Kursi Azov lan transisi tentara Don menyang layanan Moscow

15
Ing artikel sadurunge "Senioritas (pendidikan) lan pambentukan tentara Don Cossack ing layanan Moscow»lan ing artikel liyane ing seri ing crita Cossacks, iki ditampilake carane, dening langkah-langkah saka pangeran Moscow lan pamaréntahan, Cossacks kidul-wétan (utamané Don lan Volga) padha mboko sithik diselehake ing layanan saka kekaisaran anyar, reviving ing pecahan saka Horde. Moscow alon-alon, kanthi zigzag lan sajak, nanging terus-terusan dadi "Roma katelu".

Ing pungkasan masa pemerintahan Ivan the Terrible, meh kabeh pesisir Segara Baltik lan wilayah sing sadurunge ditaklukake ing Livonia lan Belarus ditinggalake dening pasukan Rusia. Pasukan negara wis kesel dening perang terus-terusan lan perjuangan internal abot saka tsar karo boyars. Perjuangan iki dibarengi karo eksekusi lan penerbangan kanca-kancane raja ing luar negeri. Lawan Ivan uga ora nylametake dheweke lan kulawargane. Sing pisanan, garwane sing dikasihi raja, Anastasia, diracun. Putra kapisan saka tsar Dmitry, nalika lelungan saka tsar lan ratu ing ziarah, klelep ing kali amarga pengawasan para punggawa. Putra kaping kalih Ivan, kebak kekuatan lan kesehatan, endowed karo kabeh kuwalitas kanggo mrentah negara, seda saka tatu mortal inflicted marang bapakné, ing kahanan banget aneh. Putra kaping telu saka tsar, Fedor, sing ringkih lan ora pantes kanggo mrentah negara, tetep dadi pewaris tahta. Wangsa sirna karo raja iki. Kanthi matine Tsar Fedor sing ora duwe anak, negara kasebut ngadhepi ancaman pungkasane dinasti lan kerusuhan dinasti sing tansah ngiringi iki. Ing tsar sing ringkih, sadulur-ing-hukum Boris Godunov dadi saya penting. Kawicaksanane marang Cossacks pancen musuhan lan ora ana manfaat saka Cossacks sing bisa ngganti iki. Dadi ing taun 1591, Crimean Khan Kasim-Girey, ing dhawuh saka Sultan, karo tentara gedhe nyuwil liwat kanggo Moscow. Wong-wong sing wedi kesusu golek keslametan ing alas. Boris Godunov disiapake kanggo ngusir mungsuh. Nanging tentara Crimean-Turki sing gedhe banget nganti atusan mil, ing sadawane "Muravsky Way". Nalika Kasim Khan wis ngadeg ing cedhak Moskow, Don Cossacks nyerang eselon kapindho, ngalahake mburi lan konvoi tentarane, nyekel akeh tawanan lan jaran lan pindhah menyang Crimea. Khan Kasim, sinau bab apa wis kedaden ing mburi, mundur saka Moscow lan kesusu kanggo nimbali saka Crimea. Senadyan kamenangan iki, kawicaksanan Godunov marang Cossack adoh saka ramah. Maneh, bener saka paribasan Cossack lawas "kaya perang, dadi sedulur, kaya tentrem, dadi anak sundel". Pancen, sawise gagal Perang Livonia, Moscow nemen moderat ambisi geopolitik lan nyingkiri perang ing kabeh cara bisa. Prajanjèn perdamaian dirampungaké karo Polandia lan Swedia, miturut Moscow, tanpa perang, nggunakake saingan regional Polandia-Swedia, entuk maneh bagean saka wilayah sing sadurunge ditinggalake lan bisa njaga bagean saka pesisir Baltik. Ing gesang internal negara, Godunov ngenalaken dhawuh ketat pamaréntah, lan nyoba kanggo nggawa populasi pinggiran menyang lengkap mituhu. Nanging Don ora manut. Banjur blokade lengkap ditetepake ing hubungane karo Don lan kabeh komunikasi karo Tentara diselani. Alesan kanggo repressions ora mung sukses kawicaksanan manca tentrem Godunov, nanging uga musuhan Organic marang Cossacks. Dheweke nganggep Cossacks minangka atavisme Horde sing ora perlu lan nuntut ketaatan servile saka Cossacks sing gratis. Ing pungkasan pamaréntahan Fedor Ivanovich, hubungan antarane Don Cossacks lan Moscow rampung musuhan. Miturut pesenan saka pamaréntah Moskow, Cossacks sing teka ing Moscow kanggo ngunjungi sederek lan bisnis padha dicekel, digantung lan dikunjara lan dilebokake ing banyu. Nanging langkah-langkah kejam Godunov, ngetutake conto Ivan the Terrible, banget kanggo dheweke. Apa sing diapura marang tsar Rusia sing "sah" ora diidini kanggo impostor sing buta huruf, sanajan dheweke munggah tahta ing Moskow kanthi keputusan Zemsky Sobor.

Moscow ing wektu iku, lan banget wicaksana, refrained saka partisipasi mbukak ing koalisi Eropah nglawan Turki, saéngga nyingkiri perang gedhe ing sisih kidul. Pangeran Cherkasy, Kabardian lan khans Tarkovsky (Dagestan) padha tundhuk Moscow. Nanging Shevkal Tarkovsky nuduhake disobedience lan ing 1591 dikirim pasukan Yaitsky, Volga lan Grebensky Cossack marang wong, kang nggawa wong menyang pengajuan. Ing taun kang padha, salah siji saka acara paling tragis ing sajarah Rusia njupuk Panggonan ing Uglich. Tsarevich Dimitri, putrane Tsar Ivan the Terrible dening bojone sing nomer enem, Maria, saka kulawarga pangeran Nagy, ditikam nganti mati. Genus iki asalé saka klan Nogai saka khans Temryuk, sing, nalika pindhah menyang layanan Rusia, nampa gelar pangeran Nogai, nanging minangka asil transkripsi sing ora jelas ing basa Rusia, dheweke dadi pangeran Nagye. Crita sedanipun Dimitri taksih kesaput rahasia lan spekulasi. Miturut kesimpulan resmi saka komisi penyidikan, ditetepake manawa pangeran tiwas amarga bunuh diri amarga "penyakit epilel". Gosip populer ora ngandel yen "bunuh diri" saka pangeran lan nganggep Godunov minangka pelaku utama. Legitimasi hak suksesi tahta Tsarevich Dimitri, lair saka garwa kaping enem saka raja, miturut Piagam Gréja, ragu-ragu. Nanging ing kahanan saiki mandap saka baris lanang langsung saka Dinasti, iku contender nyata kanggo tahta lan ngadeg ing cara plans ambisi Godunov. Ing pungkasan taun 1597, Tsar Fedor lara serius lan tilar donya ing Januari 1598. Sawisé matèni Demetrius lan matine Fedor, garis pamaréntahan langsung saka Dinasti Rurik mandhek. Kahanan iki dadi sabab paling jero saka alangan Russian monstrous sakteruse, kang acara lan partisipasi saka Cossacks diterangake ing artikel "Cossacks ing Wektu Troubles."

Ing taun 1598 sing padha, ana acara penting liyane ing sajarah Don. Ataman Voeikov karo 400 Cossacks tindak ing gropyokan jero menyang steppes Irtysh, dilacak mudhun lan nyerang camp Kuchum, ngalahaké Horde kang, dijupuk garwane, anak lan properti. Kuchum bisa lolos menyang steppes Kyrgyz, nanging ing kana dheweke langsung tiwas. Iki nggawe titik balik pungkasan ing perjuangan kanggo Khanate Siberia kanggo Muscovy.

Sajrone Time of Troubles, Cossack nyelehake calone kanggo kerajaan "kanthi kekarepane dhewe". Kanthi pemilihan Tsar Mikhail, hubungan normal karo wong-wong mau diadegaké, lan disgrace diatur dening Godunov diangkat. Padha dibalèkaké menyang hak-hak sing ana ing Grozny. Padha diijini kanggo perdagangan bebas bea ing kabeh kutha ing Moskow lan bebas ngunjungi sederek ing tanah Moscow. Nanging kanthi pungkasane Wektu Masalah, Cossack wiwit ndeleng owah-owahan sing penting ing uripe. Kaping pisanan, katon yen Cossacks nduweni peran minangka pemenang. Nanging peran iki ndadekake wong-wong mau ing posisi rapprochement luwih lan gumantung ing Moscow. Cossacks nampa gaji, lan iki minangka langkah pisanan kanggo ngowahi menyang kelas layanan. Pangéran tartamtu, bangsawan lan para pejuang sawise Wektu Masalah dadi kelas layanan. Path sing padha direncanakake kanggo Cossacks. Nanging tradhisi, kahanan lokal lan alam sumelang saka tanggi meksa Cossacks kanggo kuwat nyekel kamardikan lan asring ora manut Moscow lan dekrit kraton. Sawise wektu Troubles, Cossacks dipeksa kanggo njupuk bagéyan ing kampanye saka pasukan Moscow, nanging ing hubungan kanggo Persia, Crimea lan Turki padha nuduhake kamardikan lengkap. Padha saya nyerang Segara Ireng lan pesisir Kaspia, paling asring bebarengan karo Dnieper Cossacks. Mangkono, kapentingan Cossacks banget diverged ing masalah Persia lan Turki saka kapentingan Moscow, kang pengin tentrem langgeng ing sisih kidul.

Kursi Azov lan transisi tentara Don menyang layanan Moscow
Fig. 1 Serangan Cossack ing Kafu (saiki Feodosia)


Polandia uga ora ninggalake pratelan menyang tahta Moskow. Ing taun 1617, pangeran Polandia Vladislav umure 22 taun, lan dheweke lunga karo pasukan maneh kanggo "melawan tahta Moskow", dikuwasani Tushino lan ngepung Moskow. Zaporizhzhya hetman Sahaidachny gabung karo Vladislav lan ngadeg ing Biara Donskoy. Antarane pembela Moscow ana 8 ewu Cossacks. Ing tanggal 1 Oktober, Polandia tindak nyerang, nanging ditolak. Hawa adhem teka lan wadyabala Polandia wiwit buyar. Vladislav, ndeleng iki, ilang kabeh pangarep-arep kanggo tahta, mlebu menyang rembugan lan rauh tentrem rampung karo Polandia kanggo 14,5 taun. Vladislav bali menyang Polandia, lan Sagaidachny karo Ukrainia Cossacks tindak menyang Kyiv, ing ngendi piyambakipun ngumumaké piyambak hetman saka kabeh Ukrainia Cossacks, saéngga deepening memungsuhan antarane ndhuwur lan ngisor Dnieper Cossacks.

Sawise tentrem karo Polandia, layang matur nuwun kanggo Don Cossacks ngiring, ing ngendi gaji kraton ditetepake. Diputusake kanggo ngetokake glepung 7000 saben taun, 500 ember anggur, 280 kilogram bubuk mesiu, 150 kilogram timah, 17142 rubel dhuwit. Kanggo nampa gaji iki diadegaké saben taun ing mangsa kanggo ngirim atamans saka Discord karo satus saka Cossacks paling apik lan dihormati. Perjalanan bisnis taunan iki menyang Moskow diarani "desa musim dingin". Ana uga lelungan bisnis sing luwih gampang utawa "desa sing gampang", nalika 4-5 Cossack karo ataman dikirim kanthi laporan, balesan, babagan bisnis utawa bisnis resmi. Resepsi Cossacks ditindakake ing Ordo Asing, desa-desa ing dalan lan ing Moskow ditahan dening tanggungan kraton, Cossacks sing kapindho nampa gaji, nyopir lan panganan. Penerimaan gaji permanen minangka langkah nyata kanggo ngowahi Don Cossacks sing gratis dadi tentara layanan Tsar Moscow. Ing dekade sabanjuré, ing pamaréntahan Tsar Mikhail, hubungan Cossacks karo Moscow banget angel. Muscovy ngupaya kanggo netepake perdamaian karo Turki ing Segara Ireng, lan Cossack ing hubungan karo tetanggan kidul padha rampung unconnected karo politik Moscow lan tumindak independen. Don Cossacks ngandhut perusahaan penting - panangkepan Azov, lan kanthi ati-ati, nanging persiapan rahasia diwiwiti kanggo kampanye iki. Azov (ing jaman kuna, Tanais) didegaké ing jaman Scythians lan tansah dadi pusat dagang utama, lan uga ibukutha kuna saka Don wanderers lan kaisaks. Ing abad kaping XNUMX, iki ditaklukaké déning Polovtsy lan nampa jeneng saiki Azov. Ing taun 1471, Azov dijupuk dening Turki lan diowahi dadi bèntèng kuat ing tutuk Don. Kutha iki nduwèni tembok watu sing ditutup kanthi menara dawane 600 mèter, dhuwuré 10 mèter, jembaré parit 4 mèter. Garnisun bèntèng dumadi saka 4 ewu Janissaries lan nganti 1.5 ewu wong sing beda-beda. Ana nganti 200 bedhil ing layanan. 3000 Don Cossacks, 1000 Cossacks karo 90 bedhil marak ing Azov. Mikhail Tatarinov kapilih minangka ataman marching. Pos-pos sing kuat uga dipasang saka sisih Temryuk, Crimea lan segara, lan ing 24 April Cossacks ngubengi beteng saka kabeh pinggiran. Serangan pisanan ditanggulangi. Ing wektu iki, ataman saka "desa mangsa" Katorzhny nggawa bala bantuan saka 1500 Cossacks lan gaji taunan Moscow, kalebu amunisi. Weruh beteng ora bisa dijupuk dening badai, Cossacks mutusaké kanggo ngrebut iku dening perang tambang. Ing tanggal 18 Juni, karya penggalian rampung, jam 4 esuk ana bledosan sing nggegirisi lan Cossacks cepet-cepet nyerbu tembok lan saka sisih ngelawan. A perang gedhe pecah ing lurung-lurung. Wong Turki sing isih urip ngungsi ing kastil Janissary Tash-Kale, nanging ing dina kapindho uga nyerah. Kabeh garnisun rusak. Kerugian saka Cossacks ana 1100 wong. Cossacks, sawise nampa bagean, banjur menyang panggonan. Sawise dijupuk saka Azov Cossacks wiwit nransfer "Tentara Utama" ana. Tujuan sing wis diupayakake dening Cossack ing kabeh wektu - pendhudhukan pusat kuno - wis digayuh. Cossacks mbalekake katedral lawas lan mbangun gréja anyar, lan sadhar yen Sultan ora bakal ngapura wong-wong mau kanggo dijupuk saka Azov, padha dikuwati ing kabeh cara bisa. Sarehne Sultan akeh banget dikuwasani perang karo Persia, padha duwe wektu cukup. Moscow ing kahanan iki tindak tanduk banget wisely, kadhangkala malah kakehan. Ing tangan siji, dheweke seneng Cossacks karo dhuwit lan persediaan, ing tangan liyane, reproached wong-wong mau kanggo dijupuk ora sah saka Azov lan matèni duta Turki Kantakuzen, sing kejiret dening Cossacks ing spionase, ing tangan liyane. . Ing wektu sing padha, kanggo reproach saka Sultan sing Moscow nglanggar katentreman, Tsar nanggapi karo keluhan bab kekejeman saka pasukan Crimean sak gropyokan ing tanah Moscow lan rampung ninggalake Cossacks, ninggalake Sultan kanggo pacify piyambak. Sultan percaya yen Cossacks njupuk Azov "dening tirani", tanpa keputusan kraton, lan mrentahake pasukan Crimea, Temryuk, Taman lan Nogais kanggo mbalekake, nanging serangan gerombolan lapangan gampang ditolak, lan Cossacks njupuk. kebak gedhe. Nanging, ing 1641, tentara Crimean-Turki ageng, dumadi saka 20 ewu Janissaries, 20 ewu Sipags, 50 ewu Crimeans lan 10 ewu Circassians karo 800 bedhil, budhal saka Tsargrad liwat segara lan saka Crimea liwat darat kanggo Azov. Saka sisih Cossacks, kutha iki mbelani 7000 Cossacks karo ataman Osip Petrov. Ing tanggal 24 Juni, wong Turki ngepung kutha kasebut, lan dina sabanjure, 30 ewu pasukan paling apik nyerang, nanging ditolak. Rebuffed, wong Turki miwiti pengepungan sing tepat. Sauntara kuwi, detasemen Cossack sing disebar ing mburi wong Turki lan para pengepung nemokake posisi sing dikepung. Wiwit dina wiwitan pengepungan, tentara Turki wiwit ngrasakake kekurangan pasokan lan konvoi. Komunikasi karo Crimea, Taman lan skuadron Turki ing Segara Azov mung bisa karo bantuan saka convoys gedhe. Turks terus-terusan murub kutha saka pirang-pirang tentara meriem, nanging Cossack, bola-bali, mbalekake benteng. Duwe kekurangan cangkang, Turki wiwit nindakake serangan, nanging kabeh padha repulsed lan Pasha nerusake kanggo blokade. Cossacks nampa respite, ing wektu sing padha, bantuan karo Penyetor lan bala gedhe penetrated kanggo wong-wong mau saka Don. Kanthi wiwitan musim gugur, wabah wiwit ing tentara Turki, lan wong-wong Krimea, amarga kekurangan pangan, ninggalake wong Turki lan pindhah menyang steppe, ing kono padha kasebar dening Cossacks. Pasha mutusake kanggo ngangkat pengepungan, nanging Sultan dhawuh kanthi tegas: "Pasha, njupuk Azov utawa menehi sirahku." Serangan diwiwiti maneh, diterusake kanthi tembakan sengit. Nalika tension saka Cossacks dikepung tekan watesan lan malah paling wani ora weruh kamungkinan saka resistance luwih, kaputusan umum kanggo pindhah kanggo temonan. gamanSawise padha ndedonga lan pamit, banjur padha metu saka beteng kanthi tatanan. Nanging ana kasepen lengkap ing garis ngarep, camp mungsuh kosong, Turki mundur saka Azov. Cossack langsung ngoyak, nyusul wong Turki ing pinggir segara lan ngalahake akeh. Ora luwih saka sapratelune tentara Turki sing slamet.

Fig.2 Pertahanan Azov


Tanggal 28 Oktober 1641, ataman Osip Petrov ngirim kedutaan menyang Moskow karo ataman Naum Vasiliev lan 24 Cossack paling apik kanthi daftar perang rinci pertahanan Azov. Cossacks nyuwun marang Sang Prabu kanggo njupuk Azov ing pangayoman lan ngirim gubernur kanggo njupuk alih bèntèng, amarga padha Cossacks ora ana liyane kanggo nglindhungi. Cossacks ditampa ing Moskow kanthi pakurmatan, dianugerahi kanthi gaji gedhe, diajeni lan dianggep. Nanging kaputusan bab nasib Azov ora gampang. Komisi sing dikirim menyang Azov nglaporake marang raja: "Kutha Azov rusak lan rusak lan ora suwe kutha kasebut ora bisa ditindakake lan ora ana sing bisa dilenggahi nalika tentara militer teka." Nanging Cossacks ndesek tsar lan boyars kanggo njupuk Azov ing sangisore wong-wong mau, ngirim pasukan ing sanalika bisa lan ndhukung: "... yen Azov konco kita, banjur Tatar reged ora bakal teka kanggo perang lan ngrampog barang-barang Moscow." Tsar mrentahake majelis Katedral Agung, lan ketemu ing Moskow tanggal 3 Januari 1642. Kajaba saka Novgorod, Smolensk, Ryazan lan pinggiran liyane, mratelakake panemume saka katedral iki evasive lan nggodhok mudhun kanggo entrusting penylametan Azov kanggo Cossacks lan ninggalake kaputusan saka masalah kanggo discretion saka tsar. Sauntara kuwi, kahanan saya tambah parah. Sultan banget ngukum Pashas, ​​sing ora kasil ngepung Azov, lan tentara anyar disiapake ing printah saka Grand Vizier kanggo nerusake pengepungan. Ngelingi sing mokal kanggo njaga Azov rusak lan ora pengin perang gedhe anyar ing sisih kidul, tsar dhawuh Cossacks kanggo ninggalake wong. Kanggo nindakake pesenan iki, Cossack mbusak pasokan lan artileri saka Azov, ndudhuk lan njeblug tembok lan menara sing isih ana. Tinimbang bèntèng, tentara Turki nemokake gurun sampurna ing panggonan Azov. Nanging Turki uga ora siap kanggo perang gedhe ing wilayah Segara Ireng. Wazir Agung, ninggalake garnisun gedhe lan buruh ing panggonan, mbubarake tentara lan bali menyang Istanbul. Buruh wiwit mulihake Azov, lan garnisun wiwit operasi militèr marang desa lan kutha. Sawise ninggalake Azov, pusat Don Cossacks dipindhah ing 1644 kanggo Cherkassk.

Perjuangan heroik karo Turki kanggo ndarbeni Azov getihen Don. Tentara entuk kamulyan akeh, nanging ilang setengah saka komposisi. Ana ancaman penaklukan Don dening Turki. Republik Don main peran minangka penyangga antarane Moskow lan Istanbul lan, senadyan sifat gelisah saka wong bebas Cossack, kekaisaran sing anyar mbutuhake. Moskow njupuk langkah-langkah: kanggo mbantu Cossack, pasukan militer mlaku dikirim saka budak sing dimobilisasi lan wong sing diikat. Pasukan iki lan gubernur mesthine "... ing wektu sing padha karo Cossacks ing sangisore komando ataman, lan gubernur berdaulat ing Don ora bisa, amarga Cossack minangka wong sing ora sah." Nyatane, iki minangka imposition pamaréntah rahasia Cossacks ing Don. Nanging pertempuran lan pertempuran sabanjure nuduhake stamina pasukan kasebut ora cukup. Dadi, ing perang cedhak Kagalnik, nalika mundur, dheweke ora mung mlayu, nanging njupuk plows, lelayaran menyang ndhuwur Don, ing kono padha disigar plows lan mlayu menyang panggonan asli. Nanging, kiriman "pasukan" sing mentas direkrut kuwi terus. Ing taun 1645 piyambak, Pangeran Semyon Pozharsky dikirim menyang Don saka Astrakhan karo tentara, saka Voronezh bangsawan Kondyrov karo 3000 wong lan bangsawan Krasnikov karo sewu direkrut Cossacks anyar. Mesthine, ora kabeh wong mlayu ing perang, lan akeh sing dadi Cossack. Kajaba iku, wong-wong sing padha perang jujur ​​lan wangkal dening dhawuh kraton padha diwènèhaké, wong free padha mlayu munggah Don lan Cut montor mabur, ketemu, diantemi karo pecut lan bali menyang Don dening transporters tongkang. Dadi ancaman kanggo nelukake Don dening wong Turki njalari pimpinan Cossack kanggo pisanan setuju kanggo mlebu pasukan Moskow, kanthi kedok Cossack, menyang Don. Tentara Don isih tetep dadi kemah militèr, amarga. ora ana tetanèn ing Don. Cossack dilarang duwe tanah amarga wedi yen kepemilikan tanah bakal nyebabake ketimpangan ing lingkungan Cossack kajaba ketimpangan militer. Kajaba iku, tetanèn ngganggu Cossack saka urusan militer. Kakurangan dana lan pangan uga njalari Cossacks tansah njaluk bantuan menyang Moskow, amarga gaji sing teka tansah ora cukup. Lan Sultan kabeh wektu nuntut sing Moscow, tindakake conto saka Polandia, ngusir Cossacks saka Don. Moskow, ing tangan liyane, nindakake diplomasi evasive ing masalah Cossack, amarga Don tambah dadi basis kanggo perang nyerang mangsa ngarep marang Turki lan Crimea. Nanging pitakonan saka tetanèn ing Don wis wungu dening urip dhewe, lan supaya lawas wiwit nerak. Iki nyebabake pesenan sing ketat saka pihak panguwasa Cossack, ngonfirmasi larangan tetanèn ing sangsara pati. Keperluan sing muncul kanggo ngganti cara urip tabrakan karo adat istiadat Cossacks. Nanging nasib Don dadi liyane lan liyane gumantung ing karsane pamaréntah tsarist, lan Cossacks liyane lan liyane kudu ngetung karo kahanan lan tindakake path saka pengajuan sukarela kanggo Moscow. Ing Tsar Alexei Mikhailovich sing anyar, jumlah pasukan Moskow sing dikirim kanggo mbantu Don saya tambah akeh, Moskow kanthi siluman njeblug negara pseudo penyangga kanthi pasukan militer. Imposition massive wong saka provinsi Rusia menyang Don Cossacks sawise Azov lungguh pungkasanipun nguripake kahanan demografi ing Cossacks ing sih saka Rusia. Senadyan faktor Rusia ing antarane para pengembara, Cherkasy lan Kaisaks tansah ana, lan Russification of the Cossacks wiwit cukup suwe, nanging ora kedadeyan kanthi cepet, lan luwih-luwih ora bebarengan.
Tahap 1 digandhengake karo tatanan dening Pangeran Svyatoslav, eksistensi lan kekalahan saka kerajaan Tmutarakan dening Polovtsy. Sajrone periode iki, ing Don lan ing Segara Azov, babad nyathet penguatan diaspora Rusia.
Tahap 2 digandhengake karo panyebaran gedhe saka populasi Rusia menyang Cossackia kanthi biaya "tamga" ing jaman Horde.
Tahap 3 digandhengake karo bali menyang Don lan Volga saka tanah Rusia emigrant Cossacks sawise ambruk Golden Horde. Akeh sing bali bareng karo para pejuang Rusia sing gabung. Crita Yermak Timofeevich lan para prajurite minangka konfirmasi sing jelas lan jelas babagan iki.
Tahap kaping 4 Russifikasi minangka panyebaran pejuang Rusia menyang Cossack sajrone oprichnina lan represi Ivan the Terrible. Miturut akeh sumber, aliran iki nambah populasi Cossack. Tahap-tahap sajarah Cossack iki diterangake kanthi rinci ing artikel sadurunge ing seri kasebut.
Tahap 5 digandhengake karo imposition massa ing Cossacks sawise lungguh Azov.
Proses Russification saka Cossacks ora rampung karo iki, terus loro spontan lan dening langkah-langkah pemerintah, kang kasedhiya kanggo konversi populasi utamané Slavic menyang Cossacks. Nanging mung ing abad kaping 19, Cossack saka mayoritas pasukan wis rampung Russified lan dadi sub-etnos Cossack saka wong-wong Rusia gedhe.

Fig. 3 Cossacks saka abad kaping XNUMX


Mboko sithik, Cossacks mbalekake saka mundhut saka Segara Azov lan, senadyan tutuk ditutup Don, wiwit nembus Segara Ireng liwat saluran Don lan tekan Trebizond lan Sinop. Asuransi Moskow yen Cossack minangka wong sing bebas lan ora ngrungokake Moskow saya suwe saya kurang. Don Cossack, kejiret dening wong Turki, nuduhake ing torture sing ing Cherkassk Cossacks wis 300 plows, lan ing spring liyane 500 teka saka Voronezh, lan "... para juru tulis lan gubernur kraton katon ing ancang-ancang iki tanpa reproach lan nindakake. ora ndandani alangan." Wazir dielingake Kedutaan Besar Moskow, ing Istanbul, yen Cossack katon ing segara, banjur "Aku bakal ngobong kowe kabeh dadi awu." Ing wektu kasebut, kanthi bantuan Polandia, Turki wis mbebasake dhewe saka ancaman serangan dening Dnieper Cossacks lan mutusake kanggo entuk sing padha saka Muscovy. Ketegangan saya mundhak. Ing Chernomorie ana mambu perang gedhe anyar. Nanging sejarah pengin pusat episentrume metu ing Polandia Ukraina. Ing wektu kasebut, konflik militer, nasional, agama, antar negara bagian lan geopolitik sing ageng lan rumit dumadi ing wilayah iki, sing ana hubungane karo bangsawan, swagger, ambisi, munafik, pengkhianatan lan perfidy saka priyayi Polandia lan Ukraina. Ing taun 1647, sawise mlebu aliansi karo Perekop Murza Tugay-Bey, bangsawan Ukrainia sing asale saka Cossack Zinovy ​​Bogdan Khmelnitsky muncul ing Zaporizhzhya Sich lan kapilih dadi hetman. Karir sing sinau lan sukses, abdi sing setia marang raja Polandia, amarga ora sopan lan sewenang-wenang saka priyayi Polandia Chaplinsky, dheweke dadi mungsuh Polandia sing wangkal lan tanpa welas asih. Wiwit wektu iku, pembebasan nasional sing dawa lan berdarah lan perang sipil wiwit ing Ukraina, sing nyeret nganti pirang-pirang dekade. Acara kasebut, ditondoi dening kekejeman, kebingungan, pengkhianatan, penipuan lan pengkhianatan sing luar biasa, minangka subyek saka narasi sing kapisah saka sajarah Cossack. Kaputusan sembrono saka Crimean Khan lan bangsawan kanggo aktif campur tangan ing kerusuhan Ukrainia, ngandika pisanan ing sisih Cossacks, lan mengko ing sisih Polandia, nemen undermined posisi Crimea ing pesisir Segara Ireng lan distracted ing. Krimea lan Turki saka urusan Don. Unit Moscow, ing guise saka Cossack, wis terus-terusan ing tlatah Don, nanging gubernur diwenehi dhawuh ketat supaya ora ngganggu urusan Cossack, nanging mung kanggo defend Don ing acara saka serangan dening Turks utawa Crimeans. Kabeh populasi Don dianggep ora bisa dilanggar, sing mlayu ora kena ekstradisi, mula ana kepinginan gedhe kanggo ngungsi menyang Don. Ing wektu iki, Don wis dikuwati banget dening wong saka Rusia. Dadi ing taun 1646, dekrit kraton ditanggepi, miturut wong sing bebas diijini pindhah menyang Don. Ninggalake kanggo Don tindak ora mung dening rekaman resmi karo ijin saka pamaréntah, nanging uga transisi prasaja kanggo kedutaan Cossack, sing teka ing bisnis ing Moskow. Dadi, nalika ataman saka "desa mangsa" Katorzhny kesah saka Moscow kanggo Don, akeh buronan macet kanggo wong. Gubernur Voronezh njaluk bali. Narapidana mangsuli yen ora diprentahake kanggo ekstradisi, lan bangsawan Myasnoy, sing teka kanthi layang "mlaku", diantemi kanthi keras, meh mateni dheweke. Ninggalake narapidana ngandika: "... sanajan voivode dhewe bakal teka kanggo njupuk wong buronan, kita bakal Cut kuping lan dikirim menyang Moscow." Malah luwih gampang kedadeyan ing Don. Wong bangsawan sing dikirim karo pasukan Moskow nemtokake pitung abdine ing antarane Cossack lan buruh tani, ngeluh marang ataman lan njaluk supaya dipasrahake marang dheweke. Cossacks nimbali bangsawan menyang Circle lan mutusake yen dheweke pengin ngeksekusi dheweke. Tekan wektune, para pemanah meh ora mbelani wong miskin lan langsung dikirim bali menyang Rus. Narik kawigaten wong menyang Don saka njaba disebabake kabutuhan ekonomi lan politik sing akut. Nanging, diakoni ing Cossacks ana ing kontrol ketat saka Pasukan, mung pejuang buktiaken lan terus-terusan ditampa. Liyane menyang buruh lan pengangkut tongkang. Nanging padha uga urgently needed, karo karya padha sijine Don ing swasembada lan mbebasake Cossacks saka pegawe tetanèn. Ing Tsar Alexei Mikhailovich, ana Tambah pinunjul ing populasi kutha Cossack, lan nomer tambah saka 48 kanggo 125. Populasi sing ora kagolong ing Tentara dianggep urip sementara, ora nggunakake hak Cossacks, nanging ana ing sangisoré panguwasa lan kontrol saka atamans. Menapa malih, atamans bisa njupuk langkah-langkah sing nemtokake ora mung marang individu, nanging uga marang kabeh desa, sing, amarga disobedience, dijupuk "ing tameng". Nanging, cara iki kanggo ngatur daya lan ngatur Tentara wis outdated dening tengah abad kaping XNUMX. Atamans padha kapilih kanggo siji taun dening rapat umum, lan owah-owahan sing kerep, ing karsane massa, ora menehi pamaréntah stabilitas perlu. Owah-owahan dibutuhake ing urip Cossack, transisi saka urip regu militèr menyang struktur sosial lan ekonomi sing luwih rumit. Salah sawijining alasan, saliyane pitulungan materi, kanggo narik kawigaten Don Host menyang tsar Moskow yaiku naluri negara sing apik, sing nggoleki dhukungan moral lan materi sing nyata ing panguwasa sing akeh saka tsars Moscow. Sing terakhir kanggo dangu ora duwe hak kanggo campur tangan ing urusan internal saka pasukan, nanging ing tangan ana cara kuat kanggo pengaruh ora langsung gesang Cossacks. Tingkat pengaruh iki tambah kanthi nguatake negara Muscovite.

Kangge, acara ing Ukraina berkembang kaya biasane. Sajrone munggah lan mudhun saka perang mardika, kahanan mimpin priyayi Ukraina lan Dnieper Cossacks perlu kanggo ngenali kewarganegaraan saka Moscow Tsar. Resmi, iki njupuk Panggonan ing 1654 ing Pereyaslav Rada. Nanging transisi saka Dnieper Cossacks ing aturan saka Moscow Tsar kedaden, loro ing tangan siji lan ing tangan liyane, ing pangaribawa saka kombinasi kahanan lan nimbulaké external. Cossack, mlayu saka kekalahan pungkasan saka Polandia, njaluk perlindungan ing sangisore pamrentahan Tsar Moskow utawa Sultan Turki. Lan Moskow nampa wong-wong mau supaya wong-wong mau ora ana ing pamaréntahan Turki. Sawisé ditarik menyang geger Ukrainia, Moscow mesthi ditarik menyang perang karo Polandia. Subyek Ukrainia anyar padha ora banget setya lan terus-terusan nuduhake ora mung disobedience, nanging uga unheard-saka ngiyanati, cidra lan treachery. Sajrone perang Rusia-Polandia, ana rong kekalahan utama pasukan Moskow dening Polandia lan Tatar ing cedhak Konotop lan Chudov, kanthi pengkhianatan jahat marang priyayi Ukraina lan hetman Vyhovsky lan Yuri Khmelnitsky. Kekalahan kasebut menehi inspirasi kanggo Crimea lan Turki lan mutusake kanggo ngusir Cossack saka Don. Ing taun 1660, 33 kapal Turki karo 10000 tentara nyedhaki Azov, lan Khan nggawa 40000 liyane saka Crimea. Ing Azov, Don diblokir dening chain, saluran ditutupi, ngalangi metu saka Cossacks menyang segara, lan Crimeans nyedhaki Cherkassk. Sebagéan gedhé Cossacks ana ing ngarep Polandia, lan sawetara pasukan Cossack lan Moskow ing Don, nanging Crimeans padha direbut maneh. Nanging kampanye bali saka Cossacks marang Azov rampung ing apa-apa. Ing wektu iki, Skisma Agung diwiwiti ing Moskow, amarga Patriarch Nikon dhawuh supaya buku-buku gereja didandani. A ferment elek wiwit antarane wong, pamaréntah Applied repressions kejem kanggo penganut ritus lawas, lan padha "milih" menyang macem-macem negara, kalebu Don. Nanging skismatik, sing ora ditampa dening Cossack ing tengah-tengahe, wiwit manggon ing pinggiran wilayah Cossack ing pemukiman gedhe. Saka pamukiman iki, padha wiwit gropyokan Volga kanggo rampokan, lan pemerintah nuntut Cossacks kanggo nyekel maling iki lan nglakokaké wong-wong mau. Wadyabala nuruti dhawuh, bètèng-bètèngé maling, kutha Riga, rusak, nanging wong-wong sing buron iku, dadi wong anyar, lan terus nyerang. Unsur pidana sing wis nglumpukake ing pinggiran lor-wétan Don Cossacks wis kabeh kuwalitas saka freeman lumampah. Kabeh sing ilang yaiku pimpinan sejati. Lan enggal ketemu. Ing taun 1661, Cossacks bali saka kampanye Livonian, antarane wong-wong mau ana Stepan Razin, sing, dening karsane nasib, mimpin kraman iki.

Gambar 4 Stepan Razin


Nanging kraman Razin iku crita liyane. Sanajan dheweke teka saka wilayah Don, lan Razin dhewe minangka Don Cossack alami, nanging sejatine pambrontakan iki ora dadi Cossack minangka pemberontakan petani lan agama. Pemberontakan iki ditindakake kanthi latar mburi perpecahan gereja lan pengkhianatan lan kraman dening hetman Cossack Ukrainia Bryukhovetsky, sing aktif ndhukung Razintsy. Kang ngiyanati biaya Moscow larang, mulane, sak pambrontakan Razin, Moscow katon banget curiga ing kabeh pasukan Cossack. Senadyan Tentara Don sacoro prakteke ora njupuk bagéyan ing kraman, iku tetep netral kanggo dangu lan mung ing mburi kraman kabuka nentang lan liquidated pemberontak. Nanging ing Moskow, kabeh Cossack, kalebu Don Cossack, diarani "maling lan pengkhianat." Mulane, Moscow mutusaké kanggo ngiyataken posisi ing Don lan dipeksa pangareping Kornila Yakovlev kanggo sumpah setya marang tsar, lan steward Kosogov dikirim menyang Don karo pemanah lan nuntut sumpah Tentara. Ana perselisihan ing Lingkaran sajrone patang dina, nanging putusan digawe, kanggo sumpah, "... lan yen salah siji saka Cossacks ora nglakoni, banjur, miturut hukum militer, dheweke bakal dieksekusi mati. lan wetenge bakal dirampok." Dadi ing 28 Agustus 1671 Don Cossacks dadi subyek saka Moscow Tsar lan Don Tentara dadi bagéan saka negara Rusia, nanging karo otonomi gedhe. Ing kampanye, Cossacks padha subordinated kanggo gubernur Moscow, nanging kabeh militèr-administratif, yudisial, disiplin, ekonomi lan quartermaster bagean tetep ing yurisdiksi saka ataman marching lan kapilih komandan militèr. Lan daya ing lemah, ing wilayah Don Cossacks, rampung ataman. Nanging, isi Cossacks lan pembayaran kanggo layanan sing tansah dadi masalah angel kanggo negara Moscow. Moscow nuntut swasembada maksimum saka Tentara. Lan ancaman pancet saka Crimeans lan gerombolan nomad liyane, kampanye minangka bagéan saka pasukan Moscow distracted Cossacks saka karya tentrem. Mata pencaharian utama Cossack yaiku peternakan sapi, nelayan, mburu, gaji kraton lan rampasan militer. Pertanian ana ing sangisore larangan sing ketat, nanging pesenan iki dilanggar sacara periodik kanthi konsistensi sing nyenengake. Kanggo nyuda tetanèn, panguwasa militèr terus ngetokaké keputusan repressive sing ketat. Nanging, iku ora bisa maneh kanggo mungkasi dalan alam sajarah lan hukum kabutuhan ekonomi.

Ing Januari 1694, sawise pati ibune, Janda Permaisuri Natalya Naryshkina, Tsar Peter Alekseevich enom tenan wiwit mrentah negara. Pamrentahan Peter I ing sajarah Rusia nandhani wates antarane Rusia Muscovite (Muscovy) lan sajarah anyare (Kakaisaran Rusia). Telung puluh taun Tsar Peter nindakake karusakan kejem lan kejem saka konsep dhasar, adat lan pakulinan saka wong Rusia, kalebu Cossacks. Acara-acara kasebut penting banget lan dadi titik balik sing signifikan nganti saiki ing ilmu sejarah, sastra, dongeng lan legenda nyebabake penilaian sing paling kontras. Sawetara, kaya Lomonosov, deified wong: "Kita ora ngandel yen Peter iku salah siji saka manungsa, kita revered wong minangka dewa ing gesang ...". Liyane, kaya Aksakov, nganggep dheweke "antikristus, kanibal, swoon donya, ngombe, genius ala ing sajarah bangsane, rudo pekso, sing nggawa cilaka abad sing ora bisa diitung." Iku penasaran sing loro taksiran iki ateges bener lan banget sabdho ing wektu sing padha, kuwi ukuran kombinasi genius lan villainy ing tumindak tokoh sajarah iki. Adhedhasar pambiji kasebut, ing abad kaping 19, rong partai ideologi lan politik utama kita dibentuk ing negara kasebut - wong Kulon lan Slavofil (Tories lan Whigs domestik). Partai-partai iki, ing macem-macem variasi lan kombinasi aneh lan kombinasi karo gagasan lan tren anyar ing jamane, wis nglakokake perjuangan sing kejam lan tanpa kompromi ing antarane awake dhewe nganti meh telung abad lan sacara periodik ngatur gegeran, geger, geger lan eksperimen ing Rusia. Lan banjur, malah Tsar Peter enom, digawa lunga dening segara, ngupaya kanggo mbukak akses menyang pesisir segara, lan ing awal pamaréntahan, kahanan sarujuk dikembangaké kanggo iki ing wates kidul. Wiwit taun 80-an ing abad kaping 2, kawicaksanan kakuwasan Éropah ngutamakaké Muscovite Rus' lan ngupaya ngarahake tumindak lan upaya menyang Segara Ireng. Polandia, Austria, Venesia lan Brandenburg mbentuk koalisi liya kanggo ngusir Turki metu saka Eropah. Moscow uga mlebu koalisi iki, nanging 1695 kampanye ing Crimea ing mangsa pamaréntahan Putri Sophia rampung gagal. Ing taun 1695, Peter ngumumake kampanye anyar nglawan pesisir Segara Ireng, kanthi tujuan kanggo ngrebut Azov. Wiwit pisanan ora bisa ditindakake, lan tentara gedhe mundur ing musim gugur ing sisih lor, kalebu ing wates Don. Nyedhiyakake tentara ing musim dingin minangka masalah gedhe, banjur panguwasa enom kaget ngerti yen dheweke ora nyebar roti ing Don sing subur. Panguwasa kasebut kelangan, ing taun XNUMX, kanthi dekrit kraton, tani ing urip Cossack diidini lan dadi karya rumah tangga normal. Taun sabanjuré, kampanye luwih disiapake, siap tempur flotilla, ditarik munggah pasukan tambahan. Ing tanggal 19 Juli, Azov nyerah lan dikuwasani dening Rusia. Sawise dijupuk saka Azov Tsar Peter mbatesi program negara sing amba. Kanggo ngiyataken komunikasi antarane Moscow lan pesisir Azov, tsar mutusaké kanggo nyambungake Volga karo Don, lan ing 1697 35 buruh wiwit ngeduk terusan saka Kali Kamyshinka menyang ndhuwur tekan Ilovlya, lan liyane 37 makarya kanggo nguatake Azov lan wilayah. pesisir Azov. Penaklukan Azov lan gerombolan nomad dening Moskow lan pambangunan benteng ing Segara Azov lan bagian ngisor Don minangka acara paling penting ing sajarah Don Cossacks. Ing kawicaksanan manca, Peter nyetel tugas kanggo intensifying aktivitas saka koalisi anti-Turki. Kanggo tujuan iki, ing taun 1697 dheweke lunga karo kedutaan ing luar negeri. Supaya ora kanggo provoke wong Turki ing anané kanggo tumindak aktif lan mbales, dening dekrit kang strictly nglarang Cossacks menyang segara, lan diblokir metu dhewe karo beteng Azov lan armada, lan Taganrog dadi basis saka kapal. armada. Kajaba iku, tutuk lan ngisor Don ora ditransfer menyang kontrol Tentara Don, nanging tetep ing kontrol gubernur Moscow. Dekrit iki nglarang akses menyang segara duwe akibat gedhe kanggo Cossacks. Diubengi ing kabeh pinggiran dening wates Muscovy, padha dipeksa kanggo miwiti kanggo ngganti taktik nggunakake lan banget alam lan struktur pasukan sing. Wiwit wektu iku, Cossacks dadi umume dipasang, sadurunge sing utama yaiku kampanye kali lan segara.

Ora kurang penting ana dekrit babagan ijin pertanian Cossack ing Don. Wiwit wektu iku, Cossack saka komunitas militèr sejatine wiwit dadi komunitas petani prajurit. Urutan panggunaan tanah ing antarane Cossacks ditetepake kanthi dhasar fitur utama - kesetaraan sosial. Kabeh Cossack sing umure 16 taun dianugerahi tanah sing padha. Tanah-tanah kasebut dadi milik Tentara lan saben 19 taun dipérang dadi distrik, desa lan peternakan. Plot iki dipérang merata antarane populasi Cossack kasedhiya kanggo periode 3 taun lan dudu kagungane. Sistem redistribusi 3 taun ing lapangan lan 19 taun ing Angkatan Darat banjur dibutuhake kanggo njamin kasedhiyan tanah kanggo sing luwih enom. Sajrone divisi tanah ing lemah, cadangan ditinggalake kanggo Cossacks sing akeh sajrone 3 taun. Sistem panggunaan tanah kasebut dimaksudake kanggo mesthekake yen saben Cossack sing wis umur 16 taun diwenehi tanah, penghasilan sing ngidini dheweke nindakake tugas militer: nyedhiyakake ekonomi kanggo kulawargane sajrone kampanye, lan sing paling penting. , kanggo tuku jaran, seragam, gaman lan peralatan kanthi biaya dhewe. . Kajaba iku, ide kesetaraan Cossack didhelikake ing sistem kasebut, sing dadi obyek kekaguman kanggo macem-macem tokoh umum. Dheweke ndeleng iki minangka masa depan manungsa. Nanging, sistem iki uga duwe kekurangan. Distribusi ulang tanah sing kerep nyuda Cossacks kudu nggawe investasi modal kanggo ngolah tanah, ngatur irigasi, lan ngasilake pupuk, minangka akibat saka lemah, lan produktivitas mudhun. Pertumbuhan populasi lan penipisan tanah nyebabake kemiskinan Cossack lan perlu kanggo pemukiman maneh. Kahanan kasebut, bebarengan karo liyane, kanthi objektif nyebabake perlu kanggo ekspansi wilayah Cossack, sing terus-terusan didhukung dening pemerintah lan mimpin ing mangsa ngarep kanggo mbentuk sewelas pasukan Cossack ing kekaisaran, sewelas mutiara ing mahkota kekaisaran Rusia. . Nanging kuwi crita sing beda.

Bahan sing digunakake:
Gordeev A.A. Sajarah Cossacks
Shamba Balinov Apa Cossacks
Venkov A.V. Kursi Azov. Pertahanan heroik Azov ing taun 1637-1642. – 2009
Rigelman A. I. - Sajarah utawa narasi babagan Don Cossacks. - 1846
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

15 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +4
    Juli 26 2013
    Matur nuwun kanggo maca kanthi minat.
    1. 225 teh
      +2
      Juli 27 2013
      Kutipan saka ShturmKGB
      Matur nuwun kanggo maca kanthi minat.

      Artikel kasebut menarik.
      Artikel plus
      Cossacks main peran gedhe ing sajarah Rusia
  2. +2
    Juli 26 2013
    Artikel sing menarik banget. Ora kedutan lan snot pink.
    Lan mutiara iki nyenengake:
    polinasi demografi saka Cossacks
    ngguyu
  3. +6
    Juli 26 2013
    Artikel - sembarang.
    Utamane kanggo paribasan "kaya perang - dadi sedulur, kaya tentrem - dadi anak asu"
    , Aku krungu lan pozhesche pilihan.
    1. +5
      Juli 26 2013
      Quote: Ireng
      kaya perang - dadi sedulur, kaya tentrem - dadi anak asu

      Paribasan iki umume nggambarake sikap panguwasa marang prajurit (dudu jenderal lan menteri).
  4. abyrvalg
    +3
    Juli 26 2013
    Matur nuwun kanggo penulis. Wacan iku larang. Nanging saiki ana Cossacks. Mung padha ora katon, sanajan ana sethitik kurang saka ... akeh mummers.
  5. lexey
    -3
    Juli 26 2013
    Apa wae! Iku monarki sing mbukak rahasia apa sejatine wong Rusia. BEBAS kaya angin kanthi IMAN kaya granit. Kita wong Rusia ora bisa nemokake sing luwih apik ...
    1. +3
      Juli 26 2013
      Kutipan: lexey
      Apa wae! Iku monarki sing mbukak rahasia apa sejatine wong Rusia. BEBAS kaya angin kanthi IMAN kaya granit. Kita wong Rusia ora bisa nemokake sing luwih apik ...

      Ora apa-apa! Sinau sejarah kanthi temenan, lan dudu saka komik ing kertas sing nggilap! ..
      Monarki sing mungkasi kabeh tradhisi Cossack babagan pamrentahan lan pemilihan. Iki minangka alesan kanggo pambrontakan Cossacks (lan dudu sawetara "perang petani") sing dipimpin Kondraty Bulavin ...
      1. lexey
        -2
        Juli 26 2013
        Ora apa-apa! Sinau sejarah kanthi temenan, lan dudu saka komik ing kertas sing nggilap! ..
        Monarki sing mungkasi kabeh tradhisi Cossack babagan pamrentahan lan pemilihan. Iki minangka alesan kanggo pambrontakan Cossacks (lan dudu sawetara "perang petani") sing dipimpin Kondraty Bulavin ...

        Dadi apa sampeyan mikir luwih apik kanggo mbangun, kanthi pembantaian lan deportasi?

        Lan apa banjur Cossack ing 1612 ngelingi apa jenis salib padha ing chests?
        Lan ana kesalahan lan mesthi ana, ing antarane sekretaris jenderal presiden raja.
        Mung saiki para ratu ora tau nilar Cossacks, lan pamaréntahan dhéwé saiki perlu ora mung kanggo Cossacks, nanging kanggo kabeh wong Rusia - ing framework saka negara Rusia siji karo iman Ortodoks siji.
        1. 0
          Juli 27 2013
          Kutipan: lexey
          Dadi apa sampeyan mikir luwih apik kanggo mbangun, kanthi pembantaian lan deportasi?

          Lan kanggo apa tenan iki?
          Kutipan: lexey
          Lan apa banjur Cossack ing 1612 ngelingi apa jenis salib padha ing chests?

          Diweruhi kanthi bener. Nanging ojo kakehan...
          Kutipan: lexey
          Nanging ana lan mesthi ana kesalahan - sekretaris jenderal presiden raja

          Kabeh wong nggawe kesalahan, amarga wong nggawe kesalahan. Nanging wong liya uga terus-terusan babagan iki ...
          Kutipan: lexey
          Mung saiki para ratu ora tau nolak Cossacks

          Mesthi wae dheweke ora nolak. Sapa sing bakal nolak prajurit sing wis dilatih?..
          Kutipan: lexey
          Lan pamrentahan mandiri saiki dibutuhake ora mung dening Cossack, nanging kabeh wong Rusia

          Lan sapa sing bakal menehi sampeyan (pemerintahan mandiri) dina iki? ..
          1. lexey
            -2
            Juli 27 2013
            Lan sapa sing bakal menehi sampeyan (pemerintahan mandiri) dina iki? ..

            Lan ora ana pilihan liyane. Sawise kabeh, ora akeh wong Rusia ing proporsi mitra-musuh ing sadawane garis tapel wates Federasi Rusia.
            Meh padha karo kursi Azov ngguyu kuantitatif utawa malah luwih elek... Lha nek senjata nuklir merosot... terus piye?Lan peran pimpinan sing kapilih ing lapangan iki isih kuwat ora kaya pamrentah pusat.
            1. +2
              Juli 27 2013
              Kutipan: lexey
              Lan sapa sing bakal menehi sampeyan (pemerintahan mandiri) dina iki? ..

              Lan ora ana pilihan liyane. Sawise kabeh, ora akeh wong Rusia ing proporsi mitra-musuh ing sadawane garis tapel wates Federasi Rusia.
              Meh padha nalika kursi Azov ... kuantitatif utawa malah luwih elek ... Apa yen senjata nuklir depreciate ... lan banjur apa? .

              M-dya ... Eka, sepira cepet lan ruwet sing sampeyan nandhang ...
  6. +4
    Juli 26 2013
    Bener, kelangan banget! Pitung ewu Cossack nglawan tentara 100 sing kuwat, nglawan lan uga ambruk! Aku bangga yen aku Cossack ing sisih bapakku!
  7. +4
    Juli 26 2013
    Lan iku kabeh, Cossack freeman rampung. Wiwit wektu iku, panguwasa mung ngerti yen padha ngencengi sekrup. Institusi kasebut minangka pemilihan ataman militer ora ana (padha bisa dihukum) lan suwe-suwe, Cossack wiwit dianggep ora luwih saka sawetara jinis estate ...
    Lan apa sing ditindakake paling ora ing Azov sing padha yaiku tumindak sing durung ana sadurunge. Sing apa sampeyan kudu pirembagan bab ing sekolah lan apa kanggo nggawe film bab, lan ora eructation pidana bodho kaya "Boomers" lan "Brigade" ... Lemah, gentlemen, filmmakers? ..
  8. +1
    Juli 26 2013
    Ana akeh kesalahan sejarah ing artikel kasebut, sanajan positif umum, aku menehi minus. Wong wuda ora ana hubungane karo sikil, kaya Andrei Matveyevich Voeikov ora ana hubungane karo atamanisme. Lan apa 8 Cossack liyane ing antarane para pembela Moskow ing taun 1618? Sing apa Cossack Sagaidachny maling lan su.a, everyone mangerténi. Malah "Svidomo" Yavornitsky ngakoni iki
  9. 0
    Juli 28 2013
    Thanks kanggo penulis kanggo artikel menarik.
  10. Marek Rozny
    +1
    Juli 30 2013
    Penulis bisa nusuk driji ing peta lan ujar: "Iki steppes Kyrgyz sing didhelikake Kuchum!"? :)))
    Ana isih soko kanggo dig menyang, nanging ing kabèh, Aku disenengi artikel kanggo imbangan lan nyoba kanggo katon ing pangolahan global, lan ora ngeduk menyang rincian, manggonke logat sing molak pemahaman ing wektu sing.
    Tulis liyane, kanca penulis, aku bakal maca kanthi seneng.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"