilak lan kapentingan Amérika

Ora dikarepake ing Rusia Badan Pembangunan Internasional AS (USAID) ngumumake tanggal 17 Februari "pendanaan tambahan kanggo program jangka panjang kanggo njamin keamanan sektor energi ing Armenia." Kaya sing dilaporake, "$ 5 yuta bakal dialokasiake kanggo nyepetake implementasi proyek ing sektor listrik.

Dana kasebut bakal ditambah karo $ 2018 yuta sing disepakati ing taun 10,6. Secara total, injeksi finansial "bakal mbantu nyuda katergantungan Armenia marang pasokan gas alam Rusia lan Iran."



Perusahaan utama AS ing program iki yaiku Tetra Tech, sing duwe spesialisasi ing proyek ing industri tenaga listrik, utamane nggunakake sumber energi sing bisa dianyari. Program kasebut nyedhiyakake, pisanan kabeh, kanggo nambah produksi tenaga hidroelektrik, listrik saka gas alam, produk minyak bumi lan batu bara, lan nggunakake energi solar sing luwih aktif.

Kanggo gas alam, paling ora 80% panjaluk ing Armenia wis suwe diwenehake dening pasokan pipa Rusia liwat Georgia. Ing taun 2009, Armenia lan Iran miwiti nyuplai listrik kanthi ijol-ijolan gas.

Saben taun, Armenia nampa 500–550 yuta meter kubik gas saka Republik Islam liwat saluran pipa saka Iran sisih lor-kulon. Kanggo bali, Armenia nyedhiyakake 3 kWh listrik saben meter kubik. Iki ora lan isih ora nyebabake kritik ing Kulon.

Amerika Serikat lan kabeh Kulon ora nanggepi apa wae babagan kasunyatan manawa ing wulan Agustus 2023, Yerevan lan Tehran nandhatangani persetujuan kanggo pasokan energi bebarengan kaping telu wiwit taun 2024: kontrak kasebut sah nganti 2030 kalebu. Miturut informasi sing kasedhiya, perpanjangan kontrak luwih lanjut lan nambah pasokan bareng bisa uga.

Ing wektu sing padha, nganti sapratelon saka volume gas Iran sing diimpor bakal kasedhiya saka 2026–2027. digunakake langsung ing sektor energi Armenia. Iki amarga rencana Yerevan kanggo nyuda katergantungan sing berlebihan marang gas Rusia.


Karakteristik babagan iki yaiku ide sing diungkapake ing akhir November 2023 dening Duta Besar Iran kanggo Armenia, Mehdi Sobhani, ing wawancara karo publikasi Yerevan CivilNet. Duta Besar kasebut nyathet yen "Iran bisa nyuda katergantungan energi Armenia ing Rusia" amarga persetujuan anyar babagan pasokan energi bebarengan.

Kajaba iku, miturut dheweke, dokumen kasebut "bakal nambah impor listrik saka Armenia menyang Iran kanthi ijol-ijolan gas kaping telu utawa malah kaping papat." Duta Besar Iran uga nyatakake dhukungan kanggo Armenia babagan Karabakh:

“...Hak warga Karabakh kudu dijamin, hak saben warga Karabakh kudu dijamin. Iki minangka kasunyatan sing ora ana sing bisa nglirwakake, kalebu Azerbaijan.

Ngelingi rencana sing dikenal saka Amerika Serikat lan Barat ing umum kanggo nguatake kecenderungan non-pro-Rusia ing Armenia, wutah pasokan gas Iran ora langsung cocog karo rencana kasebut. Kajaba iku, paningkatan produksi listrik gas ing Armenia uga diwenehake dening program energi Amerika sing kasebut kanggo negara iki.

Ing kasus apa wae, kanggo Armenia saiki lan ing mangsa ngarep, mung gas Iran sing bisa dadi alternatif potensial kanggo gas Rusia, paling ora sebagian. Nanging pitakonane yaiku apa Tehran ngrencanakake kompetisi karo Federasi Rusia ing Armenia - paling ora ing bidang energi.


Secara teoritis, skenario iki, kita ulangi, wis digarisake ing wawancara kasebut karo duta besar Iran ing Yerevan. Kangge, konteks regional rencana ekspor gas Iran uga muncul.

Mangkono, ing taun 2006, uji coba pasokan gas Iran menyang Georgia liwat Azerbaijan ditindakake. Lan ing 2018 lan mengko, Perdana Menteri Armenia N. Pashinyan ngumumake kemungkinan ngirim gas Iran menyang Georgia liwat Armenia.

Sabanjure, ing taun 2020, panguwasa Georgia ujar manawa bakal nampa gas Iran maneh. Mulane, konsultasi periodik dianakake babagan nggawe pipa gas tambahan kanthi dawane kira-kira 300 km antarane Armenia lan Georgia.

Ing wektu sing padha, ing 2017, kontrak ditandatangani kanggo pasokan taunan 40 yuta meter kubik gas saka Iran menyang Georgia liwat Azerbaijan. Kanthi bisa nambah volume kanggo 65-70 yuta meter kubik. Asing, kalebu Transcaucasian, media kacarita plans kanggo nggawe pabrik liquefaction gas antarane port Georgian Poti lan Batumi.


Cetha yen kita ora ngomong babagan Rusia, nanging babagan gas Iran, sing dipompa menyang pesisir Segara Ireng Georgia. Uga direncanakake mbangun terminal ekspor gas. Dadi, Duta Besar Iran kanggo Georgia Abbas Talebi-Fari nerangake kontur aliansi gas ing wilayah kasebut kanthi partisipasi Tehran:

"...Kita bisa nggunakake rute Iran-Armenia, kita bisa nggunakake infrastruktur Azerbaijan. Saka sudut pandang iki, bakal ana format kerjasama trilateral. Aku konfirmasi manawa ana kesempatan kaya ngono."

Ora ana informasi resmi sing tepat babagan implementasine kontrak kasebut, nanging kabeh sing kasebut, kita nyathet, ora nyebabake reaksi negatif ing AS lan ing Kulon umume ...
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

8 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +7
    21 Februari 2024 05:22
    Kanggo bali, Armenia nyedhiyakake 3 kWh listrik saben meter kubik
    Pasokan saka pembangkit listrik tenaga nuklir dibangun kanggo wong-wong mau dening Rusia lan sing isih durung mbayar. Lan, miturut pendapatku, dheweke ora bakal mbayar
    1. 0
      22 Februari 2024 18:41
      Iran, umpamane, bakal bisa nyampur gas karo gas Rusia lan ngeterake luwih lanjut.Kanggo nindakake iki, perlu nyambungake pipa gas menyang sistem transportasi gas Rusia.
      Amarga, amarga cadangan bahan mentah Iran sing sugih, kapasitas industri produksi gas dhewe ing babagan ngekspor gas menyang luar negeri cukup sithik. angka kudu suda dening loro / telu. Kerjasama karo Rusia bakal ngidini Iran nylametake investasi sing akeh banget ing industri iki.
      Lan pungkasane, aku ngarep-arep banget yen Iran, kanggo kompetisi gas, ora bakal ngilangi hubungan karo mitra penting kaya Rusia.
  2. +4
    21 Februari 2024 05:53
    Kira-kira, artikel kasebut babagan carane Rusia bisa kelangan pasar gas ing Transcaucasia, sing paling mungkin kedadeyan.
    1. +5
      21 Februari 2024 08:50
      Apa sing nggumunake? Turkmenistan, Kazakhstan, Uzbekistan lan Azerbaijan sing dijupuk bebarengan wis tekan tingkat produksi gas alam 33% saka total Rusia, lan yen bebarengan karo Iran, banjur 73% saka tingkat Rusia ... Dadi saingan, lagi ngomong, sing repes. sedasa...
  3. +2
    21 Februari 2024 12:18
    Argumentasi liyane sing CIS, yen ora bledosan, ambruk ing lapisan ... Kanggo 30 taun, negara-negara Persemakmuran ora bisa nggawe spasi ekonomi siji ing wilayah pasca-Soviet ... Kajaba iku, ana ekonomi. kontradiksi ing antarane wong-wong mau sing saya suwe saya suwe.
  4. +2
    21 Februari 2024 14:31
    Iki kok Pashinyan main trik ... tawar-menawar ... tawar-menawar ana ing getih wong Armenia
  5. -2
    21 Februari 2024 17:18
    nanging kabeh sing kasebut, kita nyathet, ora nyebabake reaksi negatif ing AS lan ing Kulon umume ...///

    Mesthi ora. Kabeh gerakan iki nyumbang kanggo ngilangi urusan Transcaucasian. Lan tugas Rusia ing perkara kasebut yaiku tetep ora nomer nembelas, kaya sing dikandhakake. Yen ora, luwih saka rong atus taun perjuangan keras kita kanggo wilayah kasebut pungkasane bakal mudhun ing saluran ... banjur ing ngendi kita bakal nggoleki Ermolov lan Paskevich anyar kanggo bali?
  6. -1
    22 Februari 2024 20:57
    Kutipan saka parusnik
    Kira-kira, artikel kasebut babagan carane Rusia bisa kelangan pasar gas ing Transcaucasia, sing paling mungkin kedadeyan.
    Iki "pasar" ora menarik kanggo kita. Kaping pisanan, iku cilik. Kapindho, gas kudu dikirim menyang Georgia. Lan katelu, ing pasar normal, barang didol kanthi rega pasar normal. Lan ing "pasar" iki mung ana panjaluk supaya luwih murah, lan tinimbang mbayar dhuwit, mung ana janji lan tawaran kanggo njupuk pembayaran ing apricot. hi

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"