Pukulan Stalinis katelu. Perang kanggo Crimea. Bagean 2

4
Nyerang

Terobosan pertahanan Jerman. Ing wayah sore 7 April, pasukan Soviet nganakake pengintaian kanthi pasukan, sing dikonfirmasi informasi sadurunge babagan lokasi posisi mungsuh ing wilayah Perekop lan Sivash. Sadurunge nyerang, artileri abot nyerang struktur jangka panjang mungsuh nganti pirang-pirang dina. April 8, ing 8:00, persiapan artileri sing kuat diwiwiti ing zona Front Ukrainia kaping 4, sing suwene 2,5 jam. Dheweke dikancani penerbangan serangan ing posisi Jerman. Sanalika sawise persiapan artileri, pasukan saka Front Ukrainia kaping 4 terus nyerang.

Panglima Tentara Jerman kaping 17, kanthi bener nemtokake arah utama serangan saka Tentara 51, kanthi cepet narik cadangan tentara. Pertempuran njupuk karakter galak. Pengawal 1 lan Korps Rifle 10 (komandan - Jendral I. I. Missan lan K. P. Neverov) saka Angkatan Darat 51 ing arah Tarkhano-Ishunsky, sing ngirim pukulan utama, bisa nembus mung parit mungsuh pisanan lan sebagean kapindho. 63rd Rifle Corps Jenderal P.K. Koshevoy, maju ing arah tambahan - Karankinsky lan Toytyubinsky, tumindak luwih sukses. Dheweke nembus pertahanan Divisi Infanteri Romania kaping 10. Ing 9 April, komando ngarep, kanggo ngembangake sukses korps, ngenalake divisi eselon kapindho korps sing padha menyang terobosan, nguatake karo Pengawal. tank resimen tank brigade lan pengawal. Serangan kasebut uga didhukung dening artileri lan pesawat Angkatan Udara 8. Akibaté, serangan tambahan saka Tentara 51 Kreizer wiwit berkembang dadi utama. Ing tanggal 9 April ana perang sengit. Korps kaping 63, ngusir serangan balik sengit saka Divisi Infanteri Jerman 111, Brigade Gun Assault 279 lan Divisi Romania kaping 10, maju 4-7 km, ngrebut sawetara kubu mungsuh. Komando ngarep nguatake korps bedhil karo brigade meriem roket lan ditransfer menyang divisi senapan kaping 77 saka cadangan tentara.

Ing wektu sing padha, Tentara Pengawal 2 Zakharov perang banget ing arah Perekop. Ing dina pisanan serangan, para pengawal mbebasake Armyansk. Ing pungkasan dina tanggal 9 April, tentara wis gagal ing pertahanan Jerman ing Perekop. Pasukan Jerman wiwit mundur menyang posisi Yishun. Ing wektu sing padha, Nazi terus-terusan nyerang. Dadi, ing April 9, prajurit saka 13th Guards lan 54th Rifle Corps nolak 8 counterattacks mungsuh. Ing wayah wengi tanggal 10 April, kanggo nggampangake serangan saka Korps Pengawal kaping 13, serangan dibuwang menyang mburi Jerman (battalion sing dikuatake ing sangisore komando Kapten F.D. Dibrov lan Kapten M.Ya. Ryabov). Kanggo tumindak sing sukses, kabeh staf batalyon dianugerahi penghargaan negara, lan Dibrov dianugerahi gelar Pahlawan Uni Soviet. Ing pungkasan 10 April, Tentara Pengawal kaping 51 lan kaping 2 nembus pertahanan Jerman ing Sivash lan Perekop.

Komando Angkatan Darat kaping 17 njaluk ijin saka markas Angkatan Darat Grup A kanggo mundur pasukan menyang Sevastopol. Idin diwenehi. Korps Tentara kaping 5 didhawuhi mundur menyang Sevastopol. Tanggal 10 April, komando Jerman miwiti evakuasi layanan mburi, transportasi, PNS, kolaborator lan tahanan. Nanging, evakuasi kasebut mandheg dening Hitler. Ing 12 April, dheweke mrentahake kanggo mbela Sevastopol nganti pungkasan lan ora ngevakuasi unit sing siap tempur. Kaputusan iki ditentang dening komando Tentara 17, Grup Tentara "Ukraina Kidul" lan Kepala Staf Umum Angkatan Darat Kurt Zeitzler. Dheweke pengin njaga tentara perang. Nanging Hitler ngeyel marang keputusane.

Komando Tentara kaping 17, nyadari yen Crimea ora bisa ditahan, nyoba nindakake langkah-langkah persiapan kanggo mundur pasukan. Wis tanggal 8 April, pangembangan instruksi babagan nggawe kelompok evakuasi diwiwiti. Kaping pisanan, dheweke ngrancang njupuk unit lan subunit sing ora langsung melu permusuhan. Kanggo pasokan, dhukungan teknis, mung sawetara wong sing isih ana. "Khivi" - "asisten sukarela" saka Wehrmacht, sing njabat ing unit tambahan, uga mantan punishers, tukang bangunan, counterintelligence lan agensi propaganda, dijupuk menyang mburi. Sevastopol didhawuhi nggawa amunisi lan panganan sabisa.

Ing wektu sing padha, Jerman wiwit numpes infrastruktur Crimea. Komando Jerman ngrancang ngrusak utawa mateni komunikasi, pelabuhan, pelabuhan, bangunan ekonomi penting, bandara, komunikasi, lan liya-liyane. Miturut rencana Nazi, USSR kudu mulihake Crimea nganti suwe lan ora bisa nggunakake semenanjung minangka basis operasi. Properti militer dhewe dijupuk utawa ora bisa digunakake. Jerman nindakake kabeh kanthi ati-ati, pas wektune. Dalan rusak, desa diobong, pilar dirusak, wong mati. Nanging, serangan saka pasukan Soviet, dibantu dening partisans, banget cepet sing paling rencana kanggo numpes Crimea ora tau dileksanakake.

Ing tanggal 10 April Tolbukhin dhawuh supaya Korps Tank kaping 19 digawa nyedhaki garis ngarep, supaya ing esuk tanggal 11 April bisa dibuwang ing perang. Kapal tanker kasebut kudu ngeculake Dzhankoy, lan banjur maju menyang arah Simferopol - Sevastopol kanggo ngethok klompok Crimean mungsuh lan nyegah mungsuh supaya mundur. Korps Tank kaping 19 kanthi unit penguatan sadurunge nyerang kalebu: 187 tank, 46 bedhil self-propelled, 14 operator waja, 31 kendaraan lapis baja, luwih saka 200 bedhil lan mortir, 15 peluncur roket BM-13. Komandan Vasiliev, nalika mriksa wilayah kasebut, tatu parah amarga pecahan bom sing dicelupake saka pesawat, mula wakil kolonel Potseluev njupuk komando korps (sanajan dheweke uga rada tatu). Dheweke mrentah korps nganti pungkasan operasi Crimean.

Sadurunge Korps Panzer kaping 19 mlebu perang, Jerman ora ngerti lokasine ing jembatan Sivash. Komando Tentara kaping 17 maca manawa korps tank Soviet ana ing wilayah Perekop, ing ngendi dheweke ngarepake serangan utama saka UV kaping 4. Sanajan kabeh peralatan lan senjata korps ditransfer menyang jembatan kidul Sivash ing Maret 1944. Nyebrang ditindakake ing wayah wengi utawa ing kondisi cuaca sing ala. Insinyur lan sappers nyiapake papan perlindungan kamuflase. Trek uler ditutupi. Mulane, jotosan saka tanker Soviet ing Sivash dumadakan kanggo mungsuh.

Ing 5 April jam 11, pasukan saka Korps Rifle 63rd, kanthi dhukungan saka Korps Tank 19, ngrampungake terobosan pertahanan Jerman ing sektor Sivash. Kapal tanker Soviet kanthi cepet maju menyang Dzhankoy. Wis jam 11 tanggal 11 April, detasemen maju mlebu ing sisih lor kutha. Riflemen motor ndhukung serangan saka kidul. Garnisun Jerman, sing kalebu nganti resimen infantri, rong batalyon artileri, papat bedhil serbu lan sepur waja, kanthi mbelani. Kutha iki dibebasake saka Nazi ing wayah sore tanggal 11 April. Kajaba iku, tanker Soviet ngalahake lapangan udara Jerman ing wilayah Veseloye (15 km kidul-kulon Dzhankoy), lan ngrebut jembatan sepur penting 8 km kidul-kulon Dzhankoy.

Tanggal 11 April, komando UV kaping 4, supaya cepet mbebasake semenanjung Krimea, mbentuk klompok ngarep mobile. Iki kalebu korps tank kaping 19, divisi bedhil kaping 279 (rong regimen dipasang ing kendaraan) lan brigade artileri anti-tank kapisah kaping 21. Klompok seluler dipimpin dening Wakil Panglima Angkatan Darat 51, Mayor Jenderal V. N. Razuvaev.

Pasukan saka Tentara Primorsky Kapisah, ngelingi penarikan pasukan saka Korps Tentara Jerman 5th, uga ngluncurake serangan. Ing 21:30 April 10, sawise tentara meriem kuwat lan preparation aviation, unit maju tentara tindak ing serangan, lan ing 2:11 ing April 3, pasukan utama. Tatanan saka Korps Rifle Gunung kaping 11 ing komando Jenderal A. A. Luchinsky nyuwil pertahanan Jerman lan nguwasani benteng Jerman Bulganak sing dikuwasani kanthi apik lan wiwit maju menyang Tembok Turki. Pasukan saka Korps Pengawal 16 Jenderal S.E. Rozhdestvensky lan Korps Rifle XNUMX Jenderal K.I. Provalov uga nyuwil pertahanan Jerman lan mbebasake Kerch. Akeh wong Jerman lan Romania sing ora duwe wektu kanggo oncat lan ditawan.

Ing 11 April, Panglima Tertinggi Joseph Stalin ngucapake matur nuwun marang pasukan Front Ukrainia kaping 4, sing nyuwil pertahanan mungsuh sing kuat ing Perekop, Sivash lan Dzhankoy sing mbebasake, uga kanggo Tentara Primorsky Pisah, sing mbebasake Kerch. . Kembang api dipecat ing Moskow kanggo ngurmati pasukan Soviet sing menang.

Pukulan Stalinis katelu. Perang kanggo Crimea. Bagean 2

Pembebasan Kerch. Prajurit Soviet nyelehake swastika Nazi saka gapura pabrik metalurgi. Voikov

Marinir Soviet nyetel gendéra ing Gunung Mithridates ing Kerch

Pembebasan semenanjung

Peran sing penting kanggo nguber mungsuh sing mundur dimainake kanthi pukulan saka klompok ngarep mobile. Maju saka klompok seluler ing Simferopol ngethok klompok lor Angkatan Darat kaping 17 saka klompok Kerch. Aviation Soviet nyedhiyakake dhukungan gedhe kanggo pasukan maju saka Korps Panzer kaping 19, sing diarani kanthi bantuan stasiun radio sing ana ing kepala korps. Aviation Soviet wis kauntungan lengkap ing udhara.

Ing sisih kiwa klompok mobile (brigade tank 202, resimen artileri self-propelled 867 lan resimen motor kapisah kaping 52) maju menyang arah Dzhankoy - Seitler, Karasubazar - Zuya, menyang Tentara Primorskaya Separate. Ing tanggal 12 April, pasukan Soviet ngrebut Seitler. Ing dina sing padha, tanker Soviet, kanthi dhukungan saka partisan ing wilayah Zuya, ngalahake kolom mungsuh gedhe sing mundur menyang Simferopol. Dadi, klompok seluler saka UV kaping 4 ngethok dalan menyang Sevastopol liwat Simferopol kanggo pasukan Korps Angkatan Darat 5 Jerman. Ing wektu iki, pasukan utama saka 19 Panzer Corps terus maju ing Simferopol. Tentara kaping 51 Kreiser maju ing arah sing padha.

Pasukan utama Korps Panzer kaping 19 ketemu pusat perlawanan sing kuat ing wilayah Sarabuz. Ing kene, pertahanan kasebut dianakake dening grup perang sing mentas digawe ing sangisore pimpinan komandan Divisi Infanteri 50 Jerman, Letnan Jenderal Sixt. Klompok perang kalebu batalyon grenadier saka Divisi Infanteri 50 Jerman, resimen motor Romania, batalyon sapper lan baterei bedhil anti-pesawat. tanker Soviet ora melu perang protracted lan, bypassing posisi mungsuh, terus pindhah menyang Simferopol.

Tanggal 12 April, Tentara Pengawal 2 Zakharov gagal posisi Jerman ing Kali Chartolyk. Tentara Zakharov wiwit ngembangake serangan ing pesisir kulon lan ing Evpatoria. Ing kabeh arah, detasemen seluler ngoyak mungsuh. Ing April 12, pasukan majeng saka Tentara Primorsky Kapisah tekan posisi Ak-Monai saka mungsuh. Nanging, dheweke ora bisa nembus pertahanan Jerman nalika pindhah. Mung kanthi narik tentara meriem lan nyebabake serangan artileri lan bom sing kuat (pesawat nggawe 844 sorti ing sedina), tentara Eremenko nembus pertahanan Jerman. Ing pungkasan dina, kabeh Semenanjung Kerch dibebasake saka pasukan mungsuh. Jendral A. I. Eremenko mutusake kanggo ngirim grup seluler tentara menyang Stary Krym, Karasubazar, kanggo nggawe kontak karo pasukan saka UV kaping 4. Detasemen maju lan pasukan utama Korps Rifle Pengawal kaping 11 lan Korps Rifle Gunung kaping 3 maju menyang arah sing padha. Korps Rifle kaping 16 diwenehi tugas kanggo maju ing Feodosia lan luwih ing pesisir menyang Sudak, Yalta lan Sevastopol. Pasukan saka Korps 5 Jerman umume mundur ing pesisir. Para partisan nduweni peran penting kanggo nguber mungsuh. Dadi, partisans Crimean ngalahake garnisun Jerman ing Stary Krym. Bener, wong Jerman nggawa bala lan ngusir partisan metu saka kutha. Ing Crimea Lawas, Nazi nganakake ontran-ontran getih, mateni lan cilaka atusan warga sipil.

Ing 12 April, pasukan saka Tentara Primorsky Kapisah padha ing dalan menyang Feodosia. Ing dina iki, aviation saka Segara Ireng armada nyebabake bom kuat lan serangan serangan ing pelabuhan Feodosiya lan kapal sing ana ing kono. Akibaté, evakuasi pasukan Jerman liwat segara saka Feodosia kaganggu. Ing tanggal 13 April, pasukan saka Korps Rifle 16 mbebasake Feodosia. Ing dina sing padha, rombongan gedhe pesawat penyerang lan pengebom Angkatan Udara Armada Laut Ireng, ing sangisore tutup pejuang, nyerang pelabuhan Sudak. Pesawat Soviet nglelebke telung tongkang gedhe karo prajurit mungsuh lan ngrusak 5 tongkang. Sawisé serangan iki, Jerman ora ana risiko ngungsi menyang Sevastopol liwat segara. Prajurit, ing ngarepe wong telu tongkang sing rame karo wong, mlebu ing banyu, ora gelem numpak kapal. Jerman lan Rumania terus mundur menyang Sevastopol ing sadawane dalan gunung. Penerbangan saka tentara udara kaping 8 lan kaping 4, Armada Segara Ireng nyebabake pukulan kuat ing kolom mundur saka mungsuh lan hub transportasi. Stormtroopers lan pengebom nggawe blockages ing dalan gunung. Bagéyan obah saka korps lan tentara maju, partisans ora menehi wong Jerman istirahat.


Pilot penerbangan Angkatan Laut saka Armada Laut Ireng sadurunge misi

Pejuang Yak-9D, Skuadron kaping 3 saka Resimen Penerbangan Tempur Pengawal kaping 6 saka Angkatan Udara Armada Laut Ireng

Klompok seluler Tentara Primorsky Pisah ing sangisoré komandhan Divisi Infanteri 227, Kolonel N. G. Preobrazhensky (kalebu tatanan Divisi Infanteri 227 ing kendaraan lan Resimen Tank Pisah 227) tekan Crimea Lawas. Kanthi dhukungan saka partisan saka Detasemen Wétan Kuznetsov, klompok seluler mbebasake pemukiman kasebut. Banjur detasemen seluler, kanthi dhukungan saka partisan saka Detasemen Lor, mbebasake Karasubazar. Ing kene konvoi mungsuh diarahake menyang Simferopol. Ing dina sing padha, ing Karasubazar, pasukan saka Front Ukrainia kaping 4 gabung ing kene karo unit Tentara Primorsky Pisah.

Sajrone serangan, prajurit Soviet nuduhake heroism lan selflessness. Dadi, ing tanggal 13 April 1944, ing tlatah desa Ashaga-Jamin (desa modern Geroiskoe) ing wilayah Saki, sangang pramuka saka Pengawal Motor-Teknik 3 lan Batalyon Motor Separate 91 njupuk perang ora padha karo mungsuh. Sersan N. I. Poddubny mrentah unit pengawal, wakile yaiku sersan junior penjaga M. Z. Abdulmanapov. Detasemen kasebut kalebu pengawal Tentara Merah P. V. Veligin, I. T. Timoshenko, M. A. Zadorozhny lan G. N. Zazarchenko, prajurit Tentara Merah V. A. Ershov, P. A. Ivanov lan A. F. Simonenko. Padha perang watara rong jam. Prajurit Soviet nolak telung serangan dening perusahaan mungsuh, lan banjur sawetara serangan batalyon. Jerman kepeksa nindakake persiapan artileri, lan banjur ngluncurake serangan anyar. Pramuka perang ngamuk, nalika amunisi entek, akeh sing padha tatu, melu perang tangan karo mungsuh. Parentah Jerman dhawuh supaya pramuka bisa urip. Para pejuang sing isih urip ditaleni nganggo kawat duri lan disiksa, mripate dicungkil, balunge diremuk, ditusuk bayonet. Ora ana sing ngomong apa-apa. Banjur ana perwira Jerman takon marang wong enom Avar Magomed Abdulmanapov: "Inggih, iku wong Rusia, nanging sampeyan sapa? Kok meneng wae? Apa sampeyan kudu ilang? Sampeyan wong liyo kanggo wong-wong mau. Saben uwong kudu mikir babagan uripe dhewe. Kowe saka ngendi?" Prajurit Soviet mangsuli: "Kita ngerti ngendi. Kita kabeh anak saka Tanah Air sing padha!” Sawise iku, dheweke disiksa nganti suwe lan sadurunge seda dheweke ngukir lintang ing dhadhane. Sawise torture brutal, Nazi nembak pahlawan ing pinggiran desa. Mung siji saka wong-wong mau, penembake mesin V. A. Ershov, sing nampa 10 bedhil lan 7 tatu bayonet, kanthi ajaib slamet. Ing tanggal 16 Mei 1944, kabeh sangang pahlawan dianugerahi gelar Pahlawan Uni Soviet.

Tanggal 13 April, klompok seluler saka UV kaping 4 mbebasake Simferopol saka mungsuh. Para pejuang saka formasi partisan Lor lan Kidul uga melu mbebasake kutha. Ing dina sing padha, unit Tentara Pengawal 2 Zakharov mbebasake Feodosia. Ing Moskow, salam menang gludhug kaping telu kanggo ngurmati para pembebas Feodosia, Evpatoria lan Simferopol.


Senjata self-propelled SU-152 saka resimen artileri self-propelled kaping 1824 ing Simferopol

Peperangan kanggo Crimea terus karo galak sing padha. Komando Korps Panzer kaping 19 percaya yen luwih becik ngirim kabeh pasukan saka Simferopol menyang Sevastopol supaya bisa mlebu ing kutha kasebut ing pundhak Nazi. Nanging, komandan grup ngarep seluler, Razuvaev, mikir kanthi beda. Dheweke mrentah bagean saka pasukan korps menyang wilayah Karasubazar kanggo nyegat pasukan klompok Kerch Jerman. Pasukan liyane dikirim menyang Alushta kanggo nyegat pasukan mungsuh sing mundur ing pesisir segara. Lan mung rong brigade tank ngoyak pasukan Jerman, sing mundur liwat Bakhchisaray kanggo Sevastopol. Akibaté, pasukan saka klompok ngarep mobile padha kasebar, lan printah Jerman bisa kanggo ngatur pertahanan Sevastopol. Komando Korps Panzer kaping 19 nglaporake kahanan kasebut ing ngarep komando, lan keputusane Razuvaev dibatalake. Nanging, bagean saka klompok seluler wis ngetutake urutan pisanan, lan ora bisa ngganti kahanan kanthi cepet. Wektu sing larang regane ilang.

Ing wayah esuk tanggal 14 April, pasukan Soviet lan partisan mbebasake Bakhchisarai. Partisan saka Uni Kidul bisa numpes arsonists lan nyimpen kutha saka pati. Komando Korps Panzer kaping 19 nglumpukake pasukane lan mutusake kanggo nyerang Kacha, Mamashai, lan banjur menyang pinggir lor Sevastopol. Kapal tanker ngrebut desa-desa ing wayah sore. Ing wilayah desa Kachi lan Mamashai, brigade saka Korps Tank kaping 19 gabung karo pasukan maju Tentara Pengawal 2, sing ngliwati simpul pertahanan Jerman lan tanpa melu perang sing terus-terusan, cepet tekan. Sevastopol. Ing wayah wengi 14 April, pasukan Soviet nyerang saka sisih lor lan wétan (korps bedhil kaping 16 saka Tentara Primorsky Separate lan brigade bedhil motorized saka korps tank 19 maju), kanthi dhukungan saka partisan, njupuk Alushta.

Nanging, senadyan jangkah dhuwur saka serangan saka pasukan Soviet, pasukan utama saka klompok lor Jerman - 49 Mountain Rifle Corps ing printah saka Rudolf Konrad, ngatur kanggo menang lomba iki lan nyimpen tentara meriem. Korps 49 Konrad nguwasani garis pertahanan Sevastopol. Tanggal 15 April, pasukan utama Pengawal 2 lan Tentara 51 tekan Sevastopol. Komando Front Ukrainia kaping 4 mutusake ora ngenteni pasukan Tentara Primorsky Pisah nyedhaki lan nyoba njupuk kutha kasebut.

Asil pambuka

Sajrone pitung dina serangan, Tentara Abang mbebasake meh kabeh Semenanjung Krimea saka mungsuh. Duwe tekan "benteng Sevastopol" (minangka printah Jerman disebut kutha), unit Jerman lan Romania ana ing negara deplorable. Sambungan Romania, nyatane, ambruk. Divisi Jerman nandhang kapitunan gedhe lan dadi resimen sing dikuatake. Kerugian pasukan Jerman lan Romania ing wektu iki ngluwihi 30 ewu wong.

Ing wektu sing padha, komando Angkatan Darat kaping 17 mimpin evakuasi intensif. Dheweke ngungsi ing mburi, unit engineering lan konstruksi, pasokan, pegawai negeri, kolaborator lan tawanan perang. Saka 12 April nganti 20 April, 67 ewu wong digawa metu saka semenanjung.



Terus ...
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

4 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +1
    12 May 2014
    Matur nuwun kanggo artikel. Sayange, penulis ora mikir babagan alasan kenapa armada lan penerbangan kita gagal ngatasi tugas nyegah evakuasi bagean penting saka Nazi saka semenanjung.
  2. +1
    12 May 2014
    Matur nuwun, sayangé ora ana peta, informasi babagan nomer lan senjata.
  3. Capetown
    0
    12 May 2014
    Aku duwe pitakonan: kenapa wong Jerman ngungsi tawanan perang? Dheweke bisa uga ditembak, kaya sing kedadeyan kaping pirang-pirang?
  4. 0
    13 May 2014
    Matur nuwun kanggo artikel!

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"