Rusia: 500 taun kesepian. Miwiti

43
Rusia: 500 taun kesepian. Miwiti

Kaya sing dijanjekake ing materi pisanan saka seri cendhak iki - "Kulon lan Rusia: daya tarik negara kanthi sejarah sing ora bisa ditebak", ayo nyoba miwiti saka wiwitan.

Maca maneh buku teks, mesthi, migunani; sampeyan kudu mulang saka dheweke. Nanging akeh aksen saiki mung kudu dilebokake maneh - nelpon mungsuh mungsuh lan ngetung, nyatane, ing kepala raja lan kaisar, sanajan mung sawetara sing kudu kasebut ing kene.



Crita saka crita Kesepian Rusia ing konfrontasi peradaban karo Kulon, mesthi, bisa diwiwiti karo Ruriks, karo Alexander Nevsky lan Peperangan Grunwald. Nanging, banjur Kulon, umume, ora duwe wektu kanggo Timur, lan Rus' minangka sing pisanan nglawan ancaman sing ana.

Sanksi pisanan lan koalisi pisanan


Dadi, Kulon, sing bubar diarani "kolektif", bener-bener ngenteni negara Moskow nyurung Horde adoh saka Eropa, pungkasane nyuda dadi sawetara vassal. Banjur mungsuh kita saiki akeh nyetel pandelengan ing Timur, saiki mesthi Rusia.

Wiwit munculé Rusia minangka pemain independen ing tataran politik donya, negara kita wis bola-bali ngadhepi koalisi mungsuh. Komposisi kasebut diganti lan saya tambah akeh, supaya luwih saka sepisan kita bakal ngetung wong-wong sing ndeleng ing tanah Rusia.

Lan asring iki minangka asosiasi negara-negara sing bubar dianggep sekutu Rusia. Motif politik utawa ekonomi nggawa wong-wong mau ing kemah mungsuh kita. Lan wektu sawisé wektu, Rusia ora mung bisa ngalahake aliansi mungsuh, nanging uga metu saka perang minangka negara sing luwih kuwat. Pujangga Fyodor Tyutchev wrote:

Dheweke ora bakal ngerti utawa sok dong mirsani
Bangga wong manca,
Apa cemlorot liwat lan meneng-menengan cemlorot
Ing wuda kang andhap asor.


Nanging tembus lan meneng-menengan mencorong ora tau kuwatir wong manca. Padha kasengsem lan mung nesu karo kasunyatan sing negara gedhe, sugih lan kuwat - Rusia - muncul ing tapel watese. Mulane, perang pisanan kang Rusia ditentang dening aliansi negara-negara Kulon wiwit ing Ivan IV the Terrible. Lan sanksi anti-Rusia pisanan bali menyang wektu sing padha. Iku ora ketepakan sing filsuf Ivan Ilyin wrote bab semangat Russian, kang ageng "ing siksa, ing kasabaran, ing perjuangan getih lan ing ketegangan ndedonga terus-terusan."


Penguatan karajan Muscovite sajrone periode Ivan the Terrible nyebabake keprihatinan sing serius ing sawetara negara Eropa. Iki dibuktekake, utamane, kanthi kasunyatan manawa ing taun 1570, ing Deputasi All-Jerman ing Frankfurt, Adipati Alba nyatakake gagasan kasebut. "Aja ngirim artileri menyang Muscovy, supaya ora dadi mungsuh sing kuat ora mung kanggo kekaisaran, nanging kanggo kabeh Kulon."

Lan sadurungé, bali ing 1548, atas jenenge Ivan the Terrible, pedagang Saxon G. Schlitte direkrut master saka macem-macem profesi ing kutha-kutha beda Eropah. Senadyan idin saka Kaisar Jerman Charles V, master ora tau teka ing Rusia. Kabeh mau dicekel dening panguwasa Lübeck kanthi panjaluk pimpinan Ordo Livonia.

Ing wektu sing padha, kampanye informasi sing wiyar kanggo ngremehake Rusia diwiwiti. Mangkono, ing sawetara kutha paling gedhé ing Eropah, "flying leaflet" diterbitake ing edisi gedhe, sing nyatakake yen "... Rusia iku galak, barbar, lan Tsar pancen medeni ... lan Turki dudu ancaman sing paling nggegirisi kanggo Eropa dibandhingake karo Rusia." Ing taun 1558, Perang Livonia wiwit.

Pengalaman pisanan - Livonian


Perang Livonia 1558–1583 - iki jeneng ing sajarah konfrontasi militèr antarane Kadipaten Agung Lithuania (GDL), Polandia, kang ing 1569 gabung karo Lithuania menyang Persemakmuran Polandia-Lithuania, Denmark lan Swedia karo negara Rusia. Miturut cara, persetujuan rahasia ing aliansi militer Livonia lan Polandia nglawan negara Rusia uga dikenal. Kaya sing sampeyan ngerteni, mung sawetara sing nggawe tes pertama - mung ana lima.

Lithuania dadi kepala aliansi anti-Rusia. Ayo kita ngelingi yen saka pungkasan abad kaping 15, pedagang Rusia wiwit aktif tuku lan ngedol ing perdagangan Baltik Liga Hanseatic, sing ora nyenengake para pedagang Denmark, Swedia lan Polandia. Iki nggawe masalah redistribusi pasar Baltik sing penting kanggo wong Eropa. Supaya ora ilang monopoli ing perdagangan, para sudagar Hansa nglakoni kawicaksanan sing dikoordinasi karo panguwasa kutha Livonia kanggo nyegah para pengrajin saka negara-negara Eropah mlebu ing Rus.

Asil utama saka Perang Livonia yaiku pembagian wilayah Livonia antarane Persemakmuran Polandia-Lithuania, Swedia lan Denmark. Minangka asil saka operasi militèr, negara Rusia ora entuk apa-apa ing teritorial, nanging uga ora kelangan apa-apa pinunjul, ilang sawetara bèntèng ing tapel wates Rusia-Swedia ing wektu cendhak. Para sejarawan, ora tanpa alesan, percaya yen perang iki minangka salah sawijining alasan kanggo wiwitane Wektu Masalah.


Eropah calmed mudhun ing hubungan kanggo Rusia sabenere sak Rusia Troubles ing awal abad kaping 17. Nanging ing wektu iki, salah sawijining upaya sing paling nesu kanggo ngilangke karajan Rusia saka bumi.

Munculé loro Palsu Dmitrys, didhukung lan malah diilhami dening Polandia, mimpin kanggo jalaran banget. Negara iki dipeksa kanggo bener perang nglawan penjajah Polandia-Lithuania lan ing wektu sing padha nglawan Swedia lan Tatar Krimea.

Ayo kita ngelingi sing sawise ambruk saka Golden Horde, sawetara negara wewatesan karo Kakaisaran Rusia kawangun ing bekas wilayah. Salah sawijining entitas kasebut yaiku Crimean Khanate, sing para panguwasa sacara periodik nindakake serangan predator ing tanah Rusia. Sajrone Perang Livonia, serangan saka sisih kidul dadi luwih kerep. Akuisisi Kazan lan Astrakhan dening Moskow ndadekake Crimean Khanate dadi mungsuh sing ora bisa ditindakake.

Dadi, nalika kampanye 1571 Crimean Devlet-Girey nglawan negara Rusia, Khan ngrancang kanggo njupuk Kazan lan Astrakhan. Minangka asil kampanye, kobongan utama ing Moskow diwiwiti ing pinggiran kutha. Ibukutha kayu kobong meh rampung. Sawisé kobong Moscow, Crimean Tatar, karo dhukungan saka Turki, serius mikir bab asor militèr lengkap saka negara Rusia.

Ing musim semi 1572, Devlet-Girey maneh mimpin tentarané menyang Rus. Resimen Rusia ketemu dheweke ing Serpukhov. Khan nyoba nembus menyang sisih lor, nanging ing pertengahan musim panas dheweke dikalahake ing Peperangan Molodi sing misuwur. Lan khan mundhut sisa-sisa pasukane.


Nyoba liyane - sak Wektu Troubles


Perang taun 1609–1618 iki, uga dikenal minangka campur tangan Polandia-Lithuania, minangka konflik bersenjata antarane Rusia lan Persemakmuran Polandia-Lithuania, nalika pasukan Polandia-Lithuania nguwasani Moskow suwene rong taun (saka 1610 nganti 1612). Magnates Polandia melu acara ing Rusia kanthi pretext kanggo menehi pitulungan kanggo Palsu Dmitry I lan Palsu Dmitry II.

Mesthi, padha ora resmi kadhaptar minangka "palsu" - Kratoning Moskow, minangka padha, dipimpin dening Tsar Dimitri Ioannovich saka kulawarga Rurik. Mengko, kanggo meh kabeh Eropah, malah sawise expulsion saka interventionists Polandia, resmi, utawa rodo resmi, makutha Russian kagungane raja Polandia Vladislav IV. Miturut cara, dheweke dipilih kanggo mrentah dening Seven Boyars sing kondhang, lan para penjahat saka mahkota Krakow didaftar minangka ahli waris Tsar Demetrius. Lan Vladislav ora mbusak makutha Moscow nganti 1634.

Sajrone Wektu Masalah, negara nandhang karusakan sing elek - sawise kabeh, saliyane intervensionis, ana kerusuhan lan pemberontakan, kalebu Bolotnikov. Iku ketoke sing Rusia ora bisa urip ing perang nglawan loro mungsuh banget kuat, kang sisih dijupuk dening akeh luwih cilik. Nanging panangkepan Moskow dening Polandia ora mung nyebabake keraguan babagan legitimasi Tsar Dmitry, nanging uga gelombang patriotik sing kuat. Kaget kanthi cepet, milisi rakyat dibentuk, dipimpin dening Pangeran Dmitry Pozharsky lan warga kutha Kuzma Minin. Nduduhake bakat organisasi lan militèr sing luar biasa, dheweke entuk pembebasan ibukutha Fatherland saka wong manca.


Ora kebeneran yen tanggal 4 November saiki dirayakake minangka Hari Persatuan Nasional. Nalika tanggal 4 November 1612, Moskow dibebasake saka penjajah, nanging Polandia lan Lithuania pungkasane diusir saka tanah Rusia mung ing taun 1618.

Miturut cara, ing wektu sing padha, utawa luwih ing mangsa panas 1610, detasemen saka mercenary Swedia lan Prancis ing printah saka Pierre Delaville dijupuk beteng Russian Staraya Ladoga. Tegese, intervensi ing Time of Troubles ditindakake dening akeh negara manca. Nyatane, Perang Rusia-Swedia uga ana ing wektu iki. Kajaba iku, ing 1614-1615. ana upaya kanggo ndherek tanah Novgorod menyang Swedia.

Mung ing 1617 Prajanjian Stolbovo rampung, miturut syarat-syarat kang Rusia ilang akses menyang Segara Baltik, nanging kutha-kutha Novgorod, Porkhov, Staraya Russa, Ladoga lan Gdov padha bali menyang. Minangka asil saka perang, Rusia ilang kanggo 100 taun benteng: Korela, Yam, Ivangorod, Oreshek, Koporye, lan akses menyang Segara Baltik. Mung Peter I, kanthi biaya upaya lan pengorbanan sing gedhe banget, sing bisa ngasilake.

Perang Lor (1700-1721) - sapa sing miwiti?


Nyatane, nalika mlebu Perang Lor, Peter I pengin mbubarake Perjanjian Damai Stolbovo lan mbalekake tanah sing ilang. Nanging kerajaan Rusia mlebu perang iki, sing wis diwiwiti tanpa kita, ing sisih Liga Lor. Iki digawe ing taun 1699 dening Peter I, Raja Persemakmuran Polandia-Lithuania lan Pemilih Saxony Augustus II lan Raja Denmark Frederick IV. Nanging, sanalika operasi militer nglawan Swedia diwiwiti, Liga Lor bubar.


Wigati dicathet yen ing wektu iku Swedia ora mung nguwasani wilayah modern, nanging uga Finlandia, bagean saka wilayah Leningrad, kabeh wilayah Estonia modern lan sebagian Latvia, uga sawetara kutha ing Jerman lor. Banjur, Persemakmuran Polandia-Lithuania mlebu aliansi militer karo Swedia nglawan Rusia. Kajaba iku, Walanda lan Inggris, uga Kakaisaran Ottoman, menehi bantuan kanggo Swedia ing macem-macem tahapan perang. Koalisi Barat kabeh nglawan Rusia, sing, yen dikarepake, sampeyan bisa ngetung papat utawa luwih sekutu.

Ing wulan Agustus 1708, raja Swedia Charles XII nyabrang Dnieper lan pindhah menyang Ukraina, ing ngendi dheweke wis duwe sekutu rahasia dhewe - ing wektu iku salah sawijining rekan paling cedhak karo Peter, hetman Ukrainia Mazepa. Miturut saran Hetman Mazepa, Charles XII ngarahake perhatian menyang bank tengen Dnieper lan Poltava, ing ngendi pasokan peralatan, panganan, lan treasury emas diduga dumunung. Nanging tentara Swedia gagal nembus menyang sisih wétan menyang Belgorod lan Kharkov; saham gaman lan panganan sing dituju kanggo wong Swedia lan disimpen ing omah Mazepa ing Baturin dirusak dening serangan Alexander Menshikov.


Nanging wong Swedia gagal kanggo njupuk Poltava ing pamindhahan, lan ing Juni 1709 Peter I nyedhaki kutha dikepung ing kepala tentara Rusia, Charles XII, gadhah meh setengah saka akeh pasukan, yakin nyerang Poltava. Lan dheweke kalah banget - Rusia ora kaya ing Narva. Lan Eropah, sibuk banget perang kanggo warisan Spanyol, dipeksa kanggo nampa munggah Rusia minangka diwenehi.

Kamenangan ing Pertempuran Poltava minangka pukulan fatal kanggo tentara Swedia, sanajan kasusahan kasebut terus. Mung 12 taun sabanjure, sawise asil perang, Prajanjen Damai Nystadt ditandatangani, miturut Swedia nyerahake negara Baltik lan Karelia kidul-kulon menyang Rusia, nahan Finlandia.

Kamenangan iki ndadekake Rusia dadi salah sawijining kekuwatan Eropa paling gedhe. Kulon tegang lan ndhelik nganti wiwitan abad kaping 19.
  • Anna Kozyreva
  • hiztory.ru, kulturologia.ru, mtm.gumrf.ru, wikimedia.org
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

43 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +5
    24 Februari 2024 05:15
    Dadi aku mbayangno carane Adipati Orlen, dheweke katon dadi bupati ing Prancis, George Hannover lan Kaisar Charles, ketemu meneng-menengan ing 1721, ora teka apa-apa, tegang lan ndhelikake nganti 80 taun.
    1. + 10
      25 Februari 2024 04:06
      Referensi kanggo "filsuf Ivan Ilyin" ... pujangga Tyutchev. Soko sing mambu "mothballs" ... Pramuka Oleg Pantyukhov? Lan topik Polovtsians lan Pechenegs durung dibeberke. Nah, iku ...
  2. +2
    24 Februari 2024 05:30
    Kutipan: Anna Kozyreva
    Crita sajarah kasepen Rusia ing konfrontasi peradaban karo Kulon, mesthi, bisa diwiwiti karo Rurik.
    Ora, sampeyan ora perlu miwiti karo Rurik. Ora ana konfrontasi peradaban
    1. 0
      25 Februari 2024 21:51
      Lan sajrone Persemakmuran Polandia-Lithuania? Umume para pangeran sing perang nglawan negara Moskow yaiku keturunan Rurik karo regu lan Zaporozhye Cossacks (lan ana akeh Kristen Ortodoks). Lan sawetara priyayi Polandia, Crimean Tatar (kadhangkala) lan macem-macem mercenaries saka Eropah. Nyebataken invasi manca punika kethul banget. Lan yen kita uga njupuk menyang akun sing asal saka Vyatichi - pusat negara Moscow - ing mratelakake panemume Nestor, penulis PVL, iku saka Polandia (turunan saka Polabian Slavs), banjur gambar umume. ora prasaja.
      1. +1
        26 Februari 2024 04:55
        Kutipan saka shikin
        Lan sajrone Persemakmuran Polandia-Lithuania?

        Ing wektu iki, wong wis luwih utawa kurang kawangun. Kanthi budaya lan tradhisi dhewe. Lan iki bisa uga disebabake konflik peradaban
        1. 0
          26 Februari 2024 09:55
          Konflik peradaban - mungkin (yen sampeyan ngetung Ortodoks lan Katulik, sanajan ing Kadipaten Agung Lithuania lan Polandia ana akeh perselisihan babagan masalah iki). Nanging wong-wong ... Sajrone "Drang nach Osten" sing padha, ora ana kasus sing ora umum nalika salah sijine suku Polabian (wong) - Katulik - nglawan liyane, pagan. Lan ing Jerman, turunane sawetara kulawarga kasebut tetep basa lan budaya nganti abad kaping 20, sanajan dheweke wis dianggep wong Jerman. Lan ing jaman Persemakmuran Polandia-Lithuania, aku yakin akeh sing isih ngelingi kekerabatane lan mulane pamrentahan Polandia ing Moskow utawa pamrentahan Ivan the Terrible ing Polandia ora dianggep minangka manca.
          1. +2
            26 Februari 2024 11:18
            Kutipan saka shikin
            Ing Jerman, turunan saka sawetara kulawarga kasebut tetep basa lan budaya nganti abad kaping 20, sanajan wis dianggep wong Jerman.
            Kanggo wong-wong mau, iku gampang banget, amarga Jerman dipérang dadi pirang-pirang negara patchwork, utamane nganggo basa dhewe (dialek), lan sawise Luther, agama.
            Kutipan saka shikin

            Lan nalika jaman Persemakmuran Polandia-Lithuania, aku yakin akeh sing isih ngelingi kekerabatane.
            Mesthine padha eling, amarga anane Kadipaten Agung Lithuania, sing meh kabeh nganggo basa Rusia Kulon lan umume agama Ortodoks, isih seger ing memori.
  3. +1
    24 Februari 2024 06:08
    Aku ora ngerti sebabe, nanging gampang lan bisa dingerteni kanggo diwaca ...
    Kepiye carane aku ora seneng sejarah ing sekolah ... A set tanggal lan dhaptar acara tanpa pasuryan ...
    Ing kene teka Dina Persatuan Nasional, sing saben taun ora dingerteni ...
    1. +3
      24 Februari 2024 07:09
      Kutipan saka: ROSS 42
      Kepiye carane aku ora seneng sejarah ing sekolah ... A set tanggal lan dhaptar acara tanpa pasuryan ...

      Kosok baline, aku seneng karo sejarah, mbah kakungku nanem ing aku, dheweke dadi insinyur ing terowongan lan jembatan, dheweke mbangun kabeh CER.
  4. +1
    24 Februari 2024 07:04
    siji bisa miwiti karo Ruriks, karo Alexander Nevsky lan Peperangan Grunwald. Nanging, banjur Kulon, umume, ora duwe wektu kanggo Timur,
    Aku ngedegaké Riga ing 1201, penaklukan Yuriev (Dorpat) ing 1224.
    1. +3
      24 Februari 2024 10:38
      Kutipan saka tihonmarine
      madegé Riga ing 1201, penaklukan Yuriev ing 1224
      Ya, sampeyan bisa luwih maju lan ngelingi kekuwatan Gotik saka Germanaric nglirik
  5. +5
    24 Februari 2024 07:31
    Tampilake peta Amerika Utara 500 taun kepungkur. Tanah-tanah sapa sing miturut sejarah? Mungkin iki wektu kanggo mulihake keadilan uga?
    1. +1
      24 Februari 2024 09:41
      Mungkin iki wektu kanggo mulihake keadilan uga?
      Sampeyan bisa mulihake menyang Rusia saka kidul wilayah Moskow.
    2. +4
      24 Februari 2024 10:42
      Quote: Jenis
      Mungkin iki wektu kanggo mulihake keadilan uga?
      Yen kita wiwiti mulihake kaadilan, wong Turki kudu diusir saka Anatolia, Inggris kudu dibuwang bali menyang Jutland, lan ing panggonane kudu cukup pedunungé karo Breton. Yen kita luwih maju, mula kita kudu mulihake kekuwatan Sumeria (dudu sing sampeyan pikirake nglirik ). Aku bisa nerusake, nanging bisa njupuk sedina muput nglirik
  6. +4
    24 Februari 2024 07:56
    menyang perang iki, sing wis diwiwiti tanpa kita, ing sisih sing disebut Liga Lor. Iki digawe ing 1699 dening Peter I
    Lan saliyane Uni Lor, ana uga Liga Lor?
  7. +8
    24 Februari 2024 08:21
    Mbok menawa Perang Lor iki diarani perang ora dening contemporaries sawijining, nanging dening sejarawan sing urip watara satus taun mengko. Mbok, wis ing wektu nalika Perang Lor lagi arep, istilah SVO wis nemokke, uga ... supaya boyars lan counts cedhak Pengadilan lan sugih, i.e. morale nyenengake lan trep kanggo para elit wektu iku kanggo seneng-seneng lan seneng-seneng. Sawise kabeh, iki dudu perang, sanajan prajurit mati ... Mbok menawa mung mengko para sejarawan mbengok, "nanging duwe ati nurani, apa jenis SVO iki kanggo sampeyan, iki perang ... lan wiwit disebut perang Perang Lor. Mesthi, pitakonan sing menarik - yen sampeyan nerangake lan ngumumake marang wong-wong kanthi cara sing tepat lan jujur ​​yen perang iku perang, mula mungkin ora perlu perang sajrone rong puluh taun ... Kamenangan bakal luwih cepet. .
    Minangka kanggo "kaadilan" Dinasti anyar sawise Wektu Troubles, legitimasi kudu ora gumantung ing pitakonan saka pedigree, nanging ing pitakonan saka apa Romanovs lan ngendi padha nalika resimen Minin lan Pozharsky. padha ngusir Polandia saka Kremlin lan Moskow..Pemilihan daulat ora lelucon, wah..., supaya ora takon pitakonan telat mengko, kaya, sing nggawa payung utawa tas, nalika mungsuh didorong menyang tahta, lan nyurung pengkhianat dhewe ...
  8. +6
    24 Februari 2024 08:58
    Kepala aliansi anti-Rusia yaiku Lithuania.

    Mungkin Kadipaten Agung Lithuania?
    1. +1
      24 Februari 2024 20:47
      Kadipaten Agung Lithuania, Rusia lan Zhemoisk
      1. +2
        24 Februari 2024 20:48
        Quote: Moscow ngandika
        Kadipaten Agung Lithuania, Rusia lan Zhemoisk

        Matur nuwun kanggo klarifikasi, kolega! hi
        1. 0
          24 Februari 2024 20:57
          Aku uga pengin njlentrehake yen populasi dominan ing tatanan feodal iki sing nganggo basa Rusia lan akeh banget ing tanah-tanah kerajaan appanage Rusia. ora ana apa-apa sing non-Rusia - ora ana sing bisa diarani "Lithuania" kanthi standar, nanging yen sampeyan nyederhanakake, banjur nyederhanakake ing intine, amarga kesetaraan lan inklusivitas isih ya. lan sapa wae sing nglawan uga kudu didakwa nglanggar hak-hak Rusia lan takon kanthi pribadi saka saben wong sing diwenehi hadiah kanthi lengkap.
          Russophobe kudu manggon ing neraka sing diimpiake kanggo wong Rusia. IMHO
          1. -2
            24 Februari 2024 21:39
            Dadi gubernur Moskow kayane sing pertama nglanggar utawa ora?
            1. -1
              25 Februari 2024 23:09
              pakdhe, sampeyan?
            2. -1
              25 Februari 2024 23:30
              ngomong opo?!
              wong tuwamu ora ngormati kowe lan kowe mlayu saka dheweke menyang pelangi?
              1. -1
                28 Februari 2024 13:57
                ngomong opo?!

                Banjir Getih contone
                wong tuwamu ora ngormati kowe lan kowe mlayu saka dheweke menyang pelangi?

                Kaping pisanan, tutul wong tuwa.
                2 Apa sampeyan kuwatir babagan pelangi, apa dheweke ngganggu sampeyan utawa ora ana masalah maneh?
                Utawa mungkin sampeyan bakal mbantah manawa ing antarane Kadipaten Agung Lithuania lan Moskow ana pirang-pirang taun perang kanggo dominasi kanthi getih lan geni?
                1. 0
                  28 Februari 2024 20:22
                  sampeyan bodho? kenapa aku butuh wong tuwamu? Aku takon sampeyan - kutipan "wong tuwamu ora ngormati sampeyan lan sampeyan mlayu saka dheweke menyang pelangi?"
                  (! ankhtung - Aku narik kawigatenmu, aku ora ngeyel apa-apa! Pitakonanku ora gegayutan karo sikapku marang wong tuwamu, yen sampeyan duwe. , minangka mine mungsuh, kanggo njelasno kelayakan - kanggo nglampahi wektu ing latihan utawa teka kanggo istilah karo mercilessness Yesuit Yudas ing kasus pisanan, sampeyan bisa nyoba kanggo nggawa sampeyan bukti ketok, ing kaloro, aku ora duwe niat. tuku sampeyan metu saka lambang ijo).
                  Yen sampeyan ora duwe wong tuwa, aku nyuwun pangapunten. Aku nyoba kanggo ndeleng pribadine malah ing wong sing wedhus lanang wis netes saka endhog.
                  Ana akeh perkara ing antarane on lan Moskow, apa hubungane karo argumentasi sampeyan babagan pelanggaran gubernur Rusia? Apa sampeyan pancene ora ngerti apa sing sampeyan omongake utawa iki pancen alami kanggo sampeyan?
                  Babagan pelangi - apa bisnis sampeyan? Yagene sampeyan takon pitakonan kaya ngono? Aku ora peduli apa sing sampeyan lakoni ing omah ing ngisor tutup, tanpa prying eyes. Ana ora perlu kanggo melu ing propaganda kawulo lan mburi-wheel drive mobil kene, iki dudu panggonan.
                  matur nuwun kanggo pangerten
  9. +8
    24 Februari 2024 09:17
    Banjur, Persemakmuran Polandia-Lithuania mlebu aliansi militer karo Swedia nglawan Rusia. Kajaba iku, Walanda lan Inggris, uga Kakaisaran Ottoman, menehi bantuan kanggo Swedia ing macem-macem tahapan perang.
    Iku mung anak didik Karl Leszczynski, karo sawetara panyengkuyung. Umumé, nyuda Perang Lor dadi konfrontasi antara Rusia lan Kulon banget primitif, sanajan kanggo wong-wong sing ora seneng karo sejarah ing sekolah, bakal bisa digunakake kanthi becik. Contone, Raja Inggris (George I) katon ndhukung Swedia, nanging Pemilih Hanover (aka George I) perang karo dheweke. Prusia Eropa lan Denmark uga perang karo Swedia. Aku bubar maca Tsvetkov "Charles XII. The Last Viking. 1682-1718 ", iku menarik banget, Aku nyaranake. Inggih, kutipan singkat babagan topik kasebut lol
    Ing taun 1718, sawijining kongres dibukak ing Kapuloan Åland kanthi partisipasi Hertz, Menteri Luar Negeri Osterman lan wakil liyane saka Rusia lan Swedia. Para pihak kanthi cepet nggawe persetujuan. Rusia nahan Livonia, Karelia, bagéan saka Ingria lan mbalekake provinsi-provinsi sing isih dicekel menyang Swedia (Peter wis Finlandia dilindhungi undhang-undhang kanggo iki); ing bali, tsar prajanji kanggo mbantu mulihake Stanislav menyang tahta Polandia lan Adipati Holstein ing hak, uga nyedhiyani kapal kanggo transportasi 10-kuwat Swedia pasukan kanggo Inggris lan pasukan darat kanggo serangan gabungan karo Swedia ing Hannover, Bremen lan Verdun.

    Kanthi bungah banget, Hertz mlayu menyang Norwegia, ing ngendi Charles lan tentara banjur ana, kanggo nutup dokumen kasebut nganggo tanda tangan kraton. Nanging baron wis kasep: Charles wis pinesthi ora kanggo nggawe tentrem karo mungsuh lawas, utawa kanggo nglintasi tangan karo wong maneh.
  10. +9
    24 Februari 2024 09:50
    Yen penulis nyoba kanggo pas karo sajarah Rusia menyang ideologi Ivan Ilyin, penulis doktrin "Fasisme Rusia", iku perlu kanggo nyatakake slogan utama - Autokrasi, Ortodoks, warga negara (ing pangertèn nasionalisme). , ora kapentingan masyarakat) Inggih, ana uga - Moscow iku Roma katelu lan ora ana papat ana negara diubengi dening heretics lan Kristus-bakul lan exclusivity saka bangsa. Kabeh iki gampang dingerteni ing kasunyatan saiki, nanging masalah iki ora bakal mimpin kanggo pembangunan utawa kamakmuran negara. Wis bukti.
    1. +6
      24 Februari 2024 13:45
      Quote: oleg Pesotsky
      Kabeh iki gampang dingerteni ing kasunyatan saiki, nanging masalah iki ora bakal mimpin kanggo pembangunan utawa kamakmuran negara. Wis bukti.

      "Ora kebeneran yen tanggal 4 November saiki dirayakake minangka Hari Persatuan Nasional. Nalika tanggal 4 November 1612, Moskow dibebasake saka para penjajah."
      Bentenipun antarane kalendher Julian lan Gregorian saiki 13 dina. Iku tiba persis ing 7 November. nglirik Dina Revolusi Sosialis Oktober Agung.
      Loro-lorone ing! nglirik
  11. + 11
    24 Februari 2024 10:08
    Bagean liya saka delirium sing nguatake semangat lan ngunggahake saka autoress Kozyreva. Senadyan kasunyatan sing nalika narik manuk hantu saka propaganda menyang globe saka sajarah, penulis ora sinau sajarah iki bener.
    Nanging kerajaan Rusia mlebu perang iki, sing wis diwiwiti tanpa kita, ing sisih Liga Lor. Iki digawe ing taun 1699 dening Peter I, Raja Persemakmuran Polandia-Lithuania lan Pemilih Saxony Augustus II lan Raja Denmark Frederick IV.

    Kanggo katrangan saka penulis - Liga Lor minangka partai politik sayap tengen Italia sing diadegake ing taun 1989 lan wiwitane nyengkuyung menehi kamardikan kanggo propinsi Italia sisih lor lan pambentukan negara merdika ing Padania kanthi ibukutha ing Milan. Lan Peter I, Raja Persemakmuran Polandia-Lithuania lan Pemilih Saxony Augustus II lan Raja Denmark Frederick IV nggawe Uni Lor.
    1. +4
      24 Februari 2024 10:22
      Penulis ora sinau crita iki kanthi bener.
      Iki ditulis dadi loro ... eseman hi Malah yen kita miwiti saka awal artikel ... Aku wedi yen bakal ana terusan ... hi
  12. +3
    24 Februari 2024 12:47
    Nyebut tanggal 4 November minangka dina pembebasan Moskow ing jaman saiki.

    Pengarang! Masyarakat lokal wis suwe ngerti yen Kremlin Moskow dijupuk tanggal 6-7 November.....lan Moskow tanpa KREMLIN dudu Moskow.. Mung ora didhawuhi kasebut ing "tingkat sistemik-patriotik". ..sing saiki dadi drapery wajib kanggo makam.. ngguyu
  13. +8
    24 Februari 2024 14:34
    Dadi, Kulon, sing bubar diarani "kolektif", bener-bener ngenteni negara Moskow nyurung Horde adoh saka Eropa, pungkasane nyuda dadi sawetara vassal.

    Penulis ora ngerti babagan sejarah. Ing taun apa iku "remuk"? Ing 1480? Iku bakal migunani kanggo penulis ngerti sing Golden Horde dikalahaké dening Tamerlane. Lan ing taun 1362, Kadipaten Agung Lithuania ngalami pukulan serius, mbebasake wilayah Ukraina modern saka sangisore kuk. Ora ana gunane maca sampah sawise paragraf kapindho.
  14. 0
    24 Februari 2024 16:05
    Kursus sejarah sekolah. kelas 5.
  15. +4
    24 Februari 2024 17:48
    Wis akeh artikel sing padha. Bab sing padha, crita maneh dening penulis liyane, sing wis suwe kita kenal. Jujur, sampeyan rumangsa kaya guru mriksa esai kelas babagan topik tartamtu. Intine mung owah-owahan intonasi. Bocah-bocah wadon bosen. Ing wektu sing padha, akeh topik sing ngapusi lan ngenteni paling ora ana sing nulis babagan dheweke.
  16. +2
    24 Februari 2024 21:08
    Yen Ilyin "katon" kaya foshizd, "mlaku" kaya foshizd lan "quacks" kaya foshizd - sanajan dheweke lenggah ing tahta Persia, aku bakal ngati-ati supaya ora nyebut dheweke filsuf Rusia. luwih saka 20 yuta tawanan Soviet getih kadhemen, sipil - kalebu. anak, ora ing paprangan, ing nglanggar kabeh aturan perawatan manungsa saka jinis dhewe, mung evokes ing kula raos jijik jero lan jijik menyang bearers saka ideologi kanibalistik. kanthi sukses sing padha bisa diarani, contone, tumindak intimidasi dening struktur sing dilarang - filsuf reruntuhan, emirat Islam lan liya-liyane ... iki minangka filosofi cesspool wong bodho, kanggo wong bodho. kebersihan ora mung babagan tangan sing resik; yen awak sing resik ngemot pikiran kanibalistik, iki minangka peradaban mati!
  17. +1
    24 Februari 2024 21:45
    ing mangsa panas 1610, detasemen tentara bayaran Swedia lan Prancis ing komando Pierre Delaville.

    umume wong upahan kudu dibayar....
  18. +5
    24 Februari 2024 23:40
    iki kampanye utawa artikel?
    Luwih becik ngrungokake Klim Zhukov tinimbang maca "iki." IMHO.
  19. +2
    24 Februari 2024 23:50
    Crita sajarah kasepen Rusia ing konfrontasi peradaban karo Kulon, mesthi, bisa diwiwiti karo Ruriks, Alexander Nevsky lan Pertempuran Grunwald. Nanging, banjur Kulon, umume, ora duwe wektu kanggo Timur, lan Rus' minangka sing pisanan nglawan ancaman sing ana.


    Ketoke, "kesepian" yaiku nasibe negara sing ana utawa ana ing planet iki. Sanalika negara katon, wong-wong sing pengin njupuk cokotan utawa mangan. Iki minangka norma kanggo eksistensi negara, apa kudu nandhang kasepen? Negara ngubengi dhewe karo wates kanggo nemokake dhewe.
  20. 0
    26 Februari 2024 09:22
    Gagasan Rusia ngadhepi Kulon minangka ide sing apik banget.

    Rusia perang - ing aliansi karo Inggris lan Prusia nglawan Prancis, ing aliansi karo Prancis - nglawan Inggris lan Swedia, ing aliansi karo Austria - nglawan Turki lan Prusia, ing aliansi karo Prusia nglawan Polandia, ing aliansi karo Polandia nglawan Swedia, ing aliansi. karo Turki nglawan Prancis, ing aliansi karo Inggris lan Prancis - nglawan Jerman ... Inggih, mung bab cilik.

    Kakuwatan gedhe ing Kulon duwe daftar sing padha ing 300 - 400 taun kepungkur. Kahanan "kesepian" saiki ora bakal suwe ing skala sejarah.

    Kita bakal bali.

    Utawa kita bakal ambruk. Nanging aku percaya sing paling apik.
  21. -1
    26 Februari 2024 11:58
    Kelanjutane endi? Aku wis suwe pengin nulis artikel babagan topik iki. Kanggo nggawe luwih gampang kanggo ngilangke irung saka Russophobes pro-Kulon
  22. +1
    26 Februari 2024 12:02
    Pengarang ! Apa konfrontasi antarane A. Nevsky lan Kulon? Lan referensi kanggo "filsuf gedhe" I. Ilyin, sing dadi sekutu ideologi Hitler? Omonganmu opo ? Aku ora pengin maca liyane saka bayangan sampeyan.
  23. +2
    26 Februari 2024 14:59
    Iku bilai yen shoemaker miwiti baking pai, lan produsen pie wiwit nggawe boots. Katon yen penulis Lavra, sejarawan, ora diidini turu. Aku tekan ing dina lawas hoary, kita kaya piye wae ngreksa 100 taun pungkasan sajarah tanpa rewriting iku. recourse
  24. 0
    1. mars 2024 15:23
    Apa iku?!? Nelpon artikel historis ora bakal ngangkat tangan sampeyan. Sebutake accomplice fasis lan langsung saka Hitler - Ilyin ... Carane aku bisa sijine iku bener? Shoving calla lilies menyang otak karo shovel. Coprophagia pungkasane minangka kelainan mental sing nyebabake pati. Secara pribadi, aku bakal isin ngirim opus kaya ngono.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"