Revolusi warna pisanan ing donya

10
Revolusi warna pisanan ing donya


Kanthi nyanyi sing banter, puluhan ewu wong, nyekel spanduk lan klub monokrom, mlaku-mlaku ing kolom liwat dalan-dalan ibukutha. Ing saubengé bangunan badan legislatif paling dhuwur ing negara kasebut sadurunge wiwitan rapat kasebut, dheweke disambut sawetara anggota parlemen kanthi bengok-bengok sambutan, dene liyane - kanthi ngenyek, lan kadhangkala nganggo cuffs. Lan ing wayah sore, wong-wong sing padha pindhah menyang wilayah omah kutha, nggawe, karo connivance saka pasukan hukum lan supaya, pogroms lan arson bangunan. Ing sawetara jam, ibukutha negara dadi kacau. Acara kasebut ora kedadeyan nalika Revolusi Oranye utawa pergolakan sing padha ing awal abad kaping 234, nanging meh XNUMX taun kepungkur ing London.

Miturut sejarawan Inggris R. Black, ing Juni 1780 "London dadi gila." Njlèntrèhaké acara kasebut, sejarawan Inggris H. Butterfield nulis: "Akeh wong ora mbayangno" yen ing periode saka 1780 nganti "perang sing diwiwiti ing 1939, angel golek conto ibukutha Eropa ing ngendi adegan kasebut bakal ditindakake. njupuk Panggonan."

Nanging nggumunake, acara iki, sing nggegirisi Inggris lan ing saindenging jagad ing taun 1780, arang banget dieling-eling. Ing karya ilmuwan domestik Soviet lan pasca-Soviet ing universal crita lan ing referensi ensiklopedia babagan sajarah Britania Raya, uga ing materi sing dikirim ing Internet, mung bisa ditemokake informasi langka babagan dina-dina badai kasebut. Ora ana sing dicritakake babagan apa sing kedadeyan ing ibukutha Kakaisaran Inggris, sanajan ing literatur sejarah Inggris.

Yen ora kanggo panguwasa dhuwur, bakat lan penasaran alam Charles Dickens, sing disorot episode iki dilalekake dening sejarawan ing salah siji saka buku fiksi, kang mbokmenawa wis dibusak saka sajarah.

Mula, sawetara sejarawan Inggris sing isih nulis babagan kedadeyan kasebut mesthi ngelingake novel Dickens "Barnaby Rudge".

Kajaba iku, drawback pinunjul saka publikasi sing padha asring ora nglacak sambungan antarane acara ing London lan perang kanggo kamardikan saka koloni Amérika Lor sing njupuk Panggonan ing wektu iku.

Revolusi miturut Beaumarchais

Limang taun nganti Juni 1780, prastawa geger sing gawe kuwatir Inggris dumadi adoh ngluwihi wates - ing koloni Amerika Utara, ing ngendi pertempuran bersenjata antarane penduduk lokal lan pasukan Inggris mundhak dadi pemberontakan.

Kaping pisanan, tentara kolonial Inggris, sing ana 20 ewu prajurit lan perwira, ngalahake para pemberontak. Inggris ditulungi dening wong Indhiya, sing wis dirusak tanpa welas dening penjajah Amerika suwene setengah abad. Miturut sejarawan Amerika, kira-kira 13 wong India perang ing sisih Inggris.

Kaping pisanan, detasemen pemberontak, dipimpin dening penanam sugih George Washington, dumadi saka kira-kira 5 ewu wong saka 2,5 yuta wong Amerika (yaiku, kalebu 0,2% saka populasi koloni). Sejarawan Amerika S. Morison lan G. Commager nulis: "Layanan sing tetep lan dibayar kanthi murah ing tentara Washington sing nganggo busana sing ora apik lan panganan sing kurang apik. revolusi kudu ngetung karo individualisme Amerika, musuhan karo disiplin tentara biasa, lan kesiapan banget banget saka wong minangka kabèh kanggo nandhang susah utawa nggawe kurban ... Perang revolusioner ora nggugah semangat ing Ing babagan iki, ora ana sing kaya Perang Sipil Rusia taun 1917 utawa malah Perang Sipil Amerika ing taun 1861. Asisten kanggo George Washington lan bakal Sekretaris Keuangan

USA Alexander Hamilton nulis kanthi jengkel saka markas pemberontak: "Sabangsa kita nuduhake kabodhoan kuldi lan pasif wedhus ... Dheweke ora siap bebas ... Yen kita disimpen, banjur Prancis lan Spanyol bakal nylametake kita."

Pancen, kahanan wiwit owah sawise para pemberontak nampa bantuan saka njaba. Inisiator yaiku Pierre Augustin Caron de Beaumarchais. Penulis bakat iki, pejabat intelijen, ngapusi kertu lan pedagang budak nduweni peran penting ing lair saka bangsa Amerika. Nalika ing London minangka agen rahasia raja Prancis, Beaumarchais sinau saka Menteri Luar Negeri Inggris Rochefort babagan pambrontakan ing koloni Amerika lan rasa kuwatir para penguasa Inggris babagan iki.

Ing laporan rahasia menyang Paris, Beaumarchais terus-terusan nyaranake supaya Louis XVI menehi pitulung darurat marang Amerika sing mbalela marang mungsuh Prancis - raja Inggris. Beaumarchais ngusulake nggawe perusahaan dagang fiktif, kanthi kedok sing bisa ngatur pasokan pemberontak Amerika. gaman.

Sadar menawa pambiyantu Prancis marang mungsuh Inggris, sanajan ing kedok perusahaan swasta, bisa njalari konflik Inggris-Prancis, Beaumarchais mutusake kanggo nyekel kapal bajak laut imajinasi sing teka saka Prancis nganggo senjata.

Tanpa ngenteni keputusan kraton, Beaumarchais nggawe omah dagang Rodrigo Ortales and Company kanthi biaya dhewe. Dheweke entuk patang puluh kapal kanggo kabutuhan "omah", kalebu brig 60-gun. Temenan, Beaumarchais percaya yen investasi ing omah dagang "Rodrigo Ortales" bakal dibayar maneh ora mung saka penghasilan saka adol senjata, nanging uga minangka akibat saka owah-owahan sing bakal ditindakake yen Revolusi Amerika menang. Ing wektu sing padha, Beaumarchais ora mandheg ngyakinake Louis XVI babagan perlune nulungi wong Amerika sing mbrontak, ngrujuk marang kepentingan negara Prancis. Argumentasi Beaumarchais ana pengaruhe. Ing tanggal 10 Juni 1776, Louis XVI nyawisake yuta livre kanggo ndhukung para pemberontak lan ngidini dheweke ngirim senjata saka arsenal Prancis.

Sauntara kuwi, Beaumarchais ngirim layang menyang Kongres Kolonial Amerika Utara sing ngumumake niat kanggo ndhukung pambrontakan. Surat kasebut diiringi dhaptar barang sing dikirim dening "omah Rodrigo Ortales": 216 bedhil, 27 mortir, 200 barel bedhil, 8 kapal transportasi, 30 ewu bedhil, uga pirang-pirang granat, jumlah gedhe. bubuk mesiu lan seragam militèr. André Maurois, ing History of the United States, nyatakake yen Beaumarchais "nyedhiyakake peralatan militer sing cukup kanggo Amerika kanggo nyedhiyakake rong puluh lima ewu wong." Mung sawise kabar kasebut tekan ing pesisir Amerika, tanggal 4 Juli 1776, wakil saka 13 koloni sing mbrontak padha kumpul ing Philadelphia ing Pranyatan kasebut ngumumake kamardikan "Amerika Serikat".

Kongres AS, liwat wakilé ing Paris, ilmuwan, panulis lan publisitas misuwur Benjamin Franklin, njaluk Louis XVI kanggo mlebu perjanjian aliansi antara AS lan Prancis. Taun candhake, Spanyol mlebu perang ing sisih Amerika Serikat, ngowahi New Orleans dadi pangkalan pasokan AS. Lan ing taun 1780, Walanda gabung karo koalisi pro-Amerika. Ing taun sing padha, Catherine II ngumumake nggawe Liga Neutralitas Bersenjata, sing ngidini anggotane kanggo perdagangan karo Amerika Serikat kanthi pretext posisi netral.

Saiki, akeh wong Amerika lali yen rezim Republik "kabebasan lan demokrasi" entuk kamardikan amarga bantuan eksternal saka monarki Eropa, sing dicap lan terus dicap "despotik" lan "tirani."

ngarep rahasia

Nanging, senadyan bantuan njaba kanggo para pemberontak Amerika, Inggris ora nyerah marang wong-wong mau, nyekel kutha-kutha utama koloni ing tangane. Detasemen para pambrontakan, ora biasa karo kasusahan perang, tipis. Ing mangsa 1777-1778. ing Valley Forge, 32 kilometer saka Philadelphia, saka 2500 prajurit saka "tentara" Washington, bab sewu mati saka colds lan penyakit.

Nanging, ing wektu iku, pimpinan pemberontakan Amerika duwe pangarep-arep kanggo nyerang Inggris saka mburi, mbukak ngarep rahasia kanthi bantuan para pengikut ing Inggris. Dikawruhi manawa anggota pondokan Masonik dadi pimpinan pemberontakan Amerika. Wiwit taun 1773, anggota pondok St. Andrew Masonic ing Boston ngatur serangan ing kapal Inggris kanthi muatan teh, protes marang tugas kolonial sing dhuwur ing produk iki. Acara iki, sing diarani "Pesta Teh Boston", minangka titik wiwitan pemberontakan Amerika. Freemason yaiku George Washington lan inspirasi ideologi pemberontakan, Benjamin Franklin. Freemason minangka mayoritas wong sing nandhatangani Pranyatan Kamardikan, uga penulis, Presiden AS mangsa Thomas Jefferson. Pondok Masonik Amérika utama ana ing Charleston. Miturut sawetara laporan, peninggalan sing diajeni dening Freemasonry donya disimpen ing kene, kalebu tengkorak lan awu saka Grand Master of the Knights Templar, Jacques de Molay, sing dianggep dening Freemason minangka bapak spiritual organisasi rahasia. Grand Master saka Charleston Lodge, Isaac Long, wis kontak pancet karo Skotlandia Freemason, sing saka pungkasan abad kaping XNUMX wis salah siji saka organisasi terpusat paling tuwa lan paling awet terus.

Freemason Skotlandia nyatakake solidaritas karo pemberontakan ing Amerika Utara lan ngupaya ngluncurake kampanye anti-pemerintah supaya bisa mundurake pasukan Inggris saka koloni kasebut. Nanging, masalah permusuhan ing koloni jaban rangkah ora ana gegayutane karo populasi Kapuloan Inggris. Kanggo miwiti perang nglawan pamaréntahan, pretext digunakake sing bisa nglumpukake mayoritas Skotlandia lan Inggris. Pretext iki minangka undang-undang sing ditindakake ing 25 Mei 1778 dening Parlemen Inggris. Iki ngilangi diskriminasi marang umat Katolik sing diadegaké ing abad kaping XNUMX sawisé pungkasan pamaréntahan ratu Katulik pungkasan, Mary the Bloody. Kanggo nanggepi, Freemason Skotlandia nggawe "Union of Protestants", sing ngluncurake koleksi tanda tangan kanggo petisi menyang Parlemen sing njaluk pemulihan hukum anti-Katolik. Sejarawan Inggris Black nulis: "Kanggo nyepetake tumindak bisnis, piranti organisasi digunakake sing digunakake dening Amerika revolusioner - panitia plenipotentiaries digawe. Klompok iki dadi dewan direktur agitasi efektif ing Skotlandia."

Kanggo njlèntrèhaké marang populasi perlu kanggo diskriminasi marang Katolik, anggota saka "Union" anyar nyoba kanggo ngandhani minangka colorfully sabisa bab buron abot saka Protestan nalika pamaréntahan Mary the Bloody (1553 - 1558).

Ing kabeh pojok karajan, pamicara wiwit katon sing ngandhani ing alun-alun kutha lan negara babagan eksekusi nggegirisi wong-wong Protestan nalika jamane ratu kasebut. Salah sawijining cabang saka "Kesatuan" yaiku "Masyarakat sing ngelingi Mary Bloody". Ora dinyana-nyana, pitakonan babagan pamrentahan Mary the Bloody dadi sing paling penting ing urip politik negara. ("Dheweke diwenehi Bloody Mary sing nandhang lara iki - dheweke terus-terusan bengok-bengok babagan dheweke nganti serak," ujare salah sawijining pahlawan novel Dickens.) Sanajan suwene rong setengah abad ing Inggris, dheweke wis lali babagan sing suwe. sajarah, prejudices anti-Katolik saka Protestan, sing arupi akèh-akèhé saka populasi Inggris , uga julukan ominous saka ratu, ngidini agitators saka "Union Protestan" kanggo gawe uwong yakin pamireng saka bener sing crita elek lan perlu kanggo nyegah Ambalan saka medeni kuwi.

Anggota Uni Protestan wiwit ngumpul kanggo rapat umum, masang cockades biru ing topi lan ngibar-ibar bendera biru. Dheweke nyebarake mayuta-yuta selebaran lan pamflet kanthi banding anti-Katolik. Uni Protestan ngetokake "Bandhing kanggo Rakyat Inggris". Iki nyatakake tujuan "Kesatuan" - "kanggo nyegah upaya apa wae kanggo ningkatake sabab kepausan, kanggo ngendhegake karusakan negara, karusakan saka pasamuwan, panyiapan perbudakan pindho, forging chain kanggo awak. lan pikiran saka Inggris ... Kanggo nuduhake toleransi marang papacy - iku tegese kontribusi kanggo karusakan saka jiwo saiki ana, lan mayuta-yuta nyawa liyane sing saiki ora ana, nanging kang orane wis ditahbiskan dening Gusti Allah. cara kanggo mbales dendam saka Gusti Allah sing suci lan cemburu lan nyebabake karusakan saka armada lan tentara kita, uga karusakan saka awake dhewe lan anak-anake. , iku kanggo nyengkuyung laku nyembah brahala ing negara Kristen."

Ing Nopember 1779, Lord George Gordon, aristokrat Skotlandia turun temurun, dadi presiden Uni Protestan. Ing wektu iki, Gusti sing umuré 23 taun, dadi anggota Parlemen Inggris, dadi misuwur amarga pidato sing cetha marang kawicaksanan pamaréntahan Tory, dipimpin déning Lor. Gordon utamané atos nalika ngritik perang sing ditindakake dening pamrentah ing Amerika Utara.

Gusti nuntut mundur cepet pasukan Inggris saka koloni Amérika Lor, nyerang "tiran raja, parlemen tiba lan pamaréntah pidana."

Sawisé Gordon njupuk alih minangka kepala Uni Protestan, panjaluke kanggo mundur total pasukan Inggris saka Amerika, senajan karo babagan logis gedhe, wiwit digabungake karo retorika anti-Katolik. Ing tanggal 1 Juni 1780, kanggo nanggepi panjaluke Perdana Menteri Utara marang Parlemen kanggo dana tambahan kanggo pangopènan angkatan bersenjata Inggris ing Amerika, Lord Gordon njupuk lantai lan nyatakake yen dheweke "ora bisa nolak biaya anyar nganti Pangeran. mbalekake karusakan sing ditindakake kanggo rakyat kanthi inovasi kanggo kepausan, lan uga kanthi mbuwang dhuwit rakyat sing isin. 39 wong milih kanggo proposal pemerintah, 19 kanggo proposal Lord Gordon.

Intensifikasi pangandikanipun Gusti punika sami kaliyan rusakipun posisi para pemberontak Amerika. Ing wektu iki, pasukan Inggris ngepung pusat Freemasonry Amérika - Charleston. Kanggo nylametake wong-wong sing padha mbrontak, pimpinan "Persatuan Protestan" nindakake pidato mbrontak ing Parlemen. Ing tanggal 1 Juni 1780, Lord Gordon kanthi ora sopan nyatakake yen "ucapan raja saka dhampar kebak absurdity lan ora duwe akal sehat ... Konsesi kanggo para papists wis ngganggu kabeh negara, lan wong-wong wis mutusake kanggo mbela awake dhewe. wong-wong sing wis dadi favorit saka pemerintah. Aku ora mung mratelakake "kene perasaanku. Pamrentah bakal nemokake yen ana 120 wong ing mburiku! Rakyat wis nyatakake perasaane ing resolusi lan ing pers."

London ing geni

Ing ngandhap punika, Sang Prabu mirsa, bilih ing dinten candhakipun pamriksan militèr tumrap Uni Protèstan, ingkang kala punika sampun dados organisasi ingkang santosa, badhe katindakakên ing London. Ing dina Jumuah, 2 Juni, 60 anggota "Union" padha kumpul ing Lapangan St. George ing London. Kabeh padha duwe cockades biru ing topi. Ngrujuk marang saksi mata, Dickens njlèntrèhaké patemon iki kaya mangkene: "A akèh wong padha nglumpuk karo spanduk saka macem-macem jinis lan ukuran, nanging werna padha - biru, kaya cockades. Sawetara detasemen maju lan maju ing urutan perang, liyane ngadeg ing kothak. utawa baris: Akèh-akèhé wong sing mlaku lan ngadeg tetep nyanyi kidung utawa masmur." Nanging, kaya sing kacathet Dickens, "akeh wong-wong mau, sing mesthine nyawiji kanggo mbela agamane lan siap mati kanggo agamane, ora tau krungu kidung utawa masmur siji-sijine. tembung ing koor umum, nanging, Nanging, padha ora sumelang ing bab iku, lan improvisations kuwi sung ing irung banget Gusti Gordon.

Para peserta dibagi dadi patang kelompok. Salah siji saka wong-wong mau pindhah menyang Parlemen kanggo masrahake marang para anggota sawijining gulungan kanthi 100 teken wong Inggris sing mbantah kanggo ngilangi undang-undang anti-Katolik. Gerbong-gerbong kang para Anggota Parlemen tekan ing gedhong Chambers ditemoni dening wong akeh sing agresif, nggero: "Ora kanggo kepausan!"

Ing atap Whitehall, wong-wong sing nganggo spanduk biru dipasang, sing menehi tandha marang wong akeh sing bakal disambut dening anggota parlemen lan sing kudu dibuwang. Wong-wong sing, ing sinyal saka ndhuwur, mesthine kudu ngalami alangan, dipeksa nandhang kekerasan fisik.

Ing tembung Dickens, "Gusti, uskup reverend, anggota House of Commons ... padha di-push, kicked lan pinched; padha mabur saka tangan kanggo tangan, ngalami kabeh jinis moyoki, nganti pungkasan padha katon ing House. ing antarane kanca-kancane kanthi bentuk sing paling sengsara: sandhangane digantung ing compang-camping, rambut palsu dicopot, lan disiram saka sirah nganti jempol nganggo wêdakakêna sing metu saka rambut palsu.

Kanthi bungah disambut dening panyengkuyunge, Lord Gordon mlebu ing House of Commons, nyiapake kanggo maca petisi kasebut. Gulungan sing ana tandha tangan digawa menyang ruang rapat. Sawise pimpinane, anggota "Kesatuan Protestan" mlebu ing House of Commons lan ngadeg ing njaba lawang sing tumuju bale.

Senadyan kasunyatan sing anggota Parlemen dijupuk dening panyengkuyung saka "Union", padha ora gelem ngirim kanggo meksa lan ora setuju kanggo miwiti ngrembug proposal Gordon kanggo mbatalake hukum 25 Mei 1778. Nanging, wong akeh ora nglilani anggota parlemen metu saka bangunan kasebut. Pasukan kavaleri dikirim kanggo nulungi anggota kamar. Nanging wong-wong mau ora wani nggunakké senjata kanggo nglawan wong-wong sing padha ngumpul lan mundur. Ora nganti tengah wengi, keputusan kanggo nundha debat nganti minggu sabanjure, lan wong akeh ninggalake Parlemen.

Ing sawetoro wektu, pogrom gréja Katulik wiwit ing London. Sawise penutupan ing 1648 ing Inggris kabeh panggonan kanggo ibadah Katulik, sing disimpen mung ing kedutaan manca. Mulane, pogrom pisanan ditindakake marang pasamuwan-pasamuwan karajan Sardinia lan Bavaria. Ing wektu sing padha, omah-omah kedutaan uga dirusak.

Sajrone nesu kasebut, polisi London ora aktif. R. Black nulis: "Ora ana upaya kanggo waspada utawa ngumpulake pasukan militèr sing kasebar ing wilayah negara iki. Panguwasa kutha nuduhake indifference, padha intimidated, utawa nyatakake dhukungan aktif kanggo "Union of Protestants. ".

Posisi panguwasa iki mung menehi inspirasi marang para perusuh. Ing tanggal 3 lan 4 Juni, omah-omahé pribadi umat Katulik kena pogrom, uga wong-wong Protestan sing ora kesusu masang cockades biru ing topi.

Pogrom dibarengi karo rampog, sing asring dibakar bangunan kanggo nutupi tilas kadurjanan.

Dina Senin, 5 Juni, Lord Gordon, ing resolusi Uni Protestan, misahake awake dhewe saka rampokan. Nanging ing wektu sing padha, Soyuz terus nyebar selebaran anti-Katolik sing inflamasi. London terus dikuwasani para perusuh lan perampok.

Nanging, ing kahanan iki, Parlemen nuduhake keteguhan. Ing tanggal 6 Juni, 220 anggota House of Commons teka ing rapat kasebut. Kanthi voting mayoritas, DPR ora gelem ngrembug petisi Uni Protestan. Ing wektu sing padha, kamar kasebut ngukum pogrom lan rampokan ing London sing diwiwiti tanggal 2 Juni.

Ing wayah sore tanggal 6 Juni, kahanan saya tambah parah. Nalika hakim London, Hyde, nyoba medeni para pemberontak kanthi maca undang-undang hasutan lan mrentah pasukan kavaleri kanggo mbubarake wong akeh, minangka respon, wong akeh banjur mbuwang omahe Hyde. Ing sawetara menit, omahe hakim wis rusak. Prajurit kang padha teka kanggo nyemangati para gerombolan padha diusir dening wong akeh, banjur pindhah menyang Pakunjaran Newgate.

Pakunjaran iki minangka pakunjaran paling kuat lan paling kuat ing Inggris. Saksi mata kanggo nyerbu pakunjaran dening wong akeh ngelingi: "Iku meh ora bisa dipercaya manawa bisa ngrusak bangunan kanthi kekuwatan lan ukuran sing nggumunake." Nanging, ing sawetara jam pakunjaran wis rampung numpes lan mung tembok gundhul tetep saka iku, "kang banget kandel kanggo succumb kanggo pasukan geni."

Dina 7 Juni ana, ing tembung saka Menteri Walpole, "Rebo ireng ... Kanggo enem jam ing pungkasan, aku yakin setengah kutha bakal dadi cinders lan awu." Sakehing pakunjaran ing kutha padha dirusak, lan kabeh wong tahanan padha dibebasake. Sajrone pogrom saka penyulingan, ana geni, ing ngendi akeh pogromists kobong.

Nanging, senadyan kabeh kawujudan saka rampage uncontrolled unsur manungsa, ana akèh bukti sing sawetara pogromists ora tumindak impulsively, nanging manut printah angel. Sejarawan P. de Castro nyebataken bebaya pas wektune bab pogrom ditampa Lord Mansfield, Adipati Northumberland, panguwasa pakunjaran lan akeh liyane. (Thanks kanggo iki, padha bisa uwal.) Paul de Castro uga nyerat babagan panggunaan truk pemadam kebakaran dening para perusuh, sing ngidini wong-wong mau bisa ngemot geni sing disebabake.

Uskup Agung York banjur nulis: "Ora ana gerombolan sing nate pindhah tanpa sawetara wong sing nganggo busana apik kanggo mimpin."

Kalah kraman

Ing tanggal 7 Juni, para panitia pambrontakan mutusake kanggo njupuk tindakan kanggo ngontrol urip negara. Ing biografi Gordon, sekretarisé, Robert Watson, nulis: "Sapa sing nguwasani Bank Negara lan Menara bakal enggal dadi master kutha, lan sapa wae sing dadi master kutha bakal cepet dadi master. Britania Raya." Mung tekane bala tentara gedhe sing ngalangi para pemberontak ngrebut kas Inggris lan gudang bersenjata.

Ing rapat Dewan Privy, raja dhawuh marang Lord Amherst kanggo njupuk London ing kontrol bersenjata. Ing tanggal 8 Juni, pasukan wiwit nyurung para pemberontak, lan ing tanggal 10 Juni, pambrontakan kasebut ditumpes. Sajrone penindasan, 285 wong tiwas lan tiwas amarga tatu, 135 sing ditangkep. Saka sing dicekel, 59 disalahké, dene 21 dieksekusi.

Sawêg sawêg sawêg kapêrangipun kraman wau, wontên wartos dhatêng London, bilih sasampuning anggèning ngepung, Charleston sampun kabêkta dening Inggris. Sejarawan H. Butterfield wrote sing iki kabar iku disambut kanthi bungah ing Inggris: "Ing pentinge kabar nyerahake Charleston, sing teka sawetara dina sawise penindasan pambrontakan Gordon, bisa dimangerteni yen ana sing nganggep kerusuhan sing ana ing korespondensi lan ing koran ing minggu kepungkur. , nalika macem-macem gosip nyebar ing luar negeri lan keraguan sing ora nyenengake ... Kayane ana titik balik ing perang. Kabungahan iki bisa dingerteni: tibane Charleston ora mung nyebabake pambrontakan Amerika, nanging uga para agen ing Inggris Raya.

Sanajan acara 2-10 Juni nuduhake yen "Union of Protestants" bisa nglumpuhake urip ing ibukutha Kakaisaran Inggris lan meh ngrebut kekuwatan ing negara kasebut, akeh tumindak para pimpinan "Union" dadi gerah. Bisa uga dheweke kesusu banget kanggo ngganggu serangan ing Charleston. Ing wektu sing padha, kekacauan ing London, pogrom, rampokan lan kebakaran, para penjahat sing akeh banget ndhelikake saka akeh pengamat organisasi kasebut kanthi teliti, sing didhelikake ing mburi spontanitas kraman. Sajrone diselidiki babagan kahanan pambrontakan, Jaksa Agung Inggris, Lord Mansfield, mratelakake: "Tumindak wong akeh dictated dening rencana jahat saka mungsuh kita sing keras ... Kerusuhan sing kedadeyan minangka bagean saka a rencana sing dirancang kanthi ati-ati kanggo ngrebut kekuwatan ing negara kasebut."

Akeh negarawan Inggris sing penting yakin yen Amerika Serikat ngadeg ing mburi Lord Gordon. Pengacara Batt mbantah: "Aku percaya yen dhasar kabeh yaiku tumindak pamrentah Amerika lan pengkhianatan Inggris, lan agama mung minangka pretext."
Judge L. Barrington wrote on June 12: "Katon ing paling kasus ana sawetara pemberontak. Iki bener, nanging ora kabeh bebener. Sing paling aktif padha wong lanang sing dilatih dening wong Dr. Franklin kanggo laku diabolical saka arson. ."

Ing wektu iku, akeh sing ngomong babagan peran utama Duta Besar AS kanggo Prancis, B.

Franklin ing ngatur kraman Gordon. Kanthi langkah anyar, polisi Inggris nyedhiyakake macem-macem informasi babagan anane Amerika ing rombongan Gordon lan ing jajaran Uni Protestan. Dadi, ing katrangan saka agen polisi rahasia tanggal 10 Juni, ana hubungane karo "Union of Protestants" karo salah sawijining panitia "Boston Tea Party" sing ana ing London lan Amerika liyane. Agen sing padha kacarita ing sambungan kurir pancet saka anggota "Union" karo Franklin, sing ing wektu iku ing Paris.

Nanging, kabeh pengamatan fragmentary lan paukuman individu ing jaman kasebut ora dinobatake kanthi studi sing konsisten lan jero babagan pemberontakan 1780. Sekretaris Lord Gordon Robert Watson, ing bukune The Life of Gordon, nulis:

"Ana sawetara acara ing sajarah Inggris sing narik kawigaten luwih akeh tinimbang kerusuhan 1780, lan bisa uga ora ana sing ora jelas."

Watson dhewe ora nindakake apa-apa kanggo ngilangake surem iki. Mbokmenawa pambocoran rahsa bisa banget ngetokaké panguwasa ing kalangan panguwasa Inggris, sing ngidini ngiyanati kapentingan nasional, nganti wong-wong sing kuwasa nyoba ngendheg papriksan.

Sanajan Lord Gordon ditangkep sawisé pambrontakan ditindhes, dheweke tetep ana ing Menara nganti 5 Februari 1781. Ing sidang sing diwiwiti dina iku, Gordon, miturut Dickens, "ditemokake ora guilty amarga lack of bukti yen dheweke ngumpulake wong kanggo tujuan cidra utawa umum ilegal ... Langganan umum dianakaké ing Skotlandia kanggo nutupi biaya legal Lord Gordon. ." Jeneng-jeneng sing ngurus Gordon ora dikenal kanggo para sejarawan.

Misteri diubengi dening akeh kahanan liyane saka urip Lord Gordon, uga pati misterius sekretaris Watson. Iku ketoke sing pasukan tartamtu nyoba kanggo ndhelikake latar mburi acara 1780. Sajarah munculé dadakan ing adegan politik "Kesatuan Protestan" lan akeh aspek liyane saka pambrontakan 1780 tetep dadi misteri sejarah sing durung kapecahake. Mesthi, pasukan sing nyoba ndhelikake rahasia kasebut lan ngalihake perhatian saka dheweke, ora mung ndhelikake jeneng, jeneng pusat finansial lan masyarakat rahasia sing ana ing mburi para pemberontak London, nanging uga cara ngatur kudeta. d'état, sing banjur aktif digunakake ing wektu sabanjure.

Prastawa taun 1780 nuduhake efektifitas propaganda massa kanthi nggunakake tembung cetak lan lisan kanggo mesthekake kekuwatane klompok politik tartamtu. Dheweke nuduhake kemungkinan nggunakake propaganda kasebut kanggo ngganggu rasa sengit marang bagean tartamtu saka populasi (ing kasus iki, gething marang Katolik). Interpretasi sewenang-wenang saka sajarah kuna kanggo excite massa lan nggunakake kanggo entuk gol ing gesang politik modern uga dicoba. (Semangat babagan acara 250 taun kepungkur, tanpa sambungan logis, digunakake kanggo mungkasi rezim kolonial ing Amerika Utara.)

Pemberontakan Gordon dadi conto saka keterlibatan ing kegiatan politik wong sing ora seimbang lan malah ora normal mental (iku khas yen Dickens nggawe karakter utama ing novel kasebut lan accomplice ing pambrontakan Barnaby Rudge sing ringkih), lan nomer akeh. saka penjahat lan wong sing duwe karep pidana.

Pengalaman pambrontakan Gordon ngajari para panitiane cara-cara sing trampil kanggo ngatur gerakan politik, kanthi cepet ngganti slogan lan taktik (saka nyanyian mazmur kanggo nyerang anggota parlemen, lan banjur ngrebut gedung pemerintah).

Saiki, cara protes anti-pemerintah massal kasebut dicoba, kayata nggunakake warna tartamtu kanggo nuduhake gerakan "dheweke" (banjur warna kasebut biru), panggunaan aktif tangisan perang ("Ora kanggo kepausan. !"), iringan musik lan nyanyian paduan suara kanggo ngumpulake para pemberontak.

Cukup jelas yen revolusi warna ing wiwitan abad kaping XNUMX, sing diatur miturut resep-resep Amerika lan nganggo dhuwit Amerika, ora asli, nanging minangka instrumen campur tangan politik AS sing wis diuji ing urusan internal negara liya. . Iki pisanan digunakake dening pimpinan Amerika ing taun-taun awal Amerika Serikat.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

10 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. -10
    1 May 2014
    Aku ora bakal maca artikel kasebut, Anglo-Saxon kanggo aku dudu bangsa, nanging akeh ....
    1. + 10
      1 May 2014
      Kutipan saka bubla5
      Aku ora bakal maca artikel kasebut, Anglo-Saxon kanggo aku dudu bangsa, nanging akeh ....


      Enchanting! apik
      Aku durung maca, aku ora bakal maca, nanging aku duwe pendapat!

      Thanks kanggo penulis lan +, jujur, piye wae aku ora kasengsem ing wektu iki.
      1. +1
        1 May 2014
        Kutipan saka Karlson
        ora kasengsem ing wayahe iki.

        Pabrik penyulingan ing London? Ing taun 1780???
        Apike banget!
        Umumé, tonggak sejarah ing perkembangan Matrasia katon ora logis, sinis lan kekejeman.
        1. +1
          1 May 2014
          Kutipan saka: dmitriygorshkov
          Pabrik penyulingan ing London? Ing taun 1780???
          Apike banget!


          Iki kanggo apa?
          Sampeyan kanggo kula pribadi (aku bisa ngomong karo sampeyan? Kita setuju ing akeh masalah.)
          Aku mung semangat babagan jaman iki, nanging kanthi isin aku sinau saka "arah Rusia", aku isin banget yen aku ora kejawab sudut iki lan matur nuwun kanggo pitunjuk kanggo penulis artikel, aku bakal mbenerake iku.

          Kutipan saka: dmitriygorshkov
          Umumé, tonggak sejarah ing perkembangan Matrasia katon ora logis, sinis lan kekejeman.


          Kanthi biaya saka Anglo-Saxon, aku nyaranake supaya ora gelombang saber. mandheg
          Aku menehi conto carane sampeyan? sampeyan nelpon "kasur":
          - Dadi, tanggal 18 Juli 1792, ing kamar hotel ing Paris, dheweke nemokake pelaut sing mati, dheweke nganggo seragam admiral mburi armada Rusia.
          Wong iki disewa dadi tentara Rusia ing wektu sing padha karo Napoleon, wong iki nyerang Ochakov bebarengan karo Suvorov, ing kene tembung wong iki babagan komandan kita:

          - Dheweke salah siji saka sawetara wong aku ketemu sing tansah ketoke luwih menarik kanggo kula saka wingi. Dheweke pancen wani tanpa wates, loman tanpa wates, nduweni kemampuan superhuman kanggo nembus inti saka samubarang ing guise kasar lan eksentrik. Aku percaya yen ing dheweke Rusia nduweni prajurit paling gedhe sing wis tau diwenehi. Dheweke ora mung jenderal pisanan ing Rusia, nanging uga dianugerahi kabeh sing dianggep pisanan ing Eropa.

          Wong iki kanca saka Catherine II.
          Dheweke (miturut legenda) dadi sadulur saka salah siji saka Zaporizhzhya Cossacks.

          Aku ora pengin nulis sheet - kesed.

          Jeneng Laksamana Rear Amerika Angkatan Laut Rusia yaiku Paul Jones!

          Kita duwe akeh banget titik kontak kanggo siram kabeh peradaban Anglo-Saxon mudhun jamban, lan Auschwitz ora adoh.
          1. Kostya-pejalan kaki
            -1
            3 May 2014
            Ora ana apa-apa, ing Auschwitz ana sawetara tanker Konev. dirilis. Dadi gabung yen sampeyan nemokake tombol.
          2. +2
            3 May 2014
            Kutipan saka Karlson
            Jeneng Laksamana Rear Amerika Angkatan Laut Rusia yaiku Paul Jones!

            Ana uga Laksamana Thomas Gordon, sing njabat ing Armada Baltik ing sangisoré Peter Agung. Inggris karo werna Scottish. Perang kanggo Rusia nglawan Swedia.
            1. 0
              7 May 2014
              Utawa Barclay de Tolly - Skotlandia, Field Marshal saka pasukan Rusia sing perang nglawan Napoleon ...
              Miturut cara, Napoleon kontemporer uga pengin ngawula ing tentara Rusia, nanging padha ora njupuk ...
        2. 0
          7 May 2014
          Umumé, tonggak sejarah ing perkembangan Matrasia katon ora logis, sinis lan kekejeman.

          Sinisme, ngapusi, duplikat, ngapusi - Ya, iki babagan dheweke ...
          Ora logis mesthi ora babagan Inggris, aku ora setuju karo sampeyan babagan iki ...
    2. 0
      1 May 2014
      Anglo-Saxon? Lan yen sampeyan ngelingi sing padha duwe katelu, sing mengko kanggo sawetara alesan dropped metu saka jeneng iki, minangka sampeyan ngomong, "klumpukne" - iku bakal luwih menarik.
  2. 11111mail.ru
    +5
    1 May 2014
    Penulis minangka plus gedhe. Aku maca babagan Beaumarchais ing V.S.
  3. +2
    1 May 2014
    Artikel keren. bab kasunyatan sing emigrants Inggris nglawan wong India, asring banget kiwa tanpa scalps, dhawuh revolusi werna ing Inggris. ngendi rodschilds?
    1. +4
      1 May 2014
      Quote: Angin bebas
      Emigrants Inggris nglawan wong India, asring ditinggal tanpa kulit


      Ngidini kula program pendidikan sethitik:

      Nyuwek kulit sirah kanggo tujuan ngedol iku minangka adat Eropa; digawa menyang Donya Anyar dening Inggris lan Walanda. Gusti Allah ngalang-alangi memori ora salah - ing Inggris malah bangsawan nandhang sangsara marga saka iki, lan ing abad 10-11 iku laku umum kanggo Inggris.
      Cara perang iki wiwit nyebar kaya ing ngisor iki:
      - akeh kolonis sing banget setya marang adat istiadat negara Eropah, ana sawetara kriminal, nanging sing paling penting, ing separo pisanan abad kaping 17, gubernur koloni ngumumake pembayaran kanggo kulit sirah wong India. lan --- iku diwiwiti.
      Antarane wong India, scalping ora dianggep minangka kabecikan, lan ora kabeh suku India duwe adat kaya mengkono, nanging kabeh owah-owahan nalika padha wiwit mbayar scalps.
      Ing kene kahanane meh padha karo tomahawk - mesthine, wong India duwe kapak watu, nanging kapak perang sing nyata - tomahawk, dadi apa sing kita kenal amarga wong Eropa, sing pisanan ngimpor saka Eropa, lan banjur ngasilake. lokal, kanggo perdagangan karo India. hi
  4. +2
    1 May 2014
    Lan aku seneng karo sejarah Inggris Raya, Prancis, utawa, umume, kabeh Eropa ing abad kaping 17,18,19, 20, utawa XNUMX, dadi luwih jelas tinimbang nalika sampeyan mung mbuwang slogan kaya "wong Eropa insidious" mangan kabeh lemak. menarik banget sing, kaya ing XNUMX lan wiwitan Kanggo XNUMX abad, perjuangan utama ana ing antarane Inggris-Great Britain lan pisanan Holland-Spanyol, banjur Prancis, banjur Rusia, banjur Jerman, lan banjur ing "donya free." " nglawan USSR. Lan iku menarik sing asring saingan saka Inggris padha dikalahaké ora minangka asil saka kekalahan militèr, lan minangka asil, sing disebut. "Revolusi". Sawise negara ilang kabeh, lan Inggris digawe bathi apik.
  5. +2
    1 May 2014
    Hello dear Carlson! Sugeng liburan kanggo sampeyan !!! muga-muga sampeyan kabeh apik!!!!! Mung wae aku ora tau krungu bab tengkorak flaying kajaba crita babagan wong India.
    1. 0
      1 May 2014
      Quote: Angin bebas
      Hello dear Carlson! Sugeng liburan kanggo sampeyan !!! muga-muga sampeyan kabeh apik!!!!! Mung wae aku ora tau krungu bab tengkorak flaying kajaba crita babagan wong India.


      Halo sobat ambyar!
      Lan aku ngucapke matur nuwun kanggo kabeh preian dina iki! ombenan

      Jujur, aku ora sengaja ngerti babagan iki - aran , ngeduk ing topik temen beda, mlayu menyang informasi sing bangsawan saka Wessex ing abad ka-11 scalped mungsuh kacepetan lengkap ahead, malih, Earl of Wessex piyambak ana supporter ardent saka cara iki, lan kaget dheweke nemokake apa sedhela. dicritakake maneh ing ndhuwur. hi
  6. +1
    1 May 2014
    Sejarah minangka spiral. Sinau, sinau lan sinau.
  7. Kostya-pejalan kaki
    -1
    3 May 2014
    Wong inggris iku wong pinter. Lan aku ngormati lan ngormati sistem nilai sing wis dibangun.

    Lan iki ora kanggo sebutno inovasi lan panemuan teknologi sing nggawe jagad luwih aman lan ora lara.

    Lan aja lali babagan Kim Philby, sing, PRAKTIS, nyegah AS saka njeblug bom nuklir ing USSR.

    Aja lali yen Britain, amarga ukuran global, didominasi dening akeh faktor eksternal.

    Kajaba iku, Vatikan wis tansah ngupaya kanggo ngontrol agama, lan mulane, nempatno spokes ing gembong negara independen saka iku. Contone, aku duwe sikap sing luwih elek marang wong Skotlandia, sing ora ngerti konsep "nilai sing dicemplungake" ing agama, lan kaya wedhus kanthi sungu saka putri Yunani Leia, sing ngupaya mbaptis kabeh jagad. Lan padha Katolik inveterate. Aku ora bakal kaget yen penjahat super iki nglelebke Kursk kita, supaya bisa ngomong, kurban kanggo dewa. Kain saka Kaleng. Miturut cara, wong Jepang duwe dewa rejeki karo tong minyak. Lan Cannes minangka kutha resort ing Australia. Bisa uga diwaca minangka "barrel"

    Mulane, aku ora nganggep Inggris minangka instigators kerusuhan, nanging kabeh jinis Jacobins lan fanatik Celtic liyane. Ngomong-ngomong, kabeh brawlers iki siyap ngobong omah ing Eropa, nanging kanggo sapa?

    Umumé, Wehrmacht ngembangake rencana "benteng" sing padha, aku kira, bebarengan karo negara Vatikan, Stato della Città del Vaticano. Yen dolanan layang, bisa diwaca minangka "kawanan telak lan kartel raja seret." Aku kepengin weruh iki Archangel Moykala. Mbokmenawa drive watara ing Toyota Atare.

    Aku ngira parades karo "gendéra pelangi" ing jantung Georgia, ing ngendi wong-wong bubar ngrayakake Dina Mei nganggo bendera Bolshevik, padha teka. Miturut cara, miturut wiki, werna pelangi iki asline ana ing gendéra wong Maya ing Peru, dudu tukang kayu homoseksual. Sing menarik yaiku ing India ana sekte kaya ngono, lan diarani Jaceism. Dadi, saliyane swastika ing simbol kaya kapak, dewa kasebut diwakili dening wong lanang telanjang sing padha.

    Maksudku yaiku wong Inggris sing padha nulis "Kaukasia" ing kolom kewarganegaraan utawa warna ras. Nanging kabeh jinis salib non-Rusia nawakake kita kawin karo "Indo-Eropah". Aku iku luwih apik kanggo ing ndhuwur saka, yen katon ing peta India, ing bolongan. Ya, yama uga dewa kematian Jepang.
    1. Khmer
      +1
      6 May 2014
      jasmisme apa iki? Ditilik saka fragmen informasi ing teks kasebut, Jainisme tegese - lan apa hubungane karo teknologi politik Albion sing insidious?
  8. Kostya-pejalan kaki
    0
    3 May 2014
    Miturut cara, kanggo mangerteni carane nyegah kerusuhan, iku apik kanggo ngerti rune. Aku wong saka Stalin, siji bisa ngomong, Aku tansah kesengsem karo budaya Cina. Nanging dadi wong Belarusia, budaya Baltik tresna marang aku.

    Bandingake rune "WORLD" lan "chernobog". Lan elinga, apa sukses tentara Jerman? Ing manajemen operasional! Thanks kanggo sambungan gedhe. Deleng antena saka tank Wehrmacht. Promto "MIR".

    Saiki, deleng lencana hippie pecandu narkoba. Kabeh wong ngerti yen ganja ngrusak otak. Mung "dewa ireng", ora hippies. Ayo ngomong Lennon - NO! Zhukov - Ya, Ya, Ya!

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"