Kenapa Ivan the Terrible difitnah?

86
Kenapa Ivan the Terrible difitnah?
Viktor Vasnetsov "Tsar Ivan Vasilyevich the Terrible", 1897


Panguwasa Wong Agung


Modern sajarah ilmu, yen peneliti ora kasengsem ing denigrating Kaisar Ivan Vasiliev, cukup gampang refutes accusations digawa marang dheweke minangka dipercaya utawa arang banget exaggerated. Kasunyatan nuduhake yen dheweke minangka salah sawijining panguwasa paling efektif lan sukses ing kabeh sejarah Rusia-Rusia.



Adipati Agung Moskow lan All Rus' Ivan IV minangka salah sawijining wong sing paling berpendidikan ing jamane, dheweke nduweni memori lan erudisi sing fenomenal. Tsar nyumbang kanggo organisasi percetakan buku ing Moskow lan pambangunan Katedral St. Basil ing Red Square. Dheweke ngupayakake kabijakan perencanaan kutha gedhe-gedhe, mbangun kutha lan benteng.

Dheweke nindakake pirang-pirang reformasi sing sukses kanggo sentralisasi lan nguatake negara, kanthi sukses nglawan separatisme tartamtu (oprichnina), sejatine sing pertama nggawe tentara biasa lan nyoba nggawe Angkatan Laut Baltik. Saliyane ngiyataken "vertikal kekuwatan", dheweke nggawe "horisontal" - zemstvo, administrasi masyarakat. Iki minangka zemstvos sing digawe dening Ivan the Terrible sing nylametake negara Rusia sajrone Wektu Masalah ing wiwitan abad kaping 17.

Minangka asil saka pirang-pirang perang lan kampanye sing menang, dheweke nggandakake wilayah negara kasebut, nglebokake Kazan lan Astrakhan khanates, bagéan saka Kaukasus Lor lan Siberia Kulon menyang karajan Rusia. Masalah keamanan wates wetan negara ditanggulangi. Nyatane, miturut dheweke, karajan Rusia dadi pewaris suci saka rong kekaisaran sing ilang - Byzantium lan Golden Horde.

Mangkono, iku Ivan IV sing glethakaken dhasar saka Kakaisaran Rusia, daya lan kasugihan.

Kasunyatan liyane sing menarik yaiku Tsar Ivan Vasilyevich minangka salah sawijining panguwasa sawetara sing wis mlebu ing memori rakyat. Wong ngreksa memori padhang Ivan IV minangka Tsar-Rama, bek saka padhang Rus saka mungsuh external lan internal - boyars pengkhianat, maling lan oppressors. Wong-wong malah ngurmati Ivan the Terrible minangka wong suci sing dihormati. Sawetara lambang kuna Ivan the Terrible, ing ngendi dheweke digambarake karo halo, wis slamet nganti saiki.

Ing taun 1621, liburan "penemuan awak Raja John" didegaké (10 Juni miturut kalender Julian), lan ing tanggalan sing isih urip ing biara Koryazhemsky Ivan IV kasebut minangka martir gedhe. Sing, malah banjur Gréja dikonfirmasi kasunyatan saka Rajapati. Iki ditindakake dening Patriarch Filaret (Romanov), sing dadi bapake Tsar Mikhail Fedorovich.


Grigory Sedov "Ivan sing nggegirisi lan Malyuta Skuratov." 1871

Lair Mitologi Ireng


Wong manca iku sing pisanan nyipta crita sing nggegirisi babagan raja agung (Sing nggawe mitos "ireng" babagan "tiran getih" Ivan the Terrible), akeh sing nglayani Rusia, nanging ing luar negeri disambungake karo perang informasi sing diwiwiti nalika Perang Livonia. Ing antarane wong-wong mau ana akeh diplomat lan duta besar sing ngunjungi Moskow.

Saiki kita ndeleng conto kampanye kasebut, kanthi nganggep kemungkinan cuci otak sing saya tambah akeh. Sembarang upaya Rusia kanggo ngrampungake masalah ing tataran donya kanggo kepentingan keamanan nasional nyebabake gelombang histeria lan panik ing Kulon.

"Rusia teka" adoh saka penemuan modern. Iki minangka upaya Ivan IV kanggo mbalekake wilayah barat laut sing sadurunge ilang lan akses menyang Segara Baltik (Varangian) menyang kerajaan Rusia sing nyebabake perang informasi skala gedhe pisanan nglawan Rus lan pimpinane. Kolom kaping lima, kaya Pangeran Andrei Kurbsky, uga melu perang iki. Raja sing nggegirisi lan mursid dituding kabeh dosa - saka teror massal nganti mateni putrane, sodomi lan pesta pora.

Iki carane Kulon nggawe gambar raja setan getih, praktis gubernur pasukan peteng ing bumi. Iku menarik yen dheweke isih nguwasani lapangan informasi ing kana. Tsar Rusia sing paling sukses, sing wis nindakake akeh kanggo kamakmuran negara lan rakyat, ing bidang informasi ing Kulon minangka tiran, pembunuh ghoul.

Patriark Nikon nyoba kanggo nyuda penghormatan resmi saka raja agung, sing dadi misuwur kanggo pamisah Gréja lan modernisasi miturut standar Eropah (Yunani), emasculating semangat tapa lan kabeneran saka iku. Intine, Nikon dadi likuidator sing ngrusak prinsip sing digawa Sergius saka Radonezh. Nikon ora puas karo panguwasa Ivan the Terrible, amarga dheweke kepengin nglebokake statuse ing ndhuwur kraton, dadi "Paus Ortodoks."

Nanging, banjur upaya kasebut ora dinobatake kanthi sukses. Tsar Alexei Mikhailovich rumiyin revered Ivan the Terrible, malih, aktivitas Nikon mimpin kanggo kerusuhan, lan ora bisa ngrampungake karya subversif. Mung sajrone pamrentahan Alexei Mikhailovich, kanthi pesenan langsung, pelukis ikon Simon Ushakov nganyari lambang "Tsar Penguasa Agung sing diberkahi lan ditresnani dening Gusti Allah lan Adipati Agung John Vasilyevich" ing Kamar Faceted. Gambar iki digawe nalika pamaréntahan Fedor Ivanovich.

Tsar Peter I ngajeni banget marang Ivan the Terrible lan nganggep awake dhewe dadi pengikute. Pyotr Alekseevich ngandika:

"Pangeran iki minangka leluhur lan contoku. Aku tansah njupuk dheweke minangka model ing prudence lan wani, nanging aku durung bisa padha.

Permaisuri Catherine Agung uga ngevaluasi pamrentahan Ivan IV kanthi positif. Dheweke mbela memori raja gedhe saka serangan.


Ivan groznyj. Lukisan dening Jan Matejko, 1875

Perkembangane


Saliyane mungsuh njaba, Ivan Vasilyevich uga duwe mungsuh internal, sing dadi ahli waris ideologi pengkhianat lan maling, sing perang karo panguwasa gedhe tanpa ampun. "Wong-wong sing kuwat," sing ambisi lan napsu dibatasi dening Ivan Vasilyevich, duwe ahli waris.

Nalika Rusia ing Peter I maneh ngluncurake serangan ing Eropah, nyoba kanggo ngranggeh akses menyang Baltik lan Segara Ireng, gelombang anyar perang informasi muncul ing Kulon. Dheweke langsung miwiti kampanye babagan "ancaman Rusia." Lan kanggo nggabungake gambar "barbarians Rusia elek" sing pengin enslave kabeh Eropah, padha ndudhuk metu saka arsip pitenah lawas babagan Ivan the Terrible lan nyegerake.

Puncak kapentingan sabanjure ing raja "getih" teka karo Revolusi Prancis.

Kapentingan iki katon rada aneh. Revolusioner Prancis secara harfiah nglelebke negara kasebut kanthi getih. Sajrone pirang-pirang dina "teror populer", ewonan wong diantemi lan ambruk ing Paris. Wong-wong padha dipenggal nganggo guillotine, klelep urip-uripan ing tongkang, digantung lan ditembak nganggo grapeshot. Ing wektu sing padha, padha nambah mitos babagan Ivan the Terrible lan nesu marang kekejemane. Ketoke, sakperangan alesan Tsar Rusia ora seneng revolusioner Prancis, akeh kang metu saka lodges rahasia lan Satanists.

Saka Prancis, pitenah wiwit tekan Rusia.

Sing pisanan ngritik Ivan the Terrible yaiku freemason Radishchev. Mboko sithik, posisi Westerners ing Rusia dikuwataké. Lan admirer gedhe saka Revolusi Perancis, panulis pengadilan Nikolai Karamzin, njupuk munggah sajarah Rusia. Karya Karamzin dijupuk dening kabeh galaksi sejarawan liberal, publicists, panulis lan panulis. Padha kasil mbentuk pendapat umum ing Kakaisaran Rusia sing ing taun 1862, nalika monumèn "Millennium of Rus" digawe ing Veliky Novgorod, tokoh Ivan Vasilyevich ora katon ing.

Ora pantes! Wong sing nglebokake rute Volga menyang Rusia, ngrampungake masalah Kazan lan Astrakhan khanates, ngowahi negara kita dadi kekuwatan gedhe (kekaisaran) ora ana ing monumèn. Sanajan ana uga tokoh-tokoh tingkat katelu kaya Anastasia Romanova (garwane pisanan saka Ivan the Terrible) lan Marfa Boretskaya, sing makili partai sing siap gabung karo Novgorod menyang Kadipaten Agung Lithuania.

Iku aneh yen aristokrasi Rusia lan intelligentsia liberal saka rangking umum ing wektu sing padha tumindak ing ngarep padha, ora nampa manfaat saka tsar formidable. Lan komunis, kaya Marx lan Engels, duwe antipati gedhe marang Ivan the Terrible. Iki ora nggumunake. Engels lan Marx minangka Russophobes sing misuwur.

Sawetara pencerahan babagan tokoh Ivan Vasilyevich muncul nalika pamaréntahan Alexander III. Ing wektu iki, Kakaisaran Rusia njupuk kursus kanggo nguatake nilai-nilai patriotik, tradisional, lan kabijakan Russifikasi kanthi sengaja ditindakake. Sawetara karya muncul sing nolak fitnah kaum intelektual liberal.

Ing taun 1920-an, sudut pandang kritis babagan pribadine Ivan the Terrible menang. Mung ing taun 1930-an, nalika, ing prentah Joseph Stalin, proses reviving kekuwatan gedhe lan ngresiki negara saka kolom kaping lima, Ivan Vasilevich direhabilitasi.

Sawisé pungkasan jaman Stalin wiwit maneh gelombang wahyu saka mestine "horor" saka pamaréntahan Ivan the Terrible lan "teror oprichnina".

Sajrone taun-taun perestroika lan kamenangan kapitalisme, Ivan the Terrible uga nyebabake rasa sengit karo aktivitase. Panguwasa lan pejuang nglawan maling lan pengkhianat padha maneh metu saka fashion.


Ivan the Terrible lan putrane Ivan 16 November 1581. Ilya Repin, 1885

Ngapusi babagan teror oprichnina


Ing Kulon, mitos ireng digawe babagan "teror oprichnina" nalika pamaréntahan Ivan Vasilyevich. Dheweke aktif didhukung dening pendukung liberalisme Barat ing Rusia dhewe. Diduga, tsar mad nggawe organisasi teroris sing ngrusak kabeh kerajaan Rusia kanthi getih lan ngrusak ewonan, puluhan ewu wong sing ora salah. Tokoh setan saka Tsar Rusia digawe.

Ing pirang-pirang cara, mitos iki digawe amarga Ivan Vasilyevich dhewe, sing nduweni kalbu lan nandhang kasunyatan sing politik ndadékaké korban. Dheweke mratobat kanthi umum. Miturut karsane, Synodik of the Disgraced dikompilasi - synodik kanggo pengetan pasamuwan wong sing nandhang oprichnina.

Nanging, para sejarawan wis nganakake studi lengkap lan, adhedhasar sumber dokumenter, laporan yen 3-4 ewu dieksekusi nalika masa pemerintahan Ivan the Terrible. Menapa malih, Ivan Vasilyevich mrentah kanggo wektu sing suwe banget - saka 1533 (kang dilantik dadi raja ing 1547) nganti 1584. Iki jelas ora dadi "teror massal".

Panguwasa Barat ing jaman sing padha bisa mateni, ngeksekusi, ngobong, lan nglelebke luwih akeh wong sajrone sewulan, seminggu, utawa malah sedina.

Duta Ermak sadurunge Ivan the Terrible. Hood. Stanislav Rosvorovsky, 1884

Bebener babagan "enlightened and civilized" West


Ing jaman historis sing padha, para panguwasa Barat sing "dicerahkan" lan Vatikan sing "welas asih" mateni atusan ewu lan malah mayuta-yuta wong kanthi cara sing paling brutal. Kajaba iku, padha mbesmi wong liyo lan populasi dhewe.

Para ulama lan Inkuisisi ”atas asmané Kristus” matèni atusan ewu ”tukang sihir lan tukang sihir”. Tentara salib, kanthi asmane Gusti Allah, nyirnakake kabeh kutha "heretics" utawa "kafir" saka bumi.

Panguwasa Inggris lan bangsawan ngilangi meh kabeh kelas petani sajrone kandang - "wedhus wiwit mangan wong." Para petani mung diusir saka tanah, ditakoni keluwen, gelandangan utawa perbudakan ing pabrik. Ing wektu sing padha, dheweke ngetrapake undang-undang "getih" sing paling abot marang para gelandangan. Inggris kaping pirang-pirang ngowahi Irlandia dadi "ara-ara samun" - tanah tanpa wong, nyembelih pribumi.

Conquistador Spanyol numpes peradaban India sing unik ing Amerika Tengah lan Kidul. Prestasi dheweke dijarah lan dibakar. Ewonan wong India dieksekusi lan diowahi dadi budak. Wilayah-wilayah sing wiyar wis dibusak saka populasi pribumi.

Ing semangat sing padha, wong Spanyol ngresiki Filipina.

Ing wektu iku, Filipina ngadeg ing tingkat saka budaya Indochina. Kutha-kutha sing sugih lan éndah ngrembaka. Akeh wong sing duwe basa tulis dhewe. Malah wanita padha melek, yaiku, ing babagan pendidikan lan budaya, wong asli Filipina luwih dhuwur tinimbang wong Eropa. Ana perpustakaan gedhe (buku ing kene digawe saka godhong lontar lan kayu).

Ana perdagangan sing dikembangake karo China. Filipina tetep kontak karo donya Arab lan Turki. Nanging pulo-pulo kasebut dipérang dadi pamrentahan Hindhu lan Muslim, sing padha memungsuhan. Iki mbantu wong Spanyol ngrebut pulo kasebut.

Peran sing paling penting ing panangkepan dimainake dening misionaris Kristen, sing dadi pramuka, propagandis, nyuwil karsane para pemimpin lokal kanggo nolak, lan ngedegake pos-pos, sing banjur dadi benteng. Budaya kuna lan maju dirusak.

Akèh-akèhé warga lokal mboko sithik malah ilang basa pribumi, ngalih menyang basa penjajah. Nuswantara lan bangsane wis lali marang jeneng asline.

Bener, predator Eropa nyiapake nasib sing padha kanggo peradaban Jepang kuno.

Para misionaris lan pedagang Kristen wis nyiapake lemah kanggo pendhudhukan. Negara iki kepencut ing konflik sipil. Ana kolom kaping lima ing wangun Kristen Jepang. Jepang dislametaké déning Pangéran Oda Nobunaga, sing ngabdiaké uripé kanggo manunggalaké negara. Ngandelake komandan pinunjul Tokugawa Ieyasu lan Toyotomi Hideyoshi, dheweke mimpin perjuangan kanggo manunggalaken negara.

Pimpinan sing duwe bakat iki bisa ngendhaleni panguwasa feodal gedhe, ngilangi kolom kaping lima, nglarang agama Kristen lan ngisolasi negara kasebut saka wong manca. Akibaté, Jepang tetep kamardikan, lan saiki kita bisa ngujo budaya unik.

Spanyol mbedakake dhewe karo pembantaian liyane - wektu iki ing Eropa Kulon dhewe. Provinsi sing sugih, Walanda, mbalela. Spaniards ngeculake pamrentahan teror getih, nyoba nglebur kraman ing getih. Nanging, negara-negara tanggané kayata Inggris kasengsem misahake Walanda saka Spanyol, mula para pemberontak pungkasane entuk sukses sebagian.

Perang kasebut ditondoi kanthi kekejeman banget. Para pambrontak digantung, diobong lan ditegor. Kabeh warga Walanda diarani "sesat sing ora kobong."

Ing wektu sing padha, wong-wong ing kono dipateni ing kabeh kutha. Dadi, ing November 1572, tentara Spanyol numpes kabeh warga kutha Zutphen, lan ing Desember, prajurit Spanyol matèni meh kabeh pedunung Narden. Ing taun 1573, Haarlem ngalami nasib sing padha. 20 ewu wong tiwas, ana sing kecemplung ing kali.

Sampeyan kudu ngandika yen tentara "Spanyol" mung ing jeneng. Ana detasemen saka Italia (durung ana bangsa Italia), macem-macem tentara bayaran Jerman lan Albania, lan liya-liyane.

Mulane, kekejeman lan kebecikan sing ekstrem banjur dadi ciri khas kabeh warga Eropa "beradab".

Sajrone periode iki, Jerman mung pindhah adoh saka pamisah antarane Katolik lan Reformed (Protestan), nalika padha ana, banget, antusias matèni saben liyane. Saka Perang Tani sing nggegirisi 1524-1526, nalika wong akeh nyembelih lan nyuwek-nyuwek para bangsawan lan wong sugih, lan nyewa prajurit ngresiki kabeh kutha, distrik lan wilayah.

Nanging, ketoke, urip mboseni kanggo wong Eropa tanpa eksekusi lan pembantaian, mula goleki penyihir diwiwiti ing Jerman. "Great Hunt" diwiwiti ing pertengahan abad kaping-16 lan suwene kira-kira rong abad. Puluhan ewu wong dipateni kanthi brutal.

Ing wektu sing padha, Eropah Wétan meh ora ngalami proses elek iki.

Histeria sihir meh ora mengaruhi Kratoning Rusia Ortodoks. Wong wadon ing Rusia ora dianggep minangka makhluk sing duwe dosa.

Ing Eropah Kulon, iku cukup kanggo wong wadon ngadeg metu saka akeh karo soko - Intelligence, kamardikan, kaendahan, rambute abang, birthmark, etc. lsp. kanggo njaluk geni. Cetha yen proses kasebut mbukak ruang kanggo para sadis sing bisa nuduhake kualitase ing kana kanthi resmi.

Tiyang ingkang gadhah bandha ugi dipuntudhuh. Padha snitched ing tanggi sing padha disenengi, wong wadon sing ora ndudohke favorit ing suitor, lan liyane. Dadi informan, hakim lan algojo nampa penghasilan tambahan ing kana. "Enlightened" wong Eropa tindak eksekusi brutal kaya-kaya preian, karo kulawarga lan anak-anake.

Perang agama sing brutal lan tanpa kompromi ana ing Prancis. Mung sajrone sing diarani Ing Wengi St Bartholomew (wengi tanggal 24 Agustus 1572), sawetara ewu wong tiwas ing Paris piyambak. Akeh liyane sing tiwas ing saindenging negara ing dina iku lan ing dina-dina sabanjure. Gelombang kekerasan ing ibukutha nyebabake pertumpahan darah ing saindenging negara.

Mangkono, luwih akeh wong sing dipateni kanthi brutal ing Paris sajrone sedina tinimbang ing kabeh pemerintahan Tsar Ivan the Terrible.

Yen ing karajan Rusia Ivan Vasilyevich 3-4 ewu wong dieksekusi (mbok menawa rada luwih), banjur ing kakuwasan utama Eropah Kulon (Spanyol, Prancis, Walanda lan Inggris) udakara 300-400 ewu wong tiwas ing wektu sing padha. wektu. Kajaba iku, ing Ivan the Terrible, pengkhianat boyar, maling, lan penjahat dieksekusi, dene ing Eropa Kulon mayoritas sing dipateni minangka korban sing ora salah.

Mulane, sing dianggep "tiran getih" Ivan IV, dibandhingake karo Philip II, Henry VIII, Charles IX lan para panguwasa Barat liyane, sing ing Eropah ora dianggep "monster getih", mung minangka hooligan cilik utawa malah wong mursid. wong lanang. Ing Kulon, panguwasa sing mateni wong ora dianggep kriminal, malah dianggep negarawan gedhe lan dadi panutan.

Conto khas "standar ganda" propaganda Barat!

Ing wektu sing padha, Ivan the Terrible jelas wong sing organisasi spiritual sing apik.

Sang tsar dhewe nuduh awake dhewe "najis, mateni ... gething, kabeh jinis kejahatan," minangka "pembunuh najis lan jahat." Dhèwèké nyumbang dhuwit sing akèh kanggo ”pengéling-éling jiwa” wong-wong sing dipatèni. Salajengipun, kritik dhiri punika dipunginakaken dening para kritikus saking panguwasa agung minangka argumentasi kangge "kedarahanipun". Kaya, amarga dheweke ngakoni awake dhewe minangka pembunuh, tegese kaya ngono.

Ora ana panguwasa ing Eropah Kulon sing bakal ngimpi mratobat kaya ngono. Dheweke, nalika mateni, turu kanthi tentrem.

Iki minangka conto sing apik babagan bedane matriks spiritual peradaban Rusia lan Barat.


Alexander Litovchenko. Ivan the Terrible nuduhake bandha menyang duta Inggris Horsey. 1875
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

86 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. -16
    29. mars 2024 04:04
    Kok ngerti Sejarah? Kanggo ngerti carane apik utawa ala panguwasa ing abad kaping 16?
    Iki kabeh sabdhoning lan njoget sak tesis propaganda Western saka abad kepungkur. Lan suwene suwene ...? ngguyu

    Piguna kanggo ngerti tradhisi, adat, lan kontradiksi urip sosial. Kita kudu ngomong babagan urip sosial, lan dudu babagan kabiasaan para raja lan apa sing ana ing sirah nalika ...
    Masyarakat kasebut ditulis dening penulis sejarah Nestor nganti jaman Soviet.

    Nanging ing "sajarah anyar" padha nulis bab panguwasa. Utawa bab kasucian utawa bab angkara lan dhemit. Iki minangka filosofi budak, karakteristik saka penurunan umum urip sosial saiki. Wayang ora ana sing diomongake kajaba dalang.
    1. -17
      29. mars 2024 05:45
      Kutipan: ivan2022
      Iki minangka filosofi babu, karakteristik saka kemunduran umum urip sosial saiki.

      +++++++++++++++++++++++++
      1. -3
        29. mars 2024 13:51
        Iki carane Kulon nggawe gambar raja setan getih, praktis gubernur pasukan peteng ing bumi.

        Sing paling tragis yaiku omong kosong kaya ngono nemokake lemah sing subur amarga pamirsa utama ora ngerti babagan sejarah, amarga sumber utama saka pamirsa iki yaiku tumpukan sampah Internet. Lan adhedhasar informasi saka iki, kanthi gampang, sumber, kesimpulan digambar ing "skala kosmik."
        Sauntara iku, cukup kanggo maca mung buku saka sejarawan Rusia Georgiy Vladimirovich Vernadsky "Moscow Kingdom", ing latar mburi sing Samsonov tartamtu minangka sejarawan iku nonentity lengkap, kanggo ngerti sing "ritual Samsonov" ora ana ing umum karo. sejarah lan murni produk agitprop lokal.
        Miturut cara, kanggo informasi saka "adepts sajarah a la Samsonov." Pisanan sing "nerbitake gunung" kesimpulan yen "Tsar Ivan" nandhang kegilaan kasar, disebabake lan didhukung dening voluptuousness lan debauchery kasar "ora liya dokter kedokteran, profesor, sejarawan kedokteran Rusia, kepala Imperial. Akademi Medis-Bedah Yakov Alekseevich Chistovich.
        Lan teori sing "Tsar Rusia pisanan wis aggravated psychopathological heredity" iki dikenalaké ing historiografi dening ora liya saka publicist Rusia, sosiolog lan kritikus sastra, teori populis Nikolai Konstantinovich Mikhailovsky.
        Lan sejarawan lan sarjana sumber Rusia, spesialis ing sajarah aparat negara paling dhuwur ing Kakaisaran Rusia ing abad kaping 19; komentator lan penerbit sumber manca (utamane basa Inggris) babagan sejarah kerajaan Rusia ing paruh kapindho abad kaping 16, profesor pribadi ing Universitas Imperial St. Petersburg, profesor ing Institut Sejarah lan Filologi, dewan negara nyata Sergei Mikhailovich Seredonin minangka "bapak spiritual" para sejarawan Amerika sing nyinaoni sejarah pemerintahan Ivan the Terrible.
        Sampeyan bisa nulis akeh babagan masalah iki. Nanging meh ora kabenerake. Kabeh ing kene klasik.
        Aja diombe cak, dadi wedhus cilik! Ivanushka ora ngrungokake lan ngombe saka hoof wedhus. Mabuk lan dadi wedhus cilik ...

        Dheweke isih ngombe. Kanthi akibat sing cocog.
        1. -5
          29. mars 2024 16:07
          Kutipan saka Decembrist
          Kanthi akibat sing cocog.

          Pikiran gedhe ngrembug gagasan; pikiran rata-rata ngrembug acara; pikiran cilik ngrembug wong.
          Eleanor Roosevelt
        2. 0
          29. mars 2024 16:53
          hi
          Dheweke isih ngombe. Kanthi akibat sing cocog.
          apik "Improvisasi apa iki? Sapa sing nemokke? Wong Jerman, mesthine. Dheweke mesthi nggawe apa-apa, banjur wong Rusia nandhang sangsara "(c) ngguyu
        3. +8
          29. mars 2024 18:35
          Kutipan saka Decembrist
          Pisanan sing "nerbitake gunung" kesimpulan yen "Tsar Ivan" nandhang kegilaan kasar, disebabake lan didhukung dening voluptuousness lan debauchery kasar "ora liya dokter kedokteran, profesor, sejarawan kedokteran Rusia, kepala Imperial. Akademi Medis-Bedah Yakov Alekseevich Chistovich.

          Apa iki wong sing urip ing abad kaping 19? Ya, kepiye carane dheweke bisa menehi kesimpulan babagan wong sing durung nate ditemokake? Liyane padha.
          1. -7
            29. mars 2024 18:50
            Lan penulis njamin
            Ilmu sejarah modern, yen peneliti ora kasengsem ing denigrating Kaisar Ivan Vasiliev, cukup gampang mbantah tuduhan sing digawa marang dheweke minangka ora bisa dipercaya utawa banget exaggerated.
            .
            Piyé carané wong-wong kuwi isa mbantah ”wong sing durung tau weruh”, kaya sing diomongké?
            1. +6
              29. mars 2024 20:00
              Kutipan saka Decembrist
              Kepiye carane bisa mbantah "babagan wong sing durung nate weruh"
              Contone, yen dheweke ora mateni putrane dibuktekake kanthi analisis jenazah.
              Nanging kanggo diagnosa kelainan mental, sampeyan kudu komunikasi pribadi karo wong.
              1. -2
                30. mars 2024 06:10
                Analisis sisa-sisa Ivan Jr. mbuktekake yen ora ana apa-apa. Tengkorak mung bosok. Mesthi, ora ana tatu sing ditemokake ing dheweke. Nanging iku ora kasunyatan sing padha ora ana.
                1. +2
                  30. mars 2024 06:36
                  Quote: YAHU
                  Analisis sisa-sisa Ivan Jr mbuktekaken

                  dheweke diracun karo merkuri lan arsenik.
                  1. +2
                    30. mars 2024 07:02
                    Ya, kabeh elit ing wektu iku wis tingkat exorbitant saka bahan kimia beracun. Ing jaman semana, merkuri digunakake kanggo nambani, lan ora mung sifilis. Lan ana akeh pitakonan babagan arsenik.
                    1. +1
                      30. mars 2024 07:10
                      Quote: YAHU
                      Ing jaman semana, merkuri digunakake kanggo nambani, lan ora mung sifilis.

                      Sing ora nggawe kurang beracun.
                      1. +2
                        30. mars 2024 07:24
                        Apamaneh, misale jek Grozny dhewe nganggep awake dhewe dadi pelakune putrane. Kang iku kang mratobat. Carane ana ing kono? Mungkin dheweke pancen nabrak sledge ing sirahe, nanging ora fatal. Lan ing sepi dheweke dianggep / diracun. Bisa uga ana versi liyane. Umumé, cetha yen perkara kasebut peteng.
                      2. +1
                        30. mars 2024 08:07
                        Quote: YAHU
                        Umumé, jelas manawa masalah kasebut peteng

                        Saben uwong sing ngomong babagan padu lan pukulan kasebut ora nyoba nyekseni kedadeyan kasebut, yaiku, ana akeh omongan, nanging ora ana sing bisa ngomong kepiye carane bisa dingerteni. Kajaba iku, saben wong menehi alesan dhewe kanggo padu - salah siji dijupuk Jerman, utawa garwane pangeran, utawa liyane. Ana sawetara jinis omong kosong karo putri - dheweke lying ing kamar, entheng disandangi, Sang Prabu nekani lan nesu marang dheweke, ngalahake dheweke. Dheweke ora ngumbara ing kraton kanthi cara sing ora sopan, nanging ana ing omah, ora ana sing kudu ditindakake dening raja.
          2. +1
            4 april 2024 19:17
            Dikenal kepiye - kosmos nuntun pikirane)))
    2. + 19
      29. mars 2024 06:21
      Kutipan: ivan2022
      Kok ngerti Sejarah? Kanggo ngerti carane apik utawa ala panguwasa ing abad kaping 16?

      Kita kudu ngerti lan ngelingi sejarahe mbah kakung lan simbah, ngelingi kuburan lan kuburane lan dadi penerus kulawarga sing pantes.
      1. -2
        31. mars 2024 18:53
        Kutipan saka tukang kayu
        Kutipan: ivan2022
        Kok ngerti Sejarah? Kanggo mangerteni becik apa alane panguwasa ing abad kaping 16 iku?...Panguna kanggo mangerteni tradhisi, adat, lan kontradiksi urip sosial. Perlu diinterpretasikake babagan urip sosial,

        Kita kudu ngerti lan ngelingi sejarahe mbah kakung lan simbah, ngelingi kuburan lan kuburane lan dadi penerus kulawarga sing pantes.

        Apa panjenengan wis tau nyoba mangertos tegesé apa sing diwaca banjur nanggapi apa sing diwaca? Aku banget nyaranake...... Pak kekasih kuburan. Lan conto khas "penerus" sing ngrusak negarane kanthi cara sing isin ing taun 1991.
    3. + 15
      29. mars 2024 06:37
      Kutipan: ivan2022
      Kok ngerti Sejarah?
      Paling ora banjur:
      Quote: George Santayana
      Sing ora ngelingi masa lalu dikutuk diulangi (Sapa sing ora ngelingi masa lalu, mesthi bakal diulangi)
      1. -7
        29. mars 2024 06:59
        Ing negara kita, sejarah bisa diganti kaping telu saben dina, lan menyang arah apa wae lol lol

        Z.s
        Kanggo sawetara alasan, aku ora ngidini aku ngutip sajrone seminggu iki ...
      2. -2
        31. mars 2024 18:57
        Quote: Nagant
        Kutipan: ivan2022
        Kok ngerti Sejarah?
        Paling ora banjur:
        Quote: George Santayana
        Sing ora ngelingi masa lalu dikutuk diulangi (Sapa sing ora ngelingi masa lalu, mesthi bakal diulangi)


        Aku banget nyaranake maca garis kabeh lan ora melu masturbasi lisan ing umum.

        Wong-wong sing urip saiki wis pinasthi mbaleni awake dhewe, amarga padha ngiyanati memori para leluhur saka wektu Ivan the Terrible nganti 1991. Iki ing kasus paling apik, lan ing kasus paling awon, padha bakal nampa strictly apa padha pantes dening tumindak.
    4. + 18
      29. mars 2024 08:25
      Kok ngerti Sejarah? Kanggo ngerti carane apik utawa ala panguwasa ing abad kaping 16?
      Iki kabeh sabdhoning lan njoget sak tesis propaganda Western saka abad kepungkur. Lan suwene suwene ...?

      Ya, sawise tembung kuwi sampeyan ora kaget dening pesen sing nang endi wae ing vastness saka Rusia, nom brainless goreng shish kebab ing geni langgeng liwat kuburan prajurit kita tiba, sing moral underdeveloped nggawe Korps anyar Vlasovites ing Ukraina, gelut. nglawan Tanah Air, Tanah Air.
      Dear Ivan2022, sejarah ndadekake wong dadi warga negara. Lan ora ana ilmu liyane sing bisa nuwuhake rasa tresna utawa gething marang peti mati, kanggo Tanah Air. Mulane mungsuh Rusia tansah nyoba lan nyoba kanggo molak sajarah kita, kanggo mbusak saka iku kaca-kaca saka kamulyane kepungkur, tumindak para panguwasa kita ngarahke ing kabecikan umum saka Rusia - Fatherland. Mulane mungsuh-mungsuh Rusia angker dening memori saka wong-wong mau bab Tsar Elek, sing ulig lokalisme, nggedhekake tapel wates Rusia, ngadegake zemstvo, etc., etc. Kaluwihan Kaisar Ivan IV The Terrible kanggo Rusia lan wong-wong mau bisa dicathet nganti suwe. Deleng bagean ngisor ing ndhuwur ing artikel.
      Perjuangan mungsuh Rusia nglawan Rusia tansah diwiwiti lan terus saiki karo perjuangan nglawan sejarah. Sampeyan ora kudu katon adoh kanggo conto. Cukup kanggo ndeleng Ukraina modern lan apa sing ditindakake dening bajingan sing nyengkuyung Barat marang wong Rusia liwat karusakan lan karusakan saka sejarah. Nanging ing kene uga, sejarah campur tangan lan dadi pungkasane beda. Kanggo nyirnakake sejarah Rusia, perlu sejarah anyar sing ditulis maneh, yaiku sejarah Bandera, ing kono wong-wong sing mateni wong, ghoul, scoundrels, sing tangane nganti sikut ing getihe bangsane, diunggahake menyang pedestal pahlawan. Lan kanggo kita, kanggo mulihake Ukraina sing dirusak dening Bandera = fasis, bakal mbutuhake wektu akeh kanggo nyinaoni maneh wong Rusia - wong ing donya Rusia, sing dadi korban saka klompok Bandera-fasis.
      Lan ora ana cara liya kajaba kanggo mulihake sejarah sejatine tanah Rusia iki, katon ing salawas-lawase ilang ing Rusia, tanah sing dikembangake dening bangsa Rusia, para leluhur, para panguasa.
      Dadi, dear Ivan2022, "ora lali", nanging sinau sejarah, minangka cara paling apik kanggo ngreksa lan ngembangake Rusia dhewe, Tanah Air kita. Lan sajarah negara Rusia mokal tanpa nyinaoni tumindak para panguwasa, kalebu Ivan IV the Terrible. Aku pracaya yen bakal teka ing monumèn Rusia, jeneng panguwasa iki, difitnah dening mungsuh saka Rusia.
    5. +6
      29. mars 2024 09:51
      Dina iki kita butuh oprichnina - ora ana mungsuh maneh.
      1. +2
        29. mars 2024 16:06
        Nanging, kita butuh tsar saka tingkat Catherine II, sing ngubengi awake karo wong sing duwe bakat lan spesialis ing lapangan (lan ora ngerti Gusti Allah sing seneng sawetara) lan ing wektu sing padha patriot tanah air, ora ana hubungane karo Freemason. Malah ing dhuwit recehan nalika mrentah dheweke, ora ana simbol Masonik sing bisa ditemokake. Dheweke ngerti banget babagan Freemason, sengit marang dheweke lan ora ngidini dheweke nguwasani. Yen ana, iki dudu panemuku, nanging tembung para sejarawan. Mulane ing dheweke Rusia ngrembaka lan ora ngerti kekalahan.
        1. +3
          30. mars 2024 00:11
          Inggih, babagan Rusia mekar, aku bakal mbantah. Pelataran lan sakubenge padha mekar. Apa sampeyan ora krungu bab perbudakan pungkasan para petani? Wacanen. Senajan ya, ing Rusia dheweke nampa impetus kanggo pembangunan.
          1. +1
            6 april 2024 15:06
            Apa sampeyan ngerti jeneng kali ing sekitar San Francisco?
            "Rusia".
            We tindak ing vacation.
            Kanthi ngirim dhuwit menyang kas, tinimbang nganggo.
            Sampeyan bakal ngadhepi proses kanthi biaya negatif sing gedhe, wiwit langkah pisanan.

            Reformasi Stolypin digawe supaya Siberia ora ngerti perbudakan lan kulawarga petani tekan 1000 wong.
            Sepur ing Alexander III dibangun 3 kaping luwih saka indikator GULAG sakteruse.
            Tanpa represi, wong-wong mung mangkat kerja lan nggawa kulawargane menyang bioskop ing dina Minggu.
            700% minangka PDB Rusia sajrone 13 taun pamaréntahan tsar iki.
            Jerman duwe 500% kanggo periode sing padha, Inggris lan Prancis saben duwe 200%.
            Mulané para pamimpin padha bentrok ing Perang Donya I.

            Sistem kontrol luwih maju.
            Nanging kekurangan Autokrasi sing isih ana, telu kasebut, nyebabake negara kasebut mbutuhake owah-owahan radikal.
            Revolusi ing Rusia ora digawe dening proletariat.
            GDP sing cepet banget yaiku kekuwatane sing duwe bakat.
            Dheweke ngrusak kekuwatan kementerian sing ditindhes dening sanak keluarga.
            Iku lucu kanggo ndeleng carane kabeh wong saiki nguwuh: "PDB, PDB"!!!
            Yen salah sijine roda mobil tiba-tiba gagal, kacepetan sing nggawe liyane.
            Loro-lorone roda yaiku ekonomi lan politik.
            Yen sampeyan ngamuk ngembangake PDB tanpa pembangunan sing padha karo sistem politik negara, sampeyan bakal mabur menyang revolusi, tuan-tuan.
            Kanggo perang sipil anyar, intervensi 100%, karusakan ekonomi sanajan dibandhingake karo jaman modern.
            Sampeyan ora bakal duwe apa-apa kanggo mbayar.
            Mulane, saben wong bakal duwe keluhan marang sampeyan.
            Lan tangisan sampeyan yen Yeltsin kudu disalahake kanggo kabeh bakal didandani kanthi pitakonan sing sepi saka penyidik ​​​​: "Sapa sing sampeyan pilih ing taun 1991?"
            Lan ora bakal nylametake wong enom sing durung urip.
            Ana konsep - "anak saka mungsuh saka wong."
            Ya, sampeyan ora kudu disalahake, sampeyan mung ora kudu mbayar gaji mungsuh.
            Iku gampang.

            Lan iki hukum revolusi sembarang.
            Maca nasib klasik revolusi, contone, ing Prancis.
            Saka wong-wong sing miwiti revolusi, meh 1% bisa urip.
            Represi Stalin bakal katon kaya dongeng bocah-bocah, nanging amarga sampeyan ora nemokake dalan metu, negara bakal rusak.

            Lan iki dudu jinis omong kosong, iki minangka kelas paling dhuwur - para bangsawan.

            Kita ninggalake Crimea,
            Antarane kumelun lan geni.
            Aku saka buritan, kabeh wektu kepungkur,
            Dheweke nembak jarane.

            Bapak-bapak, kenging menapa panjenengan mboten remen kaliyan asil kegiatan intelektual panjenengan?
            Apa sampeyan ora, 50 taun sadurunge, ora ngidini bangsawan sing padha karo sampeyan menyang ruang tamu yen dheweke ora menehi dhuwit kanggo nggulingake Autokrasi?
            Apa sampeyan ora bakal ngerti asil karya intelektual sampeyan?
            Kanggo setengah abad, sampeyan nindakake rong perkara sing eksklusif - sampeyan nulis ing kabeh koran yen kabeh ala lan ing wektu sing padha ngajari para petani maca.

            Dikira-kira isih sithik kekuwatan iki.
            Bakal tuwuh ekonomi sing bakal ngrusak.
            Iki minangka kegilaan piramida sosial, sing ndadekake wong-wong sing kudu mbusak manure dadi tanggung jawab negara.
        2. +1
          6 april 2024 22:41
          Nanging, kita butuh tsar tingkat Catherine II

          Ora perlu raja.
          Undhang-undhang negara kudu dibentuk kaya ilmu supaya ora ana sing gagal ing pembangunan negara.
          Ing jaman AI, ora ana sistem turun temurun sing luwih efektif tinimbang sistem elektif.
          Sampeyan mung angel kanggo nindakake iki ing Rusia.
          "Nganti 17 taun ing pakunjaran. Hakim Distrik Los Angeles Mark Scarsi nolak sawetara panjaluk saka pengacara Biden Jr ing kasus kejahatan pajak."
          Dheweke pancen bakal dilebokake ing pakunjaran, iki dudu guyon, iki sikape marang hukum.
          Sampeyan bisa ngimpi, nanging paling ora wedi kanggo urip sampeyan kudu ndhikte kemampuan sampeyan kanggo ndeleng kasunyatan.
          Ora ana aparat negara, sing rame karo sanak-sedulure, sing bisa nglawan rezim sing saben 4 taun ndadekake wong sing paling migunani ing tahta.
          Dheweke duwe masalah, aku setuju.
          Nanging kita duwe masalah sing luwih gedhe.
          Lan kita bakal menang.
          Nanging bakal ana akeh getih sing Stalin bakal nggegirisi.
          Nanging iki bisa nyingkiri.
    6. +1
      6 april 2024 14:36
      Iki filosofi babu

      Ya, kaya budak, iki umum banget ing kabeh wilayah manungsa.
      Lan iki dudu kesalahane wong, amarga akeh sing lair kaya sing dibutuhake ing proporsi Piramida kanggo anane masyarakat sing stabil.
      Iki dudu kekarepane wong, iki hukum fisik.
      Iku liyane prakara yen scoundrel teka kuwasa, dheweke brutalize kabeh masyarakat, iku bener.

      Urip sosial kudu dirembug

      Ora perlu ditafsirake, kabeh wis diwilang biyen.
      Ora ana sing ngrungokake.

      Lan ora ana kepinginan kanggo ngrungokake muntahake "kritikus" sing 2 detik kepungkur krungu babagan masalah kasebut.
      Kenapa?
      Sip asil saka aktivitas intelektual.

  2. +6
    29. mars 2024 04:10
    Kenapa Ivan the Terrible difitnah?

    Mesthine dheweke "ngapusi" kabeh wong sing luwih cendhek, mula dheweke "tresna" Ivan Vasilyevich ...
    Nanging umume, dullness ora bakal ninggalake wong-wong sing paling beda saka iku.
    1. +5
      29. mars 2024 04:29
      Iki minangka conto sing apik babagan bedane matriks spiritual peradaban Rusia lan Barat.
      Nalika padha ngomong, aran prabédan!
  3. + 13
    29. mars 2024 04:25
    "Ilmu sajarah modern, yen peneliti ora kasengsem ing denigrating Kaisar Ivan Vasiliev, cukup gampang mbantah tuduhan sing digawa marang dheweke" -

    - "Sejarah dudu guru, nanging pengawas: ora mulang apa-apa
    nanging mung ngukum amarga ora ngerti pelajaran "...
    (V.O. Klyuchevsky)
    1. 0
      6 april 2024 15:33
      Kenapa Ivan the Terrible difitnah?


      Ora ana sing nyalahake dheweke.
      Ora saben wong ngerti kabeh babagan dheweke.
      Ora ana kebetulan yen Patriarkat ora kanonisasi.
      Chikatilo mesthi gantung diri ana ing kono.

      Maca guru Klyuchevsky - Kostomarov.
      Babad.
      Wong sing wis wuta, ndhikte 3 jilid luwih saka 1000 kaca loro-lorone saben saka memori.
      Dheweke kerja karo babad, miturut dheweke dadi pembaca pertama ing perpustakaan sing njupuk.
      Lan sanajan sawise dheweke, arang ana sing maca.
      Ora kabeh wis ditulis babagan Ivan.
      Iku Ivan sing nyiapake Masalah Rusia.
      Karo wong Rusia ora ngerti ngendi kanggo mbukak, lan padha mlayu menyang Batory mung kanggo nylametake nyawane.
      Miturut cara, Stefan Batory, wong paling pantes, senadyan kasunyatan sing Pole.
      Kanggo sing banjur dipangan dening Seim.
      Pigmi.
      Sing paling nggegirisi ing bumi yaiku pygmies, yen liwat frivolity padha diijini kanggo daya.

      Ora perlu nulis yen kabeh iku omong kosong.
      Waca apa sing wis diwenehake wong liya, utawa ngakoni yen sampeyan munafik.
  4. +6
    29. mars 2024 04:39
    Sampeyan meh ora bisa ngakoni kesalahane, utamane yen sampeyan minangka "bos". Nanging mbenerake kanthi conto - "Apa sing salah karo XXX?" katon cukup. Dadi lepen saka rereget pour ing loro arah. Ora ana wong suci ing Bumi.
  5. + 11
    29. mars 2024 06:32
    Kenapa Ivan the Terrible difitnah?
    Persis kanggo alasan sing padha kok Khrushch fitnah Stalin. Romanovs pisanan katon painfully pathetic lan ora pati penting marang latar mburi Dinasti Rurikovich. Mikhail, sing dijuluki Meek, yaiku wayang saka Patriarch Filaret. Alexey, jejuluk Paling Tenang. Lan mung Peter sing nyingkirake kompleks inferioritas.
  6. + 25
    29. mars 2024 06:34
    Keuntungan saka Ivan the Terrible ing nerbitake buku-buku cetak Rusia pisanan ora diragukan. Umumé, akeh ing sajarah Rusia disebut "pisanan" digandhengake karo jeneng tsar iki. Apotek pisanan muncul ing sangisore dheweke, tentara reguler pisanan - pemanah, uga ing ngisor dheweke. Ivan Vasilyevich minangka pangadeg pasukan tapel wates reguler, sing nyetujoni "Piagam Pengawal lan Layanan Border" tanggal 16 Februari 1571. Petugas pemadam kebakaran ora bakal ngidini sampeyan ngapusi - dheweke nindakake akeh perkara sing migunani kanggo keuskupan: siji Keputusan mewajibake warga Moskow duwe wadhah banyu ing atap omah lan ing platarane, umume, dheweke dadi panguasa sing luar biasa, kanthi ora adil difitnah dening wong manca lan ahli sejarah pengadilan dinasti Romanov.
    1. 0
      30. mars 2024 06:19
      Lan ing ngendi kaluwihan Grozny minangka printer? Fedorov nyedhaki dheweke dhewe. Dheweke nerbitake sawetara buku. Nanging ketoke, dheweke ora nampa dhukungan sing tepat. Lan banjur kanggo print ing Lvov Polandia banjur. Iki ngendi kabeh mati.
    2. +1
      6 april 2024 15:51
      Keuntungan saka Ivan the Terrible ing nerbitake buku-buku cetak Rusia pisanan ora diragukan.


      Iki ditindakake dening Sylvester lan Adashev.
      Lan padha njupuk Kazan.
      Ivan iki lagi wae mbujuk kanggo drive liwat kutha dijupuk, lan langsung lunga menyang Moscow kanggo bojoné enom, nyopir kabeh jaran ing dalan.
      Dheweke ora pengin lunga, Sylvester meksa dheweke.
      Pembentukan Zemsky Sobor - Sylvester lan Adashev.
      Kode Hukum John IV - Sylvester lan Adashev.
      Sawise 1560, Ivan dadi padha ing kanak-kanak.
      Putra Elena Glinskaya, sing tansaya munggah ing Roma, sengit kabeh Russian lan ora disebut apa liyane saka penyihir dening wong.
      Minangka bocah, dheweke mbuwang asu lan kucing saka menara geni, lan ngadeg ing ndhuwur dheweke, ngrasakake siksa.
      Uga, mengko, mlebu omah sing duwe omah karo putrane, sing banjur dipateni lan melu ing kabeh pesta pora, dheweke njupuk nyonya rumah, lan putrane njupuk putrine.
      Lan sakwisé Yohanes ora lunga, wong-wong mau digantung ing meja panedhané sing nduwèni, lan dideleng, lan seneng.
      1. +1
        6 april 2024 16:14
        Miturut cara, Sylvester lan Adashev diproklamasikake dadi Raja lan diurapi dening Gusti Allah tanggal 16 Januari 1547.
        Yohanes asalé saka Lutheran, lan Rusia mbutuhake panyiapan kekuwatan kraton sing ora bisa diowahi.
        Metropolitan Macarius ngusulake iki, nanging ora tanpa Sylvester kanthi "Pesen kanggo Tsar Ivan Vasilyevich".
        Dheweke mimpin lan mbentuk suksesi saka Patriarch Yunani, lan ora saka Paus.
        Mula, wong telu mau ngusulake supaya diangkat dadi raja sadurunge upacara penganten.
        Nanging wong-wong weruh kabeh sampurna lan wis ing mangsa panas, nalika Moscow kejiret geni, padha meh matèni kabeh Glinskys.
        John slamet mung thanks kanggo Sylvester.

        Cukup ketik Adashev ing Wikipedia lan kabeh bakal apik.
        Kode Gréja Hukum - Stoglav, padha banget.
  7. +4
    29. mars 2024 06:37
    Ilmu sejarah modern

    Where Samsonov, lan ing ngendi iku ilmu sajarah. Diametrically ngelawan kategori.
    1. -4
      29. mars 2024 08:02
      "Daulat Rakyat Agung" ... Apa ora lucu kanggo penulis dhewe sing nulis iki? Oh inggih. Artikel kasebut minangka panegyric khas sing dimuliakake ing jaman saiki, dibangun kanthi prinsip: "kita putih lan alus, nanging ing kene kita ana ing "kulon" sing dikutuk! .... nglirik
      PS: Kajaba iku, misale jek iki ora pisanan dheweke muncul ing kene ing VO. Napa repost iki (ing versi sing rada diowahi)?
      1. -8
        29. mars 2024 10:07
        Kenapa repost iki?

        Apa tegese kok. Wong kudu tetep ing driji sikil. Nggunakake gambar mungsuh eksternal (mungsuh) ing propaganda kanggo nglumpukake massa sing amba ing saubengé Adipati Agung, Tsar, Kaisar, Sekretaris Jenderal, Presiden (garis garis sing cocog) minangka teknik sing dikenal wiwit jaman Roma Kuno. Inggih, pendapat umum alon-alon dibentuk yen tsar dibutuhake. Ora ana apa-apa tanpa raja.
        1. -2
          6 april 2024 16:19
          Saiki kita wis tekan sistem negara sing luwih maju.
          Nanging sampeyan durung nandhang sangsara.
      2. +2
        29. mars 2024 18:36
        Kutipan saka Monster_Fat
        "Daulat Rakyat Agung" ... Apa ora lucu kanggo penulis dhewe sing nulis iki?

        Tegese, ora ana sing mbantah?
  8. + 13
    29. mars 2024 07:00
    Saben aturan kasar ninggalake negara sing kuwat. Lan ngiyanati wong-wong sing cedhak karo boyars. Sawise mrentah Ivan the Terrible, urip negara Rusia digantung dening benang, ana kebingungan lan kebingungan sawise saben panguwasa sing kejem. lan wong ora sopan dibentuk, ora ana biaya kanggo ngiyanati kabeh gagasan kepungkur.
    1. +1
      29. mars 2024 11:31
      Iki diwiwiti sawise Ivan the Terrible. Lan saiki meh kaya ngono, dumadakan Putin ora bakal ana maneh, lan ora bakal ana ahli waris. Lan sapa sing bakal mimpin bangsa Rusia menyang masa depan sing cerah? Volodin utawa Matvienko.
      1. -1
        6 april 2024 16:40
        Napa sampeyan butuh masa depan sing cerah?
        Sampeyan duwe apa sing pantes.
        1. 0
          6 april 2024 19:29
          Sampeyan duwe apa propagandis mbayar ngandika pantes.
          1. 0
            6 april 2024 22:11
            Pinten?
            Pira regane?
            Aku serius, sampeyan butuh dhuwit pira?
            Sampeyan salah siji saka wong-wong sing bakal sengit, nanging nindakake apa padha ngandika.
            Saiki aku bakal nyelehake dhuwit, ing ngarep kabeh wong, lan sampeyan bakal mbukak kanggo nepaki.
            sapi.
            Ing kene, kanthi cara, sampeyan lagi ngomong babagan.
            Saiki, sawise kabeh, aku bakal nyelehake $ 1000 lan sampeyan, sawise kabeh tembung, bakal mlayu lan muter kanggo njaluk.
            Yen sampeyan mbuwang wong-wong mau menyang cesspool, "sampeyan bakal entuk, sampeyan," sampeyan bakal nyilem ing ngarep kabeh wong.
        2. 0
          6 april 2024 22:00
          Grunt, grunt, sampeyan ora bakal entuk nasib sing beda.
    2. -3
      29. mars 2024 15:45
      Kutipan: Nikolai Malyugin
      Ing mangsa pamaréntahan kaya mengkono, klan wong-wong sing ora sopan lan ora sopan dibentuk.

      ++ Munggahake maneh
    3. +5
      30. mars 2024 00:27
      Wis suwe wiwit aku ndeleng statement sing menarik. Aku ora kelingan verbatim, nanging kaya mangkene: "... ing pamrentahane panguwasa sing cerdas, kuwat lan tangguh sing tulus ngurus negara, urip ing kahanan kaya ngono ora kepenak lan kepenak. negara strengthens, ndarbeni panguwasa donya lan gain gedhe cadangan pembangunan inersia, kang biasane cukup kanggo 30-50 taun pembangunan. Dianggep lan kelangan panguwasa ora mung ing njaba, nanging uga ing njero. Nanging karo panguwasa sing kaya ngono, urip sing kepenak banget. Lan kabeh jinis tukang bejat, tukang rebut lan tukang ngapusi rumangsa kepenak ... .
      1. 0
        30. mars 2024 06:25
        Minangka Druon ngandika, ora secara harfiah. 'Ing Philip the Fair, Prancis minangka kakuwasan paling gedhe, lan Prancis minangka wong sing paling apes.'
    4. -1
      6 april 2024 16:21
      Saben aturan kasar ninggalake negara sing kuwat.


      Hard apik utawa angel ala?
      Asil ngelawan.
      Yaroslav the Wise utawa Hitler?
      1. -1
        6 april 2024 16:26
        Dadi, yen sampeyan ndeleng negara sing rusak sawise tangan sing kuwat, aja ngece dhewe, sampeyan wis dikuwasani dening wong sing degenerasi.
        1. -1
          6 april 2024 16:27
          Minangka, tenan, sawise alus.
  9. -11
    29. mars 2024 07:07
    Ing Inggris (abad kaping-90), kira-kira 000 ewu wong digantung amarga vagrancy, lan kira-kira 4000 wong dieksekusi ing "oprichnina" Ivan the Terrible.
    Yen sampeyan ora pindhah menyang urusan Inggris, nanging matesi dhewe kanggo Rusia kita, malah iki 4000, nomer elek, Ivan the Terrible, nyoba kanggo ngiyataken negara liwat oprichnina, mimpin negara kanggo bilai.
    Ora ana sing bakal ngomong ngendi Ivan Vasilyevich saiki, mung Gusti Allah sing ngerti.
    1. +5
      29. mars 2024 18:38
      Kutipan saka Beaver1982
      Yen sampeyan ora melu urusan Inggris, nanging mbatesi dhewe ing Rusia, malah 4000 iki minangka nomer sing nggegirisi.

      Apa perlu kanggo pat pengkhianat lan conspirators ing sirah?
      Kutipan saka Beaver1982
      Ivan the Terrible, nyoba kanggo nguatake negara liwat oprichnina, mimpin negara kanggo bilai

      Bencana kasebut dumadi amarga gangguan saka dinasti. Lan ya, dheweke ora mateni putrane - sinau babagan sisa-sisa kasebut nuduhake yen dheweke keracunan.
  10. + 11
    29. mars 2024 07:52
    Ivan the Terrible, ing ngendi patang ewu wong dieksekusi ing Rusia, katon kaya "wong nakal" dibandhingake karo eksekusi Cromwell ing Inggris. Nanging pisanan sing wiwit telek ing Grozny lan apa alesan Inggris lan kanggo, padha ngomong, kekejeman Grozny.
    Minangka kanggo Dinasti Romanov, memungsuhan marang panguwasa pungkasan Rusia saka Dinasti Rurik bisa dingerteni. Romanovs, kanggo sijine iku mildly, ora cukup sah njagong ing dhampar Tsar Rusia. Nanging Karamzin ora mung seneng karo Revolusi Prancis, nanging uga minangka Anglophile lan Polonophile sing gedhe banget. Miturut ajaran "sejarawan" Inggris lan Polandia, Karamzin, bebarengan karo "Ukrainia gedhe" Maksimovich, "nemokake" istilah Kievan Rus, supaya banjur, ing Karamzin, padha bisa miwiti "sajarah" Kievan Rus minangka ora. babagan Rusia kabeh ...
    Lan ora ana patung utawa paling ora ana relief Ivan the Terrible ing Monumen Millennium of Russia ing Novgorod bisa dibandhingake karo ora ana patung utawa paling ora ana relief Stalin wiwit jaman pasca Khrushchev nganti saiki. , uga ora ana gambar Generalissimo saka Uni Soviet Stalin ing parade militer modern Kemenangan tanggal 9 Mei.
    1. +4
      29. mars 2024 11:33
      Lan Catherine Agung lungguh ing dhampar ilegal.
  11. +2
    29. mars 2024 07:57
    Aku duwe sikap sing rada positif marang Ivan the Terrible, nanging artikel kasebut lengkap babagan sejarah. Alexei, Peter, Catherine ngangkat dheweke, nanging revolusioner Prancis (wis lucu, padha dicegah dening Tsar Rusia, sing uga tilar donya rong atus taun kepungkur) ngrusak kabeh. Fantastic omong kosong, nuwun.
    "Samsonov" luwih apik nulis babagan carane Napoleon mbela Prancis saka pasukan koalisi ing taun 1814. lol
  12. + 11
    29. mars 2024 07:58
    Padha pitenah Ivan Vasilyevich - supaya padha fitnah kabeh!

    Peter Agung ngethok jendhela menyang Eropa - nanging ora perlu, saka ing kono ana sing biru lan sawetara gagasan ngrusak babagan kebebasan. Panjenenganipun glethakaken supaya akeh wong, Rusia njupuk wektu dawa kanggo teka menyang raos sawise wong.

    Catherine Agung nyusoni para bangsawan saka ngladeni, nggawa petani menyang Pugachev - Nanging, dheweke ngrebut Crimea lan Novorossiya. Ternyata, ora rampung ... Lan dheweke tresna banget, sing ora cocog karo gambar Tsar Ortodoks. Siji tembung, Jerman!

    Pavel 1 minangka tiran, nyuwek-nyuwek kumis para grenadier, apik yen dheweke cepet dipateni.

    Alexander 1 salah ngalahake Napoleon, amarga Rusia nampa sawetara pilihan sawise kurban kuwi. Lan dheweke uga mateni bapake.

    Nicholas 1 kalah ing Perang Krimea lan ndadekake negara isin lan mundhut Armada Segara Ireng. Nanging raja sing paling dihormati meh dadi model.

    Nicholas 2 ilang 2 perang lan numpes kekaisaran sing berkembang maju (paling ora kanggo sawetara). Nanging, dheweke minangka martir gedhe.

    Lenin, wong suci, nuduhake dalan menyang masa depan - ternyata dheweke minangka mata-mata Jerman.

    Stalin, sing menang ing Perang Donya II, nindakake sawetara jinis represi. Alas ditegor - kripik mabur!

    Khrushchev mbebasake wong-wong sing dipenjara tanpa dosa, nanging nglalekake Stalin, sing nyebabake cilaka sing signifikan.

    Brezhnev mandheg pembangunan, miwiti perang ing Afghanistan, panguwasa ala.

    Yeltsin mbangun demokrasi - maneh, salah, dheweke ngrampok wong (uga, kepiye wong bisa ngrampog kabeh bangsa) lan numpes USSR (maneh, piyambak).

    Gorbachev numpes USSR (utawa Yeltsin? Sing ala luck).

    Durung cetha kepiye pungkasane jaman modern, nanging yen dideleng saka sejarah, bakal padha karo sing sadurunge.

    Sejarah kita ditulis dening tukang fitnah utawa apologists. Mungkin ing sawijining dina bakal tekan para sejarawan.
    1. +1
      29. mars 2024 11:06
      Inggih, sadurunge Revolusi Oktober lan sawise iku, negara isih duwe sajarah positif saka negara lan wong, nanging wong-wong sing nyekel USSR nolak kabeh abad-lawas sajarah sadurunge dijupuk saka USSR.
      "Crita" iku carane Rusia lan komunis dikuwasani, nyebar rot, numpes, repressed lan deported wong-wong mau "ora ana alesan" ing tlatah republik USSR padha dijupuk, lan mati kaliren.
      1. 0
        29. mars 2024 13:43
        "Inggih, sadurunge Revolusi Oktober lan sawise iku, negara isih duwe sajarah positif saka negara lan wong, nanging wong-wong sing nyekel USSR nolak kabeh abad-lawas sajarah sadurunge dijupuk saka USSR."

        Panguwasa apa sing sampeyan gunakake kanggo ngukur manawa crita kasebut "positif" utawa "negatif"?

        Saka sudut pandang nambah wilayah, kedadeyan ing kabeh cara: saka Peter nganti Rusia-Jepang padha ditambahi, banjur wiwit nyusut.

        Saka sudut pandang mayoritas populasi, taun paling "lemak" ana ing sangisore Brezhnev.

        Saka sudut pandang panguwasa internasional - banjur saka paruh kapindho abad kaping 18 nganti pertengahan 19, uga saka paruh kapindho abad kaping 20 nganti Gorbachev.
  13. +1
    29. mars 2024 08:06
    Apa jenis inflating brahala ing Shirnarmass? Iki pesenane sapa?
    Sanajan bisa dingerteni.

    Lan sing paling penting, kanthi ora sengaja, wong-wong sing saiki ana ing konjungsi rezim kita kudu disalahake - Kulon, Prancis, Mason, komunis Marx lan Engels (kapan dheweke bisa dadi dheweke?).
    Ora Romanovs.

    Ora, pesen kasebut cetha, amarga kita ora bisa nuwuhake rasa tresna marang wong Romanov, mula ayo padha mulang wong-wong supaya tiba ing ratu liyane, lan ora dadi masalah sing endi, anggere kanggo raja. Pencalonan Ivan-4 katon oke, cocok.

    Kanggo nemtokke katresnan lan dasi menyang ahli waris pungkasan, macem-macem panguwasa digawa ing:
    ⬤ pelukis lambang tartamtu Simon, kanggo masang lapisan saka Tsar-nyembah.
    ⬤ Peter-1, kanggo para penyayang inovasi lan kamenangan saka Swedia.
    ⬤ Daddy Petra - Alexey Mikhalych, hello kanggo Gundyaevites, dheweke dadi wong Nikonian, lan saiki kita ora bisa urip tanpa dheweke. Miturut cara, Papa Zhoska navigated Solovki, nggantung 11 ewu Razinite lan terus-terusan nyoba perang karo Polandia, lan iku paling sepi.
    ⬤ Lan mesthi, wewenang Stalin, kanggo nutupi lapisan-lapisan Soviet sing isih durung rampung. Nanging lagi nggarap.

    Nanging ing kene cetha yen prestasi Stalin ora bisa digayuh, lan Joseph dhewe, kanthi cara, nggawe film babagan Ivan, sing tegese dheweke ngormati dheweke.
    Lan yen Yusuf, sing diajeni dening kabeh wong, awake dhewe ngajeni wong liya, mula Gusti Allah dhawuh marang kita supaya dhengkul lan wiwit ngajeni dheweke.

    Lan pungkasane, ora kabeh raja padha, malah mbah kakung tresna sawetara, maca babagan iki ing artikel. Apa sampeyan tresna marang simbah? Ya, iku turun temurun kanggo sampeyan; mbah kakung kita tresna marang raja.

    Sejatine inti.
    Apa sampeyan nonton TV sajrone 20 taun kepungkur? Dadi, saiki, ing jaman sing angel, kedadeyan sing apik banget. Tsar Vladimir permanen, sing dipilih dening PEC, sing nggawa Rusia menyang dhengkul, minus xx yuta wong, lan minus xx ewu perusahaan, wedi kabeh homo Barat kanthi ekspor bahan mentah tanpa wates, ngrusak pasar sing diadegake. Dheweke mbengkongake kanthi entheng lan saben taun ngekspor truli $ sing ora aman - nyepetake inflasi kanggo roh-roh jahat iki nganti 0.3%.
    Lan dheweke uga seneng karo lambang. Tinimbang pesawat, diprodhuksi ing sabuk conveyor lan disebarake menyang unit militer. Kandhane ing kene ana wadyabala sing ora bisa dirusak nglawan mungsuh, karo para mbahmu, ing sangisore Yusuf, nundhung Jerman saka Moskow. Lan Yusuf tresna marang Tsar Ivan, kanthi cara.

    Kesimpulan:
    Ivan Tsar lan Pupkin Tsar, sapisan permanen. Kulon iku wedi kita, lan iki uga, nanging kita tresna marang raja kita amarga kita Gundyaevites, minangka Stalin lan mbah kakung kita warisaken kanggo kita.

    Teorema kasebut kabukten. Lan ora perlu ngoyak mbah.
    1. -1
      29. mars 2024 11:02
      Ivan Tsar lan Pupkin Tsar, sapisan permanen
      Mesthi wae ... Ora bisa dibandhingake karo Joseph, kategori kasebut wis beda-beda ... Nanging Ivan Vasilyevich, iku.
      1. +1
        29. mars 2024 11:38
        Kutipan: kor1vet1974
        Penulis, miturut panemune, minangka raja

        Tanpa guna anggonmu nyenyamah marang pangripta amarga dadi ratuning para ratu, dudu kanthi lisan - ora babar pisan.
        Tsarebozhie, wulangan sesat sing Gréja dhewe perang nglawan, nanging minangka dikenal loro ing antarane laity lan wong pasamuwan, ana cukup panas kepala.
        Aku ora bakal njlentrehake piwulang sesat iki kanthi luwih rinci supaya ora mboseni sampeyan.
        1. 0
          29. mars 2024 12:08
          Panjenengane iku sapa? Sesat, dadi sesat, ngguyu Monarchist ... dheweke duwe kekaisaran USSR, Stalin-tsar, kekaisaran Federasi Rusia, Putin-tsar.
          1. +1
            29. mars 2024 12:31
            Kutipan: kor1vet1974
            Dheweke duwe kekaisaran USSR, Stalin-tsar, Federasi Rusia, Putin-tsar.

            Kabeh sing diomongake pancen bener, nanging apa salahe?
            Ing Rusia ora bisa dadi cara liya, mung kanthi cara iki, lan apa wae sing diarani - sekretaris jenderal, presiden - kudu ana tsar, kudu ana kekuwatan sing tegas lan mutlak.
            1. -2
              29. mars 2024 12:36
              Ing Rusia ora bisa dadi cara liya,
              uga salah siji iki...monarkis...Menurut pendapatmu, wong Rusia durung cukup dewasa kanggo demokrasi...Sampeyan lan penulis wis diwasa, aku kira sampeyan isih pengin budak, apa maneh kompleks agraris lan industri karo migran. ? Lan mbok menawa sampeyan dadi pionir? Apa sampeyan nonton kartun babagan Cheburashka? Apa sampeyan ngimpi babagan Tsar?
              1. -1
                29. mars 2024 12:45
                Kutipan: kor1vet1974
                Lan mbok menawa sampeyan dadi pionir? Apa sampeyan nonton kartun babagan Cheburashka? Apa sampeyan ngimpi babagan Tsar?

                Aku dadi pionir, aku ora bakal ndhelikake, nanging aku uga ngrungokake Voice of America, dadi pionir - amarga penasaran.
                1. 0
                  29. mars 2024 13:00
                  Aku ngrungokake Voice of America minangka pionir - amarga penasaran.
                  Lumrahe mung siji kupinge ora nggatekake gagasane, nanging yen dideleng saka komentarmu, aku ragu, bijine thukul lan suwe-suwe panen, aku ora ngerti siji-sijine, sampeyan melek, jelasake. kepiye wong nalika Revolusi Rusia Kapisan ing taun 1905 -1907 Uni Sovyet ngatur dhewe ing pirang-pirang kutha lan malah desa, nyatakake republik? Nalika wiwit, Perang Rusia-Jepang wis rampung. Agen asing mbokmenawa nyoba ngatur Soviet, Sosial Demokrat, Revolusioner Sosialis macem-macem, ta? Rakyat mlarat Miturut pendapat sampeyan, kita ora bisa nindakake iki dhewe? Ya?
  14. +1
    29. mars 2024 09:00
    Yen ing kraton Rusia Ivan Vasilyevich 3-4 ewu wong dieksekusi (mbok menawa luwih akeh), Aku maca informasi babagan 6.000 sing dieksekusi ...
    1. +1
      29. mars 2024 09:20
      Hm. Jumlah sing dieksekusi ... Chroniclers sadurunge dianggep minangka "wong" mung wong saka kelas "boyar-bangsawan" lan "layanan", lan anggota cilik saka kulawargane, kaya wanita, ora dianggep "wong", uga personel layanan. lan penurunan kasebut biasane dicathet mung "karo kulawarga lan abdi." Pengrajin umum, warga kutha abu-abu, uga budak, ora diitung nalika mateni lan biasane ditulis "diantemi tanpa count" utawa "ing jumlah gedhe", etc.
  15. -1
    29. mars 2024 09:29
    Langsung saka judhul aku nyadari yen iki minangka alternatif non-sajarah liyane saka Samsonov.
  16. -1
    29. mars 2024 10:41
    "Gambar kasebut sukses, kanca-kanca!
    Sawise kabeh, kanggo kabeh kanca kanthi kemampuan sing paling apik
    Penulis seneng karo pena,
    Nggambarake salju lan es,
    Lan Kali Nil, lan wit oak, lan kebon,
    Lan malah madu!
    (Yen Bear dumadakan
    Ayo ndeleng gambar ...)
    Kanca-kanca nelpon artis maneh.
    Para tamu nyawang malang
    Lan padha bisik-bisik: "Jumble!" (c)
  17. +7
    29. mars 2024 11:06
    Perlu dikandhakake yen mbah kakunge, Ivan III, sing mlebu sejarah kanthi julukan "Agung", mateni luwih akeh wong, kanthi cara kasebut, dheweke uga diarani "The Terrible", nanging piye wae ora tetep. . Nanging, kok kaget? Sawetara (Rezun) bisa ngrusak ora bisa dingerteni sanajan kedadeyan sing bubar, sing isih ana saksi urip sing bisa nyritakake kepiye kabeh kedadeyan.
  18. +1
    29. mars 2024 11:22
    maneh?
    Pira artikel sing padha wis ana?
    Cacahe mung sethithik, panemune para sejarawan mung sethithik, nanging padha nyampurake kabeh lan kabeh dadi tumpukan, Mason, revolusi, tsars Barat, malah padha nyebutake Stalin.

    Umumé, kaya Stanislavsky: Aku ora ngandel.
    Klim Zhukov nggambarake kabeh kanthi luwih cetha, luwih cetha lan tanpa emosi kasebut (sanajan video kasebut luwih dawa)
    1. +1
      29. mars 2024 13:02
      maneh?
      Ya, ora maneh, nanging maneh ... eseman
  19. +2
    29. mars 2024 12:27
    Ivan the Terrible lan Stalin isih wedi lan nyebar rot.
    Wong sing mikir kudu mikir babagan iki - apa kabeh ora ana gunane?!
    ps - Spanyol minangka "kembang cilik" dibandhingake karo kolonialis liyane. Lan ing "wilayah Pasifik" nalika iku, Portugal dadi pimpinan.
  20. Komentar wis dibusak.
  21. +1
    29. mars 2024 14:41
    "Dheweke njupuk Kazan, dheweke njupuk Astrakhan ... Dheweke njupuk Revel, dheweke ora njupuk Shpak ..." Malah ing komedi kita "Ivan Vasilyevich ngganti profesine" ++++
  22. +6
    29. mars 2024 14:53
    Quote: Nagant
    Rurik

    Vasily IV Shuisky uga saka Rurikovich nglirik Panjenenganipun aktif intrigued (sawise séda Tsar Boris Godunov), pisanan kanggo promosi Palsu Dmitry 1 ing dhampar, banjur ngrancang nglawan wong. Dheweke diapura, dadi penasehat impostor, ngatur pesta pernikahane karo Manina Mnishek - sajrone, karo klompok kanca, Palsu Dmitry 1 rampung ing paduan suara.
    Njupuk kauntungan saka kebingungan, tanpa ngenteni pemilu populer, kang njupuk daya menyang tangane dhewe lan dilantik ing Katedral Assumption dening Metropolitan Isidore saka Novgorod, uga, dening lawlessness.
    Dheweke ora njagong ing dhampar, ngaco munggah kabeh perang karo mungsuh, poisoned komandan paling Skopin-Shuisky ing riyaya kanggo pakurmatan saka kamenangan sabanjuré, nyumbang bagéan saka wilayah negara kanggo Swedia kanggo dhukungan militèr marang Polandia. banjur didol Swedes lan mbelot menyang Polandia, ing umum - kang wis fun carane bisa.
    Ing pungkasan, saingan nyerahke menyang Polandia, ing ngendi Rurik tsar pungkasan sumpah setya marang raja Polandia, nyumerepi ing Grodno, lan mati nang endi wae ing Polandia.
    Umumé, nalika padha milih raja anyar sawise Wektu Troubles, padha mutusaké kanggo ora duwe apa-apa apa karo Rurikovichs, kang wong ing wektu sing ora squeamish - nanging ketoke padha dipateni dening wakil saka kulawarga iki.
  23. +2
    29. mars 2024 22:04
    "... komunis, kaya Marx lan Engels ..." - sampeyan ora perlu maca maneh. Penulis minangka keguguran USE. Marx lan Engels minangka publisitas lan peneliti borjuis. Dheweke ora tau dadi komunis.
  24. +1
    30. mars 2024 03:16
    Dheweke dadi raja sing apik, sing ngedegake akeh ing Rusia.
  25. 0
    30. mars 2024 10:52
    Pitakonan sing salah! Apa sebabe Barat ngefitnah Ivan the Terrible!? Lan kenapa kabeh omong kosong iki didhukung dening kolom kaping lima? Lan jawabane prasaja banget: Barat ora tresna marang kita, kaya saiki, lan ana pengkhianat ing wektu kasebut, kaya saiki! Wong-wong sing nulis bab kita ing wektu iku wong Kulon, lan sing nulis bab kita saiki padha! Kita tansah ketinggalan karo propaganda kita lan nyoba nyenengake Barat.
  26. 0
    1 april 2024 10:20
    "Yen ing karajan Rusia Ivan Vasilyevich 3-4 ewu wong dieksekusi (mbok menawa rada luwih), banjur ing kakuwasan utama Eropah Kulon (Spanyol, Prancis, Walanda lan Inggris) bab 300-400 ewu wong tiwas ing Sanalika."

    Aku weruh yen mbecikake nistha siji utawa liyane "Panjenengan" panguwasa, iku perlu kanggo ngrujuk marang nistha sing ditindakake dening para panguwasa "ing kono ... ing ndhuwur gunung!" Teror iku teror, rajapati iku mateni, teror ora bisa dibenerake kanthi mbandhingake jumlah sing dipateni! Kurang luwih - apa bedane?! Teror ora mandheg dadi teror amarga iki!

    Sampeyan ngomong yen West pernicious dileksanakake ing kita "Mitos Ireng" babagan Ivan Vasilyevich IV, nanging apa bab, contone, kasunyatan sing basis kanggo panyiapan saka oprichnina divisi saka negara dadi rong bagéan: zemshchina lan oprichnina, kang weakened negara lan salah siji saka alasan kanggo asor ing Perang Livonia? Apa Barat ngetrapake sistem pamrentahan kasebut marang kita?

    Lan carane sampeyan nerangake pati:
    - seduluré Tsar Vladimir Andreevich Staritsky bebarengan karo kulawargané;
    - Metropolitan Philip Kolychev;
    - stabil boyar Ivan Fedorov-Chelyadnin, arang banget populer ing antarane wong kanggo integritas lan integritas pengadilan?
    Lan uga, kampanye tentara oprichnina menyang Veliky Novgorod 1569-1570? Eksekusi Moskow 1570-1571?
    Lan carane nerangake kobongan Moscow dening pasukan saka Crimean Khan Divlet-Girey ing 1571, ngendi guardsmen, rakulino kanggo perang karo populasi dhewe, ora nuduhake piyambak kanthi bener, kang pungkasanipun mimpin kanggo abolition saka oprichnina?
    Uga data saka buku sensus lan kronik Pskov, ing ngendi oprichnina dianggep minangka "Tsar nyipta oprichnina ... Lan saka iki teka desolation gedhe saka tanah Rusia."

    APA INI ALL THE COLLECTIVE, PERIBLE lan ROTANT WEST DIBUAT lan dileksanakake marang kita?

    PS Aku ora njaluk manfaat saka Ivan the Terrible ing reformasi Rada Kapilih, kawicaksanan nggedhekake wates saka Kratoning Rusia, lan aku ora nolak sing oprichnina bisa duwe alasan obyektif (contone, kasus konspirasi antarane. bangsawan boyar), nanging iku oprichnina luwih (1565-1572) lan rusak, ilang Perang Livonia (1558-1583) ana ing antarane panyebab Wektu Troubles, nalika kita meh ilang negara kita ...
  27. 0
    3 april 2024 07:44
    Ora ana alesan manawa nulis ulang sejarah iki diwiwiti; wis kedadeyan sepisan lan kayane wis direhabilitasi. Nanging sampeyan ora bisa ngumbah ireng putih, temenan. Kita ngelingake sampeyan manawa panguwasa "suci" ora diajeni sanajan ing jaman nasional Rusia (Kakaisaran Rusia).
  28. 0
    3 april 2024 12:26
    Yagene maca materi iki dadi ora nyenengake? Iku misale jek sing kabeh wis bener nyatakake, ing sabdhoning daulat kita disgraced lan Grand Duke ... Nanging piye wae iku dadi bias, homespun, plataran-kaya. Rasa njijiki tetep. Luwih becik ora nulis kabeh!

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"