Amerika vs Inggris. Part 3. Patah gedhe

3
Depresi Agung minangka ujian gedhe kanggo wong-wong ing Amerika Utara lan Eropa Kulon. Sejarawan lan publisitas Rusia Boris Borisov ngomong babagan akibat saka Depresi Agung kanggo Amerika Serikat, dibandhingake karo kebijakan industrialisasi paksa lan kolektivisasi pertanian ing pungkasan taun 1920-an ing USSR.

Dheweke padha karo petani Soviet sing sugih, dibuwang menyang endi wae, karo petani Amerika lan kulawargane ora duwe tanah lan omah. Kerja paksa ing Gulag - karya umum Roosevelt. Paceklik ing Ukraina, Kaukasus Lor, wilayah Volga, Ural Kidul lan Kazakhstan Lor nganti keluwen ing kutha-kutha Amerika lan pedalaman deso. Ing bagean iki, kita bakal weruh yen Amerika uga duwe titik balik gedhe dhewe ing jaman kamakmuran - kamakmuran, 20-an sing gemuruh.

Ing Juli 1927, konferensi dianakaké ing Long Island karo partisipasi saka kepala Bank Sentral Inggris lan Jerman, Norman lan Schacht, wong nomer loro ing Bank Prancis, Charles Rist, lan kepala Federal Reserve Bank of New York, Kuwat. "Asil kasebut minangka pangurangan sing ora katon ing tingkat bunga Federal Reserve Bank saka 4 nganti 3,5 persen ing Agustus 1927. Tarif ing New York luwih murah tinimbang ing London.

Nanging, iki cheapening ketoke ora mbebayani dhuwit ing New York, digabungake karo Tambah ing panyerepan saka securities dening Federal Reserve Bank, punika titik balik saka periode antarane rong perang donya. Iki minangka inflasi maneh ing pasar uang, nglengkapi dorongan inflasi sing luwih gedhe lan nganti saiki efektif ing pungkasan taun 1924, kenaikan Wall Street sing ora ana ing dhuwur Faustian ing September 1929.

Mangkono, "dewan direksi Federal Reserve Bank ngidini nambah kegiatan spekulatif, sing ing Agustus 1928 ora bisa dikontrol lan dadi bencana ing Juli 1929" (Preparata G.D. Hitler, Inc. Carane Inggris lan Amerika Serikat nggawe Katelu. Reich // http://litrus.net/book/read/103531?p=62). Miturut Liaquad Ahamed, "sanajan pemotongan tarif ora pati penting - mung 0,5% - lan sedhela - sawise nem sasi kabeh bali normal, nyatane yen pasar mundhak ing sasi sing padha, ing Agustus 1927, nalika dhuwit mudhun. , ora bisa dadi kebetulan. Gerakan Fed minangka percikan sing nyebabake kebakaran ...

Sawise rapat Long Island ... Sistem Cadangan Federal ... nggawe masalah kredit sing kuat ”(Ahamed L. Master of Finance: Bankers who turn the world / Translated from English - M: Alpina Publishers, 2010. - S. 264 , 272). Ing tembung liyane, "The Fed wis wiwit ngompa dhuwit menyang negara. Penyetor dhuwit tambah 62%. Ana akeh dhuwit "(Karasev D. Killer banks// http://lib.rus.ec/b/132387/read). Tarif saka perusahaan Amérika anjog kesusu munggah, Nanging, "tanpa sambungan karo wutah saka income perusahaan - yen mantan meh tikel kaping pindho ing rega, banjur terakhir maintained a 10% wutah" (Ahamed L. Decree. cit. - P. 272).

Amerika vs Inggris. Part 3. Patah gedhe

Rega saham ing 1927-1928 ahead saka bathi saka perusahaan Amérika. Sumber: http://sia.ru/?section=501&action=show_news&id=264233


Ing Uni Soviet, rencana limang taun durung disetujoni, lan rencana limang taun pisanan wis diwiwiti tanggal 1 Oktober 1928 (ing wektu iku taun ekonomi diwiwiti ing Oktober). ... Gosplan ngrampungake pembangunane, gumantung utamane ing arahan Kongres XV. ... Ing Nopember 1928, angka kontrol kanggo rencana limang taun kanggo pangembangan industri, sing dikembangake dening Dewan Tertinggi Ekonomi Nasional USSR, diterbitake. Kongres VIII Serikat Pekerja ing wektu iku, sawise krungu laporan saka Ketua Dewan Ekonomi Tertinggi V.V. Kuibyshev, nyathet yen "tokoh target kanggo industri kanthi bener nggambarake dalan umum Partai babagan laju industrialisasi USSR kanthi cepet, babagan pembangunan prioritas industri abot kanggo mbangun sosialisme lan ngilangi keterbelakangan teknis negara" (Donya sejarah. Ing 24 jilid T. 22. Eve saka Perang Donya II. - M.: AST; Minsk: Panen, 2002. - S. 21, 32).

Perlu dicathet yen basis industrialisasi yaiku "sistem transfer massal sumber daya finansial, material lan tenaga kerja saka sektor pertanian menyang sektor industri." "Akibat paceklik sing disebabake dening kolektivisasi paksa, akeh wilayah RSFSR (wilayah Volga, wilayah Bumi Ireng Tengah, Kaukasus Lor, Ural, Krimea, bagéan saka Siberia Kulon), Kazakhstan, Ukraina, lan Belarus. . Saka keluwen lan penyakit sing ana gandhengane karo kekurangan gizi, ing taun 1932-1933, kira-kira 7 yuta wong sing tiwas ing kana.

Bangsa-bangsa ing USSR mbayar rega ageng kanggo industrialisasi, kanggo terobosan ekonomi raksasa sing dumadi ing taun-taun kasebut. Pabrik metalurgi Dneproges, Magnitogorsk lan Kuznetsk, raksasa metalurgi Ukraina Zaporizhstal, Azovstal, Kryvorizhstal, tambang batu bara gedhe ing Donbass, Kuzbass, Karaganda, Pabrik Traktor Kharkov, pabrik mobil Moskow lan Gorky - luwih saka 30 perusahaan industri total "(Kanggo memori korban paceklik ing taun 1500-an ing wilayah USSR. Pernyataan Duma Negara Majelis Federal Federasi Rusia saka rapat kaping lima tanggal 30 April 2 // http://www.regnum.ru/news /2008 .html).

"Ing 1929, nalika Partai Buruh bali menyang kuwasa ing Inggris, hubungan diplomatik lan perdagangan antarane USSR lan Inggris dibalèkaké." Kangge, "ing pungkasan taun 1920-an, bunderan pengaruh ing Britania Raya lan Amerika Serikat mutusake kanggo ndhukung dalan menyang radikalisasi Jerman" (Engdahl W.F. A century of war: Anglo-American oil policy and the New World Order // http://www.warandpeace.ru/ru/news/view/9097/). Supaya bisa nggawa Hitler dadi panguwasa ing Jerman, "FRS lan Morgan banking house mutusake kanggo mungkasi utang kanggo Jerman, inspirasi krisis perbankan lan depresi ekonomi ing Eropah Tengah" (Rubtsov Yu. Hitler njupuk silihan kanggo perang donya saka Amerika. // http://svpressa.ru /war/article/13438/).

"Ekspansi kredit ing pungkasan taun 1920-an. iki digawa metu dening bank-bank Jerman ing latar mburi tingkat kurang saka dana dhewe, kang nuduhke ancaman ing acara saka gawan silihan utawa krisis liyane. Nalika New York Stock Exchange kacilakan taun 1929-1930, Jerman ana ing posisi unik ing antarane negara-negara industri utama ing Eropa. Utangé marang bank-bank manca ing silihan jangka pendek kira-kira 16 milyar Reichsmarks. A push tipis cukup kanggo ngrampungake sistem perbankan sing ora sehat.

Impetus teka saka Federal Reserve Bank lan Bank of England, kang sukses mundhakaken tingkat kapentingan ing 1929 sawise rong taun spekulasi pasar saham unprecedented kanggo ngurangi tingkat kapentingan. Ambruk sing cukup bisa ditebak saka Bursa Saham New York lan pasar London nyebabake penarikan gedhe-gedhe ibukutha perbankan Amerika lan Inggris saka Jerman lan Austria ”(Engdahl W.F. Ibid.). "Wayahe paling ala kanggo nyerang Jerman angel dipilih. Sesuai karo Rencana Dawes, negara kasebut mesthine wis pulih lan wiwit taun 1929 mbayar ganti rugi tanpa konsesi, kanthi lengkap, $ 625 yuta saben taun, sing kira-kira 5% saka PDB ”(Ahamed L. Decree. Op. - S. 288).

"Mbuktekaken inflexibility kang, Norman njupuk plunge lan ing Februari 7, 1929, mundhakaken tingkat kapentingan bank dening titik lengkap kanggo 5,5 persen, ngarep-arep respon langsung saka New York. Nanging New York ragu-ragu. Glitch kasebut asale saka kothak perbankan Amerika; Garrison lan Anglophiles ing New York pengin main lan ngunggahake tarif dadi 6 persen, nanging pitung anggota Dewan Federal, badan pengawas sing adhedhasar ing Washington, kayane ora ngerti apa-apa lan kanthi tujuan apa sing ditindakake. ing New York” (Preparata G.D. Ibid.).

Ing Maret 1929, pelantikan Presiden AS G. Hoover, sing kapilih ing taun 1928, ditindakake. Sauntara kuwi, ing Uni Soviet ing April 1929, Konferensi Partai kaping 1928 disetujoni, lan ing Mei 1932th Congress of Soviets USSR diadopsi rencana limang taun pisanan kanggo pangembangan ekonomi nasional USSR kanggo XNUMX-XNUMX. Ing wayah wengi krisis ekonomi, bantuan ekonomi sing efektif diwenehake marang Nazi saka samodra. "Klompok finansial lan industri terkemuka ing Amerika Serikat - Rockefeller, Morgan, Lamont, Kuhn Loeb, lan liya-liyane - wiwit melu aktif ing pendanaan Nazi lan nyurung kekuwatane. Nazi duwe hubungan sing cedhak banget karo bank-bank ing ngendi monopoli Amerika nyedhiyakake silihan marang Jerman - "J. Henry Schroeder Banking Corporation, kang Allen Dulles, Dillon Reed & Co., Kuhn Loeb & Co., wis dadi direktur kanggo akèh taun.

Ing Juli 1929, Carter, wakil saka klompok Morgan, dianakaké patemon ing New York, kang dirawuhi dening mantu saka Rockefellers, Aldrich, limang bankir liyane, uga wakil saka Royal Dutch Shell. Percaya, Klin. Peserta rapat kasebut ngrembug babagan kahanan ing Jerman lan ngakoni yen perlu kanggo nyedhiyakake dhukungan efektif kanggo Partai Nazi supaya bisa nduweni peran gedhe ing urip politik negara kasebut. Kanggo ngerteni apa bantuan sing dibutuhake Nazi, salah sawijining peserta ing rapat kasebut, bankir Warburg, sing fasih nganggo basa Jerman, dikirim menyang Jerman. Ing kana, liwat Walikota Munich, dheweke ketemu karo Hitler lan pakar finansial, direktur bank Thyssen, Heidt. Sawise obrolan, Heidt tindak karo Warburg menyang Amsterdam, ing ngendi dheweke nampa 10 yuta dolar kanggo Nazi ing bank Mendelssohn. (Rozanov G.L. Jerman ing pamaréntahan fasisme (1933-1939). - M .: IMO Publishing House, 1961 - S. 24-25 / /
http://library.nulau.edu.ua/POLN_TEXT/KNIGI/ROZANOV_GERMAN_1961.htm#Г_1).

"Sepuluh kaping saurutan, wiwit Februari nganti Agustus 1929, wedi yen iki bakal mengaruhi kegiatan bisnis, Dewan nolak tawaran New York kanggo mundhakaken tarif kanggo 6 persen. Pungkasan, ing tanggal 9 Agustus 1929 ... Federal Reserve Board pungkasanipun nyetel tarif ing 6 persen" (G.D. Preparata, ibid.). Mangkono "Federal Reserve wiwit nyuda jumlah dhuwit ing sirkulasi. Mulane, iku ora ketepakan sing biografi kabeh Wall Street bigwigs wektu - John Rockefeller, J.P. Morgan, Joseph Kennedy [wakil mangsa saka Amerika Serikat ing Inggris lan bapak saka Presiden AS John F. Kennedy -. S.L.], Bernard Baruch lan liya-liyane kaya wong-wong mau [Owen Jung, umpamane - S.L.], ngemot sebutno yen dheweke bisa nutup posisi ing transaksi sekuritas sadurunge kacilakan pasar lan nandur modal kabeh aset lan awis ing emas. …

Ing tanggal 24 Oktober 1929, para bankir New York sing gedhe wiwit ngetokake utangan mung sing dikarepake kanggo makelar kanthi syarat pembayaran 24 jam. Iki tegese loro pialang saham lan klien kudu "mbucal" saham ing pasar kanthi rega apa wae kanggo mbayar utang. Akibaté, pasar ambruk” (Karasev D. Ibid.). "Ing dina kasebut, sing dijuluki Black Thursday, 12,8 yuta saham didol ing Wall Street, 1,5 kaping luwih saka sadurunge. Sawetara dina sabanjure, tanggal 29 Oktober, ing "Senin Ireng", puncak hype spekulatif tekan, nalika 16,4 yuta saham liwati saka tangan menyang tangan "(Sejarah Ekonomi Negara Manca: Buku Teks: 3rd ed., Add. diubah - Minsk: Interpressservis: Ekoperspektiva, 2002. - P. 284).

"Iki dina iki Churchill milih kunjungan sinau menyang bursa saham. Dheweke diundang ing njero supaya bisa ndeleng kanthi mripate dhewe pemandangan ing ngendi acara utama kedadeyan "(Ahamed L. Decree. Op. - P. 322). Sawetara wong bisa ngramalake kepiye kedadeyan musim gugur ing pasar saham Amerika. Ing antarane sawetara sing dipilih yaiku Hitler lan kanca-kancane.

Kaya sing sampeyan ngerteni, sawise putsch bir "kanggo nyuda ancaman deportasi, tanggal 7 April 1925, Hitler resmi nolak kewarganegaraan Austrian. Panguwasa Austria ora alon-alon setuju. Nanging akibate, Hitler malih dadi wong tanpa tanah kelairan. Sawise ninggalake kewarganegaraan Austria, dheweke ora entuk Jerman "(Shirer W.L. The Rise and Fall of the Third Reich// http://www.litmir.net/br/?b=139380&p=55). Nanging, saiki, ing Kawa saka destabilization saka Amerika, lan sawise iku ekonomi Jerman, lan ing Kawa saka perjuangan kanggo daya, Hitler perlu kanggo legalize piyambak ing Jerman. Lan ing musim gugur taun 1929, Wilhelm Frick (kepala departemen investigasi pidana polisi Munich lan kepala faksi NSDAP ing Reichstag) ora kasil nyoba ngrampungake masalah kewarganegaraan Hitler ing Munich (Fest I. Hitler. Biografi. Cara munggah / Diterjemahake saka Jerman - M.: Veche, 2006. - S. 520).

"Akta wis rampung: Norman mungkasi mangsa dawa saka bathi Amerika, kang langgeng 15 taun, saka 1914 kanggo 1929, wektu impen rakus lan turah mbrawah unprecedented, disiapake dening Inggris lan inspirasi dening karusakan saka Eropah. Sawisé iku, tarif bank London lan New York, intertwined kaya loro maddened ula, mbalek: ekonomi donya iki lumpuh dening kewajiban utang, rampung sak boom ing tingkat kapentingan unthinkably dhuwur, lan ambruk saka bank-bank sentral nyebabake prices mudhun. dadi akeh sing dhuwit langsung menyang lemah. padha dikunci ing ruang paling ngisor - tarif mudhun, bank mandheg menehi utang, bar ditutup. A krisis wiwit, witjaksono kang ora tau ing ngendi wae liya. …

Rasio emas kanggo total kredit ing Amerika mudhun ing ngisor 1929 persen ing April 7, tingkat paling murah ing sajarah; nalika kacilakan kenek US, lumpuh universal: dening busting bank-bank, elit Amérika burned katelu saka kothak banking sing muter game Inggris. Amerika Serikat butuh sepuluh taun kanggo metu saka depresi. Rencana Dawes wis rampung, lan utangan sing nambah ekonomi Jerman koma: Amerika njaluk dhuwit maneh. Ing Amerika, dumadakan lan rampung mandheg tuku sekuritase Jerman "(Preparata G.D. Ibid.).

"Ing sawetara minggu, pasar ilang $ 3 milyar. Sajrone taun, pasar wis suda dening 40 milyar dolar. … Anehe, apa sing ditindakake Fed ing wektu iki yaiku tinimbang nylametake ekonomi kanthi cepet ngedhunake tingkat diskon, dheweke terus nyilikake dhuwit, lan nambah depresi. Akibaté, antarane 1929 lan 1933 volume dhuwit ing sirkulasi mudhun 33%. Sanajan umume wong Amerika ora tau krungu yen Fed nyebabake Depresi Agung, iki dikenal ing antarane para ahli ekonomi gedhe. Contone, Eliphron Friedman, pamenang Nobel saka Universitas Stanford, ngandika ing wawancara ing National Public Radio ing Januari 1996, secara harfiah ing ngisor iki: "(Karasev D. Ibid.).

Ing Konferensi Angkatan Laut London taun 1930, Amerika Serikat "ngrambah kesetaraan armada karo armada Inggris ing kabeh kategori kapal ”(World History. Vol. 22. Decree. cit. - P. 189). Kangge, iki ora nggawa tentrem kanggo Anglo-Saxon. "Nalika spekulasi muncul ing taun 1928 yen Chaco bisa duwe cadangan minyak, rong perusahaan melu perjuangan kanggo wilayah iki: American Standard Oil ndhukung Bolivia, lan Shell Oil ndhukung Paraguay. Wiwit pungkasan taun 1931, loro negara kasebut wiwit intensif ngreksa tentarane. ... Ing tanggal 15 Juni 1932, sawisé wadyabala Bolivia nyerang garnisun kutha Paraguay ing Pitiantuta, perang terbuka diwiwiti (mung diumumake kanthi resmi tanggal 10 Mei 1933). …

Iku menarik yen ing antarane komando tentara Bolivia ana 120 perwira emigrasi Jerman (antarane komandan tentara Bolivia Hans Kundt [ing taun 1925-1931 Ernst Röhm dadi instruktur militer ing Bolivia - S.L.]), nalika ing Paraguay. tentara 80 mantan perwira Pengawal Putih sing emigrasi saka Rusia njabat (kalebu loro jenderal putih - Kepala Staf Umum Paraguay I.T. Belyaev lan N.F. Ern); loro-lorone lan liya-liyane ing siji wektu melu ing Perang Donya I lan aktif ngetrapake pengalamane sajrone perang "(Perang Chak// http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B0%D0% BA%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0).

"Ing Maret 1930, sawetara sasi sadurunge bankir Anglo-Amérika ngenalaken watesan babagan utang menyang Jerman, presiden Reichsbank, Hjalmar Schacht, kanthi ora sengaja kanggo pamaréntah, ngirim mundur. Alesan kanggo mundur kasebut yaiku utangan stabilisasi darurat 500 yuta Reichsmarks, sing ditawakake industrialis lan financier Swedia Ivar Kruger, "raja pertandingan" Swedia sing misuwur. Krueger lan bankir Amerika, Lee Higginson & Co., minangka kreditur utama kanggo Jerman lan negara liya sing ditolak kredit dening bank London lan New York. Nanging, silihan sing ditawakake Krueger ing awal taun 1930-an nduweni implikasi politik sing eksplosif lan ora bisa ditampa kanggo strategi jangka panjang kanca-kanca Montagu Norman. Menteri Keuangan Jerman, Rudolf Hilferding, mbujuk Schacht, sing miturut syarat-syarat rencana reparasi Dawes kudu nyetujoni saben utangan manca, kanggo nampa proposal Krueger. Schacht ora gelem, lan tanggal 6 Maret nyerahake mundur marang Presiden Reich von Hindenburg. Dheweke uga duwe prekara liyane.

Sawetara wulan sabanjure, ing wiwitan taun 1932 [12 Maret - S.L.], Kruger ditemokake mati ing kamar hotel ing Paris. Laporan autopsi resmi nyatakake yen pati minangka akibat saka bunuh diri, nanging diselidiki kanthi teliti dening spesialis Swedia sawetara dekade sabanjure nuduhake kanthi yakin yen Kruger tiwas. Wong-wong sing paling entuk manfaat saka pati Kruger ana ing London lan New York, nanging rincian kasus kasebut katon dikubur karo Kruger. Kanthi seda Kruger, Jerman ilang pangarep-arep kanggo kawilujengan. Dheweke rampung dipotong saka utang internasional.

Salajengipun, Schacht, sawise mundur minangka presiden Reichsbank, ora mung lungguh. Dheweke nggunakake kabeh tenaga kanggo ngatur dhukungan finansial kanggo wong sing dheweke lan kanca cedhake Norman dianggep wong sing tepat kanggo Jerman sing ngalami krisis. Schacht kanthi rahasia ndhukung partai NSDAP radikal Adolf Hitler wiwit taun 1926. Sawise ninggalake Reichsbank, Schacht dadi penghubung utama antarane industrialis Jerman gedhe sing kuat nanging skeptis, pembesar industri Ruhr, lan pemodal asing paling gedhe, utamane Lord Montague Norman.

Ora nggumunake yen ing September 1930 ana keajaiban finansial ing NSDAP: "minangka asil sumbangan gedhe Thyssen," I.G. Farbenindustri" lan Kirdorf, partai nampa 6,4 yuta votes, njupuk Panggonan liya ing Reichstag, sawise injeksi loman saka luar negeri diaktifake "(Engdal U.F. Ibid.). Ing sawetoro wektu, sawise mimpin Departemen Dalam Negeri Thuringian ing taun 1930, V. Frick "kepengin ngatur kewarganegaraan Jerman kanggo Hitler kanthi nggawe dheweke dadi PNS ing tanah iki" lan menehi dheweke "pos bebas komisioner gendarmerie ing Hildburghausen, nanging Hitler nolak kabeh ribut-ribut iki" (Fest I op. cit., p. 520).

"Ing Agustus 1929 lan Januari 1930, konferensi reparasi dianakake ing ngendi diputusake kanggo menehi keuntungan Jerman, lan rencana anyar kanggo pambayaran reparasi diadopsi, sing diarani Rencana Muda, sawise bankir Amerika, ketua panitia. saka ahli [lan salah siji saka bankir saka klan Morgan - S.L.]. Rencana Muda nyedhiyakake mandap awal pendhudhukan Rhineland ing taun 1930. Jumlah total reparasi dikurangi saka 132 dadi 113,9 milyar tandha, wektu pambayaran diwenehake ing 59 taun, lan pembayaran taunan dikurangi. Ing taun 1931 - 1934. jumlah pembayaran ana kanggo nambah, miwiti karo 1 milyar 650 yuta tandha.

Ing 30 taun sabanjuré, reparasi kudu dibayar ing 2 milyar tandha. Ing sisa 22 taun, volume kontribusi taunan suda. Diputusake kanggo ngilangi kontrol ekonomi Jerman. Pangiriman alami dikurangi. Bagéyan saka reparasi kalebu kategori tanpa syarat, lan padha dimaksudaké kanggo mbayar utang antar-sekutu. Kanggo 10 taun sabanjuré, reparasi tanpa syarat ditemtokake ing 700 yuta tandha.

Kanggo ngleksanakake keputusan sing dijupuk, Bank for International Settlements digawe, sing dumunung ing Basel. Nanging, krisis sing luwih jero terus, kahanan ekonomi lan sosial ing Jerman saya tambah parah, mula implementasine Rencana Muda dianggep mbebayani. Wiwit wulan Juni 1931, Presiden AS Hoover nuntut penundaan pembayaran ganti rugi [lan utang perang Inggris, Prancis lan negara liya - S.L.] suwene setaun. Ing wulan Juni 1932, konferensi ing Lausanne nyuda kabeh pembayaran dadi 3 milyar tandha lan tetep wektu pembayaran ing 15 taun "(Economic History of Foreign Countries, op. cit., p. 313).

"Didegaké miturut sing disebut" Young Plan "(rencana kanggo ngumpulake pembayaran reparasi ing Jerman, dikembangaké ing 1929-1930 kanggo ngganti Dawes Plan; dening kaputusan sepihak saka pamaréntah Jerman, operasi sawijining prakteke mandhek saka Juli 15. , 1931) - kanthi jeneng Owen Young, salah sawijining bankir saka klan Morgan, BIS disusun minangka lembaga keuangan sing dirancang kanggo mesthekake koleksi pembayaran reparasi sing ditindakake ing Jerman sawise Perang Dunia I. Nanging, kurang saka setahun sawise nggawe, bank wiwit nindakake persis fungsi ngelawan, ngowahi menyang saluran liwat kang dhuwit Amérika lan Inggris bebas pumped menyang reservoir Nazi. Ing wiwitan Perang Donya II, BIS wis rampung ing kontrol Hitler "(Higham Ch. Trading karo mungsuh// http://www.x-libri.ru/elib/highm000/00000007.htm) .

Utamane, nalika Perang Donya II, 378 yuta dolar emas liwati BIS - Bank for International Settlements. Emas kasebut "sebagéyan dijarah saka bank nasional Austria, Holland, Belgia, lan Cekoslowakia, lan sebagian dilebur saka mahkota emas, bingkai tontonan, kotak rokok, korek api, lan cincin kawin wong Yahudi sing dipatèni ing kamp konsentrasi." Kajaba iku, emas ora kudu ditinggal, contone, London, "supaya bisa digunakake ing Berlin. Miturut persetujuan antarane BIS lan bank-bank anggota, transaksi biasane digawe dening mung cocog akun simpenan emas. Pembiayaan canggih percaya yen transfer langsung dhuwit angel lan mbebayani, amarga jumlah kasebut kudu katon ing deklarasi pabean "(Higham C. Ibid.).

Titik penting ing transfer dana sajrone perang liwat rincian bank kudu diakoni minangka safety. Kaya sing sampeyan ngerteni, nalika ngangkut emas minangka bagean saka pasokan militer saka Uni Soviet menyang Inggris lan AS nalika Perang Patriotik Agung, kapal dagang Inggris Port Nicholson kanthi 71 ton platinum, kapal penjelajah Edinburgh kanthi 5,5 ton emas lan Soviet. pangrusak Zealous karo 3 ton emas. Rahasia transfer dana liwat Bank for International Settlements ngidini Inggris lan Amerika Serikat kanggo njaga hubungan perdagangan lan ekonomi karo Jerman sanajan wiwit perang karo dheweke.

"Rencana Dawes nyedhiyakake prioritas kreditur pribadi tinimbang panampa reparasi yen ana krisis pembayaran. Ing kasunyatan, iki tegese kreditur umum - pamrentah Prancis, Belgia, lan Inggris - kudu antri, ngenteni Jerman mbayar utang pribadi. The Young Plan ... mbatalake klausa pangayoman transfer ... lan mulane kreditur pribadi, wis ilang jaminan, ora bisa maneh count ing hak istimewa ing acara saka krisis pembayaran lan ketemu piyambak ing antrian umum karo kreditor pemerintah gedhe. Ora nggumunake yen utang menyang Jerman nganggo modal pribadi dadi ora ana ”(Ahamed L. Decree. Cit. - P. 363-365).

"Ing Jerman ... kegagalan mesin Dawes, sing disebabake dening mandek "stream", nyebabake desperasi politik sing gedhe banget, sing ing Maret 1931 Jerman lan Austria, loro negara sing wis ngalami bantuan Norman, ngumumake niat nggawe adat istiadat. union (Zollverein), minangka sarana kanggo ngatasi stagnasi perdagangan ing Eropah Tengah” (G.D. Preparata, ibid.). Nanging, Prancis ngalang-alangi rembugan Jerman-Austria kanggo serikat pabean amarga nglanggar Prajanjian Versailles. Ing tanggal 8 Mèi 1931, sawijining bank Austria bangkrut. "Kabar babagan kesulitan serius saka bank utama Austria langsung nuwuhake rasa wedi yen" contagion "bakal nyebar menyang bank utama Jerman. ... Dhuwit mili kaya kali saka Jerman ”(Ahamed L. Decree. Op. - P. 368).

Bank-bank ing Jerman ditutup rong minggu ing wulan Juli. "Kanggo kaping pindho ing wolung taun, Jerman ngadhepi ancaman nyata bencana ekonomi. ... Ambruk sistem perbankan Jerman ing mangsa panas 1931 kenek ekonomi wis pincang ing mburi, lan mbalek mudhun maneh. ... Sauntara kuwi, sawise penutupan bank-bank Jerman, gelombang krisis nyerbu kabeh sistem finansial global, ngrusak kabeh sing ana ing dalane. Institusi finansial Hongaria, Rumania, Latvia lan Polandia kena. Ing Amerika Latin, krisis kasebut nyerang Bolivia, Peru, Chili lan Meksiko (Ahamed L. op. cit. - pp. 380-381).

"Sajrone krisis ekonomi ... pamaréntah H. Brüning ... njupuk dalan menyang curtailing hubungan karo USSR" (Gorlov S.A. Top rahasia: Alliance Moscow - Berlin, 1920-1933 - M .: OLMA-PRESS, 2001 // http://militera.lib.ru/research/gorlov1/05.html). Sawise nandhatangani protokol babagan perpanjangan Prajanjian Berlin tanggal 24 Juni 1931 ing Moskow, pamrentah Brüning ora nate ngratifikasi. "Bruening nulis ing memoar babagan topik iki: "Wiwit musim semi 1931, Prancis terus-terusan nyoba ngilangi Rusia saka kita, nanging ora ana gunane." Tembung-tembung Brüning ing ngisor iki minangka gejala ing babagan iki: "Kita bakal ngeculake driji cilik Rusia, sing saiki dicekel, mung nalika kita nyekel tangan Prancis kanthi kuat." Nanging "tangan Prancis" iki ora ana.

Ora kebeneran yen Brüning, sing banjur getun karo hubungan Soviet-Jerman sing wiwit rusak ing wektu iku, nyathet: "Dasar kanggo mundur total saka Rusia ditata tanpa entuk manfaat kanggo kita." “Ing kahanan krisis ekonomi 1929-1933. ("Great Depression"), pentinge USSR minangka pasar industri Jerman, kalebu produk industri militer, tambah dramatis. Dadi, yen ekspor Jerman menyang negara kayata Prancis, Holland, Britania Raya ing taun 1932 dibandhingake karo 1929 mudhun 48,6%, 53,2% lan 65,7%, banjur ekspor menyang USSR, sebaliknya, tambah 176%. …

Ing wektu sing padha, Prancis ngunggahake tekanan diplomatik marang Moskow, ngusulake yen tanggal 20 April 1931, dheweke nyimpulake pakta non-agresi. Nanging nalika, tanggal 10 Agustus 1931, Briand lan V.S. Dovgalevsky miwiti teks pakta kasebut, Prancis ngetokake penandatanganan pakta kasebut kanthi kesimpulan saka USSR pakta sing padha karo Polandia. Rong sasi sabanjure, tanggal 14 Oktober 1931, Litvinov ngundang pengacara Polandia ing Moskow kanggo mlebu pakta non-agresi Soviet-Polandia. …

Ing tanggal 18 Agustus 1931, Brüning nerangake marang kalangan bisnis saka asosiasi baja Jerman yen nalika nolak "pesanan Rusia" sing dikepengini dening para industrialis, dheweke dipandu dening kasunyatan manawa kabeh jagad percaya yen pesenan kasebut digunakake kanggo tujuan militer. . Ing wêkdal punika wontên desas-desus wontên ing Jêrman, lajêng sumêrêp paprentahan Jêrman kalihan Mantri Luar Negeri Prancis Briand, manawi kawontênan Jêrman dipun gatosaken ing Konferensi Perlucutan Senjata Jenewa, Jêrman badhe ngendheg kerjasama kalihan Tentara Merah. Distribusi kasebut langsung ana gandhengane karo rencana Papin lan Röchberg kanggo nggawe aliansi karo Prancis kanthi biaya USSR "(Gorlov S.A. Ibid.).

Ing sasi September 1931, amarga pamrentahan Buruh ora duwe pengaruh sing cukup kanggo nggawa negara metu saka krisis ekonomi, MacDonald mundur minangka perdana menteri. "Nanging, Partai Konservatif durung siyap tanggung jawab kanggo mimpin negara metu saka krisis kasebut." Kepemimpinan kasebut saya ringkih amarga perjuangan antarane fraksi N. Chamberlain lan W. Churchill. Ing kahanan iki, ide nggawe "pemerintah nasional" Buruh, Konservatif lan Liberal muncul.

"Macdonald dijaluk mimpin. Persetujuan kasebut biaya dheweke dadi kursi ing Partai Buruh. Umume anggotane ... nyatakake pendukung MacDonald ("Buruh Nasional") murtad lan diusir saka jajaran partai. … Nanging, pamaréntahan Konservatif, Buruh Nasional lan Liberal Nasional didegaké, lan koalisi partai-partai iki menangaké pemilihan ing Oktober 1931. Sanajan karakter koalisi pamaréntahan nasional, Konservatif njupuk posisi sing nemtokake. "Neville Chamberlain, sing mimpin ora mung Departemen Keuangan, nanging uga kabinèt rahasia, sante pengaruh khusus" (Sajarah anyar Eropah lan Amerika abad XX: buku teks kanggo mahasiswa universitas: ing 3 jam, Part 1. 1900-1945. - S. 197).

"Dina Senin, 21 September, ing ngarepe jagad sing gumun, Inggris mbatalake pembayaran emas. Ing patang minggu, wolulas negara ngetutake, uga ninggalake standar emas. ... Mangkono, dheweke sengaja numpes sistem pembayaran internasional, rampung ngilangi oksigen finansial kanggo Republik Weimar. ... September 1931 minangka "titik balik saka periode antarane rong perang." Pengkhianatan Inggris menehi tandha "mburi sistem finansial internasional sing diadegake ing taun XNUMX lan ngrusak pondasi ekonomi internasional.

Kanthi nyetel standar emas lan penghapusan sing ora bisa dihindari, Norman nglumpukake bagean-bagean kothak perbankan Kakaisaran Inggris: Afrika Kidul, Kanada, India, Selandia Baru lan Australia disusun maneh kanthi finansial; bank sentral padha diatur utawa modern ana. Mangkono, September 1931 nemokake kekaisaran finansial sing kompak lan mandhiri, kanthi pasar tertutup sing gedhe, dilindhungi dening preferensi kekaisaran, ditambah karo tarif 1932 persen ing Oktober 20 (Preparata G.D. Ibid.).

ngringkes. Ing taun 1927, Federal Reserve AS wiwit nggedhekake pasar dhuwit, lan ing taun 1929, kanthi nyuda jumlah dhuwit sing ana ing sirkulasi, nyebabake mandheg saka utang, rega murah (deflasi) lan krisis overproduksi, saengga melumpuhake kabeh ekonomi Amerika. . Saka Amerika, kasusahan langsung nyebar menyang Jerman. Ibukutha perbankan Amerika lan Inggris kanthi cepet ditarik saka Jerman. Aliran utang anyar dihentikan dening Mine.

Rencana Dawes, kanthi keuntungan kanggo Jerman, ditundha. Negosiasi Jerman-Austria babagan serikat pabean wis rampung. Bangkrut bank Austria paling gedhe ngrusak kapercayan ing sistem perbankan Jerman, sing banjur diblokir sajrone rong minggu. Kajaba iku, Jerman dhewe wis wiwit mbatesi hubungan dagang karo Uni Soviet. Nalika dagang karo Inggris lan Prancis, amarga saka intensifikasi krisis, wiwit mudhun cepet. Penghapusan standar emas dening Inggris ngrusak sistem pembayaran internasional lan pungkasane ngilangi "oksigen finansial kanggo Republik Weimar", sing, kanthi cepet mudhun, nyedhaki dhasar krisis ekonomi lan sosial.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

3 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +3
    Februari 22 2014
    Referring kanggo Borisov malah ora lucu. Dheweke dhewe ngakoni yen dheweke ora duwe angka lan statistik. Kabeh disedot saka driji. Iki minangka analog saka Sokolov, sing nyatakake yen kerugian USSR ing perang yaiku 50 yuta. Supaya sampeyan bisa ngetung apa wae.
    Ana keluwen. Nanging uga ana bantuan saka pemerintah. Miturut cara, dalan misuwur dibangun ing wektu iku. Ana akeh tenaga kerja murah
  2. +1
    Februari 22 2014
    Roosevelt pancen pimpinan gedhe. Ya, ana paceklik ing AS. Ing taun 1940, tentara Amerika ora siap perang - sawetara divisi lan 400 tank lungse. Hitler ora ngandel yen industri AS bakal bisa nyediakake senjata kanggo tentarane dhewe - lan dheweke duwe alasan kanggo nindakake. Ing politik, para pengasingan mrentah, sing percaya yen supaya dheweke ngerti ing Eropa dhewe, bisnis kita ana ing sisih.
    Lan Roosevelt bisa ngganti kabeh. Break. Lan kanggo negara kita, iku uga sukses gedhe sing mimpin Amerika Serikat.
    1. 0
      Februari 22 2014
      Nanging dheweke dadi fasis pink. Ing taun 40, ora mung tank Amerika, nanging uga ana atusan B-17 strategis. Nanging kapasitas wis disebarake kanggo produksi ewu wong. Wilayah utama: kapal perang super, operator pesawat, penerbangan strategis. Sawise mlebu perang karo mungsuh tartamtu, iki dibatasi amarga keluwihan.Isolasi kanggo konsumsi umum. Ing kursus kasebut ana perjanjian rahasia sing dijamin dening pengaruh finansial, pasokan teknologi lan bahan strategis. Iku sukses gedhe kanggo negara kita, kita diiseni teknologi militer, kita duwe, kaya, Yezhovism, lan atusan spesialis saka industri penerbangan, Gaza lan Zisa pindhah menyang sinau ing negara. Duta Besar J. Davis dianugerahi Ordo Lenin lan liya-liyane.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"