Pengkhianatan Mazepa lan pogrom kebebasan Cossack dening Tsar Peter

56
Ing artikel sadurunge "Transisi saka pasukan Cossack saka Hetmanate kanggo layanan MoscowDituduhake carane, ing kahanan luar biasa angel lan kejem mardika nasional lan perang sipil (reruntuhan), transfer Dnieper Cossacks saka Hetmanate kanggo layanan Moscow. Perang iki, kaya perang sipil, diiringi intervensi militer multilateral. Proses iki diiringi seri terus-terusan ngiyanati, ngiyanati lan defections saka hetmans Cossack lan priyayi, bebarengan karo pasukan, kanggo peserta beda ing konflik. Ing pungkasan kerusuhan Ukraina multi-taun iki, kolonel Cossack Mazepa, sing ing 1685 kapilih hetman, wiwit ndarbeni liyane lan liyane wigati. Hetmanship meh seprapat abad iku dhasar beda saka kabeh sing sadurunge sabenere dening layanan sampurna kanggo Moscow. Iku ketoke sing pungkasanipun sijine wong Dnieper ing layanan saka kekaisaran anyar. Nanging, iku kabeh rampung, minangka tansah ing Ukraina, ngiyanati monstrous lan cidra ing Kawa saka perang Poltava. Nanging dhisik dhisik.

Ivan Mazepa lair ing kulawarga Ortodoks priyayi Ukraina ing wilayah Kiev. Dheweke sinau ing Kiev-Mohyla Collegium, banjur ing Jesuit Collegium ing Warsaw. Mengko, ing panjaluk bapake, dheweke ditampa ing pengadilan raja Polandia Jan Casimir, ing ngendi dheweke ana ing antarane para bangsawan "ngaso". Cedhak karo raja ngidini Mazepa entuk pendidikan sing apik: dheweke sinau ing Holland, Italia, Jerman lan Prancis, fasih ing Rusia, Polandia, Tatar, Latin. Dheweke uga ngerti basa Italia, Jerman lan Prancis. Dheweke maca akeh, duwe perpustakaan sing apik banget ing pirang-pirang basa. Ing taun 1665, sawisé bapaké séda, dhèwèké njupuk posisi subchaser saka Chernigov. Ing pungkasan taun 1669, maratuwane, Konvoi Umum Semyon Polovets, nulungi dheweke maju ing bunderan hetman sisih tengen Doroshenko: Mazepa dadi kapten pengawal pengadilan hetman, banjur dadi juru tulis. Ing wulan Juni 1674, Doroshenko ngirim Mazepa minangka utusan menyang Khanate Krimea lan Turki. Delegasi kasebut nggawa 15 Cossack kiwa menyang Sultan minangka budak sandera. Ing dalan menyang Konstantinopel, delegasi kasebut dicegat dening ataman Ivan Sirko. Cossack Zaporozhian sing ngrebut Mazepa dikirim menyang hetman sisih kiwa Samoylovich. Hetman dipasrahake marang Mazepa sing nduweni pendidikan kanggo nggedhekake anak-anake, dianugerahi gelar kanca militèr, lan sawetara taun sabanjure dheweke diwenehi pangkat kapten jenderal. Atas jenenge Samoilovich, Mazepa lelungan menyang Moskow saben taun karo desa "mangsa" Dnieper (kedutaan). Ing masa pamaréntahan Sophia, kekuwatan ana ing tangane sing paling disenengi, Pangeran Golitsyn.

Mazepa sing sinau lan maca kanthi apik menang. Nalika, sawise kampanye Crimean gagal, iku perlu kanggo ngalih nyalahke ing wong, Golitsyn disalahake ing Hetman Samoylovich (Nanging, ora tanpa alesan). Dheweke dicabut saka hetmanship, dibuwang menyang Siberia karo akeh sedulur lan panyengkuyung, putrane Grigory dipenggal, lan Mazepa kapilih minangka hetman, utamane amarga Golitsyn, sing tresna marang dheweke, kepengin banget.

Nalika taun 1689, Peter I sing enom lan sregep munggah tahta Rusia, Mazepa sepisan maneh nggunakake hadiahe kanggo narik kawigaten wong sing kuwasa. Hetman terus-terusan menehi saran marang raja enom ing urusan Polandia, lan suwe-suwe, ana persahabatan pribadi sing cedhak. Tsar Peter enom, sing digawa menyang segara, ngupaya mbukak akses menyang pesisir segara, lan ing wiwitan pamrentahane, kahanan sing apik wis dikembangake ing wates kidul negara kasebut. Koalisi Eropa liyane, sing kalebu Rusia, aktif tumindak nglawan Turki, nanging 2 kampanye nglawan Crimea nalika masa pemerintahan Putri Sophia ora kasil. Ing taun 1695, Peter ngumumake kampanye anyar nglawan pesisir Segara Ireng, kanthi tujuan kanggo ngrebut Azov. Iki ora digayuh pisanan, lan tentara ageng mundur lor ing Autumn. Taun sabanjuré, kampanye luwih disiapake, siap tempur flotilla, lan ing 19 Juli Azov nyerah lan dikuwasani dening Rusia. Mazepa lan pasukane melu kampanye Peter kanggo Azov lan entuk kapercayan sing luwih gedhe saka tsar. Sawisé nyekel Azov, Tsar Peter mbatesi program negara sing amba kanggo ngamanake pijakan ing sisih kidul. Kanggo ngiyataken komunikasi antarane Moscow lan pesisir Azov, tsar mutusaké kanggo nyambungake Volga karo Don, lan ing 1697, 35 buruh wiwit ngeduk terusan saka Kali Kamyshinka menyang ndhuwur tekan Ilovlya, lan liyane 37 makarya kanggo nguatake Azov. Taganrog lan pesisir Azov. Penaklukan Azov dening Moskow, gerombolan nomad Azov, pambangunan benteng ing sisih ngisor Don lan ing pesisir Azov dadi acara penting ing crita Don lan Dnieper Cossacks. Ing kawicaksanan manca, Peter nyetel gol kanggo nggedhekake aktivitas koalisi anti-Turki. Kanggo tujuan iki, ing taun 1697 dheweke lunga karo kedutaan ing luar negeri. Nyimpen wates kidul dipasrahake marang Don lan Dnieper Cossacks kiwa kanthi larangan "kanggo ngganggu busurman ing segara." Padha cukup nindakake layanan iki, lan ing Februari 1700 Mazepa dadi nduwèni Ordo St. Andrew First-Callled diadegaké dening Peter. Peter pribadi glethakaken pratandha saka pesenan ing hetman "kanggo akeh layanan setya bangsawan lan sregep ing labors militèr."

Nanging, nalika lelungan ing luar negeri, Peter dadi yakin babagan impracticability saka gagasan "perang salib" saka panguwasa Kristen nglawan Turki. Kahanan politik ing Eropah wis owah banget. Iku wiwitan saka rong perang gedhe. Austria lan Prancis wiwit perang ing antarane piyambak kanggo hak sijine pretenders kanggo tahta Spanyol (perang kanggo warisan Spanyol), lan ing sisih lor perang aliansi negara Eropah nglawan Swedia. Peter kudu salah siji perang nglawan Turki piyambak utawa keno perjuangan kanggo nguwasani pesisir Segara Baltik. Pilihan kapindho iki difasilitasi dening kasunyatan sing Swedia nguripake marang dhewe kabeh tanggi kuwat: Denmark, Polandia lan Brandenburg. Akeh tanah negara kasebut direbut Swedia ing sangisore raja sadurunge Gustavus Adolphus lan Charles X Gustavus. Raja Charles XII isih enom lan ora duwe pengalaman, nanging dheweke nglanjutake kabijakan para leluhure sing kaya perang, lan uga nambah represi marang oligarki ing tanah Baltik sing dikuwasani. Nanggepi master Ordo Livonian von Patkul dadi inspirasi koalisi nglawan Karl. Ing taun 1699, Rusia diam-diam gabung karo koalisi iki, nanging mung sawise perdamaian karo Turki gabung karo permusuhan. Wiwitané perang iku tragis. Kasunyatane yaiku dhasar kesiapan tempur lan kesiapan tempur tentara Rusia sajrone rong abad kepungkur yaiku pasukan panahan sing disengaja (permanen lan profesional). Nanging wong-wong mau nanggapi kanthi ora percaya banget (kanggo nyatakake kanthi entheng) marang reformasi Petrus lan, nalika ora ana, dheweke ngunggahake pambrontakan, sing ditindhes kanthi brutal. Minangka asil saka "search" tsarist lan repressions elek, tentara streltsy iki liquidated. Negara kasebut meh ora ana tentara reguler sing siap tempur. Kekalahan sing nggegirisi ing cedhak Narva minangka retribusi sing kejam kanggo reformasi sing ora dipikirake.

Fig.1 eksekusi Streltsy. Ing latar mburi, Tsar Peter


Dalan kanggo Karl menyang Moskow mbukak, nanging Karl, sawise sawetara musyawarah, ngluncurake serangan nglawan Polandia lan melu perang iki wiwit taun 1701 nganti 1707. Sajrone wektu iki, dheweke ngalahake tentara Polandia lan Saxon, nggawe pamrentahan Jerman sisih lor, uga Saxony lan Silesia, ngrebut Polandia kanthi lengkap lan meksa Pemilih Saxon Augustus kanggo ninggalake mahkota Polandia. Nanging, Stanislav Leshchinsky diangkat dadi tahta Polandia. Nyatane, Charles dadi pangurus paling dhuwur ing Persemakmuran lan dheweke ilang kamardikan. Nanging Peter nggunakake wektu sing dawa iki kanthi kamulyan lan efisiensi kanggo nggawe tentara reguler anyar, meh saka awal. Njupuk kauntungan saka kasunyatan sing Rusia perang ing arah secondary kanggo Swedia, Peter I miwiti kanggo nelukake Ingermanland, lan ing 1703 ngedegake kutha bèntèng anyar St. Petersburg ing tutuk saka Neva. Ing taun 1704, njupuk kauntungan saka pemberontakan nglawan Persemakmuran lan invasi Polandia dening pasukan Swedia, Mazepa nguwasani Bank Kanan Ukraina. Dheweke bola-bali nawakake Peter I kanggo nggabungake Ukraina dadi siji Rusia Cilik, sing ditolak dening Peter, amarga dheweke ngormati persetujuan sing wis rampung karo Polandia babagan pembagian Ukraina dadi Bank Kanan lan Kiri. Ing taun 1705, Mazepa nggawe kampanye nglawan Volhynia kanggo mbantu sekutu Petrus, Augustus. Kasuksesan Rusia ing Courland ing taun sing padha njalari Charles XII nggawe keputusan anyar, yaiku, sawise kekalahan Augustus II, bali menyang tumindak nglawan Rusia lan nyekel Moskow. Ing taun 1706, Pétrus ketemu karo Mazepa ing Kiev, lan Mazepa kanthi semangat mbangun bèntèng Pechersk sing didegaké déning Pétrus. Nanging 1706 minangka taun kegagalan politik negara Rusia. Tanggal 2 Februari 1706, wong Swedia ngalahake tentara Saxon, lan ing tanggal 13 Oktober 1706, sekutu Peter, pemilih Saxon lan raja Polandia Agustus II, nolak tahta Polandia kanggo milih Stanislav Leshchinsky, pendukung saka Swedia, lan nyuwil aliansi karo Rusia. Moscow tetep piyambak ing perang karo Swedia. Iku banjur Mazepa ngandhut transisi bisa kanggo sisih Charles XII lan tatanan saka "milik independen" saka Little Rusia ing sangisore aturan saka raja Polandia wayang, minangka correspondence karo Putri Dolskaya cetha menehi kesaksian. Dnieper Cossacks, utamané mandor, padha dibebani dening panguwasa Moskow, nanging transisi menyang layanan saka raja Polandia, tindakake conto ing jaman biyen, uga ditutup.

Polandia dhewe ilang kamardikan lan ana ing pendhudhukan Swedia. Kesempatan kanggo Dnieper Cossacks kanggo nyingkirake katergantungan Moskow ana ing perang antarane Moskow lan Swedia, nanging mung yen sing terakhir menang. Frasa Mazepa dikenal, sing diucapake dening dheweke ing bunderan kanca-kancane sing paling cedhak tanggal 17 September 1707: "Tanpa ekstrem, kabutuhan pungkasan, aku ora bakal ngganti kasetyanku marang kaluhuran kerajaan." Ing wektu sing padha, dheweke nerangake apa jenis "kabutuhan sing ekstrem" iki: "Nganti aku weruh manawa kraton ora bisa nglindhungi ora mung Ukraina, nanging uga kabeh negara saka kekuwatan Swedia." Sawisé Augustus diusir saka makutha Polandia, Charles XII ngadeg ing Saxony meh setaun, lan ing mangsa panas taun 1707 tentara Swedia maju ing sisih wétan. Pasukan Rusia cilik ana ing Vilna lan Warsawa kanggo ndhukung bagean sekutu tentara Polandia, nanging ora siap perang lan nyerahake kutha menyang Swedia tanpa perang. Sawise ngliwati Polandia, tentara Swedia nguwasani Grodno ing Januari 1708, banjur Mogilev, banjur manggon ing wilayah kulon Minsk kabeh musim semi, nampa bala lan nganakake latihan tempur.

Bebarengan karo ancaman saka kulon, Rusia banget gelisah ing Don. Ing kono, bagéan saka Cossacks, gabung karo wong sing ora duwe omah lan buronan ing pimpinan Kondraty Bulavin, miwiti kraman, sing ana alesan. Wiwit 1705, produksi uyah ditransfer saka industri swasta menyang negara. Ing Don, pusat produksi uyah yaiku wilayah Bakhmut, ing ngendi Kondraty Bulavin minangka ataman. Kerajinan kasebut ana ing tangan Cossacks sing omah-omah, nanging kerjane banget. Cossacks ing panci uyah "nampa kabeh jinis rabble" lan akeh wong sing mlayu nglumpukake ing area panci uyah. Sauntara kuwi, kanthi dekrit kraton taun 1703, Cossack dilarang, amarga lara pati, nampa wong buronan. Kabeh wong sing teka ing Don luwih saka 1695, saben sepuluh saka wong-wong mau dikirim kanggo bisa ing Azov, liyane kanggo mantan panggonan panggonan. Ing taun 1707, Pangeran Dolgorukov karo detasemen dikirim menyang Don kanggo ngusir wong-wong buronan saka kono, nanging diserang dening Bulavin lan wong miskin lan dipateni. Nemokake awake dhewe minangka kepala unsur sing ora seneng, Bulavin miwiti pambrontakan terbuka marang Moskow lan ngajak kabeh Don. Nanging Cossacks ora ndhukung Bulavin, Ataman Lukyanov ngumpulake tentara lan ngalahake pemberontak ing Aidar. Bulavin karo sisa-sisa panyengkuyung mlayu menyang Zaporozhye lan Rada ngidini dheweke manggon ing Kodak. Ing kana dheweke wiwit nglumpukake wong sing ora marem lan ngirim "surat sing nengsemake." Ing Maret 1708, dheweke bali menyang Don ing wilayah Bakhmut. Cossack dikirim marang Bulavin ora nuduhake stamina, lan kebingungan wiwit antarane wong-wong mau. Bulavin njupuk kauntungan saka iki lan ngalahaké wong-wong mau. Para pemberontak ngoyak Cossack lan ing tanggal 6 Mei 1708 ngrebut Cherkassk. Para panggedhe lan mandor padha dieksekusi, lan Bulavin nyatakake dheweke dadi panglima Tentara. Nanging, tanggal 5 Juni 1708, nalika perang antarane para pemberontak, Bulavin tiwas (miturut sumber liyane, dheweke nembak awake dhewe). Pambrontakan Bulavin pas karo wicara Karl marang Rusia, lan mulane mbales marang pemberontak iku angel. Nanging telusuran nuduhake yen saka 20 ewu pemberontak Cossack alami ana minoritas sing ora pati penting, tentara mbrontak kalebu utamane buronan. Ing pungkasan taun 1709, kabeh instigators pambrontakan dieksekusi, ing antarane ana sawetara Cossack lan atamans. Ataman Nekrasov karo 7 ewu pemberontak mlayu menyang Kuban, ing pundi piyambakipun nyerahaken piyambak ing pangayoman saka Crimean Khan. Detasemené mapan ing Taman, lan gabung karo schismatics sing wis mlayu sadurunge.

Njupuk menyang akun kerumitan kahanan internal lan eksternal, Peter I nyoba ing kabeh cara bisa kanggo nggawe tentrem karo Swedia. Kondisi utama dheweke yaiku ninggalake Ingria menyang Rusia. Nanging, Charles XII nolak usulan-usulan Peter, liwat perantara, arep ngukum Rusia.

Pungkasan, ing wulan Juni 1708, Charles XII ngluncurake kampanye nglawan Rusia, nalika dheweke nemtokake tujuan ing ngisor iki:
- karusakan lengkap kamardikan negara saka negara Rusia
- persetujuan minangka vassal ing tahta Rusia saka salah siji priyayi bangsawan enom Yakub Sobessky, utawa, yen pantes, Tsarevich Alexei
- penolakan Pskov, Novgorod lan kabeh lor Rusia saka Moskow kanggo Swedia
- aksesi Ukraina, wilayah Smolensk lan wilayah Rusia Kulon liyane menyang Polandia, vassal lan manut marang wong Swedia
- divisi saka liyane saka Rusia menyang pamaréntahan tartamtu.

Karl kudu milih dalan menyang Moskow, lan ing pilihan iki, Hetman Little Russian Mazepa, Tsar Peter lan ... petani Belarusian main peran sing penting. Mazepa menehi jaminan marang Karl yen Cossack lan Tatar wis siyap gabung karo dheweke nglawan Rusia. Nalika iku, Mazepa wis ngaturake rencanane marang Wazir Agung Kakaisaran Ottoman, lan dheweke mrentahake Khan Kaplan Giray Krimea supaya menehi pitulungan marang Mazepa. Korps Jenderal Lewenhaupt pindhah saka Riga kanggo gabung karo Karl kanthi iring-iringan gedhe, nanging dheweke dicegat dening Peter lan Menshikov ing cedhak desa Lesnoy lan diantemi. Nylametake sisa-sisa korps, Lewenhaupt mbuwang konvoi 6000 kreta lan truk, lan dheweke lunga menyang para pemenang. Wong Swedia kanthi lengkap ngrasakake "kebodhoan" ing panganan lan panganan, ing ngendi para petani Belarusia nyumbang akeh, sing ndhelikake roti, pakan jaran, lan mateni pakan. Kanggo nanggepi, wong Swedia sengit ing wilayah sing dikuwasani. Karl pindhah menyang Ukraina kanggo nyambungake karo Mazepa. Pasukan Rusia mundur, nyingkiri perang sing nemtokake.

Rencanane Mazepa wis ora dadi rahasia maneh kanggo rombongane. Kolonel Iskra lan Kochubey dikirim Peter laporan bab ngiyanati Mazepa, nanging tsar tanpa syarat dipercaya hetman lan menehi wong loro kolonel, sing kaleksanan dening pati kejem lan nglarani. Nanging wektu ora ngenteni, lan Mazepa wiwit nindakake rencana. Dheweke nggawe taruhan sing nemtokake kamenangan raja Swedia. Kesalahan fatal iki duwe akibat sing dramatis kanggo kabeh Dnieper Cossacks. Dheweke ngumumake marang mandor babagan perlu ngiyanati Moscow. Mazepa ninggalake tentara Serdyuk sing kuwat lan dipercaya kanggo njaga perbendaharaan, pasokan lan pranata ing benteng Baturin, lan dheweke dhewe diduga tindak menyang ngarep nglawan wong Swedia sing dikarepake. Nanging ing dalan, Mazepa ngumumake yen dheweke wis mundur tentara ora marang Swedia, nanging marang Moscow Tsar. Masalah wiwit ing tentara, paling saka Cossacks mlayu, ora luwih saka 2000 tetep watara wong. Sawise nampa bukti ngiyanati Mazepa, ing November 1708 Menshikov njupuk Baturin dening badai lan rampung numpes Baturin, lan kabeh garnisun Serdyukov dirusak. Ing Glukhov, Kolonel Skoropadsky kapilih hetman anyar minangka raja lan mandor setya. Raja Polandia Leshchinsky nggawe hubungan karo Karl lan Mazepa, nanging ing dalan dheweke dicegat lan dikalahake ing Podkamnia. Pasukan Rusia ngilangi kabeh komunikasi antarane Karl lan Polandia lan Swedia, dheweke ora nampa pesen kurir. Amarga lara, kurang pangan lan amunisi, tentara Swedia perlu istirahat. Mulane wong Swedia ngidul, menyang Ukraina, kanggo ngaso ing kono, saka kidul, kanggo nerusake serangan ing Moskow. Nanging, ing Ukraina, petani uga ketemu wong manca karo gething lan, kaya Belarusians, mlayu menyang alas, ndhelikake roti, feed jaran, lan matèni foragers. Kajaba iku, ing Ukraina, tentara Rusia mungkasi taktik bumi gosong, lan pamaréntah Rusia nerangake marang Ukrainia prilaku cidra Mazepa. Surat sing dicegat saka Mazepa marang raja Polandia Stanislav Leshchinsky, dikirim saka Roma tanggal 5 Desember 1708, disebarake ing daftar Polandia lan Rusia. Parentah Rusia nyebarake, ngerti banget, yen ora ana sing bisa ngrusak wewenange hetman sing dikhianati, kaya ngungkapake niyate arep menehi Ukraina marang Polandia. Wong Turki lan Krimea uga ora kesusu nulungi Mazepa lan Karl. Nanging ataman tentara Zaporozhian Konstantin Gordienko karo tentara tindak menyang sisih Charles. Tsar Peter mrentahake tentara lan Don Cossacks kanggo numpes Zaporozhye supaya "nyirnakake kabeh sarang pemberontak menyang lemah." Tanggal 11 Mei 1709, sawisé perlawanan, Sich dicekel lan dirusak, lan kabeh pembela dirusak. Mangkono, kabeh wilayah Dnieper ana ing tangan Moscow. Pusat utama separatisme, sing mbantu Mazepa lan Karl diitung, dirusak. Pasukan Charles ngubengi Poltava. Ing Poltava dhewe, garnisun Rusia dumunung lan Charles miwiti pengepungan. Nanging Menshikov karo detasemen mlebu ing bètèng lan nguatake wong sing dikepung karo wong lan konvoi. Peter wiwit rapprochement lan ing 20 Juni njupuk posisi kanggo perang umum 4 mil saka kamp Swedia. Pasukan Moskow nyiapake posisine kanthi apik. King Karl metu kanggo pengintaian, wong diamati, nanging ing wektu sing padha tatu dening Cossacks ing wentis. Wiwit jamané Raja Gustavus Adolf, tentara Swedia dadi salah siji sing paling kuat ing Eropah, kanthi akeh kamenangan sing apik banget, kalebu ing Perang Lor. Peter ditempelake wigati kanggo perang iki, ora pengin, lan ora duwe hak kanggo njupuk risiko, lan, senadyan kaunggulan loro-fold ing kekuatan, milih taktik pertahanan. Komando Rusia kasil ngetrapake trik militer.

Charles XII mutusake kanggo nyerang tentara Peter sadurunge Kalmyks nyedhaki lan rampung ngganggu komunikasi. Wong Swedia uga ngerti yen rekrut Rusia duwe seragam khas. Peter mrentahake prajurit sing wis berpengalaman lan hardened supaya nganggo busana rekrut, sing menehi inspirasi marang wong Swedia kanthi khayalan sing ora wajar lan dheweke tiba ing jebakan. Ing wayah wengi 27 Juni, Karl mindhahake pasukane nglawan tentara Rusia, sing dilindhungi dening sistem redoubts sing nguntungake. Keberanian sing paling dhuwur dituduhake ing loro-lorone, loro ratu kasebut minangka conto. Peperangan agawe terus, nanging ora suwe. Swedia gagal njupuk redoubts. Wis sak perang, komandan-in-chief Swedia, Field Marshal Rehnschild, weruh rangking saka rekrut ing flank Russian lan dikirim ing jotosan utama infantri paling apik. Nanging Fusiliers Swedia sing ora bisa dikalahake, tinimbang rekrut, mlayu menyang resimen pengawal sing nyamar lan, ing garis serangan utama, mlebu ing tas geni lan ngalami kerugian gedhe. Wong Swedia ing endi wae ora bisa nahan geni abot saka unit Rusia, dadi bingung lan wiwit mundur, lan sawise geger otak Raja Charles padha mlayu. Wong Rusia padha nganiaya, nyusul ing Perevalochna lan dipeksa nyerah. Ing paprangan, wong Swedia ilang luwih saka 11 ewu prajurit, 24 ewu tawanan dijupuk lan kabeh konvoi. Rugi Rusia ana 1345 tiwas lan 3290 tatu. Perlu dikandhakake yen saka pirang-pirang ewu Cossack Ukrainia (ana 30 ewu Cossacks sing kadhaptar, 10-12 ewu Zaporozhye Cossacks), kira-kira 10 ewu wong lunga menyang sisih Charles XII: udakara 3 ewu Cossacks sing kadhaptar lan udakara 7 ewu Cossacks. Nanging sawetara wong rauh mati, nalika liyane wiwit buyar saka camp tentara Swedia. Sekutu sing ora bisa dipercaya, sing isih ana kira-kira 2 ewu, Raja Charles XII ora wani nggunakake ing perang lan mula ditinggalake ing gerbong ing sangisore pengawasan resimen kavaleri. Mung detasemen cilik saka sukarelawan Cossacks njupuk bagéyan ing perang. Peter I uga ora ngandelake Cossacks saka hetman anyar I. I. Skoropadsky, lan ora digunakake ing perang. Kanggo njaga wong-wong mau, dikirim 6 resimen naga ing printah Mayor Jenderal G. S. Volkonsky.

Pengkhianatan Mazepa lan pogrom kebebasan Cossack dening Tsar Peter
Fig. 2 Charles XII lan Hetman Mazepa sawise Peperangan Poltava

Sawise perang, Raja Charles, diiringi konvoi lan Mazepa's Cossacks, mlayu menyang Turki. Ing kana, ing Bendery, tanggal 22 September 1709, Mazepa tilar donya. Sawisé séda, ing Cossacks, kang kiwa karo wong iki dienggoni dening Sultan ing ngisor tekan saka Dnieper, ngendi padha diwenehi sawetara transportasi kanggo "feed". Mangkono rampung petualangan Mazepa iki, sing duweni akibat negatif kanggo tentara Dnieper lan kabeh Cossack. Conto ala saka Mazepa, sing treacherously ngganti kekaisaran sawise akeh taun layanan, kanggo akèh dekade nimbulake suku gedhe saka wong meri lan peretas ing tumindak komandan Cossack kanggo ngiyataken dhasar ekonomi lan militèr saka Cossacks kanggo ndeleng. mung gejala mbebayani saka separatisme.

Malah sawise meh abad, paling (Aku ora wedi tembung iki) pinunjul saka galaksi kamulyane pimpinan Cossack, Don ataman Matvey Ivanovich Platov, ora uwal podo karo. Senadyan layanan long-term impeccable saka kekaisaran, kanggo sukses enviable ing ngiyataken ekonomi Don lan Tentara, kang difitnah, repressed, dikunjara ing Peter lan Paul Bèntèng, nanging ngatur kanggo supaya pati lan Nanging direhabilitasi, kanggo gedhe. kasangsaran mungsuh Rusia. Ing sajarah Cossacks, pambrontakan Bulavin lan ngiyanati Mazepa ana bilai kanggo kamardikan saka Cossacks. Ancaman likuidasi lengkap kamardikane pancen nggantung. Ing Hetman Skoropadsky, dewan perwakilan Moscow diangkat, sing ngontrol kabeh kegiatane. Anane Cossacks gratis wis rampung, pungkasane dadi kelas layanan. Lingkaran Militer diganti dening patemon stanitsa panggedhe lan loro wong kapilih saka saben desa, ing ngendi pangareping Pasukan lan mandor militèr padha kapilih. Banjur ataman sing dipilih disetujoni (utawa ora disetujoni) dening raja. Kaya sadurunge, mung rapat desa sing isih ana. Sawisé nilar Azov, miturut Prajanjian Prut, garnisun pasukan Moskow saka Azov ditarik cedhak Cherkassk, lan komandhané, saliyane kanggo tugas pertahanan, diwènèhi dhawuh kanggo mesthekake yen "ora ana unsteadiness lan ora ana tumindak ala sing kedadeyan saka wilayah kasebut. Don Cossacks ... ". Wiwit 1716, Tentara Don ditransfer saka manajemen Posolsky Prikaz menyang yurisdiksi Senat. Keuskupan Don kalah kamardikan lan subordinated menyang Metropolitan Voronezh. Ing taun 1722, hetman Skoropadsky tilar donya, Tsar Peter ora seneng karo wakil Polubotok lan ditindhes. Cossack Rusia Cilik ditinggal tanpa hetman lan dikuwasani dening collegium. Punika minangka "pemenggalan bangsawan" saka kebebasan Cossack sing diprodhuksi dening Tsar Peter. Mengko, sajrone periode "Parentah Wanita", Dnieper Cossacks sebagian diuripake maneh. Nanging, piwulangé Pétrus ora muspra. Ing paruh kapindho abad kaping 1775, perjuangan sengit lan tanpa kompromi Rusia kanggo Lithuania lan pesisir Segara Ireng dibukak. Ing perjuangan iki, Dnieper maneh nuduhake piyambak unreliable, mbalela, akeh treacherously kaulungaké lan mlayu liwat menyang camp mungsuh. Tuwung saka sabar overflowed lan ing XNUMX, dening dekrit saka Empress Catherine II, Zaporizhzhya Sich dirusak, miturut dekrit, "minangka masyarakat duraka lan ora wajar, ora cocok kanggo prolonging manungsa", lan nunggang Dnieper Cossacks nguripake. menyang resimen hussar saka tentara reguler, yaiku Ostrozhsky, Izyumoksky, Akhtyrsky lan Kharkov. Nanging iki crita temen beda lan rada tragis kanggo Dnieper Cossacks.

Gordeev A.A. Sajarah Cossacks
Istorija.o.kazakakh.zaporozhskikh.kak.onye.izdrevle.zachalisja.1851.
Letopisnoe.povestvovanie.o.Malojj.Rossii.i.ejo.narode.i.kazakakh.voobshhe.1847. A. Rigelman
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

56 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Sylvester
    +1
    2 Oktober 2013
    Carane bengkong kabeh. sad Dheweke ora mung ngapusi pemilihan ing Federasi Rusia, nanging uga sejarah.
    1. +7
      2 Oktober 2013
      Quote: Pengarang Sergey Volgin
      Ivan Mazepa lair ing kulawarga Ortodoks priyayi Ukraina ing wilayah Kiev. Dheweke sinau ing Kiev-Mohyla Collegium, banjur - ing Jesuit Collegium ing Warsawa.

      Simbah Mazepa dilas dening wong Polandia ing banteng tembaga bebarengan karo Severin Nalivaiko. Lan putu wadon wiwit ngawula ing Polandia. Kaya mangkene: yen mbah kakung wedhus SS diobong ing kamp konsentrasi, lan putu wadon lulus saka SMA SS lan dadi Nazi sing kondhang.

      Quote: Pengarang Sergey Volgin
      lan nunggang Dnieper Cossacks dadi resimen hussar saka tentara biasa, yaiku Ostrozhsky, Izyumoksky, Akhtyrsky lan Kharkov. Nanging iki crita temen beda lan rada tragis kanggo Dnieper Cossacks.

      Ostrozhsky, ketoke, Ostrogozhsky
      Izyumoksky, ketoke, Izyumsky
      Penulis, ketoke, ora ngerti ing ngendi puncak Dnieper, lan ing ngendi Slobozhanshchina. Amarga bagean saka resimen suburban kadhaptar. Slobozhanshchina ora kalebu ing hetmanate. Dheweke pisanan nuruti Order Discharge Rusia, banjur Ordo Duta Besar kanggo Rusia Agung, panguwasa militer. Iku resimen iki sing pacified kabeh khianat ing hetmanate.

      Aku ora duwe komentar kanggo liyane. Sampeyan maca artikel sejarah ing kene - kuping sampeyan dibungkus tabung.

      PS. Sanajan sampeyan kudu ngerti babagan Rigelman sing ditulis Kostomarov, mula kepinginan kanggo nyakup dheweke ing dhaptar literatur sing digunakake bakal suda. Apa jenis link anonim ana - ing umum, enchanting.
      1. xan
        0
        2 Oktober 2013
        Kutipan: Nicholas S.
        Aku ora duwe komentar kanggo liyane. Sampeyan maca artikel sejarah ing kene - kuping sampeyan dibungkus tabung.

        Inggih, siji ukuran pas kabeh ora perlu, nanging aku setuju karo artikel iki
        1. +1
          3 Oktober 2013
          hi
          Aku maca artikel kasebut lan sepisan maneh aku yakin manawa crita kasebut berkembang kanthi spiral.
          Lan apa banjur, apa mengko, apa saiki - kesalahane para leluhur turun-temurun ora mulang apa-apa!
          "Ora ing panganan jaran" - ora banjur, ora mengko, ora saiki ...
  2. +5
    2 Oktober 2013
    Ing sajarah Rusia ana akeh perang sipil sing kita ora ngerti utawa ora ngerti. Lan sing paling penting, sampeyan ora bisa njagong ing rong kursi bebarengan. Iki worth pangerten lan modern Ukraina. Sanajan, maneh, dheweke wis milih sing trep liyane - EU. Suwene? Pitakonan rhetorical lan jawaban umume gumantung ing Rusia. Apa Rusia bisa nggunakake werna umum nasional utawa nerusake kabijakan Onishchensko-lenga-permen
    1. + 13
      2 Oktober 2013
      Kutipan saka LetterKsi
      Apa Rusia bisa nggunakake werna umum nasional utawa nerusake kabijakan Onishchensko-lenga-permen

      Apa sing sampeyan usulake? Kepiye cara nggunakake akar umum? Iku perlu kanggo nguripake mripat wuta carane dhuwit saka Ukraina nyolong gas Rusia menyang Kulon, lan banjur resold dhewe lan dadi sugih amarga iki? Utawa kanggo menehi Ukraina Kuban lan Piece saka Rusia, kalebu nganti Voronezh lan Lipetsk, saliyane Crimea lan Donbas? Utawa mungkin, pungkasane, elinga yen kira-kira 8 yuta etnis Rusia manggon ing Ukraina, sing dipeksa Ukrainianized, lan Rusia ora menehi peduli babagan iki?
      1. mazepa
        -9
        2 Oktober 2013
        Dadi menyang tanah kelairan etnis sampeyan. Lan Kuban, Voronezh, Lipetsk, Belgorod, miturut pendapatku, uga aran apik ing Rusia. Carane sampeyan forcebly Ukrainized miskin fellow, dipeksa kanggo nulis dokumen resmi ing Ukrainia? Apa sampeyan pengin sinau basa ing kana? Apa sing nggumunake yen dokumen resmi ing Ukraina ana ing Ukrainia? Ing Rusia, ing Rusia, yen sampeyan ora cukup pinter sinau basa Ukrainia, aku mbaleni maneh, pindhah menyang Rusia. Lulus test kanggo kawruh basa Rusia, budaya lan sajarah lan sambutan. Wong miskin disiksa. Padha njagong ing omah kabeh dina lan nandhang sangsara.
        1. +5
          2 Oktober 2013
          Kutipan saka mazepa
          Mula menyang tanah kelairan etnis.

          Delengen, sampeyan penasehat kurang ajar!
          Aku guessed, "master ètnis" saka Ukraina. wassat
          Ora tekan, ing sirah, yen ing wilayah sing negara Ukraina saiki manggoni, tanah kelairan ètnis ora mung "sudhut" Ukrainians.
          Apa, kanggo insinyur utawa buruh sing wis makarya kabeh urip ing Dnepropetrovsk utawa Odessa, ngendi, dening cara, mbah kakung lan bapak urip, wiwit wektu "Ochakov lan penaklukan Crimea", iki dudu tanah kelairan etnis. ?
          Lan kabeh padha ngerti apa basa negara.
          Lan dheweke dhewe pengin mikir lan nganggo basa Rusia.
          Lan ing pirang-pirang negara ing donya, luwih saka siji negara. basa.
          Sampeyan nulis "dokumen negara" ing Ukrainia, lan ora keganggu liyane, wong pribumi padha negara, kanggo nulis ing Rusian.
          1. Sylvester
            -4
            3 Oktober 2013
            Nalika sampeyan maca, sampeyan duwe pendapat yen ing Ukraina padha ngalahake sampeyan ing pasuryan kanggo basa Rusia. aran
      2. +3
        2 Oktober 2013
        bistrov. +

        Iku mung bab "Rusia ora menehi peduli babagan" iku ora worth iku. Rusia uga ora duwe sumber daya tanpa wates, ora cukup kanggo kabeh. Kolom kaping 5 ing Rusia, Suriah ... mbutuhake sumber daya gedhe; pisanan manungsa - ahli, analis, pelaksana.
        Putin ing Valdai ujar manawa Rusia lan Ukraina minangka siji negara, Ukraina lan Rysks minangka wong siji. Ayo ngenteni, lan "tangan" bakal tekan kita.
        1. + 12
          2 Oktober 2013
          Kutipan saka Ivan_Ivanov
          Rusia uga ora duwe sumber daya tanpa wates, ora cukup kanggo kabeh.

          Sampeyan kudu nguripake luwih cepet, wektu ora ngenteni. Bandera ora turu, ideologi sing nembus Timur, Kidul, Crimea. Dheweke ngrusak jiwane wong enom sing durung kuwat karo ide nasionalisme lan neo-fasisme. Organisasi neo-fasis Svoboda nampa 3 nganti 5% swara ing taun kepungkur. Iki minangka gejala sing kuwatir banget. Iki kudu dilawan kanthi cara apa wae, contone, oligarki Ukraina Poroshenko minangka pemilik Channel 5, sing nindakake propaganda Russophobic lan ndhukung neo-Nazisme. Ing wektu sing padha iku pemilik saka cond. pabrik ing Voronezh. Apa ora menehi sanksi marang dheweke, amarga FIFA ngetrapake bal-balan lan stadion Ukrainia kanggo promosi Nazisme.
        2. igor
          -9
          2 Oktober 2013
          Ukrainia lan Rusia ora tau dadi siji wong, Putin ngandika akeh. Mung sawise 300 taun pendhudhukan, Ukraina ngalami total linguocide lan genosida, total Russification
          1. xan
            +7
            2 Oktober 2013
            Kutipan saka igorelo
            Ukraina slamet total linguocide lan genosida, total Russification

            uga nambah total wilayah lan total industrialisasi
      3. Sylvester
        -1
        3 Oktober 2013
        Ya, bajingan kuwi lungguh ing Gazprom. Sawetara pejabat Ukraina ngembangake Gazprom kaya bocah lanang. Ojo ngece sandalku. ngguyu
        1. xan
          +2
          3 Oktober 2013
          Kutipan: Sylvester
          Ya, bajingan kuwi lungguh ing Gazprom. Sawetara pejabat Ukraina ngembangake Gazprom kaya bocah lanang. Ojo ngece sandalku. ngguyu

          dikembangke supaya saiki padha tuku gas paling larang.
          kaya sing dikandhakake wong wicaksana, wong Rusia lan Ukraina seneng pura-pura, nanging mung wong Rusia sing seneng pura-pura bodho, lan wong Ukrainia sing pinter.
          Iku misale jek kula sing sage iki ngerti Sylvester lan sawetara pejabat Ukrainia.
          1. +2
            Januari 23 2014
            Kutipan: Khan
            dikembangke supaya saiki padha tuku gas paling larang.
            Iku bener, nanging ana prabédan: padha duwe bathi keluwihan saka nyolong gas ing akun pribadi ing Swiss lan Caymans beda, lan wong mbayar kanggo keluwihan losses saka peralatan iki metu saka kanthong dhewe.
  3. + 15
    2 Oktober 2013
    Kutipan saka mazepa
    Mula menyang tanah kelairan etnis.

    Lan sampeyan ora ngandhani apa sing kudu dilakoni, aku bakal nemtokake dhewe. Sampeyan ora mikir yen Yeltsin sing mabuk ngombe Ukraina ing Timur, Kidul lan Crimea sing sejatine Rusia, mula iki ing salawas-lawase. Ora bakal bisa! Minangka kanggo basa Ukrainia, aku ngerti bisa uga luwih apik tinimbang sampeyan, nanging aku Rusia lan aku bakal nulis lan nganggo basa Rusia, nanging sampeyan seneng utawa ora, aku ora peduli. Lan kita ora bakal ngidini sampeyan nggawe Ukrainia kanthi paksa saka Rusia, kaya kita ora bakal ngidini sampeyan ngrusak sejarah lan nampilake kabeh jinis Mazeps, Banderas lan Shukhevych minangka "pahlawan".
    1. mazepa
      -17
      2 Oktober 2013
      Sampeyan lali. Sapa kowe lan saka ngendi. Yen sampeyan mikir bakal ngurmati hak-hak wong sing ora ngurmati hak-hak bangsa, sampeyan salah banget. Ing Ukraina, ing ngendi mayoritas populasi Ukrainians, padha duwe hak kanggo siji basa negara lan hak pahlawan. Mazepa minangka pengkhianat kanggo sampeyan, nanging pahlawan kanggo kita, salah sawijining wong sing paling terpelajar ing jamane, sing nandhang Pétrus lan reformasi nganti pirang-pirang dekade. Wetan Ukraina minangka Padang Wild, sing pirang-pirang taun kaya ara-ara samun nganti padha wiwit mine coal, ngendi padha dikirim saka jeru saka Republik Ingushetia kriminal lan rabble liyane, kang malah saiki manifests dhewe ing kabeh kamulyan lan narik Ukraina kanggo ngisor lan bukti iki tingkat saka angkara, kecanduan tamba, budaya lan asil pemilu. Dadi, kita ora bakal ngidini bagean saka populasi Ukraina wétan ngomongake wilayah kasebut minangka wilayah dhewe - nuwun sewu, nanging aku kesel ora nyebut spade spade, kaya ngono. Kidul lan Krimea uga ora tau dadi "sampeyan", sampeyan dudu RI, sampeyan dudu USSR, sampeyan dudu Tatar. Mulane, kabeh obrolan ing topik iki kolaboratif. Lan pejabat sing ngunggahake topik kasebut kudu diukum.
      1. + 19
        2 Oktober 2013
        ... hak bangsa ...


        Pengkhianat lan scum ora tau dadi gelar, lan pancen ora dadi bangsa.
        1. gyl
          gyl
          -13
          2 Oktober 2013
          Ale, scoop, chi lali yen, "Proletariat ora duwe tanah kelairan," ora kanggo sampeyan ngomong babagan perkara kayata bangsa, kamulyan lan bangga, go cologne grump ..
      2. + 12
        2 Oktober 2013
        Kutipan saka mazepa
        Mazepa minangka pengkhianat kanggo sampeyan, nanging pahlawan kanggo kita

        "Pahlawan" - sing nyolong perbendaharaan Cossack, lan kutu ireng mangan dheweke nganti mati. Banjur wong Turki ndudhuk metu saka kuburan lan mbuwang dheweke menyang Dniester. Iki nasib sing nunggu kabeh "pahlawan Svidomo" lan kita bakal njupuk Crimea, Donbas, Odessa, Nikolaev cepet utawa mengko.
        1. Sylvester
          -3
          3 Oktober 2013
          Sampeyan ora cukup kanggo sampeyan nesu lan nesu, supaya sampeyan isih menehi apa sing dudu duweke sampeyan ngguyu .
          Utawa rencana sampeyan uwal saka Ulus Maskvabad.
      3. + 13
        2 Oktober 2013
        Iku tetep kanggo ngandhani yen nalika Perang Donya II, dudu "Pengawal Muda", nanging OUN-UPA ngirim leaflet ing Krasnodon - lan bakal ana kesan lengkap yen aku ana ing situs web UP lan nonton diskusi babagan ahli waris saka "ukrs gedhe" nalika leluhur nemokke rodha))))) Apa tetep metu "titularity" kene? Ana akeh situs-situs kutha cilik sing akeh perkara .... diukur kanthi judhul
        1. gyl
          gyl
          -11
          2 Oktober 2013
          Ora, aku bakal nambah yen kabeh Krasnodon lan distrik kira-kira. patang puluh Jerman lan 400 Don Cossacks, supaya padha pinched ing "bawah lemah abang", lan kegiatan banget saka pengawal enom tanpa syarat wani diwiwiti dening provokator polisi, kanggo niru perang nglawan lemah ...
      4. + 12
        2 Oktober 2013
        Kutipan saka mazepa
        Mazepa minangka pengkhianat kanggo sampeyan, nanging pahlawan kanggo kita


        minangka simbolis, pengkhianat duwe pahlawan, mungguh - pengkhianat.

        panutan kang pantes.
        Sugeng.
      5. + 11
        2 Oktober 2013
        Mazepa minangka pengkhianat kanggo sampeyan, nanging pahlawan kanggo kita

        Pilih pahlawan aneh kanggo sampeyan dhewe. Oke, supaya Mazepa ora dadi pengkhianat kanggo sampeyan. Nanging dheweke uga pengin nyelehake Ukraina ing Polandia. Bab sing padha karo Bandera ing Jerman. Lan sampeyan berjuang kanggo ora kamardikan, perang kanggo ora kamardikan. Dheweke mung golek bathi kanggo awake dhewe. Mazepa sing dididik salah ngitung. Lan bisnis.
      6. +7
        2 Oktober 2013
        Kutipan saka mazepa
        lan narik Ukraina menyang ngisor

        Apa wetan Ukraina ora dadi pembayar pajak utama lan isih dadi basis produksi utama negara kasebut? Nanging, yen sampeyan ngimpi ora kerja ing negarane dhewe, nanging entuk dhuwit minangka tukang pipa lan tukang cuci mobil ing Eropa, ya, Timur pancen kaya mripate kanggo sampeyan ...

        Kidul lan Krimea uga ora tau dadi "sampeyan". Sampeyan dudu RI, dudu USSR,

        Federasi Rusia minangka penerus resmi USSR, kita malah mbayar kabeh utang kita. Kaya bagean saka utang Kakaisaran. Dadi ati-ati karo pernyataan kasebut.
        1. gyl
          gyl
          -11
          2 Oktober 2013
          Sing mbayar utama yaiku Kyiv, nanging juara ing subsidi per kapita yaiku Donbass, lan ana conto ing tapel wates Rusia-Ukraina - Donbass Wétan, Pak Shakhty - pertambangan batu bara mati tanpa subsidi negara. Lan karo statements - kok wedi sampeyan, sampeyan ora bakal ngalahake provinsi Ryazan (Georgia), sampeyan mbayar pajeg kanggo Chechnya - supaya, mesthi, sampeyan bisa telek, nanging aku ora mikir iku adhem.
          1. 0
            3 Oktober 2013
            Kutipan saka gyl
            Sing mbayar utama yaiku Kyiv, nanging juara ing subsidi per kapita yaiku Donbass, lan ana conto ing tapel wates Rusia-Ukraina - Donbass Wétan, Pak Shakhty - pertambangan batu bara mati tanpa subsidi negara. Lan karo statements - kok wedi sampeyan, sampeyan ora bakal ngalahake provinsi Ryazan (Georgia), sampeyan mbayar pajeg kanggo Chechnya - supaya, mesthi, sampeyan bisa telek, nanging aku ora mikir iku adhem.

            Aku bakal kaget banget, mbokmenawa, nanging tanpa subsidi negara, akeh industri bakal gampang mati, kalebu ing Eropah Kulon, sing sampeyan tresna banget.
            Lan kita ora perlu wedi. Kita rukun.
  4. + 13
    2 Oktober 2013
    Kutipan saka mazepa
    Dadi, kita ora bakal ngidini bagean saka populasi Ukraina wétan ngomongake wilayah kasebut minangka wilayah dhewe - nuwun sewu, nanging aku kesel ora nyebut spade spade, kaya ngono. Kidul lan Krimea uga ora tau dadi "sampeyan", sampeyan dudu RI, sampeyan dudu USSR, sampeyan dudu Tatar.


    Nuwun sewu, nanging kaya sing sampeyan ucapake, "bagean" iki ora tau dadi Ukrainia, wilayah kasebut ditaklukake dening Rusia lan kudu dadi milik. diapura ing urip iki , utawa sawise pati padha diobong karo geni langgeng ing neraka Kasunyatan bilih Rusia sadean gas kanggo Ukraina ing rega sing luwih dhuwur iku salah kita dhewe, ing "pucat karo arit" ditawakake gas ing 250, dheweke dhewe ora gelem. . Yen kita ora perlu gas luwih larang, apa kita tuku? Ana akeh alas ing wilayah Kulon, ayo ditegor lan, kaya sing padha ngandika ing film siji, "lan ngedol menyang Inggris." Ora ana sing meksa nindakake, mula politisi bakal mulai mikir sethithik kanthi sirah, lan ora karo papan sing lungguh, yen ora, wong-wong mlebu politik kena sirahe, banjur kabeh wong rumangsa ala. Pitakonan pungkasan: Apa sing sampeyan lakoni marang Tatar?
    1. +9
      2 Oktober 2013
      Asil saka "ora ana guna" gas Rusia wis katon. Pembakar kobong abang lan ora panas apa-apa. Apa sing bakal kelakon ing mangsa iku pitakonan gedhe. Isih, sampeyan ndeleng, impen Yushchenko bakal kelakon - tenggelam karo kotoran. Pitakonan mung ing ngendi entuk - ora ana sapi - dheweke ora bisa urip 20 taun kamardikan)))
    2. mazepa
      -16
      2 Oktober 2013
      Ora dening Rusia, nanging dening Republik Ingushetia kanthi bantuan saka Cossacks, tanpa Cossacks bakal ana bolongan donat. Rusia, sampeyan ngawasi integritas federasi sing saiki sampeyan duwe. Awake dhewe sing kudu disalahake - semboyan sapi sawayah-wayah, rakyat sabar lan nandhang sangsara.
      1. +6
        2 Oktober 2013
        Pitakonan liyane: Yen sampeyan ora seneng banget karo wong Rusia lan Soviet, kenapa sampeyan ora ndhaptar ing gendéra Ukrainia, nanging nutupi gendéra USSR?
        Kutipan saka mazepa
        Awake dhewe sing kudu disalahake - semboyan sapi sawayah-wayah

        Aku ngerti yen sampeyan dhewe, aja ngukur wong liya nganggo standar sampeyan.
      2. xan
        +1
        2 Oktober 2013
        Kutipan saka mazepa
        Ora dening Rusia, nanging dening Republik Ingushetia kanthi bantuan saka Cossacks, tanpa Cossacks bakal ana bolongan donat.

        Mung bantuan nyata saka Cossacks yaiku Pereyaslavl Rada. Nanging Polandia wis dipérang lan Rusia Anyar ditaklukaké karo Crimea, supaya iku praktis tanpa bantuan saka Cossacks. Kabeh iki bakal rampung tanpa Pereyaslavl Rada - secara harfiah sadurunge perang karo Napoleon, rekrut padha direkrut menyang tentara mung saka wilayah tengah Great Rusia, lan ora mung rekrut saka Ukraina, padha ora njupuk pajak.
        Kutipan saka mazepa
        Rusia, sampeyan ngawasi integritas federasi sing saiki sampeyan duwe.

        Svidomo Ukrainians, sampeyan duwe akeh liyane masalah ing ngarep iki.
    3. Komentar wis dibusak.
    4. -1
      2 Oktober 2013
      Quote: Vyalik
      Nuwun sewu, nanging iki, kaya sing sampeyan ujar, "bagean" ora tau Ukrainia
  5. +9
    2 Oktober 2013
    Pyotr Alekseevich wiwit muter "kabebasan saka Cossacks" meh sanalika sawise akses menyang tahta. Reaksi saka Cossacks iki kinerja ing pimpinan Kondraty Afanasyevich Bulavin. Ing historiografi Soviet (lan nganti saiki), bebarengan karo pagelaran paling gedhe ing abad XVII-XVIII, diarani "perang petani". Sanajan, apa sing kudu ditindakake para petani, nalika Cossacks minangka pangorganisasi lan panyurung utama pemberontakan kasebut? ..
    Sing paling menarik yaiku salah sawijining alesan kanggo pidato Bulavin yaiku Mazepa. Sing terakhir, sing disenengi karo Peter Alekseevich, bola-bali nggawe alangan ing dalan Kondraty Afanasyevich (ing wektu iku dheweke nyekel posisi ataman ing salah sawijining wilayah Angkatan Darat) ... Ing taun 1704, Mazepa nyoba ngrebut uyah Bakhmut. tambang gadhahanipun Donchaks. Miturut dhawuhe, sawetara kutha Cossack rusak. Bulavin ngadeg kanggo pertahanan ...
    Ing Oktober taun sabanjuré, negara (yaiku, Tsar Peter) ngenalaken monopoli negara babagan ekstraksi lan perdagangan uyah ... Ora ana bukti langsung yen iki ditindakake kanthi bantuan eksplisit saka Mazepa. Nanging kanthi pribadi, aku ora bakal nolak ...

    Punika minangka "wali lan pejuang hak lan kabebasan Cossack" kanthi jeneng Ivan Stepanovich Mazepa (Kaledinsky) ...

    Lan banjur - pungkasan rampung alam - ngiyanati dhewe (Cossacks), ngiyanati panguwasa (Peter) sing warmed wong. Lan iki rampung persis ing salah siji saka wektu paling angel kanggo dheweke ... Mesthine bakal ngiyanati "Sveisky" Karl, nanging ora duwe wektu amarga asil fatal ...
    Dadi ora kanggo apa-apa yen jeneng "Mazepa" wis dadi sinonim karo konsep "pengkhianatan" bebarengan karo "Yudas". Lan "Orde Yudas" dhewe wis dicocogake kanggo dheweke kanthi bener (sayang yen dheweke ora dianugerahi!). Mung perlu kanggo nemtokake maneh ing 1704 ...
  6. + 11
    2 Oktober 2013
    Kutipan saka mazepa
    mazepa

    Umume wong Ukrainia nganggo basa Rusia lan Surzhik, nanging sampeyan, Banderlokh, ora nganggep wong Ukrainia kaya ngono. Aku fasih ing Ukrainia, nanging sawise 2005 Aku ora nggunakake ing asas, Aku nolak lowongan menarik yen padha mbutuhake nggunakake basa semi-Polandia. Aku ora ndhukung komunis, nanging ing asas aku milih mung kanggo wong-wong mau, amarga padha kanggo reunification saka Slavs lan marang Banderlokhs. Dina iki impenku sing paling gedhe yaiku perang sipil ing Ukraina. Mung kanthi cara iki kita bisa mungkasi pasulayan sing ora ana gunane. Yen diwiwiti, muga-muga bisa ketemu karo sampeyan.
    Sincerely mungsuhmu, lulusan saka batalyon disiplin Odessa.
    1. gyl
      gyl
      -16
      2 Oktober 2013
      Sial, sayang, lan aku malah ora ngerti basa Ukrainia, nanging yen sampeyan dissident, banjur sampeyan prajurit shitty. Wis diputusake yen aku bakal perang ing sisih Svidomo, paling ora kanggo tentara sing prayoga.
      1. +3
        2 Oktober 2013
        Yen ana wong sing ngladeni ing disbat, iki ora ateges dheweke ala utawa apik, aku ora ana ing batalyon disiplin lan aku menehi saran supaya sampeyan ketemu karo aku ing perang.
        1. gyl
          gyl
          -5
          2 Oktober 2013
          Dadi, aku mbuwang pancing tengen - mungsuhku ana ing lantai!
          1. +1
            2 Oktober 2013
            Kutipan saka gyl
            Dadi, aku mbuwang pancing tengen - mungsuhku ana ing lantai!


            uuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

            Internet liyane Mike Tyson.
            tinimbang menehi hasil karo pancingan virtual, sampeyan kudu wis figured metu kok penjamin kabeh gypsies saka Eropah njupuk Nenko.
            Kabeh Roma saka Uni Eropa bakal mapan ing Ukraina

            http://oko-planet.su/oko-planet/politik/politwar/212624-yezzz-na-ukrainu-peresel
            yat-vseh-cygan-iz-evrosoyuza.html
            1. gyl
              gyl
              -3
              3 Oktober 2013
              Aku guyon, pungkasanipun, kanggo nanggepi ancaman saka boxers forum, lan aku ora weruh alesan kanggo ngrembug omong kosong babagan gypsies, gay lan Martians.
          2. 0
            3 Oktober 2013
            Yen ketemu aku bakal mangsuli kanthi cara buruh tani.
            1. gyl
              gyl
              0
              4 Oktober 2013
              iku ing posisi dhengkul?
  7. Moscow1
    0
    2 Oktober 2013
    sing padhang konyol, mazepinet ora sehat, wedi yen ora bakal ana ing Glukhov, yen ora mati tanpa paukuman, kudu rodha ing Konotop, wong gonjang-ganjing. Wis biasa, malah sing paling ngamuk meneng ing ngarepe wong sing wis tilar donya.Balung mayit gumeter, ati dihirup dening es sing mudhun ing mburi, ora bakal uwal saka paukuman kraton.BATURIN.
    1. xan
      +1
      2 Oktober 2013
      Peter mesthi wong sing keren, nanging kenapa Kochubey lan Iskra dieksekusi? Padha ora owah, nanging mung fitnah. Inggih, dheweke bakal ngirim dheweke menyang Siberia karo kulawargane, sawise ngiyanati Mazepa dheweke bali - ora bakal ana wong sing setya maneh.
      Apa sih tekad getih iki?
      Ya, paling ora properti kasebut bali menyang kulawarga Kochubey
      1. Sylvester
        -2
        3 Oktober 2013
        Kuchubey lan Iskrov ora dieksekusi dening sapa wae. nglirik Kurang luwih, maca omong kosong wong-wong sing wis dicuci otak dening komunisme karat.
  8. smiths 1977
    +7
    2 Oktober 2013
    "Hetman Doroshenko dadi misuwur banget ing ulang tahun kaping telung puluh sing ala iki ... dheweke ngusulake kanggo nggabungake Ukraina menyang Turki, lan nalika mandor sing paling cedhak ora tahan lan takon:
    "-- Old Man, sampeyan sho, zhihav z gluzdu?! .." - nerangake:
    "-- Yen sampeyan gabung karo Ukraina menyang Rusia consanguineous, contemporaneous, monolingual, banjur banget rauh bakal rampung nggabung karo - lan ora perlu hetman kapisah utawa mandor kapisah. Nanging yen sampeyan nambah menyang manca, heterodox, manca. -speaking Turkey - banjur bakal tetep kapisah lan mesthi mbutuhake panguwasa independen ... "
    Dadi, panguwasa kita saiki (terus Wasserman) tumindak miturut resep Hetman Doroshenko ... "
    http://archive.censor.net.ua/go/viewTopic--id--333737
    1. BBM
      BBM
      -8
      2 Oktober 2013
      crita Yahudi liyane. dipetik dening Ukrainophobe sempit liyane.
      Siji-sijine kesalahane Cossacks, mbok menawa, dheweke ora gelem ndhukung Mazepa (penjilat bokong petrukha lan penindas warga Ukrainia) lan melu perang sing ora ana gunane kanggo dheweke ing sisih Moskow. Tsar. Ya, wong bodho apa sing kudu ditumpuk balung ing perang kanggo perbudakan lan pemilik tanah Rusia. Mazepa, kanthi cara kasebut, uga, nyatane, minangka pemilik tanah Rusia - kanthi loman menehi tanah parsley lan budak.
      1. smiths 1977
        +9
        2 Oktober 2013
        Sajrone rong puluh siji taun pamarentahane (1687-1708), Mazepa ora nemoni katresnan wong sing khusus. Kaya para leluhure, dheweke kanthi loman nyebarake tanah, desa lan desa dadi milik turun temurun - bebarengan karo para petani, mesthi. Lan malah ngenalaken "universal" saka 1701, prentah saben minggu rong dina corvee, malah kanggo wong tani sing manggon ing tanah dhewe lan ora kadhaptar ing pemilik tanah. Malah "bapak kamardikan" Profesor Grushevsky, apologist kanggo Mazepa, dipeksa ngakoni:
        "Temtunipun, corvée anyar iki banget nggugah para petani, sing isih seger ing elinga ing jaman sing duwe tanah, nalika padha ngurus tanah gratis. Angkoro pahit wungu ing wong marang Sersan-mayor, sing supaya deftly lan cepet ngatur kanggo njupuk wong menyang subordination dheweke. Wong-wong ambegan nesu khusus marang Hetman Mazepa, curiga yen dheweke, priyayi lan "Pole", kaya sing diarani, nyoba ngenalake squires Polandia ing Ukraina. Wong-wong padha curiga banget marang kabeh tumindake dheweke lan mandor.

        Iki minangka paradoks: ing Polandia, Mazepa dianggep minangka "Cossack", lan ing tanah air - "Kutub sialan" ... Grushevsky, master gedhe babagan sejarah nyata, nyoba mbenerake pahlawan kanthi nyatane yen Mazepa de unwillingly digawa metu "pesenan rahasia saka Moscow", ing cara dhewe villainous pakulinan, kang sought kanggo numpes kabeh kamardikan Ukrainia. Nanging, nasib ala, ing arsip Collegium of Little Russian Affairs, dekrit Peter 1693 dilestarekake kanthi isi sing ngelawan: tsar mrentahake hetman "kanggo ngawasi para pemilik tanah Rusia Cilik, supaya ora kejem, pemerasan lan kerja sing ora perlu." Hetman iki ndhelikake dekrit kasebut adoh lan nyamar yen ora ana. Pesenan Mazepa wis dilestarekake babagan cara ngatasi para petani sing nyoba nolak perbudakan, utawa malah mlayu menyang Muscovy: nyekel, mecut nganggo pecut, lan, yen perlu, nyumerepi ...
      2. xan
        +3
        2 Oktober 2013
        Kutipan saka bbm
        Ya, wong bodho apa sing kudu ditumpuk balung ing perang kanggo perbudakan lan pemilik tanah Rusia.

        Persis! Iku perlu kanggo njagong ing imam roto-roto lan ngenteni bali saka serfdom Polandia, ngendi petani bisa matèni, ora kaya Rusia.
    2. BBM
      BBM
      +2
      2 Oktober 2013
      Quote: Kuznetsov 1977
      Dadi, panguwasa kita saiki (Wasserman terus) tumindak miturut resep Hetman Doroshenko ...
      ya, ngandika akeh.
      kene contone.

      Saiki Anatoly Chubais ujar manawa tujuan utama voucer wis diraih - properti pribadi wis muncul. Ing wektu privatisasi, Aku uga percaya yen properti pribadi bakal mbantu kita.(lan carane kabeh wong maju ing wektu iku fitnah Stalin idola panjenengan) Wiwit iku, aku wis noticeably wicaksana munggah, kang aku pengin Chubais.

      Saiki aku wis nyimpulake yen sosialisme ing mangsa ngarep, lan khususe saka 2020, bakal dadi luwih nguntungake tinimbang kapitalisme ing kabeh indikator tanpa pengecualian. Saiki aku lan kanca-kancaku alon-alon nggarap masalah sing muncul sajrone transisi bali menyang sosialisme, lan kita bakal nemokake cara kanggo transisi sing aman lan ora krasa lara. Nganti saiki, wis jelas cara sing kaya ngono, nanging isih kudu digarap. Kajaba iku, aku ora mbantah
      Chubais, sing dikenal minangka wong sing paling eksekutif, bakal ngatur transisi iki menyang sosialisme kanthi cara sing padha karo sing nate ngatur transisi menyang kapitalisme (yaiku, dheweke bakal terus sukses ngasilake robot goyim kanggo entuk manfaat saka kabeh kita Wasserman wis ngomong. )


      Miturut cara, yen sampeyan ora bodho, sampeyan kudu ngerti sing Wasserman - pseudonym, lan malah kawruh minimal saka Jerman kudu cukup kanggo ngerti apa tegese.
      1. smiths 1977
        +8
        2 Oktober 2013
        Secara pribadi, aku ora preduli sapa wong kasebut miturut kewarganegaraan, sing utama yaiku dheweke kerja kanggo kabecikan Tanah Airku lan, nuwun sewu, ora poop ing ngendi dheweke manggon. Minangka kanggo Wasserman, aku bisa menehi akeh conto liyane, wong saka warga negara iki, kanggo kang aku siap kanggo milih karo tangan loro, Levitan padha, Zhores Ivanovich Alferov, Vitaly Lazarevich Ginzburg, ewu wong ... Lan kanggo Ukrainians , marshal lapangan Gudovich, Paskevich , Kozhedub, Kovpak lan akeh liyane, mula jenenge ditulis ing SURAT EMAS ING BABAD SEJARAH UMUM. Lan Yudas lan pengkhianat kaya Mazepa, Bandera, Vlasov, Shlyukhevich, Chubais, Yeltsin lan pelacur liyane, mula iki ganjarane ...
        1. xan
          +2
          2 Oktober 2013
          Quote: Kuznetsov 1977
          Lan kanggo wong Ukrainia, marshal lapangan Gudovich, Paskevich, Kozhedub, Kovpak lan liya-liyane, jenenge ditulis ing SURAT EMAS ING BABAD SEJARAH UMUM.

          Legenda gerakan putih, Jenderal Drozdovsky, asale saka kulawarga pemilik tanah Poltava. Sajrone revolusi, meh kabeh bangsawan saka Ukraina kanggo "siji lan ora bisa dibagi"
  9. Moscow1
    0
    2 Oktober 2013
    Cossacks ngadeg njaga ing alun-alun sing dijaga. Mulane, ing kene dudu wong akeh, nanging wong sing duwe pendidikan. Dheweke ngerti apa tegese ngganti Tsar.
  10. Moscow1
    -1
    2 Oktober 2013
    kudu diukum miturut drajat lan kaluwihan, saiki Tikus bakal teka mlayu, dadi seniman, kupinge sing enom dipotong lan nganggo. Para pinituwa padha nepsu karo ubun-ubun lan digantung, lan uga padha diuculake menyang Seim, supaya padha kumambang ana ing awang-awang negara sing ora tentrem.
  11. rocketman
    +2
    2 Oktober 2013
    Kutipan: URAL72
    Dina iki impenku sing paling gedhe yaiku perang sipil ing Ukraina

    wong bodho.
    1. xan
      +2
      2 Oktober 2013
      Kutipan saka rocketman
      wong bodho.

      ora!
      Iki minangka salah sawijining wong sing entuk Svidomo karo Ukrainianisme sing ditanem lan sejarah fiksi, ing ngendi Rusia kabeh dadi penindas lan liya-liyane dilarang dening moderator.
      1. gyl
        gyl
        -2
        3 Oktober 2013
        Ora, nanging ana pilihan, yen padha entuk - karo iku kanggo metu, kaya ing Chechnya, Dagestan karo Ingushetia lan Turkestans liyane. Saiki lagi sijine meksa ing Kazakhstan, lan ora ana cara kanggo bengok - ya, iki tanah Rusia, disiram getih lan banjur! bagean cilik saka Savets wong whine mung ing Ukraina lan negara Baltik, padha arep bali saka rudeness Soviet, nanging sampeyan ora bisa nggodho menyang tanah air iki rudeness karo kalach.
        1. xan
          0
          3 Oktober 2013
          Kutipan saka gyl
          Ora, nanging ana pilihan, yen sampeyan entuk - kanthi cara metu

          ya, iku dingerteni, nanging ninggalake tanah kanggo sampeyan bodho.
          tugas utama Svidomo kanggo ngreksa apa padha entuk free .
          kanggo iki sampeyan pengin menyang ngendi wae lan karo sapa wae, anggere sampeyan tetep adoh saka Rusia. Nanging shish iki! Kita padha cedhak, lan kita ora wedi marang wong-wong sing sampeyan pengin turu. Masalah ora ditutup, lan kanthi kemiskinan sampeyan saya tambah landhep.
          1. gyl
            gyl
            -1
            4 Oktober 2013
            Dadi, kudu dimangerteni yen kanthi pemusnahan populasi Kristen ing Chechnya, Ingushetia, Dagestan, Abkhazia, Turkestan lan sekutu liyane, sampeyan setuju, tetep kanggo kita, Svidomo kanggo perang, lan bakal ana khalifah universal.
  12. rocketman
    +4
    2 Oktober 2013
    "Ya ampun, sayangku, nanging aku ora ngerti basa Ukrainia, nanging yen sampeyan dadi pejuang, sampeyan dadi prajurit sing sial.

    klinik padha. Lan sing ngomong apa tentara prayoga iku? Ora perlu gawe gugup kabeh sing hadir...
    1. gyl
      gyl
      -4
      2 Oktober 2013
      Aku njaluk ngapura kanthi tulus, mula aku mutusake kanggo ngganggu wong sing duwe pikiran alternatif ing ambang gawe salah, ternyata bodho ...
      1. xan
        +2
        2 Oktober 2013
        Kutipan saka gyl
        dadi aku mutusaké kanggo troll wong alternatif-minded ing verge saka gawe salah, ternyata stupidly.

        troll bodho
        1. gyl
          gyl
          -3
          3 Oktober 2013
          uga, ora tanpa iku, iku bodho sing, ing asas, kang melu rembugan karo wong kurang-minded.
  13. BBM
    BBM
    -5
    2 Oktober 2013
    Kutipan saka Chicot 1
    Ing Oktober taun sabanjuré, negara (yaiku, Tsar Peter) ngenalaken monopoli negara babagan ekstraksi lan perdagangan uyah ... Ora ana bukti langsung yen iki ditindakake kanthi bantuan eksplisit saka Mazepa. Nanging kanthi pribadi, aku ora bakal nolak ...

    supaya babagan lan wicara sing parsley lan mazepa loro Pasangan saka boots. Loro geeks sing saiki dadi pahlawan kanggo macem-macem alasan.
    1. +4
      2 Oktober 2013
      Aku mung bisa mangsuli bab siji iki - yen ora ana sing bisa diomongake ing intine, cetakan label diwiwiti ...
      Aku ora bakal sijine minus. Dheweke wis diinstal tanpa aku ...
      1. BBM
        BBM
        -2
        2 Oktober 2013
        lan apa salah? utawa kita bisa ngomong sakbenere aku salah lan psycho unbalanced sing matèni putra dhewe pribadi tumindak minangka algojo luwih saka sapisan. Amarga rasa cemburu, dheweke ngukum eksekusi marang bojone, lan malah Rasputin bisa katon kaya wong sing prayoga, apa dheweke ora geek? iku kabeh babagan parsley pisanan yen sampeyan ora ngerti lan mutusaké kanggo ndalang dadi bodho. Utawa mungkin aku ora ngomong sing bener?
        1. xan
          +3
          2 Oktober 2013
          Kutipan saka bbm
          iku kabeh babagan parsley pisanan yen sampeyan ora ngerti lan mutusaké kanggo ndalang dadi bodho. Utawa mungkin aku ora ngomong sing bener?

          sampeyan nemokake soko bab kapribaden ing kuwasane wektu, sampeyan bakal kaget sing Peter, ing syarat-syarat steepness, ora pribadine pinunjul antarane contemporaries kang. Ora kaya pahlawan Eropa sing padha Charles 12, sing ninggalake Swedia tanpa wong lan tanpa dhuwit, dheweke ninggalake Rusia minangka kekaisaran, kanthi akses menyang segara lan kanthi prospek gedhe, banjur diwujudake.
          1. gyl
            gyl
            -1
            3 Oktober 2013
            khan, uga, paling maca sawetara buku, paling kadhangkala - raja Swedia wis waged perang ing Eropah kanggo abad ing beyo saka Eropah. Gustav Vasa ngrumusake pitakonan ing cara iki - perang feed perang, i.e. tentara Swedia ngumbara ing saindhenging Eropah kanggo puluh, ngendi robbing, ngendi nampa subsidi saka sekutu - ya, iku ditampa, utawa sampeyan mikir sing gandum-tuku Swedia dikirim wong krupuk ... iku uga menarik karo petani, amarga Swedish. parlemen iki saya nyoba kanggo nyegah tentara saka bali menyang ngarep amarga daredevils banget padha kumpul ana, sing padha angel kanggo ngganti menyang bisnis Swedia - industri abot ing wektu sing, produksi wesi, baja lan wesi cast, kang Swedes smelted luwih. saka setengah ing kabeh Eropah - Cossacks, kang nyebabake seri saka kerusuhan gedhe - Bulavin, Mazepa, Pugachev, Bashkirs lan Kalmyks, kang pungkasanipun nyebabake seri revolusi getih lan perang sipil, minangka asil saka Republik Ingushetia ditutupi, lan Rusia saiki ngimbangi jurang. Ya, Petka ngenalake kultus kargo sing diarani - salinan mekanik sing ora dipikirake saka institusi Barat, sing ora perlu lan asring mbebayani ing kahanan Rusia, kayata armada sing misuwur, sing rotted malah ing sangisore dheweke, luwih akeh wong Eropa miwiti armada sawise navigasi, lan mbayar. iku karo bathi saka perdagangan, lan Petka miwiti dolanan chudernatsku saka neher apa, lan kabeh negara katahan armada. Nang endi wae
            1. xan
              0
              3 Oktober 2013
              Kutipan saka gyl
              khan, uga, maca paling ora sawetara buku, paling ora kadang - raja Swedia wis perang ing Eropah kanggo abad ing beyo saka Eropah

              nyoba ala kanggo katon ora malah pinter, nanging uga-maca. Aku nulis khusus babagan Charles 12, lan dudu babagan raja Swedia.
              Kutipan saka gyl
              Apa sing ditinggalake Petka - populasi suda katelu, petani enslaved, sekutu Cossack embittered, sing nyebabake kerusuhan gedhe - Bulavin, Mazepa, Pugachev, Bashkirs lan Kalmyks, sing pungkasane nyebabake revolusi getih lan perang sipil. , akibate RI nutupi awake

              Wong-wong sing nyampur ing pirang-pirang jaran, upaya supaya ora bisa nggawe kesimpulan lan nganalisa sukses.
              Kutipan saka gyl
              kanggo Eropah miwiti armada sawise pandhu arah, lan mbayar karo bathi saka perdagangan, lan petka miwiti dolanan chudernatsky saka neher apa, lan kabeh negara ndhukung armada. Nang endi wae

              Malah mbantah ora kepenak, kaya padu karo bocah.
              Kabeh kiriman lan pertimbangan Ukrainia nuduhake kenapa Rusia, lan dudu Ukrainia, nggawe kekaisaran. Mentalitas bisa dimangerteni, nasibe negara sing duwe warga kaya ngono ora jelas lan, kanthi gampang, ora janji.
  14. kaktus
    +2
    2 Oktober 2013
    wong diwasa, sampeyan isih saingan sing sabanjuré ... ngidoni
  15. Cossack23
    +2
    2 Oktober 2013
    Aku bakal pitutur marang kowe, para sadulur, kabeh sing ana ing Rusia nganti umur 17 taun iku sejatine sifate Cossack, nanging para pengkhianat tansah diwutahake lendhut marang kita, padha numpes kita ing 20-30s, makhluk sing padha mateni negara lan ing 91 lan saiki Cossacks disiram lan ndalang yen dheweke urip maneh, nanging ora bakal menehi kekuwatan marang Cossack utawa wong-wong.
    1. +3
      2 Oktober 2013
      Kutipan: Cossack23
      Aku bakal pitutur marang kowe para sadulur kanthi cara iki, kabeh sing ana ing Rusia sadurunge umur 17 taun iku patut murni Cossack


      ora ana sing ngremehake manfaat Cossacks marang tanah air, nanging kanthi narik kemul ing awak dhewe, sampeyan ngremehake kontribusi wong liya ing pembangunan Rusia.
      1. Cossack23
        +1
        2 Oktober 2013
        bangsa kayata Permians utawa Yakuts, Kalmyks, Balts, padha setya ngawula Rusia lan sing saiki lan sing Chechens lan ing ngendi bebener. Aku kanthi ati-ati maca sejarah Rusia lan Cossacks dudu pilihan, iku generalisasi
      2. gyl
        gyl
        -2
        3 Oktober 2013
        sampeyan ndeleng sing Cossacks. Iki ora mung Cossacks, Donchaks, Tertsy, Kuban lan Yaik. Iki Kalmyks, lan Bashkirs, lan bagéan saka Ossetians, lan Buryats, bagéan saka Nogais, lan akeh pasukan Cossack saka kabeh jinis, sawetara ora nganggo basa Rusia lan ora Ortodoks ..
    2. gyl
      gyl
      -3
      3 Oktober 2013
      Aku konfirmasi yen Petka, sawise padu karo Cossacks - lan Donchaks, lan Bashkirs, lan Kalmyks, lan Cossacks-Hetmans, dipeksa tinimbang tentara Cossack ora duwe aturan baku kanggo miwiti jinis pancet Eropah, karo recruiting, stepping. lan pengeboran, banget larang ing wektu iku Kamenangan cedhak Poltava iku mung nduduhake kemampuan tempur kurang saka tentara serf - gadhah kaunggulan numerik loro-melu, kebak bersenjata Firearms, gadhah ing sangisore atus barel artileri, didhukung dening Cossacks-Kalmyks, Bashkirs lan bagéan saka Ukrainians, Petka prajanji hak istimewa kanggo kabeh mau, lan Ukrainians, contone, pungkasanipun enslaved mung katka-2, pasukan tsarist dienggoni ing benteng bumi-wit, ora risking nyerang Swedia. Ing wadyabala Swedia, mung sapratelon kang padha gegaman gegaman, ora ana artileri, uga bubuk mesiu, nanging wong Swedia wani nyerang redoubts, njupuk sawetara wong ing geni, lan mung gagal karo raja guncang semangat. . Nanging, mbayar manungsa waé, saka Poltava (1709) kanggo mburi perang -1721 - ora ana perang tartamtu, Swedes kontrol Baltik, ana ora akeh pangertèn saka akses menyang segara, saperangan tabrakan kaya Gangut - uga. , tsarist njupuk saperangan saka kapal Swedia cilik ing kalem kanggo aborsi nggunakake prau dayung cedhak pesisir. Ing cendhak, Cossacks padha rampung perang, nyabrang ing Ès Teluk Bothnia ing mangsa, padha nyingkiri clashes karo tentara Swedia, nanging aktif diobong ing lingkungan Stockholm, turu ing snowdrifts nalika panas. Republik Ingushetia mbayar kanthi cara sing padha karo kabeh Cossack - Kalmyks lan Bashkirs dipateni dening Suvorov, Donchaks lan Yaitsky dikendhaleni, Cossacks mlayu menyang Turki, banjur bali menyang Kuban lan 150 liyane. taun padha matèni karo Circassians, sederek adoh, Tereks uga Cut ing Chechnya lan Dagestan kanggo kamulyan saka "senjata Rusia", nanging reinkarnasi Republik Ingushetia - USSR rampung mati Cossacks rampung, lan ora " Kuban Cossacks" bakal ndhelikake kasunyatan iki.
      1. xan
        +1
        3 Oktober 2013
        Kutipan saka gyl
        Aku konfirmasi yen Petka, sawise padu karo Cossacks - lan Donchaks, lan Bashkirs, lan Kalmyks, lan Cossacks-Hetmans, dipeksa kanggo miwiti jinis permanen Eropah tinimbang tentara Cossack ora duwe aturan baku.

        Aja nulis komentar babagan topik sejarah, wis lucu. Sampeyan duwe limang kelas ing sekolah Rusia, utawa pendidikan Tajik alternatif, ngapura kula Tajiks.
        Mung baris pisanan saka tentara Rusia njupuk bagéyan ing Peperangan Poltava - setengah saka pasukan. Lan kavaleri melu nyekel Swedia dina sabanjuré. Contone, ing ibu saka kamenangan Poltava, perang Lesnaya, Rusia lan Swedia padha dipérang rata, Swedes nesu saka konvoi lan lagi wae nggawa sikil.
        Cossacks ora menang luwih saka siji perang, padha ora sekutu Rusia, nanging subyek saka kekaisaran. Cossacks apik minangka kavaleri cahya, nanging basis saka tentara ing wektu iku infanteri.
        Kutipan saka gyl
        Ing cendhak, Cossacks padha mungkasi perang

        Perang ora rampung amarga kapentingan diplomasi Eropah lan wangkal saka panguwasa Swedia. Peter ora mbutuhake kekalahan lengkap Swedia lan nyekel Stockholm amarga bebaya aliansi anti-Rusia Eropa.
        Perang lan diplomasi, iki ora poker . Kadhangkala sampeyan ora ngerti carane ngrampungake supaya ora melu ing sabanjure. Peter mutusake kabeh masalah diplomatik lan militer. Yen ngimpi munggah, sampeyan bisa mbandhingaké karo kasunyatan sing ing 20 taun nang endi wae ing Afrika negara bakal katon, ing syarat-syarat daya militer lan ekonomi iso dibandhingke karo Amerika Serikat, China, Rusia lan Eropah. Sing kabeh grandees wektu lan bajingan munggah nalika fusiliers Peter karo dragoons nyuwil menyang Eropah Lor lan ndamel warriors kelas siji saka Swedes kaya hares. Iku kaya yen saiki ing Afrika Prancis utawa, ayo ngomong, Inggris, wis nampa lyuley lengkap lan final supaya padha ditinggalake kanthi praktis ora ana wong lan dhuwit, lan Amerika, Cina, Rusia lan Eropa liyane dumadakan nyadari yen saiki ora ana sing bisa. ditanggulangi tanpa cemeng.
        Aku ninggalake sisa diare verbal gyla tanpa komentar,
        Aku nimbang kirim kanggo anggota forum, gyl dhewe, dadi balabol ngarep-arep kanggo bir cedhak ngleboke. Kadhangkala, aku uga kaget, nanging sampeyan kudu ngerti kapan kudu mandheg.
        1. gyl
          gyl
          -1
          4 Oktober 2013
          Saka Wikipedia basa Rusia, sing gratis banget kanggo patriot Rusia ==,, Kira-kira 8000 infantri (18 batalyon), 7800 kavaleri (14 resimen kavaleri lan korps drabants = 109 skuadron) lan udakara sewu kavaleri sing ora duwe aturan (Vlachs) melu langsung perang Poltava = iki wong Swedia Total - kurang saka 17 ewu pasukan.
          Tentara Rusia cacahe, miturut macem-macem sumber, saka 60 ewu prajurit[1] nganti 80 ewu prajurit[3].
          Langsung ing perang Poltava melu 25 ewu infantri, sawetara kang, malah ana ing lapangan, ora melu ing perang. Pasukan kavaleri Rusia cacahé watara 21 ewu saber[16]. Kajaba iku, detasemen cilik Kalmyks melu perang saka sisih Rusia Total -46 ewu plus Kalmyks - nganti 9 ewu, pasukan Rusia paling siap tempur, == Bareng - 55 ewu. , rasio luwih saka 3,2 ing sih saka Peter. Ora, mesthi, wong Swedia ora sopan, lan dikalahake kanthi bener, nanging kanggo nyerang mungsuh sing luwih unggul, digali, tanpa dhukungan artileri, ya, kita nyanyi kamulyan saka kegilaan sing wani .. . Lan pungkasanipun, iku mboseni kanggo kula, karo sampeyan, shkolota, kanggo komunikasi, kawruh dhasar, banjur ing paling sawetara banjur kita kudu duwe, apa kita puff metu pipi maneh?






          '
          1. xan
            0
            4 Oktober 2013
            Kutipan saka gyl
            Bareng - 55 ewu. , rasio luwih saka 3,2 ing sih saka Peter.

            apa sampeyan maca apa sing sampeyan tulis? Apa jumlah total apa, yen malah setengah saka Rusia ora melu ing perang?
            Nanging kepiye perang Lesnaya? Ana malah luwih sithik wong Rusia ing kana, nanging iki ora mbantu wong Swedia - konvoi kanggo nyuplai tentara utama ditinggalake menyang Rusia lan dheweke dhewe ora bisa nindakake sikile. Saka dhuwure kapinteran sampeyan, aku weruh sampeyan ora bakal menehi komentar babagan perang sing ora trep kanggo sampeyan.
            Sampeyan gabung, Ukrainia
            Kutipan saka gyl
            Lan pungkasanipun mboseni kanggo kula, karo sampeyan, shkolota a, kanggo komunikasi, kawruh dhasar, paling sawetara jenis perlu, kita bakal puff metu pipi maneh?

            Verbiage, pinter, pathos murah lan kawruh dhasar ora mbantu nalika ora ana otak. Ora kanggo panganan jaran.
  16. igor
    -3
    2 Oktober 2013
    Ora ana sing nate Ukrainia Rusia ing Ukraina, ora ana sing nglarang basa Rusia.
    Kutipan saka bistro.
    Kutipan saka LetterKsi
    Apa Rusia bisa nggunakake werna umum nasional utawa nerusake kabijakan Onishchensko-lenga-permen

    Apa sing sampeyan usulake? Kepiye cara nggunakake akar umum? Iku perlu kanggo nguripake mripat wuta carane dhuwit saka Ukraina nyolong gas Rusia menyang Kulon, lan banjur resold dhewe lan dadi sugih amarga iki? Utawa kanggo menehi Ukraina Kuban lan Piece saka Rusia, kalebu nganti Voronezh lan Lipetsk, saliyane Crimea lan Donbas? Utawa mungkin, pungkasane, elinga yen kira-kira 8 yuta etnis Rusia manggon ing Ukraina, sing dipeksa Ukrainianized, lan Rusia ora menehi peduli babagan iki?
    1. xan
      +1
      2 Oktober 2013
      Kutipan saka igorelo
      Ora ana sing nate Ukrainia Rusia ing Ukraina, ora ana sing nglarang basa Rusia.

      padha mung marang sing Russian iku Rogue bodho sing ora ngerti apa-apa lan luwih ing teks lan luwih ing sajarah Ukraina karo pahlawan Mazepa lan Shukhevych.
      Lan Rusia ing Ukraina kudu setuju karo iki.
  17. gelembung82009
    -5
    2 Oktober 2013
    ora muspra yen Cossack dianiaya ing Rusia Soviet. ing sajarah Kakaisaran Rusia, USSR, luwih saka sapisan Cossacks (utawa luwih, ndhuwur) nyoba kanggo ngganti master. Cossacks minangka tentara bayaran profesional. lan dongeng-dongeng sing padha dipikirake dhewe - babagan kasetyan marang tsar Rusia lan negara ora liya mung dongeng.
  18. +1
    2 Oktober 2013
    Gambar apik! Eksekusi Ground luwih saka sapisan dadi argumen pungkasan kanggo pertahanan negara, lan saiki bakal dikarepake Serdyukovism.
  19. +2
    3 Oktober 2013
    nanging Svidomo kudu nyedhiakke republik nang endi wae ing wilayah Kolyma lan Indigirka, Aku iku wektu kanggo nggawe dhaptar Svidomo supaya iku bakal luwih gampang kanggo Pick munggah mengko. Ayo bajingan bisa hard lan bisa lan njupuk bagéyan ing extraction saka lenga gas berlian - Aku banjur rega gas bakal langsung katon cukup nyukupi kanggo wong-wong mau.
    1. gyl
      gyl
      -4
      3 Oktober 2013
      Iki carane Ukrainians bisa kabeh liwat Siberia lan Timur Jauh, amarga apa, sampeyan, informer NKVD, gumantung ing, kajaba kanggo ngumpulake dhaftar eksekusi, sampeyan ora dicocogake kanggo apa-apa, semaput, supaya tenan, tanpa lenga lan gas karo berlian, sluggish Russey bakal tetep .Ing Primorye ana wilayah sejatine sifate Ukrainia ageng, Zeleny Klin, isih ana partisans seaside operasi, kita wong, Bandera, Trash-maling udan.
      1. +3
        3 Oktober 2013
        Aku dhewe saka panggonan-panggonan kasebut lan mung ana hubungane karo kerajinan, lan yen aku dadi snitch ing urip, aku mesthi ora bisa kerja ing kene kanggo dangu) Sampeyan ngomong wedge ijo ing Primorye, supaya panggonan iku meh Resor. ana)) wong kaya sampeyan, ora tanggung jawab lan ora tanggung jawab, ora numpes negara lan wong Rusia, ngerti? Umumé, miturut apa jenis hukum manungsa lan gaib sampeyan mbangun monumen kanggo kabeh jinis scum kaya Bandera Shukhevych, terus parade? Dheweke nggarap rampokan Jerman Austria, banjur Amerika ... Umume, aku nyaranake ngisi pembuat roti Svidomite sampeyan
        1. gyl
          gyl
          +1
          4 Oktober 2013
          snitches lan dhaftar eksekusi padha nyawiji, kabutuhan nyawa lan kabutuhan liveliest padha duwe ing urip., carane liya padha bakal entuk urip kanggo ignoramuses lan wong bodho? Sing bodho lan wong bodho - supaya padha ngirim kabeh omong kosong kanggo Austria, Jerman, rampokan Amerika - elinga, ora ana kanthong ing peti mati kanggo mati kanggo pittance ... Sampeyan, sengsara, cemlorot kaya x- ray, sanalika kita pirembagan bab loot , amarga sampeyan ora duwe cukup nilai liyane. Marang kula, apa jenis backstage mbayar "partisans segara", suicidal, pinasthi asor lan asor, uprising?
  20. +2
    3 Oktober 2013
    Kutipan saka: bublic82009
    ora muspra yen Cossack dianiaya ing Rusia Soviet. ing sajarah Kakaisaran Rusia, USSR, luwih saka sapisan Cossacks (utawa luwih, ndhuwur) nyoba kanggo ngganti master. Cossacks minangka tentara bayaran profesional. lan dongeng-dongeng sing padha dipikirake dhewe - babagan kasetyan marang tsar Rusia lan negara ora liya mung dongeng.

    Cossacks, aku mbaleni, minangka bagéan saka sajarah Rusia kita. Aku bakal ngomong kanthi prasaja, sadurunge wong duwe nilai sing rada beda, sing kanggo wektu kasebut minangka kabutuhan sing penting! Kowe ngerti artine tembung bebasan?!. Dheweke ngormati kebebasan pribadine banget, lan kahanan iki sing nemtokake kedadeyan ing jaman kasebut. Kadhang kala padha ora manunggal, awit padha dudu negarawan ing pangertèn sing lengkap, lan liya-liyane (kesadaran sing kurang, distorsi lan interpretasi acara sing bebas, ngiyanati, pengaruhe wong manca, nyogok, fitnah, lan liya-liyane). Mesthi, ing kahanan sing kaya mengkono iku ora gampang kanggo netepi cita-cita, kadhangkala ambisi pribadi siji wong pungkasanipun nggawe bayangan ing kabeh estate. Ana akeh conto sing padha ing sajarah anyar - ora ana sing owah. Mung kita ngerti sethithik banget babagan budaya Cossack ing wektu kasebut, mung kedadeyan yen dheweke ora keganggu nulis dokumen kanggo keturunan.
    Lan, sing paling penting, ora ana Internet, supaya sampeyan bisa ngirim pikirane lan gagasan kanggo kabeh wong lan nerangake kabeh kanthi rinci ing wektu sing tepat!!! :)
  21. Cossack23
    0
    3 Oktober 2013
    Kutipan saka xan
    Cossacks ora menang luwih saka siji perang, padha ora sekutu Rusia, nanging subyek saka kekaisaran. Cossacks apik minangka kavaleri cahya, nanging basis saka tentara ing wektu iku infanteri.

    Iki minangka tembung sing paling bener babagan Cossacks. Cossack minangka salah sawijining bangsa pisanan (sanajan ing Dmitry Donskoy) sing sumpah setya marang Tsar lan Rusia, lan kita Elingi sumpah kasebut.
  22. 0
    4 Oktober 2013
    Biaya pengkhianatan Mazepov ora mung kanggo Rusia Peter. Lan Cossacks ngapusi Poltava. Lan Baturin Menshikov razed menyang lemah. Kene ing 2009, karo pacangan gedhe liwat tembung kanggo nggunakake "kanca sembarang" lan "bangsa" Yushenko Ing Baturin, padha sijine munggah salib iki lan beteng kayu - "remake". Katon solid, taun kepungkur.
  23. Stasi
    +1
    5 Oktober 2013
    Kanthi Mazepa, ora kabeh gampang banget. Iku worth looking ing sawetara wektu kang ngiyanati. Pisanan. Denunciations padha bola-bali ditulis marang Mazepa kanggo Peter, kang ngandika bab khianat, nanging Peter tansah nolak denunciations iki, lan menehi informers piyambak kanggo Mazepa. Lan iki senadyan kasunyatan sing Peter piyambak banget curiga lan kelangan ing mbales, anggepan slightest saka infidelity kanggo sapa nguripake menyang dungeons saka Secret Chancellery. Kapindho. Arep liwat menyang sisih Charles rolas, Mazepa ngatur kanggo gawe uwong yakin wong kanggo mindhah pasukan kanggo Ukraina near Poltava, janji kanggo mundhakaken uprising marang Peter, ngengingi tentara Rusia ing mburi. Sauntara iku, wong Swedia duwe kesempatan kanggo langsung menyang Moskow, yen kedadeyan kasebut, lan Peter ora duwe pilihan nanging ngakoni kekalahan, lan Karl bakal miwiti ngleksanakake program kanggo ngrusak Rusia minangka negara. Lan cedhak Poltava, pasukan Rusia duwe posisi sing luwih nguntungake tinimbang Swedia, lan Mazepa ora nate nglawan pemberontakan. Kabeh iki ndadekake siji wonder yen Mazepa ora pengkhianat, nanging agen rahasia saka Peter Agung, kang tugas kanggo gain kapercayan ing Swedia lan kontribusi kanggo asor?
  24. Pehmor
    +1
    6 Oktober 2013
    Para sedulur Slavik, sapa sing arep digawa ing kene? Kita kudu saling ngormati, sanajan ora ndeleng pasuryan, lan impunitas ora menehi hak kanggo ngina wong liya.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"