Ekspedisi menyang leluhur. Papyrus - Hadiah saka Nil

63
Ekspedisi menyang leluhur. Papyrus - Hadiah saka Nil
Preparation saka papirus lan Weaving saka kloso ing dicet bas-relief saka kuburan Puemra. Kerajaan Anyar, kira-kira abad kaping XNUMX SM e. Metropolitan Museum of Art, New York


- Ngendi sampeyan tuwuh?
Papirus dhuwur?
- Aku ing Ethiopia sing cerah
Tambah!
Aku kejiret karo angin
Ing rawa-rawa Sisilia,
Where kanggo sunbathe lan nglangi
Lilis!
- Sapa sedulurmu?
Apa papirus dhuwur?
- Aku teka saka Bandulan padha
Kanthi sedge! godhongku
Sutra lan rata,
Ing jaman kuna
Padha Cut menyang ngudani
Ditempelake ing gulungan
Garing saka kelembapan
Kanggo nggunakake
Tinimbang kertas.

Yunna Moritz

Teknologi jaman biyen. Mesir lan sawijining sejarah tansah nggugah kapentingan gedhe antarane VO readership, lan iku cetha kok iki supaya. 27 abad sajarah peradaban Mesir ora guyon. Ing kene, contone, ana artikel anyar babagan musik Mesir Kuno. Aku wong pancene disenengi iku, senadyan sawetara "kasar", nanging sing ora duwe. VO lan materi babagan kosmetik lan wanita "nyenengake" wanita Mesir lan Mesir dijanjekake marang para pamirsa wanita. Lan kerjane terus maju, sanajan ora cepet kaya sing dikarepake. Nanging nalika lagi ditulis, kita nggawa menyang manungsa waé saka maca crita bab materi tanpa kang kabeh sajarah Mesir Kuna bakal mung mokal - bab papirus, kang Mesir mangan, nggawe prau, anyaman tali, tali lan malah. sandal. Nanging sing paling penting yaiku nggawe materi sing ditulis lan ngganti kertas kanggo dheweke. Kajaba iku, materi iki murah (jumlah papirus sing akeh ditemokake nalika penggalian ing TPA kuna, sing nuduhake yen dheweke ora ngurus, kaya sing saiki ora ngurus kertas nulis). Lan dina iki kita bakal kenal karo sejarah "proto-kertas" iki ...



Tembung papirus dhewe nuduhake bahan tulisan sing diciptakake dening wong Mesir kuno lan tanduran sing digawe. Penggalian kuburan ing Saqqara wis nemokake gulungan papirus paling wiwitan sing dikenal, wiwit sekitar 2900 SM. Nanging, papirus terus digunakake nganti abad kaping XNUMX Masehi, sanajan kertas, diciptakake ing China, wiwit digunakake ing jagad Arab wis ana ing abad kaping XNUMX Masehi. e.

Ing Mesir kuna, teks bisa ditulis ing papirus ing hieroglif, aksara hieratik, utawa aksara demotik, lan papirus banjur digunakake ing dokumen Yunani, Koptik, Latin, Aram, lan Arab. Sing nggumunake, gulungan papirus diprodhuksi kanthi cara sing meh padha sajrone sejarah kira-kira 4000 taun, yaiku, teknik teknologi tetep ora owah.

Jeneng botani tanduran papirus yaiku Cyperus papyrus, sing artine kalebu kulawarga sedge gedhe. Saiki tanduran iki ora tuwuh maneh ing Lembah Nil Mesir, nanging umume ditampa manawa ing jaman kuna wis umum banget kanggo wilayah iki, kaya reeds kita. Apa sebabé papirus tuwuh ing pinggir Kali Nil? Alesané prasaja: ngonsumsi akèh banyu. Banyu lan nutrisi diangkut saka oyod liwat sistem bundelan fibrovaskular longitudinal nganti batang segitiga sing kandel lan tapering kanthi diameter kira-kira 5-8 cm ing pangkal menyang endhas kembang utawa umbel sing amba kanthi dhuwur udakara 4 meter. Kulit ijo sing atos saka batang papirus ngubengi empulur putih, sing mbentuk godhong papirus. Inti kasusun saka bundel fibrovaskular selulosa kayu keras lan sel parenkim kosong kanthi tembok selulosa sing diisi hawa lan menehi daya apung batang. Lembaran papirus sing isih urip nganti saiki nduweni struktur silang lan dumadi saka rong lapisan sing dumunung jejeg. Sayange, ora didokumentasikake dening wong Mesir kuno, mula para ilmuwan modern kudu nyipta maneh teknologi produksi papirus.


Ngukur dhuwur papirus sing tuwuh ing Lembah Hula. Israel, 1930-an

Nanging, ora kabeh sedhih ing kene, amarga ana katrangan babagan nggawe papirus kagungane naturalis Romawi Pliny the Elder. Iki diwiwiti kira-kira taun 77-79 Masehi, nanging sawetara aspek proses mbukak kanggo interpretasi, sanajan eksperimen modern ing papirus, uga studi kimia lan radiografi saka conto sing isih ana, wis nyebabake kesimpulan sing cukup ngyakinake babagan carane wong Mesir kuna. digawe papirus sampeyan.

Sawise tanduran dipanen, batang sing isih ijo dipotong dadi potongan 20-48 cm (dawa maksimal padha karo dhuwur maksimal gulungan papirus), sawise kulit njaba tanduran dicopot. Strip tipis inti dipikolehi kanthi nglereni inti kanthi dawa utawa misahake saka inti kanthi jarum tipis, kaya nalika ngeculake gulungan, saka lapisan njaba menyang tengah. Eksperimen modern wis nuduhake manawa cara kasebut bisa ditindakake, nanging butuh katrampilan sing apik kanggo entuk jalur sing tipis lan seragam. Lembaran individu dibentuk kanthi nyelehake jalur ing jejere saben liyane, pisanan ing siji lapisan vertikal lan banjur ing lapisan horisontal kapindho.

Umume ditampa yen ora ana lem sing digunakake, nanging nggarap strip papirus sing teles utawa wis direndhem ing banyu Nil ngasilake adhesi sing luwih apik ing antarane lapisan kasebut. Temenan, papirus ngetokake jus sing nduweni sifat adesif. Sawetara peneliti modern nemokake yen mencet sadurunge pangatusan penting kanggo pembentukan lembaran. Pliny uga nyatakake yen lembaran kasebut dipencet bebarengan lan banjur garing ing srengenge; nanging cara sing tepat kanggo mencet lan garing dening wong Mesir isih durung dingerteni.


Papirus saka arsip Zeno, administrator ing Fayum. Kira-kira abad kaping 3 SM. e. Museum Arkeologi Nasional, Athena

Lembaran papirus sing wis rampung banjur digulung dadi gulungan, sing dumadi saka lembaran individu. Kadhangkala lembaran papirus kanthi prasasti sing wis digawe ditambahake ing gulungan sadurunge utawa ditempelake kanggo nggawe gulungan anyar. Papirus tansah dilipat kanthi inti vertikal madhep metu amarga kecenderungan alami godhong kanggo mlengkung ing arah kasebut; Prasasti lan ilustrasi ing gulungan papirus biasane ana ing sisih horisontal lembaran. Juru tulis nulis teks ing papirus nganggo tinta ireng lan abang. Tinta ireng ngandhut pigmen adhedhasar batu bara, yaiku jelaga biasa. Tinta abang biasane dadi oksida wesi abang (oksida wesi anhidrat) utawa oker abang (oksida wesi terhidrasi). Nanging palet artis, sing digunakake kanggo ilustrasi ing papirus, luwih cerah lan bisa ngemot pirang-pirang warna. Pemulih lan sarjana wis nemokake akeh variasi ing pigmen sing digunakake kanggo palet warna Mesir, nanging werna sing umum digunakake yaiku putih, digawe saka kalsium karbonat utawa kalsium sulfat; biru - silikat tembaga, yaiku pigmen sintetik paling awal, uga disebut biru Mesir; ijo uga silikat, disebut frit ijo, padha karo pigmen biru Mesir utawa ijo adhedhasar tembaga klorida; kuning - salah siji ocher kuning utawa orpiment; pigmen abang, kadhangkala oranye-abang disebut realgar, saliyane abang saka wesi oksida utawa oker. Nada coklat dijupuk saka wesi oksida utawa oker. Analisa luwih sithik wis ditindakake kanggo ngenali pigmen Mesir sing ngiket amarga sawetara alasan. Sing paling penting yaiku angel kanggo ngevaluasi spesimen kuno lan perlu kanggo analisis ngrusak artefak terkenal, amarga sing paling cilik bisa larang banget.


"Stroker" kanggo papirus. Para ahli Torèt Mesir kuna nggunakaké piranti-piranti kuwi kanggo ngalusaké permukaan sing ora rata saka lembaran papirus sing seger. Lembaran kasebut dadi luwih mengkilat lan ora nyerep tinta, nggawe tulisan luwih gampang diwaca. Metropolitan Museum of Art, New York

Nanging, conto sing dianalisis nuduhake manawa binder sing paling umum yaiku permen akasia, sawetara jinis sing asli saka Mesir, sanajan ora umum banget. Gum tragacanth minangka pengikat sing kurang umum. Seniman Mesir nggunakake sikat sing digawe saka buluh kanthi pucuk sing dikunyah kanggo misahake dadi serat.


"Papirus Rylands". Pustaka John Rylands. CARA. Mburu. Katalog Papirus Yunani ing Volume I Perpustakaan John Rylands (Universitas Manchester, 1911), Manchester

Apa wae, papirus sing mentas digawe beda karo sing kuna utamane ing warna - papirus kuno luwih peteng. Faktor sing nyumbang kanggo peteng papirus kalebu tuwa alami saka materi, kontak karo zat ing lingkungan kuburan, pengawetan ing koleksi pribadi lan museum, kalebu nggunakake adhesives restorasi modern. Werna lan kekandelan papirus uga kena pengaruh: wis ditemokake yen papirus sing luwih kandel luwih peteng tinimbang sing tipis. Papirus sing overexposed kanggo radiation UV dadi gampang rentan kanggo bosok lan asring mung dadi bledug.

Kajaba iku, cat buram sing digunakake ing papirus kerep ngalami flaking amarga bahan pengikat garing utawa minangka basis papirus dadi kurang stabil kanthi struktur. Amarga masalah kasebut, papirus sing wis lolos saka pangolahan sing ngrusak lan disimpen ing kahanan sing aman bisa dilestarekake kanthi apik, utamane nalika kita ngomong babagan bahan organik sing umure pirang-pirang ewu taun.


Papirus Hekanakht*. Metropolitan Museum of Art, New York

Menarik yen studi fisik lan kimia papirus, sing ditindakake ing taun 80-an ing abad pungkasan ing Sekolah Teknis Tinggi Swiss, mbuktekake manawa tingkat pengawetan papirus akehe gegayutan karo kandungan lignin. Sing luwih akeh, papirus sing luwih kuat lan luwih awet. Lan peteng papirus uga digandhengake karo - lignin dadi peteng sajrone wektu. Nanging sing paling menarik yaiku riset nuduhake yen sadurunge taun 350-an SM. e. pati ditemokake ing papirus - ketoke, iki digunakake kanggo nggawe tempel sing digunakake kanggo lem lembaran papirus bebarengan. Nanging sakperangan alesan padha mandheg nggunakake ing abad sakteruse. Sampeyan bakal mikir wong Mesir wis entek glepung (mung guyon!). Dadi yen wong Mesir ora duwe papirus, kita ora bakal ngerti setengah babagan apa sing kita ngerti babagan peradabane saiki.

* Hekanakht asli saka Thebes (Luxor modern) ing wiwitan Dinasti kaping 1921. Surat lan laporan sing ditulis dening Hekanakht lan siji utawa luwih juru tulis ing lembaran papirus ditemokake dening arkeolog museum Herbert E. Winlock nalika penggalian taun 1922-XNUMX ing makam Mesekh. Dokumen kasebut - sawetara isih dilipat, diikat lan disegel nalika ditemokake - nyedhiyakake wawasan unik babagan urusan rumah tangga lan finansial saka kulawarga kelas menengah rata-rata sing urip meh patang ewu taun kepungkur. Ing ngarep saka papirus teks mbokmenawa ditulis dening Hekanakht piyambak, ing kolom saka tengen ngiwa ing aksara hieratic ing tinta ireng. Layang kasebut ditujokake marang kulawargane Hekanakht, yaiku wong sing jenenge Merisu, sing dadi manajer tanggung jawab kanggo fungsi rumah tangga nalika Hekanakht ora ana. Ing layang kasebut, Hekanakht mènèhi prentah supaya ngirim wong loro (Nakht, bisa uga dadi wakilé Merisu, lan Sinebniut, abdi liyané) kanggo nyéwa tanah ing panggonan sing diarani Perhaa. Dheweke menehi jeneng sewa kanggo tanah sing sadurunge disewakake lan menehi instruksi babagan pembayaran menyang Nakht nalika lelungan menyang Perhaa.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

63 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +5
    25 Februari 2024 05:42
    Saben wong nulis ing materi sing ana ing tangan. Ing Mesir, papirus digunakake kanggo nulis, wong Sumeria (dudu sing sampeyan pikirake) nglirik) nulis ing tablet lempung, lan ing basa Rusia nggunakake kulit birch. Nanging sing menarik yaiku yen sampeyan nglacak etimologi tembung "kertas", banjur ing sawetara basa kasebut nduweni oyod sing padha karo papirus: "kertas". Tembung "kertas" teka ing basa Rusia saka basa Latin "bombacium"
    1. +1
      29 Februari 2024 16:42
      Kutipan: Wong Walanda Michel
      Saben wong nulis ing materi sing ana ing tangan. Ing Mesir padha nggunakake papirus kanggo nulis, wong Sumeria (dudu sing langsung sampeyan pikirake) nulis ing tablet lempung, lan ing basa Rusia nggunakake kulit birch.

      Mung siji titik sing menarik. Kulit birch bisa dipikolehi kanthi cara sing paling dhasar - kanthi ngupas wit birch.
      Umumé, tablet lempung ora angel digawe. Nanging nggawe papirus minangka proses manufaktur sing luwih serius. Sampeyan kudu mikir babagan iki. Mangkene maksudku - Kali Nil ngemot lempung sing akeh banget. Lempung Nil minangka produk pelapukan sing digawa Kali Nil saka pagunungan Ethiopia menyang Mesir. Lempung disimpen ing bank-bank ing antarane Pleistocene Muda lan saiki, nalika Kali Nil kebanjiran. Akibaté, endapan bisa disimpen adoh saka aliran kali saiki, uga ing dhataran kali saiki.
      Pitakonan yaiku: kenapa wong Mesir nggunakake lempung saben-saben, nanging ora kanggo nggawe tablet lempung, kayata sing, minangka sejarawan njamin kita, kabeh jinis Babil lan Sumeria nggawe kabeh puisi lan crita, sing banjur diklumpukake ing perpustakaan gedhe. ?
      1. +1
        29 Februari 2024 17:44
        Kutipan saka Seal
        Pitakonan yaiku: kenapa wong Mesir tansah nggunakake lempung, nanging ora kanggo nggawe tablet lempung?

        Hard kanggo ngomong. Mbok papirus luwih cocog karo dheweke. Sampeyan bisa nulis teks luwih akeh tinimbang ing tablet lempung, luwih gampang kanggo nulis, lan luwih trep kanggo nyimpen. Mbokmenawa mangkono
  2. +3
    25 Februari 2024 05:59
    Apa sampeyan nulis saka tengen ngiwa? Aku malah ora ngerti (lan aku kelalen) Iku ora trep. Mungkin juru tulis pisanan kiwa?
    1. +3
      25 Februari 2024 06:24
      sugeng enjang!
      Kutipan: tlauicol
      Apa sampeyan nulis saka tengen ngiwa? Aku malah ora ngerti (lan aku kelalen) Iku ora trep. Mungkin juru tulis pisanan kiwa?

      Iku penasaran sing pisanan "Cina" sing wiwit nulis saka ndhuwur kanggo ngisor!!!
      Nanging ana uga gaya nulis teks ing "furrow", nalika nulis pisanan saka kiwa menyang tengen, banjur (baris ing ngisor) saka tengen ngiwa, etc.
      Mbokmenawa mung bab pakulinan. Iku kaya ngocok sendok ing gelas, kanggoku luwih trep karo arah jarum jam, kanggo wong liya, sebaliknya!
      1. +3
        25 Februari 2024 06:49
        Saiki aku mikir, nanging "panulis" pisanan "dipahat" ing kayu utawa watu. Ing kasus iki, ora masalah ing urutan apa sampeyan "nulis". Aja nulis, nanging nggambarake, amarga padha hieroglif padha (iki gambar simplified).
        1. +1
          25 Februari 2024 10:04
          Iku menarik yen wong Tionghoa dhewe, ing Tao Te Ching sing padha, lan sumber liyane, ngaku yen huruf sing pisanan diikat ... Tandha-tandhane ora ditulis babar pisan, nanging dirajut ing tali.

          Karakter 契 saiki tegese "kontrak, dokumen" lan nduweni makna kuno "tali karo knot", dene tandha kasebut minangka turunan saka 丯, sing tegese "takik ing tongkat"

          Ing jaman kuna, Bao Xi minangka panguwasa (wang) saka Kakaisaran Langit. ... Adhedhasar iki, ing wiwitan dheweke nyipta wolung trigram supaya bisa nembus kabecikan roh sing madhangi lan nggolongake (ngklasifikasi) hakekat sepuluh ewu perkara. Dheweke nggawe simpul ing tali (tulisan simpul), nenun jala lan snares kanggo mburu lan iwak.

          Ayo wong wiwit nenun knots maneh lan digunakake tinimbang nulis.

          Nalika Fu Xi dadi panguwasa Universe, dheweke dadi sing pertama nggawe wolung trigram, lan Shen Nong nggunakake knot ing tali kanggo kabutuhan ngatur lan ngirim pesenan.
          1. +3
            25 Februari 2024 13:43
            Hello perusahaan jujur.
            Aku wani ngomong yen tulisan sing paling wiwitan ana lekukan ing wit. Ing tingkat "go kene", "aja menyang kene - salju bakal teka ing sirah, iku bakal ala banget."
            1. +5
              25 Februari 2024 13:55
              - Intine, Efrem Polikarpovich, yaiku ing karyaku, aku pengin nemokake tembung sing sadurunge! Tembung sing wiwitane para leluhur kanggo nyebut maskulinitas. Ya, sampeyan ndeleng, dheweke ora bisa meneng babagan sisih urip iki! Kode Hukum kasebut kanthi tegas nyatakake: yen wong lanang ngenyek wong wadon (aku duwe, padha ngomong, hubungan intim karo sampeyan), dheweke kudu njawab kanggo rudo pekso. Nanging amarga dheweke ngina dheweke, tegese dheweke nelpon dheweke! Isih, senjata utama kejahatan ... Miturut cara, artikel kasebut saka abad kaping rolas ... Durung ana mambu Tatar ...

              ......................................

              - Sing paling tuwa yaiku seprapat pisanan abad kaping sepuluh. Ing wadhah lempung saka gundukan kuburan Gnezdovo. Nanging mung siji tembung ...

              - Apa tembung?

              - "Gorukhshcha." Nanging, sawetara maca: "gorushna." Loro huruf wis digabung, dadi angel kanggo ngadili sapa sing bener ...

              - Kepiye babagan terjemahan?

              - "Mustard." Utawa "mustard" ...

              ..................................

              "Singkatnya," ujare Efraim kanthi tegas. - Iki ora mustar lan iki ora Gorukh. Iki, Arkasha, persis sing sampeyan goleki ...

              - Kenapa? - dheweke bledosan kaget.

              - Inggih, sampeyan ngandika dhewe! Prasasti Rusia pisanan. Iki digawe kaya ngono lan karo apa wae. Siji tembung. Dheweke ora bisa nerjemahake. Nah, tembung apa liyane sing bisa sampeyan tulis kaya ngono lan apa wae?
        2. 0
          28 Februari 2024 23:40
          Quote: Kote Pane Kokhanka
          Saiki aku mikir, nanging "panulis" pisanan "dipahat" ing kayu utawa watu. Ing kasus iki, ora masalah ing urutan apa sampeyan "nulis".

          Yen kita nganggep yen ngatasi materi mbutuhake tangan loro, mula ana bedane. Sampeyan nyekel pemotong / pahat nganggo tangan kiwa, lan pahat nganggo tangan tengen. Banjur sing tengen nyamar teks yen sampeyan nulis saka kiwa nengen utawa saka ngisor menyang ndhuwur. Wong Tionghoa nyekel sikat kanthi ajiné, ujung tulisan nempel mudhun lan jempol munggah, sing uga nemtokake arah nulis. Temenan, arah saka kiwa menyang tengen mung bisa yen mung ana siji tangan nulis, lan proses nulis gampang lan ora mbutuhake akeh gaweyan. wong kiwa. Iku angel ngerti saiki carane iki rampung ing jaman kuna.
      2. +6
        25 Februari 2024 07:03
        Ndhuwur nganti ngisor uga apik. Nanging ing nalisir, sampeyan bakal smear tinta.
        Wong Sumeria uga pisanan nulis saka tengen ngiwa, banjur padha mikir lan mikir (saperangan ewu taun) lan wiwit nulis saka kiwa menyang tengen, supaya ora smear lempung.
      3. +3
        25 Februari 2024 09:55
        sing pisanan "Cina" sing wiwit nulis saka ndhuwur kanggo ngisor!

        Iki mung bisa dingerteni. Karakter Cina pisanan sing kita kenal saka Dinasti Shang ditulis ing balung. Kewan pundhak utawa cangkang kura-kura. Nanging luwih lanjut - ing piring pring. Lan ing kene materi kasebut dhewe ndhikte arah surat kasebut.
    2. +4
      25 Februari 2024 06:58
      Kutipan: tlauicol
      Apa sampeyan nulis saka tengen ngiwa? Aku malah ora ngerti (lan aku kelalen) Iku ora trep. Mungkin juru tulis pisanan kiwa?

      Kaya sing dikarepake. Lan saka ndhuwur nganti ngisor uga. Yen tokoh katon ing sisih tengen, iku perlu kanggo maca saka kiwa menyang tengen lan kosok balene. Ing endi angka kasebut diuripake "ing kono padha maca." Nanging iki hieroglif. Aku ora bisa ngomong apa-apa bab hieratic lan demotic
  3. +4
    25 Februari 2024 08:07
    Papirus minangka hadiah saka Kali Nil.

    lan perkamen iku peparingé Perkamen.

    Thanks kanggo artikel, Vyacheslav Olegovich! hi
  4. +5
    25 Februari 2024 09:15
    Sawetara peneliti modern nemokake yen mencet sadurunge pangatusan penting kanggo pembentukan lembaran

    peneliti Inggris?
    Cetha kanggo sapa wae yen ora ana gunane kanggo mencet lembaran garing, bakal ambruk tanpa microbond serat.
  5. +4
    25 Februari 2024 09:34
    Pentinge alang-alang kanggo Mesir uga dituduhake kanthi jeneng firaun miturut Nesut-biti, sing saiki diinterpretasikake minangka jeneng tahta. Simbol saka rong tanah ...
    1. +5
      25 Februari 2024 15:46
      Kutipan saka paul3390
      Pentinge alang-alang kanggo Mesir uga dituduhake kanthi jeneng firaun miturut Nesut-biti, sing saiki diinterpretasikake minangka jeneng tahta. Simbol saka rong tanah ...

      Paulus! Topi - Aku ora ngerti. Sanajan aku ngerti akeh babagan Mesir.
      1. +1
        25 Februari 2024 17:18
        Ya, aku mung maca monograf sapisan, ing ngendi wong nyoba verifikasi dhaptar firaun dening Nebti, Nes-Biti lan jeneng Horus.. Piye wae dheweke ora sukses kanthi yakin. Utamane yen kita umume ora ngerti kenapa dheweke duwe limang jeneng, lan endi sing digunakake ing kahanan apa ...
        1. +1
          25 Februari 2024 18:00
          Kutipan saka paul3390
          Piye wae dheweke ora bisa nindakake kanthi yakin.

          Ana papirus ing ngendi jeneng kasebut diwenehi. Lan aku malah mikir babagan nulis babagan iki. Nanging ana tenan akeh kangelan.
          1. +1
            25 Februari 2024 18:18
            Apa ana dhaptar ing ngendi saben wong dijenengi paling ora telung jeneng? Piye wae aku liwati .. Iki bakal dadi menarik banget ..
            1. +2
              25 Februari 2024 18:31
              Kutipan saka paul3390
              menarik..

              Aku ketemu ... Aku kudu nggoleki maneh.
  6. +5
    25 Februari 2024 12:59
    Artikel sing apik sing nerangake carane lembaran papirus digawe saka batang lan dudu godhong tipis sing dawa kaya sing dakkarepake. Ana uga tanduran papirus sing tuwuh ing pot ing Italia, nanging cilik lan aku durung nate ndeleng ing njaba. Aku uga duwe bab 50 papyri apik dipigura tuku ing lelangan akeh taun kepungkur, nanging aku sangsi apa padha tenan kuna, sanajan padha katon apik dipigura.
    1. +3
      25 Februari 2024 15:50
      Kutipan saka: Semovente7534
      udakara 50 papirus ing pigura sing apik,

      sugeng sonten Sampeyan bisa meri. Contone, aku seneng banget "gambar" iki. Nanging...Nanging, sayangé, iki remake. Papirus iku alam lan saiki thukul ing Sisilia. Nanging gambar ora digambar, dicap. Aku tau menehi bojoku sarcophagus krasan kanggo ibu, sing aku dicet dhewe - kothak kanggo dering lan anting-anting. Kanca nggawa ... persis padha saka Mesir. Lan apa? Milikku dadi luwih apik lan katon luwih nyata!
      1. +3
        25 Februari 2024 19:14
        Aku kudu matur nuwun kanggo artikel iki amarga ngelingake yen aku duwe kabeh papirus iki amarga aku wis dikunci ing kothak gedhe kanggo taun lan aku mung duwe loro paling gedhe ing meja kaca. Banjur bener mung ing Sisilia, ing kutha Syracuse, papirus ditemokake lan diproses, mung panggonan ing Eropah. Ya, ana iklim sing apik banget ing kana, nanging aku ora ngerti kabar iki.
        1. +1
          29 Februari 2024 16:30
          Kutipan saka: Semovente7534
          Ya, ana iklim sing apik banget ing kana, nanging aku ora ngerti kabar iki.
          Ing ngisor komentar sampeyan ana argumen babagan kenapa papirus ilang ing Mesir dhewe. Lan kita tekan konsensus - kita mutusake amarga iki
          Nalika digali, papirus ora ngidinke Frost, lan Kali Nil beku kaping pindho ing taun 1010 lan ing 1709, tanggal pisanan bertepatan karo pungkasane ekspor massal layar saka Mesir, lan ketoke impetus kanggo produksi kertas yaiku mundhut teknologi, saiki. papirus diprodhuksi kanggo tujuan wisata saka thickets dibalèkaké nggunakake teknologi dibalèkaké.

          Aku percaya yen ing Sisilia bakal luwih adhem tinimbang ing Mesir.
          1. 0
            29 Februari 2024 18:36
            Matur nuwun kanggo klarifikasi, ya, aku mikir yen papirus saiki kabeh digawe kanggo didol kanggo turis, banjur ing Sisilia luwih adhem tinimbang ing Mesir, nanging iki ing kuotasi amarga ing Sisilia iklim entheng ing musim dingin lan anget ing musim semi, musim panas. lan Autumn.
  7. +1
    25 Februari 2024 13:36
    Yagene papirus sing padha ora tuwuh ing Lembah Nil saiki?
    1. +4
      25 Februari 2024 13:57
      Saiki ana wong Arab sing tuwuh, ora ana papan kanggo papirus ... belay
    2. +2
      25 Februari 2024 18:00
      Kutipan: Carmela
      Yagene papirus sing padha ora tuwuh ing Lembah Nil saiki?

      ora ngerti. Iki kudu takon spesialis ing tetanduran tropis.
  8. +6
    25 Februari 2024 14:44
    Saiki tanduran iki ora thukul maneh ing Lembah Nil Mesir.

    Iku ora bener, iku tuwuh. Mesthi, ora kaya ing jaman Mesir Kuna, nanging yen sampeyan pengin, sampeyan bisa nemokake grumbulan sing prayoga. Ing foto - grumbulan papirus ing Delta Nil. Ora adoh saka pelabuhan Dumyat, kira-kira kilometer 30. Kualitas, mesthi, ora apik banget, nanging aku njaluk ngapura - isih film. Vyacheslav Olegovich, sampeyan bisa nggunakake foto.
    1. +4
      25 Februari 2024 16:42
      Ya tansaya tuwuh, nanging iki reklamasi modern, anyar-anyar iki, aku ngerti saka kuliahe Egyptologists, nanging nalika ilang lan ora ngerti apa sebabe, aku uga curiga marang wong Arab, nanging wong Arab ora disalahake. padha diprodhuksi lan nulis Al Qur'an ing, lan diekspor kabeh cara kanggo Vatikan. Nalika digali, papirus ora ngidinke Frost, lan Kali Nil beku kaping pindho ing taun 1010 lan ing 1709, tanggal pisanan bertepatan karo pungkasane ekspor massal layar saka Mesir, lan ketoke impetus kanggo produksi kertas yaiku mundhut teknologi, saiki. papirus diprodhuksi kanggo tujuan wisata saka thickets dibalèkaké nggunakake teknologi dibalèkaké.
      1. +3
        25 Februari 2024 19:44
        Ya, iku akeh, nanging iki modern, reklamasi anyar

        Foto-foto kasebut ora nuduhake reklamasi modern, nanging papirus "liar", sing ditemokake ing Delta Nil dening ahli botani Mesir Mamdouh Salem Serag ing taun 2000.
        Kali Nil beku kaping pindho ing taun 1010 lan 1709

        Lan ing 829 uga. Nanging, wiwit taun 1820, papirus ditemokake ing Delta Nil; iki diterangake dening garwane arkeolog Prusia Minutoli sajrone ekspedisi Mesir.
        Saiki, versi utama ilang papirus ing Delta Nil yaiku aktivitas manungsa lan owah-owahan iklim.
    2. +3
      25 Februari 2024 18:01
      Kutipan saka Decembrist
      Sampeyan bisa nggunakake foto.

      Matur suwun!
  9. +2
    25 Februari 2024 17:46
    Saiki tanduran iki ora thukul maneh ing Lembah Nil Mesir.

    Ngukur dhuwur papirus sing tuwuh ing Lembah Hula. Israel, 1930-an
    Tegese, wong Mesir wis ora duwe, nanging wong Yahudi duwe? "Apa ora ana anti-Semitisme ing kene?!" Lan Israel ing taun 1930-an keren. Ora, tenan.
    1. +3
      25 Februari 2024 18:03
      Kutipan saka: bk0010
      Lan Israel ing taun 1930-an keren.

      Iki caption ing ngisor foto.
      1. +1
        25 Februari 2024 21:11
        Kutipan saka kaliber
        Iki caption ing ngisor foto.
        Dheweke mbokmenawa wedi nulis "Palestina."
  10. +3
    25 Februari 2024 18:28
    Thanks kanggo penulis!
    Aku anyar kanggo VO. Nanging ing mratelakake panemume dhewe, Vyacheslav Olegovich wis macem-macem luwih akeh saka pituduh saka sembarang penulis liyane.
    Materi dheweke, pendapat pribadi, kurang rinci. Nanging dadi menarik! Lan kadhangkala nyurung sampeyan kanggo nggoleki kanthi luwih rinci.
    Iki kanggo opo...
    Popularisasi apik ora amarga kabeh informasi dikumpulake, disiapake, disusun lan diterbitake, nanging amarga apa sing diklumpukake, disiapake lan diterbitake gampang lan menarik kanggo diwaca. Lan isih ana ruang kanggo panelusuran independen, lan apa sing kudu ditemokake. Kadang, apa maneh kanggo elinga. Phew... Sanalika sawise maca lan tanpa mikir.
    1. +4
      25 Februari 2024 18:37
      Kutipan saka Fangaro
      pendapat pribadi, banget rodok olo ing elaborasi.

      Mulane padha nyerah amarga iki dudu quintessence informasi sing diuji wektu saka akeh wong, nanging pendapat pribadi lan pertimbangan siji wong. Nanging, kanthi cara iki, mulane bahan kasebut menarik. Sampeyan bisa mbandhingake karo pengalaman pribadi sampeyan ...
      Kutipan saka Fangaro
      Lan isih ana ruang kanggo panelusuran independen, lan apa sing kudu ditemokake. Kadang, apa maneh kanggo ngelingi. Phew... Sanalika sawise maca lan tanpa mikir.

      Nanging sampeyan uga ngerteni iki kanthi bener. Wong modern tenggelam ing segara informasi. Lan ora perlu mbantu dheweke "klelep" luwih akeh. Lan kita kudu nulungi dheweke nglangi, yen dheweke pengin, utawa ... katon saka pesisir lan goyangake awake dhewe lan nerusake. Iki jaman. Aku elinga nalika sekolah mulang kabeh pitung perang salib. Lan ana kertu kanggo kabeh pitu. Banjur isih ana telu, lan saiki mung ana loro: 1 lan 4 ...
      1. +1
        26 Februari 2024 09:39
        "Wong modern tenggelam ing segara informasi, lan ora perlu nulungi dheweke "klelep" luwih akeh.

        Dheweke tenggelam, bener, nanging ora amarga dheweke ngerti luwih saka leluhure.

        Aku ora mikir manawa wong modern ngerti, rata-rata, luwih saka sawetara pendhudhuk alas kuno - nanging informasi kasebut beda.

        Penghuni alas kuno kudu ngerti akeh perkara supaya bisa urip - saka jinis tetuwuhan lan kewan sing roh kudu diremehake ing saben kasus tartamtu (informasi iki uga dianggep penting). Sing ngerti sethithik ora urip suwe, mangan suket lan kayak sing salah.

        Pendhudhuk modern ngundhuh informasi petabyte sing padha, nanging umume ora ana gunane.

        IMHO, mula mratelakake panemume akeh banget informasi - pancen akeh banget, yen sampeyan nganggep ora perlu.

        Kanggo urip ing kutha modern, sampeyan kudu ngerti papat aturan aritmetika, kemampuan ngetung persentase, kemampuan nulis nggunakake Word lan aturan dalan (dasar).

        Ora sepira. Liyane ora informasi penting lan ana akeh.
        1. +1
          26 Februari 2024 11:57
          Kutipan: S.Z.
          nanging ora amarga dheweke ngerti luwih saka leluhure.

          ya wis. Umume, kita ora butuh informasi. Nanging kudu nampa iku tetep!
          1. 0
            26 Februari 2024 12:37
            Yen ana pikiran, butuh panganan :)

            Aku wis duwe pakulinan maca wiwit cilik, lan yen rampung maca buku lan durung nemokake liyane, aku rumangsa ora nyaman. Mungkin iki sawetara jinis kelainan mental. :)
            1. +2
              26 Februari 2024 20:25
              Kutipan: S.Z.
              Mungkin iki sawetara jinis kelainan mental. :)

              Intelligence umume jinis kelainan mental. Anané iku naluri, nanging kita wis dipindhah adoh saka wong-wong mau, lan uga wis ora rampung nyoto. Kesimpulane jelas...
              1. +1
                27 Februari 2024 08:28
                Kutipan saka kaliber
                Intelligence umume jinis kelainan mental. Anané iku naluri, nanging kita wis dipindhah adoh saka wong-wong mau, lan uga wis ora rampung nyoto. Kesimpulane jelas...


                Dheweke durung rampung ninggalake, dheweke isih nglairake anak, sanajan luwih sithik.

                Lan dheweke ora dadi cerdas - intelijen apa sing ana ...

                IMHO, alesan kurang kontak karo intelijen asing yaiku kekurangan intelijen kita. Ora dewasa...
  11. +3
    25 Februari 2024 18:41
    Kutipan saka kaliber
    Kutipan saka Fangaro
    pendapat pribadi, banget rodok olo ing elaborasi.

    Mulane padha nyerah amarga iki dudu quintessence informasi sing diuji wektu saka akeh wong, nanging pendapat pribadi lan pertimbangan siji wong. Nanging, kanthi cara iki, mulane bahan kasebut menarik. Sampeyan bisa mbandhingake karo pengalaman pribadi sampeyan ...
    Kutipan saka Fangaro
    Lan isih ana ruang kanggo panelusuran independen, lan apa sing kudu ditemokake. Kadang, apa maneh kanggo ngelingi. Phew... Sanalika sawise maca lan tanpa mikir.

    Nanging sampeyan uga ngerteni iki kanthi bener. Wong modern tenggelam ing segara informasi. Lan ora perlu mbantu dheweke "klelep" luwih akeh. Lan kita kudu nulungi dheweke nglangi, yen dheweke pengin, utawa ... katon saka pesisir lan goyangake awake dhewe lan nerusake. Iki jaman. Aku elinga nalika sekolah mulang kabeh pitung perang salib. Lan ana kertu kanggo kabeh pitu. Banjur isih ana telu, lan saiki mung ana loro: 1 lan 4 ...


    Nanging aku ora ngelingi kabeh. Senajan aku kelingan yen aku seneng sejarah minangka pelajaran.
  12. -1
    26 Februari 2024 15:34
    >>> Sayange, ora didokumentasikake dening wong Mesir kuno, mula para ilmuwan modern kudu nyipta maneh teknologi produksi papirus<<
    Omong kosong lengkap. Ora ana sing diciptakake maneh. Ing Mesir, papirus isih diprodhuksi nggunakake teknologi kuno. .
    1. +1
      26 Februari 2024 20:28
      Kutipan saka: sergan
      Papirus isih diprodhuksi ing Mesir kanthi nggunakake teknologi kuno. .

      Sampeyan dhewe nulis omong kosong. Ora ana sing nulis teknologi kasebut - iki ditulis ing artikel. Lan apa sing ditulis dening Pliny the Elder dudu teknologi!
      1. 0
        29 Februari 2024 17:22
        Punika statements Panjenengan.
        Kutipan saka kaliber
        Nanging sing paling menarik yaiku riset nuduhake yen sadurunge taun 350-an SM. e. pati ditemokake ing papirus - ketoke, iki digunakake kanggo nggawe tempel sing digunakake kanggo lem lembaran papirus bebarengan. Nanging sakperangan alesan padha mandheg nggunakake ing abad sakteruse. Sampeyan bakal mikir wong Mesir wis entek glepung (mung guyon!).

        Lan iki uga ... sampeyan
        1. 0
          1. mars 2024 05:42
          Kutipan saka Seal
          Nanging sakperangan alesan padha mandheg nggunakake ing abad sakteruse.

          Aku maca sumber anyar, sing luwih modern! Iku kabeh ... Kajaba iku: lembaran kasebut ora digabungake karo tempel. Padha glued sheets TOGETHER! Apa sampeyan ngrasakake bedane?
          1. 0
            1. mars 2024 11:25
            Kutipan saka kaliber
            Padha glued sheets TOGETHER!
            Malah luwih menarik. Ayo kula penasaran babagan makna nempelake lembaran kasebut. Supaya ora ana sing ngira apa sing ditulis ing lembaran kasebut? ngguyu
            1. 0
              1. mars 2024 12:49
              Kutipan saka Seal
              Ayo kula penasaran babagan makna nempelake lembaran kasebut.

              pinggiran! Siji potongan pinggiran karo sisih liyane. Apa sing ora jelas? Ana papirus sing dawane 20 lan malah 40 m. Lan kabeh mau disambungake saka potongan-potongan.
              1. 0
                1. mars 2024 15:45
                Kutipan saka kaliber
                Ana papirus sing dawane 20 lan malah 40 m. Lan kabeh mau disambungake saka potongan-potongan.
                O, kuwi sing mbok omong. Apa sampeyan ora mikir babagan iki? nalika apa papirus iki bisa ditempelake bebarengan? Kenging punapa tiyang-tiyang jaman rumiyin ngempelaken barang ing gulungan kasebut? Sawise kabeh, papirus dudu kertas, yen papirus digulung dadi gulungan, luwih rusak. Lan kanggo njaga papirus sing dawa kaya ngono, sampeyan kudu duwe kamar gedhe. Luwih trep kanggo wong-wong kuna kanggo nyelehake papirus individu ing tumpukan lan diikat nganggo senar. Lan gulungan glued dawa kuwi didol kanggo "kolektor sing kasengsem ing barang-barang antik Mesir."
                1. 0
                  1. mars 2024 18:33
                  Kutipan saka Seal
                  Luwih trep kanggo wong-wong kuna kanggo nyelehake papirus individu ing tumpukan lan diikat nganggo senar.

                  Francois Champollion lan Academician Struve mesthi kaget banget babagan iki. Wong lanang ora nyekel papirus ing tangane, nanging dheweke ngadili. Sapa sampeyan kanthi pendidikan? Nanging, aku takon apa? Iku luwih apik kanggo menehi saran: Sampeyan duwe kawruh kasebut ing bidang papirusologi. Nuduhake karo pembaca VO. Tulis artikel babagan papirus, tulisake kawruh lan pendapat sampeyan, nyedhiyakake pranala menyang sumber ... Aku yakin kabeh sing maca VO mung bakal matur nuwun.
          2. 0
            1. mars 2024 11:32
            Kutipan saka kaliber
            Padha glued sheets TOGETHER!
            Malah luwih menarik. Ayo kula penasaran babagan makna nempelake lembaran kasebut. Supaya ora ana sing bisa ngira apa sing ditulis ing lembaran-lembaran kasebut? ngguyu
            Utawa, miturut pendapat sampeyan, apa lembaran-lembaran kasebut disambungake karo sisi sing resik lan ora digunakake, amarga lembaran papirus sing "terpaku" bakal luwih kuwat?
            Nanging sing utama yaiku sampeyan isih durung ngerti inti saka disequilibrium termodinamika. Sawise kabeh, nyatane, ora ketompo carane tempel digunakake. Ingkang utama iku wis USED!!!
            Nanging sampeyan, "sejarawan gedhe," ora peduli babagan fisika utawa Boltzmann wong bodho
            1. 0
              1. mars 2024 12:29
              Kutipan saka Seal
              sheets padha pecked karo resik, sisih ora digunakake, minangka sheet papirus "glued".

              Lembar persegi ditempelake bebarengan ing pinggir kanggo mbentuk lembaran dawa. tape nganti 40 meter.
              Kutipan saka Seal
              "Sejarawan gedhe" ora peduli babagan fisika utawa Boltzmann

              Mesthi wae.
  13. -1
    29 Februari 2024 16:47
    Kutipan saka kaliber
    Wong modern tenggelam ing segara informasi.
    Banjur ana sejarawan kanthi fantasi babagan "Donya Kuna" ngguyu
  14. 0
    29 Februari 2024 17:12
    Kutipan saka kaliber
    Sampeyan dhewe nulis omong kosong. Ora ana sing nulis teknologi kasebut
    Oh, pungkasane sampeyan wiwit ngerti apa wae. Ayo dadi pitakonan sing luwih wiyar - apa paling ora sawetara teknologi saka "Donya Kuna" direkam?
    Sampeyan sadurunge categorically nolak nggunakake adhesives dening "Mesir kuna" ing Pabrik papirus. Lan apa sing kedadeyan? Pranyata ora ana gunane, amarga teknologi kanggo nggawe papirus ora dingerteni. Menapa malih, sampeyan dhewe wiwit negesake ngelawan.
    Kene sampeyan nulis:
    Menarik yen studi fisik lan kimia papirus, sing ditindakake ing taun 80-an ing abad pungkasan ing Sekolah Teknis Tinggi Swiss, mbuktekake manawa tingkat pengawetan papirus akehe gegayutan karo kandungan lignin. Sing luwih akeh, papirus sing luwih kuat lan luwih awet. Lan peteng papirus uga digandhengake karo - lignin dadi peteng sajrone wektu. Nanging sing paling menarik yaiku riset nuduhake yen sadurunge taun 350-an SM. e. pati ditemokake ing papirus - ketoke, iki digunakake kanggo nggawe tempel sing digunakake kanggo lem lembaran papirus bebarengan. Nanging sakperangan alesan padha mandheg nggunakake ing abad sakteruse. Sampeyan bakal mikir wong Mesir wis entek glepung (mung guyon!). Dadi yen wong Mesir ora duwe papirus, kita ora bakal ngerti setengah babagan apa sing kita ngerti babagan peradabane saiki.

    Lan luwih.
    Umume ditampa yen ora ana lem sing digunakake, nanging nggarap strip papirus sing teles utawa wis direndhem ing banyu Nil ngasilake adhesi sing luwih apik ing antarane lapisan kasebut. Temenan, papirus ngetokake jus sing nduweni sifat adesif.
    hi
    1. 0
      1. mars 2024 05:44
      Kutipan saka Seal
      Nanging sakperangan alesan padha mandheg nggunakake ing abad sakteruse.

      Apa sampeyan bisa nemtokake dhewe apa utawa sing utama yaiku "nyingkir"?
      1. 0
        1. mars 2024 11:19
        Kutipan saka kaliber
        utawa sing utama yaiku "nyingkir"?
        Kadang aku seneng ngganggu wong sing pikirane ciyut. ngguyu
        1. 0
          1. mars 2024 12:30
          Kutipan saka Seal
          Kutipan saka kaliber
          utawa sing utama yaiku "nyingkir"?
          Kadang aku seneng ngganggu wong sing pikirane ciyut. ngguyu

          Apa sampeyan mikir sampeyan nggawe aku nesu? Ora babar pisan. Sampeyan KERJA kanggo kula lan luwih akeh sampeyan nulis, luwih apik. Tugasku yaiku nyengkuyung sampeyan supaya nindakake iki!
          1. 0
            1. mars 2024 15:47
            Agung. Iku apik banget ... nalika wong ngakoni cicit-mindedness lol
            1. 0
              1. mars 2024 18:27
              Kutipan saka Seal
              nalika wong ngaku bodho

              Tulis babagan iki menyang penerbit AST lan editor ing kana. Wong bakal ngguyu ...
  15. 0
    1. mars 2024 22:56
    Kutipan saka kaliber
    Tulis babagan iki menyang penerbit AST lan editor ing kana. Wong bakal ngguyu ...
    Yen sampeyan pengin ujar manawa staf penerbit, kalebu editor, kabeh wong sing pinter banget, mula aku dhewe wis ngguyu. lol lol lol
  16. 0
    2. mars 2024 00:54
    Kutipan saka kaliber
    Wong lanang ora nyekel papirus ing tangane,
    Wong apa? Oh, sampeyan ngomong babagan sampeyan dhewe? Inggih, insya Allah, tahan sekedhik ngguyu Iku menarik kok kabeh wong kebacut manteb ing ati dhewe langsung miwiti song padha: "Iki bakal wis marang sampeyan"; "Lan siji iki bakal ngandhani sampeyan luwih akeh"? Apa, sampeyan ora duwe apa-apa kanggo ngomong?
    Nanging, aku percaya yen Champollion lan Struve, sanajan digabungake, ora bakal ngganggu pendapat Voltaire lan Denis Diderot babagan kualitas Sejarah kita.

    "Gusti Allah ora bisa ngganti kepungkur, nanging para sejarawan bisa. Lan mesthine amarga kadang-kadang nindakake layanan iki yen Gusti Allah ngidinke orane."
    Samuel Butler


    Sajarah wis ditulis maneh menyang negara sing malah sejarawan piyambak ing mundhut bab apa tegese tembung "sejarah".
    David Bowie


    Sejarah ora nduweni ciri utama ilmu - subordinasi fakta sing dikenal ... Iku nggambarake kawruh, dudu ilmu.
    Arthur Schopenhauer

    Sejarah nduweni hubungan sing padha karo bebener karo teologi karo iman, yaiku, ora ana apa-apa.
    Robert Heinlein

    Mbok menawa gambaran sing luwih akurat babagan apa sing ora tau kedadeyan yaiku hak istimewa lan spesialisasi sing ora bisa dicopot saka sejarawan.
    Oscar Wilde

    Sejarah minangka inti saka gosip.
    Thomas Carlyle

    Kabeh sejarah kita minangka fiksi sing kabeh wong setuju.
    Voltaire

    Sejarah mung dongeng sing ditampa saben wong.
    B. Fontenelle

    Crita sarwa arang banget bener. S. Johnson

    Ana akeh kaca ing sajarah bangsa apa wae sing bakal apik banget yen pancen bener..
    D. Diderot

    Yen sampeyan mbusak kabeh goroh saka sajarah, iki ora ateges mung bebener bakal tetep - minangka asil, bisa uga ora ana apa-apa.
    Stanislav E. Lec

    Informasi sing ora diduweni wong mbiyen kuwi jembar banget.
    Mark Twain

    Sajarah minangka produk saka sekresi kelenjar saka yuta sejarawan.
    John Steinbeck

    Kabeh ana ing tangane Gusti, lan mung Sejarah sing ora bisa dikontrol.
    Zbigniew Jerzyna

    Ora ana sing ngowahi sejarah manungsa kaya para sejarawan.
    E. Mackenzie

    Sejarah pancen serius banget kanggo ditinggalake para sejarawan.
    Ian McLeod

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"