Oleg Ryazansky. Urip lan nasibe pangeran sing misuwur

46
Oleg Ryazansky. Urip lan nasibe pangeran sing misuwur
Oleg Ivanovich Ryazansky. Rekonstruksi dening T. S. Balueva lan E. V. Veselovskaya


В artikel sadurunge kita ngomong babagan pamrentahan Ryazan, mungkasi kanthi pesen babagan sebutan pisanan Oleg ing sumber babad (Nikonovsky vault) ing 1353. Dina iki kita bakal terus crita lan ngomong babagan urip lan nasib sing angel lan angel saka pangeran iki. Bapake dijenengi dening Sovereign Rodoslovets (buku silsilah kulawarga pangeran lan boyar Rusia, digawe watara taun 1555) minangka Ivan Ivanovich Korotopol, sing tilar donya ing perang nglawan kerajaan Pron. Nanging, bali ing tengah abad kaping XNUMX, D. Ilovaisky ngusulake yen Oleg minangka putra saka Ivan liyane, Alexandrovich. Sapa, kanthi cara, putra Alexander Mikhailovich Pronsky, sing matèni Ivan Korotopol. Lan ing surat hibah Oleg menyang salah sawijining biara sampeyan bisa maca:



"Kanthi pandonga bapakku, Pangeran Agung Ivan Alexandrovich."

Versi iki saiki dadi sing utama.

Tanggal lair Oleg Ivanovich ora dingerteni, nanging wis ing 1353 kita ndeleng wong ing kepala tentara kerajaan Ryazan:

"Musim panas sing padha, ing Petrovo Retreat, tanggal 22 Juni, aku njupuk Ryazantsi Lopasna. Pangeran Oleg Ivanovich isih enom, lan nyekel gubernur, Mikhail Alexandrovich, lan digawa menyang Ryazan, lan ana ing kekeselen, lan banjur lagi wae nebus, lan banjur mulih.

(Kubah Nikonovsky).

Wigati dicathet menawa Lopasnya minangka kutha Ryazan asli, dicekel dening Muscovites ing 1300, bebarengan karo Kolomna. Siji mung bisa guess carane "enom" Pangeran Oleg bisa - iku mbokmenawa umur 15 taun. Nanging saingan mangsa Dmitry (Donskoy) durung umur telung taun - lair ing 12 Oktober 1350. Pamrentahan Moskow dikuwasani ing taun 1353 dening bapake, Ivan Ivanovich the Red, sing tilar donya ing taun 1359.

Ing taun 1358, Oleg ketemu karo pangeran Tatar Muhammad-Khoja, sing ditugasi kanggo nemtokake wates saka Ryazan lan Moscow. Iku penasaran sing misi dhuwur iki ora nyegah Horde saka ravage tanah loro.

Lan ing taun 1365, pasukan gabungan Oleg Ryazansky, Vladimir Pronsky lan Titus Kozelsky ngalahake tentara Pangeran Tatar Tagay, sing ulus ana ing tlatah Mordovia modern, cedhak alas Shishevsky (ing distrik Shilovsky modern ing wilayah Ryazan. ).


"Peperangan ala ing alas Shishevsky": Oleg Ryazansky, Vladimir Pronsky lan Titus Kozelsky nalika perang karo Tagai

Ing taun 1370, nalika Moscow dikepung dening pasukan pangeran Lithuania Olgerd, Oleg ngirim detasemen putra mantune, Pangeran Vladimir Dmitrievich, kanggo mbantu Dmitry. Nanging ing taun 1371, Vladimir, sawise padu karo mertuane, njaluk bantuan marang Dmitry, lan Muscovites ing komando Dmitry Mikhailovich Bobrok-Volynsky ngalahake tentara Oleg ing perang Skornishchev. Vladimir Pronsky njupuk tahta Ryazan, Oleg kudu ngalahake metu karo dhukungan saka Tatar, Murza Solokhmir, sing teka ing layanan. Solokkhmir banjur pindhah menyang Ortodoks, dadi Ivan Miroslavich, lan nikah karo adhine Oleg Anastasia. Dheweke dadi pangadeg kulawarga bangsawan Apraksins, Rataevs, Kryukovs, Shishkins, Chebotarevs lan sawetara liyane.

Ing 1375, Oleg Ryazansky tumindak minangka arbitrator ing regejegan antarane Dmitry Moscow lan Mikhail Tversky.

Ing taun 1377, tentara gabungan saka Moskwa lan Nizhny Novgorod nandhang kekalahan ing kali kanthi jeneng "ngandika" Piana:

"Lan tentara gedhe padha nglumpuk, lan padha nyabrang kali ngluwihi Piana. Lan kabar teka marang wong-wong mau yen Tsarevich Arapsha ana ing Volchya Voda. Lan kabeh wong nunggang, mbukak kancing lan ngedhunake sandhangane saka pundhak, dadi panas amarga panas, amarga wektune panas. Dene manawi manggih madu utawi bir nalika sugengipun, lajêng sami ngunjuk botên sagêd angsal-angsalanipun, lajêng mabuk-mabukan, lajêng lumêbêt mabuk-mabukan. kabeh padha budhal mburu, padha ngece dhewe, kaya-kaya ana ing omah.”

("Kisah Pembantaian ing Kali Piana").

Miturut cara, "penyalahgunaan" saka loro ombenan Erzya tradisional, buza adhedhasar rye malt, lan remukan madu murni, mbokmenawa fatal kanggo allies banjur. Utamane sing nomer loro. Iki carane P. Melnikov-Pechersky nggambarake tumindak murni ing "Essays on the Mordovians":

“Yen ana wong sing ora biasa ngombe wedang iki, rasane enak banget, sirahe tetep seger, nanging sikile katon dicopot, otot sikil ora nuruti kekarepane wong. Sawise turu ana sirah sing nggegirisi nganti sedina utawa luwih.

Ayo kita uga nyathet yen Pangeran Arapsha yaiku Arab Shah Muzaffar, keturunan putra kaping lima saka Jochi Shiban. Karamzin nyerat yen Arapsha

"Dheweke dadi ratu ing kémah, nanging raksasa sing wani, licik ing perang lan galak banget."

Ana dhuwit recehan sing tanggal saka Mei 1377 - April 1378. dicithak kanthi jeneng Shah Arab, minangka khan saka Golden Horde. Yaiku, Shah Arab Shibanid minangka mungsuh Mamai lan wayang sabanjure, Muhammad Sultan. Arab Shah ketoke diusir saka Sarai dening Tokhtamysh.

Nanging ayo bali menyang acara 1377, nalika ing Kali Pyana tentara Arapsha gampang ngalahake tentara Rusia sekutu. Sawisé iku, tanah Nizhny Novgorod lan Ryazan rusak. Pereslavl-Ryazan uga ditawan; Oleg, tatu dening panah, meh ora bisa lolos. Ing taun sabanjuré, tentara Murza Begich miwiti kampanye nglawan Moskow. Banjur Dmitry secara harfiah "dibingkai" Oleg kanthi ketemu karo Tatar ing tanah Ryazan - Mamai nuduh dheweke nglilani tentara Moskow. Ing Kali Vozha (20 versts saka Pereyaslavl-Ryazansky) Dmitry Moskovsky lan Danila Pronsky ngalahake Horde. Nalika Mamai ngatur kampanye punitive marang Ryazan taun sabanjuré, Dmitry, sing provoke serangan iki, ora nyedhiyani Oleg karo bantuan. Nikon Chronicle ngandika:

Nalika wong Tatar teka, padha ngrebut kutha Dubok lan diobong, lan padha ngobong Pereslavl, lan ngobong kutha-kutha liyane, lan padha perang lan ngobong volost lan desa-desa, lan sawise ngumpulake wong akeh, padha bali menyang omah, nggawe tanah Ryazan kosong."

Sawise iki, Mamai wiwit ngumpulake pasukan kanggo kampanye nglawan Moskow - sing padha rampung karo perang ing Lapangan Kulikovo.


Tentara Mamai nyabrang kali ing miniatur Face Vault, 1656-1676.

Oddities prilaku Adipati Agung Lithuania Jogaila lan Oleg Ryazansky


Lev Gumilev nulis:

"Tentara Muscovites, Vladimir, Suzdal, lan liya-liyane tindak menyang lapangan Kulikovo, lan tentara Rusia bali."

Nanging ora mangkono. Saben uwong ngerti yen Mamai arep ngukum vassal sing mbrontak - ulusnik Dmitry saka Moskow, sing ora mbayar pajeg marang Tatar wiwit taun 1374 lan nganti pirang-pirang taun nyinggung tetanggan Rusia. Miturut cara, pirang-pirang taun sabanjure, penulis "The Tale of the Massacre of Mamayev" ora mangu-mangu babagan kewajiban Dmitry kanggo mbayar "metu" menyang Horde, mung ukuran pajeg iki tundhuk diskusi. Miturut dheweke, Metropolitan Cyprian, sing sejatine dikenal kanthi posisi anti-Horde (lan dheweke ora ana ing Moskow nalika iku - dheweke mung bakal ditampa ing taun 1381), uga ora mangu-mangu. Nanging, miturut "Tale ...", obrolan ing ngisor iki dumadi antarane Dmitry lan Cyprian:

"Metropolitan mangsuli Adipati Agung:" Kandhanana, gustiku, apa salahmu sadurunge dheweke (Mamai)?"
Pangéran agung ngandika: "Kawula mriksa, rama, kabeh iku akurat, sing kabeh iku miturut dhawuhe leluhur kita, lan luwih, aku mbayar upeti marang dheweke."

Tegese, ditekanake yen Dmitry dudu pemberontak utawa pemberontak, nanging ulusnik sing taat hukum, vassal Horde sing manut. Ora ana omongan babagan "mbebasake tanah Rusia saka rakit Tatar." Miturut "Tale ...", kampanye Mamai nglawan Rus ora diprovokasi dening apa-apa - setan ngajak dheweke, kanthi sesambungan karo Gusti Allah, lan malah "Tatar lawas" ngandhani Beklyaribek babagan kampanye sing sukses banget. Batu Khan. Ayo kita elinga yen invasi Batu saka Rus ing 1237-1241, lan iku medeni kanggo mbayangno umur "Tatar lawas" sing eling wong.


Mangkene carane Mamai diwakili ing lukisan dening I. Glazunov (saka seri "Kulikovo Field", 1980)

Minangka kanggo grievances tetanggan, iki tembung saka penulis "The Tale of the Massacre of Mamaev" sijine menyang tutuk Cyprian, kang Dmitry teka kanggo sambat babagan pangeran Ryazan lan Lithuania:

"Pandhita Metropolitan Kanan ngandika: Lan sampeyan dhewe, Pak, ora nyebabake kesalahan marang wong loro?"

Dmitry, mesthi, ora ngelingi apa-apa kaya iki, lan penulis "The Tale ..." pracaya iku kaya-kaya dheweke dhewe, nanging kasunyatan sing nyebutake masalah akut lan ora nyaman kuwi ing esai panegyric. nguwatirake banget. Nanging pangeran Ryazan Oleg nganggep awake dhewe gelo lan diduga nulis marang Mamaia saka awake dhewe lan saka Olgerd saka Lithuania:

"Kita nampa penghinaan gedhe saka Adipati Agung Dimitri Ivanovich iki."

Lan alesan kanggo pelanggaran Oleg ing sumber iki diarani paling dipercaya: kutha strategis penting Kolomna, cedhak karo Kali Moscow nggabung karo Oka, dijupuk saka Ryazan. Bener, wis suwe banget - 80 taun kepungkur, ana keluhan sing luwih anyar, nanging iki sing paling lara, ora bisa nambani. Ing Pereyaslavl-Ryazan padha elinga kutha kang, lan ing 5 taun bakal njupuk adoh saka Muscovites.

Salajengipun, penulis "Tale ..." nglapurake yen wis telung taun wiwit almarhum Olgerd saka Lithuania wungu saka kuburan lan uga "sneaked" ing Mamaia:

"Pangeran Dimitry saka Moskow nindakaké penghinaan gedhe marang ulusnikmu, Pangeran Oleg saka Ryazan, lan uga gawe piala banget marang aku ... Ayo perhatianmu, Dhuh Tsar, nguripake penderitaan kita saka pangeran Moskow Dimitry Ivanovich."

Luwih, Oleg Ryazansky ngirim layang kanggo kabeh pihak sing kasengsem: layang sing setya marang Mamaia, ngelingake Dmitry, lan uga ora lali nulis marang Olgerda, sing nggawe almarhum seneng banget. Nanging sakperangan alesan Oleg nglirwakake Adipati Agung Lithuania Jagiello urip. Kita uga nyathet yen interlocutor konstan Dmitry, Metropolitan Cyprian, ditampa ing Moskow mung ing taun 1381. Iki kabeh babagan linuwih informasi ing dokumen iki, penulis anonim sing, ora luwih awal saka 80, utawa malah 100 taun sawise acara kasebut, mung siji-sijine sing nuduh Oleg ngkhianati, nelpon dheweke "dikutuk"Lan"anyar Svyatopolk".

Oleg ngandhani Dmitry yen Mamai ngumpulake tentara nglawan Moscow lan Ryazan, dheweke ora bisa nulungi dheweke, nanging ora bakal ngganggu wong-wong sing pengin gabung karo Muscovites minangka sukarelawan. Ing "Zadonshchina" nyatakake yen 70 Ryazan boyars melu ing Peperangan Kulikovo - mesthi, ora piyambak, nanging karo abdi. Nanging, iki ditulis (temenan niru "The Tale of Igor's Campaign") ing pungkasan abad kaping XNUMX utawa ing awal abad kaping XNUMX, kaya sing diyakini, dening Zephanius saka Ryazan tartamtu. Sawetara nganggep dheweke dadi boyar Pangeran Oleg, liyane nganggep dheweke dadi boyar Bryansk sing pungkasane umur tuwa ing salah sawijining biara Ryazan. Sejarawan takon partisipasi massive saka sukarelawan Ryazan ing perang iki.

Pamrentahan liyane sing independen saka Moskow uga ora mbantu Dmitry: miturut data modern, Republik Novgorod (wong Novgorodian "kasep"), Tver, lan Nizhny Novgorod isih ora ngirim pasukane. Kemungkinan partisipasi detasemen saka Pronsk lan Vyazma diidini. Putrane Olgerd, Andrei Polotsky lan Dmitry Bryansky, sing pindhah menyang sisih Moscow, nggawa regu saka Pskov lan Pereslavl-Zalessky.


Dmitry Donskoy ketemu Andrei Olgerdovich Polotsky lan Dmitry Olgerdovich Bryansky, miniatur "The Tale of the Massacre of Mamayev", abad kaping 17.

Cetha kok almarhum Olgerd ora melu perang ing lapangan Kulikovo. Nanging ora ana sing bisa ngomong kanthi pasti kenapa Grand Duke of Lithuania Jagiello lan Oleg Ryazansky nyingkir. Pancen, ing "The Tale of the Massacre of Mamai" padha langsung disebut allies saka temnik-beklyaribek iki lan tearfully nyuwun Mamai kanggo ngukum Dmitry kanggo moyoki inflicted marang, lan wayahe kanggo netepake akun luwih apik.

Saiki akeh sing percaya yen tujuan gerakan tentara Kerajaan Lithuania ing sisih wétan yaiku kanggo mulihake kekuwatan ing tanah Bryansk, Novgorod-Seversky, lan Chernigov. Bagéyan saka wilayah iki dijupuk dening sedulur Yagaila Andrei lan Dmitry Olgerdovich sing mlayu menyang Moscow - karo dhukungan saka Vladimir Serpukhovsky lan Dmitry Bobrok-Volynsky. Kanthi nyerang tanah kasebut, Jagiello, mesthi, nentang Moskow, lan mulane dheweke bisa diarani sekutu Mamai. Nanging, ngrampungake masalah dhewe, pangeran Lithuania, ketoke, ora rencana kanggo melu ing perang ing lapangan Kulikovo.


Jagiello

Oleg, wis diklumpukake tentara mung ing kasus (tumindak njupuk Panggonan cedhak tapel wates karo pamrentahane, lan sampeyan ora ngerti carane iku bisa dadi), mbokmenawa tumindak ing asas "loro perang, katelu tetep metu." Banjur kanthi marem aku bisa ngelingi tembung Mstislav Vladimirovich, sadulure Yaroslav the Wise, sing diomongake sawise perang Listven:

"Sapa sing ora seneng babagan iki? Ing kene ana wong lor, lan ing kene ana wong Varangian, lan pasukane dhewe isih utuh.

Dheweke ngaku yen detasemen Ryazan nyerang wong-wong Moskow sing bali, nangkep konvoi lan malah njupuk tawanan. Wong Lithuania iya padha.

Taun sabanjure, 1381, liwat mediasi Metropolitan Cyprian, Oleg lan Dmitry nyimpulake perjanjian anti-Horde, ing ngendi pangeran Ryazan ngakoni awake dhewe minangka "adhine" Moskow. Miturut syarat-syarat persetujuan iki, dheweke uga mbebasake prajurit Dmitry sing ditawan setahun sadurunge.

Kampanye misterius nglawan Moskow saka Tokhtamysh


Lan ing taun 1382 teka ing Rus' khan sah anyar - Tokhtamysh, sing ing wektu sing wis ngalahake usurper Mamai.


Tokhtamysh ing tahta Golden Horde. Miniatur Kode Babad Wajah

Kampanye Tokhtamysh minangka misteri Rusia liyane crita. Sawise kabeh, Dmitry (kaya kabeh pangeran liyane) ngakoni kekuwatan Tokhtamysh lan ora duwe niat ngatur Peperangan Kulikovo anyar. Dheweke nulis yen Dmitry ora gelem mbayar pajeg, nanging iki ora mungkin: Tokhtamysh, ora kaya Mamai, minangka "raja" sing sejatine, sing ora ana sing bisa nantang ing Rusia. Ora ana alesan kanggo nolak upeti marang Tokhtamysh, amarga ora ana pasukan sing cukup kanggo nantang dheweke. Ing Lapangan Kulikovo, sawise kabeh, mung temnik sing dikalahake, sing wis dadi beklyaribek (kaya "kepala administrasi"), ngrebut kekuwatan ing bagean wilayah Horde. Miturut cara, dheweke duwe masalah gedhe babagan kontrol tanah kasebut, lan anak didik Chingizid dheweke bola-bali diusir saka Sarai. Muhammad-Sultan (Mamat-Saltan), umpamane, dadi khan wiwit taun 1370 nganti 1379, nanging dheweke duwe Sarai mung ing taun 1371-1373, 1374 lan, bisa uga, ing taun 1375-1376.

Dadi, sumber daya Mamai ora bisa dibandhingake karo khan. Kajaba iku, dheweke wis ora nampa upeti saka Moscow kanggo 6 taun.

Nanging kok Tokhtamysh meh enggal-enggal tindak ing kampanye nglawan anak kali Moscow lan ngrusak barang darbeke? Cetha yen sampeyan ora bisa ngumpulake pajak saka kutha lan desa sing diobong lan sampeyan ora bisa ngirim "metu" saka wong-wong mau menyang Horde.

prilaku Dmitry katon aneh banget: yen sampeyan tindakake versi resmi, sakperangan alesan kang bener mlayu saka Moscow, kang Tatar banjur bisa njupuk mung licik. Diduga dheweke lunga menyang Kostroma kanggo ngumpulake pasukan. Nanging aku ora ngumpulake, amarga dumadakan

"Ing antarane para pangeran ana perselisihan, lan ora gelem tulung-tinulung, lan sedulur ora gelem nulungi sedulur."

Rong taun kepungkur, para pangeran ora nolak mbantu Dmitry nglawan Mamai, nanging saiki "ora pengin". Malah seduluré, pahlawan Peperangan Kulikovo, Vladimir Serpukhovskoy, sing mundur pasukané kanggo Volok Lamsky, ora gelem gabung karo Grand Duke. Setuju sing pamisah pasukan sak invasi gedhe saka Tatar ora idea paling apik: padha bakal bejat munggah ing bagean, minangka wis kedaden luwih saka sapisan. Lan ing Moscow ing wektu iki ana acara sing padha banget karo kraman marang Dmitry. Wong-wong kutha padha ngrampok omah-omahé para bangsawan lan "mabuk", gapura kasebut ora dikontrol dening wong-wong sing waspada, nanging sawetara wong sing ora dikenal "karo wuda gaman, Rogatins lan Sulitsa" Sawise pangeran, garwane Dmitry Evdokia lan Metropolitan Cyprian mlayu saka kutha kanthi angel banget - uga dirampok dening Muscovites. Ing wektu sing padha, Evdokia tindak menyang bojone ing Kostroma, nanging Cyprian tindak menyang Grand Duke of Tver Mikhail Alexandrovich, sing ora kanca Dmitry Donskoy. Lan sing njupuk kanggo defend Moscow saka Tatar? Sawetara pangeran Lithuania Ostey, putu saka Olgerd, sing sadurunge teka perang karo Moscow kaping telu, lan saiki "kraman watu es jinak" Lan Tokhtamysh, ternyata, pisanan kabeh kasengsem: Pangeran Dmitry saiki ing Moscow? Lan, sawise nampa jawaban sing negatif, dheweke ora golek anak sungai sing diduga ora pengin mbayar "metu", nanging ngepung kutha kasebut, sing siap nyerahake - supaya bisa mbukak gerbang. iku, sampeyan mung kudu ngenali kudeta sing njupuk Panggonan ing Moscow lan Pangeran Osteya anyar. Kang Tokhtamysh nyamar kanggo nindakake telung dina mengko. Lan banjur khan ngobong Moskow lan ngonfirmasi label kanggo Pemerintahan Agung kanggo utang buronan Dmitry.

Disaranake manawa pambrontakan Muscovites ora minangka akibat saka kampanye Tokhtamysh, nanging sababe: Dmitry diusir saka Moskow, lan khan nulungi vassale. Lan alesan kraman bisa nambah pajak - mung kanggo mbayar pajeg kanggo Tokhtamysh. Dheweke nampa panjelasan kanggo tumindak pangeran Nizhny Novgorod Vasily Kirdyapa lan Semyon Dmitrievich (kang adhine ana garwane Dmitry Donskoy), sing nggawe percoyo Muscovites kanggo mbukak gerbang. Bisa uga Vasily lan Semyon minangka sekutu Dmitry, sing diusir saka Moskow, lan tumindak kanggo kepentingane. Ing dalan bali, Tatar uga njarah-rayah tanah Ryazan, nanging kamungkinan detasemen individu ora takon Tokhtamysh kanggo ijin kanggo nindakake iki, lan khan ora bisa ngontrol pasukan digawe dowo liwat akeh mil. Bentrokan antarane skuad Vladimir Serpukhovsky lan sawetara detasemen Tatar cilik (kemungkinan, detasemen perampok sing pisah saka pasukan utama) uga dicathet. Dmitry, ora wani melu perang karo Tatar, nyerang kerajaan Ryazan - kaya-kaya mbales dendam marang Oleg amarga nuduhake Horde fords ing Oka (sing, ing cara, ora utamané perlu - padha dikenal kanggo Tatar. bakul lan bakul sapi). Paling kamungkinan, Dmitry mung wanted kanggo nambah kahanan financial rodo goyah ing beyo saka pepadhamu.

Sukses militer Oleg Ryazansky


Ing taun 1385, Oleg pungkasanipun bisa bali Kolomna, dijupuk dening Muscovites, lan ing cedhak Perevitsk ngalahake tentara Moscow Vladimir Andreevich Serpukhovsky (Wani). Dheweke ngaku yen wong Ryazan nyekel setengah saka tentarane. Putra saka Pangeran Lithuania Andrei Olgerdovich, Mikhail, sing melu ing Peperangan Kulikovo, uga tilar donya ing perang. Wektu iki, Sergius saka Radonezh dadi mediator kanggo ngrampungake perdamaian antarane Ryazan lan Moskow. Ing taun 1386, putrane Oleg Fyodor nikah karo putri Dmitry Sophia. Ing 1400, putri nikah karo putra saka ndhuwur-kasebut Vladimir Serpukhov.


Fyodor Olgovich ing miniatur saka Front Chronicle Vault

Oleg kudu ngusir serangan saka Tatar. Dadi, miturut Nikon Chronicle, ing taun 1394

"Pangeran gedhe Oleg Ivanovich Ryazan ngalahake Tatar Hordes Takhtamysh, sing dibuwang menyang panguwasa Ryazan."

Ing 1400, miturut sumber sing padha:

"Ing tapel wates Cherlenago Yar lan ing guardhouses cedhak Khopor menyang Don, pangeran gedhe Oleg Ivanovich, karo pangeran Pronsky lan karo Murom lan Kozelsky, ngalahake akeh Tatar, lan nyekel Tsarevich Mamat-Saltan Yasha, lan Orda liyane. para pangeran.”

Wigati dicathet: ing kasus iki, Oleg ora nglawan Tatar, nanging nggawe serangan jero ing wilayah Horde - panggonan kasebut dumunung kira-kira 500 km kidul Kulikovo Field.

Kanggo sawetara wektu, putra Oleg Rodoslav dianakaké hostage ing Horde, nanging bisa uwal. Ing sisih mantu, Pangeran Yuri Svyatoslavich saka Smolensk, Oleg kasil perang nglawan Vitovt saka Lithuania, sing dijupuk Smolensk. Ing wektu sing padha, pangeran Moscow anyar, Vasily (Dmitry Donskoy tilar donya ing taun 1389), mantune Vitovt, ora menehi bantuan kanggo wong Smolensk.

Ing taun pungkasan gesang Oleg Ryazansky


Ing 1402, tentara Ryazan, dipimpin déning Rodoslav Olgovich, dikalahaké déning Lithuanians ing Peperangan Lubutsk. putra Oleg iki dijupuk, saka kang mung sawetara taun mengko Pangeran Ryazan anyar Fyodor Olgovich ngatur kanggo nebus wong. Lan Oleg lan garwane Euphrosyne (putri saka Adipati Agung Lithuania Olgerd, adhine saka garwane Vladimir Andreevich Serpukhovsky) sasampunipun kekalahan ing Lyubutsky, njupuk sumpah biara: Oleg, sing njupuk jeneng Joachim, manggon ing biara Solotchinsky sing didegake. , lan Euphrosyne, sing dadi Eupraxia, ing Solotchinsky Women's Zachateisky.

Oleg tilar donya ing Juni 1402, garwane slamet saka loro utawa patang taun.

Ing Oktober 1769, kanthi dekrit Sinode Suci, sisa-sisa Oleg lan Euphrosyne ditransfer menyang Gereja Nativity of the Virgin Mary of the Solotchinsky Monastery. Ing taun 1923 dipindhah menyang Museum Provinsi Ryazan, lan ing taun 1990 bali menyang Gréja. Saiki, makam umume ana ing Katedral Nativity of the Mother of God of the Solotchinsky Monastery (ing taun 1994 diuripake maneh minangka biara wanita).


Foto saka situs web Ryazan Historical and Architectural Museum-Reserve

Ing 2010s. antropolog misuwur T. S. Balueva lan E. V. Veselovskaya rekonstruksi pasuryan Pangeran Oleg adhedhasar tengkorak kang. Sampeyan ndeleng foto patung iki ing wiwitan artikel iki.

Tanggal 16 Mei 2023, kanthi resolusi Sinode, Pangeran Oleg dilebokake ing Katedral Saints Ryazan.


Oleg Ryazansky ing lambang modern

Mudhun saka kerajaan Ryazan


Ing Pangeran Fedor anyar Ryazan, putra Oleg, Tatar dikalahaké ing 1404:

"Tatar teka minangka wong buangan menyang Ryazan, lan pangeran gedhe Feodor Olgovich, putu Ivanov, ngirim duta kanggo nguber; Nalika lumaku, wong Tatar padha kebak pangan, lan padha nyekel wong Tatar akeh, lan bali menyang Ryazan kanthi bungah banget.

(Nikon Chronicle).

Perang karo Tatar ing taun 1410 lan 1425 sukses: wong Ryazan nyusul Tatar sing teka minangka "buwang", numpes lan nangkep tawanan.

Ing taun 1460, Ryazan (luwih tepate, Pereyaslavl-Ryazansky) ora kasil nyoba nyekel Khan Akhmat, sing, miturut Simeon Chronicle, ngadeg ing tembok kutha suwene 6 dina lan "mundur saka ing kawirangan" Lan Chronicle Ermolinsk nyatakake yen Akhmat ngepung Ryazan telung minggu

"Dheweke nyedhaki kutha saben dina lan mateni akeh wong Tatar ... dheweke lunga kanthi isin banget."

Ryazan njaga kamardikan saka Moskow luwih suwe tinimbang Kadipaten Agung liyane: Nizhny Novgorod ora ana ing taun 1447, Tver - ing taun 1485. The Great Ryazan Principality, sanajan dadi vasal Moscow ing taun anyar, dianakaké nganti 1521.

Putu saka Oleg Ryazansky, Ivan Fedorovich, tilar donya ing taun 1456, ninggalake putrane Vasily sing umur 8 taun lan putri Feodosia ing perawatan Grand Duke of Moscow Vasily II (Peteng).


Vasily lan Feodosia saka Ryazan teka ing Moskow kanggo ngunjungi Vasily II

Gubernur Moscow wiwit mrentah Ryazan, nanging ing taun 1464 Pangeran Moscow liyane, Ivan III, bali Vasily Ivanovich kanggo Ryazan lan ing Desember ing taun kang padha nikah karo adhine Anna. Vasily Ivanovich mrentah kanggo 19 taun, njaga hubungan paling loropaken karo Moscow. Putra pambarep Vasily, Ivan, dadi Adipati Agung penultimate Ryazan, lan sing paling enom, Fedor, ditransfer warisan kanggo Ivan III. Pangeran Ryazan pungkasan, Ivan Ivanovich, putu buyut saka Oleg sing misuwur, ditangkep ing Moskow ing taun 1520 kanthi dhawuh Vasily III (bapak Ivan the Terrible). Ibune dikirim menyang biara. Okolnichy I.V. Obraztsov-Simsky Khabar dadi gubernur Moskow ing Pereyaslavl-Ryazan. Ahli sejarah Valery Bryusov, sing diarani Gorky "penulis paling budaya Rusia", iki minangka geguritan sing ditulis ing taun 1899 babagan:

Balalaika iku ngerti-kabeh!
Nyanyi kanggo kita kanthi bungah
Lagu sampeyan dhewe
Nyanyi kanggo kita, sampeyan, sampeyan, sampeyan, sampeyan ...
Kaya pangeran Ryazan lungguh ing kunci lan kunci,
Dheweke lungguh ing kunci lan kunci, ndeleng Moskow,
Duma mikir, dheweke kelingan,
Minangka kebak wong Moskow tanpa kaluputan,
Kepiye carane dheweke nuntun dheweke liwat dalan-dalan saiki,
Pangeran Alam, Svyatoslavich,
Kepiye wong Moskow nyawang dheweke,
Dheweke ndeleng aku, ngguyu, saka Gapura Kaluga.
Lan dheweke, pangeran, pantes diajeni:
Ing senioritas sampeyan, lungguh ing meja emas.
Punika kobong ing makutha, lan ana sinar ing saubengé!
Pangeran - Monomakhovichs - nyembah.
Nanging dheweke seneng tresna marang wong-wong mau kanthi gumolonging nyawane,
Ing suku Rurik, kabeh wong dadi sedulur tuwa.
Ing kene dheweke bakal nguwuh-uwuh, sing siap perang!
Nunggang jaran piyambak kang bakal mimpin wadyabala
Kanggo Sveya, menyang Lithuania, menyang Crimea sing bosok ...
(Yen ana sing ora pengin, pindhah menyang wong liya!)
Para guslars bakal nyanyi babagan perang sing mulya,
Dheweke bakal seneng-seneng lan ngluhurake Ryazan kuna.
Nanging kabeh peteng - sepi -
Ing mburi bar, Moscow katon liwat jendhela,
Ora ana sing bakal krungu tangis sing wani,
Olgovich pungkasan lenggah ing mburi kastil.
Padha bakal mimpin wong, ngenteni, antarane maling
Kanggo eksekusi ala ing selokan Kremlin.

Ing taun 1521, Ivan Ivanovich bisa lolos, nanging gubernur Moscow wis kuwat ing Ryazan, sing ora bakal nglilani pangeran Ryazan menyang kutha. Ivan Ivanovich nglampahi sisa gesangipun ing Lithuania, ing pundi piyambakipun pikantuk estate Stoklishki saka Raja Sigismund I. Wiwit kuwi, tanah Ryazan pungkasane dadi bagéan saka negara Moskow. Akeh sing percaya yen iku banjur, kanthi dhawuh saka Pangeran Moskow kanthi tujuan kanggo mbenerake aneksasi tanah Ryazan kanthi ideologis, karya sastra "The Tale of the Massacre of Mamaev" ditulis, ing ngendi Pangeran Oleg Ivanovich diumumake minangka pengkhianat. kanggo kepentingan kabeh-Rusia.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

46 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +3
    27 Februari 2024 05:30
    Kutipan: Ryzhov V.A.
    "penyalahgunaan" loro ombenan Erzya tradisional - buza adhedhasar rye malt
    Iki minangka bir sing padha, mung tanpa nambahake hops. Kabeh wilayah Volga lan Urals ngombe. Rusia, Mordovians lan Tatar, mung duwe wektu kanggo ngawula! nglirik
    1. vet
      +3
      27 Februari 2024 09:10
      Tembung kriya "buzit" katon saka buza. Dadi, mabuk minuman keras pancen nyata. Nanging sing paling mbebayani, mesthi, murni - pancen apik tenan: wong ngerti yen sikile bakal lumpuh sedhela, sirahe bakal lara - lan dheweke tetep ngombe!
  2. +2
    27 Februari 2024 06:16
    Ing taun 1385, Oleg pungkasanipun bisa bali Kolomna, dijupuk dening Muscovites.
    Dheweke nyekel gubernur Kolomna, Alexander Ostey, karo para boyar, lan jenenge utawa sanak-sedulure tilar donya nalika pengepungan Moskow dening Tokhtamysh.
  3. +2
    27 Februari 2024 07:08
    Kutipan: Wong Walanda Michel
    Iku bir padha

    Iku luwih kamungkinan gawean. Aku ngombe iki ing Tatarstan ...
  4. +4
    27 Februari 2024 07:48
    Matur nuwun, Valery! hi

    Iku banget menarik lan nyenengake kanggo maca artikel sampeyan! hi
  5. +4
    27 Februari 2024 08:22
    Lan saiki penulis teka saka sisih liyane: Lithuanians padha arep nyawiji karo Mamai, Oleg uga mlaku jejere tentara. Dmitry Donskoy dhawuh supaya ora nindakake piala ing tanah Ryazan. Apa kita duwe ing kasunyatan: Oleg ora bisa melu Dmitry, mbabarake tanah, nanging nglindhungi piyambak saka Lithuanians.
    1. +3
      27 Februari 2024 10:10
      Kutipan: Viktor Sergeev
      Lan saiki penulis teka saka sisih liyane: Lithuanians padha arep nyawiji karo Mamai, Oleg uga mlaku jejere tentara. Dmitry Donskoy dhawuh supaya ora nindakake piala ing tanah Ryazan. Apa kita duwe ing kasunyatan: Oleg ora bisa melu Dmitry, mbabarake tanah, nanging nglindhungi piyambak saka Lithuanians.

      Menapa malih, ora ana siji mandegake Oleg saka striking tanah Moscow, kang ora nindakake. Apa ana pengkhianatan? Paling kamungkinan ana persetujuan.
      1. vet
        +5
        27 Februari 2024 10:37
        Mangkono, artikel nolak ngiyanati - loro legal lan faktual. Ing sisih Oleg - pragmatisme murni lan keprihatinan kanggo kapentingan pamaréntahan sawijining. Dheweke dhewe. Dmitry dhawuh supaya ora ndemek tanah Ryazan sajrone kampanye - nanging ora amarga ana sawetara persetujuan, nanging amarga dheweke wedi yen ing kasus iki Oleg sing gelo bakal melu Mamai. Sawise perang, Oleg ngrampok konvoi tentara Moskow lan ditawan ora amarga dheweke duwe persetujuan karo Mamai, nanging amarga "iku bisa." Ngelingi kaping pirang-pirang Muscovites ngrusak tanahe, dheweke ora rumangsa getun.
        1. +1
          27 Februari 2024 12:16
          Kutipan saka dokter kewan
          Mangkono, artikel nolak ngiyanati - loro legal lan faktual. Ing sisih Oleg - pragmatisme murni lan keprihatinan kanggo kapentingan pamaréntahan sawijining. Dheweke dhewe. Dmitry dhawuh supaya ora ndemek tanah Ryazan sajrone kampanye - nanging ora amarga ana sawetara persetujuan, nanging amarga dheweke wedi yen ing kasus iki Oleg sing gelo bakal melu Mamai. Sawise perang, Oleg ngrampok konvoi tentara Moskow lan ditawan ora amarga dheweke duwe persetujuan karo Mamai, nanging amarga "iku bisa." Ngelingi kaping pirang-pirang Muscovites ngrusak tanahe, dheweke ora rumangsa getun.

          Yen ana pragmatisme murni, banjur Oleg bakal nyerang Moskow. Apa bakal meksa Dmitry kanggo ngirim bagéan saka tentara bali, iki bisa mutusaké kanggo kasil saka perang ing sih saka Horde. Dadi paling kamungkinan ana persetujuan rahasia.
          1. vet
            +2
            27 Februari 2024 12:52
            Ora, misale jek Oleg ora bisa kasengsem ing kekalahan lengkap Dmitry lan penguatan Mamai sing gedhe banget. Ora ana siji utawa liyane sing dadi kanca pamrentahane, yaiku "antarane watu lan papan sing atos". Pilihan sing paling apik yaiku nyuda loro-lorone kanthi signifikan.
  6. +2
    27 Februari 2024 08:47
    Pakar sejarah Valery Bryusov, sing diarani Gorky minangka "penulis paling berbudaya ing Rusia," ngomong babagan iki ing puisi.

    Iku apik tenan carane penulis tresna kanggo endow pujangga saka Silver Age karo kuwalitas meh sunnat (utawa saiki wong akademisi saka ilmu sajarah). Ya, kaya sinau sejarah Abad Pertengahan saka Shakespeare ...
    1. +3
      27 Februari 2024 09:04
      Kutipan: Vladimir80
      Ahli sejarah Valery Bryusov, sing diarani Gorky minangka "panulis paling budaya Rusia"

      Kutipan: Vladimir80
      Iku apik tenan carane penulis seneng endow pujangga saka Silver Age karo kuwalitas meh sunnat (utawa saiki minangka akademisi saka ilmu sajarah)

      Gorky isin ngomong sing kabeh wong disebut Bryusov "penyihir gedhe"; iki dipercaya sing Valery Yakovlevich wis menehi hasil karo Iblis.
      Kabeh masyarakat Silver Age iki, mesthi, ora sakabehe sehat.
      1. +1
        28 Februari 2024 04:01
        Gorky dhewe diduga nggawe kesepakatan karo setan. Pranyata iku bisnis umum ing wektu iku ... ngguyu
    2. vet
      +1
      27 Februari 2024 09:13
      Apa ora ngutip ayat-ayat babagan topik kasebut, yen pancen apik? Lan Bryusov, pancen, nduweni buku sejarah sing apik banget sing wis dilalekake - babagan Jerman abad pertengahan, babagan Roma Kuno.
      1. +2
        27 Februari 2024 09:27
        Apa ora ngutip ayat-ayat babagan topik kasebut, yen pancen apik?

        ya, aku dhewe seneng sawetara puisi Yesenin utawa Mayakovsky, utawa Gumilyov ... nanging kok nyebutake minangka argumentasi ing artikel ing bagean "sejarah"? Dheweke ora ngutip Yesenin ing "donya ing saubengé (sejarah alam)" pawulangan!
        1. vet
          +3
          27 Februari 2024 10:11
          Utawa sampeyan bisa ngutip. Contone, buku anak-anak apik Mary Mape Dodge "Silver Skates" minangka bukti yen ing paruh kapindho abad ka-19 kanal beku ing Walanda saben mangsa. Lan saiki wis arang banget. Ing taun 2021, kanthi cara, sanajan kabeh "medeni pemanasan global", dheweke tiba-tiba beku.
          1. +1
            28 Februari 2024 21:55
            Wiki ngandika: "Setelan ing Walanda, novel iki nyediakake potret artistik urip Walanda ing awal abad kaping 1840, uga crita inspirasi saka pakurmatan enom ... Holland, XNUMXs, St. Nicholas Eve..."
  7. +4
    27 Februari 2024 08:55
    Ivan Ivanovich, putu buyut saka Oleg sing misuwur, ditangkep ing Moskow ing taun 1520 kanthi dhawuh Vasily III.
    Pangeran, ora guilty saka represi. Senajan wiwit 1514, Ivan Ivanovich Ryazansky wis mrentah independen. Senadyan kasunyatan sing gubernur Moscow lan garnisun ninggalake kerajaan Ryazan. Ivan Ivanovich mandheg melu ing kampanye Vasily III Moscow, secara harfiah ing kabeh. Ivan Ivanovich, wanted kanggo njaluk nyisihaken saka Moscow vassalage, kanggo iki kang mbutuhake support lan nguripake kanggo dhukungan kanggo boyars sing pengin kamardikan saka kerajaan Ryazan. pasukan militèr serius dibutuhake Pangeran Ivan Ivanovich janji bakal omah-omah karo salah siji putri Mehmed I Giray. Nanging Vasily III weruh liwat prakara iki lan, ing pretext masuk akal, diundang menyang Moskow lan sanalika sawise rawuh dilebokake ing pakunjaran, lan gubernur Moscow bali menyang Ryazan. kanggo putri saka Crimean Khan ana ancaman serius kanggo negara Moscow.
    1. vet
      0
      27 Februari 2024 09:15
      Upaya kanggo mbela kedaulatan sampeyan, sing diakoni dening kabeh wong ing sekitar sampeyan, mesthine minangka kejahatan serius eseman
      1. +5
        27 Februari 2024 10:07
        Vasily III dudu politisi sing nyatakake: Njupuk kadhaulatan sing dikarepake.
        1. vet
          +2
          27 Februari 2024 10:17
          Yen Ryazan ing wektu iku bagéan saka negara Moscow, ya, siji bisa setuju karo sampeyan. Nanging Ryazan tetep merdika, sanajan kanthi mripat ing Moskow sing meh predator. Nanging, saiki, mesthi, kita bisa ngomong sing Vasily III tumindak minangka panguwasa progresif, diklumpukake tanah lan ing. Nanging durung ana sing nerangake babagan iki marang wong Ryazan (lan utamane pangeran Ryazan).
          1. +1
            27 Februari 2024 12:06
            Aku bisa setuju karo sampeyan.
            Apa sampeyan ora setuju? Kanthi kasunyatan sing Vasily III diklumpukake tanah Rusia watara Moscow? Cara sing beda-beda? Contone: apa ora kudu perang kanggo Smolensk saka ON?
    2. vet
      +1
      27 Februari 2024 09:26
      Ivan Ivanovich ora tau nikah lan nikah karo putri saka Crimean Khan ana ancaman serius kanggo negara Moscow

      Iki bener masterpiece: ternyata. Pangeran Ryazan independen ora bisa omah-omah maneh, amarga iki ngancam kapentingan pangeran Moscow. eseman
      1. +3
        27 Februari 2024 10:09
        Iki minangka mahakarya:
        Ing cilik saka marriage Ivan Ivanovich nampa support militèr saka Crimean Khanate. Lan pinunjul lan bisa nolak pangeran Moscow, nanging ing Kamchatka kerajaan Ryazan ora.
  8. vet
    0
    27 Februari 2024 09:20
    Vasily lan Feodosia saka Ryazan teka ing Moskow kanggo ngunjungi Vasily II

    Wigati dimangerteni: Putri Theodosia ora ana ing kreta, nanging nunggang jaran! Ora ing gambar modern, nanging ing miniatur abad kaping 17! ! "Ryazan Amazon"!
  9. +2
    27 Februari 2024 09:38
    Ryazan njaga kamardikan saka Moskow luwih suwe tinimbang Kadipaten Agung liyane: Nizhny Novgorod ora ana ing taun 1447, Tver - ing taun 1485. The Great Ryazan Principality, sanajan dadi vasal Moscow ing taun anyar, dianakaké nganti 1521.


    Paling kamungkinan, pratelan bab eksistensi pamaréntahan rampung independen ing tlatah Rus kuna iku salah. Kabeh pangeran, ing sajarah Rus kuna, perang antarane piyambak kanggo hak disebut Adipati Agung kabeh Rus'. Iki minangka perjuangan feodal sing khas, utawa perang sipil. Kanggo sawetara alasan, ora ana sing nyebut Prancis minangka negara merdika nalika kedadeyan sing padha banget ing kana. Kanggo sawetara alesan, kita ngomong bab anané daya tengah ing Rus kuna, senadyan kasunyatan sing ngarsane diakoni dening Mongol-Tatar lan negara saubengé. Siji bisa ngomong bab kekirangan nemen saka pamaréntah pusat, bab periode disobedience, nanging sembarang pangeran dianggep piyambak lan panguwasa bagean saka Rus' karo pusat spiritual siji.
    1. +3
      27 Februari 2024 09:43
      Kutipan saka Eugene Zaboy
      Kanggo sawetara alasan, ora ana sing nyebut Prancis minangka negara merdika nalika kedadeyan sing padha banget ing kana
      Kadipaten ing abad tengahan Prancis padha de facto independen lan biasane dikirim raja menyang neraka
      1. vet
        +5
        27 Februari 2024 10:02
        Parodi "Sejarah Umum, diproses dening Satyricon":
        Tahta Prancis dikuwasani dening garis Capetian. Ora gampang kanggo dinasti iki kanggo mecah menyang wong; ing dina iku sampeyan bisa dadi raja, nanging ora ditampa ing masyarakat.

        eseman
      2. -1
        27 Februari 2024 10:03
        Kutipan: Wong Walanda Michel
        Kadipaten ing abad tengahan Prancis padha de facto independen lan biasane dikirim raja menyang neraka


        Iku "de facto" sing dianggep merdika, kaya pamrentahan Rusia kuna. Pancen identik. Kanggo sawetara alesan, ing basis iki, ora ana siji pitakonan ora ana Prancis united karo panguwasa tengah, sanadyan ora kuwat, ing pribadine raja. Mantra iki, saka periode Khrushchev, bab ambruk lengkap Rus kuna menyang appanage pamaréntahan, perlu kanggo nggawe Ukraina, kanggo nuduhake Gagal Rusia, iku kabeh. Iku kanggo maksud iki iku perlu kanggo Pethel ing kepala saben wong, lan dina iki digunakake minangka slogan anti-Rusia saka wilayah Ukraina.
    2. 0
      27 Februari 2024 19:43
      Kabeh pangeran, ing sajarah Rus kuna, perang ing antarane piyambak kanggo hak disebut Adipati Agung kabeh Rus'. Iki minangka perjuangan feodal sing khas, utawa perang sipil.

      Siji bisa mbantah dawa lan tediously babagan "khas" sistem feodal ing tlatah pamrentahan Rusia.
      De jure, negara kesatuan Rusia (sing uga bisa didebat) ora ana ing sangisore Vladimir Monomakh lan putrane. De facto, sawise Yuri Dolgoruky ora gelem njagong ing meja Kiev. Salajengipun, babak fragmentasi tanah-tanah Rusia dadi luwih sedhih, lan kanggo acara sing diterangake ing artikel kasebut, Grand Dukes of Moscow, Tver, Ryazan lan Smolensk ngadeg ing baris kanggo label Kadipaten Agung. Kajaba iku, iki nglawan latar mburi ON sing dominan.
      1. +2
        28 Februari 2024 06:51
        Quote: Kote Pane Kokhanka
        De jure, negara kesatuan Rusia (sing uga bisa didebat) ora ana ing sangisore Vladimir Monomakh lan putrane. De facto, sawise Yuri Dolgoruky ora gelem njagong ing meja Kiev.


        Apa transfer ibukutha menyang Moskow lan penolakan saka Principality of Kyiv kanggo ngakoni kasunyatan iki dianggep minangka alesan kanggo pungkasane eksistensi negara Rusia? Apa Kakaisaran Kiev ing skala Rus kuna? Jarak antarane Kiev lan Chernigov yaiku 156 km, lan saka Kyiv menyang tapel wates karo kerajaan Chernigov malah kurang. Titik ing peta Rus kuna. Kyiv, paling apik, ngontrol dalan Dnieper nganti jeram Dnieper, lan rada hulu. Wangsulan: Bab ingkang paling padha nindakake iku transportasi saka pesisir kanggo pesisir, lan ketoke padha entuk income saka iki. Dnieper ora tau dadi rute perdagangan. Nalika Novgorod nganakake hubungan dagang saka Kopenhagen lan Berlin menyang Astrakhan, kutha-kutha Rusia liyane (Ryazan, Tver, Vladimir, Yaroslavl, lan sapiturute) ora ketinggalan, nanging nindakake perkara sing padha, nggunakake amben Volga lan anak kali. Kajaba iku, meh ora bisa dingerteni manawa dheweke ora nggatekake pamrentah pusat, kaya Kyiv. Pambrontakan Kyiv mimpin Rus kanggo kira-kira kahanan sing padha sadurunge Rurik, nanging malah banjur dikenali minangka ana ing sumber ditulis. Lan carane Novgorod bisa nggunakake Volga yen populasi loropaken ora manggon ing kono? Kanggo katon Rurik ing Novgorod, jembatan dibangun ing Volkhov, dawane kira-kira setengah kilometer. Kasunyatan iki mung ngandhani volume babagan tingkat pangembangan kutha lan skala perdagangan. Apa worth mbayar manungsa waé kanggo statements dissatisfied saka sejarawan Kyiv bab ambruk saka Rus? Malah dina iki padha ngomong yen Rusia ora ana. Mung ora mung ana, nanging uga dadi Ukraina menyang negara virtual, lan cepet banget lan èfèktif, senadyan ukuran Ukraina, dibandhingake karo perpustakaan Kievan Rus.
        1. +1
          28 Februari 2024 11:52
          Aku ngomong sethithik bab liyane.
          Institusi negara presupposes ana sistem kanggo ngatur wilayah sawijining. Istilah "negara fokus" sing sampeyan gunakake nuduhake anané telung kelas masyarakat ing kono. Alas, ing pamrentahan Rusia saka 10-14 abad ora ana serfs minangka kelas ing asas. Dadi, proses apa wae ing "Rus" sacara ora langsung disambungake karo feodal. Nanging, kaya perang sipil, karo sapa lan marang sapa, yen saben wong nganggep awake dhewe minangka puser ing lapangan sing rata.
          Umume gagasan kasebut luwih cepet, sanajan wiwitane nemokake respon ing antarane massa (PVL lan Lay of Igor's Campaign) lan ing antarane para panguwasa, sekuler lan ecclesiastical.
          1. 0
            28 Februari 2024 15:10
            Quote: Kote Pane Kokhanka
            Istilah "negara fokus" sing sampeyan gunakake nuduhake anané telung kelas masyarakat ing kono. Alas, ing pamrentahan Rusia saka 10-14 abad ora ana serfs minangka kelas ing asas. Dadi, proses apa wae ing "Rus" sacara ora langsung disambungake karo feodal.


            Aku setuju banget. Iku bakal dadi babagan kanggo nelpon pangeran Rusia ing jaman feodal, lan iku bakal paling ora bener. Uga kasunyatan sing padha ora nampa hak princely dening warisan, nanging ing paling kasus padha diundang utawa diangkat. Mulane, misale jek ora bener kanggo nyebut panguwasa saka appanage Rus kuna.

            Quote: Kote Pane Kokhanka
            Nanging, kaya perang sipil, karo sapa lan marang sapa, yen saben wong nganggep awake dhewe minangka puser ing lapangan sing rata.


            Saben pangeran ngupaya dadi siji-sijine Adipati Rus lan kanggo iki padha perang ing antarane awake dhewe, lan iki wis perang sipil khas.
          2. +2
            28 Februari 2024 23:56
            Quote: Kote Pane Kokhanka
            Alas, ing pamrentahan Rusia saka 10-14 abad ora ana serfs minangka kelas ing asas.


            Miturut cara, masalah menarik banget. Ora ana hubungan suku sing katon ing kutha-kutha Rusia ing abad kaping 10-14, ora ana feodalisme, apa sing isih ana? Nyatane, masalah iki didhelikake lan digandhengake karo kerusuhan lan anarki. Sanajan, sanajan saka Moskow, populasi sing ora marem ngusir pangeran. Medeni kanggo mbayangno, nanging struktur pamrentahan kutha-kutha Rusia adhedhasar prinsip pamrentahan demokratis; ora ana tembung liya.
            1. 0
              29 Februari 2024 20:46
              Ora ana hubungan suku sing katon ing kutha-kutha Rusia ing abad kaping 10-14, ora ana feodalisme, apa sing isih ana? Nyatane, masalah iki didhelikake lan digandhengake karo kerusuhan lan anarki.

              Deleng sumber VO kanggo karya Eduard Vyashchenko, dheweke wis nerbitake sawetara karya babagan topik iki.
              Babagan "demokrasi" ing basa Rusia, ora kabeh gampang banget. Iki topik diskusi dawa antarane loro sekolah sajarah domestik, St. Petersburg lan Moscow.
              1. 0
                29 Februari 2024 23:46
                Quote: Kote Pane Kokhanka
                Deleng sumber VO kanggo karya Eduard Vyashchenko, dheweke wis nerbitake sawetara karya babagan topik iki.
                Babagan "demokrasi" ing basa Rusia, ora kabeh gampang banget. Iki topik diskusi dawa antarane loro sekolah sajarah domestik, St. Petersburg lan Moscow.


                Ing liwat, kita Wigati sing padha isih nyoba kanggo aplikasi konsep kayata "anarki kontrol" utawa "masyarakat segmental" kanggo periode iki sajarah Slavic, nanging konsep iki ora nggawa akeh kajelasan (M. Nystazopoulou-Pelekido, F. Kurta) .

                Penulis Bizantium weruh ing suku Slavia masyarakat sing "ora dikuwasani dening wong siji, nanging wiwit jaman kuna wis urip ing aturan rakyat (demokrasi)", minangka Procopius saka Caesarea wrote, lan minangka penulis "Strategikon". "tambah:

                "Amarga dheweke duwe panemu sing beda-beda, mula dheweke ora setuju, utawa, sanajan dheweke setuju, mula wong liya langsung nglanggar keputusan kasebut, amarga saben wong nganggep ngelawan lan ora ana sing pengin nyerah."
                Eduard Vyashchenko


                Ketoke, Rusia lan Slavia nggunakake, ayo ngomong, "wangun demokrasi kuno" kanggo pamrentahane. Amarga ora ana sumber tertulis lan monumen arkeologi sing arupa bangunan watu, informasi rinci babagan wangun pamaréntahan iki ora kasedhiya. Amarga iki, wangun pamaréntahan iki ora diakoni ing kalangan sejarawan.
  10. +1
    27 Februari 2024 11:27
    lan banjur cedhak Perevitsk ngalahaké tentara Moscow Vladimir Andreevich Serpukhovsky

    Ing taun 1386, putrane Oleg Fyodor nikah karo putri Dmitry Sophia. Ing 1400, putri nikah karo putra saka ndhuwur-kasebut Vladimir Serpukhov.

    Padha urip seneng ing Rus'. Dheweke bakal gelut utawa nikah.
    1. +2
      28 Februari 2024 04:03
      Lan ora mung ing Rusia. Lan ora mung ing wektu iku.
  11. 0
    27 Februari 2024 15:42
    Aku maca penulis beda menehi versi beda. Mungkin kita ngadeg ing posisi pangerten modern kabeh acara sing kedadeyan? Apa sebabe para pangeran feodal Rus padha perang karo tanggane? nampa upeti saka wong sing dikalahake, pajak saka populasi, lan liya-liyane kanthi semangat sing padha. Apa ana "tujuan sing jero" kanggo nggabungake pamrentahan dadi negara siji tanpa kapentingan materi "kabeh sing ana ing sekitarku!" - banget ora mungkin. Sertifikat saka Horde menehi kesempatan dadi luwih sugih. Apa sampeyan mikir babagan wong? - budak luwih murah tinimbang sapi, sing kedadeyan sadurunge taun 1861. Dadi meh ora perlu kanggo ngidentifikasi tokoh-tokoh sejarah ing jaman kasebut (aku ora bakal menehi dhaptar, kabeh wis dikenal saka buku teks kelas 4 babagan sejarah USSR). Kekuwatan menehi kasugihan, kasugihan menehi kekuwatan. Lan sateruse nganti sosialisme. Yen ora ana wong lan panguwasa sing ideal ing jagad modern, saka ngendi asale ing jaman biyen? Pangeran Oleg njupuk bagéyan ing perang nglawan regu saka pangeran tetanggan - kang melu (miturut artikel). Tanggi Slavic nyerang tanah Ryazan - padha nyerang. Apa tim Oleg Ryazansky gabung karo Mamai - ora (miturut kabeh dokumen sing kasedhiya). Dadi ora perlu nyebarake label sing ditempelake.
  12. +1
    27 Februari 2024 16:25
    Ing Rus', para pangeran nggawa kasusahan lan kacilakan luwih akeh tinimbang Horde. bangga. srakah, iri... Wong-wong mursid Rusia pisanan dipatèni déning seduluré. Lan, sawise kabeh, kabeh padha sederek siji utawa liyane. Malah Agung Lithuania Pangeran Jagiello, sing ora ana hubungane karo wong Lithuania dening suku apa wae. nglirik
  13. +4
    27 Februari 2024 17:55
    Sampeyan, penulis, aku mikir, pinter banget ngusulake yen kampanye Tokhtamysh nglawan Moskow dictated dening kepinginan kanggo "nglindhungi" hak-hak Dmitry saka populasi mbrontak. Kajaba iku, ora ana pitunjuk babagan pemberontakan ing sumber kasebut. Umumé, Tokhtamysh duwe rasa syukur sing khas - Dmitry ngrusak saingan utama - Mamai, "ing rasa syukur" Tokhtamysh ngrusak Moskow. Tamerlane-Tokhtamysh nyelehake dheweke ing tahta Golden Horde, lan Tokhtamysh uga matur nuwun kanthi serangan ing tanah Timur. Kajaba iku, perang pisanan rampung karo kekalahan Tokhtamysh ing Kondurch. Nanging, sing rampung gagal Tokhtamysh, asil Terek lan asor kasar sakteruse saka tanah Horde lan pesawat saka Tokhtamysh. Tumindak Tokhtamysh iki ora bisa diterangake kabeh - ngerti mesin militèr Tamerlane saka njero lan pribadi kenalan karo wong, nanging terus-terusan nggitik nganti untune padha kalah. Manawi pancèn pêrlu badhe damêl paprangan, amrih botên kenging dados Chengizid malih, Eropah punika sacêlakipun, sampun 150 taun sasampuning pogroming Batu. Nanging ora, dheweke milih mungsuh sing paling mbebayani lan ing wektu sing padha terus-terusan mlayu saka medan perang ing tengah-tengah perang. Pranyata dheweke dhewe wedi marang Khromts nganti kelangan kontrol awake dhewe, nanging dheweke nyerang dheweke kanthi edan sing ora ana gunane.
    Mesthine, kanggo Tokhtamysh, dadi khan lan dadi wong sing mikir iku rong perkara sing beda.
    1. +1
      27 Februari 2024 18:19
      Dadi, aku mikir alesan kanggo pawai ing Moskow lan ora siap kanggo ngusir iku minangka perselisihan biasa babagan jumlah upeti. Tokhtamysh pengin potongan Dzhanibekov, nanging Dmitry percaya yen bisa duwe sing luwih cilik, "kita mung nulungi sampeyan, duwe ati nurani." Nanging Tokhtamysh wis remuk dening makutha lan njupuk sembarang disagreement minangka penghinaan pribadi. Aku ora weruh alesan liyane kanggo karusakan saka Moscow lan perang karo Timur saka bangga Tokhtamysh.
    2. VlR
      +2
      27 Februari 2024 18:29
      Kepiye carane ora ana pitunjuk babagan pemberontakan ing Moskow ing sumber kasebut, yen dheweke langsung ngomong babagan pemberontakan iki? Lan iku langsung disebut kraman? Kacarita Dmitry mlayu saka kutha kanthi wedi, ninggalake bojone. Bener, sawetara penulis sejarah kanthi malu-malu nerangake yen dheweke ora wedi marang Muscovites, nanging marang Tokhtamysh, sing, aku ngelingake sampeyan, ora bisa njupuk Moskow, lan ora bisa - amarga dheweke "dibuwang" lan ora ana mesin pengepungan ing tentarane. . Paling-paling, dheweke bisa njarah-rayah tlatah sakubenge, nanging ora perlu kuwatir babagan Moskow sing dikuwasani kanthi apik. Sumber ngomong babagan perampokan rumah tangga boyar lan kontrol gerbang kutha dening sawetara wong bersenjata "kiwa" - dudu regu. Lan malah sing
      "Wong-wong ing Stasha Vechem, Metropolitan lan Grand Duchess ngrampok lan meh ora ninggalake kutha kasebut."
      (Tver Chronicle)"
      Pungkasan, babagan Lithuania (!) Pangeran Osteya, sing sadurunge teka perang nglawan Moskow kaping telu, lan saiki, "dheweke wis tamed kraman (yaiku, kraman!) ing kutha." Utawa - ora tamed, nanging mimpin? Banjur, wong sing ora seneng banget lan dermawan kasebut, ngupayakake mbela Moskow - kaya rubah sing dadi pitik. Kabeh pangeran sing lunga karo Dmitry menyang Lapangan Kulikovo dumadakan ora gelem manut - malah seduluré Vladimir Serpukhovskaya. Sadulur bojo Dmitry mbantu Tokhtamysh kanggo nyekel Moscow kanthi licik - pengkhianat murni? Nanging ora ana reaksi saka pangeran. Dheweke banjur ngrusak tanah Ryazan kanthi alasan sing ora dingerteni (Oleg nuduhake kabeh wong sing wis suwe dikenal ing Oka? Iku ora lucu). Lan Dmitry ora ndemek tanah Nizhny Novgorod saka sederek sumpah-bejat, amarga kang Moscow diobong. Tokhtamysh ngobong Moskow, sing siap ngirim marang dheweke, lan, miturut omongane uwong, sing ora pengin mbayar "metu" menyang ulusnik Dmitry "mbrontak", dikonfirmasi label kanggo mrentah. Iki mung sing ana ing permukaan.
      1. +1
        27 Februari 2024 19:00
        Apa sampeyan njupuk faktor wektu? Pemberontakan, penerbangan Dmitry, nalika Tokhtamysh kudu ngerti babagan iki? Banjur klumpukne tentara lan pindhah menyang pembuwangan. Iki ora saiki - aku ngirim SMS utawa liwat video call. Banjur njupuk akeh maneh. Lan kasunyatan sing sampeyan sebutake gampang diinterpretasi kanthi beda - Dmitry ninggalake Moskow, elinga, ninggalake kulawargane ing kana, tegese dheweke ora ninggalake kutha kasebut, nanging arep ngumpulake tentara, lungguh ing pengepungan, tentara ora bisa diklumpukake - nanging Muscovites nganggep awake dhewe ditinggalake, Cyprian, tinimbang dhukungan spiritual kanggo wong, dheweke mlayu, njupuk kulawarga Adipati Agung, para boyars menehi sandal, yard diijini dijarah. Banjur Ostey munggah, Muscovites ditampa wong, kasunyatan sing tindak menyang Moscow karo Olgerd ora ateges apa-apa - dina iki kita perang, sesuk kita sekutu, conto ing artikel - Oleg Ryazansky, Dmitry Moskovsky. Dadi, penulis sing dikasihi, sampeyan wis pindhah menyang alternatif. Ya, lan sampeyan wis nyuda Dmitry dadi pengecut lengkap sing mlayu ninggalake kulawargane. Nanging dheweke perang kaya prajurit prasaja ing lapangan Kulikovo, kene wong iku cetha ora pengecut.
        1. VlR
          +3
          27 Februari 2024 19:32
          Penyamaran Dmitry minangka episode paling aneh lan paling "murky" saka Pertempuran Kulikovo. Nanging, yen kita ngelingi apa sing kita kenal babagan dheweke saka karya fiksi
          "The Tale of the Massacre of Mamai," ing ngendi Mamai ndedonga marang Hercules, Perun lan Khors, banjur kabeh kedadeyan: penulis anonim menehi kebebasan kanggo imajinasi lan ora bisa mandheg ing wektu.
        2. vet
          +2
          28 Februari 2024 09:58
          faktor wektu

          jam pira? Saiki katon kabeh kedadeyan kanthi cepet, kaya saiki. Banjur, miturut standar kita, iku banget leisurely lan alon. Bebarengan karo budhal saka Moscow, Dmitry ketoke ngirim utusan kanggo Tokhtamysh: padha ndamel adoh kula, ulus setya, lan sing bakal mbayar pajeg? Dheweke nglumpukake kabeh sing ana ing tangane lan lunga menyang Moskow kaya-kaya nyerang - entheng lan tanpa mesin pengepungan. Ing tembok Moskow padha nyoba kanggo tenang: padha ngomong, bakal ana upeti kanggo sampeyan, mung sampeyan ngerti pangeran anyar kita. Nanging Tokhtamysh, ketoke, mutusaké sing Dmitry bakal luwih dipercaya saka Ostey, konco kang Lithuanians ngadeg. Lan kesempatan kuwi, miturut pretext masuk akal, kanggo njarah-rayah kutha sugih, dhewe, kabeh sing pengin dijupuk - carane sampeyan bisa kantun?

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"