Perang panas ing La Rotière

8
Perang panas ing La Rotière
Resimen Württemberg Dragoon Pangeran Mahkota nyerang alun-alun Prancis ing Pertempuran La Rotière tanggal 1 Februari 1814. Richard Knöthel


prasejarah


Ing Desember 1813 - awal Januari 1814, telung tentara sekutu (Schwarzenberg's Main Army, Blücher's Silesian Army and Bernadotte's Army of the North) nyabrang Rhine lan nglancarake serangan ing Prancis. Kampanye Prancis diwiwitiCarane tentara Rusia rampung ing Prancis).



Nanging Tentara Lor ing printah saka pangeran Swedia Bernadotte iki pecah: pangeran piyambak karo wong Swedia tindak menyang Denmark, korps liyane lunga kanggo mbusak Holland saka garnisun Prancis. Ing wektu sing padha, tentara Anglo-Portugis-Spanyol Wellington nyerang Prancis Kidul.

Prancis ora siyap kanggo ngusir invasi gedhe-gedhe kasebut (kira-kira 460-500 ewu prajurit ing baris pisanan mung). Napoleon ora duwe tentara kuwat, kavaleri kualitas dhuwur lan tentara meriem (ilang ing kampanye sadurungé). Akèh-akèhé wadyabala kasebut kalebu rekrut anyar. Pasukan penting ngadeg minangka garnisun ing bètèng-bètèng utawa minangka alangan ing arah Spanyol, Swiss, Italia lan lor (Holland).

Nanging, Napoleon isih duwe semangat wesi lan genius saka komandan gedhe, lan mutusaké kanggo nyerang kanggo ngalahake tentara mungsuh Piece dening Piece lan nggawe kahanan kanggo rembugan tentrem. Sekutu padha bingung babagan apa sing kudu ditindakake karo kekaisaran Napoleon.

Kaisar Rusia Alexander Pavlovich lan akèh-akèhé saka Prusia, dipimpin déning Blucher, padha ditemtokake kanggo pindhah menyang mburi. Rampung mati "monster Korsika". Wina mangu-mangu, wedi yen Rusia lan Prusia kuwat. Mulane, Panglima Schwarzenberg, miturut pandhuane Pengadilan Wina, tumindak kanthi ati-ati sabisa, nahan serangan umum.

Akibaté, perang utama kampanye 1814 ana ing antarane korps Rusia-Prusia Blücher lan Napoleon, nalika Schwarzenberg, kanthi Tentara Utama sing paling kuat, diwatesi dadi peran pendukung.

Bentrokan gedhe pisanan dumadi ing 17 Januari (29) cedhak Brienne ("Wiwit, Kaisar!" Kamenangan Prancis ing Brienne), ing ngendi kaisar Prancis bisa ngusir resimen Rusia saka tentara Silesia. Lawan kalah 3 ewu wong. Blücher supaya mundur pasukane sawetara kilometer menyang posisi sing luwih mupangati ing dhuwur Trann, ing ngendi dheweke nyambung karo korps Schwarzenberg.


Dalan menyang Cézanne, artileri Pengawal Prancis, 1814. Kate Rocco.

Kekuwatan lan posisi para pihak


3 dina sabanjure, tanggal 20 Januari (1 Februari), 1814, pasukan Napoleon dikalahaké ing La Rotière (175 km sisih wétan Paris). Tentara Silesia saka Prusia Field Marshal, sawise mundur saka Brienne, dumunung ing posisi ing wilayah Transn. Unit Tentara Utama uga dikirim kene saka kutha Bar-sur-Aube. Ing awal perang, allies ngatur kanggo musataken bab 90 ewu prajurit, bala wis nyedhak, lan nomer total pasukan sekutu (kalebu cadangan lan alangan) tekan kira-kira 110 ewu wong karo 338 bedhil.

Tsar Alexander I lan raja Prusia Frederick William III, sing bebarengan karo pasukan, dipasrahake komando kabeh tentara sekutu kanggo Blucher. Ing dewan militèr, diputusaké kanggo nyerang Prancis, sing manggoni posisi ing garis Dienville, La Rotière, La Gibri, kanthi pasukan gabungan. Pilihan arah utama serangan nyebabake kontroversi. Blücher mapanake pasukan utama ing tengah kanggo nyerang La Rotière. Alexander Pavlovich ngusulake nyerang ing sisih tengen - ing La Zhibri.

Pasukan Prancis cacahe udakara 40 - 45 ewu wong kanthi 132 bedhil. Korps cilik Gerard, Victor, Marmont, penjaga Ney lan pasukan kavaleri Nansouty meh ora nutupi garis ngarep 10 kilometer.

Sekutu nyerang ing patang arah: ing sisih kiwa, Korps Gyulai Austria kaping 3 (14 ewu prajurit) nyerang desa Dienville lan Unienville, sing dumunung ing pinggir Kali Au sing ngelawan. Ing tengah, saka kidul, kolom jenderal saka Osten-Sacken lan korps Letnan Jenderal Shcherbatov lan Letnan Jenderal Olsufiev maju menyang desa La Rotière ing pinggir Kali Ob. Ing sisih wétan La Rotière, kolom Pangeran Württemberg (12 ewu) maju ing desa La Gibri.

Ing sisih tengen, saka sisih wétan ing dalan gedhe saka Sulen, Korps Austro-Bavarian Wrede (26 ewu prajurit) maju ing desa Morwillers. Cadangan Blucher, diprentahake dening Infanteri Jenderal Barclay de Tolly, dumunung ing dhuwur Trann lan dumadi saka Infanteri 3 Rusia, Pengawal 5 lan Korps Kavaleri Jenderal Raevsky, Ermolov, Vasilchikov lan Golitsyn.


Peperangan


Serangan kasebut wiwit pungkasan kira-kira jam 1 awan (padha ngarepake korps Wrede sing kuwat tekan sisih tengen) lan berkembang alon-alon. Gyulay Austria, sing nyerang pasukan Prancis Jenderal Gerard ing loro-lorone pinggir kali. Kalorone nangkep Dienville lan ngrebut kreteg nyabrang kali kene mung ing tengah wengi, nalika mundur umum tentara Prancis wis ditindakake.

Pertempuran paling sengit dumadi ing tengah, kanggo titik kunci - desa La Rotière. Korps Victor mbela ing kene. Serangan saka kavaleri Vasilchikov floundered amarga impossibility gerakan liwat lendhut, terrain rawa. Jendral Alexei Nikitin mundur setengah saka tentara meriem (setengah liyane macet ing lendhut) lan, tanpa ngenteni infantri teka, mbukak posisi mungsuh. Weruh kelemahane pertahanan Rusia, pasukan Nansouty nyerang kaping pindho, nanging ditolak.

Banjur kolom Osten-Sacken mlebu perang. Badai salju wiwit sacara periodik. Mula para prajurit banjur padha perang nganggo tabuh lan nembang, kanthi siaga bayonet, tanpa bisa nglurugi bedhil. Angin lan salju nutup mripate wong Prancis. Pertempuran kasebut diterusake kanthi sukses sing beda-beda; serangan saka sawetara diterusake dening serangan balik saka liyane. Pungkasan, prajurit Rusia ngrebut tengah desa, nanging Prancis tetep ing sisih lor. Tekan jam 4 wadyabala kavaleri Vasilchikov bisa nangkep batre 24 bedhil mungsuh.


Serangan infanteri Rusia ing perang La Rotière tanggal 1 Februari 1814 Richard Knöthel

Nanging luwih maju Rusia dihentikan dening bala bantuan Prancis. Napoleon ngirim Pasukan Pengawal Muda ing komando Ney menyang perang kanggo La Rotière. Perang kasebut brutal, La Rotière ganti tangan kaping pirang-pirang. Blucher nggawa menyang perang kanggo La Rotière Divisi Grenadier 2nd Letnan Jenderal Paskevich lan brigade Grimmer Austria, sing ana ing cadangan. Ing jam 8 bengi, Rusia lan Austria wis ngusir pengawal Prancis metu saka desa kasebut. Amarga wis kelangan pangarep-arep kanggo nyekel La Rotière, kaisar Prancis mrentahake supaya pemukiman kasebut diobong nganggo tembakan artileri kanggo nutupi mundure tentara.

Ing sisih tengen, korps Pangeran Württemberg, obah kanthi angel ing medan rawa-rawa, ngrusak perlawanan mungsuh sing wangkal, nyekel La Gibri lan Petit Mesnil. Banjur Prancis nyerang lan wiwit nyurung wong Rusia. Pangeran njaluk bantuan saka Blücher, nanging ngirim cadangan kanggo Osten-Sacken. Korps Wrede mbantu.

Wrede kang Prusia ndamel bali pasukan Marsekal Marmont, njupuk Chaumesnil dening badai lan meksa pasukan Marmont kang ringkih kanggo mundur. Napoleon pribadi teka ing sisih kiwa. Kanthi bantuan pasukan kavaleri lan tentara meriem jaran, kaisar nyoba mbenerake kahanan lan, ing cahya rembulan, nyerang La Gibri, nanging pasukane ora cukup. Dibuwang saka posisine, diubengi saka sisih kiwa dening pasukan mungsuh sing unggul, kanthi ancaman tekan mburi, pasukan Prancis wiwit mundur umum ing jam 10 bengi. Prancis mundur ing ngarep kabeh menyang Brienne, nyabrang kali. Seine. Peteng lan badai salju mandheg perang.

Wigati dicathet yen cuaca ing awal Februari ing Prancis sisih lor-wétan ala. Udan, banjur es es, angin lor sing kenceng, nggawa badai salju. Kabut nyuda visibilitas. Dadi wilayah sing rawa-rawa dadi lembab, konvoi lan artileri macet ing dalan negara, lan pasukan maju alon-alon.

Uga, amarga visibilitas sing kurang, prajurit Sekutu, utamane macem-macem Jerman saka negara bagian Rhineland (sing mentas perang kanggo Napoleon), mbukak "geni ramah" dhewe. Mulane, Tsar Alexander I dhawuh supaya prajurit Rusia dasi selendang putih ing lengen kiwa mantel. Sawetara formasi sekutu liyane ngetutake conto Rusia.

Rugi saka loro-lorone pranyata padha, kira-kira 6 ewu wong. Sajrone mundur, Prancis kudu ninggalake meh setengah saka artileri; total, Sekutu nyekel 60 nganti 70 bedhil Prancis. Tentara Prancis uga nandhang sangsara saka ewonan rekrut enom. Umume kerugian Sekutu tiba ing korps Osten-Sacken; Rusia ilang saka 3 nganti 4 ewu wong ing perang.

Kaisar Alexander I sijine insignia dhewe Ordo St. Andrew First-Disebut ing Osten-Sacken. Kaisar Austria ngirim Osten-Sacken Salib Panglima Ordo Maria Theresa.

Pertempuran La Rotière minangka keterlibatan militèr utama pisanan antarane Sekutu lan tentara Napoleon ing tanah Prancis nalika kampanye 1814, ing ngendi Prancis dikalahaké. Iki nguatake semangat Sekutu. Nanging, perang dicethakaké ana shortcomings saka tentara sekutu minangka lack saka komando terpadu ngalangi, indecision, lan kepinginan kanggo ninggalake pasukan gedhe ing cadangan (bab 70 ewu prajurit saka tentara sekutu njupuk bagéyan ing perang dhewe).

Tanggal 21 Januari (2 Februari), 1814, sawijining dewan militèr dianakaké, ing ngendi sekutu-sekutu, mbangun sukses awal, mutusaké kanggo maju ing Paris kanthi kapisah. Tentara utama sing dipimpin Schwarzenberg kudu maju ing lembah Seine, kanthi pasukan utama Napoleon ing ngarepe. Tentara Silesia Blucher pindhah ngalor menyang Paris liwat lembah Kali Marne, karo korps Prancis Marshals MacDonald lan Marmont sing lemah ing ngarepe.


Peperangan La Rotière. Napoleon, ing kepala Pengawal Muda, nyoba kanggo ngrebut maneh desa La Gibri. Ilustrasi kanggo buku dening Adolphe Thiers "История Konsulat lan kekaisaran"

Kongres Châtillon


Sajrone karya Kongres Chatillon tanggal 24 Januari (5 Februari) - 7 Maret (19), 1814, sekutu nyoba mungkasi perang kanthi tentrem, tundhuk bali Prancis menyang wates taun 1792. Operasi militèr terus. Koalisi anti-Prancis kaping enem ing kongres iki diwakili dening: Count Razumovsky (Rusia), Count Stadion (Austria), Baron Humboldt (Prusia), Lord Cathcart, Earl of Aberdeen lan Baron Stewart (Inggris). Atas jenenge Prancis, rembugan ditindakake dening de Caulaincourt.

Kongres Chatillon dumadi total luwih saka sasi, nanging ora nggawa asil apa-apa. Napoleon gelo lan nesu karo panjaluk utama Sekutu kanggo diakoni wates Prancis ing taun 1792: "Aku bungah banget karo proyek jahat sing dikirim menyang aku, mula aku nganggep aku wis ora dihormati amarga ditawakake. kita...” (saka layang kanggo Caulaincourt), - lan nesu nolak persetujuan konsep. Ing siji, Caulaincourt nyoba ing kabeh cara kanggo tundha rembugan, ngarep-arep kanggo sukses Bonaparte ing paprangan.

Ing tanggal 19 Maret, rapat pungkasan kongres dianakake, ing ngendi para wakil sekutu ngumumake mungkasi negosiasi. Cetha yen saben pihak nyalahake mungsuh amarga gagal rembugan. Kabeh diputusake dening bedhil lan bayonet ing medan perang.


Obelisk kanggo mengeti Peperangan La Rotière. Prancis
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

8 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +4
    26 Februari 2024 06:44
    "Prancis ora siap kanggo ngusir invasi skala gedhe kasebut (kira-kira 460-500 yuta prajurit ing baris pisanan mung)." Malah Napoleon ora bakal njupuk iki.
  2. +6
    26 Februari 2024 08:51
    Prancis durung siyap ngusir invasi gedhe-gedhe kasebut (kira-kira 460-500 yuta prajurit ing baris pisanan mung).
    Apa wong Tionghoa lan India wis direkrut dadi tentara?
    1. +2
      26 Februari 2024 09:44
      (kira-kira 460–500 yuta prajurit ing baris pisanan piyambak).
      Ketoke, iki minangka panggunaan klon pisanan ing sejarah militer donya.
  3. +2
    26 Februari 2024 11:08
    Napoleon gelo lan nesu karo panjaluk utama Sekutu kanggo diakoni wates Prancis ing taun 1792: "Aku bungah banget karo proyek jahat sing dikirimi aku, mula aku nganggep aku wis ora dihormati amarga ditawakake. kita...” ///

    Bener, prilaku Napoleon sing aneh. Sacara strategis, wektu iku dheweke wis ngontrol kabeh. Iki mung bisa diterangake kanthi kasunyatan manawa dheweke wis ngerti babagan rencana koalisi kanggo nasibe dhewe. Kenging menapa nasibipun panguwasa Eropa wingi? Dadi aku mutusake kanggo perang nganti pungkasan ing kahanan sing ora duwe pengarep-arep.
    1. 0
      28 Februari 2024 00:55
      Paling kamungkinan alesan iki arrogance ngédap lan wuta iman ing lintang, elinga apa kang mengko marang jenderal nalika padha nimbali kanggo nyerah, kita bakal ngalahake kabeh siji-siji, tanpa gati kanggo sumber daya lan kabisan Prancis, lan malah. "100 dina" dheweke minangka puncak saka wangkal sing sempit lan ora liya, ora ana jenius militer sing bisa nulungi dheweke, sanajan menang ing Waterloo, dheweke bakal kalah, aneh yen karo kabeh kecerdasan dheweke ora bisa ngerti iki.
  4. Bai
    0
    26 Februari 2024 18:47
    1.
    udakara 460–500 yuta prajurit ing baris pisanan piyambak

    Iki wis ngandika.
    2.
    Ing sisih tengen korps Pangeran Württemberg, obah kanthi angel ing wilayah rawa-rawa, ngrusak perlawanan mungsuh sing wangkal, nyekel La Gibri lan Petit Mesnil. Banjur Prancis nyerang lan wiwit nyurung wong Rusia. Pangeran njaluk tulung marang Blucher,

    Apa pangeran Rusia?
    1. 0
      26 Februari 2024 20:34
      Pangeran Württemberg ngladeni Rusia.
  5. 0
    27 Februari 2024 13:27
    Iku kabeh amarga saka perbudakan ing Rusia, kang dibusak mung ing 1861
    yen mung - ya yen mung
    cuirass palsu biasa 3 mm nglukis, bobot 12 kg - dianakaké 35 gram peluru
    lan nyuda kerugian sajrone taktik linear kanthi 40%
    Miturut cara, cuirass bobot 5-6 kg wis dianggep abot
    saiki kendaraan lapis baja bobote 18 kg - iku normal, dudu Voin-KM ing 35 kg

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"