Alexander Stepanovich Popov - putra kamulyane Rusia

9
Alexander Stepanovich Popov lair ing Ural Lor ing desa kerja Turinsky Rudnik tanggal 16 Maret 1859. Bapakne, Stefan Petrovich, minangka imam lokal, lan ibune, Anna Stepanovna, minangka guru desa. Secara total, Popov duwe anak pitu. Padha urip andhap asor, meh ora nggawe ends ketemu. Ing umur enom, Alexander asring ngubengi tambang, mirsani extraction saka mineral. Dheweke seneng banget karo toko mesin lokal. Bocah cilik sing grimy narik kawigaten manajer tambang, Nikolai Kuksinsky, sing bisa ngentekake pirang-pirang jam ngandhani babagan struktur macem-macem mekanisme. Alexander ngrungokake kanthi ati-ati, lan ing wayah wengi dheweke mbayangake awake dhewe minangka pangripta mesin gaib anyar sing durung tau katon sadurunge.

Nalika saya tuwa, dheweke wiwit nggawe barang dhewe. Salah sawijining karya pisanan Popov yaiku pabrik banyu cilik, dibangun ing kali sing mili ing jejere omah. Lan rauh Alexander nemokake lonceng listrik ing Kuksinsky. Anyar nggumunake insinyur listrik sing bakal teka nganti dheweke ora tenang nganti dheweke nggawe awake dhewe sing padha, kalebu baterei galvanik. Lan sawise sawetara wektu, wong mlaku sing rusak teka ing tangan Popov. Wong lanang kasebut dipisahake, diresiki, didandani, dipasang maneh lan disambungake menyang lonceng gawean. Dheweke nggawe jam weker listrik primitif.



Minangka taun liwati, Alexander tansaya munggah. Tekan wektune wong tuwane kudu mikir masa depane. Mesthi, dheweke pengin ngirim bocah menyang gimnasium, nanging biaya kuliah ing kana saya dhuwur banget. Nalika umur sangang taun, Popov ninggalake atusan kilometer saka omahe kanggo mangerteni ilmu teologi. Alexander ngenteni wolulas taun ing tembok sekolah teologi Dolmatovsky lan Yekaterinburg, uga ing Seminari Teologi Perm. Iki minangka taun sing angel. Dogma teologi sing mati, dadi asing karo pikirane sing kepengin weruh, ora narik minat Popov. Nanging, dheweke sregep sinau, ora ngerti maca lan nulis nganti umur sepuluh taun, dheweke bisa nguwasani mung sajrone sewulan setengah.

Alexander duwe sawetara kanca, dheweke ora seneng karo pranks seminari utawa dolanan karo kanca-kancane. Nanging, para siswa liyane ngurmati dheweke - dheweke kerep kaget karo sawetara piranti sing rumit. Contone, piranti kanggo ngomong ing kadohan, digawe saka rong kothak karo ngisor kandung kemih iwak, disambungake dening thread waxed.

Ing musim semi 1877, Popov nampa dokumen saka seminari sing nuduhake yen dheweke wis ngrampungake papat kelas. Dheweke kandha: "Kemampuan iku apik banget, rajin iku apik banget." Kabeh subjek, kalebu Yunani, Latin lan Prancis, entuk nilai paling dhuwur. Sembarang kanca sakelas Popov mung bisa iri karo sertifikat sing ora bisa ditindakake - iki njanjeni karir sing apik. Nanging Alexander ora ana guna kanggo paseksi iki, lan ing wektu iku dheweke wis mutusaké kanggo ora dadi imam. Cita-citane arep mlebu universitas. Nanging, dheweke ora ngakoni aku ana ing basis sertifikat seminari. Mung ana siji cara metu - kanggo lulus ujian, sing disebut "sertifikat kadewasan" kanggo kabeh kursus gimnasium. Seminarian Popov ngerti babagan sawetara subjek sing disinaoni dening siswa gimnasium mung kanthi kabar-kabar. Nanging, ing mangsa panas, dheweke bisa ngisi kabeh kesenjangan ing kawruh lan lulus tes mlebu kanthi kaurmatan. Impen kasebut dadi nyata - Alexander mlebu Fakultas Fisika lan Matematika Universitas St.

Siswa enom milih sinau listrik minangka arah utama kegiatan ilmiah. Perlu dicathet yen ing taun-taun kasebut, universitas kasebut meh ora ana laboratorium. Lan arang banget profesor nuduhake eksperimen ing kuliah. Ora puas karo mung kawruh teoritis, Alexander entuk proyek minangka insinyur listrik prasaja ing salah sawijining pembangkit listrik kutha pisanan. Dheweke uga melu aktif ing lampu Nevsky Prospekt lan ing karya pameran listrik ing Solyanoy Gorodok. Ora nggumunake yen dheweke wiwit ngomong babagan dheweke kanthi hormat - kanca sakelas lan profesor nyathet kabisan, efisiensi lan ketekunan sing luar biasa Alexander. Siswa enom kasengsem ing panemu pinunjul kayata Yablochkov, Chikolev lan Ladygin.

Ing taun 1883, Popov lulus saka universitas lan langsung nolak tawaran kanggo tetep ing tembok institusi iki kanggo nyiapake kanggo profesor. Ing November taun kang padha nikah. Bojone yaiku putri saka pengacara Raisa Alekseevna Bogdanova. Salajengipun, Raisa Alekseevna mlebu Kursus Kedokteran Tinggi kanggo Wanita, dibukak ing Rumah Sakit Nikolaev, lan dadi salah sawijining dokter wanita sing disertifikasi pisanan ing negara kita. Sadawane urip dheweke praktek obat. Salajengipun, saperangan Popov duwe anak papat: putra Stepan lan Alexander lan putri Raisa lan Ekaterina.

Bebarengan karo bojoné, Alexander Stepanovich dipindhah kanggo Kronstadt lan tak proyek ing Mine Officer Class. Popov ngajar kelas galvanisme lan tanggung jawab ing ruang fisika. Tanggung jawabe uga kalebu nyiapake eksperimen lan nduduhake ing kuliah. Ruang Fisika Kelas Tambang ora kekurangan instrumen utawa literatur ilmiah. Kondisi sing apik banget digawe kanggo riset riset, sing Popov ngabdiake awake dhewe kanthi semangat.

Alexander Stepanovich minangka salah sawijining guru sing mulang ora liwat crita, nanging liwat demonstrasi - bagean eksperimen minangka inti saka piwulange. Dheweke ngetutake prestasi ilmiah paling anyar lan sawise sinau babagan eksperimen anyar, dheweke langsung mbaleni maneh lan nuduhake marang para pamireng. Popov asring ngobrol karo siswa sing ngluwihi ruang lingkup kursus sing diwulang. Panjenenganipun ditempelake wigati kanggo jinis iki komunikasi karo siswa lan ora boroske wektu ing obrolan iki. Contemporaries wrote: "Gaya maca Alexander Stepanovich prasaja - tanpa trik oratorical, tanpa pengaruh. Praupane tetep anteng, kasenengan alam sing banget didhelikake dening wong lanang sing mesthi wis biasa ngontrol perasaane. Dheweke nggawe kesan sing kuat karo isi laporan sing jero, desain eksperimen sing apik lan apik, kadhangkala cahya asli, lan paralelisme sing menarik. Antarane pelaut, Popov dianggep minangka dosen sing luar biasa; Auditorium tansah rame." Penemu ora mbatesi eksperimen sing diterangake ing literatur, dheweke asring nindakake dhewe - asline disusun lan dieksekusi kanthi trampil. Yen ilmuwan nemokake katrangan babagan piranti anyar ing sawetara majalah, dheweke ora bisa tenang nganti dirakit nganggo tangane dhewe. Ing kabeh related kanggo desain Alexander Stepanovich bisa nindakake tanpa bantuan njaba. Dheweke apik banget ing ngowahi, tukang kayu lan nyebul kaca, lan nggawe bagean sing paling rumit kanthi tangane dhewe.

Ing pungkasan taun wolung puluhan, saben jurnal fisika nulis babagan karya Heinrich Hertz. Antarane liyane, ilmuwan pinunjul iki sinau osilasi gelombang elektromagnetik. Fisikawan Jerman cedhak banget kanggo nemokake telegraf nirkabel, nanging karyane diganggu amarga seda tragis tanggal 1 Januari 1894. Popov ngutamakake eksperimen Hertz. Wiwit taun 1889, Alexander Stepanovich wis kerja kanggo nambah instrumen sing digunakake Jerman. Nanging, Popov durung wareg karo apa wis ngrambah. Pakaryane diterusake mung ing musim gugur 1894, sawise fisikawan Inggris Oliver Lodge bisa nggawe jinis resonator sing anyar. Tinimbang bunder biasa saka kabel, kang digunakake tabung kaca karo filings logam, kang, ing pangaribawa saka gelombang elektromagnetik, diganti resistance lan digawe iku bisa kanggo nangkep malah gelombang weakest. Nanging, piranti anyar, coherer, uga duwe kekurangan - saben tabung karo serbuk gergaji kudu goyangake. Lodge wis mung siji langkah kanggo njupuk menyang panemuan radio, nanging dheweke, kaya Hertz, mandheg ing ambang panemuan paling gedhe.

Nanging resonator ilmuwan Inggris langsung ngormati Alexander Popov. Pungkasan, piranti iki entuk sensitivitas, sing bisa mlebu ing perang kanggo sawetara gelombang elektromagnetik. Mesthine, panemu Rusia mangertos manawa kesel banget kanggo terus-terusan ngadeg ing piranti kasebut, goyangake saben wektu sawise nampa sinyal. Lan banjur Popov teka ing pikirane salah sawijining penemuan cilik - jam weker listrik. Rauh piranti anyar siap - ing wayahe nampa gelombang elektromagnetik, lonceng Pethel, notifying wong, kenek Bowl logam, lan ing stroke bali kenek tabung kaca, goyang. Rybkin kelingan: "Desain anyar nuduhake asil sing apik banget. Piranti dilakokno kanthi cetha. Stasiun panampa nanggapi percikan cilik sing nyenengake geter kanthi muni cendhak. Alexander Stepanovich entuk gol, piranti kasebut akurat, visual lan makarya kanthi otomatis.

Musim semi 1895 ditandhani dening eksperimen sukses anyar. Popov yakin manawa pengalaman laboratorium dheweke bakal dadi penemuan teknis sing unik. Lonceng muni sanajan resonator dipasang ing kamar kaping lima saka aula sing ana vibrator. Lan ing sawijining dina ing Mei, Alexander Stepanovich njupuk panemune ngluwihi Kelas Tambang. Pemancar dipasang ing cedhak jendhela, lan panrima digawa menyang taman, dipasang ing jarak seket meter. Tes sing paling penting ana ing ngarep, nemtokake masa depan jinis komunikasi nirkabel anyar. Ilmuwan nutup tombol pemancar lan bel langsung muni. Piranti kasebut ora gagal ing jarak sewidak lan pitung puluh meter. Iku kamenangan. Ora ana panemu liyane ing wektu kasebut sing bisa ngimpi nampa sinyal ing jarak kasebut.

Lonceng mandheg muni mung ing jarak wolung puluh meter. Nanging, Alexander Stepanovich ora nglokro. Dheweke nggantung sawetara meter kabel ing wit ing ndhuwur panrima, nyambungake ujung ngisor kabel menyang coherer. Pitungan Popov rampung kabenerake, kanthi bantuan kabel, getaran elektromagnetik dideteksi, lan bel muni maneh. Mangkono lair antena pisanan ing donya, tanpa stasiun radio siji bisa nindakake dina iki.

Ing tanggal 7 Mei 1895, Popov nampilake panemune ing patemon Rusian Physico-Chemical Society. Sadurunge rapat diwiwiti, kothak cilik karo panrima dipasang ing meja cedhak mimbar, lan ing mburi kamar ana alat vibrator. Alexander Stepanovich munggah ing mimbar, slouching sethitik metu saka pakulinan. Dhèwèké wong sing ora akèh tembung. Diagram, instrumen lan lonceng iridescent, piranti kerja, paling eloquently nuduhake wong-wong sing padha kumpul ing bale irreputability saka bantahan ilmuwan. Kabeh sing saiki unanimously teka menyang kesimpulan sing panemuan Alexander Stepanovich minangka sarana komunikasi anyar. Dadi 7 Mei 1895 tetep ing salawas-lawase crita ilmu, kaya tanggal lair saka radio.

Ing sawijining dina musim panas ing taun 1895, Alexander Stepanovich muncul ing laboratorium kanthi akeh balon warna-warni. Lan sawise sawetara wektu, siswa kelas Tambang bisa ndeleng pemandangan sing luar biasa. Popov lan Rybkin menek menyang gendheng, lan wayahe mengko wungu klompok motley bal, narik antena, kanggo mburi kang dipasang galvanoskop. Ing pangaribawa saka discharge atmosfer isih unexplored, jarum galvanoskop deflected salah siji ora pati roso utawa kuwat. Lan ora suwe, peneliti meksa aparat kanggo nyathet kekuwatane. Kanggo nindakake iki, dheweke mung butuh mekanisme jam sing muter drum kanthi potongan kertas sing ditempelake, lan pena nulis. Saben nutup lan mbukak saka sirkuit panrima di-push pen, kang nulis garis zigzag ing kertas, ukuran lan nomer zigzags sing cocog karo kekuatan lan jumlah discharges kedadean nang endi wae. Alexander Stepanovich nyebat piranti iki minangka "detektor kilat"; nyatane, iki minangka panrima radio pisanan ing donya. Ora ana stasiun pemancar nalika iku. Siji-sijine sing dicekel Popov yaiku gema saka badai.

Setaun kepungkur, lan detektor kilat ilmuwan Rusia dadi radiotelegraf sing nyata. Lonceng ngganti mesin Morse. Teknisi sing apik banget, Alexander Stepanovich meksa dheweke kanggo ngrekam gelombang elektromagnetik, menehi tandha saben percikan pemancar ing tape crawling kanthi garis utawa titik. Kanthi ngontrol durasi kembang api - titik lan garis - pangirim bisa ngirim huruf, tembung, frasa apa wae ing kode Morse. Popov mangertos manawa wektune ora adoh, nalika wong-wong sing isih ana ing pesisir bisa komunikasi karo wong-wong sing wis lelungan ing segara sing dawa, lan para pelaut, ing endi wae nasibe, bakal bisa ngirim sinyal menyang kapal. dharat. Nanging kanggo nindakake iki, iku isih tetep kanggo nelukake kadohan - kanggo ngiyataken stasiun ngirim, mbangun antena dhuwur lan nindakake akeh nyobi anyar lan tes.

Popov tresna marang pakaryane. Kebutuhan kanggo riset anyar ora nate dadi beban kanggo dheweke. Nanging, dhuwit dibutuhake ... Nganti saiki, Popov lan Rybkin ngentekake bagean saka gaji dhewe kanggo eksperimen. Nanging, dana sing sithik jelas ora cukup kanggo eksperimen anyar. Penemu mutusake kanggo hubungi Admiralty. Pangurus armada padha ora kepekso kanggo masang wigati tartamtu kanggo riset guru Kelas Tambang sipil. Nanging, kapten saka pangkat kapindho Vasiliev dhawuh kanggo familiarize piyambak karo karya ilmuwan. Vasiliev minangka wong sing efisien, dheweke wiwit rutin ngunjungi laboratorium fisika. Radiotelegraf Popov duweni kesan apik marang kapten. Vasiliev nguripake kanggo Kamentrian Angkatan Laut babagan alokasi dhuwit, lan kanggo nanggepi takon Alexander Stepanovich supaya penemuan technical rahasia, kanggo nulis lan pirembagan bab iku minangka sethitik sabisa. Kabeh iki banjur nyegah ilmuwan saka njupuk paten kanggo penemuan.

Tanggal 12 Maret 1896, Popov lan Rybkin nduduhake operasi radiotelegraf. Pemancar dipasang ing Institut Kimia, lan panrima dipasang seprapat kilometer ing meja auditorium fisik universitas. Antena panrima digawa metu liwat jendhela lan dipasang ing atap. Bypassing kabeh alangan - kayu, bata, kaca - siro gelombang elektromagnetik penetrated pirsawan fisik. Jangkar aparat, kanthi cara nutul, nutul radiogram pisanan ing donya, sing bisa diwaca kabeh wong ing ruangan kasebut: "HEINRICH HERZ." Kaya biasane, Popov pancen andhap asor ing pambiji kaluwihane dhewe. Ing dina sing penting iki, dheweke ora mikir babagan awake dhewe, dheweke mung pengin menehi pakurmatan marang fisikawan sing wis seda.

Kanggo ngrampungake karya sing diwiwiti kanggo nambah radiotelegraf, penemu isih butuh dhuwit. Alexander Stepanovich nulis laporan menyang Admiralty kanthi panjaluk kanggo nyedhiyakake sewu rubel marang dheweke. Ketua Komite Teknis Kelautan, Dikov, minangka wong sing berpendidikan lan ngerti carane penting penemuan Popov kanggo armada. Nanging, sayangé, penerbitan dhuwit ora gumantung marang dheweke. Kepala Kamentrian Angkatan Laut, Wakil Laksamana Tyrtov, ana wong sing beda banget. Dheweke nyatakake yen telegrafi nirkabel ora bisa ana ing prinsip lan ora arep ngentekake dhuwit kanggo proyek "chimerical". Rybkin nulis: "Konservatisme lan ora percaya marang panguwasa, kekurangan dana - kabeh iki ora bisa dadi sukses. Kangelan gedhe banget dadi dalan telegrafi nirkabel, sing minangka akibat langsung saka sistem sosial sing ana ing Rusia.

Penolakan Wakil Laksamana tegese nglarang kabeh karya liyane ing arah iki, nanging Popov, kanthi bebaya lan resiko, terus nambah piranti kasebut. Jiwane pait nalika iku, dheweke ora ngerti carane nggunakake panemune kanggo kepentingan Tanah Air. Nanging, dheweke duwe siji cara metu - mung tembung saka ilmuwan cukup, lan karya bakal maju. Dheweke terus-terusan diundang menyang Amerika. Enterprising wong jaban rangkah wis krungu bab nyobi Alexander Stepanovich lan wanted kanggo ngatur perusahaan sing bakal duwe kabeh hak kanggo penemuan Russian. Popov ditawani bantuan saka insinyur, bahan, alat, lan dhuwit. Dheweke diwenehi telung puluh ewu rubel mung kanggo obah. Penemu ora gelem nimbang pindhah menyang Amerika Serikat, lan nerangake marang kanca-kancane yen dheweke nganggep iki minangka pengkhianatan marang Tanah Air: "Aku wong Rusia, lan kabeh karyaku, kabeh prestasiku, kabeh kawruhku, aku duwe hak. kanggo menehi mung kanggo Tanah Airku...”.

Ing mangsa panas 1896, ana crita sing ora dikarepke muncul ing pers. kabar iku: A mahasiswa Italia enom, Guglielmo Marconi, nemokke telegraf tanpa kabel. Ora ana rincian ing koran, wong Italia nyimpen penemuan kasebut kanthi rahasia, lan instrumen kasebut didhelikake ing kothak sing disegel. Mung setaun sabanjure, diagram piranti kasebut diterbitake ing majalah Electrician sing populer. Marconi ora nggawa apa-apa anyar kanggo ilmu - dheweke nggunakake coherer Branly, alat vibrator sing ditingkatake dening profesor Italia Augusto Righi, lan apparatus panampa Popov.

Apa sing paling penting kanggo patriot Rusia ora ngganggu wong Italia - dheweke pancen ora peduli ing ngendi piranti kasebut didol. Sambungan ekstensif mimpin Guglielmo kanggo William Preece, kepala Inggris Pos lan Telegraph Union. Langsung ngapresiasi kemampuan piranti anyar, Preece ngatur pendanaan kanggo karya kasebut lan nyedhiyakake asisten teknis sing kompeten marang Marconi. Sawise nampa paten ing 1897 ing Inggris, bisnis iki dilebokake ing basis komersial, lan enggal lair Guglielmo Marconi Wireless Telegraph Company, kang kanggo akèh taun dadi perusahaan anjog ing donya ing bidang komunikasi radio.

Karya Marconi dadi topik favorit pers. Koran lan majalah manca digemakake dening publikasi Rusia. Ing lomba kanggo sensasi lan fashion, ora ana sing nyebutake manfaat saka panemu Rusia. Sabangsane "dielingi" mung ing Koran Petersburg. Nanging carane padha eling. Ing ngisor iki ditulis: "Penemu kita adoh saka dibandhingake karo wong manca. Ilmuwan Rusia bakal nggawe panemuan sing apik, umpamane, telegrafi tanpa kabel (Pak Popov), lan amarga wedi karo pariwara lan swara, amarga ora sopan, lungguh ing sepi kantore kanggo panemuan kasebut. Cacad sing dibuwang pancen ora pantes; kalbu Alexander Popov cetha. Penemu nindakake kabeh bisa kanggo nyelehake brainchild ing wektu, siji-handedly perang nglawan rigidity saka aparat birokrasi, supaya revolusi paling gedhe ing bidang komunikasi bakal mudhun ing sajarah karo jeneng Russian. Lan pungkasane, dheweke, Popov, dituding wartawan Rusia minangka "kelemes".

Nalika Marconi ngirim radiogram pisanan ngliwati Teluk Bristol sing sangang mil, dadi jelas kanggo wong wuta manawa telegraf tanpa cagak lan kabel dudu "chimera". Mung banjur Wakil Laksamana Tyrtov pungkasane ngumumake yen dheweke siap menehi dhuwit marang ilmuwan Rusia Popov ... nganti sangang atus rubel! Ing wektu sing padha, pengusaha pinter Marconi duwe modal rong yuta. Teknisi lan insinyur paling apik nyambut gawe kanggo dheweke, lan pesenan kasebut ditindakake dening perusahaan sing paling misuwur. Nanging, sanajan karo jumlah cilik ing tangan, Popov plunged menyang karya karo kabeh passion. Tes radiotelegraf ing segara wiwit, jarak transmisi tambah saka puluhan nganti pirang-pirang ewu meter. Ing taun 1898, eksperimen diterusake ing kapal Armada Baltik. Ing pungkasan mangsa panas, komunikasi telegraf permanen diatur antarane kapal transportasi "Eropa" lan cruiser "Afrika", lan log telegraf pisanan muncul ing kapal. Ing sepuluh dina, luwih saka satus telung puluh pesen ditampa lan dikirim. Lan ing sirah Alexander Stepanovich lair liyane lan liyane gagasan anyar. Contone, dheweke dikenal wis nyiapake kanggo "nggunakake sumber gelombang elektromagnetik ing mercusuar minangka tambahan kanggo sinyal swara utawa cahya." Intine, kita ngomong babagan penemu arah saiki.
Ing separo pisanan taun 1899, Popov tindak bisnis ing luar negeri. Dheweke ngunjungi sawetara laboratorium gedhe, ketemu karo spesialis lan ilmuwan sing misuwur, lan mirsani piwulang disiplin teknik listrik ing institusi pendidikan. Banjur, sawise bali, dheweke kandha, "Aku sinau lan ndeleng kabeh sing bisa ditindakake. Kita ora adoh banget saka liyane." Nanging, iki "ora banget" minangka modesty biasanipun saka genius Russian. Miturut cara, ing bunderan ngelmu wewenang Alexander Stepanovich diwenehi amarga. Nyimpulake asil tetep ing Paris, ilmuwan kasebut nulis marang kanca-kancane: "Ing endi wae aku ngunjungi, aku ditampa minangka kenalan, kadhangkala kanthi tangan mbukak, nyatakake rasa seneng ing tembung lan nuduhake perhatian banget nalika aku pengin ndeleng apa wae. ...”

Ing wektu sing padha, kanca-kancane Pyotr Rybkin melu uji coba radiotelegraf ing kapal militer miturut program sing disusun Popov sadurunge ninggalake luar negeri. Sawijining dina, nalika nyetel panrima ing Benteng Milyutin, Pyotr Nikolaevich lan Kapten Troitsky nyambungake handset telpon menyang coherer lan krungu sinyal saka pemancar radio saka Benteng Konstantin. Iki minangka panemuan radiotelegrafi Rusia sing penting banget, sing menehi saran cara anyar kanggo nampa radiogram - kanthi kuping. Rybkin, langsung ngurmati pinunjul lengkap nemokake, urgent ngirim telegram kanggo Popov. Ilmuwan, nundha trip kanggo Swiss, cepet-cepet bali menyang tanah air, kasebut kanthi teliti, mriksa kabeh nyobi lan rauh nglumpuk panrima radiotelephone khusus. Piranti iki, maneh pisanan ing donya, wis paten ing Rusia, Inggris lan Prancis. Radiotelephone, saliyane kanggo cara anyar saka reception, iki dibedakake dening kasunyatan sing njupuk sinyal ora pati roso lan, minangka asil, bisa operate liwat kadohan luwih. Kanthi bantuan, bisa langsung ngirim sinyal telung puluh kilometer.

Ing pungkasan musim gugur taun 1899, kapal perang Laksamana Jenderal Apraksin, tumuju saka Kronstadt menyang Libau, nyerang karang ing pesisir Pulo Gogland lan entuk bolongan. Iku beboyo kanggo ninggalake kapal tightly macet nganti spring - sak es drift kapal bisa nandhang karusakan malah luwih. Kamentrian Maritim mutusake kanggo miwiti operasi nylametake tanpa wektu tundha. Nanging, ana siji alangan - ora ana sambungan antarane dharatan lan Gogland. Nglebokake kabel telegraf ing banyu bakal biaya negara sèket ewu rubel lan mung bisa diwiwiti ing musim semi. Iku banjur padha elinga maneh piranti Popov. Alexander Stepanovich nampa tawaran pelayanan. Nanging, saiki telegraf nirkabel kudu ngirim sinyal patang puluh kilometer, nalika ing eksperimen anyar tekan mung telung puluh. Untunge, dheweke diwenehi sepuluh ewu rubel, sing ditindakake Popov kanggo nggawe piranti anyar sing luwih kuat.

Alexander Stepanovich makarya ing pesisir Finlandia ing kutha Kotka, ngendi pos lan titik telegraf paling cedhak karo situs Laka. Ing kana dheweke langsung miwiti mbangun stasiun radio, sing kalebu tiang radio sing dhuwure rong puluh meter lan omah cilik sing bisa digulung kanggo peralatan kasebut. Lan Rybkin, bebarengan karo bahan sing perlu, tindak menyang Gogland Island ing icebreaker Ermak, sing wis tugas malah luwih angel kanggo mbangun stasiun radio ing watu gundhul. Pyotr Nikolaevich nulis: "Tebing kasebut minangka sarang semut sing nyata. Ing wektu sing padha, padha ngadegake omah kanggo stasiun, nglumpukake panah kanggo ngunggahake mast, nyuwek bolongan ing watu kanthi dinamit kanggo pangkalan, lan ngebor bolongan ing granit kanggo bokong. Kita kerja wiwit esuk nganti sore, istirahat setengah jam kanggo anget ing geni lan cemilan. Pakaryane ora muspra; sawise sawetara upaya sing ora kasil, tanggal 6 Februari 1900, Gogland pungkasane ngomong. Laksamana Makarov, sing ngerti pentinge komunikasi radio kanggo armada, nulis marang penemu: "Atas jenenge kabeh pelaut Kronstadt, aku kanthi hormat menehi salam karo sukses sing luar biasa saka penemuan sampeyan. Nggawe pesen telegraf nirkabel saka Gogland menyang Kotka minangka kamenangan ilmiah utama. Lan sawise sawetara wektu teka telegram mboten umum saka Kotka: "Kanggo Panglima Ermak." Es gumpalan karo nelayan pecah ing cedhak Lavensari. Menehi pitulungan." Pemecah es ninggalake tambatan, mecah es, lan mangkat kanggo ngrampungake misi. Ermak mung bali ing wayah sore, karo nelayan sing ditulungi pitulikur. Sawisé acara iki, Alexander Stepanovich ngandika yen ing uripe wis tau ngalami kesenengan kuwi saka karya.

Kapal perang dicopot saka watu mung ing musim semi taun 1900. Popov matur nuwun kanthi "urutan paling dhuwur." Memo saka Ketua Komite Teknis, Wakil Laksamana Dikov, ujar: "Wektune wis teka kanggo ngenalake telegrafi nirkabel ing kapal armada kita." Saiki ora ana sing mbantah, malah Wakil Laksamana Tyrtov. Ing wektu iki, "tokoh" iki saka Kementerian Angkatan Laut wis bisa njupuk posisi sing beda lan luwih trep. Nalika Dikov lan Makarov maringi pitutur marang dheweke kanggo njupuk munggah introduksi radio luwih energetically, Tyrtov sarujuk sing prakara iki pancen obah alon. Nanging, mesthine mung panemu sing kudu disalahake, amarga dheweke ora kesusu lan ora duwe inisiatif ....

Ana masalah liyane. Sadurunge introduksi radiotelegraf menyang tentara lan angkatan laut, perlu kanggo ngatur pasokan peralatan sing cocog. Lan ing kene panemu beda-beda. Siji klompok pejabat percaya yen cara paling gampang yaiku pesen piranti ing luar negeri. Nanging, keputusan kasebut kudu biaya akeh, lan sing paling penting, nggawe negara gumantung marang perusahaan lan pabrik manca. Klompok liyane milih ngatur produksi ing omah. Popov uga nduweni pandangan sing padha babagan perkembangan industri radio ing Rusia. Nanging, ing bunderan pengaruh birokrasi departemen isih ana rasa ora percaya sing kuat babagan kabeh sing ora teka saka luar negeri. Lan ing Kamentrian Angkatan Laut, mayoritas mratelakake panemume yen produksi piranti radio minangka bisnis sing nyusahake, akeh wektu lan tanpa jaminan babagan kualitas produk sing bakal teka. Perusahaan Jerman Telefunken nampa pesenan kanggo instalasi radio saka armada domestik. Alexander Stepanovich njupuk hard. Dheweke sinau instrumen sing ditampa lan ngirim pesen menyang komando babagan kinerja stasiun radio Jerman sing njijiki. Sayange, pimpinan armada ora nggatekake bebaya Popov. Kabeh iki ndadékaké kanggo kasunyatan sing nalika perang Jepang kapal kita ora ana komunikasi.

Popov nglampahi musim panas taun 1901 nguji stasiun radio ing kapal Armada Segara Ireng. Asil padha luar biasa, sawetara reception tambah kanggo 148 kilometer. Bali menyang St. Petersburg, ilmuwan tindak menyang Komite Teknis kanggo nglaporake asil karya musim panas. Dheweke disambut apik banget. Popov ngandhani akeh perkara sing nyenengake, nanging obrolan kasebut rampung kanthi ora sengaja. Ketua panitia ngajak dheweke ninggalake Kronstadt lan pindhah menyang Institut Electrotechnical, njupuk panggonan profesor ana. Popov ora langsung menehi wangsulan, umume ora seneng karo keputusan sing salah. Kanggo wolulas taun, penemu makarya ing Departemen Maritim, ing taun anyar iki melu ing implementasine saka liya saka komunikasi anyar, kang Popov sumurup, banget needed. Mula, dheweke sarujuk pindhah menyang papan anyar mung kanthi syarat "njaga hak kanggo ngabdi ing Departemen Maritim".

Ningali kamar laboratorium sing kurang dilengkapi Institut Electrotechnical, Alexander Stepanovich sedih ngelingi kamar fisika kelas Mine. Asring, ing upaya kanggo ngisi laboratorium, Profesor Popov, kaya ing jaman biyen, kanthi mandiri nggawe instrumen sing dibutuhake. Karya anyar ora ngidini penemu kanggo nyawisake awake dhewe kanggo rencana. Nanging, kang mbatalake ngawasi implementasine saka piranti komunikasi anyar ing kapal armada lan njupuk bagéyan ing latihan specialists. ilmuwan Soviet A.A. Petrovsky ngandika: "Minangka aturan, Alexander Stepanovich teka kanggo kita sepisan utawa kaping pindho ing mangsa panas kanggo njaluk kenalan karo karya saiki lan menehi instruksi. Penampilane kaya liburan, nggawa kasenengan lan revitalisasi ing jajaran kita.

Tanggal 11 Januari 1905, Popov, bebarengan karo anggota liyane saka Russian Physico-Chemical Society, nandatangani protes marang shooting demonstrasi 9 Januari. Kahanan ing negara kasebut nguwatirake. Ana uga keprihatinan ing Institut Electrotechnical, sing profesor lan mahasiswa ana ing posisi ala karo polisi. Penangkapan lan nggolèki terus, lan respon mahasiswa kerusuhan. Alexander Stepanovich, sing dadi direktur kapilih pisanan saka Institut, nyoba ing kabeh cara bisa kanggo nglindhungi biaya saka buron dening Departemen Keamanan.

Ing pungkasan Desember 1905, Menteri Dalam Negeri diwenehi kabar yen Lenin ngomong karo mahasiswa ing institut kasebut. Mentri nesu disebut Popov. Dheweke ngacungake tangan lan bengok-bengok ing ngarepe ilmuwan sing misuwur. Menteri kasebut ujar manawa wiwit saiki para satpam bakal ana ing lembaga kasebut kanggo ngawasi siswa. Mbok kanggo pisanan ing gesang Alexander Stepanovich ora bisa nahan piyambak. Dheweke ujar kanthi cetha manawa dheweke tetep dadi direktur, ora ana penjaga siji - mbukak utawa rahasia - sing bakal diidini mlebu ing lembaga kasebut. Dheweke meh ora tekan omah, rasane ora enak. Ing wayah sore ing dina sing padha, Popov kudu menyang rapat RFHO. Ing kana dheweke kapilih dadi ketua jurusan fisika. Bali saka patemon, Popov langsung lara, lan sawetara minggu mengko, ing 13 Januari 1906, piyambakipun tilar donya amargi pendarahan serebral. Piyambakipun nilar ing priyayi gesangipun, piyambakipun namung patang puluh enem taun.

Iki minangka dalan urip sing nitahake radiotelegraf sing sejati - Alexander Stepanovich Popov. Iklan massive saka perusahaan Marconi nindakake karya reged sawijining, meksa ora mung bunderan umum sudhut, nanging malah donya ilmiah lali jeneng saka panemu bener. Mesthine, kaluwihan Italia ora bisa dipungkiri - upayane nggawe komunikasi radio bisa nelukake jagad mung sawetara taun, golek aplikasi ing macem-macem wilayah lan, bisa uga ujar, mlebu saben omah. Nanging, mung kepinteran bisnis, lan dudu genius ilmiah, sing ngidini Guglielmo Marconi bisa ngalahake pesainge. Kaya sing dicritakake dening salah sawijining ilmuwan, "dheweke njupuk kredit kanggo kabeh sing dadi produk saka aktivitas otak para leluhure." Ora ngremehake apa-apa, kanthi cara apa wae, wong Italia ngupaya supaya bisa diajak dadi siji-sijine sing nggawe radio. Dikawruhi yen dheweke ngakoni peralatan radio mung saka perusahaan dhewe lan nglarang nampa sinyal (malah sinyal marabahaya) saka kapal sing peralatan digawe dening perusahaan liyane.

Dina iki ing Kulon jeneng Popov meh dilalekake, nanging ing negara kita isih dianggep dhuwur. Lan titik ing kene ora malah babagan prioritas penemuan - iki pitakonan kanggo para sejarawan ilmu. Alexander Stepanovich minangka perwujudan fitur paling apik saka intelektual Rusia. Iki indifference kanggo kasugihan, lan andhap asor kasebut, lan unostentatious, katon wicaksana lan keprihatinan kanggo kesejahteraan wong saka ngendi dheweke teka. Lan, mesthi, patriotisme teka saka jantung.

Adhedhasar bahan saka buku dening G.I. Golovin "Alexander Stepanovich Popov".
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

9 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +5
    12 May 2014
    Paragraf pungkasan nyengsemaken. Kita ngurmati jeneng ilmuwan gedhe Rusia iki. Aku wis kerja ing bidang teknik radio sajrone uripku. Dheweke nggawe akeh sistem sing dilebokake ing layanan, nggawe lembaga riset teknik radio lan perusahaan. Akeh sing isih kerja, dianugerahi pesenan, Pamenang Hadiah Negara, Ilmuwan sing dihormati saka Federasi Rusia. Lan kabeh iki kanggo karya ing industri radio. Aku kepala departemen ing Universitas (ing lapangan radio). Putrane uga dokter ilmu, profesor, kerja ing bidang ilmu sing padha. Sugeng kenangan kanggo pencipta radio kita. Aku duwe pakurmatan.
    1. 225 teh
      +6
      12 May 2014
      artikel paling menarik! Popov A.S. -penemu Rusia paling gedhe, wong andhap asor ing urip, rampung unapreciated dening Motherland. akeh liyane bakat tetep ora dingerteni ing negara kita.
  2. +5
    12 May 2014
    Salam tradisional ing 7 Mei kanggo kabeh "operator radio" yaiku "Popov wungu"!
  3. +5
    12 May 2014
    Iki sapa lan akeh liyane sing kudu dipopulerkan, dudu Jobs salesman iki
  4. +4
    12 May 2014
    Ana film sing apik banget wiwit taun 1947. - "Alexander Popov", aku nyaranake nonton.
    1. 0
      12 May 2014
      Ya, film sing apik tenan. Iku ing trekkers
  5. +8
    12 May 2014
    Sugeng liburan kanggo kabeh operator radio!

    Kacarita donya alon-alon ngakoni yen penemu komunikasi radio yaiku A.S. Popov. Kaadilan wis menang!
    Aku wis ing Profesi kanggo 45 taun lan aku seneng banget babagan! Sugeng liburan lan kaping 73 kabeh!
  6. milekhan
    -4
    13 May 2014
    Artikel cithakan kusam kanggo dina radio, ditulis adhedhasar 2-3 artikel Soviet kanthi latar mburi propaganda, IMHO aran
    Ing wektu iku, akeh sing sengaja nggarap telegrafi nirkabel adhedhasar publikasi Hertz wiwit taun 1888. Sing paling efisien yaiku aristokrat Italia enom Marconi, sing bisa nggawe prototipe panrima sing digunakake adhedhasar publikasi eksperimen Tesla (1891) lan Lodge (1894). Kajaba iku, piranti coherer / decoherer Marconi katon luwih maju tinimbang Popov. Marconi nyatakake yen wis ing mangsa panas 94 dheweke bisa ndeteksi discharge kilat ing panrima, lan ing awal 1896, nggunakake kumparan Tesla resonant, dheweke bisa njaluk resepsi cetha, lan prototipe siap-digawe saka nirkabel. telegraf dheweke lunga menyang London kanggo paten piranti iki. Popov, guru-guru fisika Rusia, miwiti nyobi karo coherers ketoke mengko saka Italia, lan umume viewed kabeh saka sudut pandang ilmiah murni, minangka demonstrasi eksperimen Hertz, nganti dheweke maca babagan Marconi.
    Umumé, Tesla kudu dianggep minangka panemu nyata radio lan osilasi frekuensi dhuwur, kalebu sinar X. Bener, Tesla ora nerjemahake lan ngembangake akeh panemune - mung minangka produk sampingan saka riset babagan transfer energi liwat jarak ...
    P.S. kanggo wong kesed: ana artikel sing cukup nyukupi ing wiki babagan kabeh panemu radio, nanging sampeyan mung kudu maca ing basa Inggris lan Rusia bebarengan
    1. +1
      13 May 2014
      Apa wiki kita saiki dadi bebener sing mutlak?
    2. +2
      Juli 10 2014
      Kutipan saka milekhan
      kanggo wong kesed: ana artikel sing cukup nyukupi ing wiki

      Iki ngendi sampeyan njaluk kawruh saka.
  7. +3
    Juli 10 2014
    Sampeyan maca babagan galaksi kamulyane ilmuwan Rusia ing wektu iku, lan sampeyan kapenuhan rasa sumelang lan bangga ing setengah. Carane akeh panemuan lan panemuan gedhe, kalebu ing kas donya ilmu lan teknologi, digawe dening wong-wong mau. Lan ora kanggo fame utawa pengayaan, nanging kanggo nggoleki ilmiah lan bebener. Lan carane akeh wong padha undeservedly dibusak dening Tyrtovs kuwi. Ngerti negarane...

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"