Transisi saka pasukan Cossack saka Hetmanate kanggo layanan Moscow

65
Ing pungkasan artikel sadurungePembentukan pasukan Dnieper lan Zaporozhye lan layanan kanggo negara Polandia-Lithuania"Dituduhake kepiye, wiwit pungkasan abad kaping 9, kabijakan repressive Persemakmuran wiwit tuwuh nglawan populasi Ortodoks Dnieper Cossacks lan kabeh Ukraina. Pesenan Polandia nyebabake oposisi ing antarane Ortodoks, nganti pambrontakan populer, lan Dnieper Cossacks minangka pasukan utama ing perjuangan iki. Kekerasan terus-terusan saka Polandia marang populasi Cossack uga nguatake lapisan, sawetara menyang bank kiwa lan menyang Zaporozhye Niz, liyane terus ngladeni Polandia ing resimen sing didaftar. Nanging amarga saka panganiaya saka Polandia, tension terus tuwuh ing tentara kadhaptar, lan saka lingkungan ketoke setya kanggo Polandia, liyane lan liyane pemberontak metu marang daya saka Polandia. Pemberontak sing paling misuwur ing jaman kasebut yaiku Zinovy-Bogdan Khmelnitsky. Karir sing berpendidikan lan sukses, abdine raja sing setya, amarga saka sewenang-wenang lan kasar saka pinituwa Chigirinsky, priyayi Polandia Chaplinsky, dheweke dadi mungsuh Polandia sing wangkal lan tanpa welas asih. Panyengkuyung kamardikan wiwit ngubengi Khmelnytsky, lan kerusuhan nglawan Polandia wiwit nyebar. Duwe mlebu menyang aliansi karo Perekop Murza Tugai-Bey, Khmelnitsky muncul ing Sich, kapilih hetman, lan ing 1647, karo XNUMX ewu Cossacks saka Grassroots Army, kang wiwit perang nglawan Polandia.

Transisi saka pasukan Cossack saka Hetmanate kanggo layanan Moscow
Sego. 1 Cossacks mbrontak


Ing tanggal 2 Mèi 1648, wadyabala Polandia majeng ketemu karo wadyabala Khmelnitsky ing cedhak Zhovti Vody. Sawise perang telung dina, Polandia nandhang kekalahan elek, lan hetmans Pototsky lan Kalinovsky dicekel. Sawisé kamenangan iki, Khmelnitsky dikirim metu universals nelpon kanggo uprising marang priyayi, Yahudi lan Katulik, sawise kang kabeh populasi Rusia lan Cossack wungu. Sawetara "pena Haidamak" dibentuk, sing mlaku-mlaku ing kabeh arah. Sajrone kerusuhan iki, Raja Vladislav seda. Wiwit Tatar Krimea perang nglawan Polandia ing sisih Khmelnitsky, Moscow kepeksa, miturut persetujuan bantuan, kanggo nyedhiyani Polandia bantuan militèr marang Tatar ing 40 ewu pasukan. Wiwit wektu iku, perang sipil ing Polandia Ukraina wiwit nguripake liyane lan liyane menyang tangled kusut politik munafik, munafik, intrik lan kontradiksi. Tatar dipeksa kanggo mundur menyang Crimea, lan Khmelnitsky, wis ilang sekutu, mandhek musuhan lan ngirim duta kanggo Warsaw karo panjaluk kanggo ngurangi nasib populasi Rusia lan nambah Cossack ndhaftar kanggo 12 wong. Pangeran Vishnevetsky ngandika marang panjaluk Cossack, lan sawise break perang diterusake. Pasukan Polandia ing wiwitan bisa ngendhegake pasukan Cossack menyang Ukraina Kulon, nanging Tatar maneh nulungi Khmelnitsky. Gupuh nyebar ing antarane wong-wong Polandia sing Tatar wis ngliwati wong-wong mau saka mburi. Para gubernur Polandia, gupuh, nilar wadyabala lan mlayu, ngiring dening wadyabala. Mangsan Cossacks ana konvoi Polandia ageng lan mburi, lan sawise kamenangan iki padha pindhah menyang Zamostye. Ing wektu iki, Jan Casimir kapilih dadi raja ing Polandia, sing mrentah Khmelnitsky, minangka vasal raja, kanggo mundur saka Zamostye. Khmelnitsky, pribadi kenalan karo Kazimir, mundur saka Zamosc lan solemnly mlebu Kyiv. Duta Besar Polandia uga teka ing kono kanggo rembugan, nanging ora ana apa-apa. Perang terus maneh lan pasukan Polandia mlebu ing Podolia. Khmelnitsky ana ing puncak ketenarane. Khan Giray piyambak lan Don Cossacks teka kanggo bantuan. Kanthi pasukan kasebut, Sekutu ngepung Kutub ing Zbrazh. Raja karo pasukan teka kanggo bantuan saka Polandia dikepung lan dibusak Khmelnitsky saka hetmanship. Nanging Khmelnitsky, kanthi maneuver sing wani, tanpa ngangkat pengepungan, ngubengi raja lan meksa dheweke rembugan. 2 perjanjian rampung, kanthi kapisah karo Cossack lan Tatar. Cossacks diwenehi hak sing padha, daftar tambah nganti 40000 wong. Amnesti dijanjekake marang kabeh pemberontak Cossack, lan Chigirin, ibukutha kuna Cherkasy lan hood ireng, ditransfer menyang Khmelnitsky. Pasukan Polandia ditarik saka kabeh panggonan Cossack, lan wong-wong Yahudi dilarang manggon ing kono. Prajanjèn perdamaian dirampungaké karo khan, miturut prajanjèn kanggo mbayar 200 zlotys. Tatar, nampa dhuwit lan ngrampok wilayah Kyiv, banjur menyang panggonan. Ing taun 1650, Seim nyetujoni Prajanjian Zboriv lan panci wiwit bali menyang estates Ukraina lan wiwit mbales dendam marang budak sing ngrampok estates. Iki nyebabake rasa ora puas ing antarane para budak. Jumlah Cossacks sing pengin ngawula ing registrasi ngluwihi 40 ewu wong, lan ana uga ora marem ing antarane Cossacks. Nanging rasa ora puas utama disebabake dening Khmelnitsky dhewe, dheweke katon minangka pendukung lan konduktor urutan Polandia. Ing tekanan saka sentimen iki, Khmelnitsky maneh mlebu hubungan karo Crimean Khan lan Sultan Turki, janji kanggo nyerah ing pangayoman saka Turki kanggo dhukungan. Dheweke nuntut supaya para panguwasa mungkasi represi lan netepi syarat-syarat Perjanjian Zboriv. Panjaluk iki nuwuhake murka saka priyayi sing wicaksana, lan padha ora setuju. Khmelnytsky njaluk bantuan marang Moskow, sing uga njaluk supaya Polandia nambah kahanan populasi Ortodoks. Nanging Moskow ugi nyumurupi prakawis Khmelnitsky ingkang kaping kalih saha sesambetanipun kaliyan Krimea tuwin Turki, lajêng dipun pantêsakên kanthi ndhelik. Ing April 1651, permusuhan wiwit. Legate Paus Innocent nggawa berkah lan absolution menyang Polandia kanggo kabeh pejuang nglawan skismatics kafir. Ing sisih liya, Metropolitan Josaf saka Korintus nggandhol Khmelnitsky nganggo pedhang, disucekake ing Makam Suci, lan mberkahi pasukan kanggo perang karo Polandia. Ing aliansi karo Khmelnitsky, Crimean Khan Islam Giray tumindak, nanging ora bisa dipercaya, amarga. Don Cossacks ngancam dheweke karo serangan ing Crimea. Pasukan nglumpukake cedhak Berestechko. Ing Course saka perang galak, Tatar dumadakan nilar ngarep lan tindak menyang Crimea. Khmelnitsky kesusu sawise dheweke lan wiwit reproach khan kanggo khianat, nanging dijupuk sandera ing markas khan lan dirilis mung ing tapel wates. Khmelnitsky bali sinau sing amarga cidra saka Tatar ing perang karo Polandia, nganti 30000 Cossacks padha numpes. Kutub pindhah 50 ewu tentara menyang tanah Cossack lan wiwit ngrusak negara. Khmelnitsky weruh sing ora bisa kanggo ngrampungake karo Polandia, Tatar ngulungaké wong, lan dianggep perlu kanggo nyerah ing patronage saka Moscow Tsar. Nanging Moscow ati-ati, ngerti saka sasi bab treachery tanpa wates Dnieper lan hetmans sing, ora cepet-cepet kanggo bantuan Khmelnitsky, lan iki dipeksa kanggo nganakke prajanjen ngremehake karo Polandia ing Gréja Putih.
- salah siji njupuk Cossacks dadi kewarganegaraan lan, minangka asil, miwiti perang karo Polandia amarga iki
- utawa ndeleng dheweke minangka subyek saka Sultan Turki, kanthi kabeh akibat geopolitik.

Dominasi Polandia sing teka sawise Prajanjian Belotserkovsky lan teror sing diluncurake dening wong-wong mau meksa Cossack lan wong-wong mau pindhah kanthi massal menyang bank kiwa. Khmelnitsky maneh ngirim duta menyang Moskow kanggo njaluk bantuan. Nanging ing wektu sing padha, duta-duta Crimea lan Turki terus-terusan karo dheweke, lan ora ana iman marang dheweke. Moskow nemokake sing paling apik kanggo Cossacks ana ing yurisdiksi raja Polandia lan kerja diplomatik kanggo hak-hak populasi Ortodoks Rusia Kulon. Wong Polandia mangsuli yen Khmelnytsky ngedol awake marang sultan Turki lan nampa iman Busurman. A tangle tangle saka kontradiksi insurmountable lan gething bebarengan ora ngidini tentrem maneh ing Polandia Ukraina. Ing mangsa panas 1653, kedutaan Turki teka ing Khmelnitsky kanggo njupuk sumpah saka Cossacks. Nanging juru tulis militèr Vygovsky wrote: "... kita ora pracaya maneh Tatar, amarga padha mung looking kanggo isi weteng." Moskow kudu nggawe keputusan sing angel, amarga iki tegese perang karo Polandia, lan pelajaran babagan kegagalan Perang Livonia isih seger ing memori. Kanggo mutusake masalah masalah, ing 1 Oktober Zemsky Sobor "saka kabeh rangking wong" padha ing Moscow. Dhéwan, sawisé debat dawa, ngukum: "Kanggo pakurmatan Tsars Michael lan Alexei, kanggo ngadeg lan perang nglawan raja Polandia. Lan supaya panguwasa deigned kanggo njupuk Hetman Bohdan Khmelnitsky lan Tentara Kabeh Zaporizhian karo kutha lan tanah ing tangané. Duta besar lan wadyabala dikirim menyang Chigirin, lan populasi bakal disumpah. Rada diklumpukake ing Pereyaslavl lan Khmelnitsky ngumumake nampa kewarganegaraan Tsar Moscow.

Sego. 2 Pereyaslav Rada


Khmelnitsky karo Cossacks njupuk sumpah, padha dijanjekake kamardikan lan ndhaftar 60 wong. Nanging, ana partai kuwat nglawan reunifikasi karo Rusia Agung lan dipimpin déning ataman pinunjul saka Tentara Zaporizhzhya, Ivan Sirko. Karo kanca-kancane, dheweke lunga menyang Zaporozhye lan ora sumpah. Sawisé ditampa saka Cossacks lan populasi dadi kewarganegaraan saka tsar, Moscow pesti ditarik menyang perang karo Polandia.

Sego. 3 Ataman Sirko


Ing wektu iki, owah-owahan sing signifikan wis dumadi ing angkatan bersenjata karajan Moskow. Bebarengan karo pambentukan tentara pemanah, anak-anak bangsawan, bangsawan lan Cossack, pamrentah wiwit mbentuk pasukan "tatanan anyar". Kanggo formasi lan latihan, wong manca diundang.

Dadi ing taun 1631 wis ana: 4 kolonèl, 3 litnan kolonèl, 3 mayor, 13 kapten, 24 kapten, 28 panji, 87 sersan, kopral lan liya-liyane. Mung 190 wong manca. Resimen sistem anyar yaiku prajurit, reiters lan dragoons. Kangge nambahi cacahing wadyabala punika, pamarentah ngewrat dhawuh babagan rekrutmen peksa prajurit satunggal saking 3 priya saking pedunung priya ingkang umuripun cocog. Ing taun 1634, 10 resimen sistem anyar dibentuk kanthi jumlah 17 wong, 000 prajurit lan 6 Reiter lan dragoon. Ing resimen anyar, jumlah "mandor" Rusia saya akeh kanthi cepet, lan ing taun 4, saka 1639 mandor staf komando, 744 wong manca lan 316 Rusia, utamane saka bocah-bocah boyar.

Fig. 4 Cossack, pemanah lan prajurit


Ing sasi Maret 1654, pamriksan wadyabala ditindakake ing Lapangan Maiden ing Moskow lan banjur ngulon ing sadawane dalan Smolensk, lan Trubetskoy didhawuhi saka Bryansk supaya gabung karo wadyabala Khmelnitsky lan nyerang tanah Polandia. Khmelnitsky nyisihaken 20 ewu Cossack ing komando Hetman Zolotarenko. Simpenan njaga wates kidul saka Crimean Khan dipasrahake menyang Don Cossacks. Perang wiwit sukses, Smolensk lan kutha-kutha liyane dijupuk. Nanging kanthi wiwitan perang, karakter nyata para pemimpin wilayah sing mentas dicaplok wis ditemtokake. Ing pretext ancaman saka Crimea Khmelnitsky tetep ing Chigirin lan ora pindhah menyang ngarep. Zolotarenko gumunggung lan mandiri ing ngarep, ora manut marang gubernur Moskow, nanging ora gagal ngrebut barang-barang sing disiapake kanggo wadyabala Moskow, pungkasane ninggalake ngarep lan menyang Novy Bykhov. Tsar nulis marang Khmelnitsky yen dheweke ora marem karo sluggishness, sawise kang ngandika, nanging wis tekan Gréja Putih bali menyang Chigirin. Ing sisih Khmelnitsky lan mandor, ana unwillingness lengkap kanggo ngitung karo panguwasa Moscow. Dheweke didhukung dening para ulama, ora marem karo nampa kasetyan kanggo Patriarkat Moskow. Senadyan iki, ing 1655 pasukan Rusia wis sukses nemtokake. Kahanan internasional kanggo Rusia wis dikembangake kanthi jelas. Swedia nglawan Polandia. Raja Swedia Carl X Gustav minangka komandan lan negarawan sing luar biasa lan nduweni angkatan bersenjata sing apik banget. Piyambakipun ngasoraken wadyabala Polandia, nguwasani sedaya Polandia, kalebet Warsawa lan Krakow. Raja Jan Casimir ngungsi menyang Silesia. Nanging Moscow rightly wedi kuwat banget saka Swedia lan weakening gedhe banget saka Polandia, lan ing 1656 ing Vilna rampung gencatan senjata karo Polandia, miturut kang bali menyang Polandia bagean pinunjul saka tanah dikuwasani. Khmelnitsky lan mandor Cossack banget ora marem karo kaputusan iki, lan paling kabeh karo kasunyatan sing padha ora diijini kanggo rembugan lan ora ngetung karo pendapat. Lan kelakuane ora nggumunake. Transisi saka Dnieper Cossacks ing aturan saka Moscow Tsar kedaden, loro ing tangan siji lan ing tangan liyane, ing pangaribawa saka kombinasi saka kahanan lan nimbulaké external. Cossack, mlayu saka kekalahan pungkasan saka Polandia, njaluk perlindungan ing sangisore pamrentahan Tsar Moskow utawa Sultan Turki. Lan Moskow nampa wong-wong mau supaya wong-wong mau ora ana ing pamaréntahan Turki. Ing bagéan saka Moscow Tsar, kamardikan padha diumumake marang Cossack, nanging panjaluk digawe kanggo tentara layanan. Lan mandor Cossack ora pengin nyerahake hak istimewa kanggo mrentah tentara. Dualitas kesadaran priyayi saka elit Ukrainia iki minangka ciri saka wiwitan aksesi Rusia Cilik menyang Rusia Agung, ora diilangi mengko, lan durung diilangi nganti saiki. Iki minangka basis saka rasa ora percaya lan kesalahpahaman Rusia-Ukraina, sing wis dadi ciri kanggo pirang-pirang abad lan wis dadi basis kanggo akeh pengkhianatan lan desertions saka priyayi Ukrainia, pambrontakan lan manifestasi separatisme lan kolaborasi. Kebiasaan ala iki nyebar liwat wektu saka priyayi Ukraina menyang massa sing luwih jembar. sejarah telung abad cohabitation saka rong bangsa sing ora tau dadi sedulur, uga sajarah abad rong puloh, menehi sawetara conto saka kahanan iki. Ing taun 1918 lan 1941, Ukraina nampa pendhudhukan Jerman meh tanpa keluhan. Mung sawetara wektu mengko, "pesona" saka pendhudhukan Jerman dijaluk sawetara Ukrainians kanggo miwiti nglawan penjajah, nanging jumlah kolaborator uga tansah gedhe. Dadi saka 2 yuta wong Soviet sing kerja sama karo Nazi nalika perang, luwih saka setengah warga Ukraina. Gagasan kamardikan, kamardikan, permusuhan karo Muscovites (maca wong Rusia) terus-terusan ngganggu kesadaran umum akeh wong Ukraina ing pamaréntahan apa wae. Sanalika Gorbachev guncang USSR, separatis Ukraina lan kolaborator langsung lan ardently ngangkat munggah gagasan destruktif lan digawe karo simpati populer massive lan dhukungan. Ora ana kebetulan yen Presiden Kravchuk, sing wis teka ing Belovezhye ing taun 1991, ngandika ing bandara Minsk yen Ukraina ora bakal mlebu perjanjian serikat pekerja anyar. Lan dheweke nduweni basis sah sing kuat kanggo iki, keputusan referendum kabeh-Ukraina babagan kamardikan Ukraina.

Nanging bali menyang crita lawas. Wis karo awal perang Polandia Khmelnitsky lan para atamans rampung independen saka gubernur Moscow lan ora pengin manut. Khmelnitsky dhewe njamin kasetyan saka tsar, nalika dheweke nggoleki sekutu anyar. Dheweke nemtokake tujuan sing wiyar kanggo mbentuk serikat federatif saka Dnieper Cossacks, populasi pinggiran Ukraina, Moldavia, Wallachia lan Transylvania ing sangisore protektorat raja Polandia, lan ing wektu sing padha nyimpulake persetujuan karo raja Swedia babagan divisi. Polandia. Sajrone rembugan kapisah iki, Khmelnytsky tilar donya tanpa mungkasi prakara iki. Pati nylametake dheweke saka pengkhianatan, mula ing sejarah Rusia dheweke, siji-sijine hetman Ukrainia, kanthi bener dihormati minangka pahlawan nasional sing nggabungake rong bangsa Slavia. Sawise matine Khmelnytsky ing taun 1657, putrane Yuri, sing ora cocog kanggo peran iki, dadi hetman. Antarane para pinituwa Cossack wiwit crah, padha lagged konco Polandia, nanging ora kelet kanggo Moscow. Padha dipérang dadi kiwa-bank ngendi Samko, Bryukhovetsky lan Samoylovich didominasi, nyekeli ing sisih Moscow lan tengen-bank, ngendi pimpinan padha Vygovsky, Yuri Khmelnitsky, Teterya lan Doroshenko, sing gravitated menyang Polandia. Ora suwe Vyhovsky mbusak Yury Khmelnytsky, ngumpulake Rada ing Chyhyryn lan kapilih dadi hetman, nanging Cossack lan sawetara kolonel ora ngakoni dheweke. Mangkono wiwit perang sipil telung puluh taun, kejem, getihen lan tanpa welas asih ing Ukraina, sing nampa jeneng Ruin (devastation) ing sajarah Ukrainia. Vygovsky wiwit main game pindho. Ing tangan siji, dheweke nindakake rembugan rahasia karo Polandia lan Crimea lan nggugah Cossacks marang ngarsane pasukan Moscow. Ing sisih liya, dheweke sumpah setya marang Moskow lan njaluk ijin kanggo mateni Cossacks Poltava lan Zaporozhye sing recalcitrant, lan dheweke sukses. Moscow pracaya marang, lan ora Poltava kolonel Pushkar, sing nglapurake yen Vyhovsky sesambungan karo Polandia, Crimea lan Turki lan isin Cossacks marang tsar, assuring sing tsar pengin njupuk adoh kamardikan saka Cossacks lan nulis Cossacks menyang. prajurit. Vygovsky ngumumake pemberontak Poltava lan Cossack lan ngalahake dheweke, lan ngobong Poltava. Nanging pengkhianatan dicethakaké nalika, ing 1658, Vygovsky nyoba ngusir pasukan Rusia metu saka Kiev, nanging ditolak dening wong-wong mau. Given kahanan iki, Polandia nyuwil gencatan senjata lan maneh tindak perang nglawan Rusia, nanging pasukan Polandia ing printah saka Gonsevsky padha dikalahaké, lan piyambakipun ditawan. Nanging, ing Juni 1659, Vygovsky, ing aliansi karo Tatar lan Polandia, ngatur kanggo pasukan Rusia ing printah saka Pangeran Pozharsky ventilasi cedhak Konotop lan nemen ngalahake dheweke. Nanging Cossack lan sekutu-sekutuné isih ora manunggal. Yuri Khmelnitsky nyerang Crimea karo Cossacks lan Tatar cepet-cepet ninggalake Vygovsky.

Cossack padha konflik karo saben liyane lan karo Polandia. Komandhan Polen Potocki nglapurake marang sang prabu: "... yen sampeyan kepareng, sih-rahmat kraton, ora ngarep-arep apa-apa sing apik saka negara iki. Kabeh pedunung ing sisih kulon Dnieper bakal rauh dadi Muscovites, amarga sisih wétan bakal narik wong liwat. Lan bener sing rauh kolonel Cossack ninggalake Vygovsky siji-siji lan sumpah setya marang Moscow Tsar. Tanggal 17 Oktober 1659, ing Pereyaslavl ana Rada anyar. Yuri Khmelnitsky maneh kapilih hetman dening loro-lorone saka Dnieper, lan para pinituwa sumpah kanggo Moscow. Sawetara Cossacks nyatakake rasa ora puas karo keputusan Rada, lan kolonel Odinets lan Doroshenko tindak menyang Moskow kanthi petisi, yaiku:
- Kanggo pasukan Moskow ditarik saka ngendi wae kajaba Pereyaslavl lan Kyiv
- Supaya mung panguwasa Cossack lokal mutusake pengadilan
- Kanggo Metropolitan Kyiv ngirim ora kanggo Moscow, nanging kanggo Patriark Bizantium

Sawetara syarat kasebut ditindakake. Nanging, aksesi anyar saka Cossacks kanggo Moscow dijaluk Crimea lan Polandia kanggo aliansi, sawise kesimpulan kang padha miwiti musuhan. Pasukan Rusia cilik sing dipasang ing Ukraina ing sangisoré Sheremetyev dikepung ing Chudovo. Cossacks, sanalika nyerang Polandia lan Krimea, melu rembugan karo wong-wong mau lan sumpah setya marang raja Polandia. Ningali pengkhianatan total, Sheremetyev dipeksa nyerah lan ditawan ing Crimea. Kalah Chudovsk malah luwih abot tinimbang Konotop. Para gubernur sing enom lan mumpuni mati, lan akèh-akèhé tentara dirusak. Dnieper Cossacks maneh ngalih menyang layanan saka raja Polandia, nanging wis ora pracaya marang wong-wong mau, lan langsung njupuk wong-wong mau menyang "hedgehogs", nggawe cetha yen wong merdika wis rampung. Bank Kanan Ukraina ngalami karusakan sing nggegirisi dening wong Polandia lan Tatar, lan populasi kasebut diuripake dadi pembantu dening sing duwe tanah Polandia. Sawise kekalahan ing Chudov, Rusia ora duwe pasukan sing cukup kanggo nerusake perjuangan ing Ukraina lan dheweke siap ngeculake dheweke. Poland ora duwe dhuwit kanggo nerusake perang. Bank Kiri lan Zaporozhye ditinggal dhewe-dhewe, kanthi sukses sing beda-beda nglawan Tatar, nanging amarga pasulayan, dheweke ora bisa milih hetman kanggo awake dhewe. Konsiliasi ora kedadeyan ing Ukraina, mandor Cossack nesu banget lan kesusu antarane Moskow, Polandia, Crimea lan Turki. Nanging padha ora pracaya ing ngendi wae. Ing kahanan kasebut, ing taun 1667, antarane Moskow lan Polandia, perdamaian Andrusovsky rampung, miturut Ukraina dibagi dening Dnieper, sisih wétan dadi milik Moskow, sisih kulon - Polandia.

Sego. 5 Cossack Ukrainia ing abad kaping XNUMX


Ing Muscovy nalika iku uga ora tenang, ana kraman Razin. Bebarengan karo pambrontakan Razin ing Ukraina, ora ana acara sing kurang penting. Divisi Dnieper ing saindhenging donya Andrusovsky nyebabake rasa ora puas ing kabeh lapisan populasi Dnieper. Kekacauan lan kebingungan mrentah ing negara kasebut. Ing bank tengen ing Chyhyryn, Hetman Doroshenko nyatakake awake dadi subyek saka Sultan Turki. Ing bank kiwa Bryukhovetsky, sawise nampa boyars lan Estates saka tsar, wiwit mrentah uncontrollably, nanging terus kanggo muter game pindho marang Moscow. Ing sisih kulon ana hetman katelu Khonenchko, panyengkuyung lan anak didik Polandia. Zaporozhye cepet-cepet lan ora ngerti ngendi arep ndharat. Metropolitan Methodius saka Kiev uga dadi mungsuh saka Moscow. Kabeh mungsuh saka Moscow pungkasanipun ngumpulake Rada rahasia ing Gadyach, nanging kabeh urusan iki ngalangi dening regejegan ing gentry Ukraina. Sanadyan mangkono, Rada mutusaké kanggo nyawiji dening kabeh pihak, mlebu menyang kewarganegaraan saka Sultan Turki lan, bebarengan karo Crimeans lan Turki, pindhah menyang tanah Moscow, lan Doroshenko nuntut kanggo pindhah menyang Polandia uga. Ultimatum Bryukhovetsky nuntut penarikan pasukan Moskow saka bank kiwa. Saka Gadyach, layang menyang Don, kang ditulis: "Moscow karo Polandia mutusaké sing kamulyane Zaporizhzhya Tentara lan Don kudu numpes lan rampung exterminated. Aku takon lan ngelingake sampeyan, aja nganti seduced dening treasury sing, nanging ing manunggal fraternal karo Pak Stenka (Razin), minangka kita karo para sadulur Zaporozhye. Pemberontakan Cossack liyane nglawan Moskow, lan kabeh setan ing saubengé padha kumpul. Tatar teka kanggo bantuan Dnieper, lan pasukan Moscow ninggalake ora mung ing sisih kiwa Ukraina (Hetmanate), nanging uga sawetara kutha. Minangka asil ngiyanati Bryukhovetsky, 48 kutha lan kutha ilang. Nanging Doroshenko nglawan Bryukhovetsky, sing ujar, "Bryukhovetsky iku wong cilik sing kurus lan dheweke dudu Cossack alami." Cossack ora pengin mbela Bryukhovetsky lan dheweke dieksekusi. Nanging Doroshenko uga disebut hetman saka Khan kang Majesty amarga setya marang Sultan lan dheweke ora duwe wewenang ing antarane Cossacks.

Fermentasi lan kerusuhan kanthi partisipasi akeh hetman, ataman saka macem-macem kaliber, Tatar, Turki, Polandia, Muscovites terus nganti taun 1680-an, nganti kolonel Cossack Mazepa nggawe proposal menyang Moskow kanggo nyepetake pertahanan Hetmanate. Dheweke menehi saran kanggo nambah jumlah pasukan, nanging kanggo nyuda gubernur, sing, kanthi masalah karo saben liyane, ngrusak tatanan umum. Moskow ngeweruhi bakat enom, lan sawise Hetman Samoilovich dipenjara ing tuduhan khianat, Mazepa kapilih ing panggonan ing 1685. Rauh tentrem langgeng rampung karo Turki lan Polandia. Ing kahanan internal lan eksternal sing angel banget saka kerusuhan Ukrainia, pasukan Cossack saka Hetmanate ditransfer menyang layanan Moskow.

Mazepa, ing tangan liyane, kasil dadi hetman meh seprapat abad, lan hetmanship banget produktif kanggo Moscow lan Cossacks. Dheweke bisa mungkasi perang sipil (rusak), njaga otonomi gedhe Cossack, pacify mandor Cossack lan sijine dheweke ing layanan saka kerajaan Muscovite. Dheweke uga bisa menehi inspirasi marang panguwasa Moskow kanthi kapercayan gedhe ing awake dhewe, lan karyane banget dihargai. Nanging Mazepa, kaya para leluhure, dibebani dening katergantungan marang Tsar Moskow lan ing jiwane nduweni pangarep-arep kanggo nyingkirake lan ngedegake kamardikan militèr. Mazepa, gadhah kapercayan saka Cossacks lan pamaréntah Moscow, metu saka andhap asor lan ngenteni kesempatan. Pengkhianatan monstrous saka Mazepa lan Zaporizhian Cossacks ing Kawa perang Poltava dijaluk Tsar Peter kanggo kejem crush Dnieper Cossacks. Mengko, sajrone periode "aturan wanita", sebagian diuripake maneh. Nanging, piwulangé Pétrus ora muspra. Ing paruh kapindho abad kaping 1775, perjuangan sengit lan tanpa kompromi Rusia kanggo Lithuania lan pesisir Segara Ireng dibukak. Ing perjuangan iki, Dnieper maneh nuduhake piyambak unreliable, mbalela, akeh treacherously kaulungaké lan mlayu liwat menyang camp mungsuh. Tuwung saka sabar overflowed lan ing XNUMX, dening dekrit saka Empress Catherine II, Zaporizhzhya Sich dirusak, miturut dekrit, "minangka masyarakat duraka lan ora wajar, ora cocok kanggo prolonging manungsa", lan nunggang Dnieper Cossacks nguripake. menyang resimen hussar saka tentara reguler, yaiku Ostrozhsky, Izyumoksky, Akhtyrsky lan Kharkov. Nanging iki crita temen beda lan rada tragis kanggo Dnieper Cossacks.

Gordeev A.A. Sajarah Cossacks
Istorija.o.kazakakh.zaporozhskikh.kak.onye.izdrevle.zachalisja.1851.
Letopisnoe.povestvovanie.o.Malojj.Rossii.i.ejo.narode.i.kazakakh.voobshhe.1847. A. Rigelman
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

65 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. loafer
    -11
    26 September 2013
    Dnieper nuduhake piyambak maneh ora dipercaya, mbalela, akeh treacherously diganti lan mlayu nyabrang menyang camp mungsuh.


    Inggih, punika genetisipun. Alam imperiously mbutuhake wong kanggo ngedol piyambak kanggo sapa wae, malah nalisir saka alesan.
    Miturut cara, kene ing Berlin mbokmenawa setengah saka prostitusi saka Ukraina. Mbokmenawa dheweke uga saka kulawarga Cossack :)
    1. mazepa
      0
      26 September 2013
      Soko sing sampeyan ngerti banget. Apa genetika sampeyan?
      1. wae1980
        +2
        26 September 2013
        Dheweke duwe genetika Nazi!
    2. rasul88
      + 15
      26 September 2013
      Lan sampeyan minangka patriot "Bener", kenapa sampeyan manggon ing Jerman, lan ora ing tanah air ?!
    3. +9
      26 September 2013
      loafer
      Genetika apa? Sampeyan ora bisa ngomong, sampeyan bisa rembugan karo bangsa inferior ... Muga-muga sampeyan ora pengin nyinggung Ukrainia utawa padu karo wong-wong mau? Kasunyatan yen sampeyan duwe akeh wanita Ukrainia mung ana akibat saka upaya kepemimpinan independen ... miturut cara saiki, pimpinan Ukrainia wareg karo iki lan pengin ngiyatake tren ... apa genetika ana hubungane?

      Lan artikel kasebut apik ... nanging aku ora ngevaluasi amarga kesalahan lirik penulis. sing sakperangan alesan lali yen ora ana bangsa Ukrainia banjur ... ora ana sawetara abad. Apa tegese dheweke ora dadi wong sedulur? Kita padha siji wong. Iki padha wong Rusia. Iku ndhuwur lan pancen umume polonized.
      Salajengipun, penulis sakperangan alesan lali efforts Austria-Hongaria lan Jerman, kang layanan khusus rightly bisa ngrekam munculé independen ing abad kaping 20 minangka prestasi sing ... peduli iku, malah perwira saka Staff Umum Austria- Hongaria melu nggawe basa kasebut. Lan sawise WW2, kabeh agen Nazi teka ing sangisore swiwi saka Anglo-Saxon ... Malah ing Jerman (aku mikir ing 43), ing fosterlings Ukrainia saka Nazi nggawe Blok Bangsa-Bangsa Enslaved - organisasi Russophobic sing njupuk ing. fungsi mbebasake kabeh bangsa non-Rusia sing diduga dadi budak Rusia .. ya, ing spanduk swastika ...
      Apa sampeyan mikir kedadeyan sawise kita ngrusak Reich kaping 3?
      Sing bener, organisasi karo personel kanibal sing padha. miturut jeneng sing padha, teka ing sangisore sayap Amerika ... iki ditambahi lan deepened. Kanibal saka formasi Einsatzgruppen lan SS Hitler makarya ing kono.
      Blok iki minangka pusat koordinasi kanggo nggedhekake separatisme ing USSR. Meh kabeh tokoh independen ing republik, kabeh gerakan Russophobic diawasi lan dilindungi dening tokoh saka blok iki. Ana kira-kira 2 rolas "diperbudak" ing blok kasebut. ing 70s, Vietnam lan Korea padha ngakoni ana. Nanging upaya khusus wis mesthi diarahake marang para separatis Ukrainia. Miturut cara, garwane Yushcha saka kulawarga salah sawijining pendiri blok kasebut.
      Dadi apa sing ana. sing ing Hunchback ing Ukraina independenists ngrembaka, manfaat langsung saka efforts titanic saka Nazi lan penerus Amérika ... lan ana apa-apa kanggo sumpah ing Ukrainians kene, iku ora nyenengake kanggo maca. Maneh, artikel sing apik. imbang lan informatif, nanging perangan kasebut mbatalake kabeh kaluwihan artikel kasebut.
      1. +4
        26 September 2013
        eseman
        Lan aku bakal nambah liyane. Kurang saka siji yuta warga kita kerja sama karo Jerman kanthi cara siji utawa liyane. Jumlah kurang luwih cukup kira-kira 700 ewu. Iki kalebu tatanan nasional. lan Hee Wee, lan polisi, lan pinituwa, lan juru ketik, penerjemah, lan juru masak ... Yagene nambah jumlah wong sing kanthi sukarela utawa ora sengaja kerja sama karo Jerman, kanggo efek? A yuta Ukrainians ing layanan saka Hitler? Iki ngimpi biru Bandera lan Goebbels, nanging untunge, ora bener. Yen kita mbuang KhIV lan administrasi sing ora perang, banjur dadi metu, karo senjata ing tangan, bab 300 ewu perang kanggo Hitler. Saka jumlah kasebut, ana kira-kira satus ewu wong Ukrainia, kira-kira padha karo Balts, umume, ora apik kanggo ngomong babagan yuta pengkhianat marang wong Ukrainia ...
      2. igor
        +2
        26 September 2013
        Basa Ukrainia wis atusan taun, iki kawangun minangka Rusia lan Belarusian sawise ambruk Kievan Rus, lan ora ana proyek kanggo nggawe basa Ukraina. Iki omong kosong, lan Polonisasi Ukraina mung dirasakake ing Galicia, lan ora suwe.
        1. uh
          uh
          0
          26 September 2013
          Ora ana Kievan Rus babar pisan, iki minangka istilah kondisional sing diadopsi dening para ilmuwan modern;) Nanging, basa Ukrainia, sing resmi diadopsi ing Ukraina saiki, yaiku proyek Austro-Hungaria, lan basa sing dibentuk nalika njupuk iki. bagéan saka Rus dening Polandia, ing kasunyatan, iku prakteke ora beda-beda saka Rusia ing sembarang cara, kajaba kanggo tembung kutha cilik lan pronunciation.
          1. garik73
            0
            5 Oktober 2013
            Lan babagan tanggalan? Napa tanggalan Rusia (RUSIA) identik karo kalender Inggris?
        2. 0
          27 September 2013
          igor
          Ya :))) basa Rusia wis atusan taun ... banjur, ing pungkasan abad kaping 19 lan awal abad kaping 20. Basa Ukrainia lan Belarusia dipisahake saka iku. Lan sawise runtuh Rumi, ibukutha ing wektu iku Kyiv, ora ana sing bisa dibentuk, amarga sadurunge pemukiman bangsa Ukrainia isih ana luwih saka setengah milenium .... lan Polonisasi ora omong kosong, katon ing peta. tanah sing direbut Polandia ing abad 15-16 ...
        3. +1
          28 September 2013
          Iku bakal luwih cocok, minangka salah siji saka peserta forum nyatet ing topik liyane, kanggo pirembagan bab imposition saka dialek Western minangka mung basa Ukrainia bener, kang sabenere pengaruh karakteristik saka Polonization, etc.
          Nanging iki ora nggawe basa. Gagasan babagan panyiptan basa digawe kanggo Bebungah Nobel saka filologi.
          Ora ana sing ngomong yen basa Belarusia digawe kanthi artifisial. Lan kanggo wong-wong sing sinau Ukrainia, Belarusian banget dingerteni.

          Polonisasi (sanajan sithik) dirasakake ing endi wae. Malah busana ing Moskow tau dipengaruhi dening invasi Polandia. Lan ing Kyiv uga ana lokalitas kanthi jeneng Biskupshchina (saka tembung uskup).

          Umumé, menarik, apa langkah-langkah iki babagan adopsi kewarganegaraan sing dituduhake ing artikel kasebut, apa padha duwe dokumen lawas kanggo konfirmasi? Diterbitake nang endi wae?
          Kita kudu nyoba nggoleki.
    4. MG42
      +6
      26 September 2013
      Kutipan: loafer
      Inggih, punika genetisipun. Alam imperiously mbutuhake wong kanggo ngedol piyambak kanggo sapa wae, malah nalisir saka alesan.
      Miturut cara, kene ing Berlin mbokmenawa setengah saka prostitusi saka Ukraina

      A native saka Ukraina ngandika ing Jerman .. apa compatriots-saingan tenan kuwatir bab lol ana, dadi Ukraina ing EU durung duwe anggota, aja kuwatir babagan iki ..
    5. Centaurus
      0
      26 September 2013
      Aku kira 90 persen wong Ukrainia padha karo sampeyan Jerman, paman)))
    6. wae1980
      +1
      26 September 2013
      bum! Apa sampeyan malah maca artikel kasebut? Lan banjur saka sajarah, paling saka Zaporizhzhya Cossacks tindak menyang Kuban ing panjaluk Catherine 2, lan ing kono padha mbuktekaken kasetyan. Miturut cara, mung Kuban Cossacks (mantan Cossacks) njaga kulawarga Romany! Sampeyan kudu doppelgänger???
    7. penokohan
      +1
      26 September 2013
      padha mbokmenawa nggawe sampeyan kompetisi amba? clientura bakal diantemi mati bokong holey Panjenengan wassat
  2. loafer
    +4
    26 September 2013
    ... ing 1775, kanthi dekrit saka Empress Catherine II, Zaporizhzhya Sich dirusak, miturut dekrit kasebut, "minangka komunitas sing ora sopan lan ora wajar, ora cocok kanggo ndawakake umat manungsa"


    Inggih, tembung permaisuri iki, kaya sing dikandhakake, ora kena ing alis, nanging ing mripat.
    1. Pamales711
      +5
      26 September 2013
      Dheweke nggambarake Polandia kanthi cara sing padha.
      1. 0
        26 September 2013
        Rcnfnb jxtym dthyj j[fhfrnthbpjdfkf!
        Aku serius...
    2. -1
      26 September 2013
      Kutipan: loafer
      ..ing taun 1775, kanthi dekrit saka Permaisuri Catherine II, Zaporozhian Sich dirusak, miturut dekrit kasebut, "minangka komunitas sing ora sopan lan ora wajar, ora cocog kanggo ndawakake umat manungsa"

      Ya, yen sampeyan kudu nembak asu, dheweke ujar yen ana kudis ...
    3. igor
      +1
      26 September 2013
      Sing cocog karo dheweke dudu hukuman cambuk gratis, nanging budak sing ora duwe hak. Dheweke ngenalake perbudakan ing Ukraina.
      1. uh
        uh
        0
        26 September 2013
        "B" tegese negara? Lan iku banjur? ;)

        Dheweke ngenalake perbudakan pungkasan kanggo kabeh wong Rusia ing kabeh wilayah Kakaisaran Rusia, lan ora mung ing Little Russia, utawa ing Ukraina, kaya sing sampeyan ucapake.
      2. xan
        0
        26 September 2013
        Kutipan saka igorelo
        Sing cocog karo dheweke dudu hukuman cambuk gratis, nanging budak sing ora duwe hak. Dheweke ngenalake perbudakan ing Ukraina.

        Omong kosong apa! kayu bakar saka ngendi?
        Lan apa sing kedadeyan sadurunge Rusia ing Ukraina? Para tycoon malah ngeksekusi para bangsawan kanthi karep dhewe, ora kanggo wong biasa.
  3. -7
    26 September 2013
    Kutipan: loafer
    Miturut cara, kene ing Berlin mbokmenawa setengah saka prostitusi saka Ukraina. Mbokmenawa dheweke uga saka kulawarga Cossack :)

    Ukraina modern ora ana hubungane karo Cossacks. Cossack minangka bagéan saka budaya Rusia, dudu Ukrainia. Yen nerangake, yen hubungan karo Zaporizhzhya Cossacks (Cherkasy) kadhangkala musuhan, iki ora ateges sing padha ora pantes ngormati. Kita ndeleng peta wektu kasebut lan sinau sejarah supaya ora nulis omong kosong. Kanggo komentar sampeyan - 1.
    1. mazepa
      -4
      26 September 2013
      Apa sampeyan ngomong ... bagean saka budaya Rusia ... Aku ora ngerti sampeyan. Sampeyan duwe Peter 1, Catherine, Alexander, lan sampeyan kabeh munggah menyang budaya Ukrainia. Kanggo mangerteni yen Cossacks, paling ora Zaporizhzhya, minangka bagéan saka budaya Ukrainia, siji kudu maca paling ora penulis Ukrainia, siji kudu paling ngerti sing utamané wong saka kutha-kutha lan desa-desa cedhak menyang Cossacks, siji kudu paling sethithik katon ing basa apa padha. nyebutake minangka bagéan saka budaya Rusia, sanajan apa sing diarani budaya, miturut pendapatku, budaya kasebut luwih kaya budaya Cossack Zaporizhzhya. Apa bisa diarani mercenarism saka Cossacks minangka katergantungan budaya ing Kakaisaran Rusia - absurdity.
      Umumé, sampeyan bisa uga ora ngerti, nanging Cossacks duwe julukan lan padha teka menyang kita ing wangun jeneng kulawarga, contone, aku duwe kanca karo surnames Shkura, Seda, Hetmanenko, Falcon, etc. Mulane, malah menehi kritik dening kanca-kanca, sing Ukrainians, padha 100% related kanggo budaya Ukraina. Mula sing kinurmatan, bangga karo budayamu lan aja melu-melu budaya kita.
      1. +2
        26 September 2013
        mazepa
        Hey wong enom! Sampeyan bener, sampeyan kudu ndeleng basa apa sing diomongake Cossacks ... ing basa Rusia dheweke komunikasi interspersed karo polonisme ... uga, banjur ora ana Ukrainians minangka bangsa, lan malah luwih, basa Ukrainia. Sampeyan isih bisa "ndeleng". sapa sing ngarani awake dhewe ... ing kene, sawise kabeh, byada-Rusia ... :)))
        Ukrainians misahake piyambak minangka bangsa mung ing pungkasan 19th, awal abad 20th ... Cukup ora perlu dongeng bab carane dinosaurus asalé saka ukrov kuna ... :)))
        Kanggo liyane, cukup aneh, sampeyan bener, budaya Ukrainia minangka penerus Rusia, lan, mesthi, tradhisi wong Rusia sing manggon ing Sich minangka bagéan integral saka budaya Ukrainia.
        Yen sampeyan ora ngerti, banjur Kabeh jeneng asale saka julukan - iki dudu hak prerogatif Ukrainia ... :))) lan kita ora munggah menyang budaya sampeyan, mung budaya umum kita. kita kabeh ahli waris dheweke lan kita ora seneng. nalika ana wong sing pengin misahake kita lan ngisolasi kita.
        1. Pamales711
          +3
          26 September 2013
          "Nanging kanca-kanca kaya ing tanah Rusia. Ora ana kanca-kanca ing ngendi wae." Aku ora bisa njamin akurasi kutipan kasebut, nanging panah iki saka tengah abad kaping 19, Nikolai Vasilyevich, mesthi ora bakal diapura dening Svidomo.
          1. uh
            uh
            +2
            26 September 2013
            Lan padha rilled wong sak umur, utamané kanggo unwillingness kanggo nulis ing Little Russian dialek basa Rusia.

            Miturut cara, sakperangan alesan, sawetara wong ngerti, nanging Taras Shevchenko tartamtu uga wrote paling geguritan kang kondhang ing basa Rusia, lan mung banjur padha diterjemahaké menyang dialek Russian Little basa Rusia;)
      2. Pamales711
        +3
        26 September 2013
        Cossacks padha resettled ing Kuban sak liquidation saka Sich, ing Ukraina saiki mung mummers. Lan aja ngomong babagan jeneng kulawarga, bisa uga wong ing wektu likuidasi Sich wis ora duwe leluhur saka Cossacks. Lan Cossacks piyambak, sadurunge transisi Little Rusia menyang Rusia, ora ana hubungane karo manajemen wilayah iki, lan kanggo petani padha bajingan karo Crimean Tatar lan Turki. Apa budaya Ukraina? Gogol, contone, sapa? Ora ana budaya Ukrainia sing kapisah saka Rusia, ora nganggep kerajinan Kobzar saka gaya regional minangka budaya.

        sampeyan kudu paling sethithik ndeleng apa basa sing diomongake


        Deleng, kejut dijamin, ora ana wong Ukrainia ing kono, maca paling ora Khmelnitsky sing padha. Kosok baline, Rusia modern dibentuk ing abad kaping 18 kanthi pengaruh dialek Kulon.
        1. mazepa
          -1
          26 September 2013
          Apa sampeyan wis menyang Kuban?
    2. igor
      0
      26 September 2013
      Carane ora Matter? Sawise kabeh, iku saka Ukraina saka oppression saka Polandia sing Ukrainians pindhah menyang Wild Field, lan Ukraina nggawe Zaporizhzhya Sich, lan padha mbela Ukraina saka loro Tatar lan Polandia lan Rusia ing siji wektu. .
      1. uh
        uh
        0
        26 September 2013
        Saka Rusia? Iku saka awake dhewe, ta? ;)

        Aku weruh sing Ukrainians modern wis rampung ilang kemampuan manungsa kanggo sinau lan mikir. Aku padha bakal entuk manfaat saka urip ing EU. Minangka speaker pisanan ngandika, ora kabeh Little Russian wis sundel Eropah. Manungsa lan ing basa Rusia, aku rumangsa getun, nanging luwih seneng sinau saka kesalahane, mula ayo sinau;)
    3. uh
      uh
      +1
      26 September 2013
      Sampeyan pancen bener. Plus.
  4. +8
    26 September 2013
    Dadi saka 2 yuta wong Soviet sing kerja sama karo Nazi nalika perang, luwih saka setengah warga Ukraina.


    Ing kene, mesthine, kudu digatekake manawa, sepisanan, kabeh bangsa USSR ing pendhudhukan Jerman, jumlah Ukrainia paling gedhe (lan iki dudu salahe, geografi lan total populasi republik kasebut. disalahake ing kene). Lan kapindho, mbok menawa, siji kudu mbedakake antarane Ukrainians Wétan lan Ukraina Kulon Ukraina, kang disambungake menyang USSR mung sawetara taun sadurunge perang, ngendi mentality beda banget saka Ukraina Wétan.
    1. +1
      26 September 2013
      alebor
      ya. lan sing luwih penting, aja nggedhekake jumlah kolaborasi kanthi sukarela utawa ora sengaja, sing nomer nyata ana 700-750 ewu, lan ora ana maneh ...
  5. +7
    26 September 2013
    Kutipan saka mazepa
    Apa sampeyan ngomong ... bagean saka budaya Rusia ... Aku ora ngerti sampeyan. Sampeyan duwe Peter 1, Catherine, Alexander, lan sampeyan kabeh munggah menyang budaya Ukrainia. Kanggo mangerteni yen Cossacks, paling ora Zaporizhzhya, minangka bagéan saka budaya Ukrainia, siji kudu maca paling ora penulis Ukrainia, siji kudu paling ngerti sing utamané wong saka kutha-kutha lan desa-desa cedhak menyang Cossacks, siji kudu paling sethithik katon ing basa apa padha. nyebutake minangka bagéan saka budaya Rusia, sanajan apa sing diarani budaya, miturut pendapatku, budaya kasebut luwih kaya budaya Cossack Zaporizhzhya. Apa bisa diarani mercenarism saka Cossacks minangka katergantungan budaya ing Kakaisaran Rusia - absurdity.
    Umumé, sampeyan bisa uga ora ngerti, nanging Cossacks duwe julukan lan padha teka menyang kita ing wangun jeneng kulawarga, contone, aku duwe kanca karo surnames Shkura, Seda, Hetmanenko, Falcon, etc. Mulane, malah menehi kritik dening kanca-kanca, sing Ukrainians, padha 100% related kanggo budaya Ukraina. Mula sing kinurmatan, bangga karo budayamu lan aja melu-melu budaya kita.

    sampeyan entuk budaya sing apik, miturut sampeyan, ternyata wiwit Cossacks menyang kutha-kutha sing paling cedhak, mula kabeh populasi dadi pramuka lan pengkhianat?
  6. pamangsa.3
    +3
    26 September 2013
    Tuwung saka sabar overflowed lan ing 1775, dening dekrit saka Empress Catherine II, Zaporizhzhya Sich dirusak, miturut dekrit, "minangka masyarakat duraka lan ora wajar, ora cocok kanggo prolonging manungsa", lan nunggang Dnieper Cossacks nguripake. menyang resimen hussar saka tentara reguler, yaiku Ostrozhsky, Izyumoksky, Akhtyrsky lan Kharkov.


    Я pitados bilih Dnieper Cossacks mapan ing Kuban lan salajengipun mbentuk tentara Kuban.
    1. Pamales711
      -1
      26 September 2013
      Nanging Svidomo ora ngerti iki.
  7. +9
    26 September 2013
    Ana sing mapan, lan ana sing ngladèni wong Turki, supaya bisa ngomong, amarga kebiasaan, nyerah marang tangan sing salah)
    1. Pamales711
      +1
      26 September 2013
      Lan enggal bali karo ngakoni.
    2. +2
      26 September 2013
      Ukraina tansah diubengi dening negara kuwat sing ora pengin nggawe negara Ukrainia, nanging mung panyerepan, lan saka Polandia lan Crimea (Turki) iku ora banget grapyak, nanging ruinous, enslaving, supaya mbuwang saka hetmans cukup. iso dingerteni. Ora ana wong sing apik banget sing bisa nggawe negara ing kahanan kaya ngono. Ing kahanan kasebut, gabung karo Rusia dadi sing paling migunani, sing ngidini kanggo njaga Ukraina kaya ngono.
      Lan padha lunga kanggo ngawula ora mung kanggo wong Turki, uga, iki ngendi padha mbayar luwih - padha menyang kono
      1. +1
        26 September 2013
        shkil2010
        Ukraina wektu iku tanah Rusia suwek karo populasi Rusia lan ndhuwur Polonized. Apa sing dikubengi Ukraina ... kok nggawe rong negara Rusia? aksesi Ukraina menyang Rusia minangka reunifikasi biasa saka siji wong. Kanggo liyane, aku setuju karo sampeyan.
        1. +3
          26 September 2013
          eseman "Ukraine wektu iku tanah Rusia suwek karo populasi Rusia lan ndhuwur Polonized."
          Bravo!!! Svidomo utamane ora seneng yen sampeyan takon.
          "Apa sampeyan wis maca surat-surat Khmelnytsky sing ngajak penduduk supaya mbrontak marang Polandia?"
          Lan Khmelnitsky nulis ing surat kasebut: "Wong Rusia, tangi, ngalahake Polandia !!!"
          Oh ngono! Nanging, dheweke ora peduli babagan iki. Kanggo-Rusia teka munggah karo Svidomo ngandika lan delve menyang maca sajarah sing Polandia wrote kanggo wong-wong mau!!!
        2. GastaClaus69
          +3
          26 September 2013
          Lan yen sampeyan ora pengin cara liyane, tanah Rusia primordially Kyiv karo saubengé, iku sing miwiti misahake provinsi saka kita. Lan padha dadi Rusia mung ing awal abad kaping 18 kanthi tangan cahya saka Peter 1, lan sadurunge sampeyan padha Muscovites lan kita Rusyns !!
          1. xan
            +1
            26 September 2013
            Kutipan saka Gasta Claus69
            Lan yen sampeyan ora pengin cara liyane, tanah Rusia primordially Kyiv karo saubengé, iku sing miwiti misahake provinsi saka kita. Lan padha dadi Rusia mung ing awal abad kaping 18 kanthi tangan cahya saka Peter 1, lan sadurunge sampeyan padha Muscovites lan kita Rusyns !!

            Ya, sampeyan bisa nelpon apa wae sing dikarepake.
            Sing sampeyan sebut Muscovites minangka salah sawijining negara sing paling sukses ing sejarah. Dheweke nggawe kekaisaran. Dheweke duwe kabeh kekuwatan Slavia. Tanpa wong-wong mau, jagad Slavia mesthi dadi jagad budak kanggo tuan manca, kaya Baltik.
            Lan apa sing sampeyan Rusia tindakake ing Kyiv? Endi prestasimu, endi kamulyanmu?
            1. GastaClaus69
              +2
              27 September 2013
              Ya, ana akeh kekaisaran uga bangsa, sanajan kekaisaran cenderung ambruk (aku dudu Russophobe lan aku ora pengin sampeyan ambruk).
              Kutipan saka xan
              Dheweke duwe kabeh kekuwatan Slavia. Tanpa wong-wong mau, jagad Slavia mesthi dadi jagad budak kanggo tuan manca, kaya Baltik.

              Apa Rusia wis nglindhungi Slav Katolik? Nyatane, siji-sijine negara Slavia sing dibantu Rusia yaiku Bulgaria.
              Kutipan saka xan
              Lan apa sing sampeyan Rusia tindakake ing Kyiv? Endi prestasimu, endi kamulyanmu?

              Ya, senajan wis pirang-pirang abad ditindhes, kita bisa njaga iman lan budaya! Aku mikir sampeyan ora bakal mbantah kasunyatan sing Ukrainians wis ora kontribusi cilik kanggo ngiyataken daya saka Kakaisaran Rusia lan USSR.
              1. xan
                +1
                27 September 2013
                Kutipan saka Gasta Claus69
                Ya, senajan wis pirang-pirang abad ditindhes, kita bisa njaga iman lan budaya!

                ora sampeyan disimpen, nanging Rusia disimpen sampeyan lan Cut wilayah. Umumé, sampeyan begja banget yen Rusia nganggep sampeyan sederek. Aku ngelingake sampeyan manawa akeh wong Slavia ing Eropa wis ninggalake panggung sejarah.
                Kutipan saka Gasta Claus69
                Aku mikir sampeyan ora bakal mbantah kasunyatan sing Ukrainians wis ora kontribusi cilik kanggo ngiyataken daya saka Kakaisaran Rusia lan USSR.

                Ing pimpinan saka idea Russian, lan gadhah pasukan panuntun kuwi. Lan tanpa iku, sampeyan wis nuduhake apa sampeyan bisa.
                1. GastaClaus69
                  +1
                  27 September 2013
                  Sadurunge Pereyaslav Rada, Hetmanate luwih gedhe, nanging kanthi bantuan Muscovites, bank tengen kasil nesu, lan Polandia, uga, padha ora mencet, iku ora apa, oh ya, Swedia. ing panggonan sing padha, kudu ana counterbalance nalika ana ora cukup kekiyatan.

                  .
                  Kutipan saka xan
                  Umumé, sampeyan begja banget yen Rusia nganggep sampeyan sederek.

                  Apa sampeyan ora sanak sedulur saka pemberontakan Haidamak ing bank tengen mbantu, utawa Rusyns Ortodoks ing sisih kulon Dnieper wis ora padha?

                  Ide Rusia yaiku imam tsar sing dipateni dhewe, lan karo dheweke ide Rusia! Ora padha Rusia
                  1. xan
                    +1
                    30 September 2013
                    Kutipan saka Gasta Claus69
                    Apa sampeyan ora sanak sedulur saka pemberontakan Haidamak ing bank tengen mbantu, utawa Rusyns Ortodoks ing sisih kulon Dnieper wis ora padha?

                    Ya bener, kita wajib mbantu saben bandyugan
  8. Sashko07
    -15
    26 September 2013
    Kutipan saka predator.3
    Aku pitados bilih Dnieper Cossacks padha mapan ing Kuban lan mengko padha mbentuk tentara Kuban.

    Cossacks dudu bocah cilik sing kudu dipindhah.

    Moskow dipeksa, miturut persetujuan bantuan, kanggo menehi bantuan militer marang Polandia ing 40 ewu tentara nglawan Tatar. ngguyu ngerti komentar ... Aku ora maca omong kosong luwih akeh babagan sejarah negaraku sing ditulis ing Rusia ngguyu
    1. Pamales711
      0
      26 September 2013
      Tentara Rusia uga dudu bocah cilik, kaya Catherine II, sing weruh banget yen masyarakat bersenjata sing ora bisa dikendhaleni parasit wis dibentuk ing sisih kidul Rusia, sing, ing kondisi likuidasi Khanate Krimea, ilang peran minangka a tutup wates lan cepet decomposed.
      Nanging, Cossacks ora utamané gelo banjur.
    2. xan
      +1
      26 September 2013
      Kutipan: Sashko07
      Kutipan saka predator.3
      Aku pitados bilih Dnieper Cossacks padha mapan ing Kuban lan mengko padha mbentuk tentara Kuban.

      Cossacks dudu bocah cilik sing kudu dipindhah.

      Moscow dipeksa, ing persetujuan bebarengan bantuan, kanggo nyedhiyani bantuan militèr kanggo Polandia marang Tatar ing 40 ewu pasukan ngguyu ngerti komentar ... banjur aku ora maca omong kosong liyane babagan sajarah negaraku ditulis ing Rusia ngguyu

      Omong kosong apa! Saka ngendi asale, apa sampeyan njupuk saka irung? Perang apa, perjanjian apa, taun apa? Nyedhiyani pranala? Sampeyan ora bakal nuduhake, balabol. Lan bakal dadi menarik kanggo ngerti saka ngendi "kawruh" iki teka.
      Nalika ing Kuban, Rusia nundhung Turki, lan Tatar, lan Polandia, lan kadhangkala kabeh bebarengan. "O abad regejegan militèr, saksi saka kamulyan Rusia" Banjur jenderal Catherine shone, Rumyantsev, Suvorov, Bunch liyane. Ing drive iki, Napoleon kesapu aside karo tentara Eropah. Apa bisa padha nindakake karo Polandia lan Turki.
      Lan loro resimen infantri Rusia cukup kanggo mbubarake Sich. Apa jenis daya gedhe iki, Zaporizhian Sich? Likuidasi Pugachev mbutuhake luwih akeh gaweyan saka kekaisaran.
  9. zub46
    +3
    26 September 2013
    Many thanks kanggo Sergey Volgin kanggo artikel kang. Ing pungkasan, dheweke kanthi jelas lan jelas nggambarake acara sejarah sing kompleks, sing bakal mbantu kita ngatasi masalah ing jaman saiki.
    1. xan
      +2
      26 September 2013
      Kutipan saka: zub46
      Many thanks kanggo Sergey Volgin kanggo artikel kang. Ing pungkasan, dheweke kanthi jelas lan jelas nggambarake acara sejarah sing kompleks, sing bakal mbantu kita ngatasi masalah ing jaman saiki.

      Artikel kasebut nyederhanakake apa sing kedadeyan ing Ruin. Lan sakperangan alesan ratings penulis diselehake. Kabeh luwih rumit lan menarik. Ing Ruin, kabeh spektrum kapentingan ana ing mandor Cossack, sanajan kanggo Moscow sing paling ora pati penting. Nanging ing antarane wong miskin, posisi Moskow kuwat. Assessment Khmelnitsky umume omong kosong, Moskow umume disalahake, ora nganggep perlu kanggo nyelehake Khmelnitsky sajrone urusan internasional - Khmelnitsky ngira yen dheweke bakal didol. Rusia nyekel Bank Kiwa amarga kekuwatane pasukane lan dhukungan saka wong miskin Ukrainia. Tumindak serius pungkasan saka perjuangan - nimbali Uman - Kutub ngepung, bebarengan karo Crimeans lan panyengkuyung Ukraina, ora mung ora njupuk Uman, nanging nalika Rusia nyedhaki, padha draped supaya padha ninggalake kabeh kavaleri lan meh ilang. Sang Prabu. Mazepa minangka karir sing nunggang sentimen pro-Rusia.
      Ing Khmelnitsky, Cossacks perang apik, ing aliansi karo Rusia padha ora kekacoan, minangka dituduhake ing artikel.
      Ing artikel iki, acara-acara sing diterangake disederhanakake, miturut pendapatku, akeh sing salah ditafsirake. Luwih becik yen pangripta ora gelem nyritakake fenomena kasebut. Artikel punika kira-kira banget, kanggo sijine iku mildly.
      Siji bab ora bisa dibantah ing pendapatku - pemain paling serius ing game iki yaiku Moskow. Moscow ora isin adoh saka kapentingan, supaya allies ora pribadine, nanging wong sing sarujuk karo kapentingan - sawetara diapusi, nanging ana ing kono. Prajurit-prajurité perang kanthi trampil, arang nyerah lan ora tau ngkhianati. Rusian arang nggunakake langkah punitive, padha ora nindhes miturut agama. Ing pungkasan Reruntuhan, wong-wong miskin padha kesel karo elit lokal sing ringkih, nanging rame lan sombong, ora bisa mulihake tatanan, lan wong miskin iki meh kabeh ana ing sisih Moskow.
      Dadi, kaya ing pungkasan film "With Fire and Sword" - sing diwenehi Lyuli (Turks), sing dikebiri (Polandia), lan sing ilang kabeh (Crimean Khanate lan Zaporizhzhya Sich)
      1. Pamales711
        +1
        26 September 2013
        Ora ana gunane kanggo mbongkar kepentingan saben hetman, sing jelas ana partai luwih akeh tinimbang saiki ing Ukraina. Cekakipun, ing Polandia ing wektu sing priyayi wis dadi akeh kamardikan sing kabeh Eropah meri, lan kabeh iki uprisings Cossack ngoyak siji goal, hak-hak saka hetmans saka priyayi, ndhaftar luwih gedhe, yaiku, gaji Cossacks. . Ora ana gaji - kita bakal ngrampok sampeyan. Ortodoks Biasa Little Russian, kang gentry dianggep sapi, EU-nanging perlu kamardikan agama lan kahanan urip luwih gampang. Ora nggumunake manawa para petani mlayu massal menyang tsar Moskow kanthi kekuwatan lan tanggung jawab sing dibangun, lan para hetman ora butuh perkara kasebut. Cukup kanggo ngelingi yen ing pamrentahan hetman, Little Russia minangka wilayah sing disubsidi banget, sing ora menehi apa-apa marang negara kasebut, kabeh dicolong dening para hetman, sing nyoba kanggo nggayuh kasetyan paling sethithik kanthi cara iki.

        Assessment saka Khmelnitsky umume omong kosong, Moscow umume kanggo nyalahke ana, iku ora nganggep perlu kanggo sijine Khmelnitsky gaul ing urusan internasional sawijining


        Lan sapa sing umum kanggo ngandhani dheweke, lan sesuk bakal ngiyanati, kaya 100500 sadurunge dheweke?

        Mazepa minangka karir sing nunggang sentimen pro-Rusia.


        Yanukovych. keprungu
        1. xan
          -1
          26 September 2013
          Kutipan saka Avenger711
          Lan sapa wonge kanggo ngandhani dheweke, lan sesuk bakal ngulungake

          Khmelnitsky wedi marang pengkhianatan Moskow - dheweke ngadili saka menara lonceng. Kepiye carane bisa nggoleki lapangan udara alternatif ing kasus iki. Mung wae nalika Moskow ora duwe reputasi konkrit sing dikuatake. Lan Moscow ora bakal ninggalake Ukraina ing kahanan apa wae. Sa adoh aku ngerti, sanajan karo kraman tembaga lan bangkrut nyata negara, ing Stepan Razin, dhuwit tansah ketemu kanggo ngirim pasukan kanggo Ukraina.
  10. smiths 1977
    +7
    26 September 2013
    Inggih, nggih ... Sing paling apik babagan hetman Ukrainia ing jaman "Reruntuhan" diucapake dening para kontemporer Ukrainia:
    Ing biara cedhak Baturin, rekaman salah sawijining archimandrite abad kaping XNUMX disimpen nganti suwe. Jenenge ngandika kanggo dhewe: "Ruin", lan ngandhut gambaran saka "tumindak lan kekejeman saka hetmans lan pemimpin liyane saka Little Russian", menehi dhaptar ing ngisor iki:

    Vygovsky Ivan - nglanggar perjury, fratricide, drive saka Tatar kanggo numpes Little Russian wong, Advertisement saka Rusia kanggo Katolik lan Polandia, gedhe dhuwit-pacangan.

    Khmelnytsky Yury - perjurer kaping telu, Kristus-bakul iman lan wong kanggo Polandia lan Busurmans; drive saka Tatar.

    Doroshenko Pétrus minangka wong sing nyogok, wong sing srakah, tukang sumpah, pelaku fratricide lan nyiksa wong saka Tatar sing nandhang sangsara, abdi Busurman.

    Teterya Pavel punika pacangan dhuwit, perjurer lan Lyash serf sukarela. Y. Khmelnitsky kang instigator khianat.

    Damian sing dosa iku budak sing licik, loro pikirane, gampang dikhianati, ora ketutup ing wektu lan nandhang sangsara.


    Ing kene kabeh kode pidana gemeter ngrokok ing pinggir.
    1. +1
      26 September 2013
      Quote: Kuznetsov 1977
      Inggih, nggih ... Sing paling apik babagan hetman Ukrainia ing jaman "Reruntuhan" diucapake dening para kontemporer Ukrainia:

      Kita sinau modernitas "liwat prisma sajarah", nolak saiki "rusak" (bagean pungkasan saka ukara nuduhake Ukrainians)
  11. +6
    26 September 2013
    "Dheweke ora tau dadi sedulur", "nrima pendhudhukan Jerman kanthi pasrah" - omong kosong apa? Penulis, nulis fiksi, metu jurnalisme. Sampeyan bisa nindakake iku.
    1. +2
      26 September 2013
      vostok1982
      Ya, digression lirik iki mateni kabeh artikel .... ana sing pribadi ing kene ... mungkin wong Ukrainia njupuk wanita kasebut saka penulis? :)))
    2. +1
      26 September 2013
      Kutipan: vostok1982
      "Dheweke ora tau dadi sedulur", "nrima pendhudhukan Jerman kanthi pasrah" - omong kosong apa? Penulis, nulis fiksi, metu jurnalisme. Sampeyan bisa nindakake iku.

      Kabeh, kaya sing wis dakwaca nganti saiki, ora diterusake maca.
    3. 0
      27 September 2013
      Ya, sampeyan bener, iki minangka titik infleksi sing jelas.
  12. Atlantus
    +3
    26 September 2013
    Artikel iku siji sisi. Latar politik cetha dirasakake, fakta sejarah dijupuk saka konteks.
  13. amba kurang
    +1
    26 September 2013
    sejarah mbaleni dhewe.. sejarah bola-bali ing salawas-lawase...
  14. LINX
    +2
    26 September 2013
    "Sanalika Gorbachev guncang USSR, separatis Ukraina lan kolaborator langsung lan ardently ngangkat munggah gagasan destruktif lan dikiataken karo simpati populer massive lan dhukungan."

    Penulis mbokmenawa lali yen Ukraina ninggalake USSR persis sawise Federasi Rusia. Pranyatan Kamardikan ing parlemen Ukrainia iki diadopsi thanks kanggo komunis (80% saka parlemen) sing sadurunge wis lungguh kanggo setahun lan nunggu instruksi saka Moscow, lan ing Moscow padha mung diantemi munggah, panguwasa piyambak ing. kesusu kanggo deriban. Lan banjur Ukrainians guilty saka kabeh masalah, lan padha numpes USSR, lan Carthage .. Roma ... kita ora dening kasempatan)))?

    Aku ngakoni Berlin, dheweke njupuk)
  15. Bandera
    -2
    26 September 2013
    Sampeyan maca hacks kuwi lan ternyata Zaporizhzhya Cossacks asring banget pemberontak, pengkhianat lan perampok. Lan tsars Moscow mung kesempatan kanggo kamakmuran.
    1. -1
      26 September 2013
      Miturut sejarawan serius (S. Shchegolev, N. Ulyanov), Cossack minangka kumpulan scum multinasional (Tatar, Turki, Polandia, Rusia, lan liya-liyane) sing mburu ing dalan kanthi rampokan, pembunuhan lan rampokan. Bogdan Khmelnitsky bebarengan sumpah setya marang raja Polandia, Crimean Khan lan Tsar Rusia, jinis pelacur politik, kaya Yanukovych saiki. Nanging dheweke (Cossacks) dudu Ortodoks
    2. +1
      26 September 2013
      Bandera
      Nanging bener - Cossack Zaporizhzhya ora beda-beda saka Novgorod ushkuiniki lan Viking - lan cara urip padha persis kaya sing wis diterangake. Lan kekuwatan ing pangayoman tsars Rusia kanggo wong Ortodoks Rusia sing manggon ing Ukraina minangka siji-sijine kesempatan kanggo njaga lan pangembangan diri. minangka oppression wong-alternatif-Polandia. Polonisasi kasar lan total, larangan getih ing Ortodoks ... utawa urip ing vassal Turki, konduktor saka karsa Turki, Crimeans, sing sumber utama mata pencaharian kampanye predatory lan perdagangan budak ... utawa sampeyan bakal luwih apik ing sangisore Krymchaks? Inggih, nyuwun Turki, mbenerake salah paham sejarah ... :)))
      1. +4
        26 September 2013
        Kutipan saka: eseman
        Nanging pancen bener - Zaporizhzhya Cossacks ora beda banget karo kuping Novgorod lan Viking - lan cara uripe padha kaya sing wis diterangake.

        Macem-macem Sich minangka conto wong bebas rampog (mob), ngemot "kontingen" saka macem-macem bangsa lan agama, manunggal kanthi tujuan PERJUANGAN, berjuang kanggo keslametan lan kesejahteraan dhewe, perang tanpa prinsip lan cita-cita khusus.
        Macem-macem pasukan politik sing diwakili dening Persemakmuran, Turki (bebarengan lan liwat Crimean Khanate), Muscovy ing wektu sing beda-beda lan kanthi sukses sing beda-beda nggunakake Cossacks kanggo tujuane dhewe.

        Ya, ana wektu nalika Sich nentang Polandia, nanging ora perlu ngomong babagan "organisasi diri tentara rakyat kanggo mardika saka penindasan", amarga meh tansah ana mandor militèr, kanggo kepentingane. tumindak padha diarahake.
        A perimer padhang B.Z. Khmelnitsky, priyayi sing nandhang pelecehan saka kulawargané priyayi Polandia, harbored dendam lan nyatakake "jihad".
        Sawise perjuangan grueling, nyadari prospek kekalahan, dheweke dipeksa kanggo njaluk perlindungan saka Moskow, sing, kanthi ati-ati, ora nyoba melu perang ...
        1. +2
          26 September 2013
          Corsair
          Singkat lan lengkap. Matur nuwun kanggo tambahan.
    3. Pamales711
      +2
      26 September 2013
      Given spesifik masyarakat iki, kang urip utamané dening rampokan, iku.
  16. Komentar wis dibusak.
  17. Pamales711
    -5
    26 September 2013
    Mulane, Ukrainianisme mung kudu diilangi minangka fenomena, lan tradhisi Hetmanate saka ngendi wong-wong Rusia Cilik mlayu massal menyang Muscovy kudu diobong nganggo wesi panas.
    1. GastaClaus69
      +3
      26 September 2013
      Kurang luwih wong Hetmanate sing bebas mlayu menyang Muscovy basi, lan kepiye carane sampeyan bakal ngilangi 40 yuta Ukrainia, nanging bakal ana kartrid sing cukup?
  18. +4
    26 September 2013
    -Pemberontak sing paling misuwur ing jaman kasebut yaiku Zinovy-Bogdan Khmelnitsky. Karir sing berpendidikan lan sukses, abdine raja sing setya, amarga saka sewenang-wenang lan kasar saka pinituwa Chigirinsky, priyayi Polandia Chaplinsky, dheweke dadi mungsuh Polandia sing wangkal lan tanpa welas asih.
    Sejm, Senat lan bagéan saka priyayi paling dhuwur padha categorically marang preparation saka perang karo Porte.
    Pemberontakan Bohdan Khmelnytsky, nganti sawetara, diilhami dening raja Republik Polandia Vladislav lV.
    Wong-wong sing nduweni kuwasa dipeksa menehi tentara marang raja kanggo nyenengake Cossack.
    Ing tataran sabanjure, pemberontak (raja ora nentang "pinching" sawetara pangeran Polandia arrogant) lan tentara raja, sawise united, bakal menehi jotosan crushing kanggo Turki lan Tatar, nyetel "Grunwald" cedhak. Kilikia utawa Ismael. Bisa uga wong Bulgaria bakal munggah, Hungaria, Wallachians, Don ...
    Rencana iki digagalaké déning sédané Raja Polandia.
    Sumber:
    "Chronicle of the Self-Seeing"; laporan menyang pengadilan duta besar Venice Tiepolo lan utusan Tsar Kunakov Rusia; sinau Pierre Chevalier lan pidato Bogdan Khmelnitsky tanggal 28 Mei 1648. ing markas cedhak Belaya Tserkov ("Universal") ... Lan sawetara sumber Polandia nuduhake yen raja mbiayai tuku senjata lan peralatan kanggo Cossacks ing beyo saka mas kawin bojoné Prancis.
    1. SASCHAmIXEEW
      +1
      26 September 2013
      Pira pengkhianatan! Salah siji marang wong Turki, banjur menyang Polandia, banjur bali! Lan iki wong Rusia? Kepiye kekuwatan lan dhuwit mateni jiwa ing wong!
  19. +8
    26 September 2013
    Aku ketemu wong ireng kene. Lha, ora beda karo wong kulit ireng lokal, ora warna, uga budaya. Inggih, kajaba dheweke kanthi terang-terangan ngajeni bir, ing dhasar iki dheweke "dadi cedhak". Ternyata - wong Yahudi! Antonio Kwabenga. Wong Yahudi Namibia kanthi paspor Israel. Ora luwih lan ora kurang. Lan wong Yahudi Namibia iki Antonio Kwabeng nduweni kapercayan sing jelas yen dheweke minangka bagean integral saka wong Yahudi lan pembawa budaya Yahudi. Iku ora bisa kanggo goyangake malah ing mabuk elek. Defend Israel saka Muslim karo senjata ing tangan. (Muslim ireng, nanging uga dadi "sedulur", nanging oh, aku ora ngomong babagan iki).

    Mangkene sing dakkandhakake. Ora curiga, nanging mung striking. Siji klompok ètnis nggabungake kabeh wong sing bisa. Yahudi Bukharan, Yahudi Namibia, Yahudi Gunung. Kabeh makili siji bangsa kanthi entitas nasional siji. Loro-lorone propaganda lan politik ngyakinake dheweke babagan iki. (Aku krungu pratelan babagan bedane saka awake dhewe, nanging mung ing tingkat saben dinane). Sing. Ana wong sing sregep nemtokke idea saka beda ing Slavs minangka klompok ètnis, lan wong Yahudi - bab identitas. Nalika gagasan konsolidasi luwih apik tinimbang gagasan mistech dhewe. Dadi cetha kanggo kula sing mbayar. Aku dhewe nyimpulake yen kepausan lan para ideolog Zionisme seneng-seneng, maca opuse Bandera utawa fasis Rusia. Dhuwite ora boroske.

    Sayange, mesthi, kanggo mirsani sing abad-lawas perang salib Katulik lan Zionis nglawan pagan pisanan lan Slavs Ortodoks terus sukses ing abad kaping 21. Sejarah ora mulang apa-apa? Ngendi Slavia Polabian karo wilayahe wiwit saka Elbe? Ing endi sanak-sedulur kita, sing padha prihatin banget babagan netepake pamrentahan pamrentahan tartamtu sing cilik lan wis lali? "Asimilasi". Yen alus banget. Ing Kosovo, ing jaman saiki, dheweke mung diusir saka tanahe utawa didol dening bagean organ donor menyang tentara salib sing padha. Ing sajarah Rusia, ing sajarah bangsa Slavia, iki tansah dadi. Negara terpusat sing kuwat minangka benteng stabilitas. Pamrentahan cilik sing pecah - ilang wilayah, lan asring - lan identitas nasional. Prajurit salib resik-resik, ngelus-elus sirahe para gusti, lan nyebar roti jahe lan kupinge aman. Nanging ngendi kanggo pindhah saka getih umum? Apa ora wektu kanggo mbuwang matzah saka kuping?
  20. krikil 57
    +8
    26 September 2013
    Kutipan: "Ing taun 1918 lan 1941, Ukraina meh kanthi pasrah nampa pendhudhukan Jerman. Mung sawise sawetara wektu, "pesona" pendhudhukan Jerman nyebabake sawetara wong Ukrainia miwiti nglawan para penjajah, nanging jumlah kolaborator uga tansah gedhe. Dadi metu saka 2 yuta wong Soviet sing kerja sama karo Nazi nalika perang, luwih saka setengah warga Ukraina.

    Inggih, kanggo wiwitan.
    "Ing 1918 lan 1941 Ukraina meh pasrah nampa pendhudhukan Jerman."
    Pendudukan dumadi nalika tentara pribumi mundur saka wilayah kasebut lan panggonane diganti dening tentara mungsuh. Ing taun 1918 lan 1941. ana Tentara Abang, lan dudu sawetara tentara Ukraina.

    Ing beyo saka "resignedly ditampa pendhudhukan Jerman."
    Apa penulis ngerti yen ing markas Komando Tertinggi USSR nalika Perang Patriotik Agung ana markas gerakan partisan lan, kanthi podo karo, markas gerakan partisan Ukrainia (kapisah saka sing pisanan). TIGA formasi partisan ing pimpinan Kovpak, Saburov lan Fedorov dioperasikake ing wilayah Ukrainia sing dikuwasani dening Jerman (ora kalebu detasemen sing luwih cilik). Apa iku, sing "bagean saka Ukrainians ..." (hereinafter ing Kutipan)?.

    Sabanjure.
    Kenapa sih ... "saka 2 yuta wong Soviet sing kerja sama karo Nazi nalika perang, luwih saka setengah warga Ukraina.". Nalika "warga Ukraina" ana ing Uni Soviet?

    Ya, elit Cossack loro-lorone lan peduli utamane babagan kekuwatan lan kapentingane dhewe. Ing asas, minangka ndhuwur sembarang negara ing globe (mbok menawa mung karo sing istiméwa Stalin). Mung wong sing manggon ing tanah Ukrainia ora perlu mlebu.
  21. krikil 57
    +6
    26 September 2013
    Ayo kula nerusake.

    Quote: "Sanalika Gorbachev goncang USSR, separatis Ukraina lan kolaborator langsung lan ardently ngangkat munggah gagasan destruktif lan digawe munggah karo simpati populer massive lan support. Iku ora ketepakan sing Presiden Kravchuk, Duwe teka ing Belovezhye ing 1991, malah. ing bandara Minsk ngandika sing Ukraina ora bakal mlebu prajanjen serikat anyar, lan wis basis sah kuwat kanggo iki, kaputusan referendum kabeh-Ukraina ing kamardikan saka Ukraina.

    12 Juni 1990 Presiden RSFSR Yeltsin ngumumake kamardikan Rusia, sing bisa diarani wiwit runtuh USSR. Luwih saka 80% warga Soviet sing manggon ing SSR Ukraina, ing referendum Maret 1991. ing pengawetan saka USSR ditulis "KAnggo". Dadi sampeyan ora bisa gagap babagan "simpati lan dhukungan populer".

    Kanthi biaya "basis sing sah, keputusan referendum kabeh-Ukraina babagan kamardikan Ukraina.", Aku menehi saran supaya maca Konstitusi USSR kanthi teliti.
    Bab 8
    Artikel 70. Uni Republik Sosialis Soviet -
    negara multinasional union sing dibentuk ing
    basis saka prinsip federalisme sosialis, minangka asil
    bebas nemtokake negara lan asosiasi sukarela
    padha karo Republik Sosialis Soviet.
    Bab 9. Republik Sosialis Soviet Federal
    Pasal 76
    negara sosialis sing sekutu dhewe karo liyane
    Republik Soviet menyang Uni Sosialis Soviet
    Republik
    Ing njaba watesan sing ditemtokake ing Artikel 73 Konstitusi USSR,
    republik serikat independen nindakake negara
    daya ing wilayahe.
    Republik Uni duwe Konstitusi dhewe, cocog karo
    Konstitusi USSR lan njupuk menyang akun peculiarities saka republik.

    Ora ana omongan babagan ninggalake USSR ing referendum, nanging mung "kamardikan", mula sejatine mung konfirmasi Konstitusi USSR.

    Kesimpulan.
    Penulis minangka provokator sing nyebar perselisihan ing antarane wong loro, nanging yen ana loro, nyebar perselisihan ing wong siji.
  22. +4
    26 September 2013
    Crita sing dicritakake nganggo tembung yaiku goroh. Iki ngendi sampeyan kabeh kacau. Artikel kasebut nampilake tampilan, bisa uga salah, nanging meksa kita nganalisa, banjur ora nggawe kesalahan sabisa.

    Lan saka "ala" Zaporozhye, Kuban sing apik banget. Padha diajeni ing Rusia, lan sajarah wis diukur metu kamulyan kanggo wong-wong mau immeasurably.
    1. krikil 57
      +3
      26 September 2013
      Apa sampeyan ngerti babagan apa?
      Ayo njupuk wektu Bogdan Khmelnitsky. Apa banjur dianggep tanah Ukrainia? Ing kasunyatan, ing wilayah saiki Zaporozhye, Dnepropetrovsk lan Kyiv wilayah Ukraina. Lan liyane - Wild Field (wilayah Kherson, wilayah Poltava), Crimea (Turki-Tatar), Polandia Lvov. Sapa sing manggon (kajaba Lvov) tanah iki? Ya, wong saka Rusia! Salajengipun. Revolusi, perang sipil. Saka ngendi wong teka kanggo mulihake ekonomi lan industrialisasi (elinga Lviv, Uzhgorod, Rivne, Ternopil ing luar negeri)? Ya, maneh saka Rusia. Salajengipun. Perang lan maneh pemugaran. Ngendi wong teka saka? Saka kabeh Uni, utamané saka Rusia.
      Dadi sing, nyatane, sing pedunung Ukraina? wong Rusia!
      1. GastaClaus69
        +2
        26 September 2013
        Kutipan: crest 57
        Dadi sing, nyatane, sing pedunung Ukraina? wong Rusia!

        Dheweke diarani warga Ukraina.
        37 saka 45 yuta nganggep awake dhewe wong Ukrainia lan ora ana sing bisa ditindakake, nanging nyatane manawa luwih akeh wong nyerep wong cilik yaiku kasunyatan, wong liya ing wilayah Ukraina alon-alon diasimilasi (Tatar Krimea ing wiwitan, aku pribadi. ngerti 2 setengah Tatar sing nganggep awake dhewe Ukrainians )
        1. krikil 57
          -1
          26 September 2013
          Ukrainia iku penduduk ing tlatah njaba! Iku padha karo Muscovite, Kyivian, Ryazan. Lan kewarganegaraan - Rusia, Polandia, Jerman, Tatar.
          1. GastaClaus69
            +4
            27 September 2013
            Mratelakake panemume, nanging sampeyan ora bisa mbantah ilmu,
            Ukrainians wis dadi bangsa, pamisah saka Slavs Wétan pungkasanipun rampung, lan saben menit jarak antarane wong saya tambah.
  23. Centaurus
    +1
    26 September 2013
    "Khmelnitsky ngirim metu universals njaluk uprising marang priyayi, Yahudi lan Katulik,"

    Dadi sapa sing pisanan promosi anti-Semitisme! ngguyu

    Gadya4 - mungsuh Rusia ing Ukraina, ora bisa milih kutha kanggo Rada pengkhianat, kanthi jeneng sing luwih fasih. ngguyu
    1. +1
      26 September 2013
      Ana wektu, ana kahanan, lan mung
      1. Centaurus
        0
        27 September 2013
        Inggih, ya, ya ... Nanging iki mbuwang ing antarane macem-macem plataran temenan pinasthi idea saka Ukraina merdika kanggo Gagal. Awit tindak-tanduk kang kaya mangkono iku numpes wong-wong mau ana ing ngarepe panguwasa ing wektu iku. Senajan nyoba padha mesthi nekat.

        Aku ora ngerti yen aku bener, nanging misale jek kula Khmelnitsky utawa pimpinan Cossacks liyane kudu tumindak beda. Antarane mbuwang sembrono, ide sing bisa nyebabake asil sing dikarepake ilang. Ing sawetara titik, hetmans saka Cossacks ngatur kanggo tawuran antarane Moscow lan Krakow (banjur, ing mratelakake panemume, ibukutha Polandia), supaya iku uga bisa kanggo inflate Turki lan ngajak wong Crimean.
        Mung pisanan, kanggo ngalahake Polandia, lan meksa Tsar kanggo terus memungsuhan (mesthi, karo kasunyatan licik lan bisa uga palsu, iku bakal becik yen padha teka saka sawetara jenis wong sayap kiwa sing ora ana hubungane karo Cossacks. ). Yen kabeh wis kasil, Polandia bakal dicepit nganti pungkasan. Banjur (Rusia kanthi tenang!;) kanthi bantuan Tatar lan Turki, ngusir Muscovites.
        Banjur, mesthi, sampeyan bakal kudu tinker karo underachievers, Tatar lan Turki unraveled.
        Nanging saka pisanan sawise kampanye gabungan saka Cossacks lan tentara Tsarist, bakal ana sethitik kiwa;) lan Turki tanpa pos ing Crimea ora elek kanggo Ukraina. Luwih saka sepisan padha nembus lan ngrampok pelabuhan.
        Banjur, yen pesawat saka "yen" bakal diobong metu profitably, banjur Gusti Cossacks bakal duwe kesempatan kanggo nggawe negara kita dhewe. Senajan horse4no iku bakal ngasilake 4 uga ora dikenal ... (
        Ing 91, kita kudu dadi, yen ora pisanan, banjur negara 4 utawa 2 ing Eropah ing kabeh babagan, nanging ...
        Kaya biasane, kabeh, Gusti ngapura aku, nesu!
    2. GastaClaus69
      +1
      27 September 2013
      Ing abad tengahan Spanyol, ngobong wong Yahudi ing totoan iku umume norma!
  24. +1
    27 September 2013
    Ayo nggunakake metode analogi. Ayo kita bayangake disintegrasi Inggris Raya sing diilhami saka njaba. Ing tahap pisanan, agen pengaruh sing ana ing kulawarga kerajaan munggah tahta lan ngganti konstitusi, ngrusak monarki. Kekuwatan ing negara kasebut ing gelombang gerakan anti-monarkis, sing didhukung dening media sing dituku, dicekel dening wong sing mabuk, sing langsung ngumumake kamardikan Inggris saka Wales, Skotlandia lan Irlandia Lor lan ngumumake penolakan Inggris babagan kontrol dominion. amargi leren wontenipun Inggris Raya kados makaten. Skotlandia lan Welsh, lan luwih-luwih wong Irlandia, nguwuh-uwuh babagan "kamardikan". Inggris minangka tlatah wilayah Moskow kanthi populasi sing padha lan spektrum warna sing padha karo kewarganegaraan "Inggris". Kamenangan "kaadilan sajarah", perjuangan lawas saka Skotlandia, Welsh, lan malah Irlandia kanggo kamardikan saka Britons, dilantik karo kamenangan. Menapa malih, claims sajarah saka Skotlandia, Welsh, lan malah liyane supaya Irlandia, kanggo aturan Britons sawetara pesenan saka gedhene luwih saka sembarang claims kepikiran lan inconceivable saka "h.hlov" kanggo "m.rocks". Saiki ayo dipikirake ngapa ing negara ing ngendi wong Skotlandia biasa, beda karo wong Inggris minangka Georgia saka Mongol, sengit marang wong Inggris ing saben dinten (mabuk Skotlandia, entuk tulus, lan dheweke bakal ngandhani yen dheweke sengit marang wong Inggris. mung nganggo tembung kaya ngono. Ora pemerintah Inggris, yaiku wong Inggris), ing umum - warga sing setya marang mahkota? Ing tingkat kluwarga, dhukungan kanggo separatisme dijamin. Gagasan didorong liwat parlemen Wales lan Skotlandia. Yagene nganti saiki, sanajan ana kesempatan sing apik kanggo ngrampungake masalah nyingkirake pamrentah Inggris, sing dikarepake dening wong awam, masalah iki durung rampung? Mungkin wong-wong sing gumantung saka keputusan kasebut, isih ngerti akibate? Pancen iya! Sapa sing bakal ngetung karo Inggris ukuran wilayah Moskow? Ora ana wong. Bentenipun antarane Kakaisaran Rusia lan Kakaisaran Inggris saiki yaiku proses centrifugal ing Kakaisaran Rusia dibayar dening Inggris, lan ora kosok balene. Ing ngisor iki panguwasa Ukraina, lan media sing dikontrol dening Amerika, Inggris lan Zionis, lan bubuk otak warga kutha, mbuktekake apa sing ditulis sawetara komentator kanggo kita. Jebule pakdhe, sedulurku, sedulur loro, ponakanku bangsa liya. Ie divisi ing basis nasional bisa gampang digawa metu antarane sederek getih ing siji utawa rong generasi. Ora ana komentar. Sampeyan bisa congratulate pelanggan jaban rangkah, dhuwit iki ora ngginakaken muspra. Matzah tiba ing kuping tengen, "kuping haman" gratis dipangan kanthi rakus lan "ayo duwe liyane". Lan ora bakal ana maneh "ayo maneh". Moor bakal nindakake pakaryane, Moor kudu lunga. Pencerahan mesthi bakal teka, nanging bakal teka sawise. mengko. Wilayah miskin sing sepi kanthi nilai tanah cedhak nol. Sing kuwat bakal mbajak ora kanggo Ukraina, nanging kanggo dalang. Banjur iku logis - uga, ayo populate tanah kosong karo migran, kita kudu proportionally disebaraké quotas kanggo Islamists ireng ... Lan ora bakal ana siji kanggo nolak ing kabeh. Wong-wong sing saiki nguwuh-uwuh luwih banter tinimbang sapa wae babagan identitas nasional, babagan sawetara beda-beda historis-genetik utawa liyane antarane "sampah panas" lan "m. rocks "sing ora bisa diatasi dening pangerten petani, dheweke bakal ana ing ngarep para migran ekonomi. Kabeh proses kasebut wis rampung ing ruang pasca-Soviet. Siji kanggo siji, copycat.
    1. +1
      27 September 2013
      Mung negara gedhe, kuwat, terpusat sing bisa nglindhungi kapentingan ekonomi, etnis lan agama wargane. Iki minangka aksioma. Lan ora omong kosong sing diciptakake dening "m.skals". Waca kirim sadurunge. Mikir bab apa US mung mundak akeh ing ukuran, lan ora pisah munggah menyang negara lor, ngendi Jerman, lan kidul, ngendi Mexicans. Jerman lan Mexican - sedulur ing salawas-lawase? Utawa alesan isih ing liyane? Saranku kanggo wong-wong sing nyoba mbuktekake manawa alus tinimbang hard. Inggih, aja ngremehake awake dhewe, aja nganti ngece. Yen sampeyan wis dikembangake ing matzah, pindhah kanthi mantep lan tenang menyang tujuan sampeyan. Ora usah mitenah seduluran. Kita bakal nangis lan simpati. Banjur kita bakal njupuk maneh. Kaya biasane.
    2. 0
      29 September 2013
      Cukup maca. Minangka bagéan saka restitusi, komunitas Yahudi ngaku 43 persen saka tanah tani. Rally, kanca-kanca! Ora bakal ana imam, bakal ana khanate. Apa iki luwih gampang? temtunipun. Sampeyan ora bakal kerja keras ing imam, nanging ing kagan.
  25. Marek Rozny
    +1
    28 September 2013
    Crimean Murza Tugai Bey, sing mbantu Bogdan Khmelnitsky ing perang nglawan Polandia, iku relatifku) Kita saka klan sing padha - Argyn.

    Lan umume, ana bubur. Saben uwong nduweni grievance, ambisi, karep, preferensi, kapercayan, prasangka, pratelan. Ngerteni sapa sing bener lan sapa sing salah. Kekacoan iku kekacoan.
  26. 0
    28 September 2013
    Kutipan saka Marek Rozny
    Lan umume, ana bubur. Saben uwong nduweni grievance, ambisi, karep, preferensi, kapercayan, prasangka, pratelan. Ngerteni sapa sing bener lan sapa sing salah. Kekacoan iku kekacoan.

    Cossacks ora duwe kekacoan! Padha sukses perang, kadhangkala karo pasukan unggul lan ora mung. Yen padha duwe kekacoan, banjur Cossack estate mung ora ana.
    Aku pengin ngomong yen saiki kita ora ngerti psikologi wong saka macem-macem kelas wektu iku lan terus-terusan nyoba kanggo pirembagan bab mau saka posisi saiki. Iku penting. Kanggo Cossacks, pelestarian kamardikan lan kamardikan minangka salah sawijining komponen penting saka budaya lan pelestarian kasebut, ketoke, minangka bagean integral saka uripe, sing, miturut pendapatku, minangka alesan kanggo hubungan ambigu karo negara Muscovite. lan banjur karo Rusia. Ing pungkasan abad kaping 19, koleksi dokumen sing isih urip diterbitake ing Kekaisaran Rusia (aku ora ngelingi jeneng sing tepat, nanging aku bakal nggoleki dhewe, kaya sing daksimpen), sing ngliwati Boyar. Duma saka Negara Moscow, wiwit, misale jek, saka abad kaping 16. Koleksi kasebut multivolume. Dadi, Cossacks ora asring nyerang wilayah kidul Muscovy / Rusia, miturut laporan ing buku kasebut, aku mung ngetung 4-5 ing luwih saka 200 taun, ing ngendi Cherkasy kasebut kasebut. Sing paling gedhe yaiku periode Masalah Agung, lan banjur ngganti sikap marang Kutub. Liyane saka laporan bab serangan saka Cherkasy tansah muni padha - padha ngomong sing pasukan lokal rebuffed Cherkasy lan Tatar, padha repulsed wong. Lan iki tanpa keterlibatan pasukan reguler saka negara Moskow, aku nandheske, mung dening pasukan lokal. Iki nuduhake yen sawetara Zaporizhzhya Cossacks (Cherkasy) melu serangan ing Rusia kanggo keuntungan, sampeyan ngerti. Aku sing rarity saka gropyokan lan irregularity nuduhake kurang relevansi masalah iki. Sampeyan bisa argue kanggo dangu apa lan carane, nanging serangan iki kanggo Cherkasy lan Tatar ora sukses pinunjul. Aku sing hubungan antarane Cossacks ana luwih rumit saka kita nyoba kanggo mbayangno. Aku mikir sing salah siji saka alasan abot kanggo konflik saka Cossacks karo Tatar lan Rus - kepinginan kanggo njaga kamardikan lan kamardikan.
    Aku nyaranake maca dokumen sajarah kuwi ing asli, aku nandheske, yaiku dokumen sajarah. Basa kasebut apik banget, aku ora nemokake bedane sing signifikan ing basa Rusia ing wektu kasebut, meh kabeh jelas langsung. Maca dokumen kasebut ing asline menehi pangerten sing beda babagan inti saka acara sing kedadeyan, aku bakal nandheske iki. Secara pribadi, aku duwe rasa hormat banget marang wong Rusia ing wektu kasebut, tembung-tembunge kadhangkala penting banget.
  27. 0
    1 Oktober 2013
    Kutipan: Sashko07
    Kutipan saka predator.3
    Aku pitados bilih Dnieper Cossacks padha mapan ing Kuban lan mengko padha mbentuk tentara Kuban.

    Cossacks dudu bocah cilik sing kudu dipindhah.

    Moskow dipeksa, miturut persetujuan bantuan, kanggo menehi bantuan militer marang Polandia ing 40 ewu tentara nglawan Tatar. ngguyu ngerti komentar ... Aku ora maca omong kosong luwih akeh babagan sejarah negaraku sing ditulis ing Rusia ngguyu

    Leluhur Cossack saya mapan saka cedhak Poltava, ing ngendi "kuren" ana ing jaman Catherine. Kajaba iku, dheweke ora bisa dilebokake maneh kanthi kekuwatan - legenda kulawarga ngomong babagan iki. Cossacks kapilih narik akeh lan banjur mapan miturut iku. Deleng ing peta Wilayah Krasnodar - desa Kyiv, Chernigovskaya, Kanevskaya, Bryukhovetskaya. Umanskaya,
    Dnieper, Poltava, Hryvnia lan liya-liyane. Kayane ora ana sing isih ana ing Little Russia. Lan dheweke isih ngomong ing desa lan peternakan ing "balachka" - campuran Rusia-Ukraina. Simbahku, sing nate njabat ing konvoi satus Kaisar Kaisar, tansah nganggep awake dhewe minangka Cossack Rusia lan bangga, lan kabeh mbah Cossack ing dalan kita uga.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"