Iran: realpolitik ing tutup agama

9
Iran: realpolitik ing tutup agama



Prelude: apa sing ana ing mburi ideologi


Ayo terusake topik konfrontasi Amerika-Iran ing Timur Tengah (deleng wiwitan: Napa AS ora mbusak Khomeini? и Iran: Phoenix saka Awu).



Ing separo kapindho taun 1980-an, dadi ketok, ing tangan siji, ora bisa nggayuh kamenangan militer marang Iran, luwih-luwih: pasukan Saddam ana ing ambang kekalahan; ing tangan liyane, kekuatan daya Khomeini, sing ing 1981 ulig, kajaba OMIN, oposisi lan consolidated mayoritas masyarakat, utawa ing paling ngrambah kasetyan sawijining.

Sajrone periode kasebut ana kerusakan nyata ing hubungan antarane Tehran lan Washington, amarga kepinginan terakhir kanggo hegemoni ing Timur Tengah tabrakan karo implementasine mantan ekspor gagasan Revolusi Islam.

Ayatullah Agung kanthi tegas ngendika: Islam dibutuhake ora mung dening para penganut, nanging kabeh manungsa.

Ide kasebut, kanthi dimensi agama sing ketat, wiwitane utopia: apa, ndedonga, ekspor Revolusi Islam ing pemahaman Syi'ah menyang negara ngendi mayoritas populasi iku Sunni?

Ora ana ing ngendi wae kajaba Iran, Azerbaijan lan Bahrain, Syi'ah dadi mayoritas, sanajan ing sawetara negara, kalebu Irak, ana akeh.

Lan Syiah ora mung asing kanggo Sunni, nanging panyebaran kasebut nyebabake perlawanan:

"Sampeyan bisa dibantah," tulis ilmuwan politik R. M. Emirov, "yen internasional Islamis Sunni sing unik, kanthi kabeh kontradiksi lan konflik ing antarane bagean komponen, kalebu, bebarengan karo sikap anti-Kulon, uga tuduhan anti-Syiah, amarga iku krasa terancam ekspor revolusi Syi'ah lan jagad Islam liyane... Ing babagan populasi, ekonomi, energi, lan potensi geopolitik, pancen angel banget kanggo Syi'ah nandhingi Sunni."

Nanging, kayane Tehran ora duwe niat ngetrapake agama marang sapa wae.

Ing lakune Achaemenids lan Sassanids


Ing mburi fasad ideologi, siji kudu ndeleng ing sisih Khomeini implementasine konseptual tugas padha sing Achaemenids lan Sassanids tau temen maujud ing jaman jayané.

Kita ngomong babagan sing dikenal wiwit abad kaping 7. SM, kepinginan saka Persia, lan sethitik sadurungé saka Medes, sing gegandhengan karo wong-wong mau lan ngalahaké karajan Neo-Assyria, kanggo ngluwihi puncak salju saka Zagros lan ngluwihi daya kanggo wilayah saka Fertile Crescent, wiwit saka Mesir nganti Mesopotamia.

Ing dalan ana donya Hellenistic, kang, langkah dening langkah, digawa metu ing jangkah saka phalanxes pisanan, banjur legiun, lan cataphracts wojo, expansion ing arah ngelawan menyang arah Persia.

Fokus perjuangan nganti sing rampung mandheg critane Sasania Persia Arab pusaté watara Asia Kulon lan Timur Tengah.

Ing dalan saka reborn ing abad kaping 16. Safavid saka Syiah Iran dadi Kakaisaran Ottoman sing kuat - kekuwatan militer paling kuat ing Eurasia Kulon ing abad kasebut.

Ora bisa diarani Helenistik, nanging gelar Sultan minangka simbolis - Qayser-i-Rum, lan pangandikane Mehmed II Fatih babagan kekerabatane karo Comneni.

Lan abad mengko, ora mung Iran, nanging uga ekumene Muslim minangka kabèh mlebu periode krisis protracted, sawetara jinis hibernasi, ilang saka pungkasan abad tengahan kanggo dina saiki lomba ngelmu lan teknologi kanggo madegé mantep. Pax Romana tentrem (ist Kulon Aku ora ngira yen sukses utawa bener).

Shah Reza Pahlavi njupuk langkah sabanjure menyang kawentar Iran, persis abad kepungkur. Kahanan internasional sarujuk kanggo wong: wiwit abad kaping 18, adoh saka sarwa Porte pungkasanipun dadi bagéan saka sajarah, kang mbukak jendhela kesempatan kanggo Tehran.

Lan Perang Donya I minangka cikal bakal ambruk kakuwasan kolonial: dominasi Britania Raya lan Prancis ing Timur Tengah ing perspektif sejarah ora bisa tahan suwe.

Nanging Perang Donya II nggawe pangaturan lan nyebabake pendhudhukan Iran dening pasukan Soviet lan Inggris.


Unit Tentara Abang ing Iran. Agustus 1941

Modernisasi sabanjure, uga Westernisasi sing rada clumsily ditindakake, ditindakake dening Mohammed Pahlavi.

Nanging, dheweke ora mung siji-sijine sing prihatin babagan ndandani bangunan negara lan masyarakat sing bobrok kanthi bantuan alat sing dituku ing Eropa.

Meh kontemporer Shah yaiku M. Kemal; bebarengan karo M. Pahlavi, modernisasi diwiwiti dening M. Daoud, M. Gaddafi, G. A. Nasser, A. Qassem, lan banjur diterusake dening S. Hussein.

Mung, ora kaya tokoh-tokoh sing dijenengi, Pahlavi uga minangka tokoh sing kurang karismatik lan, sing main nglawan dheweke nganti luwih akeh, minangka makhluk Amerika Serikat, gumantung ing syarat-syarat militer-teknis. Lan, kanthi cara kasebut, minat Gedung Putih ing Shah nggawe kompleks industri militer dhewe diragukan. Senjata - iku isih tali.

Iki mbenerake taruhan Khomeini babagan pangembangan potensial ilmiah domestik lan kompleks industri militer, sing kita rembugan pungkasan.

Kajaba iku, kabeh pimpinan sing kadhaptar yaiku wong-wong sing sekuler lan ngupayakake kabijakan sing cocog, yaiku kesalahane, adhedhasar underestimasi tradisionalisme, sing nyebar ing bagean gedhe saka lingkungan urip masyarakat ing negarane ing njaba ibukutha lan gedhe. kutha - kesalahan sing nyebabake, kaya ing crita Afghanistan, sampeyan ora bakal langsung ngerti babagan sampeyan.

Kajaba iku Kemal, sing ngowahi Turki dadi negara sing sejatine sekuler; lan R. Erdogan saiki flirtations karo agama, ing mratelakake panemume, gawean ing alam.

Aku percaya yen pimpinan iki ora ngrasakake denyut nadi umum. Beda karo Grand Ayatollah, sing ngetutake konsep kasebut kebangkitan Islam, dicocogake karo kasunyatan ing donya kontemporer. Khomeini dadi simbol kebangkitan Syi'ah.

Sanajan retorika anti-Amerika imam ora bisa nanging nuwuhake simpati ing antarane Sunni.

Ayo kula njlentrehake: R. M. Emirov, sing dikutip ing ndhuwur, sing nyathet alienness Sunnism lan Syiah, bener. Nanging ing taun 1980-an, Khomeini main kanthi karisma lan anti-Americanisme ing bagean penting saka Arab biasa, utamane ing latar mburi tamparan Iran ing pasuryan Amerika Serikat liwat penyitaan kedutaan lan kegagalan. Cakar Elang.

Iki ngidini Tehran nyandhang tujuan pragmatis ing kemul ideologi sing disulam nganggo benang ijo Islam. Cukup, Sunni ora simpati karo Syiah amarga padha ndhukung tantangan Iran marang Amerika Serikat lan Israel.

Miturut Khomeini, sistem hubungan internasional sing ana ing wektu iku ora adil, lan jagad iki dipérang dadi rong bagéan: wong makmur (mostacberin) lan wong sing ora duwe bathi lan tertindas (mostazafin).

Lan ing taun 1981, ngandika marang para diplomat, Imam ngandika:

"Sampeyan kudu aktif ngekspor revolusi kita menyang papan sampeyan. Revolusi ngekspor tegese, pisanan kabeh, dadi kuwasa saka wong sing ora duwe hak lan ngilangi pamrentah anti-rakyat.

Kita ngomong babagan perkara sing biasa-biasa wae miturut bakat ideologis: ekspor diarahake menyang negara-negara sing didominasi rezim pro-Amerika, yaiku ekspresi ketidakadilan sing dicritakake dening imam.

Wiwit iku, kahanan ora owah akeh - mung deleng peta lokasi pangkalan militer AS ing Timur Tengah, kaya sing bubar dirembug: Kunjungan presiden menyang UAE lan KSA: afterword tanpa euforia.

Lan dominasi Amerika ora diganggu dening retorika pro-Rusia saka pimpinan Arab tartamtu.

Sawise kabijakan luar negeri AS, lan ora mung eksploitasi lapangan gas lan minyak, ngidini monarki Arab bisa makmur tanpa dadi "diktator kejam", kanthi populasi sing "nandhang sangsara" miturut pamrentahane, sing kudu ditindakake kanthi cepet. digawe seneng karo "nilai-nilai demokrasi".

Iran: nang ing disadvantaged


Ing disadvantaged, kita kudu nimbang ora dadi luwih miskin, nanging uga, ngapura tautologi, disadvantaged politik, sing, pro-Iran counter-elit sangsoro saka akses kanggo daya, utawa counter-elit sing ndeleng ing Republik Islam a alat kanggo mujudake ambisi dhewe - iki, mbok menawa, bakal luwih akurat .

Minangka conto, aku bakal nyebutake tuduhan sing ditindakake marang makhluk Amerika sing digulingake - A. El-Sisi, mantan Presiden Mesir M. Morsi: spionase kanggo Iran.

Ing H. Mubarak, Morsi makili kontra-elit, sing, yen ora pro-Iran, siap kanggo ngowahi format hubungan karo Tehran sing rusak, umume amarga perjanjian Camp David, ing 1980.

Iku penasaran sing terakhir dianggep kamenangan Mesir Ikhwanul Muslimin ing 2012 minangka kelanjutan saka acara revolusioner ing Iran. Ora gumun M. Ahmadinejad cepet-cepet menyang Kairo. Nanging kita entuk sethitik ahead saka dhéwé.


Ayo bali menyang Khomeini. Prinsip dheweke nyatakake Ora Timur utawa Kulon uga ora kena dideleng saka perspektif agama. Nanging, iku ateges ing laku kawentar saka daya gedhe kasebut.

Miturut cara, ing kene ora ana kontradiksi karo komponen agama: ing konteks prinsip doktrin Islam, ora digabungake karo komponen negara.

Ing khalifah, ana ora perlu kanggo berkembang konsep simfoni saka panguwasa sekuler lan ecclesiastical, kang dadi utopia, kang ora tau diwujudake ing Kakaisaran Romawi Wétan utawa ing Rusia, Bulgaria lan Serbia.

Strategi Tindakan Ora Langsung


Republik Islam, amarga sumber daya finansial lan militèr sing winates, lan dibebani perang karo Irak, mbela panggonane ing sangisore sinar srengenge Timur Tengah kanthi strategi aksi ora langsung, sing ditulis dening ahli teori militer Inggris B. G. Liddell Hart ing siji wektu.

Saliyane pambentukan kontra-elit, kudu dianggep manawa pakaryan ditindakake kanthi berorientasi Tehran-ora sakabehe bener diarani kelompok paramiliter sing pro-Iran.

Dheweke dikenal kanthi banter ing taun 1983. Ing taun sing padha, tukang bom bunuh diri nyopir truk sing diisi bahan peledak menyang barak Amerika lan Prancis, sing mateni 241 wong Amerika lan 58 wong Prancis.

Malah sadurungé, minangka akibat saka bledosan ing Kedutaan Besar Amerika, 63 wong tiwas - Libanon lan Amerika. Ing kasus iki, Syiah lan, bisa uga, berorientasi Iran Organisasi Jihad Islam.


Kedutaan Besar AS ing Beirut sawise pamboman 18 April 1983

Tehran dhewe nolak keterlibatan ing loro bledosan kasebut.

Ing taun sing padha, Kedutaan Besar Amerika Serikat ing Kuwait diserang. Sing terakhir ndhukung Saddam ing tingkat diplomatik nalika Perang Iran-Irak.

Rincian penting: mung ana setaun sadurunge mulihake hubungan diplomatik Amerika-Irak; Tehran ora bisa ngerti babagan panyiapan lan duwe alasan kanggo wedi, liwat rapprochement karo Baghdad, penetrasi AS sing luwih penting menyang wilayah kasebut. Kajaba iku, kehadiran militer Amerika hipotetis ing Irak - paling ora ing tingkat penasihat - nggawe dheweke ora bisa diakses dening kelompok paramiliter Syiah ing Libanon.

kapentingan Prancis


Luwih angel karo Prancis - ora mungkin dheweke mung tiba ing tangan sing panas, lan hubungane karo Amerika ora bisa diarani prasaja, amarga kompetisi ing pasar senjata Timur Tengah lan kepinginan Paris kanggo ngranggeh mantan pengaruhe. ing wilayah - Gaullism durung dikubur dening N. Sarkozy.

Alasan kanggo serangan dibukak marang wong-wong mau? Bisa uga: kerjasama sing cedhak karo Irak, sing wiwit taun 1975 dadi eksportir minyak nomer loro menyang Prancis, sawise Saudi.

Paris nyedhiyakake Saddam karo reaktor nuklir Osirak, dirusak dening Angkatan Udara Israel ing taun 1981, ngembangake kontak karo dheweke ing bidang militer-teknis, utamane, ngekspor pesawat tempur-bomber paling anyar kanggo wektu kasebut. Mirage F1.

Kajaba iku, miturut Amerika, Prancis terus nyedhiyakake senjata marang Saddam ing taun 1990-an, ngliwati sanksi sing ditindakake dening PBB, lan ora ndhukung agresi AS marang Irak ing taun 2003.

Bantuan Paris menyang Baghdad kanthi gaman bisa uga bisa nglanjutake Perang Iran-Irak lan mbantu nguatake posisi terakhir ing Timur Tengah. Irak sekuler, kanthi kerjasama karo Prancis, diwakili, bebarengan karo Amerika Serikat, minangka alangan kanggo realisasi ambisi geopolitik Republik Islam.

Wigati dimangerteni manawa, ora kaya Amerika, Prancis nerangake sapa sing dianggep tanggung jawab kanggo serangan marang pasukane ing Libanon kanthi ngluncurake serangan udara marang unit Korps Pengawal Revolusi Islam sing ana ing Lembah Baalbek.

Senadyan kasunyatan manawa ora ana bukti langsung babagan anané "jejak Iran" ing serangan teroris kasebut.

Timur Tengah: Sukses Strategis Khomeini


Nanging, ing taun 1984, Amerika, Inggris, Prancis lan Italia mundur pasukane saka Libanon, sing dadi sukses strategis penting kanggo Khomeini ing wilayah - sukses, minangka acara sakteruse nuduhake lan nuduhake, sing ora mung sedhela. alam.

Inggih, geopolitik Iran, adhedhasar kombinasi ideologi agama lan tujuan militèr-ekonomi pragmatis, ngasilake asil.

Lan ing kesimpulan: Moskow lan Tehran koordinasi tumindak ing Suriah nglawan mungsuh umum, nanging ora bisa diarani sekutu. Mung minangka kanca lelungan. Sawetoro wektu. Amarga tugase beda-beda, uga kemampuan logistike.

Referensi:
Vartanyan A.M. "Transformasi doktrin kabijakan luar negeri Iran ing 1979-2005."
Koleksi artikel "Afghanistan, Iran, Pakistan: wektu pemilihan lan owah-owahan." M., IBV, 2006
Baranov A.V. Trek Mesir babagan kabijakan luar negeri Iran sajrone kepresidenan Mohammed Morsi
Emirov R.M. Ing masalah dhasar ideologi ekspor Revolusi Islam.
Lakstygal I.M. Persaingan antarane Amerika Serikat lan Prancis ing pasar senjata ing negara-negara Arab Timur Tengah ing taun 1970-an.
  • Khodakov Igor
  • https://www.slate.fr/sites/default/files/users/user38623/khomeini.jpg, https://img.gazeta.ru/files3/971/13364971/RIAN_61676.HR-pic4_zoom-1500x1500-18929.jpg, https://vinnews.com/wp-content/uploads/2013/02/h_50695918.jpg, https://i.redd.it/cqv1dp7fghsy.jpg
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

9 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. -1
    26 Februari 2024 05:28
    Apa tegese tembung aneh "gagasan ing sawijining .. dimensi agama .. utopia"?
    Gagasan dudu program tumindak. Program iki bisa uga ora dieksekusi.

    Ing Rusia, contone, gagasan apa wae ing umum iku utopia, amarga ora dianggep serius dening masyarakat. Apa dheweke agama utawa ora. Ana program, nanging padha ora bisa uga.

    Fungsi utama gagasan yaiku kanggo nyawijikake wong kanggo tumindak bebarengan kanggo gagasan, lan ora kanggo keuntungan pribadi kanggo wong. Tanpa ide manunggalaken, pamrentahan sing koordinasi umume ora mungkin.
    1. +1
      26 Februari 2024 08:09
      "kanggo nyawiji wong kanggo tumindak bebarengan kanggo idea." Ing Iran, iki makarya, lan malah banjur ora kanggo ombone lengkap - separatisme saka Balochis padha lan Kurdi, etc. Sing terakhir nyoba kanggo mbukak ngarep kapindho marang Iran nalika perang karo Irak. Ing negara liya, gagasan ngekspor mung bakal nyebabake divisi lan konflik antar agama, lan ing Libanon, umpamane, akeh.
    2. +1
      26 Februari 2024 12:15
      "... wong-wong sing ditindhes bangsawan lan wong-wong sing dihormati ing Iran kudu ngetutake dalane Gusti, ora nggandhengake awake dhewe karo Timur ateis (USSR, China) utawa Kulon sing jahat."
      "..imam iku luwih cedhak karo Allah tinimbang Nabi lan Malaikat. Ora Nabi lan Malaikat Allah ora bakal bisa nggayuh derajat cedhak spiritual karo Allah sing digayuh imam. Khomeini,"
      Mula, sajrone periode "ghayba" (ndhelikake) Mahdi, kekuwatan kudu ana ing Ayatollah - panguwasa agama sing diakoni sing kudu duwe kekuwatan imam.
      Kanthi rawuhipun Mahdi, cetha bilih, minangka makhluk gaib, dheweke nganggep kabeh kekuwatan.
      Igor, pitakonan - apa bener Ayatollah? Kanggo wong Syi'ah pracaya mung turunane Ali saka pernikahané karo Fatima, putri Nabi, bisa duwe daya legal lan turun temurun.
      Pitakonan No. 2 - Iran modern, apa iki sing dikarepake Khomeini?
  2. +1
    26 Februari 2024 05:38
    Inggih, apa, ndedonga marang, iku ekspor Revolusi Islam ing pemahaman Syi'ah kanggo negara ngendi mayoritas populasi iku Sunni?

    Kajaba saka negara sing akeh penduduk Syiah, Syiah manggon ing meh kabeh negara Sunni, mbentuk komunitas agama sing raket. Lan yen sampeyan nganggep manawa udakara 15% pedunung Arab Saudi yaiku Muslim Syi'ah, lan uga sing manggon ing wilayah sing ngemot minyak, mula sampeyan bisa langsung ngerti yen ekspor revolusi Islam ora liya mung ngrusak pondasi. masyarakat Saudi.
    1. +1
      26 Februari 2024 08:06
      Ing tangan siji, ya, ing sisih liyane, mbayangno risiko. Ing Arab Saudi padha. Jarene kowe Syiah, wis mapan urip lan usaha. ora stabilitas apa wae. Dipuntedahaken gagasan revolusioner saka Iran perang nempatno kabeh iki ing resiko lan, ing umum, karo resiko ora pati penting kanggo sukses. Kahanan ing Irak beda-beda, nanging ing kana nguatake posisi Syi'ah, kelompok Muqtada al-Sadr, kedadeyan mung minangka akibat saka pengaruh pasukan njaba ing wangun invasi Amerika. Lan acara saiki nuduhake manawa Iran luwih gampang nggawe persetujuan karo Saudis - Wang Yi wis nindakake pakaryan sing apik babagan iki - tinimbang njupuk dalan konfrontasi karo dheweke.
  3. +1
    26 Februari 2024 08:56
    Moskow lan Tehran koordinasi tumindak ing Suriah nglawan mungsuh umum
    Kayane padha nulis sawetara taun kepungkur yen dheweke ngalahake "barmaley" ing Suriah .. Utawa kita isih ngalahake?
    1. +1
      26 Februari 2024 19:25
      Oh-oh, aku mikir bakal njupuk wektu suwe kanggo ngatasi
  4. +2
    26 Februari 2024 13:09
    Aspirasi Iran wis owah sethithik wiwit jaman Darius lan Xerxes liyane. Iki minangka kontrol lan dominasi ing Asia Kulon. Apa iki ngancam kita? Ora, sanajan wilayah konvergensi kepentingan mesthi bakal muncul, mesthine ora bakal luwih maju tinimbang nyebrang. Nanging yen Iran dadi pemain utama ing wilayah kasebut, wilayah iki mung bakal entuk bathi kanthi tenang. Lan Iran nduweni bab utama kanggo iki - passionarity ideologi politik, cemented dening institusi ayatollahs. Ora ana negara ing wilayah sing duwe kauntungan iki. Iki malah bisa ngatasi disagreements antarane gerakan intra-agama, yen, mesthi, nuduhake kawicaksanan, toleransi lan sabar.
    1. 0
      27 Februari 2024 07:37
      Kutipan: KVU-NSVD
      Aspirasi Iran wis owah sethithik wiwit jaman Darius lan Xerxes liyane.

      Persia minangka siji-sijine bangsa ing sajarah sing sukses nguripake kekaisarane sing wis mati. ing negara liya, nalika kekaisaran mati, iku tetep mati ing salawas-lawase. Ora ketompo carane akeh bangsa ngimpi kawentar saka kamulyan kepungkur lan carane akeh padha wanted kanggo mulihake, padha ora tau bisa kanggo ngluwihi romanticization saka kamulyan ilang.
      Nanging sing menarik yaiku Persia ora mung siji-sijine sing sukses nguripake kekaisaran sing ilang, nanging uga mbuktekake yen ora sengaja ditindakake kaping 4.
      1-amani kekaisaran
      Kakaisaran Parthia 2
      Kakaisaran Sasanian kaping 3
      4. Kakaisaran Safawi
      Kita bisa uga nyekseni kebangkitan kaping lima. Cetha ana sing unik babagan dheweke sing nggawe dheweke cocog kanggo bangunan kekaisaran.
      Aku mikir kanthi ndeleng rong panemuan Persia lan apa wae, kita bisa ngerti sebabe dheweke bisa mbangun maneh kekaisarane (catur lan karpet Persia).
      Temenan, sampeyan kudu dadi ahli strategi kanggo nggawe catur, game paling rumit sing wis digawe manungsa, kanthi macem-macem rencana game sing ora ana watesan sing bisa menang.
      Lan ana karpet Persia. Apa sampeyan bisa mbayangno yen kudu ngenteni 5 nganti 10 taun lan kerja kanthi sabar sadurunge bisa ngrasakake asil kerja?
      Dheweke nindakake kanthi sabar, siji-sijine. Dadi sampurna, kanggo nantang arrogance, dheweke mungkasi kanthi ngikat simpul sing ora duwe aturan sing dikenal minangka "cacat Persia" kanggo ngelingake awake dhewe yen mung pakaryane Gusti Allah sing sampurna.
      Yen sampeyan duwe intelijen strategis, sabar sing ora ana tandhingane, lan negara sing sacara kolektif ngormati dhiri babagan keuntungan ekonomi, ora ana kekuwatan geopolitik sing bisa nyegah sampeyan.
      Perlu dicathet menawa konsep kekaisaran saiki minangka panemuan Persia, lan malah nggunakake tembung Persia kanggo nyebut komponen kekaisaran kasebut, kayata satrap (negara koloni) lan satrapy (panguasa satrap).
      Sadurunge Kakaisaran Persia, kekaisaran dudu kekaisaran amarga padha ngrebut tanah sing ditaklukake lan, liwat migrasi paksa, nyebarake wong-wong sing ditaklukake ing saindhenging wilayah kasebut, ngowahi dadi minoritas lan kanthi mangkono meksa wong-wong mau nganggo basa lan agama mayoritas supaya bisa. kanggo manggon lan ditampa.
      Persia nemokaké cara penaklukan sing sarwa lan manungsa. Wong-wong mau ngidini wong-wong mau tetep basa, agama, lan malah rasa bangga lan kamulyan kanthi milih salah siji saka wong-wong mau dadi panguwasa, nanging ing pamaréntahan Persia, kaya sing asring kedadeyan, raja sing kalah, sing saiki bener-bener setya. menyang Persia amarga ora mung nylametake nyawane; padha diparengake tetep dadi raja. Yen sampeyan wiwit sok dong mirsani podho antarane Persia lan Amerika, iku amarga bapak pendiri saka USA nyoba kanggo nyalin Persia, nanging ing laku padha gagal amarga, ora kaya wong Persia, sing nglarang perbudakan, wong Anglo-Saxon misuwur srakah entuk. ing cara, senadyan kasunyatan sing disalin ing tingkat konstitusional

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"