Pembentukan pasukan Dnieper lan Zaporozhye lan layanan kanggo negara Polandia-Lithuania

33
informasi saka awal crita saka Dnieper Cossacks fragmentary, fragmentary lan kontradiktif, nanging ing wektu sing padha banget fasih. Penyebutan paling awal babagan eksistensi pengembara Dnieper (leluhur saka Cossacks) digandhengake karo legenda ngadegake Kyiv dening Pangeran Kiy. Sembarang paribasan, kaya sing sampeyan ngerteni, minangka gumpalan filosofi jaman kepungkur. Dadi, paribasan Cossack lawas "kaya perang - dadi sedulur, kaya donya - dadi anak-anak sundel" ora katon wingi utawa malah dina sadurunge wingi, nanging misale jek nalika nitahaken donya. Kanggo wong-wong sing tansah perang lan ing saben suku, yen pengin urip, ana pejuang khusus lan komandan lapangan kanggo tujuan militer, bisa ngatur, menehi inspirasi, mbangun akeh milisi suku menyang formasi perang lan ngowahi dadi tentara sing siap tempur. . Ing antarane wong-wong sing beda-beda, para pembela militèr saka klan kasebut diarani beda-beda, ing antarane wong Turki beks (bei, run), ing antarane bangsa Rusia (saka tembung perang). Hubungan antarane para bangsawan lan pangeran (sing diarani pimpinan militèr saka suku) karo panguwasa sekuler lan agama saka suku-suku kasebut ora nate ora ana awan, utamane ing mangsa-mangsa pacification sing dawa, amarga nalika perang lagi ana, kegiatan militèr urgently needed. Nanging sanalika pacification luwih utawa kurang ingkang dipun danguaken wonten, kasar, mendem, sembrono, frostbitten, wayward lan larang kanggo njaga tentara wiwit ngganggu lan ketegangan urip tentrem saka pedunung biasa saka suku, bagéan saka panguwasa lan, utamané, bagean liberal-pasifis saka abdi, abdi yard lan retinues saka daya iki dhewe. Amarga short-sightedness sajarah, padha weruh ing rekonsiliasi iki wiwitan jaman tentrem universal, kamakmuran lan rasa seneng kanggo kabeh kalanggengan, lan negara gatel katon kanggo njaluk nyisihaken saka pertahanan sembarang. Tanggi sing cedhak lan adoh, uga saingan geopolitik liyane, langsung miwiti ndhukung lan nyeponsori bagean masyarakat sing naif-pasifis iki lan, amarga semangat sing tiba kanggo freebie apa wae, dheweke gampang ngowahi dadi "kolom kalima". Dene manawi para priyantun ingkang unggul tuwin para punggawa sami ngayun-ayun saha ngrasuk kakuwasanipun para sesepuh suku lan para ahli sihir ingkang luhur, punika botên kawêdalakên, sanadyan sampun kawontênakên kaluwihan. Mangkono uga, ana lan bakal tansah, kadhangkala sayangé, kadhangkala untung. Dadi ing Porosie. Nalika Pangeran Kiy karo sadulur-sadulure lan retinuely wani, trampil lan andal mbela suku Ros (Proto-Slavs sing manggon ing lembah Kali Ros) saka encroachments saka suku tetanggan lan nomads ing wektu angel, padha duwe pakurmatan, pujian lan kamulyan. lan accordions tombol vociferous nyanyi "lagu saka Madness saka wani" . Nanging banjur tangga-tanggane sing gagah-gagahan padha tumungkul ing ngarepe bunchuk para pemenang lan gencatan senjata dawa. Pangeran kang menang tuwin para pejuange (boyars) nuntut panguwasa kang adil kanggo kamenangan, nanging para sesepuh lan para pandhita (para pandhita) padha ora gelem mbagekake, ngojok-ojoki wong-wong kang padha mbrontak lan nundhung para pahlawan saka taler. Banjur, miturut legenda, Kiy, bebarengan karo kulawarga lan prajurit paling cedhak, urip kanggo dangu ing Dnieper ferry Samvatas, dadi ataman saka pengembara lan didegaké ing 430.

Sajarah awal Zaporozhye uga ora kurang badai, sugih lan jero tinimbang sajarah Volga-Don Perevoloka. Alam wis nggawe ing panggonan iki ing Dnieper alangi alam kanggo pandhu arah ing wangun jeram. Ora ana sing bisa ngalahake jeram kasebut tanpa narik kapal kasebut menyang darat kanggo nyeret dheweke ngubengi jeram. Alam dhewe dhawuh kanggo duwe kene outpost, kedudukan, mecut (apa wae sing sampeyan sebut) kanggo pangayoman, nimbali saka Zaporizhzhya perevolok lan Segara Ireng steppe saka tentara rook lor dashing, kang terus-terusan ngupaya kanggo gropyokan mburi jero. nomad lan pesisir Segara Ireng ing Dnieper. Lekukan ing pulo-pulo ing cedhak jeram iki mbokmenawa wis ana, amarga tansah ana portage watara jeram. Lan ana bukti iki ing sajarah. Punika salah siji sing paling banter. Kita temokake nyebutake anane benteng lan garnisun Zaporozhye ing gambaran pati Pangeran Svyatoslav. Ing taun 971, Pangeran Svyatoslav bali menyang Kiev saka kampanye kapindho lan ora sukses ing Bulgaria. Sawise rampung perdamaian karo Bizantium, Svyatoslav ninggalake Bulgaria karo sisa-sisa tentara lan kanthi aman tekan ing cangkeme Danube. Voivode Sveneld ngandika marang dheweke: "Mubengi jeram pangeran kanthi nunggang jaran, amarga Pecheneg wis ngadeg ing ambang." Nanging pangeran kepéngin pindhah ing prau bebarengan Dnieper kanggo Kiev. Miturut disagreement iki, regu Rusia dipérang dadi rong bagéan. Siji, dipimpin dening Sveneld, ngliwati tanah-tanah anak kali Rusia, lurung-lurung lan Tivertsy. Lan sisih liyane, dipimpin dening Svyatoslav, bali liwat segara lan tiba menyang ambush diatur dening Pechenegs. Upaya pisanan Svyatoslav ing musim gugur 971 kanggo menek Dnieper gagal, dheweke kudu nglampahi mangsa ing tutuk Dnieper, lan ing musim semi 972 nyoba maneh. Nanging, wong Pechenegs tetep njaga jeram. "Nalika musim semi teka, Svyatoslav lunga menyang jeram. Lan Kurya, pangeran saka Pechenegs, nyerang dheweke, lan Svyatoslav dipatèni, lan njupuk sirahe, lan digawe tuwung saka tengkorak, ditaleni lan ngombe saka. Sveneld teka ing Kyiv kanggo Yaropolk. Dadi Zaporozhye Pechenegs sing gagah, dipimpin dening khan (miturut sumber liyane, ataman) Kurei, ngalahake gubernur sing misuwur, ngalahake, mateni lan dipenggal Svyatoslav, lan Kurya dhawuh nggawe mangkok saka sirahe.


Fig. 1 perang pungkasan Svyatoslav

Ing wektu sing padha, prajurit gedhe, Pangeran (Kagan saka Rus) Svyatoslav Igorevich bisa dianggep minangka salah sawijining pendiri Dnieper Cossacks. Sadurungé taun 965, bebarengan karo Pechenegs lan bangsa steppe liyane, dheweke ngalahake Khazar Khaganate lan nelukake steppe Segara Ireng. Aku tumindak ing tradhisi paling apik saka steppe khagans, bagéan saka Alans lan Cherkasy, Kasogs utawa Kaisaks, dheweke, kanggo nglindhungi Kyiv saka raids saka steppes saka kidul, dipindhah saka Kaukasus Lor menyang Dnieper lan Porosie. Kaputusan iki difasilitasi dening serangan sing ora dikarepke lan cidra ing Kyiv dening mantan sekutu Pecheneg ing taun 969, nalika dheweke dhewe ana ing Balkan. Ing Dnieper, bebarengan karo suku-suku Turkic-Scythian liyane sing manggon sadurungé lan mengko teka, wis pipis karo wanderers lan populasi Slavic lokal, wis nguwasani basa, pemukim kawangun warga negara khusus, menehi jeneng etnis Cherkasy. Nganti saiki, wilayah Ukraina iki diarani Cherkasy, lan pusat regional yaiku Cherkasy. Kira-kira ing tengah abad kaping 1146, miturut babad watara XNUMX, ing basis saka Cherkasy iki saka bangsa steppe beda, aliansi mboko sithik dikembangaké, disebut hoods ireng. Mengko, ing Horde, wong Slavic khusus dibentuk saka Cherkasy (tudung ireng) lan banjur Dnieper Cossacks digawe saka Kyiv menyang Zaporozhye. Svyatoslav dhewe tresna marang katon lan kaprigelan saka Cherkas Kaukasia Utara lan Kaisaks. Digawa munggah dening Varangians saka awal kanak-kanak, Nanging, ing pangaribawa saka Cherkasy lan Kaisaks, kang willingly ngganti katon, lan paling saka pungkasan Bizantium babad njlèntrèhaké karo mustache dawa, sirah dicukur lan forelock sedentary. Rincian liyane babagan sejarah awal Cossack diterangake ing artikel "Leluhur Cossack Lawas".

Sawetara sejarawan uga nyebut leluhur saka Zaporozhian Sich Horde Yedisan. Iki uga dadi lan ora ing wektu sing padha. Pancen, ing Horde, kanggo nglindhungi Lithuania, ana kedudukan ing jeram Dnieper kanthi garnisun Cossack sing kuat. Secara organisasi, wilayah benteng iki minangka bagéan saka ulus kanthi jeneng Yedisan Horde. Nanging pangeran Lithuania Olgerd ngalahaké lan kalebu ing kagungane. Peran Olgerd ing sajarah Dnieper Cossacks uga angel overestimate. Sajrone disintegrasi Horde, pecahan kasebut ana ing permusuhan sing terus-terusan, uga karo Lithuania lan negara Muscovite. Malah sadurunge ambruk final Horde, ing Course saka pasulayan intra-Horde, Muscovites lan Litvins diselehake bagéan saka tanah Horde ing kontrol. Anarki lan kerusuhan ing Horde utamané dipigunakaké déning pangeran Lithuania Olgerd. Where dening pasukan, ngendi dening Intelligence lan licik, ngendi dening suap, wis ing abad kaping 14, kang kalebu akeh panguwasa Rusia ing kagungane, kalebu wilayah Dnieper Cossacks (mantan hoods ireng) lan nyetel dhewe gol amba: mungkasi Moscow lan Golden Horde. Dnieper Cossacks nggawe angkatan bersenjata nganti patang tema (tumens) utawa 40000 tentara sing dilatih lan dilatih kanthi apik lan dadi dhukungan penting kanggo kabijakan Pangeran Olgerd, lan wiwit abad kaping 14 wiwit main. peran penting ing sajarah Lithuania, lan minangka Lithuania manunggal karo Polandia, ing sajarah Persemakmuran. Putra lan pewaris Olgerd, pangeran Lithuania Jagiello, wis dadi raja Polandia, ngedegake Dinasti Polandia anyar lan nggawe upaya pisanan kanggo nyawiji loro negara liwat Uni pribadi. Banjur ana sawetara liyane nyoba lan, ing pungkasan, United Kingdom Persemakmuran terus-terusan digawe. Ing wektu iki, Don lan Dnieper Cossacks dipengaruhi dening alasan sing padha digandhengake karo sajarah Horde, nanging ana uga fitur lan nasibe tindak ing macem-macem cara. Wilayah Dnieper Cossacks minangka pinggiran karajan Polandia-Lithuania, Cossacks diisi maneh karo pedunung negara kasebut lan mesthi dadi "polonisasi lan sampah". Kajaba iku, populasi pinggiran kutha, petani lan warga kutha wis suwe manggon ing wilayahe. Dnieper dibagi wilayah Cossacks menyang sisih tengen lan sisih kiwa. Populasi Sloboda uga nguwasani wilayah tilas Kapangéranan Kyiv, Chervonnaya Rus karo Lviv, Belarus lan Wilayah Polotsk sing cedhak karo Dnieper Cossackia, sing, nalika ngurangi Horde, ambruk ing pamaréntahan Lithuania, lan banjur Polandia. Sifat elit sing ngatur Dnieper Cossacks dibentuk ing sangisoré pengaruh "gentry" Polandia, sing ora ngakoni kekuwatan sing paling dhuwur. Para priyayi minangka kelas terbuka para master perang sing nentang awake dhewe marang wong biasa. Wong priyayi sejati wis siyap mati keluwen, nanging ora ngremehake awake dhewe kanthi tenaga fisik. Perwakilan saka priyayi dibedakake dening disobedience, inconstancy, arrogance, arrogance, "arrogance" (kahormatan lan ajining dhiri, saka lat. ngurmati "kahormatan") lan wani pribadi. Antarane priyayi, gagasan kesetaraan universal ing estate ("panes-brothers") dilestarekake, lan malah raja dianggep padha. Yen ora setuju karo panguwasa, priyayi nduweni hak kanggo mbrontak (rokosh). Tata krama priyayi sing kasebut ing ndhuwur dadi atraktif banget lan nular kanggo elit kekuwatan saka kabeh Persemakmuran, lan nganti saiki kambuh fenomena iki minangka masalah serius kanggo negara stabil ing Polandia, Lithuania, Belarus, nanging utamane ing Ukraina. Iki "super-kebebasan" dadi ciri khas ing elit ngatur saka Dnieper Cossacks. Wong-wong mau padha nglakoni perang mbukak marang raja, ing panguwasa sing padha, ing kasus gagal, padha liwati ing panguwasa Moscow pangeran utawa tsar, Crimean Khan utawa sultan Turki, kang uga padha ora gelem manut. Inconstancy sing nyebabake rasa ora percaya saka kabeh pihak, sing nyebabake akibat tragis ing mangsa ngarep. Don Cossacks ing hubungan karo Moscow uga kerep duwe hubungan tegang, nanging arang nyabrang garis alesan. Padha ora tau kepinginan kanggo khianat lan, mbela hak lan "kabebasan", padha ajeg nindakake tugas lan layanan ing hubungan kanggo Moscow. Minangka asil saka layanan iki, ing 15-19 abad, miturut model saka Tentara Don, pamaréntah Rusia kawangun wolung wilayah Cossack anyar dienggoni ing tapel wates karo Asia.

Pembentukan pasukan Dnieper lan Zaporozhye lan layanan kanggo negara Polandia-Lithuania

Sego. 2 Ambisi saka bangsawan Cossack Ukrainia

Senadyan hubungan sing angel karo Cossacks ing 1506, raja Polandia Sigismund I kanthi sah ditugasake kanggo masyarakat Cossack kabeh tanah sing dikuwasani dening Cossacks ing sangisore Horde ing sisih ngisor Dnieper lan ing sisih tengen kali. Sacara resmi, Dnieper Cossacks sing gratis ana ing sangisore yurisdiksi pejabat kraton, kepala Kanevsky lan Cherkassky, nanging ing kasunyatan, dheweke gumantung ing sawetara wong lan ngupayakake kawicaksanan, lan hubungan karo tangga-tanggane dibangun mung ing imbangan kekuwatan lan kekuwatan. sifat hubungan pribadi karo panguwasa tanggane. Dadi ing 1521, akeh Dnieper Cossacks, dipimpin dening Hetman Dashkevich, bebarengan karo Crimean Tatar, tindak ing kampanye nglawan Moscow, lan ing 1525 Dashkevich padha, sing uga kadhaptar minangka kepala Cherkasy lan Kanevsky, kanggo nanggepi cidra. ngiyanati Crimean Khan, ngrusak Crimea karo Cossacks. Hetman Dashkevich duwe rencana ekstensif kanggo nguatake negara Hetmanate (Dnieper Cossackia), kalebu rencana kanggo nggawe maneh Zaporizhzhya Zasyka minangka pos terdepan ing perjuangan negara Polandia-Lithuania karo Crimea, nanging dheweke banjur gagal ngleksanakake rencana kasebut. .

Maneh, kedudukan Zaporizhzhya ing sajarah pasca-Horde ing 1556 digawe maneh dening hetman Cossack, Pangeran Dmitry Ivanovich Vyshnevetsky. Ing taun kasebut, bagéan saka Dnieper Cossacks, sing ora pengin ngirim menyang Lithuania lan Polandia, mbentuk masyarakat Cossacks gratis sing durung nikah ing pulo Khortitsa ing Dnieper kanthi jeneng "Zaporozhian Sich". Pangeran Vishnevetsky asale saka kulawarga Gediminovich lan dadi pendukung rapprochement Rusia-Lithuania. Kanggo iki, dheweke ditindhes dening Raja Sigismund II lan mlayu menyang Turki. Bali sawise isin saka Turki, kanthi ijin saka raja, dheweke dadi kepala kutha Cossack kuna Kanev lan Cherkasy. Mengko, dheweke ngirim duta menyang Moskow lan Tsar Ivan the Terrible nampa dheweke menyang layanan kanthi "Cossackism", ngetokake tumindak sing aman lan ngirim gaji. Khortytsya minangka basis sing trep kanggo ngontrol pandhu arah ing Dnieper lan nyerang Crimea, Turki, Carpathians lan kerajaan Danubian. Wiwit Sich luwih cedhak saka kabeh pemukiman Dnieper Cossack menyang tanah Tatar, wong Turki lan Tatar langsung nyoba ngusir Cossack metu saka Khortitsa. Ing taun 1557, Sich nahan pengepungan Turki lan Tatar, nanging sawise nglawan, Cossack isih bali menyang Kanev lan Cherkassy. Ing 1558, 5 ewu siji Dnieper Cossacks maneh dikuwasani pulo Dnieper ing irung banget saka Tatar lan Turki. Dadi, ing perjuangan pancet kanggo tanah tapel wates dibentuk komunitas paling wani Dnieper Cossacks. Pulo sing dikuwasani dadi kamp militèr Dnieper Cossacks, ing ngendi mung Cossack sing paling nekat sing manggon kanthi permanen. Hetman Vishnevetsky dhewe minangka sekutu Moskow sing ora bisa dipercaya. Miturut dhawuh saka Ivan the Terrible, dheweke nyerang Kaukasus kanggo mbantu Kabardian Muscovy sekutu nglawan Turki lan Nogais. Nanging, sawise lelungan menyang Kabarda, dheweke mundur menyang cangkeme Dnieper, komunikasi karo raja Polandia lan maneh mlebu layanan. Petualangan Vishnevetsky rampung kanthi tragis kanggo dheweke. Miturut dhawuhe raja, dheweke nindakake kampanye ing Moldova kanggo nggantosake panguwasa Moldavia, nanging dicekel lan dikirim menyang Turki. Ing kana dheweke dihukum pati lan dibuwang saka menara beteng menyang pancingan wesi, ing kana dheweke tilar donya kanthi lara, ngipat-ipati Sultan Suleiman I, sing saiki dikenal kanthi akeh amarga umum amarga seri TV Turki populer The Magnificent Age. Hetman sabanjure, Pangeran Ruzhinsky, maneh sesambungan karo Tsar Moskow lan terus nyerang Crimea lan Turki nganti seda ing taun 1575.


Sego. 3 Infanteri Zaporizhian sing nggegirisi

Wiwit 1559, Lithuania, minangka bagéan saka koalisi Livonia, nglakokaké perang angel karo Muscovy kanggo negara Baltik. Perang Livonia sing berpanjangan wis kesel lan berdarah Lithuania, lan dadi saya ringkih ing perang nglawan Moskow, saéngga, ngindhari ambruk militèr-politik, kepeksa kudu ngakoni kanthi lengkap Uni karo Polandia ing Seimas Lublin ing taun 1569, kanthi efektif ilang kerugian sing signifikan. bagean saka kadhaulatan lan ilang Ukraina. Negara anyar kasebut diarani Persemakmuran (republik saka loro bangsa) lan dipimpin dening raja Polandia sing dipilih lan Sejm. Ing wektu sing padha, Lithuania kudu nyerahake hak eksklusif marang Ukraina. Sadurunge, Lithuania ora ngidini imigran saka Polandia teka ing kene. Nanging saiki, wong-wong Polandia kanthi semangat nindakake tugas ngjajah wilayah sing mentas dipikolehi. Voivodships Kiev lan Bratslav didegaké, ing ngendi wong akeh sing ngladeni bangsawan Polandia (gentry) karo pimpinane, para pembesar sing dhuwur, pisanan diwutahake. Miturut kaputusan saka Seimas, "ara-ara samun dumunung cedhak Dnieper" kudu dienggoni ing wektu paling cendhak. Sang Prabu wenang ngedum tanah marang para bangsawan kang kinurmatan kanggo disewakake utawa dienggo miturut kalungguhane. Hetmans Polandia, gubernur, pinituwa lan magnats birokrasi liyane langsung dadi pemilik saka Estates gedhe, senajan sepi, nanging padha karo ukuran kanggo panguwasa tartamtu. Dheweke, kanthi bathi, nyewakake bagean menyang priyayi cilik. Utusan saka tuan tanah anyar ing pameran ing Polandia, Kholmshchyna, Polissya, Galicia lan Volhynia ngumumake telpon menyang tanah anyar. Bantuan dijanjekake ing pemukiman maneh, pangayoman saka serangan Tatar, turah mbrawah saka tanah ireng lan exemption saka kabeh pajak kanggo periode 20 kanggo 30 taun pisanan. Akeh wong tani Eropa Timur sing heterogen wiwit nglumpukake tanah-tanah sugih ing Ukraina, kanthi rela ninggalake papan-papan asline, luwih-luwih amarga ing wektu iku wong-wong mau padha diuripake saka bajak bebas menyang posisi "pelayan sing ora sukarela." Ing setengah abad sabanjure, puluhan kutha anyar lan atusan pemukiman muncul ing kene. Pemukiman petani anyar uga muncul kaya jamur ing tanah pribumi Dnieper Cossacks, ing ngendi, miturut prentah Khan lan dekrit kraton, Cossacks wis mapan sadurunge. Ing panguwasa Lithuania ing Lubny, Poltava, Mirgorod, Kanev, Cherkassy, ​​​​Chigirin, Belaya Tserkov, mung Cossacks sing nduweni, mung atamans sing dipilih sing nduweni kekuwatan. Saiki para pinituwa Polandia ditandur ing endi wae, tumindak kaya para penakluk, ora nggatekake adat istiadat komunitas Cossack. Mulane, kabeh limo masalah langsung wiwit njedhul antarane Cossacks lan wakil saka pamaréntah anyar: liwat hak kanggo nggunakake tanah, liwat kepinginan saka para pinituwa kanggo nguripake kabeh non-serving bagean saka populasi Cossack menyang keno pajek lan konsep. kelas, lan paling kabeh ing basis saka nglanggar hak lawas lan gelo bangga nasional wong free . Nanging, raja-raja dhewe ndhukung tatanan Lithuania lawas. Tradhisi kapilih lurah lan hetman, langsung bawahan raja, ora dilanggar. Nanging tycoons felt piyambak ing kene minangka "kruly", "kruliki" lan ora mbatesi priyayi bawahan kanggo wong-wong mau. Cossacks diinterpretasikake ora dening warga Persemakmuran, nanging dening "subyek" saka panci anyar, minangka "schismatic rabble", claps, wong subjugated, pecahan saka Horde, konco kang, saka kaping Tatar, skor durung rampung lan resentments. kanggo serangan ing Polandia digawe dowo. Nanging Cossacks ngrasa hak alam saka wong pribumi lokal, ora pengin nuruti wong anyar, padha nesu ing nglanggar hukum decrees kraton lan sikap contemptuous saka priyayi. Padha ora evoke raos anget ing wong-wong mau lan akeh saka pemukim multi-suku anyar sing diwutahake menyang tanah sing bebarengan karo Polandia. Saka petani sing teka ing Ukraina, Cossacks katahan piyambak. gaman. Para petani, ing kabeh kahanan, tetep dadi "subyek" para raja, gumantung lan meh ora duwe hak, "sapi". Cossacks beda karo wong anyar ing wicara. Ing wektu iku, iku durung gabung karo Ukrainia lan bedo sethitik saka basa Donets ngisor. Yen sawetara wong sing beda-beda, Ukrainians, Poles, Litvins (Belarusians), ditampa ing komunitas Cossack, banjur iki minangka kasus terpencil sing minangka akibat saka hubungan khusus karo Cossack lokal utawa minangka asil saka perkawinan campuran. Wong anyar teka ing Ukraina kanthi sukarela lan "nyolong" plot kanggo awake dhewe ing wilayah sing, miturut tradisi sejarah lan miturut dekrit kraton, dadi kagungane Cossack. Bener, dheweke nindakake kekarepane wong liya, nanging Cossacks ora nganggep iki. Dheweke kudu nggawe kamar lan nonton tanahe luwih akeh menyang tangane wong liya. Cukup alesan kanggo ngrasa ora seneng karo kabeh jinis alien. Mimpin urip sing diisolasi saka wong sing mentas teka, ing paruh kapindho abad kaping XNUMX, Cossacks wiwit dipérang dadi patang klompok kluwarga.

Pisanan - Nizovtsy utawa Cossacks. Dheweke ora ngerti kekuwatan liyane, kajaba ataman, ora ana tekanan sing luar biasa ing kekarepane, ora ana campur tangan ing urusane. Wong-wong iku mung militèr, asring celibate, dadi kader pisanan saka populasi Cossack sing terus berkembang ing Zaporizhzhya Niz.

Kapindho yaiku Hetmanate, ing bekas Ukraina Lithuania. Klompok sing paling cedhak karo roh pisanan ing kene tetep dadi lapisan petani Cossack lan peternak sapi. Padha wis ditempelake ing tanah lan jinis kegiatan, nanging ing kahanan anyar padha bisa ngomong basa kraman lan ing sawetara wektu ditinggal ing droves "menyang panggonan lawas, kanggo Zaporogi."

Saka iki, lapisan katelu ngadeg metu - Cossacks saka pengadilan lan registrars. Dheweke lan kulawargane diwenehi hak-hak khusus, sing menehi alasan kanggo nganggep awake dhewe padha karo priyayi Polandia, sanajan saben bangsawan Polandia sing ora sopan nganggep dheweke ora sopan.

Klompok papat saka tatanan sosial yaiku priyayi lengkap, digawe dening hak istimewa kraton saka mandor layanan Cossack. Dasawarsa kampanye bebarengan karo Polandia lan Litvins nuduhake akeh Cossacks pantes pujian lan penghargaan paling dhuwur. Padha nampa "hak istimewa" saka tangan kraton kanggo judhul priyayi, bebarengan karo Estates cilik ing tanah outlying. Sawisé iku, ing basis saka "kembar" karo kanca-kanca-ing-senjata, padha angsal jeneng Polandia lan jas of arms. Hetmans dipilih saka priyayi iki kanthi judhul "Hetman of His Royal Majesty the Army of Zaporozhye lan loro-lorone Dnieper". Zaporizhian Niz ora tau nyerah, sanajan kadhangkala padha tumindak bebarengan. Kabeh acara iki dipengaruhi stratifikasi Cossacks sing manggon ing sadawane Dnieper. Sawetara ora ngakoni wewenang raja Polandia lan mbela kamardikan ing jeram Dnieper, nganggo jeneng "Tentara Zaporozhye Lower". Bagéyan saka Cossacks dadi populasi mapan sing gratis, melu pertanian lan peternakan sapi. Bagean liyane mlebu layanan negara Polandia-Lithuania.


Sego. 4 Dnieper Cossacks

Ing taun 1575, sawisé Raja Sigismund II séda, Dinasti Jagiellonian mungkasi tahta Polandia. Pangeran Transylvania militan Istvan Batory, luwih dikenal ing sajarah kita lan Polandia minangka Stefan Batory, kapilih dadi raja. Sasampunipun minggah tahta, piyambakipun miwiti reorganisasi tentara. Kanthi biaya tentara bayaran, dheweke ngunggahake kemampuan tempur lan mutusake nggunakake Dnieper Cossacks uga. Sadurunge, ing Hetman Ruzhinsky, Dnieper Cossacks ana ing layanan saka Moscow Tsar lan mbela wates negara Moscow. Dadi ing salah sawijining serangan, Crimean Khan nyekel nganti 11 ewu populasi Rusia. Ruzhinsky karo Cossacks nyerang Tatar ing dalan lan mbebasake kabeh wong. Ruzhinsky nggawe serangan dadakan ora mung ing Crimea, nanging uga ing pesisir kidul Anatolia. Bareng wis ndharat ing Trebizond, banjur njajah lan ngrusak Sinop, banjur nyedhaki Konstantinopel. Saka kampanye iki dheweke bali kanthi kamulyan lan jarahan gedhe. Nanging ing taun 1575, Hetman Ruzhinsky tilar donya nalika pengepungan benteng Aslam.

Stefan Batory mutusaké kanggo narik kawigaten Dnieper Cossacks kanggo layanan, njanjeni kamardikan lan hak istimewa ing organisasi internal. Ing taun 1576, dheweke nerbitake Universal, ing ngendi registrasi 6000 wong diadegake kanggo Cossacks. Cossacks kadhaptar digabungake dadi 6 resimen, dipérang dadi atusan, pinggiran lan perusahaan. Mandor kapasrahake ing pangarsaning resimen, kaparingan spanduk, bunchuk, segel lan jas. Perwira konvoi, hakim loro, juru tulis, kapten loro, kornet lan penunggang kuda, kolonel, mandor resimen, perwira lan ataman. Saka lingkungan elit Cossack, mandor komandan ngadeg metu, sing dadi padha ing hak karo priyayi Polandia. Tentara Zaporizhzhya sing akar umbi ora manut marang mandor, dheweke milih panglimane. Cossack sing ora kalebu ing daftar dadi kelas keno pajek saka Persemakmuran lan ilang status Cossack. Sawetara Cossack iki ora manut Universal lan tindak menyang Zaporozhian Sich. Mengko, ing kepala resimen kadhaptar wiwit milih pangareping Cossack - hetman saka kraton kamulyan Tentara Zaporizhzhya lan loro-lorone saka Dnieper. Raja nunjuk Chigirin, ibukutha kuna Chigs (Jigs), salah sawijining suku Black Hoods, minangka kutha utama Cossacks sing kadhaptar. Gaji dipunangkat, kaliyan resimen wonten tanah, ingkang kaparingaken pangkat utawi pangkat. Raja ngadegake Cossack Ataman kanggo Zaporozhians.

Sawise nindakake reformasi angkatan bersenjata, Stefan Batory ing 1578 nerusake perang nglawan Moskow. Kanggo nglindhungi awake saka Crimea lan Turki, Batory nglarang Dnieper Cossacks nyerang tanahe, nuduhake dalan razia - tanah Moskow. Ing perang antarane Polandia lan Rusia, Dnieper lan Zaporozhye Cossacks ana ing sisih Polandia, minangka bagéan saka pasukan Polandia, nyerbu lan nindakake karusakan lan pogroms ora kurang kejem saka Crimean Tatar. Batory seneng banget karo kegiatane lan ngalembana serangan kasebut. Nalika perang maneh karo Polandia, pasukan Rusia nguwasani pesisir Baltik saka Narva nganti Riga. Ing perang karo Batory, pasukan Moskow wiwit nandhang kemunduran gedhe lan ninggalake wilayah sing dikuwasani. Ana sawetara alasan kanggo gagal:
- nyuda sumber daya militer negara sing wis perang luwih saka 20 taun.
- kudu ngalihake sumber daya gedhe kanggo njaga tatanan ing wilayah Kazan lan Astrakhan sing mentas ditaklukake, wong Volga terus-terusan mbrontak.
- tension militèr pancet menyang kidul amarga ancaman saka Crimea, Turki lan gerombolan nomad.
- perjuangan terus-terusan lan tanpa ampun saka tsar karo para pangeran, bangsawan lan pengkhianatan internal.
- kabecikan lan bakat gedhe Stefan Batory minangka tokoh militer-politik sing efektif ing wektu kasebut.
- bantuan moral lan materi gedhe kanggo koalisi anti-Rusia saka Eropah Kulon.
Perang long-term kesel pasukan loro-lorone, lan ing 1682 wis rampung perdamaian Yam-Zapolsky. Kanthi pungkasan Perang Livonia, Dnieper lan Zaporozhye Cossacks wiwit nyerang Crimea lan barang darbeke Turki. Iki nggawe ancaman perang antarane Polandia lan Turki. Nanging Polandia, ora kurang saka Muscovy, kesel dening Perang Livonia lan ora pengin perang anyar. Raja Stefan Batory kanthi terang-terangan nglawan Cossack, nalika nyerang Tatar lan Turki sing nglanggar dekrit kraton. Kuwi dhawuh kanggo "nyekel lan palsu."

Lan raja sabanjure Sigismund III njupuk langkah-langkah sing luwih penting marang Cossacks, sing ngidini dheweke nyimpulake "perdamaian langgeng" karo Turki. Nanging iki rampung mbantah vektor utama saka kabijakan Eropa sing diarahake marang Turki. Ing wektu iki, kaisar Austria nggawe aliansi liyane kanggo ngusir wong Turki saka Eropah, lan ngajak Muscovy menyang aliansi iki. Kanggo iki, dheweke janji karo Rusia Crimea lan malah Konstantinopel, lan njaluk 8-9 ewu Cossacks "hardy ing keluwen, migunani kanggo nyekel memangsan, kanggo ngancurake negara mungsuh lan serangan dadakan ...". Nggolek dhukungan ing perang nglawan raja Polandia, Turki lan Tatar, Cossack akar umbi asring nguripake Tsar Rusia lan resmi ngakoni piyambak minangka subyek. Dadi, ing taun 1594, nalika Kaisar Kakaisaran Romawi Suci saka bangsa Jerman nyewa Cossacks kanggo layanan, padha njaluk ijin saka tsar Rusia. Pamrentah tsarist nyoba njaga hubungan sing cocog karo Cossack, utamane karo wong-wong sing manggon ing sisih ndhuwur Donets lan nutupi tanah Rusia saka Tatar. Nanging ora ana pangarep-arep gedhe kanggo Cossack, lan duta besar Rusia tansah "ngunjungi" manawa "subyek" iki bakal langsung menyang panguwasa.

Sawisé Stefan Batory séda ing taun 1586, Raja Sigismund III saka dinasti Swedia diangkat dadi tahta Polandia kanthi upaya para priyayi. Para magnats padha mungsuh lan ngadeg kanggo dinasti Austria. Rokosh wiwit ing negara, nanging Kanselir Zamoyski ngalahake pasukan saka pretender Austria lan panyengkuyung. Sigismund kuwat ing dhampar. Nanging kakuwasan kraton ing Polandia, liwat upaya saka priyayi, wis suda kanggo lengkap katergantungan ing pancasan saka pasamuwan umum, ngendi saben pan duwe hak veto. Sigismund minangka panyengkuyung monarki absolut lan Katolik sing semangat. Miturut iki, piyambakipun manggon ing hubungan musuhan karo magnates Ortodoks lan populasi, uga karo priyayi - panyengkuyung hak istimewa demokratis. A "rokosh" anyar wiwit, nanging Sigismund coped karo. Para magnates lan priyayi, wedi ing mbales raja, pindhah menyang negara tetanggan, utamané kanggo Muscovy, kang banjur sumelang. Kagiyatan para pemberontak Polandia-Lithuania ing tanah Moskow ora duwe tujuan khusus nasional lan negara, kajaba kanggo rampokan lan bathi. Iki munggah lan mudhun saka Wektu Troubles lan partisipasi saka Cossacks lan priyayi ing padha diterangake ing artikel "Cossacks ing Wektu Troubles". Sajroning rokosh, bebarengan karo mungsuh Polandia saka raja, pemberontak Rusia uga tumindak, mungsuh mesthi Katulik militan diadopsi dening Sigismund. Lan Pan Sapieha malah ngajak milisi Rusia kanggo gabung karo rokosh Polandia lan nggulingake Sigismund, nanging rembugan babagan topik iki ora ngasilake asil sing positif.

Lan ing pinggiran adoh saka Persemakmuran, ing Ukraina, magnates Polandia lan rombongan wis sethitik gati kanggo hak malah strata istimewa saka masyarakat Cossack. Seizures saka tanah, repressions, rudeness lan disdain kanggo pedunung pribumi wilayah, Kerep panganiaya dening pasukan asing lan administrasi jengkel kabeh Cossacks. Nesu tansaya saben dina. Aggravation saka hubungan antarane Dnieper Cossacks lan pamaréntah pusat dumadi ing 1590, nalika Kanselir Zamoisky subordinated Cossacks kanggo Crown Hetman. Iki nglanggar hak kuna saka hetmans Cossack kanggo alamat langsung wong pisanan, raja, tsar utawa khan. Salah sawijining alasan utama kanggo sikap musuhan Dnieper Cossacks marang Polandia yaiku perjuangan agama Katolik nglawan populasi Rusia Ortodoks, nanging utamane wiwit taun 1596, sawise Uni Gréja Brest, i.e. upaya liyane kanggo nggabungake gréja Katulik lan Wétan, minangka asil saka bagéan saka Gréja Wétan ngakoni wewenang Paus lan Vatikan. Populasi sing ora ngakoni Uni dicabut hak kanggo nyekel jabatan ing kerajaan Polandia. Populasi Ortodoks Rusia ngadhepi pilihan: nampa Katulik utawa miwiti perjuangan kanggo nglindhungi hak agama. Pusat perjuangan sing diwiwiti yaiku Cossacks. Kanthi nguatake Polandia, Cossack uga kena campur tangan dening raja lan Sejm ing urusan internal. Nanging transformasi paksa saka populasi Rusia menyang Uniates dadi ora gampang kanggo Polandia. Buron pancet iman Ortodoks lan ngukur Sigismund marang Cossacks mimpin kanggo kasunyatan sing ing 1591 Cossacks mbalela marang Polandia. Hetman pisanan sing nglawan Polandia yaiku Krysztof Kosinski. Pasukan Polandia sing penting dikirim nglawan Cossack sing mbrontak. Cossack dikalahaké, lan Kosinsky dicekel lan dipateni ing taun 1593. Sawise iku, Nalivaiko dadi hetman. Nanging dheweke uga perang ora mung karo Crimea lan Moldavia, nanging uga karo Polandia, lan ing taun 1595, nalika bali saka gropyokan ing Polandia, pasukane diubengi dening Hetman Zolkiewski lan dikalahaké. Hubungan luwih antarane Cossacks lan negara Polandia-Lithuania njupuk karakter perang agama protracted. Nanging meh setengah abad, protes ora tuwuh dadi unsur-unsur pemberontakan umum lan mung ditulis ing jeblugan individu. Cossack sibuk karo kampanye lan perang. Ing taun pisanan abad kaping XNUMX, padha njupuk bagéyan aktif "ing mulihake hak-hak" khayalan Tsarevich Dimitry menyang tahta Moscow. Ing 1614 karo Hetman Konashevich Sahaydachny, Cossack tekan pesisir Asia Minor lan ngowahi kutha Sinop dadi awu, ing taun 1615. padha ngobong Trebizond, ngunjungi pinggiran Istanbul, ngobong lan nglelebke akeh kapal perang Turki ing tangan Danube lan cedhak Ochakov. Ing 1618 karo Pangeran Vladislav tindak menyang Moskow lan mbantu Polandia ndarbeni Smolensk, Chernigov lan Novgorod Severssky. Lan banjur Dnieper Cossacks nyedhiyakake pitulungan militèr lan layanan militer marang negara Polandia-Lithuania. Sawise ing November 1620 wong Turki ngalahaké wong Polandia ing cedhak Tsetsera, lan hetman Zolkiewski dipatèni, Seim noleh marang Cossacks, ndesek wong-wong mau kanggo Maret ing Turki. Cossacks ora kudu mbujuk kanggo dangu, padha lunga menyang segara lan, dening serangan ing pesisir Turki, telat maju tentara Sultan. Banjur, bebarengan karo Polandia, 47 Dnieper Cossacks melu ing pertahanan camp cedhak Khotyn. Iki minangka bantuan sing penting, amarga nglawan 300 ewu wong Turki lan Tatar, Polandia mung duwe 65 ewu prajurit. Sawise nemoni perlawanan sing bandel, wong Turki sarujuk kanggo rembugan lan ngundurake pengepungan, nanging Cossack ilang Sahaidachny, sing tilar donya amarga tatu tanggal 10 April 1622. Sawise bantuan kasebut, Cossacks nganggep awake dhewe duwe hak nampa gaji sing dijanjekake kanthi biaya tambahan khusus kanggo Khotyn. Nanging komisi sing ditunjuk kanggo nimbang klaim kasebut mutusake kanggo nyuda registri maneh tinimbang mbayar ekstra, lan para pembesar Polandia nambah penindasan. A bagean pinunjul saka sing demobilized sawise abang saka register "signers" tindak Zaporozhye. Hetman sing dipilih ora manut sapa-sapa lan nindakake serangan ing Crimea, Turki, pamrentahan Danubian lan Polandia. Nanging ing November 1625 padha dikalahaké cedhak Krylov lan dipeksa kanggo nampa hetman diangkat dening raja. 6000 kadhaptar ditinggalake ing rangking, para petani Cossack kudu setuju karo panshchina, utawa ninggalake plote, ninggalake wong-wong mau ing pemilik anyar. Mung wong sing wis kabukten kasetyan dipilih kanggo daptar tugas anyar. Apa babagan liyane?


Gbr. 5. Semangat mbrontak saka Maidan

Ing wektu iki, Cossacks campur tangan ing hubungan Crimean-Turki. Khan Shagin Giray kepengin pisah saka Turki lan njaluk tulung marang Cossack. Ing musim semi 1628 Cossacks tindak menyang Crimea karo ataman Ivan Kulaga. Dheweke digabung karo bagean saka Cossack saka Ukraina, dipimpin dening Hetman Mikhail Doroshenko. Sawise numpes wong Turki lan pendukunge Dzhanibek Giray ing cedhak Bakhchisaray, dheweke pindhah menyang Kafa. Nanging ing wektu iki, sekutu Shagin Giray digawe tentrem karo mungsuh lan Cossacks kudu cepet-cepet mundur saka Crimea, lan Hetman Doroshenko ambruk cedhak Bakhchisaray. Tinimbang dheweke, raja milih Hryhoriy Chorny, manut marang dheweke, minangka hetman. Iki unquestioningly kawujud kabeh syarat magnates, katindhes para sadulur ngisor saka Cossacks, ora ngalangi saka subordinating menyang para pinituwa lan panci. Massa Cossacks ninggalake Ukraina menyang Niz, lan mulane populasi tanah Sich ing jamane saya tambah akeh. Ing Hetman Chorny, longkangan antarane hetmanate lan Niz dikuwataké dadi utamané brewing. Niz dadi republik merdika, lan Cossack Ukraina saya cedhak lan nyedhaki Persemakmuran. Anak didik kraton ora nyenengake wong akeh. The Zaporizhian Cossacks pindhah saka ngluwihi jeram ing sisih lor, dijupuk Chorny, nyoba wong kanggo venality lan karep kanggo Uni, lan ngutuk wong mati. Ora let suwe, wong Nizovites, miturut komando Koshevoi Ataman Taras Tryasilo, nyerang kemah Polandia ing cedhak Kali Alta, ngrebut lan numpes pasukan sing dipasang ing kono. Pemberontakan 1630 diwiwiti, narik akeh registrar ing sisihe. Dipungkasi karo Pertempuran Pereyaslav, sing, miturut Piasetsky, penulis sejarah Polandia, "biaya wong Polandia luwih akeh tinimbang perang Prusia." Padha kudu nggawe konsesi: registrasi diijini nambah nganti wolung ewu, lan Cossack saka Ukraina dijamin impunity kanggo melu pemberontakan, nanging pancasan iki ora dileksanakake dening magnates lan priyayi. Wiwit kuwi, Niz saya tambah akeh kanthi biaya petani Cossack. Sawetara mandor uga lunga menyang Sich, nanging ing sisih liya, akeh sing nampa kabeh sistem urip saka priyayi Polandia lan dadi bangsawan Polandia sing setya. Ing taun 1632, raja Polandia Sigismund III séda. Pamrentahane jangka panjang ngliwati tandha ekspansi paksa pengaruh Gréja Katulik, kanthi dhukungan saka panyengkuyung persatuan gereja. Putrané Vladislav IV njupuk tahta. Ing 1633-34, 5-6 ewu. Cossacks kadhaptar melu kampanye nglawan Moskow. Sawetara taun sawisé iki, resettlement utamané intensif petani saka kulon menyang Ukraina terus. Ing taun 1638 tansaya dadi sewu pamukiman anyar, ngrancang dening insinyur Perancis Beauplan. Dheweke uga ngawasi pambangunan benteng Polandia Kudak ing ambang Dnieper pisanan lan ing situs pemukiman Cossack lawas kanthi jeneng sing padha. Sanajan ing Agustus 1635 Grassroots Cossacks karo Ataman Sulima utawa Suleiman njupuk Kudak saka gropyokan lan numpes garnisun saka mercenary manca ing, nanging rong sasi mengko padha kudu menehi kanggo raja setya saka registrars. Ing 1637 pangayoman saka populasi Cossack Ukraina, diwatesi dening pemukim anyar, maneh nyoba kanggo njupuk liwat Zaporizhzhya Nyz. Cossacks tindak "menyang volosts" dipimpin déning panggedhe Pavlyuk, Skidan lan Dmitry Gunya. Dheweke gabung karo Cossack lokal saka Kanev, Stebliev lan Korsun, sing ora ana ing daftar. Ana kira-kira sepuluh ewu, nanging sawise kalah ing Kumeyki lan Moshny, dheweke kudu mundur menyang tanah Sich. Sanalika, Polandia ditindhes gerakan Cossack ing Bank Kiri, diwiwiti taun sabanjuré dening Ostryanin lan Gunya. Dideleng saka jumlah peserta sing sithik (8-10 ewu wong) wong), pagelaran Cossack ditindakake dening Zaporizhzhya Cossacks piyambak. Sing padha dibuktekake kanthi harmoni gerakane lan organisasi perlindungan ing kemah. Populasi Ukrainia lawas lan anyar ing steppe nalika iku sibuk mbangun atusan pemukiman anyar ing sangisoré pengawasan pasukan Mahkota Hetman S. Konetspolsky. Lan umume, ing taun-taun kasebut, upaya kerjasama militer karo Ukrainia rampung kanggo Zaporizhzhya Cossacks ing cecongkrahan lan padu, tekan paten pinaten. Nanging republik akar umbi nampa petani buronan kanthi rela. Dheweke bisa kerja kanthi bebas lan tentrem ing plot tanah sing diwenehake kanggo dheweke. Saka wong-wong mau mboko sithik mbentuk lapisan "subyek saka Tentara Grassroots Zaporizhzhya", sing replenished pangkat petani lan abdi. Sawetara petani Ukrainia, sing pengin nerusake perjuangan bersenjata, akumulasi ing pinggir Bug Kidul. Ing kali Teshlyk padha ngedegake dhewe Teshlyk Sich kapisah.

Sawise kekalahan 1638, para pemberontak bali menyang Niz, lan ing Ukraina, tinimbang registrar sing wis mangkat, sing anyar direkrut saka Cossacks lokal. Saiki register kapérang saka enem resimen (Pereyaslavsky, Kanevsky, Cherkassky, Belotserkovsky, Korsunsky, Chigirinky) karo saben ewu wong. Komandhan resimen diangkat saka priyayi sing lair, lan pangkat liyane: kapten resimen, perwira lan ing ngisor iki dipilih kanthi posisi. Jabatan hetman dibubarake lan jabatane diganti karo komisaris sing ditunjuk Petr Komarovsky. Cossack kudu sumpah setya marang Persemakmuran, janji manut marang panguwasa Polandia lokal, ora menyang Sich lan ora njupuk bagéyan ing kampanye segara saka Nizovites. Wong-wong sing ora kalebu ing daftar lan manggon ing Ukraina tetep "subyek" panguwasa lokal. Resolusi "Komisi Akhir karo Cossacks" uga ditandatangani dening wakil saka Cossacks. Antarane liyane ana teken saka juru tulis Tentara Bogdan Khmelnitsky. Ing sepuluh taun, dheweke bakal mimpin perjuangan anyar Cossacks nglawan Polandia lan jenenge bakal gludhug ing saindenging jagad.


Fig.. 6 Gentry Polandia lan Cossack waja

Kahanan kasebut saya tambah amarga kasunyatan manawa bagean saka pembesar lan priyayi Ukrainia ora mung nampa Katulik, nanging uga wiwit nuntut iki saka subyek kanthi macem-macem cara. Dadi akeh raja ngrampas gréja lokal lan nyewakake menyang cairan kutha cilik - tukang, panginepan, produsen tavern, vinniks lan distillers, lan padha wiwit ngisi ragad saka desa lan Cossack kanggo hak ndedonga. Iki lan langkah-langkah Jesuit liyane ora sabar. Kanggo nanggepi, Cossacks Hetmanate gabung karo Cossacks saka Tentara Grassroots Zaporozhye lan wiwit pemberontakan umum. Perjuangan terus luwih saka dasawarsa lan rampung kanthi aksesi Hetmanate menyang Rusia ing taun 1654 ing Pereyaslav Rada. Nanging iki crita temen beda lan banget bingung.

http://topwar.ru/22250-davnie-kazachi-predki.html
http://topwar.ru/27541-starshinstvo-obrazovanie-i-stanovlenie-donskogo-kazachego-voyska-na-moskovskoy-sluzhbe.html
http://topwar.ru/31291-azovskoe-sidenie-i-perehod-donskogo-voyska-na-moskovskuyu-sluzhbu.html
http://topwar.ru/26133-kazaki-v-smutnoe-vremya.html
topwar.ru
Gordeev A.A. Sajarah Cossacks
Istorija.o.kazakakh.zaporozhskikh.kak.onye.izdrevle.zachalisja.1851.
Letopisnoe.povestvovanie.o.Malojj.Rossii.i.ejo.narode.i.kazakakh.voobshhe.1847. A. Rigelman
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

33 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +8
    Agustus 30 2013
    umume, wong-wong sing ana ing layanan saka priyayi, Ottomans, Swedes, lan ing. populer disebut "SERDYUKI" ... (Hmm ... Serdyukov .... keturunane chtoli ???? sawetara jenis sihir tembung)))))
    1. -2
      Agustus 30 2013
      Artikel kasebut ana ing wilayah dongeng Svidomite. Babagan Svyatoslav - "salah sawijining pendiri Dnieper Cossacks" aku isih tahan. Babagan kasunyatan sing "sawetara sejarawan nyebut leluhur saka Zaporozhian Sich uga Yedisan Horde". "Sejarawan" saka Ukraina, umpamane, malah nulis ing buku pelajaran sejarah sekolah kanggo kelas VII yen wong Ukrainia luwih saka 140 taun. Nanging gerombolan Edissania bubar. Malah ing Ukraina dikenal sing iki Nogai: history.mk.ua/edisanskaya-orda-ety-sanskaya-orda.htm Nanging banjur rampung omong kosong.

      Svidomo nyata ora butuh sejarah minangka ilmu, dheweke bakal nggawe crita apa wae.
      1. +5
        Agustus 30 2013
        Aku manggon ing cedhak Khortitsa (sampeyan bisa ndeleng saka jendhela) lan aku ora ngerti sejarah wilayahku, nanging ora banget ... senjata lan pasugatan saka Pechenegs ... Museum wis ora owah akeh wiwit jaman USSR, mung ditambahi sethitik dening sethitik ... supaya kita ora nyritakake kene bab distorsi sajarah, amarga kabeh liyane ing teks. Aku maca buku teks Soviet lan Ukrainia kaping telu lan ing siji wektu seneng topik iki .... conto sampeyan ditemokake cacat ing jaman kita.

        PS goleki ing buku sejarah ... ora kurang idiocy yen sampeyan pengin, sampeyan bisa nemokake ....
      2. 0
        Agustus 30 2013
        Nikolai
        tenan. Aku iki utamané gelo sing, ngandika bab abad kaping 15, penulis bebas nggunakake istilah "Ukrainians". "Belarusia". kabeh liyane, nggunakake istilah "Litvins", dheweke ora lali kanggo ngomong sing padha Belarusians, lan Lithuanians lan wong-wong sing nggawe negara Lithuania, misale jek, ora ana hubungane karo kabeh ... anekdot .... :))) Inggih, banjur ora ana Ukrainians utawa Belarusians - padha katon mung patang atus taun mengko, mung ana wong Rusia, iku kabeh.
        1. cadangan
          +4
          Agustus 30 2013
          Rusia muncul sawise Peter 1, lan sadurunge ana Muscovites. Lan basa Rusia (Rusia) meh diciptakake dening Lomonosov. Artikel kasebut menarik. Yen penulis Rusia, aku pengin ngerti pendapat saka sejarawan kita ing masalah iki. Yen panemu bertepatan, mula kita bisa nganggep yen masalah pembentukan Cossack Ukrainia ing sajarah Ukrainia-Rusia wis rampung.
        2. -3
          Agustus 30 2013
          Kutipan saka: eseman
          ora ana Ukrainians utawa Belarusians banjur, padha katon mung patang atus taun mengko

          Aku ora rampung maca nganti abad kaping 15, ternyata ngluwihi kekuwatanku. Kanggo kula, artikel iki minangka omong kosong paling liar, nanging nglawan sing wis diracun dening Svidomitism, bisa uga minangka senjata kanggo ngrampungake.

          Istilah Belaya Rus umume menarik. Kasunyatane yaiku pamrentahan Litvinsky saka pendiri Mindovg kanthi ibukutha ing Novogrudok diarani ... Black Russia. Iku uga kedaden nalika annexed, exterminating, Lithuanians (Yatvingians) lan kerajaan Polotsk. Ing wektu lan ing ngendi Rusia Putih pisanan muncul, para sejarawan ing abad kepungkur lan saiki ngetokake hipotesis saka macem-macem derajat persuasiveness. Nanging mung.
          1. +1
            Agustus 31 2013
            Kutipan: Nicholas S.
            Kanthi istilah Belaya Rus, umume menarik

            Sa adoh aku ngerti, ing antarane Slavs istilah, kaya suku Turkic, "putih", "putih" ("ak" ing basa Turkic) padha - "lor", kaya "ireng" ("kara") - " kidul"
          2. +1
            Agustus 31 2013
            Kutipan: Nicholas S.
            Aku ora maca nganti abad kaping 15

            Nanging muspra, sampeyan kudu luwih sabar lan maca nganti pungkasan, banjur panemu bakal owah, nanging umume, luwih becik sinau materi kasebut.
        3. Varchun
          -1
          23 Oktober 2013
          Apa jenis wong Rusia sing aneh, ana wilayah Rusia lan ana wilayah dudu Rusia, mula ora ana wong Rusia ing kana.
  2. +2
    Agustus 30 2013
    hehe ... wiwit kapan ing Rusia cue jenenge pangeran??????? Apa ora jeneng barang improvisasi, yaiku. tongkat (apa sampeyan bakal menehi anak sampeyan jeneng tongkat ????) .... apa umume sing ditulis kanggo wedhus lanang utawa wong non-Rusia utawa malah wong Yunani sing krungu bab Rusia tokma saka crita para pedagang ... .
    1. Jake Danzels
      +4
      Agustus 30 2013
      Pendiri Kyiv yaiku sedulur Kyi, Shchek, Khoriv lan adhine Lybid. Kanggo ngurmati sadulure Kyi, jenenge kutha sing didegake ing Dnieper, ya, ya, Kyiv sing padha.
      Sinau sejarah.
      1. +2
        Agustus 30 2013
        Legenda ayu... eseman
      2. 0
        Agustus 30 2013
        Halo warga negara! mung ora nglanggar ... Apa sampeyan pancene percaya karo dongeng Chernorist Yunani iki????? ya ... jelas yen Miller Schletser lan Bayer ora nyoba muspra ...)))). Kaisar Bizantium, nanging Kristen pisanan, lan Vladimir getih, iki baptis lan dudu pembunuh, libertine
    2. LINX
      -1
      Agustus 31 2013
      “hehe... wiwit kapan ing Rusia cue jenenge pangeran?

      Miturut sawetara versi, jeneng Kyiv tenan asalé saka tembung - isyarat (teken), wiwit kutha jumeneng ing situs nyebrang Dnieper lan ferrymen ndamel rakit / prau antarane teken mimpin menyang ngisor - isyarat.

      Lan Pangeran Kiy bisa uga dadi legenda, sanajan kabeh bisa ...
      Miturut cara, miturut legenda sing padha, pangeran kadang-kadang meneng-menengan nindakake perkara sing paling disenengi - dheweke ngeterake wong kanthi prau ngliwati Dnieper.
  3. +1
    Agustus 30 2013
    Cossacks minangka tentara kekaisaran. Dudu "penjaga nasional", dudu satuan polisi, dudu regu panguwasa lokal, nanging TNI AD.

    Yen kita nimbang Cossacks saka sudut pandang iki, dadi cetha kok padha ngawula panguwasa beda, negara ketoke beda. Lan yen kita nganggep yen ibukutha negara wis pindhah? Yen kita nganggep yen kekaisaran iki dikuwasani dening dinasti siji (sanajan cabang), banjur cetha yen ing interval tartamtu, senioritas dinasti bisa liwati saka siji baris, kang mrentah ing panggonan siji, menyang panggonan liyane, kang mrentah ing panggonan liyane. Kajaba iku, senioritas dinasti bisa ditandingi mung dening sing paling kuat. Kanthi transisi senioritas dinasti saka siji cabang, sing mrentah, ngomong, ing Moskow, menyang cabang liyane, sing mrentah, ngomong, ing Konstantinopel, ibukutha uga migrasi. Banjur senioritas liwati menyang panguwasa Persemakmuran, lan maneh kanggo Moscow. Kita waca sing Cossacks dadi panguwasa paling wektu, kang ibukutha ing Rusia modern. Mulane, Cossacks dadi raja, utawa raja, utawa sultan. Kanthi transisi pusat saka ibukutha siji menyang ibukutha liyane, pusat pajak utama uga pindhah menyang kono, ing ngendi aliran pajeg utama mili. Lan butuh dhuwit akeh kanggo njaga tentara.

    Lan aja mikir yen sultan Turki minangka wakil saka wong liya. Nganti abad kaping 18, pengadilan lan perwira tentara paling dhuwur nganggo basa Rusia, utawa, yen sampeyan seneng, basa Slavia, cedhak banget karo basa Rusia, Belarusian, Serbia, Bulgaria.
    1. LINX
      +1
      Agustus 31 2013
      Cossack minangka wong sing bebas (wong, masyarakat) kanthi keahlian lan katrampilan militèr sing dikembangake sacara historis, lan bisa ngladeni kekuwatan utawa kekaisaran sing dipilih utawa dibutuhake, kaya sing ora bisa ngladeni sapa wae.
  4. +6
    Agustus 30 2013
    Artikel kasebut apik, nanging mung, miturut pendapatku, penulis dadi rada adoh ing wiwitan, babagan suku, tukang sihir, lan liya-liyane. perasaan."
    1. LINX
      -1
      Agustus 31 2013
      Ing babagan "kesetiaan perasaan", aku rumangsa bener babagan Ivan Sirko:

      "Transisi Serko saka tsar Rusia menyang raja Polandia lan bali ora bisa dianggep minangka ngiyanati siji lan kasetyan liyane: sanajan Sirko lan kabeh Zaporizhian Cossacks ngakoni patronase tsar Rusia wiwit jaman Bogdan Khmelnitsky, dheweke isih, miturut tradhisi lawas, nganggep awake dhewe minangka wong sing bebas lan merdika saka sapa wae - wong sing nganggep hak kanggo ngrampungake masalah perdamaian lan perdamaian karo kerajaan tetangga lan hubungane karo raja lan penguasa sing cedhak lan adoh.

      Cossack nganggep awake dhewe minangka wong sing bebas, lan wong sing bebas duwe hak kanggo milih sapa sing bakal dilawan.
      1. LINX
        +1
        Agustus 31 2013
        Zaporozhian Sich ora mung minangka benteng karo akeh Cossack bersenjata ing jero - iku "negara ing sawijining negara" kanthi ukuran sing gedhe banget (miturut standar Eropa, ing awal abad kaping 17 - kira-kira ukuran pulo Inggris, cukup akeh !!!) wilayah sing diklumpukake pajak, ndhukung produksi lan nindakake tetanèn.

        Ing wilayah iki, hukum jaringan Zaporizhzhya wis dileksanakake, ana panguwasa sekuler lan spiritual, ana pos wewatesan Cossacks, lan perdagangan dikontrol. Perwakilan diplomatik saka negara manca terus-terusan perang.

        Padha banget mardika saka kekuwatane sapa wae, dheweke dhewe mutusake lan ngganti pikirane, mula dheweke dadi "sakit sirah" kanggo akeh panguwasa.
    2. Varchun
      -1
      23 Oktober 2013
      Lan sing Don Cossacks luwih dipercaya, huh? Pugachev, Razin lan liya-liyane Ekaterina 2 mbuwang Cossacks lan padha perang setya. sadean.
  5. 0
    Agustus 30 2013
    menarik kanggo ngerti babagan Zaporizhzhya Sich
  6. conthong pinus
    +3
    Agustus 30 2013
    Wong-wong mau ora nuwuhake rasa anget ing wong-wong mau lan akeh pemukim multi-suku anyar sing kesusu menyang tanahe bebarengan karo wong-wong Polandia.

    Kakehan "politik correctness" saka penulis, sing ora sebutno tenan Yahudi, sing dadi scourge nyata kanggo populasi pribumi Ukraina banjur.
  7. Sashko07
    -3
    Agustus 30 2013
    Kutipan saka Fuseler
    sing Zaporizhzhya Cossacks ora wong dipercaya, ing syarat-syarat "perasaan setya."

    Zaporizhzhya Cossacks ing siji wektu wis everyone ing sak panggonan, lan ora Matter sing iku - suku saka lor, Polandia gentry utawa kafir. Nanging kasunyatan sing padha asring dipimpin dening pengkhianat, lan wong-wong sing seneng ngedol piyambak kanggo sapa lan ing rega luwih, iku topik liyane kanggo obrolan. Lan wulangan sesat iki sing ditulis ing situs iki babagan Cossacks lan Ukraina, supaya penulis marang anak-anake ing wayah wengi minangka dongeng, lan ora ngirim ing situs Russian-basa kanggo pirsawan Russian-speaking padha, kang ora Feed Ukraina. karo roti.
    1. smiths 1977
      +3
      Agustus 30 2013
      Zaporizhzhya Cossacks ing siji wektu wis everyone ing sak panggonan, lan ora Matter sing iku - suku saka lor, Polandia gentry utawa kafir.

      Apik banget dheweke "wis", tinimbang duwe. Aku bakal tetep bisu babagan Polandia, sing ajeg nandhang pambrontakan Cossack (Nalivaiko, Otsryannitsa, lan sapiturute), nganti pungkasane, Bogdan Khmelnitsky ing taun 1648 nyimpulake aliansi karo Tatar.
      Nanging kampanye Sagaidachny nglawan Moskow:
      "Kaping pisanan, dheweke [Sagaidachny] njupuk lan ngrusak kutha Putivl, Livny lan Yelets, numpes akeh wong lanang, wadon lan bocah-bocah ing kono ...".

      Aku bakal nambah sawetara episode tartamtu kanggo gambaran garing Yavornitsky. Dadi, ing Putivl biara Molgansky dijarah, lan kabeh biksu dipateni. Bab sing padha kedadeyan ing Rylsk karo Biara St.

      "Gumantung saka Sagaidachny, Mikhailo Doroshenko tumindak karo kanca-kancane, sing njupuk kutha Lebedyan, Dankov, Skopin lan Ryasky, ngalahake akeh wong, wanita, bocah-bocah "dadi bayi-bayi"; lan banjur, bursting menyang wilayah Ryazan, nyetel geni kanggo akeh pamukiman, ngalahake sawetara imam lan nerusake menyang kutha Pereyaslav, nanging repulsed lan tindak menyang Yelets. Sahaidachny piyambak, njupuk Livny lan Yelets, tindak menyang Shatsky lan Dankov, lan saka kono dikirim Kolonel Merciful ndhisiki karo 1000 Cossacks cedhak kutha Mikhailov (provinsi Ryazan), mrentahake kanggo break menyang kutha ing wayah wengi lan njupuk. Kolonel Merciful, ragu-ragu kanggo dangu amarga gludhug elek lan udan deres, bisa teka ing kutha mung ing 12 Agustus, ing dina banget nalika 40 wong saka tentara Rusia Agung teka ing kutha Sapozhkov. Sing terakhir, sawise ninggalake kutha Sapozhkov karo sawetara pedunung, ora ngidini Merciful kanggo Mikhailov "lan ngalahake akeh perang zapori"".

      Yavornitsky D. I. Sajarah Zaporizhzhya Cossacks. T. 2. S. 150.

      Dina sabanjure, Sagaidachny sing nesu ngumumake marang pedunung Mikhailov yen dheweke bakal njupuk kutha kaya manuk lan ngobong, lan mrentahake kabeh warga, enom lan tuwa, kanggo ngethok tangan lan sikile lan dibuwang menyang asu. . Ing 23 Agustus, Cossack maneh wiwit nyiapake kanggo serangan. Lan para pembela, kanthi tampilan lengkap tentara Zaporozhian, nggawe prosesi agama kanthi lambang lan spanduk ing sadawane tembok benteng.

      Kanthi awal serangan, Mikhailovite maneh tindak ing sortie. Saka tembok kutha, ora mung prajurit, nanging uga wanita lan bocah-bocah sing ditembak saka meriam lan squeakers. "Lan mungsuh kabeh-ngrusak Sagaidachny karo liyane saka batesan kang budhal saka kutha karo wedi lan sedhih ing 27 Agustus, lan pedunung ing kutha sing dilindhungi Gusti Allah Mikhailov ngrayakake perayaan solemn ing saindhenging mangsa panas ing dina, ing pisanan. serangan dina Agustus ing 17 dina, Ajaib saka Archangel Michael, lan bab departure saka kutha, ambang Agustus ing dina 27 dirayakake dening buruh Ajaib gedhe Nikola.

      Yavornitsky D. I. Sajarah Zaporizhzhya Cossacks. T. 2. S. 151.
      1. smiths 1977
        +1
        Agustus 30 2013
        Inggih, dening cara, Sahaidachny rauh teka menyang pikiran sehat lan dikirim ataman Peter Odinets "karo comrades" kanggo Moscow karo panjalukan kanggo nampa Hetman, bebarengan karo kabeh Tentara Zaporizhian, menyang layanan saka tsar.

        Ing Maret 1620, Odinets menehi pidato marang para bangsawan. Iki cathetan resmi dheweke: "Dheweke dikirim dening kabeh tentara Zaporizhzhya, Hetman Sahaydachny karo kanca-kancane, kanggo ngalahake panguwasa kanthi bathuk, nyatakake layanane, yen dheweke kabeh pengin ngladeni panguwasa gedhe kanthi kepala kaya sadurunge, kaya sing sadurunge. padha ngladeni tilas raja-raja Rusia kang gedhe lan ing panguwasane ana dhawuh lan padha marani mungsuhe, ulus Krimea padha remuk. Saiki padha uga ngawula marang panguwasa gedhe, tindak menyang ulus Crimean, lan ana 5000 wong, padha duwe bisnis karo wong Krimea ing sisih iki saka Perekop ing tembok banget; Tatar ana ing Perekop wong 7000, lan ing pos 11; marga saka sih-kadarmane Gusti Allah lan kabegjan kang kadhaulatan ing Tatar, padha ngalahake akeh, akeh wong Kristen dibebasake saka tangane Tatar; kanthi layanan iki lan nganggo basa Tatar padha dikirim menyang panguwasa: Gusti Allah iku mardika lan kamulyan kraton, kaya sing dikarepake, lan padha arep ngladeni kamulyane kraton kanthi kabeh kepala lan kanggo welas asih kraton kanggo awake dhewe saiki. lan wiwit iku padha arep ngupaya. Juru tulis duma, Gramotin, memuji dheweke amarga layanane, ujar: "Ing negara Rusia, ana desas-desus yen raja Polandia Zhigimont wis nggawe perdamaian lan kekancan karo wong Turki, lan dheweke pengin ngetrapake imane: ngumumake carane raja Polandia karo Turki , Paus lan tsar? Lan apa ora ana gangguan saka iman saka Polandia?" Cherkasy mangsuli: "Ora ana gangguan marang kita saka raja Polandia; dheweke rukun karo wong Turki, lan kita dilarang pindhah menyang wong Turki saka Zaporizhia ing segara, nanging ora dilarang lunga saka kali cilik; kita ora ngerti apa-apa bab Caesar lan Paus, lan kita padha ora dhawuh menyang Crimea. Ing musim semi, kita kabeh menyang Zaporizhia, lan kita ngalahake Pangeran Tsar nganggo bathuk, supaya panguwasa menehi kita minangka antek. Tsar ngirim Sagaidachny 000 rubel "gaji ringan" lan ngirim surat.

        Solovyov S. M. Sajarah Rusia wiwit jaman kuna. T. V. C. 439.

        Dadi, sing padha "duwe", pisanan padha ngrampok bebarengan karo Polandia, lan banjur mlayu lengen ing lengen kanggo Tsar Rusia, njaluk pangayoman saka Polandia padha ...
        1. smiths 1977
          -2
          Agustus 30 2013
          Ya, Svidomite sing pengecut saiki wis ilang, mung bisa dikurangi saka licik, nanging ora ana sing mbantah ...
          1. 0
            Agustus 30 2013
            smiths 1977
            Inggih, sampeyan ora ninggalake dheweke, sayangku, pilihan, ora ana sing kudu dibantah .... :)))) Melasi wong miskin .... :)))
          2. cadangan
            +2
            Agustus 30 2013
            Rusia mbantah tokoh kayata Kuznetsov - ora ngurmati awake dhewe. Iku angel kanggo argue marang kasunyatan sing Ukrainia Cossacks padha pasukan militèr kuat. Conto negatif bisa diklumpukake ing acara sejarah. Hitler ketoke dadi bajingan, nanging Paulus ora digawa metu saka ing Stalingrad malah dening Staff komando. Kang njupuk metu mung tatu lan lara. Lan Stalin, dina sadurunge tiba saka Sevastopol, njupuk metu kabeh komandan senior lan buruh politik. Lan dheweke nimbali perwira sing ditinggal lan ditawan, prajurit lan pelaut minangka pengkhianat.
            1. smiths 1977
              -2
              Agustus 30 2013
              Wiwit kapan wong kaya sampeyan dadi Rusia, ta? Ora wiwit 862, nalika Rurik (Norman, nanging aku luwih cenderung mikir yen pangeran Slavia Kulon) lelayaran menyang Ladoga, Utawa, nalika Oleg lan Igor lelayaran saka NOVGOROD menyang Kyiv, kutha Slavik cilik Kyiv, sing mbayar pajeg marang Khazars, rampung Varangians Askold lan Dir, sing mlayu saka Rurik saka Novgorod lan wiwit mrentah. Svyatoslav, sing kasebut ing kene, yaiku putrane Pangeran Varangian Igor lan Olga, asale saka PSKOV. Lan babagan hetman Ukrainia, sing sampeyan Svidomites nganggep Pahlawan sampeyan, para kontemporer-Ukrainia ujar sing paling apik:
              Ing biara cedhak Baturin, rekaman salah sawijining archimandrite abad kaping XNUMX disimpen nganti suwe. Jenenge ngandika kanggo dhewe: "Ruin", lan ngandhut gambaran saka "tumindak lan kekejeman saka hetmans lan pemimpin liyane saka Little Russian", menehi dhaptar ing ngisor iki:

              Vygovsky Ivan - nglanggar perjury, fratricide, drive saka Tatar kanggo numpes Little Russian wong, Advertisement saka Rusia kanggo Katolik lan Polandia, gedhe dhuwit-pacangan.

              Khmelnytsky Yury - perjurer kaping telu, Kristus-bakul iman lan wong kanggo Polandia lan Busurmans; drive saka Tatar.

              Doroshenko Pétrus minangka wong sing nyogok, wong sing srakah, tukang sumpah, pelaku fratricide lan nyiksa wong saka Tatar sing nandhang sangsara, abdi Busurman.

              Teterya Pavel punika pacangan dhuwit, perjurer lan Lyash serf sukarela. Y. Khmelnitsky kang instigator khianat.

              Damian sing dosa iku budak sing licik, loro pikirane, gampang dikhianati, ora ketutup ing wektu lan nandhang sangsara.

              Ing kene kabeh kode pidana gemeter ngrokok ing pinggir.
              Inggih, kanggo Sevastopol, HERoy sampeyan, Bandera sing mburu kucing, uga ora dadi pahlawan, dheweke luwih seneng njagong ing Munich nganti dheweke diracun ing kono kaya tikus sing reged. Dadi, apa gunane aku ngomong karo wong kaya sampeyan "Rusich" tanpa hormat. UKzh ora bakal ngremehake awake dhewe kanthi nyebut jeneng sing cerah iki. Minus lan kanthi ora hormat sing paling jero.
              1. +1
                Agustus 30 2013
                Utawa, nalika Oleg lan Igor lelayaran saka NOVGOROD menyang Kyiv, kutha Slavic cilik Kyiv, sing mbayar pajeg kanggo Khazars, rampung mati Varangians Askold lan Dir, sing wis mlayu saka Rurik saka Novgorod lan wiwit mrentah.
                Pangeran Kyiv, Dir, ana Khazar lokal, i.e. wong Yahudi
                Lan karo Askold ora jelas. Toli mlayu, toli dheweke dikirim kanggo mulihake ketertiban ing Kyiv, nanging wong Yahudi (Khazars) tuku dheweke, toli mateni dheweke, toli kabeh mendhung .... Nanging Kyiv dibebasake saka upeti marang wong Yahudi. Padha wiwit njupuk
            2. 0
              Agustus 30 2013
              Lan Stalin, dina sadurunge tiba saka Sevastopol, njupuk metu kabeh komandan senior lan buruh politik. Lan dheweke nimbali perwira sing ditinggal lan ditawan, prajurit lan pelaut minangka pengkhianat.
              Nyatane, padha mlaku. (Shikorad Laksamana Oktyabrsky nglawan Mussolini)
    2. +1
      Agustus 30 2013
      Kutipan: Sashko07
      Kutipan saka Fuseler
      sing Zaporizhzhya Cossacks ora wong dipercaya, ing syarat-syarat "perasaan setya."

      Zaporizhzhya Cossacks ing siji wektu wis everyone ing sak panggonan, lan ora Matter sing iku - suku saka lor, Polandia gentry utawa kafir. Nanging kasunyatan sing padha asring dipimpin dening pengkhianat, lan wong-wong sing seneng ngedol piyambak kanggo sapa lan ing rega luwih, iku topik liyane kanggo obrolan. Lan wulangan sesat iki sing ditulis ing situs iki babagan Cossacks lan Ukraina, supaya penulis marang anak-anake ing wayah wengi minangka dongeng, lan ora ngirim ing situs Russian-basa kanggo pirsawan Russian-speaking padha, kang ora Feed Ukraina. karo roti.

      Lan kok mung Zaporozhye? Don lan Kuban uga "uga rampung".
  8. smiths 1977
    +2
    Agustus 30 2013
    Hei, Svidomites, uga, kok sampeyan minus sepi, uga, ing paling obyek kanggo soko disebut-. "Rusia" utawa sampeyan manggon kanthi prinsip:
  9. smiths 1977
    +1
    Agustus 30 2013
    Svidomity cowardly Panjenengan minuses kanggo kula ganjaran paling. Kanggo aku Ukrainia, a Little Russian, lan leluhur Cossack impaled kusam Uniates kaya sampeyan...Kanthi nistha!
    1. 0
      Agustus 31 2013
      Pak, sampeyan kudu nambani ...
      1. Komentar wis dibusak.
  10. Tver
    -2
    Agustus 31 2013
    Svidomity, semi-Poles...Steppe rabble! Deserters, perampok - iki minangka basis saka "Cossacks" Ana luwih ngormati Kutub tinimbang sampah iki. Kutub, sanajan ing jaman kepungkur, duwe sejarah! Dheweke duwe negara, kutha, sawetara budaya. Lan "Svidomites" iki urip kaya Negro ing dugouts. Amarga keturunan deserters lan vagrants ... Ing Kakaisaran padha ora dijupuk menyang infantri - padha ora cocok kanggo complexion sing. Mung ing kavaleri ora duwe aturan baku. Kene ing SS padha duweke - eksekusi, tumindak punitive
    1. LINX
      +1
      Agustus 31 2013
      Sampeyan duwe bolongan ing sirah, minus mesthi. Deleng carane akeh resimen sing direkrut ing tanah Ukrainia lan padha perang minangka bagéan saka pasukan Republik Ingushetia saka Kaukasus kanggo Prancis.
      1. -1
        3 September 2013
        ing taun pinten? Mungkin sawise Muscovites teka ing wilayah iki? Lan sadurunge ana Wild Field, ngendi bandit manggon?
  11. aleshka1987
    +3
    Agustus 31 2013
    Quote: Kuznetsov 1977
    Hei, Svidomites, uga, kok sampeyan minus sepi, uga, ing paling obyek kanggo soko disebut-. "Rusia" utawa sampeyan manggon kanthi prinsip:

    Apa sampeyan ora ngerti yen sampeyan Svidomo padha karo Svidomo kita, mung ing sisih liyane. Padha brainwash kita karo telek beda, kita - siji, sampeyan - liyane, lan kene kita ngatur "perang suci" amarga dongeng lan legenda. Lan pirang-pirang taun kita bakal mbantah sapa leluhure sing luwih padha. Dadi, kepiye carane kita bisa nyetujoni masalah sing luwih penting ing urip?
    1. Siriozha
      -1
      4 September 2013
      Aku keplok ngadeg!!! Inggih ngandika!
      Wong lanang, kita pengin manggon ing gendéra kuning sing padhang, kita pengin diarani Ukraina, kita pengin manggon ing Vilniy Ukrainі, kenapa sampeyan nesu karo kita? Yagene kowe ora bisa turu? Apa sampeyan nambani kabeh wong nganggo sikat sing padha?
      Apa sawah liar? bandit apa? Opo sing salah?!!
      1. smiths 1977
        0
        11 September 2013
        Iki critamu:
  12. +1
    3 September 2013
    Minangka wilayah bandyukovskaya, padha tetep. Kanggo sapa sing duwe bathi, dheweke diwenehi.
    Chechnya ngaso.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"