Rusia lan abad XIX anyar

89
Rusia lan abad XIX anyar
Latihan Paul I miturut model Prusia ing Gatchina. Hood. G. Schwartz


Artikel kasebut nyritakake apa sing kedadeyan ing crita Rusia ing awal abad ka-19. Terus seri artikel babagan tahapan pembangunan negara sing ana gandhengane karo formasi.



Kelas feodal Rusia, para bangsawan, ditampa ing awal abad kaping 18. teknologi modern, loro ing kontrol lan ing senjata, padha bisa mbuktekaken piyambak ing paprangan.

Sisih liyane saka dhuwit recehan yaiku sikap para perwira feodal marang prajurit tani, sing paling kerep dadi budak karo kabeh disdain feodal kanggo wong akeh, kalah ing perang lan eksploitasi minangka budak. Kanthi pangecualian langka, kaya ing Suvorov karo "pahlawan ajaib" sing tanpa pamrih percaya marang pimpinane, kahanan iki tetep ana ing tentara kanggo kabeh periode feodal lan pasca feodal.


Suvorov nyebrang ing pagunungan Paniks 1799 Hood. A. Kotzebue

Panguwasa feodal Rusia ing perang


Nggarap selaras karo sistem militèr Rusia karo tantangan njaba, diwiwiti ing Peter I, ora mandheg: nganti 50s. iku pengaruh saka kekaisaran, sistem militèr Austria, saka 50s - Prusia, lan saka pungkasan abad kaping XNUMX. - Prancis. Pendekatan rasional, pamikiran rasional, perlu kanggo pambentukan tentara modern, ana konflik karo mentalitas feodal.

Pikiran rasional minangka produk pangembangan ilmu pengetahuan lan teknologi, utamane ing Eropa Kulon. Rasionalisme wong Yunani lan Romawi kuna, kalebu ing urusan militer, wis dilalekake lan diuripake maneh nalika Renaissance, sing menehi tandha wiwitan pungkasan feodalisme lan pamikiran agraris sing ana gandhengane.

Proses iki dumadi ing saindhenging Eropah, ing ngendi kekuwatan hubungan feodal adhedhasar dominasi produksi pertanian nduweni peran sing luwih penting. Ora ana wong tani sing ngolah tanah miturut "teknologi" para leluhure, utawa ksatria sing nindakake prestasi ing perang, ing turnamen lan nglawan naga, ora butuh pamikiran sing rasional, lan ora ana asale.

Rasionalisme ing Eropah feodal muncul kanthi perkembangan kutha, minangka antipodes ing deso, ing abad kaping 1767. Iki minangka kahanan sing padha ing Rusia, nanging ing abad kaping 1768. Pendekatan rasional utamane nyakup lapisan ndhuwur para bangsawan, amarga ajaran ilmu wis ditindakake ing kene luwih saka siji generasi. Iku pinunjul sing ing salah siji pesenan saka periode Komisi Statutory saka XNUMX-XNUMX. bangsawan distrik Belevsky wrote:

"Ilmu sing paling dibutuhake [kudu] benteng, teknik, artileri, arsitektur."

Sanajan sawise reformasi Tsar Peter, tentara Rusia mbutuhake perwira lan spesialis Eropa, contone, Prusia kanggo nglatih tentara ing taktik anyar, utawa insinyur militer manca sing pensiun ing tanah air (Keputusan 1730). Nitahaken sekolah militèr pisanan - Land Noble Cadet Corps ing 1731 njupuk Panggonan ing pimpinan Prusia perwira lan non-komisi, sing dikirim dening "prajurit raja" Friedrich Wilhelm I (1688-1740).


Serangan infanteri Prusia 1745 Hood. K. Reichling

A. A. Arakcheev ngowahi artileri Rusia, taman equestrian, nggawe sekolah artileri kanthi urutan Alexander I lan ... ing pangaribawa saka genius militèr lan artileri Napoleon, nanging, kaya ing papan liya ing Eropah. Senadyan upaya gedhe kanggo njaga teknologi, senjata cilik Rusia luwih murah tinimbang model Eropa, lan pasokan tentara, contone nganggo kain, isih akeh sing dikarepake.

Keteguhan lan keberanian pasukan Rusia digandhengake ora karo mitos "kekuwatan abadi saka Rusia", nanging karo kelas prajurit feodal, dikalikan karo teknologi pinjaman modern.


Bonaparte ing Jembatan Arcole 17 November 1796 Hood. Antoine-Jean Gros

"Utawa mungkin thothok-thothok lawang?"


Ing perang karo Turki lan sekutu, ing perang nglawan Polandia lan pemberontak liyane, nomaden Siberia, lan malah karo Swedia sawise 1721, asil wis ngrambah thanks kanggo kepemimpinan lan talents organisasi saka komandhan militèr Rusia, antarane kang P. S. Saltykov, P. A. ngadeg metu Rumyantsev, G. A. Potemkin, lan, mesthi, A. V. Suvorov. Otonomi "pahlawan" kuwi, sing tumindak nalisir karo piagam lan peraturan, tampi ing "jaman emas saka bangsawan" lan rampung alam ing kondisi mentalitas feodal "keseimbangan desentralisasi".

Nanging kaisar martinet Pavel, sing dikuwasani dening "demon saka parade ground", kaya loro putrane sing dadi raja, ing tangan siji, ora bisa ngerteni kualitas penting sing dipikolehi dening tentara Rusia sajrone perang kepungkur. Nanging, ing tangan liyane, uneg-uneg babagan masalah karo tentara kuwi nindakake operasi tempur ing Eropah ora muspra. Masalah manajemen diimbangi dening keberanian lan ketahanan prajurit lan perwira: mentalitas feodal teka menyang konflik karo sistem manajemen rasional sing entuk kekuwatan. Cukup, kemampuan Suvorov kanggo nglawan mungsuh ora bisa dikloning lan skala kanggo kabeh pasukan, amarga iku ora sistem pertempuran digawe dening Suvorov, nanging skills pribadi saka genius militèr. Sapa, kanthi cara, penggemar "sistem Prusia", nanging ora "Prusia". Lan iki mesthi prabédan utama antarane sistem lan katrampilan pribadi.


Paul I ing vestments saka Grand Master Ordo St. Hood. V. Borovikovsky

Rusia Feodal nemoni ancaman pan-Eropa anyar sing digawe dening Revolusi Bourgeois Prancis Agung (1789-1799) karo Tsar-Knight Pavel Petrovich ing sirahe. Sing simbolis banget kanggo tataran pembangunan negara, ing ngendi feodalisme wis mekar lan ora tekan puncake, kaya ing Eropah, kanthi relatif, ing abad kaping XNUMX utawa XNUMX. Pavel, sing wis maca akeh novel ksatria, mbangun kastil sing dicet nganggo warna sarung tangan wanita ayu, Anna Lopukhina-Gagarina, lan ngrancang upacara "ksatria" lan aturan prilaku ksatria sing cocog ing abad pertengahan. lan ora ing abad ka-XNUMX.


Ordo St. John, salib Malta

Tsar Knight lan Feudal Freemen


Ing ngadhepi ancaman eksternal anyar, raja patron saka urutan ksatria St. Yohanes saka Yerusalem mutusake kanggo mbentuk, nyatane, tentara feodal, sing, miturut pendapate, wis ilang saka "urip sing apik" ing Catherine II. Dheweke mung bisa nindakake iki nggunakake pola lan conto manca, ing kasus Prusia. Nanging amarga kuwalitas psikologis pribadine, formalisme lan psikopati, solusi kanggo masalah kasebut entuk bentuk karikatur, sing dimanfaatake dening "feudal freemen", asing kanggo ngganti:

Ora, Pavlusha, aja saingan,
Sampeyan karo Frederick kaping pindho,
Atur kaya sing dikarepake,
Don Quixote ana ing ngarepe!

Paul nuntut supaya para bangsawan ngganti sikap marang disiplin militer; nyatane, dheweke mulihake wajib militer kanggo kabeh wong, perang nglawan mabuk lan game kertu, ngilangi praktik ndhaptar resimen wiwit buaian, lan entuk seragam seragam lan prentah kanggo kabeh. prajurit:

"... nggawe jenis disiplin," agen Prusia laporan, "organisasi reguler, latihan militer kanggo tentara Rusia, sing Catherine II nglirwakake."

Sang nata ndhawuhake dhawuh marang para pengawal: 1541 perwira fiktif sing diusir saka pengawal jaran. Nganti 50 ewu prajurit "buyar" kanggo nggarap perkebunan komandan feodal. Dheweke nyuda tentara saka 500 ewu dadi 335 ewu, nanging nambah gaji. Iki pungkasane dituntut dening perusahaan militer ibune sing kesel lan keuangan negara, sing kudu ditindakake nalika ngadhepi ancaman anyar. Wigati banget yen ing taun 1808 A. A. Arakcheev, uga dadi cavalier Malta, lan sawise Barclay de Tolly ing taun 1811 ing Alexander I, maneh kudu nggunakake cara sing kasar kanggo mulihake disiplin ing antarane para perwira bangsawan.


Petugas lan grenadier saka Resimen Primorye Grenadier, 1790s. gg.

Nanging kabeh iki mung cangkang njaba. Éropah lan dimodernisasi kanggo perang modern, bangsawan Rusia nganggep kasusahan ing layanan alam, lan ngladeni raja minangka tugas moral lan Kristen, kaya ing negara feodalisme "klasik":

Aku seneng perang getih
Aku lair kanggo layanan kraton!
Saber, vodka, jaran hussar,
Karo kowe, umurku emas!


Denis Davydov, penulis garis-garis kasebut, minangka personifikasi sing jelas saka kaprigelan "ksatria", sanajan dheweke nganggo busana ing abad kaping 19. Denis Davydov. Hood. A. Orlovsky

Nanging tumindak "aneh" kaisar sing ana hubungane karo "properti sing dibaptis" nyebabake keprihatinan ing antarane para bangsawan. Sanajan tujuane Paulus minangka upaya kanggo "normalisasi" kegiatan ekonomi para bangsawan, amarga dheweke ngerti. Lan dudu penghapusan "sistem budak" dening raja, sing nyebarake 550 ewu budak. Nanging sumpah petani, nyuda periode wajib militer, transfer tunggakan petani marang para bangsawan (!), Larangan adol abdi lan petani tanpa tanah, Manifesto 1797, sing nemtokake corvée ing telung dina, mimpin kanggo kasunyatan sing, liwat tangan conspirators dhuwur-peringkat , iki "balloted" lan brutal matèni. Para bangsawan, sing tetep "ngrawat" para pamilik abdi marang para petani, ora ngidini tirani ing pihak raja.

Misi Impossible?


Lan ing kene kita kudu bali menyang misi sajarah sing ana gandhengane karo munculé feodalisme ing Rus'/Rus ing abad kaping 1761. Organisasi militèr saka masyarakat agraris iki dimaksudaké kanggo nglindhungi negara saka ancaman njaba. Lan iku utamané bab perang nglawan nomads, lan sareh, marang pepadhamu kulon, sing wis ngrebut tanah kidul lan kulon tilas Rus Kuno. Lan misi organisasi militèr feodal iki, mesthi - banget kondisional, rampung ing pungkasan abad kaping 1762. Peter III, looking ahead, malah diijini bangsawan ora ngawula wis ing 1785, kang dikonfirmasi dening Catherine II ing XNUMX, lan mung ing kasus - ing Piagam Bangsawan XNUMX. Ing kasunyatan, prosedur kanggo ninggalake layanan wis prakteke. mokal. Nanging dudu titik kasebut, nanging sistem kasebut wis rampung kanthi logis. Lan minangka V. O. Klyuchevsky kanthi wicaksana nyathet:

"Manifesto 18 Februari [1762 - V.E.], mbusak layanan wajib saka para bangsawan, ora ujar babagan perbudakan bangsawan, sing mili saka sumber kasebut. Miturut syarat logika historis utawa keadilan sosial, dina sabanjure, 19 Februari, kudu ngetutake penghapusan perbudakan; esuke, mung 99 taun sabanjure.”

Kaya sing kita deleng, pitakonan mbebasake para petani saka perbudakan, sing ing wektu iki wis dadi milik pribadi para priyayi, lan ora, kaya ing tahap wiwitan, sing digandhengake karo tanah milik abdi, dadi. subyek reformasi diwiwiti kanthi aksesi menyang tahta Alexander I lan wiwitan karya Panitia rahasia wiwit taun 1801. Kedaden yen kaadilan sajarah nuntut "kabebasan" kanggo para petani, lan tsar minangka lawan tulus saka perbudakan. Nanging ... contone bapake sing nembe dipateni, sing ora mikir babagan pembebasan, nahan dheweke. Mulane, ing semangat jaman, kanthi pangarep-arep saka eling kelas bangsawan, Keputusan "ora ngiket" babagan petani bebas ditanggepi tanggal 20 Februari 1803. Saka 1803 nganti 1825, 47 jiwa lanang dibebasake miturut iki. hukum: iki, 153 dirilis dening siji pemilik, pangeran lan favorit saka tsar A. N. Golitsyn, sing nampa tebusan saka treasury.

Sistem lan kontrol


Lan manajemen, ing kondisi bisa weakening saka daya polisi saka pemilik tanah, mbutuhake struktur beda lan latihan beda kanggo Managers. Ing Prusia, sing luwih cendhek tinimbang Rusia ing wilayah lan populasi, ing taun 1763 jumlah pejabat rada kurang tinimbang ing Rusia, lan kualitase luwih dhuwur. Ing wiwitan abad kaping 5. ing Rusia mung ana siji universitas ing Moscow, mung 1825% saka total populasi nampa pendidikan dhasar lan menengah, nalika ing 13,14 angka iki wis XNUMX%. Ing Alexander lan adhine dibukak nomer ageng institusi dhuwur lan gimnasium, kang padha mestine kanggo gawé pejabat wewenang kanggo Manajemen. Lan reformasi sing dipasrahake marang M. M. Speransky, birokrat maca buku sing padha kaya Arakcheev, nanging tanpa kekejemane, mesthine bakal nyebabake "modernisasi" Rusia anyar. Negara Eropa, miturut panemune reformis, nanging amarga keunikan administratif, nduweni kemunduran tartamtu, sing direncanakake bakal diilangi liwat reorganisasi resmi sistem negara. manajemen, sing adhedhasar gagasan Pencerahan nalika monarki absolut Prancis, amarga

"Ing kahanan saiki, mokal malah bisa ngetrapake pajak apa wae," tulis Speransky, "sing perlu kanggo mbenerake keuangan: amarga saben beban rakyat digandhengake karo otokrasi."

Nanging ing negara feodal "klasik" ora bisa dadi cara liya! Lan titik ing kene ora ing spesifik Rusia, nanging ing tataran pembangunan masyarakat.

Apa tetep saka reformasi spekulatif darmabakti kanggo misahake kakuwasan lan daya kuwat saka rojo, ora disambungake karo kasunyatan saka negara feodal, padha pelayanan minangka struktur organik saka sistem manajemen ing wilayah aktivitas ing kahanan sambungan tambah Komplek. ing masyarakat lan ... liyane "Duma ing Tsar," Dewan Negara.


Lambang Rusia ing Paul I

Gagasan mbebasake para petani, sing ana hubungane karo restrukturisasi pamaréntahan, ana kontradiksi sing jelas karo kepinginan lan visi kelas penguasa, para bangsawan. Alexander I ditresnani dening para pengawal lan tentara, nanging gagasan "liberal", sing diilhami dening Pencerahan, ing negara feodal apik minangka obrolan salon, "tanpa ragu-ragu ing obrolan, entheng tutul kabeh," nanging ora kanggo implementasine.

Piyambakipun tetep minangka conto saka pemilik tanah Rusia, sopan karo tamu asing lan subyek, lan tiran karo bawahan.

Lan kasunyatan atos meksa negara feodal Rusia langsung melu perang nglawan "ancaman Jacobin" saka Bonaparte.

Kanthi tiba saka Bastille, "jaman emas saka bangsawan" rampung ing Rusia lan ing saindhenging Eropah, kaping anyar teka, nggawe tantangan anyar, preduli saka individu lan panguwasa.

Terus ...
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

89 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +3
    2 april 2024 05:25
    Quote: Vashchenko Eduard
    Rasionalisme wong Yunani lan Romawi kuna, kalebu ing urusan militer, wis dilalekake lan urip maneh nalika jaman Renaissance.
    Aku tansah percaya yen Rasionalisme teka ing Eropah bebarengan karo Protestantisme. Lan iku ora karakteristik saka Romawi kuna lan Yunani, utawa feodal Eropah, utawa Rusia
    1. +2
      2 april 2024 08:28
      Aku tansah percaya yen Rasionalisme teka ing Eropah bebarengan karo Protestantisme. Lan iku ora karakteristik saka Romawi kuna lan Yunani, utawa feodal Eropah, utawa Rusia

      Sampeyan salah.
      1. +1
        2 april 2024 08:30
        Sampeyan salah
        Yah? Lan apa?
        1. +6
          2 april 2024 12:43
          Yah? Lan apa?

          Apa kuwi
          Rasionalisme teka ing Eropah bebarengan karo Protestantisme.

          Durung nyoba maca Thomas Aquinas - Rasio est potissima hominis natural- rasionalisme murni.
          Lan para ideolog Reformasi minangka lawan prinsip rasionalisme. "Alesan iku sundel setan" - Luther.
          1. +3
            2 april 2024 15:06
            Durung nyoba maca Thomas Aquinas - Rasio est potissima hominis natura - rasionalisme murni
            Rasio est potissima hominis natura, ing kene dheweke mung setengah tengen. Setengah liyane, setengah luwih gedhe, kang ora deign kanggo sebutno, iku pikiran mung dianggo kanggo watesan saka pangerten lan nyoba kanggo njaluk menyang ngisor apa ora bisa diakses dening indra manungsa, contone, alam Gusti Allah. . Ing kene rasionalisme rampung. Lan angel diarani rasionalisme, amarga ing Abad Pertengahan wong-wong dikuwasani dening dogma murni, sing metu saka sing banget, banget kanggo Titah Gusti Allah.
            *****"
            Ayo kula ngelingake sampeyan yen dogma agama diadegake, kaya-kaya, Tembok Berlin dhewe kanggo pangembangan kawruh manungsa lan nolak rasionalisme luwih lanjut. Lan mung sabanjure Protestantisme (wujud evangelis sing ekstrem) wiwit nandheske pentinge nggunakake akal.
            Lan para ideolog Reformasi minangka lawan prinsip rasionalisme. "Alesan iku sundel setan" - Luther
            Aku bakal misahake Protestantisme awal Luther lan Calvin saka Protestantisme saka sakteruse, i.e. wangun evangelis sawijining. Cukup kanggo ngelingi "Great Awakening," sing minangka reaksi marang dogma. Ya, lan Newton nyoba ngyakinake akeh wong ing dayaning pikiran lan perlu kanggo mriksa kabeh iku karo pikiran
            1. +3
              2 april 2024 19:23
              Aku bakal misahake Protestantisme awal Luther lan Calvin saka Protestantisme saka sakteruse, i.e. wangun evangelis sawijining. Cukup kanggo ngelingi "Great Awakening," sing minangka reaksi marang dogma.

              Sampeyan bisa ngelingi. John Wesley contone.
              Iman iku asing kanggo rasionalisme. Iku teka kaya wawasan. Sawise entuk iman, wong mandheg dadi anak setan lan dadi anak saka Gusti Allah, dheweke nampa sabdhoning lan karo dheweke lair maneh kanggo urip anyar.

              Kanggo kula, kita nyoba kanggo cram ing unshoveable. Nyatane, tugas utama rasionalisme yaiku mbenerake dominasi manungsa ing jagad iki. Kang apriori ora cocog karo ajaran agama.
              1. +2
                2 april 2024 19:36
                ora cocog karo ajaran agama apa wae
                Sembarang piwulang agama, yen ditulis nganggo basa komputer, minangka sistem operasi kanggo otak sing nemtokake tumindak luwih lanjut. Yen kita bali menyang bangsa Jerman, rasionalisme, ditambah karo ajaran Protestan, menehi apa sing saiki kita deleng ing Eropah Lor. Wong Jerman barbar, ora kaya wong Yunani lan Romawi kuna, nemtokake tumindake kanthi sirah, dudu atine. Iki maneh babagan rasionalisme. Sadurunge Kristen
                1. +3
                  2 april 2024 21:30
                  Yen kita bali menyang bangsa Jerman, rasionalisme, ditambah karo ajaran Protestan, menehi apa sing saiki kita deleng ing Eropah Lor. Wong Jerman barbar, ora kaya wong Yunani lan Romawi kuna, nemtokake tumindake kanthi sirah, dudu atine.

                  Iki dudu rasionalisme filosofis kaya sing dingerteni saiki, nanging rasionalitas tumindak Weberian.
                  Nanging, aku ora bakal ngeyel. Ing pitakonan filosofis, ora kaya teknis, siji bisa debat tanpa wates. Lan senam apik kanggo pikiran.
                  1. +1
                    3 april 2024 05:22
                    Ing pitakonan filosofis, ora kaya teknis, siji bisa debat tanpa wates
                    Aku setuju karo iki
                2. ANB
                  +1
                  3 april 2024 01:38
                  . Yen kita nguripake kanggo bangsa Jerman, banjur rasionalisme, ping pingan dening ajaran Protestan

                  Ora kabeh Jerman iku Protestan. Ing Bavaria, contone, mayoritas Katolik. Republik Ceko (luwih rasional) minangka negara Katolik.
                  1. +1
                    3 april 2024 05:24
                    Republik Ceko (luwih rasional) minangka negara Katulik
                    Republik Ceko minangka negara paling ateis ing Eropah, sanajan sacara nominal dianggep minangka Katolik
  2. +7
    2 april 2024 05:35
    Hello Edward! Minangka prinsip, aku ora menehi komentar babagan karya sadurunge "ing kekaisaran." Akeh perkara sing kontroversial, nanging dina iki aku ora bisa nolak.
    Kunci pembangunan masyarakat dudu tataran (tataran) evolusi, nanging kesetaraan populasi sadurunge hukum.
    Negara apa wae ngadhepi kompleks macem-macem masalah gaping; paradoks, solusi sing paling gampang paling efektif ing jangka pendek. Babagan muter game dawa ...
    Adhuh, nganti saiki ora jarang ketemu "wong sing kuwasa" sing urip kanthi prinsip yen sawise kita bisa uga ana banjir.
    Sugeng dina kanggo kabeh wong, sukses lan kamakmuran!
    1. +5
      2 april 2024 06:42
      Sugeng rawuh Vladislav!!!
      Seneng krungu.
      Akeh perkara sing kontroversial, nanging dina iki aku ora bisa nolak.

      Sing apik: diskusi tansah dalan kanggo pangerten.
      hi
    2. +4
      2 april 2024 06:44
      Solusi sing paling gampang yaiku sing paling efektif ing jangka pendek. Babagan muter game dawa ...

      Yen manajer ora bisa nggawe keputusan sing mengaruhi asil konkrit jangka pendek, ing ngendi kita bisa ngomong babagan perspektif jangka panjang.
      1. +6
        2 april 2024 08:34
        Yen manajer ora bisa nggawe keputusan

        Kabeh pitakonan ing kene yaiku motivasi - kenapa dheweke kudu nindakake iki, tanggung jawab, mbukak awake dhewe, mlumpat? Nalika sampeyan bisa kanthi tenang nulis laporan sing bener menyang atasan lan kanthi tenang terus urip normal?

        Dheweke bakal nggawe keputusan mung ing siji kasus - yen kesejahteraan pribadi lan nasibe langsung gumantung.
        1. +2
          2 april 2024 08:44
          Sugeng siang Pavel,
          Dheweke bakal nggawe keputusan mung ing siji kasus - yen kesejahteraan pribadi lan nasibe langsung gumantung.

          Sampeyan ora bisa mbantah: motivasi minangka faktor sing paling penting ing kasus iki.
          Nanging ana titik sing luwih penting: apa iki utawa individu kasebut mung bisa nggawe keputusan, mung njupuk lan nampa?
          1. +1
            2 april 2024 08:47
            Lan maneh, iki mung masalah motivasi. Malah kapitunan lengkap lan wimp saged solusi yen buntut dhewe panas banget. Kajaba mesthi ing kasus klinis.
            1. +2
              2 april 2024 08:50
              Malah kapitunan lengkap lan wimp saged solusi yen buntut dhewe panas banget.

              Ora bisa, secara harfiah, yen kita ora ngomong babagan pilihan kripik lan bir ing toko, utawa malah warna interior mobil!
              Nggawe keputusan, contone, kanggo puluhan yuta rubles wis mimpin kanggo kahanan stupor.
              1. +4
                2 april 2024 08:57
                Iku mung sing ora saben wong duwe konsep buntut panas langsung hubungan karo nilai sing ditampa umum. Iku misale jek sing pilihan saka bir utawa yuta rubles iku arang banget penting, nanging kanggo wong iku bisa dadi luwih penting sing gubug karo bjols lan celeng ing kandhang ora kaganggu.

                Dheweke ora peduli karo puluhan yuta sampeyan. Nanging coba tutul celeng favorit !!
                1. +3
                  2 april 2024 09:06
                  iku luwih penting sing gubug cilik karo bjols lan celeng ing kandhang ora Kagodha

                  banjur tingkat pengambilan keputusan bakal ana ing tingkat "khatynka", lan ing tingkat liyane sing luwih dhuwur, ora ana keputusan sing bakal ditindakake: gubugku ana ing pinggir.
                  ngguyu
                  1. +3
                    2 april 2024 09:17
                    Ora perlu. Carane akeh kaisar wis ana ing sajarah, contone, sing banget ala minangka panguwasa, nanging padha, ngomong, patron saka ilmu lan seni? Mung amarga padha ora kasengsem ing fiddling karo keuangan, hukum, laporan, tugas, etc.

                    Utawa, contone, prajurit - sing, kajaba saka ontran-ontran, ora gonjang-ganjing dening apa-apa. Avon - Richard the Lionheart piyambak worth iku ... pancasan padha cepet lan ing tingkat paling dhuwur. Masalahe yaiku dheweke nampa dheweke sacara eksklusif ing wilayah sing disenengi.

                    Umumé, ora kanggo apa-apa sing Joseph Vissarionovich postulated prinsip konkrit dikiataken - "Personil mutusake kabeh!" Pamilihan personel sing bener minangka tugas utama panguasa.
                    1. AAK
                      +5
                      2 april 2024 11:30
                      Lan sawise Generalissimo, nganti saiki, ora ana sing cukup prihatin karo personel (ing pangertèn sing paling apik) ... ing kene siji personel wis permanen 20 taun lan sing ... lan "kader" liyane. ing paradigma lan packing iki ...
      2. 0
        3 april 2024 04:32
        Sugeng enjing Edward!
        Sayange, praktik domestik lan donya ora kebak karo spesialis ing bidang "pemerintah negara". Negara kasebut ditemtokake dening "sistem", lan, sanajan saka antarane "boyars gedhe", "dewan paling dhuwur utawa rahasia" utawa "nomenklatura partai", utawa "olegarzat", arang banget kasengsem ing pimpinan sing kuwat lan kamakmuran. negara.
        Aku bakal ujar manawa isih kudu dideleng apa "raja alam" utawa "presiden sing dipilih" luwih efektif. Sing pertama paling ora mikir babagan anak-anake sing bakal ngganti dheweke, nanging sing nomer loro luwih rumit.
        1. +1
          3 april 2024 06:45
          Sugeng enjang!!!!!!!!!
          Negara ditemtokake dening "sistem"

          ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
          Setuju 150%
          Sing pisanan kudu paling ora mikirake anak-anake sing bakal ngganti dheweke, nanging sing nomer loro luwih angel.

          Iki minangka faktor subyektif lan sisih banget.
          Elinga nalika Childebert nawakake Clotilde kanggo putu-putune, lan kanggo ponakan lan anak-anake Raja Clodomer: pedhang utawa gunting. Simbah milih gunting: ora ana makutha - ora perlu urip.
          Inggih, saka sajarah kita, Alexander III ora mikir akeh babagan putrane Nicholas, nguber kabijakan repressive, obscurantist, slowing mudhun pembangunan negara.
          Sincerely,
          hi
    3. +7
      2 april 2024 06:46
      Kunci pembangunan masyarakat dudu tataran (tataran) evolusi, nanging kesetaraan populasi sadurunge hukum.

      Nanging piye wae kelas panguwasa, miturut teori panggung, ora nate ngupayakake iki: ora duwe budak, utawa penguasa feodal. dudu kapitalis.
      hi
      1. +7
        2 april 2024 07:57
        Lan iki bisa dingerteni - yen kabeh wong padha karo hukum, banjur ing endi kelas penguasa bakal entuk bathi sing dikarepake? Sampeyan ora bisa ngeksploitasi sing padha karo sampeyan ...
      2. +3
        2 april 2024 19:09
        Kutipan: Eduard Vashchenko
        Kunci pembangunan masyarakat dudu tataran (tataran) evolusi, nanging kesetaraan populasi sadurunge hukum.

        Nanging piye wae kelas panguwasa, miturut teori panggung, ora nate ngupayakake iki: ora duwe budak, utawa penguasa feodal. dudu kapitalis.

        Ana wae. nglirik
        Slogané yaiku: "Diktator proletariat."
    4. +6
      2 april 2024 07:59
      Kunci pembangunan masyarakat dudu tataran (tataran) evolusi, nanging kesetaraan populasi sadurunge hukum.

      Nooo.... Sing utama yaiku hubungan ekonomi.. Sing menehi dhasar materi kanggo pangembangan masyarakat. Nanging kepiye hubungane karo kesetaraan isih dadi pitakonan sing mbukak.
  3. +8
    2 april 2024 06:14
    Kanthi tiba saka Bastille "jaman emas saka bangsawan" rampung loro ing Rusia lan ing saindhenging Eropah
    Mung bangsawan Rusia ora nyadari iki, urip kanthi inersia ing "jaman emas".
    1. +3
      2 april 2024 06:41
      Mung bangsawan Rusia ora nyadari iki, urip kanthi inersia ing "jaman emas".

      Sugeng enjing Alexey,
      Pitakonan tetep mbukak: apa bisa nyadari iki?
      hi
      1. +4
        2 april 2024 08:44
        temtunipun. Klasik jenggot uga postulated sing ngantem nemtokake eling .. Dadi ayo ngomong Perang Crimean ilang banget nyumbang kanggo pangerten sing freebies, ing pangertèn saka jaman Golden saka bangsawan, piye wae pungkasan.
      2. +1
        2 april 2024 17:39
        Sadar, nanging ora mayoritas ... Gerakan revolusioner wiwit njupuk wangun antarane bangsawan, ing bagean sing mangertos yen "iku, bocah-bocah cilik, nari wis rampung" (c)
        1. +2
          2 april 2024 18:41
          “Wis, cah cilik, njogede wis rampung” (c)

          apik
  4. +3
    2 april 2024 06:15
    Barang apik banget, Edward!
  5. +2
    2 april 2024 07:17
    Elinga yen "pemisahan kekuwatan" dudu reformasi spekulatif kanggo nggawe tatanan.

    Daya dipérang dadi legislatif lan, kaya, utama kapilih parlementer, sing, ateges chattering, lan eksekutif sederhana diutus - nyata lan kuwat. Kang menehi pesenan lan ngatur dhuwit. Kira-kira padha karo kekuwatan monarki.

    Ora ana kontradiksi antarane "pemisahan kekuwatan" lan "pamarentah sing kuwat". Ingkang kapisan dipuntindakaken kangge ingkang kaping kalih. Ana kontradiksi mung antarane kekuwatan sing dipilih lan sing ditunjuk. Nanging gampang dirampungake yen pemilu ora duwe kekuwatan.
    1. +2
      2 april 2024 08:39
      Kaya pamisahan kekuwatan, mung nyebabake kasunyatan manawa kabeh cabang pungkasane mandheg tanggung jawab kanggo asil pungkasan. Maringaken tanggung jawab marang saben liyane.
    2. +3
      2 april 2024 08:47
      Sugeng siang pak Iwan,
      Elinga yen "pemisahan kekuwatan" dudu reformasi spekulatif kanggo nggawe tatanan.

      Kanggo abad kaping 19 , kanggo kelas panguwasa bangsawan, pancen spekulatif; para petani, leluhur kita, lan philistine liyane ora kena pengaruh masalah iki; padha ngluwihi ruang lingkup pengambilan keputusan.
      Para bangsawan duwe "Piagam Kebebasan" dhewe, kenapa dheweke butuh sawetara "divisi"?
      hi
      1. -2
        2 april 2024 14:27
        Kutipan: Eduard Vashchenko
        Kanggo abad kaping 19 , kanggo kelas panguwasa bangsawan, pancen spekulatif...Para bangsawan duwe "Piagam Kebebasan" dhewe-dhewe, kenapa dheweke butuh sawetara "divisi"?

        Wis ngono wae... Nanging iki dudu interpretasiku, nanging sampeyan nulis babagan pamisahan kekuwatan ing Republik Ingushetia. Sanajan Dewan Negara mung minangka badan penasehat, nanging isih ana.
        Lan ing Tsar Grozny ana reformasi zemstvo, lan mengko, ing 1611, dokumen ditanggepi mengaruhi panguwasa; "Putusan Zemsky Sobor" saka milisi pisanan. Kanggo apa?
        Ing jaman saiki, jelas yen pamisahan kekuwatan ora mung nggambarake kekuwatan, nanging uga nutupi omnipotence saka cabang eksekutif, nanging banjur, ing abad kaping 19, kenapa? Pancen, yen miturut logika sampeyan, "kenapa para bangsawan butuh iki," mula kudu dijelasake kenapa penghapusan perbudakan perlu kanggo para bangsawan. Sawise kabeh, ana otokrasi sadurunge lan sawise 1861
        1. +1
          2 april 2024 17:52
          Pancen, yen miturut logika sampeyan, "kenapa para bangsawan butuh iki," mula kudu dijelasake kenapa penghapusan perbudakan perlu kanggo para bangsawan. Sawise kabeh, ana otokrasi sadurunge lan sawise 1861

          Dadi nalika kita isih ana ing wiwitan abad kaping 1861, lan 60 yaiku XNUMX taun sabanjure. ngguyu
          Ing telung artikel bakal ana jawaban kanggo pitakonan sampeyan: langkah demi langkah.
          Sincerely,
          hi
  6. +2
    2 april 2024 08:04
    Artikel sing menarik banget, matur nuwun kanggo Penulis. Sawetara iku kontrovèrsial, sawetara aku mikir dhewe utawa krungu nang endi wae liya, lan sawetara anyar kanggo kula.

    "Rasionalisme ing feodal Eropah muncul kanthi pangembangan kutha-kutha, minangka antipodes ing deso, ing abad kaping 13. Iki minangka kahanan sing padha ing Rusia, nanging ing abad kaping 18."

    Dadi pranyata yen lag pembangunan kita banjur 5 abad. Ing idea kanggo dina iki seditious, nanging, ing mratelakake panemume, logis.

    "Rasionalisme wong Yunani lan Romawi kuna, kalebu ing urusan militer, wis dilalekake lan diuripake maneh sajrone Renaissance, sing menehi tandha wiwitan pungkasan feodalisme lan pamikiran agraris sing ana gandhengane."

    A pendekatan rampung anyar kanggo kula. Aku bakal mikir pikiran iki :)


    "A. A. Arakcheev ngowahi artileri Rusia, taman equestrian, nggawe sekolah artileri kanthi urutan Alexander I lan ... ing pangaribawa saka genius militèr lan artileri Napoleon, nanging, kaya ing papan liya ing Eropah."

    Aku bakal ngomong sistem Gribeauval, kang Napoleon digunakake. Miturut cara.

    "Keteguhan lan keberanian pasukan Rusia ora ana gandhengane karo mitos" kekuwatan abadi saka Rusia, nanging karo kelas prajurit feodal, dikalikan karo teknologi pinjaman modern.

    Iki titik moot. Prajurit kita nuduhake ketahanan sanajan sawise feodalisme, umpamane, sanajan miturut memoar pimpinan militer Jerman, ing Perang Dunia II ana conto sing saiki ora ana gunane. Ing wektu sing padha, asring tentara Eropah liyane ing jaman feodalisme ora tansah nuduhake kakuwatan, senadyan kakuwatane para raja feodal dhewe. Alesane kudu digoleki nang endi wae, IMHO.
    1. +2
      2 april 2024 08:41
      Prajurit kita nuduhake ketahanan sanajan sawise feodalisme, umpamane, sanajan miturut memoar pimpinan militer Jerman, ing Perang Dunia II ana conto sing saiki ora ana gunane.

      Aku durung ngerti alasan kanggo terus-terusan ing Perang Dunia II ... nglirik
      Mesthi wae, ana alesan liyane: ana sing kudu urip lan ana sing kudu mati, nanging kanggo mayoritas umur 20-30 taun ana apa-apa: kanggo kekuwatan Soviet, lan ora kanggo para bangsawan utawa ibukutha. Simbahku tilar donya cedhak Kharkov, nuduhake kakuwatan ing umur 30 taun.
      Lan ing wektu sing ditinjau, kanthi relatif, para bangsawan minangka kelas prajurit, lan padha ngerti sebabe kudu perang kanggo "tanah leluhur", gedhe lan cilik, ing wangun estate.
      Lan rekrut - kanggo miwiti, teken, teken.
      lan ing saindhenging Eropah semi-feodal ing abad kaping 18, nganti Revolusi Prancis nambah motif anyar. hi
      1. +4
        2 april 2024 08:53
        lan padha ngerti apa padha perang kanggo "tanah air", gedhe lan cilik, ing wangun estate.

        Kepiye carane bisa nerangake kerugian efektifitas pertempuran milisi bangsawan ing macem-macem negara sawise wektu tartamtu? Karusakan Persemakmuran Polandia-Lithuania ing Polandia, kavaleri lokal ing Rus', Arjerban feodal ing Kulon? Apa dheweke isih duwe estates?

        Lan babagan "kanggo tanah air" minangka masalah sing kontroversial. Yagene, contone, raja feodal kudu nglawan mungsuh yen dheweke janji ora bakal ndemek barang darbeke lan ninggalake kabeh kaya apa wae? Utawa malah ngethok tanah kabeh?
        1. +2
          2 april 2024 09:04
          Pavel
          Aku wis nulis ing artikel ing seri iki:
          Karusakan Persemakmuran Polandia-Lithuania ing Polandia, kavaleri lokal ing Rus', Arjerban feodal ing Kulon? Apa dheweke isih duwe estates?

          Digandhengake karo owah-owahan ing konsep pertempuran. Secara kasar, panguwasa feodal minangka ksatria individu, mlayu "ngarep jaran". Aku exaggerate banget.
          "Revolusi Bubuk Mesiu" ngilangi, mesthine kanthi bertahap, profesional individu.
          Ya, ana bedhil Inggris gratis, ana infanteri Swiss, landsknechts ...
          nanging iku "revolusi bubuk mesiu" sing ngganti kabeh.
          Yagene, contone, raja feodal kudu nglawan mungsuh yen dheweke janji ora bakal ndemek barang darbeke lan ninggalake kabeh kaya apa wae?

          Pancen bener! Yen sampeyan ora nggatekake mentalitas pangeran feodal: pakurmatan, kasetyan, lan liya-liyane, yen fievs ditinggal, banjur nyoba.
          Ing kasus kita, iki kedadeyan karo Polandia sing duwe "fievs" ing sisih tengen Ukraina, kabeh ditinggalake, lan ora ana sing utamane ing pemberontakan Polandia taun 1830 lan 1862. ora melu, nanging nguwasani ing kono (kondisi) nganti 1918.
          1. +3
            2 april 2024 09:09
            Digandhengake karo owah-owahan ing konsep pertempuran.

            Ing tangan siji - ya. Nanging - sawise kabeh, para bangsawan ing wektu kasebut mung nuduhake rasa ora seneng perang !! Ora amarga dheweke kalah karo inovasi - dheweke mung ora pengin. Umumé, ora katon ing medan perang, utawa ninggalake ing kesempatan pisanan.

            Justru amarga padha ora weruh titik sathithik kanggo nyelehake nyawane ing bebaya kanggo apa wae sing ora langsung ana hubungane karo kesejahteraan pribadine ... Apa jenis pakurmatan lan kasetyan ...
      2. +1
        2 april 2024 10:49
        Iki bener, nanging mung sebagian. Contone, daya tahan massa prajurit ing Rusia tansah ana, ing kabeh wektu (sanajan gupuh sing ora bisa diterangake uga kedadeyan).

        Siji bisa menehi conto saka tenacity saka mercenary, contone, Swiss utawa Landsknechts, sing perang kanggo dhuwit, nanging ngadeg nganti pungkasan. Inggris "garis abang tipis" nglawan serangan kita. Pengawal Prancis.

        Maksudku yaiku dudu tatanan sosial sing nerangake kegigihan utawa kekurangane. Nanging, prinsip kasebut "kanggo awake dhewe".
        1. +1
          2 april 2024 11:55
          Nanging, prinsip kasebut "kanggo awake dhewe".

          prinsip sedulur ing tangan - siji bisa ngomong nganti pirang-pirang abad, karakteristik etnopsikologis kudu dianggep, ...
          nanging isih nemtokake struktur masyarakat:
          Prajurit Spanyol ing abad kaping 16. lan ing abad kaping 19,
          Italia ing abad kaping 16 padha. lan ing abad rong puloh.
          Prancis ing abad X, XIII, XV -XVIII. lan ing taun 1940
          Cina ing abad 13, 17 lan 20. lsp.
          Nanging, aku ora nulis kanggo argumentasi.
          hi
  7. 0
    2 april 2024 08:09
    "Cukup, kemampuan Suvorov kanggo nglawan mungsuh apa wae ora bisa dikloning lan skala kanggo kabeh pasukan, amarga iki dudu sistem tempur sing digawe dening Suvorov, nanging katrampilan pribadi saka jenius militer."

    Pernyataan sing kontroversial banget, terus terang, ora ditampa sacara umum. Umumé, pengaruh komandan ing dina-dina ing paprangan dadi gedhe banget, malah tentara sing dilatih miturut sistem sing apik banget karo wedhus lanang ing sirahe bisa dikalahake dening bakat militèr ing sirahe wong akeh bersenjata.
    1. +2
      2 april 2024 08:26
      Good afternoon,
      Pernyataan sing kontroversial banget, terus terang, ora ditampa sacara umum.

      Suvorov duwe akeh komandan senior sing kondhang ing kampanye Swiss, contone, Grand Duke Konstantin Pavlovich utawa Bagration, nanging ora entuk katrampilan, nalika Suvorov sing sarwa bisa nggunakake sembrono Bagration.
      Amarga "peluru bodho - bayonet gedhe" dudu sistem. Ekspresi iki akeh gawe piala marang tentara Rusia sajrone munculé senjata cilik sing luwih cepet.
      Lan uga babagan sistem: "langkah Suvorov sistemik" apa sing ditindakake dening komandan Rusia nalika perang Napoleon?
      Amarga Suvorov mung (apa tembung) jenius.
      1. +3
        2 april 2024 12:52
        "Lan siji liyane babagan sistem: "langkah Suvorov sistemik" apa sing ditindakake dening komandan Rusia nalika perang Napoleon?

        Sistem Suvorov kabeh minangka sistem kanggo nglatih tentara profesional kanggo pertempuran lan kampanye jarak jauh, utamane kanggo prajurit. Iki minangka nyederhanakake kabeh, nyingkirake kabeh sing ora perlu ing perang nyata.

        "Prajurit kudu kaya mangkene: nalika tangi, dheweke wis siyap."

        "Peluru iku wong gemblung," ujare, nanging "fires Infantry mbukak kamenangan" - uga saka panggonan sing padha.

        Asil pendhidhikan lan latihan yaiku pawai ing wektu sing ora dikarepake mungsuh. Iku ora Suvorov, nanging ora saben tentara bisa mimpin liwat long distances tanpa kelangan efektifitas pertempuran, nanging mung siji-dilatih ("sirah ora ngenteni buntut" - iki ngrusak akeh). .

        Asilé yaiku transformasi prajurit Rusia sing tahan alami dadi senjata nyerang, serangan.

        Aku ora sok dong mirsani sembarang inovasi khusus, nanging iki sistem nalika unsur menowo digabungake menyang soko saka kualitas beda.

        Nanging, aku ora sok dong mirsani iki karo Napoleon ing tingkat taktik - kajaba baterei ageng lan massa ageng. Napoleon uga jenius.
    2. +2
      2 april 2024 08:33
      Umumé, pengaruh komandan ing dina-dina ing paprangan dadi gedhe banget, malah tentara sing dilatih miturut sistem sing apik banget karo wedhus lanang ing sirahe bisa dikalahake dening bakat militèr ing sirahe wong akeh bersenjata.

      Aku ora ngelingi perang kaya mangkene ing wektu sing ditinjau: nanging ana kahanan nalika sistem pertempuran lawas (taktik linier, lsp) ditentang dening sistem anyar (artileri jaran lan pertempuran ing kolom - "bayonet sing apik" ). Saben uwong sing ngalih menyang sistem anyar, Prusia, Austria, lan kita, luwih utawa kurang bisa nolak Prancis, nanging kene genius Napoleon teka menyang muter. Yen ora ana, mesthi ana paritas ing asil perang. Perang Patriotik 1812 minangka ilustrasi buku teks babagan kahanan kasebut.
      Sincerely,
      hi
      1. +1
        2 april 2024 11:17
        "Aku ora ngelingi perang kaya mangkene ing wektu sing ditinjau: nanging ana kahanan nalika sistem pertempuran lawas (taktik linier, lsp) ditentang dening sistem anyar (artileri jaran lan gelut ing kolom - "bayonet sing apik. ”).”

        Aku ora setuju banget babagan sistem "lawas" lan "anyar".

        taktik linear padha lan tetep taktik utama, adhedhasar Kerep, geni unaimmed saka senjata non-rifled. Bayonet iku arang banget.

        Kolom, miturut versi siji, muncul amarga pasukan revolusioner Prancis kurang dilatih, ora bisa dikontrol ing medan perang ing kolom formasi linier (lan iki minangka sistem formasi sing rumit banget), kanthi massal. cukup bisa.

        Inggris nuduhake yen dheweke bisa nolak kolom - Napoleon ora tau ngalahake wong-wong mau, prajurit Wellington ing Spanyol cukup bisa kanggo ngrampungake karo serangan saka kolom. Nanging wong-wong Prusia ora nyekel tatanan perang - padha kurang stamina. Inggris ora nglirwakake taktik linear, sanajan ing Perang Krimea ("garis abang tipis").

        Minangka kanggo ilustrasi singa anjog wedhus, conto paling apik Napoleon, contone, ing Italia, nalika pasukan kang kurang dilatih lan setengah kaliren ngalahake Austrian uga-dilatih dipimpin déning Melas.

        Conto sedih Austerlitz saka kira-kira seri padha, sanajan ing wektu Napoleon wis tentara serius disiapake.
        1. +2
          2 april 2024 12:05
          nalika wadyabala kang kurang dilatih lan setengah kaliren bisa ngalahaké wong-wong Austria kang dilatih apik kang dipimpin déning Melas.

          Ana uga kasempatan intervened ... mengkono
        2. +2
          2 april 2024 12:08
          Prajurit Wellington ing Spanyol bisa ngatasi serangan ing kolom.

          Ya, Inggris duwe pendekatan sing beda, nanging ... dheweke pancen ora nglawan Napoleon, kajaba Waterloo, mesthine, yen garis "abang" sing tipis bakal mati tanpa guna.
          1. +1
            2 april 2024 12:56
            "Ya, Inggris duwe pendekatan sing beda, nanging ... dheweke ora perang karo Napoleon, kajaba mesthi ing Waterloo, yen ora, garis "abang" tipis bakal mati tanpa guna.

            Iku ora kasunyatan. Iku ora kasunyatan sing padha bakal ngadeg ing kolom. Kajaba iku, penembak jitu Inggris duwe bedhil.

            Ketaatan kanggo taktik linear paling gampang diterangake kanthi nyatane, ora kaya negara liya, dheweke ora kelangan tentara sing dilatih kanthi apik, saengga bisa nggunakake formasi taktik sing luwih efektif, nanging angel dikontrol.
  8. +1
    2 april 2024 08:17
    Penulis nyambungake penghapusan perbudakan karo mburi hubungan feodal. IMHO, sambungan ing kene ora langsung. Contone, perbudakan sing ana ing AS ora nggawe negara iki feodal; negara iki wis dadi negara kapitalis.

    "Lan titik ing kene ora ana ing spesifik Rusia, nanging ing tahap pangembangan masyarakat."

    Sarujuk banget.

    "Ing Prusia, sing luwih murah tinimbang Rusia ing wilayah lan populasi, ing taun 1763 jumlah pejabat rada kurang tinimbang ing Rusia, lan kualitase luwih dhuwur."

    Aku wonder apa persentasi saka populasi melek ing loro negara iki. Aku wedi iku banget ora ing sih kita.

    Thanks maneh kanggo penulis.
    1. +2
      2 april 2024 08:55
      Sergey, matur nuwun kanggo tembung apik.
      Aku mangsuli pirang-pirang pitakonan, nulis kanthi bener, aku nyoba mangsuli, ing artikel-artikel ing ngisor iki, wis dipasang, lagi nunggu antrian.

      Kalebu babagan pendhidhikan sajrone periode kasebut. Sawetara artikel bakal ngemot nomer akeh.
      Penulis nyambungake penghapusan perbudakan karo mburi hubungan feodal.

      Yen sampeyan ngerteni kanthi cara iki, tegese bisa uga informasi kasebut salah.
      Ora, aku ora mikir. bab tiba saka serfdom liwat 3 artikel, kang aku pracaya.
      Nanging sadurunge iku aku bakal ngringkes mboko sithik.
      Sincerely,
      Edward
      1. +1
        2 april 2024 10:42
        Sugeng sonten Edward.

        Aku rumangsa salah paham iki, sayangé, sajrone pirang-pirang taun pemahaman kasebut dadi luwih elek lan luwih elek :)

        Aku ngarep-arep terus, pikirane sing menarik - ora cukup kanggo aku :)
    2. +2
      2 april 2024 10:33
      Contone, perbudakan sing ana ing AS ora nggawe negara iki feodal
      Negara AS sing muncul ing wiwitane ora feodal, lan budak mung minangka sarana produksi; kanthi perkembangan revolusi industri ing AS, budak minangka alat produksi dadi ora nguntungake lan ora nguntungake.
  9. +5
    2 april 2024 09:00
    . ana sikap perwira feodal marang prajurit tani, paling asring minangka budak karo kabeh disdain feodal kanggo tiyang kathah, mundhut ing perang lan eksploitasi minangka serfs.

    Ing kasunyatan, iki sikap saka perwira bangsawan marang prajurit, lan tenan marang kelas ngisor ing umum, slamet nganti pungkasan Perang Sipil wis ing abad kaping 20, lan banjur dipun warisaken dening pejabat Soviet - loro ing tentara (ora dadi. bingung karo subordinasi), lan ing warga. Teguh sinau. Mentalitas. Aku ketemu ing USSR, lan aku isih ndeleng akeh relapses saiki.
    Edward, matur nuwun! apik )))
    Aku bakal maca artikel sedina muput.
    Hello everyone! )))
    1. +2
      2 april 2024 09:08
      Mentalitas. Aku ketemu ing USSR, lan aku isih ndeleng akeh relapses saiki.

      pancen sarujuk
      Sugeng sonten, Lyudmila Yakovlevna!

      hi
      1. +2
        2 april 2024 11:02
        Sugeng dina kanggo sampeyan uga, Eduard! )))
        Sampeyan ngerti, akeh perkara ing negara kita sing bisa diterangake kanthi mentalitas feodal sing isih urip. Contone, kasunyatan sing kita ora tau dadi peradaban kutha ing pangertèn lengkap tembung. "Manajemen paling ngerti!" Luwih gampang urip kanthi cara iki. Kesel jiwa manungsa, anjog menyang fatalisme - teka apa bisa!
        Nanging, ora ana maneh tradhisi feodal asli saka tatanan horisontal sing nyawiji wong, sanajan ing antarane wong miskin ...
        Oh, aku elinga pernikahan kasebut! Wonten ing dhusun Kuban, penganten putri ingkang abrit abrit kawirangan, mripat ingkang sumringah, dipun tampi wonten ing griyanipun penganten kakung, lan sedaya warga desa ingkang sami ningali saha para undangan, sami pitados bilih punika wajib. Keterlibatan, lan ora prasaja penasaran ... Aku ngelingi pesta ing kene, ing wilayah Moskow, nalika putri metu saka bangunan Khrushchev menyang penganten lanang, amarga dheweke lan kanca-kanca penganten lanang ditimbali dening bibi sing nyewa kanthi ora sopan, swara ala, tanggung jawab kanggo ritual. Tanggi-tanggi padha rame lan katon metu saka jendhela, sawetara unsur komunikasi horisontal muncul. nanging ing kahanan omah kita katon banget melas, gawean lan ora pantes ...
        Apa saiki? Ora ana sing ngundang sapa wae, omah-omah kanthi tenang, tanggane malah ora ngerti. Dheweke uga mati kanthi tenang, peti mati ora digawa metu saka omah, ritual simpati universal wis ilang. Sambungan horisontal sing sifate feodal ilang, diganti karo sambungan sing diisi makna sing luwih jero lan luwih efektif, contone, sukarela, sing ora ana hubungane karo omah tetanggan. Nanging ternyata urip sawetara wong ing pemukiman manungsa ora ateges integrasi saben wong dadi molekul organik sing dawa, nanging sakumpulan atom individu ...
        Apa sampeyan ngerti apa sing isih ana? Bangku ing ngarep lawang! wassat )))
        1. +3
          2 april 2024 11:57
          Oh, aku elinga pernikahan kasebut! Ing desa Kuban ...

          Lan aku kelingan.
          Nanging sing utama ing pesta iki yaiku kerucut gula kanggo bocah-bocah! apik
          1. +5
            2 april 2024 13:08
            Nanging sing utama ing pesta iki yaiku kanggo kita bocah-bocah,
            Ora... sepele diuncalake saka nampan ... sampeyan bisa njupuk, yen sampeyan duwe wektu, 15 kopecks, lan iki telung karamel cockerels ing tongkat, lan gula conthong.. Dadi yen sampeyan kelingan, ing desa kita, padha nggawe kranjang, sing gula dhewe, nanging apa ora ana kejut gula! Babagan bab-bab cilik, kita ngumpulake pirang-pirang taun, meh pirang-pirang taun ... Lan yen sampeyan nganggep yen desa kita dumunung ing sikil sing apik.
        2. +2
          2 april 2024 18:03
          Padha lungguh becik, padha lungguh becik. Lan kaya nalika rezim Soviet padha wisuh balunge pepadhamu, supaya ing saiki siji ... Lan ora ana perestroika, ora maju Putinism bakal njupuk wong-wong mau / nenek / lan padha nglawan maneh. unsur asosial karo fervor Komsomol padha! keprungu Nanging *pemain domino* wis suwe ora katon, paling ora mung mlaku-mlaku, apa dheweke mlebu lemah?
          1. +4
            2 april 2024 18:44
            Nanging *pemain domino* wis suwe ora katon, paling ora mung mlaku-mlaku, apa dheweke mlebu lemah?

            Padha lunga karo dovecotes.
            hi
            1. +1
              2 april 2024 19:04
              Sugeng Edward!
              Matur nuwun kanggo artikel sampeyan ora bakal percaya, nanging ing wilayah kita ana sawetara kandang dara sing dilestarekake / mbok menawa ora kanthi keajaiban, nanging amarga kesed lan paningal birokrat lokal sing ora apik, dheweke ngadeg lan nggawe sampeyan seneng, lan nalika merpati dibebasake ... mung apik banget! Iku mabur ing antarane mega putih keajaiban alus. Wah, ayu banget. hi
              1. +1
                2 april 2024 21:31
                sugeng sonten,
                Dheweke ngadeg ing kono lan nggawe sampeyan seneng, lan nalika merpati dibebasake ... mung apik banget! Ajaib putih sing putih iki mabur ing antarane mega, apik banget.

                apik
          2. +1
            2 april 2024 19:43
            . Dheweke lungguh apik, lungguh apik, lan kaya nalika rezim Soviet padha ngumbah balunge tanggane, kaya sing saiki ...

            Sugeng sonten, Sergey Vladimirovich! Seneng ndeleng sampeyan!
            Minangka kanggo toko, padha diselehake ing ngarep omahku sadurunge Covid, lan, bayangake, padha ora kosong! Banjur simbah mati, lan wong-wong manca wiwit nongkrong ing bangku. Lan saiki ora ana wong enom maneh. Lan saiki aku mikir arep bungah utawa ora. Paling ora ana sing ngganggu sampeyan turu ing wayah wengi.
            1. +2
              2 april 2024 20:05
              Sugeng sonten Lyudmila Yakovlevna!
              Bangku ing ngarep lawang menyang kutha Rusia minangka konsep suci, bocah-bocah wadon sing rada diwasa lungguh, lungguh lan bakal terus njagong lan ngrembug masalah manungsa saiki.
              Ana sing salah karo balesanku. Aku ora bisa milih teks komentar sing arep daktanggapi. Biyen, aku mung ngeklik koma terbalik lan kabeh OK. Saiki nomer iki ora bisa digunakake. Ups? recourse
              1. +2
                2 april 2024 20:12
                Aku ora bisa milih teks komentar sing pengin daktanggapi. Sadurunge, aku mung ngeklik koma kuwalik lan kabeh OK.
                Sugeng rawuh, Sergey!
                Tumindak kaya aku. Aku duwe masalah karo kuotasi ing wiwitan, aku nemokake cara liya
                1. +1
                  2 april 2024 20:22
                  *Tindakake karo kita, lakoni apa sing kita lakoni, luwih apik tinimbang kita!*
                  Mangga nerbitaké cara miraculous.
                  Sugeng sonten Anton! hi
                  1. +2
                    2 april 2024 21:10
                    Sampeyan milih potongan teks sing dikarepake, klik "nyalin", bukak "komentar", ing baris teks sampeyan menet tombol nulis, panel kontrol liyane katon, klik "tempel", pilih teks sing ditempelake, klik tombol miring.
                    Inggih, kaya iki ... Mungkin iki koyone rumit banget, nanging ing pirang-pirang taun praktik aku wis nguwasani nganti automatisme. Lan bisa digunakake ing sumber iki ing kahanan apa wae!
                    Siji-sijine negatif yaiku Lyudmila Yakovlevna jengkel banget karo miring ...
                2. +3
                  2 april 2024 20:28
                  . nemokake cara liya

                  Sugeng sonten, Anton! )))
                  Jujur, dina iki aku ora rencana sering tampil ing VO (aku ngucapake sawetara pikirane, lan ora apa-apa), nanging ing kene ana rombongan sing anget sing padha mlayu lan sanajan padha mlayu, mung rada manthuk-manthuk. liyane nalika padha mlayu, iku kaya ilang wayahe lan ora Salam wong ngerti.
                  Babagan metode sampeyan.
                  Sampeyan ora ngerti carane miring jengkel aku. Lan Sergei Vladimirovich nggunakake tanda bintang tinimbang tanda petik. Lan Tatiana ing boldface. Lan Boris 55 ngatur kanggo preface postingan karo slogan abang lan liya-liyane ...
                  Sing sapi bakal moo - nanging iki aku ngomong bab aku wassat )))
                  1. +4
                    2 april 2024 20:53
                    Babagan metode sampeyan.
                    Sampeyan ora ngerti carane miring jengkel aku. Lan Sergei Vladimirovich nggunakake tanda bintang tinimbang tanda petik. Lan Tatiana ing boldface. Lan Boris 55 ngatur kanggo preface postingan karo slogan abang lan liya-liyane ...

                    Halo, Lyudmila Yakovlevna!
                    Inggih, nyuwun pangapunten, "aja nembak pianis, dheweke main kanthi apik." Babagan rong karakter liyane sing sampeyan sebutake - "luwih apik meneng tinimbang ora ana apa-apa."
                    1. +1
                      2 april 2024 22:35
                      . luwih becik meneng tinimbang ora ana

                      Sampeyan ngerti, saben kita duwe ciri dhewe.
                      Contone, aku ora tau sinau carane nransfer gambar menyang komentar. Biyen, ing edisi lawas situs kasebut, bisa digunakake. Aku menyang sawetara topik outdated lan dikirim kembang. Edisi anyar ora menehi kesempatan kanggo aku, sabarku ditindhes, aku ngerti kekurangan intelijen, lan iki sanajan aku duwe instruksi sampeyan. Iku ora kanggo kula, nanging aku sregep nulis, asil ana fiasco)))
                      Akeh wong sing ora bisa nguwasani apa-apa. Kanggo titik sing kadhangkala tactfulness utawa, malah luwih elek, goodwill ora diwenehi kabeh)))
                      Oalah. Aku kepengin manggon ing kene.
    2. +1
      3 april 2024 01:34
      Hello Lyudmila Yakovlevna!
      Ayo kula elinga yen pejabat/boss Soviet ora ngalami panguwasa / kasar kaya ngono lan ora karo kabeh wong. Iku gampang kanggo pindhah ing trip mlaku. Ing tentara, ya, luwih angel mbela martabat tanpa akibat. Nanging maneh gumantung ing kaputusan utama. Aku, sersan wajib militer, bisa nyegah flyer sing mabuk lan pejabat politik perusahaan supaya ora nyekel ajine. Dheweke lunga lan munggah ing awake dhewe. Sajrone debriefing, komandan batalyon mutusake yen "kabeh miturut aturan" lan mudhun karo bang. Lan ora ana wektu otokrasi sing padha ing Uni. Leluhur kita - prajurit, pelaut lan petani - numpes infeksi iki. Lha, meh padha dicopot. Senadyan ketaatan budak saka "pelayan" kadhangkala pancen nglarani mripat. Lan iki ana, ora mangu. Keturunan?
  10. +3
    2 april 2024 10:27
    Para bangsawan, sing tetep "ngrawat" para pamilik abdi marang para petani, ora ngidini tirani ing pihak raja.
    Partai-partai kasebut ora ngerti saben liyane lan kedadeyan kasebut.
  11. +3
    2 april 2024 11:09
    Aku seneng perang getih
    Aku lair kanggo layanan kraton!
    Saber, vodka, jaran hussar,
    Karo kowe, umurku emas!

    Aku kepengin weruh kenapa "jaman emas" mesthi kedadeyan ing pungkasan jaman? Sawijining tandha tandha penurunan sing bakal teka?
    Salam Edward!
  12. +3
    2 april 2024 11:19
    Kayane aku iki minangka titik penting banget karo pejabat ing Prusia.
    Yagene Paulus lan Alexander ora bisa ngilangi perbudakan sanajan dheweke pengin?
    Ya, amarga negara iki umume diatur sacara lokal dening sing duwe tanah, lan nyuda kekuwatane uga bakal nggawe negara dadi huru-hara. Lan mung Nicholas I sing bisa ngganti iki, sing bener-bener nggawe maneh negara kanthi birokrasi sing dikembangake lan, ora kurang penting, sing dididik, hukum tertulis, lan liya-liyane. Iki mung alesan kenapa Alexander II bisa nyurung Reformasi Agung.
    Ing Prusia uga, nalika raja ngilangi perbudakan ing taun 1807, ora ana sing nggegirisi. Mung negara iki kuwat lan ora ana periode kudeta kraton. Sanajan, nalika kurang saka setengah abad sadurunge, Frederick Agung nyoba ngilangi perbudakan ing salah sawijining provinsi minangka eksperimen, para Junkers kanthi lembut ngandhani marang raja yen sanajan dheweke dudu wong Rusia (malah mbayar pajak), dheweke bakal mbayar pajak. duwe snuff box...
    1. +1
      2 april 2024 11:24
      Yagene Paulus lan Alexander ora bisa ngilangi perbudakan sanajan dheweke pengin?

      Apa Decembrist wis nindakake?
      1. +4
        2 april 2024 12:04
        Sugeng rawuh, Sergey!
        Apa Decembrist wis nindakake?

        Ing nyiapake artikel iki, aku ndudhuk liwat jumlah gigantic sastra modern ing topic. dudu Militsa Vasilievna...
        babagan Decembrist luwih.
        Aku mikir sing ora - kanggo paling bangsawan ana alesan kanggo matèni Paul, gagasan Decembrist ora kanggo wong-wong mau: kok?
        Aku terus nulis ing kene, iki dudu periode pungkasan feodalisme kanggo Rusia, tengah, "klasik", kaya ing Prancis, kira-kira 14-15 abad. - ora perlu owah-owahan; ora akeh Jacobin sing wis maca akeh.
        Yen ora ana ancaman eksternal, utamane militer, "alamiah" ora mbutuhake owah-owahan: pangembangan organik.
        Nanging luwih akeh babagan ing artikel sabanjure.
        hi
        1. +3
          2 april 2024 12:12
          babagan Decembrist luwih.

          Oke, ayo ngenteni.
      2. +4
        2 april 2024 12:07
        Apa padha arep? aran
        Mratelakake panemume pribadi, ora ana sing bisa diarepake saka junta militer iki.
        Kanggo paraphrase Klyuchevsky sethitik - padha ora ngerti kasunyatan Russian lan gagasan non-Rusia banget uga
        1. +2
          2 april 2024 12:11
          Apa padha arep?

          Yen sampeyan ndeleng "dokumen program" - "Bebener Rusia" Pestel lan "Konstitusi" Muravyov - banjur ya.
          Lan sapa sing ngerti kepiye kedadeyane ...
          1. +4
            2 april 2024 12:18
            Kutipan: Mihaylov
            Yen sampeyan ndeleng "dokumen program" - "Bebener Rusia" Pestel lan "Konstitusi" Muravyov - banjur ya.

            Masalah mung ana akeh anggota amarga akeh "dokumen program"))
            Ing laku, mung Lunin nyoba mbebasake petani. Nanging dheweke menehi syarat sing kaya ngono, mula wong-wong mau nggulung driji ing pelipis lan ora gelem.
            Kanggo proyek pembebasan, yen memoriku bener, sing paling loman yaiku .... Arakcheeva. Iki tokoh karo reputasi rampung pantes minangka kanibal ngajokaken menehi petani tanah kaping telu luwih saka Decembrists.
            Kutipan: Mihaylov
            Lan sapa sing ngerti kepiye kedadeyane ...

            perang sipil
    2. +1
      2 april 2024 11:58
      Yagene Paulus lan Alexander ora bisa ngilangi perbudakan sanajan dheweke pengin?
      Ya, amarga negara iki umume diatur sacara lokal dening sing duwe tanah, lan nyingkirake kekuwatane bakal nyebabake kekacauan negara.

      Aku pancen setuju, babagan udhara ing artikel sabanjure
  13. +1
    2 april 2024 14:11
    Apa pandangan donya aristokrasi lan bangsawan Rusia diganti ing abad kaping 19? Apa dheweke nemokake awake dhewe ing tingkat jaman kapitalis ngganti feodalisme?
    Ya lan ora.
    Aristokrasi Rusia kanthi cepet nyadari keuntungan lan kemungkinan kapitalisme. Saliyane pedagang lan manca, kulawarga bangsawan kayata Vorontsovs, Shuvalovs, Stroganovs, Baryatinskys, Yusupovs, Bezborodkos, lan Razumovskys padha melu wirausaha ing Rusia. Bangsawan cilik uga aktif. Cukup yen saka 305 perusahaan tekstil, 57 didegake dening bangsawan. Nanging, iku mangu apa ana malah iota saka owah-owahan ing sikap bangsawan feodal marang wong Rusia dipeksa. Iki ora dadi owah-owahan kanthi dramatis amarga owah-owahan ing struktur produksi. Kaya sing dadi pemilik budak kanthi pamikiran kosmopolitan sing sempit, dheweke tetep kaya ngono nganti pungkasan. Lan amarga iki, kita padha ora duwe aristokrasi sing lair, sing, miturut definisi, minangka wali negara.
  14. +2
    2 april 2024 21:22
    Kutipan saka: 3x3zsave
    . Lan bisa digunakake ing sumber iki ing kahanan apa wae!

    Matur suwun! apik
    1. +1
      2 april 2024 21:47
      Hubungi kita!
      Teks komentar sampeyan cendhak banget lan, miturut panemu administrasi situs, ora nggawa informasi sing migunani.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"