Perang Enem Dina Napoleon

7
Perang Enem Dina Napoleon
Pengawal Imperial salute Napoleon ing Champaubert (fragmen). G. Chartier


prasejarah


Sawise sukses ing La Rotière (Perang panas ing La Rotière) para sekutu mutusaké kanggo pindhah menyang Paris, karo tentara loro menyang arah beda. Tentara utama sing dipimpin dening Marsekal Lapangan Austria Schwarzenberg mesthine bakal maju ing sadawane Lembah Seine, kanthi pasukan utama mungsuh ing ngarepe. Tentara Silesia saka Prusia Field Marshal Blucher pindhah menyang Paris lor liwat lembah Kali Marne, ing ngarepe dheweke korps cilik saka marshals Prancis MacDonald lan Marmont.



Schwarzenberg, nyiapake kanggo nyerang Troyes, resorted kanggo manuver ngelmu lan nindakaké pengintaian, nulis disposisi, lan dhawuh koleksi ladders serbu lan fascines. Amarga ati-ati lan alon-alon Schwarzenberg (pangadilan Wina ora pengin kekalahan lengkap Napoleon Prancis), tentara Prancis kanthi tenang pulih ing Troyes nganti 25 Januari (6 Februari 1814). Prancis nampa bala lan banjur pindhah menyang Nogent. Napoleon ninggalake alangan 40-kuat ing komando Marshals Victor lan Oudinot nglawan Schwarzenberg. Dheweke kudu njaga garis kali. Seine.


M. O. Mikeshin. Peperangan Montmiral. 1857

Sauntara kuwi, Blücher nggawe sawetara kesalahan. Dhèwèké ngudi sregep nguber korps Macdonald sing ringkih supaya bisa ngilangi pasukan utama Bonaparte. Tentara Blucher ngusir MacDonald, nanging korps kasebut kasebar ing wilayah sing amba. Korps kasebut mlaku siji utawa rong dina saka siji liyane lan ora bisa cepet nulungi tanggane.

Ing wektu sing padha, Blucher ora duwe kavaleri sing kuwat, banjur dadi pengintaian militer, lan komandan Prusia ora ngerti babagan gerakan tentara Prancis. A longkangan kawangun antarane Tentara Utama Sekutu, kang nandhani wektu ing Troyes, lan Tentara Silesian, kang ora ngidini Blücher nampa bala lan bantuan saka Schwarzenberg ing proses pas wektune.

Markas utama tentara Blucher dumunung ing Berges cedhak Vertue. Ing kene komandan Prusia ngenteni nyedhaki rong korps: Jenderal Prusia Kleist lan Korps Infanteri 10 Rusia, Jenderal Kaptsevich. Dheweke mesthine teka ing tanggal 10 Februari, nanging amarga dalane lendhut, dheweke telat.

Mesthi, Napoleon nggawe keputusan sing logis kanggo nyerang pasukan Blucher, sing kasebar ing Marne lan, luwih-luwih, nyedhaki 100 km menyang Paris. Dumugi ing Nogent, kaisar kanthi ati-ati nimbang rencana tumindak kanggo 2-3 dina. Nalika diplomat lan politikus Prancis Hugues-Bernard Marais mlebu ing Bonaparte kanggo menehi kiriman menyang Chatillon kanggo ditandatangani, dheweke nemokake dheweke lagi glethakaken ing lantai lan kanthi ati-ati nyinaoni peta kanthi pin: “Oh, sampeyan. Aku saiki sibuk karo macem-macem perkara: Aku mental smashing Blucher..

Sawise gabung karo korps Marmont ing esuk 10 Februari, Napoleon nyabrang rawa-rawa Saint-Gond nalika pawai. Kaisar dhawuh kanggo nglumpukake kabeh jaran ing wilayah kasebut lan narik kawigaten warga lokal kanggo mbantu. Prajurit Prancis pindhah dhengkul ing lendhut, ilang sepatu, lan kesel amarga kesel, nanging disengkuyung dening Napoleon dhewe, sing bareng karo wong-wong mau kabeh kesulitan transisi, padha nyedhaki pasukan Blucher ing Lembah Marne.

Tentara Prancis tekan kutha Champaubert, dumadakan nemokake dhewe ing komunikasi internal tentara Blucher. Mangkono wiwit seri kamenangan Napoleon nglawan tentara Silesia, sing ing antarane para sejarawan dikenal minangka Perang Enem Dina.


Peperangan Champaubert


Tentara Prancis sing maju dumadi saka 2 divisi saka Old Guard of Marshal Mortier (8 ewu prajurit), 2 divisi saka Young Guard of Marsekal Ney (6 ewu wong), lan korps Marsekal Marmont (6 ewu wong). Pasukan kavaleri dumadi saka kavaleri pengawal Jenderal Grouchy (6 ewu wong), Divisi Kavaleri 1 (2 ewu saber) lan divisi kavaleri abot General Defrance (2 ewu), gunggunge 10 ewu wong. Total, Napoleon wis bab 30 ewu prajurit (20 ewu infantri lan 10 ewu kavaleri) lan 120 bedhil ing pembuangan.

Cedhak kutha Champaubert ana Korps Infanteri 9 Rusia ing sangisore Letnan Jenderal Olsufiev. Korps kasebut saya ringkih amarga perang sadurunge lan mung ana 3 prajurit kanthi 700 bedhil. Olsufiev ora duwe kavaleri lan mulane ora bisa nyetel patroli jarak adoh. Mung ing esuk 24 Januari (29 Februari) dheweke dadi weruh saka katon sing ora dikarepke pasukan mungsuh pinunjul saka kidul, saka Cezanne.

Tanggal 10 Fèbruari esuk, korps Marsekal Marmont nyerang barisan ngarep Rusia. Serangan pisanan saka Prancis ditanggulangi, nanging ora suwe Olsufiev kepeksa narik kabeh pasukan sing kasedhiya menyang perang. Korps njupuk posisi ing antarane desa Bayeux lan Banne, ing ngendi nganti awan Rusia bisa ngusir serangan sing kasebar dening formasi Napoleon sing nyedhaki.

Sore sadurunge Peperangan Champaubert. Nicolas Toussaint Charlet

Watawis awan, kaisar Prancis piyambak rawuh ing paprangan kaliyan para pengawalipun. Serangan kasebut diterusake kanthi kekuwatan tikel kaping pindho, lan ora suwe desa Bayeux wis ana ing tangan Prancis. Ing dewan militèr, jenderal Rusia mutusake mundur menyang Vertu, kanggo gabung karo Blucher. Nanging, pesenan teka saka marshal lapangan, miturut kang Olsufiev kudu defend Champaubert kanggo pungkasan, minangka titik nyambungake apartemen utama Blucher (markas) karo bagéan saka tentara.

Blucher kacarita: "Wedi sampeyan ora ana dhasar; Napoleon ora bisa ing kene; Ing detasemen sing nglawan sampeyan, ora ana luwih saka 2 wong, dipimpin dening sawetara partisan sing wani, lan mulane aku yakin manawa Champaubert minangka papan sing nyambungake tentaraku ing Vertu karo korps Saquin ing Montmiral.

Miturut dhawuh Blucher, korps Tentara Silesia liyane - Jenderal Prusia York lan Jenderal Rusia Osten-Sacken - teka kanggo ngluwari Olsufiev.


Peperangan Champaubert

Perlawanan sing terus-terusan saka Rusia meksa Bonaparte nganggep yen mungsuh duwe cadangan gedhe. Kaisar, nggedhekake jumlah wong Rusia, mutusake kanggo miwiti maneuver outflanking supaya bisa ngilangi rute uwal. Pasukan kavaleri Prancis ngliwati pinggiran korps Rusia cilik, lan ing wayah sore ngubengi, ngethok rute uwal menyang Etozh.

Prajurit Mayor Jenderal Konstantin Poltoratsky, nglawan ing Champaubert, ngusir sawetara serangan kavaleri, perang tangan-kanggo-tangan, perang karo bayonet, amarga padha entek amunisi. Poltoratsky wiwit mundur menyang alas, mbentuk pasukan ing alun-alun. Nanging alas iki wis dikuwasani dening wong Prancis. Kanggo nanggepi tawaran kanggo nyerah, Rusia ora gelem. Artileri mungsuh nembak alun-alun, lan pasukan kavaleri ngrampungake kekalahan kasebut. Poltoratsky tatu lan ditangkep. Dheweke dibebasake nalika nyekel Paris.

Ing salah siji skirmishes Zakhar Dmitrievich Olsufiev piyambak tatu lan dijupuk. Napoleon ngusulake supaya Olsufiev njaluk panjaluk marang Kaisar Alexander I kanggo ngganti dheweke karo jenderal Prancis Vandam, sing dicekel ing taun 1813, nanging Olsufiev nolak proposal iki. Dheweke dibebasake saka panangkaran sawetara minggu sawisé pasukan Sekutu ngrebut Paris.

Komando sisa-sisa pasukan dijupuk dening komandan divisi 15, Mayor Jenderal Pyotr Kornilov. Ing sangisoring pepeteng lan ing sangisore tutup alas, jendral bisa nylametake sisa-sisa korps. Udakara 1 wong sing tatu lan lunga menyang lokasi Blucher. Kita bisa nyimpen kabeh spanduk lan 700 bedhil.

Sajrone perang, kerugian Rusia udakara 2 ewu sing tiwas lan ditawan, lan luwih saka 270 sing tatu digawa menyang dhewe. 9 saka 24 bedhil ilang ing perang. Sisa-sisa Korps 9 disambungake menyang Korps Jenderal Kaptsevich kaping 10.


Peperangan Champaubert 10 Februari 1814. Cuirassier lan naga Marmont nyerang Rusia, sisih tengen. Charles Langlois


Peperangan Champaubert 10 Februari 1814. Cuirassier lan naga Marmont nyerang Rusia, ngiwa. Charles Langlois

Ing wayah sore, nalika nedha bengi, obrolan ing ngisor iki ditindakake antarane Napoleon lan jenderal sing ditawan Olsufiev lan Poltoratsky:

"Pira akeh sing padha tumindak dina iki?
– 3 wong karo 690 bedhil.
- Omong kosong! ora bisa! Paling ora ana 18 wong ing korps sampeyan.
"Petugas Rusia ora bakal ngomong omong kosong: tembungku pancen bener." Nanging, sampeyan bisa takon tahanan liyane babagan iki.
- Yen iki bener, mula, jujur, mung wong Rusia sing ngerti carane perang kanthi brutal. Aku yakin paling ora ana 18 sampeyan.

Salajengipun, Bonaparte, mbayar upeti marang kakuwatane prajurit Rusia, ngandika:

"Dina iki aku ngalahake sampeyan, sesuk aku bakal numpes Sacken, ing dina Kamis aku bakal ngalahake garwa Wittgenstein, ing dina Jumuah aku bakal menehi pukulan marang Blücher supaya dheweke ora bisa pulih, lan aku ngarep-arep ing Vistula kanggo menehi katentreman marang Kaisar Alexander. ”

Mengko, ngomong marang Marshals Berthier, Ney lan Marmont, sing ana ing nedha bengi, Napoleon ngandika: "Yen sesuk aku seneng kaya saiki, banjur ing 15 dina aku bakal ngusir mungsuh bali menyang Rhine, lan saka Rhine menyang Vistula mung siji langkah.". Lan dheweke nambahake: "Lan aku bakal nggawe perdamaian karo Prancis njaga wates alam.".


Potret Zakhar Dmitrievich Olsufiev, bengkel George Dow


Potret Konstantin Markovich Poltoratsky saka Galeri Militer bengkel Dow

Peperangan Montmiral


Sawisé dikalahaké korps Rusia kaping 9 Olsufiev, Napoleon, ninggalake korps Marmont sing cacahé 8 lan pasukan kavaleri Grusha kanggo nylametake saka Blucher, nguripake tentara menyang kulon lan mindhah pengawal menyang Montmiral, sing teka ing jam 10. enjing. Ing komando dheweke ana 20 ewu prajurit pengawal sing paling siap tempur.

Ing wektu iki, ing Bieu-Maison, ing dalan menyang Montmiral, muncul barisan barisan Jenderal Osten-Sacken. Korps Saquin, sing wis maju adoh menyang Paris, mbuwang korps Marsekal MacDonald menyang kutha Meaux lan dina sadurunge dikuwasani Laferte-sous-Juar. Saiki, miturut dhawuhe Blucher, dheweke bali kanthi paksa bali menyang Montmiral kanggo nyambung menyang York, lan mundur dhisik menyang Vertue, banjur nyambung karo korps jenderal Kleist lan Kaptsevich. Nanging sampun kasèp, prancis sampun wêdi ing swiwining wadya Silesia kalih.

Korps Rusia Osten-Sacken dumadi saka 14 ewu prajurit. Mengko, sak perang, dheweke gabung karo brigade Prusia saka Korps York - 4 ewu prajurit. Nyedhak kutha, Osten-Sacken baris munggah pasukan ing tatanan perang. Jendral Rusia mapanake pasukane saka desa Marche cedhak kali. Petit Morin ing sisih tengen, liwat tengah ing area dalan menyang Montmiral menyang desa Fontenelle ing sisih kiwa, ing ngendi pasukan korps Prusia kudu nyedhaki.


Peperangan Montmiral

Saken mutusake kanggo perang, amarga dheweke ngarepake yen pasukan mungsuh cilik ing ngarepe. Pos maju Rusia lan Prancis miwiti perang ing jam 9 esuk tanggal 30 Januari (11 Februari 1814), lan ora suwe perang kasebut dumadi ing kabeh baris. York teka ing Sacken karo pesen sing infantri Prusia ora duwe wektu kanggo teka ing paprangan, lan tentara meriem ora bisa liwat dalan lendhut lan dikirim bali menyang Chateau-Thierry. Mung siji brigade Prusia sing bisa tekan sisih kiwa Sacken ing jam 3 sore, sing dipeksa kanggo nguatake nganggo baterei Rusia.

Desa Marche ing sisih tengen korps Rusia, sing dibela dening Jendral Talyzin, dadi adegan perang paling sengit lan ganti tangan kaping pirang-pirang. Pertempuran terus kanthi sukses sing beda-beda nganti jam 8 bengi. Nalika Rusia ngusir maneh prajurit divisi Jenderal Ricard metu saka Marchais, divisi Pengawal Lama sing dipimpin Jenderal Friant ngliwati Marchais lan nguwasani desa Épin ing mburi garis Rusia. Prancis ngethok dalan kanggo mundur. Ing wektu sing padha, Ricard nyerang lan ngusir Marchais.


Pengawal dragoons tentara Prancis ing perang Montmiral. Keith Rocco

Nyoba ngethok sisih tengen mungsuh, Bonaparte nyuwil tengah tatanan perang Rusia. Pasukan Rusia ora duwe pilihan kajaba mundur ngalor menyang Chateau-Thierry. Sebagéyan awak saken diblokir, nanging bisa nembus. Mundur iki dilindhungi dening Prusia York lan pasukan kavaleri Vasilchikov, sing ngusir serangan pasukan kavaleri Nansouty. Bareng wis bengi, tawuran bandel mau mandheg. Ing wayah esuke, resimen Osten-Sacken, sing mlaku liwat udan deres ing formasi infanteri sing cedhak, liwat terrain alas lan rawa ing cahya geni, tekan Vifor.

Jendral Rusia bisa mbatalake akeh korps, artileri lan konvoi saka perang. Ing perang wangkal, sekutu ilang nganti 4-5 ewu wong. Kapitunan Napoleon kira-kira saka 2 ewu nganti 3 ewu prajurit.

Ing wayah sore, utusan bali saka markas Blucher kanthi prentah supaya langsung nyabrang Marne lan menyang Reims kanggo gabung karo pasukan utama. Jendral York ngusulake supaya bisa nyebrang Marne kanthi cepet, nanging Saken, wedi karo nasibe akeh taman meriem lan konvoi, mbujuk dheweke kanggo njupuk posisi ing cedhak desa Les-Kakuret (Les-Kokuret) ing ngarepe. Chateau-Thierry kanggo nutupi mundur.


Peperangan Montmiral ing Prancis, 11 Februari 1814. Lithograph dening Louis Stanislas Marine-Lavigne saka lukisan dening Horace Vernet

Peperangan Chateau-Thierry


Ing esuk tanggal 31 Januari (12 Februari), 1814, sekutu njupuk posisi cedhak kutha Les Kakuret. Pasukan kavaleri Prusia Jenderal Valen-Yurgas ditarik menyang York. Pasukan Sekutu cacahé watara 28–30 ewu (18 ewu Prusia lan 10–12 ewu Rusia).

Napoleon ngembangake mburu sekutu sing mundur. Dheweke dicedhaki dening 2 prajurit jaranan sing dikirim dening Marsekal MacDonald. Pasukan Prancis cacahe udakara 500 ewu wong.

Bonaparte ngirim Marsekal Ney ing dalan langsung Montmiral - Chateau-Thierry, lan dheweke dhewe pindhah menyang sekutu ing dalan bypass Bieu-Maison - Chateau-Thierry. Nyedhak Les Cacourts, Prancis mbukak tembakan artileri abot. Banjur Ney, ing tutup artileri, mbuwang infantri lan kavaleri menyang serangan. Pasukan kavaleri bisa ngalahake alun-alun infanteri, lan prajurit Sekutu mlayu menyang alas, ing ngendi para penunggang kuda ora bisa ngoyak. York menehi dhawuh kanggo mundur menyang Chateau-Thierry, menyang titik nyebrang ing Marne.


Kanggo nutupi mundur menyang sisih liyane Marne, 4 batalyon Rusia lan 3 Prusia ditinggal ing ngarep Chateau-Thierry. Prancis nyerang barisan mburi kanthi pasukan sing unggul lan ora suwe banjur diusir menyang Chateau-Thierry. Sisa-sisa resimen Tambov lan Kostroma (dina sadurunge ditugasake ing Marchais), kaya sing ditulis sejarawan militer Rusia M. Bogdanovich, padha balung, lan komandhane sing tatu, Jenderal Ivan Heidenreich, dicekel.

Perang ing lurung-lurung ing kutha isih ditindakake nalika jembatan ing Marne diunekake. Prajurit Sekutu sing isih ana ing Chateau-Thierry ora duwe pilihan kajaba melu melu gaman. Nanging, nguber korps rusak York lan Osten-Sacken dadi mokal.

Kaisar ngirim dhawuh marang Marsekal MacDonald, sing diusir York ngluwihi Marne sakcepete sadurunge perang, bali menyang Chateau-Thierry kanggo ngrampungake pasukan Sekutu sing isih ana ing sisih liya Marne. Nanging, Macdonald ora nampa pesenan ing wektu, lan korps York lan Saken kalem lunga menyang Blucher.

Ing Chateau-Thierry, Rusia kelangan meh 1 wong, Prusia - 500, lan Prancis - mung 1 wong.


Peperangan Chateau-Thierry. Jean-Antoine-Simeon Faure

Perang Voshan


Blücher, dipecat saka tentara ing markas ing Berges, lagi ngumpulake pasukan. Tanggal 30 Januari (11 Februari), korps Kleist lan Kaptsevich (total 15-17 ewu prajurit) nyedhaki dheweke kanthi wektu tundha. Sisa-sisa korps Olsufiev sing rusak uga teka. Blucher wedi nyerang mungsuh tanpa pasukan kavaleri sing kuwat lan, mung sawise nampa 1 resimen kavaleri ing bala ing Februari 13 (2), dheweke mutusake kanggo nyerang korps Marmont (8 ewu wong), ditinggalake dening Napoleon minangka penghalang.

Marmon ora nampa perang lan wiwit mundur. Banjur marshal lapangan Prusia mutusake kanggo nyerang ing mburi tentara Napoleon, sing, miturut watake, kanggo nguber korps York lan Saken. Blucher durung ngerti yen korps iki, sawise perang Chateau-Thierry, dibuwang maneh ngluwihi Marne. Pasukan Blucher cacahé 17–20 ewu wong.


Sawise sinau babagan gerakan pasukan Blucher, Napoleon ing esuk 2 (14 Februari) lunga kanggo nylametake Marmont sing mundur lan nemokake dheweke ing mburi Vauchamp. Pemukiman dhewe dikuwasani dening Prusia ing komando Jenderal Zieten. Wiwit jam 11, divisi Prancis Ricard nyerang Vauchamp kaping pindho, nanging saben-saben ditolak.

Bonaparte ngutus pasukan kavaleri Grouchy ngubengi desa ing sisih kiwa, dene divisi Lagrange ing wektu sing padha nggawe dalan nyimpang ing sisih tengen. Lima batalyon Ziethen mundur saka desa, kena serangan kavaleri sing kuat. Saka jumlah kasebut, mung 500 wong sing slamet.

Dene panêdhanipun Leval ingkang mêntas dumugi saking Sêpanyol, dhatêng ing Prancis. Kanggo Blucher, katon pasukan utama Napoleon teka minangka surprise. Marshal lapangan mrentahake mundur. Dheweke mbentuk infanteri ing alun-alun; pasukan kavaleri Prusia cilik nutupi pinggiran.

Sawise metu ing dalan gedhe menyang dalan sing sempit ing antarane alas, kothak kasebut mbentuk kolom infanteri ing loro-lorone dalan. Artileri obah ing dalan gedhe, nembak maneh. Kanggo sawetara jam, pasukan, sing dibentuk ing kothak cilik, njupuk tembakan artileri Jenderal Drouot lan ngusir serangan kavaleri Prancis. Nalika srengenge surup, pasukan Blücher tekan Champaubert kanthi urutan.

Pasukan kavaleri Prancis Grouchy ngliwati Champaubert, nyegat rute mundur menyang Etoges. Resimen Blucher nggawe terobosan. Pasukan kavaleri Prancis ngethok infantri. Infanteri Union, biasane rekrut, perang bali nekat, Cut dalan karo bayonet. Luwih saka sepisan Blucher piyambak, jenderal Kleist, Kaptsevich lan liyane padha ing bebaya.

Uga, artileri kuat, sing mbukak dalan, nduweni peran gedhe kanggo nylametake sekutu. Artileri Pengawal Prancis macet ing lumpur ing dalan bypass, mula pasukan kavaleri ora bisa nahan infantri Blücher sing wani. Loro batalyon Rusia mati nalika mundur, loro resimen Prusia dipeksa nyerah. Nanging liyane saka pasukan nyuwil liwat, tekan ing Alas Etoga ing wayah wengi lan terus menyang camp ing Berge.

Ing jam 10 sore, Marsekal Marmont ngirim sawetara batalyon saka divisi Lagrange kanggo ngalahake Etoges saka sisih kiwa. Prancis bisa ngirim serangan kaget ing rearguard Rusia. Nalika paprangan, kreteg ing selokan rawa ambruk, mula para prajurit, sing dipotong saka tentara sing lunga, kepepet. Panglima Divisi Infanteri 8 Rusia, Mayor Jenderal Alexander Urusov, tatu lan ditangkep karo markas. 600 wong saka divisi dheweke uga dicekel, lan Prancis nyekel 4 bedhil.

Kerugian Sekutu, miturut macem-macem perkiraan, saka 6 ewu nganti 8 ewu prajurit. Miturut prasasti ing tembok 52nd galeri kamulyan militer Katedral Kristus Juruwilujeng, Korps Kaptsevich cedhak Voshan ilang 2 ewu wong. Kapitunan Napoleon dhewe, miturut sumber Prancis, kira-kira 1 wong.


cuirassier Prancis nalika serangan. Divisi Jenderal Marquis Grouchy karo pasukan kavaleri sing abot banget numpes mungsuh lan mbukak dalan liwat alun-alun infanteri mungsuh. Horace Vernet

Hasil


Blücher bisa ngatur pertahanan lan akomodasi sewengi mung ing Berges, saka ngendi dheweke banjur mundur menyang Chalons, ing tanggal 5 Februari (17) dheweke nyambung karo York lan Osten-Sacken. Sekutu ilang total 15-18 ewu wong (meh katelu saka tentara Silesia), nganti 50 bedhil lan bagean penting saka persediaan. Tentara saya ringkih lan depresi moral.

Napoleon, ing layang kanggo seduluré Joseph, rightly nelpon tentara Silesia tentara paling apik saka koalisi, wrote: "Tentara Silesia mungsuh wis ora ana maneh, aku wis bubar kabeh ..." Dheweke biasane nggedhekake, nanging yen dheweke duwe sawetara dina maneh, dheweke bisa ngrampungake tentara Blucher.

Napoleon ngrancang kanggo ngoyak Blücher menyang Chalons lan ngrampungake kekalahan tentarane. Banjur nglawan Tentara Utama Schwarzenberg. Nanging, serangan saka pasukan Sekutu utama ing Paris, kang wis kaancam bakal punah, ibukutha Prancis, meksa kaisar kanggo ninggalake rencana iki.

Schwarzenberg mbaleni kesalahane Blucher, nyebarake korps ing jarak sing adoh, sing ngidini Napoleon ngalahake unit sekutu individu ing sawetara pertempuran.

Sing paling gedhe yaiku perang Montreux tanggal 6 Februari (18). Sekutu menehi Napoleon gencatan senjata, kang ora gelem, nyoba kanggo rembugan luwih sarujuk syarat-syarat perdamaian karo bantuan senjata. Schwarzenberg mundur menyang Troyes, ing kana dheweke gabung karo Blücher, lan banjur menyang posisi nyerang awal, ing wilayah Bar-sur-Aube lan Bar-sur-Seine.

Tanggal 11 Fèbruari (23), 1814, Napoleon bali menyang Troyes, sing ditinggal 18 dina sadurungé sawisé kalah ing La Rotière. Minangka asil saka Perang Enem Dina, inisiatif ing kampanye kanggo sementara liwati menyang tangan Kaisar Prancis. Dheweke menang game iki.


Peperangan Montmiral. Pasukan kavaleri Prancis nyerang alun-alun pasukan Rusia. Wojciech Kossak
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

7 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +5
    29 Februari 2024 08:00
    Artikel review sing menarik, sanajan tanpa referensi kanggo sumber, sawetara titik kasebut minangka fiksi - contone, dialog Napoleon karo jenderal Rusia sing ditawan.
    1. 0
      29 Februari 2024 19:25
      [/quote]sanajan ora ana pranala menyang sumber[quote]

      Apa sumber dibutuhake? Ora ana sing luwih apik tinimbang Bogdanovich ing basa Rusia. Liyane iku nuansa.
  2. +1
    29 Februari 2024 10:27
    Kabeh padha, iki wis outbursts pungkasan saka nesu saka kewan mimpin lan pinasthi. Napoleon isih bisa menang kanthi taktik, nanging kanthi strategis dheweke wis dikalahake. Umume, aku mikir yen dheweke wis diwenehi jaminan sing kuat babagan njaga kekuwatane, mula dheweke bakal nyerah.
    1. +2
      29 Februari 2024 18:12
      Kutipan: KVU-NSVD
      Kabeh padha, iki wis outbursts pungkasan saka nesu saka kewan mimpin lan pinasthi.

      Kampanye 1814 minangka sing paling menang ing karir Napoleon. Sekutu ngakoni yen ora bisa nolak Napoleon lan banjur nggawe keputusan sing apik: mundur ing ngarepe pasukan sing dipimpin Napoleon kanthi pribadi lan, njupuk kauntungan saka kaunggulane, nyerang pasukan Prancis sing dipimpin dening marsekal. Akibaté, Napoleon bakal ngrancang serangan jero ing mburi Sekutu, bisa nyuda pasokan peralatan lan amunisi. Nanging rencana iki karo kurir sing ditangkap bakal dikenal dening Alexander 1 lan dheweke bakal setuju karo serangan ing Paris sing bakal nyebabake ambruk kekaisaran Napoleon lan pengkhianatan para politisi.
      1. +1
        29 Februari 2024 19:30
        [quote][/quote]Kampanye 1814 minangka sing paling menang ing karir Napoleon[quote][/quote]
        Pitakonan kasebut kontroversial banget. Debut ing Italia, 1805 apik banget.
        [/quote] banjur padha nggawe keputusan sing apik [quote][/quote]

        Iki setaun sadurunge, lan ing taun 1814 Napoleon meh ora duwe kesempatan; dheweke mung kewalahan karo nomer, kaya ing Leipzig.
  3. +1
    29 Februari 2024 13:58
    Prajurit mbayar nyawane kanggo bodhone senapati....
  4. +1
    29 Februari 2024 21:14
    Thanks kanggo penulis kanggo presentation menarik lan cukup Gamelan!
    Aku setuju karo salah siji saka komentator sing planning kasalahan tansah mimpin kanggo pati prajurit, nanging mung arang komandan.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"