Waja Milan saka master Pompeo della Chiesa ing pungkasan abad kaping XNUMX.

135
Gabungan waja Italia lor. Panggonan produksi - Milan, kira-kira 1590 Salah sawijining kreasi pungkasan master Pompeo della Chiesa (Pompeo della Chiesa). Dhèwèké makarya minangka master gunsmith wiwit taun 1571 nganti 1591. Waja ora lengkap - sawetara rincian durung wadi: bagéan saka unsur ing pauldron tengen, piring ing thigh pad tengen lan, mbokmenawa, leg pengawal. Terjemahan saka basa Inggris, sawetara sing ora akurat bisa uga. Kabeh foto resolusi dhuwur bisa diklik.


Ukuran: dhuwur (karo stand) 191 x lebar 68 x dawa 50 cm.


Helm abot sing cedhak karo slope maju sing cetha. Helm kasebut nduweni puncak sing kurang kanthi jejak sing ditinggalake saka pirang-pirang pukulan. Ana uga jejak pukulan ing unsur waja liyane. Ing ngarep, ngarep, bagéan saka helm ana slot ndeleng (visor) karo bagean tengah.


Sampeyan kudu nyatet sing istilah "helm katutup" digunakake mung ing wektu kita. Nalika nggunakake helm kasebut diarani "arme".


Ing mburi sirah ana wadhah tubular plume (wulu) tradisional digawe saka kuningan.


Alur cembung mlaku ing pinggir ngisor helm, ing endi pinggiran ndhuwur piring krah piring (gorget) kanthi pasangan garis diagonal mlebu. Mangkono, helm ditempelake ing waja, utawa luwih, kanggo gorget.


Ing sisih tengen ana bolongan cilik kanggo nambah ventilasi ing helm. Visor punika pindho, ditempelake ing helem ing loro kacang swiwi lan fastener baja ing sisih tengen.


Pengikat iki ngidini helm bisa muter kanthi bebas ngiwa lan nengen ing kerah. Ora ana longkangan antarane helem lan iker-iker rasukan, kang menehi gelar dhuwur saka pangayoman marang gaman mungsuh. Cara masang helm iki paling angel digawe, nanging uga paling sampurna. Kanggo kamungkinan tilting sirah bali lan kasebut, krah piring digawe articulated saka telung piring, karo jurusan tartamtu saka kamardikan relatif kanggo saben liyane.


Cuirass kalebu tutup dada lan backplate, sing dipasang ing ndhuwur nganggo tali. Mbokmenawa, salah sijine sing nduweni waja yaiku ksatria Ordo Malta - salib Malta diukir ing sisih njero ngarep cuirass ing ngisor.


Cuirass rampung karo rok cilik sing digawe saka piring siji, digawe supaya nyaman kanggo lungguh ing sadel. Rong bantalan paha (tassetes) dipasang ing rok ing papat sabuk, dumadi saka pitung piring ing sisih kiwa lan enem piring ing sisih tengen. Amarga iki, bantalan paha katon asimetris: sing kiwa luwih murah tinimbang sing tengen. Salah siji piring ing tameng tengen ilang.


Bantalan Pundhak uga kalebu pitung piring saben lan uga katon asimetris, amarga sawetara unsur ing sisih tengen rusak, lan banjur dibentuk maneh saka bagean sing isih ana. Ditempelake saka ndhuwur menyang kerah piring kanthi tali.


Bracers rampung nutupi bangkekan, dipasang ing bantalan pundhak ing area biceps kanthi sabuk. Sambungan siku nggunakake bantalan siku sing bisa dipindhah saka telung piring ing mburi lan lapisan sing bentuke ati ing ngarep. Desain iki ngidini gerakan tangan sing relatif bebas, nalika nyedhiyakake perlindungan maksimal.


Sarung tangan piring driji multi-potong kanthi cuffs berbentuk lonceng digawe kanthi nggunakake piring lan rivet sing akeh, sing ora ngalangi gerakan lan ing wektu sing padha nyedhiyakake proteksi sing apik.

Sampeyan kudu nyatet engraving apik banget saka waja iki, digawe nggunakake gilding. Ukiran rampung kanthi elegan, tanpa kitsch.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

135 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +7
    April 21 2014
    Kepriye carane ambegan nganggo helm kaya ngono ...
    1. + 18
      April 21 2014
      Waja ayu, matur nuwun kanggo review!
      1. +3
        April 21 2014
        kaendahan .. saiki padha ora nindakake iku
      2. +3
        April 21 2014
        kaendahan .. saiki padha ora nindakake iku
    2. +5
      April 21 2014
      oke adem. lan menyang jamban, lan kanggo wisuh! lan sing paling penting, ngeruk
      1. + 16
        April 21 2014
        oke adem. lan menyang jamban, lan kanggo wisuh! lan sing paling penting, ngeruk

        Lan apa, iku trep kanggo pindhah menyang padusan ing waja awak standar karo helem?
        1. 0
          April 22 2014
          njabut wong akeh luwih gampang, lan dhewe. lan ksatria piyambak ora bisa sugih utawa bungah-bungah, nanging ing kampanye militer umume permanen ing waja. yen ora ana wektu kanggo sugih kanggo tiba
          1. +5
            April 22 2014
            satriya piyambak ora bisa sugih lan ora bungah
            Waja khusus iki bisa dipasang lan dicopot dhewe. Mung ora trep banget lan luwih suwe. Jinis liyane ya, tanpa pitulungan, ora kabeh ikatan lan tali bisa digayuh.
            Inggih, kemajuan ora mandheg. Ora kepenak numpak kreta Mesir kuna utawa Het. kaya Mercedes modern. Nanging sampeyan bisa. Malah para firaun lan raja-raja uga nglakoni.
            1. +2
              April 22 2014
              sampeyan bisa njupuk mati lan sijine ing mail chain lan waja brigandine dhewe.
        2. 0
          April 22 2014
          Kutipan saka abracadabre
          oke adem. lan menyang jamban, lan kanggo wisuh! lan sing paling penting, ngeruk

          Lan apa, iku trep kanggo pindhah menyang padusan ing waja awak standar karo helem?


          In-in) Armor kuna lan abad pertengahan nindakake fungsine - nglindhungi prajurit. Meh kabeh perang dimenangake dening tentara lapis baja sing luwih apik.
          1. 0
            April 22 2014
            Sampeyan ngandhani Goth utawa Pechenegs karo Mongol. Tentara menang, sing taktik apik lan mobilitas sing paling apik, amarga sejatine waja, sanajan ing antarane pasukan kavaleri abot, mung dilindhungi kanthi aman saka panah, nanging ora nylametake saka pedhang lan tumbak, amarga sing utama yaiku pedhang iku ngremuk lan ngrusak balung, mung pucuk lan sisa-sisa prajurit sing diasah, akeh-akehe kanthi balung sing patah lan tatu, sing dikonfirmasi kanthi penggalian ing paprangan.
    3. +1
      April 21 2014
      Kutipan: Hnikar
      Duh, piye carane ambegan nganggo helm..

      apik Helm kanggo pertempuran tangan-kanggo-tangan nduweni panggangan, lan ambegan luwih angel. Aku ora bisa mbayangno carane sampeyan bisa urip ing cangkang iki sak perang.
      1. +4
        April 21 2014
        Mbayangno, figuratively, sing ksatria ing waja kuwi tank, break liwat baris mungsuh karo massa lan massa jaran kang, tetep invulnerable kanggo senjata mungsuh, nanging kanggo karya militèr sing efektif, kang perlu dhukungan saka pasukan kavaleri cahya. lan infantri .... Kaya ngono ...)))
        1. 0
          April 22 2014
          Pancen ngono.
        2. erg
          0
          April 22 2014
          Jaran, bumping menyang formasi tightly ditutup, bristling karo tumbak, tansah mandheg. Kanggo dheweke, iku mung tembok. Lan jaran ksatria, lan mung jaran kavaleri, dudu atlit (yen aku bisa ngomong babagan jaran) kanggo mlumpat liwat alangan. Ora, dheweke ngerti carane mlumpat, nanging mung ing kasus sing ekstrim, saka sudut pandang dheweke. Lan sampeyan ora bisa mlumpat karo penunggang abot ing dhewe. Mulane, infanteri biasa, bersenjata karo bedhil karo bayonet, utawa, kaya sadurunge, pikes (resimen pike), dibangun ing kothak utawa, minangka padha ngandika, ing phalanx, tansah mungkasi serangan kavaleri. Malah ksatria. Mulane, genius taktik (nanging ora strategi) Napoleon, tansah ngiringi serangan kavaleri kanthi dhukungan saka infanteri lan artileri. Makedonia, kanggo netralake tumindake kreta-kreta Persia, kudu ngajari para prajurit mbangun maneh phalanx. Jaran-jaran padha mandheg ana ing ngarepe prajurit-prajurit, lan para kusir kreta padha nglurugi kreta ing sadhuwure tatanan, lan nggebugi prajurit nganggo panah lan panah. Wong-wong Makedonia wiwit mbangun maneh, supaya ing ngarepe jaran-jaran sing digandhengake karo kreta sing mlayu nyedhaki dheweke, koridor dibentuk, pungkasane ing tembok prajurit. Rush ing cara iki menyang telenging tatanan, nanging isih mandheg, kreta pranyata wis diubengi ing telung sisih lan ora ana papan kanggo maneuver. Nanging yen ana tatanan mbukak prajurit ing ngarepe jaran, banjur kavaleri kasil. Lan ora kanggo apa-apa serangan kavaleri dipraktikake marang baterei artileri. Senjata ora pas banget. Lan yen baterei ora duwe wektu kanggo njupuk kavaleri, banjur, minangka aturan, iku dijupuk dening iku.
      2. +1
        April 22 2014
        Ing helm kanggo pertempuran tangan-tangan, kisi
        Ing apa jinis helem lan apa abad (kita bakal njupuk mung ing abad tengahan)? Apa sampeyan mikir ana panggangan ing keyboard? Utawa ing bourguignot ditutup? Utawa helm barbute akeh mbukak?
        Loro-lorone visor ing armes mengko padha sudo mung kanggo tabrakan tumbak nyata. Banjur, sajrone transisi menyang pagar, ora ana sing nglarang ngangkat siji saka rong visor kasebut.
      3. 0
        April 22 2014
        Kutipan: Ingvar 72
        Kutipan: Hnikar
        Duh, piye carane ambegan nganggo helm..

        apik Helm kanggo pertempuran tangan-kanggo-tangan nduweni panggangan, lan ambegan luwih angel. Aku ora bisa mbayangno carane sampeyan bisa urip ing cangkang iki sak perang.


        Sepur wiwit cilik.
      4. +4
        April 22 2014
        Aku ora bisa mbayangno carane sampeyan bisa urip ing cangkang iki sak perang.
        Apa sampeyan wis dadi tentara? Apa sampeyan wis didhawuhi nyerang bukit kanthi peralatan lengkap sawise prentah "Gas!"? Dadi aku bakal pitutur marang kowe topik ... Dibandhingake karo "cangkang" iki mung trifle.
        Menapa malih, wis ditarik visor liwat pasuryan, sampeyan nunggang jaran, lan ora mlumpat tengen lapangan "Short dashes, tengen-kiwa ing loro! ...", karo flopping lan Rolling liwat kabeh sing Hung ing sabuk.
        Utawa sampeyan nyoba nyabrang negara nganggo OZK lan topeng gas, kanthi bedhil mesin ing pundhak, kantong lan labu lengkap ing pusar lan sekop sapper ing bokong ...? Sawise iki, ing waja sing diwenehi, sampeyan bakal duwe sanatorium. Senadyan kasunyatan sing waja iku telu luwih abot.
    4. 0
      April 22 2014
      Kutipan: Hnikar
      Kepriye carane ambegan nganggo helm kaya ngono ...


      Cangkem lan irung sedulur
  2. + 17
    April 21 2014
    Karya seni sing apik banget
    1. + 10
      April 21 2014
      Iki minangka mahakarya! Aku bisa mbayangno regane belay
      1. +2
        April 21 2014
        Kutipan: Igor39
        Iki minangka mahakarya! Aku bisa mbayangno regane


        Waja sing apik banget, sanajan tanpa ukiran bakal katon apik banget!
        Pancen, bakal dadi menarik kanggo ngerti sepira regane, lan ora mung ing emas utawa salaka, nanging ing babagan intensitas tenaga kerja. Contone: 1 waja = 20 pedhang utawa 1 waja = 10 muskets.
        1. +1
          April 22 2014
          Yen kita mbandhingake waja ing istilah modern. Sing ditampilake ing kene, mbandhingake sawetara Bugatti Veyron utawa McLaren, utawa Trash Zond.
          Ora saben wong bisa mbayar. Sejatine aku njupuk Mercedes, Porsche, Paling awon, Toyota lol
  3. + 15
    April 21 2014
    Katon waja turnamen. Sisih kiwa (saka sisih javelin turnamen) tanpa bolongan kanggo ambegan.
    1. + 13
      April 21 2014
      Ya, sampeyan kayane bener. Pungkasan abad kaping 16 .... Senjata api ing medan perang wis ndhikte "kahanan game" kanthi kuat lan utama. "Swan song" piranti kasebut.
    2. erg
      +2
      April 22 2014
      Ora turnamen. Kanggo tandhing tumbak, helem digunakake, sing ana ing pundhake satriya, lan ora lungguh ing sirahe. Yen ora, sampeyan bisa ngilangi gulu. Helm kuwi, lan wiwit disebut - tumbak. Nanging ing prakara liyane, ana kasus nggunakake waja biasa ing turnamen. Turnamen larang banget.
      1. -4
        April 24 2014
        Mesthi turnamen. Ing perang, sampeyan bakal mati amarga bobote mung kanggo nindakake dhewe, sanajan sampeyan ora kudu ngobahake apa-apa. Lan ora perlu ngomong babagan kebebasan gerakan lan visibilitas. Waja wis diasah kanggo njagong ing posisi siji lan katon ing salah siji titik. Ya, lan babagan kasunyatan sing sampeyan bodho sesak ing medan perang, akeh sing wis ditulis ing kene. Ya, lan engraving iku, peduli, ing perang, dhokter diwènèhaké ing umum.
        1. +1
          April 24 2014
          Mesthi turnamen. Ing perang, sampeyan bakal mati amarga bobote mung kanggo nindakake dhewe, sanajan sampeyan ora kudu ngobahake apa-apa. Lan ora perlu ngomong babagan kebebasan gerakan lan visibilitas. Waja wis diasah kanggo njagong ing posisi siji lan katon ing salah siji titik. Ya, lan babagan kasunyatan sing sampeyan bodho sesak ing medan perang, akeh sing wis ditulis ing kene. Ya, lan engraving iku, peduli, ing perang, dhokter diwènèhaké ing umum.
          Sadurunge nulis, eh ... kaya ngono ..., critakna pira waja sing sampeyan gunakake dhewe lan pira sing sampeyan perang? Aku duwe waja lengkap (saka tlapak sikil kanggo makutha, lan ora, kaya ing artikel - setengah waja, kang luwih entheng saka waja lengkap) lan aku ajeg olahraga lan perang ing. Mulane, yen aku pitutur marang kowe iku nyaman lan nduweni mobilitas dhuwur, banjur aku pribadi mriksa iki ing dhewe.
          Apa pratelan sampeyan adhedhasar?
      2. +1
        April 24 2014
        Helm kuwi, lan wiwit disebut - tumbak.
        Hmm... Sampeyan nggawe panemuan ing ilmu waja ... Ora ana jeneng kasebut. Helm jinis iki diarani lan diarani ARME. Kabeh! Liyane iku insinuations dubious wong adoh saka topik, inventing sensationalism.
        Nyiptakake kabeh jinis klasifikasi senjata nuduhake pendekatan sing relatif ilmiah ing abad kaping 19 lan 20. Ing Abad Pertengahan, dheweke ora ngganggu iki.
        Siji-sijine jeneng klompok abad pertengahan kanggo helm miturut jinis panggunaan sing bisa dieling-eling langsung yaiku helm serbu. Iki digunakake nalika pengepungan lan serangan ing benteng lan dibedakake karo lapangan sing dikembangake sing dilindhungi saka macem-macem sampah sing diluncurake dening para pembela ing sirah para penyerang.
        Malah jeneng "helm turnamen" ora ana ing Abad Pertengahan lan diciptakake ing abad kaping 19. Senajan padha "kepala kodok" iki bener digunakake mung ing turnamen, lan ora ing perang. Nanging iki ora khusus disebut kelas kapisah saka turnamen waja. Mung amarga kabeh wong ora peduli babagan klasifikasi kasebut. Angger sirahe wutuh.
    3. +2
      April 24 2014
      Katon waja turnamen.
      Ora. Turnamen kasebut beda banget ing arah bobot lan nguatake proteksi kanthi bagean nduwur sirah.
  4. + 14
    April 21 2014
    Kang menehi kritik dening notches ing helm, pemilik saka waja iki kena ing sirah luwih saka sapisan ... iku kamungkinan sing sensations ora nyenengake ...
    1. Komentar wis dibusak.
    2. +9
      April 21 2014
      Kutipan saka Nayhas
      Kang menehi kritik dening notches ing helm, pemilik saka waja iki kena ing sirah luwih saka sapisan ... iku kamungkinan sing sensations ora nyenengake ...

      utawa minangka pilihan, langit-langit ing kandang kurang ... keprungu
    3. + 26
      April 21 2014
      Kang menehi kritik dening notches ing helm, pemilik saka waja iki kena ing sirah luwih saka sapisan ... iku kamungkinan sing sensations ora nyenengake ...
      Saka pengalamanku dhewe, aku bakal ujar - meh ora ana sensasi. Ing panas saka perang, sampeyan ora malah sok dong mirsani sing ora kejawab jotosan kanggo helem. Menapa malih, review punika winates Ngartekno lan ora saben jotosan bisa katon kanggo parry a. Banjur mung ing muter maneh video sampeyan bisa ndeleng dening tandha ing helem.
      Lan ambegan ing iki pancene banget masalah. Ing pertempuran sikil lan kanthi durasi fase pertempuran intensif luwih saka 3-5 menit. Ora ana wong, malah pejuang sing paling terlatih, bisa tahan maneh. Iku mung bakal semaput saka lack saka udhara.
      (Malah petinju profesional, nganggo celana jero lan sarung tangan sing entheng, kalah ing kacepetan perang ing pungkasan babak dibandhingake karo wiwitan. Lan ing kene umume 20-30 kg wesi disandangi, 2-3 kg waja. lan 1 -1,5 kg lading ing tangan lan ambegan ora luwih gampang tinimbang ing topeng gas)

      Nanging helm kuwi kanggo penunggang lan adu tumbak. Lan liyane yaiku perang abad pertengahan sing sejatine "beruang lapis baja" duwe jeda sing cukup cendhak kanggo narik ambegan ing antarane gelut sing mateni kanthi kegiatan fisik maksimal. Lha, ksatriya sing kaya ngono kuwi ora mlayu ngubengi paprangan nganggo sikilé dhéwé.
      Artikel - kelas. Aku pengin liyane !!!
      wassat
      Iku ora kabeh babagan procrastinating politik, nanging senjata modern.
      Matur nuwun kanggo penulis. Foto disalin kanggo aku
      1. Komentar wis dibusak.
  5. +5
    April 21 2014
    Karya seni nyata, (seni militer) ...
  6. 0
    April 21 2014
    Lan carane menyang jamban?
    1. +5
      April 21 2014
      kanggo iki, squires padha needed. Biasane ana "lawang" ing mburi. Squire dheweke mbukak lan mbantu "suzerain" kanggo ngredhakaké awake. Yen ora ana squire, dheweke bisa ngidinke, utawa kanggo awake dhewe. Amarga njupuk / nyandhang waja paling sethithik sak jam, yen paling 1 wong mbantu.
      1. + 12
        April 21 2014
        Quote: KuygoroZhIK
        njupuk mati / sijine waja - iki jam ing wektu paling yen paling 1 wong mbantu.


        Aku wis ora weruh omong kosong kuwi kanggo 5 taun. Palsu saka standar paling dhuwur.
        Milanese lan Maximillian waja dibusak luwih cepet saka chain mail. Nari lan nindakake senam (tanpa fanatisme) luwih gampang tinimbang nganggo jas kulit wedhus sing padhet.
        Hygiene cukup diakses yen sampeyan njupuk manifers - "piring gauntlets".
        Lan ya ... Ngayunake pedhang ing waja iku trep kaya tanpa waja, mung ing waja. nglirik

        Muga-muga bisa nambah semangat para anggota forum. nglirik
      2. + 10
        April 21 2014
        Lan carane menyang jamban?

        kanggo iki, squires padha needed. Biasane ana "lawang" ing mburi. Squire dheweke mbukak lan mbantu "suzerain" kanggo ngredhakaké awake. Yen ora ana squire, dheweke bisa ngidinke, utawa kanggo awake dhewe.

        Omong kosong! Ora ana lawang ing kana lan pancen ora dibutuhake. Kanggo ngredhakaké dhewe, sampeyan pancen ora perlu mbusak apa-apa saka waja, kajaba sarung tangan piring. Inggih, kajaba iku, amarga kabutuhan gedhe, ora trep kanggo njagong ing pengadilan ing ambane biasa - mobilitas sendi lutut sikil piring rada ora cukup kanggo pose "elang" sing nyaman. Satriya apa wae lega lan gampang, kaya sampeyan.
        Amarga njupuk / nyandhang waja paling sethithik sak jam, yen paling 1 wong mbantu.

        Uga omong kosong. Kanthi bantuan squire, kabeh iki dipasang / dicopot ora luwih saka 7-10 menit. Yen sampeyan pancene kudu cepet-cepet, banjur ing 4-5 menit. Iki yen sampeyan sugih, lan ora lumaku saka sudhut kanggo sudhut lan Pick irung.
        Kabeh wis dipikirake kanthi apik lan kepenak banget. Senajan ing kawitan marketing iku kaget kanggo uninitiated.
  7. +3
    April 21 2014
    Aneh yen ora ana penyok, sanajan sisir ora dipotong lan ora nganggo senjata tumpul. Nanging yen sampeyan nambahake tameng kanggo waja, banjur crest tenan titik weakest, kaya pauldron tengen. Lan kanthi cara iki, ora ana unsur sing rusak saka pad bahu tengen ngomong babagan iki.
    1. avt
      +4
      April 21 2014
      Kutipan saka Yorgven
      Aneh yen ora ana penyok, sanajan sisir ora dipotong lan ora nganggo senjata tumpul.

      Quote: Yun Klob
      Katon waja turnamen.

      Kutipan saka Nayhas
      pemilik waja iki kena ing sirah luwih saka sepisan ... kamungkinan sing sensations ora nyenengake ...

      Kanggo panyusutan, kit kasebut kalebu balaclava sing ora glamor banget, kadhangkala dirasakake - panas, nanging sirahe wutuh.
      1. +3
        April 21 2014
        Kutipan saka avt
        Kanggo panyusutan, kit kasebut kalebu balaclava sing ora glamor banget, kadhangkala dirasakake - panas, nanging sirahe wutuh.

        Minangka laku wis ditampilake, balaclava direkonstruksi katon cukup kelangan.
      2. +1
        April 21 2014
        balaclava ora banget glamor, kadhangkala felt-panas, nanging sirah wutuh.
        Ora, felt. Felt atos lan ora nyerep kejut kanthi apik. Nanging ya, padha panas.
    2. +5
      April 21 2014
      Aneh yen ora ana penyok, sanajan sisir ora dipotong lan ora nganggo senjata tumpul. Nanging yen sampeyan nambahake tameng kanggo waja, banjur crest tenan titik weakest, kaya pauldron tengen. Lan kanthi cara iki, ora ana unsur sing rusak saka pad bahu tengen ngomong babagan iki.
      Ora ana sing aneh.
      1. Waja pungkasan, digawe ing 1590s. Lan digunakake mengko. Tumbak wis ora ana gunane. Maces karo tutup bunder (yaiku, penyok) malah luwih. Senjata edged utama yaiku: infanteri duwe halberds lan pikes, kavaleri (bangsawan) duwe pedhang gedhe, pedhang tempur (dudu tusuk gigi sing entheng ing jaman saiki utawa nganggo sipil) lan pilihan kanggo pedhang sing abot. Taktik utama perang kasebut yaiku serangan cuirassier ing formasi kavaleri sing cedhak saka akselerasi cendhak, kanthi senjata agul-agul sawise pistol salvo.
      2. Waja larang, digawe kanggo pesenan. Dadi, saka baja paling apik. Uga rada nesu. Iki dudu barang konsumen infanteri sing relatif murah kanggo pikeman biasa. Sampeyan ora bisa mbayangno carane angel ngumbah. Utamane yen ksatria ora ngenteni nganti sampeyan nyoba, kumpulake kekuwatan lan nandur modal ing serangan sing paling kuat. Nanging notches cilik saka glathi - poros. Kerentanan mung sendi. Ora crest utawa Pundhak piring. Mulane, pedhang tempur sing relatif jembar berkembang dadi pedhang tempur sing relatif sempit. Miturut cara, contraption banget brutal, bobote 1400-1600 gram lan agul-agul dawa luwih saka meter. Ora kaya versi sipil lan mengko, bobote 400-900 gram, dawane agul-agul arang luwih saka 90 cm.
      3. Amarga tambah kualitas kavaleri (utamane) waja, ksatria (lan mengko cuirassier) kavaleri ora nggunakake tameng kanggo periode iki. Kanggo malah tanpa iku, kabeh iku normal, lan bobot ekstra. Shields digunakake kanggo ombone winates dening infantri cahya: kabeh limo rondachiers ing Spanyol katelu, Skotlandia highlanders. Ya, kavaleri sing ora teratur, kayata haiduk, hussar lan Cossack liyane.
    3. +2
      April 21 2014
      ngumbara ing musium Eropah lan nliti waja ksatria ing wong, siji wis roso kesengsem sing iki kabeh tiron, sawetara tandha cilik curiga ing wong saka senjata mungsuh, lan pangolahan logam uga wungu mamang bab asli, sawetara nuduhake ora ana pratandha saka korosi ing kabeh, malah ing lapisan paling adoh lan sudhut.
      1. +2
        April 21 2014
        Saka pungkasan abad kaping 18 lan kabeh abad kaping 19 ing Eropah lan Rusia ana booming nyata ing Pabrik waja kasebut kanggo dekorasi omah-omahé, mula akeh misunderstandings sing ditemoni reenactors modern, lan ana sawetara perang nyata. waja wektu sing (Maksudku set lengkap, ora rincian kasebar).
  8. -2
    April 21 2014
    ayu banget.
    Mung saiki pedhang mbatalake kabeh waja.
    1. Suvorov000
      + 11
      April 21 2014
      ora pedhang, nanging Firearms, apa sampeyan bisa nindakake karo pedhang
      1. +3
        April 21 2014
        dudu pedhang, nanging senjata api

        Ya, muskets lan meriam voli karo grapeshot ing formasi kavaleri kandhel aturan.
        apa sing arep sampeyan tindakake karo pedhang kanggo wong

        Yen mung kanggo Cut - ora, iku ora bener.
        Yen sampeyan nusuk ing joints (kanggo pedhang dhewe dadi pedhang) utawa nggunakake technique setengah pedhang, sampeyan bisa lan nindakaken.
        1. Suvorov000
          +2
          April 22 2014
          Umume, waja ing ndhuwur mung nuduhake manawa nggunakake pedhang ngilangake kaluwihane, kabeh sendi digawe supaya ora ana keris sing bisa lolos, lan ing perang iki umume tumindak imbangan lengkap lan ora ana sing bisa ngadeg lan ndeleng sampeyan padha nyoba kanggo poke karo pedhang, firearm nullified waja
          1. 0
            April 30 2014
            Nanging, senjata api nyumbang kanggo pangembangan waja. waja larang iki dicenthang dening njupuk ing, lan panggonan peluru kenek padha engraved kanggo nuduhake yen waja ngemu hit.
      2. +2
        April 21 2014
        Kabar Evgeny_Lev ora sakabehe salah. Wigati dimangerteni manawa kanthi pangembangan waja, pedhang dadi luwih entheng lan sempit, amarga ora bisa dipotong kanthi pedhang (kajaba kapak utawa halberd), lan pedhang sing sempit bisa nyerang sendi.
        1. +5
          April 21 2014
          Wigati dimangerteni manawa kanthi pangembangan waja, pedhang dadi tansah entheng lan sempit, awit iku ora bisa Cut pedhang (kajaba kapak utawa halberd), lan karo pedhang panah bisa kanggo mencet joints.

          sempit - ya
          Gampang - ora.
          Wiwitane, pedhang tempur dudu pedhang sing entheng. Iki khayalan saka opsi sipil lan mengko, nalika akeh pasukan wis nilar waja.
          Kaping pisanan, pedhang mung minangka pedhang kanthi cengkeraman siji lan setengah (nganti rong telapak tangan), cocog karo dawa lading (100 - 115 cm), busur tambahan ing penjaga lan geometri bilah, ing ngendi fungsi tindikan ndominasi kabin (sing, ing bagean: jembaré rada kurang, kekandelan sethitik liyane). Bobot standar kanggo pedhang bajingan - 1400-1600 gram. Mboko sithik, penjaga dadi saya angel, lading malah luwih sempit.
          Lan elinga, ing wektu iku ora ana konsep sing kapisah minangka pedhang, kaya saiki. Spada - nerjemahake mung minangka pedhang.
        2. +2
          April 22 2014
          kanggo perang waja, Jerman teka karo, yen aku ora salah, "beak gagak" utawa koin! pierced waja bebarengan!
          1. +3
            April 22 2014
            "mancung gagak" utawa koin! pierced waja bebarengan!
            Inggih, ora asring. Pukulan kuat sing akurat isih kudu dikirim. Satriya ora bakal ngenteni nganti sampeyan bakal mbukak. Geometri saka waja lan gerakan pancet saka pemilik ninggalake sawetara banget kesempatan kanggo serangan ora sembrono, nanging jejeg logam karo pasukan lengkap. Sing, karo efficiency maksimum kanggo break liwat.
            Yen waja ora efektif, ora ana sing bakal nganggo.
            Nalika iku senjata api wiwit nusuk meh kabeh waja, padha cepet banget nilar. Apa sing ora diamati sadurunge, nalika ana akeh dhuwit recehan. Dheweke ora dadi senjata super.
      3. 0
        April 23 2014
        Kutipan: Suvorov000
        ora pedhang, nanging Firearms, apa sampeyan bisa nindakake karo pedhang

        Kanthi pedhang sampeyan poke, contone, menyang slot ndeleng, iku ora kanggo apa-apa sing dadi luwih tipis (bakal nyusup menyang slot sembarang) lan korek (i.e. liyane maneuverable) saka pedhang. Lan ana armpits lan soko ngisor cuirass. A gelut (ora turnamen) ora boxing, ngisor sabuk sampeyan bisa, nanging yen sampeyan pengin manggon, sampeyan kudu.
        Lan senjata api ya, senjata api, nanging kerumitan lan, minangka asil, durasi proses ngisi daya saka moncong nggawe arquebus ora dadi klub sing paling trep sawise ditembak. Leres, banjur bayonet diciptakake.
        Dadi, ora ana faktor tartamtu sing mateni waja, tinimbang kombinasi (senjata api, senjata piercing sing bisa maneuver, lan paling ora rega waja sing gedhe banget). Sing luwih gedhe tentara dadi, saya kurang perlu kanggo panguwasa (yaiku sawetara wong sugih sing bisa duwe waja kasebut) kanggo perang langsung lan pribadi ing jarak sing cendhak. Lan sampeyan bisa nliti medan perang saka gunung lan cahya.
    2. Komentar wis dibusak.
    3. 0
      April 21 2014
      aja nganggo waja maneh
      nanging kita ora ngomong sing padha nullified dening senjata nuklir taktis
      1. Komentar wis dibusak.
      2. 0
        April 30 2014
        Inggih, punika titik moot bab padha ora nganggo waja, helm lan waja, minangka iki, uga waja ing cara dhewe, utamané yen elinga Budenov dites helm karo saber, lan nyerang engineers pesawat digawa waja. cuirasses nalika Perang Donya II.
  9. GRUN
    +2
    April 21 2014
    Proyek apik tenan!
  10. + 10
    April 21 2014
    Kutipan: Evgeny_Lev
    ayu banget.
    Mung saiki pedhang mbatalake kabeh waja.


    Apa iku pedhang? Kanggo sawetara alasan aku mikir yen pangembangan senjata api ...
    1. +4
      April 21 2014
      pancen bener. Senjata api negated kabeh kaluwihan saka waja. Suvorov lan Menshikov lan malah Kutuzov perang karo remnants saka waja ...
      1. +3
        April 21 2014
        Senjata api negated kabeh kaluwihan saka waja.
        Ekonomi lan kekuwatan senjata api sing saya tambah akeh ngalahake para ksatria:
        Kaping pisanan, arquebus ora nembus waja ksatria kualitas dhuwur. Nanging musket kanthi kaliber 20-25 mm lan laras dawa gampang. Cannon buckshot umume mowed mudhun pancen everyone. Kanthi waja lan tanpa iku.
        Ing wektu sing padha, iku bisa kanggo ngganti infantri gundhul-bokong tiwas karo musket ing 2-4 minggu pengeboran lan relatif sethitik dhuwit. Lan kanggo tuwuh ksatria sing berkualitas tinggi - sampeyan kudu miwiti latihan wiwit umur 5-6 taun lan tumpukan dhuwit kanggo peralatan sing apik. Kanthi resistensi peluru sing pancen ragu-ragu (kajaba waja digawe khusus sing paling larang)
        Akibate... Nah, sampeyan entuk ide ...
      2. erg
        +1
        April 22 2014
        Ing wektu Suvorov lan Kutuzov, mung resimen kavaleri cuirassier duwe waja ing wangun cuirass lan banjur helm. Nanging kanggo wong-wong mau, anane waja cocog, amarga tujuan utama kavaleri abot yaiku kanggo ngusir serangan kavaleri. Nalika kavaleri entheng (hussars utawa lancers) bentrok karo kavaleri abot, kamenangan asring tetep karo cuirassier. (luwih asring, amarga lancers kabeh, lan hussars padha sebagian bersenjata karo puncak, kang tambah kasempatan kanggo menang).
  11. +1
    April 21 2014
    Aku kepengin weruh carane wis rampung, ing pangertèn modern, sampeyan ora bisa nindakake tanpa alat mesin, palu ora cukup.
    1. + 12
      April 21 2014
      Aku kepengin weruh carane wis rampung, ing pangertèn modern, sampeyan ora bisa nindakake tanpa alat mesin, palu ora cukup.
      Sampeyan ora bakal pracaya ... aran
      Sampeyan bisa nindakake malah tanpa mesin. Anvil, pandhe wesi, akeh palu lan anvils tambahan, piranti saka wangun Komplek, 1-1.5 sasi kanggo karya pandhe wesi nyata lan nganti nem sasi kanggo dekorasi.
      Kanggo conto, sampeyan bisa nonton video iki:

      Akeh waja smiths sinau ing klip master Canadian iki.
      1. 0
        1 May 2014
        Aku nonton video, ATP menarik banget, aku pengin takon: kanggo 28 detik, master ninggalake dents nyengsemaken ing logam ing sheet kadhemen ora karo Pethel abot. Pemanasan diwiwiti mengko. Aku ngerti sing iki ora "pertempuran" waja? Utawa banjur ana sawetara jinis termal sing ora ana ing video kasebut?
        1. +1
          2 May 2014
          Aku nonton video, ATP menarik banget, aku pengin takon: kanggo 28 detik, master ninggalake dents nyengsemaken ing logam ing sheet kadhemen ora karo Pethel abot. Pemanasan diwiwiti mengko.

          Iku mung nggawe dent dhisikan, saka kang punching luwih saka wangun neruske. Wiwit deformasi durung gedhe, bisa ditindakake tanpa pemanasan. Ing kasus iki, ing titik impact, logam rada digawe dowo.
          Nanging luwih, supaya upset (yaiku, bener bend lan compress ing wektu sing padha) logam, dadi panas banget perlu. Nalika ngganggu, kekandelan lembaran ing titik iki mundhak utawa tetep ora owah, amarga kanthi pemanasan sing kuat, bagean saka logam diobong dadi skala. Apa bisa katon ing video nalika forging. serpihan skala copot saka bagean kasebut.
          Aku ngerti sing iki ora "pertempuran" waja? Utawa banjur ana sawetara jinis termal sing ora ana ing video kasebut?
          Cuirass kuwi banget, banget awet sanajan tanpa hardening. Hardening bagean curvilinear saka wangun Komplek iku tugas banget angel. Amarga ing wektu sing padha angel banget kanggo njaga wangun sing dibutuhake. Lan bagean sing wis hardened meh mokal kanggo mbenerake tanpa mbusak hardening.
          Contone, aku bakal ngomong yen sampeyan njupuk agul-agul malah lurus, panas kanggo hardening lan mudhun strictly vertikal menyang adus cooling, banjur bakal tetep terus. Yen diiringake, banjur bakal mlengkung lan sampeyan bakal entuk saber. Utawa piring spring, yen nyemplungaken warata ing amba. Yen, nalika dicemplungake, umume dibuwang kanthi acak, mula bisa entuk deformasi heliks lan campuran saka deformasi ing ndhuwur.
  12. +4
    April 21 2014
    Aku sing iku banget masalah kanggo break liwat waja iki karo pedhang. Njupuk pitchfork lan nyoba kanggo break liwat ember, biasa, timah. Aku sampeyan bakal weruh sing iku ora supaya gampang. Lan mesthi waja iku apik tenan. ayu. Mbokmenawa nalika waja kasebut digores, sing duwe banget duka lan gelo. Kajaba iku, ora ana pilihan cat berbasis komputer. Oalah, nganti pirang-pirang abad, waja kasebut kudu dirusak dening teyeng, ora preduli cara perawatan, apa tegese baja tahan karat? Utawa ana cara sing efektif banget kanggo nglindhungi logam saka karat.
    1. +5
      April 21 2014
      Miturut cara, nganti pirang-pirang abad waja kudu dirusak dening teyeng
      Panyimpenan garing lan reresik lan pelumasan reguler lan pas wektune pancen apik banget. Ing sawijining kutha ing Eropah, isih ana arsenal kutha saka Abad Pertengahan. Kira-kira patang atus taun, waja lan senjata edged kanggo kira-kira 30-40 ewu set wis disimpen ing kono. Lan disimpen (isi) ing kondisi fungsional sing apik. Yaiku, kanthi ngadeg: tanpa nyiapake peralatan tambahan, aku milih sing cocog karo sampeyan, pasang lan mlebu perang.
      1. 0
        April 21 2014
        Bisa ngomong jeneng kutha, lan ana akses kanggo wong-wong mau, ing pangertèn saka ndeleng, njupuk gambar?
        1. +2
          April 22 2014
          Royal Aresenal ing kutha Graz, Styria, Austria.
  13. +3
    April 21 2014
    Ora, mung padha, pedhang, pedang lan pedhang ilang, lan waja ing awal abad 21 berkembang banget dadi sistem perlindungan pribadi. Setelan waja serangan anyar lan waja awak, kanthi tenang nyekel peluru tembus waja saka SVD.
    1. 0
      April 30 2014
      Padha tetep, nanging sawetara wong elinga tatu wojo, lan padha kadhangkala fatal.
  14. 0
    April 21 2014
    pedhang? Sebagéyan ya, nanging luwih akeh muskets) Aku umume kasengsem - ing wektu iku padha wis nggunakake senjata api kanggo kebekan, waja kuwi bakal luwih ngganggu perang. Bisa tenan, sejatine sifate turnamen. Aku pengin mbandhingake karo panci Teutonik)
    1. +4
      April 21 2014
      Ora saben senjata api bisa nembus waja kuwi, ora ing kabeh jarak lan ora saben hit. Kasunyatane yaiku mung musket sing duwe energi sing dibutuhake kanggo nembus cuirass kanthi peluru alus (gun rada gedhe, kuat kaliber 18 - 25 mm kanthi bobot peluru 30 nganti meh 60 gram ing sirkulasi ora gampang lan mbutuhake. tingkat tartamtu saka produksi lan skill nangani) Arquebus , pistol, lan sapiturute ora banget efektif marang "kepiting" kuwi, Kajaba iku, cukup akeh busur lan crossbows digunakake ing paprangan ing taun-taun kasebut. Kajaba iku, waja iki sampurna dilindhungi saka buckshot, kang ing dina iku ora tansah logam (watu ulig asring digunakake). Dadi ana alasan kanggo waja kuwi - bukti iki ana cuirassier sing ana nganti awal abad kaping 20.
    2. +1
      April 21 2014
      Aku pengin mbandhingake karo panci Teutonik

      "Panci" Teutonik, yaiku, tophelm sing ana ing endi-endi ing Eropah, nyebar luwih awal - paruh kapindho abad kaping 12 lan separo pisanan abad kaping 14.
      Waja sing ditampilake ing artikel kasebut yaiku pertempuran.
  15. +1
    April 21 2014
    Iki mung keajaiban!
    Suwene iki "gambar" njupuk?
    1. 0
      April 30 2014
      Ing jaring aku nemokake informasi sing miturut urutan 50-60 dina, nanging saiki nganggo peralatan modern.
      Bor listrik, palu pneumatik, spidol, gilingan lan barang NTR liyane
      1. 0
        April 30 2014
        Ing jaring aku nemokake informasi sing miturut urutan 50-60 dina, nanging saiki nganggo peralatan modern.
        Bor listrik, palu pneumatik, spidol, gilingan lan barang NTR liyane
        Mung waja palsu sing digawe khusus banjur bisa digawe kanthi cepet. Bisa uga ing wektu sampeyan nemtokake. Banget dawa - iku rampung. Utamané ing abad tengahan.
        Master armorer kelas dhuwur ora bisa piyambak. Kanggo dhuwit sing biaya waja digawe khusus kualitas, kabeh workshop makarya. Lan iki, saliyane master, uga akeh magang saka tingkat sing beda-beda. Dadi nalika siji palsu cuirass, bracers liyane, etc.
        Butuh kula bab 4-5 jam kadhemen forging kanggo saben bagean kanggo nguripake cut-metu flat kothong menyang ngarep lan mburi halves saka cuirass (Aku durung angsal gunung siji). Aku ora mikir sing njupuk akeh maneh kanggo master saka abad tengahan. Ora mungkin master kelas dhuwur melu nglebokake lembaran saka kothong. Salah siji dheweke dipasrahake menyang magang, utawa umume, dheweke tuku utawa dhawuh, kaya sing saiki diarani, buruh sekutu.
        Nanging ngebur bolongan sing rapi (ora ana bor listrik lan bor karbida), nggawe bagean cilik ... Iki ngendi wektu ngginakaken banget, banget.
  16. +1
    April 21 2014
    Aku wonder pinten bobot?
    1. +2
      April 21 2014
      Aku wonder pinten bobot?
      Pertempuran (lan ora turnamen) waja lengkap bobot saka 19 (Gothic) kanggo 34 (lat Milanese karo bala bala) kg. Rata-rata 22-26 kg. Nanging lengkap, saka sabaton logam kanggo helm.
      Ora lengkap, saka jinis sing ditampilake ing artikel ~ 12-16 kg.
      Helm (lengan pungkasan utawa "helm ditutup") - kira-kira 4-6 kg
      Breastplate - babagan 5-8 kg
      Lengen piring - 1.5-2.5 kg
      Pundhak - nganti 1 kg.
      Bobot kasebut minangka indikatif, watesan bobot biasane dituduhake.
  17. +2
    April 21 2014
    Sayange bobot saka waja ora dituduhake, pangayoman marang tindikan lan nglereni kudu apik. Ventilasi lemah, kanthi visor sing ditutup, sampeyan ora bisa ngobahake pedhang kanggo dangu, sampeyan bakal suffocate. Ing mratelakake panemume, gulu iku titik banget, banget mobile. Beban saka pukulan menyang helm ora disebarake maneh menyang pundhak, helm bakal tahan pukulan, lan gulu bisa patah utawa ditarik. ing Panggonan pisanan.
    1. +3
      April 21 2014
      Dideleng saka tandha-tandha, operator piranti iki kerep mabur ing sadawane kumpol ... Miturut cara, lelungan gorget mbokmenawa ora gedhe banget, lan ing kasus iki jotosan ing sirah disebarake maneh menyang pundhak, amarga helm kasebut. kaku ditempelake ing.
    2. +3
      April 21 2014
      Sayange bobot saka waja ora dituduhake, pangayoman marang tindikan lan nglereni kudu apik. Ventilasi lemah, kanthi visor sing ditutup, sampeyan ora bisa ngobahake pedhang kanggo dangu, sampeyan bakal suffocate.
      Pancen ngono. Nanging iki penunggang lan dheweke dhewe ora perlu mlayu. Ya, lan gelombang - dheweke mateni mungsuh, mlayu menyang sabanjure utawa mundur kanggo nyekel ambegan.
      Ing mratelakake panemume, gulu punika titik banget, banget mobile.
      Kabeh ing kene normal. varian ndhuwur. Lan babagan mobilitas, lan babagan keamanan. Kanggo mbandhingake: ing tophelm pot sing bisa dipercaya, sing ana ing pundhak, sirah ora bisa diuripake. Sampeyan mung bisa nguripake kabeh awak. Ing saddle iku utamané ora nyaman. Ambegan ing iku uga tugas lan ora ana ringkesan ing kabeh. Senajan keamanan kaya ing aman.
      Beban saka pukulan menyang helm ora disebarake maneh menyang pundhak, helm bakal tahan pukulan, lan gulu bisa patah utawa ditarik. ing Panggonan pisanan.

      Desain iki ora perlu ngaso langsung ing pundak kaya ing helm pot sadurungé. Penyerap utama pukulan ing sirah saka ndhuwur lan saka sisih yaiku bobot helm, yaiku, inersia. Kurang saka 3 kg - kurang nyerep kejut lan ditransfer menyang gulu utawa geger otak. Luwih saka 6 kg - nalika dipakai suwe, stres banget ing gulu. Sampeyan kesel.
      Helm iki nyekel pukulan ngarep kanthi tumbak amarga: a) geometri visor, sing nerjemahake pukulan dadi slipping, b) mbatesi mobilitas jurang (waja gulu) mburi, sirah ora bisa dibuwang maneh, mung miring. maju lan nguripake, c) ing wayahe tabrakan, ksatria condong maju rada kanggo manggoni posisi sing luwih mupangati supaya ora digawa metu saka saddle somersault mburi.
      Sampeyan uga kudu eling yen ing proyeksi frontal (paling rawan kejut) total kekandelan saka logam helem gedhe banget: 2-3 lapisan (helm dhewe lan loro visors) 2-4 mm saben. Ndhuwur - iga kaku crest sing kuat lan volume tambahan ruang helm ing sangisore puncak kanggo nyuda pukulan saka ndhuwur liwat remuk logam sanajan ana penetrasi. Sisih paling tipis saka helm yaiku sisih mburi, saka kuping nganti kuping.
  18. +2
    April 21 2014
    Punika angka kira-kira kanggo bobot waja lan senjata ing abad tengahan: waja khas abad kaping 15 bobote kira-kira 52 kilogram, yaiku, kira-kira 23.6 kg. Yen kita njupuk bagean individu, banjur helm-arm (helm ditutup lengkap) bobot saka 6'-7'8 "(2.7-3.4 kg), gorget (krah) - 9 ons (0.25 kg), cuirass saka dorsal lan dodo. bagean - 12 '8" (5.7 kg), "rok" ing ngisor cuirass - 1'11" (0.76 kg), bracer tengen - 2'14" (1.3 kg), bracer kiwa - 2'9" ( 1.16 kg), "sikil" - 6'1" (2.74 kg) masing-masing, kaos ring lengan pendek - 15'7" (7 kg), lengan panjang - 20'11" (9.38 kg), longsword khas - 2'8 "(1.13 kg)).
  19. +1
    April 21 2014
    Cantik, elegan, dipercaya. Lan iku menarik kanggo maca!
  20. +3
    April 21 2014
    Muga-muga ana luwih akeh artikel kaya iki, matur nuwun banget!
  21. 0
    April 21 2014
    Kanggo sing kasengsem, maca The Great Gun Revolution. Ing kana, tema senjata api dicethakaké kanthi apik.
  22. +2
    April 21 2014
    Padha eling babagan pedhang, sanajan ora ana pangertèn marang waja lengkap saka pedhang. Pedhang banjur muncul, minangka tambahan kanggo senjata api, supaya ana sing bisa perang nganti senapan diisi maneh. Sarana kanggo mbukak "panganan kaleng", ing jaman waja lengkap, yaiku pahat, palu, palu. Spike bisa nusuk waja lan njaluk operator, nanging bisa macet ing wektu sing padha. Kauntungan saka palu yaiku ora macet ing waja lan luwih sithik.
  23. +1
    April 21 2014
    Aku maca manawa helm bobote 4-6 kg, yaiku, kekandelan baja produk iki kira-kira 3 nganti 5 mm. Sampeyan ngerti sing baja 3 mm karo pedhang, karo kapak iku angel kanggo break liwat, nanging sampeyan bisa. Ora bisa pierce 4 - 5 mm nganggo pedhang!
    1. +3
      April 21 2014
      Aku maca manawa helm bobote 4-6 kg, yaiku, kekandelan baja produk iki kira-kira 3 nganti 5 mm. Sampeyan ngerti sing baja 3 mm karo pedhang, karo kapak iku angel kanggo break liwat, nanging sampeyan bisa. Ora bisa pierce 4 - 5 mm nganggo pedhang!
      Bener, nanging ora nang endi wae. Tukang besi nggawe helm kanthi ketebalan logam sing beda-beda ing macem-macem bagian helm. Amarga iku perlu kanggo nggawe pangayoman maksimum, lan ninggalake bobot saka helem ing watesan cukup. Kekandelan paling gedhe saka kubah - ndhuwur lan ngarep-ndhuwur. Visor uga nguatake wilahan ngarep.
      Amarga ing ngarep, ing dalan tabrakan, tumbak saka ksatria mungsuh utawa infantri pike mabur ing sampeyan. Ngelingi kacepetan maksimum jaran jaran perang ing serangan, tabrakan bisa nganti 40 km/jam nalika nyerang formasi infanteri lan nganti 80 km/jam nalika loro ksatria nyerang ing sisih ngelawan. Bobot saka destrie ing waja jaran lan karo penunggang waja bisa tekan 900-1000 kg. Lan kabeh impuls iki kudu dibusak kanthi aman. Saka kene sampeyan bisa ngira-ngira kekuatan perlu saka waja lan helem ing tartamtu. Lan kesempatan nyata kanggo chop utawa Pierce karo ayunan karo tangan siji.

      Miturut cara, tumbak kavaleri beda karo tumbak infanteri ing fragility poros. Kanthi bobot saka tombak pungkasan 5-6 kg, padha ditempelake saka papan kothong. Supaya ing wayahe tabrakan karo mungsuh, tumbak pecah. Yen ora, kabeh momentum saka jaran + ksatria (lan iki nganti ton bobot ing kacepetan nganti 80 km / h ing dalan ngelawan, uga, ksatria nyerang sing teka padha ton) bakal ditransfer dening tumbak. karo pucuk kanggo target, lan sisih mbalikke kanggo wong sing nyekel tumbak. Lan bakal dadi serangan bunuh diri. Dadi kanggo ngomong, hukum Newton ing tumindak.
      wassat
      1. 0
        April 21 2014
        Matur nuwun kanthi sanget, komentar sampeyan malah luwih menarik tinimbang artikel kasebut.

        Lan sampeyan bisa nggawe jinis meja ing kerumitan manufaktur senjata lan waja
        (pedhang - 1 jam; musket - 2 jam; waja - 3 jam nglirik )

        Lan siji meja liyane - miturut daya tempur saka warriors. Soko kaya:
        20 prajurit nganggo waja kuwi nganggo pedhang asta loro lan tumbak = 50 prajurit nganggo waja rante lan nganggo kapak = 100 prajurit bersenjata bedhil.
        Mesthi, yen tabel kuwi malah bisa.

        PS:
        Kutipan saka abracadabre

        Miturut cara, tumbak kavaleri beda karo tumbak infanteri ing fragility poros. Kanthi bobot saka tombak pungkasan 5-6 kg, padha ditempelake saka papan kothong.


        Wormwood?!
        1. +2
          April 21 2014
          Lan sampeyan bisa nggawe jinis meja ing kerumitan manufaktur senjata lan waja
          ing asas iku bisa.
          Nanging ana akeh nuansa. Aku palsu setengah ngarep cuirass ing rong dina (ora ana foto ing komputer). Mbalik ing wektu sing padha. Nanging iki kadhemen, tanpa hearth lan saka baja struktural ST3 biasa. Saka 65G, kabeh luwih rumit. Nanging saliyane kanggo mbentuk bagean-bagean kasebut, akeh wektu sing digunakake kanggo pas karo saben liyane, nggawe saben barang cilik - gesper, hinges, lan grinding lan polishing. Bener ngobahake palu - kira-kira 1/4 - 1/5 wektu manufaktur. Lan yen sampeyan njupuk hiasan ing tingkat kaya ing artikel, banjur 1/20 bakal metu. Lan kabeh iki mbutuhake macem-macem piranti sing uga kudu digawe.
          Yen sampeyan terus-terusan nindakake iki, mula saka produk menyang produk sampeyan ngisi tangan sampeyan lan dadi luwih cepet lan luwih cepet.
          Utawa kene contone. Helm iki digawe ing sasi, ing wektu luang.

          Lan siji meja liyane - miturut daya tempur saka warriors.
          Iku ora mungkin. Amarga kabeh gumantung ing kahanan. Ksatria ing lapangan mbukak minangka kekuatan, ing dalan gunung, ing wilayah rawa utawa ing alas grumbulan - bunuh diri.
          Utawa, ing kene, infanteri lapis baja - kerja ing formasi minangka organisme tunggal - minangka pasukan sing nggegirisi, nanging ing formasi longgar - dadi-dadi. Utawa nglawan crossbowmen.
          Dadi sampeyan ora bisa nggawe meja universal.
          Musketeers padha bakal lay mudhun akeh ksatria nyerang ing volleys. Nanging rolas ksatria sing nyuwil menyang tatanan bakal mateni musketeers karo impunity ing droves.
          Meh angel banget kanggo mbukak pike phalanx kanthi bantuan kavaleri, nanging yen kedadeyan kasebut, pikemen bakal dibantai - dheweke bakal ngremuk jaran kaya suket lan dipotong saka ndhuwur. Lan sing, kanggo nanggepi, ing tightness saka perang karo sing 4-6 meter puncak, bab apa-apa.
          Lan ana akeh conto kasebut.
          Wormwood?!
          Hollow - saka tembung rongga, kekosongan. Yen sampeyan pengin mriksa, tindakake eksperimen alami:
          njupuk pipa banyu sing tipis (bab sing kuwat banget) 3-4 meter, metu saka mobil lan kanthi kacepetan 30-40 km / jam, liwat, coba ram ingot beton pinggir dalan, nyekeli pipa kaya tumbak. Paling apik, bakal ngilangi lengenmu. Ing paling awon, iku bakal nyuwek lan break utomo karo pasukan tipping. Nunggang jaran karo tabrakan jaran meh padha. Mula tombak (tombak ksatria kavaleri) digawe rapuh.
          1. 0
            April 21 2014
            Mbok menawa titik kasebut ora akeh banget ing tenaga kerja utawa kekuwatan tempur, nanging nyatane luwih gampang sinau lan njaga katrampilan njupuk senjata api tinimbang sinau nggunakake senjata edged?

            Babagan tumbak lan ngguyu lan dosa ngguyu Aku salah maca logat saka papan kothong - lan mutusake manawa iki salah ketik lan mesthine - saka slats - Aku mikir carane tumbak digawe saka suket wormwood?! Lan kabeh iku - saka papan kothong wassat

            Thanks maneh kanggo komentar!

            Helm PS keren apik Miturut cara, aku luwih seneng waja lan gaman tanpa dekorasi, miturut pendapatku, ukiran, gilding mung ngganggu
            1. +2
              April 22 2014
              Miturut cara, aku luwih seneng waja lan gaman tanpa dekorasi
              Waja sing dihias banget mung dianggo dening wong sing paling sugih lan paling dhuwur. Ksatria sing luwih prasaja, mesthi, nganggo waja sing ora sugih. Kanggo wong-wong mau, utilitarianisme nduweni peran gedhe.
          2. 0
            April 21 2014
            - Sak ngertiku, wangun pelana kanthi pommel dhuwur mbantu ngilangi beban ing mburi (?)
            1. +3
              April 22 2014
              Sa adoh aku ngerti, wangun sadel karo pommel dhuwur mbantu njupuk sawetara saka mbukak saka mburi.
              Ya, pelana satriya ndadekake ndharat luwih mantep. Nanging ora ana pelana sing bakal nylametake yen tumbak digawe kuwat banget.
              Ing kasus iki, sanajan sampeyan dhewe nimbulake jotosan ramming, piye wae mukjijat tahan tabrakan, banjur nusuk mungsuh ing tumbak (pucuk diasah lan massa jaran iso dibandhingke karo mobil penumpang), terus gallop liwat mungsuh, sampeyan bakal tetep wong ing sadawane tumbak menyang tangan sampeyan dhewe lan banjur mlayu menyang wong. Jaran sampeyan bakal mlaku luwih maju, nanging sampeyan bakal ngalami wektu sing ala banget. Sawise kabeh, perlu sanajan tabrakan lan bubar kanthi aman. Tumbak sing rapuh ngidini sampeyan nindakake iki. Lan ora ana "shank".
  24. +1
    April 21 2014
    Bingung tanggal produksi: 1591. Ing wektu iki, ora ana sing nganggo waja kaya ngono. Ya - chain mail, helm, piring breastplates. Iki minangka puncak senjata api, Ivan the Terrible wis: "Kazan njupuk, Astrakhan njupuk" Pemanah wis diwiwiti minangka cabang tentara. Lan sapa sing nganggo waja kaya ngono bakal lunga menyang endi ing medan perang?
    1. 0
      April 21 2014
      Periode transisi, saka munculé senjata api nganti dominasi lengkap, luwih saka siji abad .....
    2. +2
      April 22 2014
      Bingung tanggal produksi: 1591. Ing wektu iki, ora ana sing nganggo waja kaya ngono.
      Malah padha nganggo. Massively waja wiwit tiba metu saka nggunakake ing paruh kapindho abad kaping 17. Sing, kira-kira 50-70 taun sawise Pabrik waja iki.
  25. 0
    April 21 2014
    Lan babagan wektu waja digawe, lan ing titik penting liyane, aku wong awam. Nanging ngujo wong sing nggunakake. Wektu kaya ngono ... lan saiki wis akeh wong sing kaya ngono, nanging waja ora padha. )
  26. 0
    April 21 2014
    - Kenapa langsung senjata api? Liyane yaiku longbow Inggris, utawa crossbow ... Pemanah Inggris nusuk waja Prancis ing Agincourt lan Cressy ...
    1. +1
      April 22 2014
      Pemanah Inggris nusuk waja Prancis ing Agincourt lan Cressy ...
      Aja lali yen ing Agincourt, ksatria ngagem waja rada beda. Biasane brigandine. Lan malah iki padha adoh saka kabeh ksatria amarga biaya dhuwur kabeh waja ing wektu sing. Lan ora mung sing paling keren.
      Kanggo umume ksatria ing jaman Crecy lan Agincourt, standar kasebut yaiku:
      Awak: mail singkat, liwat plastron utawa brigand
      Limbs: brigand utawa malah pangayoman ban, lan kanggo tangan asring tanpa iku, nanging banjur lengen klambi chain mail kebak. Sarung tangan - jam pasir.
      Gulu: bevor, lan luwih asring mung rantai tambahan utawa kalung brigante.
      Helm: Bascinet karo visor Clapvisor utawa Hundskugel
      1. 0
        April 22 2014
        - Persis! Aku maca manawa panah kanthi ujung sing sempit nembus cincin mail chain, piring waja mung bisa nembus ing sudut sing tepat, lan ora mesthi ...
        1. +1
          April 23 2014
          Kanggo tugas beda ana panah karo tips beda.
          Marang chain mail - dawa awl-shaped
          Marang waja - pyramidal massive cendhak
          Marang jaran - garpu gedhe utawa padha karo normal nanging kanthi buntut sing gedhe banget
          lan sapiturute
  27. 0
    April 21 2014
    Matur nuwun kanggo artikel! Bakal ana luwih akeh bahan kasebut ing situs kasebut.
    Ana sing ngerti kenapa bolongan napas ing visor mung ana ing sisih tengen?
    1. +2
      April 21 2014
      Ing tawuran ksatria equestrian, jotosan tumbak tiba ing sisih kiwa, tameng kasebut bisa ditemokake ing ngisor, lan pukulan kasebut diarahake rada luwih dhuwur - menyang helm ... kaya iki salah sawijining raja Prancis. mati - splint saka tumbak pamisah hit, liwat gril saka helem, menyang mripat.
      1. 0
        April 21 2014
        Matur nuwun kanggo jawaban! Nanging ora kaya waja turnamen?
        1. 0
          April 21 2014
          - Kayane waja turnamen kanggo "pertempuran" equestrian luwih abot ... lan sisih kiwa waja uga dikuwatake ...
    2. +4
      April 22 2014
      Ana sing ngerti kenapa bolongan napas ing visor mung ana ing sisih tengen?
      Amarga akeh wong sing tangan tengen lan nyekel gegaman karo tangan tengen, lan tameng lan reins karo kiwa. Mulane, sisih kiwa luwih statis lan pasif kanggo ngusir serangan. Mulane, nalika tabrakan jaran, dheweke nyoba ngalahake ing sisih kiwa. Ya, amarga pukulan ing sirah luwih agawe tinimbang awak, kelas sing paling dhuwur yaiku nggebug mungsuh ora ing tameng, nanging ing helm.
      Mulane kabeh sisih kiwa uga dikuwatake: sikut sing luwih gedhe, bantalan pundhak, visor ing sisih kiwa digawe monolitik lan malah overlay ditambahake.
      Lubang ambegan digawe ing sisih tengen.
  28. +2
    April 21 2014
    Waja mung apik tenan! Matur nuwun kanggo artikel apik
  29. Eugeniy_369k
    +1
    April 21 2014
    Master virtuoso. Armor kanggo wektu iku masterpiece. Pengarang +
  30. +2
    April 22 2014
    Matur nuwun kanggo artikel! Waja sing apik banget, karya seni !!!
  31. 0
    April 22 2014
    Kaya Ferrari. Ayu nanging ora ana gunane.

    Lan luwih ...

    Apa sampeyan ngerti yen ora ana simbolisme Kristen ing endi wae??? Ora ana salib, lili, iwak ... Nanging ZATO kebak gambar antik. Sapa wae kajaba aku, apa iki nggawe sampeyan mikir?
    1. -1
      April 22 2014
      Kutipan saka nnz226
      Bingung tanggal produksi: 1591. Ing wektu iki, ora ana sing nganggo waja kaya ngono. Ya - chain mail, helm, piring breastplates. Iki minangka puncak senjata api, Ivan the Terrible wis: "Kazan njupuk, Astrakhan njupuk" Pemanah wis diwiwiti minangka cabang tentara. Lan sapa sing nganggo waja kaya ngono bakal lunga menyang endi ing medan perang?

      Utawa mungkin senjata api isih adoh saka nyebar? Ing kene, ternyata, kita duwe, nanging ing Eropa durung ana, utawa mung ana sawetara.
    2. 0
      April 22 2014
      M.B. amarga ing wektu iki wong Spanyol mrentah ing Milan ... lan tradhisi Mauritania kuwat ing Spanyol - pola banget padha karo oriental "islimi" (motif tanduran).
    3. +1
      April 22 2014
      Nanging ZATO kebak gambar antik. Sapa wae kajaba aku, apa iki nggawe sampeyan mikir?
      Renaissance Nanging. Kabeh iku antik. Panguwasa pasamuwan suda banget. Reformasi wae...
      1. -1
        April 22 2014
        Aku bakal nyoba kanggo njawab sampeyan loro.

        Ing Spanyol, pesenan Katulik kuwat, Katulik mrentah bal ing kono. Kajaba iku, master iku Milanese, lan ora diimpor saka Spanyol. Kajaba iku, aku ora ngomong babagan ornamen, nanging babagan gambar embossed.

        Cetha yen "Renaissance" ana ing mode. Nanging ora ana sing mbatalake agama Kristen sing mrentah. Lan ing kene NONE !!! salib, utawa simbol Kristen liyane. Kabeh kuna.
        1. +1
          April 22 2014
          _ Potret Raja Charles V ... Lan ora ana apa-apa ... Lan sawise kabeh, wong Spanyol bisa dadi pelanggan ...
          1. 0
            April 22 2014
            - Helm upacara Charles V, 1545.
            1. +1
              April 22 2014
              - Nanging, helm disumbangake marang Raja Philip III dening Adipati Savoy, 1585.
              1. +1
                April 22 2014
                - Desain waja sing padha: Waja bocah kanggo Infante Philip, 1585. Made in Milan. Sayange sampeyan ora bisa nggedhekake gambar ...
                1. 0
                  April 22 2014
                  - Pancen, aku nyemak sawetara potret raja-raja Spanyol - ora ana salib ...
                  1. -1
                    April 22 2014
                    Sampeyan duwe pilihan apik. Kasunyatan saka ora ana simbol Kristen ing armor ksatria Kristen lan ratu, ing lukisan lan ngarsane ing nomer akeh crita kuna tabet sing gagasan kita, kawangun dening ilmu sajarah mapan, bab wektu iku umumé salah lan palsu. .
                    1. +2
                      April 23 2014
                      Kasunyatan yen ora ana simbol Kristen ing armor ksatria Kristen lan raja, ing lukisan lan anané ing pirang-pirang subyek kuno nuduhake yen
                      Iki ora ateges apa-apa, kajaba rong fakta:
                      1. Tumraping sadaya religiusitas ing kala wau, para priyayi ingkang dhawuh waja kathah-kathahipun botên kagolong para pandhita umumipun, utawi khususipun para ksatria militèr. Aku mbaleni, kanggo komentator sing paling sregep sing pengin troll kanthi njupuk tembungku metu saka konteks: ing akeh.
                      2. Periode sing dipikirake yaiku jaman Renaissance, nalika ana kegilaan kanggo jaman kuna ing antarane bagean sugih ing populasi Eropa. Utamane ing Italia, ing ngendi conto paling apik saka waja digawe, kalebu sing dibahas ing artikel iki.
                      1. Komentar wis dibusak.
  32. 0
    April 22 2014
    Aku ora kejawab akeh artikel menarik amarga Maidans iki.
  33. -1
    April 22 2014
    Kutipan saka abracadabre
    Senjata api negated kabeh kaluwihan saka waja.



    Aja ngomong, kelingan film The Last Armored Train, waja banjur nyekel peluru.
    Umumé, dheweke dadi wong sing kuwat, nyoba nganggo waja, sampeyan ora bakal bisa mlaku, nanging sampeyan uga kudu perang.
    1. +2
      April 22 2014
      Umumé, ana wong sing kuwat, nyoba nganggo waja,sampeyan ora bakal bisa mlakuNanging, kita isih kudu berjuang.
      Sampeyan nyoba? Aku nyoba. ajeg.
      Iku banget nyaman kanggo lumaku ing waja lan malah mbukak kanggo jarak cendhak. Mobilitas dhuwur banget, ora ketompo apa sing sampeyan pikirake. Contone, yen keluwesan sampeyan ngidini, mula ora ana masalah kanggo njagong ing twine. Apa sing ana ing longitudinal, apa sing ana ing transversal. Iku cukup gampang kanggo somersault liwat sirah utawa liwat Pundhak. Umumé, mobilitas lan beban, rata-rata, ora luwih saka infantri modern kanthi pitungan. Latihan sing dibutuhake bisa dibandhingake.
      Lan aja lali, satriya iku wong sugih lan mulya. Iku ora bab mulya kanggo mbukak salib tengen paprangan karo sikil. Kuwi jaranan perang. Yen dipateni ing satriya, banjur ana jaran cadangan, utawa malah loro lan jaran abdi. Lan mung ing kasus khusus mlaku.
      Kekurangan nyata sadurunge "wuda":
      - panas lan kringet
      - kanthi nyandhang dawa utawa aktivitas fisik sing kuat, ya, bobote kesel, nanging ora cepet kaya tas ransel kanthi bobot sing padha. Amarga bobote disebarake ing saindhenging awak,
      - ing posisi pertempuran tertutup, aku njupuk masalah AMBEGAN sak perang kuat, masalah nyata ... Lan menyang pawon gumunggung pejuang modern ing waja sing padha gumunggung yen kabeh iku apik karo wong-wong mau. Gelut modern ora luwih saka 3-5 babak saben 2 menit. Ngalahake terus-terusan nganti setengah jam utawa jam kanthi visor sing ditutup ... opo ora
      - visibilitas suda lan pangrungon sing ora apik (sanajan ana bolongan khusus ing kuping.
  34. -1
    April 22 2014
    Jumlah karya ing produk iki mung apik tenan. Nanging, paling kamungkinan, customer ora perang paling apik, sanajan dheweke sugih banget. Prajurit sing duwe pengalaman ora seneng perhiasan) Aku elinga Senkevich duwe crita babagan Pertempuran Grunwald, ing ngendi paraga utama, ksatria ambal desa Zbyshko, ketemu karo sawetara jago ing waja kasebut, nantang dheweke menyang tandhing, mateni dheweke, privatisasi. waja - langsung dadi paling sopan ing antarane para ksatria. Biaya waja kaya sawetara desa.
    1. +3
      April 22 2014
      Prajurit sing berpengalaman ora seneng karo perhiasan
      Status wajib. Gelar bangsawan...
      Nanging, paling kamungkinan, customer ora perang paling apik, sanajan sugih banget
      Kene sampeyan salah. Ditilik saka jumlah tandha pertempuran, sing duwe waja minangka penggemar "povonzaTsaa" ing ngarep lan ora ndhelikake ing mburi pengawal. Lan waja kasebut digunakake kanggo tujuan sing dikarepake tanpa wedi ngeruk kembang-kembang.
      1. 0
        April 23 2014
        - Ing awal Mei, turnamen teater bakal dianakake ing wilayah kita ing kastil Georgienburg (Chernyakhovsk), bisa uga. Museum Kastil Shaaken (Nekrasovo) bakal dibukak Ironi nasib - kastil Ksatria Ordo Teutonik dibongkar "kanggo bata" dening wong Armenia Karabakh ... sing bisa ngira ...
  35. 0
    April 22 2014
    Oalah, ya, aku lali yen sadurunge aku ngerti aku kudu rutin mbenerake statusku)
  36. 0
    April 22 2014
    Piece saka seni.
  37. +1
    April 22 2014
    Matur nuwun, Valery, kanggo materi sing warni.
    Aku mbaleni, ngetutake wong lanang - komentar luwih menarik tinimbang materi.
    Amarga dheweke luwih urip lan nggambarake pendapat saka reenactor dhewe.
    Aku rumangsa duwe kesempatan kanggo tinker karo wesi.
    Lan waja ... uga, ing Armory ing Kremlin, ana uga waja lengkap (utawa relatif lengkap).
    Ora dadi sugih decorated, luwih kuna.
    Ing mratelakake panemume, pesawat iki nduweni nilai hiasan murni, upacara. Aku ora aturan metu sing Mungkin wong ing kedaden kanggo njupuk bagéyan ing latihan, "lucu" perang. Imitasi, simulasi. Nanging, aku bakal ngilangi, mbok menawa, panggunaan waja iki kanggo tujuan sing dituju. Dadi larang banget. Nanging, ing gambar lan mirip Pahlawan Pembebas ing Taman Treptow (kanthi pedhang ing tangane lan bocah wadon, anakronisme) - aku ngakoni kanthi lengkap.
    Ing Koblenz, ing museum benteng, aku kebeneran ndeleng barbute alam. Aku disabetake dening kualitas pameran, polishing. Persis, kita nggawa kanthi sengaja. Lan ora saka toko nanging ing jendhela.
    ..
    Barang apik. Matur nuwun, Valery.
  38. Jeruk
    0
    April 22 2014
    http://bezpekaua.com/fotomaterialu/1575-superpodborka-xolodnogo-oruzhiya.html
  39. mokeichev81
    0
    April 23 2014
    apik tenan
  40. +9
    April 23 2014
    Babagan mobilitas waja
  41. 0
    April 23 2014
    Roller mung kelas. Lan waja mung kaendahan, oh, kanggo vilify paling sethithik.
  42. 0
    6 May 2014
    waja ayu apik
  43. Sirf
    -1
    6 2014 Juni
    Waja sing apik, nanging ukiran kasebut ngganggu.
  44. mokeichev81
    0
    21 2014 Juni
    apik tenan

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"