Alas Bryansk rame

9
Alas Bryansk ramePetugas intelijen asing ora nate dirampas penghargaan negara lan departemen. Ing jendhela Hall crita intelijen manca, penghargaan militer lan tenaga kerja negara kita akeh diwakili, uga lencana departemen kehormatan sing nandhani kegiatan para perwira intelijen sing paling apik lan ditransfer kanggo panyimpenan langgeng menyang Museum Sejarah Intelijen dening sedulur sing paling cedhak.

Antarane penghargaan kasebut ana uga sing cukup eksotis: "Salib Malta" lan "Order of Francisco de Miranda" Venezuela karo bintang pejabat intelijen ilegal Joseph Grigulevich; Medali Kuba "XX Taun Moncada" saka anggota "Cambridge Five" Kim Philby sing misuwur; telung pesenan paling dhuwur saka Republik Rakyat Mongolia saka komandan Brigade Senapan Bermotor Kapisah kanggo Tujuan Khusus (OMSBON) Vyacheslav Gridnev lan Yugoslavia "Partisan Star" ing emas saka kepala intelijen asing nalika jaman perang, Pavel Fitin.

Ing bagean saka pameran darmabakti kanggo aktivitas intelijen manca nalika Perang Patriotik Agung, manungsa waé pengunjung tansah kepincut dening akeh medali pertempuran "Partisan saka Perang Patriotik", kang sante pakurmatan khusus antarane populasi negara kita ing. periode perang lan sawise perang. Apa sing mbedakake para pemegang Chekist saka penghargaan kehormatan kasebut?

ING ASAL USUL GERAKAN GERILA

Dikawruhi manawa nalika Perang Patriotik Agung, gerakan partisan berkembang kanthi wiyar ing wilayah Soviet sing sementara dikuwasani dening penjajah Nazi. Buruh, petani kolektif, wakil saka inteligensia, komunis, anggota Komsomol lan anggota non-partai, uga personel militèr Soviet sing metu saka encirclement utawa oncat saka panangkaran mungsuh, gabung detasemen partisan lan kelompok.

Ing tanggal 18 Juli 1941, Komite Sentral Partai Komunis Bolsheviks All-Union diadopsi resolusi "Ing ngatur perjuangan ing mburi pasukan Nazi," ing ngendi organisasi partai lan lembaga keamanan negara diprentahake kanggo "nggawe kahanan sing ora bisa ditanggung. kanggo campur tangan Jerman, ngganggu kabeh kegiatane, numpes penjajah lan accomplices, mbantu nggawe detasemen partisan, sabotase kelompok karusakan. Resolusi kasebut negesake manawa lembaga keamanan negara kudu duwe peran penting kanggo ngatur gerakan partisan, regu tempur lan kelompok sabotase.

Sesuai karo résolusi iki, wiwit dina pisanan Perang Patriotik Agung ing NKVD wiwit aktif ing NKVD ana Grup Khusus ing Commissar Rakyat, dipimpin déning Wakil Kepala Intelligence Asing Pavel Sudoplatov. Dheweke melu pilihan, organisasi, latihan lan transfer detasemen sabotase lan pengintaian ing mburi garis mungsuh.

Gegayutan karo perluasan perang partisan ing wilayah Soviet sing dikuwasani ing Januari 1942, Direktorat 4th khusus dibentuk ing NKVD kanggo ngatur karya garis ngarep lembaga keamanan negara kanthi basis Grup Khusus, sing pimpinane ana. Pavel Sudoplatov, sing ing wektu sing padha uga tetep dadi wakil kepala intelijen asing. Inti saka pimpinan departemen anyar digawe saka perwira intelijen asing sing aktif. Letnan Jenderal Sudoplatov banjur ngelingi: "Nalika milih perwira keamanan kanggo posisi komandan detasemen partisan, aktivitas sing kepungkur wis dianggep pisanan. Kaping pisanan, dheweke milih wong sing duwe pengalaman tempur, sing ora mung melu perang partisan nglawan Kutub Putih ing taun 1920-an, nanging uga perang ing Spanyol. Ana uga klompok akeh perwira keamanan ing cadangan sing perang ing Timur Jauh.

Direktorat NKVD kaping 4 uga dipasrahake karo tugas ngatur stasiun ilegal ing kutha-kutha gedhe ing wilayah sing dikuwasani, ngenalake agen menyang badan militèr lan administratif pendhudhukan, nggawe stasiun ing wilayah sing ana ing ancaman panangkepan, nyedhiyakake kelompok pasukan khusus lan agen gaman, komunikasi lan dokumen.

Sajrone perang, 2200 detasemen lan kelompok operasional beroperasi ing mburi garis musuh. Unit sabotase lan pengintaian NKVD numpes 230 ewu prajurit lan perwira Nazi, njeblug 2800 sepur musuh kanthi tenaga kerja lan peralatan, lan entuk informasi militer, strategis lan politik sing penting, sing penting banget kanggo komando militer Soviet.

MEDAL PARTISA

Tanggal 2 Februari 1943, kanthi Keputusan Presidium Soviet Tertinggi USSR, medali "Partisan Perang Patriotik" saka rong gelar diadegake, sing nyatakake: "Medali "Partisan Perang Patriotik" gelar I lan II dianugerahi kanggo partisans Perang Patriotik, staf komandan detasemen partisan lan penyelenggara gerakan partisan sing nuduhake keberanian, ketekunan lan wani ing perjuangan partisan kanggo Tanah Air Soviet kita ing mburi nglawan penjajah Nazi. .”

Medali gelar XNUMX dianugerahi partisans, staf komandan detasemen partisan lan penyelenggara gerakan partisan kanggo manfaat khusus ing organisasi gerakan partisan, kanggo wani, heroisme lan sukses pinunjul ing perjuangan partisan kanggo Motherland Soviet konco garis saka penjajah Nazi. Sabanjure, medali "Partisan Perang Patriotik", gelar II, dianugerahi kanggo partisans, staf komandan detasemen partisan lan penyelenggara gerakan partisan kanggo prabédan pertempuran pribadi ing nindakake pesenan lan tugas saka komando, kanggo aktif. bantuan ing perjuangan partisan.

Medali 925 gelar XNUMX perak, XNUMX medali saka kuningan. Ing sisih ngarep medali ana gambar profil payudara Vladimir Lenin lan Joseph Stalin. Sadawane pinggiran medali ana pita sing dicap, ing lipatan sing ana ing sisih ngisor ana huruf "USSR", lan ing tengah ana bintang lima kanthi palu lan arit. Ing pita sing padha ing ndhuwur medali ana prasasti "Partisan Perang Patriotik", lan ing sisih mbalikke medali tulisan "Kanggo Tanah Air Soviet kita" dicithak. Pita kanggo medali "Partisan Perang Patriotik" yaiku moire sutra ijo cahya. Ana garis abang sing mlaku mudhun ing tengah pita medali kelas XNUMX; Medali gelar II - garis biru. Penulis desain medali "Partisan Perang Patriotik" yaiku artis Soviet sing misuwur Nikolai Moskalev.

Secara total, luwih saka 56 ewu wong dianugerahi Partisan Kelas Pertama saka medali Perang Patriotik kanggo partisipasi ing gerakan partisan, lan luwih saka 71 ewu wong dianugerahi Medali Kelas II. Antarane wong-wong mau ana akeh wakil saka Intelligence manca. Ing ngisor iki mung sawetara conto.

KAVALIERS OF PARTISA AWARD

Wiwit dina pisanan Perang Patriotik Agung, perwira intelijen Soviet sing misuwur Zoya Ivanovna Voskresenskaya-Rybkina ditugasake ing Grup Khusus Jenderal Sudoplatov. Dheweke dadi salah siji saka ngedegaken saka detasemen partisan pisanan, kang pisanan kalebu mung papat perwira, padha milih lan pitunjuk dening Zoya Ivanovna dhéwé.

Nikifor Zakharovich Kalyada, wong militèr karir sing perang karo Jerman ing Perang Donya I, diangkat dadi komandan detasemen. Tilas partisan ing Ukraina, dheweke dadi wakil komandan tentara ing Timur Jauh ing taun 1920-an. Leonid Vasilyevich Gromov, mantan kepala ekspedisi geologi ing Pulo Wrangel, diangkat dadi kepala staf detasemen sing durung ana. Klompok kasebut uga kalebu: minangka spesialis mekanik - Samuil Abramovich Vilman, sing sadurunge perang dadi kepala pendhudhuk ilegal ing Mongolia ing "atap" pemilik bengkel mobil pribadi, lan Letnan Konstantin Pavlovich Molchanov, senjata. spesialis.

Tugas klompok Kalyada yaiku nggawe detasemen partisan saka penduduk lokal distrik Velsky, Prechistensky lan Baturinsky ing wilayah Smolensk.

Tanggal 8 Juli 1941, grup kasebut, kanthi resmi disebut detasemen partisan No. 1 ing Pusat, nyopir truk menyang alas lor ing arah Moscow-Smolensk-Vitebsk.

Rauh detasemen cacahe luwih saka satus wong, biasane saka sepuluh distrik wilayah Smolensk. Ing alas Nikifor Zakharovich tansaya jenggot, kang partisans julukan "Bateya". Saka sajarah Perang Patriotik Agung dikenal formasi partisan legendaris "Bati", sing wis ing 1941-1942 prakteke mbalekake kekuwatan Soviet ing wilayah segitiga Smolensk-Vitebsk-Orsha.

Pimpinan detasemen partisan Nikifor Kalyada, Leonid Gromov, Samuil Vilman lan Konstantin Molchanov ana ing antarane sing pisanan dianugerahi medali "Partisan Perang Patriotik", gelar XNUMX.

Kanggo Iman lan BAPA

Zoya Voskresenskaya-Rybkina, sing banjur dadi pemegang medali Partisan Kelas Pertama saka Perang Patriotik, melu nggawe lan nyebarake ing mburi garis mungsuh saka salah sawijining kelompok pengintaian pisanan, sing, kanthi cara, dilakokno ing pasamuwan sing ora biasa. panutup. Mangkene carane dheweke ngelingi ing memoar dheweke:

"Aku ngerti yen Uskup Vasily, ing donya - Vasily Mikhailovich Ratmirov, ngubungi registrasi militer lan kantor enlistment kanthi panjaluk kanggo ngirim dheweke menyang ngarep supaya" ngladeni Fatherland lan nglindhungi Gréja Ortodoks saka mungsuh fasis.

Aku ngundang uskup menyang apartemenku. Kita ngobrol nganti pirang-pirang jam. Vasily Mikhailovich ngandika sing umur 54 taun. Sanalika sawise wiwitan perang, dheweke diangkat dadi Uskup Zhitomir. Nanging Zhitomir enggal dikuwasani dening penjajah Jerman, lan banjur diangkat dadi uskup Kalinin. Dheweke kepengin banget maju menyang ngarep lan mulane pindhah menyang kantor pendaftaran militer lan pendaftaran militer kabupaten.

Aku takon marang yen dheweke bakal setuju kanggo njupuk ing swiwine loro perwira intelijen sing ora bakal ngganggu tugas minangka archpastor, lan dheweke bakal "nutupi" karo pangkat. Vasily Mikhailovich takon kanthi rinci apa sing bakal ditindakake lan apa dheweke bakal najisake Padaleman Suci kanthi getih. Aku njamin yen wong-wong iki bakal nindakake pengamatan rahasia saka mungsuh, instalasi militer, gerakan unit militer, lan ngenali mata-mata sing dikirim menyang mburi kita.

Uskup setuju.

– Yen prakara iki serius, aku siap kanggo ngawula Fatherland.

- Sapa sing bisa "tutup" kanggo wong-wong mau?

- Minangka asistenku. Nanging kanggo iki kudu nyiyapake kanthi teliti.

Kita sarujuk yen aku bakal laporan menyang manajemen lan ketemu dina sabanjure.

Perwira intelijen asing Letnan Kolonel Vasily Mikhailovich Ivanov (jeneng samaran operasional "Vasko") diangkat dadi kepala grup. Anggota nomer loro saka grup kasebut yaiku Letnan Ivan Ivanovich Mikheev (nama samaran operasional "Mikhas"), lulusan sekolah penerbangan 22 taun, sing wiwit awal perang dadi komandan salah sawijining unit NKVD. batalyon tempur.

Vladyka Vasily mulang wong-wong mau saben dina ing apartemenku carane nyembah: pandonga, ritual, urutan vestments. Grup iki grapyak lan sukses. Tanggal 18 Agustus 1941, dheweke dikirim menyang garis ngarep Kalinin. Padha miwiti layanan ing Gréja Intercession saka Rahayu Virgin Mary, nanging ing 14 Oktober mungsuh. penerbangan ngebom pasamuan iki, lan uskup lan para asistené lunga menyang katedral kutha."

Ora let suwe Jerman nguwasani Kalinin. Vladyka Vasily nguripake menyang burgomaster karo panjalukan kanggo njupuk wong lan asisten kanggo sangu. Liwat penerjemah, uskup nerangake marang Fuhrer lokal manawa ing pamrentahan Soviet dheweke dipenjara lan dihukum ing sisih lor. Dheweke negesake manawa keprigelan utamane yaiku urip spiritual saka wedhus, dheweke prihatin banget, pangkat spiritual sing dhuwur mewajibake dheweke nindakake iki.

Gosip bab Uskup Vasily, sing sregep ngrawat para paroki, cepet nyebar ing saindhenging kutha. Wong-wong padha mlayu menyang katedral. Lan asisten uskup sing enom, megah lan ayu, sing dibedakake karo sopan santun lan moral sing ketat, kanthi cepet entuk simpati warga lokal.

Kelompok pengintaian kanthi cepet nindakake tugas Pusat. Perwira intelijen nggawe hubungan karo populasi, ngenali accomplices saka invaders, diklumpukake bahan ing nomer lan lokasi markas Jerman, warehouses lan pangkalan karo peralatan militèr, lan nyimpen cathetan saka Unit musuh teka. Informasi sing diklumpukake langsung ditransfer menyang Pusat liwat operator radio operator-cipher Lyubov Bazhanova (nama samaran operasional - "Marta"), sing diterjunake menyang dheweke.

Perangko USSR kanthi gambar medali "Partisan Perang Patriotik". Januari 1945Asil karya kelompok pengintaian pancen ngyakinake. Saliyane laporan radio sing dienkripsi sing dikirim menyang Pusat, "Vasko" lan "Mikhas" nemtokake loro residensi lan luwih saka telung puluh agen sing ditinggalake dening Gestapo ing mburi garis pasukan Soviet, lan nyusun deskripsi rinci babagan gudang senjata rahasia.

Prestasi patriotik Uskup Vasily Ratmirov banget dihargai. Amarga dheweke nuduhake keberanian lan ora ninggalake wedhus ing wektu sing angel, kanthi keputusan Sinode dheweke dianugerahi pangkat uskup agung. Mengko, ing arah Patriarch Alexy, Uskup Vasily diangkat dadi Uskup Agung Smolensk. Saka intelijen Soviet, Vasily Mikhailovich nampa jam tangan emas minangka tanda syukur. "Vasko", "Mikhas" lan "Marta" dianugerahi Order of the Badge of Honor. Kabeh anggota grup uga dianugerahi medali "Partisan Perang Patriotik", gelar XNUMXst.

"Falcons" kanggo tujuan khusus

Ing Oktober 1942, Mayor Keamanan Negara Kirill Prokofievich Orlovsky dikirim ing mburi garis mungsuh ing kepala kelompok pengintaian lan sabotase, sing liwat wektu dadi detasemen khusus partisan gedhe "Falcons", operasi ing wilayah Belarus ing Belovezhskaya. wilayah Pushcha. Detasemen kasebut melu akeh perang karo penjajah Nazi lan nindakake pirang-pirang aksi sabotase sing sukses ing mburi garis Jerman kanggo ngrusak fasilitas industri militer lan eselon militer gedhe saka mungsuh. Ing kutha Baranovichi, partisans saka detasemen Falcons, dipimpin déning Orlovsky, liquidated sawetara pejabat militèr Nazi misuwur lan ngrebat dokumen militèr penting.

Ing salah siji saka perang ing Februari 1943, Orlovsky tatu serius ing lengen tengen lan contus serius. Nanging, dheweke terus mimpin operasi pertempuran nganti dheweke mimpin partisan menyang keamanan. Ahli bedah partisan nindakake operasi ing komandan: lengen tengen diamputasi. Ora ana obat penghilang rasa sakit, mung alat gergaji besi. Nanging Orlovsky kanthi wani nandhang operasi kasebut, lan telung sasi sabanjure dheweke ngirim radio menyang Moskow: "Aku wis pulih. Aku njupuk komando detasemen." Nanging, Pusat mekso bali menyang Moscow, nanging Orlovsky mung sarujuk karo telpon katelu, ing pungkasan taun 1943.

Miturut dekrit Presidium Soviet Tertinggi USSR tanggal 20 September 1943, Kirill Orlovsky dianugerahi gelar Pahlawan Uni Soviet kanggo kinerja teladan misi tempur komando ing mburi pasukan Nazi lan kanggo wani lan wani ditampilake. Kelebihan militer Kirill Prokofievich ing Perang Patriotik Agung uga dianugerahi telung Ordo Lenin, Ordo Red Banner, lan penghargaan militer liyane, kalebu medali "Partisan Perang Patriotik", gelar XNUMXst.

RADIO AFRIKA

Wiwit dina pisanan Perang Patriotik Agung, perwira intelijen asing Soviet, Spanyol Afrika de Las Heras, sing ana ing Moskow sawise rampung kerja ing luar negeri, wiwit ngupaya dikirim menyang ngarep. Ing Mei 1942, dheweke lulus saka kursus cepet kanggo operator radio ing Direktorat 4th NKVD lan dikirim menyang reconnaissance mentas kawangun lan sabotage detasemen "Pemenang" ing printah Dmitry Medvedev.

Ing wayah wengi tanggal 16 Juni 1942, grup sing kalebu operator radio Afrika diterjunake ing cedhak stasiun Tolsty Les ing Ukraina Kulon. Kanggo Afrika, kerja tempur aktif diwiwiti ing mburi garis mungsuh, sing banjur kelingan: "Kanggo komunikasi karo Moskow, telung operator radio langsung ninggalake kemah kasebut. Dheweke mlaku ing arah sing beda-beda sajrone 15-20 kilometer, diiringi prajurit. Saben uwong wiwit kerja ing wektu sing padha ing gelombang sing beda. Salah siji saka kita lagi nindakake transmisi nyata, lan loro liyane kanggo disorienting mungsuh, amarga kita terus-terusan dioyak dening Jerman sing golek arah. Tugas klompok operator radio kita yaiku njaga kontak tetep karo Pusat. Detasemen Medvedev ora nate ilang kontak karo Moskow.

Perlu dicathet menawa Pahlawan Uni Soviet sing bakal teka, pejabat intelijen ilegal sing misuwur Nikolai Kuznetsov, uga perang ing detasemen "Pemenang". De Las Heras ngirimake informasi sing penting banget menyang Pusat.

Mengko, komandan detasemen Pahlawan Uni Soviet D.N. Medvedev ngomong babagan pakaryan operator radio ing mburi garis mungsuh: "Kita njaga operator radio lan peralatan radio kaya apel ing mripat kita. Sajrone transisi, saben operator radio ditugasake rong penembak mesin kanggo proteksi pribadi, sing uga mbantu nggawa peralatan kasebut.

Luwih saka sepisan Afrika kudu melu ing operasi pertempuran detasemen "Pemenang", kanggo nuduhake keberanian lan keberanian nalika nindakake tugas komando. Reputasi dheweke minangka salah sawijining operator radio sing paling apik. Sertifikat sing diwenehake Afrika nalika bali menyang Moskow nyatakake, sebagian: "Nalika dadi asisten komandan peleton, de Las Heras nuduhake dheweke dadi komandan sing trampil lan operator radio sing apik. Peralatan radio dheweke tansah ing kawontenan teladan, lan dheweke nuntut padha saka bawahan.

Kanggo nindakake misi tempur lan partisipasi aktif ing gerakan partisan nalika perang, Africa de Las Heras dianugerahi Order of the Red Star, uga medali "Kanggo Keberanian" lan "Partisan Perang Patriotik", gelar XNUMXst.

MOGILEV illegal

Tanggal 3 Juli 1941, sawijining klompok pengintaian lan sabotase operasional sing dumadi saka enem perwira keamanan sing dipimpin dening kapten keamanan negara Vasily Ivanovich Pudin dikirim saka Moskow menyang Mogilev. Klompok kasebut diwenehi tugas kanggo nyiapake menyang jero lemah yen kutha kasebut direbut dening Jerman. Sanalika kita tekan Mogilev, kahanan ing ngarep dadi luwih rumit. Pasukan Hitler ngliwati kutha saka sisih lor lan kidul, ngrebut Smolensk, nyedhaki Yelnya, lan ngancam Vyazma. Pasukan Soviet sing mbela Mogilev dikepung. Kahanan kang angel meksa rombongane Pudin melu perang pertahanan.

Kutha sing dikepung kelangan hubungane karo daratan. Ing pembuangan para pembela Mogilev mung ana stasiun radio portabel cilik saka pasukan tugas Pudin. Kanggo patbelas dina, perwira intelijen ngandhani Moscow babagan kemajuan pertahanan. Lan nalika ora bisa nerusake perlawanan, garnisun sing dikepung ing wayah wengi tanggal 26-27 Juli 1941 nggawe terobosan kanggo nembus alas lan miwiti perang gerilya. Rombongan Pudin ana ing barisan pasukan sing nyerang ring mungsuh.

Cedhak desa Tishovka, Vasily Ivanovich tatu, sikil kiwa ambruk. Bareng wis tangi esuk, dheweke banjur nyusup menyang omah-omah. Warga lokal Shura Ananyeva ndhelikake ing lumbung. Limang dina dheweke lan ibune ngrawat wong sing tatu. Ing dina kaping enem, nalika pramuka wiwit ngembangake gangren, Shura nggawa Pudin menyang rumah sakit Mogilev kanthi jaran sing diburu. Dheweke lungguh ing salah sawijining koridor rumah sakit sing rame sajrone limang wulan suwene, dadi pembalap Vasily Popov (miturut legenda).

Nazi ora ninggalake wong tatu piyambak, padha nindakake interogasi wengi, nyoba kanggo mangerteni apa pasien ngapusi. Lan mung ing pungkasan sasi kalima Pudin ngatur kanggo gawe uwong yakin Nazi ing bebener saka legenda-biografi.

Ing pungkasan Desember 1941, nalika kesehatan pramuka diijini kanggo mindhah independen ing crutches, dibuwang saka rumah sakit lan diijini manggon ing pengawasan polisi ing desa Krasnopolye, ora adoh saka Mogilev. Ing kana dheweke dilindhungi dening guru lokal, Mikhail Volchkov. Pudin wiwit gawe sepatu. Ing wektu sing padha, dheweke nyawang wong-wong ing saubengé lan nyinaoni kahanan kasebut. Langkah demi langkah, perwira intelijen nggawe klompok tempur lemah.

Pejuang pisanan saka grup, guru Mikhail Volchkov, tilar donya ing tangan pengkhianat, nang endi wae adoh ing panangkaran Jerman, Juruwilujeng Shura Ananyeva, mimpin kanggo Jerman, languished. Nanging, Pudin alon-alon wiwit duwe asisten sing bisa dipercaya. Operasi aktif diwiwiti: tambang sing dilebokake njeblug, kendaraan mungsuh diobong, lan prajurit lan perwira Jerman dirusak.

Ing Agustus 1942, Pudin bisa kanggo nggawe kontak karo detasemen partisan saka Osman Kasaev. Nalika iku, klompok pengintaian lan sabotase wis ana 22 wong. Iki kalebu rong bocah wadon sing kerja dadi penerjemah kanggo Jerman, buruh sepur, lan karyawan kantor komandan. Banjur kontak digawe karo grup pendaratan saka daratan, sing duwe walkie-talkie. Informasi penting sing diklumpukake dening klompok Pudin ditransfer menyang Moskow.

Ora let suwe ana petugas penghubung saka Pusat teka ing Pudin, sakwise kegiatan rombongane tambah akeh. Vasily Ivanovich dhewe pindhah menyang detasemen partisan, saka ngendi dheweke mimpin pejuang. Interaksi karo detasemen partisan ing wilayah Mogilev, klompok Pudin nyebabake serangan sing signifikan marang komunikasi mungsuh lan ngarahake pesawat Soviet menyang target sing penting. Kanggo ngumpulake informasi penting babagan mungsuh, Pudin dianugerahi Ordo Lenin.

Nanging, kesehatan Vasily Ivanovich saya rusak, lan sikil sing lumpuh ora menehi istirahat. Juli 17, 1943, pramuka mabur menyang dharatan, ing ngendi dheweke ngalami operasi rumit. Pudin meh setaun dirawat ing rumah sakit. Banjur dheweke kerja ing posisi senior ing aparat pusat intelijen asing. Sawisé pungkasan Perang Donya II, piyambakipun nyambut damel minangka wakil kepala salah satunggaling departemen intelijen manca. Dheweke kaping pirang-pirang lunga menyang luar negeri kanggo nindakake tugas khusus. Ing taun 1952, amarga alasan kesehatan, dheweke kudu pensiun. Dheweke wis nulis sawetara buku babagan aktivitas perwira intelijen Soviet.

Kanggo layanan gedhe kanggo njamin keamanan negara, nampilake keberanian lan kepahlawanan, Vasily Pudin dianugerahi loro Ordo Lenin, loro Ordo Red Banner, Ordo Perang Patriotik, gelar XNUMX lan Bintang Merah, lan akeh medali, kalebu medali. "Partisan Perang Patriotik" I gelar.

Saka SPAIN MANCHURI

Stanislav Alekseevich Vaupshasov diarani wong sing apik tenan nasibe lan wani gedhe dening comrades lan kolega. Saka meh 40 taun pengabdian kanggo layanan ing Tentara Soviet lan badan keamanan negara, kang nglampahi 22 taun ing trenches, lemah, ing alas, ing kampanye lan perang.

Ing taun 1920, Vaupshasov lulus saka Kursus Panglima Merah ing Smolensk lan melu langsung ing karya pertempuran liwat "pengintaian aktif." Iki minangka jeneng perlawanan partisan sing diatur dening Direktorat Intelijen Tentara Merah ing wilayah kulon Ukraina lan Belarus, sing ditransfer menyang Polandia minangka akibat saka perang Soviet-Polandia. "Pengintaian aktif" ditindakake kanthi sengaja lan sukses ing wilayah Voivodeship Polesie, Vileika lan Novogrudok ing Belarus Kulon.

Sakcepete rong taun sinau ing Moskow ing Sekolah Komando Tentara Merah lan layanan ing Minsk. Ing taun 1930, Vaupshasov dipindhah kanggo makarya ing lembaga keamanan negara lan dipindhah menyang Kantor Perwakilan Plenipotentiary OGPU ing BSSR.

Saka Nopember 1937 nganti Maret 1939, Vaupshasov ana ing misi khusus ing Spanyol minangka penasihat senior ing markas Korps Partisan 14 Tentara Republik. Pribadi nindakake misi pengintaian ing mburi garis pasukan Francoist. Sajrone Perang Soviet-Finlandia taun 1939-1940, dheweke melu pambentukan kelompok pengintaian lan sabotase, lan uga langsung melu perang karo Finlandia Putih.

Wiwit September 1941 Vaupshasov njupuk bagéyan ing Peperangan Moscow minangka komandan batalyon saka Separate Special Purpose Motorized Rifle Brigade. Ing pungkasan taun 1941, dheweke ditugasake mbentuk unit pasukan khusus sing disebut "Lokal" kanggo ngoperasikake garis musuh ing sekitar Minsk. Saliyane operasi pertempuran - karusakan saka garnisun mungsuh, sepur karo pasukan lan peralatan, karusakan saka railways, kreteg - Vaupshasov tugas kalebu njaga kontak karo detasemen partisan lan kelompok lemah sing operasi ing wilayah Belarus, koordinasi interaksi lan nindakake pengintaian.

Kanggo luwih saka rong taun Vaupshasov mimpin salah siji saka tatanan partisan paling gedhé, operasi ing wilayah Pukhovichi, Gres lan Rudensky Belarus. Kontribusi para pejuang kanggo tujuan umum kanggo kamenangan gedhe. Sajrone perang 28 sasi ing mburi garis musuh, dheweke njeblug 187 sepur kanthi tenaga kerja, peralatan militer lan amunisi. Ing perang lan minangka asil saka sabotase, detasemen Vaupshasov numpes liwat 14 ewu prajurit lan perwira Jerman. 57 tumindak sabotase utama ditindakake, 42 ing Minsk. Vaupshasov wong melu ing operasi paling penting.

15 Juli 1944, detasemen Vaupshasov gabung karo unit Tentara Merah, lan dina sabanjure - 16 Juli - parade partisans ing Minsk, ing ngendi dheweke melu.

Amarga kepemimpinan trampil ing operasi militer kanggo ngalahake mungsuh, lan kepahlawanan sing ditampilake sajrone misi khusus ing mburi garis mungsuh, Stanislav Vaupshasov dianugerahi gelar Pahlawan Uni Soviet tanggal 5 November 1944.

Sawise mardika Belarus Vaupshasov sawetara wektu makarya ing Moscow, ing aparat Intelligence tengah. Banjur dikirim menyang Timur Jauh. Sajrone perang karo Jepang, dheweke melu operasi pertempuran, lan kanthi wiwitan perdamaian, dheweke mimpin klompok kanggo ngresiki mburi ing Manchuria sing wis dibebasake. Wiwit Desember 1946, dheweke dadi kepala unit intelijen MGB SSR Lithuania.

Tanah Air ngajeni banget marang jasa pejabat intelijen sing luar biasa. Dheweke dianugerahi papat Ordo Lenin, Ordo Red Banner, Red Banner of Labor, Orde Perang Patriotik, gelar I lan II, lan akeh medali, kalebu medali "Partisan Perang Patriotik," gelar I. .
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

9 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +9
    April 19 2014
    Lan macem-macem penggemar sajarah ngomong yen pasukan NKVD mung njaga kemah, lali babagan pengawal tapel wates, sing njupuk jotosan pisanan, pertahanan Kaukasus lan akeh operasi liyane. Pasukan NKVD minangka elit saka pasukan Rusia ing Perang Patriotik Agung.
    1. +4
      April 19 2014
      Resimen NKVD, kalebu kabeh pengawal tapel wates, perang nganti mati lan ora nyerah.
      Memori langgeng kanggo Pahlawan!
    2. +5
      April 19 2014
      Stalingrad dibela kanthi bantuan saka Divisi Rifle Pengawal kaping 13 saka Jenderal Rodimtsev. Lan divisi iki kawangun ing basis saka brigade udhara saka pasukan NKVD. Iku manuk garudha Beria sing ana ing kono. Kira-kira setengah ewu tetep saka divisi getih lengkap. Mungsuh wis mandheg, ora ana sing metu saka papan kasebut. Kira-kira 10 divisi bedhil sing dibentuk saka pasukan tapel wates NKVD melu ing Peperangan Moskow. Sawetara wong ngerti babagan iki amarga divisi kasebut minangka bedhil lan senjata gabungan. Ana uga kasunyatan sing ora setuju antarane Beria (NKVD) lan komandan tentara (Tentara), yaiku manawa para prajurit, ndeleng apa kakuwatan lan latihan pasukan NKVD (penjaga perbatasan, pasukan terjun payung), tansah takon marang pasukan kasebut. kanggo mbantu wong-wong mau. Ing Angkatan Darat, iki rada elek (elinga konspirasi Tukhachevsky lan akibate). NKVD ngandhani yen dheweke ora bisa njupuk rap kanggo kabeh wong, ing endi wae. Wong lanang, Beria lan tuduhane, saka komandan nganti prajurit, nggawe salah sawijining kontribusi sing penting kanggo Kamenangan Agung kita, iku kasunyatan. Iki nggawe wong liberal cringe lan menehi wong diare, lan mulane kita ndeleng perkara sing ora becik babagan leluhur kita. Nanging kabeh iki dumunung ing permukaan, ing memoar lan memoar. Ana siji rahasia sing dingerteni saben wong, nanging ora ana sing pengin ndeleng. Coba tebak kenapa memoar lan memoar babagan perang, sing diterbitake ing jaman Soviet sajrone urip penulis, ora diterbitake maneh. Jawaban iki prasaja minangka roti kanggo 20 kopecks. Wong bakal tangi.
  2. parus2nik
    0
    April 19 2014
    Partisan Soviet nggawa akeh kabecikan ... lan nindakake perkara heroik ...
  3. +2
    April 19 2014
    Lan macem-macem penggemar sejarah ngobrol

    Kasunyatan saka prakara iki iku amatir. Sawise kabeh, kanggo "amatir" sing paling penting yaiku golek barang sing "goreng", lan kerja keras karo dokumen ora kanggo wong-wong mau, amarga riset serius, kaya sing kudune, iku intensif tenaga kerja lan ora tansah nyenengake. Aku elinga siji sejarawan ngandika: "Nalika aku maca dokumen sajarah, aku ketoke nyemplungaken menyang telenging najis manungsa, kanggo kuwi ombone sing banjur aku ora bisa miwiti maneh kanggo minggu, aku rumangsa jijik."
    Lan artikel kasebut apik, matur nuwun kanthi sanget.
  4. +3
    April 19 2014
    Apa bakal ana wong ing negara kita sing bakal nulis sejarah perang kanthi versi sing bener - apa sejatine perang kasebut lan dudu kepiye para pejabat sejarah ndeleng?
    1. +2
      April 19 2014
      Maca memoar.
      Siji buku tansah katon pretentious lan digawe khusus.
      Nanging nalika sampeyan maca kabeh rak buku saka penulis sing dhewe ora nulis maneh, nanging pitenah buku iki, sampeyan ngerti kasunyatan saka acara kepungkur.

      Sayange, ora ana penulis sing bisa nggambarake kabeh perang kanthi jujur ​​lan profesional.

      Kesimpulan: Pendhidhikan patriotik kudu kalebu ora mung maca buku pelajaran, nanging dadi proses sing terus-terusan saka tembung pisanan ibu nganti pungkasan sadurunge sing Maha Kuwasa.
  5. +1
    April 19 2014
    Organisasi apa wae gerakan partisan ing wilayah sing dikuwasani, tanpa persiapan awal layanan khusus, meh ora mungkin. Akeh sing ditindakake dening petugas keamanan ing wektu sing paling cendhak (jaringan agen, komunikasi, gudang senjata, panganan, lan liya-liyane) banjur digunakake kanggo nglawan penjajah fasis. dikalahake!
  6. Fedya
    0
    April 19 2014
    Vaupshas, ​​kanthi cara, ngekspor emas Spanyol menyang USSR, lan uga nggawe tandha ing Spanyol, sing ditampa dening Stalin.
  7. -1
    April 20 2014
    alas Bryansk????? Carane akeh ngandika ing tembung iki kanggo wong Rusia. Bryansk partisans. Republik Lokot....Dadi akeh sing ora dingerteni lan lali. Wong siji, negara siji lan lali????
  8. 0
    April 24 2014
    Quote: Sinyalman
    alas Bryansk????? Carane akeh ngandika ing tembung iki kanggo wong Rusia. Partisan Bryansk. Republik Lokot....

    Apa sampeyan ora kejawab apa-apa, Dear Signalman? Partisans Bryansk lan Republik Lokot, apa sampeyan mikir yen iki padha?! recourse Ya, kayane sampeyan sinau sejarah saka Pivovarov.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"