Stubby - pahlawan Amérika saka Perang Donya I

8
Stubby
Stubby


Senajan aku durung tau krungu bab dheweke. Nanging dheweke ngerti babagan Balto. Kaping pisanan, saka kartun 90s kanthi jeneng sing padha. Nanging Amerika nganggep Stubby luwih dhuwur. Ayo dadi pirembagan bab asu kesasar - maskot saka Resimen Infanteri 102nd.



Anugrah


Tanggal 6 Juli 1921, ana patemon penasaran ing gedung Angkatan Laut AS ing Washington.

Acara kasebut minangka upacara ngurmati para veteran Resimen Infanteri 102 saka Divisi 26 Pasukan Ekspedisi Amerika sing melu perang ing Prancis nalika Perang Dunia I. Balai kasebut dikebaki puluhan prajurit Resimen 102 - infantri, perwira, jenderal. Nanging siji prajurit khusus narik kawigaten. Kawigatosan iki katon ngganggu dheweke. New York Times nglaporake manawa prajurit kasebut "rada isin lan gugup." Nalika dheweke difoto, dheweke kesel.

Upacara iki dipimpin dening Jenderal John Pershing, komandan pasukan Amerika ing Eropa. Pershing nindakake pidato standar, nyathet kepahlawanan lan keberanian prajurit. Jendral kanthi solemn njupuk medali sing digawe saka emas murni kanthi ukiran saka kasus kasebut lan disematake menyang seragam pahlawan. Nanggepi, Times kacarita, prajurit kasebut "dilat lambene lan wagged buntut cilik." Sersan Stubby, anjing terrier bull brindle rambut cendhak, resmi dadi pahlawan Perang Donya I.

Penghargaan kasebut ora resmi, nanging simbolis. Dheweke negesake manawa Stubby, sing uga nampa siji garis tatu lan telung garis layanan, saiki dadi asu perang paling gedhe crita negara. Dheweke minangka asu pisanan sing nampa pangkat ing Angkatan Darat AS, miturut Museum Nasional Sejarah Amerika Smithsonian. Kamulyane kacathet malah ing Prancis, ing ngendi dheweke uga dianugerahi medali.

John Pershing penghargaan Stubby
John Pershing penghargaan Stubby

Kabeh Amerika ngerti babagan Stubby. Dheweke nglipur prajurit sing tatu ing medan perang sing diobong. Dikandhakake yen dheweke bisa mambu gas beracun, menehi peringatan ing parit. Dheweke malah nangkep prajurit Jerman. Eksploitasi kasebut ndadekake asu kasebut dadi selebriti.

Dheweke ketemu karo telung présidhèn sing lungguh, lelungan ing saindhenging negara kanggo acara ngurmati para veteran, lan entuk $ 60 sajrone pagelaran teater telung dina, luwih saka kaping pindho gaji saben minggu rata-rata wong Amerika nalika iku.

Saklawasé sepuluh taun sawisé perang, nganti séda ing taun 1926, Stubby minangka kewan paling misuwur ing Amerika Serikat.

Mongrel ing Universitas


Ora ana sing ngerti ngendi asu kasebut lair. Dheweke pisanan mlebu sejarah ing Juli 1917 minangka tramp tanpa duwe. Stubby muncul ing lapangan bal-balan Universitas Yale, sing dadi papan kemah ing ngendi prajurit Resimen Infanteri 102 nampa latihan dhasar sadurunge disebarake.

Ing esuk musim panas sing kaku, kaya sing diomongake mengko warta, Stubby ngumbara menyang lapangan gedhe ing ngendi para prajurit padha latihan. Dheweke ora nggumunake - cendhak, bentuk tong minyak, rada polos, kanthi garis coklat lan putih. Nanging Stubby tetep ing kamp. J. Robert Conroy, 25 taun-lawas pribadi, mbentuk jaminan paling cedhak karo mongrel. Wong loro mau banjur ora bisa dipisahake.

Ing September 1917, sawetara sasi sawise Stubby pisanan gabung karo pasukan ing Stadion Yale, Perusahaan 102 siap mangkat. Conroy ngadhepi masalah: apa sing kudu dilakoni karo asu sing wis dijenengi? Asu dilarang ing militer AS, nanging Conroy bisa njaga asu keblasuk minangka pet sajrone latihan telung sasi. Nggawa Stubby menyang Eropa minangka tugas sing luwih angel.

Wadyabala tindak nitih sepur tumuju ing plabuhan embarkasi kanggo para prajurit kang arep menyang Prancis. Ing kene divisi kasebut bakal numpak salah sawijining kapal kargo paling gedhe ing Atlantik. New York Times nggambarake carane Conroy nyingkiri pengawal kapal kanthi ndhelikake Stubby ing jas tentara. Banjur dheweke meneng-menengan njupuk asu kasebut menyang ditahan lan ndhelikake ing kompartemen batu bara.

Ing sawetara titik, Stubby ditemokake. Crita dadi manawa asu kasebut menang saka para perwira, sing nemokake dheweke kanthi ngangkat paw tengen minangka salam. Iku misale jek sing iki dongeng ayu, nanging bebener ora muter peran kene. Nalika pasukan kasebut ana ing pesisir kulon Prancis, Stubby wis dadi maskot ora resmi saka 102nd.

Asu ing perang


Wong Persia, Yunani, Asiria lan Babil nggunakake asu ing perang. Asu minangka bagéan saka pasukan Attila nalika penaklukan Eropah. Ing Abad Pertengahan, ksatria nglengkapi asu nganggo waja asu, lan Napoleon nggunakake asu sing dilatih minangka pengawal ing kampanye Prancis ing Mesir. Ing akèh negara sing melu ing Perang Donya I, sekolah kanggo latihan asu gelut wis ana malah sadurunge konflik.

Dheweke luwih milih asu murni - sawetara dadi penjaga, liyane mburu tikus ing parit, liyane ngirim bingkisan, lan liya-liyane, kaya huskies, ngangkut kargo. Ana asu ing Palang Merah - padha nyedhiyani pitulungan kanggo tatu, nggawa banyu lan obat. Wiwit padha nganggo lambang Palang Merah, pihak mungsuh nyoba ora nembak. Asring asu mung menehi panglipur lan anget kanggo wong sing seda ing medan perang.

Akeh asu padha pahlawan. Ing siji perang, Prusko, asu Prancis, dumunung lan nggawa luwih saka 100 wong tatu kanggo safety. Ing taun 1915, pamaréntah Prancis njaluk Alexander Allan, wong Skotlandia sing manggon ing Alaska, kanggo nyedhiyani tentarané asu sled. Salju mangsa abot ing gunung-gunung dicekel garis pasokan Prancis; bagal lan jaran ora bisa ngliwati gunung kanggo ngeterake artileri lan amunisi.

Allan kasil nylundupaké luwih saka 400 asu sled saka Alaska menyang Quebec, ing kono padha numpak kapal kargo menyang Prancis. Sawise ing kana, asu-asu kasebut nggawa amunisi, nulungi prajurit ing jalur komunikasi lan ngeterake prajurit sing tatu menyang rumah sakit lapangan.

Jerman duwe tradhisi dawa nggunakake asu layanan lan duwe unit asu sing paling terlatih. Ing taun 1870-an, militèr Jerman wiwit koordinasi karo klub kennel lokal kanggo nglatih lan ngembangake asu gelut. Dheweke ngedegake sekolah latihan asu militer pisanan ing taun 1884, lan ing wiwitan perang, dheweke duwe meh 7 asu sing dilatih. Ing dhuwur saka perang, pasukan asu Jerman cacahe luwih saka 000: utusan, orderlies, draft kewan, pengawal.

Antarane Sekutu, Prancis nduweni unit asu sing paling gedhé lan paling manéka warna. Ing sawijining wektu, Angkatan Darat AS nyilih asu sing dilatih ing Prancis kanggo tugas njaga, nanging rencana kasebut gagal amarga asu kasebut mung nanggapi perintah ing basa Prancis.

Ing wiwitan perang, Amerika Serikat minangka salah siji saka sawetara peserta ing Perang Donya I sing ora duwe asu sing dilatih.

Stubby ing baris ngarep


Ing Oktober 1917, sewulan sawise ndharat ing Prancis, pasukan Amerika mlebu ing Front Kulon. Rekrut saka Divisi 26 melu ing patang serangan utama lan 17 aksi tempur. Dheweke ndeleng luwih akeh pertempuran tinimbang divisi infanteri Amerika liyane sajrone 210 dina.

Stubby ana ing kono kabeh wektu. Komandan resimen, Kolonel John Henry Parker, ana wong gruff, intimidating, veteran saka Perang Spanyol-Amerika lan taktik penembak mesin trampil sing pungkasanipun nampa Silver Star kanggo heroisme. Parker sing menehi pesen khusus supaya Stubby tetep karo Resimen 26.

"Asu kasebut minangka siji-sijine anggota resimen sing bisa mbantah Parker lan lolos."

Asu kasebut wiwitane ora nglayani kanthi resmi, nanging diijini tetep karo Conroy sanajan dheweke nindakake misi minangka utusan. Ing Februari 1918, Divisi 102 ngenteni wiwitan serangan Jerman. Ing 17 Maret, lonceng lan sungu muni - sinyal serangan gas beracun. Ing XNUMX jam, cangkang gas Jerman udan mudhun ing lemah. Piye wae, asu lan pemilike bisa slamet. Mbok topeng gas mbantu. Padha malah sijine ing asu.

Nalika iku Stubby nylametake nomer 102 saka serangan gas. The Times nggambarake kepiye ing sawijining esuk, nalika umume prajurit turu, unit kasebut kena serangan gas esuk. Stubby pisanan mambu gas lan banjur mlayu munggah-mudhun parit, barking lan biting prajurit, nyoba kanggo tangi. Ing April 5, Stubby nampa pangkat militèr pisanan minangka pribadi.

Amerika enggal pindhah menyang komune Sespre. Markas divisi dumunung ing cedhak panggonan mbebayani "Dead Man's Bend". Sadurunge ana belokan sing mbebayani, mobil-mobil sing teka kudu alon-alon; panggonan iki dadi mangsa gampang kanggo tentara meriem Jerman. Stubby lan perusahaan diselehake ing posisi dhukungan kanggo ngenteni terobosan Jerman.

Ing tanggal 20 April, infantri Jerman nindakake salah siji saka serangan pisanan marang pasukan Amerika. Meh 3 prajurit Jerman ngobong kontingen cilik 000 Amerika lan numpes wong-wong mau. Stubby nampa tatu perang pisanan nalika pecahan cangkang Jerman nyerang dheweke ing paw ngarep kiwa.

Nanging, ing Juni Stubby wis pulih lan bali menyang tugas. Nalika Divisi 102nd tekan Chateau-Thierry ing Juli, asu sinau kanggo mbedakake seragam prajurit. Dheweke ngeweruhi Jerman.

"Nesu Stubby nalika ndeleng wong Jerman dadi liar, mula diputusake kanggo naleni dheweke nalika kiriman tahanan bali, amarga wedi yen wong Jerman bakal tekan kandhang tanpa celana."

Ing Argonne, Stubby nyedhot prajurit Jerman sing ilang sing ndhelik ing grumbulan sing cedhak. Asu kasebut ngoyak, pungkasane nyeret prajurit kasebut menyang dhewe. Ordo Salib Besi, sing dipakai dening Jerman sing ditawan, banjur nghias "seragam" tentara Stubby.

Stubby banjur melu serangan brutal ing Aisne-Marne lan Champagne-Marne.

Nalika perang rampung, Stubby ana ing Prancis. Proses demobilisasi ditundha, lan pasukan tetep ana ing kono nganti pirang-pirang wulan sawise gencatan senjata. Nalika ngenteni mulih saka Prancis, Stubby ketemu karo presiden pisanan saka telung presiden, Woodrow Wilson, nalika Dina Natal 1918. Ing tanggal 29 April 1919, Stubby lan Conroy dibuwang.

Urip Stubby sawise perang


Sawisé perang, Stubby rawuh ing Konvensi Nasional Republik 1920, kang puncaké ing nominasi Warren G. Harding. Harding resmi nampi Stubby ing Gedung Putih ing taun 1921. Nalika Conroy sinau hukum ing Georgetown, Stubby dadi maskot resmi universitas, cikal bakal Hoya bulldog modern.

Stubby dadi anggota Palang Merah lan Legiun Amerika. YMCA menehi anggota seumur hidup asu kasebut, nyatakake yen dheweke nduweni hak "telung balung saben dina lan papan kanggo turu" sajrone urip.

Stubby lan Robert Conroy ing ngarepe Capitol
Stubby lan Robert Conroy ing ngarepe Capitol

Departemen Sejarah Militer Museum Nasional Sejarah Amerika Smithsonian nduwe artefak sing nggumunake sing menehi kesaksian babagan ketenaran Stubby lan pengaruhe ing budaya populer Amerika ing taun-taun awal pasca perang. Iki minangka scrapbook sing diikat kulit.

Buku kasebut diisi karo dokumen lan surat saka penggemar, puisi, gambar, lan undhangan menyang Gedung Putih saka Presiden Wilson. Dokumen lan laporan sing diklumpukake ing scrapbook Conroy nggarisake riwayat layanan Stubby.

Pancen angel ujar manawa selebriti Stubby dipupuk dening pamrentah AS utawa nyebar dhewe sawise perang. Dikenal yen sawise Perang Donya I, Conroy kerja minangka birokrat, pisanan ing Biro Investigasi (pendahulu FBI), banjur ing intelijen militer lan ing Capitol Hill minangka sekretaris kongres.

Ora saben wong tresna marang asu kasebut. Akeh prajurit militer sing ora ngerti babagan kerusuhan kasebut. Contone, siji jenderal nulis kanthi ironis:

"Yen banteng Boston iki wis nindakake akeh lan bocah-bocah ora nindakake apa-apa, kenapa ora ngirim kirik banteng menyang tentara sabanjure? Aku iki ora apa-apa nanging aib kanggo Tentara AS. Aku rumangsa dihina ... Ewonan pahlawan sejati, bocah-bocah Amerika bangsawan sing ninggalake galon getih, bagean awak lan urip, ora nampa penghargaan kasebut. Dheweke ora nindakake apa-apa kanggo entuk medali utawa gelar pahlawan sejati. Lan asu kuwi.”

Stubby tilar donya nalika turu ing tangane Conroy ing taun 1926.

Dina iki dheweke bisa dadi veteran Perang Donya I sing dihias pungkasan sing katon ing daging. Sisa taxidermied dheweke dipamerake ing Institusi Smithsonian bebarengan karo kewan Perang Donya I sing misuwur, manuk dara sing jenenge Dear Friend.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

8 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +2
    24 Februari 2024 07:32
    Matur nuwun kanthi sanget kanggo Sergei kanggo artikel menarik.
    Ing sawijining wektu aku maca babagan Stubby ing majalah sing diselehake ing kanthong kursi ing ngarep sampeyan nalika penerbangan pesawat.
    Aku nggawe guyon cilik, saka artikel:
    Ing sawetara titik, Stubby ditemokake. Crita dadi manawa asu kasebut menang saka para perwira, sing nemokake dheweke kanthi ngangkat paw tengen minangka salam.

    Nanging dheweke bisa - sing mburi? ngguyu
    Sugeng siang sedoyo, sukses lan barokah.... lan aja nganti campur tangan nalika bos mlebu!!!!
    1. +4
      24 Februari 2024 16:58
      Aku bisa ngomong sing penulis alon-alon, ing langkah cilik, nanging berkembang.
      1. -1
        26 Februari 2024 22:25
        Kutipan: Roman_Dmitriev
        Aku bisa ngomong sing penulis alon-alon, ing langkah cilik, nanging berkembang.

        Ya, yen mung dheweke maca dhewe, penulis ora bakal ana apa-apa ...
        "Dingerteni yen sawise Perang Dunia I Conroy kerja BIROUKRATOM belay lol dhisik menyang Biro Investigasi"
        1. +1
          27 Februari 2024 16:58
          Ayo. Bandhingake artikel iki karo karya Zotov sadurungé.
  2. +7
    24 Februari 2024 08:26
    ya .. asu iku asu .. jarene mung jaran sing sebanding karo sing duwe .. matur nuwun kanggo artikel, aku ora ngerti babagan Stubby .. hi
    1. 0
      24 Februari 2024 13:09
      Quote: penasehat level 2
      ya .. asu iku asu .. jarene mung jaran sing sebanding karo sing duwe .. matur nuwun kanggo artikel, aku ora ngerti babagan Stubby .. hi

      Asu lan asu iku beda. Nanging, iki ditrapake kanggo kabeh kewan, lan uga manungsa.
      Aku kemitraan witjaksono antarane asu ajag lan wong primitif iku luwih terkenal saka pengabdian saka greyhound Italia kanggo jatah pangan garing saka butik.
  3. +2
    24 Februari 2024 18:22
    Matur nuwun, artikel sing informatif, informasi sing apik. Kucing, asu, manuk, jaran lan kewan liyane nandhang susah perang bebarengan karo wong.
    1. +5
      24 Februari 2024 22:14
      Gentleman, ketemu asu ing urip iki minangka rasa seneng gedhe, tanpa exaggeration, iku ora kebeneran sing pets lan nduweni asring banget padha. Kepinteran bocah umur 5 taun, yaiku, nduweni panggonan, ora kabotan dening pengaruh masyarakat sing ngrusak, ayu banget!

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"