22 jam ing dalan menyang "Panther": mardika saka Soltsy 20-21 Februari 1944

12
22 jam ing dalan menyang "Panther": mardika saka Soltsy 20-21 Februari 1944
Ngobong Garam


Ing Januari, Military Review nerbitake artikel "Carane pasukan Soviet mbebasake Novgorod" Alexandra Samsonov babagan operasi Novgorod-Luga ing awal 1944. Iku madhangi uga mesthi umum acara kasebut. Nanging apa sing kedadeyan ing tingkat biasa: kepiye pembebasan desa utawa kutha cilik biasane ditindakake? Apa kangelan khas lan ngapa, kaya sing kasebut ing artikel kasebut, "serangan Tentara Merah ora berkembang kanthi cepet kaya sing direncanakake"? Yagene ora bisa langsung nembus garis Panther Jerman?



Jawaban kanggo sawetara iki, supaya bisa ngomong, pitakonan pribadi bisa ditemokake ing crita mardika saka Soltsy, salah siji saka pusat regional saka wilayah Leningrad (saiki Novgorod).

Dadi, ing awal Januari 1944, ing arah Lor-Kulon, pasukan kita pungkasanipun entuk sukses gedhe.

Padha nyoba kanggo ngangkat blokade Leningrad kaping pirang-pirang. Nanging lack of cadangan, kasalahan printah lan skillfully dibangun pertahanan Jerman ngganggu rencana, lan kurban pasukan kita dadi meh ora ana asil.

Luwih saka sepisan jeneng Soltsy muncul ing rencana ngarep, amarga kutha kasebut ana ing dalan gedhe Novgorod-Porkhov sing penting, ing pungkasane jenis bottleneck sing dadi bagean saka dalan gedhe iki saka Shimsk. Pembebasan kutha kasebut mbukak dalan sing trep kanggo maju pasukan Soviet ing Porkhov, Pskov, Ostrov, lan Dno. Nanging ing 1942-1943. ngarep ora bisa dipindhah. Nasib perang diputusake ing panggonan liya: cedhak Moscow, Stalingrad, Kursk, banjur ing Ukraina.

Malah ing taun 1944, nalika operasi nyerang Leningrad-Novgorod, ora kabeh mlaku miturut rencana asli. Pembebasan Soltsy dijadwalake dening Markas ing pungkasan Januari, nanging perlawanan keras kepala pasukan Jerman nundha operasi kasebut sajrone telung minggu.

Mung ing 17 Februari, mundur umum mungsuh wiwit menyang garis pertahanan "Panther", dibangun dening Jerman kira-kira ing arah Narva - Pskov - Vitebsk. Wong-wong mau ngupaya uwal saka nguber kanthi nundha pasukan Soviet ing garis perantara lan ngrusak infrastruktur. Tugas pasukan kita yaiku ngusir wong-wong mau kanthi cepet, ora ngidini dheweke ninggalake "bumi gosong".

Iki kedadeyan ing wilayah Soltsy, sing mbebasake, sawise ngatasi pertahanan Jerman ing Shimsk, dadi tujuan Tentara 54 saka Front Leningrad.


Rute gerakan klompok K. O. Urvanov tanggal 20-21 Februari 1944

Perang kanggo kutha njupuk kurang saka sedina; pasukan kita mlebu ing Soltsy ing esuk 21 Februari 1944.

Iki mung minangka episode singkat saka perang gedhe sing suwene 1 dina. Nanging kanggo warga Solsk dadi dina kabungahan, pembebasan sing ditunggu-tunggu, lan kanggo sawetara prajurit sing mbebasake - dina pungkasan perjalanan militer. Iki kalebu akeh acara lan karakter sing dibayangke ing dokumen militer, memoar, lan arsip. Adhedhasar sumber kasebut, bisa njlentrehake pitakonan babagan carane kedadeyan kasebut, uga kanggo ngeling-eling jeneng-jeneng sing berjuang lan menehi urip kanggo mbebasake kutha.

Dadi, pasukan apa sing mbebasake Soltsy?

Ing taun 1969, Staff Umum mènèhi jawaban ing pitakonan iki takon editors saka koran regional "Znamya": "Kutha Soltsy, wilayah Novgorod, dibébasaké ing Februari 21, 1944 dening Unit 288 Rifle Division (SD). ) saka Korps Senapan kaping 111 saka Angkatan Darat 54 lan kapisah kaping 16 tank brigade (brigade sing dipilih) saka Front Leningrad."

Iki minangka kutipan meh verbatim saka laporan pertempuran Angkatan Darat 54: "Unit SD 288 saka Divisi Infanteri 111, kanthi kerjasama karo brigade 16, wis nggawe maneuver bundaran, nangkep ... Soltsy."

Kita ndeleng sing padha ing buku G.V. Morev "Soltsy" (1981): "Divisi Infanteri 288 Mayor Jenderal G.S. Kolchanov lan Resimen 16 ... kanthi kerjasama karo unit liyane, utamane karo 124 resimen tank kapisah (resimen) mimpin serangan ing kutha."

Buku referensi "Liberation of Cities" (1985) uga ujar manawa Divisi Infanteri 288 lan Brigade 16 melu pembebasan Soltsy.

Mengko, ing buku dening B.F. Margolis "Town over the Shelon River" (1990), uga ing pambuka kanggo "Book of Memory of the Soletsky District" (1994), mung ana sebutan ora langsung saka detasemen 124th. .

Kenging punapa kalungguhanipun Brimob 16 wau lajêng dipun lajêngakên dening sapa-sapa. Mbok iku gumantung ing kang Unit veteran iki utawa penulis disampekno lan apa dokumen tiba ing tangané.

Saiki, luwih gampang karo dokumen - laporan babagan tumindak brigade kaping 16 ing Februari 1944, naskah pasca perang sejarah brigade iki, deskripsi jalur pertempuran brigade 124, dhaptar kerugian, lembar penghargaan. wis kasedhiya...

Kanthi mbandhingake lan nambahake kenangan para wong tuwa, sampeyan bisa nggawe gambar sing luwih lengkap.

Ing jumlah lan komposisi pasukan


Wiwit awal operasi Leningrad-Novgorod, 16. Brigade nandhang losses abot, lan mung 15 tank tetep ing: 9 T-34 lan 6 cahya T-60 lan T-70, iku seprapat saka Staff. Tank kasebut digabung dadi siji batalion, dipimpin dening Mayor Vsevolod Yakovlevich Gorchakov.

Senapan bermotor lan batalion senapan mesin (MSB) saka brigade uga dikurangi: contone, tanggal 28 Januari mung ana 29 "bayonet aktif", sanajan mengko nampa sawetara bala.

Ketoke, mulane, ing tanggal 12 Februari, komandan brigade kaping 16, Kolonel Kirill Osipovich Urvanov, ditransfer menyang subordinasi operasional resimen artileri self-propelled 1196 (SAP) - 21 bedhil self-propelled SU-76, lan brigade 258, kang perang ing Lend-Lease "mobil manca" »- 9 nawakke Sherman lan 10 nawakke Valentine. Kang menehi kritik dening kasunyatan sing 258. detasemen nawakke mung setengah saka Staff, iku uga nandhang sangsara ing perang sadurungé.


Panglima 16. Brigade Tank Pisah K. O. Urvanov


Komandan batalion tank V. Ya. Gorchakov

Kolonel Urvanov uga dadi bawahan kanggo batalyon 2 saka Resimen Infanteri 305 (SP) saka Divisi Infanteri 44 - kira-kira 200-300 prajurit.

Secara total, pasukan gabungan gabungan iki ana 55 tank lan kira-kira 400-600 infantri. Kajaba iku, nalika pindhah menyang Soltsy, Resimen 124 (10-20 tank) lan Resimen 112 saka Divisi Infanteri 288 (kira-kira 1 prajurit) mlebu perang.

Ing sisih Jerman, unit Korps Tentara kaping 38 dioperasikake ing cedhak Soltsy. Pos komando korps teka ing kutha ing wayah sore tanggal 17 Februari, nanging wis sore tanggal 19 Februari dipindhah menyang ngisor. Iku angel ngomong persis apa pasukan sing ditinggalake ing rearguard. Kadhangkala resimen barrage 96th tartamtu utawa batalyon keamanan 191st kasebut. Nanging malah batalyon, paling kamungkinan, mung sebagian ana ing Soltsy utawa ora lengkap. Miturut bukti ora langsung, Jerman duwe udakara 100 wong kanthi sawetara bedhil, mortir lan bedhil mesin. Kaya sing bakal dingerteni ing ngisor iki, tugase mung kanggo nundha pasukan kita: kanggo meksa dheweke mundur saka kolom marching menyang formasi perang, nglampahi wektu kanggo pengintaian, lsp.

Katon yen komando Soviet ngandelake informasi partisan lan intelijen sing wis lawas utawa ora bener lan mulane ngetungake kekuwatan lan niat mungsuh. Laporan saka 111 IC ujar manawa "Miturut paseksen warga lokal, ana konsentrasi kendaraan mungsuh lan artileri ing Soltsy." Kutha iki katon minangka "benteng gedhe lan penting saka Jerman." Dianggep manawa ana batalyon sing isih ana ing kene kanthi tugas nyedhiyakake perlawanan keras kepala marang pasukan kita.

Kenangan perang getih cedhak Novgorod lan Shimsk isih seger. Mung iki bisa nerangake kasunyatan sing ing sisih kita pasukan cukup gedhe melu ing serangan ing Soltsy lan padha tumindak cautiously.

Ing cara kanggo Soltsy


Sawise nyabrang Mshaga, Kolonel Urvanov dibagi dadi rong kolom.

Sing kiwa (detasemen 258, setengah saka bedhil self-propelled, batalyon resimen 305) mesthine ngliwati dalan gedhe desa Pesochki - desa Yogolnik lan banjur liwat lapangan udara Solets menyang stasiun mesin lan traktor (MTS) cedhak karo stasiun.

Kolom tengen (brigade 16 lan separo kapindho saka bedhil self-propelled) nguripake tengen cedhak desa Skirino, tekan tilas jalur sepur Shimsk-Soltsy lan pindhah bebarengan (utawa ing embankment dhewe) uga menyang stasiun.

Gerakan kolom diwiwiti jam 8 esuk tanggal 20 Februari. Wektu iki bisa dijupuk minangka wiwitan kondisional saka operasi kanggo mbebasake Soltsy. Nganti pungkasan kondisional - jam 6 esuk - 22 jam liwati, sing dilebokake ing judhul artikel.

Sajarah brigade 16 ngandika: "Mungsuh, ndhelikake konco kelompok cilik ing cedhak gunung. Soltsy, mbatalake pasukan utama, nggunakake bedhil otomatis anti-pesawat minangka senjata anti-tank. Komandan brigade mutusake kanggo nyerang ing peternakan negara Pobeda, MTS, ngliwati Soltsy saka sisih lor-kulon, lan ngethok dalan gedhe lan sepur.

Saka iki, rencana umum wis jelas: nyingkiri serangan frontal ing kutha, nyelehake Jerman ing bebaya ngubengi lan meksa dheweke lunga tanpa perang sing dawa. Serangan langsung ing dalan gedhe Novgorod-Porkhov ora nguntungake amarga terrain, amarga ing sisih wétan stream Krutets mili menyang Shelon, nutupi bagean utama kutha saka sisih lor. Ambene cukup jero, dumunung ing lemah pasir sing gembur lan, luwih cedhak karo cangkeme, minangka selokan anti-tank alami.

Kajaba iku, ing patemon Kruttsa lan Shelon, dalan gedhe kasebut ana ing najis ing antarane kali lan bukit sing bisa ditembak. Medan dadi luwih rata lan bisa diakses tank (sanajan wilayah sing rawa-rawa) luwih cedhak karo stasiun sepur, sing dituju kelompok Urvanov.

Ing skenario sukses, iku bisa kanggo Cut mati dalan Jerman kanggo mundur. Kang menehi kritik dening tembung "motong dalan gedhe lan railways," padha ngrancang kanggo nutup semi-ring nang endi wae ngluwihi Soltsy, mbok menawa cedhak Molochkovsky Bor, mencet Jerman kanggo Shelon. Mbok menawa ana pangarep-arep kanggo ngrebut maneh kreteg sepur kanthi utuh. Mesthi, nganti titik tartamtu Jerman bisa uwal liwat es menyang bank tengen, nanging sawise kelangan kontrol dalan gedhe, posisi bakal dadi angel. Kajaba iku, unit lanjutan saka Divisi Infanteri 198th nyedhaki pinggir tengen Shelon.

Pertempuran pisanan ing kolom tengen Urvanov dumadi watara jam 12:00 tanggal 20 Februari ing tandha 43.0, sing kira-kira separo antarane desa Pirogovo lan lapangan terbang Solets. Pos utama marching (perusahaan 2 MSPB, sawetara tank saka brigade 16 lan bedhil self-propelled saka 1196th glanders) disergap, sebagian dikepung lan ilang udakara 20 wong sing tiwas lan tatu.

Salah sawijining lembar penghargaan sing ana hubungane karo perang iki ngomong babagan tumindak heroik Alexander Mikhailovich Bogomyakov, komandan perusahaan pendaratan tank MSPB: "Ing pertempuran ing wilayah elevasi. 43.0 mungsuh, wis nggawa munggah jumlah pinunjul saka tentara meriem kanggo batalyon infantri, ngubengi 2nd perusahaan lan Cut mati perusahaan saka tank. Bogomyakov, arep ing serangan karo pasukan unggul numerik.

Kanca Bogomyakov, sawise repulsed 5 serangan mungsuh, dibukak counterattack karo perusahaan, arep kanggo break liwat menyang diubengi. Nanging minangka asil saka limang kaping kaunggulan ing pasukan mungsuh, perusahaan lay mudhun. Kanca Bogomyakov tatu parah ing lengen. Ora nggatekake iki, dheweke nguwuh "Kanggo Tanah Air, kanggo Stalin!" Rushes menyang counterattack kaping pindho. Tujuane wis digayuh. Ing perang iki kanca. Bogomyakov tatu mati.

Iku worth kang lagi nyimak sing Letnan Bogomyakov ana ing ngarep mung sasi lan teka, siji bisa ngomong, minangka sukarelawan. Sadurunge dheweke mulang ing Omsk Infantry School. Ing salah sawijining surat pungkasan, dheweke ngandhani kulawargane yen dheweke pungkasane bisa mlebu laporan kanthi panjaluk dikirim menyang tentara aktif.

Jumlah mungsuh ing gambaran saka perang iki katon exaggerated lan bisa kira-kira ing 2-3 platoons infantri karo sawetara bedhil mesin, mortir lan bedhil anti-tank. Yen ora, kerugian kita bakal luwih dhuwur.

Kanggo perang iki, kopral Illarion Antonovich Trukhov, lair ing 1925, machine gunner MSPB; letnan senior Vasily Dmitrievich Dudkin, lair ing taun 1910, komandan baterei glanders kaping 1196; lètnan junior Matvey Vasilyevich Podlipny, lair ing taun 1917, komandan bedhil SU-76; letnan junior Arshavir Misakovich Harutyunyan, lair ing taun 1920, komandan bedhil SU-76.

Gambaran singkat saka perang iki uga ana ing layang saka Alexei Alexandrovich Shatokhin, mantan kepala departemen politik saka brigade 16, dikirim ing 1969 kanggo sekretaris panitia distrik Soletsky, kanca. Karpov. Saliyane prestasi Letnan Bogomyakov, Shatokhin nyathet kekuwatan komandan perusahaan tank Nikolai Demidovich Lobanov, komandan detasemen maju, sing ing perang iki "ngatur pertahanan perimeter lan nahan serangan sengit saka Jerman nganti utama. pasukan brigade teka."


Komandan perusahaan tank N. D. Lobanov

Senadyan karakteristik positif kasebut, ing "tank" penghargaan perang pilihan kaping 16 ana ing elevasi. 43.0 ora ditandhani ing sembarang cara. Mbok tumindak cap. Lobanov lan tanker kabeh dianggep ora kasil, kalebu amarga regu sing disergap.

Ing peta, posisi Jerman katon ing sisih kulon tandha 43.0, kira-kira separo menyang MTS, lan ing tandha 43.0 dhewe ana gendéra detasemen kaping 16 kanthi cap wektu - 17:00. Sing, pasukan utama kolom tengen teka ing panggonan iki mung ing wayah sore.

Salajengipun, ing 18:30, sawise koordinasi kerjasama karo Divisi Infanteri 288th, brigade pindhah menyang tandha 43.0, ngendi iku "ditembak mudhun mungsuh." Ditilik saka peta, dheweke mundur kira-kira menyang dalan sing nyambungake Soltsy lan stasiun sepur lan, bisa uga, sebagian menyang stasiun kasebut.

Ing wektu iki, kolom kiwa grup Urvanov tekan ing desa Yogolnik (16:00) lan ngalahake Jerman metu saka iku. Iki dibuktekake, utamane, kanthi sertifikat penghargaan Kapten Nikolai Efimovich Burobin, lair ing taun 1920, ajudan saka batalyon tank 1st senior saka brigade, lan Sersan Vladimir Petrovich Gortashkin, lair ing taun 1913, T-34 machine gunner sing padha. batalyon.

Banjur diputusake kanggo ngganti rute: kolom bali menyang desa Skirino lan ngetutake kolom tengen. Ketoke, ternyata ora bisa ngliwati lapangan terbang, lan tekanan ing Jerman ing dalan gedhe bisa diwenehake dening unit cocok saka Divisi Infanteri 288 lan Resimen 124.

Looking ahead sethitik, iku worth kang lagi nyimak sing kaputusan kanggo pangalihan detasemen 258 saka dalan gedhe menyang rute salib negara dadi ora kasil - mobil manca, utamané Shermans, wiwit gagal en masse.

Brigade 16 ing cedhak paling cedhak kanggo Soltsy lan sak mardika kutha


Sabanjure teka giliran kanggo mbusak area stasiun saka Jerman lan mlebu ing Soltsy dhewe.

Cathetan babagan sejarah brigade nuduhake: "Sawise nembak mungsuh ing wilayah elevasi. 43.0, tank, bebarengan karo pihak landing MSPB, dijupuk Uni Soviet. "Kamenangan" lan ing 23:00 ing 20 Februari 1944 padha dijupuk MTS. Peta ing kene uga ujar "swh. Pobeda", sanajan ing kasunyatan iku klompok outbuildings ing kothak, lan ora pusat administratif farm negara, dumunung ing Tsentralnaya Street, saiki Chernyshevsky Street.

Kanthi tanggal "3:00" tanggal 21 Februari, peta nuduhake lokasi klompok Urvanov sing luwih cedhak karo kutha, cedhak karo posisi Jerman sing wis kasebut ing cedhak dalan menyang stasiun sepur, sebagian ing sadawane kali Krutets, ing wilayah kasebut. dalan Kooperativnaya saiki. Wigati dicathet menawa ing saubengé wilayah kasebut dadi trep kanggo nyebrang tank ing sebrang: ora ana jurang sing jero lan isih ora ana wilayah rawa. Senadyan kasunyatan sing pertahanan mungsuh ditampilake minangka baris ngalangi, iku mbokmenawa fokus, lan perang ing pinggiran kutha iki short-urip. Ing kasus apa wae, wong Jerman banjur lunga menyang desa Zaborovye.

Sawetara pejuang saka brigade MSPB mbedakake dhewe. Iki sersan junior Vladimir Iosifovich Medved, lair ing taun 1925, penembake; Kopral Illarion Antonovich Trukhov, lair taun 1925, penembak mesin; Sersan Fedor Yakovlevich Shcherbakov, lair ing taun 1924, komandan regu bedhil; Sersan Nikolai Lavrentievich Shchetinin, lair ing taun 1918, komandan regu bedhil anti-tank; Kopral Azmulda Zhitbizbaev, lair ing taun 1925, rifleman MSPB. Anugrah kasebut nulis babagan "serangan balik mungsuh" lan "geni mortir abot," nanging nyatane, miturut kerugian sing ora bisa ditindakake, perlawanan Jerman luwih sithik tinimbang ing wayah awan.

Ing antarane tanker saka brigade 16, sing tatu parah lan rauh tilar donya padha kacathet: lètnan senior Yuri Yakovlevich Stogov, lair ing taun 1920, komandan platoon T-34, sersan senior Ivan Vasilyevich Elkin, lair ing taun 1922, komandan menara T-34, minangka uga loro komandan menara liyane (senior Sersan Pavel Andreevich Voronin lan Sersan Gali Minakhlodovich Ilyasov) lan mekanik driver (Illarion Semenovich Larionov). Bisa uga Stogov lan Elkin ana ing kru sing padha lan padha tatu nalika tanke ditabuh dening cangkang mungsuh.

Minangka asil saka perang wengi iki, Kapten Nikolai Semenovich Shpilev, lair ing taun 1922, komandan perusahaan bedhil mesin saka resimen bedhil 305th saka divisi infanteri 44th, uga dianugerahi anumerta: "Duwe wis ditempelake karo perusahaan, minangka bagéan saka kabeh batalyon 2nd, 16 tank brigade ... pisanan break menyang kutha Soltsy karo perusahaan dipasang ing tank. Ing tlatah peternakan negara Pobeda, Nazi nggawe perlawanan keras kepala.

Nuduhake ora wedi lan wani lan menehi inspirasi marang bawahan kanthi conto kepahlawanan, Kapten Shpilev nahan geni rong bedhil anti-tank Jerman, numpes kru lan dheweke mati kanthi heroik ing perang iki. Empu misale jek sing ing penghargaan liyane tembung "nyuwil menyang kutha Soltsy" nggambaraké perang ing sacedhake langsung, lan ora ing kutha dhewe.

Ora jelas apa ana pertempuran ing stasiun sepur. Sing kasebut mung ana ing crita "On the Flash," digawe dening Kapten M.D. Kazachinsky, veteran saka brigade 16. Iku nggambarake carane esuke sawetara tank karo pasukan landing menyang stasiun, nuthuk metu detasemen Jerman cilik sing nyetel geni mortir.

Nanging, mesthi, beboyo kanggo nimbang apa sing diomongake ing karya seni minangka kasunyatan sing bisa dipercaya. Kajaba iku, peta lan teks sajarah brigade ora njlèntrèhaké obahe grup Urvanov ing baris saka Railway Oktober. Ketoke, ing wayah wengi dadi cetha yen Jerman ninggalake serangan, lan mulane tank Urvanov nguripake menyang Soltsy. Wektu mlebu ing kutha kasebut dituduhake ing surat sing wis kasebut saka A. A. Shatokhin: "Ing 3:00, 21 Februari 1944, Brigade Tank kaping 16 langsung nyekel pusat perlawanan mungsuh sing kuat, kutha lan sepur. Stasiun Slamet. Iki bertepatan karo wektu sing ditandhani ing peta kanggo posisi sadurunge grup Urvanov cedhak dalan menyang stasiun sepur lan amben saka stream Krutets. Mulane, kencan "3:00" paling mungkin sewenang-wenang.

Mangkono, miturut dokumen sinau, grup Urvanov ora perang ing kutha dhewe. Bener, siji foto saka sajarah brigade 16 nuduhake pistol anti-tank Pak 35/36 Jerman sing ngadeg ing Soletskaya Street, nanging ora jelas apa geni diluncurake ing wayah esuk, utawa apa senjata iki ditinggalake nalika mundur. .

Warga lokal ora ngelingi perang ing Soltsy. Dadi, K.I. Shvetov ngandika: "Wengi sadurunge ana perang cilik ing Mussets. Iku alangi cilik sing murub meriam menyang arah Yogolnik kanggo nuduhake yen isih ana Jerman ing Soltsy. Nyatane, meh kabeh wong wis padha lunga.. Penghalang iki wis mangkat esuk, nanging sadurunge ngobong kutha ... Kita ora maju ing dalan, nanging liwat stasiun. Lan padha katon saka arah farm bebarengan Pobeda.

Kira-kira jam 6:00, bagean saka brigade konsentrasi ing pinggiran lor Soltsy (kira-kira ing ngendi tandha peringatan "Star" saiki ana, ing dalan metu menyang Porkhov) kanggo ngisi bahan bakar kendaraan kanthi amunisi, bahan bakar lan pelumas lan nampa tugas anyar - serangan ing kutha Dno.

Ing partisipasi saka resimen tank kapisah 124th ing mardika Soltsy


Iki dicritakake ing manuskrip "The Combat Path of the 124th Division", sing nduweni versi sing beda-beda nanging meh padha, sing bisa ditemokake ing Arsip Pusat Kementerian Pertahanan, ing Museum Militer Kamulyan Tanker Leningrad lan Volkhov Fronts, ing Soletsk Local Lore Museum.

Saka versi cendhak, kita nampilake ekstrak saka dokumen sing ditandatangani dening kepala staf Resimen 124, Letnan Kolonel A. S. Tomashevsky: "A ford ditemokake, tank nyabrang kali. Shelon (nyatane, temenan, Mshagu - cathetan Pengarang) lan, nguber mungsuh mundur, tekan ing desa Pesochki, ngendi komandan Tentara 54 dhewe diutus resimen tugas: ing kerjasama karo Divisi Infanteri 288 kanggo nyekel kutha. saka Soltsy, sawise njupuk kutha - musataken ing kutha Soltsy lan pindhah menyang cadangan.

Terus nyerang, tank bebarengan karo 112 resimen bedhil dijupuk desa Mustsy, siji kilometer saka Soltsy, ing pungkasan Februari 20. Ing wayah esuk tanggal 21 Februari, sawise nyerang lan ngalahake kelompok sing nutupi mungsuh minangka bagéan saka batalyon sing dikuatake, tank kasebut ngrebut kutha Soltsy ing jam 6:00, ing ngendi dheweke konsentrasi kanggo nyiyapake peralatan, dadi cadangan kanggo Panglima Angkatan Darat 54."

Ana sawetara pitakonan babagan katrangan iki.

Kaping pisanan, kenapa ora ana apa-apa babagan grup Urvanov, sing lunga menyang Soltsy ing esuk 20 Februari?

Kapindho, dadi cahya ing pungkasan Februari, mula ora jelas kepiye carane bisa nyerang "ing esuke" lan ngalahake mungsuh ing jam 6 esuk?

Versi liya saka "Path Combat saka Resimen 124" ngomong babagan interaksi Resimen 124th karo Resimen 16 nalika nyekel Soltsy: "Ing wengi 21 Februari, bebarengan karo komandan brigade iki lan komandan Resimen Infanteri 112, rencana dikembangake kanggo nyekel Soltsy. Esuk-esuk, unit kita nyerang saka telung pihak. Batalyon panutup Jerman diremuk lan dirusak. Ing jam 9 esuk ... unit kita ngrebut kutha." Ing perang iki, tankmen saka perusahaan tank kaping 3, diprentahake dening Cap. Gantoire. Minangka asil saka perang ing dalan, sing utamané wangkal ing tengah cedhak greja, kutha iki rampung dibusak saka mungsuh.

Ing cahya saka tumindak saka 16. Brigade diterangake ing ndhuwur ing Februari 20-21, iku cetha sing penulis "Path Combat saka Resimen 124" exaggerate peran ing mardika saka Soltsy. Kanggo sawetara alasan, wektu kanggo mbebasake kutha dipindhah menyang 9 esuk. Sebutake perang "bandel" ing Soltsy dhewe ora ditambah karo informasi tartamtu, contone, babagan kerugian mungsuh, piala lan tawanan - babagan apa sing kudu ditindakake "remuk lan karusakan" kabeh batalyon mungsuh. Soltsy ora kasebut ing dhaptar penghargaan saka Divisi 124th, hubungane karo wektu ing pitakonan.

Ing konfirmasi, kita bisa nyebut akun saksi mata liyane, warga Solchan N. Puchkovsky: "Iku sepi lan sepi. Jerman ora katon utawa krungu ... Ing omah sing ana rumah sakit (rumah sakit "Rusia" ing Shkolny Lane - Cathetan penulis), ana ruang paling ngisor sing gedhe ... Buruh rumah sakit lan pasien sing isih ana ing ruang paling ngisor. . Ing wayah sore kira-kira 10 wong liyane teka kanggo nginep bebarengan - ora medeni.

wengi. Kita lungguh ing ruang paling ngisor. Kabeh meneng. Meneng, ora keprungu tembakan. Dumadakan kita krungu ana wong sing mudhun ... Kabeh padha beku: padha ngira yen Nazi wis teka kanggo menehi hasil karo kita. Senter madhangi kita, kabeh ruang paling ngisor, banjur wong sing mlebu madhangi awake dhewe - ana lintang abang ing topi kupinge ... Iku pejabat intelijen Soviet, wong enom, umure udakara 19 taun.

Lan enggal-enggal keprungu clanging trek tank kita, ana luwih saka rolas, padha nyabrang Krutets (jembatan diunekake munggah) lan nyedhaki rumah sakit. "Katyushas" teka ing mburi tank ..." (Soletskaya Gazeta, 21 September 1999).

Kasunyatan perang kuat ing Mustsi uga diragukan. A.P. Lazareva kelingan: “... Esuk-esuk kita kabeh krungu swarane mesin lan clanging trek... Kita kabeh wedi, mikir yen Jerman mundur lan bisa mateni kita. Nanging banjur alon-alon ndeleng lan weruh yen iki tank kita, ana akeh banget!

Ndhuwur kolom, balon ireng sing diikat menyang tank digantung ing kabel. Lan ana wong sing lungguh ing kranjang lan terus-terusan menehi prentah marang wong ing radio ... Kapal tanker ... mateni mesin, lan dadi sepi. Siji-sijine, ireng lan kesel, dheweke wiwit nyusup metu saka tangki lan ngumbah salju, lan siji-sijine malah tiba ing salju lan ana ing kono sawetara wektu ... Aku ora ngelingi perang kanggo desa ing Februari. 1944. Lan kolom ngadeg kanggo dangu, nganti sore 20 Februari, lan banjur kiwa menyang Soltsy ..." (wawancara ing koleksi "Soltsy, Scorched dening Perang").

Yen kita nggawe tunjangan kanggo jarak acara lan umur narator (6 taun), kita bisa nganggep yen kolom Resimen 124 mlebu Mustsy ora ing wayah esuk, nanging ing wayah awan, lan mung nyedhaki Soltsy. ing wayah sore. Ketoke, wektu tundha kasebut utamane amarga bledosan jembatan ing kali Krutets cedhak Katedral Ilyinsky. Banjur, ing sadawane ramp gerobak lawas, para sappers nggawe lantai kayu, lan ing esuk tanggal 21 Februari, tank saka Resimen 124 pungkasane mlebu ing kutha.

Akal sehat sing prasaja uga ngomong babagan peran sekunder 124 otp.

Mlebet ing Soltsy ing sadawane dalan gedhe saka Novgorod, wong-wong kita bakal kepepet: ing sisih kiwa ana Kali Shelon, ing sisih tengen lan ing ngarep ana bukit. Ora ana cara kanggo nindakake tanpa maneuver workaround, lan brigade 16 sing nindakake.

Sawetara kompetisi kanggo primacy ing mardika saka Soltsy uga diamati antarane tatanan lan Unit liyane. Mangkono, siji bisa nemokake statements bab dijupuk saka kutha Unit 364th Infantry Division ing printah saka Kolonel V.A. Verzhbitsky. Sing padha ditrapake kanggo Divisi Infanteri 198, sing ditulis:

"21.02.44/15/00... nyerang mungsuh ing arah Soltsy lan ing 16:XNUMX dijupuk Soltsy, Ilovenko, B. lan M. Zabory." Iki katon aneh, amarga watara wektu iki Brigade XNUMX wis nyebrang Shelon cedhak desa Relbitsy (kang akeh ing sisih kulon ora mung Soltsy, nanging uga ing desa Bolshoye lan Maloye Zaborovye, erroneously disebut "Pager").

Warga Solchan I.M. Plaksin perang ing Divisi Rifle 198, lan memoar saka 1984 bilih ing 21 Februari resimen sing mlebu kutha, nanging ora ana tembung bab operasi militèr. Letnan N.S. Morozov, sing perang ing divisi sing padha, ing memoar taun 1969, uga mung ujar manawa ing wayah wengi 20-21 Februari, dheweke weruh kutha lan katedral saka sisih tengen Shelon: "Sawetara bangunan ora kobong. adoh. Sadurunge mripat kita, jembatan liwat kali mbledhos. Geni uga ana ing stasiun Soltsy.

Apa sing nerangake kontradiksi kasebut ing laporan resmi?

Paling kamungkinan, ana mung ditulis karo embellishments: sawise dawa "lungguh" ing meh ora obah ngarep Leningrad lan Volkhov, wong pungkasanipun maju, lan kepinginan saka panguwasa kanggo cepet "mbebasake heroik" soko bisa dingerteni.

Pungkasan, penghargaan penasaran digawe kanggo Letnan Ivan Zoteevich Larionov, lair ing taun 1918, komandan peleton batalyon udhara tempur kaping 11: "Nalika komandan Distrik Chudovsky Benteng kaping 2 ditugasake mbobol kutha Soltsy nganggo papat kendaraan. lan karo mesin gunners dumadi saka 12 wong, nampa tugas, ngandika: "Kita bakal mati, nanging ing Soltsy kita bakal pisanan" - kang iya. Numpes siji titik senapan mesin mungsuh lan siji titik bedhil anti-tank. Ing Soltsy, dheweke dadi sing pertama nggantung gendera ing mobil.

Apa aneh kene muni sembrono, idea edan mbuwang snowmobiles menyang perang werna, lan carane bisa pindhah ing lurung-lurung ing Solets, ngendi, kang menehi kritik dening foto ing sajarah Resimen 16, meh ora ana salju. banjur. Ora nggumunake yen tinimbang Ordo Red Star sing dijaluk, Letnan Larionov mung nampa medali "Kanggo Merit Militer."

mundhut sisih


Pembebasan Soltsy, senadyan kekirangan relatif saka perlawanan Jerman, ora mung mlaku tanpa getih, utamane kanggo bedhil motor lan batalyon bedhil saka brigade 16. Dhaptar kerugian sing ora bisa dipulihake ing dina-dina Februari 1944 yaiku:

Komandan perusahaan bedhil MSPB, Letnan Alexander Mikhailovich Bogomyakov (feat kasebut diterangake ing ndhuwur), lair ing taun 1919, diwajibake saka Wilayah Altai, tiwas tanggal 20 Februari, disarèkaké ing wilayah MTS.

Komandan peleton MSPB Letnan Viktor Pavlovich Tkachenko, lair ing taun 1907, disusun saka wilayah Stalin, tiwas tanggal 20 Februari, dikubur 2 km sisih lor MTS.

Komandan platoon T-34, letnan senior Yuri Yakovlevich Stogov (miturut sumber liyane - Pavlovich), lair ing taun 1920, digawe saka Leningrad, tatu ing 21 Februari, tilar donya ing 22-23 Februari, disarèkaké ing Soltsy.

Sersan junior penembak mesin ringan MSPB Zenad Khetabovich Galiulin, lair ing taun 1925, digawe saka Samarkand, tiwas tanggal 20 Februari, dikubur 2 km sisih lor MTS.

Sersan Andrei Vasilyevich Malikov MSPB, sing lair ing taun 1925, diarani saka Samarkand, tiwas tanggal 20 Februari, dikubur 2 km sisih lor MTS.

Penembak senjata anti-tank Kopral Dmitry Vladimirovich Pichuzhkin, lair ing taun 1902, digawe saka wilayah Gorky, tiwas tanggal 26 Februari. Wiwit kolom "ing ngendi dheweke dikubur" ora diisi kanggo dheweke, lan jeneng mburine ngetutake Galiulin lan Malikov, kita bisa nganggep manawa ana salah ketik ing tanggal kasebut lan dheweke uga tilar donya tanggal 20 Februari, lan dikubur karo dheweke.

Komandan menara T-34, sersan senior Ivan Vasilyevich Elkin, lair ing taun 1922, digawe saka wilayah Kirov, tatu lan tilar donya tanggal 21 Februari, disarèkaké ing kuburan ing peternakan negara Chaika, wilayah Novgorod.

Sersan Junior Ivan Ivanovich Maksimov, lair ing taun 1913, digawe saka wilayah Smolensk, tatu ing 21 Februari, tilar donya ing Februari 25, disarèkaké ing kuburan desa Sharok, wilayah Shim. Mbok menawa dheweke ora seda ing cedhak Soltsy ing wayah wengi 21 Februari, nanging ing wayah esuk ing pinggir tengen Shelon, nalika pengintaian brigade tabrakan karo Jerman cedhak desa Grebnya.

Kerugian liyane cedhak Soltsy kacathet ing daftar resimen bedhil 305 saka divisi infanteri 44. Iki komandan perusahaan senapan mesin saka batalyon bedhil 2, Kapten Nikolai Semenovich Shpilev, lair ing taun 1922, disebut saka Wilayah Altai, tiwas ing 21 Februari, disarèkaké ing farm negara Pobeda.

Unit sing isih ana sing pisanan nyedhaki Soltsy - Sap 1196, Resimen 124 lan Resimen 258, Divisi Infanteri 288 - ora nandhang kerugian sing ora bisa didandani. Wigati dicathet menawa dhaptar penghargaan saka detasemen 258, sing dadi bagéan saka grup Urvanov, ora ngemot episode pertempuran siji ing 20-21 Februari. Ketoke, munggah ing mburi kolom, lan mboko sithik ninggalake "mobil manca" ing dalan amarga breakdowns utawa mung macet ing lendhut, resimen mung ora duwe wektu kanggo tawuran militèr.

Sayange, kabeh sing tilar donya cedhak Soltsy, mung komandan platoon saka MSPb, Letnan V.P. Tkachenko, kadhaptar ing kuburan kutha. Jeneng-jeneng liyane padha ilang nalika reburials sawise perang, utawa Sisa-sisa isih dumunung ing "situs kuburan" tanpa jeneng ing pinggiran kutha. Sawetara taun kepungkur, ing panyuwunan sederek, jeneng Letnan Bogomyakov ditambahake ing papan peringatan Soletsk, nanging paling mungkin kanthi simbolis.


Panglima perusahaan tank landing A. M. Bogomyakov

Laporan ing tumindak saka Brigade 16 nuduhake losses saka grup Urvanov ing peralatan, ketoke irrevocable ing pertempuran: siji tank T-34 lan siji SU-76 bedhil poto-propelled. Kanggo iki, kanthi tingkat konvènsi, kita bisa nambah babagan 20 tank lan bedhil self-propelled, sing kasebut ing laporan kasebut minangka sementara metu saka tumindak sajrone maneuver detour off-road (iki ditrapake utamane kanggo tank Lend-Lease Sherman).

Kapitunan Jerman bisa kira-kira sawetara rolas tiwas lan tatu, paling ora siji tahanan (kasebut ing sajarah brigade 16), sawetara bedhil anti-tank lan bedhil mesin. Angka saka laporan babagan tumindak brigade kaping 16 cedhak karo penilaian iki: "Ing pertempuran kanggo Soltsy, brigade numpes: 2 bedhil anti-pesawat, 3 bedhil mesin, 50 prajurit lan perwira." Tokoh babak pungkasan - 50 wong - jelas kira-kira. Akeh kedadeyan ing cedhak Soltsy ing wektu sing peteng, lan ora ana sing bisa nindakake petungan sing akurat. Dokumen kasebut nyoroti sawetara masalah ing ngatur operasi militer.

Mangkono, laporan saka brigade kaping 16 nuduhake ora cocog saka subordinasi operasional resimen individu kanggo ngontrol brigade tank, "amarga personel lan materi sing kasedhiya ing arsenal resimen kasebut kanggo komando lan kontrol brigade. minangka inovasi, lan mulane ing terrain angel, sabab independen ora mesthi sukses nemtokake arah tumindake.

Uga ditemokake yen "detasemen tank Asing kaping 258 sing teka (kaya ing teks!) Ora ana bagean kanggo mulihake materiel, sanajan ana suku cadang ing gudang formasi ... Tank kanthi karusakan entheng. ora dibalekake nganti katon tank sing rusak utawa kobong, saka ngendi sampeyan bisa mbusak bagean sing dibutuhake. M4-A2 lan MK-3, amarga kekirangan mesin lan kemampuan lintas negara sing kurang, ora cocog kanggo digunakake ing wilayah alas lan rawa, amarga gerakan tank kasebut mung ana ing dalan lan medan garing, sing ing kahanan kita nyebabake kerugian sing ora perlu. Kemampuan manuver tank iki diwatesi."

Garis laporan kasebut kanthi jelas nuduhake sawetara alasan sing nyuda operasi Novgorod-Luga lan ora ngidini rencana asline bisa diwujudake kanthi lengkap.

Apa sing nyegah Direktorat Otomotif lan Tank Front saka menehi instruksi luwih dhisik babagan spesifik nggunakake "mobil asing"? Apa sing mandhegake resimen kasebut? Apa Urvanov kudu narik kawigaten babagan iki?

Apa iki ora nggambarake inersia tartamtu sing dikembangake ing markas Leningrad lan Volkhov ing taun-taun "lungguh" ing ngarep sing meh ora obah, tanpa pengalaman operasi nyerang sing sukses ing jero pertahanan mungsuh?

Mbentuk kelompok mekanik seluler saka apa sing ana ing tangan kanggo ngatasi masalah sing penting minangka praktik normal, lan komandan tank ing tingkat utama lan ndhuwur kudu disiapake.

Miturut penulis, bagean saka tanggung jawab kanggo Gagal saka nomer akeh kendaraan tempur uga dumunung karo printah lan pengintaian saka 54 A lan 111 SK, kang ora mbukak ing wektu maksud lan kekuatan saka mungsuh ing Soltsov. wilayah. Akibaté, saklompok nawakke obah ing eselon pisanan, cetha keluwih kanggo serangan ing kutha, lan paling saka 1196th SUP lan 258 Regiment ilang sementara amarga angel lan ora ana guna (akeh kendharaan sing isih ana ora. njupuk bagéyan nyata ing perang) mlaku ing sadawane terrain kasar.

Kajaba iku, meksa nindakake perkara liwat bottleneck Shimsk-Soltsy, nyatane, kabeh tank Corps - 16. Brigade, loro tank regiments (124th lan 258th) lan 1196th glanders - kurang didhukung ora mung dening Intelligence cukup, nanging uga support sapper. Babagan pungkasan, laporan saka Brigade 16 ngandika: "Ditempelake ing Pengawal 9. Eng. batalyon ambruk konco nawakke lan ora mesthekake wacana pas wektune nawakke tengen kali. Shelon, sing komandan brigade dikirim menyang pembuangan saka komandan saka 2nd Guards. brigade teknik. Nyebrang ing wilayah Mussa / nyabrang kali. Shelon / konstruksi diwiwiti kanthi prentah saka komandan batalyon tempur infanteri 111 saka divisi infanteri 288.

Nanging nyebrang iki ora siap kanggo asil ing 21 Februari, supaya 16. Brigade nyabrang hulu Shelon dening ford ing esuk 22 Februari, kalah bab dina liyane cedhak Soltsy.

temonan


Peran utama ing mbebasake Soltsy dimainake dening tumindak klompok Kolonel Urvanov (utamane brigade kaping 16), sing tanggal 20 Februari ngliwati kutha kasebut saka sisih lor-kulon supaya ora ana serangan frontal, tekan terrain sing bisa diakses tank lan sijine alangi Jerman ing Soltsy ing risiko encirclement.

Resimen 124 lan Divisi Infanteri 288 main peran pendukung ing tekanan frontal ing dalan Novgorod-Porkhov. Amarga sifat terrain, pertambangan dening mungsuh lan ngrusak jembatan, dheweke meh ora nindakake operasi tempur sing aktif. Mung ing wayah sore 20 Februari Resimen 124 perang perang kanggo desa Mustsi, sanajan ukuran perang iki exaggerated ing dokumen resimen.

Ing esuk 21 Februari, Jerman ninggalake Soltsy lan saubengé, lan grup Urvanov mlebu kutha saka stasiun sepur. Ing wektu sing padha, Resimen 124 mlebu Soltsy saka desa Mustsy.

Kerugian saka loro-lorone relatif cilik - 2-3 rolas tiwas lan tatu. Kanggo unit Soviet, wektu tundha kira-kira setengah dina luwih penting, uga mundhut sauntara amarga alasan teknis babagan setengah saka peralatan amarga maneuver detour ing dalan.

Bisa uga asil sing ora sukses iki amarga ora ana unit militer sing nampa jeneng kehormatan "Soletskaya".

PS


Penulis matur nuwun marang S.V. Skirchenko lan V.I. Lastochkina (Museum Lore Lokal Soletsk), A.I. Grigoriev (Veliky Novgorod), L.V. Gorchakov (Tomsk), I.M. Khomyakov (St. -Petersburg), A. A. Polishchuk (Megion, Khanty-Mansiysk I Okrugysk) lan Otonom. Beidu (Moscow).

Foto saka album "History of 16 Separate Tank Red Banner Dnovskaya Brigade" (TsAMO), arsip pribadi S.V. Skirchenko lan I.M. Khomyakov digunakake.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

12 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +3
    28 Februari 2024 08:30
    ing Agustus 1941, ana, cedhak Soltsy, kang ditahan maneh lan nyoba kanggo counterattack I.D fasis. Chernyakhovsky karo kru tank, banjur mundur menyang Novgorod
    1. 0
      1. mars 2024 15:48
      Iki rada sadurungé, ing Juli.
  2. Tes
    -1
    28 Februari 2024 16:24
    Dear penulis! Apa sampeyan ora nganggep tumindak 124 OTP sadurunge serangan ing kutha Soltsy? Ing 28.01 Januari, resimen mbebasake Lyuban lan nampa jeneng kehormatan "Lyubansky" ing 29 Januari kanthi dhawuh saka Panglima Tertinggi. Ing 08.02.1944/20.02.1944/44 dheweke mbebasake kutha Oredezh. Tanggal 8 Februari 10, bebarengan karo SD XNUMX, mbebasake desa Mshaga-Voskresenskaya. Etung pira kilometer sing ditempuh resimen. Sampeyan dhewe nulis yen ana XNUMX-XNUMX tank sing isih ana ing resimen ... Apa ana es ing kali? Mobil salju cukup bisa ngirim pasukan kanthi cepet ing es Sheloni lan nutupi nganggo bedhil mesin.
    1. +1
      28 Februari 2024 17:00
      Artikel punika bab mardika saka Soltsy, supaya sajarah sadurungé saka Resimen 124th ora langsung cocog. Aku ora ngremehake prestasi sadurunge lan sakteruse. Mung ing kasus iki, dheweke ora main peran utama.

      Snowmobile ing Sheloni es ... miturut teori ya. Ès isih cukup kuwat ing sawetara panggonan; Brigade 16 ngeterake sawetara T-70 kanthi kecepatan penuh. Sanajan aku ora bakal menehi risiko tanpa eksplorasi es - ana gullies sing didhelikake ing Sheloni, simbahku meh klelep ing motor. Umumé, iki idea "bodho" - bank-bank asring tajem, lan yen snowmobiles teka ing geni saka gisik, sampeyan ora bakal bisa kanggo maneuver akeh ing saluran rada sempit saka Shelon. Kajaba iku, sampeyan ora bisa njupuk akeh pasukan ing kapal, lan yen sampeyan ngeterake ing dragnets, kacepetan lan maneuverability langsung mudhun. Inggih, umume, saka bukti-bukti kontemporer, jelas ora ana wong Jerman ing kutha kasebut :)
  3. Bai
    0
    28 Februari 2024 19:12
    Pos utama marching (perusahaan 2 MSPB, sawetara tank saka brigade 16 lan bedhil self-propelled saka 1196th glanders) disergap, sebagian dikepung lan ilang udakara 20 wong sing tiwas lan tatu.

    Apa diatur dening sawetara bagean saka 100 wong?
    1. +1
      28 Februari 2024 19:44
      Ambush mbebayani amarga bisa kasil ditindakake dening mungsuh sing luwih ringkih. Perusahaan MSPB mbokmenawa ora lengkap + tanker lan bedhil self-propelled, total wong 100. Marang wong-wong mau ana 30-40-50 Jerman ing ambush wewenang, plus mbok menawa. support mortir saka posisi mburi - lan apa kedaden. Conto sing luwih modern kalebu penyergapan ing konvoi patroli udhara kaping 51 ing Serzhen-Yurt ing taun 2000.
      1. Bai
        0
        28 Februari 2024 21:20
        Ambush mbebayani amarga bisa kasil ditindakake dening mungsuh sing luwih ringkih.

        Mekaten. Ana sing nyerang. Luwih tepate, alangan. Ambush - konco garis mungsuh. Ora ana lingkungan.
        1. 0
          28 Februari 2024 21:32
          Contone, PU-39 ngerti "ambush" luwih akeh.

          Pengepungan sebagean saka detasemen maju saka brigade 16 kasebut loro ing penghargaan Lt. Bogomyakov lan ing surat pasca perang saka A.A. Shatokhin, mantan kepala departemen politik saka brigade 16: "Nalika detasemen maju ditemokake dening mungsuh ..., Jerman mutusake supaya bisa ngliwati formasi perang lan ngubengi. Kapten N. Lobanov nuduhake akal, wani lan wani, ngevaluasi kahanan, ngatur pertahanan perimeter lan nahan serangan sengit saka Jerman nganti pasukan utama brigade teka."
  4. Tes
    +1
    28 Februari 2024 20:05
    Vitaly Koisin (Vitaly Koisin), dear, matur nuwun kanggo respon cepet! Salah sijine adhine mbah putri tanggal 07 Maret 1944 ing dhuwur 55,6: 08/12.03.1944-17.03.1944/1294. lan tanggal 26 Maret 04, cedhak desa Bogdanovo, minangka bagéan saka 60 SAP, nyoba tekan Pskov saka sisih lor. Ing awal Maret, kita nyoba mindhah tank ing es Lake Pskov. T-70s bisa liwat, nanging kanthi jarak gedhe antarane kendaraan. Lan sawise XNUMX Maret, es saka bledosan cangkang ing retak, banjur nyoba T-XNUMX lan T-XNUMX. Nanging tank iki ora bisa ngalahake hummocks es lan tekan pantai; trek ora bisa nyekel lan daya mesin katon ora cukup.
    Aku ora ngerti apa-apa babagan rezim hidrologi Shelon lan aku ora duwe kesempatan kanggo ngunjungi. Nanging dheweke ngusulake yen ing Februari 1944 snowmobiles NKL-16 lan NKL-26 bisa kesusu ing sadawane kali, yen ing 44 Maret ing Lake Pskov T-26 mlaku ing es ... Sajrone taun sekolah, pepadhamu dadi Pengawal. . mandor Georgy Mikhailovich Lebedev, sing ngrampungake perjalanan militer ing Prusia Timur minangka pembalap mekanik ISU-152 ing Pengawal 350. TSAP, lan dheweke miwiti nglawan Finns minangka pembalap mekanik snowmobile NKL-26 ing Karelian Front. .
  5. 0
    29 Februari 2024 15:11
    Quote: Tes
    Aku ora ngerti apa-apa babagan rezim hidrologi Shelon lan aku ora duwe kesempatan kanggo ngunjungi. Nanging dheweke ngusulake yen ing Februari 1944 bisa snowmobiles NKL-16 lan NKL-26 rush ing sadawane kali, yen ing 44 Maret ing Lake Pskov T-26 mlaku ing es ... Sajrone taun sekolah, pepadhamu dadi pengawal. mandor Georgy Mikhailovich Lebedev, sing ngrampungake karir militer ing Prusia Timur minangka pembalap mekanik ISU-152 ing Pengawal 350th. TSAP, lan dheweke miwiti nglawan Finns minangka pembalap mekanik snowmobile NKL-26 ing Karelian Front. .


    kita kudu "ndeleng taun sadurunge" - 1943: ana upaya kanggo ndharat ing pesisir kidul Ilmen - nalika iku, minangka saksi mata ngandika, Ès dibuwang karo snowmobiles nilar (ing pertengahan 90s, ing mbukak mburu ing musim semi, aku ngeweruhi soko ing wangun ski gedhe - sing ngendi padha marang kula saka) lan jas sheepskin.
    saksi mata liyane, ngomong bab 1944, ngandika sing cedhak Shimsk ana sawetara pillboxes ing dharat, kang dijupuk loro bank mbukak lan kali es-ditutupi dhewe - dheweke ora ngandika carane akeh kita padha sijine, nanging ing pillboxes ana. padha ngebom lampus, dirantai nganti pengintaian mbuwang granat liwat vents
    1. +1
      29 Februari 2024 16:03
      Ing wektu sing padha nyoba kanggo nggunakake snowmobiles ing Ilmen kanggo nyuplai pasukan, evakuasi tatu, etc. Ing idea sakabèhé ana swara - rush ing ing kacepetan lengkap, nutupi ngisor tebing saka shelling saka gisik, lan calmly nindakake unloading lan loading. Nanging dheweke ora nyedhiyakake tutup udara lan para pejuang Jerman wiwit njupuk mobil salju kaya ing galeri shooting.
  6. +1
    29 Februari 2024 16:45
    Kutipan: Vitaly Koisin
    Nanging dheweke ora nyedhiyakake tutup udara lan para pejuang Jerman wiwit njupuk mobil salju kaya ing galeri shooting.

    lokal ngandika sing padha njupuk saka "glint" - lan ana watara 10 meter ing sadhuwure es tlaga ... lan ora mung tangan cilik, aku ngerti, ana uga mortir lan meriam ...

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"