Cossacks ing Perang Patriotik 1812. Bagean II. Invasi lan ngusir Napoleon

15
Ing tanggal 12 Juni, tentara Napoleon nyabrang Kali Neman ing Kovno lan ngarahake pukulan utama ing persimpangan antarane tentara Barat 1 lan 2, kanthi tujuan misahake lan ngalahake siji-sijine. Detasemen maju tentara Prancis, sawise nyabrang Neman, ketemu karo detasemen Segara Ireng atusan Pengawal Urip saka resimen Cossack, sing pisanan mlebu perang. Napoleon nyerang Rusia kanthi 10 infantri lan 4 korps kavaleri kanthi gunggung 390 ewu wong, ora kalebu markas utama lan unit transportasi lan pengawal sing dadi bawahan. Saka prajurit iki, mung setengah saka wong Prancis. Ing Course saka perang, nganti pungkasan taun 1812, bala liyane teka ing tlatah Rusia, mburi, sapper lan unit sekutu karo nomer total luwih saka 150 ewu wong.

Cossacks ing Perang Patriotik 1812. Bagean II. Invasi lan ngusir Napoleon
Sego. 1 Nyabrang Tentara Agung nyabrang Neman


Invasi Napoleon ing Rusia njalari wong-wong Rusia ngetokaké kabeh kekuwatan kanggo ngusir agresor kasebut. Cossacks uga njupuk bagéyan aktif ing Perang Patriotik lan perang karo kabeh kekuatan. Saliyane akeh resimen sing njaga wates lengkap kekaisaran, kabeh pasukan sing kasedhiya saka Don, Ural lan Orenburg Pasukan padha mobilized lan sijine munggah kanggo perang nglawan Napoleon. Don Cossacks njupuk brunt saka jotosan. Cossacks saka dina pisanan wiwit inflict injeksi nyoto ing Tentara Agung, kang dadi liyane lan liyane nglarani nalika pindhah jero menyang tanah Rusia. Saka Juli nganti September, yaiku, kabeh wektu nyerang tentara Napoleon, Cossacks terus-terusan melu ing perang mburi, nyebabake kekalahan gedhe ing Prancis. Dadi korps Platov, nalika mundur saka Neman, nutupi persimpangan tentara 1 lan 2. Ing ngarepe pasukan Prancis ana divisi uhlan Polandia Rozhnetsky. Ing tanggal 9 Juli, cedhak panggonan kanthi jeneng simbolis Mir, Platov's Cossacks nggunakake teknik taktik Cossack favorit - venter. Detasemen cilik saka Cossacks niru mundur, narik divisi Uhlan menyang dering resimen Cossack, sing banjur diubengi lan dikalahake. Ing tanggal 10 Juli, barisan ngarep Jerome Bonaparte, Raja Westphalia, uga dikalahaké. Wiwit tanggal 12 Juli, korps Platov makarya ing mburi korps Davout lan tentara utama Napoleon. Maneuver Napoleon kanggo misahake tentara Rusia lan ngalahake dhewe-dhewe gagal. Ing 4 Agustus, tentara gabung ing Smolensk, lan ing 8 Agustus, Pangeran Golenishchev-Kutuzov diangkat dadi panglima. Ing dina sing padha, Platov ngalahaké barisan ngarep korps Murat cedhak desa Molevo Bolot.


Sego. 2 Cossack Venter ing Mir


Sajrone mundur tentara Rusia, kabeh dirusak: bangunan omah, panganan, panganan. Sakcedhake ing sadawane dalan tentara Napoleon ana ing sangisoré pengawasan terus-terusan saka resimen Cossack, sing nyegah wong Prancis ora entuk panganan kanggo pasukan lan pakan kanggo jaran. Perlu dikandhakake yen sadurunge invasi Rusia Napoleon nyithak dhuwit kertas Rusia kanthi kualitas apik. Ing antarane para pedagang, petani lan tuan tanah minangka "pamburu" kanggo ngedol panganan lan panganan menyang Prancis kanthi "rega sing apik". Mulane, Cossacks, saliyane kanggo urusan militer, ing saindhenging perang uga kudu nglindhungi bagean ora tanggung jawab saka wong awam Russian saka godaan kanggo ngedol pangan, bahan bakar lan fodder kanggo Prancis kanggo "dhuwit apik". Napoleon ngatur komisariat utama tentara ing Smolensk. Minangka rute pasokan antarane commissariat lan tentara deepened menyang Rusia, padha tambah lan kaancam dening serangan saka kavaleri Cossack. Ing tanggal 26 Agustus, Perang Borodino dumadi. Resimen Cossack mbentuk cadangan tentara lan nyedhiyakake flanks. Kanggo alasan kesehatan, Platov ora melu perang. Ing wayahe kritis saka perang, consolidated Cossack Corps, dhawuh dening Jenderal Uvarov, nyerbu mburi sisih kiwa tentara Prancis lan ngalahake mburi. Kanggo ngilangi ancaman, Napoleon mbuwang cadangan ing Cossacks tinimbang serangan pungkasan sing nemtokake. Iki nyegah kasil unfavorable saka perang kanggo Rusia ing wayahe nemtokake. Kutuzov ngetung luwih akeh lan ora marem karo asil serangan kasebut.


Sego. 3 Korps Uvarov nyerang mburi Prancis


Sawise Perang Borodino, tentara Rusia ninggalake Moskow lan ngalangi dalan menyang provinsi kidul. Tentara Napoleon nguwasani Moskow, Kremlin dadi markas Napoleon, ing ngendi dheweke nyiapake kanggo nampa proposal perdamaian saka Alexander. Nanging para parlementer ora katon, wadyabala Napoleon padha ngepung, amarga ing sacedhake Moskow dikuwasani dening pasukan kavaleri Rusia. Wilayah jejer karo Moskow saka kulon, lor-kulon, lor lan lor-wétan ana ing zona operasi Korps Kavaleri Pisah saka tirai Mayor Jenderal lan Ajudan Jenderal, lan wiwit 28 September - Letnan Jenderal Ferdinand Wintsengerode. Ing wektu sing beda-beda, pasukan sandiworo ngoperasikake nganti: 36 Cossack lan 7 resimen kavaleri, 5 skuadron kapisah lan tim artileri jaran cahya, 5 resimen infantri, 3 batalyon jaeger lan 22 bedhil resimen. Partai-partisan nyiyapake ambushes, nyerang kreta mungsuh, nyegat kurir. Dheweke nggawe laporan saben dina babagan gerakan pasukan mungsuh, ngirim surat sing dijupuk lan informasi sing ditampa saka tawanan. Korps kasebut dipérang dadi detasemen partisan, sing saben-saben nguwasani wilayah tartamtu. Paling aktif padha detasemen ing printah saka Davydov, Seslavin, Figner, Dorokhov. Basis taktis saka tumindak partisan yaiku pengintaian Cossack sing dicoba lan dites, patroli Cossack lan beket (pos), venteri Cossack dexterous (ambushes ngapusi lan ganda) lan mbangun maneh kanthi cepet ing lavas. Detasemen partisan kalebu siji utawa telu resimen Cossack, dikuwatake dening hussars sing paling berpengalaman, lan kadhangkala rangers, utawa panah - infantri cahya sing dilatih ing formasi longgar. Kutuzov uga nggunakake detasemen Cossack seluler kanggo pengintaian, komunikasi, proteksi rute pasokan kanggo pasukan Rusia, serangan ing rute pasokan tentara Prancis, lan kanggo tugas khusus liyane ing mburi tentara Napoleon lan ing latar ngarep taktis ing sisih lor Rusia Utama. Tentara. Wong Prancis ora bisa ninggalake Moskow, ing kutha kasebut ana kobongan. Para arsonists padha dicekel, reprisals kejem dilakokaké marang wong-wong mau, nanging geni saya tambah lan kadhemen.


Sego. 4 Eksekusi para arsonists ing Moskow


Jenderal Denisov minangka kepala ataman ing Don nalika ora ana Platov. Padha diumumake total mobilisasi saka 16 nganti 60 taun. 26 resimen anyar dibentuk, kang ing September kabeh nyedhaki camp Tarutinsky lan abundantly replenished pasukan sandiworo. Kutuzov disebut acara iki minangka "replenishment mulia saka Don." In total, 90 resimen padha sijine saka Don menyang tentara aktif. Moscow diblokir dening Cossacks lan unit kavaleri cahya biasa. Moscow ana ing geni, iku mokal kanggo njaluk dana kanggo Feed tentara manggoni ing lemah, komunikasi karo basis quartermaster utama ing Smolensk ana ing ancaman saka serangan saka Cossacks, resimen hussar lan partisans saka populasi lokal. Cossack lan partisan saben dina nyekel atusan, lan kadhangkala malah ewonan, prajurit mungsuh sing wis bejat adoh saka unit, lan kadhangkala smashed kabeh detasemen Prancis. Napoleon ngeluh yen Cossack "njarah" tentarane. Pangarep-arep Napoleon kanggo negosiasi perdamaian tetep muspra.


Sego. 5 Kebakaran ing Moskow


Ing wektu sing padha, tentara Rusia, sawise mundur menyang Tarutino, ngadeg ing dalan menyang provinsi kidul pangan sugih, untouched dening perang. Tentara iki saya replenished, sijine dhewe ing urutan lan nggawe komunikasi lan interaksi karo tentara Chichagov lan Wittgenstein. Korps Cossack Platov ana ing markas Kutuzov minangka cadangan operasional lan seluler. Sauntara kuwi, Kaisar Alexander nggawe aliansi karo raja Swedia Bernadotte lan tentara Swedia ndharat ing Riga, nguatake tentara Wittgenstein. Raja Bernadotte uga mbantu ngrampungake ketegangan karo Inggris lan nggawe aliansi karo dheweke. Tentara Chichagov gabung karo tentara Tormasov lan ngancam komunikasi Napoleon ing sisih kulon Smolensk. Tentara Napoleon wis digawe dowo ing baris Moscow-Smolensk, ing Moscow mung ana 5 korps lan pengawal.


Sego. 6 Prancis ing Katedral Assumption Kremlin


Langsung ngelawan kamp Tarutino ana korps Murat, sing perang sluggish karo Cossack lan kavaleri. Napoleon ora pengin ninggalake Moskow, amarga iki bakal nuduhake kegagalan lan kesalahan ing petungan. Nanging, kahanan luwe lan kadhemen ing Moscow lan ing baris Moscow-Smolensk, kang terus-terusan diserang dening pasukan kavaleri Rusia, kabeh iki wungu pitakonan saka mundur tentara saka Moscow. Sawise akeh deliberation lan saran, Napoleon mutusaké kanggo ninggalake Moscow lan Maret ing Kaluga. Tanggal 11 Oktober, miturut gaya lawas, Napoleon menehi dhawuh kanggo ninggalake Moskow. Korps Ney, Davout, Beauharnais tumuju Kaluga. Konvoi gedhe karo pengungsi lan properti sing dijarah pindah karo korps. Tanggal 12 Oktober, korps Platov lan Dokhturov cepet nyusul Prancis, mblokir dalan ing Maloyaroslavets lan bisa ditahan nganti pasukan utama nyedhaki. Menapa malih, sak gropyokan wengi ing pinggir kiwa Kali Luzha Cossacks meh dijupuk Napoleon piyambak, pepeteng lan kasempatan disimpen saka iki. Pertahanan heroik Maloyaroslavets, pendekatan saka pasukan utama Rusia, kejut saka kamungkinan nyata dijupuk, Napoleon kanggo mungkasi perang lan mrentah tentara kanggo mundur menyang Smolensk. Berthier tetep ing Moskow karo unit cilik, sing duwe tugas kanggo njeblug Kremlin, kang kabeh bangunan kang ditambang. Nalika iki dikenal, Jendral Vinzengerode teka ing Moskow karo adjutant lan Cossack kanggo rembugan. Dheweke ngandhani Berthier yen iki ditindakake, kabeh tahanan Prancis bakal digantung. Nanging Berthier nangkep anggota parlemen lan dikirim menyang markas Napoleon. Korps kudung sementara dipimpin dening Jenderal Cossack Ilovaisky. Nalika Prancis mundur, bledosan nggegirisi nyusul. Nanging awit saking kawontênaning bangsa Prancis tuwin kaprawiraning bangsa Rusia, kathah barel wêdakakêna ingkang botên kaobong. Sawisé ninggalake Moskow, Jendral Ilovaisky lan Cossack minangka sing pisanan ngrebut Moskow.

Tentara mundur saka invaders, ninggalake Mozhaisk, ngliwati lapangan Borodino, ditutupi nganti 50 ewu mayit lan sisa-sisa meriam, kreta lan sandhangan. Klompok-klompok manuk padha ngetok-ngetok mayit. Kesan kanggo pasukan sing mundur banget medeni. Panganiaya marang penjajah ditindakake kanthi rong cara. Pasukan utama sing dipimpin dening Kutuzov padha karo dalan Smolensk, ing sisih lor antarane pasukan utama Rusia lan Prancis ana garda depan lateral Jendral Miloradovich. Ing sisih lor dalan Smolensk lan podo karo, detasemen Kutuzov Jr. obah, squeezing bagéan saka mungsuh saka sisih lor. Nguber langsung tentara Prancis dipasrahake marang Cossacks Platov. Tanggal 15 Oktober, korps Berthier lan Poniatowski, sing ninggalake Moskow, gabung karo tentara Prancis utama. Cossacks Platov enggal nyusul Prancis. Kajaba iku, sawetara detasemen seluler dibentuk saka pasukan sandiworo, kalebu Cossacks lan hussars, sing terus-terusan nyerang kolom mundur saka penjajah, lan maneh sing paling aktif ana ing komando Dorokhov, Davydov, Seslavin lan Figner. Cossacks lan partisans ditugasi ora mung kanggo nguber lan ngalahake mungsuh ing Maret, nanging uga kanggo ketemu warheads lan numpes dalan, utamané nyebrang. Tentara Napoleon ngupaya tekan Smolensk kanthi transisi paling cepet. Platov nglaporake: "Mungsuh mlaku kaya sadurunge, ora ana tentara sing bisa mundur. Dheweke mbuwang kabeh beban ing dalan, sing lara, sing tatu, lan ora ana pulpen sejarah sing bisa nggambarake gambar-gambar medeni sing ditinggalake ing dalan sing dhuwur.


Sego. 7 Cossack nyerang Prancis sing mundur


Nanging, Napoleon nemokake gerakan kasebut ora cukup cepet, nyalahake pasukan pengawal mburi Davout amarga iki, lan diganti karo korps Ney. Alesan utama kanggo gerakan alon saka Prancis ana Cossacks, sing terus-terusan nyerang kolom marching. Platov's Cossacks ngirim tawanan kanthi jumlah kaya mangkene: "Aku kepeksa menehi wong-wong mau menyang pedunung desa kanggo transportasi." Cedhak Vyazma, korps Davout mundur maneh lan langsung diserang dening Platov lan Miloradovich. Poniatowski lan Beauharnais nguripake pasukane lan nylametake korps Davout saka karusakan total. Sawise perang cedhak Vyazma, Platov karo 15 resimen tindak lor dalan Smolensk, Miloradovich Corps karo Cossacks saka Orlov-Denisov Corps pindhah kidul Prancis mundur. Cossacks mlaku ing dalan negara, ing ngarep unit Prancis lan nyerang wong-wong mau saka sirah, sing paling ora dikarepake. Ing 26 Oktober, Orlov-Denisov, gabung karo partisans, nyerang divisi saka Augereau Corps, sing lagi wae teka saka Polandia kanggo replenishment, lan dipeksa kanggo capitulate. Ing dina sing padha, Platov nyerang korps Beauharnais nalika nyabrang Kali Vop, nggawa kemampuan tempur kanthi lengkap lan ngrebut kabeh konvoi. Jendral Orlov-Denisov, sawise kekalahan Augereau, nyerang depot persediaan militèr Prancis ing cedhak Smolensk lan nyekel wong-wong mau lan sawetara ewu tawanan. Tentara Rusia, ngoyak mungsuh ing dalan sing rusak, uga nandhang kekurangan pangan lan pakan. Konvoi pasukan ora tetep, persediaan limang dina sing dijupuk ing Maloyaroslavets wis entek lan ora ana kesempatan kanggo ngisi maneh. Pasokan tentara karo roti tiba ing populasi, saben penduduk diwajibake nggawe roti 3 roti. Ing 28 Oktober, Napoleon teka ing Smolensk, lan unit nyedhaki ing minggu. Ora luwih saka 50 ewu wong tekan Smolensk, ora luwih saka 5 ewu kavaleri. Saham ing Smolensk, amarga serangan saka Cossacks, padha ora cukup lan warehouses dirusak dening demoralized prajurit luwe. Tentara ana ing kahanan kaya ngono, mula ora perlu mikir babagan perlawanan. Sawise 4 dina, tentara budhal saka Smolensk ing 5 kolom, kang wis luwih gampang kanggo pasukan Rusia kanggo numpes ing bagean. Kanggo ngatasi kegagalan tentara Prancis, kadhemen abot wiwit ing pungkasan Oktober. Tentara luwe wiwit beku malah luwih. Resimen Don Cossack Stepan Panteleev tindak ing gropyokan jero, dilacak mudhun comrades dijupuk, lan ing November 9, sawise gropyokan gagah, Ferdinand Wintsengerode lan tawanan liyane padha dirilis ing cedhak Radoshkovichi, 30 mil saka Minsk. Vanguard Miloradovich lan Cossacks Orlov-Denisov ngethok dalan Prancis menyang Orsha cedhak desa Krasnoe. Prancis wiwit nglumpukake cedhak desa, lan Kutuzov mutusaké kanggo perang ana lan ngirim pasukan tambahan. Ing perang telung dina cedhak Tentara Abang, Napoleon, saliyane wong mati, ilang nganti 20 ewu tawanan. Perang iki dipimpin déning Napoleon dhéwé, lan kabeh tanggung jawab ana ing dheweke. Dheweke kelangan halo saka komandhan sing ora bisa dikalahake, lan wewenange tiba ing mripate tentara. Metu saka Maloyaroslavets karo 100 ewu tentara lan njupuk ing garnisun njaga ing dalan, sawise Tentara Abang ora luwih saka 23 ewu infantri, 200 kavaleri lan 30 bedhil. Tujuan utama Napoleon yaiku metu kanthi cepet saka dering pasukan sing ngubengi dheweke. Korps Dombrovsky wis angel nyekel tentara Chichagov, lan korps Macdonald, Oudinot lan Saint-Cyr digempur dening tentara Wittgenstein sing wis diisi maneh. Ing pertengahan November, tentara Napoleon teka ing Borisov kanggo nyebrang. Tentara Chichagov ana ing seberang Berezina. Kanggo nyasarake dheweke, unit teknik Prancis wiwit mbangun nyebrang ing rong panggonan sing beda. Chichagov konsentrasi ing kreteg Ukholod, nanging Napoleon mbuwang kabeh kekuatan kanggo mbangun kreteg cedhak Studenka lan wiwit nyabrang tentara. Bagéan saka Platov miwiti perang karo rearguard saka Prancis, overturned lan tundhuk kreteg kanggo tentara meriem. Ing upaya kanggo ngindhari terobosan Cossacks menyang pesisir kulon, para sappers Prancis mbledhosake kreteg sing wis slamet sawise shelling, ninggalake unit rearguard kanggo awake dhewe. Chichagov, nyadari kesalahane, uga teka ing persimpangan. Perang wiwit godhok ing loro bank-bank ing Berezina.


Sego. 8 Berezina


Sawise kalah ing Berezina tanggal 10 Desember, Napoleon teka ing Smorgon lan saka ing kono tindak menyang Prancis, ninggalake sisa-sisa tentara ing pembuangan Murat. Ninggalake tentara, Napoleon durung ngerti ombone lengkap bilai. Dheweke yakin yen tentara, sawise mundur menyang wates Kadipaten Warsawa, ing ngendi ana cadangan gedhe, bakal cepet pulih lan nerusake perang nglawan tentara Rusia. Summing munggah asil saka Gagal militèr ing Rusia, Napoleon weruh wong ing kasunyatan sing pitungan kanggo prajanjèn perdamaian sawise pendhudhukan Moscow dadi salah. Nanging dheweke yakin yen dheweke nggawe kesalahan ora sacara politik lan strategis, nanging kanthi taktik. Piyambakipun nyumurupi sabab utama matine tentara amarga dheweke menehi prentah mundur kanthi wektu tundha 15 dina. Dheweke percaya yen tentara wis mundur menyang Vitebsk sadurunge hawa adhem, Kaisar Alexander bakal ana ing sikile. Napoleon kurang ngormati Kutuzov, ngremehake indecision lan unwillingness kanggo melu perang karo tentara mundur, malih, mati keluwen lan kadhemen. Napoleon nyumurupi kesalahan lan kasekengan sing luwih gedhe amarga Kutuzov, Chichagov lan Wittgenstein ngidini sisa-sisa tentara nyabrang Berezina. Napoleon nyalahake akeh kesalahan amarga kekalahan kasebut marang Polandia, sing kamardikan minangka salah sawijining tujuan perang. Miturut panemune, yen Polandia kepengin dadi bangsa, mesthi bakal nglawan Rusia tanpa kajaba. Lan sanajan saben prajurit kaping lima saka Tentara Agung saka Invasi Rusia minangka Kutub, dheweke nganggep kontribusi iki ora cukup. Sampeyan kudu ngandika sing paling saka Kutub iki (uga prajurit liyane saka Tentara Agung) ora mati, nanging padha dicekel, lan bagean pinunjul saka tawanan, ing panyuwunan, banjur dadi Cossacks padha. Miturut akeh sejarawan perang karo Napoleon, ing pungkasan, Tentara Agung "emigrasi" menyang Rusia. Nyatane, konversi "Lithuanians lan Jerman dijupuk" menyang Cossack, ngiring dening departure menyang wétan, iku umum ing kabeh wektu confrontation Rusia-Polandia-Lithuania abad-lawas.


Sego. 9 Tekane wong Polandia sing ditawan menyang desa kanggo ndhaptar ing Cossacks


Sajrone perang, Napoleon rampung revisi sikap kanggo seni militèr saka pasukan Cossack. Dheweke ujar manawa "kita kudu nindakake keadilan marang Cossacks, dheweke sing sukses ing Rusia ing kampanye iki. Cossacks minangka pasukan cahya sing paling apik ing antarane kabeh sing ana. Saupama aku padha dadi wadya-balaku, Aku bakal padha ndlajahi jagad iki bebarengan karo wong-wong mau. Nanging Napoleon ora ngerti alasan utama kekalahane. Padha dumunung ing kasunyatan sing Napoleon ora njupuk menyang akun pasukan dhewe ing hubungan karo papan negara lan wangun perang ing papan iki dening wong saka jaman kuna. Wonten ing dhataran ingkang wiyar ing tanah Eropah Timur, wadyabala Persia ingkang ageng saking Prabu Darius tuwin boten kirang agengipun, wadya-bala Arab Marwan sampun nate tumpes. Padha kesel lan kesel dening papan, ora weruh mungsuh lan ora bisa numpes ing perang mbukak. Ing kahanan sing padha ana tentara Napoleon. Dheweke mung duwe 2 perang utama, cedhak Smolensk lan ing lapangan Borodino cedhak Moskow. Tentara Rusia ora remuk dening dheweke, asil saka perang padha kontrovèrsial. Wadyabala rusia kêpêksa mundur, nanging ora nganggep yèn wis kalah. Ing spasi sing wiyar, wiwit jaman kuna, kualitas paling apik saka kavaleri Cossack cahya wis dicethakaké. Cara utama perang dening unit Cossack yaiku penyergapan, serangan, venter lan lava, disempurnakake dening Genghis Khan sing gedhe banget, banjur diwarisake dening Cossack saka kavaleri Mongol lan durung ilang pentinge ing wiwitan abad kaping XNUMX. Kamenangan sarwa Cossack ing perang nglawan Napoleon narik kawigatosan kabeh Eropah. Kawigatosan bangsa Eropa ditarik menyang urip internal pasukan Cossack, organisasi militer, latihan lan organisasi ekonomi. Cossacks ing saben dinten gesang digabungake kuwalitas saka petani apik, peternak sapi, eksekutif bisnis, manggon mulyo ing kahanan demokrasi lan, ora looking munggah saka ekonomi, bisa njaga kuwalitas militèr dhuwur ing tengah. Kasuksesan saka Cossacks ing Perang Patriotik main guyon kejem babagan teori lan praktik konstruksi militer Eropa lan kabeh pamikiran organisasi militer ing paruh pertama abad kaping XNUMX. Biaya dhuwur saka akeh tentara, kang Cut mati massa gedhe saka populasi lanang saka urip ekonomi, sepisan maneh aroused idea kanggo nggawe tentara ing model gesang Cossack. Landwehr, Landsturm, Volkssturm lan jinis milisi rakyat liyane wiwit digawe ing negara-negara bangsa Jerman. Nanging implementasine paling bandel saka organisasi tentara miturut model Cossack ditampilake ing Rusia lan paling saka pasukan, sawise Perang Patriotik, padha diuripake menyang pamukiman militèr kanggo setengah abad. Nanging "apa sing diijini Jupiter ora diijini banteng." Sawise maneh wis mbuktekake manawa ora bisa ngowahi petani dadi Cossack kanthi keputusan administratif. Liwat upaya lan ketekunan para pemukim militèr, pengalaman iki dadi ora kasil banget, gagasan Cossack sing produktif diowahi dadi parodi, lan karikatur organisasi militer iki dadi salah sawijining alasan penting kanggo kekalahan Rusia ing Perang Krimea sakteruse. Nanging, perang karo Napoleon terus lan sak perang Cossacks dadi sinonim karo wani ora mung ing Rusia, nanging uga antarane tentara sekutu bangsa Eropah. Sawisé kekalahan sabanjure tentara Napoleon ing nyebrang Kali Berezina, nguber pasukane terus. Tentara maju ing 3 kolom. Wittgenstein tindak menyang Vilna, ing ngarepe ana korps Platov saka 24 resimen Cossack. Tentara Chichagov tindak menyang Oshmyany, lan Kutuzov karo pasukan utama menyang Troki. On November 28, Platov nyedhaki Vilna lan nembak banget pisanan saka Cossacks digawe gegeran elek ing kutha. Murat, sing ditinggal Napoleon kanggo mrentah pasukan, mlayu menyang Kovno, lan wadya-balane menyang kono. Ing Maret, ing kondisi es elek, padha diubengi dening kavaleri Platov lan nyerah tanpa perang. Cossacks ngrebut konvoi, artileri lan treasury 10 yuta francs. Murat mutusake ninggalake Kovno lan mundur menyang Tilsit supaya bisa gabung karo pasukan MacDonald sing mundur saka cedhak Riga. Nalika mundur saka MacDonald, korps Prusia Jendral York, sing dadi bagéan saka pasukane, pisah saka dheweke lan ngumumake yen dheweke bakal nyedhaki Rusia. Tuladhane diterusake dening korps Prusia liyane saka Jenderal Massenbach. Ora suwe, Kanselir Prusia ngumumake kamardikan Prusia saka Napoleon. Netralisasi korps Prusia lan transfer sabanjure menyang sisih Rusia minangka salah sawijining operasi paling apik saka intelijen militer Rusia ing perang iki. Operasi iki dipimpin dening kepala staf korps Wittgenstein, Kolonel Ivan von Dibich. Prusia alami, dheweke lulus saka sekolah militer ing Berlin nalika isih enom, nanging ora pengin ngabdi ing tentara Prusia sing banjur sekutu karo Napoleon lan gabung karo tentara Rusia. Sawise tatu parah ing cedhak Austerlitz, dheweke dirawat ing St. Ing kana dheweke ditugasake menyang Staf Umum lan nggawe memo praktis babagan sifat perang ing mangsa ngarep. Bakat enom kasebut katon lan, sawise pulih, diangkat dadi kepala staf ing korps Jenderal Wittgenstein. Ing awal perang, liwat akeh kanca sakelas sing njabat ing tentara Prusia, Dibich teka menyang kontak karo komando korps lan kasil mbujuk wong-wong mau supaya ora perang, nanging mung kanggo simulasi perang karo tentara Rusia lan nyimpen kekuatan kanggo pasukan. teka perang karo Napoleon. Komandhan rombongan Prancis Lor, Marsekal MacDonald, sing dadi bawahan Prusia, ngerti babagan urusan kaping pindho, nanging ora bisa nindakake apa-apa, amarga dheweke ora duwe wewenang. Lan nalika Napoleon mundur saka Smolensk, komandhan Prusia, sawise rapat pribadi karo Dibich, rampung nilar ngarep, lan banjur pindhah menyang sisih Rusia. Operasi khusus sing ditindakake kanthi apik banget nylametake lintang pimpinan militer enom, sing ora nate luntur nganti mati. Kanggo pirang-pirang taun aku.

Tanggal 26 Desember, dekrit kaisar ditanggepi kanthi judhul simbolis lan migunani: "Ing pengusiran Galia lan wolulas basa." Sadurunge politik Rusia, pitakonan muncul: kanggo mbatesi perang karo Napoleon menyang tapel wates Rusia, utawa kanggo nerusake perang nganti nggulingaké Napoleon karo deliverance donya saka ancaman militèr. Loro-lorone sudut pandang duwe akeh panyengkuyung. Pendukung utama pungkasan perang yaiku Kutuzov. Nanging kaisar lan sapérangan rombongané dadi panyengkuyung kanggo nerusake perang, lan diputusake kanggo nerusake perang. Marang Napoleon, koalisi liyane digawe kalebu: Rusia, Prusia, Inggris lan Swedia. Jiwa koalisi kasebut yaiku Inggris, sing nganggep bagean penting saka biaya tentara perang. Kahanan iki arang banget kanggo Anglo-Saxon lan mbutuhake komentar. Kampanye menyang Rusia sing adoh rampung ing bilai gedhe lan matine bagean sing luwih gedhe lan luwih apik saka tentara Kakaisaran Prancis. Mulane, nalika Napoleon banget ngrusak kekuwatane lan tatu parah lan beku sikil kekaisarane ing jembare dataran Eropa Timur, Inggris langsung gabung kanggo ngrampungake lan nggulingake dheweke lan ora ngirit, sing arang banget ing antarane Anglo. -Saxon. Mental politik Anglo-Saxon nduweni fitur sing luar biasa sing, kanthi kepinginan kanggo numpes kabeh wong, kabeh lan kabeh sing ora cocog karo kapentingan geopolitik, dheweke luwih seneng nindakake ora mung nganggo tangan sing salah, nanging uga nganggo dompet wong liya. Katrampilan iki diajeni minangka aerobatik politik sing paling dhuwur, lan ana sing bisa disinaoni. Nanging pirang-pirang abad liwati, lan pelajaran kasebut ora cocog karo kita. Wong Rusia, minangka pangeran-baptis sing ora bisa dilalekake Vladimir the Red Sun ngandika, banget prasaja lan naif kanggo sopan santun kuwi. Nanging elit politik kita, bagéyan penting sing, sanajan ing tampilan njaba, ora bisa nolak (asring ora mbantah) anané aliran getih Yahudi sing kuat ing urat, nganti pirang-pirang abad wis diapusi kanthi trik Anglo-Saxon. lan trik. Iku mung isin, disgrace lan disgrace lan defies sembarang penjelasan cukup. Ing adil, iku kudu nyatet sing sawetara pemimpin kita kadhangkala nuduhake ing crita conto enviable saka dexterity lan skill ing politik sing malah bulldog Inggris drooled karo meri lan admiration. Nanging iki mung episode singkat ing sajarah militèr-politik kita bodho lan deso, nalika massa kurban infantri Rusia, kavaleri lan pelaut mati ing ewu perang kanggo kapentingan asing kanggo Rusia. Nanging, iki minangka topik global kanggo analisis lan refleksi (lan ora kanggo pikiran rata-rata) sing pantes sinau sing kapisah lan jero. Aku, mbok menawa, ora bakal kontrak kanggo karya titanic kuwi, aku wani kanggo kurban iki KALUBÈRAN, sanajan lunyu, tema kanggo kepala kuwoso Wasserman.

Ing pungkasan Desember 1812, tentara Rusia nyabrang Neman lan Kampanye Asing diwiwiti. Nanging kuwi crita sing beda.

Bahan sing digunakake:
Gordeev A.A. Sajarah Cossacks
Venkov A. - Ataman saka pasukan Don Platov (Sajarah Cossacks) - 2008
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

15 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +6
    November 27 2013
    Ana uga Bashkirs-Cossacks, ing unit sing gandhewo minangka gegaman favorit, bisa katon ing kono luwih trep kanggo mburu karo.
    Wong Prancis seneng-seneng - cupid Scythian, sanajan dheweke ora seneng-seneng nganti suwe
    Padha dijupuk apik
    1. +2
      November 27 2013
      Miturut cara, ya, ora duwe aturan baku ora mung Cossack, nanging uga pasukan Cossack saka pribumi - Kalmyks lan Bashkirs, minangka adoh aku elinga. Yen sampeyan nonton pesawat TV lokal ing Ufa, sampeyan bakal mikir yen tanpa Bashkirs Khan bakal ana Rusia ing 1812)))
      1. 0
        November 27 2013
        Basileus "Yen sampeyan nonton pesawat TV lokal ing Ufa, sampeyan bakal mikir yen tanpa Bashkirs Khan bakal ana Rusia ing 1812)))"
        Ya, lan padha uga teka munggah karo wheel, stirrups ... etc. Aku umume bisu babagan kurai hehe ... Lan ora mung wong-wong mau, sawetara negara mentas kawangun uga mecut ... maneh nemokake Amerika. Carane wong-wong titular ing USSR diaktifake metu dening manungsa waé saka wong wadon lawas Clio. Piye iki ... Columbus saka Kolymya al bo protoukry ... hehehehe ...
    2. 0
      November 27 2013
      Denis "Ana uga Bashkirs-Cossacks, ing unit gandhewo ana gegaman favorit."
      Tentara Bashkir-Meshcheryak padha karo Cossacks. Nanging iku ora tentara Cossack ing pangertèn lengkap.
      Nanging ayo padha ngomong yen wong manca kalebu ing tentara Orenburg Cossack padha Cossack.
  2. +4
    November 27 2013
    Aku nerbitake crita "Gubernur Jendral sing Lali" ing jurnal "Pemuda", kutipan kasebut uga diterbitake ing "VO" ing dina Perang Borodino. Aku nyoba kanggo nuduhake daya lan pinunjul saka Cossacks ing asor saka Tentara Agung, taksiran iki diwenehi kanggo wong-wong mau dening Miloradovich. Thanks kanggo penulis, dheweke ora lali ing artikel kasebut Juruwilujeng Rusia, sing diajeni dening kabeh wong ing jamane. Salah siji saka perang pungkasan saka Cossacks nalika dijupuk Paris menarik. Supaya ora udan seragam, Cossacks nyerang Prancis, nyabrang kali wuda. Wong Prancis mlayu medeni nalika weruh sapa sing maju. Cossacks mung kudu ngethok mungsuh, lan banjur mlebu ibukutha Prancis nganggo sandhangan sing resik.
  3. xan
    +3
    November 27 2013
    Padha mobilized everyone saka 16 kanggo 60 taun. Asring sanak kadang ngladeni atusan, lan kadhangkala putu, putra lan mbah kakung. Ing kahanan kaya mengkono, aja squint lan aja wedi. Aku maca nang endi wae sing Platov, kaya wong tuwa, wong kejiret munggah lan disusupi pati lancer Polandia sing matèni putrane. Sanajan ana akeh sing pengin mlengkung sadurunge ataman, Platov nglarang, dheweke dhewe mbayar.
    Punika ingkang kula kasengsem. Cossacks uga perang kanggo jarahan. Lan ngendi padha sijine yen padha ora katon ing Don kanggo taun?
    1. +6
      November 27 2013
      Kutipan saka xan
      Cossacks uga perang kanggo jarahan. Lan ngendi padha sijine yen padha ora katon ing Don kanggo taun?

      Ing Katedral Kazan ing St. Petersburg, kisi-kisi abot digawe saka salaka piala ing mimbar utama candhi. Ing grating iki ana prasasti sing sederhana "Penawaran sing rajin saka tentara Don."
      Kajaba iku, Platov nyumbang 10 kilogram salaka lan 20 rubel (ing wektu iku jumlah gedhe) kanggo pemugaran kuil-kuil Biara Donskoy ing Moskow sing dirusak dening Prancis.
      -------------
      Wong tawanan wis ora dietung lan dijupuk. Senjata-senjatane digawa lunga lan ditinggal lunga menyang endi wae mripate katon. Dheweke isih mati. Jendral lan marshal nyerah ing tekanan saka atusan Cossack. Cossacks njupuk maneh kreta sing diisi rampasan sugih, sing direkrut dening Prancis ing Moskow. Antarane mangsa iki, wong Don nemokake prau suci saka pasamuwan-pasamuwan, jubah salaka ambruk saka lambang suci. Simbah kita kanthi ati-ati ngumpulake kabeh iki. Dheweke ora ngedol perak marang sapa wae. Sawijining dina, Don Cossack nyopir menyang korps pengawal lan ngedol macem-macem barang sing dijupuk saka Prancis. Ana jam tangan, dering, snuffboxes, pistol, saber. Sing tuku, pejabat saka resimen Lithuania Shcheglov, weruh tas gedhe lan abot Cossack nggandhol ing withers jaran.
      "Apa sampeyan ora duwe apa-apa ing kene, stanitsa?" takon marang Cossack.
      — Ora, iku perak pasamuwan. Aku janji arep nyumbang kanggo sawetara pasamuwan. Gusti Allah ngalang-alangi aku nggunakake paling siji spool.
      "Banjur bali menyang pasamuwan kita," ujare pejabat kasebut.
      - Ora apa-apa. Njupuk iku!
      Cossack njupuk karung abot saka pelana lan nyerahke marang pejabat, lan banjur whistled carelessly lan nyopir tanpa menehi jeneng.
      http://pr-bereg.narod.ru/info/st_035a.html
  4. +1
    November 27 2013
    Saka laporan Platov sing ditujokake marang Panglima:
    Ing resimen Don, sawise nguber mungsuh dina lan wengi tanpa gangguan, sawise setengah sasi, Cossacks ora ana maneh, kaya ing resimen paling apik, siji lan setengah atus wong, ing jaran kuwi, kang isih bisa, sanajan. karo kangelan, tumindak, Nanging, akeh Cossacks lara karo macem-macem penyakit, shivering sikil ing mantan frosts abot, kang, ing éwadéné kabeh, aku nyoba kanggo crushed mungsuh, - lan ora sawetara saka wong-wong mau tetep konco lemes saka jaran, sing, sanajan padha menyang rak, nanging isih ora kabeh padha kumpul, sing mbutuhake wektu yen ora luwih, paling sethithik seminggu.
  5. +2
    November 27 2013
    Saka pesenan kanggo tentara Panglima Panglima, Field Marshal Pangeran Golenishchev-Kutuzov-Smolensky tanggal 21.12.1812/XNUMX/XNUMX:
    Pasukan sing wani lan menang! Pungkasan, sampeyan ana ing tapel wates Kakaisaran, saben sampeyan dadi penyelamat Tanah Air. Rusia menehi salam karo jeneng iki. Ngoyak mungsuh kanthi cepet lan kerja keras sing luar biasa sing sampeyan lakoni ing kampanye cepet iki nggumunake kabeh wong lan nggawa kamulyan sing langgeng. Ora ana conto liyane saka kamenangan sing apik banget. Kanggo rong sasi berturut-turut, tangan sampeyan saben dina ngukum wong jahat. Dalane wong-wong mau kebak mayit. Tokmo, ing penerbangan kasebut, pimpinane dhewe ora nggoleki apa-apa kajaba kaslametan pribadi. Pati nyabrang ing barisan mungsuh. Ewonan ambruk sanalika lan mati. Tanpa mandheg ing antarane tumindak heroik, kita saiki luwih maju. Ayo kita ngliwati wates lan ngupayakake ngrampungake kekalahan mungsuh ing lapangan dhewe. Nanging aja nganti padha nuruti patuladhane mungsuh-mungsuh ing sajroning panganiaya lan nepsu, ngremehake prajurite. Padha ngobong omah-omah kita, ngipat-ipati ing Kang Mahasuci, lan sampeyan ndeleng carane asta tengen Ingkang Mahaluhur kanthi bener nandhani pialane. Ayo dadi loman, kita mbedakake antarane mungsuh lan sipil. Kaadilan lan kelembutan nalika nangani warga kutha kanthi jelas bakal nuduhake yen kita ora pengin perbudakan lan kamulyan sing ora ana gunane, nanging kita ngupaya mbebasake saka bilai lan penindasan, sanajan wong-wong sing bersenjata nglawan Rusia.
  6. +1
    November 27 2013
    Aku seneng maca kabeh artikel.
  7. +1
    November 27 2013
    Utamane, Life Guards Atamansky e.i.v. Kanggo perang 1812, resimen pewaris Tsesarevich duwe spanduk St. George kanthi pola khusus lan tulisan:
    Dhuh Yehuwah, sih-kadarman Paduka dhateng kawula, kados-kados kawula pitados dhumateng Paduka, kawula boten badhe isin ing salawas-lawase. Gusti Allah nunggil karo kita, ngerti, wong kapir, lan pasrah, kaya Gusti Allah nunggil karo kita. Pasukan Resimen Don Ataman amarga keberanian banget ing taun 1812-1814.
    Life Guards Cossack E.V. Resimen kasebut duwe standar St. George kanthi tulisan:
    Зlan bedane ing kekalahan lan ngusir mungsuh saka Rusia ing taun 1812 lan kanggo prestasi sing ditampilake ing perang Leipzig tanggal 4 Oktober 1813;
    pipa salaka kanthi tulisan kanggo mbedakake mungsuh ing kampanye 1813.
    resimen Don Cossack kaping 4: spanduk St. George kanthi tassels perak lan prasasti kanggo keberanian banget nalika ngalahake mungsuh ing taun 1812.
    Resimen Don Cossack 5: spanduk St. George kanthi prasasti kanggo keberanian banget nalika ngalahake mungsuh ing taun 1812, 1813, 1814.
    Resimen Don Cossack 6: spanduk St. George kanthi prasasti kanggo keberanian banget nalika ngalahake mungsuh ing taun 1812.
    Resimen Don Cossack 7: spanduk St. George kanthi prasasti kanggo keberanian banget nalika ngalahake mungsuh ing taun 1812.
    Resimen Don Cossack 9: prasasti ing spanduk minangka retribusi kanggo tumindak apik sing ditampilake ing perang ing perang pungkasan nglawan Prancis ing Craon lan Laon ing taun 1814.
    Baterei Don Cossack kaping 4: tombol emas ing seragam perwira, lan seragam saka kain ijo peteng kanggo Cossacks kanggo perang 1812-1814.
  8. +2
    November 27 2013
    Kanggo ngilangi ancaman, Napoleon mbuwang cadangan ing Cossacks tinimbang serangan pungkasan sing nemtokake. Iki nyegah kasil unfavorable saka perang kanggo Rusia ing wayahe nemtokake. Kutuzov ngetung luwih akeh lan ora marem karo asil serangan kasebut.

    The Cossacks wis drawback pinunjul .... Yasak lungguh ing sirah karo kuku abang-panas! Sanalika Cossacks tekan konvoi, perang rampung ...
    Ing babagan rampokan, Cossack mung ora padha: pendhudhukan iki ora dihindari, contone, dening jenderal Cossack Ilovaisky sing misuwur, sing nyelehake paw, utamane, ing transportasi sing direbut maneh saka Prancis kanthi barang-barang berharga gereja sing dijarah, dikirim dheweke. menyang panggonane ing Don. Cossack uga njarah-rayah ing desa-desa Rusia, ngeterake rampokan menyang desa-desa Don kanthi konvoi sing ora kaetung. Ing cathetane, Benckendorff nulis yen kemah Cossack biasane "katon kaya guwa maling." Lan Jendral Ermolov mengko pait mbuwang metu sing "Ataman Platov mandhek kanggo ngawula, pasukan nyenengi ing debauchery lan rampokan, kasebar ing sarwa dumadi, geng perampok lan ngrusak tanah saka Smolensk kanggo Moscow. Cossack nindakake kurang apik tinimbang gawe piala." Yermolov uga nulis carane sajrone rong perang sing nemtokake, Shevardinsky lan Borodino, Ataman Platov ... mati mabuk! Kutuzov sing kaget banjur ngandhani Yermolov yen "kaping pisanan dheweke ndeleng jenderal lengkap tanpa ngrasa mabuk."
    Kajaba iku, Cossacks ora rumangsa maling sanajan ing spool !!! Iku game sing adil!! nglirik
    1. 0
      November 27 2013
      Kanggo alasan kesehatan, Platov ora melu perang.

      Anggota Peperangan Borodino N.N. Muravyov:
      "Amarga pesenan sing ala lan negara Count Platov sing mabuk, pasukan kasebut, sing bisa migunani banget, ora nindakake apa-apa."
      Platov lan Uvarov kalebu sawetara jenderal sing ora dianugerahi Borodino.
      Korps kasebut dipérang dadi detasemen partisan, sing saben-saben nguwasani wilayah tartamtu. Paling aktif padha detasemen ing printah saka Davydov, Seslavin, Figner, Dorokhov. Basis taktis saka tumindak partisan yaiku pengintaian Cossack sing dicoba lan dites, patroli Cossack lan beket (pos), venteri Cossack dexterous (ambushes ngapusi lan ganda) lan mbangun maneh kanthi cepet ing lavas. Detasemen partisan kalebu siji nganti telung resimen Cossack, dikuwatake dening hussar sing paling berpengalaman,

      Kira-kira rong sasi kepungkur, loro marshal lokal nyerang aku nalika aku ngomong massal Ora ana gerakan partisan populer.
      Saiki ana sing meneng. Karlson, Smile Neng ngendi
    2. xan
      0
      November 28 2013
      Quote: Ireng
      Lan Jendral Yermolov mengko kanthi pait mbuwang yen "Ataman Platov mandheg ngladeni, pasukane nyetujoni debauchery lan rampokan, kasebar ing sarwa dumadi, geng perampok lan ngrusak tanah saka Smolensk menyang Moskow.

      Persis tanah-tanah sing kudu dirusak.
      Umumé, Yermolov ora bisa metu karo Kutuzov. Dheweke nganggep Kutuzov minangka kentut lawas, lan iki ora rahasia. Nanging Kutuzov nganggep Yermolov minangka komandan sing wani, nanging kepala staf sing ala (Yermolov dhewe mbedakake awake dhewe ing Borodino, nanging gagal ngatur serangan Uvarov nganti Kutuzov ngiyanati serangan iki), lan kepengin ngusir dheweke saka tentara amarga kekalahan sing ora cukup. saka Murat ing Tarutino. Dadi tulisan saka Yermolov bangga babagan 1812 kudu dianggep minangka bias karo karakter libelous.
  9. kaktus
    0
    November 27 2013
    "Kita ora pengin enslavement lan kamulyan muspra, nanging kita ngupaya kanggo mbebasake saka bilai lan oppression malah wong-wong sing bersenjata piyambak marang Rusia" apik
    lan artikel "diwiwiti ing kesehatan, rampung kanggo liyane"
  10. Hudo
    0
    November 27 2013
    Tanggal 26 Desember, dekrit kaisar ditanggepi kanthi judhul simbolis lan migunani: "Ing pengusiran Galia lan wolulas basa."


    Suwene ngenteni dekrit saka kaisar saiki kanthi judhul simbolis lan migunani: "Ing pengusiran Gaul lan wolulas basa"?
  11. Hudo
    0
    November 27 2013
    Tanggal 26 Desember, dekrit kaisar ditanggepi kanthi judhul simbolis lan migunani: "Ing pengusiran Galia lan wolulas basa."


    Suwene ngenteni dekrit saka kaisar saiki kanthi judhul simbolis lan migunani: "Ing pengusiran Gaulpndos, gantungan, lan wolulas basa"?
    1. 0
      November 27 2013
      Piye iki "pira" nganti rampung saikiKaisar, mesthi. Lan ana sing anyar, padha ... Forever, cendhak. sad
  12. +2
    Januari 19 2017
    Artikel gedhe. Leluhurku, miturut komando Ataman Platov, perang lan mlebu Paris. Crita babagan dheweke diwarisake saka generasi menyang generasi. Sawisé taun 1825, pangkat tengah para pemberontak dibuwang, kalebu ing wilayah Volga, lan leluhure ditugasake. Nanging dheweke ora ngaso dawa, miturut karsane nasib, dheweke ana ing antarane para pembela ing taun 1829 ing Bayazet, ing kana dheweke tilar donya. Simbahku, lengkap Georgievsky cavalier, ilang sikile ing ngarepe Perang Dunia I, mbah kakungku, nerusake tradhisi kamulyane para leluhure minangka bagean saka divisi Jenderal Rodimtsev, tatu parah ing September 1, 15 cedhak karo stasiun sepur Stalingrad. Kita ngelingi kabeh wong, kita bangga lan nerusake tradhisi Cossacks.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"