"Beban Wong Putih". Sawetara tembung babagan bocah-bocah wadon Nigeria lan ora mung

26
"Beban Wong Putih". Sawetara tembung babagan bocah-bocah wadon Nigeria lan ora mung


Militan Nigeria saka Boko Haram bubar nyedhiyakake Badan Internasional Prancis kanggo Republik Azerbaijan kanthi foto-foto bocah-bocah wadon sing dijupuk ing pertengahan April. Miturut komandan Boko Haram, akeh sing mlebu agama Islam lan ora gelem bali. Tembung-tembung iki, sayangé, ora goroh. Lan sedhih ora ana ing "kepinginan" bocah-bocah wadon kanggo ngakoni / nampa Islam minangka agama anyar, nanging nyatane dheweke ora duwe lan ora duwe pilihan.

***

Afrika, kaya biyen, tetep dadi bawana liar. Sanadyan kolonisasi utawa dekolonisasi sabanjure ora bisa mengaruhi iki - gen luwih kuwat tinimbang peradaban apa wae. Kajaba iku, naluri luwih kuwat nalika ora ana peradaban.

Ing sisih lor Nigeria minangka "lapangan liar". Boten kados ing sisih kidul, ngendi paling saka cadangan lenga lan gas dumunung, Eropah meh ora nguwasani sisih lor - daya nominal, lan siji sing, ora kaya South padha (ing ngendi proses iki dipasrahake marang pimpinan. saka suku utama lan bangsa ), dibangun ing disagreements suku lan, minangka asil, panganiaya.

Populasi utama ing sisih lor yaiku Muslim. A persentasi tartamtu sing Kristen, nanging cukup sepele. Beda karo kapercayan umum, bentrokan agama ing negara kasebut ora diwiwiti sawise taun 80-an, "diprovokasi dening negara-negara Anglo-Saxon," nanging sadurunge. Nanging remoteness relatif saka negara saka peradaban conventional, lack of sambungan stabil lan apa sing disebut ing yurisprudensi "lack saka kapentingan umum" ora nimbulaké sacoro prakteke sembarang reaksi saka "komunitas donya". Kangge, padha Cut saben liyane terus-terusan lan sak tenane - loro ing 90s, lan ing XNUMXs, lan ing nul.

Serius - wis ditelusuri, lan durung - cadangan lenga lan "sepi" katon saka wong Tionghoa, sadurunge, ing kontras kanggo kidul bawana, meh imperceptible ing wilayah iki, akeh revived kapentingan West ing negara. . Where potensial investor - ana lave. Gedhe banget. Ana akeh contenders kanggo iku. Where lave punika getih. Iku ora kurang saka dhuwit. Ora bisa kurang - sambungan langsung.

Dhuwit, plus mlarat lan, minangka asil, nesu lan agresi, plus - totohan ing agama (ing kasus iki, apa ketepakan sange - Islam) ing atine saka massa sakdurunge - resep kanggo konflik siap-digawe. Kepentingan perusahaan serius lan negara sing ana ing mburine minangka jaminane.

Iki persis apa sing kedadeyan ing negara kasebut.

Bali menyang kidnapping. Penculikan ing negara kasebut (lan ing bawana) kedadeyan kanthi rutin. Menapa malih, ing Nigeria, penculikan wong manca meh padha karo, contone, ing Tanduk Afrika. Menapa malih, ing Kulon padha ngerti lan ngerti kabeh iki, lan ora mung supaya MTRs ing siyap (operasi SBS ing 2012), nglatih tentara resmi utawa njaga Perusahaan Militèr Swasta, nanging uga nglatih suku ing sisih lor negara ing. biaya dhewe. Uga Muslim, nanging kurang ekstremis.

Iku angel kanggo kula pribadi kanggo ngomong carane mriksa apa "kurang", apa "luwih". Klitoris kanggo bocah-bocah wadon dipotong dening loro. Sanajan, ing kene, Mesir dianggep luwih maju, lan hukum ora resmi padha ing kana. Wong Cina ora istiméwa. Kabeh wong mbayar. Siji - kanggo apa sing diwenehake, wong liya, supaya ora ngganggu. Luwih apik, fokus ing cabal. Mangkono uga, yen ana wong sing langsung duwe perasaan patriotik marang latar mburi ora seneng karo Anglo-Saxon.

Yagene aku nulis yen bocah-bocah wadon ditakdirake? Amargi tiyang-tiyang Kristen ingkang wonten ing negari wau ing pangrembakanipun boten saestu nilar umat Islam. Penculikan bocah-bocah lan didol maneh dadi budak, utawa didol sukarela - kahanan ekonomi kulawarga - iku ala, lan ana akeh bocah - umume ing kono (ing sisih kidul - uga, nanging ora padha) kaya ing jaman pasar budak. Hukum suku internal uga tetep meh ora owah.

Iku naif kanggo ngarepake bocah-bocah wadon bali tanpa diganggu. Dadi ora mung ing Afrika, nanging utamane ing kene. Kemungkinan kulawarga lan desa bisa nampa kanthi lengkap sawise kabeh kasebut ing ndhuwur cilik. Kanggo sijine iku mildly. Khusus, ing pengalaman - cah wadon wis pinasthi. Kaya ing Timur, dheweke mung duwe siji cara - ing kasus paling apik (kanggo pamikiran Eropa) - pelacur, obyek kanggo dipoyoki lan dipoyoki. Paling awon (kanggo dheweke - ing nalisir) - bapak utawa sadulure bakal nyingkiri dheweke urip. Rasa seneng dheweke - yen ora krasa lara.

Aku bisa salah babagan, nanging pengalaman ngandhani yen ana pangecualian kanggo aturan kasebut, mung eksternal. Kanggo donya beradab. Utawa kanggo bocah-bocah wadon saka kulawarga sugih sing siap menehi tebusan.

Bagéan liya saka bocah-bocah wadon luwih seneng tetep karo para penculik. Cukup aneh, nanging kanggo wong-wong mau, iki minangka cara tartamtu saka kahanan kasebut. Kesempatan kanggo nyegah isin.


***



Ing salah sawijining publikasi, aku nemokake pitakonan retorika - kenapa Barat ora nindakake apa-apa kanggo mbebasake. Nyatane, dheweke nindakake. Lan, aku ora mangu-mangu, ing mangsa ngarep, yen persetujuan ora bisa ditindakake, tumindak sing kuat bakal ditindakake kanggo mbebasake wong-wong mau (efektivitas kasebut minangka masalah sing kapisah). Nanging, pitakonan sing ditakoni, luwih akeh, yaiku moral tinimbang operasional. Persis saka pesawat sing padha karo pitakonan - kenapa pembantaian ing Rwanda utawa pembantaian jangka panjang ing Kongo, utawa pembantaian anyar ing Sudan ora dicegah. Pembantaian sing lengkap - malah wong lor ora bisa nindakake pirang-pirang taun nyoba, kaya sing ditindakake dening wong kidul kanggo "wektu". Ora dicegah amarga rong alasan. Kaping pisanan, minangka jinis mbales kanggo decolonization kasebut - padha ngomong, mangan apa ngimpi.

Kapindho - luwih sinis lan ala - Cut saben liyane, iku ora kanggo kita. Iki ora mbutuhake pernyataan resmi dening politisi, cukup ngerti instruksi kanggo unit PBB sing ana ing bawana. Sing utama yaiku non-intervensi. Pengecualian yaiku negara-negara ing ngendi negara-negara serius duwe kepentingan strategis. Conto yaiku Prancis ing sisih lor-kulon - Pantai Gading, Mali ..

Miturut cara, "Kulon" - ing kasus iki - punika konsep relatif. Negara "beradab" liyane bakal nindakake sing padha. wis biasa kolonisasi.

Pembantaian potensial (anyar utawa sabanjure) ing Kyrgyzstan bersyarat (utawa Kyrgyzstan?) Ora ana pangecualian kanggo aturan kasebut.

Lan mung pangecualian kanggo aturan sing teka ing atine yaiku tumindak Pasukan Khusus ing Tajikistan ing 92-95, kanthi kabeh profesionalisme, asil saka kapentingan strategis negara sing padha. Nanging dudu moralitas para politisi.

***

Kosok baline, yen politik iku moral, apa ora dadi sebaliknya? Kaya ing foto ing ndhuwur.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

26 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. + 13
    15 May 2014
    Rong perkara sing aku ora seneng: rasisme lan ireng
  2. +6
    15 May 2014
    Cut saben liyane, iku ora kanggo kita

    Sampeyan ora duwe lenga, sampeyan dudu Eropa, ora ana sing butuh sampeyan!
    Saiki, yen sampeyan duwe lenga, mula wong Amerika putih sing ayu bakal teka ing sampeyan lan nggawa sampeyan Demokrasi!
    1. +3
      15 May 2014
      Wacanen pawarta! Lan tanpa gas lan lenga, penasehat negara paling demokratis wis ana ing adegan.
      1. +5
        15 May 2014
        Mung lenga lan gas ing Nigeria - ora ana ing ngendi wae. Salah sawijining pratelan babagan "boko haram" yaiku pamrentahan "anti-Islam" ora nuduhake asil saka dodolan kasebut karo umat Islam. Essno padha nuntut kanggo nuduhake karo Muslim, malih, iku ing pasuryan.
        1. Komentar wis dibusak.
      2. 0
        15 May 2014
        Kutipan saka Hariva
        Wacanen pawarta! Lan tanpa gas lan lenga, penasehat negara paling demokratis wis ana ing adegan.


        Maksudku pasukan! Iku bakal padha. Mung karo Amerika.
  3. Fedya
    +8
    15 May 2014
    Jujur, dheweke ana ing kana, banjur kabeh jagad kudu ngrampungake masalah Afrika! Tanpa guna padha nundhung penjajah! Tanpa pangon, wedhus-wedhus iki mung nggegirisi.
    1. + 15
      15 May 2014
      Aku mangu-mangu yen Afrika minangka cradle manungsa. Luwih kaya lair prematur. Presiden Amerika Serikat minangka konfirmasi sing paling jelas babagan iki.
    2. +4
      15 May 2014
      Fedya
      Penjajah durung lunga, lan isih nyoba ngeksploitasi Afrika, ngontrol umume pamrentah lan sumber daya. Kanggo sing nendhang - nasibe Gaddafi.
      Lan umume, merit saka kolonialis gedhe ing kasunyatan sing padha manggon kaya iki, sing, malih, bled Afrika ireng, njupuk wong metu kanggo abad lan prakteke nguber kabijakan meh genosida. Meh kabeh pimpinan kabeh negara Afrika nampa pendidikan Eropa lan Amerika sing apik ... lan kepiye carane mbangun negarane?
      Deleng, setengah saka wong ireng ing Kuba uga, nanging beda karo bagean utama wong Afrika ireng, kaya swarga saka bumi ...
      1. 0
        16 May 2014
        Oh nggih. Afrika wis kaya iki kabeh urip, sadurunge kolonisasi lan sawise. Ya, dheweke ora ngerti carane kerja lan ora pengin, luwih becik kita njaluk dhuwit saka PBB lan organisasi internasional liyane lan ngeluh menyang saindenging jagad babagan kolonialis putih sing ala sing nindhes wong ireng miskin lan dipeksa. kerjo. Lha, kanggo apa, pakani wong-wong iki, ayo padha terus ngethok.
        1. +2
          16 May 2014
          Greenwood
          Kang? Sapa sing ngandhani apa Afrika? Nganti telung atus taun, wong kulit putih ngekspor mayuta-yuta budak saka Afrika, lan saben wong sing digawa menyang kana, ana saperangan sing ora digawa lan saperangan sing dipateni nalika perlawanan. Kabeh wilayah pesisir ing ngendi kapal bisa ndharat, kali mili (biasane dadi pusat peradaban) dadi tanah sing wis punah, mung didunungi dening suku lokal, sing kepalane urip mung kanggo adol maneh kanca-kancane marang wong kulit putih. Dasar-dasar peradaban, ing ngendi para kolonialis dilawan, dibakar kanthi urutan sing padha karo wong-wong India ing Amerika, luwih saka puluhan generasi ireng Afrika tuwuh dadi budak, anak-anak budak, nalika urip wong ireng ora ana gunane. , nalika kabeh sing diasilake dadi kagungane master putih, kaya lan dheweke dhewe ... apa sampeyan mikir iki ora mengaruhi mentality ing sembarang cara? Lan apa sampeyan mikir, kawruh bab iku. sing kolonialis numpes luwih saka setengah saka populasi ireng Afrika kudu nambah wong ireng sikap apik marang kolonialis?
          Aku banget maringi pitutur sampeyan - ngomong karo ireng Kuuban lan pendapat, kanggo sijine iku mildly, bakal ngganti.
          Sampeyan ngerti, yen sampeyan ngomong kaya iki, liwat lambe, kabeh wong ireng ora ana gunane, supaya wong-wong mau padha ngethok siji liyane, ngolok-olok wong sing ora seneng karo penjajah, sampeyan dhewe kaya wong ireng ... mung Amerika - Amerika snobby, peremptory. .... lan mung minangka informed, nggawe percoyo sing putih utang marang urip ... - kabeh padha, mung cara liyane watara. :)))
  4. Tanechka-pinter
    +4
    15 May 2014
    Artikel kasebut nggumunake kasunyatane. Aku setuju karo penulis - masa depan bocah-bocah wadon sedih.
    ".. dheweke mung duwe siji cara - paling apik (kanggo pamikiran Eropa) - pelacur, obyek kanggo dipoyoki lan bullying. Paling awon (kanggo dheweke - sebaliknya) - bapake utawa sedulure bakal njupuk nyawane." Perdagangan bocah ing jaman saiki wis dadi masalah global - kabijakan AS wis nindakake tugas sing apik
    1. +7
      15 May 2014
      Tanechka-pinter
      Iki minangka bagian cilik saka bebener ing bagean cilik saka bawana gedhe .... Ing bagean penting ing bawana, wanita lan, utamane, bocah-bocah wadon, ora penting banget kanggo ekonomi kaya bocah lanang, asring dadi barang kanggo didol. Ing taun-taun paceklik ing sawetara wilayah, uripe meh ora ana regane ... Bocah wadon bisa diijolke karo ibu lan bapak kanggo kothak iwak .... PM sing teyeng regane luwih akeh ... lan ora digunakake, nanging kanggo manfaat. - paling ora mateni dheweke mengko ...
      Sajrone rong perang Kongo sing diluncurake ing pungkasan taun 90-an lan awal taun 5-an (kadhangkala diarani "Perang Dunia Pertama Afrika") amarga sumber daya, utamane logam bumi langka lan kanggo alasan liyane, nalika perang tentara lan formasi sangang sing ora teratur. negara , ngresiki ètnis lan keluwen matèni saka 10 kanggo XNUMX yuta wong. Umume warga sipil.
      Ing pembantaian suku, utamane kanthi senjata sing adhem, antarane serikat suku Hutu lan Tutsi (yen kelingan aku), kabeh desa lan ewonan wong dirusak - kaya ing Eropa abad tengahan ... utawa carane Bandera lan Nazi tumindak ngrusak. Desa Belarus lan Ukrainia ...
      Dadi, yen kedadeyan kaya ngono, getih ing vena beku, lan adol bocah-bocah ing latar mburi liyane - dadi, stroke entheng ...
  5. +5
    15 May 2014
    Kanggo sawetara alasan, ora ana sing krungu, paling ora ing jaman modern, yen wong Kristen, Yahudi, Budha melu perkara kasebut. Mung Muslim, panyengkuyung saka "agama perdamaian", minangka Muslim piyambak disebut Islam.
    Lan ngelingake jawaban kanggo pitakonan "Sapa sing paling banter" mungkasi maling! "?"
    1. +5
      15 May 2014
      Quote: Nagant
      Kanggo sawetara alasan, ora ana sing krungu, paling ora ing jaman modern, yen wong Kristen, Yahudi, Budha melu perkara kasebut. Mung Muslim, panyengkuyung saka "agama perdamaian", minangka Muslim piyambak disebut Islam.

      Aku wonder sing ngandika padha Muslim? Boko Haram nyebut awake dhewe Muslim! Lan Wahabi nganggep awake dhewe Muslim. Lan Salafi uga! Lan Taliban ...
      Cekakipun, saben scum cukup pinter nyebut awake dhewe Muslim, kanggo nggawe jinis hukum Islam dhewe, kayata pengadilan Syariah lan liya-liyane. Lan supaya padha nyebut kanibalisme halal, lan nggunakake layanan perek lan nistha liyane.
      Lan wong-wong iki dudu Muslim, nanging pseudo-Muslim! Padha ndhelikake konco Islam, kokwaca ing
      cahya sarujuk. Nanging, ana gunane yen prajurit zombie mung bakal mati
      kanggo janji kanggo pindhah menyang swarga karo horis! Mula, jinis-jinis Muslim sing kaya ngono kuwi sejatine wong Papua sing ora duwe oyot, tanpa pendidikan, cara mikir, lan malah ngerteni awake dhewe minangka individu!
  6. -3
    15 May 2014
    Iki minangka bebener sing atos ing urip, lan ora ana sing bisa ngubengi. Kados unen-unen: Sapa sing digantung ora bakal klelep. Mesakake bocah-bocah wadon, nanging, jebul, nasibe kaya ngono, lan ora ana sing kudu ditindakake.
  7. +7
    15 May 2014
    Mesthi, kita ora mikir kita. Wong putih beradab. Maca buku (sawetara). Lan banyu tap iku panas. ya wis...
    1. pacangan bebener
      +1
      15 May 2014
      Kowé bener!
    2. +1
      16 May 2014
      Lan Ukraina wis jelas nuduhake iki. Sapa sing kita rembugan lan ngukum!?
  8. +1
    15 May 2014
    Sawetara jinis pabrik metalurgi sadurunge dibangun ing Nigeria kanthi dhukungan saka spesialis saka USSR lan Eropa, lan ana upaya kanggo nggawe negara sing luwih apik, nanging ora ana sing kedadeyan lan negara kasebut macet. masalah ekonomi lan slid menyang perang antar suku.Dheweke dhewe ora mungkin bisa ngganti apa-apa lan bakal perang ing antarane awake dhewe nganti atusan taun. Kontrol eksternal uga dadi masalah. lan ngrampog wong tinimbang golek dhuwit kanthi kerja sing jujur. Kepiye sampeyan bisa mbantu wong sing pengin mangan, ngombe lan ngrokok, uga seneng-seneng, nanging ing wektu sing padha ora biasa kerja lan entuk dhuwit?
    1. +1
      15 May 2014
      Kanggo kabeh masalah, siji bisa nambah tingkat pendidikan sing kurang.
  9. +2
    15 May 2014
    Umumé, sajarah perang ing Nigeria bali menyang taun 60-an abad pungkasan. Sejarah panyebab konflik iki diterangake kanthi apik dening Fr. Forsyth ing "Biafra's Istiria" (maca yen kasengsem, nanging informatif, iku mesthi). Negara Ponggawa digawe dening Britons, saka telung suku beda (Muslim lor lan Kristen kidul lan wétan), kamardikan, lenga, lan minangka asil, 50 taun banjur smoldering, banjur konflik flaring (uga ing paling saka bekas koloni Inggris) Miturut cara, iku ing perang ing Nigeria lan Kongo sing "Gksey abu-abu" nuduhake kabeh inconsistency.
  10. Kelevra
    +2
    16 May 2014
    Rasane agama, yaiku arahe sing beda-beda, diciptakake supaya wong bisa mateni saben liyane, kanggo nganyari total massa manungsa ing Bumi!Supaya ora ana overpopulasi, yen ora tutup bakal teka bebarengan!
  11. 0
    16 May 2014
    Sedhih, nanging kabeh iku bener.
  12. +2
    16 May 2014
    Bocah-bocah, aja mlaku-mlaku ing Afrika kanggo apa wae ing jagad iki.
  13. +1
    16 May 2014
    Ora dicegah amarga rong alasan. Kaping pisanan, minangka jinis mbales kanggo decolonization kasebut - padha ngomong, mangan apa ngimpi.
    Kapindho - luwih sinis lan ala - Cut saben liyane, iku ora kanggo kita.

    - Nah, ana apa ing kene? Kawicaksanan sing cukup seimbang. Sawetara "republik wong bebas" uga ngira yen bakal ngusir wong Rusia (kulit putih), lan swarga bakal teka! Bakal padha mangan saka mangkok emas lan ngombé ing mangkok jamban emas. Nanging ora swarga, nanging Somalia. Sapa sing salah? Nanging sapa maneh, kajaba wong Rusia (kulit putih)!
    Lan kanggo Afrika, sing kurang ireng, sing luwih entheng.
  14. +2
    16 May 2014
    Kapindho - luwih sinis lan ala - Cut saben liyane, iku ora kanggo kita.
    iku perlu kanggo uncalan trunks kanggo sisih tatu, kang kudu pindhah kanggo decommissioning. Sinis lan jahat? ya wis! Nanging mung Barat sing ora ana hubungane - apa sing ditindakake wong ireng nalika koloni entuk kamardikan? Sing bener, dheweke wiwit seneng-seneng nyalahake saben liyane. Tinimbang nyambut gawe kanggo kabecikan negarane.
    Afrika duweni potensi lan sumber daya sing liyane ing donya bisa diwenehi panganan yen dikarepake. Mung kanggo iki sampeyan kudu mluku lan nyebar, lan ora ngenteni bantuan kamanungsan saka Kulon utawa USSR / Rusia.
  15. +2
    16 May 2014
    Ana sisih liyane saka duwit receh, sampeyan bisa teka lan nyoba kanggo nggawa peradaban dening nandur modal jumlah ageng dhuwit lan efforts wong. Asil iki tansah padha - losses lan claims karo muntahake saka wong-wong sing tulus nyoba kanggo bantuan. Conto urip yaiku USSR. Ora ana sing ngerti carane nulungi negara-negara Afrika, amarga nylametake wong sing tenggelam ing kasus iki minangka pakaryane wong sing tenggelam.
  16. qwertynsan
    -2
    16 May 2014
    Oalah, salah sijine dadi presiden siji negara "gedhe", sing saiki ndhikte apa sing kudu ditindakake lan kepiye manggon ing negara "gedhe" liyane, nanging presiden pancen putih ing kana))
  17. Analgin
    +2
    16 May 2014
    Minangka kanggo kula - supaya cerobong asep sweeps Cut saben liyane kanggo kamulyaning Allah, Yahweh, Cthulhu utawa sapa wae kaya sing sampeyan seneng. Ngandelake kekuwatane dhewe, dheweke ora bisa mbangun negara sing stabil lan luwih aman: anarki lan stardom katon kaya kode genetik balapan iki. Wangsulan: Bab ingkang utama iku iki ora mengaruhi kita, digunakake ana ing USSR penyayang kanggo Feed "lumumbs" sing ora ngelingi (minangka mangsa wis ditampilake), njupuk adoh sumber daya saka dhewe lan supaya, kanggo sijine iku mildly , populasi miskin.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"