Cossacks ing Wektu Troubles

11
Cossacks ing Wektu Troubles


Ing wiwitan abad kaping 1598, acara-acara dianakaké ing Rusia, sing diarani Troubles. Jeneng iki ora diwenehi kasempatan. Ing wektu iku, perang sipil nyata pecah ing negara, rumit dening campur tangan saka bangsawan feodal Polandia lan Swedia. Wektu Masalah diwiwiti nalika pamaréntahan Tsar Boris Godunov (1605-1613), lan wiwit rampung ing taun XNUMX, nalika Mikhail Romanov kapilih dadi tahta. Kasangsaran gedhe, apa ing Inggris, Prancis, Walanda, China utawa negara liya, diterangake lan disinaoni kanthi rinci. Yen kita mbuwang palet temporal lan nasional lan spesifik, skenario sing padha tetep, kaya-kaya kabeh digawe miturut cithak biru.

1. a) - Ing tumindak pisanan saka tragedi iki, a merciless perjuangan kanggo daya unfolds antarane macem-macem kelompok aristokrasi lan oligarki.
b) - Ing podo karo, ana geger otak gedhe saka bagean pinunjul saka kelas educated lan bedlam gedhe dumunung ing otak. Bedlam iki bisa diarani kanthi cara sing beda-beda. Contone, Reformasi Gereja, Pencerahan, Renaissance, Sosialisme, Perjuangan Kamardikan, Demokratisasi, Akselerasi, Perestroika, Modernisasi utawa liya-liyane, ora masalah. Salah siji cara, iku geger otak. Analis Rusia sing gedhe lan persiapan tanpa ampun babagan kasunyatan Rusia F.M. Dostoevsky diarani fenomena iki kanthi cara dhewe - "demit".

c) - Ing wektu sing padha, "wishers" saka saingan geopolitik tetanggan wiwiti sponsor lan ndhukung oligarki buronan lan pejabat, uga nitahake anyar lan overthrowers saka dhasar lawas lan "setting generator" saka paling ngrusak, ora klebu nalar lan gagasan kontraproduktif. Ana penciptaan lan akumulasi entropi pernicious ing masyarakat. Akeh ahli sing pengin ndeleng tatanan manca ing kerusuhan, lan kasunyatan umume nuduhake iki. Dikawruhi manawa kerusuhan ing Spanyol Walanda, Reformasi Eropa sing nggegirisi lan Revolusi Prancis Agung minangka proyek Inggris, perjuangan kanggo kamardikan koloni Amerika Utara minangka proyek Prancis, lan Napoleon Bonaparte dianggep minangka bapa baptis kabeh Latin. kamardikan Amérika. Yen dheweke ora ngremukake metropolis Spanyol lan Portugis, ora ngasilake emisi revolusioner gedhe ing koloni, Amerika Latin mesthi entuk kamardikan ora luwih awal tinimbang Asia lan Afrika. Nanging kanggo absolutize faktor iki kanggo matak bayangan ing pager wattle. Masalah ora kedadeyan tanpa alasan internal sing kuat.

2. Nanging, tumindak pisanan saka tragedi iki bisa nganti pirang-pirang dekade lan ora ana akibat. Kanggo pindhah menyang tumindak kaloro saka muter, sampeyan kudu alesan apik. Alesan bisa apa wae. Perang sing ora sukses utawa suwe, paceklik, gagal panen, krisis ekonomi, epidemi, bencana alam, bencana alam, pungkasane dinasti, katon minangka penipu, nyoba kudeta, mateni pimpinan sing duwe wewenang, penipuan pemilihan, kenaikan pajak, ngilangake paedah lsp. Kayu bakar wis disiapake, sampeyan mung kudu nggawa kertas lan korek api. Manawa pamarentah mesum, lan oposisi lincah, mesthi bakal nggunakke kalodhangan sing wis ana lan nggawe kudeta, sing banjur diarani revolusi.

3. Yen bagean konstruktif saka oposisi ngalangi bagean destruktif sajrone kudeta, banjur kabeh bakal rampung ing tumindak kapindho (kaya sing kedadeyan ing 1991). Nanging asring ngelawan mengkono lan perang sipil getih wiwit karo korban monstrous lan jalaran kanggo negara lan wong. Lan asring banget kabeh iki diiringi lan aggravated dening campur tangan militèr manca. Masalah gedhe beda karo wong liya amarga duwe telung tumindak, lan kadhangkala luwih akeh, lan terus nganti pirang-pirang dekade. Kerusuhan Rusia ing awal abad kaping 1598 ora ana sing istiméwa. Ing taun 1614-XNUMX, negara iki gonjang-ganjing dening akeh pemberontakan, kerusuhan, conspiracies, kudeta, kraman, iku disiksa dening petualang, intervensionis, rogues lan rampokan. Sejarawan Cossack A.A. Gordeev ngetung patang periode ing kerusuhan iki.

1. Perjuangan dinasti bangsawan karo Godunov 1598-1604.
2. Perjuangan antarane Godunov lan Dimitri, sing pungkasane mati Godunov lan Dimitri, 1604-1606.
3. Perjuwangane golongan ngisor nglawan pamrentahan boyar 1606-1609
4. Perjuangan nglawan pasukan njaba sing ngrebut kekuwatan ing Muscovite Rus '.

Sejarawan Solovyov nyumurupi sababe Wektu Masalah ing "negara moral ala masyarakat lan Cossacks sing wis maju." Tanpa mbantah klasik babagan kaluwihan, kudu dicathet yen Cossack ing periode pisanan ora melu apa-apa, nanging gabung karo Troubles bebarengan karo Demetrius ing taun 1604. Mulane, perjuangan long-term undercover antarane boyars lan Godunov ora dianggep ing artikel iki ora cocog kanggo topik. Akeh sejarawan sing misuwur ndeleng panyebab Wektu Masalah ing politik Persemakmuran lan Kuria Romawi Katulik. Pancen, ing awal abad XVII. wong tartamtu sing nyamar dadi Tsarevich Dmitry miraculously disimpen (versi paling mapan iku minangka buronan defrocked wiku Grigory Otrepiev), muncul ing Polandia, sadurunge wis dibukak Zaporizhzhya Cossacks lan sinau urusan militer saka wong-wong mau. Ing Polandia, Dmitry Palsu iki pisanan ngumumake marang Pangeran Adam Vishnevetsky babagan tuntutane tahta Rusia.

Sego. 1 Dmitry Palsu mbukak "rahasia asal-usule" marang Pangeran Adam Vishnevetsky


Objectively, Poland kasengsem ing Wektu Troubles, lan Cossacks padha ora marem karo Godunov, nanging yen alesan mung dumunung ing pasukan iki, banjur padha ora pati penting kanggo nggulingaké kakuwasan kraton sah. Raja lan politisi Polandia simpati karo Masalah sing muncul, nanging kanggo wektu iki ora melu-melu mbukak. Posisi Polandia adoh saka sarujuk, dheweke ana ing perang protracted karo Swedia lan ora bisa resiko perang karo Rusia. Rencana sejatine Time of Troubles ana ing tangan aristokrasi Rusia-Lithuania saka Persemakmuran, sing digabung karo aristokrasi Livonia. Aristokrasi iki kalebu akeh bangsawan "sing mlayu saka bebendune Ivan the Terrible." Telung kulawarga oligarki Rusia Kulon minangka instigator lan penyelenggara intrik iki: gubernur Belarusia Katolik lan Minsk Pangeran Mniszek, pembesar Belarusia (banjur disebut Litvins) Sapieha, lan kulawarga pangeran Ukrainia pangeran Vishnevetsky, sing miwiti path saka Polonisasi. Pusat konspirasi yaiku kastil Sambir Pangeran Mniszek. Skuad sukarelawan dibentuk ing kono, bal mewah dianakake, sing diundang bangsawan Moskow buronan, lan pewaris "sah" tahta Moskow diidentifikasi. A aristokrasi pengadilan dibentuk watara Demetrius. Nanging ing lingkungan iki, mung siji wong sing pracaya marang asli kraton - iki piyambak. Bangsawan mung mbutuhake dheweke kanggo nggulingake Godunov. Nanging ora ketompo apa pasukan njupuk bagéyan ing turmoil berkembang, iku ora bakal duwe jalaran catastrophic lan ngrusak kuwi yen ora ana werna banget jero discontent ing masyarakat Rusia lan wong disebabake kawicaksanan lan aturan saka Boris Godunov. Akeh contemporaries lan turunan nyatet Intelligence lan malah kawicaksanan Tsar Boris. Dadi, Pangeran Katyrev-Rostovsky, sing ora seneng karo Godunov, nulis: "Bojone pancen apik banget, kanthi nalar pikirane dheweke kepenak lan manis-manis, Gusti iku setya lan tresna lan tukang bangunan banget ... " , lsp. Panemu sing padha kadhangkala keprungu saiki. Nanging ora bisa setuju karo iki. Pemisahan klasik saka wong pinter lan wong wicaksana ngandika: "Wong sing pinter banget bisa metu saka kabeh kahanan sing ora nyenengake, lan sing wicaksana ... mung ora entuk kahanan sing ora nyenengake iki." Godunov, ing tangan liyane, iku penulis utawa co-penulis akeh ambushes lan jebakan, kang trampil dibangun kanggo mungsuh lan banjur kasil tiba. Dadi dheweke ora narik wong wicaksana. Ya, lan uga pinter. Dheweke nanggapi pirang-pirang tantangan ing jamane kanthi langkah-langkah sing nyebabake gething saka bagean masyarakat sing amba, loro marang dheweke lan marang pemerintah tsarist. Discrediting kekuwatan tsarist sing ora tau katon sadurunge nyebabake Masalah bencana, kaluputan sing ora bisa ditemtokake sing ana ing Tsar Boris. Nanging, kabeh ana ing urutan.

1. Tsar Boris banget tresnani saka efek njaba, jendhela klamben lan peraga. Nanging kekosongan ideologi sing dibentuk ing pikirane wong-wong ing saubengé asal non-kraton Godunov, sing ora adil njupuk tahta, ora bisa diisi karo wujud eksternal, atribut lan kualitas pribadine. Tiyang-tiyang wau sampun manteb ing ngriku, bilih anggènipun nguwasani dhampar punika kagayuh kanthi cara ingkang egois, lan punapa kemawon ingkang dipun tindakaken, kalebet kangge kabecikanipun tiyang kathah, tiyang-tiyang wau sami nyumurupi ing ngriku namung kapengin ngiyataken dhirinipun. tahta saka Moscow tsars. Gosip sing ana ing antarane wong dikenal kanggo Boris. Kanggo ngendhegake desas-desus musuhan, denunciations wiwit digunakake akeh, akeh wong difitnah lan getih. Nanging desas-desus populer ora dibanjiri getih, luwih akeh getih sing diwutahake, luwih akeh gosip sing musuhan karo Boris nyebar. Gosip nyebabake denunciations anyar. Padha denounced saben liyane lan mungsuh, imam marang sexton, abbots marang uskup, serfs marang bendarane, garwa marang bojo, anak marang bapa lan kosok balene. Denunciations dadi contagion umum, lan informer padha generously diwanti-wanti dening Godunov ing beyo saka posisi, rangking lan properti saka repressed. Dhukungan iki nduwe pengaruh sing nggegirisi. Kemunduran moral mengaruhi kabeh lapisan masyarakat, wakil saka kulawarga bangsawan, pangeran, turunane Rurik denounced saben liyane. Iku ing "negara moral ala masyarakat ..." sing sejarawan Solovyov weruh sabab saka Troubles.

2. Ing Moskow Rusia, panguwasa tanah sadurunge Godunov lokal, nanging ora rame, lan para petani sing nyambut gawe ing tanah kasebut bisa ninggalake pemilik tanah saben musim semi ing Dina St. Sawise nguwasani Volga, wong pindhah menyang expanses anyar lan ninggalake tanah lawas tanpa buruh. Kanggo mandheg ninggalake, Godunov ngetokake dekrit sing nglarang para petani ninggalake mantan pemilike lan masang petani menyang tanah kasebut. Banjur ana paribasan: "Iki mbahmu lan St. George's Day." Kajaba iku, tanggal 24 Nopember 1597, dekrit babagan "taun-taun pelajaran" ditanggepi, miturut para petani sing mlayu saka bendarane "nganti taun iki ing limang taun" kudu diselidiki, diadili lan bali "bali menyang ngendi wong urip." .” Kanthi dekrit kasebut, Godunov ndadékaké gething sengit saka kabèh massa tani.

3. Katon yen alam dhewe mbalela marang kekuwatan Godunov. Ing taun 1601, ana udan dawa ing mangsa panas, lan banjur frosts awal pecah lan, miturut kontemporer, "ngalahake kabeh karya hard saka manungsa ing lapangan." Ing taun sabanjure, gagal panen diulang maneh. Ana paceklik wiwit ing negara, sing suwene telung taun. Regane roti mundhak ping 100. Boris nglarang sade roti luwih saka watesan tartamtu, malah resorting kanggo buron saka wong-wong sing inflated prices, nanging ora entuk sukses. Ing 1601-1602. Godunov malah tindak menyang restorasi sauntara dina St. Paceklik massal lan rasa ora puas karo panyiapan "taun konsumtif" nyebabake pambrontakan gedhe sing dipimpin dening Cotton ing taun 1602-1603, minangka pertanda Masalah.

4. Ana uga sikap memungsuhan mbukak marang Godunov ing sisih Cossacks. Dheweke ora sopan campur tangan ing urip batine lan terus-terusan ngancam karusakan. Cossacks ora weruh kaluwihan negara ing langkah-langkah repressive iki, nanging mung panjaluk saka "tsar ala ora asal kraton" lan mboko sithik miwiti ing dalan perjuangan nglawan tsar "palsu". Informasi pisanan babagan Tsarevich Dimitri Godunov ditampa saka Cossacks. Ing taun 1604, Cossacks nyekel Semyon Godunov ing Volga, sing lagi lelungan menyang Astrakhan, nanging wis nemtokake wong penting, dheweke ngeculake dheweke, nanging kanthi prentah: "Ngumumke Boris yen kita bakal rauh karo Tsarevich. Dimitri.” Ngerti sikap musuhan saka Cossacks kidul-wétan (Don, Volga, Yaik, Terek) marang Godunov, Pretender ngirim utusan karo layang supaya padha ngirim duta kanggo wong. Sawise nampa surat kasebut, Don Cossacks dikirim utusan marang dheweke karo pimpinan Ivan Korela lan Mikhail Mezhakov. Bali menyang Don, utusan kasebut ngonfirmasi yen Demetrius pancen pangeran. Wong-wong Don nunggang jaran lan pindhah nulungi Demetrius, wiwitane ana 2000 wong. Mangkono wiwit gerakan Cossack nglawan Godunov.

Nanging ora mung perasaan musuhan marang Boris - dheweke nemokake dhukungan sing bener ing antarane karyawan lan pedagang. Dhèwèké kondhang dadi penggemar kabèh wong manca lan akèh wong manca karo dhèwèké, lan kanggo nyenengaké raja, "akeh wong tuwa brady kanca-kancané ...". Iki mréntahaké kanggo bagean tartamtu saka strata educated masyarakat lan dienggoni ing jiwo akeh wong virus pernicious servility, flattery lan admiration kanggo wong manca, iki indispensable lan contagious kanca saka gegeran sembarang. Godunov, kaya Grozny, strove kanggo tatanan saka kelas menengah, servicemen lan pedagang, lan ing kono wanted kanggo duwe dhukungan saka dhampar. Nanging nganti saiki peran lan pinunjul saka kelas iki banget exaggerated, utamané amarga conceit saka kelas iki dhewe. Lan ing wektu iku, kelas iki isih cilik lan ora bisa nolak kelas musuhan saka bangsawan lan petani sing musuhan kanggo Godunov.

Owah-owahan sing cocog karo Pretender uga ditindakake ing Polandia. Ing negara iki, kekuwatan kraton tansah ana ing ancaman pambrontakan para pembesar regional lan tansah ngupaya kanggo nyalurake semangat mbalela saka wilayah kasebut ing arah ngelawan Krakow lan Warsawa. Kanselir Zamoysky isih nganggep usaha Mnishek karo Dimitry minangka petualangan sing mbebayani lan ora ndhukung. Nanging Raja Sigismund, ing pangaribawa lan ing panjalukan saka Vishnevetskys lan Sapieha, sawise telat dawa, menehi pirsawan pribadi kanggo Dimitri lan Mnishek lan mberkahi kanggo perang kanggo tahta Moscow ... minangka inisiatif pribadi. Nanging, dheweke janji dhuwit, nanging ora menehi.

Sego. 2 Dmitry Palsu ing pamirsa karo Raja Sigismund


Sawise presentasi menyang raja, Dimitry lan Mnishek bali menyang Sambir lan ing April 1604 wiwit nyiapake kampanye. Pasukan sing diklumpukake ing Sambir kira-kira siji setengah ewu wong, lan Demetrius pindhah menyang Kiev. Cedhak Kyiv, dheweke digabung karo 2000 Don Cossacks, lan karo pasukan kasebut, ing musim gugur, dheweke mlebu ing wates milik Moskow. Ing wektu sing padha, saka sisih Don, 8000 Don, Volga lan Terek Cossacks tindak lor ing dalan "Crimean". Duwe mlebu ing tanah Moskow, Demetrius ing kutha-kutha pisanan ketemu karo simpati wong lan kutha-kutha menyang sisih tanpa resistance. Nanging, Novgorod-Seversky, dikuwasani dening pemanah Basmanov, nglawan lan mungkasi gerakan Pretender ing sisih lor. Ing Moscow, padha wiwit ngumpulake pasukan sing dipasrahake marang Pangeran Mstislavsky. Tentara 40 diklumpukake nglawan 15 Pretender. Dimitri dipeksa mundur, lan ing Moscow iki dianggep minangka asor abot saka mungsuh. Pancen, posisi para pambrontakan wis dadi ala. Sapieha nulis marang Mnishek yen ing Warsawa dheweke katon ala ing perusahaane lan menehi saran supaya bali. Mniszek, ing panyuwune Sejm, wiwit kumpul ing Polandia, pasukan wiwit njaluk dhuwit, nanging ora duwe. Akeh sing mlayu, lan Dimitri ora duwe luwih saka 1500 wong, sing tinimbang Mniszek milih Dvorzhitsky minangka hetman. Dimitri lunga menyang Sevsk. Nanging ing wektu sing padha, gerakan cepet lan luar biasa sukses saka Cossacks kanggo Moscow ing sisih wétan terus, kutha-kutha nyerah tanpa resistance. Pali Putivl, Rylsk, Belgorod, Valuyki, Oskol, Voronezh. Regimen Streltsy sing kasebar ing kutha-kutha ora nglawan Cossacks, amarga sejatine dheweke tetep dadi Cossack. The Time of Troubles nuduhake yen sajrone anarki, resimen streltsy dadi pasukan Cossack lan, miturut jeneng mantan, melu perang sipil sabanjure "kabeh karo kabeh" saka macem-macem pihak. Ing Sevsk, 12 Zaporozhian Cossack, sing sadurunge ora melu gerakan kasebut, teka ing Dimitri. Sawise nampa dhukungan, Dimitri pindhah menyang wétan kanggo gabung karo Cossack tenggara. Nanging ing Januari 1605, pasukan tsarist ngalahake Pretender. Cossack mlayu menyang Ukraina, Dimitry menyang Putivl. Dheweke mutusake kanggo nyerah perang lan bali menyang Polandia. Nanging 4 Don Cossacks teka lan mbujuk dheweke kanggo nerusake perang. Ing wektu sing padha, wong Don terus ngrebut kutha-kutha ing sisih wétan. Kromy dikuwasani dening detasemen Don Cossacks ing 600 wong karo ataman Korela ing sirah. Sawise kamenangan Januari, gubernur Godunov mundur menyang Rylsk lan ora aktif, Nanging, dijaluk dening tsar, padha pindhah menyang Kromy karo tentara gedhe dipimpin déning boyars Shuisky, Miloslavsky, Golitsyn. Pengepungan Krom minangka tumindak pungkasan saka perjuangan Godunov karo Dimitri lan dipungkasi kanthi titik balik ing psikologi para bangsawan lan pasukan kanggo Dimitri. Pengepungan Krom dening tentara 80 kanthi 000 pembela Cossack sing dipimpin Ataman Korela suwene udakara 600 wulan. Contemporaries kaget ing eksploitasi saka Cossacks lan "tumindak saka boyars kaya ngguyu." Pengepungan kasebut nuduhake kelalaian kasebut, mula ing Kromy, kanggo sing dikepung, ing wayah awan kanthi konvoi, bala bantuan saka 4000 Cossacks mlebu. Ing tentara pengepung, penyakit lan kematian wiwit, lan tanggal 13 April Tsar Boris piyambak ngalami stroke lan sawise 2 jam seda. Sawisé séda, Moscow tenang sumpah setya marang Fyodor Godunov, ibu lan kulawarga. Langkah pisanan dheweke yaiku ngganti komando ing tentara. Dumugi ing ngarep, komandan anyar gubernur Basmanov weruh sing paling boyars ora pengin Godunovs, lan yen nglawan swasana ati umum, iku ateges arep pati tartamtu. Dheweke gabung karo Golitsyn lan Saltykovs lan ngumumake marang tentara yen Dimitri minangka pangeran sejati. Resimen tanpa perlawanan nyatakake dheweke dadi raja. Tentara pindhah menyang Oryol, lan Pretender menyang kono. Dheweke terus-terusan ngirim utusan menyang Moskow kanggo nyenengake wong-wong mau. Pangeran Shuisky ngumumake marang wong akeh sing padha nglumpuk ing Kremlin yen pangeran wis disimpen saka para pembunuh, lan liyane dikubur ing panggonane. Wong akeh nyuwil menyang Kremlin .... Godunov wis rampung. Dimitri nalika iku ana ing Tula, lan sawisé kudeta, para bangsawan saka Moskow padha kumpul ing kono, kanthi cepet-cepet ngumumake kasetyane. Ataman saka Don Cossacks Smaga Chesmensky uga teka, sing ditampa ing resepsi kanthi pilihan sing jelas kanggo wong liya. 20 Juni 1605 Demetrius solemnly mlebu Moscow. Kutub maju ing ngarep kabeh wong, banjur pemanah, banjur pasukan boyar, banjur tsar, diiringi dening Cossacks. Tanggal 30 Juni 1605 ing Katedral Assumption dianakaké mantèn karo kerajaan. The tsar anyar generously diganjar Cossacks lan dikirim menyang omah. Mangkono rampung perjuangan antarane Godunov lan Pretender. Godunov dikalahake ora amarga kekurangan pasukan utawa perang sing ilang, kabeh kemungkinan materi ana ing sisih Godunov, nanging mung amarga kahanan psikologis massa.

Sego. 3 Triumph saka Pretender


Wiwitané pamaréntahané Demetrius ora lumrah. Dheweke bebas mlaku-mlaku ing lurung-lurung, ngobrol karo wong-wong, nampa keluhan, mlebu bengkel, mriksa produk lan meriam, nyoba kualitase lan nembak kanthi akurat, metu kanggo perang karo bruwang lan kenek. Wong-wong seneng karo kesederhanaan iki. Nanging ing kawicaksanan manca, Demetrius kaiket banget karo prasetya. Gerakane diluncurake ing Polandia lan pasukan sing mbantu dheweke duwe tujuan dhewe lan ngupayakake entuk keuntungan dhewe. Karo Polandia lan Roma, dheweke banget kaiket dening kewajiban kanggo omah-omah karo Katulik Marina Mnishek, kanggo menehi dheweke tanah Novgorod lan Pskov minangka mas kawin, kanggo nyerahke Novgorod-Seversky lan Smolensk kanggo Polandia, kanggo ngidini Kuria Romawi kanggo mbangun gréja Katulik unlimited ing. Rusia. Kajaba iku, akeh Polandia muncul ing Moskow. Wong-wong mau mlaku-mlaku kanthi rame, ngina lan nganiaya wong-wong mau. Prilaku wong Polandia dadi alesan utama kanggo nyebabake rasa ora puas marang Demetrius. Ing tanggal 3 Mei 1606, Marina Mnishek mlebu ing Moskow kanthi kemegahan gedhe, sawijining rombongan gedhe sing manggon ing Kremlin. Ing tanggal 8 Mei, pesta pernikahan diwiwiti, wong Rusia ora diidini, kajaba sawetara tamu sing diundang. Mungsuh saka Dimitri njupuk kauntungan saka iki, Golitsyns lan Kurakins mlebu menyang kongkalikong karo Shuiskys. Liwat agen-agen kasebut, dheweke nyebar desas-desus yen Dimitri "dudu tsar sejati", ora ngetutake adat Rusia, jarang menyang gereja, ora resonate karo Polandia sing ngagetake, bakal nikah karo Katolik ... etc. Rasa ora marem karo kawicaksanan Demetrius wiwit katon ing Polandia, amarga dheweke mundur saka akeh prasetya sadurunge lan ngilangi pangarep-arep kanggo manunggalake pasamuwan-pasamuwan. Ing wayah wengi tanggal 17 Mei 1606, detasemen konspirator nguwasani 12 gerbang Kremlin lan nyuworo weker. Shuisky, duwe pedhang ing tangan siji lan salib ing tangan liyane, ngandika marang wong-wong ing saubengé: "Anggo asmane Gusti Allah, pindhah menyang heretic ala" lan wong akeh menyang kraton .... Kanthi matine Demetrius wiwit periode katelu saka Troubles - muncul pambrontakan populer.

Sego. 4 Menit Terakhir saka Imposter


Konspirasi lan mateni Demetrius minangka asil saka aktivitas aristokrasi boyar lan nggawe kesan nglarani wong. Lan ing 19 Mei, wong-wong padha nglumpuk ing Red Square lan wiwit nuntut: "Sapa sing mateni tsar?" Boyars, sing ana ing kongkalikong, njupuk menyang alun-alun lan mbuktekaken kanggo wong sing Dimitri iku impostor. Para boyar lan wong akeh padha kumpul ing Red Square milih Shuisky dadi raja lan ing tanggal 1 Juni dheweke nikah karo kerajaan. Tujuan Shuisky wis ditemtokake ing awal pemerintahane. Boyars sing ora melu ing kongkalikong padha repressed, daya saka boyars-conspirators diadegaké ing negara, nanging meh langsung gerakan resistance wiwit marang pamaréntah anyar. Pemberontakan nglawan Shuisky, uga nglawan Godunov, diwiwiti ing kutha-kutha Seversk. Pangeran Shakhovskoy lan Telyatevsky sing diasingake ana ing Chernigov lan Putivl. Shakhovskoy wiwit nyebar gosip sing Dimitri isih urip lan ketemu wong sing padha. Impostor anyar (Molchanov tartamtu) lunga menyang Polandia lan manggon ing kastil Sambir karo ibu tiri Marina Mnishek. Pembantaian ing Moskow karo Polandia lan njupuk luwih saka 500 sandera bebarengan karo Marina lan Jerzy Mniszek nyebabake gangguan gedhe ing Polandia. Nanging pambrontakan liyane ana ing negara, "rokosh", lan sanajan rauh ditindhes, raja ora kepinginan kanggo melu kraman Moscow anyar. Munculé Demetrius anyar uga wedi Shuisky, lan ngirim pasukan menyang tanah Seversk. Nanging, Palsu Dmitry anyar ora cepet-cepet menyang perang lan terus manggon ing Sambir. Ivan Bolotnikov, mantan abdi Pangeran Telyatevsky, katon kanggo wong. Dheweke isih enom ditawan dening Tatar lan didol menyang Turki. Minangka abdi galley, dheweke dibebasake dening Venetian lan tumuju menyang Rusia. Nglewati Polandia, dheweke ketemu impostor, kepincut karo Demetrius anyar lan dikirim dening dheweke minangka gubernur kanggo Putivl kanggo Shakhovsky. Munculé Bolotnikov alus-ngandika lan energik ing camp pemberontak menehi impetus anyar kanggo gerakan. Shakhovskoy menehi detasemen 12 ewu wong lan dikirim menyang Kromy. Bolotnikov wiwit tumindak kanthi jeneng Dimitri, kanthi trampil ngluhurake dheweke. Nanging ing wektu sing padha, gerakane wiwit njupuk karakter revolusioner, dheweke mbukak posisi mbebasake petani saka pemilik tanah. AT sajarah sastra, pemberontakan iki disebut perang tani pisanan. Shuisky ngirim tentara Pangeran Trubetskoy menyang Kroms, nanging mlayu. Jalur kasebut mbukak lan Bolotnikov tindak menyang Moskow. Dheweke gabung karo detasemen anak saka boyar Istoma Pashkov, regu Ryazan para bangsawan Lyapunov lan Cossacks. Ing antarané wong-wong ana gosip, yèn Tsar Demetrius arep ngusir kabeh ing Rusia: sing sugih kudu mlarat, lan sing mlarat kudu sugih. Pambrontakan tansaya kaya bola salju. Ing pertengahan Oktober 1606, para pemberontak nyedhaki Moskow lan wiwit nyiapake serangan. Nanging sifat revolusioner saka tentara petani Bolotnikov di-push bangsawan adoh saka iku lan padha pindhah menyang Shuisky, ngiring dening anak boyar lan pemanah. Muscovites ngirim delegasi menyang kemah Bolotnikov nuntut kanggo ndeleng Demetrius, nanging ora ana, sing nyebabake rasa ora percaya ing antarane wong-wong mau. Semangat mbrontak wiwit suda. 26 November Bolotnikov mutusaké kanggo badai, nanging rampung dikalahaké lan mundur menyang Kaluga. Sawisé iku, Cossacks uga pindhah menyang Shuisky lan padha diapura. Pengepungan Kaluga terus ing saindhenging mangsa, nanging ora sukses. Bolotnikov nuntut tekane Demetrius ing pasukan, nanging wis kasedhiya kanggo dhuwit, nilar peran lan blissed ing Polandia. Kangge, impostor liyane muncul ing Putivl - Tsarevich Pyotr Fedorovich - putra khayalan saka Tsar Fedor, sing ngenalaken pamisah tambahan lan kebingungan ing rangking saka pemberontak. Duwe tahan pengepungan ing Kaluga, Bolotnikov pindhah menyang Tula, ing ngendi dheweke uga sukses mbela awake dhewe. Nanging ing tentara Shuisky ana sapper licik, kang wis dibangun rakit liwat kali, ditutupi karo bumi. Nalika rakit ambles, banyu ing kali munggah lan liwat dalan. Para pemberontak nyerah marang janji Shuisky kanggo ngapura kabeh wong. Dheweke nglanggar janjine lan kabeh tawanan padha kena reprisals elek, padha klelep. Nanging, Troubles ora mungkasi ana, potensial ngrusak elek durung kesel, njupuk formulir anyar.

Sego. 5 tentara Bolotnikov


Ing sisih kidul, Kangge, Dmitry Palsu anyar muncul, ing banner kang kabeh lapisan nglawan boyars tekan metu lan Cossacks aktif urip maneh. Beda karo sing sadurunge, penipu iki ora ndhelik ing Sambir, nanging langsung teka ing ngarep. Identitas Palsu Dmitry kapindho malah kurang dikenal tinimbang impostor liyane. Dheweke pisanan diakoni dening Cossack ataman Zarutsky, banjur dening gubernur Polandia lan hetmans Makhovetsky, Vaclavsky lan Tyszkiewicz, banjur dening gubernur Khmelevsky lan Pangeran Adam Vishnevetsky. Ing tataran iki, Polandia njupuk bagéyan aktif ing Troubles. Sawisé ditindhes kerusuhan internal, utawa rokosh, ing Polandia ana akeh wong ing ancaman saka mbales raja, lan padha menyang tanah Moscow. Pan Roman Rozhinsky mimpin 4000 pasukan menyang Palsu Dmitry, detasemen Pan Makhovetsky lan 3000 Cossack gabung karo dheweke. Pan Rozhinsky kapilih hetman.

Malah sadurungé, Ataman Zarutsky tindak menyang Volga lan nggawa 5000 Cossacks. Shuisky wektu iku wis disengiti dening kabeh negara. Sawise kamenangan liwat Bolotnikov, dheweke nikah karo putri enom, seneng urip kulawarga lan ora mikir bab negara. Tentara tsarist gedhe metu nglawan pemberontak, nanging dikalahake kanthi brutal ing cedhak Bolokhov. Impostor pindhah menyang Moskow, wong nang endi wae ketemu karo roti lan uyah lan muni lonceng. Pasukan Rozhinsky nyedhaki Moskow, nanging kutha kasebut ora bisa direbut. Dheweke ngedegake kemah ing Tushino, nggawe blokade ing Moskow. Bala bantuan terus-terusan teka ing Polandia. Pan Sapega rawuh saking kilèn kanthi detasemen. Ing sisih kidul Moskow, Pan Lisovsky ngumpulake sisa-sisa tentara Bolotnikov sing kalah lan nguwasani Kolomna, banjur Yaroslavl. Metropolitan Philaret Romanov saka Yaroslavl digawa menyang Tushino, impostor ditampa kanthi pakurmatan lan digawe wong patriark. Akeh boyars mlayu saka Moskow menyang Palsu Dmitry II lan nggawe kabeh kraton ing sangisore dheweke, sing bener dipimpin dening Patriarch Filaret anyar. Lan Zarutsky uga nampa pangkat boyar lan mrentah kabeh Cossacks ing tentara Pretender. Nanging Cossacks ora mung perang karo pasukan Vasily Shuisky. Ora duwe pasokan normal, dheweke ngrampok populasi. Akeh geng perampok gabung karo pasukan Pretender lan nyatakake awake dhewe Cossack. Senajan Sapega karo Cossacks nyerbu Trinity-Sergius Lavra kanggo dangu lan ora kasil, kang ngatur kanggo nyebar wadyabala kabeh cara kanggo Volga, lan Dnieper Cossacks rampaged ing tanah Vladimir. Secara total, nganti 20 ewu Polandia karo Dnieper, nganti 30 ewu pemberontak Rusia lan nganti 15 ewu Cossack diklumpukake ing sangisore perintah Tushino. Supaya kanggo nambah hubungan karo resmi Polandia, Shuisky dirilis hostages karo pengawal saka Moscow menyang tanah air, kalebu Jerzy lan Marina Mniszek, nanging ing dalan padha dijupuk dening Tushins. Prajanjian antarane Moskow lan Warsawa ora ana gunane kanggo wong Tushino. Kanggo ngunggahake prestise saka Dmitry Palsu kaloro, rombongan mutusake kanggo nggunakake garwane Dmitry Palsu pisanan, Marina Mnishek. Sawise sawetara padu, telat lan whims, dheweke dibujuk kanggo ngenali Pretender anyar minangka bojone Demetrius tanpa kewajiban nikah.

Sego. 6 Tushino camp


Sauntara kuwi, raja Swedia nawakake bantuan Shuisky ing perang nglawan Polandia lan, miturut persetujuan, nyedhiyakake detasemen 5 ewu wong ing komando Delagardie. Detasemen iki diisi maneh karo prajurit Rusia lan, miturut pimpinan umum Pangeran Skopin-Shuisky, wiwit ngresiki tanah lor lan wiwit ngusir pemberontak menyang Tushino. Miturut prajanjian antarane Moskow lan Polandia, Sigismund uga kudu ngundurake wadyabala Polandia saka Tushino. Nanging Rozhinsky lan Sapieha ora manut marang raja lan nuntut 1 yuta zloty saka raja kanggo ninggalake. Acara kasebut wiwit kaping papat, periode pungkasan saka Troubles.

Intervensi Swedia ing urusan Moskow ndadékaké Polandia minangka pretext kanggo mlebu perang karo Rusia, lan ing musim gugur taun 1609 Sigismund ngepung Smolensk. Tumindak Polandia nglawan Moskow mrodhuksi regrouping lengkap pasukan internal wong Rusia lan ngganti tujuan perjuangan, wiwit wektu iku perjuangan wiwit njupuk karakter mardika nasional. Awal perang uga ngganti posisi "Tushins". Sigismund, wis mlebu perang karo Rusia, wis goal kanggo nelukake lan manggoni tahta Moscow. Dheweke ngirim pesen menyang Tushino supaya pasukan Polandia menyang Smolensk lan mungkasi Pretender. Nanging Rozhinsky, Sapega lan liya-liyane weruh yen raja ngrusak negara sing ditaklukake lan ora gelem nurut lan "nyingkirake" Pretender. Ningali bebaya, Pretender karo Mnisheks lan Cossacks mangkat menyang Kaluga, nanging pengadilan kang, dipimpin dening Filaret Romanov, ora ngetutake dheweke. Ing wektu iku, virus sycophancy lan admiration kanggo wong manca durung dikalahake, lan padha nguripake kanggo Sigismund karo proposal kanggo mbebasake putrane Vladislav menyang tahta Moscow, tundhuk ditampa Ortodoks. Sigismund sarujuk lan utusan 42 bangsawan dikirim menyang dheweke. Kedutaan iki kalebu Filaret Romanov lan Pangeran Golitsyn, salah sawijining pesaing tahta Moskow. Nanging ing cedhak Smolensk, kedutaan kasebut dicekel dening pasukan Shuisky lan dikirim menyang Moskow. Shuisky, Nanging, ngapura wong Tushino, lan padha "minangka tandha syukur" antarane boyars wiwit nggedhekake lan multiply idea kanggo nggulingaké Shuisky lan ngakoni Vladislav minangka raja. Sauntara iku, wadyabala Skopin-Shuisky lagi nyedhaki Moskow, wong Polandia mundur saka Tushino lan pengepungan Moskow rampung tanggal 12 Maret 1610. Sajrone perayaan ing Moskow ing kesempatan iki, Skopin-Shuisky dumadakan lara lan seda. Kacurigaan ngracun komandhan populer ing negara kasebut tiba maneh ing sang prabu. Kanggo luwih nglawan Polandia, pasukan Rusia-Swedia gedhe, dipimpin dening sadulure tsar, Dimitry Shuisky, dikirim ing cedhak Smolensk, nanging ing pawai kasebut diserang kanthi ora sengaja dening hetman Zholkevsky lan kalah banget. Akibate elek banget. Sisa-sisa prajurit mlayu lan ora bali menyang Moskow, wong Swedia sebagian nyerah marang Polandia, sebagian menyang Novgorod. Moscow tetep tanpa pertahanan. Shuisky diturunake saka tahta lan dipeksa meksa biksu.

Zholkevsky pindhah menyang Moskow, Cossacks Zarutsky tindak ana karo Pretender saka Kaluga. Ing Moskow, pamaréntahan pitung bangsawan sing dipimpin Mstislavsky kanthi cepet dibentuk. Iku mlebu menyang rembugan karo Zholkevsky ing kirim urgent Pangeran Vladislav kanggo Moscow. Sawise entuk persetujuan, Moscow sumpah setya marang Vladislav, lan Zholkievsky nyerang Cossacks Zarutsky lan meksa dheweke bali menyang Kaluga. Ora let suwe Sang Pretender dipateni dening sekutu Tatar dhewe. Zholkevsky dikuwasani Moscow, lan boyars dikirim embassy anyar kanggo Sigismund, dipimpin déning Filaret lan Golitsyn. Nanging Sigismund mutusaké yèn Moskow wis ditaklukaké déning wadyabalané lan wis wektuné dhèwèké dadi Tsar Moskow dhéwé. Zholkiewski, ndeleng cidra lan substitusi kasebut, mundur lan mangkat menyang Polandia, njupuk sadulur Shuisky karo dheweke minangka piala. Pan Gonsevsky, sing ngganti dheweke, numpes Seven Boyars lan ngadegake kediktatoran militer ing Moskow. Kedutaan Besar Boyar, ​​tekan ing Smolensk, uga weruh penipuan Sigismund lan ngirim pesen rahasia menyang Moskow. Ing basis, Patriarch Hermogenes ngetokake layang, dikirim ing saindhenging negara lan ngajak wong-wong mau kanggo njupuk senjata nglawan Polandia. Pencalonan Katolik ortodoks lan militan, penganiaya Ortodoks, yaiku Sigismund, ora cocog karo sapa wae. Ryazanians sing dipimpin dening Prokopy Lyapunov minangka sing pisanan nanggapi, dheweke gabung karo Don lan Volga Cossacks Trubetskoy sing ditugasake ing Tula lan Cossack "anyar" saka Zarutsky sing ditugasake ing Kaluga. Ing kepala milisi ngadeg pamaréntahan Zemstvo, utawa Triumvirate, dumadi saka Lyapunov, Trubetskoy lan Zarutskoy. Ing wiwitan taun 1611, milisi nyedhaki Moskow. Pan Gonsevsky ngerti babagan gerakan sing wis diwiwiti lan nyiapake pertahanan, miturut dhawuhe ana nganti 30 ewu pasukan.

Kutub dikuwasani Kremlin lan Kitay-gorod, padha ora bisa defend kabeh Moscow lan mutusaké kanggo ngobong. Nanging upaya iki mimpin kanggo uprising saka Muscovites, kang nambah kekuatan milisi. Lan ing milisi dhewe wiwit gesekan antarane bangsawan lan Cossacks. Para bangsawan, dipimpin dening Lyapunov, nyoba kanggo matesi kamardikan Cossack liwat dekrit saka pamaréntah Zemstvo. Draf dekrit anti-Cossack sing repressive dicolong dening agen Polandia lan dikirim menyang Cossack. Lyapunov ditimbali menyang Circle kanggo panjelasan, dheweke nyoba uwal menyang Ryazan, nanging dicekel lan disusupi nganti mati nganggo saber ing Circle. Sawisé matèni Lyapunov, akèh-akèhé bangsawan ninggalake milisi, ing Moskow lan negara ora ana kekuwatan pamaréntahan Rusia, mung pendhudhukan. Saliyane disagreements politik antarane Cossacks lan Zemstvo, ana liyane interfering kahanan. Ing kemah Cossack ing Ataman Zarutsky ana Marina Mnishek, sing dianggep minangka ratu sing dilantik kanthi sah, dheweke duwe putra, Ivan, sing dianggep akeh wong Cossack minangka ahli waris sing sah. Ing mata Zemstvo, iki "maling Cossack." Cossack nerusake pengepungan Moskow lan ing September 1611 nguwasani Kitay-gorod. Mung Kremlin tetep ing tangan saka Polandia, lan paceklik wiwit ana. Kangge, Sigismund pungkasanipun njupuk Smolensk dening badai, nanging ora duwe dhuwit kanggo nerusake kampanye, bali menyang Polandia. Diet dianakake, sing ditawani tawanan Rusia sing mulia, kalebu sedulur Shuisky, Golitsyn, Romanov, Shein. Seimas mutusake ngirim bantuan menyang Moskow, dipimpin dening Hetman Khodkevich.

Ing Oktober Khodkevich nyedhaki Moscow karo iring-iringan gedhe lan nyerang Cossacks, nanging ora bisa break menyang Kremlin lan mundur kanggo Volokolamsk. Ing wektu iki, impostor anyar muncul ing Pskov lan ana pamisah antarane Cossacks. Trubetskoy's Cossacks ninggalaken "Cossack hoard" Zarutsky sing ngakoni impostor anyar lan mbentuk kemah sing kapisah, terus ngepung Kremlin. Kutub, njupuk kauntungan saka discord, maneh dikuwasani Kitai-Gorod, lan Khodkevich, karo bantuan saka kolaborator Russian, diangkut sawetara convoys kanggo dikepung. Milisi Nizhny Novgorod saka Minin lan Pozharsky ora cepet-cepet menyang Moskow. Iku tekan Yaroslavl lan mandheg ing nunggu milisi Kazan. Pozharsky kanthi tegas nyingkiri gabung karo Cossacks - tujuane yaiku milih tsar tanpa partisipasi Cossacks. Saka Yaroslavl, para pamimpin milisi ngirim surat, nimbali wong-wong sing dipilih saka kutha-kutha kanggo milih panguasa sing sah. Ing wektu sing padha, padha koresponden karo raja Swedia lan kaisar Austria, takon putra mahkota ing tahta Moscow. Sepuh Avraamy tindak menyang Yaroslavl saka Lavra kanthi ngremehake yen Khodkevich "teka ing Moskow sadurunge sampeyan, mula karya sampeyan bakal muspra lan kumpul sampeyan bakal muspra." Sawisé iku, Pozharsky lan Minin, sawise pengintaian pepek, pindhah menyang Moscow lan ngadeg ing camp kapisah saka Cossacks. Tekane milisi kapindho ngasilake pamisah pungkasan ing antarane Cossacks.

Ing wulan Juni 1612, Zarutsky karo "maling Cossacks" kepeksa ngungsi menyang Kolomna, mung Don lan Volga Cossacks tetep ing Moskow ing sangisore printah Pangeran Trubetskoy. Ing pungkasan mangsa panas, sawise nampa konvoi anyar lan bala saka Polandia, Pan Khodkevich dipindhah kanggo Moscow, kang detasemen, saliyane Polandia lan Litvins, ana nganti 4 ewu Dnieper Cossacks, dipimpin déning Hetman Shiryai. Ing mburi dheweke ana konvoi ageng, sing mesthine bakal ngrusak Kremlin ing kabeh biaya lan nylametake garnisun sing dikepung saka keluwen. Milisi Pozharsky manggoni posisi cedhak Biara Novodevichy, Cossacks nguwasani Zamoskvorechye lan nguatake kanthi kuat. Khodkevich ngarahake pukulan utama marang milisi. Pertempuran terus sedina muput, kabeh serangan ditanggulangi, nanging milisi diusir lan getihen banget. Ing pungkasan perang, nalisir saka kaputusan Trubetskoy, Ataman Mezhakov, karo bagéan saka Cossacks, nyerang Polandia lan nyegah terobosan menyang Kremlin. Sawijining dina, Hetman Khodkevich maju bebarengan karo kreta lan konvoi. Pukulan utama wektu iki tiba ing Cossacks. Perang kasebut "banget lan nggegirisi ...". Ing wayah esuk, infanteri Zaporizhzhya kanthi serangan sing kuat ngalahake Cossack saka selokan ngarep, nanging, amarga ngalami kerugian gedhe, dheweke ora bisa maju. Ing wayah awan, kanthi maneuver sing trampil, Cossacks ngethok lan nyekel sebagian besar konvoi. Khodkevich nyadari yen kabeh wis ilang. Tujuane teka ora kagayuh. Lithuania karo bagéan saka iring-iringan mundur saka Moskow, hussars Polandia nyuwil menyang Kremlin tanpa konvoi mung aggravate kahanan kang dikepung. Kamenangan liwat Khodkevich reconciled Pozharsky karo Trubetskoy, nanging ora kanggo dangu. Iki kedadeyan amarga ing milisi para bangsawan entuk gaji sing apik, Cossacks ora nindakake apa-apa. Anakan lawas, sing wis bali saka pambuwangan, teka ing camp saka Cossacks, mbrontak Pangeran Shakhovskoy lan wiwit mbrontak Cossacks marang milisi. Cossack wiwit ngancam bakal ngalahake lan ngrampok para bangsawan.

Konflik kasebut dirampungake dening Lavra saka dana dhewe. Tanggal 15 September 1612, Pozharsky menehi ultimatum marang Polandia, sing ditolak kanthi sombong. Tanggal 22 Oktober, Cossack nyerang, ngrebut maneh Kitay-gorod lan ngusir Polandia menyang Kremlin. Paceklik ing Kremlin saya kuat lan ing 24 Oktober, Polandia, amarga. padha ora pengin nyerah marang Cossacks, padha ngirim utusan menyang milisi karo panjalukan sing ora siji tawanan mati dening pedhang. Dheweke diwenehi janji lan ing dina sing padha para boyar lan kolaborator Rusia liyane sing dikepung dibebasake saka Kremlin. Cossack pengin mateni wong-wong mau, nanging ora diidini. Esuke, wong-wong Polandia mbukak gapura, lempitan gaman lan ngenteni nasibe. Tawanan dipérang antarane milisi lan Cossack. Bagean sing tekan Pozharsky slamet lan banjur pindhah menyang ijol-ijolan Kedutaan Besar ing Polandia. Cossack, Nanging, ora tahan lan matèni meh kabeh tawanan. Properti tahanan kasebut menyang kas lan, kanthi pesenan Minin, dikirim kanggo mbayar Cossacks. Kanggo iki, sensus digawa metu kanggo Cossacks, padha dadi 11 ewu, milisi kasusun saka 3500 wong. Sawise pendhudhukan Moskow lan budhal saka Khodkevich, bagéan tengah Rusia wis dibusak saka Polandia. Nanging ing wilayah kidul lan kulon, geng lan Cossacks roaming. Dnieper Cossack, sing ninggalake Khodkevich, tumuju ngalor, ngrebut lan njarah-rayah tanah Vologda lan Dvina. Zarutsky ngadeg ing tanah Ryazan karo wong-wong merdika lan ngumpulake wong-wong sing ngumbara menyang detasemen. Ing Moskow, kekuwatan "Marching Duma" diadegake - Cossacks lan boyars, sing ngadhepi tugas sing paling penting - pemilihan tsar sing sah. Nanging kanggo perkara sing paling penting iki, kemah Moskow minangka "masalah" sing paling gedhe.

Bangsawan lan gubernur bangsawan padha padu, Cossacks lan Zemstvos terus padu. Polandia maneh campur tangan ing masalah suksesi tahta. Sigismund, nyadari kegagalan klaim kasebut, ngirim surat sing njaluk ngapura lan ujar manawa Vladislav ora sehat lan iki nyegah dheweke teka ing Moskow ing wektu sing tepat. Sigismund karo putrane lan wadyabalane teka ing Vyazma, nanging ora ana siji-sijine wong Moskow sing teka kanggo nyembah marang dheweke, lan nalika cuaca adhem lan tiba Kremlin, para calon iki budhal menyang Polandia. Virus pernicious saka manca alon-alon ninggalake awak Rusia. Ing Desember 1612, kongres pisanan Dewan ketemu ing Moskow, nanging sawise regejegan dawa lan ora setuju, iku buyar tanpa persetujuan sembarang. Kongres kaping kalih ing wulan Februari ugi gagal mupakat. Pitakonan babagan pemilihan raja kasebut ora mung dibahas dening Dewan, nanging luwih-luwih antarane unit bersenjata milisi lan Cossacks. Cossacks, nalisir Pozharsky, ora pengin duwe wong manca ing tahta Moscow. Saka Rusia, pangeran lan boyar bisa dadi pretenders: Golitsyn, Trubetskoy, Vorotynsky, Pozharsky, Shuisky lan Mikhail Romanov. Saben pelamar wis akeh panyengkuyung lan mungsuh irreconcilable, lan Cossacks mekso ing Pemilu enom Mikhail Fedorovich Romanov. Sawise pirang-pirang pasulayan lan gelut, mayoritas setuju karo tokoh kompromi Mikhail Romanov, sing ora ana hubungane karo intervensionis. Peran penting saka Cossacks ing mardika Moscow wis ditemtokake partisipasi aktif lan peran nemtokake ing Zemsky Sobor 1613, kang kapilih tsar. Miturut legenda, ataman Cossack ing Katedral ngirim layang saka pemilihan Mikhail Romanov minangka tsar, lan glethakaken saber wuda ing ndhuwur iku. Nalika Polandia nemokake babagan pemilihan Mikhail Romanov minangka tsar, hetman Sapieha, ing omahe Filaret Romanov manggon "ing panangkaran", ngumumake marang dheweke: "... putramu dilebokake ing tahta dening Cossack." Delagardie, sing mrentah ing Novgorod sing dikuwasani Swedia, nulis marang rajane: "Tsar Michael dilebokake ing tahta nganggo pedang Cossack." Ing wulan Maret, kedutaan 49 wong teka ing Biara Ipatiev, ing ngendi nun Martha lan putrane manggon. 3 panggedhe, 4 kapten lan 20 Cossack. Sawise sawetara ragu-ragu, prasyarat lan persuasi, ing 11 Juli 1613, Mikhail nikah karo kerajaan. Kanthi milih raja, Masalah ora rampung, nanging mung diwiwiti.

Kerusuhan ora suda ing negara lan anyar munggah. Kutub, Lithuania lan Litvin padha nesu ing sisih kulon, Dnieper Cossacks, dipimpin dening Sagaidachny, ing sisih kidul. Cossacks gabung karo Zarutsky lan nindakake karusakan ora kurang kejem tinimbang wong Krimea. Ing Kawa saka mangsa panas 1613, garwane loro Palsu Dmitrievs, Marina Mnishek, katon ing Volga karo putrane ("Vorenok", minangka babad Russian nelpon wong). Lan karo dheweke - Ataman Ivan Zarutsky karo Don lan Zaporizhzhya Cossacks, dibuwang dening pasukan pamaréntah Moscow saka cedhak Ryazan. Dheweke bisa nyekel Astrakhan lan mateni gubernur Khvorostinin. Nglumpukake nganti 30 wong militèr - Volga freemen, Tatar lan Nogays, Zarutsky munggah Volga menyang Moskow. Perang nglawan Zarutsky lan Mnishek dipimpin déning Pangeran Dmitry Lopata-Pozharsky. Ngandelake Kazan lan Samara, dheweke ngirim ataman Onisimov menyang Cossacks gratis Volga, njaluk supaya bisa ngenali Tsar Mikhail Fedorovich Romanov. Minangka asil saka rembugan, paling saka Volga Cossacks ninggalake Zarutsky, nemen undermining kekuatan. Ing spring saka 000 Zarutsky lan Mnishek samesthine kanggo pindhah ing nyerang. Nanging tekane tentara gedhe Pangeran Oboevsky lan serangan Lopata-Pozharsky meksa wong-wong mau ninggalake Astrakhan lan ngungsi menyang Yaik ing Pulo Bear. Saka ing kono padha ngarep-arep arep nyerang Samara. Nanging Yaik Cossack, ndeleng kabeh muspra saka kahanan, conspires kanggo nyerahke Zarutsky lan Mniszek karo "corong" kanggo panguwasa Moscow ing Juni 1614. Ivan Zarutsky dilebokake ing cagak, gagak digantung, lan Marina Mnishek seda ing pakunjaran. Kekalahan ing taun 1614 saka "ghoul" ataman Treneus lan sawetara band cilik liyane nuduhake Cossacks minangka cara mung kanggo dheweke - nglayani negara Rusia, sanajan sawise kasebut, relapses saka "wong bebas" isih kedadeyan ...

Rusia metu saka Time of Troubles, wis ilang populasi 7 yuta wong saka 14 sing ana ing Godunov. Banjur ngandika: "Moscow burned mudhun saka lilin Penny." Lan tenan, geni saka kaping masalah wiwit saka cemlorot dijupuk saka hearth saka Dinasti sah punah, digawa menyang tapel wates Rusia dening wong sing isih durung dikenal kanggo sajarah. Kerusuhan, sing rame kanggo dasawarsa lan ngaku setengah saka populasi, rampung karo pemugaran saka monarki diselani. Kabeh bagean saka populasi, saka pangeran kanggo serfs, klebu, padha ditarik menyang perjuangan "kabeh marang kabeh". Saben uwong wanted lan strove kanggo extract keuntungan dhewe saka Time of Troubles, nanging ing geni kabeh lapisan padha dikalahaké lan nandhang losses ageng lan kurban, amarga padha nyetel dhewe mung pribadi lan pribadi, lan ora nasional. Wong-wong manca ora menang ing perang iki, kabeh accomplices manca lan sponsor saka Wektu Troubles banjur dihukum abot dening Rusia lan suda kanggo tingkat negara Eropah cilik utawa numpes. Sawise nganalisis Wektu Masalah lan akibate, duta besar Prusia ing St. Petersburg, Otto von Bismarck, kandha: "Aja ngarep-arep yen sampeyan njupuk kauntungan saka kelemahane Rusia, sampeyan bakal nampa dividen ing salawas-lawase. Rusia tansah teka kanggo dhuwit. Lan nalika padha teka - aja ngandelake perjanjian Jesuit sing sampeyan tandhani, mesthine mbenerake sampeyan. Padha ora worth kertas padha ditulis ing. Mulane, iku worth salah siji muter padha karo Rusia, utawa ora muter ing kabeh.

Sawise Time of Troubles, organisme negara lan urip sosial negara Moskow rampung diganti. Pangéran khusus, bangsawan sing berdaulat lan regu pungkasane ngalih menyang peran kelas negara layanan. Muscovite Rus dadi organisme integral, daya kang dadi kagungane tsar lan duma boyars, aturan sing ditemtokake dening rumus: "Tsar dhawuh, duma mutusaké." Rusia miwiti dalan negara sing wis ditindakake dening akeh negara Eropa. Nanging rega sing dibayar kanggo iki ora cukup.

* Nuwun

Ing awal abad XVII. jinis Cossack iki pungkasanipun kawangun - jawata universal, merata saged melu ing segara lan kali gropyokan, onomatopia ing tanah loro ing jaran lan mlaku, sampurna ngerti fortification, pengepungan, tambang lan perisakan. Nanging jinis permusuhan sing utama yaiku serangan laut lan kali. Biasane jaran Cossacks dadi mengko ing Peter I, sawise larangan ing 1696 kanggo segara. Intine, Cossack minangka kasta prajurit, kshatriya (ing India - kasta prajurit lan raja), sing nganti pirang-pirang abad mbela Iman Ortodoks lan Tanah Rusia. Miturut eksploitasi Cossack, Rusia dadi kekaisaran sing kuat. Yermak maringi Ivan the Terrible karo Khanate Siberia. Tanah Siberia lan Wétan Tebih ing sadawane kali Ob, Yenisei, Lena, Amur, uga Chukotka, Kamchatka, Asia Tengah, lan Kaukasus dianeksasi amarga kekuwatan militer Cossack. Ukraina ketemu maneh karo Rusia dening Cossack ataman (hetman) Bogdan Khmelnitsky. Nanging Cossacks asring nentang pamaréntahan pusat (perané ing masalah Russian, ing uprisings saka Razin, Bulavin lan Pugachev ngremenaken). Akeh lan stubbornly Dnieper Cossacks mbrontak ing Persemakmuran.

Kanggo ombone gedhe, iki amarga kasunyatan sing leluhur saka Cossacks padha ideologically digawa munggah ing Horde ing hukum Yasa Genghis Khan, miturut kang mung Genghisid bisa dadi raja nyata, i.e. keturunan Genghis Khan. Kabeh panguwasa liyane, kalebu Rurikovich, Gediminovich, Piasts, Jagiellons, Romanovs lan liya-liyane, ing mripate padha ora cukup sah, padha "ora nyata raja" lan Cossacks padha moral lan fisik diijini kanggo melu ing nggulingake, aksesi, kerusuhan lan liyane. kegiatan anti-pemerintah. Lan sawise Zamyatnia Agung ing Horde, nalika perang lan perjuangan kanggo daya, atusan Genghisides padha numpes, kalebu sabers Cossack, lan Genghisides ilang reverence Cossack. Siji kudu ora nyuda kepinginan prasaja kanggo pamer, njupuk kauntungan saka kekirangan saka daya lan njupuk piala sah lan sugih sak kerusuhan. Duta Besar Paus kanggo Sich, Rama Pirling, sing kerja keras lan sukses ngarahake semangat perang saka Cossacks menyang tanah sesat saka Muscovites lan Ottoman, nulis babagan iki ing memoar: "The Cossacks nulis sejarah karo sabers, lan ora ing kaca buku kuna, nanging ing paprangan ninggalake pen iki Trail getih. Biasane Cossacks ngirim tahta kanggo kabeh pelamar. Ing Moldavia lan Wallachia, dheweke kerep njaluk bantuan. Kanggo wong-wong merdika sing nggegirisi saka Dnieper lan Don, pancen ora peduli manawa hak-hak nyata utawa khayalan dadi pahlawan ing wektu kasebut.

Kanggo wong-wong mau, siji prekara sing penting - mangsa sing apik tiba ing wilayahe. Lan apa bisa mbandhingake pamrentahan Danubian sing sedhih karo dhataran tanpa wates ing tanah Rusia, kebak kasugihan sing apik banget? Nanging, wiwit pungkasan abad kaping XNUMX nganti Revolusi Oktober, Cossacks tanpa syarat lan rajin nindakake peran pembela negara Rusia lan dhukungan saka kekuwatan tsarist, malah nampa julukan "satrap tsarist" saka para revolusioner. Kanthi sawetara mukjizat, ratu Jerman lan para bangsawan sing misuwur, kanthi kombinasi reformasi sing cukup lan tumindak punitive, bisa nyopir menyang kepala Cossack sing ganas kanthi yakin yen Catherine II lan keturunane minangka raja "nyata". Metamorfosis iki ing pikirane Cossack, sing kedadeyan ing pungkasan abad kaping XNUMX, nyatane ora ditliti lan ditliti dening para sejarawan lan panulis Cossack. Nanging ana kasunyatan sing ora bisa dibantah, wiwit pungkasan abad kaping XNUMX nganti Revolusi Oktober, kerusuhan Cossack ilang kaya sihir.

Sumber informasi:
http://topwar.ru/21371-sibirskaya-kazachya-epopeya.html
Gordeev A.A. Sajarah Cossacks
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

11 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +3
    April 2 2013
    Ing Catherine, karusakan saka Zaporizhzhya Sich njupuk Panggonan, Cossacks dipérang dadi setya lan kafir. Wong-wong kafir padha sowan marang sultan, banjur padha ngethok siji-sijine nganti suwe ing perang Rusia-Turki. Sawetara wong kafir mengko bali, aku ora kelingan nalika. Wong-wong sing setya manggon ing pesisir Segara Ireng, ing Don lan Kuban. Padha tampa tanah luwih akeh dibandhingake karo wong tani, kamardikan dibandhingake karo (ora adil ing wektu iku) serfdom saka tani, iku kauntungan gedhe, ing bali padha duwe kuwajiban kanggo ngawula. Kita kudu ora lali sing sembarang klompok, malah banget hasrat, mboko sithik ilang passionarity iki, Cossacks ora bisa terus-terusan mbalela. Ya, lan para tsars kanthi wicaksana nggunakake energi Cossack kanggo ngembangake wates negara, kabeh wong duwe kesempatan kanggo mbuktekake awake dhewe.
  2. Nesvet Nezar
    0
    April 2 2013
    Polandia lan Polandia muncul ing abad kaping 16 nalika padha ngedol Ortodoks marang umat Katolik...
  3. +3
    April 2 2013
    Apa kabeh iki ora ngelingake sampeyan saiki? Kebingungan kita gedhe! Lan Eropah isih climbing karo sawijining "saran", lan panguwasa palsu, "tulus pengin wong uga" ... Iku tetep kanggo ngarep-arep sing pungkasanipun kabeh bakal tenang, kaya nalika Romanov kapilih ing kerajaan! Iku tetep mung kanggo nemokake dheweke. (Utawa mungkin forum Alexander Romanov bakal ngeklik kerajaan? ngguyu)
    1. +3
      April 2 2013
      Quote: Egoza
      Apa kabeh iki ora ngelingake sampeyan saiki? Kebingungan kita gedhe! Lan Eropah isih climbing karo sawijining "saran", lan panguwasa palsu, "tulus pengin wong uga" ... Iku tetep kanggo ngarep-arep sing pungkasanipun kabeh bakal tenang, kaya nalika Romanov kapilih ing kerajaan! Iku tetep mung kanggo nemokake dheweke. (Utawa mungkin forum Alexander Romanov bakal ngeklik kerajaan? ngguyu)



      Quote: Nagaybak
      Egoza "Apa kabeh iki ora ngelingake sampeyan ing jaman modern? Kita duwe kerusuhan gedhe! Lan Eropah terus climbing karo "saran", lan panguwasa palsu, "tulus pengin sing paling apik kanggo wong."
      Kowe bener. Kebingungan mbokmenawa durung rampung.


      Miturut "PROTOKOL WONG WILD SION", kahanan iki sing nyebabake kerusuhan, kerusuhan sing terus-terusan ing saindenging jagad, kanggo nglenggahake raja Yahudi ing tahta jagad :)
  4. +2
    April 2 2013
    Egoza "Apa kabeh iki ora ngelingake sampeyan ing jaman modern? Kita duwe kerusuhan gedhe! Lan Eropah terus climbing karo "saran", lan panguwasa palsu, "tulus pengin sing paling apik kanggo wong."
    Kowe bener. Kebingungan mbokmenawa durung rampung.
  5. +2
    April 2 2013
    Artikel kasebut menarik. Matur nuwun kanggo artikel.
  6. +2
    April 2 2013
    Manggon ing pinggiran negara lan resmi ora ngajokake panguwasa sing paling dhuwur, Cossacks padha ora asing karo aspirasi saka bangsa Rusia. Mulane, pungkasan Dinasti Rurik lan pemilihan Boris Godunov kanggo tahta ing 1598, digabungake karo gosip nyebar ing saindhenging negara bab kawilujengan miraculous saka Tsarevich Dmitry, nyebabake fermentasi pikiran antarane Cossacks. Kajaba iku, miturut Boris Godunov, kabijakan sing angel banget ditindakake ing hubungane karo Cossacks:
    padha dilarang ora mung kanggo perdagangan, nanging umume katon ing kutha-kutha Rusia. Cossack sing nglanggar larangan iki ("prentah") dicekel dening gubernur lan dibuwang ing pakunjaran. Ing taun-taun awal abad kaping XNUMX pedunung wilayah tapel wates dianiaya kanggo ngirim barang "dicadhangake" menyang Don - anggur lan peralatan militer sing perlu kanggo Cossacks.
    Lan apa sing dikarepake Boriska? Minangka backfired, supaya nanggapi !!!
    Nalika tsar anyar kapilih, swara saka wong-wong Don kanggo Mikhail Romanov wigati banget ing sabanjure. Kajaba iku, sawise Wektu Masalah lan pemugaran monarki, kewajiban raja-raja ing hubungane karo tentara layanan Don dicathet kanthi surat khusus 1615 lan 1618.
  7. +3
    April 2 2013
    Ivan IV the Terrible lan utamane putrane Feodor Ivanovich akeh nggunakake Cossacks kanggo nglindhungi wates ing perang. Tsar Fyodor Ivanovich malah menehi Cossack gaji: saltpeter kanggo bubuk mesiu lan timbal, lan ing mangsa janji gaji ing dhuwit. Boris Godunov, ing nalisir, wiwit mblokade saka Don Cossacks: residents saka wilayah tapel wates dilarang kanggo perdagangan karo wong-wong mau, Cossacks dilarang kanggo katon ing kutha-kutha Rusia, construction saka bètèng-bètèng Rusia watara Don wiwit, lan banjur ing. wilayah banget saka Don Cossacks. Mulane, ing kaping masalah, Cossacks wiwitane ndhukung Palsu Dmitry I lan II, lan pungkasanipun nggawa "sing" Tsar Mikhail Fedorovich Romanov kanggo tahta Rusia.
    PS Cossack Rusia, ora kaya Cossack Zaporizhzhya, ora duwe pusat utama sing berwibawa, sanajan ing taun 1611-1612. cedhak Moskow, Cossacks nahan beda-beda sing ana gandhengane karo asal lan dadi salah sawijining resimen ...
    Antarane Zaporizhzhya Cossacks ora ana kesatuan monolitik - konflik antarane perwira senior (mandor) lan pangkat lan file padha smoldering. Ingkang kawontênakên rêmbag anggèning damêl pangkatipun sagêd ngêwrat para tani. Tilas, akeh sing dadi priyayi Ukrainia, ora pengin nampa petani ing persaudaraan Cossack. Pamrentah Polandia terus-terusan entuk manfaat saka stratifikasi sosial ing Cossacks ...
  8. xan
    +2
    April 2 2013
    Kanthi sawetara mukjizat, ratu Jerman lan para bangsawan sing misuwur, kanthi kombinasi reformasi sing cukup lan tumindak punitive, bisa nyopir menyang kepala Cossack sing ganas kanthi yakin yen Catherine II lan keturunane minangka raja "nyata".

    Pemberontakan pungkasan, ing ngendi Cossacks minangka pasukan utama, yaiku pambrontakan Bulavin ing sangisore Peter 1. Kanthi Peter, kerangka kaku kanggo Don Cossacks diwiwiti, Catherine 2 lan "tsar nyata" ora ana hubungane. Rusia nganggep tanah Cossack dadi duweke, wong Cossack ngomong Rusia, lan elit Cossack ngerti kanthi becik yen luwih becik mlebu elit Republik Ingushetia tinimbang nongkrong ing gantungan.
    1. +1
      April 2 2013
      Kutipan saka xan
      Pemberontakan pungkasan, ing ngendi Cossacks minangka pasukan utama, yaiku pambrontakan Bulavin ing Peter 1.

      Apa sampeyan lali babagan Pugachev? Jaman Catherine yaiku 2,1774.
      1. xan
        +1
        April 2 2013
        Kutipan: baltika-18
        Apa sampeyan lali babagan Pugachev? Jaman Catherine yaiku 2,1774.

        Pemberontakan Pugachev dadi mbebayani kanggo tsarisme nalika para petani gabung. Tanpa petani, Pugachev mung bakal mbrontak, lan mayoritas Cossack ora ndhukung dheweke.
        Pemberontakan Bulavin murni Cossack.
        Lan pambrontakan Cossack pungkasan mung ing wektu Catherine 2, kulawarga Cossacks diparengake kanggo resettlement kanggo Kuban ora gelem nepaki pesenan. Pemberontakan iki ditindhes dening mandor Cossack kanthi keterlibatan pasukan biasa, kulawargane diboyong menyang Kuban.
  9. 0
    Agustus 5 2020
    Lan aku uga ora ngerti apa sing penulis duwe kanggo mitos "Dnieper Cossacks"? Yen kita njupuk Ukraina, banjur ing wektu iku bagéan saka Persemakmuran. Ing Ukraina, ana Cossacks kadhaptar sing ana ing layanan saka raja Polandia lan nampa gaji kanggo iki. Salah sawijining mbah kakungku minangka Cossack sing kadhaptar, malah registrasi wis dilestarekake ... Asring, pambrontakan marang Polandia uga kedadeyan amarga jumlah Cossack kasebut, ditulis utawa ora ditulis ing daftar. Ing wektu sing padha, ana uga Zaporizhzhya Cossacks ing Zaporozhian Sich, iki bebas saka sapa wae lan perang nglawan sapa wae sing mbayar luwih ... Dina iki nglawan Tatar, lan sesuk bebarengan karo Tatar, sing isih woh-wohan, kene apik. sinau isih perlu. Penulis sregep nyingkiri istilah Ukrainians, Ukrainian Cossacks, kanthi ati-ati ngganti istilah kasebut, kadhangkala, minangka Ukrainia, ora cetha kanggo kula kang (o) zaks lan ngendi padha lunga, minangka Rusia ora Matter Cossacks lan Cossacks , nanging iku penting kanggo kula. Amarga iku Cossacks kadhaptar, mengko resimen Zaporozhye, dadi pasukan sing bisa kanggo uncalan mati oppression saka Polandia ing 1654. manunggal karo Rusia, sing nylametake Ukraina saka Polonisasi.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"