Carane Tentara Abang mbebasake Ukraina saka Petliurists

4
Carane Tentara Abang mbebasake Ukraina saka Petliurists


Pamrentahan Buruh lan Tani Sementara Ukraina


Ing Direktori Petliura (Sapa sing Petliurists) ana saingan. Tanggal 28 November 1918, ing kutha Sudzha (wilayah Kursk), Pamrentahan Pekerja Sementara lan Tani Ukraina digawe, dipimpin dening Georgy Pyatakov.



Tanggal 29 November, Manifesto diterbitake babagan nggulingake kekuwatan Hetman Skoropadsky, babagan pemugaran kekuwatan Soviet ing Ukraina, lan hukum, prentah, perjanjian, dekrit lan prentah saka Hetman lan Rada Tengah UPR diumumake ilegal. lan ora bisa ditindakake. Manifesto kasebut ditandatangani dening Ketua Pemerintah G. Pyatakov lan anggota pemerintah K. Voroshilov (Komisaris Rakyat Urusan Dalam Negeri), A. Sergeev ("Kawan Artyom", pangadeg Republik Donetsk-Krivoy Rog, Komisaris Rakyat Urusan Militer. ), E. Quiring (Komisaris Rakyat Ekonomi lan Keuangan Nasional), V. Zatonsky (Komisar Pendidikan Rakyat), Yu. Kotsyubinsky (anggota Dewan Militer Revolusioner).

Miturut dekrit saka Pamrentahan Pekerja Sementara lan Petani Ukraina tanggal 30 November, Tentara Soviet Ukraina digawe, dipimpin dening V. Antonov-Ovseenko. Iki kalebu divisi 1st Insurgent (Ukraina) lan 2nd Insurgent (Ukrainia) lan detasemen pemberontak individu, sing diowahi dadi unit lan formasi biasa, uga unit pengawal tapel wates wilayah Bryansk, Lgov, Kursk lan Ostrogozh. Secara total ana sekitar 15 ewu bayonet lan saber.

Direktori nyoba teka menyang persetujuan karo Bolsheviks. Malah sadurunge wiwitan pemberontakan nglawan Skoropadsky, persetujuan ditindakake antarane partai sosialis Ukrainia lan wakil Bolshevik Rusia: Rusia Soviet ngakoni Republik Rakyat Ukrainia, lan UPR janji bakal njamin posisi hukum komunis ing Ukraina lan njupuk posisi netral ing perang Moscow nglawan mungsuh njaba.

Nanging, Moscow kanthi cepet nyadari yen ora ana gunane kanggo rembugan karo Direktori. Petliurists ora bisa mulihake tatanan ing negara, ing nalisir, padha intensified lam. Pamrentah Soviet ora pengin ngidinke kekacauan ing Ukraina. Kahanan kanggo nyerang pasukan Soviet padha paling sarujuk. Mulane, dheweke luwih seneng lali babagan perjanjian rahasia sadurunge.


Fyodor Andreevich Sergeev (luwih dikenal minangka "Kawan Artyom", 1883-1921) yaiku revolusioner Rusia, pangadeg lan kepala Republik Soviet Donetsk-Krivoy Rog, kanca cedhak Sergei Kirov lan Joseph Stalin.

Pembebasan Bank Kiri


Tanggal 12 Desember, pasukan Soviet ngluncurake serangan, nalika Klintsy, Novozybkov, Novgorod-Seversky, Glukhov, Shostka, Volchansk lan Kupyansk dibebasake. Ing tanggal 21 Desember, Divisi Ukrainia kaping 2, sawise budhal saka Jerman, dikuwasani Belgorod, sing ibukutha Ukraina Soviet dipindhah. Divisi 2 ngembangake serangan marang Kharkov.

Pasukan Direktori sacara sakabèhané padha ringkih lan longgar: organisasi lan disiplin sing ora apik, moral sing kurang. Luwih kaya geng tinimbang tentara biasa. Rob lan disembowel Yahudi lan bourgeoisie, nanging ora ngwutahake getih kanggo "kamardikan". Detasemen pemberontak petani, kuciwa karo kawicaksanan Direktori lan kepincut karo slogan sosial rezim Soviet, kanthi massal pindhah menyang sisih Bolshevik.

Biasane, unit kasebut, sing nyatakake orientasi Soviet, kanthi kekuwatan lengkap, dipimpin dening para ataman, kanthi persetujuan bebarengan, kalebu ing tentara Soviet Ukraina, nampa nomer lan jeneng resmi, kanthi nggawa unit pemberontak. marang staf Tentara Abang lan pengangkatan komisaris Bolshevik. Mulane, Reds cukup gampang mbebasake kabeh Bank Kiri lan umume Little Russia-Ukraine.

Tanggal 1-2 Januari 1919, pemberontakan buruh lokal diwiwiti ing Kharkov. Ing wektu sing padha, pemberontakan diluncurake marang Petliurists ing distrik Kupyansky, Chuguevsky lan Izyumsky ing provinsi Kharkov. Dewan Prajurit Jerman ing Kharkov ndhukung pemberontakan lan ngetokake ultimatum kanggo komando pasukan Direktori - kanggo mundur kabeh pasukan saka kutha ing XNUMX jam. Petliurists, dipimpin dening Kolonel Bolbochan, ninggalake kutha.

Tanggal 3 Januari 1919, Resimen Glukhovsky kaping 5 saka Divisi Soviet Ukrainia kaping 2 lan Resimen Red Cossack minangka sing pisanan mlebu ing Kharkov sing dibebasake. Detasemen waja mlebu kutha karo wong-wong mau. Ing wektu iki, buruh Kharkov wis nangkep railway Balashovsky lan stasiun Kidul. Sawetara dina sawisé, pamaréntahan Soviet Ukraina pindhah menyang Kharkov. Kharkov dadi ibukutha sauntara Ukraina.


Ketua Dewan Militer Revolusioner RSFSR Leon Trotsky mlaku-mlaku ngubengi pasukan Tentara Merah ing review ing Kharkov ing pungkasan Mei utawa awal - pertengahan Juni 1919. Ing sisih kiwa kiwa yaiku komandan tentara lan marshal Alexander Egorov.

Tanggal 4 Januari 1919, kanthi dekrit saka Dewan Militer Revolusioner Republik, Front Ukrainia (UF) digawe ing basis saka pasukan Tentara Soviet Ukrainia. UV kalebu Tentara Soviet Ukraina, Divisi Infanteri 9 RSFSR lan unit pengawal tapel wates RSFSR. Antonov-Ovseenko diangkat dadi komandhan pasukan. Minangka bagéan saka ngarep, Grup Pasukan ing Arah Kyiv dibentuk kanthi tugas nyekel Chernigov, Kiev lan Cherkassy lan Grup Pasukan ing Arah Kharkov kanthi tugas nyekel Poltava lan Lozovaya.

Tanggal 12 Januari, Resimen Bohunsky kaping 2 saka Divisi Ukrainia 1 miturut komando Shchors mbebasake Chernigov. Tanggal 18 Januari, serangan marang Kyiv diwiwiti.

Ing Januari, Divisi Ukrainia kaping 2 ngalahake mungsuh ing wilayah Lyubotin lan Merefa lan mbebasake wilayah Sumy lan Poltava. Tanggal 10 Januari, unit Divisi 2 mbebasake Sumy, njupuk piala gedhe. Serangan ing Poltava wiwit. Petliurists diusir saka Poltava dening partisans lokal. Nanging ing wayah wengi 18 Januari, Petliurists, sawise nampa bala, maneh nyuwil menyang kutha lan nindakake pogrom lan ontran-ontran saka populasi lokal.

Ing wayah sore tanggal 18 Januari, brigade 2 divisi 2 nyedhaki kutha. Tanggal 19 Januari, Petliurists mlayu saka kutha menyang arah Kremenchug. Ing 25 Januari, partisans lokal dikuwasani Zenkov, Gadyach lan Lokhvitsy. Ing pungkasan Januari, para pemberontak lokal, kanthi bantuan pasukan Soviet Ukraina, mbebasake meh kabeh wilayah Poltava.

Ing twenties Januari Unit Soviet inflicted asor abot ing pasukan saka Direktori cedhak Lozovaya. Kharkov - Lozovaya - Pavlograd - Chaplino - Gulyai-Pole jalur sepur liwati menyang tangan Tentara Abang. Ana sambungan antarane pasukan Soviet lan partisans wilayah Yekaterinoslav.

Mbalik ing Desember 1918, mogok umum buruh ing Ekaterinoslav wiwit. Kanggo nanggepi, Petliurists wiwit numpes komite buruh. Bolsheviks ngajak buruh kanggo mbrontak. Buruh didhukung dening Makhnovists. Sawise pirang-pirang dina perang, kutha iki dibebasake saka Petliurists. Nanging, pasukan saka Direktori, wis digawa munggah bala - Petliura dikirim divisi saka Galician Sich Riflemen, 4 resimen infantri, 2 sepur waja, 6 mobil wojo, detasemen udhara lan unit lan subunit liyane kanggo Yekaterinoslav - mbalekake kutha.

Unit-unit Soviet sing maju setengah ukuran, nanging didhukung dening buruh lan petani lokal. Tanggal 25–26 Januari, detasemen khusus Dybenko mbebasake Ekaterinoslav (saiki kutha Dnepr, Dnepropetrovsk Soviet).

Beda karo crita penulis Ukrainia independen, iki dudu invasi Muscovites. Umume prajurit Tentara Merah sing perang karo Direktori yaiku pribumi lokal. Dadi, ing siji minggu ing Kharkov, 1 ewu wong ndhaptar Resimen Proletar 3st.


"Sinezhupanniki", prasasti ing foto laporan Jerman:
"Ing Ukraina. Latihan pangkat lan file saka Divisi Ukrainia 1", 1918.

Kyiv iku kita!


Tanggal 21 Januari 1919, resimen Tarashchinsky njupuk Bakhmachi, ing ngendi dheweke njupuk piala gedhe. Petlyura nyoba kanggo mungkasi pasukan Soviet ing bank kiwa Dnieper. Dheweke ngirim pasukan anyar kanggo ketemu Tentara Abang, kalebu divisi saka "zhupans biru" (jeneng diwenehi werna saka seragam njaba - zhupan biru). Ing tlatah desa Dimerki (25 km sisih wétan Kyiv), Blue Zhupans, dipimpin déning Petliura piyambak, melu perang karo resimen Bogunsky lan Tarashchinsky. Sawise perang cendhak, Petliurists dikalahaké.

Tanggal 20 Januari, pambrontakan diwiwiti ing brigade Petlyura Korsun sing dipasang ing wilayah Chigirin. Pemberontak, sawise dikuwasani stasiun prapatan saka Cherkassy, ​​​​Bobrinskaya lan Tsvetkovo tanggal 25 Januari, wis kontak karo partisans abang lokal, wiwit nyerang lor ing Tsvetkovo-Fastov railway line, ngancam Kyiv.

Tanggal 21 Januari 1919, Bolshevik nggawe Komite Revolusi Militer ing distrik Uman ing provinsi Kyiv. Dheweke mimpin perjuangan partisan lokal kanggo mulihake kekuwatan Soviet. Para partisan ngusir Petliurites lan nyekel kutha kasebut luwih saka seminggu.

Ing awal Februari 1919, ing wilayah Kagarlyk cedhak Kiev, Divisi Segara Ireng (udakara 6 ewu prajurit bersenjata) gabung karo Tentara Abang. Ing wilayah Proskurov, Resimen Petliura kaping 8 tindak menyang sisih Abang, lan ing Mogilev-Podolsk - Resimen 58th. Garnisun ing kutha Korostyshev mbalela. Ing Januari-Februari 1919, Direktori nampa telegram meh saben dina babagan pemberontakan ing tentara.

Tentara Petliura ambruk lan ambruk, kaya tentara Hetmanate sadurunge. Fermentasi wiwit sanajan ing resimen Galician Sich Riflemen, sing dadi pengawal Direktori. Dewan Wakil Prajurit digawe ing resimen, para prajurit njaluk supaya padha dikirim menyang omah.

Direktori nyoba ngendhegake desertion sing nyebar lan transfer unit menyang sisih Tentara Merah. Langkah-langkah cepet ditindakake kanggo njamin kahanan finansial tentarane. Ing 18 Januari, hukum "Ing alokasi tambahan tanah kanggo tentara Cossacks UPR" ditanggepi. Prajurit kasebut dijanjekake jatah tanah 1-2 dessiatines, utangan gratis 2 ewu rubel lan utangan bunga 2 ewu rubel kanggo wektu 5 taun. Deserters padha sangsoro saka jatah lan utang. Pasukan dijanjekake seragam anyar, gaji tambah, lsp.

Nanging wis kasep, lan iku mokal kanggo ngalahake idea amba karo keuntungan materi. Ing esuk 5 Februari 1919, unit saka Divisi Ukrainia 1st mlebu Kyiv. Sing paling misuwur ing operasi Kyiv yaiku resimen Tarashchansky Vasily Bozhenko lan resimen Bohunsky Nikolai Shchors - komandan sing padha.

“Sirahe ditaleni
Getih ing lengenku
A Trail creeps getih
Ing suket sing lembab."


Shchors minangka komandan resimen, mantan kapten staf tsarist, para prajurit tresna marang dheweke amarga kepinteran lan keberanian, para komandan tresna marang dheweke amarga kecerdasan lan akal. Unit Soviet maju ing Kyiv ngatur kanggo nyegah jeblugan kreteg tengen Dnieper, kang Petliurists nyepakaké, lan kanthi mangkono nggampangake nyebrang. Kanggo mesthekake sukses lengkap unit kavaleri saka resimen Bohunsky, nyabrang es cedhak Chernobyl, ngubengi posisi Petlyura saka sisih lor-kulon. Ing esuk 5 Februari, Tentara Abang mlebu ibukutha Rusia kuna.

Pasukan Soviet nangkep piala sugih: 18 ewu bedhil, luwih saka 100 bedhil sing bisa digunakake, luwih saka 3 ewu bedhil mesin, 7 yuta kartrid, luwih saka 500 mobil, akeh jas mantel, akeh peralatan sanitasi, teknik lan telegraf. Thanks kanggo gudang militèr sing dijupuk saka Petliurites, Reds nglengkapi prajurit saka Divisi Soviet 1st Ukrainia.

Resimen Bogunsky lan Tarashchansky "kanggo tumindak heroik lan gagah berani nglawan mungsuh buruh lan petani" dianugerahi Red Banners, lan komandan Shchors lan Bozhenko "kanggo kepemimpinan trampil lan njaga disiplin revolusioner ing unit sing dipasrahake marang dheweke" dianugerahi medali emas kehormatan. gaman. Miturut dhawuhe, Shchors diangkat dadi komandan Kyiv.

Direktori UPR mlayu saka Kyiv menyang Vinnitsa. Tanggal 9 Maret, pasukan Soviet tekan garis Korosten - Zhitomir - Uman - Olviopol - Kherson - Melitopol. Ing pungkasan Maret 1919, kabeh wilayah "Petlyuria" (minangka residents disebut remnants saka UPR) diwatesi kanggo sawetara kutha lan kutha Podolia lan Volyn lan bagean kulon railways. Padha dicekel dening remnants saka Galician Sich. Sepur karo militan Sich disambut ing stasiun kanthi sora: "Ing gerbong ana Direktori, ing ngisor gerbong ana wilayah." Ndhuwur Direktori ngumbara saka Vinnitsa menyang Kamenets-Podolsky, banjur menyang Rivne, mengko menyang Zdolbunovo, ing Juli 1919 - maneh menyang Kamenets-Podolsky.

Mung serangan saka Tentara Sukarelawan putih Denikin ing Ukraina nylametake Petliurists saka karusakan lengkap.


Monumen kanggo Shchors ing Kyiv (dipasang ing 1954, dibongkar ing 2023)
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

4 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. 0
    27 Februari 2024 09:12
    Sejarah mbaleni dhewe. A atus taun kepungkur ing Ukraina bacchanalia padha njupuk Panggonan minangka saiki. Nanging sabab kita adil, kamenangan bakal dadi milik kita.
  2. +1
    27 Februari 2024 16:40
    Shchors - komandan resimen, mantan kapten staf tsarist

    informasi iki saka ngendi?
  3. +6
    27 Februari 2024 20:53
    Aku kejiret aku ora bisa nonton film bab 90s, nanging aku seneng sing bab perang sipil. Saiki ing NTV film kasebut ditampilake ing GDR, aku wiwit nonton lan mandheg. Iku prasaja. Sajrone Perang Sipil, negara kasebut digawe, diunggahake saka awu, lan ing taun 90-an negara kasebut rusak. Dadi kanggo kula kabeh iku prasaja. Shchors minangka pahlawan, Petlyura minangka mungsuh.
    1. -1
      28 Februari 2024 14:07
      Apik kanggo sampeyan, kabeh iku prasaja kanggo sampeyan. Aku cemburu

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"