Hygiene ing Eropah ing Abad Pertengahan

43
Hygiene ing Eropah ing Abad Pertengahan

Cukup kerep aku teka tengen artikel ing Internet, assurances sing ing abad tengahan ing Eropah wong ora seneng kanggo wisuh, gumunggung sing padha siram mung saperangan kaping ing gesang (hello, Isabella saka Castile! Ketoke, dheweke diganti ngumbah kanggo. nggedhekake putrine Juana sing Mad). Ya, ana sawetara sing unik. Menapa malih, ing antarane bangsawan, ngendi ana akses pancet kanggo banyu panas lan sinetron. Nanging gambar sakabèhé beda.

Wong ing Abad Pertengahan ngerti babagan manfaat adus lan ngumbah tangan. Lan dheweke jelas ora bangga yen dheweke mambu "alami". Bab liyane yaiku ora saben wong duwe kesempatan kanggo njaga resik awak kaya sing dikarepake. Tuang sawetara teh, Simpenan ing cookie lan sabar (kanggo sawetara saka pembuangan) - apik lan, muga-muga, artikel menarik nunggu sampeyan. Ayo numpes mitos.



Dadi, kita mlebu ing Abad Pertengahan ...

Hygiene lan kesehatan


Kasunyatan yen ngumbah mbantu njaga kesehatan wis dikenal wiwit jaman kuna. Sadawane crita risalah medis lan puisi dikhususake kanggo topik kebersihan sing tepat. "Sanatorium Treatment" minangka risalah puisi ing basa Latin, mbokmenawa ditulis ing abad kaping 11 dening wong sing kenal karo pendidikan medis.

Banjur muncul geguritan liyane sing ngemot pitutur babagan carane njaga awak - ngumbah tangan lan pasuryan kanthi banyu adhem ing wayah esuk, supaya anget sawise adus. Pancen, engraving Jerman awal geguritan iki nuduhake ratu siram.

Ukiran Ratu Jerman Mandi
Ukiran Ratu Jerman Mandi

De Balneis Puteolanis ("On Baths of Pozzuoli") dening Peter of Eboli minangka puisi Latin abad kaping 35 liyane sing dikhususake kanggo adus. Biksu Peter nggambarake XNUMX adus kuna ing sekitar Teluk Naples, ing ngendi ana sumber mineral termal. Naskah abad tengahan geguritan iki ngemot ilustrasi bathers ing blumbang njero ruangan, ing guwa-guwa, ngendi padha seneng adus uap, ngendhokke, ngombe banyu mineral lan pour menyang tong minyak cilik.

Yen sampeyan dianggep wong "beradab", sampeyan bakal miwiti lan mungkasi dhaharan kanthi ngumbah tangan. Wong-wong kuwi klebu bangsawan lan wiku. Kanggo wong sugih, kendhi dilebokake ing sacedhake ruang makan supaya tamu bisa ngumbah tangan sadurunge mlebu lan metu saka bale. Umume wong mangan nganggo tangan - sendok garpu arang banget. Mbusak rereged ing dina iku minangka tandha ngurmati wong sing menehi panganan.

"Ayo drijimu resik lan kukumu rapi," teks abad kaping 13 babagan tata krama ing meja.

Praktek ngumbah tangan rada beda antarane wong tani lan masyarakat kelas ngisor. Amarga wong-wong saka kelas ngisor ora duwe akses gampang kanggo banyu kaya para aristokrat, dheweke asring ora ngumbah tangan sadurunge mangan. Masalahe yaiku umume wong mangan nganggo tangan sing reged amarga kerja ing njaba, menyang jamban, utawa nangani kewan. Akibaté, akèh wong lara.

Miturut sejarawan, 20% saka untu wong abad pertengahan wis karies. Kanggo mbandhingake, saiki 8 saka 10 warga ngadhepi karies kanthi cara siji utawa liyane. Alesane yaiku gula, lan ora ana ing Abad Pertengahan. Masalah dental sing paling umum kanggo wong yaiku nyandhang untu. Mangan roti sing digawe saka glepung kasar lan panganan atos liyane ngrusak untu.

Wong-wong ing Abad Pertengahan ngupayakake karesikan lan kesehatan rongga lisan. Padha nggosok untu lan gusi nganggo kain léna sing kasar. Ana uga resep-resep kanggo macem-macem pasta lan bubuk sing bisa ditrapake ing kain kanggo ngresiki cangkeme lan ngresiki untu. Untu dicopot tanpa anestesi. Bagean populasi sing luwih sugih bisa mrentahake gigi palsu sing digawe saka balung sapi utawa untu manungsa.

Kelas menengah lan bangsawan duwe sawetara set jeroan, lan padha nganggo siji set ora luwih saka sawetara dina. Aku padha ora wisuh sing asring - padha mung ditayangke njaba. Wiwit outerwear digawe saka sutra utawa wol, lan wulu asring ditambahake, iku angel kanggo wisuh, lan asring mung di resiki. Nanging mulane wong lanang lan wadon nganggo jeroan linen saka sirah nganti jempol: jeroan sing dianggo ing kulit, njaga kringet lan lenga adoh saka kain sing larang, sing ora bisa dicuci.

Wong sing resik lan rapi katon atraktif


Wigatosipun karesikan ing gayutipun kaliyan seni rayuan menika asalipun saking naskah-naskah kuna. Ing Art of Love, pujangga Romawi kuno Ovid nandheske pentinge wanita ngurus awake dhewe:

"Sandhangan sing tliti bakal nggawe sampeyan atraktif, nanging tanpa perhatian kaya ngono, rai sing paling ayu bakal ilang pesona, sanajan dibandhingake karo rai dewi Italic dhewe."

Penulis ing abad tengahan diilhami dening Ovid. Contone, ing abad kaping 13, wong Prancis Jean de Maing adaptasi garis saka The Art of Love ing bagean The Romance of the Rose, sing nyatakake yen wanita sing elegan kudu njaga rambut pubic sing ora diganggu:

"Aku bakal ngomong yen dheweke digedhekake kanthi becik
dheweke bakal nyapu kabeh jaring laba-laba,
scrapes lan trims, smoothes lan nambah cemlorot,
Supaya ora ana sing ketutup lumut.”

Legenda Melusine abad kaping-12 uga menehi informasi babagan kabiasaan siram modern. Sawise dikutuk ibune, Melusine ditakdirake dadi ula saka bangkekan mudhun saben dina Setu. Dheweke nikah karo Raymondin kanthi syarat yen dheweke janji ora bakal ndeleng dheweke ing dina Sabtu nalika dheweke adus. Mung sawetara taun sabanjure, Raymondin, curiga Melusine laku jina, nglanggar janji lan mbukak rahasia dheweke. Legenda kasebut bisa uga nuduhake sepira umume para wanita bangsawan nglampahi sedina muput kanggo nindakake kebersihan, nggambarake pentinge adus minangka praktik.

"Fountain of Youth" Jacques Iverny
Jacques Iverny "Fountain of Youth"

Piyé carané para raja wisuh?


Para raja uga seneng njagong ing kamar mandi sing anget lan wangi. Mbok karo bebek. Sarjana Frankish abad ka-9 Einhard nyathet yen Charlemagne ngundang putra-putrane lan kanca-kancane kanggo melu adus kaya kolam renang. Anggota kratoné, prajurit padha dadi tamu, lan kadhangkala luwih saka satus wong adus bebarengan. Baths karo cekungan wiyar minangka fitur penting saka kraton Charlemagne ing Aachen.

Wenceslas IV saka Luxembourg (1361–1419) iku salah siji raja siram paling misuwur ing Eropah. Miturut legenda abad kaping XNUMX, Vaclav lolos saka pakunjaran kanthi bantuan Susanna, petugas kamar mandi sing dadi nyonya. Dheweke banjur menehi kamar mandi ing Praha.

Ing koleksi Perpustakaan Nasional Austria, manuskrip Kitab Suci enem jilid sing apik banget sing durung rampung dihiasi nganggo luwih saka 1 perkamen, akeh sing ngemot gambar erotis para petugas adus sing ngladeni Raja Wenceslas. Mbok menawa amarga saka wong-wong sing padha adus, dheweke seneng adus.

Adipati Agung Jogaila saka Lithuania dilantik sawise nikah karo Jadwiga saka Anjou. Padha mrentah bebarengan, lan marriage mimpin kanggo manunggalaken loro negara, lan Lithuania diadopsi Kristen. Minangka sejarawan abad kaping 15 Jan Dlugosz nyathet, Jadwiga enom kuwatir karo prospek omah-omah karo wong tuwa sing ora dingerteni. Dheweke ngirim ksatria sing setya nemoni tunangane lan mesthekake yen dheweke dudu wong galak sing wulu. Jagiello cukup pinter kanggo ngerti sifat alus saka misi ksatria, lan ngajak wong kanggo nggabungake ing bathhouse, ngendi sing terakhir weruh Jagiello undressed lan bisa kanggo ally wedi Jadwiga.

Mungkin dheweke kasengsem ing liyane, nanging ing kene critane meneng. Raja Jagiello kepengin banget karo karesikan: dheweke nggawe kamar mandi pribadi ing omah cedhak kastil ing Krakow. Bèntèng iki dibangun ing ndhuwur gunung, siram dumunung ing sikil, amarga padha perlu akses menyang banyu mili mudhun. Mung ing abad kaping 16 kastil lan adus disambungake dening saluran pembuangan. Jagiello ngumbah awake kira-kira saben telung dina.

Cathetan ing abad pertengahan Inggris nuduhake yen raja-rajane kerep nggunakake adus. Nalika Raja John ngubengi kerajaane, dheweke adus karo dheweke, lan dheweke duwe abdi pribadi jenenge William sing nyiapake. Ing taun 1351, Edward III mbayar banyu panas lan adhem kanggo adus ing Istana Westminster.

Karya-karya religius saka abad tengahan pungkasan nerangake apa sing kudu ditemokake ing interior omah borjuis sing khas ing wektu kasebut. Contone, penggambaran Walanda Madonna lan Anak ing abad kaping 15 ing abad kaping 15 nampilake piranti kanggo ngumbah piring lan andhuk ing gantungan. Padha nglambangake kemurnian Maryam lan nggambarake barang-barang rumah tangga sing khas ing wektu kasebut.

"Madonna lan Anak dening Perapian" dening Robert Campin
Robert Campin "Madonna lan Anak dening Perapian"

Wong-wong wadon sugih ngurusi awak kanthi cara iki: para abdiné nyiapake adus kanggo wong-wong mau, ngumbah awak, nyisir rambut lan nglebokake kulit. Iku ora dianggep ora sopan kanggo rampung undressed ing ngarsane abdi.

"Wong wadon ing jamban." Salin dening artis sing ora dingerteni
"Wong wadon ing jamban." Salin dening artis sing ora dingerteni

Tentara Salib nggawa sabun Aleppo mewah sing digawe saka lenga zaitun lan laurel menyang Eropa. Lan ing wiwitan mung wong sugih sing nggunakake aksesori iki. Tanpa mikir kaping pindho, wong Prancis, Italia, Spanyol, lan Inggris wiwit nggawe sabun dhewe nggunakake lenga zaitun lokal, lan ora mambu lemak kewan, kaya sadurunge. Sabun Castile Spanyol wis teka kanggo kita, sing isih diprodhuksi lan dikirim ing saindenging jagad.

Mandi, bocah-bocah wadon, alkohol ...


Aturan pungkasan Abad Pertengahan nuduhake yen adus ora mung kanggo kebersihan. Personel layanan, contone, dilarang melu prostitusi, lan seniman tampil kanggo pengunjung. Nanging padha ora diijini kanggo tip.

Wong-wong biasa ing kutha-kutha abad tengahan ajeg ngumbah ing adus umum. Padha asring dibangun ing jejere toko roti kanggo nyebarake panas sing digawe saka oven. Mandi umum nawakake adus biasa, adus uap, pijet, cukur lan cukur rambut, lan perawatan medis kalebu ganti tatu, bekam, lan getihen.

Kasunyatan yen siram sing ditawakake menu kasebut nyebabake konflik antarane pemilik lan tukang cukur lan ahli bedah lokal, sing nuduh mantan klien poaching. Iki ora ngganggu pamilik bathhouse - sawetara sing luwih maju, nambah panganan lan pemain live. Iku dadi jenis spa.

Klien dipangan ing adus umum iki
Klien dipangan ing adus umum iki

Siram umum banget populer ing saindhenging Eropah abad tengahan, nanging uga nyebabake kontroversi. Sawetara mbantah ide wong lanang lan wadon ndeleng siji liyane wuda lan cedhak, amarga bisa nyebabake jinis sing ora sah.

Penulis gereja abad kaping 13 netepake larangan ing ngisor iki: "Apa sampeyan wis adus karo bojomu lan wong wadon liyane lan ndeleng wong wuda? Lan sampeyan? Yen sampeyan wis adus, sampeyan kudu pasa telung dina kanthi roti lan banyu."

Nanging, katon pejabat gereja ora duwe pengaruh akeh babagan bathi ing Abad Pertengahan. Bathhouse ora mung panggonan kanggo njaluk resik lan sehat, nanging uga panggonan kanggo jinis lan prostitusi.

Adus ing Southwark (wilayah London) diarani "Stews" lan dianggep mung minangka ngarep kanggo rumah bordil. Panguwasa lokal umume ora nggatekake praktik kasebut. Dipercaya manawa luwih becik ngidini wong enom kanggo hiburan seksual tingkat tartamtu, yen ora ana risiko masalah sing luwih serius.

Kabeh wong nggunakake adus. Buruh bengkel diwajibake ngumbah awake dhewe paling ora saben rong minggu. Sawetara philanthropists mbiayai siram kanggo wong miskin. Kaya kabeh tukang liyane ing kutha-kutha abad pertengahan, tukang adus duwe guild dhewe. Contone, produksi sinetron ngrembaka ing Krakow ing abad kaping 16.

Lan saiki babagan mitos


Senadyan kabeh iki, mitos saka Abad Pertengahan sing reged wis tertanam banget, ing sirah kita lan ing pikirane wong Eropa. Iki sebagian amarga macem-macem tulisan para suci. Saint Bernard, contone, mbantah manawa Ksatria Kristus kudu "arang ngumbah lan ora nyisir rambute. Kasunyatan bilih Hedwiga saking Silesia lan Kinga saking Polandia, para duchess Polandia para suci, nyingkiri adus lan mung sok-sok adus.

Kanggo wong-wong mursid, ora adus minangka wangun tapa: nolak adus sing bener dianggep minangka tumindak mortification. Nyegah adus iku tumindak solehah, kaya dene nyumet awake dhewe utawa nganggo klambi rambut. Wong abad pertengahan seneng ngumbah; mulane ana sing mandheg anggone nindakake kanthi religiusitas.

Nanging, sawetara wong suci ngerti manawa kebersihan penting kanggo kesehatan. Saint Elizabeth saka Hongaria, sing ngabdiake uripe kanggo ngladeni wong miskin lan lara, asring digambarake adus wong lara utawa ngethok rambute.

Kebiasaan higienis wong ing Abad Pertengahan asring mischaracterized amarga periode Renaisans sakteruse katon nilar sing signifikan saka laku higienis.

Iki mbokmenawa amarga penutupan umum umum sing disebabake sifilis. Minangka Erasmus saka Rotterdam nyathet, sajrone seprapat abad kaping 16, meh kabeh jedhing umum ing Brabant ditutup amarga penyakit anyar nyopir pelanggan. Penutupan kasebut ngganti praktik kabeh masyarakat amarga wong biasa wiwit nindakake kebersihan ing omah-omah dhewe.

Inventarisasi rumah tangga nuduhake yen aksesoris adus mboko sithik ilang saka omah-omah sing sugih ing abad kaping 16 lan 17. Dokter kuna lan abad pertengahan percaya yen adus lan kebersihan bisa nambani akeh penyakit.

Sayange, penyakit infèksius sing meksa wong Eropa ninggalake ngumbah biasa.
  • Zotov Sergey
  • Wikipedia.org, keripeardon.wordpress.com, daily.jstor.org
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

43 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. + 13
    23 Februari 2024 03:30
    Dumadakan saka kamar turu ibuku,
    Bongkok lan pincang,
    Wastafel entek
    Nuwun sewu, sakperangan alesan bab pisanan sing teka ing atine ... Ya, mesthi
    Aku kudu wisuh pasuryan
    Esuk lan sore
    Lan najis
    Sapuan cerobong asep -
    Wirang lan nistha!
    Wirang lan nistha!
    Langgeng sabun wangi,
    Lan andhuk alus
    Lan bubuk waos
    Lan scallop kandel!
    Ayo wisuh, cipratan,
    Nglangi, nyilem, nyemplung
    Ing bak, ing palung, ing bak,
    Ing kali, ing kali, ing segara, -
    Lan ing adus, lan ing adus,
    Kapan wae lan ing ngendi wae -
    Kamulyan langgeng kanggo banyu!
    Ya, aku meh lali - Happy Holidays!
    1. +8
      23 Februari 2024 07:01
      Wong wisuh nganti EWON TAHUN lan dumadakan nular, penyakit kelamin teka saka Gusti Allah ngerti ngendi lan wong mandheg ngumbah, banjur mutusake kanggo ngumbah maneh, sanajan penyakit sing nular ora ilang.
      Sifilis ora bisa diobati, bisa ditambani, lan komunikasi karo wong kasebut dilarang.
      Apa wong ing sajarah pisanan wisuh, banjur ora ngumbah, lan banjur miwiti ngumbah maneh ora cetha.
      1. + 10
        23 Februari 2024 10:18
        Alasane beda-beda, lan ana hubungane ora mung kanggo ngumbah. Ing abad kaping 20 lan 21, ana akeh penyakit ing negara maju, sanajan wong wis ngumbah dhewe.
        Nanging tujuanku beda - kanggo nuduhake kasunyatan manawa ing Eropa nalika iku padha wisuh, lan mlaku-mlaku mambu ora kelangan. Banjur ditulis buku babagan carane ngurus awak dhewe, pemilik, lsp. Umume kita mikir yen ora dicuci iku keren, nanging ora bener. Mung wae ora saben wong duwe kesempatan kanggo njaga kebersihan. Lan dheweke bakal seneng nglakoni
        1. -3
          24 Februari 2024 18:27
          Ya, kabeh wong barbar iku Anglo-Saxon. Umume ora ngumbah, artikel kasebut mbenerake ...
          Saiki dheweke nyurung homoseksualitas ing kabeh wong ...
    2. + 10
      23 Februari 2024 08:33
      Iku mung gambar erotis sing digambar dening penghibur Marshak pas colorfully menyang kanvas! Oh! Ora kebeneran yen Krupskaya ngentekake 20 taun nyebar rot ing dheweke! Sugeng Liburan, Pembela! Kita ngarep-arep lan ngandelake sampeyan!
  2. +8
    23 Februari 2024 04:06
    Pranyata kabeh duwe panjelasan logis yen dideleng.
  3. + 10
    23 Februari 2024 06:12
    Kebiasaan higienis wong ing Abad Pertengahan asring mischaracterized amarga periode Renaisans sakteruse katon nilar sing signifikan saka laku higienis.


    https://youtu.be/0JvYoBd_AEo
    Ditulis kanthi kawruh lan penasaran.
    * * *
    Pitakonan muncul, preduli apa ana kultus kebersihan ing Eropa utawa mung kanggo warga sugih ...
    Yen wong mutusake kanggo ngumbah awake dhewe, mesthine ora bakal kepenak yen ana ing adus umum kanthi atusan jinis dhewe ... Pour slops lan isi pot kamar menyang trotoar langsung saka jendhela meh ora bisa dianggep karesikan. .. Lan kabeh wulu iki, asu cilik ing tangan sampeyan ngomong babagan anané serangga parasit ... Iku siji bab kanggo invent jamban, liyane bab kanggo njahit saluran. Budaya apa sing kudu diklasifikasikake obrolan para raja Eropa ing kursi jamban?
    Siji bab sing jelas, panemuan sabun lan anane ora nylametake saka sifilis lan penyakit liyane...Iku kebersihan Eropa sing nyumbang kanggo nyebarake wabah lan cacar...
    * * *
    Lan sawetara panganan liyane kanggo dipikirake:
    1. +2
      23 Februari 2024 12:51
      Kutipan saka: ROSS 42
      Budaya apa sing kudu diklasifikasikake obrolan para raja Eropa ing kursi jamban?

      Ing seri "El Cid" (by the way, apik dipun damel film lan costumed) ana pemandangan ing ngendi putri relieves dhéwé ing bale karo ladies-in-waiting ing jog ing jejere jendhela lan pesenan salah siji saka wong-wong mau kanggo ngilangke dheweke. bokong. Realistis banget.
  4. + 11
    23 Februari 2024 06:22
    Informasi babagan kemurnian Eropa mbutuhake riset sejarah sing ati-ati. Sauntara kuwi, tradisi ngumbah Rusia ing bathi Rusia dikenal ing saindenging jagad. Kaya jeneng dhewe, nuduhake kewarganegaraan.

    Manstein nyathet kanthi kaget ing memoar yen malah petani Rusia sing paling seed duwe bathhouse! Apa sing nggumunake jenderal Wehrmacht? Apa ora kaya ngono karo wong Jerman?

    Nanging ayo bali menyang sejarah kuno. Saben uwong ngerti babagan adus lan kolam Romawi kuna sing isih urip nganti saiki. Nanging apa sing teka saka Eropa abad pertengahan? Aku weruh kraton Eropah megah, nanging, kaget, ora siram.
    1. Komentar wis dibusak.
    2. +1
      24 Februari 2024 19:04
      Aku weruh kraton Eropah megah, nanging, kaget, ora siram.

      Ana akeh bathhouses ing Eropah abad tengahan, nanging padha katon beda saka Russian. Ing sawetara kasus (kajaba Italia, karo bathhouse klasik karo blumbang warisan saka Romawi kuna), iki kamar karo bathi individu. Padha kapenuhan / lemes, mesthi, kanthi manual.
      1. -1
        24 Februari 2024 19:11
        Kutipan saka invisible_man
        Eropa abad pertengahan kebak bathi

        Apa jenis adus? Padha wisuh piyambak ing tong minyak ana. Lan ketoke iki kedaden cukup irregularly. Iki utamané bener kanggo wong biasa.

        Kanggo kita, ngumbah minangka tradisi. Tradhisi Rusia sing apik lan misuwur. Boten kados.
        1. +1
          25 Februari 2024 21:20
          Inggih, cetha bilih kita punika paling ayu, paling manis kabeh, paling abang lan putih kabeh.
          1. 0
            25 Februari 2024 22:05
            Kutipan saka invisible_man
            Inggih, cetha bilih kita punika paling ayu, paling manis kabeh, paling abang lan putih kabeh.

            Apa sampeyan ora patriot?
  5. +3
    23 Februari 2024 07:25
    Topik kasebut ora jelas, penulis anyar sing teka ing bagean iki mesthi bakal nyentuh
  6. + 10
    23 Februari 2024 09:41
    Nanging Anna Yaroslavna ngeluh marang imam saka Prancis - padha ngomong ora ana sing bisa diajak ngobrol, lan kabeh wong ing saubengé bau kaya sapi. Wong wadon miskin kudu miwiti bathhouse ing pengadilan dheweke. Konyol bab Charles Le Mans ... nggusah kanggo adus karo bunch saka prajurit telanjang smacks sodomi, ora karesikan.
    1. +7
      23 Februari 2024 10:23
      Paling kamungkinan, layang Anna kanggo bapake iku fiksi. Ora ana bukti apa sing ditulis dheweke. Aku nemokake sawetara teks ing Internet, nanging jelas ora saka wektu iku. Nanging ora ana sing konkrit. Mulane, aku ora ngerti kenapa kabeh wong ngrujuk marang "layang" iki. Ora entuk salinan
    2. +6
      23 Februari 2024 17:44
      Kutipan: KVU-NSVD
      Konyol bab Charles Le Mans ... nggusah kanggo adus karo bunch saka prajurit telanjang smacks sodomi, ora karesikan.

      Inggih. langsung nggawa soda uga! Apa yen iki minangka unsur pendidikan militer? Nalika kerep nglangi ing blumbang bebarengan, warriors ngembangaken pakulinan kuwat ora nguripake mburi ing wong! Sing populer banget ing perang! nglirik ora duka
    3. -1
      24 Februari 2024 09:29
      Kutipan: KVU-NSVD
      kepinginan kanggo adus karo bunch saka prajurit wuda smacks saka sodomi, ora karesikan.

      Lan umume, aja ngomong babagan sodomi, adus sepuluh wong ing siji prau ing wektu sing padha isih kebersihan ... Panggonan breeding kanggo bacilli lan cesspool.
    4. 0
      25 Februari 2024 11:54
      kepinginan kanggo adus karo sekelompok prajurit telanjang smacks sodomi, ora karesikan.

      Iki minangka warisan tradisi Romawi. Bath Romawi tegese siram bebarengan warga ing blumbang banyu anget. Aku ing wektu Charlemagne ing Eropah isih ana nomer akeh siram Romawi, kang minangka atribut wajib saka sembarang kutha Romawi.
  7. +2
    23 Februari 2024 10:37
    "Apa sampeyan wis adus karo bojomu lan wong wadon liyane lan ndeleng wong wuda? Lan sampeyan? Yen sampeyan wis adus, sampeyan kudu pasa telung dina kanthi roti lan banyu."

    Apa iku bisa?
  8. +2
    23 Februari 2024 12:47
    Apa bahan sing apik banget ing Abad Pertengahan wiwit katon ing VO kita, sanajan aku. Lan kabeh saka Sergei Zotov. Bravo, Sergey! Semalat sing paling tulus lan anget - A - ing 23 Februari, lan B - babagan publikasi materi sing menarik. Cathetanku mung: tulisake ing caption saka ngendi asale "gambar", saka naskah, abad, taun, negara, lan - perpustakaan utawa arsip ing ngendi. Tandha "Mandi Abad Pertengahan" ora cocog karo sapa wae. Saben uwong weruh iki. Kita kudu ngupayakake ningkatake kualitas ilmiah lan isi informasi artikel lan ngetutake standar nulis tanda tangan. Senajan, ya, aku ngerti carane angel iku kadhangkala kanggo golek link kuwi kanggo sumber. Malah panguwasa sing diakoni minangka Stephen Turnbull nandhang kekurangan referensi: "Samurai karo pedhang" - iku kabeh tandha. Dina iki ora cukup.
    1. 0
      24 Februari 2024 11:44
      Matur nuwun, Vyacheslav) Ya, tandha tangan kudu luwih digatekake, aku setuju)
      1. 0
        24 Februari 2024 11:58
        Kutipan: LOKOmen93
        т

        Aku bungah yen sampeyan setuju lan ora gelo karo saran sing apik.
  9. +3
    23 Februari 2024 13:00
    Artikel sing apik sing nerangake carane wong ngumbah ing abad pertengahan lan mbantah sawetara mitos sing wis ana. Banjur, minangka wong Italia, kita ngomong babagan carane nalika Kakaisaran Romawi kita nyikat untu lan tetep putih, nanging rada njijiki, lan bisa uga mitos palsu, kaya akeh liyane.
  10. +1
    23 Februari 2024 14:13
    Kutipan: Trinitrotoluene
    Sifilis - ora bisa ditambani, bisa ditambani

    Diobati kanthi antibiotik. Sampeyan ora ngerti?
    1. +2
      23 Februari 2024 17:51
      Kutipan: Vladimir_Borisovich
      Sifilis -

      Diobati kanthi antibiotik. Sampeyan ora ngerti?

      Antibiotik ing Abad Pertengahan? Sajrone "jaman" Renaissance? Ing abad 17-18? wong bodho
      1. +1
        23 Februari 2024 20:59
        Kutipan: Nikolaevich I
        Antibiotik ing Abad Pertengahan? Sajrone "jaman" Renaissance? Ing abad 17-18?

        Apa sampeyan ngerti basa Rusia? Ora diobati ing abad kaping 17, nanging saiki lagi diobati. wong bodho
        1. +2
          23 Februari 2024 21:19
          Apa sampeyan duwe "kecerdasan" siswa Ujian Negara Bersatu? Ya, sanajan ing basa Rusia, sanajan ing basa Cina utawa Ibrani! Artikel kasebut babagan sifilis ing Eropa ing abad kaping 19-20! Lan bali ing abad kaping XNUMX (lan ing wiwitan abad kaping XNUMX) sifilis sejatine "diobati" lan ora diobati!
          1. ANB
            +2
            23 Februari 2024 22:58
            Apa kowe loro ora isin? Kita bisa padu metu saka ora ono ing bagean Sajarah.
            Deleng, iki ukara ing komentar
            . Sifilis - ora bisa ditambani, bisa ditambani

            Sawise maca ukara iki, aku uga nyimpulake yen kita ngomong babagan jaman biyen lan saiki.
            Nanging nyatane, perawatan lengkap kanggo gonorrhea lan syphilis wiwit relatif anyar. Mbalik ing taun 70-an, kanthi anané antibiotik, iki cukup petualangan.
            Lan sadurunge antibiotik, kita malah bisa nyebat prosedur medis ing wektu kasebut "penyembuhan" .... Aku bakal ngarani pati pasien :)
            Ladies, wong India mbales wong Eropa.
          2. 0
            24 Februari 2024 09:59
            Ya, kaya ngono, dheweke ora ngidini aku dadi pribadi. Temokake ing ngendi sampeyan pengin lunga lan menyang kana.
  11. +3
    23 Februari 2024 18:15
    Aku duwe informasi liyane. Sing padha wisuh piyambak kaping pindho ing urip lan dikembangke kutu ing piyambak. Omah-omah kutu khusus dipasang ing ranté. Sampah ing kutha-kutha kasebut dibuwang saka jendela menyang dalan. Sing ing Louvre padha turu ing ngisor undhak-undhakan
    1. -1
      23 Februari 2024 20:18
      Kutipan: Valery_Erikson
      Aku duwe informasi liyane. Sing padha wisuh piyambak kaping pindho ing urip lan dikembangke kutu ing piyambak. Omah-omah kutu khusus dipasang ing ranté. Sampah ing kutha-kutha kasebut dibuwang saka jendela menyang dalan. Sing ing Louvre padha turu ing ngisor undhak-undhakan

      Valery, sampeyan mung nyampurake jaman sejarah sing beda-beda ...
    2. 0
      24 Februari 2024 19:07
      Dheweke nganggo omah kutu khusus ing ranté <..> ing Louvre sing digantung ing ngisor tangga.

      Omong kosong keparat. Senajan, aku mendem lan metu saka kegilaan, aku bakal nindakake apa wae ...
  12. +3
    23 Februari 2024 18:28
    Kutipan saka Fangaro
    "Apa sampeyan wis adus karo bojomu lan wong wadon liyane lan ndeleng wong wuda? Lan sampeyan? Yen sampeyan wis adus, sampeyan kudu pasa telung dina kanthi roti lan banyu."

    Apa iku bisa?


    Ing wektu sing padha, aturan para bhikkhu Cistercian kanthi tegas nyatakake kewajiban ngumbah tangan sadurunge mangan, lan yen biksu utawa mualaf mulih saka kerja, banjur ngumbah awak kabeh.
    1. +2
      23 Februari 2024 20:20
      Kutipan saka deddem
      Kutipan saka Fangaro
      "Apa sampeyan wis adus karo bojomu lan wong wadon liyane lan ndeleng wong wuda? Lan sampeyan? Yen sampeyan wis adus, sampeyan kudu pasa telung dina kanthi roti lan banyu."

      Apa iku bisa?


      Ing wektu sing padha, aturan para bhikkhu Cistercian kanthi tegas nyatakake kewajiban ngumbah tangan sadurunge mangan, lan yen biksu utawa mualaf mulih saka kerja, banjur ngumbah awak kabeh.

      Biksu tukang roti kudu wisuh tangan, wisuh awake, duwe bandage ing sirahe, lan abdine ngusap kringet!
  13. +4
    23 Februari 2024 18:34
    Aku ora langsung maca nganti pungkasan. Iku ing Wektu Anyar sing wong ora wisuh. Lan aku ora ngerti babagan Abad Pertengahan. pengarang-->penulis-->penulis, nuwun sewu. Jaman wis campur. Luwih tepate, dicampur
  14. +3
    23 Februari 2024 21:01
    Ana akeh video ing Internet saka para sejarawan nyata sing mbantah mitos jingoistic iki ing taun 90-an. ing gaya "Wah, bodho ..."
    Bisa ditambahake manawa wong Eropa sanajan ing Abad Pertengahan nganggep awake dhewe minangka ahli waris "beradab" Romawi.
    Tiruan, kebersihan, cukur, lan malah jeneng "Kakaisaran Romawi" sebagian dilestarekake
  15. +1
    25 Februari 2024 12:16
    periode Renaissance sakteruse iya ndeleng abandonment pinunjul saka laku higienis.
    Iki mbokmenawa amarga penutupan umum umum sing disebabake sifilis.

    Penutupan jedhing umum ing Eropa dipengaruhi banget dening wabah wabah, uga panyebaran ing bunderan paling suci ing jaman kasebut saka gagasan kuno yen penyakit ditularake liwat "miasmas" sing disekresi dening awak manungsa.
  16. 0
    26 Februari 2024 08:29
    Thanks kanggo Penulis, artikel sing menarik.

    IMHO - Abad Pertengahan gedhe ing wektu lan geografi, mula generalisasi bisa uga beboyo.

    Pemukiman Skandinavia ing abad kaping 9 uga minangka Abad Pertengahan, uga, jedhing ing kono mbokmenawa ora padha karo ing pengadilan Prancis ing abad kaping 15 :)

    Umumé, mesthi kita wisuh dhéwé :)
  17. 0
    26 Februari 2024 09:12
    Topik kasebut menarik, nanging ing kasunyatan politik saiki lunyu. Sawise kabeh, kita kabeh ngerti yen ing Kulon (secara kolektif) ora ana spiritualitas lan pederasty, nanging kita duwe ikatan lan nilai kulawarga, Amin eseman
  18. 0
    27 Februari 2024 14:39
    Ing kasus apa wae, udan mung minangka barang modern. Ya wong lanang, aku luwih seneng adus.)
  19. 0
    27 Februari 2024 19:32
    Inggih, aku weruh sawetara masalah ing bahan bakar.
    Akeh dongeng Eropa diwiwiti karo pahlawan menyang alas kanggo njaluk kayu sikat kanggo SELL ing kutha! Masakan populer mbutuhake panas minimal kanggo masak. Perapian dirancang kanggo dadi panas karo gambut.
    Inggih, mesthi, gadhah spring termal cedhak, iku bakal bodho ora wisuh dhewe.
  20. 0
    3. mars 2024 10:59
    Ora aman kanggo wong biasa ing Eropah mung mlebu ing alas count, apamaneh nyuwil kayu bakar!..... Wong-wong mau padha nglumpukake kayu-kayuan, wong wadon tuwa karo buntelan kayu-kayuan - subyek khas lukisane. Dadi adus iku kanggo wong sing ora mlarat, wong mlarat iku angel kanggo panas banget banyu, wisuh lan adus ing palung. Lan ing ilustrasi kanggo artikel, kita ndeleng wong sing ora mlarat - padha nuduhake Sanduns karo klien, lan dudu massa buruh-tani.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"