"Inti sing bakal mateni aku durung dibuwang!"

10
"Inti sing bakal mateni aku durung dibuwang!"
Napoleon ing Peperangan Montreux. Robert Alexander Hillingford


Perselisihan sekutu lan kekurangan kesatuan komando duweni pengaruh negatif marang tumindak operasi militer. Napoleon ngalahake korps Schwarzenberg ing Morman lan Montreux, ngusir serangan pisanan ing Paris.



prasejarah


Minangka asil tumindak Napoleon sing cepet lan apik ing Kampanye Enem Dina (Perang Enem Dina Napoleon) Tentara Silesia kelangan meh sapratelo saka personel, saya kuwat banget lan depresi moral. Tentara Blucher dislametake saka kekalahan total dening majune Tentara Utama, sing wiwit ngancam Paris.

Warta babagan kamenangan Napoleon dadi inspirasi kanggo wong Paris. Wiwit nalika tentara Sekutu mlebu ing tlatah Prancis wétan lan maju ing sisih kulon, ngarep kanthi cepet nyedhaki Paris. Swasana wong Paris lan masyarakat dhuwur ngalami depresi. Ing salon, kraton lan auditorium padha ngrembug kamenangan kaisar lan ngarep-arep sing anyar. Nanging, rauh detasemen Russian jenderal Platov lan Seslavin nindakake serangan ing n sekitare Nemours, Fontainebleau lan Orleans, kang maneh ngrusak swasana ati saka Prancis.


Apik warta 12 Februari 1814. Georg-Emmanuel Opitz

Sauntara iku, Tentara Utama ing Schwarzenberg terus dipasang ing Troyes, nggawe manuver cilik ing korps sing kapisah. Kaisar Rusia Alexander Pavlovich, sinau babagan kahanan tentara Blucher, nuntut tumindak aktif saka panglima. Schwarzenberg, sing duwe pesen rahasia saka pengadilan Wina supaya ora nyabrang Seine, kepeksa nggedhekake kegiatane. Awake maju maju menyang Seine. Halangan Prancis Victor lan Oudinot mundur tanpa perang.

Ing sisih tengen Sekutu, pasukan Rusia Wittgenstein maju lan nguwasani Nogent-sur-Seine. Jendral Rusia wis kesel alon-alon saka panglima Austrian, lan banjur luwih maju, meksa nindakake perkara, menyang Nanji, garda depan Palen (4 ewu wong), kang manggoni kutha iki lan kutha sabanjuré - Morman. Markas mrentah Wittgenstein bali menyang Provins. Korps Bavarian Wrede maju menyang Bray, korps Württemberg saka Putra Mahkota Württemberg - menyang Montero (ing Seine), korps Austria Coloredo lan Giulai pindhah liwat Ionne (anak kali Seine kiwa) menyang Fontainebleau.

Saben korps mlaku ing kolom sing kapisah, kanthi jarak sing cukup adoh lan tanpa komunikasi. A cadangan kuwat ing komando Barclay de Tolly tetep ing Troyes. Akibaté, Schwarzenberg, kaya Blücher, nyebar pasukane.

Napoleon kepengin ngrampungi Blucher kanthi ngrusak pasukane ing Chalons, banjur ngliwati Vitry lan menyang mburi pasukan utama. Mangkono, Tentara Sekutu Utama bisa nemokake dhewe ing antarane rong klompok Prancis. Nanging, sinau babagan maju Rusia menyang Paris (sekutu 3-4 Maret saka ibukutha), dheweke ora njupuk risiko lan langsung nentang Schwarzenberg.

Kanggo njaga mburi, kaisar ngirim Marshal Mortier menyang Villers-Coteret lan Marmont menyang Chalons, lan Jenderal Grouchy menyang Laferte-sous-Juar. Tanggal 15 Fèbruari, Bonaparte enggal-enggal karo pengawal kekaisaran ing pawai paksa (sawetara saka infanteri nitih kréta sing dibutuhaké) saka Montmiral menyang Meaux. Kaisar butuh sedina setengah dina kanggo nutupi meh 90 mil karo pasukane, teka ing Guin (Guin) tanggal 16 Februari lan gabung karo korps Marshals Victor, Oudinot lan MacDonald.


Peperangan Morman


Nalika subuh tanggal 5 Februari (17), 1814, Napoleon pribadi mimpin pasukane (18 ewu prajurit) ngidul saka Guin ing dalan menyang Nanji. Korps Marsekal Victor, mlaku ing ngarep, nemokake mungsuh ing Morman ing wayah esuk lan, nyiapake perang, nyerang barisan ngarep Count Palen, sing ora nyana mungsuh bakal katon.

Detasemen Rusia cilik ora bisa menehi perlawanan serius marang Prancis. Palen wiwit mundur: tentara meriem mlaku ing dalan dhuwur, ngiring dening resimen infantri, ing mburi ana bedhil loro karo tutup infantri, lan kavaleri ing flanks. Palen kaping pirang-pirang njaluk tulung marang garwa ngarep Austria sing cedhak, Jendral Ignatius zu Hardegg saka korps Wrede, nanging dheweke duwe dhawuh supaya ora melu perang lan ora gelem.

Prancis ngalahake detasemen Rusia nalika ngliwati Morman. Pasukan kavaleri Prancis ngubengi kutha saka sisih wétan lan kulon. A gelut banjur. Pasukan kavaleri Prancis nyebarake Rusia lan nyerang infanteri. Banjur, kanthi dhawuh Napoleon, dheweke nggawa tentara meriem penjaga (36 bedhil) lan wiwit nembak alun-alun Rusia sing mundur kanthi grapeshot. Ing desa Nanzhi, ing meksa kavaleri Prancis lan tentara meriem, detasemen Rusia bisa bubar. Pasukan kavaleri Rusia bisa nembus, nanging meh kabeh infantri dirusak utawa dicekel.

Ajudan Palen Ivan Levenshtern nerangake jam iki ing memoar:

"Banjur dumadakan bumi katon mbukak lan ngetokake pati lan karusakan. Saka kabeh pinggiran, trompete mungsuh nyuworo serangan, lan detasemen pasukan kavaleri sing ageng ing lapangan lan mlayu nyedhaki kita ... Panik wiwit, lan kabeh wong mung mikir babagan nylametake nyawane dhewe. Iki terus ora mandheg. Saben-saben bangsa kita padha mlayu, lan sapa sing tiba bakal cilaka.”

Kerugian pasukan Rusia ana 2 wong (miturut sumber liyane - 114 ewu, kalebu 3 ewu tawanan) lan 2 bedhil. Wittgenstein njupuk tanggung jawab kanggo asor iki lan rampung exonerated Count Pahlen. Wittgenstein mundur korps konco Provins.


Peperangan Morman. Hood. Jean-Antoine-Simeon Faure

Peperangan Montreux


Sawise tekan Nanja, Napoleon dibagi dadi telung kolom. Korps Marsekal MacDonald tumuju ing Bray, ing sadawane dalan bisa ngalahake garwane Hardegg, lan banjur nyurung prajurit liyane saka Jendral Wrede. Korps Marsekal Oudinot, ngoyak Jenderal Wittgenstein, mandheg sawetara mil saka Provins.

Korps Marsekal Victor budhal menyang Montreaux (Montero), nanging ing cedhak desa Villeneuve ketemu karo divisi Bavarian Delamotte lan melu perang. Bavarians nandhang losses abot - bab 2,5 ewu prajurit (1,5 ewu tawanan). Divisi Bavarian meh ora uwal saka karusakan lengkap. Banjur Victor menehi pasukane ngaso, lan ora cepet-cepet, kaya Napoleon nuntut, kanggo njaluk ahead saka mungsuh lan njupuk posisi mupangati cedhak desa Montero ing wayah sore 17 Februari. Kanggo dina sabanjure dheweke dicopot saka komando korps dening Kaisar duka.

Sauntara kuwi, markas Tentara Utama sinau babagan kekalahan Count Palen ing Morman. Field Marshal Schwarzenberg, senadyan kauntungan meh loro-fold ing tenaga liwat mungsuh, langsung dadi wedi lan ing wayah sore 17 Februari ngirim Count Parr menyang Napoleon ing Nanji, nawakake gencatan senjata.

Nanging Napoleon, sing diilhami dening seri kamenangan, ora gelem. Esuke dheweke nulis marang Sedulur Joseph:

"Pungkasane, Pangeran Schwarzenberg nuduhake pratandha urip: dheweke ngirim anggota parlemen njaluk gencatan senjata; angel banget dadi ala ... Nganti saiki, para sekutu nolak kanthi cara sing paling ngina apa wae proposal kanggo gencatan senjata, lan malah ora nampa utusan kita, lan nalika gagal pisanan, wong-wong sengsara iki padha sujud."


Peperangan Montreux

Sawise nginep ing kastil Nangis, Bonaparte ing dina sabanjure tindak menyang desa Montreux, dumunung ing patemon kali Yonne lan Seine. Avant-garde Prancis ing esuk tanggal 6 (18) Februari 1814, nyedhaki Montreux saka loro-lorone. Detasemen Pajol sing cacahé 6 wong tekan sayap kiwa Sekutu, lan sawisé pasukan 9 pasukan Victor lan Gerard tekan sayap tengen.

Sekutu ana ing posisi sing kuwat. Dhuwur dominan sing ngontrol kreteg lan kutha ing pinggir tengen Seine, cedhak kastil Surville lan desa Villaron, dikuwasani dening pasukan korps Württemberg ing komando Pangeran William saka Württemberg. Padha dikiataken dening rong divisi Austria, ing total, ing printah saka pangeran ana 18 ewu prajurit karo 40 bedhil.

Serangan pisanan Pajol ing posisi kasebut ditolak. Banjur divisi Prancis sing nyedhaki Chateau lan Duhem mlebu perang. Perang sengit diwiwiti, nalika Prancis bisa nyerang Villaron, nanging banjur diusir maneh dening Württemberger. Nalika serangan kaping pindho, Prancis ngrebut pemukiman iki maneh, nanging ditolak maneh. Jendral Chateau tatu lan tilar donya ing tangan Marshal Victor. Sekutu nahan jabatane.

Nanging ing wayah awan bala bantuan teka, Jendral Gerard, diangkat komandan korps tinimbang Victor, karo cadangan. Dheweke, sawise maju artileri, miwiti shelling tengah lan sisih tengen korps Württemberg, lan uga ngusir serangan mungsuh sing wis diwiwiti. Pasukan Prancis mundhak dadi 30 ewu wong.


Peperangan Montro. Engraving sawise lukisan dening Langlois

Ing jam loro ing wayah sore Napoleon teka, ndadékaké bungah lan bungah ing antarane pasukan. Kaisar muncul nalika, ing tekanan mungsuh, Württemberger wiwit mundur ngliwati siji-sijine jembatan menyang sisih liya Seine.

Risking matèni, Bonaparte pindhah menyang panggonan paling mbebayani, ngendi cannonballs tiba lan pluru whistled, ngelingi liwat tentara meriem, kang wiwit ngarahake bedhil. Nalika dijaluk ninggalake papan sing mbebayani kanggo nutupi, Napoleon mangsuli:

"Inti sing bakal mateni aku durung dibuwang!"

Sawise mundur ing pinggir kiwa kali, para sekutu nyoba ngrusak jembatan sing nyabrang kali, nanging slamet. Ing kutha dhewe, warga lokal uga nyerang wong-wong mau, mbuwang watu lan njupuk saka jendhela. Nanging, rearguard saka Putra Mahkota Württemberg bisa kanggo nglindhungi liyane saka pasukan saka nguber kavaleri mungsuh lan wis bisa kanggo mbatalake menyang Bre.

Sajrone perang Montreux, koalisi ilang watara 5-6 ewu wong (meh setengah saka wong tawanan), nanging Prancis uga ilang 2,5 ewu wong.


Peperangan Montreux ing pinggir Kali Seine. Ukiran warna saka abad kaping 19. Adolphe Rouargue

Sajrone analisis perang, kaisar, saliyane kanggo nyebarake penghargaan, ora lali kanggo reproach wong-wong sing, ing mratelakake panemume, tumindak erroneously lan ora cukup cepet: jenderal Guy, Montbrun, Dijon. Nanging Marsekal Victor paling nandhang sangsara: "Adipati Bellun bakal teka ing Montreux ing wayah sore tanggal 17; dheweke tetep ing Salen: iki kesalahan penting. Nempati kreteg ing Montreux bakal menehi kaisar sedina muput lan bakal ngidini dheweke numpes tentara Austria ... " Kaisar ngajak dheweke ninggalake tentara.

Victor, sing wis kelangan mantu, Jendral Chateau sing wani, mangsuli: “Yen aku luput saka kesalahan iki, aku bakal diukum abot amarga pukulan sing nyerang kulawargaku ... aku bakal njupuk bedhil; Aku durung lali karo pakaryanku sing biyen; Victor bakal gabung karo barisan pengawal." Iki banget nrenyuhake Bonaparte. Nalika ngelingi kaluwihane marshal kepungkur, kaisar ngandika: "Tetep karo aku, Victor, aku ora bisa mbalekake regumu menyang sampeyan, amarga aku menehi Gerard; nanging aku menehi sampeyan rong divisi pengawal; padha diprentahake, lan kabeh sing ana ing antarane kita bakal dilalekake ... "

Kanggo nyengkuyung Paris, uga kanggo nampilake sukses sing luwih apik ing kampanye kasebut, kaisar mrentahake spanduk sing dijupuk ing perang lan dikirim menyang ibukutha sawetara ewu tawanan perang. Para tahanan, diiringi drummer, gendarmes lan pengawal nasional, padha diarak liwat lurung-lurung Paris kanggo sawetara dina. Ing kene ana wong Rusia (jenderal sing dicekel Olsufiev lan Poltoratsky minangka wong pisanan sing mlebu ing kutha), Prusia lan Austria. Wigati dicathet yen wong Paris nuduhake kamanungsan lan kasihan marang para tahanan lan menehi dhuwit lan panganan.


Najis para tahanan Rusia ing sadawane Boulevard San Martin ing Februari 1814. Jean-Etienne Delescluze

Panglima Austrian mimpin wadyabala menyang Troyes. Amarga wedi marang Marsekal Augereau saka Lyon, Schwarzenberg njaluk Blücher kanggo nulungi lan gabung ing sisih tengen. Blucher, nyurung korps Marmont, menyang Kali Au lan ngrebut Mary-sur-Seine. Tanggal 22 Fèbruari, Schwarzenberg wiwit mundur pasukan menyang Chaumont lan Langre.

Dheweke uga ngirim layang marang Marsekal Berthier (pangareping staf Napoleon) njaluk gencatan senjata, lan menyang markas Napoleon utusan liyane, adjutant, Jendral Austria Liechtenstein.

Napoleon dikuwasani Troyes sawise budhal saka allies.

Ing esuk tanggal 25 Fèbruari, raja telu mau manèh nganakaké déwan perang ing Bar-sur-Aube, sing diundang para pemimpin militèr lan diplomat. Schwarzenberg pengin nerusake mundur ngluwihi garis Ob River, amarga kurang pranata lan pakan, musuhan saka populasi lan nyebar penyakit ing antarane pasukan.

Alexander I isih ndhukung serangan ing Paris. Blucher, sing dina sadurunge njaluk ijin kanggo miwiti serangan independen ing ibukutha Prancis, nampa iku. Tentarané dadi sing utama ing serangan kasebut, ditransfer menyang korps Wintzingerode Rusia sing teka saka Holland lan Prusia Bülow saka Tentara Lor Bernadotte (padha dumunung ing Reims lan Laon).

Tentara Silesia meh tikel kaping pindho ukurane.


Napoleon lan bivouac. Adolf Rohn
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

10 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +3
    3. mars 2024 04:01
    "Inti sing bakal mateni aku durung dibuwang!"

    Carane siji-sisi sajarah Perang Patriotik 1812 diwulang ing sekolah. Lan subjek iki pantes sinau kanthi ati-ati ing sekolah ...
    Matur nuwun kanggo penulis, iki nggawe aku seneng ...
    1. +3
      3. mars 2024 19:25
      Apa hubungane Perang Patriotik 1812 karo publikasi iki? Kampanye manca tentara Rusia ana ing kurikulum sekolah. Lan apa hubungane sekolah karo? Lan apa "siji-sisi" ditemokake ing kono? Yen kita ngomong babagan pendidikan sampeyan, sampeyan duwe 40 taun kanggo "mbenerake" cacat sing ngganggu iki!
      1. 0
        3. mars 2024 20:03
        Kutipan saka: bessonov932
        sampeyan wis 40 taun kanggo "kanthi bener" mbenerake cacat ngganggu iki!

        Aku ora duwe wektu 40 taun kepungkur ... Aku mbukak amplop pungkasan, lan ana tulisan:
        "Lali kabeh lan ngenteni sing diganti!"
  2. +2
    3. mars 2024 04:29
    Sayange Napoleon ora ana meriam utawa peluru, pira akeh nyawa sing bisa dislametake yen jaman perang sing jenenge wis rampung setaun utawa rong taun sadurunge. Aku ngerti akeh babagan perang Napoleon, nanging nyatane yen wong Prancis njupuk tawanan Dheweke nyopir ing lurung-lurung ing Paris - warta!
  3. +2
    3. mars 2024 10:50
    Napoleon wis akeh tatu, kaya Suvorov lan Kutuzov (Kutuzov umume tatu elek ing sirah). Lan kabeh wong urip nganti tuwa (Napoleon nganti tuwa) lan mati kanthi alami (Napoleon bisa uga diracun, nanging ora mati ing perang). Siji mesthi bakal percaya ing Providence, sing njaga wong-wong iki kanggo sawetara tujuane dhewe!
    Marshal Turren uga urip nganti umur tuwa - nanging meriam meriam pisanan sing ditembakake saka sawetara benteng dadi mung kanggo dheweke! Providence mutusake manawa Turren wis ngrampungake misi lan ora dibutuhake maneh? lol
    1. 0
      3. mars 2024 13:20
      (Napoleon bisa uga wis keracunan

      Persis, ana buku sing apik, sinau dening wong Swedia
      1. +1
        3. mars 2024 19:10
        Kutipan: novel66
        (Napoleon bisa uga wis keracunan

        Persis, ana buku sing apik, sinau dening wong Swedia

        Kayane aku maca babagan iki ing sawetara buku tahunan Eureka; arsenik pancen ditemokake ing sisa-sisa Napoleon, nanging kemungkinan ora ana peracunan sing disengaja: ing kamare ana wallpaper ijo (ijo minangka warna favorit), dicet nganggo senyawa beracun banget. adhedhasar tembaga lan arsenik. Ing iklim tropis pulo St. Helena, jamur corroded wallpaper lan ngeculake racun menyang udhara, saka kang ora mung Napoleon nandhang sangsara, nanging uga abdi sing padha karo wong.
        1. 0
          3. mars 2024 20:32
          Dheweke wiwit keracunan sanajan sadurunge Elena
        2. 0
          3. mars 2024 20:33
          https://www.rulit.me/author/hepgud-devid/kto-ubil-napoleona-djvu-download-804065.html
  4. +1
    4. mars 2024 05:45
    Suwene bisa? Padha ora racun Napoleon. Kanker weteng paling kamungkinan. Bapakipun sami.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"