Meriam voli Mitralez

8
Meriam voli Mitralez

Mitraleza Reffy uga dikenal minangka "Canon à Balles"


Mitrailleuse (shotgun, tracing paper saka mitraille Prancis - "buckshot, shrapnel") minangka jinis meriam voli kanthi pirang-pirang laras senapan kaliber sing bisa ngetokake sawetara peluru bebarengan, utawa sawetara peluru kanthi cepet. Mitrailleuse "sejatine" pisanan diciptakake ing taun 1851 dening kapten tentara Belgia Fafshamps, 10 taun sadurunge muncule bedhil mesin Gatling. Iki diterusake ing taun 1863 dening mitrailleuse saka Montigny. Salajengipun, ing taun 1866, kanthi rahasia sing paling ketat, "Canon à Balles" Prancis, sing luwih dikenal minangka mitrailleuse Reffy, diadopsi. Dheweke dadi cepet-fire pisanan gaman, sing tentara reguler wis disebarake ing konflik utama minangka persenjataan standar. Iki kedadeyan nalika Perang Franco-Prusia taun 1870-1871. Blok baja kanthi puteran tembakan tengah 13 mm (kaliber .51) dikunci dening sungsang sadurunge ditembak. Nalika engkol diuripake, 25 puteran diluncurake kanthi cepet. Tingkat geni mitrailleuse Reffy sing stabil yaiku 100 putaran saben menit. Jarak efektif saka mitraliasis Reffy tambah nganti udakara 2000 meter, jarak iki ngluwihi jangkauan senapan jarum Draize. Baterei bedhil saka jinis persenjataan iki kasusun saka enem mitrailleuses Reffy lan dilayani dening kru artileri. Mitrailleuses minangka jinis artileri khusus, lan dudu senjata pendukung infanteri.

Mitraleza Reffy minangka sistem senjata inovatif nalika iku kanthi kinerja balistik sing apik, nanging panggunaan minangka senjata taktis ora kasil amarga konsep dhasar lan aplikasi tempur sing salah. Kajaba iku, ing wiwitan perang Franco-Prusia ing taun 1870, tentara Prancis mung duwe 210 mitrailleuses Refy. Tentara Prancis meh nyingkirake dheweke saka layanan sawise taun 1871. Ing comparison, gun Gatling dadi nyebar, sukses, lan varian daya-mimpin wis slamet kanggo dina iki, nanging cukup langka. Sawise senapan mesin Gatling diganti karo senjata anyar ing tentara, digunakake ing prinsip nggunakake pasukan recoil lan energi mbusak gas, senjata karo multi-barrel puteran barel lan drive daya external ambruk kanggo sawetara puluh taun. . Nanging, ing periode antarane rong perang, sawetara salinan dikembangake, nanging mung ana ing wangun prototipe utawa arang digunakake. Konsep iki diuripake maneh sawise Perang Donya II kanthi introduksi senapan mesin M61 Vulcan. Tembung mitraleza, Nanging, wis dadi tembung kluwarga lan ing basa Prancis tegese bedhil mesin, sanajan mitraleza makarya saka drive manual. Ing basa Prancis modern, tembung mitrailleuse tegese bedhil mesin apa wae, kalebu senjata otomatis.

Katon

"Mitrailleuse" pisanan yaiku bedhil 50 laras sing dicekel tangan, dikembangake ing Belgia ing taun 1851 dening kapten Belgia Fafchamps, sing nggawe prototipe kasar saka gambar dhewe. Sistem iki luwih apik ing taun 80-an dening Louis Christophe lan insinyur Belgia Joseph Montigny, sing ing taun 19 ngasilake mitrailleuse Montigny 1863-barrel. Wiwit taun 37, Joseph Montigny ngusulake rancangane marang Napoleon III, sing pungkasane nyebabake pangembangan mitrailleuse Prancis Reffy. Iki digawe dening Jean-Baptiste Reffy kanthi kolaborasi karo Montigny lan diadopsi dening tentara Prancis ing taun 1859. Kaping pisanan, senjata anyar iki disimpen ing kapercayan sing paling ketat, nanging dadi dikenal umum sawise melu perang nalika Perang Franco-Prusia (1865-1870). Ing tahap pungkasan konflik iki, pamrentah Prancis tuku sawetara sistem liyane, kalebu bedhil Gatling. Model Reffy wiwitane digawe kanthi jumlah cilik lan kanthi kapercayan sing paling ketat, ing wiwitan perang ana kira-kira 71 bedhil. Panganggone mitrailleuse sing ora kasil ngrusak prestise artileri lapangan Prancis ing mata Kaisar Napoleon III lan nyumbang kanggo kekalahan tentara Prancis ing perang iki.

Konstruksi

Sawetara varian mitrailleuse wis dikembangake, lan kabeh duwe unsur umum. Padha beda-beda ing jumlah barel rifled diklompokaké bebarengan, lan instalasi salah siji ing kreta artileri conventional, utawa (ing cilik saka model) ing tripod. Amunisi dipasang ing blok siji lan diselehake ing sungsang langsung ing mburi trunks sing mbukak. Kabeh barel dimuat bebarengan dening tuas ngunci manual utawa sekrup horisontal gedhe. Kanggo tembak konsisten saka tong minyak perlu kanggo cepet operate tuas kapindho (utawa, ing sawetara model, muter nangani crank). Iki asale saka julukan Prancis mitrailleuse - moulin à café (penggiling kopi). (Jeneng sing padha banget diwènèhaké ing Amerika nalika Perang Sipil kanggo "penggiling kopi" kanthi laras puteran, dioperasikake kanthi manual lan dimuat kanthi mekanis.)

Piring utawa blok kanthi peluru (sungsang sing bisa diganti) kudu dicopot nganggo tangan sadurunge piring sing dimuat sabanjure dipasang. Ora kaya senapan mesin lan senjata otomatis kanthi cepet, kabeh proses loading lan tembak manual. Inovasi utama mitrailleuse yaiku kanthi nyata ningkatake kacepetan proses kasebut dibandhingake karo bedhil infanteri standar.

Macem-macem versi konsep mitrailleuse utamané beda-beda ing jumlah barel lan kaliber.

Umume varian mitrailleuse dipasang ing gerbong artileri. Iki ndadekake dheweke abot lan ora bisa digunakake ing medan perang, amarga senapan mesin lan kreta bedhil bobote nganti 900 kg (2000 lb).


Breech Mitraleza Reffy


Amunisi lan tingkat geni

Ketergantungan mitrailleuse ing loading manual tegese tingkat geni luwih gumantung marang katrampilan operator. Mitraleza Reffy sing dijaga kanthi apik bisa njaga tingkat geni saka papat voli (100 puteran saben menit) sajrone tembak normal lan nambah tingkat geni nganti limang voli (125 puteran) saben menit yen ana darurat. Tingkat discharge saben voli individu (25 peluru) dikontrol dening penembak kanthi muter gagang crank cilik ing sisih tengen sungsang. Ing tembung liya, 25 barel bedhil ora dibuwang bebarengan, nanging kanthi cepet. Amarga massa gedhe (1500 kilogram), mitrailleuse Reffy ora mbalek maneh nalika ditembak lan ora perlu dituju maneh sawise saben salvo. Penemu Reffy nyatakake kekurangan mundur nalika nembak minangka kauntungan sing signifikan tinimbang artileri lapangan tradisional. Saben baterei Mitrailleuse Reffy biasa diantrekake karo enem bedhil sing murub luwih utawa kurang bebarengan.

Mitrailleuse Reffy nggunakake kartrid geni tengah 13 mm (.512 in) sing digawe dening penemu Gopilly. Kartrid iki cukup khas ing desain lan nggambarake kahanan saiki ing bidang amunisi ing wektu kasebut. Iku katon kaya kartrid shotgun modern elongated: tengah karo flange kuningan lan awak karton hardened biru peteng. Peluru 13 mm (0,512 inci) ing kothak kertas 770 butir (50 gram) dicepetake kanthi 185 butir (12 gram) bubuk ireng sing dikompres. Kecepatan moncong yaiku 1560 ft / s (480 m / s), sing kaping telu setengah luwih saka peluru kanggo senapan Chaspeau utawa Draize. Temtunipun, ing wektu iku kartrid bedhil-kaliber paling kuat. Kanggo alasan sing jelas, mitrailleuse Reffy ora tau dirancang kanggo ngobong kartrid Chaspeau 11mm sing luwih cilik kanthi kasus kertas sing kobong.

Kartrid mitrailleuse Reffy 13 mm dimuat menyang breechblocks baja sing bisa diganti (beda karo mitrailleuse Montigny, sing amunisi dicekel ing piring ing dasar kartrid). Nalika diperlokaké saka mitrailleuse a, iku perlu kanggo duwe telung pamblokiran bolt ing siaga pancet: padha murub saka siji, cartridges dibusak saka kaloro nggunakake extractor, lan katelu dimuat saka siji kothak wis dikempalken karo 25 amunisi. .

Laras bisa pindhah saka sisih menyang sisih, lan kanthi bantuan gagang sing muter, geni sing nyebar bisa diobong. Nanging, ngowahi tong minyak saka sisih menyang sisih ora cukup (yaiku, sektor tembak cukup cilik) kanggo nindakake geni scattering efektif ing jarak cedhak. Sektor geni senjata cilik banget nganti pirang-pirang peluru nyerang prajurit Prusia bebarengan. Nalika perang pisanan perang Franco-Prusia tanggal 6 Agustus 1870, 4 peluru nyerang jenderal Prusia bebarengan. Sanajan, miturut cathetan resimen mungsuh, 4 peluru mitrailleuse iki ditembak saka jarak 600 meter! Kanggo ngatasi masalah pertahanan titik cedhak, tentara meriem Prancis nyoba ngembangake amunisi khusus sing bisa nembakake telung peluru saka siji kartrij sekaligus.

Mangkono, ora kaya bedhil mesin modern, mitrailleuse Reffy arang digunakake kanggo nyebarake geni ing jarak sing cedhak. Baterei saka enem mitrailleuses dirancang kanggo target target ing sawetara ngluwihi tekan senapan infantri Chaspeau utawa shrapnel artileri. Kanggo misi artileri komplèks, mitrailleuses asring disebaraké nganggo bedhil lapangan muzzle-loading "Napoleonic" lawas ("canon obusier de 12" - meriam howitzer 12-inci) digunakake dening tentara Prancis nalika perang Franco-Prusia.

Pengembangan

Mitraleza misuwur amarga layanan ing tentara Prancis, nanging nyatane dheweke pisanan mlebu bisnis ing Belgia ing taun 50-an ing abad kaping 19 minangka instalasi stasioner kanggo pertahanan parit benteng. Gun 50-laras kertas-kartrij jarum-jinis iki dirancang dening Kapten T. Fafshamps. Mengko, sawise 1863, bedhil iki apik. 37 tong ditinggalake, kartrid perang tengah 11 × 70mmR ditepungi, lan mitrailleuse dhewe dipasang ing kreta artileri rodha. Dandan iki ditindakake ing pabrik Christophe lan Joseph Montigny ing cedhak Brussels, sing duwe kepinginan kanggo ngedol senjata anyar menyang Eropa liyane.

Ing taun 1863, militer Prancis dadi kasengsem ing mitrailleuse Christophe lan Montigny lan panitia artileri wiwit nyinaoni kemungkinan adaptasi senjata Belgia iki. Nanging, iki mutusaké kanggo nindakake liyane lan nggawe mitrailleuse dhewe, mung gumantung ing industri Prancis. Ing wulan Mèi 1864, Jenderal Edmond Laboeuf mènèhi laporan awal marang Napoleon III kanthi judhul "Note sur le Canon à balles". Ing September 1865, kanthi rahasia lengkap, miturut arahan Letnan Kolonel Vercher de Reffy (1821–1880), produksi skala penuh mitrailleuse anyar diwiwiti. Majelis lan bagean produksi ditindakake ing bengkel ing Meudon, nanging akeh bagean diwenehake dening pabrikan swasta. Senjata anyar iki dites sacara ekstensif ing taun 1868 ing jarak tembak cedhak Versailles kanthi rahasia lengkap. Wedi mata-mata, nalika nembak target sing adoh, bedhil sing berpengalaman didhelikake ing kémah. Mitraleza kanthi loading mekanik lan tembak nuduhake kinerja sing apik banget lan akeh sing dikarepake saka dheweke.

Ing Juli 1870, total 215 mitrailleuses lan limang yuta cartridges kanggo wong-wong mau wis diprodhuksi, nanging nalika perang karo Prusia wiwit, mung 190 saka wong-wong mau ing urutan kerja lan bisa mlebu layanan.

Doktrin Operasional

Panggunaan mitrailleuse ing medan perang minangka gunung artileri minangka konsep sing salah sing nyebabake akibat. Kanggo ngindhari geni bedhil Draize, baterei mitrailleuse terus-terusan dipasang ing jarak luwih saka 1400 m (1500 yd) saka garis Prusia. Sanadyan mitrailleuse duwé jarak maksimal 3400 m (3700 yd), jarak sing umum ditembaki arang banget ngluwihi 2000 mèter (2100 yd), sing kurang saka jangkauan artileri lapangan Prancis. Nanging, geni akurat ing 1500 yard angel banget kanggo entuk, amarga mitrailleuses wis mbukak (mekanik) pemandangan. Contone, peluru mitrailleuse ing lemah ora bisa dideleng ing jarak sing adoh nganti barisan mungsuh ora "pecah" nalika kena peluru kasebut. Bisa dicathet menawa senapan mesin modern cenderung digunakake ing jarak sing luwih cendhek tinimbang jarak maksimale.Senapan mesin M60, contone, biasane digunakake ing jarak efektif 1100 meter (1200 yd) dibandhingake karo jarak maksimal 3725. meter (4074 yd). Mitraleza, ing nalisir, asring digunakake ing watesan njaba saka sawetara lan, malih, tanpa kaluwihan saka nggunakake sistem optik ranging. Kekurangan iki ing panggunaan operasional mitrailleuse Reffy duweni efek fatal ing asil perang Franco-Prusia.

Aplikasi ing paprangan
Perang Prancis-Prusia (1870–71)


Perang iki diwiwiti tanggal 15 Juli 1870 kanthi mobilisasi tentara Prancis sing rada kacau. Baterei Mitrailleuse ana ing wayahe ngadhepi masalah sing paling akut. Sanadyan ing kertas, kabeh padha diatur dadi baterei sing cocog, ing wiwitan perang, bedhil iki disimpen ing depot ing Meudon lan ing benteng Montrouge, Issy lan Mont-Valérien. Petungan kanggo wong-wong mau diutus, nanging ora diklumpukake bebarengan. Akeh petungan ora cukup dilatih ing nangani mitrailleuses, lan kadhangkala padha ora duwe latihan pertempuran ing kabeh, lan padha uga ora idea bab salah siji fitur sighting utawa rangefinding. Manual sing rinci dicithak ing Januari 1870, nanging disebarake menyang kru mung nalika kedadeyan permusuhan. Ana rahasia babagan senjata kasebut, mula sawetara komandan artileri ngerti carane nyebarake kanggo perang, lan akeh sing ora ngerti babagan anane mitrailleuses.

Mitrailleuses ndeleng akeh tumindak ing perang iki, nanging jumlah cilik banget mbatesi efektifitas. Penyalahgunaan kasebut uga nggawe masalah gedhe ing medan perang. Nalika mitrailleuses minangka senjata presisi kanthi cara balistik, nanging ora bisa digawa menyang pertempuran normal kanthi cepet ing jarak sing adoh. Saben salvo 25-babak diklompokake banget lan ora duwe dispersi lateral sing cukup. Ing ngarsane mekanisme pemicu Komplek worsened kahanan, kang ing tangan saka kru inexperienced rawan kanggo karusakan. Luwih saka sepisan ana laporan yen produk pangobongan bubuk ireng (bubuk jelaga) sajrone tembak sing dawa nggawe kesulitan nalika nutup sungsang.

Nanging ana uga conto nalika mitrailleuses Reffy nyebabake karusakan sing signifikan marang mungsuh. Baterei mitrailleuse ing komando Kapten Barb ing Peperangan Gravelotte, kanthi cepet nemtokake jarak menyang target, kaping pirang-pirang ngganggu serangan massa infanteri Prusia. Prusia nandhang kapitunan gedhe ing perang kasebut. Nanging, sawise Perang Franco-Prusia, disimpulake yen senapan bedhil Chaspeau nyebabake karusakan luwih akeh marang pasukan Prusia tinimbang mitrailleuse Reffy. Sanajan nalika perang ana kira-kira 100 bedhil Chaspeau, dene Mitrailleuse Reffy kurang saka 000 bêsik.

Serat padha digambar babagan gunane senjata cepet-geni, amarga padha ora duwe impact cukup ing Course saka musuhan. Jenderal Angkatan Darat Amerika Serikat William Hazen, sing ngawasi proses permusuhan, nyathet yen: "Mitrailleuse Prancis ora cocog karo pangarepan sing ditindakake. Jerman dianggep banget nistha, lan dheweke ora bisa dadi senjata permanen saka militèr. Tegese, senjata salvo sing dioperasikake kanthi manual, sing diduweni mitrailleuse Reffy, minangka teknologi buntu, lan banjur diganti karo bedhil mesin kanthi otomatis.

Nanging, produksi mitrailleuses lan amunisi diterusake maneh miturut arahan Letnan Kolonel Reffy ing kutha Nantes ing sisih kulon Prancis.122 mitrailleuse liyane digawe kanggo ngganti meh 200 mitrailleuses sing dirusak utawa dicekel mungsuh.

Sawise perang

Sawise rampung gencatan senjata karo Prusia ing Mei 1871, panggunaan Mitrailleuse Reffy pungkasan sing direkam yaiku eksekusi Communards sawisé penindasan Komune Paris.

Mitrailleuse Reffy saka tentara Prancis (268 total) bisa slamet saka perang Franco-Prusia. 122 mitrailleuses Reffy liyane, sing ditangkep ing paprangan, didol Jerman bali menyang Prancis. Mitrailleuses Reffy pungkasan sing isih urip dibuwang saka benteng Prancis wétan nalika taun 1908. Mitrailleuse jinis iki asring bingung karo bedhil salvo sing diisi tangan liyane, kayata mitrailleuse Montigny Belgia utawa senapan mesin Gatling.

Pengaruh ing pangembangan luwih saka sistem senjata

Sanalika sawise pungkasan perang, Prancis mbuwang kabeh pasukan kanggo nambah artileri lapangan. Gagal artileri Prancis ing perang pungkasan minangka motivasi sing kuat kanggo pangembangan bedhil lapangan de Bange (1877) lan, pungkasane, pistol lapangan Canon de 75 modèle 1897 sing kondhang. jarak nganti 15 km. Kanthi 75 peluru saben menit lan jarak 4350 km, mitrailleuses Reffy luwih sithik ing kene. История nuduhake yen liwat telung puluh taun sabanjuré, efektifitas saka sistem senjata tambah atusan kaping.

Antarane taun 1871 lan pungkasan abad kaping 19, akeh tentara Eropa nggunakake akeh bedhil mesin ringan sing asale saka Eropa lan Amerika. A nomer akeh bedhil Gatling dituku, kang digunakake digunakake ing perang kolonial ing Afrika, India lan Asia.

Ing taun 90-an, tentara Eropa wiwit ngganti senapan mesin ringan kanthi otomatis, kayata senapan mesin Maxim, senapan mesin M1895 Colt Browning, lan ing taun 1897 senapan mesin Hotchkiss. Sajrone Perang Donya I, sing diwiwiti ing taun 1914, senjata kasebut dadi universal lan nyebar.

Panggunaan modern saka istilah mitraliasis

Ing basa Prancis, senapan mesin diarani mitraleza. Tembung iki dadi tembung kluwarga sawisé diadopsi Mitraleza Hotchkiss ing taun 1897. Contone, jeneng senapan mesin NATO FN Minimi 5,56 mm asale saka istilah Mini-Mitrailleuse - "senapan mesin cilik".

Turunan saka tembung Prancis "mitrailleuse" digunakake ing basa Walanda, Norwegia. Ana tembung sing gegandhengan karo bedhil mesin ing basa Portugis, Turki, Italia lan sawetara basa liyane.



















Close-up saka mitraliasis saka macem-macem desain


Bahan sing digunakake:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mitrailleuse
http://thebrigade.thechive.com
http://ru.wikipedia.org/
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

8 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +2
    22 april 2014 08:51
    Path menyang senapan mesin modern ana tortuous, bab monumental. Ing tangan liyane, padha "Maxim" Originally gegaman bèntèng lan, miturut piagam Russian, dilayani dening kru wolung wong, lan banjur mboko sithik kru iki suda kanggo normal wong loro.
    1. tembaga49
      +1
      24 april 2014 21:43
      Ing manual ing "Maxim" machine gun, malah edition post-perang, pitungan iku kabeh 7 wong. Ana uga operator pita, lan sing nglengkapi. Ing perang nyata, ya, loro kudu nindakake kabeh.
  2. +3
    22 april 2014 13:10
    Iku bakal menarik kanggo krungu ing tumindak. belay
  3. +5
    22 april 2014 13:56
    Thanks kanggo penulis kanggo artikel!
    Ing basa Bulgaria, kita nyebut senapan mesin - "shotgun", nanging aku krungu manawa wong Serbia nyebat "mitraljeza".
  4. +3
    22 april 2014 14:02
    Ide kasebut sacara sakabehe logis, konsisten lan ora anyar. Nduwe gaman siji-sijine lan pengin nambah tingkat geni, sing pertama sing dipikirake yaiku nambah jumlah barel.
    Nanging materi isih menarik. Matur nuwun kanggo penulis.
  5. anomalocaris
    0
    22 april 2014 16:13
    Kecepatan moncong yaiku 1560 ft / s (480 m / s), sing kaping telu setengah luwih saka peluru kanggo senapan Chaspeau utawa Draize.

    Jujur, iku luwih saka lucu. Bocah sing nerjemahake artikel kasebut kanthi jelas ora ngerti babagan apa.
    1. tembaga49
      0
      24 april 2014 21:41
      Iku misale jek sing prabédan ing energi moncong, lan dudu kacepetan peluru, dimaksudaké ing kene.
      1. anomalocaris
        0
        25 april 2014 16:03
        Ora, iku cukup spesifik. Ya, sanajan ing babagan energi moncong, kanthi bubuk ireng, kaliber mesthi bakal luwih gedhe. Sampeyan ndeleng, bubuk mesiu, apa smoky utawa smokeless, nduweni kecepatan propagasi gas winates. Kanggo smoky, malah paling sampurna, mesiu, Nilai iki kira-kira 1000 m / s. Iki minangka watesan teoretis sing bisa dicepetake proyektil.
        Dadi, ing kasunyatan, lan iki direkam ing akeh sumber, iku ora bisa kanggo njupuk kacepetan dhisikan saka luwih saka 800 m / s ing tong minyak 550 mm dawa. Mulane, tambah energi moncong mung bisa dipikolehi amarga massa projectile, lan, kanthi mangkono, amarga kaliber.
  6. 0
    13 Mei 2014 00:59
    Ing kene ternyata kewan apa, kanggo pisanan aku nemoni progenitor senapan mesin ing buku petualangan babagan Australia. Mung ing kana piranti kasebut ora diterangake kanthi rinci. Bener, wis diterangake ana carane mitrailleuse digunakake saka kreta bedhil ing savages meh tengen nganti titik sing kaya Fantasi bisa dijupuk.
  7. vanyux04
    0
    5 Juli 2014 09:20
    Gun sing menarik!

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"