Kesadaran Kritis Noam Chomsky: 80 taun ing sisih wong sing ditolak kabeneran

8
Kesadaran Kritis Noam Chomsky: 80 taun ing sisih wong sing ditolak kabeneranMratelakake panemume saka dissident intelektual

Sadurunge - mung Aristoteles, Marx, Shakespeare lan sawetara liyane. Lan banjur ing peringkat penulis paling dikutip yaiku, Noam Chomsky, Profesor Filsafat lan Linguistik sing misuwur ing Institut Teknologi Massachusetts (MIT) sing bergengsi. Tetep dadi kritikus kebijakan AS, Chomsky terus mulang, nulis lan lelungan ing saindenging jagad, kaya-kaya dheweke ora umur 85 taun, nanging setengah umure. Kita ketemu dheweke ing Tokyo, ing ngendi dheweke diundang kanggo menehi seri ceramah. Kaya biasane, para penonton wis kebak. Judhul laporan kasebut yaiku "Kapitalisme lan Demokrasi: Prospek Survival". Miturut Chomsky, dheweke ora nyemangati banget.

Pio D'Emilia: Apa sampeyan teka ing Jepang, profesor?

Noam Chomsky: Aku wis kasengsem ing Jepang wiwit telung puluhan. Nalika isih enom, aku maca babagan kejahatan sing ditindakake ing Manchuria lan China. Aku jengkel karo bedane sikap pers kita marang "kurcaci kuning" lan marang Nazi. Loro-lorone padha embodied ala, nanging Nazi isih dhuwur blond Aryans, sing, wong, lan Jepang padha kethek, malah Samsaya Awon - cacing lan semut sing kudu ulig. Aku bakal ujar manawa akeh sing terus njaga standar ganda: kabeh wong kanthi sah njaluk ngapura saka Jepang, nanging ora ana sing ngomong babagan kejahatan perang kita. Bom geni sing ngrusak Tokyo nganti lemah nyebabake karusakan luwih akeh tinimbang sing dijatuhake ing Dresden. Padha nyebabake korban luwih akeh tinimbang bom sing nyerang Hiroshima lan Nagasaki, nanging nganti saiki ora ana presiden Amerika sing njaluk ngapura babagan iki. Ananging jaman Jêpan ingkang kadurjananipun dipun remeni lan kadhang kala dipun tampik, taksih awrat dhatêng sasaminipun. Ditampik, contone, tentara lan negara nglumpukake puluhan ewu wanita saka Korea, Cina lan warga negara liyane supaya bisa meksa prostitusi kanggo "ngaso" kanggo prajurit ing ngarep.

"Nanging, kita bisa ujar manawa saben negara nyimpen balung ing lemari. Ing Italia, sawetara wong ngerti yen negara kita sing pisanan nglamar bakteriologis gaman lan gas...

- Aku pancen setuju karo sampeyan. Mung siji bab ora nggatekke, ora nyebutake kasunyatan sing ngisin-isini ing buku-buku pelajaran sekolah, lan liya-liyane yaiku penolakan lengkap. Yen ana wong ing Jerman nolak Holocaust, dheweke bakal dipenjara, lan ing Jepang, ana wong sing nolak pembantaian ing Nanjing (ing taun 1937, ibukutha China, Nanjing, dikuwasani Jepang, sing nyebabake pembunuhan 300 wong. pedunung, ing antarane ana ewonan bocah lan wanita sing dirudopekso), bisa dadi perdana menteri...

- Akeh sing percaya yen kemungkinan konflik global saya tambah kanthi latar mburi nyuda kekuwatan lan pengaruh Amerika Serikat lan muncule negara adidaya anyar ing wong China. China minangka ancaman kanggo donya?

- Kaping pisanan, aku ora ngandel yen kekuwatan lan pengaruh Amerika Serikat wis mudhun. Amerika Serikat menang juara donya sawise Perang Donya II lan isih brazenly nyekeli karo kekerasan. Ayo ninggalake sedhela kahanan ing Timur, ing ngendi AS nyatakake prihatin babagan kasunyatan manawa China nyoba nguatake pengaruhe ing segara, lan ora ana ing Karibia utawa ing pesisir California. Nanging apa kita ngerti apa sing kedadeyan ing Crimea?

Iku pitakonan sabanjure ...

“Lah, aku ngira pikiranmu. Dina iki aku kudu maca editorial edan sing nggawa kita bali menyang jaman Perang Dingin. Kepiye tumindak Putin ing Crimea saiki dibandhingake karo kedadeyan ing Hongaria, Cekoslowakia lan Afghanistan? Malah George Orwell ora bisa mbayangno "unanimity" ing evaluasi acara. Apa sing nggawe wartawan nulis perkara tartamtu? Apa hak West, kang nyerang lan dikuwasani Irak, dibom Afghanistan, passively sekseni, yen ora aktif provoked, dismemberment saka Yugoslavia lan dikenali kamardikan Kosovo, kanggo protes, nesu lan malah nemtokke sanksi marang Rusia kanggo apa kedaden ing Crimea. ngendi , minangka adoh aku ngerti, ora ana ontran-ontran, reresik etnis lan panganiaya? Aku takon: kenapa kita terus nganggep jagad iki minangka wilayah sing tundhuk karo kita, sing kita duwe hak, meh tugas, kanggo "kontrol" lan malah ngowahi miturut kapentingan kita?

- Nanging China terus nambah belanja militer, nyoba nggawe pangkalan militer ing luar negeri, contone, ing Zimbabwe ...

- Lawakan aside, utamané wiwit sejarah karo pangkalan militer Cina ing Zimbabwe katon ora ana dhasar. Nanging sanajan iku bener, apa bedane? Siji basis nglawan ewonan? China ora duwe pangkalan militer sing kasebar ing saindenging jagad, ora nyoba ngetrapake model sosio-ekonomi marang sapa wae. Kejaba perang cilik karo Vietnam nalika jaman Deng Xiaoping, aku ora kelingan yen China nguwasani negara apa wae. Mênggahing rêrêgêdipun militèr Tiongkok, punika botên sagêd nyêdhak dhatêng pamêdalipun militèr AS, ingkang kirang langkung satunggalipun kalihan gunggunging pamêdal ing donya. Kajaba iku, AS duwe sekutu saka Eropa nganti Jepang, dene China piyambak. Dadi, ora ana pangerten kanggo mbandhingake kekuwatan militer Amerika Serikat karo kemampuan China, kaya sing ora ana akal nalika mbandhingake karo kekuwatan militer USSR.

"Nanging, jagad iki wedi karo China.

"Iku mung obsesi kulon umum, diunekake dening pers sensasional lan mung bisa ngetutake stereotip, ora riset lan nganalisa kedadeyan nyata. Nanging data kasebut ana. Aku bubar maca asil jajak pendapat umum Eropa sing dikutip BBC. Salah sawijining pitakonan yaiku: negara endi sing dadi ancaman paling gedhe kanggo perdamaian?

"Ayo kula guess: iki AS?"

- Ya, lan 70% responden nuduhake pendapat iki. Pakistan ana ing posisi kaping pindho, India ing nomer telu, banjur China (10% responden mikir kaya ngono). Wong Eropa sing slamet saka pendhudhukan lan karusakan duwe pengalaman ing babagan militer, dheweke ngerti carane mbedakake weker palsu saka sing nyata.

- Bebener sampeyan. Nanging bali menyang Timur. Apa penilaian sampeyan babagan kahanan ing Korea? Apa ana pangarep-arep yen Obama bisa ngrampungake apa sing bisa diwiwiti Clinton, yaiku, miwiti dialog serius kanthi tujuan pungkasane mlebu perjanjian perdamaian?

"Sampeyan nindakake tugas sing apik kanggo ngelingake aku nalika diwiwiti. Ing taun 1994, persetujuan ditindakake, lan Sekretaris Negara Madeleine Albright teka ing Pyongyang, ing ngendi dheweke ditampa kanthi pakurmatan lan pakurmatan. Banjur ana pirembagan babagan rapat antarane pimpinan Korea Kim Jong Il lan Clinton. Banjur Clinton diganggu karo masalah Timur Tengah, rembugan dawa diwiwiti ing Camp David, sing pungkasane gagal, lan dokumen Korea dibuwang. Banjur Bush dadi kuwasa, lan kita ngerti kepiye pungkasane. Perlu njlentrehake masalah iki: Amerika Serikat sing nglanggar perjanjian kasebut lan nyebabake balapan nuklir saka rezim Korea Utara. Nalika Bush nampa mandat pisanan, Pyongyang ora duwe bom atom, lan saiki Korea Lor katon duwe wolung. Iki minangka kanyatan. Nanging yen maca laporan saka pers donya kanggo ngerti sapa sing tanggung jawab kanggo iki, pranyata mung Korea Utara sing disalahake kanggo kabeh. Cara aneh kanggo nutupi acara sajarah.

"Apa iki minangka pitunjuk kanggo Obama apa sing kudu ditindakake yen dheweke pengin mudhun ing sejarah luwih saka mung presiden reformasi perawatan kesehatan?

- Sampeyan kudu ngandelake negosiasi langsung kanthi eksklusif lan ing wektu sing padha nyengkuyung Korea Selatan kanggo ngupayakake kabijakan dialog sing mbukak (sing diarani kabijakan sinar matahari) liwat ijol-ijolan budaya lan ekonomi karo Korea Lor lan, bisa uga, mandheg nyekel militer gedhe. olahraga kaping pindho saben taun ing irung Pyongyang. Taun iki, dheweke malah nindakake bom "preemptive" simulasi ing sisih lor tapel wates. Sampeyan kudu edan kanggo nggawe kaya iki. Apa sampeyan ngerti apa sing ditindakake bom Amerika nalika Perang Korea? Pemukiman ing sisih lor dibakar nganti lemah, ing pirang-pirang kasus bom khusus lan senjata kimia digunakake miturut "resep" sing dipikolehi saka penjahat perang Jepang sing nemokke lan ngasilake ing China. Kanggo "kerjasama" iki, dheweke dibenerake lan diintegrasi maneh menyang masyarakat. Malah ana sing dadi menteri...

Ayo nggedhekake obrolan kita, Profesor. Ayo ngomong babagan demokrasi. Sawise Churchill ujar manawa iki minangka pamrentahan sing ora sampurna, nanging manungsa durung entuk apa-apa sing luwih apik. Nanging, "demokrasi" mimpin kanggo kasunyatan sing minangka asil saka Pemilu gratis lan bola-bali ing Italia, Berlusconi dadi kuwasa, lan ing Thailand - Thaksin. Apa wektu kanggo nyipta sistem sing luwih "demokratis"?

"Masalahe dudu demokrasi, nanging sing diowahi dadi. Demokrasi dudu tembung kosong. Tegese buruh, contone, kudu ngurus pabrike. Aku ngutip wakil penting liberalisme klasik, John Stuart Mill, sing, mesthi, dudu Bolshevik. Demokrasi tegese ngurmati hak asasi manungsa lan keuntungan sosial. Ora ateges apa sing kedadeyan saiki ing Eropah, ing ngendi warga nyekseni proses ngurangi, yen ora ngilangi total, hak-hak sing dimenangake sajrone perjuangan sing dawa kanggo keadilan sosial; ora ateges ngirim menyang dictates pejabat saka Brussels lan Bundesbank. Sampeyan kasebut Berlusconi. Ora bisa dikandhakake manawa dheweke nulis kaca sing apik ing sejarah Italia, nanging sapa sing milih Monti? Sapa sing milih Renzi? Bundesbank dudu demokrasi. Sawetara dina kepungkur aku maca artikel menarik ing Wall Street Journal. Publikasi iki ora bisa dicurigai minangka subversion. Aku rumangsa bener yen saiki ora preduli sapa sing kuwasa - tengen utawa kiwa, tengah-tengen utawa tengah-kiwa. Pamrentahan apa wae sing "kapilih" bakal dipeksa tumindak ing kerangka kerja sing disetel dening Brussels. Coba pikirake apa sing kedadeyan karo menteri Yunani Papandreou. Dheweke nyoba "nantang" Brussels. Mung kanggo ngancam kanggo sijine pitakonan saka ngenalke kawicaksanan penghematan kanggo referendum, Papandreou "disalib" lan èfèktif dibusak saka pemandangan politik Eropah.

Ayo bali menyang pitakonan babagan Jepang. Apa sampeyan mikir babagan pembangkit listrik tenaga nuklir? Telung taun sawise kacilakan Fukushima-1, pamrentah katon siap miwiti reaktor maneh ...

- Pitakonan iki ora gampang dijawab. Pancen angel ngomong babagan peluncuran reaktor ing negara sing isih ngalami akibat saka kacilakan Fukushima. Nanging nambah konsumsi bahan bakar fosil uga ana risiko, amarga karusakan lingkungan ana ing taruhan, lan iki ora bisa diremehake. Iku paling apik kanggo nang ing nggunakake energi alternatif, minangka announced dening Jerman, ngarahake sumber daya manungsa, teknologi lan financial kanggo sektor iki.

- Pitakonan pungkasan ana gandhengane karo spesialisasi sampeyan ing bidang linguistik. Basa apa sing kudu disinaoni anak lan putu - Inggris utawa luwih becik ngalih menyang basa Cina?

"Sampeyan takon babagan sapa sing bakal mrentah jagad ing mangsa ngarep, ta?" Amerika Serikat. Ora mung China dudu ancaman militer utawa politik, nanging uga dudu negara adidaya ekonomi. Renaissance sing nggumunake isih gumantung marang teknologi manca sing dikembangake ing Jepang, Korea, Taiwan, AS lan Eropa. Ékonomi Tionghoa saya mundhak lan bakal terus maju, nanging mugi-mugi ekonomi Kulon uga cepet mundhak. Ing babagan basa, kanggo kita wong Amerika sing wis nganggo basa Inggris, sinau basa Cina mesthi ana gunane. Nanging aku mikir yen kanggo wong liya, sinau basa Inggris kudu dadi luwih dhisik kanggo sawetara wektu. Nanging iki mung mratelakake panemume, lan sampeyan ngerti banget yen 80 taun saiki aku ditolak dadi bener.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

8 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +1
    13 May 2014
    amerika serikat bakal nyedot donya enggal .... aja mrentah mesthi !!!! uga sinau basa ...
    1. +2
      13 May 2014
      Amerika Serikat ora duwe basa dhewe, kaya ora ana sejarah ewu taun, tradhisi, budaya ing pangertèn normal, lan ora Pepsi lan jins! Dheweke wis ngembangake kompleks inferioritas, lol Yagene dheweke ngupayakake ngrusak lan ngrusak kabeh, kanggo nulis ulang sejarah!Lan Rusia sing kuwat, manawa USSR, Kakaisaran Rusia utawa Rusia modern, kaya balung ing tenggorokan! ngguyu
  2. +2
    13 May 2014
    Sampeyan bisa langsung ndeleng Amerika, amarga ngremehake kekuwatan China. Delusi keagungan, aku ngerti. Iku misale jek kula sing iki daya saka Amerika Serikat punika exaggeration cetha. Ora ana siji-sijine jinis senjata, ora ana institusi negara siji ing ngendi Amerika Serikat bakal duwe kepemimpinan lan keuntungan sing ora bisa ditolak. Amerika Serikat minangka fatamorgana sing digawe dening dolar, lan dolar dhewe, kaya sing bakal kita deleng, kabeh mung bungkus permen sing ditindakake ing jagad iki, digawe kanthi cara pamukiman internasional.
    Dadi pamit amerika
    1. +7
      13 May 2014
      Sergg
      Ya, kanggo ngremehake militer lan kekuwatan liyane ing Amerika Serikat, uga ora ana gunane. A fatamorgana dudu fatamorgana, nanging kanggo kertas ijo sing nggumunake, Amerika ngompa sumber daya kabeh Planet. Lan umume amarga alasan kasebut, lan uga amarga bisa nggawe sistem rampokan lan kontrol sumber daya wong liya, Amerika Serikat wis sukses ing pirang-pirang wilayah, adoh saka kita.
    2. 0
      13 May 2014
      Kutipan saka Sergg.
      Sampeyan bisa langsung ndeleng Amerika, amarga ngremehake kekuwatan China.

      China mung pabrik donya, lan AS isih aturan pasar. Sing China wis diijini pas karo ekonomi global ora bisa dipungkiri, amarga Pasar dodolan China ana ing zona dolar, lan aturan kasebut didikte dening pemilik mata uang kasebut. Pitakonan liyane yaiku yen wong Tionghoa uga ngerti iki, mula dheweke nyoba nglindhungi awake dhewe karo cadangan emas lan perdagangan mata uang alternatif, kanthi nyetel kerangka kanggo yuan.
      Nanging iki minangka bagéan saka gunung es sing katon. Yen kita setuju karo gagasan yen China diijini berkembang, banjur ana pamikiran liyane - kenapa? Mungsuh sing mungkin dibutuhake ing rong kasus - 1) minangka gambar mungsuh, nggabungake bangsane dhewe, 2) lan minangka mungsuh mungsuhmu (mungsuh mungsuhku kancaku). Minangka gambar saka mungsuh, China banget keluwih kanggo Amerika, iku padha njupuk sparrows saka mriem, padha duwe cukup terorisme kanggo gambar saka mungsuh. Nanging tujuan nggawe minangka mungsuh nglawan mungsuh liyane mbenerake sarana, utamane amarga dheweke uga bakal nyuda adonan kasebut.
      Hitler ing sawijining wektu uga digawé kanggo perang karo kita. hi
      1. +3
        13 May 2014
        Kutipan: Ingvar 72
        Nanging iki minangka bagéan saka gunung es sing katon. Yen kita setuju karo gagasan yen China diijini berkembang, banjur ana pamikiran liyane - kenapa? Mungsuh sing mungkin dibutuhake ing rong kasus - 1) minangka gambar mungsuh, nggabungake bangsane dhewe, 2) lan minangka mungsuh mungsuhmu (mungsuh mungsuhku kancaku). Minangka gambar saka mungsuh, China banget keluwih kanggo Amerika, iku padha njupuk sparrows saka mriem, padha duwe cukup terorisme kanggo gambar saka mungsuh. Nanging tujuan nggawe minangka mungsuh nglawan mungsuh liyane mbenerake sarana, utamane amarga dheweke uga bakal nyuda adonan kasebut.

        Apa kabeh kudu dijupuk supaya sempit? Nyuwun
        Pikiran iku China diijini berkembang kanggo ngunggahake rata-rata solvency saka XNUMX BILLION panuku potensial kanggo pasar Western - kaya aku ngerti banget rumit? wassat

        - Ensign kanca, kenapa sampeyan butuh sirah?
        - Nganggo topi!
        - Lan sing iku?
        - Eh .. wah, aku isih mangan!

        lex parsimoniae
        1. 0
          13 May 2014
          Quote: Lan Kita Tikus
          kanggo mundhakaken solvency rata-rata XNUMX BILLION panuku potensial kanggo pasar Western
          Lan idea sing China biasane ngasilake lan adol, nanging ora tuku, apa kedaden kanggo sampeyan?
          Quote: Lan Kita Tikus
          - Eh .. wah, aku isih mangan!
          Lan aku mangan ing kono. Lan aku uga ngombe. Apa sampeyan mangan ing ngendi wae? wassat
          1. +1
            13 May 2014
            Kutipan: Ingvar 72
            Quote: Lan Kita Tikus
            kanggo mundhakaken solvency rata-rata XNUMX BILLION panuku potensial kanggo pasar Western
            Lan idea sing China biasane nggawe lan ngedol ...


            ... kanggo entuk dhuwit kanggo kesempatan kanggo tuku, utawa padha nempel ing tembok karo wong-wong mau? wassat



            Kutipan: Ingvar 72
            Lan aku mangan ing kono. Lan aku uga ngombe. Apa sampeyan mangan ing ngendi wae? wassat



            Aku sirah dhisik mikir.
            1. 0
              13 May 2014
              Quote: Lan Kita Tikus
              ... kanggo entuk dhuwit kanggo kesempatan kanggo tuku, utawa padha nempel ing tembok karo wong-wong mau?
              Dheweke nandur modal dhuwit sing entuk emas, utawa sumber daya, utawa, maneh, ing pangembangan produksi. Boten kados kita. Nanging kanthi kabeh iki, ekonomi China luwih sensitif marang sanksi, lan yen ditrapake dening Kulon menyang China, dheweke bakal duwe rong pilihan: dadi kanca kanthi aktif, utawa perang kanggo sumber daya. Lan mung gumantung marang pilihan sing bakal dipilih ing kahanan iki.
              Quote: Lan Kita Tikus
              Kaping pisanan, aku mikir karo sirahku.

              Mesthi wae, aku mung ora ngira yen sampeyan bisa ngerteni humor volumetrik! ngguyu Lan sirahku multifungsi, aku bisa mangan, lan mikir, lan malah ngalahake. nglirik Lan ing panas iku apik kanggo pour bir menyang. ngguyu
              1. +2
                14 May 2014
                Kutipan: Ingvar 72
                Lan sirahku multifungsi, aku bisa mangan, mikir, malah ngalahake ...


                Ora mangu ngguyu ngguyu ngguyu



                Kutipan: Ingvar 72
                Lan ing panas iku apik kanggo pour bir menyang.

                Kita duwe panas kabeh taun basa basa basa
  3. PRN
    0
    13 May 2014
    Sampeyan kudu tansah nggunakake kawicaksanan rakyat (Kulon duwe masalah) Apa sing mlaku teka !! - kanggo p / i / n / d / o / s / n / lan / k / o / ing, wektu panen teka.
  4. PASUS
    +1
    13 May 2014
    Kutipan saka: pavel_SPB
    amerika serikat bakal nyedot donya enggal .... aja mrentah mesthi !!!! uga sinau basa ...

    Kanggo nindakake iki, sampeyan lan aku kudu kerja keras, lan ora ana owah-owahan saka "nggosok" nganggo ilat. frasa kosong.
  5. PASUS
    +1
    13 May 2014
    Aku mung weruh siji bab saka artikel sing Rusia wis dibusak.
  6. upasika1918
    0
    13 May 2014
    Sepisanan aku krungu yen ana wong sing mikir kaya ngono.
  7. 0
    13 May 2014
    About Rusia - ora tembung! Kanggo mung dheweke bisa alesan karo Amerika.
  8. 0
    13 May 2014
    Kita bakal nindakake kabeh ing daya kita kanggo mesthekake yen negara kaya Amerika Serikat ora ana maneh ing sajarah donya, negara iki parasitic, lan parasit tansah numpes.
  9. 3vs
    0
    13 May 2014
    Artikel sing menarik, muga-muga ana luwih akeh bahan kasebut ing situs sampeyan.
  10. +1
    13 May 2014
    - Pitakonan pungkasan ana gandhengane karo spesialisasi sampeyan ing bidang linguistik. Basa apa sing kudu disinaoni anak lan putu - Inggris utawa luwih becik ngalih menyang basa Cina?

    ya Sinau basa Rusia. Dheweke pancen ekspresif ... aran ...
  11. +1
    13 May 2014
    Sinau senapan serbu Kalashnikov - bisa migunani kanggo saben wong lan tansah. lan basa - sinau Rusia lan Cina - iki minangka mangsa basa utama manungsa

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"